Donald Trumpin ja Yhdysvaltojen naisten MM-futistähden sanasota käy kuumana! Presidentti tykitti Twitterissä: "Suorita työsi!"

Donald Trump Valkoisessa talossa 25. kesäkuuta.

Megan Rapinoe kertoi aiemmin, että hän ei aio mennä Valkoiseen taloon vierailulle, jos Yhdysvallat voittaa MM-kultaa tänä kesänä.

Donald Trump Valkoisessa talossa 25. kesäkuuta.

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin ja maan naisten jalkapallomaajoukkueen kapteenin Megan Rapinoen välille on syntynyt viime päivinä sanasota.

Kaikki alkoi maanantaina, kun Trump kommentoi Rapinoen toimintaa käynnissä olevissa MM-kisoissa Ranskassa. Trumpin kovana kriitikkona tunnetuksi tullut Rapinoe ei suostu laulamaan Yhdysvaltojen kansallislaulua ennen pelejä. Rapinoe protestoi tällä tavalla Trumpin politiikkaa ja on aiemmin polvistunutkin kansallislaulujen aikana. Hän osallistui amerikkalaisen jalkapallon supertähti Colin Kaepernickin käynnistämään poliisiväkivaltaa vastustaneeseen kampanjaan. Alkuviikosta Trump sanoi amerikkalaismedia The Hillin haastattelussa, että Rapinoen käytös ei ole soveliasta.

Suomen aikaa myöhään tiistaina jalkapallomedia Eight by Eight julkaisi Rapinoen haastattelun. Eight by Eightin Twitter-tilin videolla Rapinoe antoi suorasukaisen vastauksensa mahdollisesta vierailusta Valkoiseen taloon, jos Yhdysvallat voittaisi mestaruuden.

– En aio mennä v***n Valkoiseen taloon. Ei meitä sinne kutsuta. Epäilen niin, Rapinoe sanoi Eight By Eightille.

Rapinoe oli Valkoisessa talossa vierailulla vuonna 2015, kun Yhdysvallat juhli edellisissä kisoissa maailmanmestaruutta. Silloin kutsun esitti presidenttinä toiminut Barack Obama.

Trump kommentoi Rapinoen lausuntoa keskiviikkona perinteiseen tyyliinsä Twitter-tilillään. Trump esimerkiksi kehuskeli ja väitti vastauksessaan, että tummaihoisten työttömyys on nyt pienintä koskaan Yhdysvaltojen historiassa.

– Liigat ja joukkueet rakastavat tulla Valkoiseen taloon. Olen Yhdysvaltojen ja naisten jalkapallon suuri fani. Mutta Meganin pitäisi voittaa ennen kuin puhuu. Suorita työsi! Trump kirjoitti Twitterissä.

Viime kesänä Trump ei kuitenkaan kutsunut koripalloliiga NBA:n mestaria Valkoiseen taloon, koska esimerkiksi liigan supertähdet LeBron James ja Stephen Curry olivat kritisoineet Trumpia. Perinteisesti Amerikan suurten liigojen voittajat on kutsuttu kesällä vierailulle Yhdysvaltojen presidentin luokse.

– Emme ole vielä kutsuneet Megania tai joukkuetta. Mutta nyt minä kutsun joukkueen, voittavat tai häviävät. Meganin ei pitäisi koskaan halveksia maatamme, Valkoista taloa tai lippuamme erityisesti sen takia, mitä hänen ja joukkueensa eteen on tehty. Ole ylpeä edustamasi lipusta. Yhdysvalloilla menee HYVIN.

Ennen kisoja ja niiden aikana Yhdysvalloissa ovat puhuttaneet paljon naisten maajoukkueen palkkiot. Taistelu alkoi jo vuonna 2016, kun viisi MM-kultajoukkueen nimekästä pelaajaa (Carli Lloyd, Megan Rapinoe, Rebecca Sauerbrunn, Hope Solo ja Alex Morgan) jätti Yhdysvaltain työtasa-arvokomissiolle valituksen liiton toiminnasta. Vuoden 2015 maailmanmestarit nettosivat voitostaan kaksi miljoonaa dollaria, kun neljännesvälieriin Brasilian MM-kisoissa 2014 selviytynyt miesten maajoukkue sai suorituksestaan yhdeksän miljoonaa dollaria.

Tuorein käänne nähtiin muutama kuukausi sitten, kun naisten maajoukkue haastoi maaliskuussa maan jalkapalloliiton oikeuteen syyttäen liittoa sukupuolisyrjinnästä.

Wall Street Journal kertoi viime viikolla, että Yhdysvaltojen naisten maajoukkue on tuonut enemmän rahaa liitolle kuin miesten maajoukkue vuoden 2015 maailmanmestaruuden jälkeen. Vuosina 2016–2018 naisten pelien tuotto oli noin 50,8 miljoonaa Yhdysvaltojen dollaria. Miesten peleistä saatu vastaava tuotto oli noin 49,9 miljoonaa dollaria.

Yhdysvallat kohtaa paljon odotetussa MM-kisojen puolivälierässä Ranskan perjantaina. Ensimmäisessä puolivälierässä torstaina pelaavat vastakkain Englanti ja Norja.

Yle näyttää suorana kaikki MM-kisojen ottelut. Areenasta löytyvät niin suorat lähetykset, kisauutiset, kattava tulospalvelu, parhaimmat videoklipit sekä kisapelit. Kisoja voi seurata kätevästi Areena-sovelluksella tai osoitteessa yle.fi/mmfutis.

Lue seuraavaksi:


MM-kisojen ennakkosuosikin tähti on yhtä aikaa aktivisti ja huippujalkapalloilija – Megan Rapinoe on saanut tempauksillaan häirikön maineen

Kommentti: Trump haastoi supertähdet – Enää edes urheilu ei yhdistä Yhdysvaltoja

Lue lisää:

"Tuo ei ole soveliasta" – Donald Trump kritisoi Yhdysvaltojen supertähden toimintaa naisten MM-jalkapallossa

"Tuomareita kohtaan epäreilu tilanne" – Yle Urheilu selvitti, kuinka paljon kohutut videotarkistukset ovat vieneet aikaa MM-kisoissa

Kuukausia odotettu superpeli, tyylien taisto sekä Norjan ja Ruotsin mahdollisuus komeaan saavutukseen – lue analyysit ja tiedät asetelmat MM-jalkapallon huimiin puolivälieriin

Harri Rovanperä kumoaa huhut poikansa siirtymisestä Toyotalle: "Se asia on tuulesta temmattu"

Rovanperä

Brittilehti Motorsport News kertoi keskiviikkona, että Kalle Rovanperä olisi ensi kaudella Toyotan WRC-kuljettaja.

Rovanperä

Brittiläinen autourheilulehti Motorsport News kertoi keskiviikkona, että 18-vuotias Kalle Rovanperä siirtyisi ensi kaudeksi Toyotan WRC-talliin. Lehden mukaan Rovanperä olisi jo tehnyt koko ensi kautta koskevan sopimuksen tallin kanssa.

Nuoren kuljettajan isä, entinen rallikuljettaja Harri Rovanperä kumoaa lehden väitteen Yle Urheilun puhelinhaastattelussa.

– Ne ovat pelkkiä toimittajien huhujuttuja. Ei ole mitään tietoa aiheesta. Se asia on tuulesta temmattu.

Kalle Rovanperä on ollut loistavassa vauhdissa WRC2-luokassa Skodallaan. Hän johtaa sarjaa 13 pisteen erolla Citroenilla ajavaan Mads Östbergiin. Kolmesta viime kilpailusta Rovanperä on kairannut voiton.

Viime kaudella Rovanperä oli sarjan kolmas.

Muun muassa Yle Urheilun ralliasiantuntija Riku Tahko on väläytellyt, että Rovanperä voisi olla ensi kaudella valmis WRC-auton rattiin. Harri Rovanperän mukaan vielä on liian aikaista neuvotella ensi kauden sopimusesta.

– Jossain kohtaa mietintämyssy on varmasti päässä, mutta sopimusneuvottelut ovat varmaan syksyn asioita ja niitä mietitään silloin. Nyt on vielä liian aikaista edes miettiä sellaista. Keskitytään seuraavaksi Jyväksylän ralliin. Elo-syyskuussa asiat varmaan lähtevät liikkeelle pikkuhiljaa.

Tällä kaudella Toyotan WRC-kuljettajina ovat päästelleet MM-sarjaa johtava Ott Tänak, kuudentena oleva britti Kris Meeke ja kymmenenneksi jäänyt Jari-Matti Latvala.

Ilta-Sanomille Toyotan tallipäällikkö Tommi Mäkinen kertoi, että neuvotteluja ensi kaudesta on tässä vaiheessa käyty vasta Tänakin kanssa.

Mikäli Rovanperä ajaa ensi kaudella WRC-sarjaa, olisi hän kautta aikain nuorin tehdaskuljettaja MM-sarjassa.

Rallin seuraava osakilpailu ajetaan Jyväskylässä elokuun alussa.

Lue myös:

Kommentti: Jäitä hattuun, sillä spekulaatiot kirjoitettiin vasta sanoiksi – Kalle Rovanperän ei oikeasti tarvitse päättää vielä tulevaisuudestaan

Rovanperän loistava voittokulku jatkui Sardiniassa, kovat olosuhteet imivät mehut 18-vuotiaasta: "Yksi rankimmista ajamistani ralleista"

Latvala taistelee tulevaisuudestaan – alkukauden rämpiminen saatava loppumaan

Kalle Rovanperä luottaa uudenkarheaan Skodaansa eikä murehdi uusien haastajien vauhtia: "Hyvä, kun pystyy vertailemaan"

Rovanperä on täräyttänyt sellaiset näytöt pöytään, että ne ovat saaneet asiantuntijankin mielen muuttumaan nuoren tähden tulevasta kaudesta: "Täysin suvereenia dominointia koko ajan"

Kommentti: Jäitä hattuun, sillä spekulaatiot kirjoitettiin vasta sanoiksi – Kalle Rovanperän ei oikeasti tarvitse päättää vielä tulevaisuudestaan

Jonne Halttunen ja Kalle Rovanperä Portugalissa 2019.

Superlupauksella on monta syytä olla allekirjoittamatta mitään sopimusta ainakaan vielä, kirjoittaa Yle Urheilun Micke Suopuro.

Jonne Halttunen ja Kalle Rovanperä Portugalissa 2019.

"Kalle Rovanperä siirtyy Toyotalle."

Näitä sanoja on toisteltu siitä lähtien, kun Tommi Mäkinen otti vastaan japanilaistallin uuden WRC-projektin. Naapurin poika oli jo teini-ikäisenä niin kohistu rallilupaus, että lopullista askelta Puuppolan isoille tiluksille on pidetty lähinnä muodollisuutena.

Nyt brittiläinen Motorsport News kirjoitti spekulaatiot auki uutiseksi. Rovanperän taustajoukot ja tallipäällikkö Mäkinen kiistivät tiedon – tietenkin. Oli sopimusta tai ei, niin tässä vaiheessa juuri tuo on reaktio, jota heiltä voi odottaa.

Toisaalta samalla kieltäminen voi olla myös täysin totta. Rovanperällä ei ole mitään syytä lyödä vielä tässä vaiheessa lukkoon tulevaisuuttaan ensi kauden osalta. Rovanperän kun tarvitsee kumartaa vain tallipaikkapelin kuningasnappulaa, joka taas ei ole tehnyt siirtoaan.

Kuningas on tietenkin MM-sarjan kärkinimi Ott Tänak. Virolaisen taustajoukot ilmoittivat jo hyvissä ajoin keväällä hakevansa sopimusta tulevalle vuodelle. Brittitalli M-Sport löi välittömästi lusikkansa soppaan ja ilmoitti julkisesti havittelevansa Tänakia riveihinsä. Kyse oli pääomistaja Malcom Wilsonille tyypillisestä mediapelistä, jossa hän herätteli ennen kaikkia nykyisiä, ja toiveensa mukaan, myös tulevia rahoittajia.

Tänak tosin jatkanee Toyotalla, vaikka mustaa ei liene vielä valkoisella. Toyota on luotettavuusongelmista huolimatta osoittautunut puhtaan nopeutensa puolesta sarjan parhaimmaksi autoksi. Jättiläiskonsernin tuella Mäkinen saa myös oikeista naruista vetämällä varmasti haalittua itselleen juuri sen ykköskuljettajan, jonka hän itse haluaa. Tällä hetkellä tuo kuljettaja on Tänak. Mäkinenkin on jo kertonut aloittaneensa keskustelut Tänakin ja hänen managerinsa Markko Märtinin kanssa.

Kyse on vain siitä, laittaako Toyota virolaisen vaatiman sopimuspaperin tämän eteen. Märtin tietää Tänakin markkina-arvon ja hän haluaa suojatilleen vain parasta – siis Sebastien Ogierin hintalappuun verrattavissa olevan pahvin.

Ennen kuin Tänakin sopimus on vahvistettu, ei yksikään vapaa kuljettaja liikahda mihinkään. Citroenilla ja Hyundailla on jo kiinnitettynä huippukuskinsa. Thierry Neuville jatkaa Hyundailla myös seuraavat kaksi vuotta. Ogier taas ajaa ranskalaistallissa uransa loppuun. Uransa hän voi toki päättää halutessaan jo syksyllä.

Ilman ykkösratsua ovat siis vain Toyota ja M-Sport, eikä tässä hintakilpailussa pitäisi olla briteillä mitään mahdollisuuksia.

Rovanperää ei ole yksikään talli hankkimassa suoraan ykköskuskikseen. Nuoren tähden on vielä opeteltava MM-sarjan metkut moneen kertaan kiistattomista taidoistaan huolimatta. Kolme peräkkäistä luokkavoittoa ovat osoittaneet sen, että luonnollinen seuraava askel matkalla maailmanmestariksi on syytä ottaa nykyisen R5-auton sijaan WRC-kalustolla.

Päätöksen tekemisellä ei ole kuitenkaan mikään kiire. Rovanperän taustajoukkojen ei tarvitse tarjota supertähteä kenelle tahansa ja mihin hintaan tai millä ehdoilla tahansa. Rovanperä saa valita itselleen juuri sen paikan, jonka hän itse haluaa. Tuon päätöksen taas voi aivan hyvin tehdä vasta syksyllä.

Toyota ei ole ainoa vaihtoehto, mutta kenties se on paras. Etenkin Tänakin takana Rovanperä saisi ajaa ilman paineita ja opetella rauhassa niin WRC-kaluston saloja kuin MM-ralliteiden oikukkaita piirteitä. Nuori Rovanperä on tiettävästi kokeillut useasti Toyotan WRC-autoa Puuppolan teillä, eikä manageri Timo Jouhkin suhdetta entiseen suojattiinsa Mäkiseen tarvitse erikseen korostaa.

Tästäkään huolimatta ei Rovanperällä ole mitään velvoitetta aloittaa WRC-uraansa Toyotalla. Mäkisen on yhä tarjottava Rovanperälle hänen markkina-arvoaan ja toiveitaan vastaava kokonaispaketti. Rovanperä ei ole Tänakin kaltainen mestarikandidaatti vielä seuraavalle vuodelle. Rovanperän profiilia nostaa kuitenkin menestyspotentiaalin lisäksi hänen valtava kiinnostusarvonsa.

Rovanperän leirissä riittää niin paljon mietittävää, että olisi kummallista, jos he olisivat tehneet lopullisen päätöksen sitoutua Toyotaan jo tässä vaiheessa. Tehdassopimus Skodan kanssa on taskussa, joten nuoren miehen tulevaisuus on joka tapauksessa turvattu.

Jouhki ja 18-vuotiaan isä Harri Rovanperä ovat miettineet varmasti kuumeisesti, kuinka pitkäksi aikaa superlupauksen on ylipäätään syytä sitoutua yhteenkään talliin. Autovalmistajien tulevaisuus koko rallin MM-sarjassa kun on vaakalaudalla siihen asti, kunnes Kansainvälinen autourheiluliitto FIA vahvistaa lopullisesti, mitkä ovat ne raamit, joiden sisälle kauden 2022 autot rakennetaan. Hybridiautot tulevat, mutta talleilla ei ole vielä käsitystä siitä, miltä pohjalta uusia autoja voi teknisesti kehittää. Lopullisesti kirjatut säännöt voivat vaikuttaa siihen, mitkä valmistajat haluavat pysyä mukana rallimaailmassa.

Rovanperän tulevaisuuteen vaikuttavia muuttujia on paljon, joten miksi kiirehtiä, kun aikaa kerran on? Kokonaiskuvaa on suomalaisen leirissä mahdollista arvioida myös sen jälkeen, kun Tänak on lopullisen ratkaisunsa tehnyt. Kaikkien muiden vapaiden kuljettajien on nimittäin odotettava kiltisti vuoroaan superkaksikon takana.

Rovanperän ja Toyotan liitto kuulostaa kaikin puolin järkevältä ratkaisulta, ehkä jopa todennäköiseltä. Keskiviikon uutista ei kuitenkaan ole syytä niellä purematta. Ei olisi ensimmäinen kerta rallin historiassa, kun varmaksi uutisoidut kuljettajasopimukset eivät olisikaan enää syksyllä lainkaan niin varmoja ja allekirjoitettuja.

Tai ainakaan ne eivät ole olleet allekirjoitettuja silloin, kun niiden on sanottu olevan.

Lue myös:

Harri Rovanperä kumoaa huhut poikansa siirtymisestä Toyotalle: "Se asia on tuulesta temmattu"

Tommi Mäkinen tuskaili Toyotan luotettavuutta, Tänakin dramaattinen ulosajo johtui todennäköisesti ohjausviasta: "Niitä näyttää nyt koko ajan löytyvän"

Rovanperän loistava voittokulku jatkui Sardiniassa, kovat olosuhteet imivät mehut 18-vuotiaasta: "Yksi rankimmista ajamistani ralleista"

Rovanperä on täräyttänyt sellaiset näytöt pöytään, että ne ovat saaneet asiantuntijankin mielen muuttumaan nuoren tähden tulevasta kaudesta: "Täysin suvereenia dominointia koko ajan"

Mira Potkonen aloitti Euroopan kisat vakuuttavalla voitolla

Mira Potkonen

Mira Potkonen jatkaa Euroopan kisoissa välieriin.

Mira Potkonen

Mira Potkonen aloitti urakkansa Euroopan kisojen nyrkkeilyissä Minskissä vakuuttavalla voitolla. Potkonen voitti 60 -kiloisten puolivälierässä isäntämaan Valko-Venäjän Ala Jarshevitshin tuomareiden yksimielisellä päätöksellä.

Olympiapronssimitalisti ja Euroopan mestari Potkonen selviytyi siis välieriin. Euroopan kisoissa on mukana kunkin sarjan 12 parasta eurooppalaisnyrkkeilijää. Potkonen pääsi suoraan toiselle kierrokselle, joten hän joutui odottamaan kisaurakkansa aloittamista keskiviikkoon asti. Turnaus lähti kuitenkin hienosti käyntiin.

– Oli pidettävä malttia, enkä saanut lähteä hosumaan. Se oli olennainen osa taktiikkaa, koska kaveri olisi saanut minut näyttämään ihan pelleltä, jos olisin lähtenyt ryntäilemään. Potkonen sanoi Yle Urheilulle.

Varsinkin toinen ja kolmas erä menivät selvästi Potkoselle.

– Sain onneksi hyviä, selviä osumia. Vielä täytyy vähän parantaa, Potkonen mietti jo jatkoa.

Potkonen kohtaa välierässä moninkertainen arvokisamitalistin, venäläisen Anastasia Beljakovan.

Suomen toinen edustaja, Euroopan mestari Elina Gustafsson joutui pettymään ensimmäisessä ottelussaan, kun hän hävisi 69 kilon sarjassa Irlannin Grainne Walshille.

Lue myös:

Hallitseva Euroopan mestari Elina Gustafsson putosi yllättäen jo puolivälierissä Euroopan kisoissa

Pitkä odotus ennen omien otteluiden alkua ei haittaa Suomen nyrkkeilijänaisia: "Kovat karkelot on tiedossa"

Hallitseva Euroopan mestari Elina Gustafsson putosi yllättäen jo puolivälierissä Euroopan kisoissa

elina gustafsson

Gustafsson hävisi turnauksen ensimmäisessä ottelussaan Irlannin Grainen Walshille lukemin 0–5 ja karsiutui jatkosta.

elina gustafsson

Nyrkkeilijä Elina Gustafsson pettyi Euroopan kisojen puolivälierissä, kun hän joutui toteamaan Irlannin Grainne Walshin paremmakseen alle 69-kiloisten sarjan nyrkkeilyssä.

Lajin hallitseva Euroopan mestari Gustafsson hävisi turnauksen ensimmäisessä ottelussaan Walshille lukemin 0–5 ja karsiutui.

Euroopan kisoissa on mukana kunkin sarjan 12 parasta eurooppalaisnyrkkeilijää. Gustafsson sijoittui kahdeksan parhaan joukkoon, mutta ei yltänyt neljän kärkeen.

Välierissä ottelevat Nadine Apetz, Karolina Koszewska, Assunta Canfora ja Grainne Walsh.

Suomen toinen naisnyrkkeilijä Minskin Euroopan kisoissa on Mira Potkonen, joka nyrkkeilee alle 60-kiloisten puolivälierissä keskiviikkoiltana kello 19.15.

Lue myös:

KOK ottaa Tokion olympianyrkkeilyt hoitoonsa – kansainvälinen nyrkkeilyliitto Aiba syrjäytettiin järjestelyistä

Nyrkkeilijät aloittivat voitoilla Euroopan kisoissa

Pitkä odotus ennen omien otteluiden alkua ei haittaa Suomen nyrkkeilijänaisia: "Kovat karkelot on tiedossa"

Naisnyrkkeilijöiden määrä kasvaa merkittävästi olympia-Tokiossa 2020 – kaksi uutta painoluokkaa lisää

Varaushumu ei ole edes kunnolla hälvennyt, kun kulisseissa kuhisee täysi sirkus – NHL-kesästä on tulossa pitkästä aikaa kunnon hulinat ja luvassa on draamaa, jota ei kannata missata

Ylen NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä

Yle Urheilun kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi maailman kovimman kiekkoliigan tapahtumista.

Ylen NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä

TOMMI SEPPÄLÄN ÄNÄRIKIRJE. Tervehdys arvoisat Änärikirjeen ystävät Vancouverista! Varaustilaisuus saatiin lauantaina pakettiin täällä ja hieno show’han se taas oli – kokonaisuutena, mutta erityisesti suomalaisittain. Peräti 22 suomalaisnuorukaisen nimi huudettiin perjantain ja lauantaina aika Rogers Arenalla, joten ei se huonosti mennyt taaskaan.

Lukema on itse asiassa suomalaisen jääkiekkohistorian toiseksi paras. Kesällä 2017 Chicagossa meni 23 suomalaista.

Kaapo Kakko varattiin New Yorkiin (Rangers) odotetusti Jack Hughesin vanavedessä numerolla kaksi. Kakosta tuli Kari Lehtosen, Aleksander Barkovin ja Patrik Laineen jälkeen vasta neljäs numerolla kaksi varattu suomalainen. Ensimmäiselle kierrokselle mahtuivat lisäksi Lassi Thomson (19. Ottawa) ja Ville Heinola (20. Winnipeg).

Moni SM-liigaa seurannut pystyi toteamaan Lukossa loistaneen Heinolan potentiaalin menneellä kaudella, mutta en usko monen huomioineen Thomsonin erinomaista WHL-kautta. Brittiläisessä Kolumbiassa, Länsi-Kanadassa, Kelownan joukkueessa pelannut Thomson voitti WHL-liigan tulokaspakkien pistepörssin tehoilla 17+24=41. Thomson valittiin läntisen konferenssin vuoden tulokkaaksi sekä koko liigan toiseen tähdistökentälliseen.

Kuten kommentissa Yle Urheilun sivuilla viikonloppuna totesin, Suomi-kiekko jyrää juuri nyt huimalla tavalla. Kakon myötä suomalaisia on varattu varaustilaisuuden viiden kärjestä yhteensä kuusi kappaletta neljän (2016–19) edellisvuoden aikana. Tahti on historian huomioon ottaen uskomaton.

Vertailuksi mainittakoon, että vuosina 1969-2015 suomalaisia varattiin viiden kärjestä yksi vähemmän, eli viisi. Aki-Petteri Berg vuonna 1995 numerolla kolme Los Angelesiin ja Olli Jokinen vuonna 1997 kolmantena niin ikään Los Angelesiin. Kesällä 2002 Kari Lehtonen varattiin numerolla kaksi Atlantaan ja Joni Pitkänen numerolla neljä Philadelphiaan.

Aleksander Barkov tuli varatuksi Floridaan kesällä 2013 numerolla kaksi.

Eli:

Vuosina 1969–2013 suomalaisia varattiin viiden kärjestä viisi.

Vuosina 2016–2019 suomalaisia varattiin viiden kärjestä kuusi.

Vertailuksi voimme vielä todeta, että esimerkiksi kanadalaisia on varattu viiden kärjestä vuosina 2016–2019 niin ikään kuusi. Leveydessä Suomi ei tietenkään pärjää, mutta kärjen osalta kertoma on karua. Viiden ja puolen miljoonan kansa tappelee tasapäin maailman suurimman jääkiekkomaan kanssa. Maan, jonka populaatio huitelee jossakin 37 miljoonan tuolla puolen.

Eikä tämä tähän ole jäämässä.

HIFK:n Anton Lundell on ainakin tällä päivämäärällä selkeästi top 5 -kauraa Montrealissa kesällä 2020 järjestettävässä varaustilaisuudessa. Myös Tapparan Kasper Simontaival saattaa olla ykköskierroksen miehiä tulevana kesänä.

Montrealissa kannattaa pitää silmällä myös länsinaapurin tekemisiä. Alexander Holtz ja Lucas Raymond ovat näillä näkymin molemmat viiden kärjessä, parhaassa tapauksessa jopa kolmen kärjessä. Muutenkin sinikeltaiset ovat liikkeellä leveällä rintamalla jälleen ensi kesänä.

Pohjolassa lätkällä kulkee mukavasti, vai miten…

Puheenaihe nyt

Vapaiden agenttien – rajoitettujen tai rajoittamattomien – markkinat ovat NHL:n kuumin puheenaihe jälleen heti varaustilaisuuden jälkeen. Ensimmäinen mielenkiintoinen osa vapaiden agenttien markkinoita ovat niin sanotut ”qualifying offerit”, jotka piti antaa rajoitetuille vapaille agenteille tiistaina viimeistään kello 16.00 itärannikon aikaa.

Qualifying offer on muodollisuus, ja tärkeä sellainen, liittyen rajoitettuihin vapaisiin agentteihin. Qualifying offer on niin sanottu perustarjous, minimitarjous, joka pitää pelaajan oikeudet seuralla, vaikka tämä ei sopimustarjousta hyväksyisikään. Jos QA:a ei tule eikä sopimusta synny heinäkuun ensimmäiseen päivään mennessä, pelaajasta tulee rajoittamaton vapaa agentti, joka voi valita seuransa vapaasti.

Toisaalta vaikka Qualifying offer on tehty, muut seurat voivat tarjota rajoitetulle vapaalle agentille sopimusta 1.7. alkaen, mikäli pelaaja ja tämän vanha seura eivät ole siihen mennessä päässeet sopimukseen. Tällaista väliintuloa kutsutaan ”Offer sheetiksi”.

Jos esimerkiksi Carolina on kuitenkin iskenyt pöytään Qualifying offerin, se pystyy pitämään Sebastian Ahon itsellään offer sheetista huolimatta tarjoamalla tälle samanlaisen sopimuksen kuin alkuperäisen sopimustarjouksen tehnyt seura tarjosi. Jos Carolina ei tarjoa samaa, se menettää pelaajan, mutta saa korvaukseksi toiselta seuralta varausvuoroja sopimuksen arvon mukaisesti.

Toki on myös niin, että vaikka QA:a ei tule, pelaaja voi silti myöhemmin päästä sopimukseen vanhan seuransa kanssa.

Tiistai oli tältä osin tärkeä päivä suomalaisille.

Qualifying offerin saivat odotetusti Coloradon Mikko Rantanen, Carolinan Sebastian Aho, Winnipegin Patrik Laine, Toronton Kasperi Kapanen ja Edmontonin Jesse Puljujärvi. Lisäksi sen saivat Dallasin Julius Honka ja San Josen Antti Suomela.

Suomalaisista ilman QA:a jäivät Floridasta jo Jokereihin siirtynyt Henrik Haapala, Los Angelesin Alex Lintuniemi ja Vancouverin Markus Granlund. Tällaisista pelaajista tulee heinäkuun ensimmäisenä rajoittamattomia vapaita agentteja, jotka voivat valita seuransa vapaasti.

Haapala ja Lintuniemi eivät olleet NHL-pelaajia, mutta Granlund oli.

Trendejä ja taktiikkaa

Todellinen herkku käynnistyy kuitenkin vasta heinäkuun ensimmäisenä, koska silloin aukeaa pelaajamarkkinat. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että kisa vapaista agenteista käynnistyy toden teolla. Samalla näemme, pääsemmekö vihdoin käsiksi yllä mainittuihin ”Offer sheeteihin”.

Yleinen konsensus nimittäin on, että harvoin käytetyt offer sheetit saattavat hyvinkin olla tänä kesänä käytössä, markkinoilla on niin kuumia pelaajia vailla sopimusta. Toronton Mitch Marner, 21, on supertähti, joka jätti viime viikolla pöydälle 88 miljoonan sopimustarjouksen. Tämä on ehdottomasti tilanne, jota kannattaa seurata.

Rajoitetuista vapaista agenteista ilman sopimusta ovat muun muassa Mikko Rantanen, Patrik Laine, Sebastian Aho ja Kasperi Kapanen. Muita kuumia nimiä niin sanotuilla RFA-markkinoilla ovat Marnerin lisäksi Tampan Brayden Point, Calgaryn Matthew Tkachuk, Vancouverin Brock Boeser ja Winnipegin Kyle Connor.

Jos seurat eivät löydä sopua näiden pelaajien kanssa maanantaihin mennessä, ei kannata yllättyä, jos joku iskee väliin. Toivottavasti iskee, koska siitä se sirkus syntyy.

Kokonaan toinen keskustelu liittyy rajoittamattomiin vapaisiin agentteihin.

Mihin haluaa Jarmo Kekäläiseltä karkaamassa oleva venäläistähti Artemi Panarin? Panarin ja niin ikään Columbuksesta lähdössä oleva maalivahti Sergei Bobrovski postailivat pari päivää sitten kuvia Instagramiin Floridasta, jonka uskotaan olevan vahvoilla venäläisten kanssa. Toisaalta pohjoisamerikkalaislähteet kertoivat Panarinin tavanneen Coloradon seurajohtoa viikonloppuna.

Columbuksen Matt Duchene on niin ikään mielenkiintoinen nimi. Duchene on pelaaja, jota Nashville on halunnut jo pitkään, ja yleinen ymmärrys on, että P.K. Subban kaupattiin viikonloppuna New Jerseyyn, jotta palkkakattokirjoihin saatiin tilaa Duchenelle. Kanadalaispelaaja on kantrimusiikin ystävä ja tällä on asuntokin jo Nashvillessa, joten…

Bobrovski muuten laittoi Instagram-kuvan myös lentolipusta New Yorkiin. Islandersin on uskottu olevan yksi niistä seuroista, joka on markkinoilla olevien agenttien – rajoittamattomien ja rajoitettujen – perässä.

San Josen Joe Pavelski on myös kuuma nimi. Sen jälkeen, kun San Jose iski mammuttisopimuksen pöytään Erik Karlssonille, on ollut selvää, että Sharksin palkkakattotilanne ajautuu nopealla tahdilla vaikeaksi. Pavelskin uskotaan haluavan sopimukseensa pituutta, mutta onko San Josella mahdollisuutta tarjota sitä samaan aikaan, kun Timo Meier ja Kevin Labanc tarvitsevat palkankorotuksen ja Joe Thorntonkin haluaa takaisin?

Kanadalaisen Sportsnetin lähteiden mukaan Chicago voisi olla yksi potentiaalinen vaihtoehto Pavelskille, mikäli sopu San Josen kanssa ei synny.

Muista suuremmista nimistä Islandersin Andres Lee haluaisi tiettävästi jatkaa Brooklynissa, ja se lienee myös GM Lou Lamoriellon toive, mutta toistaiseksi sopua ei ole syntynyt. Varmaa on vain, että ottajia riittää, jos tämä mies ajautuu vapaille markkinoille.

Edessä on pitkästä aikaa todella herkullinen pelaajamarkkinasirkus. Ei muuta kuin popparit esiin!

Voittavaa tekemistä

Vancouverin varaustilaisuuden yhteydessä nähtiin myös hienoja kunnianosoituksia. Vancouver Canucks, joka luonnollisesti isännöi tilaisuutta, toi heti alkuun perjantaina lavalle kaupungissa kulttimaineeseen nousseen Alexandre Burrowsin. Henrik ja Daniel Sedinin vierellä hiekkapaperipelaajana maineeseen noussut Burrows päätti uransa Ottawassa, mutta on länsirannikolla edelleen suuri sankari. Burrows menee tulevan kauden aikana niin sanottuun ”Ring of Honouriin”, joka kiertää hallia katon rajassa. Aiemmin vastaavan kunnian ovat saaneet Kirk MacLean, Orland Kurtenbach, Thomas Gradin, Harold Snepsts, Pat Quinn ja Mattias Öhlund.

Suurempi uutinen pamahti eetteriin kuitenkin hieman myöhemmin. NHL-komissaari Gary Bettman ilmoitti, että Henrik ja Daniel Sedinin paidat (33 ja 22) nousevat areenan kattoon helmikuussa. Kunnianosoitus on ruotsalaisten kohdalla ehdottomasti ansaittu. Puhumme NHL-historian kenties parhaasta parivaljakosta, joka vieläpä pelasi koko uransa Vancouverissa.

Uutinen palautti mieleeni vuoden 1999 varaustilaisuuden – todennäköisesti NHL-historian huonoimman sellaisen.

Vancouverin tuolloinen GM Brian Burke veteli nimittäin naruista tavalla, jota emme näe enää koskaan. Vuoden 1999 MM-kisoissa ruotsalaisiin ihastunut Burke oli päättänyt saada veljeksistä molemmat Vancouveriin, joten edessä oli melkoinen vääntö ennen kuin Canucks pääsi huutamaan ruotsalaisten nimet.

Vancouverilla oli tuolloin itsellään varausvuoro numero kolme. Ensimmäiseksi Burke hankki vuoron numero neljä Chicagosta lähettämälle tuuliseen kaupunkiin uransa huipulla pelanneen puolustajan Bryan McCaben ja vuoden 2000 ykköskierroksen varauksen.

Tämän jälkeen kuuma irlantilainen huusi puhelimessa yötä myöten Tampa-GM Rick Dudleyn kanssa saadakseen tältä koko varaustilaisuuden ensimmäisen vuoron. Lopulta Dudley antoi periksi: Canucks antoi Tampalle tilaisuuden 4., 75., ja 88. vuoron, minkä jälkeen Vancouver piti hallussaan vuoroja yksi ja kolme.

Sitten Burke teki sopimuksen Atlantan kanssa: Atlanta saisi ykkösvuoron, kunhan eivät ottaisi Sedinejä. Atlanta varasi Patrik Stefanin, minkä jälkeen Burke nousi lavalle ja toivotti Sedinit tervetulleiksi Vancouveriin. GM:t olivat tuolloin poikkeuksellisen löysiä kärkivuorojen suhteen, koska yleinen ajatus oli, että käsillä oli heikko ikäluokka.

Ja olihan se. Hyvänen aika sentään, ykköskierroksella varatuista pisimpään NHL:ssä Sedinien jälkeen pelasi peruspakki Barrett Jackman (876 ottelua).

Burken mukaan tämä ei edes tunnistanut lavalla, kumpi veljeksistä oli kumpi (tämä on täysin tavallista), joten nämä vain pitivät paitoja ilmassa ja lopulta Daniel nappasi paidoista omansa. Tämän tarinan vuoksi kaksoset pelasivat NHL:ää numeroilla 22 ja 33. Kun Sedinit viime vuonna lopettivat, Burke sai paketin, jossa oli molempien paidat nimikirjoituksilla ja kiitoksilla varustettuina.

Tätä voinee sanoa kaikilta osin voittavaksi tekemiseksi.

Burke-detaljeista kiitos kollegalle ja hyvälle toverille Ben Kuzmalle.

Suomi-nurkka

Suomi-nurkassa vielä kiinni kotimaisten pelaajien sopimustilanteisiin.

Kanadalainen John Shannon heitti nimittäin radiossa aiemmin viikolla, että Carolina olisi tarjonnut Sebastian Aholle kahdeksaa vuotta ja 48 miljoonaa. Vaikka meille peruspenoille summa kuulostaa huimalta, Ahon tapauksessa kyseessä on lähinnä loukkaus, suoranainen solvaus. Jos Shannonin jutut pitävät paikkansa, pelaaja ja seura ovat vielä todella kaukana toisistaan.

Aho on ehdottomasti yksi niistä pelaajista, joista pihinä tunnetun Carolinan sietäisi olla huolissaan. Mikäli sopimus ei ole tehtynä maanantaihin mennessä, leikistä voi tulla kallista, jos jokin muu seura iskee väliin. Ja miksei iskisi, jos tällainen mies heiluu vapailla markkinoilla?

Vähintään yhtä mielenkiintoinen on Patrik Laineen tilanne. Etenkin, kun huomioon otetaan, ettei pelaajan ja seuran avioliitto todellakaan elä mitään kukoistuskautta.

San Josen Joonas Donskoi on sen sijaan tiettävästi suuntaamassa vapaille markkinoille. San Jose on palkkakattotilanteensa kanssa kovassa ahdingossa, joten heikon kauden pelannut Donskoi ei ole seuran prioriteeteissa kovin korkealla. Hyvä uutinen sen sijaan on, että eri lähteiden mukaan kiinnostusta Donskoita kohtaa on olemassa.

Jäämme seuraamaan tilanteita.

Kiitos rakas Änäriperhe tästä keväästä. Kirjeen kirjoittaminen oli mukavaa hommaa ja erityisen mukavaa se oli, koska te osallistuitte sen tekemiseen ja kehittämiseen. Posti kulki ja kusti polki molempiin suuntiin. Nyt vetäkäämme pelaajamarkkinoiden rauhoituttua hieman happea ja nauttikaamme kesästä ilman jääkiekkoa.

Syksyllä pamahtaa taas kirje nimittäin postiin!

Hyvää kesää ja kiitos, kun olette, luette ja tuette.

Bless!

Tommi Seppälä, Vancouver

Tämä juttu on julkaistu alun perin Tommi Seppälän Änärikirjeenä. Tilaa kirje tästä linkistä.

Muokattu 26.6.2019 kello 17.02: Korjattu Aki-Petteri Bergin varausnumeroksi kolme. Aiemmin jutussa luki, että hänet olisi varattu toisena.

Muokattu 26.6.2019 kello 18.02: Korjattu, että Joni Pitkänen varattiin vuonna 2002 Philadelphiaan, ei Pittsburghiin.

Aiempia kirjeitä

Kuinka ihmeessä alle kahden minuutin peliajalla nosteltiin kannua ensimmäisten joukossa? Lisäksi ihastelemme jo huvittavia piirteitä saanutta huumaa, jonka Kaapo Kakko on New Yorkissa nostattanut

Autot paloivat ja huligaanit valtasivat kadut, kun tämä hetki koettiin NHL:ssä edellisen kerran – tarunhohtoinen "game seven" on täällä ja Ozzy Osbournekin on asiasta innoissaan!

Stanley Cup -finaalien ennakkoasetelma on heittänyt häränpyllyä, mutta Tuukka Rask juo jo kopin seinällä samppanjaa – ylimieliseltä vaikuttava teko kertoo Bostonin vahvuudesta

NHL otti kantaa kevään farsseihin ja antoi huojentavan lausunnon pelkoa herättävistä neuvotteluista – Änärikirje kertoo myös, miten Mörkö-buumi on tavoittanut Stanley Cup -finaalit

Iivo Niskanen on ennätyskovassa kesäkunnossa – karisti muut maajoukkuehiihtäjät kannoiltaan Vuokatin vaaroilla

hiihtäjä Iivo Niskanen

Iivo Niskanen ja Laura Mononen voittivat Vuokatin Aateli Racen, jossa maajoukkuehiihtäjät testasivat kesäkuntoaan mäkisissä maastoissa.

hiihtäjä Iivo Niskanen

Hiihdon kaksinkertainen olympiakultamitalisti Iivo Niskanen on voittanut Vuokatin Aateli Racen viidennen kerran peräkkäin. Niskanen oli ylivoimainen sekä juoksu- että hiihto-osuuksilla Vuokatin rankoissa vaaramaastoissa.

Niskanen osoitti, että kesäharjoittelu on purrut mainiosti, sillä hän pinkoi maastojuoksussa uuden rataennätyksen. Hän pääsi lähtemään 15 kilometrin rullahiihtoon mukavalta etumatkalta.

– Juoksu oli hyvä, ja oli hyvä lähteä tekemään rentoa omaa hiihtoa. Tasasella kyydillä, ehkä pikkuisen liian ahnaasti rullaradalta tuli tultua tänne, oli ehkä parhaat eväät syöty tai päästi itsensä liian helpolla tuohon nousuun, sanoi Niskanen tiedotteessa.

Niskanen voitti kilpailun reilun kahden minuutin erolla toiseksi tulleeseen Markus Vuorelaan. Perttu Hyvärinen ja Miska Poikkimäki kävivät tiukan kamppailun kolmossijasta, jonka Hyvärinen otti nimiinsä kuuden sekunnin erolla nuorten maajoukkuemies Poikkimäkeen.

Niskanen väläytteli hyvää juoksukuntoa jo toukokuussa Helsinki City Runin puolimaratonilla. Hän oli hyvässä vauhdissa ja kilpailussa toisena, mutta juoksi vahingossa väärälle reitille.

Laura Mononen toiseen mestaruuteen Vuokatissa

Myös juoksussa Suomen mestaruuksia haalinut maajoukkuehiihtäjä Johanna Matintalo jätti keskiviikkoaamun maastojuoksuosuuden väliin. Voittoon juoksi Laura Mononen, joka sai pidettyä ykkössijansa myös rullahiihto-osuuden loppuun asti.

10 kilometrin rullahiihdossa maajoukkuenainen Anne Kyllönen paranteli asemiaan ja sijoittui toiseksi. Kerttu Niskanen oli kolmas.

Johanna Matintalo hiihti kovimman osuusajan, mutta juoksulla itseään jo väsyttänyt Mononen puristi sekunnin päähän ja kokonaiskilpailun voittoon.

– Varmuuden vuoksi pistin vauhtia alkuun, etteivät heti saa kiinni. Vedin kovaa sen rullaradan, ja rennommin sitten sen pyörätien. Lopussa tuli henkinen lösähdys, en ihan jaksanut painaa ylös asti. Eväät oli syöty ennen nousua, kertoi Mononen.

Lue myös:

Puolimaratonilla kilpaillut Iivo Niskanen erehtyi kakkospaikalta maratonreitille Helsingissä – kilpailujohtaja pahoitteli: "Se oli meidän virheemme"

Huippu-urheiluyksikkö jakoi talvilajeille uudet tuet: maastohiihdosta pois, taitoluistelulle ja lumilautailulle lisää rahaa

Kuusamo ja Lahti pysyvät maailmancup-kalentereissa – Salpausselällä hiihdetään viestejä

Katso kuvat: Yle seurasi hetki hetkeltä, kun jääkiekkokapteenit palkittiin – Mörkö on pitkä, mutta kuinka pitkä on hänen mailansa?

Jenni Hiirikoski ja Marko Anttila palkittiin keskiviikkona Lempäälän kansanjuhlassa.

Lempäälä järjesti kansanjuhlan Marko Anttilan ja Jenni Hiirikosken kunniaksi keskiviikkona.

Jenni Hiirikoski ja Marko Anttila palkittiin keskiviikkona Lempäälän kansanjuhlassa.

Lempäälä juhli keskiviikkona leijonakapteeneitaan kansanjuhlalla. Sekä miesten että naisten joukkueessa oli kapteeni Lempäälästä, kun Marko "Mörkö" Anttila ja Jenni Hiirikoski toivat mitalit Suomeen.

Suomen miehet voittivat MM-jääkiekossa kultaa ja naiset tulivat dramaattisten vaiheiden jälkeen hopealle.

Lempäälä on järjestänyt ostoskeskus Ideaparkissa mitalijuhlat, joita Yle seurasi suorana. Näet tallenteen täällä:

klo 19.03 Hetki hetkeltä -seuranta päättyy nyt tähän. Toimittaja Anu Leena Koskinen kiittää seurasta!

klo 18.50 Lempäälän mieskuoro laulaa Finlandian. Lempäälästä Ruotsin kuninkaalliseen balettiin päässyt Heidi Salminen tanssii.

klo 18.43 Kuinka pitkä on Marko Anttilan maila? En ole koskaan mitannut, Anttila sanoo. Ehkä 180 senttiä, hän arvioi.

Marko Anttilan mukaan hän ei ole ainakaan vielä menossa NHL:ään pelaamaan.

– Olen Jokereiden mies ja jos tapahtuu jotain, sitten tapahtuu.

Nimikkokatu ja nimikkorahasto

klo 18.30 Lempäälä palkitsee kapteenit henkilökohtaisten stipendien lisäksi nimikkorahastolla, kertoo kunnanjohtaja Heidi Rämö. Rahasto tulee toimimaan erityisesti jääkiekkomaajoukkueiden kapteenien Marko Anttilan ja Jenni Hiirikosken nimikkorahastona. Kapteenien rahastolla halutaan tukea lempääläisten nuorten harrastustoimintaa sekä erityisesti jääkiekkoharrastusta. Lisäksi Lempäälän Hakkariin tulee katu, joka nimetään Kapteenienkaduksi. Katu johtaa Lempäälän jäähallille, jossa sekä Jenni Hiirikoski että Marko Anttila ovat luoneet pohjaa menestymiselleen. Kapteenit saavat myös yhteistyötahoilta esimerkiksi Lempäälän Kisan kultaisen ansiomerkin, shoppailurahaa, Ferrari-kyydin, kuntosalikortteja ja pesuaineita.

klo 18.22. Luvassa on yhteislauluna Sankarit.

– Onneksi Poika ei osaa vielä puhua, Anttila kertoo kultajuhlinnasta. Anttila kertoo kerranneensa mielessä tapahtumia useaan kertaan.

klo 18.17 Mariia Herkman ja Lempäälän mieskuoro laulavat Naisleijonien kannatusbiisin. Paikalla on arviolta 2 000 ihmistä.

– Sanattomaksi vetää, Hiirikoski sanoo yleisömäärästä.

klo 18.15 Löikö Mörkö sisään? Löi, laulaa Lempäälä.

Löikö Mörkö sisään?

klo 18.12 No niin, tätä on odotettu. Löikö Mörkö sisään? Löikö Mörkö sisään? Löikö Mörkö sisään? Sinne painuu! biisi raikaa DJ ILG:n johdolla. Uudessa biisiversiossa on yllättävä käänne, Mörkö Anttilasta leivotaan presidenttiehdokasta.

klo 18.09 Pauli Hanhiniemi lavalla. Paikalla on paljon yleisöä.

klo 18.01 Mörkö, Mörkö, Mörkö! Lempäälässä huudetaan. Lavalle tulee ensin Mansesteri ja Mikko Alatalo.

klo 17.37. Luca Lehtojoen mukaan Suomen Leijonien paras on Mörkö eli Marko Anttila. Kangasalalaiset ovat odottaneet jo kolme tuntia. He toivovat saavansa nimikirjoitukset pelaajilta.

klo 17.22 Juhlan sankarit ovat jo paikalla. Poika eli pokaali lähtee Lempäälästä Turkuun päin, kertoi Marko Anttila.

klo 17.14 Lempäälän Ideaparkiin alkaa virrata juhlijoita.

klo 17.04. Ideaparkiin on tullut jo porukkaa juhliin. Tarjolla on täytekakkua jääkiekkotyyliin.

Jo aiemmin on selvinnyt, että jäähallista tulee kesällä Mörkö-areena.

Marko Anttilan kotikunta villintyi voitosta: Jäähallista Mörkö-areena kesällä

Lempäälä alettiin kutsua Mörköläksi sen jälkeen kun Marko Anttila toi kapteenina Suomelle historian kolmannen MM-kullan. Anttila viimeisteli finaaliottelussa Suomen 1–1- ja 2–1-maalit.

Täältä voit lukea lisää Marko Anttilasta, jonka tarina jääkiekkoilijana on poikkeuksellinen:

“Häntä on pidetty rumana ankanpoikasena” – liian pitkä ja hontelo pelaaja varattiin divarista suoraan NHL:ään, nyt nimen tuntevat kaikki

Lähipiiri kertoo "Mörkö" Anttilan huiman tarinan: lempeä jättiläinen saa aina kaikille hymyn huulille – "Siinä oli naurussa pitämistä, kun iso mies alkoi taivuttelemaan"

Yle seurasi hetki hetkeltä Leijonien kultajuhlia Tampereella: 30 000 juhli villinä ja Mörkö löi sisään!

Kapteeni Jenni Hiirikoski puolestaan oli mukana dramaattisissa vaiheissa. Naisleijonat ehti jo juhlia mestaruutta, mutta voittomaali hylättiin videotarkastuksen jälkeen. Yhdysvallat vei lopulta voiton voittomaalikisassa.

Puolustaja Jenni Hiirikoskesta tuli keväällä Suomen eniten maajoukkuepaidassa pelannut jääkiekkoilija, kun hän meni Raimo Helmisen ohitse. Pelejä on pitkälti yli 300.

Täältä voit lukea lisää Jenni Hiirikoskesta ja Naisleijonista:

Jääkiekkoilija Jenni Hiirikoski tekee jääkiekkohistoriaa torstaina: ohittaa Raimo Helmisen otteluiden määrässä

Jo kertaalleen mestaruutta juhlinut Naisleijonat taipui MM-hopealle värikkäiden vaiheiden jälkeen – Yhdysvallat vei voiton voittomaalikisassa

Kuukausia odotettu superpeli, tyylien taisto sekä Norjan ja Ruotsin mahdollisuus komeaan saavutukseen – lue analyysit ja tiedät asetelmat MM-jalkapallon huimiin puolivälieriin

Norja

Yle Urheilu käy läpi torstaina alkavat naisten MM-futiksen puolivälierät. Luvassa on neljä todella kovaa kamppailua pääsystä mitalipelehin.

Norja
null

"Tuomareita kohtaan epäreilu tilanne" – Yle Urheilu selvitti, kuinka paljon kohutut videotarkistukset ovat vieneet aikaa MM-kisoissa

Espanja USA VAR

Videotuomarijärjestelmä VAR on muuttanut jalkapalloa pysyvästi. Keräsimme tähän juttuun tilastoja ja esimerkkejä puhuttavista VAR-tilanteista naisten MM-kisoissa.

Espanja USA VAR

Pallo on maalissa, mutta yhä useampi jalkapallon ystävä epäilee vielä hetken. Hyväksytäänkö maali? Syy epäröinnille löytyy kolmen kirjaimen yhdistelmästä.

Videotarkistusjärjestelmä VAR on puhuttanut runsaasti jalkapallon naisten MM-kisojen aikana. Tuomarit ovat tukeutuneet videon apuun huomattavan usein varsinkin pudotuspeleissä ja ottelut ovat olleet pysähdyksissä useita minuutteja.

Yle Urheilu selvitti, kuinka paljon katsojille näytettyjä VAR-tarkistuksia on turnauksen aikana tehty ja kuinka paljon niihin on kulunut aikaa.

Alkulohkovaiheen 36 ottelussa niin sanottuja pitkiä VAR-tarkastuksia tehtiin 28 kappaletta. Pitkillä tarkistuksilla tarkoitetaan tässä jutussa tilanteita, joissa tv-katsojille näytetään grafiikalla VAR-tarkastuksen olevan käynnissä.

Tilastoja lukiessa on hyvä muistaa, että erotuomarit ovat koko ottelun ajan yhteydessä videotuomareihin. Suurinta osaa tarkistuksista ei näytetä katsojille.

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa kertoi viime kesän miesten MM-kisojen jälkeen, että turnauksen 64 ottelussa tarkistettiin yhteensä 455 tilannetta. Näistä vain murto-osa näkyi yleisölle.

VAR-tarkistuksessa erotuomari keskustelee ensin korvanappinsa kautta ottelun videotuomariston kanssa. Katsojan on helppo tunnistaa tilanteet grafiikasta ja siitä, että tuomari pitelee kättään korvalla.

Virallisten jalkapallosääntöjen mukaan erotuomarin lopullinen päätös voi perustua kokonaan videotuomarilta saatuun tietoon ja/tai erotuomarin omaan uusinnan tarkasteluun.

Joissakin VAR-tapauksissa ratkaisu tehdään siis kentällä, joissakin tapauksissa tuomari juoksee VAR-ruudulle katsomaan tilannetta videolta itse.

Alkulohkon tarkistuksiin kului aikaa yhteensä 43 minuuttia ja 54 sekuntia. Keskimäärin yksi tarkistus kesti siis minuutin ja 32 sekuntia. Ajat on laskettu tarkastelun alle päätyneestä tilanteesta siihen hetkeen, kun tuomio on vahvistettu.

Suurin osa tarkistuksista sujui sulavasti ja lisäaikaa annettiin yleensä luonnollinen määrä suhteessa tarkistusten pituuksiin. Muutamassa tapauksessa tarkistuksen pituus venyi, mutta lisäajan määrä jäi huomattavan vähäiseksi.

Räikein esimerkki tästä nähtiin Skotlannin ja Argentiinan kohtaamisessa. Argentiinan tasoitusmaaliin johtanutta rangaistuspotkutilannetta alettiin ensimmäisen kerran tarkastelemaan videolta 86 minuutin kohdalla. Peli jatkui keskiympyrästä vasta, kun lisäaikaa oli pelattu neljä minuuttia.

Päätuomari Ri Hyang-ok vihelsi pelin päättyneeksi viiden lisäaikaminuutin jälkeen, joten Skotlannille ei jäänyt juuri aikaa tarvitsemansa voittomaalin metsästämiseen. Peli ehti olla ottelun ratkaisuhetkillä poikki lähes kahdeksan minuuttia.

Entinen huipputuomari ja nykyinen tuomarikouluttaja Kirsi Heikkinen seuraa turnausta paikan päällä Ranskassa.

– Jotkut tilanteet ovat ottaneet aika paljon aikaa. Siihen täytyy tulevaisuudessa löytää keinoja, jotta peliä saadaan jatkettua mahdollisimman nopeasti. Täytyy muistaa, että VAR-tarkastuksiin käytetty aika tulisi lisätä lisäaikaan. Niissä täytyy olla tarkkana, Heikkinen sanoi puhelimitse tiistain Hollanti–Japani-ottelun tauolla.

VAR:n käyttö tihentynyt pudotuspeleissä

Neljännesvälierissä VAR-tarkistuksiin on tukeuduttu huomattavasti alkulohkopelejä tiheämmin. Kuudessa ensimmäisessä neljännesvälierässä nähtiin peräti 14 pitkää tarkistusta.

Alkulohkoon verrattuna tarkistukset ovat olleet ajalisesti keskimäärin pidempiä. Tähän saakka pelatuissa neljännesvälierissä yksi tarkistus on kestänyt keskimäärin 2 minuuttia ja 3 sekuntia. Toisaalta lisäaikojen pituudet ovat olleet pitkälti linjassa VAR-tarkastuksiin ja muihin kenttätapahtumiin nähden.

Pitkät VAR-tarkistukset MM-kisoissa Tarkistuksen pituus keskimäärin Tarkistuksiin kulunut aika yhteensä
Alkulohkot (36 ottelua, 28 tarkistusta 1 min 32 s 43 min 54 s
Neljännesvälierät (8 ottelua, 17 tarkistusta) 2 min 3 s 32 min 15 s
Yht. 44 ottelua, 46 tarkistusta 1 min 39 s 76 min 9 s

Huomionarvoista pudotuspeleissä on ollut se, että tuomarit ovat monesti keskustelleet pitkään videotuomariston kanssa käsi korvalla, ennen kuin ovat menneet ruudulle.

Esimerkiksi Ranskan ja Brasilian ottelussa Valerie Gauvinin lopulta hylätyssä osumassa tuomari meni ruudulle vasta kolme minuuttia maalin syntymisestä.

Espanjan ja Yhdysvaltojen ottelussa rangaistuspotkuun johtanut rike tapahtui 2 minuuttia ja 15 sekuntia ennen tuomarin juoksua VAR-ruudulle. Koko rangaistuspotkutilanne vei yli kuusi minuuttia.

Muuttuneiden sääntöjen vaikutus?

Jalkapallon sääntöihin tulleet muutokset astuivat voimaan 1. kesäkuuta, joten ne ovat olleet ensi kertaa käytössä suuren yleisön edessä juuri naisten MM-turnauksessa. Näkyvimmin esillä on ollut sääntö, jonka mukaan maalivahdin on pidettävä enää yhtä jalkaa maaliviivalla rangaistuspotkutilanteessa molempien sijaan.

Yle Urheilun asiantuntijan Toni Korkeakunnaksen mukaan MM-turnaus ei ole oikea paikka testailla uusia sääntöjä.

– Ei missään tapauksessa. Se on tuomareille ja miksei pelaajillekin tietyllä tavalla kova kokemus.

Uusi maalivahtilinjaus on lisännyt VAR-tarkastuksia rangaistuspotkuissa. Alkulohkovaiheessa kolme rangaistuspotkua tuomittiin VAR:n avulla uudelleen lauottavaksi, kun maalivahdit liikkuivat maaliviivalta liian aikaisin. Tuloksena oli maalivahdille myös keltainen kortti.

Puhutuin tilanne nähtiin Ranskan ja Nigerian välisessä ottelussa. Wendie Renard laukoi pilkulta pallon tolppaan, mutta sai ampua uudestaan, koska VAR paljasti Nigerian maalivahti Chiamaka Nnadozien liikahtaneen liian aikaisin. Renardin toinen yritys onnistui ja Ranska voitti 1–0.

Turnaussääntöjä muutettiin kesken kisojen siten, että jatkopelien rangaistuspotkukilpailuissa maalivahteja ei rangaista keltaisella kortilla, jos he liikkuvat liian aikaisin.

VAR ensimmäistä kertaa naisten kisoissa

MM-turnaus on ensimmäinen naisjalkapallon kilpailu, jossa VAR on käytössä. Tuomarit viheltävät siis ensimmäistä kertaa tosipaikassa järjestelmän kanssa. Lajiväen keskuudessa on herännyt kysymyksiä, onko erotuomareita koulutettu riittävästi VAR:n käyttöön.

– Voi olla, ettei kokemus siinä osuudessa (VAR) vielä näy. Se vaatii vielä enemmän rutiinia, jotta tuomarit saavat sen vahvuudeksi omaan työhönsä, Kirsi Heikkinen sanoo.

Yle Urheilun asiantuntijan Heidi Pihlaja huomauttaa, että sääntöuudistusten kautta on haluttu nopeuttaa peliä. VAR aiheuttaa tällä hetkellä sen sijaan pitkiä katkoja.

– Se on tuomareita kohtaan epäreilu tilanne. Toivoisi, että tuomarit eivät joutuisi MM-tasolla opettelemaan VAR:n käyttöä ensimmäistä kertaa. Toisaalta kun teknologiaa on ja sitä halutaan käyttää, niin on tietysti tärkeää mennä sen mukaan ja ottaa siitä kaikki irti, Pihlaja tote

Turnauksen 15 videotuomaria ovat kaikki miehiä. Heistä kymmenen toimi samassa roolissa miesten MM-kisoissa viime vuonna.

Fifan tuomarikomitea myöntää virheet

Fifan tuomarikomitean puheenjohtaja, entinen huipputuomari Pierluigi Collina ilmaisi alkulohkovaiheen jälkeen tyytyväisyytensä VAR:n käyttöön, mutta myönsi myös virheitä tapahtuneen.

– Tuomarimme aloittivat harjoittelemaan VAR:n käyttöä vasta viime kesän miesten MM-kisojen jälkeen. He kävivät läpi intensiivisen valmistautumisjakson, jotta ovat valmiita turnaukseen. Minun täytyy myöntää, että joitakin virheitä on tapahtunut. Vaikka se on ymmärrettävää, niitä ei saisi tulla, Collina sanoi turnauksen verkkosivuilla erittelemättä virheitä sen tarkemmin.

On varmaa, että VAR tulee herättämään runsaasti keskustelua jatkossakin. Järjestelmä otetaan tulevalla kaudella käyttöön esimerkiksi Englannin Valioliigassa. Naisten sarjoissa VAR ei ole vielä missään käytössä, mutta esimerkiksi Mestarien liigaan sen voisi kuvitella saapuvan lähivuosina.

– VAR vaatii totuttelua, mutta ilman muuta se pitää saada jouhevammaksi ja nopeammaksi. Muuten se tappaa pelin intensiteettiä, mikä on ollut päinvastainen tarkoitusperä sille, miksi VAR on otettu käyttöön, Toni Korkeakunnas tiivistää

Yle näyttää MM-kisojen kaikki ottelut suorana. Areenasta löytyvät niin suorat lähetykset, kisauutiset, kattava tulospalvelu, parhaimmat videoklipit ja kisapelit. Kisoja voi seurata kätevästi Areena-sovelluksella tai osoitteessa yle.fi/mmfutis.

Lue myös:

Kommentti: Kamerunin oikuttelevat pelaajat lytännyt raju puheenvuoro oli aiheellinen – kohuottelu tiivisti paljon puhutun tuomarityöskentelyn ongelmat

Kommentti: Naisten MM-futiksen suurimman kohun taustalla ovat kasvukivut – missä on siis vikaa?

Suomalaiset naiserotuomarit ovat kadonneet jalkapallon arvokisoista, mutta seuraavaa ei välttämättä tarvitse odottaa kauaa – fyysiset vaatimukset kasvavat vuosi vuodelta

Katso havainnollistava video jalkapallon sääntömuutoksista: Asiantuntijat muurissa – MM-välierän viheltänyt suomalaistuomari käy läpi uudistukset

Kivääriampuja Juho Kurki jäi Euroopan kisojen finaalissa kahdeksanneksi – olympiapaikka meni valkovenäläiselle

Juha Hirvi ja Juho Kurki

Venäläinen olympiahopeamitalisti Sergei Kamenski voitti kilpailun tuloksella 461,6.

Juha Hirvi ja Juho Kurki

Juho Kurki jäi kahdeksanneksi eli viimeiseksi kivääriammunnan asentokilpailun finaalissa Minskin Euroopan kisoissa. Kilpailun alkuvaiheessa jopa neljäntenä ollut Kurki ampui finaalissa pisteet 404,0.

Polvi- ja makuuasennoissa ammunta sujui hyvin, mutta pystyammunta koitui kankaanpääläisen kohtaloksi.

– Ei ihan katastrofia tullut, mutta ei vaan keskustaa löytynyt taulusta, Kurki sanoi Yle Urheilulle kilpailun jälkeen.

Venäläinen olympiahopeamitalisti Sergei Kamenski voitti kilpailun tuloksella 461,6. Kamppailu kultamitalista oli tiukka, sillä Valko-Venäjän Juri Stsherbatsevitsh jäi vain 0,7 pisteen päähän. 22-vuotias unkarilaisampuja Peni Istvan ylsi kilpailussa kolmanneksi.

Finaalissa Kurjella olisi ollut mahdollisuus lunastaa Suomelle maapaikka Tokion kesäolympialaisiin 2020. Jaossa oli vain yksi paikka, jonka otti kilpailussa toiseksi tullut Valko-Venäjän Stsherbatsevitsh.

– Se joka paikan sai, otti sen niin kovalla tuloksella, että ansaitsi paikan, Kurki kehui Juri Stsherbatsevitshia.

Kurki myöntää, että hyvät kilpailusuoritukset kovassa paikassa nostavat itseluottamusta. Hän on ollut lähellä olympiapaikkaa jo aiemmin tällä kaudella, kun hän sijoittui Pekingin maailmancupissa kuudenneksi.

Olympiapaikan tavoittelu on hyvällä mallilla, ja Kurki uskoo pystyvänsä sen ottamaan.

– Kyllä minä siellä viivalla olen (olympialaisissa), Kurki totesi.

Lue myös:

Juho Kurki raivasi tiensä finaaliin Euroopan kisojen kivääriammunnassa – loistava tilaisuus napata olympiapaikka

Euroopan kisat: Eetu Heino valopilkkuna

Juho Kurki oli lähellä olympiapaikkaa – tähtäsi uransa parhaan sijoituksen pienoiskiväärin maailmancupista

Jousiampuja Taru Kuoppa ylsi uransa parhaaseen sijoitukseen – toiveet olympiapaikasta kuitenkin romuttuivat

Kärppien tehohyökkääjä Ville Leskinen suuntaa SHL:ään: "Hyödymme hänestä suuresti"

Ville Leskinen

Viime kauden hopeajoukkueen Oulun Kärppien tehokkain pelaaja Ville Leskinen pelaa ensi kaudella Färjestad BK:ssa.

Ville Leskinen

Niukasti kamppailun SM-liigan pistekuninkuudesta Malte Strömwallille hävinnyt Kärppä-hyökkääjä Ville Leskinen on tehnyt kahden vuoden sopimuksen SHL-joukkue Färjestad BK:n kanssa.

Leskinen nakutti 58 runkosarjaottelussa tehot 29+28=57. Hän oli pisteillään Kärppien tehokkain pelaaja viime kaudella.

Färjestadin urheilujohtaja kertoo seuran tiedotteessa, että useat seurat eri liigoista olivat kiinnostuneita Leskisestä.

– Sen vuoksi tuntuu erityisen mukavalta, että hän valitsi Färjestadin. Hyödymme hänestä suuresti, urheilupomo Peter Jakobsson kommentoi.

Leskinen ei ole vielä kertaakaan urallaan pelannut Suomen ulkopuolella. Liiga-debyyttinsä Leskinen teki KalPassa kaudella 2013–14. Seuraavat kaksi kautta hän kiekkoili Sportissa.

Kolme viime kautta Leskisellä on kulunut Kärpissä. Jo viime kesänä häntä huhuttiin Ruotsiin, mutta Kärpät sai lopulta pidettyä hyökkääjänsä vielä yhden kauden ajan.

Leskinen liittyy joukkueen mukaan Karlstadissa heinäkuun lopussa.

Färjestad BK kertoi Leskisen sopimuksesta verkkosivuillaan.

Lue myös:

Liigakauden parhaita palkittiin – maailmanmestarit hyvin esillä

Ville Leskinen palkittiin Kultaisella kypärällä – kommentoi poisjääntiään maajoukkueesta: "Pitää hoitaa mies kuntoon"

Ville Leskisestä ei tullut lupaavaa huippusprintteriä vaan SM-liigan tähtihyökkääjä: "Haluan tehdä pitkän uran ulkomaan kentillä"

Kuusi suomalaisjoukkuetta pelaa lentopallon Euroopan cupeissa

Mikko Esko

VaLePa aloittaa pelinsä Mestarien liigan toiselta kierrokselta.

Mikko Esko

Lentopallon ensi kauden Euroopan cupien avauksen otteluohjelma selvisi keskiviikkona. Suomalaisjoukkueita on mukana kuusi.

Miesten Mestarien liigassa VaLePa aloittaa pelinsä toisella kierrokselta. Se kohtaa marraskuussa Valko-Venäjän mestarin Shahtar Soligorskin.

Naisten CEV-cupissa hämeenlinnalainen HPK kohtaa tshekkiläisen VK Selvy Brnon. Miesten CEV Cupissa Savo Volley kohtaa avauskierroksella joulukuussa häviäjän Mestarien liigan otteluparista CSM Arcada Galati (Romania)-Vojvodina NS Seme Novi Sad (Serbia).

Naisten Challenge Cupissa LP Vampula kohtaa marraskuussa vieraissa sveitsiläisen Volley Luganon. Pölkky Kuusamo kohtaa voittajan otteluparista SIP Sempeter (Slovenia)-VTC Pezionok (Slovakia).

LP Viesti pelaa naisten Mestarien liigan lohkovaiheessa. Lohko arvotaan myöhemmin syksyllä.

Lue myös:

Maajoukkuepelurit Ronkainen ja Jokela siirtyvät Keski-Euroopan lentopallokentille

LP Salo naisten lentopallon Mestarien liigan lohkovaiheeseen

Maajoukkuehakkuri Kaislasalo siirtyy Belgiaan

Hurjaa huumaa! Naisten MM-futiksen huippupelin lipusta pitää pulittaa yli 300 euroa

Ranskan MM-fanit

Pariisin Parc des Princes -stadionilla pelattava Ranskan ja Yhdysvaltojen MM-puolivälierä kiinnostaa todella paljon.

Ranskan MM-fanit

Jalkapallon naisten MM-kisojen puolivälierät alkavat torstaina ottelulla Englanti–Norja, mutta perjantain ottelu emäntäjoukkue Ranskan ja kisojen ennakkosuosikin Yhdysvaltojen on omassa luokassaan kiinnostavuudessa. Ottelu on loppuunmyyty.

Keskiviikkoaamuna lippujen välityspaikassa Stubhubissa sai maksaa lipusta peliin vähintään 305 euroa. Sillä summalla irtosi paikka Pariisin Parc des Princes –stadionin ylimpiin katsomonosiin. VIP-lippu oli tarjolla halvimmillaan 1100 eurolla. Normaalipun hintahaitari oli 15–57 euroa. Stadion vetää 45 600 katsojaa.

Amerikkalainen urheilumediajätti ESPN kertoi keskiviikkona, että lippujen hinnat ovat rikkomassa ennätyksiä naisten palloilussa. ESPN siteeraa seatgeek.com-sivustoa, jonka mukaan neljä vuotta sitten Kanadassa pelattujen MM-kisojen finaaliin kallein lippu maksoi 368 Yhdysvaltojen dollaria eli nykykurssilla noin 323 euroa. Ottelussa kohtasivat Yhdysvallat ja Japani.

SeatGeekin mukaan naisten jääkiekon katsomisesta paikan päällä on saanut maksaa eniten jääkiekon MM-kisoissa 2013, kun Kanada ja Yhdysvallat kohtasivat Kanadassa. Keskimääräinen lipunmyyntihinta oli noin 114 Yhdysvaltojen dollaria. Vuoden 2015 tenniksen Yhdysvaltojen avointen finaalissa Flavia Pennettan ja Roberta Vincin välillä lippujen hinta oli keskimäärin 438 Yhdysvaltojen dollaria eli nyt noin 385 euroa.

Ranskan MM-kisojen ottelut eivät ole kuitenkaan muuten herättäneet perjantain superottelun kaltaista huumaa paikan päällä. Esimerkiksi puolivälieristä Norjan ja Englannin otteluun torstaille on vielä varattavissa lippuja Fifan verkkosivujen kautta. Hintahaitari on sama kaikissa puolivälierissä eli 15–57 euroa.

Kisojen aikana lipunmyynti on aiheuttanut paljon kohinaa. Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa ilmoitti kisojen avausviikonlopun jälkeen, että MM-otteluihin on myyty yhteensä yli miljoona lippua. Pian Fifa joutui kuitenkin vetämään takaisin tiedotettaan. Alkuperäisiin lukemiin oli laskettu esimerkiksi ilmaiseksi peleihin tulevat VIP-henkilöt ja lääkintähenkilökunta.

Fifa kertoi kuitenkin ESPN:lle, että keskiviikkona oli nyt yli miljoona lippua on varattu. Loppuunmyytyjä otteluita on 11 ja stadionien täyttöaste on 70 prosenttia. Neljä vuotta sitten Kanadassa tehtiin naisten MM-futiksen yleisöennätys. Silloin lippuja myytiin noin 1,35 miljoonaa kappaletta.

Yle näyttää suorana kaikki MM-kisojen ottelut. Areenasta löytyvät niin suorat lähetykset, kisauutiset, kattava tulospalvelu, parhaimmat videoklipit sekä kisapelit. Kisoja voi seurata kätevästi Areena-sovelluksella tai osoitteessa yle.fi/mmfutis.

Lue lisää:

"Tuomareita kohtaan epäreilu tilanne" – Yle Urheilu selvitti, kuinka paljon kohutut videotarkistukset ovat vieneet aikaa MM-kisoissa

Kuukausia odotettu superpeli, tyylien taisto sekä Norjan ja Ruotsin mahdollisuus komeaan saavutukseen – lue analyysit ja tiedät asetelmat MM-jalkapallon huimiin puolivälieriin

Oranssi meri odottaa: Japanin pudottanut Hollanti saa "kotiedun" puolivälieräotteluun – "Uskomatonta pelata siellä uudestaan"

Hollannin fanit

Hollantilaisleirin tunnelmat olivat syystäkin riehakkaat voitokkaan Japani-ottelun jälkeen. Puolivälierä Italiaa vastaan pelataan Hollannille mieluisessa paikassa.

Hollannin fanit

Hollanti eteni ensimmäistä kertaa historiassaan jalkapallon naisten MM-kisojen puolivälieriin. Joukkueella oli mukana myös onnea, sillä Japani oli toisella puoliajalla lähempänä maalintekoa. Lieke Martens iski 2–1-johtomaalin VAR-tarkastuksella tuomitusta rangaistuspotkusta viime hetkillä.

– Joskus tarvitsee hieman onnea. Olemme todella ylpeitä siitä, että teimme historiaa, Martens tunnelmoi lehdistötilaisuudessa.

Päävalmentaja Sarina Wiegman jakoi kunniaa Japanille ja kehui sitä yhdeksi turnauksen parhaista joukkueista.

– Olemme todella iloisia, että löimme heidät. Menimme ikään kuin neulansilmän läpi, Wiegman sanoi De Telegraafin mukaan.

Hollannin joukkue seisoi keskiympyrässä ringissä ottelun päättymisen jälkeen tunteikkaana.

– Huusimme vain toisillemme! Puhuimme, että jatkamme historian kirjoittamista, Wiegman avasi.

Japanin turnaus oli nousujohteinen. Paremmalla onnella ja ennen kaikkea paremmalla viimeistelyllä Hollanti olisi todennäköisesti kaatunut Rennesin illassa. Päävalmentaja Asako Takakura oli syystäkin pettynyt.

– Tiesimme, että meidän täytyy vaihtaa taktiikkaa tähän otteluun ja pelasimme rauhallisesti. Meiltä puuttui kliinisyyttä. Tämä on vain pakko hyväksyä, Takakura sanoi lehdistötilaisuudessa.

Hollanti kohtaa lauantaina puolivälierässään Italian Valenciennesissä. Stadion on jo ennestään tuttu, sillä maa kohtasi siellä Kamerunin alkulohkossa. Kaupunki sijaitsee lähellä Belgian rajaa, joten oranssia väriä tunnustavien hollantilaiskannattajien virta pelipaikalle on jälleen taattu.

– On uskomatonta pelata siellä uudestaan. Viimeksi tuntui, että olisi pelannut kotikentällä. Odotamme jälleen paljon kannatusta, enkä malta odottaa ottelua, kaksi maalia Japanin verkkoon iskenyt Martens intoili.

Lue myös:

Dramaattinen päätös! Japani oli lähempänä voittomaalia, mutta Hollanti ratkaisi rangaistuspotkusta viime hetkellä – katso, kuinka Lieke Martens murskasi Japanin jatkohaaveet

Euroopan dominointi jatkuu MM-viheriöllä– Italia nollasi Kiinan ja eteni puolivälieriin, katso supervaihtopelaajan voittomaali

Juho Kurki raivasi tiensä finaaliin Euroopan kisojen kivääriammunnassa – loistava tilaisuus napata olympiapaikka

Juho Kurki tähtää.

Jaossa on vain yksi olympiapaikka, jonka ottaakseen on Kurjen päihitettävä valkovenäläis- ja ukrainalaisvastustajat.

Juho Kurki tähtää.

Kivääriampuja Juho Kurki on selvittänyt tiensä 50 metrin kivääriammunnan asentokilpailun finaaliin Euroopan kisoissa Minskissä.

Kurki, 27, ylsi karsinnassa kahdeksanneksi ja nappasi viimeisen paikan keskiviikkona iltapäivällä kilpailtavaan finaaliin.

Finaalissa Kurjella on mahdollisuus lunastaa Suomelle maapaikka Tokion kesäolympialaisiin 2020. Jaossa on vain yksi paikka, jonka ottaakseen on Kurjen päihitettävä Valko-Venäjän Juri Stsherbatsevitsh ja Ukrainan Serhi Kulish. Muuten finaalisijoituksella ei ole väliä.

Erinomaista kautta ampuva Kurki oli lähellä olympiapaikkaa jo huhtikuussa Pekingin maailmancupissa, jossa hän sijoittui kuudenneksi.

Kiväärin finaali alkaa kello 14.50.

Lue myös:

Euroopan kisat: Eetu Heino valopilkkuna

Suomalaisampuja kärkitaistossa Etelä-Koreassa

Juho Kurki oli lähellä olympiapaikkaa – tähtäsi uransa parhaan sijoituksen pienoiskiväärin maailmancupista

Jousiampuja Taru Kuoppa ylsi uransa parhaaseen sijoitukseen – toiveet olympiapaikasta kuitenkin romuttuivat

ManU lähellä historiansa kalleinta puolustajahankintaa

Aaron Wan-Bissaka

Brittilähteiden mukaan Aaron Wan-Bissaka on siirtymässä Manchester Unitediin.

Aaron Wan-Bissaka

Jalkapallon Englannin valioliigajoukkue Manchester United aikoo hankkia viime kaudella Crystal Palacessa huippukauden pelanneen Aaron Wan-Bissakan. Brittilähteiden mukaan seurat ovat päässeet sopuun laitapuolustajan 55 miljoonan euron siirtosummasta. Siirto tekisi englantilaisesta Wan-Bissakasta, 21, ManUn historian kalleimman puolustajahankinnan.

Unitedin oikean puolustajan paikka on ollut tyhjänä viime kauden lopusta lähtien, kun kapteeni Antonio Valencian päättynyttä sopimusta ei jatkettu.

Wan-Bissaka oli mukana Englannin maajoukkueessa alle 21-vuotiaiden EM-turnauksessa Italiassa. Englannin turnaus päättyi maanantaina alkulohkoon. Wan-Bissakan odotetaan matkustavan keskiviikkona Manchesteriin lääkärintarkastusta varten.

Lue myös:

Teemu Pukki saa kärkeen kilpailijan – Norwich hankki kaksinkertaisen MM-kävijän

Benitez ei jatka Newcastlen päävalmentajana – kovia nimiä pyörii huhuissa seuraajaksi

Suomen nopein nainen on palaamassa huipulle hiljaisten vuosien jälkeen – "Tavoite on räjäyttää pankki ensi vuonna"

Hanna-Maari Latvalan juoksu on palaamassa urilleen.

Hanna-Maari Latvala tavoittelee menestystä Pariisin EM-kisoissa 2020.

Hanna-Maari Latvalan juoksu on palaamassa urilleen.

15. elokuuta 2014 Zürichin Letzigrundilla vietettiin suomalaisittain harvinaista pikajuoksupäivää, kun Hanna-Maari Latvala juoksi seitsemänneksi 200 metrin EM-finaalissa. Latvalasta tuli vasta historian kolmas 200 metrin EM-finaalissa esiintynyt suomalaisnainen Mona-Lisa Pursiaisen ja Sanna Kyllösen jatkoksi. Pursiainen debytoi ensimmäisenä suomalaisena 200 metrin EM-juoksijana Roomassa 1974 heti pronssin arvoisesti, ja Kyllönen juoksi vielä tyttönimellään Hernesniemi kuudenneksi Helsingin olympiastadionilla 20 vuotta myöhemmin.

Latvala oli EM-finaalihetkellä 26-vuotias, ja juuri sivunnut välierissä ennätystään 22,98. Etusuorakin oli kulkenut Letzigrundilla kaksi päivää aiemmin ennätysaikaan 11,30. Seuraavana edessä piti olla askel kohti palkintosijoja, olivathan pronssit irronneet Zürichissä ajoilla 11,22 ja 22,58.

Jalkaterävaiva sotki kuitenkin kauden 2015, jonka jälkeen Latvala vaihtoi Jyväskylästä Petteri Jousteen valmennuksesta yhdysvaltalaisen Lance Braumanin alaisuuteen Floridaan. Vaihdos ei kuitenkaan tuottanut Latvalan kannalta toivottua tulosta – viikon takainen Jyväskylän GP-kisan 11,45 oli nimittäin Latvalan nopein Euroopassa juoksema satanen sitten elokuun 2014 Zürichin ennätyksellisen EM-alkuerän.

– Se oli vain yksi kisa, mutta antoi lupauksia paremmasta, Latvala kiteytti Yle Urheilulle.

Vaikka aika 11,45 sivuaa vasta Latvalan 10. nopeinta satasta, sen merkitystä on mitattava pikemminkin henkisellä puolella. Latvala vaihtoi syksyllä Braumanin opeista Sveitsiin, jossa toimintaa johtaa Laurent Meuwly. Positiivinen signaali heti uuden valmentajan alaisuudessa oli Latvalalle tärkeä, mutta hän antaa tuloksesta kunniaa myös Braumanille.

– Se työ, jonka tein jenkeissä, ei näkynyt tuloksina vielä silloin, mutta olen iloinen ja huojentunut, että se kehitys näkyy nyt, lokakuussa 32 vuotta täyttävä Latvala sanoo.

Harjoituskulttuureissa isoja eroja

Kun Latvala muutti Clermontin aurinkoon Floridaan, viikoittaiset juoksumäärät nousivat aiemmasta kertalaakista 25 prosenttia, karkeasti 16 tunnista 20:een. Myös juoksuvedot pitenivät. Harjoitusvuodesta Latvala vietti Clermontissa ensin kolme kuukautta syksyllä ja toiset kolme keväällä, jolloin Yhdysvalloissa kilpailukausi on jo kiihkeimmillään.

Braumanin alaisuudessa Latvala juoksi keväisin lupaavia alle 11,50:n aikoja, mutta kun hänen kauden pääkisansa koittivat Euroopassa, tankki oli jo tyhjä.

– Kun tulin sieltä Eurooppaan pitkän kauden jälkeen, oli ehkä vähän tyhjä fiilis. Ei ollut enää niin paljon energiaa. Olin väsynyt, Latvala muistelee.

Väsymyksestä kielivät myös Latvalan sallituissa oloissa juoksemien viiden parhaan 100 metrin kisan keskiarvot kausina 2016–18: ensimmäisellä ja toisella 11,66 sekä viimeisellä 11,74. Kakkosellakin aikojen kehitys kävi väärään suuntaan, ja kesällä 2018 yli 24 sekunnin suoritus oli ennemmin sääntö kuin poikkeus.

Silti Yhdysvaltain-vuosista viivan alle jäi hyvääkin.

– Brauman kehitti lähtötekniikaani, joka on ollut suurin kehityskohteeni. Lisäksi jo ennestään vahvin osa-alueeni eli maksimijuoksutekniikkani on parantunut.

– Jenkkivuosina opin kestämään myös kovia juoksumääriä, joita ilman en varmasti pystyisi reenaamaan nykyisessä ryhmässäni.

Nyt kolmatta juoksukulttuuria opiskeleva jyväskyläläinen pitää sveitsiläisen Meuwlyn mallia sekoituksena Suomesta ja Yhdysvalloista. Suurin muutos on ollut hallikausi, jonne Braumanista poiketen Meuwly rakentaa juoksijalleen kuntopiikin.

– Juokseminen on lähempänä jenkkejä, ja tehoilla juostaan vielä enemmän kuin jenkeissä, mutta voimatreenissä tavat ovat lähempänä Suomea. Voimatreeniä on vähemmän kuin jenkeissä, mutta se on rakennettu eri lailla ja on isommassa roolissa, Latvala avaa.

Paljon aikaa ulkomailla

Jotta kovia tehoharjoituksia voi tehdä ilman merkittävää loukkaantumisriskiä, Meuwlyn harjoitusryhmä on hakenut Floridan kaltaista lämpöä Etelä-Afrikan Potchefstroomista. Siellä Latvala on ollut mukana jo kolmella pitkällä leirillä. Samoissa harjoituksissa mukana ovat 400 metrin aidoissa Euroopan mestareiksi kruunatut Kariem Hussein ja Lea Sprunger.

Meuwlyn varsinaisella pääkallopaikalla Magglingenissa, Bernin lähellä, Latvala on vieraillut toistaiseksi vain pariin otteeseen. Seuraava, pari viikkoa kestävä vierailu alkaa kuitenkin jo juhannusviikon jälkeen.

Sveitsissä ohjelmassa ovat ainakin GP-kilpailut La Chaux-de-Fondsissa, Bullessa ja Luzernissa. Jotta paikka vasta syys-lokakuun vaihteessa odottaviin Dohan MM-kilpailuihin aukeaisi, Latvalan olisi todennäköisesti juostava ennätysvauhtiaan 100 metrillä ja kakkosellakin ennätyksensä tuntumaan.

Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n asettamat MM-rajat pikamatkoille ovat 11,24 ja 23,02. Mikäli rajan tekijöitä ei löydy odotettua määrää, loput paikat täytetään rankingsijoitusten perusteella.

– Vaikka MM-Doha on kova tavoite, uskon mahdollisuuksiini päästä kisoihin 200 metrillä. Se vaatii ainakin sen, että pysyn terveenä, Latvala sanoo.

Koska yhteistyö Meuwlyn kanssa on vasta alussa, Latvala painottaa maalin olevan vasta olympiakesässä 2020.

– Tavoite on kiivetä tällä kaudella lähelle ennätyksiäni ja räjäyttää pankki ensi vuonna.

– Olen ollut kaikissa arvokisoissa paitsi olympialaisissa. Olympialaisissa juokseminen on unelma ja tavoite. Siellä haluan olla mukana, mutta sijoitustavoitteellisesti ensi vuoden EM-kisat ovat tosi iso juttu ja olympialaisia realistisempi, Latvala kertoo.

Ikä on vain numero

Kun meriittilistalta löytyy jo 200 metrin EM-finaalipaikka, ennätyskunnossaan Latvala hamuaa EM-Pariisissa Pursiaisen ja Kyllösen lukemille.

– EM-kisojen 200 metrillä 7. sijan parantaminen on kirjattu tavoite, joka tarkentuu syksyllä, kun kautta vedetään yhteen.

Pronssille vaadittu aika on 2010-luvun viisissä EM-kisoissa vaihdellut merkittävästi, aina 22,37:stä 23,21:een. Edellä mainittu 23,21 on Helsingin EM-kisoista 2012 ja toiseksi heikoin, 22,74, Amsterdamista 2016 – siis juuri olympiavuosina.

Vaikka Latvalan mittarissa on lokakuusta alkaen jo 32 vuotta, kansainvälisessä pikajuoksussa luku on vain numero. Yhdysvaltain Justin Gatlin lähtee Dohaan hallitsevana maailmanmestarina nuorekkaassa 37 vuoden iässä, ja Saint Kitts ja Nevisin jo eläköitynyt Kim Collinskin juoksi ennätyksensä 9,93 vielä 40-vuotiaana. Naisissa Latvalalle suunnannäyttäjänä on toiminut bulgarialainen Ivet Lalova-Collio, joka voitti 2016 EM-hopeaa sekä 100:lla että 200 metrillä 32-vuotiaana.

– Lalova-Collio on esimerkki, kuinka reippaasti päälle kolmekymppisenä voi kehittyä ja olla kovalla kansainvälisellä tasolla, Latvala hehkuttaa.

Jotta paluu ennätystasolle on mahdollinen, Latvala tarvitsee terveen harjoitusvuoden. Haasteita aiheuttavat edelleen 2014–15 nousukiidon katkaissut jalkaterävaiva, jonka lisäksi hänen selkänsä on oireillut tänä vuonna.

– Huoltavan harjoituksen määrä on kasvanut vuosi vuodelta. Teen tiivistä yhteistyötä kiropraktikon kanssa ja pidän huolta, että lihashuolto on systemaattista.

– Tässä iässä on kaikenlaista pientä vaivaa, mutta pääosin homma on under control, Latvala vetää yhteen.

Latvala on ollut ylivoimaisesti Suomen nopein nainen 2010-luvulla, mistä kielivät viisi ulkoratojen Suomen mestaruutta sekä 100:lta että 200 metriltä vuosina 2012–17. Vaikeiden vuosien jälkeen hänellä on vihdoin realistinen sauma ulosmitata tulostasoaan jälleen kansainvälisissä ympyröissä.

Lue myös:

Hanna-Maari Latvala vaihtaa valmentajaa – siirtyy pitkien aitojen Euroopan mestarin kanssa samaan valmennusryhmään

Aituritähti Reetta Hurske mukaan Suomen universiadien joukkueeseen – kertoo henkisesti raskaasta alkukaudestaan: "Välillä on ollut huonompia päiviä"

Kristiina Mäkelä päätyi poikkeavaan ratkaisuun – jää pitkälle kilpailutauolle ja palaa kentille vasta elokuussa

Antti Ruuskanen kiskaisi Saarijärven juhannuskisojen voittoon 83-metrisellä – "Vähän pidempää odottelin"

Jukka Toijala vaihtaa Susijengistä nuorten päävalmentajan paikalle

Jukka Toijala

Toijala korvaa Antti Koskelaisen, joka muutta perhesyiden takia Qatariin.

Jukka Toijala

Miesten koripallomaajoukkueen valmennuksessa pitkään toiminut Jukka Toijala, 47, on nimitetty nuorten maajoukkueiden päävalmentajaksi. Toijala korvaa Antti Koskelaisen, joka jättää pestin siirtyen perheen muuttuneen työtilanteen seurauksena Qatariin.

Viime vuodet ulkomailla, muun muassa Romaniassa ja Puolassa valmentaneen Toijalan tehtäviin lukeutuu myös HBA Märskyn 1. divisioona A -joukkueen valmennus.

– Henkilökohtaisesti koen, että tämä on paras paikka valmentaa Suomessa. Olen iloinen ja nöyrä, että saan mahdollisuuden jatkaa Koskelaisen työtä. Pääsen työskentelemään työyhteisöön, joka on täynnä motivoituneita nuoria pelaajia, joista vastaavat ammattilaiset, Toijala kertoo tiedotteessa.

Koripalloliiton ensimmäisenä nuorten olympiavalmentajana toiminut Antti Koskelainen neuvottelee parhaillaan qatarilaisten koripallotahojen kanssa ensi kauden tehtävistään.

Koskelainen jatkaa 16-vuotiaiden maajoukkueen valmennustiimissä EM-kisoissa elokuun loppuun saakka.

Jukka Toijala valmensi Susijengiä vuodesta 2010 lähtien, mutta ei uuden tehtävän takia enää jatka miesten maajoukkueen valmennustiimissä. Toijalan korvaajaa ei ole vielä julkistettu.

– Nyt työssäni tulee olemaan erilainen vastuu. Aiemmin viikoittainen tulos määritteli osaamistani valmentajana, mutta jatkossa kaikkea mitataan pidemmällä aikavälillä, Toijala sanoo.

Lue myös:

Susijengiin tiensä raivannut Topias Palmi jättää Korisliigan ja siirtyy ensi kaudeksi ulkomaille

Huima jännitysnäytelmä! Petteri Koposen Bayern München juhlii koripallon Saksan mestaruutta

Miesten Korisliigassa nähdään ensi kaudella 12 joukkuetta

KOK ottaa Tokion olympianyrkkeilyt hoitoonsa – kansainvälinen nyrkkeilyliitto Aiba syrjäytettiin järjestelyistä

nyrkkeily kuvitus

Kansainvälinen olympiakomitea äänesti olympianyrkkeilyn järjestämisestä keskiviikkona Lausannessa.

nyrkkeily kuvitus

Kansainvälinen olympiakomitea KOK järjestää nyrkkeilyt ensi vuoden olympiakisoissa Tokiossa. Asia sai varmuuden KOK:n äänestyksessä keskiviikkona Lausannessa, sinetöiden kansainvälisen nyrkkeilyliiton Aiban sivuuttamisen olympiaorganisoinnista.

KOK:n johtoryhmä päätti toukokuussa suosittaa Aiban sulkemista olympiaperheestä liiton talouteen, antidopingtyöhön ja johdon kytköksiin liittyvien ongelmien vuoksi. Keskiviikon äänestyksen myötä Aibasta tuli ensimmäinen oman lajinsa järjestämisestä syrjäytetty lajiliitto.

Nyrkkeilyn olympiakarsinnat järjestetään tammikuun ja maaliskuun välillä, neljässä eri maanosassa eli Afrikassa, Euroopassa, Aasia/Oseaniassa ja Amerikoissa. Maailmanlaajuinen finaalikarsinta otellaan Tokiossa toukokuussa.

Lue myös:

Nyrkkeily säilynee olympialajina, mutta kansainvälinen liitto jäänee kisojen ulkopuolelle – karsintoja valmistellaan voimisteluliiton puheenjohtajan johdolla Entinen jääkiekkoilija Emma Terho oli mukana työryhmässä, joka suositti kansainvälisen nyrkkeilyliiton sulkemista Tokion olympialaisista

Naisnyrkkeilijöiden määrä kasvaa merkittävästi olympia-Tokiossa 2020 – kaksi uutta painoluokkaa lisää

Nyrkkeilijät aloittivat voitoilla Euroopan kisoissa

Hae lisää