Tekikö Neziri paniikkiratkaisun? – "Ei varmasti helppo tilanne"

Nooralotta Neziri

Yle Urheilun asiantuntijan Jarkko Finnin mukaan Nooralotta Nezirin kisatauko on tässä vaiheessa viisas ratkaisu. Uutta tulemista haetaan Petteri Jousteen johdolla heinäkuussa.

Nooralotta Neziri

Pika-aituri Nooralotta Nezirin valmentaja vaihtuu kesken kauden. Nezirin ja Jussi Ihamäen tiet eroavat ja Ihamäen korvaa Petteri Jouste, joka on toiminut pitkään muun muassa pikajuoksun lajivalmentajana Suomen Urheiluliitossa.

Yle Urheilun asiantuntija Jarkko Finni arvioi, että näin isot muutokset ovat tässä vaiheessa kautta aina yllättäviä.

- Harjoituksethan ovat jo käytännössä tehty. Mutta urheilija päättää valmentajansa ja sen, keiden kanssa haluaa tehdä yhteistyötä. En halua puhua paniikkiratkaisusta, mutta urheilijan mielestä pakollisesta ratkaisusta. Tämähän kertoo siitä, että Nooralotta on kokenut tällaisen ratkaisun todella tarpeelliseksi, Finni arvioi.

Finnin mukaan Jousteella on sellaista asiantuntemusta, josta Nezirikin hyötyy varmasti.

- Jouste on Suomen kokeneimpia valmentajia pikajuoksun puolella. Petteri tunnetaan sileän juoksun puolelta, mutta samoista asioistahan puhutaan, vaikka mennään aitojen yli.

Nezirin kausi on lähtenyt heikosti käyntiin ja paineet ovat alkaneet nousta heti alkukaudella, kun esitykset ovat olleet tuskaisia.

- Urheilija tarvitsee tässä tilanteessa rauhoitusta ennen kaikkea henkisellä puolella. Petteri tuo sitä rauhoitusta ja vankkaa kokemusta. Tilanne ei  ole varmasti helppo, ei sen paremmin Nezirille kuin Jousteellekaan, Finni mietti.

Finnin mukaan kaikki on yhä mahdollista elokuun Lontoon MM-kisoissa.

- En usko, että Nooralotan kyvykkyys tai hänen ominaisuutensa olisivat kadonneet mihinkään. Tällaiset päätökset kertovat siitä, että Nooralotalla on ollut henkisiä paineita. Tällaiset asiat eivät tule koskaan kuin salama kirkkaalta taivaalta, Finni sanoi.

- Joskus tällaiset muutokset voivat tuoda uutta virtaa urheilemiseen, Finni päätti.  

Lue lisää:

Nooralotta Nezirin valmentaja vaihtuu – Petteri Jouste työskentelee aiturin kanssa loppukauden

Valmentajakohun keskellä oleva Neziri jää pois EM-joukkuekisoista: "On pakko pitää tauko"

Reilu kuukausi yleisurheilun MM-kilpailuihin – suomalaiset eivät yllä maailmantilaston kymppisakkiin

Tero Pitkämäki

Parhaat suomalaiset yleisurheilijat Aku Partanen ja Tero Pitkämäki löytyvät vasta maailmantilaston 14. ja 15. sijoilta. Suomalaisnaisia ei löydy 20 parhaan joukosta.

Tero Pitkämäki

Juuri ennen juhannusta yleisurheilun maailmantilaston paras suomalaisurheilija ei ole keihäänheittäjä, vaan viidenkympin kävelijä Aku Partanen. Hän on tilastossa 14. sijalla ajallaan 3.49.00, jonka hän käveli Dudincessa maaliskuussa.

Keihäänheittäjä Tero Pitkämäki on tilastossa 15. sijalla tuloksella 84,26. Kukan muu suomalainen keihäänheittäjä ei vielä ole edes ylittänyt 80 metrin viivaa.

Kolmiloikkaaja Simo Lipsanen on sentin päässä maailmanlistan 20. sijasta. Lipsanen loikki avauskisassaan Kuortaneella tuloksen 16,95 ja parantaa varmasti kauden edetessä.

Yleisurheilun arvokisalajien maailmantilaston 20 parhaan joukosta ei löydy yhtään suomalaista naisurheilijaa.

”Huolestuttaa ja ei huolestuta”

Lontoon MM-kisat ovat 4.–13. elokuuta eli noin puolentoista kuukauden päässä ja tilanne on tämä. Pitäisikö olla huolissaan?

– Huolestuttaa ja ei huolestuta. Yllättävän moni urheilija ei ole ihan vielä siinä kunnossa, missä pitäisi olla. Sitten siellä on näitä toipilaita, jotka eivät vielä ole aloittaneet kautta, pohtii Suomen Urheiluliiton valmennusjohtaja Jorma Kemppainen.

Viime vuoteen verrattuna tilanne on erilainen, koska Amsterdamin EM-kisat olivat jo kesäkuussa. Se pakotti urheilijat olemaan kunnossa jo aikaisemmin. Viime kaudella todella monet urheilijat hakivat tuloksia Euroopasta jo keväällä.

– Amsterdam pakotti viime kaudella aloittamaan jo toukokuussa. Nyt kaikki tähtää elokuulle. Suomessa keliolot eivät ole olleet ihan optimaaliset. Mutta hyvä ettei ole kausi ohi keneltäkään. Hyviä tuloksia on muhimassa, veikkaa Kemppainen.

Euroopan tilastot näyttävät paremmalta

Perjantaina Vaasassa alkaa yleisurheilun EM-joukkuekilpailun ykkösliiga, jossa Suomi pääsee taas taistelemaan pääsystä Superliigaan. Vaasassa urheilijat saavat ottaa mittaa kansainväliseen tasoon.  

– Tuloksenteon kannalta se on haastava kisa. Siellä on hyvä opetella arvokisakäyttäytymistä ja erityissääntöjä. Myös se on arvokas oppi, miten mennään viimeistään kolmannella yrityksellä finaaliin, kertoo valmennusjohtaja Kemppainen viitaten erityisesti EM-joukkuekilpailun normaalista poikkeaviin sääntöihin. Kenttälajeissa urheilijoilla on normaalia vähemmän yrityksiä.

Jos tehdään katsaus myös Euroopan tilastoihin, niin tilanne näyttää suomalaisittain jo paljon valoisammalta. Simo Lipsanen ja Aku Partanen löytyvät sijalta seitsemän ja Pitkämäki sijalta yhdeksän.

Kovan nousun Euroopan tilastossa tekee pituushyppääjä Kristian Pulli, joka on tuloksellaan 798 peräti 13. sijalla. Moukarinheittäjä David Söderberg kipuaa avauskilpailun tuloksellaan 74,89 tilastossa 21. sijalle.

Naisissa estejuoksija Camilla Richardsson on sijalla 10 tuloksella 9.41,73. Anne-Mari Hyryläinen on maratonilla Euroopan tilaston 19:s ajalla 2.32.19. Naisten keihäässä Oona Sormunen yltää 21. sijalle kauden kotimaisella kärkituloksella 58,95.

3000 metrin sileällä matkalla Karin Storbacka on tuloksella 9.13,40 sijalla 21, mutta kyseistä matkaa ei juosta arvokisoissa.

Toki pitää muistaa se vanha tosiasia, että kun kilpaillaan mies miestä ja nainen naista vastaan, niin tilastot ovat vain viitearvo ja sijoitukset ratkotaan itse kilpailussa.

”Keihäässä nyt tilaa – kuukauden päästä ruuhkaa”

Viime vuosina suomalaiset yleisurheilijat eivät ole kovinkaan monessa lajissa olleet maailmantilastossa korkealla, mutta yleensä kymppisakissa on ollut useampi keihäsmies. Nyt ei ole niitäkään.

-– Jos tilanne jäisi tähän, niin se olisi huolestuttava. Mutta kun miettii noita ikistaroja Teroa ja Anttia, niin Kuortaneen perusteella Terolla on maailman kärki aika lähellä. Antti tulee sieltä varmaan heinäkuussa ja heittää varmasti ihan hyvin. Mannion Arikin varmaan tulee vielä hyvin, arvioi Kemppainen.

Pitkämäki on ainoa suomalainen keihäsmies, joka on heittänyt yli tämän kesän MM-kisarajan. Tällä hetkellä 80 metrin pinnassa on kuitenkin tyrkyllä useampi heittäjä, jotka varmaankin vielä rikkovat kasikymppisen.

Mutta kasikymppisellä ei tee yhtään mitään arvokisoissa, sillä jo MM-kisoihin edellyttävä tulosraja on 83 metriä. Kisoihin saa valita kolme heittäjää sekä kotiin jäävän varamiehen. Valmennusjohtaja uskoo, että kuukauden sisällä myös MM-rajan ylittäneitä on useampia.

– Viimeisistä keihäspaikoista tulee armottoman kova kisa. En epäile, etteiKÖ tulisi kolmea heittäjää. Pakka on auki. Nyt siellä on tilaa, mutta kuukauden päästä on ruuhkaa, veikkaa valmennusjohtaja Kemppainen.

Perjantaina Vaasassa alkavassa Euroopan ykkösliigan joukkuekilpailussa Suomea edustaa Tero Pitkämäki.

Yleisurheilun joukkue-EM-kisoja voi jännittää juhannuksena Areenan ja TV2:n välityksellä.

Kommentti: Mitä tapahtui Las Vegasissa, ei jää Las Vegasiin

Erik Haulan kuva tv-ruudulla laajennusdraftissa.

Las Vegas julkaisi laajennusdraftista valitsemansa pelaajat keskiviikkona. Lopullista kokoonpanoa on silti vieläkään vaikea arvailla.

Erik Haulan kuva tv-ruudulla laajennusdraftissa.

CHICAGO. NHL:ssä ei tätä nykyä ole salaisuuksia. Las Vegas Golden Knightsin laajennusdraftista valitsemat pelaajat piti julkaista keskiviikkoiltana paikallista aikaa järjestetyn palkintogaalan yhteydessä, mutta suurta jännitysmomenttia ei lopulta ollut tarjolla. Pohjoisamerikkalaismedia tarjosi jo päivällä jääkiekkokansalle viittä vaille kaikki Vegasin valinnat. 

Lopulta jännittää saatiin vain Coloradosta, Vancouverista, Winnipegistä, Carolinasta ja Arizonasta otettua pelaajaa.

Moni yllättyikin, kun Vegas ilmoitti napanneensa Arizonasta Teemu Pulkkisen. Loukkaantumisista kärsinyt Pulkkinen omaa edelleen NHL-tason maalintekopotentiaalin, jonka Vegaskin näyttää tietävän. Toki on myös mahdollista, että Pulkkinen on Vegasissa ainoastaan ohikulkumatkalla.

///

Las Vegas Golden Knightsin valinnat eivät lopulta herättäneet suurtakaan kohua. Valinnat olivat jokseenkin odotettuja, eikä mukaan mahtunut kovan luokan yllätyksiä. Niin sanotuista kärkipelaajista St. Louisin David Perron ja Nashvillen James Neal – esimerkkeinä – olivat odotettuja poimintoja.

Kuten aavistella saattoi jo etukäteen, kokonaiskuva ei laajennusdraftin jälkeen huimannut.

Neal, Perron, Reilly Smith, Johathan Marchessault, Erik Haula, Cody Eakin, Jason Garrison, Shea Theodore ja Aleksei Emelin ovat hyviä pelaajia, mutta sitä aivan kovinta kärkeä tarjolla oli heikosti. KHL:ssä loistanut Vadim Shipatshjov, 30, näyttäisi olevan tällä päivämäärällä joukkueen ykkössentteri.

Shipatshjov on erinomainen pelaaja, mutta onko venäläisveteraani NHL-joukkueen keskikaistan kapellimestari?

Vegas lastasi laivaansa muutenkin vahvasti pakkipää edellä. Se kaappasi itselleen ison kasan (12) puolustajia, mutta täysi mysteeri toistaiseksi on, ketkä tulevat sille omaan käyttöön, ja ketkä se nappasi vain käydäkseen pelaajilla kauppaa. Esimerkiksi Marc Methot ja David Schlemko saattavat hyvinkin olla puolustajia, jotka ovat matkalla toisaalle.

Joukkue tulee pitämään sisällään monta nälkäistä eteenpäin pyrkivää pelaajaa, mutta ainakaan keskiviikon jälkeen suurta menestystä ryhmälle on vaikea ennustaa. Ja tämä on täysin normaalia tilanteessa, missä Vegas laajennusjoukkueena on. Eikä tästä lopulta edes vielä ole kysymys.

Jokainen joukkue haluaa voittaa, mutta GM George McPhee oli laajennusdraftissa enemmänkin keräämässä varausvuoroja ja nuoria pelaajia. Vegas tyytyi paikoin ottamaan pelaajia, jotka nostattivat kulmakarvoja, mutta kaiken taustalla oli pyrkimys haalia mahdollisimman monta varausvuoroa ja nuorta pelaajaa.

Vegas nappasi lopulta tulevalle viikonlopulle peräti kaksitoista varausvuoroa. Ensimmäisellä kierroksella se varaa kolmesti.

Kuten kirjoitin jo aiemmin, McPhee ymmärtää, ettei NHL:ssä voi menestyä pitkällä jänteellä, mikäli seura ei pysty olemaan laadukkaan varaustyön kautta omavarainen. Siksi sillä, millainen joukkue Vegasilla juuri nyt on, ei lopulta ole isossa kuvassa juurikaan merkitystä.

Ylipäätään kokonaisuutta on vielä lähes mahdotonta arvioida, koska osa Vegasin hankkimista pelaajista on jo käytännössä matkalla muualle. Tulevilla pelaajakaupoilla Vegas pudottelee viimeiset palaset paikalleen, minkä jälkeen joukkuetta voi arvioida tarkemmin. Lähtökohta kuitenkin on, että kyyti voi avauskaudella olla paikoin kylmää.

///

Suomalaisittain Haula ja Pulkkinen ovat tietenkin mielenkiintoisia valintoja. Haula ei koskaan löytänyt Wildissa omaa rooliaan, mikä vaikeutti lopullista läpimurtoa. Pulkkinen ei ole huipputason luistelija, minkä vuoksi moni on ollut valmis heittämään helsinkiläisen kanssa kirveen kaivoon.

Haula on Vegasin pelaaja ensi kaudella, mutta Pulkkisen kohtalosta ei vielä ole tietoa. Terveenä hyvän kesän jälkeen Pulkkinen omaa edelleen 15-20 NHL-maalin potentiaalin.

Suomalaisittain pienoinen yllätys oli, ettei Las Vegas sittenkään poiminut Antti Raantaa. Luotettavaksi kakkosvahdiksi profiloitunut raumalainen oli monien papereissa lähes varma valinta Golden Knightsiin.

Niin tai näin, kokonaisuutta voimme arvioida paremmin vasta myöhemmin. Luvassa on lisää käänteitä pelaajakauppojen muodossa. Lisäksi on täysin mahdollista, että Vegas pelaa itselleen vieläkin paremmat paikat myös viikonlopun varaustilaisuuteen. Myös varaustilaisuudesta saattaa olla luvassa helpotusta jo tulevalle kaudelle.

Eli se, mitä tapahtui keskiviikkona Las Vegasissa, ei jää Vegasiin.

///

Lue myös:

Katso Vegas Golden Knightsin valinnat - Fleury ja Neal nimekkäimpiä 

Haula odotetusti NHL-tulokkaan väreihin, Pulkkinen yllätysvalinta 

Markkanen tapasi NBA-legendan, joka vaikuttui suomalaislupauksesta: "Laurista löytyy henkistä kovuutta"

Lauri Markkanen ja John Starks.

15 kautta NBA:ssa pelanneen John Starksin mukaan Lauri Markkanen on henkisesti tarpeeksi kova pärjätäkseen maailman parhaiden pelaajien joukossa.

Lauri Markkanen ja John Starks.

NEW YORK. Eläköitynyt tähtipelaaja John Starks ja ensituntumaa maailman kovatasoisimpaan sarjaan ottava Lauri Markkanen seisovat rinta rinnan NBA:n pelaajayhdistyksen hulppeissa puitteissa Manhattanilla New Yorkissa. Kaksikko tapaa toisensa ensimmäistä kertaa, mutta yhteinen sävel löytyy nopeasti.  

New York Knicksin paidasta parhaiten muistettava Starks kertoo Yle Urheilulle seuranneensa tarkasti Markkasen peliesityksiä yliopistosarjassa Arizona Wildcatsin riveissä. Starksin mukaan Markkasella on kaikki mahdollisuudet loistavaan uraan NBA:ssa.

– Lauri on kova pelaaja. Hän liikkuu kokoisekseen pelaajaksi erinomaisesti kentällä ja hän on loistava kaukoheittäjä. Laurilla on kaikki tarvittavat ominaisuudet NBA:han, loppu on vain hänestä itsestään kiinni. Laurista löytyy henkistä kovuutta pärjätäkseen seuraavalla tasolla, Starks linjaa Yle Urheilun haastattelussa.

Muista aina mistä tulet

Starks on jo itsessään loistava esimerkki henkisestä kovuudesta. Hän tuli NBA-liigaan eri reittiä kuin torstaina varaustilaisuuden ensimmäisten nimien joukossa varattava Markkanen. Starksia ei koskaan varattu liigaan, vaan hän raivasi tiensä maailman parhaiden joukkoon kovalla työllä. Ikonin asemassa Knicksin kotiareenassa Madison Square Gardenissa oleva Starks tuli liigaan 1980-luvun loppupuolella farmisarja CBA:n kautta.

– Ei pidä koskaan unohtaa sitä, mikä on tuonut sinut urallasi tähän pisteeseen. Jotkut pelaajat lopettavat työnteon päästessään NBA:han. Laurin kaltaisten nuorten pelaajien tulisi harjoitella entistä kovemmin, koska pelaat joka ilta maailman parhaita pelaajia vastaan. NBA-liiga on täysin eri asia kuin yliopistopelit, jossa parhaissa joukkueissa on vain 2–3 tähtipelaajaa, sanoo Starks.

 

Starks pelasi NBA:ssa 15 kautta, joiden aikana hän takoi yli 10 000 pistettä. Ennen kaikkea Starks tunnettiin erinomaisena kaukoheittäjänä ja loistavana puolustajana. Starksin nimi komeilee edelleen ykkösenä Knicksin onnistuneiden kolmen pisteen heittojen määrässä. Lisäksi Knicksin kannattajat äänestivät hänen donkkinsa vuoden 1993 pudotuspelisarjassa Michael Jordanin Chicago Bullsia vastaan seurahistorian komeimmaksi.

Starks vannoi omalla urallaan kovan työnteon nimeen ja saman ohjeen hän jakaa myös 213-senttiselle Markkaselle.

– NBA:ssa kaikki osaavat pelata. Laurin on jaksettava tehtävä töitä jatkuvasti ja hänen on tuotava peliinsä uusia ulottuvuuksia joka vuosi. Jos Lauri ymmärtää tämän ja seuraa samalla, kuinka liigan supertähdet toimivat kentällä, uskon että Laurilla on mahdollisuus menestyksekkääseen uraan NBA:ssa.

Kaikilla on haasteita tulokasvuoden aikana

Myös Starks koki oman uransa aikana useita vaikeita hetkiä, jolloin heitto ei löytänyt tietään keskelle korirengasta tai peli ei kulkenut muiden syiden takia. Starksin mukaan yksi tulokaspelaajien haasteita on totuttautua NBA:n kiihkeään ottelutahtiin ja matkustamiseen eri kaupunkeihin. Lähes kaikki ensimmäisen kauden pelaajat kohtaavat haasteita tulokasvuoden aikana. 

– Silloin ei pidä turhautua. On vain jatkettava harjoittelemista normaaliin tapaan, koska hetkesi tulee myöhemmin. Jotkut pelaajat sopeutuvat liigaan nopeasti, mutta toisilla se ottaa enemmän aikaa. Niin kauan, kun Lauri jaksaa keskittyä harjoittelemiseen, hänellä ei ole ongelmia, päättää Starks.

Markkanen osallistuu NBA:n varaustilaisuuteen, joka on ohjelmassa Suomen aikaa torstain ja perjantain välisenä yönä.

Hiihtoliitolla on 15 vuotta aikaa maksaa Lahden MM-kisojen miljoonatappiot

Ilotulitus, Lahden mäet

Lahden kaupunki, Suomen Hiihtoliitto ja Lahden Hiihtoseura ovat tehneet uuden sopimuksen liittyen Salpausselän kisojen järjestämiseen.

Ilotulitus, Lahden mäet

Suomen Hiihtoliitto ja Lahden MM-hiihtojen järjestelyistä vastannut Lahti Events Oy ovat sopineet maksujärjestelyistä MM-kisojen taloudellisiin tappioihin liittyen.

MM-kotikisat toivat 1,6 miljoonan euron tappiot, jotka Hiihtoliitto maksaa Lahti Events Oy:lle. Takaisinmaksusopimuksen mukaan Hiihtoliitolla on 15 vuotta aikaa maksaa MM-kotikisoista ja yhdistetyn maailmancupin aiheuttamat tappiot (yhteensä 1,8 miljoonaa euroa). Lahden kaupunki tiedotti asiasta torstaina.

Samalla kerrottiin Lahden kaupungin, Hiihtoliiton ja Lahden Hiihtoseuran sopimuksesta liittyen Salpausselän kisojen järjestämiseen. Jatkossa Hiihtoliitto maksaa maailmancupin järjestämiskustannuksia noin miljoona euroa vuodessa, mutta mahdollisia tappioita liitto joutuu kuittaamaan aiempaa vähemmän.

Sopimuksen mukaan tappioista vastaavat Lahden kaupunki, Lahti Events Oy ja Hiihtoliitto tasan, mutta Hiihtoliitto enintään 30 000 euroon asti. Myös voitto jaetaan kolmeen osaan, mutta 90 000 euroa suurempiin summiin Hiihtoliitto ei enää pääse käsiksi. Uusi sopimus on tehty 15 vuodeksi.

Lahti Events on jatkossa Lahden talvikisojen järjestäjä ja eri organisaatioiden operatiivinen solmu, tiedotteessa kerrotaan. Lahden kaupunki vastaa tuttuun tapaan suorituspaikkojen ylläpidosta ja Lahden Hiihtoseura kisojen teknisestä järjestelystä.

Lue myös:

Miten MM-Lahden miljoonatappiot kuitataan? "Kiristämme hyvin vyötä"

Nyt tuli vahvistus! Lahden MM-kisoista mätkähti Hiihtoliitolle 1,6 miljoonaa tappiota 

Olympiavuoteen lisäsatsauksia – Mäkäräinen jäi ilman apurahaa isojen tulojen takia

Eero Hirvonen

Talvilajien apurahoja myönnettiin tänä vuonna yli 135 000 euroa enemmän kuin viime vuonna.

Eero Hirvonen

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt 80 talvilajien urheilijalle 770 000 euroa verottomia urheilija-apurahoja. Viime vuonna apurahoja jaettiin 635 000 euroa. Suurimman, 20 000 euron apurahan sai 18 urheilijaa, 10 000 euron apurahan 20 urheilijaa ja 5 000 euron apurahan 42 urheilijaa.

Apurahaa ei myönnetä urheilijoille, joiden verotettavat tulot sekä kilpailupalkkiot ylittävät 70 000 euroa vuodessa. Suurta apurahaa ei myönnetä niille urheilijoille, joiden verotettavat tulot sekä kilpailupalkkiot ylittävät 50 000 euroa vuodessa. Vielä viime vuonna 20 000 euroa apurahaa saanut ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen jäi nyt ilman tukea, koska hänen tulonsa ylittivät Olympiakomitean tulorajan.

Maastohiihdossa kymmenen urheilijaa saa 20 000 euron apurahan. Ristomatti Hakola, Laura Mononen ja Martti Jylhä tuplasivat apurahansa, kun he nousivat 20 000 euron saajiksi.

Vielä viime vuonna yhdistetyn Eero Hirvonen sai 5 000 euroa apurahaa, mutta viime talven kovat näytöt nostivat hänet 20 000 euron kastiin.

Apurahan tavoitteena on taata urheilijalle taloudellinen perusturva ammattimaista harjoittelua ja valmentautumista varten. Verovapaat urheilija-apurahat myönnetään Veikkauksen tuotosta.

Ensimmäisen kerran verottomia urheilija-apurahoja myönnettiin vuonna 1995. Esityksen apurahojen saajista tekee Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö. Ministeriön päätös on huippu-urheiluyksikön esityksen mukainen.

20 000 euron apuraha:

Ampumahiihto
Mari Laukkanen

Freestyle
Jimi Salonen

Luistelu
Mika Poutala

Lumilautailu
Roope Tonteri
Peetu Piiroinen
Matti Suur-Hamari

Maastohiihto
Iivo Niskanen
Krista Pärmäkoski
Matti Heikkinen
Kerttu Niskanen
Ristomatti Hakola *
Laura Mononen *
Anne Kyllönen
Aino-Kaisa Saarinen
Martti Jylhä *
Ilkka Tuomisto

* = sai viime vuonna 10 000 euroa

Yhdistetty
Ilkka Herola
Eero Hirvonen *

* = sai viime vuonna 5 000 euroa

10 000 euron apuraha:

Alppihiihto
Santeri Kiiveri
Marcus Sandell
Andreas Romar
Samu Torsti

Curling
Oona Kauste
Tomi Rantamäki

Freestyle
Jussi Penttala
Joona Kangas

Luistelu
Pekka Koskela

Lumilautailu
Kalle Järvilehto
Ville Paumola
Markus Malin
Rene Rinnekangas

Maastohiihto
Lari Lehtonen
Riitta-Liisa Roponen

Mäkihyppy
Ville Larinto
Jarkko Määttä
Antti Aalto
Janne Ahonen

Yhdistetty
Leevi Mutru

5 000 euron apuraha:

Alppihiihto
Riikka Honkanen
Eemeli Pirinen

Ampumahiihto
Olli Hiidensalo
Tuomas Grönman

Curling
Aku Kauste
Kasperi Hakunti
Pauli Jäämies
Janne Pitko

Freestyle
Olli Penttala
Topi Kanninen
Anni Kärävä
Aleksi Patja

Jääkiekko
Jenni Hiirikoski
Riikka Välilä
Linda Välimäki
Minttu Tuominen
Noora Räty
Sara Säkkinen
Ronja Savolainen
Petra Nieminen

Luistelu
Harri Levo
Elina Risku
Samuli Suomalainen
Lumilautailu
Anton Lindfors
Henna Ikola
Mikko Rehnberg
Emmi Parkkisenniemi

Maastohiihto
Johanna Matintalo
Perttu Hyvärinen
Sini Pyy
Matias Strandvall
Lauri Vuorinen

Mäkihyppy
Niko Kytösaho
Juulia Kykkänen
Eetu Nousiainen

Taitoluistelu
Cecilia Törn
Jussiville Partanen
Juulia Turkkila
Mathias Versluis
Emmi Peltonen
Viveca Lindfors

Yhdistetty
Arttu Mäkiaho

Tilastot eivät valehtele: Lappajärvi häviää jopa neljä metriä etenemisessä

Mansen Henna Peltokangas

Kuten urheilun nykytrendeihin kuuluu, myös pesäpallossa tilastointi on ottanut vahvempaa jalansijaa joukkueiden pelaamisen analysoinnissa. Perinteisten kärkilyöntien, lyötyjen ja tuotujen juoksujen rinnalle on kehittynyt tilastointiin uusia mielenkiintoisia alalajeja.

Mansen Henna Peltokangas

Videoanalysointiohjelma Titania on analysoinut vuodesta 2014 niin miesten kuin myöhemmin naistenkin Superpesiksen pelejä. Liki puolet Superpesis-seuroista käyttää tällä hetkellä ohjelmaa, jonka tietokannoista löytyy mielenkiintoista dataa alkukesän peleistä.

Titanian kehittäjä Timo Lamminen keräsi Yle Urheilun käyttöön tilastoja naisten Superpesiksen maailmasta. Otanta jokaisen joukkueen osalta on 7–11 peliä.

Etenemisaika 1-pesältä – 2-pesälle (joukkueiden keskiarvot)

1. Tampere 4,33
2. Seinäjoki 4,38
3. Pori 4,38
4. Rauma 4,43
5. Jyväskylä 4,4
6. Oulu 4,44
7. Kempele 4,53
8. Lapua 4,53
9. Kajaani 4,55
10. Lappeenranta 4,58
11. Lappajärvi 4,75

 

- Aika on mitattu siitä hetkestä, kun pallo irtoaa lukkarin kädestä ja etenijä astuu pesään.

- Ykköstilanteen etenemisessä ei pitäisi lähtökohtaisesti tulla suuria eroja, sillä etenijöiden lähtöpaikka on suhteessa sama. Pesiltä lähdöillä ei eroja tehdä, vaan erot syntyvät merkkipelistä ja etenijöiden juoksunopeudesta.

- Tampereen ja Lappajärven keskiarvoissa eroa yli 0,4 sekuntia. Etenemismatkaksi (0,1 s = 85 cm) muutettuna tämä tarkoittaa yli 4 metrin eroa pesänvälillä.

Etenemisaika 2-pesältä – 3-pesälle (joukkueiden keskiarvot)

1. Jyväskylä 4,23
2. Tampere 4,25
3. Rauma 4,26
4. Pori 4,27
5. Oulu 4,31
6. Kajaani 4,33
7. Seinäjoki 4,34
8. Lapua 4,35
9. Lappeenranta 4,42
10. Kempele 4,42
11. Lappajärvi 4,6

 

- Kakkostilanteen etenemisessä eroja tulee myös pesiltä lähdöissä. Kakkostilanteen laskennallinen 0,1 s laskennallinen arvo pesänväleillä on 75 cm.

– Kotiutustilanteista löytyvät suurimmat erot henkilökohtaisesti. Kolmoselta kotiin tilastossa sarjan nopein etenijä on Kirittärien Virpi Hukka, joka on parhaimmillaan juossut pesänvälin alle 5 sekuntiin. Porin Milla Lindström ja Mansen Henna Peltokangas ovat olleet etenijöinä lähellä Hukkaa. Ero heikoimpien joukkueiden kärkipelaajiin on yli puoli sekuntia. Se ero on paljon, sillä puhutaan jopa noin viidestä metristä, kertoo Timo Lamminen.

Manse PP lukeutuu sarjan etenemisvoimaisimpiin joukkueisiin. Tamperelaisten pelinjohtaja Jarkko Pokela ei usko, että erot syntyisivät pelkästään etenijöiden juoksunopeudesta.

– Yllättävän isoja eroja on etenemisessä. Uskoisin, että aikoihin vaikuttavat myös joukkueiden pelitavat ja se minkälaisia vääriä eri kaaret ottavat pois, Pokela analysoi.

– Meillä Mansessa ainakin seurataan omien pelaajien etenemistä peli kerrallaan hyvinkin tarkasti. Helpottaa myös omaa sisäpeliä ja antaa itseluottamusta, kun tietää minkälainen lyönti riittää pelikaverille.

Joukkue – lyönnit/peli (joukkueiden keskiarvot)

Porin Pesäkarhut 1768 10 176,8
Kempeleen Kiri/Naiset 1795 11 163,2
Lapuan Virkiä 1594 10 159,4
Seinäjoen Maila-Jussit 1570 10 157,0
Jyväskylän Kirittäret 1243 8 155,4
Lappeenrannan Pesä Ysit 1537 10 153,7
Kajaanin Pallokerho 1046 7 149,4
Rauman Lukko 1606 11 146,0
MansePP 1432 10 143,2
Oulun Lipottaret 1365 10 136,5
Lappajärven Veikot 1179 9 131,0

 

– Tämä on hyvin mielenkiintoinen tilasto. Vaihtotilanteiden lyöntimäärässä ei suuria eroja periaatteessa tule, joten tämä tilasto kertoo siitä, kuinka pelit ovat rullanneet, mutta myös kotiutustaktiikasta, Pokela pohtii.

Joukkue – palottomat ajolähdöt/peli (joukkueiden keskiarvot)

Porin Pesäkarhut 46 10 4,60
Lapuan Virkiä 34 10 3,40
Seinäjoen Maila-Jussit 33 10 3,30
Kempeleen Kiri/Naiset 33 11 3,00
Kajaanin Pallokerho 19 7 2,71
MansePP 27 10 2,70
Jyväskylän Kirittäret 16 8 2,00
Oulun Lipottaret 20 10 2,00
Lappeenrannan PesäYsit 18 10 1,80
Rauman Lukko 18 11 1,64
Lappajärven Veikot 8 9 0,89

 

Joukkue – 1-palot/peli (joukkueiden keskiarvot)

MansePP 15 10 1,50
Kempeleen Kiri/Naiset 26 11 2,36
Lapuan Virkiä 25 10 2,50
Seinäjoen Maila-Jussit 26 10 2,60
Porin Pesäkarhut 28 10 2,80
Oulun Lipottaret 34 10 3,40
Jyväskylän Kirittäret 29 8 3,63
Kajaanin Pallokerho 26 7 3,71
Rauman Lukko 44 11 4,00
Lappeenrannan PesäYsit 41 10 4,10
Lappajärven Veikot 46 9 5,11

 

– Palottomissa ajolähdöissä tuo Porin lukema on todella kova. Kertoo paljon myös joukkueen pelityylistä, jossa mennään tylysti kärjestä ja joka pelaa erittäin hyvin hyvillä prosenteilla. Vastaavasti pelitavan löyhyys näkyy osalla joukkueista takapaloina. Ykköspalotilastossa näkyy toki kopinnostojen ohella se, miten paljon joukkueilla on laajuutta purkaa nollatilannetta, Pokela pohti.

Ulkopelitilastointi on ollut yksi pesisväen ikuisuusprojekteista.

Titaniasta löytyy myös listaukset palot tehneistä pelaajista pelaajittain:

1. Essi Kylli 3,9 paloa / per peli
  Eeva Mäki-Maukola  
3. Kaisa Maija-Rosvall 3,7
  Jatta Vuorinen  
5. Saija-Maria Saari 3,5
  Essi Saastamoinen  
  Emilia Linna  
  Emma Sallinen  
9. Maria Suominen 3,3
  Anniina Kiviharju  

 

Antti Yli-Saunamäki

Laine, Koivu ja Granlund jäivät ilman palkintoja

Winnipeg Jetsin Patrik Laine

Suomalaispelaajat jäivät ilman palkintoja NHL-palkintogaalassa Las Vegasissa.

Winnipeg Jetsin Patrik Laine

Suomalaispelaajat jäivät ilman palkintoja NHL-kauden parhaiden palkitsemistilaisuudessa Las Vegasissa. Winnipegin hyökkääjä Patrik Laine oli ehdokkaana Vuoden tulokkaaksi, mutta Calder Trophyn vei Toronton hyökkääjä Auston Matthews. Laineen ja Matthewsin lisäksi ehdolla palkinnon saajaksi oli Columbuksen puolustaja Zach Werenski.

Minnesotan hyökkääjä Mikko Koivu oli ensimmäistä kertaa urallaan ehdolla NHL:n parhaaksi puolustavaksi hyökkääjäksi, mutta Selke Trophy -palkinnon nappasi Bostonin hyökkääjä  Patrice Bergeron. Bergeron sai palkinnon nyt neljättä kertaa. Hänen aiemmat Selke Trophyt ovat vuosilta 2012, 2014 ja 2015. Ehdolla palkinnon saajaksi oli myös Anaheimin hyökkääjä Ryan Kesler.

Minnesotan hyökkääjä Mikael Granlund oli ehdokkaana Vuoden herrasmiespelaajaksi (Lady Byng Trophy). Granlundin näytöt eivät riittäneet valintaan saakka, vaan pysti myönnettiin Calgaryn hyökkääjälle Johnny Gaudreaulle. Granlundin ja Gaudreaun lisäksi herrasmiespelaajaksi oli ehdolla St. Louisin venäläishyökkääjä Vladimir Tarasenko.

Lue lisää:

Edmonton Oilersin Connor McDavid putsasi palkintopöydän - katso kaikki palkitut

Haula odotetusti NHL-tulokkaan väreihin, Pulkkinen yllätysvalinta

Erik Haula kuvassa

Minnesotan Erik Haula ja Arizonan Teemu Pulkkinen tarttuivat NHL-tulokkaan Vegas Golden Knightsin haaviin.

Erik Haula kuvassa

NHL-tulokas Vegas Golden Knights on napannut riveihinsä Minnesotan hyökkääjän Erik Haulan ja Arizonan hyökkääjän Teemu Pulkkisen. Ensi kaudella NHL:ssä aloittavan joukkueen alustava kokoonpano julkistettiin palkintogaalan yhteydessä Las Vegasissa.

Vegasin nimekkäimpiä pelaajia ovat Pittsburghin maalivahti Marc-Andre Fleury ja Nashvillen hyökkääjä James Neal. Muita Vegas Golden Knightsin valintoja olivat muun muassa Coloradon maalivahti Calvin Pickard, New Jerseyn puolustaja Jon Merrill ja Floridan hyökkääjä Jonathan Marchessault.

Vegas Golden Knightsin mukaantulo tietää sitä, että NHL:ssä pelaa ensi kaudella 31 joukkuetta.

Lue lisää:

Laine, Koivu ja Granlund jäivät ilman palkintoja 

Katso Vegas Golden Knightsin valinnat - Fleury ja Neal nimekkäimpiä

Marc-Andre Fleury.

Jääkiekon NHL:n palkintogaalan yhteydessä julkistettiin myös Vegas Golden Knightsin joukkueen alustava kokoonpano.

Marc-Andre Fleury.

Ensi kaudella NHL:ään liittyvä Vegas sai valita jokaisesta joukkueesta yhden suojaamattoman pelaajan riveihinsä. Golden Knightsin haaviin tarttui kaksi suomalaishyökkääjää, kun NHL-tulokas valitsi Minnesotan Erik Haulan ja Arizonan Teemu Pulkkisen.

Vegasin nimekkäimpiä valintoja olivat Pittsburghin maalivahti Marc-Andre Fleury ja Nashvillen hyökkääjä James Neal. Muita Vegas Golden Knightsin valintoja olivat muun muassa Coloradon Calvin Pickard, New Jerseyn Jon Merrill ja Floridan Jonathan Marchessault.

Stanley Cupin voittoa kauden päätteeksi juhlinut Fleury, 32, on innoissaan uudesta työpaikastaan.

- Olen todella innoissani. Kuulin, että olemme jo myyneet kausilippuja. On mahtavaa, että meillä on faneja ja yhteisön tuki, Fleury sanoi.

On mahdollista, että laajennusdraftissa valitut Vegas-pelaajat eivät ole Golden Knightsin lopullisessa kokoonpanossa, koska joukkue voi vielä hieroa pelaajakauppoja.

Vegasin laajennusdraftin valinnat:

Maalivahdit
Calvin Pickard - Colorado
Jean-François Bérubé - New York Islanders
Marc-André Fleury - Pittsburgh

Puolustajat
Clayton Stoner - Anaheim
Colin Miller - Boston
Deryk Engelland - Calgary
Trevor Van Riemsdyk - Chicago
Griffin Reinhart - Edmonton
Brayden McNabb - Los Angeles
Aleksei Jemelin - Montreal
Jon Merrill - New Jersey
Marc Methot - Ottawa
David Schlemko - San Jose
Jason Garrison - Tampa Bay
Luca Sbisa - Vancouver
Nate Schmidt - Washington

Hyökkääjät
Teemu Pulkkinen - Arizona
William Carrier - Buffalo
William Karlsson - Columbus
Connor Brickley - Carolina
Cody Eakin - Dallas
Tomáš Nosek - Detroit Red
Jonathan Marchessault - Florida
Erik Haula - Minnesota
James Neal - Nashville
Oscar Lindberg - New York Rangers
Pierre-Édouard Bellemare - Philadelphia
David Perron - St. Louis
Brendan Leipsic - Toronto Maple
Chris Thorburn - Winnipeg

Edmonton Oilersin Connor McDavid putsasi palkintopöydän - katso kaikki palkitut

Connor McDavid

Edmonton Oilersin Connor McDavid valittiin NHL:n palkintogaalassa kauden arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Connor McDavid

Edmonton Oilersin 20-vuotias hyökkääjä Connor McDavid oli jääkiekon NHL:n palkintogaalan ykkösnimi keskiviikkona Las Vegasissa.  McDavid valittiin sekä toimittajien (Hart Trophy) että pelaajien (Ted Lindsay) toimesta NHL:n arvokkaimmaksi pelaajaksi. Lisäksi hänet palkittiin pistepörssin voittajan pystillä (Art Ross Trophy).

McDavid  päihitti Hart Trophyn äänestyksessä Pittsburghin Crosbyn ja Columbuksen maalivahti Sergei Bobrovskin. Runkosarjan pistepörssin voittanut McDavid on kolmanneksi nuorin Hart Trophyn voittanut pelaaja. Vain Wayne Gretzky ja Sidney Crosby ovat voittaneet palkinnon nuorempina kuin McDavid.

- On uskomatonta saada tämä palkinto Waynelta. Hän on kaikkien aikojen paras pelaaja, McDavid äimisteli, kun Gretzky ojensi hänelle Hart Trophyn. 

McDavid rikkoi runkosarjassa sadan tehopisteen maagisen rajan, kun kirjasi tehot 30+70=100.

Suomalaiset jäivät palkintogaalassa ilman pystejä.

NHL-kauden parhaat:

Hart Trophy (arvokkain pelaaja)
Connor McDavid, Edmonton Oilers

Norris Trophy (paras puolustaja)
Brent Burns, San Jose Sharks

Vezina Trophy (paras maalivahti)
Sergei Bobrovski, Columbus Blue Jackets

Calder Trophy (paras tulokas)
Auston Matthews, Toronto Maple Leafs

Selke Trophy (paras puolustava hyökkääjä)
Patrice Bergeron, Boston Bruins

Lady Byng Trophy (herrasmiespelaaja)
Johnny Gaudreau, Calgary Flames

Bill Masterton Trophy (sisukas pelaaja)
Craig Anderson, Ottawa Senators

Ted Lindsay Award (pelaajien valinta parhaaksi pelaajaksi)
Connor McDavid, Edmonton Oilers

Jack Adams Award (paras valmentaja)
John Tortorella, Columbus Blue Jackets

GM of the Year Award (paras general manager)
David Poile, Nashville Predators

Art Ross Trophy (pistepörssin voittaja)
Connor McDavid, Edmonton Oilers

Maurice Richard Trophy (paras maalintekijä runkosarjassa)
Sidney Crosby, Pittsburgh Penguins

William M. Jennings Trophy (vähiten maaleja runkosarjassa päästänyt maalivahti)
Braden Holtby, Washington Capitals

Foundation Player Award (yhteisönsä hyväksi työskennellyt pelaaja)
Travis Hamonic, New York Islanders

Mark Messier Leadership Award (parhaat johtajan ominaisuudet)
Nick Foligno, Columbus Blue Jackets

King Clancy Trophy (johtajuus ja humanitäärinen työ)
Nick Foligno, Columbus Blue Jackets

Yle Puhe: TPS dominoi Naisten liigaa – Veikkausliigassa kolmen ottelun kierros

Mika Lehkosuo

Yle Puheen Jalkapallokierroksella pureudutaan Veikkausliigan otteluiden lisäksi myös Naisten liigan kärkijoukkueen Turun Palloseuran vahvaan alkukauteen. Lähetys pääsee vauhtiin klo 18.03.

Mika Lehkosuo

Jalkapallon kotimaisessa Veikkausliigassa pelataan torstaina kolmen ottelun kierros ennen ansaittua juhannustaukoa. Kierroksen kärkiottelu pelataan Helsingissä, kun HJK kohtaa hallitsevan Suomen mestarin IFK Mariehamnin.

HJK menetti tällä viikolla joukkueensa tehokkaimman pelaajansa, kun 11 maalia klubille viimeistellyt Alfredo Morelos siirtyi skotlantilaiseen Rangersiin. Samalla helsinkiläisseura käytti osto-optionsa ghanalaiseen laitahyökkääjäänsä Evans Mensahiin.

SJK tekee puolestaan uutta tulemista espanjalaisen päävalmentajansa Manuel Rocan johdolla. Tänään seinäjokelaiset matkaavat Ilveksen vieraaksi Tammelan stadionille Tampereelle. Päivän kolmannessa ottelussa SJK:n viime viikonloppuna kaatanut VPS saa vieraita Rovaniemeltä, kun tasapeleittä tähän mennessä sarjassa pelannut RoPS saapuu Vaasaan.  

Tänään Yle Puheen Jalkapallokierroksella otetaan katsausta myös Naisten liigaan ja erityisesti sarjakärki Turun Palloseuraan. TPS on esiintynyt kauden alusta asti vahvasti ja pitänyt käytännössä koko ajan sarjan kärkipaikkaa itsellään.

Lähetyksen aikana kuulemme muun muassa joukkueen päävalmentajan Sami Haltian mietteitä vahvasta kauden aloituksesta. Lisäksi ääneen pääsee paluun Suomeen tehnyt Ria Öling sekä sarjan tehokkain maalintekijä Jutta Rantala.

Juhannuksen rientojen kunniaksi ääneen pääsee myös Kuningas Pähkinä, joka on yksi VPS:n uuden maalilaulun tekijöistä. Yle Puheen Jalkapallokierros starttaa klo 18.03. Illan isäntänä toimii Joni Piirainen. Voit osallistua lähetykseen Twitterissä tunnisteella #jalkapallokierros tai perinteisemmin shoutboxin kautta osoitteessa yle.fi/puhe.

Formulakin tahdittaa menoliikennettä selostustoivekonsertissa

Mika Häkkinen.

Vaikka Ylen osuus F1-lähetyksistä on pienimuotoista, niin 1998 mestaruustunnelmiinkin päästään iltapäivällä Yle Puheessa.

Mika Häkkinen.

Erik Bernhard Haaman kaipaa tunnelmia reilun 18 vuoden takaa Suzukan radalta.

- Formulalegenda, Suomen Mika Häkkinen maailmanmestariksi vuonna 1998, esittää Erik toiveensa.

Ylen radioväki oli tuolloin siirtynyt seuraamaan ratkaisua Häkkisen ensimmäisen sponsorin liiketiloihin Vantaalle ja tunnelma oli korkealla.

- Formula oli pienenä minun lempiurheiluohjelmani, jota seurasin. Siihen aikaan oli Mika Häkkinen ennen Kimi Räikköstä. Kimi Räikkönenkin oli myös lempiseurattavani, mutta tämä Mika Häkkinen oli vaan julkisuudessa paljon puhutumpi aihe aikoinaan, Erik taustoittaa.

Kinnusen haastattelu Tommilta hukassa

Jo seitsemän vuotta ennen Häkkisen formulakultaa Suomi sai niin ikään Japanista iloisia keihäsuutisia. Kimmo Kinnunen ja Seppo Räty heittivät kaksoisvoiton Tokion MM-kisoissa.

- Kimmo Kinnusen voittohaastattelu, 1991 Tokio, esittää Tommi Hakonen ajatuksensa iltapäivän lähetykseen.

Tompalle kelpaisi myös Kinnusen kiitospuhe hetkeltä, jolloin keihäsmestari valittiin vuoden urheilijaksi.

- MM-kisan jälkeistä haastattelua ei ole saatavilla mistään, palaa Hakonen ykköstoiveeseensa. 

Painikimaraakin tarjolla

Paini on ollut merkittävä voima suomalaisessa urheilussa läpi vuosikymmenten. Paini on ollut myös yksi kulmakivistä kuudessa ensimmäisessä selostustoivekonsertissa.

Tänään kolmituntiseen mahtuu myös painitoiveiden kimara, jossa esillä ovat napakasti Tapio Sipilä, Harri Koskela, Mikael Lindgren, Marko Asell ja Juha Ahokas.

- Juha Ahokkaan Aleksander Karelinista Barcelonassa nappaama piste olisi kiva kuulla juhannuksen selostustoivekonsertissa, ehdottaa Harri Piironen.

Seitsemäs Sen selostuksen haluaisin kuulla -toivekonsertti Yle Puheessa to 22.6. klo 15.05-18 ja uusinta pe 23.6.2017 klo 18-21.

Lue myös:

Juha Tapiokin selostaa toivekonsertissa torstaina 

Taitoluistelun MM-kotikisat poikivat muhkean potin

Taitoluistelun MM-loppunäytöksen tunnelmia

Yhteensä Helsingin areenassa vieraili 80 000 katsojaa, joista osa oli pääkaupunkiseudun koululaisia.

Taitoluistelun MM-loppunäytöksen tunnelmia

Helsingissä järjestetyt taitoluistelun MM-kilpailut onnistuivat taloudellisesti, Taitoluisteluliitto kertoo tiedotteessaan.

Kisat toivat liitolle 2,9 miljoonan euron positiivisen tuloksen, ja MM-yleisön yhteenlaskettu rahankäyttö toi Helsinkiin arviolta noin 12-14 miljoonaa euroa.

Kisojen lipunmyyntitavoite 65 000 ylittyi neljällä tuhannella. Yhteensä Helsingin areenassa vieraili 80 000 katsojaa, joista osa oli pääkaupunkiseudun koululaisia.

Taitoluisteluliitto ei ole vielä päättänyt, miten käyttää MM-kisoista tulevat rahat.

- On selvää, että suurelta osin varoja suunnataan lajin kokonaisvaltaiseen kehittämiseen Suomessa, liiton puheenjohtaja Laura Raitio kertoi.

MM-kisat järjestettiin Helsingissä maalis-huhtikuun vaihteessa.

Nooralotta Nezirin valmentaja vaihtuu – Petteri Jouste työskentelee aiturin kanssa loppukauden

Nooralotta Neziri kuvassa

Jussi Ihamäen ja Nooralotta Nezirin yli kymmenen vuotta kestänyt yhteistyö päättyy.

Nooralotta Neziri kuvassa

Pika-aituri Nooralotta Nezirin ja valmentaja Jussi Ihamäen valmennussuhde on päättynyt. Nezirin uusi valmentaja loppukauden ajan on Petteri Jouste, joka toimi pitkään muun muassa pikajuoksun lajivalmentajana Suomen Urheiluliitossa.

– Hän pyysi minua konsultoimaan valmennuksellisissa asioissa loppukauden ajan. Kun tulee mukaan kesken kauden, suurin työ on jo tehty, Jouste sanoo Yle Urheilulle.

– Nyt pyrimme rauhoittamaan tilanteen ja tekemään loppukesästä tulosta.

Nezirin ja Ihamäen yli kymmenen vuotta kestänyt valmennussuhde oli Yle Urheilun tietojen mukaan katkolla jo hallikauden päätteeksi. Silloin yhteistyö kuitenkin jatkui.

Nezirin ulkoratakausi on alkanut vaisusti. Hän on juossut parhaimmillaan 100 metrin aidat aikaan 13,41. Nezirin Suomen ennätys on viime kesältä 12,81. Kauden alkua varjosti myös mediakohu, joka alkoi Ihamäen lausunnoista tämän viikon maanantaina.

Ihamäki kommentoi Iltalehdessä kovin sanoin Nezirin vaatimustasoa, mikä sai monet epäilemään kaksikon valmennussuhteen tilaa.

Jatko Jousteen kanssa mahdollinen

Kohun keskellä Neziri päätti jättää juhannuksena käytävät EM-joukkuekisat väliin. Samalla syntyi päätös valmentajan vaihtamisesta.

Neziri otti yhteyttä Jousteeseen. Kaksikko tapasi eilen tiistaina ja sopi yhteistyöstä. Jouste työskentelee Nezirin kanssa tämän kauden loppuun asti. Jatkoa pohditaan myöhemmin.

– On sekin mahdollista, jos Nooralotta niin haluaa. Se tosin edellyttää, että Nooralotta muuttaa Jyväskylään. Tällaista valmennusta ei voi etänä tehdä.

Jyväskylässä asuva Jouste on tehnyt pitkän uran pikajuoksuvalmentajana. Hän toimi Suomen Urheiluliiton pikajuoksun lajivalmentajana viime vuoden loppuun asti. Hänen henkilökohtaisiin valmennettaviinsa kuului pitkään Hanna-Maari Latvala, jonka kanssa yhteistyö päättyi vuonna 2015.

Nezirin ja Jousteen yhteistyöstä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Yle Urheilu ei tavoittanut Neziriä tai Ihamäkeä kommentoimaan asiaa.

Lue myös:

Valmentajakohun keskellä oleva Neziri jää pois EM-joukkuekisoista: "On pakko pitää tauko" 

Nezirin ja Ihamäen valmennussuhde päättyi – Ihamäki kaksi viikkoa sitten: "En näe, että olisimme tien päässä"

Nooralotta Neziri Jussi Ihamäki

AItajuoksija Nooralotta Nezirin valmentaja vaihtui kesken kauden Jussi Ihamäestä Petteri Jousteeseen.

Nooralotta Neziri Jussi Ihamäki

Pika-aituri Nooralotta Nezirin ja hänen valmentajansa Jussi Ihamäen valmennussuhteen tilasta on pyörinyt huhuja jo pitkään. Neziri ja Ihamäki pohtivat jatkoa jo viime maaliskuussa, mutta yhteistyö jatkui silloin kohti kesäkautta.

Keskiviikkona selvisi, että valmennussuhde päättyy yllättäen kesken kauden. Neziriä valmentaa loppukauden ajan Petteri Jouste.

Vielä kaksi viikkoa sitten tilanne oli toinen. Ihamäki myönsi silloin Yle Urheilulle, että yhteistyön jatkoa punnitaan kauden päätteeksi.

– Syksyllä on järkevää tehdä jo pidemmän luokan suunnitelma, Ihamäki tiivisti kaksi viikkoa sitten.

– En näe, että tässä olisimme tien päässä vielä. On teknisiä asioita, joita koko ajan yritämme hioa ja parannettavaa on vielä paljon. Välillä ne tulevat sieltä, minkä kertovat esimerkiksi viime kesän tulokset.

Yli kymmenen vuoden yhteistyö päättyy

Neziri, 24, ja Ihamäki tekivät tiivistä yhteistyötä yli kymmenen vuoden ajan. Kaksikko ehti saavuttaa kovia tuloksia, sillä Neziri on ollut vuosikausia Suomen ykkösnainen pika-aidoissa.

Neziri on sadan metrin aitajuoksun viisinkertainen Suomen mestari. Kansainvälisesti hänen parhaat saavutuksensa ovat nuorten Euroopan mestaruus sekä välieräpaikat aikuisten tasolla olympialaisissa, MM-kisoissa ja EM-kisoissa. Vuoden 2015 EM-hallikisoissa Neziri sijoittui 60 metrin aitojen loppukilpailussa kuudenneksi. Nezirin nimissä on 100 metrin aitojen Suomen ennätys 12,81.

Tämä kesä on alkanut Neziriltä vaisusti. Hänen kauden kärkituloksensa on 13,41.

Odotettua heikommat tulokset herättivät kysymyksiä, joihin Ihamäki vastasi maanantaina Iltalehdessä.

– On ollut pieniä vaikeuksia. Se on selkeää, jos se juoksee hitaammin kuin viime vuonna, niin onhan siellä taustalla jotain. Voisi hän vaatia vähän enemmän itseltään. Minäkin voisin valmentajana vaatia itseltäni enemmän, Ihamäki sanoi Iltalehdelle.

Oli näillä lausunnoilla asian kanssa tekemistä tai ei, tiistaina Neziri tapasi Petteri Jousteen, joka valmentaa häntä loppukauden ajan. Yhteistyö Ihamäen kanssa päättyi kesken kauden.

Kohun keskellä ollut Neziri jättää juhannuksena Vaasassa käytävät EM-joukkuekisat väliin.

– Ensimmäisenä tilanne pitää saada rauhoittumaan ja sitten katsotaan, minkälainen se kunto oikein on. Sen jälkeen pyritään tehdä niin hyvää tulosta kuin mahdollista. Tässä nyt pari viikkoa ensin harjoitellaan ja SM-viestit on varmaan seuraava kilpailu, Jouste kertoi Yle Urheilulle.

SM-viestit käydään tänä vuonna Tampereella 8.–9. heinäkuuta.

Yle Urheilu ei keskiviikkona tavoittanut Neziriä tai Ihamäkeä kommentoimaan asiaa.

Lue myös:

Nooralotta Nezirin valmentaja vaihtuu – Petteri Jouste työskentelee aiturin kanssa loppukauden

Valmentajakohun keskellä oleva Neziri jää pois EM-joukkuekisoista: "On pakko pitää tauko" 

Valmentajakohun keskellä oleva Neziri jää pois EM-joukkuekisoista: "On pakko pitää tauko"

Nooralotta Neziri.

Nooralotta Nezirin manageri Jukka Virtanen ei kommentoi urheilijansa valmentajatilannetta.

Nooralotta Neziri.

Pika-aituri Nooralotta Neziri ei osallistu yleisurheilun maajoukkueiden EM-kilpailuiden ykkösliigaan juhannuksena Vaasassa. Nezirin manageri Jukka Virtanen vahvisti poisjäännin Yle Urheilulle. Nezirin tilalla Suomen joukkueessa 100 metrin aidoissa kilpailee Lotta Harala.

– Kyse on siitä, että nyt pitää saada pätkä harjoittelurauhaa ja tasoittaa muutenkin tämä tilanne. Tässä on ollut liikaa turbulenssia kaikella tavalla, Virtanen sanoo.

Nezirin ulkoratakauden alku on ollut painajaismainen. Neziri on parhaimmillaan juossut satasen aidat aikaan 13,41, kun hänen ennätyksensä on SE-aika 12,81. Neziri on muistuttanut, ettei ole yleensä parhaimmillaan vielä kesäkuussa, mutta esimerkiksi vuosi sitten hän juoksi Lapinlahdella ajan 12,82.

– Ihmiset, ja Nooralotta itsekin, ovat odottaneet enemmän. Avauskisat ovat jääneet parin viime kauden tasosta. Siihen kun lisää nämä tässä velloneet valmentajakeskustelut, niin kävisi sillä tavalla, että kun Nooralotta tulisi kentälle, kaikki muut asiat olisivat tärkeämpiä kuin se, miten hän pärjää kisoissa, Virtanen sanoo.

– Nooralotan on pakko pitää tauko ja keskittyä saamaan se kunto ulos ja tekniikka kuntoon.

Valmentaja vaihtuu

Nezirin ja hänen valmentajansa Jussi Ihamäen yhteistyö päättyy. Keskiviikkoiltana selvisi, että Nezirin valmentajana loppukauden ajan toimii Petteri Jouste.

Nezirin ja Ihamäen yhteistyö nousi otsikoihin, kun Ihamäki kommentoi valmennettavansa tilannetta poikkeuksellisen suorasukaisesti Iltalehden haastattelussa maanantaina.

– Voisi hän vaatia vähän enemmän itseltään. Minäkin voisin valmentajana vaatia itseltäni enemmän, Ihamäki sanoi Iltalehdelle.

Myöhemmin Ihamäki tarkensi lausuntojaan Twitterissä.

– En ole haukkunut urheilijaani. Enkä hauku. Miksi ihmeessä julkisesti teilaisin urheilijaa, Ihamäki twiittasi.

Keskiviikkona Ilta-Sanomat uutisoi, että Nezirin ja Ihamäen valmennussuhde päättyy. Manageri Virtanen ei kommentoinut Nezirin valmentajatilannetta mitenkään Yle Urheilulle.

Uransa lopettanut suomalaispurjehtija päivän harjoittelulla maailmanmestariksi: "Oli yllätys"

Silja Frost (kesk.) Brittiläisen Macgregorin venekunnassa Match race -purjehduksen MM-kilpailuissa Helsingin Hernesaaren kärjessä.

MM-kultaa keskiviikkona juhlinut Silja Frost nähdään jatkossakin purjehduskilpailuissa.

Silja Frost (kesk.) Brittiläisen Macgregorin venekunnassa Match race -purjehduksen MM-kilpailuissa Helsingin Hernesaaren kärjessä.

Urheilu-uransa vuonna 2013 lopettanut Silja Frost (o.s. Lehtinen) ei ole malttanut pysyä purjehduksesta erossa. Frost on viime vuosina osallistunut pienempiin kisoihin, mutta keskiviikkona hänet nähtiin jo vähän isommissa ympyröissä.

Frost oli voittamassa naisten match racing -luokan maailmanmestaruutta Helsingissä Britannian Lucy MacGregorin venekunnassa.

– Ennen kisaa ei ollut mitään odotuksia. Meillä oli yksi harjoituspäivä, jonka aikana ehdimme purjehtia yhden matchin ruotsalaisia vastaan ja se meni tosi surkeasti. Tämä oli loppujen lopuksi yllätys, että meni näin hyvin, Frost sanoi Yle Urheilulle.

MacGregorin venekunta kukisti Helsingin MM-finaalissa hollantilaisen Renée Groeneveldin venekunnan 3–1.

– Olisi ollut hauska tulla tänne omallakin tiimillä, mutta tämä oli loistava vaihtoehto, kun emme ehtineet ihan saada omaa tiimiä kasaan. On hauskaa purjehtia toisen kipparin kanssa välillä ja olla itse myöskin siinä gastin roolissa, Frost kertoi.

– Emme ihan kauhean tarkkoja roolijakoja ehtineet tehdä, kun emme me oikeastaan ehtineet harjoitella koko kisaan ollenkaan. Roolini oli vastata taktiikasta, katsoa missä on paras tuuli ja minne kannattaisi mennä.

Frost nähdään kisoissa jatkossakin

Frost muistetaan vuoden 2012 Lontoon olympialaisista, jolloin hän, Mikaela Wulff ja Silja Kanerva saavuttivat match racing -luokassa olympiapronssia. Vuotta myöhemmin Frost ilmoitti yllättäen lopettavansa urheilu-uransa ja keskittyvänsä lääketieteen opintoihin ja perhe-elämään.

 

Sittemmin hän on palannut satunnaisesti kilpailemaan, mutta Helsingin MM-kisat olivat uran lopettamispäätöksen jälkeen isoimmat kisat, joihin Frost on osallistunut.

– Kyllä tämä match racing on niin hauskaa, että olisi tosi kiva purjehtia Suomessa lisää. Vuoden päästä on vastaavanlainen kisa, ei tosin MM-kisa, täällä. Siihen olisi hauska päästä mukaan omalla tiimillä, Frost valottaa jatkosuunnitelmiaan.

– Kerätään joku jengi kasaan ja mennään sillä, ketkä pääsee mukaan. Varmaan eri kisoissa on eri porukka. Tämä on tällaista purjehduksesta nauttimista.

Silja Frostia haastatteli Mikael Oivo.

Krista Tervo heitti moukarin kaikkien aikojen Suomen tilaston viidenneksi

moukarinheittäjä kuvassa

Krsita Tervo heitti Saarijärven juhannuskisoissa moukaria 66,56.

moukarinheittäjä kuvassa

Krista Tervo heitti naisten moukarissa ennätyksensä 66,56 ja voitti lajinsa Saarijärven juhannuskisoissa. Tervon tulos on kotimaan kauden tilaston kakkostulos ja naisten kaikkien aikojen kotimaan tilastossa viidenneksi paras lukema.

Tervo, 19, löysi vireen kilpailun lopussa ja paiskasi viime kierroksilla 66,56 ja 65,56.

- Kahteen viimeiseen heittoon rentous löytyi. Ennätyksen tuonut viides heitto tuntui ihan superrauhalliselta, Tervo sanoi Urheiluliiton tiedotteessa.

- Tekniikka parantunut ja sitä kautta heittovarmuus, ja se taas on tuonut niitä metrejä, Tervo selitti kehitystään.

Aino Pulkkinen voitti naisten 100 metriä ajalla 11,54, mutta tuulta oli 4,4 sekuntia myötäistä. Teemu Wirkkala vei miesten keihäskisan tuloksella 78,56.

Ykkösen ottelu uusitaan erikoisen tuomarivirheen vuoksi

Tuomarinpillli, yleiskuva

EIF:n vastause hyväksyttiin. Ykkösen ottelu AC Oulu - EIF uusitaan.

Tuomarinpillli, yleiskuva

Jalkapallon Ykkösen ottelu AC Oulu - EIF uusitaan. Suomen Palloliiton toimisto on tehnyt EIF:n tekemän vastalauseen johdosta päätöksen ottelun uusimisesta.

EIF:n vastalause koski rangaistuspotkutilannetta 17.6. pelatun ottelun toisella puoliajalla. Vastalauseen mukaan erotuomari on tehnyt sääntöjen vastaisen ratkaisun vastalauseen kohteena olevassa tilanteessa.

Omituinen tilanne sai alkunsa, kun EIF sai rangaistuspotkun ottelun 56. minuutilla. Felix de Bona ampui pallon verkkoon, mutta erotuomari Oliver Raitala määräsi pilkun uusittavaksi.

Syynä oli se, että EIF:n pelaaja Paul Akouokou oli juossut rangaistusalueelle ennen vetoa. Tämä sääntö meni vielä ohjekirjan mukaisesti, mutta seuraava vihellys ei enää.

De Bona asteli uudestaan pilkulle. Pelivälineen hän asetteli aivan nurmeen maalatun pilkun reunalle, mutta Oulun pelaajat kritisoivat sijoittelua. Tuomari Raitala kävi tarkistamassa, koskettiko pallo pilkkua.

Hetken pohdinnan jälkeen tuomarinpilli soi jälleen, ja joukkueiden kapteenit kutsuttiin neuvonpitoon. Tämän seurauksena Raitala mitätöi pilkun ja vihelsi vapaapotkun AC Oululle. AC Oulu voitti ottelun lopulta 1-0.

Katso koko tapahtumasarja AC Oulun lataamalta YouTube-videolta täältä (erikoinen tilanne alkaa kohdasta 1:40).

Palloliiton kilpailumääräyksissä korostetaan, että erotuomarin ottelua koskevat päätökset ovat lopullisia ja pääsääntöisesti tällaisia ratkaisuja vastaan tehdyt vastalauseet eivät voi johtaa uusintaotteluun. Kilpailun järjestäjälle on kuitenkin annettu mahdollisuus uusintaotteluun, mikäli erotuomari on tehnyt sääntöjen vastaisen ratkaisun.

Palloliiton tiedotteen mukaan tässä tapauksessa on kiistatonta, että ottelussa on tapahtunut vakava sääntöjen vastainen ratkaisu erotuomarin toimesta ja sen voidaan arvioida vaikuttaneen ottelun tapahtumiin erittäin merkittävästi.  EIF:n vastalause hyväksytään ja ottelu määrätään uudelleen pelattavaksi.

Hae lisää

Tervetuloa Ylen mobiiliuutisiin!

Kokeilemme palvelun avulla millainen käyttöliittymä sopisi parhaiten uutisten, urheilun ja sään seuraamiseen mobiilikäytössä.

Otamme mielellämme vastaan palautettasi siitä, mikä palvelussa toimii jo hyvin ja mitä mielestäsi voisi vielä kehittää.

Liitä mukaan päätelaitteesi malli ja sähköpostiosoitteesi, jos tarvitset apua ongelmatilanteessa.

Lähetä palautetta:

Lähetä