Rajuja leikkauksia Suomen mäkihyppyyn – myös hiihtotähdet joutuvat tinkimään huollosta olympiakaudella

Janne Ahonen kuvassa

Hiihtoliitto joutuu tinkimään maajoukkuetoiminnastaan hienosti sujuneiden Lahden MM-kisojen jälkeen.

Janne Ahonen kuvassa

Mäkihypylle on koittamassa ankeat ajat, kun Suomen Hiihtoliitossa rakennetaan lajiryhmille ensi kauden budjettia. Mäkihypyn tämän kauden maajoukkuetoiminnan budjetti oli n. 650 000 euroa, mutta ensi kaudella se voi kutistua pahimmillaan 30 prosenttia. Se tekisi lajiryhmän menoihin satojen tuhansien loven.

- Mäkihypyn osalta joudumme radikaalimpiinkin toimenpiteisiin, koska laji ei ole pystynyt sellaisiin tuloksiin, joita olemme odottaneet. En lähde tarkentamaan lukuja, mutta varmasti mäkihyppyyn kohdistuu suurimmat paineet tällä hetkellä, toteaa Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala.

Menestyslaji maastohiihto joutunee jonkin verran tinkimään budjetistaan verrattuna tälle kaudelle. Koko maajoukkuetoiminnan kokonaisbudjetti oli tälle kaudelle 1,8 miljoonaa euroa. Summaan kuuluu myös n. 500 000 euron huollon kustannukset, niistä pyritään karsimaan mahdollisesti n. 10 prosenttia.

- En lähde tarkentamaan lukuja, mutta noin 10 prosentin luokkaa se voi olla tuosta summasta. Jos kovia paineita tulee, niin pystymme säästämään muustakin. Huolto on kyllä tärkeä osa ja olemme siinä onnistuneet kilpailukykyisesti viime aikoina.

Yhteistyökumppanit kattavat ison siivun lajiryhmien menoista. Lahden MM-kisat olivat Suomelle urheilullinen menestys ja kilpailutapahtumat saivat kiitosta myös kansainvälisesti. Sponsorien kiinnostus maastohiihtoa ja yhdistettyä kohtaan kasvoi kauden aikana.

- Sponsoreiden kiinnostus on maastohiihdon osalla nyt erinomainen, yhdistetyn osalta mukava ja mäkihypyn puolella haasteellinen. Valitettavasti se ei vedä kuten aikoinaan, mutta lajien eteen tehdään töitä ja niiden rahoitusosuuksia pyritään lisäämään.

Hiihtoliitossa joudutaan rakentamaan ensi kauden lajibudjetteja hankalaan aikaan, sillä kauden päättyessä menoja on ollut runsaasti ja ns. ”varmaa rahaa” ei ole. Hiihtoliitossa halutaan pelata varman päälle ja jakaa niukkuutta riskien sijaan.

- Kysymys on siitä, kuinka isolla riskillä uskallamme lähteä tulevaan kauteen. Maastohiihdon ja yhdistetyn osalta riskit ovat pienempiä kuin mäkihypyn. Kysymys on riskianalyysistä ja sen pohjalta toimimisesta.

Lahden MM-kisojen talousluvut ovat vielä arvoitus. Taloudellisen vastuun kantaa Hiihtoliitto, jossa toivotaan plussan puolella kääntyvää tulosta, mutta varautuen miinusmerkkiseen loppusaldoon. Yhtälöä ei helpota yhtään se, että huhtikuun loppuun mennessä lajiryhmillä pitäisi olla tieto ensi kauden budjeteista. Lahden MM-kisojen talouslukuja odotetaan toukokuun alkupuolella.

Janne Ahonen mäkihypyn leikkauksista olympiakautena: "Ei voida nousta oikeastaan mitenkään"

Janne Ahonen

Hiihtoliiton leikkaukset mäkihypyn ensi kauden budjettiin eivät tulleet konkarihyppääjä Janne Ahoselle yllätyksenä.

Janne Ahonen

Yle Urheilu uutisoi torstaina, että Hiihtoliitto joutuu tinkimään maajoukkuetoiminnastaan ensi kaudeksi. Budjetista joudutaan tinkimään jokaisen lajiryhmän kohdalla, mutta eniten kärsii mäkihyppy, jonka tämän kauden 650 000 euron budjetti voi kutistua ensi kaudeksi jopa 30 prosentilla.

Suomen kaikkien aikojen mäkikotkalle Janne Ahoselle leikkaukset eivät tulleet yllätyksenä. Hän kuuli leikkauksista ensimmäiseksi Yle Urheilulta.

- Eihän tuo yllätyksenä tullut, että näin tulee tapahtumaan, Ahonen sanoi.

- Se mikä on harmin paikka on se, että on olympiavuosi tulossa. Jos on muutenkin ollut vähän vaikeaa meillä suomalaisessa mäkihypyssä, niin ei tuo tule olympialaisiin tilannetta helpottamaan, mutta koitetaan jotenkin luikerrella.

Kansainvälistä kokemusta tarvitaan

Hiihtoliiton toiminnanohtaja Mika Kulmala perusteli leikkaamispäätöstä sillä, että "laji ei ole pystynyt sellaisiin tuloksiin, joita olemme odottaneet". Miten sellaiselle tasolle voidaan näiden päätöstän jälkeen vielä nousta?

- Ei oikeastaan mitenkään, Ahonen sanoi.

Ahonen sanoo, ettei leikkauspäätös estä hyppääjiä harjoittelemasta omalla tahollaan, mutta korostaa sitä, että budjetista leikkaamalla nuorille hyppääjille ei tarjoudu mahdollisuuksia hakea oppia kovista kansainvälisitä kisoista, kuten FIS Cupista tai Continental Cupista.

- Se ei johda mihinkään, että jonain päivänä valitaan joukkueeseen maailmancupiin, ja ei ole minkäänlaista kokemusta kansainvälisistä kisoista edes pienemmällä tasolla. Kyllähän sen tietää, miten siinä sitten käy, Ahonen totesi.

Ahonen muistuttaa, että tätä on nähty aiemminkin.

- Niin monta nuorta urheilijaa lähtenyt ja on povattu, että tulee kovaa tulosta. Mutta ei se vaan tule, jos ei ole opeteltu ensin.

"Omilla menin sen, minkä menin"

Ahonen sanoo, etteivät leikkaukset tule juuri näkymään hänen omassa valmistautumisessa olympialaisiin. Hän harjoitteli jo tämän kauden omilla varoillaan.

- En ollut tälläkään kaudella millään leirityksillä varoja syömässä ja kuluttamassa. Omilla menin sen, minkä menin. Olen jo vanha mies. Minun pitää tehdä töitä elantoni eteen. En voi enää roikkua pienten tukimarkkojen varassa, Ahonen sanoi.

Ahonen kuitenkin korostaa sitä, että hänen elämäntilanteensa on erilainen kuin nuorilla hyppääjillä, joihin budjettileikkaukset tulevat iskemään.

- Joukkueena toki tulee vaikuttamaan, ja kaiken kaikkiaan suomalaiseen mäkihyppyyn.

Matti Heikkiselle kolmas lapsi – jättää perjantain SM-hiihdon väliin

Matti Heikkinen

Matti Heikkiselle ja Suvi-vaimolle on syntynyt tyttö. Heikkinen hiihtää kuitenkin viestissä lauantaina.

Matti Heikkinen

Matti Heikkiselle ja Suvi-vaimolle on syntynyt kolmas lapsi alkuviikosta. Heikkinen jättää perheenlisäyksen vuoksi väliin perjantain 10 kilometrin väliaikalähdön Kontionlahden SM-hiihdoissa, mutta on mukana 4x10 kilometrin viestissä lauantaina.

- Meille syntyi tyttövauva alkuviikosta, joten en hiihdä SM-hiihtojen perjantain kisassa, mutta olen lauantaina mukana viestissä, Heikkinen sanoi Yle Urheilulle.

Yle näyttää Kontionlahden SM-hiihdot kanavillaan.

Perjantai:

Miesten 10 km väliaikalähtö TV2 perjantaina kello 12.30

Naisten 5 km väliaikalähtö Yle Fem kello 16.00

Kooste perjantain hiihdoista TV2 kello 18.00

Lauantai:

Naisten 3x5 km viesti TV2 kello 9.58

Miesten 4x10 viesti TV2 kello 11.00

Sunnuntai:

Naisten 15 km yhteislähtö TV2 kello 10.50

Miesten 30 km yhteislähtö TV2 kello 12.00

Kaikki lähetykset nähtävissä myös Yle Areenassa.

MM-karsinnan brutaalitaklaus menee jatkokäsittelyyn

Walesin Neil Taylor saa punaisen kortin taklattuaan Irlannin Seamus Colemania

Fifa aikoo tutkia perin pohjin Walesin puolustaja Neil Taylorin törkytaklauksen jalkapallon MM-karsinnoissa.

Walesin Neil Taylor saa punaisen kortin taklattuaan Irlannin Seamus Colemania

Kansainvälinen jalkapalloliitto on reagoinut Walesin maajoukkuepelaaja Neil Taylorin härskiin taklaukseen, jonka seurauksena Irlannin ja Evertonin pelaaja Seamus Coleman joutui sairaalaan viime perjantaina Dublinissa.    

Coleman, 28, vietiin paareilla kentältä suoraan sairaalaan, jossa hänen jalkansa operoitiin tuplamurtuman (sääri- ja pohjeluu) vuoksi. Ammattilaisfutaajalla on edessä arviolta noin puolen vuoden pakkolepo ikävän vamman vuoksi.

Punaisen kortin 0-0-ottelussa saaneen, Aston Villaa edustavan Taylorin panna ei välttämättä jää yhteen otteluun. Fifa on nimittäin avannut prosessin asian jatkoselvitykselle.

Katso tapahtuma (ei heikkohermoisille) YouTube-videolta

Lähde: BBC

Jalkapallon MM-karsintataulukot

Valmennusuran piti loppua jo 10 vuotta sitten – Erkka Westerlund 60 vuotta

Urheilujuttuja: Erkka Westerlund täyttää 60 vuotta

Yksi Suomen kaikkien aikojen jääkiekkovalmentajista, Erkka Westerlund, täyttää tänään 60 vuotta.

Urheilujuttuja: Erkka Westerlund täyttää 60 vuotta

Erkka Westerlund on valmentanut Suomen maajoukkueen olympiahopealle (2006) ja -pronssille (2014) sekä kolmasti MM-mitaleille. Tämän lisäksi hän on valmentanut HIFK:n Suomen mestariksi 1998.

- Erkka on positiivisella tavalla häikäilemätön. Eiköhän Erkka ole Suomen Tihonov, valmentajakollega Sakari Pietilä naurahti vuonna 2014 tehdyssä jutussa.

Westerlundin suurimpana meriittinä voi pitää Torinon 2006 olympiakisojen hopeasijaa. Nappikisoja edelsi pari Suomi-kiekon myrskyisintä vuotta. Raimo Summanen oli saanut potkut 2004 Wolrd Cupin jälkeen ja alle olivat MM-kisojen 2005 pettymys.

- Silloin Suomi-kiekolla oli paha olla. Näen, että sen ajan yliviemisen suomalaisessa jääkiekossa minivaurioin, yhtenä Erkan tärkeimpänä saavutuksena, Risto Dufva sanoo samaisessa henkilökuvajutussa.

Westerlund oli päättämässä valmentajauraansa jo vuoden 2007 MM-kisoihin. Nyt kymmenen vuotta myöhemmin 60-vuotias valmentaja on hyppäämässä vielä uuteen projektiin. Hän valmentaa ensi kaudella KHL-joukkue Salavat Julajev Ufaa.

Katso Sotshin olympiakisoihin 2014 tehty henkilökuva Erkka Westerlundista kuvaa klikkaamalla!

Kontisen ykköspaikka oli kahden pallon päässä - ensi yönä taas uusi mahdollisuus

Henri Kontinen

Henri Kontisen nousu maailmanlistan ykköseksi oli viime yönä todella lähellä.

Henri Kontinen

Henri Kontisen nousua nelinpelin maailmanlistan ykköseksi on saatu jännittää pitkän kaavan mukaan Indian Wellsin ja Miamin Masters-turnauksissa.

Miamissa Kontinen ja John Peers sekä ranskalaispari Nicolas Mahut/Pierre-Hugues Herbert putosivat pois jo alkuvaiheessa. Se tarkoitti sitä, että ykköspaikan kohtalo riippuu nyt siitä, mitä Bob ja Mike Bryan tekevät. Jos amerikkalaiskaksoset voittavat turnauksen, he nousevat jaetulle kärkipaikalle. Muussa tapauksessa ykköseksi nousee Kontinen.

Viime yönä Suomen aikaa oli yksi jännityksen paikka, kun Bryanit kohtasivat kroatialaiskaksikon Cilic/Mektic. Kroaatit voittivat avauserän ja johtivat toista erää murrolla. Siinä vaiheessa Kontisen ykköspaikka oli ensimmäistä kertaa todella lähellä. Bryanit kuitenkin veivät toisen erän ja ratkaisu siirtyi super-tiebreakiin.

Super-tiebreakin tilanteissa 8-8 ja 9-9 suomalaispelaajan historiallinen ykköspaikka oli kahden pallon päässä. Bryanit voittivat lopulta 11-9 ja Kontisen ykkössijaa joudutaan edellään odottamaan.

Seuraava mahdollisuus on ensi yönä, kun Bryanit kohtaavat välierässä Nicholas Monroen ja Jack Sockin, jotka pudottivat aiemmin Kontisen ja Peersin.

Valtter Virtanen jäi ulos vapaaohjelmasta kauden parhaallaan – katso koko lyhytohjelman suoritus

Taitoluistelun MM: Valtter Virtasen lyhytohjelma

Valtter Virtanen karsiutui lauantain vapaaohjelmasta taitoluistelun Helsingin MM-kisoissa.

Taitoluistelun MM: Valtter Virtasen lyhytohjelma

Valtter Virtanen sai pisteet 59.45 taitoluistelun MM-kisojen lyhytohjelmassa Helsingissä. Virtanen sai kauden paras pistesaalis ei kuitenkaan riittänyt vapaaohjelmaan pääseemiseen. Lopullinen sijoitus oli 33.

Virtanen kaatui heti avaushyppynsä, mutta pääsi nopeasti jatkamaan suoritustaan.

- Sinne tuli vähän isompia ja pienempiä virheitä, mutta täytyy kuitenkin olla tyytyväinen, ensimmäisissä MM-kisoissaan luistellut 30-vuotias Virtanen sanoi suorituksensa jälkeen.

Virtanen sanoi hakeneensa riskillä neloistulppia, jonka jälkeen hän kävi jään pinnassa.

- Sen jälkeen teisi kyllä takaraivossa, että ei tule riittämään jatkopaikkaan, niin yritin nauttia jäljellä olevasta parista minuutista. Siinä onnistuin ihan mukavasti ja sain yleisön mukaan.

Kisan vei Espanjan Javier Fernandez pistein 109.05, toiseksi tuli Japanin Shoma Uno (104.86) ja kolmanneksi Kanadan Patrick Chan (102.13). Lyhytohjelmassa oli mukana 36 luistelijaa, ja 24 parasta eteni vapaaohjelmaan.

Oi, mitä tunnetta! – Etelä-Korean taitoluistelija purskahti onnenkyyneliin

Taitoluistelun MM: Oi, mitä tunnetta! – Etelä-Korean taitoluistelija purskahti onnenkyyneliin

Taitoluistelun MM-kisoissa Helsingissä nähtiin iloinen hetki, kun Etelä-Korean Jinseo Kim valutti onnenkyyneleitä onnistuneen suorituksensa jälkeen.

Taitoluistelun MM: Oi, mitä tunnetta! – Etelä-Korean taitoluistelija purskahti onnenkyyneliin

Etelä-Korean Jinseo Kim oli silmin nähden onnellinen torstain lyhytohjelman suorituksensa jälkeen Helsingissä käytävissä taitoluistelun MM-kisoissa.

Kim purskahti onnenkyneeliin istuessaan odottamassa pisteitä. Turhaan mies ei ollut onnellinen, sillä pisteet myös riitiivät sen hetkiseen ykköstilaan.

Tunteikas hetki sai yleisön villiintymään ja antamaan miehelle raikuvat suosionosoitukset.

Hannu Manninen jatkaa uraansa ensi talven olympialaisiin

Hannu Manninen Lahti 2017

Yhdistetyn kokenut arvokisakävijä Hannu Manninen kertoo jatkavansa uraansa kohti Pyeongchangia.

Hannu Manninen Lahti 2017

Hannu Manninen on päättänyt jatkaa uraansa kohti ensi talven olympialaisia Etelä-Korean Pyeongchangissa. 38-vuotias Manninen kertoi päätöksestään torstaina hiihtoliiton tiedotteessa.

Manninen oli mukana Suomen yhdistetyn viestijoukkueessa ja henkilökohtaisessa suurmäen kisassa Lahden MM-kisoissa tänä vuonna. Lahden kisastartit, henkilökohtaisen suurmäen kilpailun 24. sija sekä joukkuekilpailun 5. sija, eivät kuitenkaan olleet Manniselta aivan nappisuorituksia.

- Valmistautuminen Lahden MM-kisoihin oli aika lyhyt. Siihen nähden tuloksellisesti meni hyvin, eikä kovin pettynyt voi tulokseenkaan olla, Manninen sanoo.

- Hyvän tuloksen tekeminen Lahdessa oli lähellä, hampaankoloon siis jäi. Erityisesti joukkuekisassa podium oli mahdollinen. Kyllä ajatus ensi vuoden olympialaisten joukkuekisasta tuli mieleen ja houkuttaa paljon katsoa se kortti, jatkaa Manninen.

Yhdistetyn maajoukkueen päävalmentaja Petter Kukkonen on luonnollisesti mielissään Hannu Mannisen päätöksestä. Lajin konkarin tuoma henkinen tuki joukkueelle oli aistittavissa jo MM-kisavuonna.

- Hannun jatko on mahtava uutinen lajille. Hän on tärkeä osa joukkuetta olympiavuonna. Nuoret pojat saavat henkisen johtajan ja esimerkin tuekseen. Tiedän Hannun lähtevän olympiakauteen huomattavasti korkeammalta tasolta kuin edelliseen. Tämä on yksi merkittävimmistä askelista, minkä avulla pystymme joukkueena taistelemaan mitalista Pyeongchangissa, Kukkonen sanoo.

Mannien nähtiin olympiakisoissa ensi kertaa Lillehammerissa vuonna 1994. Hän voitti joukkuekisoissa kultaa Salt Lake Cityn olympialaisissa 2002, hopeaa Naganossa 1998 ja pronssia Torinossa 2006.

Manninen lopetti uransa jo keväällä 2008 ja sanoi keskittyvänsä lentäjänopintoihinsa. Lopettamispäätös ei kuitenkaan kestänyt kauaa, ja syksyllä 2009 hän kertoi jatkavansa kilpauraansa.

Toisen kerran Manninen päätti uransa vuonna 2011. Tällä kertaa tauko kesti viisi vuotta.

Vuosi sitten keväällä Hannu Manninen osallistui yhdistetyn SM-kisoihin Taivalkoskella, mikä sytytti Mannisen halun kilpailla kansainvälisellä huipulla jälleen kuuden vuoden tauon jälkeen. Ura maailmancupissa on jatkunut tällä kaudella.

MM-pronssia iskenyt suomalaisnyrkkeilijä toipuu ranneoperaatiosta

Elina Gustafsson

Nyrkkeilijä Elina Gustafsson, 25, muuttaa Tampereelle ensi viikolla ja siirtyy täyspäiväisesti olympiavalmentaja Maarit Teurosen valmennukseen

Elina Gustafsson

Kevään aikana naisten tehostetussa maajoukkuevalmennuksessa mukana ollut Gustafsson siirtyi Porin NMKY:stä Tampereen Voimailuseuraan maaliskuun lopussa ja muutto uuteen kotikaupunkiin on edessä ensi viikolla.

Maailman ranking-listan kolmantena olevan Gustafssonin oikea ranne operoitiin Helsingissä keskiviikkona.

Tähystysleikkauksen suoritti käsikirurgian erikoislääkäri Ilkka Antti-Poika. Suomalaisnyrkkeilijän ranteesta oli kolmiorusto vaurioitunut ja operaatiossa poistettiin riekaleista rustoa sekä irtopala. Leikkaus sujui hyvin.

-  Olen todella positiivisin mielin tulevasta kaudesta tästä operaatiosta huolimatta. Saan loistavaa vertaistukea uudelta valmentajaltani Maarit Teuroselta ja treenikaveri Mira Potkoselta. He ovat kumpikin käyneet läpi vastaavia juttuja urallaan ja osaavat neuvoa ja tsempata kuntoutuksessa. Ja mikä parasta, vaurio oli arvioitua pienempi, kertoo Gustafsson.  

Gustafssonin kauden päätavoite on yhdessä muun maajoukkueen kanssa naisten Euroopan Unionin mestaruuskilpailut, jotka otellaan näillä näkymin loppukesästä.

- Aikataulu riittää hyvin, kuukauden päästä päästäneen jo lyömään, joten Elinan pitäisi kuntoutua täyteen kisakuntoon EU-kisoihin mennessä, Maarit Teuronen kommentoi.

Elina Gustafsson iski MM-pronssia viime toukokuussa Astanassa.

Lähde: Elina Gustafssonin tiedote

Lotta Lepistö nousi maailmanlistan kuudenneksi

Lotta Lepistö

Lotta Lepistön hyvät otteet nostavat suomalaista maailmanlistalla.

Lotta Lepistö

Pyöräilijä Lotta Lepistö nousi Belgian World Tourin ykkössijan ansiosta maailmanlistalla kuudenneksi. UCI rankingin nimellä kulkeva lista laskee viimeisten 365 päivän aikana ajetut kilpailut mukaan.

Lepistö oli yllättynyt sijoituksestaan.

- Kieltämättä vähän yllätti näin hyvä sijoitus, mutta kun sain sata pistettä sunnuntailta ja keskiviikon voitosta kahdeksankymmentä, tiesin nousevani kyllä jonkin verran.

Sari Saarelainen löytyy sijalta 117, Pia Pensaari 196, Laura Vainionpää 344, Minna-Maria Kangas 349 ja  Maija Syrjä  483.

Suomalaislupaus Palmulla unelmailta - ilmaveivi ja hattutemppu samassa pelissä

Petrus Palmu

Petrus Palmulla oli unohtumaton ilta jääkiekon juniorisarja OHL:n pudotuspeleissä Kanadassa. Kiekkotalentti viimeisteli kolme maalia, joista yksi syntyi ilmaveivillä.

Petrus Palmu

Ilmaveivimaali ja hattutemppu samaan peliin.

19-vuotias Petrus Palmu pelasi melkoisen unohtumattoman ottelun jääkiekon juniorisarja OHL:ssä. Palmu iski maalin jokaisessa erässä, kun suomalaisen edustama Owen Sound Attack voitti Kitchener Rangersin 7-4 pudotuspeleissä ja siirtyi ottelusarjassa 3-1-johtoon. Palmun maaleista keskimmäisen, toisessa erässä syntyneen 4-3-osuman Palmu viimeisteli ilmaveivillä.

Katso "palmuveivi" alla olevasta videosta tai tästä linkistä.

 

171-senttistä hyökkääjää ei ole vielä varattu NHL:ään, mutta kuluneen talven aikana suomalainen on ottanut isoja harppauksia. Suomen alle 20-vuotiaden maajoukkueessa MM-kisoissa vuodenvaihteessa ilman pisteitä jäänyt joensuulainen on pelannut huiman kauden OHL:ssä. 62 runkosarjaottelussa Palmu nakutti yhteensä 98 pistettä (40+58) ja neljässä pudotupeliottelussa tehoja on syntynyt jo 5+3=8.

Analyysi: Pelicansin kovat satsaukset päättyivät romahdukseen

Pelicansin ja KalPan pelaajat kättelevät. KalPa on juuri lähettänyt Pelicansin kesälomalle voittamalla puolivälieräsarjan.

Neljännessä puolivälierässä hylätty Juha Leimun maali aloitti luisun, joka karahti tyrmäävästi Kuopiossa rotkon pohjalle, kirjoittaa Jari Haapala.

Pelicansin ja KalPan pelaajat kättelevät. KalPa on juuri lähettänyt Pelicansin kesälomalle voittamalla puolivälieräsarjan.

Kesken kautta nimekkäitä hankintoja tehnyt Pelicans pehmeni luisteluvoimaisen KalPan käsittelyssä puolivälierissä. Kuolonkellot soivat Pelicansin leirissä jo sinä vaiheessa, kun kapteeni Antti Erkinjuntin veto osui kärkisentteri Juhani Tyrväisen kasvoihin.

Kun lahtelaisten taistelun ruumiillistuma joutui jäämään järkyttävän epäonnen vuoksi sivuun jatkopeleistä, putosi Pelicansin pelistä liian monta palasta.

Juuri Tyrväinen ja Erkinjuntti johdattivat viime kaudella lähes kahdestaan lahtelaisia eteenpäin pudotuspelivaiheessa. Tyrväisen loukkaantumisen myötä hajosi myöskin ykkösnyrkki, jonka piti tehdä tulosta hyökkäyspäässä. Palasiksi meni myöskin tärkeä osa niin yli- kuin alivoimaakin.

KalPa oli jo runkosarjassa ottanut niskalenkin Pelicansista voitoin 3-1. Kyyti oli nytkin liian kylmää, eikä Pelicansin materiaalin leveys riittänyt, vaikka valmennuskaksikko Petri Matikainen-Pasi Nurminen yritti tasoittaa osaamista ripottelemalla Erkinjuntin, Sopasen ja Justin Hodgmanin eri ketjuihin. Tulos oli jälkiviisastelun näkökulmasta katsottuna käänteinen, sillä sijoittelu vei vain kärkihyökkääjien tehot.

Neljännessä pelissä hylätty Juha Leimun maali aloitti luisun, joka karahti tyrmäävästi Kuopiossa rotkon pohjalle. Kun päätöspeliin putosivat lahtelaisten kokoonpanosta kaiken kukkuraksi sekä Erkinjuntti että Hodgman, oli romahdus keksiviikkona ennustettavissa.

Helmikuun hiipuminen

Lahtelaisten hyytyminen alkoi jo runkosarjassa helmikuussa, vaikka koko kauden tungoksesta pursunnut sairastupa tyhjenikin kohti pudotuspelejä. Pussinokat voittivat runkosarjan 14 viimeisestä pelistään varsinaisella peliajalla vain neljä, ja nupiksi tuli kaksi kahden pisteen voittoa.

Ratkaisuvaiheissa Sopanen ja Erkinjuntti olivat siis eksyksissä ilman Tyrväistä. Hurjia minuutteja pelannut Mikko Kousa, käsivammansa jäljiltä paluun tehnyt Justin Hodgman, sekä selkävaivansa ainakin hetkeksi selättänyt Juha Leimu eivät myöskään KalPan kynsissä pystyneet runkosarjassa nähtyihin esityksiin.

Oma lukunsa oli upean alkukauden pelannut Iikka Kangasniemi. Loistavan luikertelijan tehot hävisivät jo tammikuun jälkeen. Helmikuun alusta mies sai 18 ottelussa kasaan vain tehot 0+8 pudotuspelit mukaan lukien, ja KalPa-sarjassa lahtelaisten "artistilta" vietiin kiekot lavasta tämän tästä.

Pelicansin vahvuutena piti KalPaa vastaan olla myöskin maalivahtipeli. Miltä mahtoi tuntua runkosarjassa urakoineesta Janne Juvosesta, kun ratkaisuvaiheessa mies istutettiin penkille, ja tilalle hankittiin vähäisellä pelituntumalla kauden aikana ollut Karri Rämö?

Ratkaisuhetkillä KalPan maalivahtiosasto pelasi virheittä, mutta ei Pelicansin.

Lahtelaisten ympärillä puhutaan äijämäisyydestä, ja värikkyyttä liigaan tuova valmentajakaksikko pönkittää sitä omilla puheillaan ja olemuksellaan tarkoituksenhakuisesti. Ajoittain roiskuu yli, muttei tällä kaudella lähellekään samalla tapaa kuin edellisellä. Pudotuspeleissä karskimpi olikin KalPa.

Projektin kolmas vuosi

Tulevaa kautta silmällä pitäen Pelicans menee kärkipelaajien osalta uusiksi. Sopanen on lähtökuopissa Keski-Eurooppaan, Erkinjuntti Tampereelle , eikä Juhani Tyrväisenkään jääminen Lahteen liene miehen ykkösvaihtoehto.

Mikko Kousa haki kotikulmilta uutta vauhtia uralleen Karri Rämön tavoin, ja Justin Hodgman on elänyt kiertolaiselämää jo pitkään. Rämön myötä Juvoselta vedettiin matto alta loppukaudesta, joten maalivahtiosastokin voi mennä uusiksi.

Päävalmentaja Matikainen sanoi kauden katkettua, että Lahdessa jatketaan töitä nuorten pelaajien kanssa. Hannes Björninen ja Miska Siikonen ottivat askeleita taas eteenpäin, mutta paljon on portaita vielä kaksikolla noustavana. Jatkosopimuksen saanut Taavi Vartiainen kaivetaan jatkossakin esiin, kun hanskat pitää pudottaa tai upottaa saveen. 

Matikaisen sopimuksesta on vielä vuosi jäljellä, ja projekti on miehen mukaan kesken. Satsausten perusteella menestyksen piti kuitenkin tulla tänä keväänä, sillä pelaajiston suhteen pokeri aloitetaan syksyllä uudella pakalla.

Jari Haapala

Tiilikaisen Düren voitti kuolemanottelun - Bundesliigan suomalaisjoukkue välieriin

Tommi Tiilikainen huutaa kentällä

Tommi Tiilikaisen valmentama ja Jani Sippolan, Ossi Rumpusen ja Tomi Rumpusen edustama Powervolleys Düren eteni Saksan lentopalloliigan välieriin kaadettuaan Lüneburgin otteluvoitoin 2-1.

Tommi Tiilikainen huutaa kentällä

Lentopallon Saksan Bundesliigan suomalaisjoukkue Powervolleys Düren jatkaa finaaliunelmansa tavoittelua. Runkosarjassa neljänneksi sijoittunut Düren kaatoi viidenneksi sijoittuneen Lüneburgin puolivälieräsarjan kuolemanottelussa 3-1 (23-25, 25-22, 25-20, 25-19) ja eteni välieriin otteluvoitoin 2-1.

Düren hävisi ensimmäisen erän Lüneburgia vastaan, mutta taisteli komeasti voittoon.

- Jos haluaa mennä päätyyn asti, pitää pystyä nousemaan vaikeastakin paikasta. Sen me teimme, päävalmentaja Tommi Tiilikainen totesi.

Tiilikainen, Jani Sippola, Ossi Rumpunen ja Tomi Rumpunen kohtaavat välierissä runkosarjan ykkösen VfB Friedrichshafenin. Haaste on kova, mutta Düren voitti runkosarjassa Friedrichshafen kotiottelunsa puhtaasti 3-0. Vieraspelinsä Düren hävisi 0-3.

Bundesliigan välierät alkavat 8.4. Finaaliin etenee kahdella voitolla.

Yle Urheilu vieraili Dürenissa helmikuussa. Lue reportaasi tästä.

Korjaus 30.3. 11.05: Düren voitti toisen runkosarjaottelunsa Friedrichshafenia vastaan, ei hävinnyt molempia kuten virheellisesti kirjoitettiin.

NBA:n supertähti tekemässä uskomatonta historiaa – jälleen ennätys rikki!

Oklahoma City Thunderin Russell Westbrook

Russell Westbrookista on tulossa vasta toinen pelaaja, joka on pelannut koko NBA-kauden tripla-tupla-numeroin.

Oklahoma City Thunderin Russell Westbrook

Oklahoma City Thunderin tähtipelaaja Russell Westbrook on kovaa vauhtia pelaamassa yhtä kaikkien aikojen kautta koripalloliiga NBA:ssa. Viime yönä Westbrook teki 114-106-voitossa Orlando Magicista jo kauden 38:nnen tripla-tuplan, eli keräsi kaksinumeroiset lukemat kolmessa tilastokategoriassa. Ja millä tavalla!

Westbrook mätti huikeat 57 pistettä, 13 levypalloa ja 11 syöttyöä. Se on suurinumeroisin pistemäärä koskaan, mitä pelaaja on heittänyt tehdessään ottelussa tripla-tuplan.

Westbrook on viime yön jälkeen kolmen tripla-tuplan päässä NBA:n yhden kauden ennätyksestä. Oscar Robertson teki kaudella 1961-62 peräti 41 tripla-tuplaa. Oklahoma Cityllä on kahdeksan ottelua jäljellä, joten Westbrook on kelpo vauhdissa ottakseen Robertsonin kiinni.

Robertsonista tuli samalla kaudella myös ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa pelaaja, joka on pelannut koko kauden tripla-tupla-numeroin. Hän teki tuolloin keskimäärin 30,8 pistettä, 12,5 levypalloa ja 11,4 syöttöä ottelua kohden.

Näyttää siltä, että Westbrookista tulee tällä kaudella toinen pelaaja, joka yltää tuohon ällistyttävään tehokkuuteen. Westbrook on tehnyt tähän mennessä 73 ottelussa 31,8 pistettä, 10,6 levypalloa ja 10,4 syöttöä ottelua kohden.

Noustakseen Robetsonin rinnalle hänen on keskimäärin otettava 4,9 levypalloa ja annettava 6,4 syöttöä viimeiseen kahdeksaan otteluun. Pisteiden puolesta homma on hoidettu jo aikaa sitten.

Viikko sitten Westbrookista tuli kaikkien aikojen ensimmäinen NBA-pelaaja, joka on tehnyt tripla-tuplan heittämättä ottelussa yhtään ohiheittoa. Hän viimeisteli kaikki kuusi pelitilanne- ja kuusi vapaaheittoaan.

Eniten tripla-tuplia yhdellä NBA-kaudella

1. 41, Oscar Robertson (1961-62)

2. 38, Russell Westbrook (2016-17)

3. 31, Wilt Chamberlain (1967-68)

4. 26, Robertson (1960-61)

4. 26, Robertson (1963-64)

6. 22, Robertson (1964-65)

6. 22, Chamberlain (1966-67)

8. 20, Robertson (1962-63)

9. 18, Magic Johnson (1981-82)

9. 18, Westbrook (2015-16)

Rantaselle kauden 17. maali NHL:ssä - Washington Coloradoa parempi

Mikko Rantanen laukoo Montrealia vastaan.

Coloradon Mikko Rantanen tasoitti pelin 1-1:een, mutta suomalaisen kauden 17. osuma ei riittänyt Coloradolle voittoon sarjakärki Washingtonia vastaan.

Mikko Rantanen laukoo Montrealia vastaan.

NHL:n jumbojoukkue Colorado Avalanchella ei ollut aseita haastaa sarjan kärjessä viilettävää Washington Capitalsia. Capitals kaatoi Avalanchen vieraskaukalossa 5-3.

Mikko Rantanen viimeisteli Coloradon 1-1 -tasoituksen. Osuma oli suomalaiselle kauden 17. Tulokkaiden pistepörssissä Rantanen mahtuu illan maalinsa myötä kympin sakkiin. TPS-kasvatti on 35 pisteellään (17+18) tulokkaiden pistepörssissä sijalla 10. Coloradon sisäisessä maalipörssissä Rantanen jakaa ykkössijan Matt Duchenen kanssa.

Suomalaisen tasoituksen jälkeen Washington meni menojaan. Sarjäkärki viimeisteli parissakymmenessä minuutissa kolme maalia. Colorado tuli vielä maalin päähän, mutta Lars Eller viimeisteli loppulukemat 5-3 tyhjään maaliin.

Katso NHL:n sarjataulukon tilanne vanhalta kunnon teksti-tv:ltä.

Helsinkiin saapuneen supertähden ihmeellinen tarina – miten taitoluistelun maailmanmestari voi tulla Espanjasta?

Urheilujuttuja: Mitä taitoluistelun maailmanmestari teki HJK:n treeneissä?

Taitoluistelun hallitseva maailmanmestari Javier Fernández vieraili maanantaina HJK:n harjoituksissa. Katso, miten Fernández pärjää rangaistuspotkuissa Klubin maalivahdille.

Urheilujuttuja: Mitä taitoluistelun maailmanmestari teki HJK:n treeneissä?

Taitoluistelu ja Espanja ei ole se kaikista tavanomaisin yhdistelmä. Yksi lajin suurimmista supertähdistä, miesten hallitseva maailmanmestari Javier Fernández tulee kuitenkin Espanjasta.

- Taitoluistelu ei ole Espanjassa kovin suosittua, eikä siinä menestyminen ole helppoa, mutta mikään ei ole mahdotonta, Fernández sanoo.

Fernández saavutti ensimmäisenä espanjalaisena mitalin taitoluistelun arvokisoissa vuonna 2013. Sen jälkeen palkintokaappiin on tullut täytettä, sillä 25-vuotias Fernández on lajin viisinkertainen Euroopan mestari ja kaksinkertainen maailmanmestari.

- Toivottavasti lisää tähtiä on tulossa. Meillä on enemmän jäähalleja kuin ennen ja sen myötä enemmän harrastajia. Lajin suosio kasvaa.

Helsingissä järjestettäviin taitoluistelun MM-kisoihin valmistautuva Fernández tapaa toimittajia espanjalaiselle luontevassa paikassa – jalkapallokentän laidalla. Taitoluistelija on vierailemassa Helsingin Jalkapalloklubin harjoituksissa. Jalkapallo on Espanjalle perinteinen menestyslaji, joten Fernández on viritellyt yhteistyökuvioita maan pääsarjan suuntaan. Hän uskoo, että lajien välinen yhteistyö kasvattaa myös taitoluistelun suosiota Espanjassa.

- Meillä ei ole taitoluistelussa pitkää historiaa. Joka lajissa tarvitaan joku, joka kaataa aitoja ja näyttää, että menestys on mahdollista.

Espanjalaiselle taitoluistelulle se joku on Fernández. Hän on kulkenut kivisen tien, koska huipulle tahtovan taitoluistelijan on muutettava nuorena pois Espanjasta. Siihen tarvitaan rahaa.

Perhe tehnyt kovia uhrauksia

 

Madridissa syntynyt Fernández muutti 17-vuotiaana New Jerseyyn venäläisvalmentaja Nikolai Morozovin kutsusta. Harjoittelu Yhdysvalloissa maksoi 2 000–3 000 euroa kuukaudessa, eikä Espanjan taitoluisteluliitto maksanut siitä senttiäkään.

Lahjakkaan pojan unelman tukeminen vaati perheeltä uhrauksia. Javierin isä Antonio otti vastaan toisen työn, äiti Enriqueta alkoi tehdä ylitöitä ja isosisko Laura lopetti taitoluistelun, jotta rahat riittäisivät.

- He eivät paljastaneet silloin kaikkia uhrauksia, joita he joutuivat tekemään, enkä tajunnut sitä, koska olin niin nuori, Fernández sanoo.

Nykyisin Torontossa asuva tähti on tietenkin kiitollinen perheelleen, joka teki mahdottomasta mahdollista. Fernándezin taustajoukkoihin kuuluva valmentaja Daniel Peinado on kutsunut luistelijan nousua huipulle "espanjalaisen urheilun ihmeeksi".

- Sana "ihme" ei ole riittävä kuvaamaan sitä. Olisi yhtä kova juttu, jos Lionel Messi olisi syntynyt Indonesiassa, Hielo Españolin toimittaja Pedro Lamelas kuvaili El Paísille.

Tai Suomessa. Suomalaisella jalkapalloilulla ei tällä hetkellä pyyhi kovin hyvin. Maajoukkue kyntää tappiosta toiseen ja HJK:n syksyllä 2014 synnyttämä europelihuuma on jo ajat sitten hiipunut.

Fernández muistaa, että Suomi pelasi neljä vuotta sitten Espanjaa vastaan tasapelin MM-karsinnoissa, mutta siihen tietämys Suomi-futiksesta jääkin.

- En tiedä suomalaisesta jalkapalloilusta juuri mitään. Olen pahoillani! Olen ollut täällä vain kolme kertaa. Nyt minulla on kuitenkin mahdollisuus tutustua tähän HJK:n joukkueeseen.

Lajin vaikeus viehättää

Tutumpi jalkapallojoukkue Fernándezille on espanjalainen suurseura Real Madrid.

- Olen seurannut Real Madridia pienestä pitäen. Niin se menee, kun alkaa seurata jotain joukkuetta, siitä ei koskaan luovu, Fernández kertoo.

Nuorempana Fernández ihaili Zinedine Zidanea, joka valmentaa nykyisin Real Madridin ykkösjoukkuetta.

- Pelasin lapsena jalkapalloa, kun olin noin kymmenvuotias. Se oli vain yksi harrastuksistani, koska rakastin eri urheilulajeja. Aina oli kuitenkin selvää, että taitoluistelusta tulisi ammattini.

HJK:n harjoitusten yhteydessä pallon kanssa temppuilevasta espanjalaisesta näkee, että palloa on joskus potkittu vähän enemmänkin. Nuoren Fernándezin lajivalikoimaan kuuluivat myös tennis ja jääkiekko. Miksi taitoluistelu valikoitui päälajiksi?

- Se ei ole helpoin valinta, mutta ehkä valitsin sen juuri siksi. Joskus vaikeat asiat herättävät kiinnostuksen. Taitoluistelu on ollut aina hauskaa, Fernández sanoo.

Hauskaa Fernández pitää myös rankkarikisassa HJK:n maalivahtia Markus Uusitaloa vastaan. Uusitalo torjuu ensimmäisen laukauksen, mutta espanjalainen tekee maalin heti toisella yrityksellään tarkalla sijoituksella alakulmaan. Hymy nousee suupielille ja kisaa seuraava yleisö yltyy aplodeihin. Tämä kaikki on kuitenkin vain ajanvietettä. Todellista intohimoaan Fernández pääsee toteuttamaan Helsingin areenassa torstaina, kun luvassa on MM-kisojen lyhytohjelma.

Yle Urheilun asiantuntijan Kiira Korven mukaan hallitseva maailmanmestari ei lähde suurimpana suosikkina Helsingin kilpailuihin, vaikka kaksi kuukautta sitten Fernández voitti Ostravassa EM-kultaa.

- Siitä tulee kova kilpailu, mutta tiedän pystyväni puolustamaan titteliäni. Minun täytyy pitää ajatukseni kasassa ja varmistaa, että luistelen hyvin.

Helsinki on kuitenkin vain etappi matkalla kohti suurinta tavoitetta. Fernándezilta ja espanjalaiselta taitoluistelulta puuttuu yhä olympiamitali. Ajatukset meinaavat karata jo ensi vuonna Etelä-Korean Pyeongchangissa pidettäviin talvikisoihin.

- Mitali oli todella lähellä Sotshissa, joten haluan saavuttaa sen ensi talvena. Meillä ei ole pitkään aikaan ollut talvikisamitalistia Espanjassa.

Taitoluistelun MM-kisat TV2:ssa ja Yle Areenassa.

Kommentti: KalPa lunasti röyhkeän ja itsetietoisen käytöksensä luomat odotukset

Pelicans (Miska Siikonen) jäi puolivälierissä KalPan (Matias Myttynen) jalkoihin.

KalPa todisti keskiviikon katkaisuottelussa Pelicansia vastaan, että se on oppinut voittamaan, kirjoittaa Yle Urheilun Joska Saarinen.

Pelicans (Miska Siikonen) jäi puolivälierissä KalPan (Matias Myttynen) jalkoihin.

Kun SM-liigan runkosarja päättyi, KalPan Twitter-tilille ilmestyi kuva kiekkotoimittajien epäonnistuneista veikkauksista kauden alla. Päävalmentaja Pekka Virta jatkoi samaa virttä liigan pudotuspeli-infossa. Virta piikitteli toimittajia, jotka eivät uskoneet KalPan selviytyvän edes pudotuspeleihin.

Moni tulkitsi etenkin Twitter-kuvan ylimielisyydeksi ja keulimiseksi. Eihän runkosarjan kolmannella sijalla ole vielä mitään merkitystä, kun tosipelit ovat pelaamatta. Kaiken lisäksi KalPan viime vuosien synkkä pudotuspelihistoria oli kaikkien mielessä.

KalPa voitti keskiviikkona ensimmäisen pudotuspelisarjansa seitsemään vuoteen. Vaikka media usein liioittelee tällaisten historiatilastojen merkitystä, KalPan kohdalla on syytä muistaa, että päävalmentaja Virta on ollut mukana kolmessa viidestä edellisestä hävitystä ottelusarjasta.

Tämän vuoden Pelicans-sarjassa huomasi, että jokin KalPassa on muuttunut. Jo runkosarjassa oli nähtävissä, että Virran äärikiekolliseen pelitapaan oli tullut uusia sävyjä – kenties ensi kauden päävalmentajan Sami Kapasen ansiosta. Kuopiolaisten peli ei ole enää pelkkää jätönjätönjättöä, vaan peliä käännetään nopeasti yhä kiekkokontrollia tavoitellen.

Ratkaiseva ero muualla kuin taktiikkataululla

Terävöitetty tyyli sopii pudotuspeleihin, mutta silti Pelicans pani KalPan koville etenkin ottelusarjan kolmessa ensimmäisessä pelissä. Ratkaisevan eron KalPa teki jossain muualla kuin taktiikkataululla.

Kuopiolaisjoukkueessa on aivan erilaista luonnetta kuin ennen. Tapa, jolla KalPa tuli keskiviikon katkaisupeliin osoittaa, että Kuopiossa on opittu voittamaan. KalPan pelissä oli niin sanottua tappamisen meininkiä. Pelicansille ei annettu avauserässä mitään mahdollisuuksia, kun kotijoukkue rynnisti kolmen maalin johtoon.

Sen jälkeen savolaiset siirtyivät nautiskeluvaiheeseen. Sen sijaan, että KalPa olisi peruutellut loppupelin, joukkue taiteili komeilla kuvioilla pari maalia lisää, ja antoi tulevalle välierävastukselle näytteen vaarallisuudestaan hyökkäyspäässä.

Esitys oli juuri niin röyhkeä kuin Twitter-uhoamisen velvoittamana on oltava ja juuri niin itsetietoinen kuin Pekka Virran julkinen esiintyminen ennen ottelusarjan alkua.

Voittoisa Ilves oppi läksynsä: "Kantti olisi kestänyt heikommankin alun"

Tapio Laakso

Ilves nipisti kolmannen voittonsa Tapparasta lukemin 4–2. Voittomaalista vastasi kapteeni Tapio Laakso.

Tapio Laakso

TAMPERE. Ilves teki keskiviikkona sen, mitä moni ei siltä odottanut. Tupsukorvat riistivät Tapparalta jo kolmannen voiton ja näin ollen sarja on katkolla perjantaina.

Tappara nousi rinnalle päätöserässä, mutta sitten tapahtui nukahdus. Teemu Rautiainen löi aloituksen jälkitilanteesta kiekkoa maalille, Otto Koivula jatkoi ja Tapio Laakso niittasi Ilvekselle vapauttavan johtomaalin.

Voitto oli ansaittu, sillä Ilves oli Tapparaa kypsempi läpi ottelun. Koko peliä leimanneet alkutahdit Ilves löi pöytään jo avausvitosen aikana. Marcus Fagerudd ja Ville Meskanen siivittivät nopeaan tahtiin Ilveksen karkumatkalle.

– Joukkueen henkinen kantti olisi kestänyt heikommankin lähdön. Tällä kertaa valmistautuminen onnistui, Laakso selvitti.

Kapteeni viittasi maanantaiseen otteluun, jolloin Ilves ei onnistunut hyödyntämään omia tekopaikkojaan. Seuraava paikka oppimiselle on tiedossa perjantaina. Ilveksellä on kaikki mahdollisuudet sarjan katkaisemiselle, mikäli ote ei tällä kertaa lipsahda voittopelin jälkeen.

– Nollaamisessa täytyy nyt onnistua paremmin. Se on meille taas uusi mahdollisuus, Laakso näki.

Yksi parannettava piirre löytyy jäähyherkkyydestä. Ilves sortui joukkueelle epätyypillisesti poikkeuksellisesti neljään rangaistukseen.

– Yksikin päästetty maali on liikaa. Jäähyjä on jatkossa otettava vähemmän, Laakso painotti.

Tapparalla avaimet käsissä, mutta lukko hukassa

Tappara loi keskiviikkona riittävän määrän tekopaikkoja, etenkin ylivoimalla. Neljästä pakkopelikerrasta yksi kuihtui täysin kasaan, mutta muuten ongelmia ei esiintynyt. Sen sijaan oman huolellisuutensa ja puolustuspelinsä osalta Tappara oli hetkittäin nihkeä – ja tällä kertaa riittävän usein.

– Paljon tehtiin asioita oikein, mutta paljon pitää parantaa. Meille perjantai on paras yhdestä peli, päävalmentaja Jussi Tapola muistutti. 

Samoilla linjoilla oli myös Tapparan kolmannen erän tasoitusmaalista vastannut Sebastian Repo.

– Meillä oli hyvä draivi päällä. Näissä peleissä vain pitää pystyä puolustamaan paremmin, nuorten maailmanmestari näki.

Ylivoimalla osunut Repo on saalistanut viidessä ottelussa tehot 2+1=3. Lukemaa voi pitää hyvänä, sillä runkosarjassa ennätystehopisteensä summannut peluri ei ole missään vaiheessa kautta kerännyt niitä joukkueen suurimpia peliminuutteja.

– Tunnelma on katossa näissä peleissä. Askiin on aina kiva mennä auttamaan joukkuetta. Itseltänikin irtoaa perjantaina vielä lisää, hyökkääjä lupaili.

Micke Suopuro

HIFK:n iso ryöstöretki Turkuun onnistui: "Ehdottomasti sarjamme paras ottelu"

Juuso Puustinen, HIFK #71

HIFK nappasi 5–2-vierasvoiton Turusta ja voi katkaista sarjan perjantaina kotiyleisönsä edessä.

Juuso Puustinen, HIFK #71

TURKU. TPS:n ja HIFK:n ottelusarja on tähän mennessä noudattanut kaavaa, jossa kotijoukkue on voittanut, mutta nyt tilanne muuttui. HIFK voitti 5–2 ja on perjantaina yhden voiton päässä mitalipeleistä. Tänään vierasjoukkue pelasi tavalla, jota siltä on odotettu koko kauden, mutta jatkuvat loukkaantumiset ovat osaltaan olleet esteenä.

- Meillä oli tänne tullessa selkeä teema. Me olemme ryöastöretkellä Turussa ja se onnistui. Tämä oli ehdottomasti pudotuspelisarjamme paras ottelu. Pelasimme ensimmäiset kahdeksan minuuttia todella hyvin. Luistin liikkui, paikkoja luotiin ja olimme selvästi parempia ja sitten kuin salama taivaalta TPS iski kaksi maalia ja hallitsi erän loppua, HIFK-hyökkääjä Juuso Puustinen summasi.

- Toiseen erään tulimme täynnä tahtoa ja tämä joukkue pystyi lataamaan henkisesti itsensä hienosti ja siitä lähtien hallitsimme peliä. Tasoitimme ja kolmannessa erässä tapettiin peli. Omassa kentällisessämme pelaa kolme ahnetta hyökkääjää. Teemme maaleja joskus enemmän ja joskus vähemmän, mutta osaamme pelataa hyvää lätkää ja tänään tuli myös maaleja, sanoi HIFK:n neljännen maalin tehnyt Puustinen.

Totta mies puhui, mutta yksi asia jäi kertomatta. HIFK ei ole näissä pudotuspeleissä tehnyt yhtään maalia ylivoimalla ja se ylivoimapelaaminen on ollut luvalla sanoen luokatonta.

- Sinähän sen sanoit. Surkeaa se on ollut. Kun saamme sen kuntoon, niin aina paranee. On muuten hienoa pelata nykyisin, kun ei ole vaihtopenkki ja sairastupa miehitetty yhtä monella pelaajalla.

Tänään HIFK pelasi sitä peliä, johon se parhaimmillaan pystyy, mutta ei tarvitse TPS:n painaa päätään pensaaseen. Tänään valmennusjohto kuormitti kokeneita pelaajiaan vahvasti ja lähes läpi kolmannen erän kentällä oli pääasiassa kaksi kentällistä. Kokemuksen ja kokemattomuuden ero alkaa näkyä.

- HIFK tuli vahvasti ja me emme pystyneet pitämään kahden maalin johtoamme toisessa erässä. Kunto ei taatusti lopu ja nyt on vain kerättävä kaiki mahdollinen energia perjantaiksi. Surkuttelemalla tämä ei tästä parane. Kukin nollaa tämän omalla tavallaan ja varmasti tapaamme vielä lauantaina Turussa, totesi pelin jälkeen TPS:n kokeneeseen kaartiin kuuluva Harri Tikkanen.

Turkka Talonen

Hae lisää

Tervetuloa Ylen mobiiliuutisiin!

Kokeilemme palvelun avulla millainen käyttöliittymä sopisi parhaiten uutisten, urheilun ja sään seuraamiseen mobiilikäytössä.

Otamme mielellämme vastaan palautettasi siitä, mikä palvelussa toimii jo hyvin ja mitä mielestäsi voisi vielä kehittää.

Liitä mukaan päätelaitteesi malli ja sähköpostiosoitteesi, jos tarvitset apua ongelmatilanteessa.

Lähetä palautetta:

Lähetä