Kouvola varmisti Superpesiksen runkosarjan voiton – Vimpeli lepuutti kuutta vakiopelaajaa

Sami-Petteri Kivimäki kuvassa

Vimpeli hävisi Joensuulle varamiehisellä joukkueella. Kouvola voitti Sotkamin ja varmisti runkosarjan voiton.

Sami-Petteri Kivimäki kuvassa

Kouvolan Pallonlyöjät varmisti Superpesiksen runkosarjan voiton ennen viimeistä kierrosta. Kouvola voitti Sotkamon 2-0 (4-1,2-1) ja samaan aikaan Vimpeli hävisi Joensuulle 0-2 (1-5,0-3).

Vimpelin sisäpeli oli vaisua. Kolmostilanteita oli vain kahdeksan.

- Meillä oli moni mies isommassa roolissa kuin yleensä. Harmittaa, sillä pojilla oli hyvä ajatus tekemisessä, mutta suorituksen taso oli liian heikko, Vimpelin pelinjohtaja Sami-Petteri Kivimäki sanoi Yle Urheilulle.

Vimpelille runkosarjan voitto ei tuntunut olevan kovin tärkeä, sillä sen kokoonpanosta puuttui tänään kuusi vakiopelaajaa. Olli Heikkala ja Janne Mäkelä olivat jo parista edellisestä pelistä pois. Tänään sivussa olivat myös Henri Puputti, Sami Haapakoski, Jere Saukko ja Janne Heimonen.

- En halua kommentoida tuota asiaa tässä vaiheessa kautta. Tänään oli tällainen kokoonpano ja sunnuntaina kun pudotuspelit alkavat, meillä on sadan prosentin varmuudella erittäin vaikeasti voitettavissa oleva joukkue, Kivimäki sanoi.

- Aina kun runkosarjaa lähdetään pelaamaan, pelataan voitosta. Kouvola varmasti ansaitsi voittonsa, se oli tasaisin joukkue. Me jouduimme lähtemään jatkosarjaan niin paljon takaa. Tärkeintä oli minimitavoite eli kakkossijan turvaaminen. Finaalivaiheessa en näe kotietua niin isona, Kivimäki totesi.

Lue myös:

Kouvolan ykköspaikka kelpasi vastustajallekin

Kouvolan ykköspaikka kelpasi vastustajallekin

Juha Korhonen, KPL

Kouvolan Pallonlyöjät voitti Sotkamon Jymyn 2-0 ja varmisti Superpesiksen runkosarjan voiton.

Juha Korhonen, KPL

Kouvolan Pallonlyöjät varmisti piikkipaikan Superpesiksen pudotuspeleihin voittamalla ylemmän jatkosarjan viimeistä edellisessä ottelussaan Sotkamon Jymyn 2-0 (4-1, 2-1). KPL:n ykköspaikka kelpasi myös kainuulaisille, jotka olivat jättäneet kotiin lepäämään tärkeimmistä pelaajistaan Toni Kohosen, Antti Hartikaisen, Niko Korhosen ja Topi Korhosen.

– Kukaan ei ole loukkaantunut, mutta tämä on meille 21 tunnin keikka ja pelillä ei ollut sijoituksemme kannalta mitään merkitystä. Kotiin jäävät saavat melkoisesti hyötyä levosta, perusteli Jymyn pelinjohtaja Jani Komulainen.

Merkittävä syy oli myös siinä, että viime ajat alavireisesti pelannut KPL on Jymyn todennäköisin vastustaja välierissä, jos joukkueet sinne pääsevät.

KPL:n pelasti jokerikotiuttaja Juha Korhonen lyömällä avausjakson voittojuoksun ja isäntien toisen jakson molemmat juoksut. Lyöjäkuninkuudesta kisaava Jymyn Roope Korhonen joutui jokerina usein vaihtotilanteeseen ja lopetti pelin viimeisen vuoroparin tasoittavalla kahden palon ajossa kolmeen laittomaan lyöntiin.

KPL:n palkitut olivat pomppovaihtaja Juho Hacklin (8 kärkilyöntiä/10 yritystä) ja yhden juoksun lyönyt lukkari Janne Kivipelto (3/3). Jymystä huomioitiin ensimmäisen pääsarjapelinsä lukkaroinut 19-vuotias Matias Litmanen (2/6) ja koppari Riku Niemi (4/7).

KPL kohtaa sunnuntaina alkavissa puolivälierissä alemman jatkosarjan voittaneen Kiteen Pallon. Jymy kohtaa joko Koskenkorvan Urheilijat tai Seinäjoen Jymy-Jussit.

Vimpelissä huilautti jopa kotijoukkue

Saarikentällä nähtiin kaksi huippupelaajiaan lepuuttanutta joukkuetta, kun sijoille kaksi ja kolme jäävät ja potentiaalisesti välierissä kohtaavat Vimpelin Veto ja Joensuun Maila pimittivät toisiltaan parhaita aseitaan. Veto kärsi kotitappion pisteettömällä suorituksella 0-2 (1-5, 0-3).

Isäntien riveistä olivat sivussa edellispeleissä loukkaantuneeksi ilmoitetut lukkari Janne Heimonen, jokerikotiuttaja Janne Mäkelä ja polttolinjan Olli Heikkala, mutta myös konkarit Sami Haapakoski ja Henri Puputti. Yhtään Vedon kolmesta jokeripelaajasta ei ollut merkitty keväällä joukkueen 15-miehiseen kokoonpanoon.

Avausjaksolla tuhoa tekivät vieraiden jokerit, kun Aleksi Rautiainen sivalsi kolme (1+2) ja Juha Niemi kaksi juoksua. Toisen jakson voittojuoksu oli Henri Litmasen käsialaa. Vedon onnistujia olivat kopparit Elmeri Anttila (2/5) ja Mikko Haukkala (1/6).

Torstaina päätöskierroksella huilaavan ja siksi kolmanneksi jatkosarjassa jäävän JoMan luottomiehet olivat Rautiainen (7/10) ja koppari Jonne Kemppainen (5/7).

Vedon vastustaja puolivälierissä on Pattijoen Urheilijat. JoMa kohtaa joko Koskenkorvan Urheilijat tai Seinäjoen Jymy-Jussit.

PattU kotitappiolla Vedon haastajaksi

Pattijoen Urheilijat hävisi kotipelinsä Seinäjoen Jymy-Jusseille 0-1 (2-2, 4-10), joten seitsemänneksi sijoittuvien raahelaisten vastustaja puolivälierissä on Vimpelin Veto. Jännitys säilyi toiselle jaksolle, kun PattUn Timo Kallio toi Marko Nikulan ja Jari Törmäsen kotiuttamana avausjakson tasalukemiin nostaneet juoksut.

Taistelu voitosta loppui heti tauon jälkeen Jussien myllyttäessä seitsemän juoksun sisävuoron, jossa vasta kuudes ja seitsemäs juoksu tulivat saman miehen eli Toni Marjamäen lyöminä.

PattUn sitkeimmät olivat 1+3 juoksua lyönyt lukkari Topi Kosonen (9/10) ja polttaja Paavo Pelto (2/4). Jymy-Jussien tehomiehet olivat ykkösvahti Marjamäki (7/9) ja polttaja Elmeri Lieto (4/9).

Dahlström sivusi ennätyslukemiaan

Alemman jatkosarjan voittava ja Kouvolan Pallonlyöjät puolivälierissä kohtaava Kiteen Pallo pelasi tappiollisen kotikenraalin häviämällä ilman panosta pelanneelle Imatran Pallo-Veikoille 1-2 (1-3, 9-2, 1-4).

Ville Liukku, Jere Dahlström ja Miikka Matikka takasivat avausjakson kotiutuksillaan IPV:lle pisteen.

Toisella jaksolla esiin nousi kolmessa sisävuorossa kotiuttamisessa onnistunut ja yhteensä viisi juoksua paukuttanut isäntien Sami Partanen.

Supervuoroparin avaavan IPV:n karkumatkan takasi kahdella kotiutuksellaan nelinkertainen lyöjäkuningas Dahlström. Hän sivusi samalla yhden kauden lyöntiennätystään 104 kotiutuksen saldolla. KiPan terävimmät olivat ykkösvahti Partanen (8/11) ja polttaja Ville Kotro (4/8).

IPV:ssä hymy oli herkimmässä kaksi juoksua tuoneella koppari Miikka Matikalla (8/13) ja kaksi juoksua lyöneellä jokeri Ville Liukulla (6/13).

KaMan kaudelle voitokas loppu

Hyvinkään Tahko joutui antautumaan kautensa tiistaina päättäneelle yhdelle kesän positiivisimmasta yllättäjistä, kun Kankaanpään Maila haki Pihkalasta voiton supervuoroparin kautta. Tahkon tappiolukemat olivat 1-2 (2-1, 3-6, 0-1).

Avausjakson voiton isännille ratkaisi viimeisen vuoroparin tasoittavalla Santtu Patovan kotiuttanut Teemu Nikkanen. Sen jälkeen esiin nousi KaMan loistovärväys Alajärveltä. Kari Kellokoski iski toisen jakson kolmannessa vuoroparissa kolmen juoksun tappiotilanteessa ajolähdön tyhjäksi (1+3). Kellokoski löi myös supervuoroparin voittojuoksun tasoittavalla palottomassa ajossa.

Tahkon teho oli jälleen Lauri Vierimaan (7/8) ja lyöjätilaston toiseksi paras yhdeksikön pelaajan Nikkasen (8/13) varassa. KaMan hurmoksesta vastasivat kauden aikana seitsemän (7+0) tyhjän kentän kunnaria lyönyt debytantti Teemu Rouhiainen (6/8) ja Kellokoski (6/10).

Jumbo-Lippokin kiusasi Haminaa

Ykköspesikseen suoraan putoava Lippo otti kauden kolmannen voittonsa ja ajoi viimeistä edelliseksi hyytyneen Haminan Palloilijat entistä kovempaan ahdinkoon. Oululaisten voittolukemat olivat 2-1 (5-7, 8-2, 4-0).

Avausjakson vieraille pelastivat kolmen juoksun tappiotilanteen jälkeen kaksi juoksua mieheen lyöneet Simo Vanhala, Juha Toikka ja myös kotiutusosastolle ilmoittautunut Matias Hangasmaa.

Toisen jakson ratkaisevimmat juoksut löivät kahden kotiutuksen Tapani Piri ja Eino Järvelä. Supervuoroparin ratkaisi ajolähdön tyhjennyksellä (1+3) 18-vuotias kempeleläiskasvatti Touko Loukkola.

Lipon sankareita olivat pääsarjadebyytissään 1+4 juoksua lyönyt Loukkola (5/7) ja ykkösvahti Aki Toikka (10/11). HP:sta tilanteiden rakentelu onnistui Joni Lehikoiselta (8/10) ja Pasi Rajalalta (8/9).

Lue myös:

Kouvola varmisti Superpesiksen runkosarjan voiton – Vimpeli lepuutti kuutta vakiopelaajaa

Nyt se varmistui: Kaksinkertainen maailmanmestari Fernando Alonso jättää F1-sarjan – "Aika siirtyä eteenpäin"

Fernando Alonso

McLaren-talli kertoo, ettei Fernando Alonso kilpaile ensi kaudella Formula 1 -sarjassa.

Fernando Alonso

McLaren-kuljettaja Fernando Alonso ei kilpaile ensi kaudella Formula 1 -sarjassa.

– 17 mahtavan vuoden jälkeen on aika siirtyä eteenpäin. Olen nauttinut jokaisesta minuutista näinä uskomattomina kausina. En voi kiittää tarpeeksi ihmisiä, jotka ovat tehneet tästä kaikesta niin erityistä, Alonso hehkutti tallin tiedotteessa.

Asiasta kertoo McLaren-talli verkkosivuillaan. Kuluva kausi on Alonsolle, 37, uran 17:s Formula 1 -sarjassa. Alonso on voittanut maailmanmestaruuden kahdesti vuosina 2005 ja 2006. Kilpailuvoittoja hänellä on 17 F1-kauden aikana kertynyt 32, ja palkintopallilla hänet on nähty 97 kertaa. Alonson viimeisin voitto on viiden vuoden takaa Espanjasta toukokuulta 2013.

Viime kaudella Alonson sijoitus oli 15:s ja kuluvalla kaudella espanjalainen on MM-sarjassa yhdeksäntenä.

– Tällä kaudella on vielä useita kisoja jäljellä. Osallistun niihin sitoutuneemmin ja intohimoisemmin kuin koskaan, Alonso lupasi.

Tulevaisuudensuunnitelmiaan espanjalaiskuski ei juuri avannut.

– Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Uudet jännittävät haasteet ovat nurkan takana. Elän yhtä elämäni onnellisimmista ajoista, mutta minun täytyy jatkaa uusien seikkailujen etsimistä.

Alonso julkaisi Twitterissä muisteluvideon F1-urastaan:

Lue myös:

Espanjalaislähde: Kaksinkertainen F1-mestari Alonso turhautui ja on jättämässä sarjan – uusi Lewis Hamilton tulossa korvaajaksi

Aamulehti: Latvala jatkaa rallin MM-sarjassa myös ensi kaudella, Suninen ajaa täyden kauden

Jari-Matti Latvala

Rallimanageri Timo Jouhkin mukaan kaikilla hänen kuljettajillaan on tallipaikka sovittuna ensi kaudeksi.

Jari-Matti Latvala

Jari-Matti Latvala ajaa rallin MM-sarjassa myös ensi kaudella, uutisoi Aamulehti tiistaina. Latvalan tallipaikalla on spekuloitu, sillä Toyota-kuljettajan kausi on ollut täynnä pettymyksiä. 

– Kaikilla minun kuskeilla on sovittuna tallipaikka ensi kaudella, rallimanageri Timo Jouhki sanoi lehdelle. 

Jouhki toimii Latvalan lisäksi Teemu Sunisen ja Kalle Rovanperän managerina. Latvala jatkaa todennäköisesti Toyotalla, jonka tallipäällikkönä on Tommi Mäkinen. 

– Kaikkien tallien kanssa on sovittu, että tallit tiedottavat sitten sopimuksista, Jouhki kertoi. 

Jouhkin mukaan M-Sportin Fordilla yksittäisiä kisoja ajaneelle Suniselle on sovittu ensi vuodeksi täysimittainen sopimus. Tämä tarkoittaa sitä, että kuljettaja saa ajettavakseen MM-sarjan kaikki osakilpailut.

Teemu Pukki ja Marcus Forss maalinteossa liigacupissa

Norwichin Teemu Pukki.

Marcus Forss pelasi ensimmäisen virallisen ottelunsa Brentfordissa.

Norwichin Teemu Pukki.

Kaksi suomalaispelaajaa iski maalin, kun Englannin liigacupia pelattiin ympäri saarivaltakuntaa tiistai-iltana.

19-vuotias Marcus Forss pelasi ensimmäisen virallisen ottelunsa Brentfordin paidassa. Forss teki ottelun avausmaalin 42. minuutilla, kun Brentford voitti Southendin vieraskentällä 4-2.

Vaihdosta kentälle tullut Pukki viimeisteli loppunumerot 89. minuutilla, kun Norwich löi Stevenagen 3-1. Pukki osui viime viikonloppuna myös Mestaruussarjassa.

Suomen mitalitili auki parauinnin EM-kisoissa – Mäkinen ui hopealle

Meri Maari Mäkinen.

Meri-Maari Mäkinen ui hopeaa S7-luokan 200 metrin perhosuinnissa.

Meri Maari Mäkinen.

Meri-Maari Mäkinen otti Suomen ensimmäisen mitalin parauinnin EM-kisoissa Dublinissa. Mäkinen ui hopeaa S7-luokan 200 metrin sekauinnissa ajalla 3.37,23. Kultamitalin voitti ukrainalainen Anna Hontar ajalla 3.20,30.

Aiemmin Mäkinen oli jo sijoittunut 50 metrin perhosuinnissa neljänneksi.

S14-luokassa Nader Khalili sijoittui 200 metrin vapaauinnissa kahdeksanneksi ajalla 2.10,68. Tiistain finaaleissa nähtiin myös Jessika Markkanen, joka ui S9-luokan 100 metrin vapaauinnissa kahdeksanneksi ajalla 1.10,46.

HJK:n pudottanut BATE jatkoon, Eremenkon Spartak putosi

Jasse Tuominen

BATE Borisov kohtaa Mestarien liigan viimeisessä karsintavaiheessa hollantilaisen PSV:n.

Jasse Tuominen

HJK:n viime kierroksella pudottanut BATE Borisov eteni jatkoon jalkapallon Mestarien liigan kolmannelta karsintakierrokselta.

BATE pelasi kotonaan toisessa osaottelussa 1-1 tasapelin azerbaidzhanilaista Karabahia vastaan. Valkovenäläisjoukkue eteni kuitenkin jatkoon yhteismaalein 2-1. Se kohtaa Mestarien liigan viimeisessä karsintavaiheessa hollantilaisen PSV:n.

BATE Borisovin Jasse Tuominen istui koko ottelun vaihtopenkillä.

Roman Eremenkon uusi seura Spartak Moskova puolestaan putosi, kun se pelasi kotonaan 0-0 tasapelin kreikkalaista PAOKia vastaan. Kreikkalaiset olivat vieneet ensimmäisen osaottelun maalein 3-2. Eremenko vapautuu pelikiellostaan lokakuun alussa.

Suomalainen jalkapallojoukkue teki Mestarien liigassa tempun, jolle kannattaa nostaa hattua: ”Honka vetää aivan amatöörijoukkueen äärirajoilla”

Honka, naiset

FC Honka palautti Suomen Mestarien liigan pudotuspeleihin kolmen vuoden tauon jälkeen. Viimeksi samaan vaiheeseen on yltänyt PK-35 Vantaa syksyllä 2015. Seuraavaksi haasteet kovenevat todella paljon.

Honka, naiset

Espoolainen FC Honka eteni maanantai-iltana jalkapallon naisten Mestarien liigassa 32 parhaan joukkoon.

Honka murskasi viimeisessä karsintaottelussaan färsaarelaisen EBS-Skålen numeroin 7–0.

Honka varmisti jatkopaikkansa karsintojen parhaana lohkokakkosena. Lohkovoiton vei liettualainen Gintra, mutta Honka selvisi kahden voiton sekä tasapelin myötä parhaana lohkokakkosena jatkoon.

Samalla Honka palautti Suomen Mestarien liigan pudotuspeleihin kolmen vuoden tauon jälkeen. Viimeksi samaan vaiheeseen on yltänyt PK-35 Vantaa syksyllä 2015.

Alle 19- ja 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueen valmentaja Marianne Miettinen pitää Hongan saavutusta todella kovana. Sen paljastavat jo Hongan mahdolliset sijoitetut vastustajat ensimmäisellä pudotuspelikierroksella.

Vastaan voi esimerkiksi tulla kolme edellistä kertaa Euroopan seurajoukkueiden ykköskilpailun vienyt ranskalainen Lyon, kaksi kertaa finaalin viime vuosina hävinnyt Wolfsburg tai kovasti jalkapalloon panostaneet englantilaiset suurseurat Chelsea ja Manchester City.

– Tämä on ehdottomasti kova saavutus, kun amatöörijoukkue Honka pääsee tähän ryhmään. Se on myös tärkeä saavutus suomalaiselle jalkapallolle. Tämä osoittaa, millaista arkipäiväistä kehitystyötä seuroissa tehdään, Miettinen sanoo.

Intohimoiset amatöörit vastaan ammattilaiset

Pelimerkeissä voidaan puhua kovimmillaan satojen tuhansien eurojen erosta Hongan ja tulevan vastustajan välillä. Kaikissa edellä mainituissa eurooppalaisissa huippujoukkueissa joukkueen jäsenet ovat täysammattilaisia. Pelaajat ja valmentajat ovat päätoimisia. Hongassa ei ole puolestaan yhtään päätoimista pelaajaa ja valmentajaa. Jokainen joukkueessa tekee jalkapallon ohessa vähintään puolipäivätöitä tai opiskelee.

– Naisjalkapallon kilpailu on kasvanut kovaksi tänä päivänä. Liettuan maajoukkue häviää meille useammalla maalilla, mutta mestariseurassa Gintrassa on ammattilaisia joukossa. Siellä on Serbian ja Brasilian maajoukkuepelaajia ja niin edespäin, Miettinen kuvaa tilannetta Mestarien liigassa.

Miettisen mielestä Honka tekikin karsinnoissa tempun, jolle kannattaa nostaa hattua.

– He ovat rakentaneet todella laadukkaan arjen niillä resursseilla, mitä heillä on ollut käytössä. Harjoitusympäristöt ovat huiput Tapiolan ympäristössä, Miettinen avaa.

– Valmentaja Luciano Posilipo tiimeineen tekee pyyteetöntä työtä. Luciano käyttää noin 30 tuntia viikossa valmentamiseen oman työnsä päälle. Hän valmentaa todella sitoutuneesti ja intohimoisesti. Hän on pystynyt tartuttamaan saman pelaajiin, jotka myös opiskelevat ja tekevät töitä. Honka vetää aivan amatöörijoukkueen äärirajoilla.

Kahdessa pelissä ei rahalla pelata

Huippusuorituksiin urheilussa tarvitaan aina välillä myös ripaus onnea. Sitä saatiin karsinnan arvonnoissa, kun Hongan kovin vastus oli Liettuasta. Esimerkiksi PK-35 oli törmännyt viime vuosina astetta kovempiin joukkueisiin Norjasta ja Irlannista.

Mutta Hongan pelitapa on myös soveltunut kansainvälisille pelikentille. Miettisen mukaan usko omaan tekemiseen ja omaan pelitapaan kantaakin nyt Hongassa vuosien kovan työn jälkeen.

– Kun pelaa itseään parempia vastaan, niin jonkin verran täytyy pitää hallussa palloa. Mutta tilanteenvaihtohyökkäykset ovat olennaisia. Siinä Honka on ollut hyvä viimeisinä vuosina, Miettinen sanoo.

Mikään suomalaisjoukkue ei ole koskaan edennyt 16 parhaan joukkoon nykymuotoisessa Mestarien liigassa. Vuodesta 2008 lähtien sitä on päässyt yrittämään kuusi joukkuetta.

Miettisen mukaan Hongan mahdollisuudet pudotuspeleissä riippuvat paljolti perjantain arvontatuloksesta. Mahdollisista vastustajista esimerkiksi tshekkiläisjoukkueita ei ole mahdotonta kaataa. Jos vastaan tulee joku suurseura, niin tilanne on vaikeampi.

– Lähtökohdat ovat hyvin erilaiset. Se ei silti tarkoita sitä, etteikö Honka voisi saada tuloksen myös niistä peleistä. Kun on kyse kahdesta pelistä, niin siinä ei rahalla pelata.

Mestarien liigan pudotuspelien ensimmäisen kierroksen ottelut pelataan 12–13.9. ja 26–27.9.

Lue lisää:

Hongan pitkäjänteinen työ tuottaa tulosta – "Mahtavaa, että päästiin nyt sellaisiin karkeloihin mukaan"

FC Honka eteni naisten Mestarien liigan pudotuspeleihin – murskasi färsaarelaiset täysin

Eero Markkasen uusi Allsvenskan-seura kärsii pahoista talousvaikeuksista

Eero Markkanen AIK:ssa vuonna 2017.

Täksi kaudeksi liigaan noussut Dalkurd on ongelmissa, kun suurrahoittaja laittoi hanat kiinni.

Eero Markkanen AIK:ssa vuonna 2017.

Jalkapalloilija Eero Markkasen edustama Dalkurd kärsii talousvaikeuksista, kertoo Ruotsin yleisradio SVT.

Kesän alussa seuran suurrahoittajiin kuulunut Kawa Junad pani rahahanat kiinni, mitä seurasi pelaajaruletti. Tiistaina jo yhdeksäs pelaaja tänä kesänä jätti seuran, kun Oliver Berg siirtyi Sundsvalliin. Vastaavasti Dalkurdiin on kesän aikana tullut kuusi uutta pelaajaa, joista yksi on viime viikolla seuraan siirtynyt Markkanen.

– Tärkeintä on ollut pelastaa seuran talous, joukkueen urheilujohtaja Adil Kizil kommentoi SVT:lle.

Dalkurd perustettiin Borlängessä vuonna 2004, mutta Allsvenskaniin täksi kaudeksi noustuaan seura siirsi majansa Uppsalaan. Kotiottelunsa joukkue pelaa kuitenkin sadan kilometrin päässä Gävlessä. Dalkurd on sarjassa viimeisenä.

Lue myös:

Chelsean Tiemoue Bakayoko lainalle Milaniin

Suomalainen jalkapallojoukkue teki Mestarien liigassa tempun, jolle kannattaa nostaa hattua: ”Honka vetää aivan amatöörijoukkueen äärirajoilla”

BBC: Keuhkokuumeesta kärsinyt Brasilian Ronaldo pääsi sairaalasta

Ronaldo.

Ronaldo joutui sairaalahoitoon sunnuntaina Ibizalla.

Ronaldo.

Keuhkokuumeesta kärsinyt ex-jalkapallotähti Ronaldo on päässyt ibizalaisesta sairaalasta kotiin, kertoo BBC. Brasilialaistähti joutui sairaalahoitoon sunnuntaina.

Ronaldo, 41, vahvisti Twitterissä olevansa jo kotona ja kaiken olevan kunnossa. Samalla hän kiitti kannustusviesteistä ja sairaalan hoitohenkilökuntaa.

Ronaldo lopetti ammattilaisuransa vuonna 2011. Hän pelasi Brasilian miesten maajoukkueessa 98 ottelua ja teki peräti 62 maalia. Seurajoukkuetasolla Ronaldo edusti muun muassa Barcelonaa, Interiä ja Real Madridia.

Ronaldo valittiin kolmesti Fifan vuoden pelaajaksi ja kahdesti Kultaisen pallon voittajaksi. Hän juhli Brasilian paidassa maailmanmestaruuksia 1994 ja 2002.

Lue myös:

Eero Markkasen uusi Allsvenskan-seura kärsii pahoista talousvaikeuksista

Henrik Dettmannin kolumni: Huippupelaajaksi nouseminen vaatii intohimoa oppimiseen – näin Susijengin bändileiri kasvattaa "otsalohkon kärpäspaperia" ja itseluottamusta

Henrik Dettmann kuvassa

Palloilumaailman huippupelaajat ja -valmentajat etsivät luomisvoimaa usein epätavallisista paikoista. Henrik Dettmann kertoo, miten Susijengissä yhdistettiin musiikki ja koripallo.

Henrik Dettmann kuvassa

Elokuun toiseksi viimeisenä päivänä 2017 pitkä odotus oli huipentumassa.

Hartwall Arena oli myyty loppuun jo viikkoja aiemmin, edessä oli EM-kotikisojen avaus maailmanrankingin kolmosta Ranskaa vastaan. Suomessa elettiin koripallobuumia, jollaista ei ollut nähty sitten Suomi-koriksen 1960-luvun suuruuden päivien.

Parhaista yrityksistämme huolimatta muuttuvat tekijät olivat tehneet valmistautumisestamme kisoihin poikkeuksellisen haastavan. Pitkäaikaisen ykköspelintekijän Petteri Koposen ja muiden avainpelaajien loukkaantumiset johtivat epätasaisiin esityksiin valmistavissa maaotteluissa, ja joukkue haki itseään.

Kilpailun kovetessa marginaalit pienenevät, jolloin joukkueen on löydettävä keinot kääntää todennäköisyydet puolelleen. Yksi varmimpia keinoja epäonnistua tässä on harjoitella kisojen lähestyessä liikaa vain varmuuden vuoksi. Parempia keinoja tuulettaa ilmaa ovat perinteisesti olleet yhteiset illalliset, elokuvat tai mikroautoajelut.

Tällä kertaa lähdimme kokoamaan joukkuehenkeä ja hakemaan oivalluksia vähemmän perinteisin metodein.

Excellence of Finland -ohjelman yhteydessä tutustuin Hankenin Patrick Furuun, joka esitteli ajatuksiaan jazzin soittamisen ja johtamisen yhtäläisyyksistä. Asiat johtivat toisiin, ja lopulta Furu kokosi viisihenkisen ammattimuusikkojen yhteenliittymän pitämään EM-kisojen aattona ”Help your teammate shine” -session Susijengille.

Pelaajien ensireaktio illan yllätysohjelmaan oli varautunut, kuten ihmisillä on tapana olla, kun he joutuvat kasvotusten uusien asioiden kanssa. Tilaisuuden edetessä ilmeet pelaajien kasvoilla muuttuivat yhä valoisammiksi. Tunnelma vapautui, joukkue alkoi esittää kysymyksiä. Syntyi oivallus: niin koripallossa kuin jazzissakin kyse on samankaltaisista asioista.

Kaikkien menestyvien joukkueiden tai yhtyeiden tavaramerkki on kollektiivinen itseluottamus. Jokainen ammattilainen tuntee instrumenttinsa ja tonttinsa, antaa tilaa ja luottaa kollegaan vierellä. Nuotit ovat kuin joukkueen pelikirja: perusta, jolle rakennetaan, mutta jota on mahdollisuus varioida loputtomiin pelaajien itseymmärryksen, luottamuksen ja taitojen karttuessa.

Lopulta luottamus synnyttää lisää luottamusta ja kapeat marginaalit muuttuvat suotuisiksi.

Urheilijasta ei tule lajinsa huippua ilman loputonta määrää toistoja ja harjoituksia. Yhtä varmaa on se, että hänestä ei tule huippua, jos hän ei tee muuta kuin harjoittelee yhtä ja samaa. Tärkeää on löytää jotain muuta, joka auttaa tekemään hänestä todellisen ammattilaisen.

Valmentajasuuruus Phil Jacksonilla oli tapana ostaa pelaajilleen kirjoja joululahjaksi. San Antonio Spursin päävalmentaja Gregg Popovich pitää kokeneimpien pelaajiensa kanssa yhteisiä lukupiirejä pelimatkoilla, joillakin hän jopa maistattaa suosikkiviinejään. Kobe Bryantin amatöörikuvausharrastus poiki hänelle Oscar-palkinnon, Tim Duncan pakeni ammattilaisurheilun vaatimuksia roolipelien maailmaan. Nykyhetken menestynein NBA-seura Golden State Warriors velvoittaa jokaisen pelaajansa harrastamaan koripallon ohella jotain muutakin.

Avoin urheilija löytää intohimon kohteen vaikkapa kuvataiteesta, kirjallisuudesta, musiikista tai näiden yhdistelmästä. Joillekin riittää metsissä samoilu. Oleellista on rikastuttaa omaa kokemusmaailmaansa – eräänlaista otsalohkon kärpäspaperia, joka lisää ymmärtämisyhteyksiä.

Ja miksi sama ei toimisi myös toisinpäin? Maailma on täynnä taiteilijoita, jotka hakevat irtiottoa luomistyöhönsä urheilusta.

Niin huippu-urheilu kuin eri taidemuodotkin vaativat täydellisyyden tavoittelua, äärimmäistä itsetuntemusta, intohimoa, priorisointikykyä, kipeitäkin päätöksiä. Englantilainen keihäänheittäjä ja kuvataiteilija Roald Bradstock pohti asiaa näin:

”Urheilu ja taide ovat kaksi maailmankieltä, jotka meillä on hallussamme. Ne antavat meille mahdollisuuden ilmaista itseämme fyysisesti, emotionaalisesti ja jopa älyllisesti. Ne antavat meidän kommunikoida toistemme kanssa ympäri maailmaa, ylittää rajoja, kulttuureja, kieliä ja sukupolvia.”

Susijengin ekskursio musiikin maailmaan osoittautui kokemuksena niin miellyttäväksi ja hyödylliseksi, että palasimme Musiikkitalolle ennen kesän 2018 MM-karsintoja bändileirin merkeissä. Lopputuotos löytyy YouTubesta hakusanalla ”Susijengin vapaapäivä”.

Huippu-urheilijan keho on jatkuvalla koetuksella, mutta onnistuneen suorituksen taustalla on paljon muutakin. Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus, jossa kokemus, kehollisuus ja henkisyys ovat erottamattomasti osa tulosta tekevää urheilijaa.

Entinen koripalloilija, nykyisin Tähtien Sodan Chewbaccana tunnettu näyttelijä Joonas Suotamo totesi taannoisessa haastattelussa:

”Kiitos koripallon, mulle kehittyi vuosien aikana sellainen persoona, että opin olemaan tuntematta pelkoa. Pallo kainaloon ja suorinta tietä koria kohti kolisevien kyynärpäiden keskellä. Ilman koripalloa en olisi täällä nyt.”

Urheilua tai taidetta parempaa ympäristöä opetella oppimista ei ole olemassa. Pahimmassa tapauksessa pelissä tulee tukkapöllyä ja taiteessa besserwisser-kriitikko naulaa maanrakoon. Silloin kannattaa muistaa, että huomenna on taas uusi päivä, uudet pelit ja esitykset sekä uusi mahdollisuus kehittyä.

Jatkuva, ennakkoluuloton uuden oppiminen ei ole vain menestyksen edellytys – se on myös onnellisuuden lähde.

Henrik Dettmann on koripallomaajoukkueen päävalmentaja ja Radio Suomessa joka maanantai kuultavan Urheiluhullut-ohjelman vakiovieras. Viimeksi hän oli keskustelemassa urheilun ja liikunnan vaikutuksesta oppimiseen.

Lue myös:

Henrik Dettmannin kolumni: Näin vierestä, miten perinteinen saksalainen jalkapallo tuhoutui

Suomen koripallonaiset kukistivat Viron

Linda-Lotta Lehtoranta

Suomi kohtaa Viron uudestaan keskiviikkona.

Linda-Lotta Lehtoranta

Suomen naisten koripallomaajoukkue voitti tiistaina Viron harjoitusmaaottelussa 76-59 (42-30).

- Olimme teräviä alusta lähtien ja pistimme palloa liikkeelle. Saimme puolustuksen kautta kuusitoista riistoa, joista pääsimme juoksemaan nopeita hyökkäyksiä aika hyvin, sanoi päävalmentaja Pekka Salminen Koripalloliiton tiedotteessa.

Kentän parhaimmistoa oli Linda-Lotta Lehtoranta, joka ahkeroi 14 pistettä, kolme levypalloa, kaksi syöttöä sekä neljä riistoa. Suomen pistekärki oli kuitenkin Annika Holopainen 17 pisteellä. Myös Taru Tuukkanen (6/9/4) ja Roosa Lehtoranta (9/4/4) esiintyivät edukseen.

Suomi kohtaa Viron toistamiseen keskiviikkona.

Ranch Kelly ravasi EM-hopeaa

Anne Luttinen ja Ranch Kelly.

Anne Luttisen Ranch Kelly ravasi komeasti kakkoseksi Solvallassa myöhään tiistai-iltana ajetuissa tammojen EM-kisassa.

Anne Luttinen ja Ranch Kelly.

Hannu Torvisen ohjastama suomalaistamma sai palkintorahoja 450 000 kruunua. Petri Salmelan Makethemark voitti illan toisen suurlähdön Jubileumspokalenin.

Ranch Kellyllä oli eturivin uloin lähtörata, ja Torvinen joutui pakittelemaan hännille. Suosikki Italian Trendy O.K. juoksi johtopaikalla. Ranch Kelly lähti etenemään kierros ennen maalia ja tuli väkevästi loppuun saakka. Ruotsin Darling Mearas viiletti voittoon. Toinen suomalainen Stoneisle Ocean jäi palkintosijojen ulkopuolelle.

Makethemark kiri tapansa mukaan vahvasti ja ravasi miljoonan kruunun voittoon Ulf Ohlssonin ajamana. Lähtö oli erittäin kovatasoinen. Milligan’s School ja Cyber Lane jäivät taakse.

Mäkihyppymaajoukkueen haastajaryhmä nimettiin, mukana Janne Ahosen Mico-poika – ”En näe hänen kehitykselleen mitään rajoja”

Mico Ahonen.

Mico Ahonen, 16, pääsee ensi kertaa mukaan aikuisten maajoukkuetoimintaan.

Mico Ahonen.

Suomen mäkihyppymaajoukkue nimesi haastajaryhmänsä maanantaina. Haastajaryhmä pyrkii takaamaan laadukkaan valmennuksen myös niille lupaaville mäkihyppääjille, jotka eivät kuulu A- tai B-maajoukkueeseen. Näin saadaan luotua isompi yhtenäinen maajoukkueryhmä.

Haastajaryhmä toimii sekajoukkueena. Mukana ovat Mico Ahonen, Susanna Forsström, Arttu Pohjola, Julia Tervahartiala, Frans Tähkävuori, Jonne Veteläinen ja Elias Vänskä.

– Olemme pyrkimässä suuntaan, ettei olisi enää käsitteitä naisten ja miesten maajoukkue, vaan olisi yksi iso maajoukkue, johon kaikki kuuluvat. Kaikki tietotaito saadaan hyödynnettyä yhdessä leireiltäessä, haastajaryhmän valmentaja Ossi-Pekka Valta sanoo.

– Uskon, että tähän suuntaan ollaan pyrkimässä muuallakin.

Forsström ja Tervahartiala ovat kiinnostavia nimiä, sillä naisten mäkihyppy on nosteessa. Sekajoukkuemäki tulee olympiaohjelmaan 2022.

– Naisilla on hieno paikka näyttää ja kehittyä, Valta sanoo.

Ahosella paljon potentiaalia

Mico Ahonen on Janne Ahosen 16-vuotias poika, joka pääsee haastajaryhmässä ensimmäistä kertaa mukaan aikuisten maajoukkuetoimintaan.

– Mico on erittäin kyvykäs kaveri, kuten meriiteistä jo näkyy. En näe hänen kehityksellään mitään rajoja, Valta kehuu.

Mico Ahonen on hallitseva pienmäen Suomen mestari. Ahosta valmentaa hänen setänsä Pasi Ahonen.

Haastajaryhmästä on mahdollista ponnistaa maajoukkueisiin jo ensi kauden aikana.

– Olemme keskustelleet valmennuksen sisällä, että yhteiset leirit ovat hyvä näytönpaikka haastajaryhmäläisille. He pääsevät kilpailemaan samanaikaisesti A- ja B-maajoukkueen hyppääjien kanssa.

Vallan mukaan ryhmäläiset ovat samalla viivalla ja joukossa on paljon potentiaalia. Viime viikonloppuna Lahdessa hypättiin leirikilpailuja koko maajoukkueen voimin. Haastajaryhmän Elias Vänskä sijoittui kolmanneksi. Jonne Veteläinen voitti puolestaan nuorten SM-kultaa keväällä.

– Jokainen, joka on valittu haastajaryhmään, on valittu syystä. Jokaisella on rahkeita ihan mihin vaan, Valta luottaa.

Lue myös:

Suomen mäkihypylle tukku tärkeitä valonpilkahduksia – lisää taloustukea, valmennusapua ja tutkimusapua

Mika Kojonkoski tukemaan ja sparraamaan mäkihyppyvalmentajia: "Se, että urheilijamme harjoittelevat parhaiten maailmassa, on tie menestykseen"

Urheiluliiton johto vastasi Mäkelän kritiikkiin: ”Totta kai meillä on varmasti ongelmia”

Harri Aalto

Urheiluliiton toimitusjohtaja Harri Aalto toivoo, että suomalaisen yleisurheilun ongelmat pystytään ratkaisemaan yhteistyössä urheilijoiden kanssa.

Harri Aalto

Suomen kaikkien aikojen heikoimmasta suorituksesta yleisurheilun EM-kisoissa käydään kovaa jälkipyykkiä.

Suomi ei saavuttanut yhtään mitalia viime viikolla Berliinissä käydyistä yleisurheilun EM-kisoissa. Tuloksena oli vain kolme pistesijaa.

Yhdeksänneksi sijoittunut kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä on huolissaan suomalaisesta yleisurheilusta. Hän kaipasi Urheiluhullut-ohjelmassa toiminnan keskittämistä ja parempaa johtamista.

– Ehkä meiltä puuttuu ohjaava käsi. Me katselemme toisia, että kuka lähtee tekemään ja johtamaan tätä hommaa. Meillä on hirveästi kysymysmerkkejä ja selityksiä, mutta ei ratkaisuja, Mäkelä sanoi.

– Nyt pitäisi ottaa ohjat käsiin. Emme me voi vain odottaa, että kaikki korjaantuu. Brutaalia rehellisyyttä kaivataan.

Urheiluliiton toimitusjohtaja Harri Aalto vastasi Mäkelän kritiikkiin Ylen aamu-tv:ssä. Aallon mukaan he kuuntelevat aina herkällä korvalla, kun urheilija antaa kritiikkiä.

– Totta kai meillä on varmasti ongelmia, mutta toivon, että pystymme ratkaisemaan ne asiat urheilijoiden kanssa. Mielestäni tämä on yhteistyötä. Kun kuulemme ja saamme tietoa yhteistyöllä, niin toivon, että meidän kautta pystyy aina ratkaisemaan ongelmia, Aalto totesi.

Aitajuoksija Nooralotta Neziri oli Mäkelän tavoin yhdeksäs Berliinissä. Neziri pitää vaikeana kysymystä siitä, mitä Urheiluliiton toiminnassa pitäisi tehdä toisin vai pitäisikö jatkaa samalla tavalla kuin ennenkin.

– Ehkä tärkeintä on se, että urheilijoita ja heidän tarpeitaan kuunnellaan, Neziri totesi Ylen aamu-tv:ssä.

Onko sinulla tunne, että kuunnellaan?

– Se on varmasti hyvin urheilijasta riippuvaista. Koen itse, että olen saanut paljon apua pyytämiini asioihin Urheiluliitolta. Esimerkiksi viime vuonna tuli paljon muutoksia. Sain kaiken avun ja tuen siihen, ylirasitustilasta kärsinyt ja valmentajaa vaihtanut Neziri sanoi.

Myös kahdeksannella sijallaan Berliinissä säväyttänyt estejuoksija Topi Raitanen osallistui keskusteluun aamu-tv:ssä. Hänen mielestä tärkeintä on tunne siitä, että urheilija on ja liiton kanssa samassa veneessä.

– Se tunne, että urhelijasta huolehditaan kaikilla mahdollisilla tavoilla. Urheilijan pitää olla keskiössä, Raitanen sanoo.

Kuinka hyvä tunne sinulla on siitä, että kaikki olisi samassa veneessä?

– Meillä on kestävyysjuoksun lajiryhmässä ihan tiivis porukka. Totta kai toivoisin itse, että olisi enemmän resursseja saada enemmän juoksijoita samoille leireille. Mutta loppupeleissä leirit on aika pieni osa harjoittelua, Raitanen sanoo.

– Varmasti joudutaan keskittämään tietylle alueelle palveluita. Silloin myös ammattimainen valmennus on mahdollista.

Aaltoa, Raitasta ja Neziriä haastatteli aamu-tv:ssä Nicholas Wancke. Katso koko keskustelu jutun kuvaa klikkaamalla!

Lue lisää:

Kristiina Mäkelä vaatii Suomen yleisurheiluun brutaalia rehellisyyttä: ”Meillä on hirveästi selityksiä, mutta ei ratkaisuja”

SUL:n toimitusjohtaja toivoo rauhallista analyysiä historiallisen huonoista EM-kisoista – valmennusjohtaja Kemppaisen asema puntaroidaan syksyllä

Suomen Urheiluliiton valmennuspomo Berliinin EM-pettymyksestä: "En aio olla kehityksen este"

"EM-kisat menevät pettymyksen puolelle" – Olympiakomitean pomo Lehtimäki haluaa suomalaiseen yleisurheiluun keskittämistä

Henkisen valmennuksen asiantuntija: Suomen yleisurheilussa ongelmana on kireä ilmapiiri – joukkueen yhteinen mitalitavoite on yksilölajeissa turha

Cristoph Treier

Suomen yleisurheilumaajoukkueen heikko menestys johtuu Christoph Treierin mukaan siitä, ettei joukkuehengen kohottamiseen keskitytä.

Cristoph Treier

Useiden suurten tutkimusten mukaan urheilijat yltävät parhaisiin suorituksiin turvallisessa ja iloisessa ilmapiirissä. Henkisen valmennuksen asiantuntija Christoph Treier toteaa Yle Sportenille, ettei Suomessa voida jatkossakaan odottaa arvokisamitaleita, jos urheilujohto ei ota tätä asiaa tosissaan.

Suomen yleisurheilumaajoukkue esitti Berliinin EM-kisoissa heikoimman suorituksensa sitten vuoden 1966. Osa Suomen kärkiurheilijoista on tyytymättömiä joukkueen ilmapiiriin.

Suomen urheiluliiton valmennusjohtaja Jorma Kemppainen oli kilpailuiden jälkeen pahoillaan siitä, että Suomi on niin paljon jäljessä muita pohjoismaita. Hän kuitenkin vakuutti, että urheilijat istuivat mielellään hänen kanssaan aamiaispöytään vielä kisojenkin jälkeen.

– Ajattelemme, että urheilun pitää olla kivuliasta, työlästä ja se vaatii paljon kurinalaisuutta. Se on kuitenkin toisinaan hieman väärä asia keskittyä, kertoo Treier, jolla on 25 vuoden kokemus alalta.

– On ajateltu, että pitää harjoitella kovaa yksin metsässä. Mutta nyt, kun tiedämme ihmismielestä enemmän, emme voi enää ajatella näin.

Treierin mukaan tämä asia on kuitenkin mahdollista korjata jo Tokion olympialaisiin 2020.

Suomen joukkueen potentiaaliset mitalitoivot saivat painetta siitä, että joukkueelle oli annettu tavoitteeksi saada 3–4 mitalia Berliinistä, joka oli Treierin mukaan liian korkea. Hänen mielestään olisi tärkeämpää luoda urheilijoille turvallinen ilmapiiri.

– On selvää, että jokainen urheilija asettaa oman henkilökohtaisen tavoitteensa arvokisoihin, mutta yksilölajeissa joukkueen yhteinen mitalitavoite ei toimi.

Treier kertoo, että Norjan yleisurheilujoukkueessa keskitytään iloiseen ja yhdistävään joukkuehenkeen. Norja saavutti Berliinin EM-kisoissa yhteensä viisi mitalia, joista kolme oli kultaisia.

– Olen nähnyt, kuinka uskomattoman iloinen ilmapiiri Norjan joukkueessa vallitsee. He nauravat ja heillä on hauskaa.

Treierin mukaan suomenruotsalainen urheiluliitto FSI on nostanut ilmapiirin tärkeyden esille, ja että he ovat keskittyneet enemmän hauskoihin ja yhteishenkeä kohottaviin aktiviteetteihin.

Hän toteaa, ettei Suomen urheilussa ongelma ole harjoituksissa tai fyysisessä puolessa. Kyse on psyykkiseen valmennukseen keskittymisestä.

– On lopulta hyvin yksinkertaista kohottaa joukkuenhenkeä, Treier toteaa.

Hänen mukaansa urheilun pitää myös saada korkeampi status Suomessa, jos halutaan menestyä.

– 23-vuotiaan urheilijan ei pitäisi tarvita todistella, että hän harjoittelee täyspäiväisesti, niin kuin nyt valitettavasti pitää.

Muokattu klo 16.35: Korjattu otsikkoon ja juttuun Treierin titteliksi henkisen valmennuksen asiantuntija.

Lue myös:

Urheiluliiton johto vastasi Mäkelän kritiikkiin: ”Totta kai meillä on varmasti ongelmia”

Suomen Urheiluliiton valmennuspomo Berliinin EM-pettymyksestä: "En aio olla kehityksen este"

Kristiina Mäkelä vaatii Suomen yleisurheiluun brutaalia rehellisyyttä: ”Meillä on hirveästi selityksiä, mutta ei ratkaisuja”

Kristiina Mäkelä.

Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä nosti Urheiluhullut-ohjelmassa esiin Suomen yleisurheilun isoimpia ongelmakohtia.

Kristiina Mäkelä.

Kuuntele Urheiluhullut Yle Areenasta.

Yleisurheilun EM-kisat sujuivat Suomelta ennätyksellisen huonosti. Mitalisaldo oli puhdas nolla. Kisojen jälkeen Suomen Urheiluliitto (SUL) on entistä kovemman kritiikin kohteena.

Tyytymättömyys Urheiluliiton toimintaa kohtaan on lajipiireissä ollut jo pidemmän aikaa laajamittaista, mutta vain harvat uskaltavat tai haluavat ottaa tilanteeseen julkisesti kantaa. Monet urheilijat kokevat jäävänsä vaille riittävää tukea. Liiton toiminta nähdään hajanaisena ja epämääräisenä.

Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä nosti epäkohtia rohkeasti esiin jo viime keväänä. EM-kisojen jälkeen Mäkelä uskaltautui jälleen puhumaan Suomen yleisurheilun ongelmakohdista. Hän kertoi näkemyksiään maanantaina Urheiluhullut-ohjelmassa. Mäkelä kokee velvollisuudekseen puhua asioista, jotta muutoksia tapahtuisi.

– Jonkun on pakko ottaa asia esille. Tämä on bisnes, jossa pitäisi kuulla kaikkia osapuolia, hän sanoo.

Mäkelän mukaan yksi yleisurheilun isoista ongelmista liittyy johtamiseen.

– Ehkä meiltä puuttuu ohjaava käsi. Me katselemme toisia, että kuka lähtee tekemään ja johtamaan tätä hommaa. Meillä on hirveästi kysymysmerkkejä ja selityksiä, mutta ei ratkaisuja, hän sanoo.

– Nyt pitäisi ottaa ohjat käsiin. Emme me voi vain odottaa, että kaikki korjaantuu. Brutaalia rehellisyyttä kaivataan, Mäkelä vaatii.

Suomen yleisurheilussa on Mäkelän mielestä liikaa luotettu siihen, että yksittäiset tähdet tekevät omien kuppikuntiensa kanssa tulosta. Yleisurheilun nykytilanteesta Suomessa Mäkelä sanoo olevansa huolissaan.

– Me tarvitsemme systeemin. Nyt luotetaan pelkästään muutamiin yksilöihin, mikä ei ole mielestäni kestävä tapa. Pidetään huiput, mutta taustalle tarvitaan tiivis ryhmä, Mäkelä sanoo.

EM-kisojen jälkeen on alkanut kiivas keskustelu myös Urheiluliiton valmennusjohtajan Jorma Kemppaisen asemasta. Kemppaisen asemasta keskustellaan Urheiluliitossa elo-syyskuussa. Mäkelällä ei ole aiheeseen yksiselitteistä kantaa.

– Minulla ei ole mitään Jorma Kemppaista vastaan. Ihmiselle voi antaa mahdollisuuden, mutta ihmisen on hankala muuttua. Nopeammin muutos tapahtuu, jos vaihdetaan henkilöitä. Me olemme niin hakoteillä, että sinne tarvitaan asiantuntija, jotta tämä koko systeemi toimisi, Mäkelä sanoo.

Johtipa Urheiluliittoa jatkossa kuka tahansa, on Mäkelällä selvä toive siitä, miten toimintaa pitää jatkossa kehittää.

– Laatua ja suunnittelua. Ei selitellä, vaan etsitään ratkaisuja. Porukka pitää saada takaisin yhteen, jotta ei oltaisi näin hajallaan.

Kristiina Mäkelä ja Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Pekka Holopainen keskustelivat laajasti Suomen yleisurheilun ongelmista Urheiluhullut-ohjelmassa. Kuuntele ohjelma kokonaisuudessaan Yle Areenasta.

Lue myös:

SUL:n toimitusjohtaja toivoo rauhallista analyysiä historiallisen huonoista EM-kisoista – valmennusjohtaja Kemppaisen asema puntaroidaan syksyllä

Suomen laiha menestys EM-kisoissa ei yllättänyt Finniä: "Hokkuspokkus-temppuja ei kisojen kynnyksellä tehdä"

Jäätävän riskin ottanut Lepistö tyytyväinen palkintokorokesijaansa: "Joskus ei vain ole muita vaihtoehtoja"

Lotta Lepistö.

Lotta Lepistö oli täysin rikki Vårgårdan kilpailun jälkeen.

Lotta Lepistö.

Maantiepyöräilijä Lotta Lepistö polki kauden kolmannen palkintokorokepaikkansa maailmankiertueella maanantaina. Lepistö sijoittui kolmanneksi Ruotsin Vårgårdassa järjestetyssä osakilpailussa.

– Se oli ihan ok kilpailu. Olin ehkä vähän pussissa vielä kilometri ennen maalia. Jouduin vähän käyttämään kyynärpäitä, jotta pääsin pois pussista. Siinä joutui ajamaan kovaa jo ennen loppukiriä, Lepistö kommentoi Yle Urheilulle.

Voittajaksi kiri Hollannin Marianne Vos ennen maannaistaan Kirsten Wildia. Lepistö oli mukana 141 kilometriä pitkän kilpailun voittotaistelussa aivan loppusuoralle asti, mutta voitto karkasi viimeisen kaarteen virhearviointiin. Vos tuli ensimmäisenä viimeiseen mutkaan ja Lepistöä paremman ajolinjan.

– Viimeiseen kurviin otin ihan jäätävän riskin ja tulin kolmantena maaliin. Vos sai ihan täydellisen ajolinjan siihen viimeiseen mutkaan, en pystynyt seuraamaan tällä kertaa, Lepistö kertasi.

– Olin ihan rikki ja poikki maalissa.

Lepistö ajoi viimeisen mutkan riskillä, koska hän halusi palkintokorokkeelle.

– Joskus ei vain ole muita vaihtoehtoja. Välillä pitää ottaa riskejä, Lepistö kommentoi.

Vuosi sitten Lepistö ajoi Vårgårdan kilpailun voittoon.

– Hyvä reitti, jotenkin vain tykkään ajaa täällä.

"Nyt näyttää hyvältä"

Epäonnisten Glasgow’n EM-kisojen jälkeen Lepistön tuloskäyrä on jälleen osoittanut ylöspäin.

– Nyt vaikuttaa todella hyvältä. Kausi on ollut pieni vuoristorata. Tässä on ollut sairastelua, kaatumisia ja kaikennäköistä. Palkintokorokesija lämmittää totta kai mieltä, helpottuneen oloinen Lepistö päätti.

Seuraavaksi Lepistö tiimeineen matkaa Norjaan naisten maailmankiertueen kilpailuun, joka ajetaan 16.–19. elokuuta.

Lue myös:

Lotta Lepistö polki palkintokorokkeelle Ruotsissa

Hikipisarat ja kipinät lentävät, kun suomalaispariskunta rakentaa uraansa ammattipyöräilyn julmassa maailmassa – Lotta Lepistö ja Joonas Henttala uhraavat lähes kaiken urheilulle: "Jos joku asia ei mene niin kuin sen pitäisi mennä, niin reaktiot ovat aika äkkinäisiä"

Lotta Lepistön meno hyytyi viimeisellä nousulla – "Se oli yhtä iskua toisensa perään"

Kaatuminen sotki Lotta Lepistön kisan – jäi kauas kärjestä

Kisajärjestäjien auton yllättävä jarrutus aiheutti Lepistön kaatumisen aika-ajossa, ajoi silti top 10:een: "Ikävää, että näissäkin kisoissa käy tällaista"

Tätä ei odotettu – Ruotsin ihmenuori Duplantis rikkoi kahden maan ennätykset EM-kisoissa, valmentaja joutuu myös syömään kalsarinsa

Armand Duplantis

18-vuotias Armand Duplantis sai nimiinsä Yhdysvaltojen ennätyksen Berliinin EM-finaalin jälkeen. Se ja kuuden metrin ylitys tuo odottamattomia käänteitä.

Armand Duplantis

Ruotsalainen seiväshyppääjä Armand Duplantis sai sunnuntaina Berliinissä haltuunsa myös Yhdyvaltojen ennätyksen. 18-vuotias Duplantis hyppäsi sensaatiomaisesti voittoon tuloksella 605, joka oli uusi alle 20-vuotiaiden maailmanennätys ja Ruotsin ennätys.

Mutta maanantaina kävi ilmi, että se on myös uusi Yhdysvaltojen ennätys. Amerikassa kasvaneella Duplantiksella on myös Yhdysvaltojen passi. Sitä kautta Duplantis saa nimiinsä Yhdysvaltojen ennätyksiä. Edellinen Yhdysvaltojen ennätys 604 oli Brad Walkerin nimissä vuodelta 2008.

– Ennätys ei vaadi sitä, että kilpailisi Yhdysvaltojen joukkueessa. ”Mondo” on Yhdysvaltojen kansalainen syntymästään. Sääntöjen tekijät eivät ole ajatelleet tätä, Armand Duplantiksen Greg-isä sanoi Aftonbladetille.

Duplantis paransi ennätystään EM-finaalissa 12 sentillä. Hänestä tuli nuorin haamurajan eli kuuden metrin ylittäjä koskaan.

Se tarkoitti myös kovaa tilannetta Ruotsin juniorimaajoukkueen valmnetajalle Jonas Anshelmille. Hän aikanaan houkutteli Duplantiksen nimenomaan valitsemaan Ruotsin joukkueen Yhdysvaltojen edestä.

Nyt hän joutuu myös Duplantiksen kuuden metrin ylityksen takia syömään alushousunsa.

– Viimeisenä ennen kuin Mondo lähti Berliiniin sanoin, jos ylität kuusi metriä ja voitat kultaa, niin minä syön kalsarini. Sain Snapchatissa muistutuksen asiasta eilen illalla, Anshelm kuvaili Radiosportenille.

Anshelm vakuutti, että lupaus myös toteutuu. Kysymysmerkki on vain tapa.

– Minun täytyy keksiä vain joku hyvä tapa. Aionko kokata ne keitossa vai sekoittaa puuroon, Anshelm mietti.

Lue lisää:

EM-voittaja Duplantikselta mennyt ohi suun jo kymmeniätuhansia euroja, koska yliopistosarja kieltää urheilulla tienaamisen – aikoo silti jatkaa opintoja

Duplantiksen hirmuhypyt saivat SVT:n selostajat hurmioitumaan: "Oijoijoijoi! Hän lentää yli kuudesta metristä!"

Kaikkien aikojen nuorimpana myyttisen seiväsrajan ylittänyt 18-vuotias Ruotsin sensaatio meni Euroopan mestaruudesta hämilleen – oli todella vaikeana kilpailusta lajin ikonia vastaan: ”En usko, että tällaista tulee enää koskaan”

Ilmiömäistä! Ruotsin 18-vuotias Duplantis paineli seipään EM-kultaan, haamuraja ja vielä viisi senttiä päälle yli

Päivitetty kello 18.07. Tieto valmentajan vedonlyönnistä.

BBC:n tutkimus: Puolet Valioliiga-seuroista tekisi taloudellista voittoa ilman stadionyleisöäkin

yleisö

Valioliiga-seurat tienasivat maailmanlaajuisista tv-oikeuksistaan ennätyksellisen määrän kaudella 2016–2017.

yleisö

Jalkapallon Englannin Valioliigan seurat kuittaavat televisio-oikeuksista niin paljon rahaa, että puolet niistä toimisi taloudellisesti voitollisesti, vaikka katsomot ammottaisivat tyhjyyttään. Asiasta kirjoittaa BBC, joka perustaa tutkimuksensa tilastoihin kaudelta 2016–2017.

Tuolloin Valioliiga-seurat tienasivat maailmanlaajuisista tv-oikeuksista ennätyksellisesti 8,3 miljardia puntaa eli 9,3 miljardia euroa. Seurojen lukumäärä, joka tekisi verotonta voittoa ilman fanien läsnäoloa peleissä, kasvoi kauden 2015–2016 kahdesta seurasta kauden 2016–2017 kymmeneen seuraan. Valioliigassa pelaa yhteensä 20 joukkuetta.

Nämä kymmenen seuraa ovat West Bromwich, Burnley, Hull, Southampton, Everton, West Ham, Tottenham, Bournemouth, Swansea ja Crystal Palace. Joukkueista vain Tottenham kuuluu niin sanotun kuuden isoimman seuran joukkoon. Listan seuroista West Bromwich, Hull ja Swansea ovat sittemmin pudonneet Englannin toiseksi korkeimmalle sarjatasolle.

Esimerkiksi Bournemouthin liikevaihto kaudella 2016–2017 oli lähes 136,5 miljoonaa puntaa eli reilut 150 miljoonaa euroa. Pääsylipuista seura sai 5,2 miljoonaa puntaa eli 5,8 miljoonaa euroa. Bournemouthin kotistadionin yleisökapasiteetti on Valioliigan seuroista pienin, vain reilut 11 000.

BBC:n haastattelema urheilutalouden asiantuntija Rob Wilson pitää käännekohtana vuotta 2012, jolloin tv-oikeuksien hinta pomppasi 3 miljardiin puntaan eli 3,4 miljardiin euroon.

– Silloin seurat alkoivat keskittyä tv-rahan tuottamiseen eivätkä niinkään enää ottelupäivän lipputuloihin. Liikevaihdollisesta näkökulmasta katsottuna seurojen ei tarvitse enää turvautua pelipäivän lipputuloihin, Wilson sanoi.

– Kun saat Valioliigasta 120 miljoonaan punnan potin (135 miljoonaa euroa), voit tarvittaessa pelata tyhjille katsomoille.

Jalkapallokannattajien järjestön puheenjohtaja Malcolm Clarke kiirehti painottamaan, että kannattajat ovat tärkein elementti jalkapallo-otteluissa.

– Pelaajia ja managereita tulee ja menee, mutta kannattajat pysyvät, Clarke alleviivasi.

– Seurat saavat tuottoisia tv-sopimuksia juuri sen takia, että lähetyksistä on nähtävissä yleisö ja sen pauhu, vieraskannattajat ja tunnelma. Kaikki tämä on osa tuotetta.

Muokattu klo 19.01: Korjattu, että tv-oikeuksien hinta pomppasi 3 miljardiin puntaan.

Lue myös:

Tottenhamin stadionavaus siirtyy - syynä "turvallisuussyyt"

Jari Litmanen: ”Suosikit jyräsivät – mikä on Hazardin kohtalo?”

Hae lisää