Tuomarilinja nousi jälleen tapetille: "Kovat paineet löytää hyvä linja"

Lasse Kukkonen

Otteluvalvoja Pertti Juholan mielestä tuomarikaksikko Jari Levonen – Jukka Hakkarainen suoriutui toisesta finaalista pääosin hyvin.

Lasse Kukkonen

TAMPERE. Tappara kaatoi Kärpät jääkiekon SM-liigan toisessa finaalissa 4-3-lukemin ja tasoitti ottelusarjan voitot. Loppuratkaisu tuli vasta aivan viime hetkillä, kun kertaalleen kolmen maalin johdon menettänyt Tappara nousi vielä voittoon.

Ottelun jälkeen kuuma peruna pukukoppikäytävällä oli jälleen tuomarilinja. Tällä kertaa oli Lauri Marjamäen vuoro ihmetellä tuomarien vihellyksiä. Otteluvalvoja Pertti Juholan mukaan tuomareiden suoritus oli ”suht ok”.

- Nämä pelit eivät ole mitään helppoja. Täällä on kovat paineet löytää se hyvä linja. Näistä voidaan aina keskustella ja kritisoida, mikä menee oikein, Juhola sanoi ottelun jälkeen.

- On minulla muutama asia paperilla, mistä käymme keskustelua. Minkä takia tuodaan mies tänne ja kuitenkin pyydetään takaisin, hän jatkoi pohtien Atte Ohtamaan kumottua ulosajotuomiota.

Juholan mielestä pienen säädön jälkeen tullut loppuratkaisu eli kaksiminuuttinen oli lopulta oikea tuomio.

- Minulla on se nauhalla tuossa muistitikulla ja siinä on selkeä törmäys.

Toinen paljon puhetta herättänyt tuomio tuli aivan ottelun lopussa. Kärpät pyöritti peliä ja Toni Kähkönen oli lähellä maalia. Lopulta hänelle tuomittiin jäähy korkeasta mailasta.

- Oliko se korkea maila? Siitä täytyy nyt keskustella. Nämä ovat vaikeita pelejä ja tuomarit joutuvat punnitsemaan joka vihellyksen.

- Minusta loppuratkaisu meni oikein, mutta varmistan senkin nauhalta. Livekuvasta oli oikea tuomio.

SM-liigan toinen finaali oli nitro-ottelu - katso kuvagalleria

Tapparan maalivahti Juha Metsola tuulettaa voittoa.

Tomi Hänninen vangitsi Tappara-Kärpät-ottelun tunnelmat kuviksi. Tappara kukisti Kärptä toisessa finaalissa 4-3.

Tapparan maalivahti Juha Metsola tuulettaa voittoa.

 

Rautakorpi: "En ole tuollaista 25 vuoden aikana nähnyt"

Jukka Rautakorpi

Tapparan Jukka Rautakorpi ei ensin halunnut kommentoida 4-3-voittoon päättyneen finaalin tuomarilinjaa, mutta lopulta löysi kuitenkin sanottavaa.

Jukka Rautakorpi

TAMPERE. Tappara kaatoi viime hetken maalilla Kärpät 4-3-lukemin ja tasoitti finaalivoitot 1-1:een. Ottelussa riitti jälleen kyseenalaisia vihellyksiä, joista erikoisin sattui toisessa erässä.

Atte Ohtamaa ja Pekka Jormakka törmäsivät kiekottomina keskialueella ja Jormakka jäi osuman jälkeen jäälle makamaan. Kärppäpuolustajalle annettiin ensin tilanteesta ulosajo, mutta lopulta tuomio muuttui kaksiminuuttiseksi ja pukuhuoneeseen poistunut Ohtamaa haettiin takaisin pukukopista.

- En puutu tähän toimintaan, koska se ei auta tässä hommassa, Rautakorpi aloitti, mutta jatkoi kuitenkin heti perään:

- Hehän vastaavat omista teoistaan. Enpähän ole tuollaista 25 vuoden urani aikana nähnyt. Kaveri komennettiin suihkuun ja haettiin takaisin.

Rautakorpi osasi ottaa kuitenkin tilanteen myös sopivalla huumorilla.

- Sehän kuitenkin kuului tähän pelinhenkeen. Sehän oli tosilätkää, kun tuollainenkin tuli siinä.

Tappara oli ensimmäisessä ja toisessa erässä dominoiva ja näytti purjehtivan helppoon voittoon. Toisin kuitenkin kävi, kun Kärpät nousi jälleen kerran rinnalle. Rautakorven mukaan kyse ei ollut jäätymisestä.

- Siinähän tuli ne kaksi jäähyä kolmannen erän alkuun ja molemmista tuli maali. Nehän sen muuttivat. Emme me missään kohdassa pakitelleet. Siitä pääsimme yli ja olimme rohkeasti pelin päällä.

- Muutama ketju pelasi erittäin hyvin toisen kympin kolmannesta erästä. Joukkue hieman siinä jakautui kahtia. Se on hyvä, että voittaa pelin ja silti on parannettavaa.

Kulmala: Jylhän ehdot toteutettavissa

Mika Kulmala

Hiihtoliiton toiminnanjohtajan Mika Kulmalan mukaan Reijo Jylhän haluamat muutokset maastohiihdon valmennustoimintaan on toteutettavissa.

Mika Kulmala

Reijo Jylhä on keskustellut maastohiihdon hakutyöryhmän kanssa maastohiihdon valmennustoiminnan uudelleen järjestelyistä. Jos hänen ehdotuksensa hyväksytään, voi hän harkita myös päävalmentajuutta. Hiihtoliiton toiminnanjohtajan Mika Kulmalan mukaan Jylhän ehdot ovat toteutettavissa.

- Nuo ehdot tai asiat, mistä on neuvoteltu, ovat varmasti suomalaisen hiihdon kehittämisen kannalta juuri niitä tärkeitä asioita, mitä tarvitaan. Asiat ovat varmasti toteutettavissa sopivasti jaksotettuna ja tietyllä aikavälillä. Ehkä ensimmäisen kuukauden tai ehkä ensimmäisen vuodenkaan aikana ei kaikkea saada kuntoon, mutta hyvinkin tuon suuntaisesti, Kulmala sanoi Yle Urheilun haastattelussa.

Kulmala ei usko, että uusi valmennusjärjestelmä tulisi kalliimmaksi, mitä tällä hetkellä suomalainen valmennusjärjestelmä maksaa.

- Tällä yritetään saada kaikkia yhteisiä resursseja, mitä hiihdon ympärillä on – akatemioita ja valmennuskeskuksia – paremmin kohdistettua ja hyödynnettyä urheilun ja yhteisen tekemisen pariin. En usko, että hintalapusta juurikaan isompaa tulee kuin tällä hetkellä. Kuinka paljon kerralla pystymme itse sijoittamaan tuollaiseen toimintaan, niin se pitää vain laskea tarkemmin, kun sen aika on.

Kulmalan mukaan yksi Jylhän esittämistä asioista eli kestävän menestysperustan rakentaminen on yksi liiton tärkeimmistä strategisista linjauksista tulevaisuudessa.

- Täytyy muistaa, et me ja Suomen kansa odottaa myös A-maajoukkueelta menestystä, välitöntä menestystä, ja mitalikannassa säilymistä. Molemmista täytyy pitää huolta, Kulmala muistutti.

Jalkapallomies hakenut Suomen hiihdon päävalmentajaksi? – ”Hänellä on hiihtäjien tuki”

Hiihtäjien jalkoja.

”Mikko on nuori ammattivalmentaja, jolla on hiihtäjien tuki. Hän on myös pätevä ja valitaan, jos se tehdään ilman kabinettia.”

Hiihtäjien jalkoja.

Suomen maastohiihdon päävalmentajakuvio käy kuumana. Muun muassa ampumahiihtäjän ja maastohiihtäjän Mari Laukkasen valmentajana tunnetuksi tullut Mikko Virtanen on Yle Urheilun tietojen mukaan hakenut tehtävään.

- Tiedän, että hän on hakenut päävalmentajaksi, kertoo myös eräs piiripomoista.

Yle Urheilu ei ole lukuisista yrityksistä huolimatta tavoittanut Virtasta kommentoimaan asiaa. Hän työskentelee kuntotestaajana Vuokatin urheiluopiston testiasemalla.

Jalkapallomiehenäkin tunnettu Virtanen on Laukkasen lisäksi valmentanut muun muassa Martti Jylhän nuorten maailmanmestariksi. Jalkapalloa hän on pelannut Kajaanin Hakan kakkosdivarijoukkueessa.

- Mikko on nuori ammattivalmentaja, jolla on hiihtäjien tuki. Hän on myös pätevä ja valitaan, jos se tehdään ilman kabinettia. Mikäli tehtävään valitaan vanha, palataan vanhaan, sanoo yksi piiripomoista.

Määräaikaan mennessä maastohiihdon päävalmentajan paikkaa haki virallisesti kymmenen ihmistä, joista kaksi on ulkomaalaista. Hakijoista ainakin Reijo Jylhä on IS:n mukaan käynyt neuvotteluja, minkä Maastohiihto ry:n puheenjohtaja Markku Haapasalmi vahvistaa Yle Urheilulle.

Yle Urheilun tietojen mukaan Virtasen kanssa Maastohiihto ry ei ole ainakaan vielä neuvotellut.

Päävalmentaja ja muu valmennustiimi on määrä valita huhti-toukokuun aikana.

Tiikerit tasoitti lentopallofinaalit kotiyleisönsä edessä

Tiikerit tuulettaa Lauri Kerminen ja Joe Klein

Kokkolan jäähallissa tunnelma oli kohdallaan kun Tiikerit voitti VaLePan toisessa lentopallofinaalissa ja tasoitti finaalisarjan voitot.

Tiikerit tuulettaa Lauri Kerminen ja Joe Klein

Kokkolan Tiikerit voitti VaLePan 3-1 (25-19, 25-18, 25-21, 25-21) ja tasoitti miesten lentopallon Mestaruusliigan finaalivoitot.

Tiikerit sai otteluun lentävän lähdön ja pakotti VaLePa:n aikalisään jo muutaman minuutin pelin jälkeen tilanteessa 5-0. VaLePa nousi vielä mukaan peliin, mutta ensimmäinen erä kirjattiin Tiikereille 25-19.

Toinen erä eteni tasaisemmin, mutta Tiikerit nousi vahvan kotiyleisön kannustuksen siivittämänä 25-18 -voittoon. VaLePa ei kuitenkaan lannistunut ja taisteli kolmannen erän itselleen 25-21.

Ratkaisu saatiin tiukan taistelun jälkeen neljännessä erässä, jonka kotijoukkue Tiikerit voitto 25-21.

Kokkolalaisyleisön edessä hyvään vauhtiin päässyt Tiikerit onnistui paremmin syöttöpelissään ja kentällä nähtiin varsin erinäköinen joukkue kuin edellisessä ottelussa.

- Aika iso harppaus otettiin Tampereelta, totesi Tiikereiden Niklas Seppänen tyytyväisenä.

- Ei tässä varmaan kukaan ole ehtinyt uusia taitoja oppia välissä, en tiedä mistä parannus johtui, Seppänen jatkoi.

Myös passaripeli toimi hyvin, eikä ensimmäisestä finaalista sivussa olleen Steven Kehoen nilkkavamma tuntunut haittaavan.

"Mitään ei tule tässä sarjassa helpolla"

Mestaruuteen vaaditaan neljä voittoa. Seuraava ottelu pelataan heti huomenna perjantaina Kokkolassa, minkä jälkeen finaalisarja siirtyy jälleen Tampereelle.

- Tottakai kotiyleisöstä saa lisää virtaa, on se iso juttu. Täällä on hyvin porukkaa katsomassa ja elävät mukana pelissä, kahden ensimmäisen erän Tiikeri-tähti Seppänen kehui.

Finaalisarjaa pelataan nopeaan tahtiin ja torstain ottelun perusteella luvassa on tasaista kamppailua voitoista.

- Tiukkaa vääntöä tulee olemaan. Mitään ei tule helpolla tässä sarjassa, täytyy jatkaa siitä mihin tänään jäätiin, Seppänen totesi.

Voitot on nyt tasattu ja perjantain kotiotteluun lähdetään uusista asetelmista.

- Onhan se ihan eri tilanne olla 1-1 tai 0-2. Nyt on tilit tasan ja huomenna päästään pelaamaan täällä samassa paikassa, missä pelit ovat meillä aina kulkeneet, Seppänen käänsi jo katseet seuraavaan otteluun.

Jylhältä ehtoja päävalmentajuuteen - "Tehtävänkuva ja tehtävä erilainen, mihin on totuttu"

Reijo Jylhä

Reijo Jylhä kertoi Yle Urheilun haastattelussa, ettei hän ole neuvotellut hakutyöryhmän kanssa maastohiihdon päävalmentajuudesta. Jylhä on keskustellut maastohiihdon valmennustoiminnan uudelleen järjestelyistä.

Reijo Jylhä

Reijo Jylhä on noussut Suomen maastohiihdon päävalmentajaehdokkaitten kärkikastiin viime päivinä. Lapin Urheiluakatemian huippu-urheilukoordinaattorina toimiva Jylhä ei hakenut päävalmentajaksi eikä omien sanojensa mukaan ole neuvotellut päävalmentajapestistä.

- En ole itse henkilönä neuvotellut enkä neuvottele. Olen ollut keskustelemassa maastohiihdon valmennustoiminnan uudelleen järjestelyistä, siitä millainen järjestelmä Suomessa pitäisi olla, Jylhä sanoi Yle Urheilun haastattelussa.

- Siinä on yhtenä osana päävalmentajuus, mutta sekin on vain yksi alakohta koko jutussa. Olen vastannut kysymykseen, olenko käytettävissä päävalmentajapestiin – sellaisena kun haetaan henkilöä –”ei”.

Jylhän mukaan tilanne voi olla toinen, jos päävalmentajuus on luotavassa järjestelmässä mukana.

- Jos päästään isommista asioista näkemyksistä eteenpäin, silloin siinä on päävalmentajuuskin mukana. Se on vain todennäköisesti tehtävänkuvaltaan ja tehtäviltään erilainen, mihin on totuttu.

Jylhän mukaan tällaisia isoja päätöksiä ei kuitenkaan kannata tehdä niin kauan, kun Maastohiihto ry:n paluu Hiihtoliiton suojiin on auki

- Sopijaosapuoli on eri, jos kyseessä on Maastohiihto ry tai Hiihtoliitto. Kokonaisuus pitää olla käsittelyssä samanaikaisesti.

Jylhän mukaan maastohiihdon valmennuksessa pitää hakea yhteistyökumppaneita ja tukiverkosto saada riittävän laajaksi. Valmennuskeskusten roolia pitää kasvattaa jo sopimusvaiheessa ja luoda Suomeen strategista yhteistyötä, josta kaikki – ennen kaikkea maastohiihto – hyötyy.

- Ymmärrän, että joku pää edellä pitää mennä. Mutta fokus ei saa olla siinä, että valitaan päävalmentaja, ja kun päävalmentaja on valittu, niin hän on organisaatiossa yksin, tai muutaman henkilön kanssa, rakentamassa toimintaa. Lähtökohtaisesti neuvotteluissa pitäisi jo olla se yhteistyökumppanuus esimerkiksi molempien valmennuskeskusten kautta, Jylhä sanoo ja viittaa Vuokatin ja Lapin urheiluopistoihin, joille opetus- ja kulttuuriministeriö on erityistehtävänä antanut lumilajien, olosuhteiden ja valmennuksen kehittämisen.

- Minusta olisi kovin luontevaa laajentaa yhteistyötä heti alkuvaiheessa. Tehdään ajatusmallia yhdessä eikä niin, että se lähtee yhden henkilön valinnasta.

Jylhä noussut Kirvesniemen rinnalle kärkiehdokkaaksi päävalmentajaksi

Reijo Jylhä RoPS:in fanikatsomossa.

Reijo Jylhä on noussut maastohiihtopiirien puheenjohtajien uudeksi kärkisuosikiksi Suomen seuraavaksi päävalmentajaksi. Jylhä on ollut myös neuvottelemassa valitsijoiden kanssa.

Reijo Jylhä RoPS:in fanikatsomossa.

Suomen maastohiihtomaajoukkueen päävalmentajana 2000-luvun alussa toiminut Reijo Jylhä jakaa ykkössijan takavuosien arvokisahiihtäjän jämsäläisen Harri Kirvesniemen kanssa.

Jylhä ja Kirvesniemi saavat kolmen hiihtopiirin puheenjohtajan tuen Yle Urheilun tuoreessa kyselyssä.

Vielä helmikuun kyselyssä Lapin urheiluakatemian hiihtovalmentajana ahertava Jylhä ei saanut kannatusta, koska hän kielsi halukkuutensa olympialaisissa Yle Urheilulle. Jylhän valmennettavien Sami Jauhojärven ja Aino-Kaisa Saarisen vahvat mitalihiihdot Sotshissa ovat kuitenkin nostaneet hänen osakkeitaan.

- Hänellä on hyvä ulosanti, on taitava ja tulee toimeen ihmisten kanssa, eräs piiripomo kehuu.

Edelliseen kyselyyn verrattuna Kirvesniemi on pitänyt kannatuksensa samana.

- Päävalmentajan pitää olla suomalainen, ja Harri Kirvesniemi on yksi hyvä nimi, sanoo Suur-Savon Hiihto ry:n vetäjä Heikki Hämäläinen.

Nyt Yle Urheilun kyselyssä yhden äänen kannatuksen päävalmentajan tehtävään saivat hiihdon erilaisissa valmennustehtävissä toiminut Teemu Pasanen, muun muassa ampumahiihtäjien päävalmentajana ollut Toni Roponen, ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräisen valmentaja Jarmo Punkkinen ja uutena Vuokatin urheiluopiston kuntotestaaja Mikko Virtanen.

- Jos Punkkinen rupeaa päävalmentajaksi, hän on ylivoimaisesti paras. Hän on uskottava ja kovan luokan persoona, jonka silmille muut eivät hypi, kehuu Kainuun Hiihto ry:n puheenjohtaja Arto Tolonen.

Muut hiihtopiirien puheenjohtajat pitävät tarpeettomana päävalmentajaspekulointia julkisuudessa tai heiltä puuttuu oma ehdokas. He haluavat antaa työrauhan valitsijoille.

Piiripomot odottavat päävalmentajasta enemmän valmentajaa kuin manageria

Hiihtopiirien puheenjohtajat kuitenkin toivovat, että uusi päävalmentaja tekee tiivistä yhteistyötä maastohiihtäjien henkilökohtaisten valmentajien kanssa ja tukee nuorten etenemistä edustusryhmään nykyistä aiemmin ja paremmin.

Hänen myös odotetaan olevan enemmän valmentaja kuin joukkueenjohtaja ja tekevän myös itsenäisiä omia päätöksiä. Vaatimuksena on myös se, että hän on kansainvälinen ja ulospäin suuntautunut, jotta voi kehittää suomalaista hiihtoa.

- Nyt ilmassa on ollut, että päävalmentajan pitää olla suomalainen. Muistutan kuitenkin, että maastohiihto on muuttunut, ja meillä ei ole varaa satsata vain omaan osaamiseen, sillä sitä löytyy muualtakin, huomauttaa Finlands Svenska Skidförbund FSS:n puheenjohtaja Håkan Nystrand.

Osa piirijohtajista myös tähdentää, että päävalmentaja tekee yhteistyötä muiden valmentajien kanssa, mikä on monissa hiihtokeskusteluissa unohdettu. Heidän joukkoonsa apuvalmentajiksi mahtuu myös naisia.

Kymmenen haki virallisesti päävalmentajaksi - valinta voi siirtyä toukokuulle

Maastohiihto ry:n hallitus pyrkii valitsemaan päävalmentajan ja muun valmennustiimin huhtikuun loppuun mennessä. Yhdistyksen puheenjohtajan Markku Haapasalmen mukaan on kuitenkin todennäköisempää, että valinta siirtyy toukokuulle. Neljän hengen työryhmä valmistelee parhaillaan asiaa.

- Haluamme, että päävalmentajalla on tietty rooli valmennuksen linjan muodostamisessa. Sitä kautta on tärkeää, mikä on tiimi, mikä on B-maajoukkueen ja nuorten valmennus, jotta muodostuu looginen ketju, jossa ovat mukana myös nuoret. Keskustelemmekin laajemmasta asiasta kuin pelkästään päävalmentajasta.

Ilta-Sanomat kertoi keskiviikkona, että Reijo Jylhä on käynyt neuvotteluja päävalmentajan tehtävistä. Haapasalmi vahvistaa tämän tiedon.

Hänen mukaansa päävalmentajan tehtäviä haki virallisesti kymmenen miestä. Heistä kaksi on ulkomaalaisia.

- Nyt menemme valmennuksellisempaan suuntaan, ja kentän toivomuksen mukaan päävalmentajalla tulee olemaan rooli koko valmennuksen linjan luomisessa. Pitää kuitenkin muistaa, että päävalmentaja on kaksisataa vuorokautta reissussa kauden aikana, joten hänellä on rajalliset mahdollisuudet. Vaikka odotuksia on kovasti kotimaassa, että päävalmentaja olisi aktiivisesti liikkeellä kotimaassakin, se ei ole toiveiden mitassa mahdollista.

Päävalmentaja saakin vaikuttaa siihen, kuka on kakkosvalmentaja ja mikä on muu tiimi.

- Jos tiimi ei selviä, päävalmentaja-asia pitää varmasti tuoda ensin ja sen jälkeen muut. Koko tiimi olisi kuitenkin hyvä julkistaa samaan aikaan. En osaa lopullisesti sanoa, tuleeko muu tiimi hakijoiden joukosta. Aina paras ja sopivin valitaan, eikä sukupuoli ratkaise.

Toivottavasti naisiakin vielä hakee tulevaisuudessa, Haapasalmi sanoo.

Pikkuleijonien sankari iski hattutempun - Suomi jyräsi Tanskan

Mikko Rantanen tuulettaa maalia Tanskaa vastaan.

Mikko Rantanen nakutti kolme maalia alle 18-vuotiaiden MM-avauksessa Tanskaa vastaan. Eetu Sopanen selvisi rajusta taklauksesta säikähdyksellä.

Mikko Rantanen tuulettaa maalia Tanskaa vastaan.

Mikko Rantanen viimeisteli kolme maalia, kun Suomi myllytti Tanskaa alle 18-vuotiaiden MM-avauksessa 6-1.

Pikkuleijonat otti pelin alusta saakka haltuunsa: Peli oli 3-0 ennen yhdeksän minuutin täyttymistä.

Rantanen nakutti kaksi avauserään ja iski vielä alivoimalla toisessa erässä. Hyökkääjä törmäsi omaan pelaajaan kolmannessa erässä ja joutui poistumaan jäältä. Rantanen näytti loukanneen vasenta kättään.

Tanska onnistui maalinteossa toisen erän alussa, kun Jeppe Korsgaard pääsi ohittamaan Kaapo Kähkösen. Tämän jälkeen Leijonat kylvetti punapaitojen puolustusta vielä kolmella osumalla.

Kovalla kohulla turnaukseen lähtenyt Kasperi Kapanenkin pääsi maalin makuun, kuopiolaisnuorukainen pääsi iskemään kolmannessa erässä ylivoimalla.

Ottelun puhuttavin tilanne oli Tanskan Kristian Jensenin ruma taklaus, joka tyrmäsi Eetu Sopasen. Pelicans-kasvatti jäi jään pintaan ja poistui kaukalosta paareilla.

Joukkueen GM:n Timo Bäckmanin mukaan Sopasella ei kuitenkaan ole mitään hätää.

Tanska-Suomi 1-6 (0-3, 1-2, 0-1)
0-1 04.21 Aho (Kalapudas)
0-2 07.24 Rantanen (Rouhiainen, Lammikko)
0-3 08.26 Rantanen (Lammikko, Moberg) yv
1-3 21.36 Korsgaard (Nielsen)
1-4 24.32 Moberg (Lammikko)
1-5 29.23 Rantanen av
1-6 51.35 Kapanen (Honkanen) av

Ponneton leijonalauma kukisti Saksan vaisusta alusta huolimatta

jere sallinen

Kokematon saksalaisryhmä ei onnistunut hyödyntämään ottelun alkua. Jere Sallinen osui heti maajoukkuekutsun jälkeen.

jere sallinen

Suomen ja Saksan kohtaaminen Savonlinnassa sujui isäntäjoukkueelta uinuessa, mutta toisessa erässä leijonalauma sai pelistä kiinni.

Peli kääntyi ja lopulta Leijonat vei ottelun lukemin 3-0.

Jere Sallinen vei Suomen johtoon alle kaksi minuuttia ennen toista erätaukoa. Tilannetta edelsi Saksan karmaisevat virheet puolustuspäässä.

Kolmannessa erässä Veli-Matti Savinainen ja Eetu Pöysti iskivät maalin mieheen.

Saksa ei onnistunut hyödyntämään Leijonien uneliasta alkua. Joukkue sai jopa kaksi puolittaista läpiajoa, mutta ratkaisut jäivät vaisuiksi.

Suomi-Saksa 3-0 (0-0, 0-1, 0-2)
1-0 37.39 Jere Sallinen (Tomi Sallinen, Kristian Näkyvä)
2-0 43.23 Veli-Matti Savinainen (Jani Tuppurainen, Tommi Taimi)
3-0 50.34 Eetu Pöysti (Juha-Pekka Hytönen)

MTV: Pikkuleijonien lahtelaispakki selvisi tärskystään säikähdyksellä

Alle 18-vuotiaiden maajoukkueen Eetu Sopanen makaa paareilla.

Eetu Sopanen on alle 18-vuotiaiden joukkueen GM:n mukaan kunnossa. Lahtelaiskasvatti jäi rajun taklauksen alle.

Alle 18-vuotiaiden maajoukkueen Eetu Sopanen makaa paareilla.

Alle 18-vuotiaiden MM-turnauksessa päähän kohdistuneen taklauksen alle jäänyt Eetu Sopanen on kunnossa.

Nuorukainen jyrättiin toisessa erässä. Taklaaja, Tanskan Kristian Jensen ajettiin ulos ottelusta.

Sopanen jäi jään pintaan ja hänet vietiin jäältä paareilla, mutta ilmeisesti puolustaja selvisi säikähdyksellä.

- En osaa tarkkaan sanoa, mikä pojan tilanne on. Lääkäriltä saimme kuitenkin äsken viestin, että ei mitään hätää, joukkueen GM Timo Bäckman sanoi MTV Sportille.

- Kyllä nämä ovat onneksi erittäin harvinaisia tilanteita. En muista, milloin olisin viimeksi nähnyt nuorten pelissä tällaisen tapahtuman.

Kärppävahdin pitkä piina päättyi vihdoin - maalivahti vaihtoon

Jussi Rynnäs

Lähes koko kauden Kärppien ykkösmaalivahtina torjunut Jussi Rynnäs palasi vihdoin tolppien väliin kesken toisen finaalin.

Jussi Rynnäs

TAMPERE. Tapparan 3-0-johtomaali toisen finaalin toisessa erässä sai Kärppien valmennusjohdon reagoimaan. Huikeat pudotuspelit pelannut Tomi Karhunen sai väistyä ja Jussi Rynnäs pääsi vihdoin takaisin tolppien väliin.

Lähes koko kauden joukkueensa ykkösvahtina torjunut Rynnäs kärsi kevätkaudella loukkaantumisista ja pelasi edelliisen kerran 28. helmikuuta 1-2-tappiossa Bluesia vastaan.

Karhunen äityi Rynnäksen kuntoutuksen aikana niin kovaan vireeseen, ettei porilainen ole päässyt ennen toista finaalia kertaakaan pelaamaan.

Pikkuleijonien lahtelaislupaus lähti nuorten MM-ottelusta paareilla

Eetu Sopanen jäi tanskalaisen Kristian Jensenin taklauksen alle. Nuorukainen ei päässyt omin jaloin jäältä pois.

Tanskan ja Suomen alle 18-vuotiaiden MM-turnauksen avausottelu Lappeenrannassa sai ruman käänteen toisessa erässä.

Pelicans-kasvatti Eetu Sopanen jäi rajun taklauksen alle, kun Tanskan Kristian Jensen tyrmäsi suomalaisen. Tanskalainen pääsi taklaamaan laidan läheisyydessä juuri, kun Sopanen oli luopunut kiekosta.

Sopanen ei päässyt omin jaloin kaukalosta pois, vaan poistui paareilla. Jensen ajettiin ulos ottelusta. Rangaistuksen syy oli päähän kohdistunut taklaus.

Suomi johtaa ottelua toisessa erässä 5-1.

Erikoinen tilanne Hakametsässä: Tappara-hyökkääjä nousi törmäyksestä maalijuhliin

Pekka Jormakka

Pekka Jormakka ja Atte Ohtamaa törmäsivät siniviivalla. Tappara-hyökkääjä jäi jään pintaan ja oli hetkeä myöhemmin juhlimassa maalia.

Pekka Jormakka

Oulun Kärppien ja Tapparan finaalisarjassa nähtiin erikoinen tilanne toisessa erässä, kun Atte Ohtamaa ja Pekka Jormakka törmäsivät siniviivan läheisyydessä.

Tamperelaishyökkääjä Jormakka jäi tilanteen jälkeen pitkäksi aikaa jään pintaan. Myös Kärppä-puolustaja Ohtamaa menetti tasapainonsa, mutta oli saman tien pelikunnossa.

Pakki lähti jo kohti pukukoppia, kuin ulosajoa odottaen. Tuomariston ratkaisu oli kuitenkin kahden minuutin jäähy estämisestä.

Seuranneesta ylivoimasta Tappara iski ottelun kolmannen maalinsa ja Jormakka oli maalin edustalla tekemässä maskia.

Tamperelaiset johtavat ottelua 3-0.

Cupin loukkaantumiset kävivät VPS:lle kalliiksi: Lahti ja Strandvall tuskin mukana lauantaina

Sebastian Strandvall

Timi Lahti parantelee nivustaan ja Sebastian Strandvall nilkkaansa. Conelius Stewart on sivussa ainakin kahdesta kolmeen viikkoa.

Sebastian Strandvall

Vaasan Palloseuran toppari Timi Lahti tuskin pelaa lauantaina, kun VPS kohtaa kotonaan Turun Palloseuran. Lahti vaihdettiin nivusvaivan takia kentältä ennen jatkoaikaa Suomen Cupin ottelussa FC Lahtea vastaan.

Sivussa on myös kapteeni Sebastian Strandvall, sekä 2-3 muuta avauskokoonpanon pelaajaa.

- Hänen (Lahti) pelaamisensa on epätodennäköistä, sillä hän ei pystynyt perjantaina harjoittelemaan. Saattaa olla, että hän voi tulla kentälle vaihdosta, VPS:n päävalmentaja Olli Huttunen sanoo.

Cornelius Stewart satutti ottelussa takareitensä ja on poissa 2-3 viikkoa. Nilkkansa vääntänyt Sebastian Strandvall parantelee nivelsidevammaansa ainakin lauantain. Kapteeni lienee sivussa myös keskiviikon kamppailusta MYPAa vastaan.

Antti Uimaniemi toipuu yhä nilkan nivelsidevammasta ja häntä odotellaan kentälle 3-4 viikon kuluttua. Avausottelussa loukkaantunut Steven Morrissey on poissa kesäkuun alkuun.

FC Lahtea vastaan huilanneista pelaajista Anthony Dafaa on pelikunnossa TPS:ää vastaan. Jean Fridolin Nganbe Nganben pelaaminen on epävarmaa.

- Saamme hyvän avauskokoonpanon jalkeille ja penkillekin muutaman pelaajan. 16:tta miestä emme kokoonpanoon saa, mutta vaadittavan 14 kyllä, Huttunen sanoo.

VPS isännöi TPS:ää lauantaina. Ottelu alkaa klo 16.00.

Multasen hattutemppu johdatti FC Hakan HJK:ta vastaan

Valkeakosken Hakan logo.

FC Haka matkaa Suomen cupin puolivälieriin. Kalle Multanen iski kolme maalia Atlantista vastaan.

Valkeakosken Hakan logo.

FC Haka varmisti viimeisenä joukkueena paikan Suomen cupin puolivälierissä, kun Atlantis FC kaatui lukemin 4-1 (2-0).

Valkeakoskelaisten sankari oli Kalle Multanen, joka täräytti kolme maalia Kakkosessa pelaavan helsinkiläisjoukkueen verkkoon.

Ottelun avausosuman viimeisteli Niko Markkula ja Atlantiksen ainoan Jussi Äijälä rangaistuspotkusta.

Haka kohta puolivälierässään HJK:n. Runkopelipäivä on 30.4.

Suomen cupin kuudetta kierrosta

Atlantis FC-FC Haka 1-4 (0-2)
0-1 Markkula (15. min)
0-2 Multanen (42. min)
1-2 Äijälä (61. min) rp.
1-3 Multanen (71. min)
1-4 Multanen (76. min)

Suurtappio uhkaa Maastohiihto ry:tä – ” Se on yksi keskeinen peruste yhdistymiselle”

Euroseteleitä.

Yhdistymistä Hiihtoliittoon havitteleva Maastohiihto ry näyttäisi saavan niskaansa yli 100 000 euron tappiot, kun sen tilikausi päättyy toukokuun viimeisenä päivänä. Se on yksi keskeinen peruste yhdistymiselle.

Euroseteleitä.

Maastohiihto ry ei pystynyt aloittamaan toimintaansa puhtaalta pöydältä viime vuonna.

- Kun uusi hallitus aloitti, saimme tietyn perinnön, jossa oli alun perinkin tappiota. Kun budjetti tehtiin tilikaudelle 1.6.2013-31.5.2014, se osoitti alijäämää noin 50 000. Se ei tule riittämään miinuksena. Jo alun perin sanoin, että tämä on vähän optimistinen budjetti, ja tehtiin todennäköisempi budjetti, kertoo Maastohiihto ry:n puheenjohtaja Markku Haapasalmi.

Hänen mukaansa se näytti parikymmentä tonnia lisää alijäämää tämän jälkeen.

- Sitten meillä on positiivisia asioita, jotka tulevat lisäämään alijäämää. Kun Sotshin menestys oli niin hyvä, se aiheutti bonuksia urheilijoille ja valmennuksellekin, mikä osaltaan nostaa miinusta vielä muutamalla kymppitonnilla.

Lopullinen tappio ei ole vielä tiedossa, mutta Haapasalmi arvioi, että se liikkuu jonkin verran sadantuhannen huonommalla puolella tilinpäätöksessä tuloksena.

- Näyttäisi siltä, että se on vähän yli 100 000 euroa alijäämäinen.

Maastohiihto ry:n tilikausi päättyy 31. toukokuuta.

”Elämme kädestä suuhun”

Maastohiihto ry:llä on maksuvalmiudessa vaikeuksia, ja erityisesti kevättalvi on haasteellisinta aikaa. Tuolloin välttämättä tulot ja menot eivät aina kohtaa.

- Se on silloin vähän säätämistä. Tuloja tulee viiveellä ja laskut ennen. Maaliskuu on yleensä aina kaikista hankalinta aikaa, mutta se purkautuu kevään aikana.

Maastohiihto ry:lle on muutaman sadantuhannen euron edestä tulossa laskuja maksuun.

- Se on normaali tilanne tähän aikaan, mutta maksuvalmius on tiukalla. Se on todellakin sitä.

Yhdistyksellä on vielä saamatta tuloja muun muassa Hiihtoliitolta maailmancuptuottoina, joista liitto ei ole vielä tehnyt päätöstä. Myös esimerkiksi opetusministeriön avustusta on tulossa.

- Kun teemme alijäämäisen tilinpäätöksen, se osoittaa, että sitä ei ihan yhtä paljon ole tulossa kuin on menossa – ehkä noin parinsadan tuhannen verran on vielä saamatta. Pitää myös muistaa, että nyt puhutaan toukokuun lopussa päättyvästä tilikaudesta. Yhteistyösopimukset ovat sen verran tuoreita, että niistä on tulossa vasta ensi tilikaudella helpotusta.

Haapasalmen mukaan Maastohiihto ry on kuitenkin saanut merkittävän käänteen aikaan tulevaa tilikautta ajatellen. Käytössä olevan rahan suhteen yhdistys tosin joutuu koko ajan elämään kädestä suuhun –periaatteella.

Osa piiripomoista pelkääkin, että joku tulee syömään maastohiihdon vähäisetkin rahat, jos yhdistyminen Hiihtoliittoon tapahtuu esimerkiksi jo kesäkuussa.

- Ei tarvitse pelätä, että joku muu syö rahojamme. Niitä on sen verran vähän. On äärettömän hyvä ja osoittaa piirien puheenjohtajien valveutuneisuutta, että he ovat ymmärtäneet taloustilanteen vakavuuden. Se on yksi keskeinen peruste sille, että yhdistymistä mietitään. Se on ihan selkeä totuus.

Maastohiihto sulautumassa Hiihtoliittoon kesäkuussa – ”Jännäksi näyttää menevän”

Hiihto yleinen

Maastohiihto ry:n hallitus kannattaa yksimielisesti maastohiihdon yhdistämistä Hiihtoliittoon kesäkuun alussa. Myös enemmistö Suomen maastohiihtopiirien puheenjohtajista haluaa lopettaa Maastohiihto ry:n itsenäisen toiminnan pikaisesti. Piirijohtajat äänestävät asiasta runsaan viikon päästä Vantaalla.

Hiihto yleinen

Yle Urheilun kyselyssä yhdeksästätoista piiripomosta kaksitoista tukee Maastohiihto ry:n liittämistä nyt uudestaan Suomen Hiihtoliittoon, jos tausta-asiat ovat kunnossa.

Yhdistymisen uskotaan muun muassa tuovan taloudellista hyötyä ja poistavan päällekkäisiä tehtäviä yhteisen hallinnon ja henkilöstön myötä. Lisäksi sen nähdään parantavan yhteistyötä kaikkien lumilajien osalta, jos ne saadaan saman katon alle. Hiihtoliittoa myös pidetään Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n silmissä toimintakykyisempänä ja arvostetumpana toimijana kuin Maastohiihto ry:tä.

Piiripomoista neljä ei kuitenkaan halua liittää Maastohiihto ry:tä vielä tässä vaiheessa Hiihtoliittoon vaan vasta myöhemmin lisäselvitysten jälkeen. Nämä piiripomot pitävät yhdistymistä hyvänä asiana, mutta heidän mielestään aikataulu on liian tiukka nopealle yhdistymiselle.

Yksi piiripomoista suhtautuu positiivisesti yhdistymiseen, mutta hän vielä harkitsee tarkasti lopullista kantaansa, koska haluaa kuulla piirinsä muidenkin jäsenten mielipiteet.

Kaksi piiripomoista kannattaa Maastohiihto ry:n säilyttämistä itsenäisenä ainakin tässä vaiheessa.

Piirijohtajat päättävät liittymisestä Vantaalla

Maastohiihtopiirien puheenjohtajat päättävät maastohiihdon liittämisestä Hiihtoliittoon Vantaalla runsaan viikon päästä eli 26. huhtikuuta. Hiihtopiirikokouksessa käydään läpi myös yhdistymisen perusteita, jotka on jo lähetetty esityslistan mukana.

- Syvä toivomukseni on se, että saataisiin riittävä enemmistö sen taakse, jotta liitytään Hiihtoliittoon. Pidän sitä aivan välttämättömänä nopealla aikataululla. Hallinnollisia asioita pitää johtaa niin tehokkaasti kuin ikinä voidaan, jotta pääasiaan eli urheiluun saataisiin panostettua kaikki niukkenevat voimavarat. Maastohiihto ry:llä taloudelliset haasteet ovat erittäin isot. Kun olisimme Hiihtoliiton isommassa konsernissa, se toisi meille ilman muuta nykyistä leveämmät hartiat ja antaisi mahdollisuuden hoitaa monia asioita paremmin ja järkevämmin, kertoo Maastohiihto ry:n puheenjohtaja Markku Haapasalmi.

Myös yhdistys koetaan vieraana muiden toimijoiden keskuudessa.

- Nyt kaikki puhuvat Hiihtoliitosta, ja aina pitää selittää, mikä on Maastohiihto ry. Se on lähtökohtaisesti hyvin sekava. Kun Sotshissa esittelin itseni, kansainväliset kollegat kysyivät: excuse me?

Liittymiseen tarvitaan kolme neljäsosan määräenemmistö

Haapasalmen mukaan maastohiihdon liittämiseen Hiihtoliittoon tarvitaan piirijohtajilta kolme neljäsosan määräenemmistö.

- Kaksitoista ei ihan riitä, joten jännäksi näyttää menevän, Haapasalmi tulkitsee Yle Urheilun kyselyä.

- Viidentoista luokkaa sen pitäisi olla. Toivon, että käytävä keskustelu kääntäisi nämä epäilevätkin henkilöt vielä sille kannalle, että saataisiin yhdistettyä. Hallituksemme esittää yksimielisesti yhdistämistä, määrätietoista työtä organisaatiorakenteiden muuttamiseksi ja tehostamiseksi tehnyt Haapasalmi jatkaa.

Piirijohtajien mahdollinen lakkauttamispäätös vaatii kahden peräkkäisen hiihtopiirikokouksen hyväksynnän. Toiminnat voidaan siirtää jo yhden kokouksen perusteella, ja yhdistys on mahdollista lakkauttaa myöhemmin. Toimintojen siirtäminen vaatii myös Suomen Hiihtoliiton johtokunnan hyväksynnän.

Vantaan jälkeen seuraava kokous on Kuopiossa 23.-24. toukokuuta, jolloin on myös liittovaltuuston kokous.

Nopea aikataulu johtuu siitä, että Maastohiihto ry:n tilikausi päättyy 31. toukokuuta.

- Jos kesken tilikauden tehdään tällaisia muutoksia, se on erittäin työlästä, koska pitää tehdä välitilinpäätös. Se vie aikaa ja maksaa. Maastohiihdon ja Hiihtoliiton tilikausi alkaa 1. kesäkuuta, jolloin yhdistäminen on erittäin järkevää, kun tehdään muutenkin tilinpäätös, Haapasalmi huomauttaa.

Aiemmin Hiihtoliittoon palasivat yhdistetty ja mäkihyppy

Maastohiihto erosi Hiihtoliitosta 2009 ja aloitti omana lajiyhdistyksenä seuraavan vuoden alussa. Eroratkaisun tarkoituksena oli turvata talousvaikeuksissa olleen Hiihtoliiton sekä oman lajiryhmän taloudelliset ja toiminnalliset edellytykset.

Viime vuoden alussa Hiihtoliittoon liittyivät takaisin mäkihyppy ja yhdistetty, joiden kattojärjestönä oli Finnjumping.

Alppihiihto ja freestylehiihto toimivat yhä Ski Sport Finland ry:n alaisuudessa.

- Se on hyvin itsenäinen ja omaa hyvän oman kapasiteetin toimia. Tällaista suoranaista tarvetta sen yhdistämiselle ei ole olemassa, mutta meillä on valmius siihenkin lähivuosina, jos tarvetta ilmenee. Pohjoismaisten lajien yhdistämisen tarve on selkeä toiminnallisesti, ja kotikisat (Lahden hiihdon vuoden 2017 MM-kisat) ovat tulossa, kertoo Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala.

F1-kuskit eivät mene lakkoon - "Palkka-asiaa pitää käsitellä"

Nico Hülkenberg.

Kuljettajien liitto ei aikonut edes uhata lakolla. Kimi Räikkösen viime kauden tallikaveri Romain Grosjean myöntää, että hänellä on ollut ongelmia palkanmaksun kanssa.

Nico Hülkenberg.

F1-kuskit eivät mene lakkoon maksamattomien palkkojen takia. Kimi Räikkönen ilmoitti viime kaudella julkisesti, ettei Lotus hoitanut velvoitteitaan. Sauberilla edellisvuonna ajanut Nico Hülkenberg törmäsi samoihin ongelmiin.

Hülkenbergin mukaan kuljettajien liitto on käsitellyt asiaa, mutta ei turvautunut lakkoon.

- Se ei olisi hyväksi moottoriurheilun kärkilajille emmekä missään vaiheessa puhuneet siitä Hülkenberg sanoi Autosportin mukaan torstaina.

- En tiedä, mitkä vaihtoehtomme ovat tästä eteenpäin, mutta meidän täytyy koota ajatuksia ja katsoa, millaiseen ratkaisuun päädymme. Palkka-asiaa pitää käsitellä.

Liiton puheenjohtaja Jenson Button oli samoilla linjoilla kuin Hülkenberg.

- Rakastamme lajia emmekä tekisi mitään sen vahingoittamiseksi.

Lotuksella ajava ranskalaiskuljettaja Romain Grosjean kertoi, että on kärsinyt oman osansa palkanmaksuongelmista. Asia on kuitenkin selvitetty talllin kanssa.

- Uuden johdon myötä asia on ratkaistu ja se on kunnossa. En tietenkään toivonut mitään sellaista, mutta en avannut suutani, koska ajattelin, että se on oma asiani, Grosjean toteaa.

- En aja F1-luokassa rahan takia. Täytyy kuitenkin myöntää, että jossain vaiheessa olin huolissani vuokrasta.

Rautakorpi ei virheitä muistele: "Hyvähän niistä on otsikoita revittää"

Jukka Rautakorpi

Tappara on nollannut ensimmäisen finaalin ja sen virheet täysin ja lähtee räiskyvästi toiseen finaaliin.

Jukka Rautakorpi

TAMPERE. Tapparan päävalmentaja Jukka Rautakorpi valmistautui toiseen finaaliotteluun Hakametsässä samalla tavoin kuin kollegansa Lauri Marjamäki – lenkkeilemällä. Aikoinaan myös yhdessä Marjamäen kanssa lenkkeillyt konkari pitää nuorempaa virkaveljeään kovempaa vauhtia.

Lenkin jälkeen vauhti kasvaa myös pukukopissa ja etenkin kaukalossa.

- Tosissaan pitää olla. Se on se juttu. Pelaajille pitää antaa tila pelata. On paljon asioita, joita pitää lisätä ja parantaa. Niiden ympärillä on tässä työskennelty, Rautakorpi kertoi Yle Puheen Jääkiekkokierroksen haastattelussa.

- Tämä on tietysti erilainen kaukalo kuin Oulussa, eli se muuttaa pelin luonnetta joka tapauksessa, hän jatkoi.

Tappara hallitsi ensimmäistä ottelua monilta osin ja oli lähellä jopa voittoa kolmannessa erässä. Pekka Saravon harhasyöttö Teemu Aallolle kuitenkin tarjosi Kärpille mahdollisuuden, jonka se käytti maksimaalisesti hyväksi. Tuo virhe on kuitenkin unohdettu.

- Pudotuspeleissä on aina se juttu, että pitää pystyä nollaamaan edellinen peli. Pitää laskeutua siltä tunnetasolta alas ja valmistautua taas. Se on ihan ydinjuttu. Vaikka on sama vastustaja, niin pelit eivät jatku vaan se on uusi tarina aina, Rautakorpi mietti.

Otsikot vasta pelin jälkeen

Saravo otti harhasyöttönsä omaan piikkiinsä heti ottelun jälkeen ja seisoi rehellisenä median edessä. Rehellisyys on Rautakorven mieleen, mutta virheen suuruudesta hänellä on oma mielipiteensä.

- Jos sitä tilannetta mietitään, niin eihän siitä vielä maalia syntynyt. Siellä oli paljon vielä tekemistä sen jälkeen ja vähän pomppukin kävi vastustajalle. Hyvähän niistä on revittää otsikoita sellaisesta, sitähän se maailma on.

Entä minkälainen on torstain toisen finaalin otsikko pelin jälkeen?

- Antaa pelin kertoa. Tarinat tulevat sieltä, ei pysty sanomaan etukäteen. Räiskyvyyttä pitää olla enemmän. Tämä on pienempi loota ja vähän vähemmän tilaa ja aikaa. Jääkiekko on tilan ja ajan peli, ja nyt niitä on vähemmän, kokenut päävalmentaja päätti.

Hae lisää

Tervetuloa Ylen mobiiliuutisiin!

Kokeilemme palvelun avulla millainen käyttöliittymä sopisi parhaiten uutisten, urheilun ja sään seuraamiseen mobiilikäytössä.

Otamme mielellämme vastaan palautettasi siitä, mikä palvelussa toimii jo hyvin ja mitä mielestäsi voisi vielä kehittää.

Liitä mukaan päätelaitteesi malli ja sähköpostiosoitteesi, jos tarvitset apua ongelmatilanteessa.

Lähetä palautetta:

Lähetä