TPS:n juhlat vaihtuivat pettymykseen - Selin myönsi: "Kiekko pomppi meille onnekkaasti"

Kuvassa pronssimitalistit 2017-2018

Helsingin IFK nappasi jääkiekkoliigan pronssimitalit, kun joukkue kukisti perjantaina Turkuhallissa Turun Palloseuran jatkoerässä 3-2.

Kuvassa pronssimitalistit 2017-2018

Ottelu ratkesi vasta jatkoerässä, kun Lennart Petrell onnistui yllättämään TPS-vahti Rasmus Tirrosen ajassa 61.35. HIFK sai näin juhlia 120-vuotisjuhlavuotensa päätteeksi seurahistorian kymmenettä pronssia. Kaksi vuotta sitten HIFK oli Liigassa hopealla, ja joukkueen viimeisin mestaruus tuli vuonna 2011.

TPS ehti jo jatkoerässä juhlia mitalia, kun Ilari Filppula luuli ohittaneensa HIFK:n maalivahti Kevin Lankisen. Videotarkistuksessa kuitenkin todettiin, että kiekko ei käynyt HIFK:n maalissa.

Kahdeksan vuoden tauon jälkeen mitalipeleihin selvinnyt Turun Palloseura taisteli kaksi kertaa ottelussa tasoihin, mutta runkosarjassa kakkoseksi sijoittunut turkulaisseura jäi ilman mitalia.

HIFK hallitsi avauserää, ja Teemu Tallberg vei vierasjoukkueen johtoon runsaan viidentoista minuutin pelin jälkeen. TPS ei ensimmäisessä erässä pysynyt helsinkiläisten vauhdissa, ja joukkueen otteissa näkyi kahden viikon pelitauko. HIFK jatkoi rynnistystään toisessa erässä, mutta Tirronen TPS:n maalilla torjui loistavasti. Hän torjui ottelussa 33 kertaa, kun HIFK:n Lankiselle torjuntoja kertyi vain 19.

HPK:sta kauden lopulla Turkuun muuttanut Oula Palve teki toisessa erässä kaksi maalia ja toi turkulaiset tasoihin erän viimeisellä minuutilla. Päätöserässä molemmilla joukkueilla oli muutama hyvä maalipaikka, mutta lisäosumia ei syntynyt.

HIFK:n päävalmentaja Ari-Pekka Selin oli helpottunut ottelun jälkeen. - Todella tiukka taisto, joka olisi voinut kääntyä kummalle tahansa joukkueista, totesi uransa ensimmäisen SM-mitalin saavuttanut Selin.

- Nyt kiekko pomppi meille onnekkaasti, ja saimme mielestäni ansaitun voiton.

Selin valmensi viime kaudella Turun Palloseuraa, mutta seura ei tehnyt hänen kanssaan jatkosopimusta tälle kaudelle. - Vanhat valmennusasiat eivät olleet enää mielessä, vaan taistelimme vain pronssimitaleista, Selin sanoi.

Dramaattinen jatkoerä - TPS juhli hetken turhaan, Petrell nosti HIFK:lle pronssit!

Lennart Petrell #32, HIFK

Yle Urheilu seurasi tällä sivulla jääkiekon SM-liigan pronssiottelua, jossa kohtasivat TPS ja HIFK.

Lennart Petrell #32, HIFK
null

Laine ja Koivu kommentoivat MM-kisakohua – kaipaavat pelaajien harkintakyvyn kunnioittamista: "Ei tämä 82 ottelun runkosarja mikään kauhean helppo rutistus ole"

Patrik Laine (vas.) ja Mikko Koivu (oik.)

Kun puhutaan NHL-pelaajien MM-kisakieltäytymisistä, syitä on yhtä monta kuin on pelaajaakin, sanoo Minnesotan ja maajoukkueen luottopelaaja Mikko Koivu.

Patrik Laine (vas.) ja Mikko Koivu (oik.)

WINNIPEG. NHL-pelaajien kieltäytymiset MM-kisoista ovat puhuttaneet Suomessa läpi kevään ja kantaa kuumana käyneeseen keskusteluun ovat pian ottaneet kaikki mahdolliset tahot. Yleinen konsesus tuntuu monin paikoin olleen, että kieltäytymisen aalto johtuisi päävalmentaja Lauri Marjamäestä ja/tai hänen peluuttamastaan jääkiekosta.

Lienee reilua päästää ääneen ne, jotka päätöksiä MM-kisoista tekevät.

Winnipegin Patrik Laine kieltäytyi vuosi takaperin MM-kisareissusta, koska halusi saada alle pitkän ja ehjän kesäharjoittelukauden. Minnesotan Mikko Koivu sen sijaan on pelannut NHL-uransa aikana kuusissa MM-kisoissa.

Kaksikosta kumpikaan ei ensinnäkään pidä pelaajien kritisoinnista aiheen ympärillä.

- Se ei ole reilua. Vain jokainen pelaaja voi itse tietää, miltä omassa kropassa tuntuu. Kukaan muu ei voi tietää, onko siellä vammoja tai muuta. Sitten aletaan itkeä, kun ei tulla kisoihin. Ei tämä 82 ottelun runkosarja mikään kauhean helppo rutistus ole, Patrik Laine sanoo Yle Urheilulle Winnipegissä.

- Se, tuleeko joku kisoihin vai ei, on hyvin henkilökohtainen asia. Helposti yleistetään, vaikka tosiasia on, että jos viisi pelaajaa kieltäytyy, todennäköisesti jokaisella on eri syy. On osattava kunnioittaa pelaajan mielipidettä ja harkintakykyä. Jokainen tekee nämä päätökset omaksi parhaakseen, Koivu komppaa.

Laine huomauttaa, ettei halunnut lähteä MM-kisoihin vuosi sitten puolikuntoisena.

- Maalis-huhtikuussa alkoi bensa loppua, tuntui, ettei yksinkertaisesti enää jaksa. Oli lopulta ihan sama, paljonko lepäsin, ei vain enää jaksanut pelata. Olin pelannut niin paljon jääkiekkoa edellisen puolentoista vuoden aikana, että bensa loppui. Ja jos ei täällä jaksa pelata varttia, miksi lähteä MM-kisoihin puolikuntoisena, Laine kysyy.

Nuorella pelaajalla ura pelissä

Toisaalta Laine ja Koivu ovat pelaajina hyvin erilaisissa tilanteissa. Laine on edelleen kehittyvä 20-vuotias toisen kauden NHL-pelaaja, jolle laadukkaat kesäharjoittelukaudet ovat tärkeitä. Eikä pidä unohtaa myöskään talouspuolta. Laine on allekirjoittamassa todennäköisesti ensi kauden aikana useiden kymmenien miljoonien dollarien arvoista jatkosopimusta.

Vakavampi loukkaantuminen MM-kisoissa voi sotkea kuviot pahasti.

- Lopulta kyse on vain ja ainoastaan omasta urasta. Sitä on mietittävä, vaikka olisi mitkä kisat edessä. Maajoukkue on aina kunnia-asia, mutta on mietittävä myös sitä, ettei pilaa sen kautta mitään hommia. Eikä tämä tarkoita sitä, etteikö maajoukkueen edustaminen olisi kunnia-asia, arvostan sitä ihan hirveästi, Laine toteaa.

Vammat ovat MM-kisareissuinkin liittyen merkittävä tekijä. Koska NHL:ssä vammoista kerrotaan huonosti, tietoa vammoista, joiden kanssa pelaajat pelaavat, ei useinkaan ole. Tällöin kuvioon saattaa astua myös pelaajan seura, joka ei halua päästää loukkaantunutta tai toipumisvaiheessa olevaa pelaaja MM-kisoihin.

- Jos seura sanoo ei, se on silloin ei. Kenelläkään ei ole siinä tapauksessa mitään rutisemista, Koivu sanoo.

- Näissä on aina monta monessa. Yhdellä on sopimustilanne päällä, toisella on loukkaantumisia. Jollakin voi olla alla rikkinäinen kesä, jolloin tietenkin haluat ehjän kesän seuraavan kauden alle. Lähteminen ja lähtemättä jättäminen on jokaisen henkilökohtainen asia, Koivu jatkaa.

Silti Koivu korostaa myös MM-kisareissujen positiivisia puolia. Joskus vaikealle NHL-kaudelle voi hakea MM-kisoista hyvää päätöstä.

- Itselle MM-kisat toivat usein paljon itseluottamusta seuraavaan kauteen ja olen myös sitä mieltä, että pelaaminen kehittää. Toisaalta tämäkin on minun henkilökohtainen mielipide, joka pohjautuu omiin kokemuksiini. Minulle ne reissut ovat kuitenkin aina olleet positiivisia juttuja.

- Muistan edelleen turnauksen, mihin lähdin, kun alla oli vaikea kausi NHL:ssä. Erkka (Westerlund) oli silloin valmentajana ja pelattiin hyvä turnaus. Muistan sen tänä päivänäkin, miten iso juttu se oli mulle seuraavaa kautta ajatellen päästä silloin MM-kisoissa isoon ruutuun.

Pelitavoilla ei väliä

Paljon on puhuttu nykyisen päävalmentajan Lauri Marjamäen persoonasta ja pelitavasta kieltäytymisiin liittyen. Lienee selvää, ettei kaikki asioita ole maajoukkuejohdon toimesta hoidettu viime vuosina NHL:n suuntaan erityisen tyylikkäästi, mutta ainakaan pelitapojen vuoksi pelaajat eivät turnausta väliin jätä.

Ei, vaikka Laine viikko sitten totesi allekirjoittaneelle puoliksi huumorilla olevansa haluton pelaamaan enää minuuttiakaan Jukka Rautakorven trap-jääkiekkoa.

- Ei sillä ole mitään väliä, miten siellä pelataan. Se on kuitenkin lyhyt turnaus ja muuta, ei pelaaja sellaisia mieti. Maajoukkueessa on aina osaavat valmentajat ja uskon, että kaikki täällä tiedostavat, millaista jääkiekkoa siellä pelataan. Jos sinne mennään, sitä peliä pelataan, se kuuluu siihen tyyliin, Laine vakuuttaa.

- En jaksa uskoa, että kukaan pelitavan vuoksi jäisi pois, se ei ole se syy. Ei pelaaja tuollaisia mieti ja ethän sä edes periaatteessa tiedä sitä pelitapaa etukäteen, koska ei täällä ehdi mitään maajoukkueturnauksia seuraamaan. Valmennus tekee pelitavan ja pelaajat noudattavat sitä, Koivu komppaa.

Yhteenvetona ja nimenomaan pelaajien viestimänä sellaisena voitaneen todeta, että syitä kieltäytymisiin on yhtä monta kuin on kieltäytyjääkin. Sopimustilanteet, vammat, kesäharjoittelut, perhetilanteet ja niin edelleen. Vastuunsa on silti maajoukkuejohdollakin. Tyylikkyys NHL:n suuntaan ei ainakaan heikennä Leijonien mahdollisuuksia saada apuja MM-jäille.

Nokian KrP:lle historiallinen SM-mitali – "Lopussa vähän kädet tärisivät"

Nokian KrP (arkistokuva)

Nokian KrP (arkistokuva)

Nokian KrP juhlii ensimmäistä mitaliaan miesten salibandyliigassa, kun se voitti SM-pronssiottelussa espoolaisen Westend Indiansin 5-4. KrP johti ottelua avauserän jälkeen jo 4-1, mutta Indians kiristi vielä maalin päähän. Tasoihin ei espoolaisseura kuitenkaan yltänyt.

- Hienot tunnelmat, ja oli hienoa saada jotain mukaan tästä kaudesta, KrP-hyökkääjä Valtteri Viitakoski sanoi salibandyliigan tiedotteessa.

- Tasaista vääntöä, jossa Indians hallitsi palloa jopa paremmin, mutta onneksi saatiin ensimmäisen erän loppuun tärkeät onnistumiset. Lopussa vähän kädet tärisivät, mutta piti koettaa olla ajattelematta liikaa ja hoitaa vain oma ruutu. Eiköhän tästä nyt saunomaan lähdetä.

Historialliseen mitaliin joukkueensa valmentanut Jarmo Härmä antoi täyden tunnustuksen loppuun asti yrittäneelle vastustajalle. Härmän mukaan pronssimitalit saavat Nokialla arvoisensa vastaanoton.

- Tämä on meille iso juttu ja juhlitaan sitä sen mukaisesti. Ja vaikkei tällä kertaa Superfinaaliin asti selvittykään niin huomenna lähdetään varmaan aika isolla porukalla Helsinkiin katsomaan mestaruuden ratkaisua, Härmä kertoi.

Salibandyn kirkkaimmat mitalit jaetaan lauantaina, kun tamperelainen Classic ja jyväskyläläinen Happee kohtaavat Superfinaalissa Helsingissä.

Kommentti: Korisliigassa jaettiin jo kesäkuussa varma mestaruus, mutta kauden loppumetreillä suuryllätyksen mahdollisuus onkin todellinen

Kauhajoen Karhu

Salon Vilpas on edelleen mestaruussuosikki numero yksi, mutta Kauhajoen Karhun esitykset ovat heittäneet epäilyksen varjon jo lähes vuoden odotetulle mestaruudelle, kirjoittaa Yle Urheilun Roope Visuri.

Kauhajoen Karhu

Miesten Korisliigan välierät ovat käynnistyneet poikkeuksellisen mielenkiintoisissa merkeissä. Torstaina Salon Vilpas nappasi niukan kotivoiton Helsinki Seagullsista.

Perjantaina kevään kuumimmat joukkueet Kauhajoen Karhu ja BC Nokia aloittivat välieräsarjan Kauhajoella, jossa Karhu raateli Nokian näädät.

Koripallokansa oli valmis jakamaan mestaruuden Vilppaalle jo kesäkuun alussa, kun viime vuonna jäänyt hopealle jäänyt joukkue tiedotti hankkineensa riveihin tähtitakamiehen Teemu Rannikon.

Suomen kaikkien aikojen koripalloilijoihin lukeutuva kävelevä tietokone Rannikko oli voittanut vain kuukautta aiemmin Suomen mestaruuden Katajalle. Runkosarjassa Vilpas ei antanut myöskään asian epäilyille sijaa. Salolaiset jyräsivät runkosarjan voittoon miesten pääsarjan kaikkien aikojen suurimmalla korierolla. Vilppaan korisaldo oli peräti 657 pistettä plussalla.

Pudotuspelien alkuun Vilpas sai kuitenkin ikävän uutisen. Rannikko sai viimeisessä runkosarjapelissä Lapuan Korikobria vastaan niin kovan iskun, että se pakotti takamiehen kauden lopuksi sivuun. Heti pudotuspelien avauksessa KTP:tä vastaan Vilpas hävisi ensimmäistä kertaa koko kaudella Salohallissa. Salolaiset ryhdistäytyivät tästä ja etenivät välieriin voitoin 3–1.

Välierien alkuun Seagulls puolestaan osoitti myös oman vahvuutensa. Helsinkiläiset johtivat parhaimmillaan ottelua jo 10 pisteellä, mutta lopulta Vilpas käänsi ottelun itselleen 7 pisteellä koriluvuin 78–71.

Ottelun jälkeen Vilppaan päävalmentaja Joonas Iisalo otti huonon alun omaan piikkinsä. Vilpas ei ollut hänen mukaansa harjoitellut täysillä viiden pelaajan viisikoilla neljään päivään, koska oli vältetty muun muassa loukkaantumisia.

Lisäksi Vilpas heitti aiempaan kauteen peilaten todella heikosti muun muassa vapaaheitot ja kolmen pisteen heitot. Salolaiset tuskin jatkavat yhtä heikkoa heittämistä.

Positiiviselle puolelle menee myös nuoren takamiehen Aatu Kivimäen esitys. 20-vuotiasta takamiestä epäiltiin Rannikon loukkaantumisen jälkeen Vilppaan akilleen kantapääksi, mutta avausvälierässä Kivimäen ollessa kentällä Vilpas oli Seagullsia parempi peräti 24 pisteellä. Tämä kaikki luo perusteluja siihen, että Vilpas päihittänee Seagullsin ja etenee odotetusti finaaliin.

Pitkään varmaksi paalutettu mestaruus lienee vielä suurempi kysymysmerkki finaaleissa. BC Nokia ja Kauhajoen Karhu ovat olleet kevään selvästi kaksi kuuminta joukkuetta. Etukäteen sarjasta on povattu tiukkaa seitsemän pelin jännäriä. Karhulle irtosi kuitenkin välieräavauksesta ilman suurempaa jännitysnäytelmää lukemin 92–78. Voitto oli Karhulle jo viidestoista peräkkäinen.

Orannssipaidoilta tulikin suurmyrskyvaroitus, vaikkakin Karhu sai apua nokialaisten parista teknisestä virheestä päätösjaksolla. Joka tapauksessa kauhajokiset olivat nokialaisia silti edellä ja ansaitsivat voittonsa. Nokialla tulee olemaan tiukkaa hakea ainakin se yksi vaadittava vierasvoitto Kauhajoelta. Paljon pitää peliotteissa muuttua ennen sitä.

Karhusta voikin olla ainesta kevään suuryllätykselle. Varsinaisiin loppuotteluihin on vielä pitkä matka, eikä Nokia varmasti finaalipaikkaa helpolla luovuta. Mutta Karhun joukkue on täynnä mainioon joukkuepeliin kykeneviä yksilöitä. Elämänsä kautta pelaava Bojan Sarcevic on vielä piste i:n päälle.

Yksi asia on kuitenkin varma. Tänä vuonna Korisliigassa nähdään täysin uusi Suomen mestari. Siihen eivät ole historiassa kyennyt Vilpas, Karhu, BC Nokia tai luonnollisesti myöskään nelikon tuorein seura Seagulls.

Lue myös:

Korisliigan välierissä nähdään uuden valmentajasukupolven ja kahden eri koulukunnan esiinmarssi – "Kun tätä ei tee rahasta, vaan intohimosta"

Karhu aloitti välierät vakuuttavasti

Vilpas onnistui avainhetkillä – runkosarjan ykkönen aloitti välierät voitolla

Haavisto nosti nuoria kasvamaan maajoukkueeseen – sprinttijoukkue sulautetaan muuhun ryhmään

Eveliina Piippo

Maastohiihdon maajoukkue tulevalle kaudelle on nimetty. Päävalmentaja Matti Haavisto tekee joukkueessa hallittua sukupolvenvaihdosta.

Eveliina Piippo

Maastohiihdon tuore päävalmentaja Matti Haavisto on valinnut tulevan kauden maajoukkueeseen kahdeksan nais- ja kymmenen mieshiihtäjää. Haaviston ensimmäisissä valinnoissa on mukana tulokkaita, sillä naisten joukkueeseen on nostettu Eveliina Piippo ja Susanna Saapunki ja miesten joukkueessa Joni Mäki.

- Pyrkimyksenä on tulevien vuosien aikana tehdä hallittua sukupolvenvaihdosta maajoukkueessa, mukaan on nostettu nuoria kasvamaan ja näkemään maajoukkuetoimintaa, Haavisto totesi tiedotteessa.

STT:lle Haavisto sanoi, että 19-vuotias Piippo ja 23-vuotias Mäki ovat hiihtäneet jo kohtuullisen hyvin maailmancupissa ikäänsä ja siihen nähden, paljonko ovat päässeet kiertämään maailmancupia. 26-vuotiaan Saapungin kehitystä hidasti viime kaudella keuhkokuume.

A-maajoukkue koostuu pääosin kansainvälisiltä laduilta tutuista hiihtäjistä. Ryhmän kokenein on toukokuun alussa 40 vuotta täyttävä Riitta-Liisa Roponen.

- Kokeneilla hiihtäjillä on toistaiseksi vielä parhaat tulokset, Haavisto totesi.

Viime kauden maajoukkuehiihtäjistä uransa lopettivat Toni Ketelä, Ville Nousiainen ja Aino-Kaisa Saarinen. Maajoukkueen ulkopuolelle jääneistä hiihtäjistä Matias Strandvall keskittyy pitkille matkoille. Maajoukkueesta pudottamisestaan yllättynyt Ari Luusua kertoi STT:lle puntaroivansa, mihin suuntaan jatkaa uraansa.

Maajoukkueessa ei tällä kertaa ole erillistä sprinttijoukkuetta. Haavisto korostaa Yle Urheilulle, ettei sprinttijoukkuetta ajeta alas, mutta koska joukkue on pienentynyt viime kaudesta, sen sulauttaminen muuhun joukkueeseen katsottiin viisaammaksi.

- Ei ole järkevää lähettää paria, kolmea hiihtäjää omalle leirille. He leireilevät nyt muun joukkueen kanssa, Haavisto kertoi.

Hiihtomaajoukkue valmentautuu ja kilpailee Hiihtoliiton toiminnanjohtajan Mika Kulmalan mukaan ensi kaudella noin 1,5 miljoonan euron budjetilla, josta Olympiakomitean osuus on parisataatuhatta euroa. A-maajoukkueen koko pieneni 20 hiihtäjästä 18:aan. Haaviston mukaan urheilijamäärä on talouden sanelema.

- Tällä porukalla saamme aikaan hyvän leirityksen. Jos urheilijamäärä kasvaisi, se vaatisi myös isompaa ryhmää suksihuoltoon ja fysioterapiaan, Haavisto kertoi.

Myös valmennuskolmikon työnjako on selkiytynyt. Matti Haavisto vastaa naisten maajoukkueesta, Teemu Pasanen jatkaa miesten normaalimatkojen hiihtäjien vastaavana ja Mikko Virtasen vastuulla on sprintterit sekä miesten ja naisten tekniikkavalmennus.

Maajoukkuehiihtäjät kokoontuvat 19. toukokuuta Helsinkiin ja aloittavat leirityksensä 20. toukokuuta Norjan Sognefelletistä. Viime vuoteen verrattuna heinäkuun leiri jää pois ohjelmasta, mutta elokuun leiri Italiassa aikaistuu.

Valmennusryhmät kaudelle 2018-19
Naisten maajoukkue:

Anne Kyllönen, Kainuun Hiihtoseura
Johanna Matintalo, Pöytyän Urheilijat
Laura Mononen, Hämeenlinnan Hiihtoseura
Kerttu Niskanen, Vieremän Koitto
Krista Pärmäkoski, Ikaalisten Urheilijat
Riitta-Liisa Roponen, Oulun Hiihtoseura
Eveliina Piippo, Vuokatti Ski Team Kainuu
Susanna Saapunki, Vuokatti Ski Team Kainuu

Miesten maajoukkue:
Ristomatti Hakola, Jämin Jänne
Matti Heikkinen, Vantaan Hiihtoseura
Perttu Hyvärinen, Riistaveden Urheilijat
Martti Jylhä, Vuokatti Ski Team Kainuu
Lari Lehtonen, Imatran Urheilijat
Joni Mäki, Pyhäjärven Pohti
Iivo Niskanen, Vuokatti Ski Team Kainuu
Antti Ojansivu, Jämin Jänne
Anssi Pentsinen, Vantaan Hiihtoseura
Lauri Vuorinen, Kouvolan Hiihtoseura

Valmentajat: Matti Haavisto, Teemu Pasanen, Mikko Virtanen

Haastajaryhmä:
Naiset:

Andrea Julin, IF Minken
Anita Korva, Kainuun Hiihtoseura
Katri Lylynperä, Vuokatti Ski Team Kainuu
Vilma Nissinen, Vuokatti Ski Team Kainuu
Leena Nurmi, Lempäälän Kisa

Miehet:
Lauri Gummerus, Nivalan Urheilijat
Juuso Haarala, IF Minken
Lauri Lepistö, Kouvolan Hiihtoseura
Verneri Suhonen, Hollolan Urheilijat
Markus Vuorela, Jämin Jänne

Valmentaja: Ville Oksanen

Nuorten maajoukkue:
Naiset:

Josefiina Böök, Karihaaran Visa
Rebecca Ehrnrooth, Espoon Hiihtoseura
Jasmin Kähärä, Mikkelin Hiihtäjät
Hanna Ray, IK Falken
Tiia Olkkonen, Haapajärven Kiilat
Annu Pylkkänen, Ski Jyväskylä

Miehet:
Petteri Koivisto, Kuhmo Ski
Emil Liekari, Kouvolan Hiihtoseura
Wiljam Mattila, Keravan Urheilijat
Miska Poikkimäki, Sievin Sisu
Leo Rantahalvari, Oneway Proteam
Onni Rantahalvari, Oneway Proteam
Arsi Ruuskanen, Siilinjärven Hiihtoseura

Valmentaja: Jussi Simula

Puolustusvoimien Urheilukoulu, Kainuun Prikaatin lumilajiryhmän hiihtäjät:
Olli Ahonen, Imatran Urheilijat
Lauri Mannila, Oulun Hiihtoseura
Miro Karppanen, Kiteen Urheilijat
Akseli Kuusimaa, Hollolan Urheilijat -46
Remi Lindholm, IF Minken
Kalle Parantainen, Vantaan Hiihtoseura
Verneri Poikonen, Äänekosken Huima
Juuso Tossavanen, Kuusamon Erä-Veikot
Lassi Vuorinen, Ski Team 105

Valmentaja: Jussi Piirainen

Lue myös:

Suomen seuraava kristapärmäkoski on lahjakkuus, jollaista ei ole maajoukkueessa pitkään aikaan nähty – Eveliina Piippo on kärsinyt perfektionismistaan, joka myös potkii häntä ladulla: “Parhaimmat fiilikset tulevat aina kovan kivun jälkeen”

Hiihtomaajoukkue siirtyy Haaviston aikaan – "Meillä on paineita nostaa nuoria urheilijoita maajoukkueeseen"

Hiihtomaajoukkueen valmentajat selvillä – Haavisto luottaa tuttuihin nimiin

Jylhä kaipaa panostuksia nuoriin – "Ei voi olla Venäjän ja Norjan systeemiä"

Espanjalaislähde: Kaksinkertainen F1-mestari Alonso turhautui ja on jättämässä sarjan – uusi Lewis Hamilton tulossa korvaajaksi

Fernando Alonso

Fernando Alonso on turhautunut McLarenin ongelmiin, eikä halua enää jatkaa tallissa kuluvan kauden jälkeen.

Fernando Alonso

Espanjalaislehti Diario Golin lähteiden mukaan kaksinkertainen F1-mestari Fernando Alonso on jättämässä kuninkuusluokan tämän kauden jälkeen.

Diario Golin mukaan espanjalaistähti on turhautunut todella pahasti tällä hetkellä. Alonso kokee, että hän ei pysty McLarenilla haastamaan kärkitalleja Mercedestä, Ferraria ja Red Bullia. Kolmen kisan jälkeen Alonso on kuljettajien pistetaistossa kuudentena 22 pisteellään.

Diari Golin mukaan Alonson korvaisi McLarenin ratissa tulevalla kaudella 18-vuotias Lando Norris. Nuorta brittikuljettajaa on povattu F1-piireissä uudeksi Lewis Hamiltoniksi.

Norris on ajanut kahdella edelliskaudella F2-sarjassa. Viime vuonna Norris ajoi pääosin vielä F3-sarjaa ja tilille tuli yksi F2-kisa. Tämän kauden F2-sarjan avauksessa Bahrainissa hän juhli voittoa ja oli toisessa kisassa neljäs.

Alonsolle voisi olla meriittilistan perusteella tarjolla paikka myös Mercedekseltä tai Ferrarilta, sillä suomalaiskuljettajien Valtteri Bottaksen ja Kimi Räikkösen sopimus on umpeutumassa tähän kauteen.

Alonson kiivas luonne olisi estämässä kuitenkin sopimuksen huipputalliin, koska hyvää harmoniaa ei haluta rikkoa. Alonso lähti kauden 2014 päätteeksi Ferrarilta pois sen jälkeen, kun oli uutisoitu huonoista väleistä italialaistallin kanssa.

Viime kaudella Alonso ajoi jo Indianapolis 500 –kisassa Monacon GP:n sijaan. Tällä kaudella hän kisaa FIA:n kestävyyskisojen MM-sarjassa Toyotalla F1-sarjan rinnalla. Ei olisikaan ihme, jos Alonso siirtyisi toiseen moottoriurheilusarjaan tämän kauden jälkeen.

Päivitetty kello 21.55. Täsmennetty, että Norris ajoi viime kaudella vain yhden F2-kisan.

Ohtamaan seura voiton päässä KHL-mestaruudesta

Ak Bars Kazan ja Atte Ohtamaa-vs Aleksander Popov TsSKA

Puolustaja Atte Ohtamaan seura Ak Bars Kazan pääsee tavoittelemaan KHL-jääkiekon mestaruutta sunnuntaina kotihallissaan.

Ak Bars Kazan ja Atte Ohtamaa-vs Aleksander Popov TsSKA

Perjantaina kazanilaiset kukistivat vierasjäällä TsSKA Moskovan 3-1 ja johtavat finaalisarjaa samoin numeroin.

Kazan pysyi Moskovassa isäntiään edellä koko ottelun. Ohtamaa syötti avauserässä Justin Azevedon maalintekoon, ja lopusta piti huolen kaksi maalia tehnyt ruotsalainen Anton Lander.

Yhden kauden Lukossa pelannut Azevedo on tehnyt KHL:n pudotuspeleissä jo yhdeksän maalia, Lander kahdeksan.

TsSKA herätteli kotiyleisön toiveita toisessa erässä heti Landerin 0-2-osuman perään, kun Andrei Svetlakov kavensi 1-2:een. Lander sinetöi loppunumerot tyhjään maaliin 46 sekuntia ennen loppusummeria.

Kommentti: Wenger out – hyvä vai huono uutinen?

Arsene Wenger

Arsenal on henkilöitynyt todella vahvasti Arsene Wengeriin, kirjoittaa Yle Urheilun Sakari Lund.

Arsene Wenger

Nyt se vihdoin tapahtuu. Arsene Wengerin lokakuussa 1996 alkanut kausi Arsenalissa päättyy tämän kauden jälkeen.

Se on monille seuran kannattajille iloinen uutinen. Wengerin lähdön vaatimisesta, hashtagista #wengerout, tuli parin viime kauden aikana maailmanlaajuinen vitsi. Sanat pulpahtelivat esiin mitä ihmeellisimmissä paikoissa. Arsenalin tulokset viime vuosina eivät olleet sitä mitä odotettiin ja mihin seurassa on totuttu. Fanien mielestä peli ei ole ollut sitä mitä pitäisi eikä rahaa ole käytetty tarpeeksi rohkeasti uusien pelaajien hankkimiseen.

Arsenalin edellinen Valioliigan mestaruus on kaudelta 2003-04. Viime kaudella sijoitus oli viides ja tällä kaudella se näyttäisi olevan korkeintaan kuudes. Cup-mestaruuksia on tullut, mutta ne eivät kannattajille riitä.

Monille Wengerin lähtö on kuitenkin myös surullinen uutinen. Arsenal on henkilöitynyt ranskalaisvalmentajaan todella vahvasti. Jonkin verran pitää olla jo ikää, että yleensä muistaa jonkun muun Arsenalin managerina. Arsenal voitti paljon pokaaleita Wengerin alkuaikoina. Niihin vuosiin sisältyy myös legendaarinen kausi 2003-04, jolloin joukkue ei hävinnyt yhtään ottelua Valioliigassa. Pelityyli on myös pääsääntöisesti ollut hyökkäävää ja viihdyttävää.

Ehkä nyt kuitenkin on oikea aika lopettaa. Peli muuttuu ja kehittyy ja joukkueen pitää aina uudistua. Arsenalin peli on jäänyt tietyllä tavalla polkemaan paikallaan. Reilun 21 vuoden jälkeen Arsenalissa on aika siirtyä seuraavaan vaiheeseen. Nyt odotetaan mielenkiinnolla, kuka täyttää Wengerin suuret saappaat. Nimiä on pyörinyt huhuissa vaikka kuinka paljon Thomas Tuchelista, Massimiliano Allegrista ja Carlo Ancelottista Saksan maajoukkueen päävalmentajaan Joachim Löwiin ja entiseen Arsenal-pelaajan Patrick Vieiraan.

Wenger on ollut "viimeinen dinosaurus" nykyisessä nopeatempoisessa jalkapallomaailmassa. Kuvaavaa on se, että Wengerin jälkeen pisimpään Englannin Valioliigan managereista tehtävässään on ollut Bournemouthin Eddie Howe - lokakuusta 2012.

Lue myös:

Nyt se tapahtuu - Wenger lähtee Arsenalista!

Ranska kevyt välipala Pikkuleijonille

Pikkuleijonien vaihtopenkki.

Suomi voitti Ranskan 7-0 alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa Tsheljabinskissä.

Pikkuleijonien vaihtopenkki.

Suomen alle 18-vuotiaiden poikien jääkiekkomaajoukkue voitti toisenkin ottelunsa MM-kisoissa Tsheljabinskissä. Suomi voitti nihkeän alun jälkeen Ranskan helposti 7-0.

Ottelu eteni yli puolivälin ilman maaleja. Toisen erän loppupuolella Pikkuleijonat iski kolme maalia ja kolmannessa erässä vielä neljä.

Suomen parhaat pistemiehet olivat Kaapo Kakko ja Ville Petman tehoin 2+1. Muut maalintekijät olivat Konsta Hirvonen, Anton Lundell ja Niklas Nordgren.

Suomen maalilla Jere Huhtamaa joutui torjumaan vain kymmenen laukausta ja pelasi nollapelin. Suomen hallinnasta kertoi sekin, että Ranskan maalilla Valentin Duquenne torjui 44 kertaa.

Suomi voitti avausottelussaan Slovakian. Seuraavaksi Pikkuleijonat kohtaa sunnuntaina Venäjän.

Karhu aloitti välierät vakuuttavasti

Rene Rougeau

Kauhajoen Karhu aloitti miesten Korisliigan välierät vakuuttavasti otettuaan kotivoiton BC Nokiasta pistein 92-78 (39-31). Välierät ratkeavat neljästä voitosta.

Rene Rougeau

Karhu hallitsi peliä lähes koko ajan eikä BC Nokia päässyt kuin piipahtamaan johdossa toisella neljänneksellä. Karhu aloitti kolmannen jakson vahvasti ja karkasi 17 pisteen johtoon. Nokialaiset eivät pystyneet kuromaan tuota eroa enää yhdeksää pistettä pienemmäksi.

- Olimme valmistautuneet peliin hyvällä suunnitelmalla ja onnistuimme saamaan Nokian tehopelaajat kiinni. 17 hyökkäyspään levypalloa on kova lukema, joka myös auttoi meitä, totesi Karhun valmentaja Jussi Laakso.

Karhun tehokkaimpia olivat Rene Rougeau 23:lla ja Greg Mangano 16 pisteellä. Myös BC Nokian tehomies Devoe Joseph teki 23 pistettä ja Leyton Hammonds 17.

Toisessa välieräparissa Salon Vilpas johtaa Helsinki Seagullsia voitoin 1-0. Joukkueet kohtaavat lauantaina Helsingissä.

15-vuotiaat pojat perustivat oman jalkapallojoukkueen, jotta kaikki saavat pelata: "Hyvä ettei katto noussut ilosta ilmaan"

Harrastejalkapallojoukkue Purhan pojat

Moni nuori lopettaa harrastamisen liikojen treenien tai rahanpuutteen vuoksi.

Harrastejalkapallojoukkue Purhan pojat

15-vuotias Eetu Pukki halusi aloittaa uudelleen lapsuuden harrastuksensa jalkapallon. Sopivaa joukkuetta ei vain tuntunut löytyvän kevyttä harrastepelaamista varten. Niinpä hän päätti kasata oman joukkueen yhdessä Inkeroisissa ja Anjalassa asuvien kavereidensa kanssa.

Eikä nokka kauaa tuhissut.

Pojat potkaisivat pikavauhtia käyntiin Purha 03–04-harrastejoukkueen. Joukkueen nimi tulee urheiluseura Purha ry:n juniorijoukkueesta, jossa osa pojista pelasi yhdessä pieninä.

Uuden joukkueen ensimmäiset harjoitukset pidettiin viime sunnuntaina. Ne Eetu Pukki kutsui kokoon Whatsappilla. Pojat aikovat harjoitella keväällä kerran viikossa Myllykoskella Kouvolassa sijaitsevassa Saviniemen palloiluhallissa ennen ulkoviheriöille menemistä.

Paikan päällä harjoituksissa välittyy poikien peli-ilo. Palloa liikutetaan vauhdilla, ja nuoret huutelevat toisilleen vapautuneesti.

– Täällä jokainen saa saman verran peliaikaa ihan taitotasosta riippumatta. Jokainen joka haluaa, pääsee kokeilemaan ja joukkueeseen, sanoo joukkueen perustajajäseniin kuuluva 15-vuotias Eetu Pukki.

Nuorten omat joukkueet olisivat kullanarvoisia ympäri Suomen, koska jopa puolet nuorista aktiiviliikkujista luopuu harrastuksestaan 15 ikävuoden jälkeen, arvioi Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö LIKESin yksikönjohtaja Kaarlo Laine.

Keskeisiä syitä monta kertaa viikossa tapahtuvan harrastamisen lopettamiselle ovat ajanpuute, kilpailun liiallinen korostuminen ja se, että harrastaminen voi tulla perheelle liian kalliiksi. Joidenkin nuorten osalta liikkuminen voi tyrehtyä lähes tykkänään. Niin voi käydä etenkin, jos matalan kynnyksen harrastusvaihtoehtoa ei ole tarjolla.

Purhan pojissakin on seurajalkapallon lopettaneita liikkujia. Esimerkiksi Vertti Sihvola ehti pelata urheiluseura Purhan, Myllykosken jalkapalloseuran ja Kouvolan jalkapallon juniorijoukkueissa ennen kuin lopetti viime syksynä. Hän pelaa edelleen jääkiekkoa.

– Täällä voi pitää enemmän hauskaa kuin mitä seurapuolella, jossa harjoittelu on vakavampaa. Täällä pystyt olemaan rennompi ja pystyt pitämään hauskaa kavereiden kanssa, sanoo 14-vuotias Vertti Sihvola.

Kaikki alkoi isän vitsistä

Idea harrastejoukkueesta tuli Eetu Pukin isältä.

– Iskä heitti vitsillä, että voisi alkaa taas pelata jalkapalloa. Siitä se läksi. Ajateltiin, että miksei alettaisi. Nyt on treenit menossa, sanoo Eetu Pukki.

Eetu Pukki keskusteli ajatuksesta kavereidensa kanssa. Into tarttui, eivätkä pojat aikailleet. He päättivät, että joukkue tarvitsee valmentajan, jotta treenaaminen olisi mielekästä. Pukin koulukaveri Vertti Sihvola kysyi tehtävään isäänsä Tommi Sihvolaa. Tämä suostui oitis.

Junioreita aiemmin valmentaneen Sihvolan mielestä Purhan poikien oma-aloitteisuus on poikkeuksellisen aitoa. Hän on toki avittanut poikia esimerkiksi varaamalla harjoitteluvuoron Saviniemen palloiluhallista.

– On syttynyt aitoa pelaamisen ilo ja harjoituksiin lähdetään hymy huulilla. Hyvä ettei katto noussut ilosta ilmaan ensimmäisissä treeneissä. Kamppailu oli niin rehtiä ja reilua, sanoo Tommi Sihvola.

Pojille jalkapalloharjoitukset ovat etupäässä hauskanpitoa. Vertti Sihvolan tavoin Eetu Pukki pelaa jääkiekkoa. Kesällä hänellä on neljät harjoitukset viikossa.

– Sitten kun on vielä pelit päälle, niin ei siinä jää paljoa aikaa tietokonepeleihin. Meidän jalkapalloharjoitukset on jääkiekolle hyvää vastapainoa. Ei aina tarvitse olla jäällä, sanoo Pukki.

Sponsoritukea yli 1 000 euroa

Pelipaitojen ja -shortsien ostamista varten pojat tarvisivat rahaa. Siksi he päättivät kysyä sponsoreita tuekseen. Kuten joukkueen perustaminen muutenkin, hoitui sponsorien kysyminen suoraviivaisesti: Koulupäivän päätteeksi Eetu Pukki, Vertti Sihvola ja Elias Pakarinen lähtivät yrittäjien pakeille.

Pojat kiersivät oman kylän yrityksiä ovelta ovelle -periaatteella. Ihan kaikki eivät lähteneet sponsoreiksi, mutta tukea tuli riittävästi.

– Meihin suhtauduttiin mukavasti, eikä kukaan naureskellut, sanoo Eetu Pukki.

Valmentaja sanoo, että pojat ovat keränneet tähän mennessä yli tuhat euroa tukea. Mukana on yhteensä viisi sponsoria.

– Kävin jälkikäteen juttelemassa parin heistä kanssa. He kertoivat, että pojat osasivat esittää asiansa hyvin ja perustella sen, mihin he rahaa tarvitsevat, sanoo Sihvola.

"Seurojen pitäisi tarjota harrastusmahdollisuuksia"

Ensimmäiset harjoitukset olivat viime sunnuntaina. Paikalle saapui yli 20 poikaa. Se oli enemmän kuin oli etukäteen ajateltu.

Poikien tavoitteena on harjoitella, verestää vanhoja jalkapallotaitoja ja ehkä pelata pelejäkin paikallisvastustajien kanssa. Tärkeintä on kuitenkin hauskanpito. Moni pojista pelasi yhdessä jo kuusivuotiana urheiluseura Purha ry:n juniorijoukkueessa. Moni heistä käy myös samaa yläkoulua Inkeroisissa.

Valmentaja korostaa, että mukaan saa tulla, vaikka ei asuisi Inkeroisissa tai Anjalassa.

– Kaikki otetaan vastaan, ja meillä pelaavat kaikki, sanoo Tommi Sihvola.

Hänen mielestään urheiluseuroilla pitäisi olla entistä enemmän matalan kynnyksen harrastejoukkueita.

– Näistä pojista on ainakin sen verran opittavaa, että seurojen pitäisi tarjota aktiivisemmin harrastusmahdollisuuksia. Viestinä nuorille sanoisin, että eikun porukka kasaan, sanoo Sihvola.

Poikien viesti takaisin urheilun pariin haluaville on yksinkertaisen suoraviivainen.

– Pistää vaikka oman joukkueen pystyyn. Tai kyselee, että onko höntsäpporukkaa. Kyllä näihin pääsee aika helposti, sanoo Eetu Pukki.

Maalitykki Agüero kävi polvitähystyksessä – "Teemme töitä, että hän pääsisi MM-kisoihin"

Sergio Agüero

Argentiinan maajoukkueen maalitykki Sergio Agüero taistelee aikaa vastaan ollakseen täydessä pelikunnossa kesän MM-kilpailuissa.

Sergio Agüero

Jalkapallon Valioliigan Manchester Cityssä pelaavan Sergio Agüeron liigakausi on ohi polvivamman takia. Asiasta kertoi tänään Cityn valmentaja Pep Guardiola.

29-vuotias hyökkääjä on Guardiolan mukaan sivussa neljästä viiteen viikkoon. Agüero tehtaili tällä kaudella Valioliigassa 21 osumaa ja teki Citylle kaikkinensa 30 maalia. Hän loukkasi polvensa jo maaliskuussa harjoituksissa, eikä ole ollut aloituskokoonpanossa kuuteen viikkoon.

Argentiinalainen palasi kuukauden tauon jälkeen tositoimiin, kun hän tuli vaihdosta kentälle huhtikuun alkupuolella Manchester United -ottelussa. Agüero loukkasi polvensa kuitenkin uudelleen Ashley Youngin taklattua häntä.

Polvivamma ei välttämättä estä Agüeroa osallistumasta kesäkuun puolivälissä alkaviin MM-kisoihin. Argentiina aloittaa MM-urakkansa Moskovassa Islanti-ottelulla 16. kesäkuuta.

- Hän on tällä hetkellä Barcelonassa. Teemme töitä, että hän pääsisi MM-kisoihin, Guardiola sanoi.

”Toivun polven tähystysleikkauksesta. Olen täysin motivoitunut pääsemään pian kentälle,” Agüero twiittasi tiistaina.

City varmisti Valioliigan mestaruuden jo viime sunnuntaina. Joukkueella on jäljellä vielä viisi liigaottelua.

Korhonen nousi tuloslistalla kohisten, suomalaistrio jatkoon Marokon golfissa

Mikko Korhonen

Suomalaistrio jatkaa viikonlopun kierroksille golfin miesten Euroopan-kiertueen kilpailussa Marokossa.

Mikko Korhonen

Mikko Korhonen on kahden kierroksen jälkeen 16:ntenä, Mikko Ilonen 25:ntenä ja Tapio Pulkkanen 47:ntenä.

- Pelasin tänään hyvää peliä. Ei tullut isoja virheitä. Draivaaminen (avauslyönnit) oli tosi hyvää, ja lähestymiset vähän parempia kuin eilen, 68 lyönnin kierroksellaan tuloslistassa 79 sijaa kivunnut Korhonen kommentoi tiedotteessa.

Ilonen palasi Marokossa kisoihin seitsemän viikon tauolta.

- Mukava huomata, ettei lyönneissä ole ruostetta, kaksi 72 lyönnin kierrosta pelannut Ilonen kommentoi Facebookissa.

Pulkkanen ylsi perjantaina par-vauhtiin ja on kahden lyönnin päässä Ilosesta. Kisaa johtaa espanjalainen Alvaro Quiros yhteistuloksella 137 (-7).

Pesäpallo odottaa Espanjassa kunnon yleisöryntäystä – kausi alkaa lauantaina Aurinkorannikolla

Lapuan Virkiän Iina Lehtinen harjoituksissa Benalmadenan kentällä Fuengirolassa, Espanjassa. Virkiä kohtaa naisten Superpesiksen kauden avauksessa lauantaina Pesä Ysit.

Aurinkorannikko houkuttaa leirille muitakin kuin kautensa avaavia joukkueita.

Lapuan Virkiän Iina Lehtinen harjoituksissa Benalmadenan kentällä Fuengirolassa, Espanjassa. Virkiä kohtaa naisten Superpesiksen kauden avauksessa lauantaina Pesä Ysit.

Halliolot Suomessa ovat parantuneet viime vuosikymmeninä huomattavasti, mutta keväinen retki etelän lämpöön on yhä arkipäivää pesäpalloseuroille.

Naisissa Lappeenrannan Pesä-Ysit ja Lapuan Virkiä aloittavat kauden lauantain kohtaamisellaan. Superpesiksen miesten startti nähdään sunnuntaina Imatran Pallo-Veikkojen ja Vimpelin Vedon välillä. Molempien Fuengirolassa järjestettävien ottelujen selkeä suosikki on pohjalaisjoukkue.

- Pelien kannalta kaikki näyttää hyvältä. Runkosarjan osalta naisten kauden katsojaennätys voi hyvinkin olla tulossa jo lauantaina. Uskoisin, että naisten pelin katsojamäärä alkaa kakkosella, miesten pelin yleisömäärä alkaa varmasti ainakin kakkosella, puntaroi kentän laidalla viimeisiä virityksiä tehnyt Superpesiksen toimitusjohtaja Jussi Pyysalo.

Ottelujen järjestelyistä vastaavat seurat. Imatralaiset käynnistivät perinteen vuosi sitten. Fuengirolan kaupungin tuen turvin kauden avauspelin järjestämisestä samoissa maisemissa on monivuotinen sopimus.

Vuosi sitten Fuengirolassa pelasivat IPV ja Sotkamon Jymy. Kausi tosin oli silloin ehditty aloittaa päivää aiemmin Tukholmassa Kouvolan Pallonlyöjien ja Joensuun Mailan pelillä.

- Taloudellisesti tämä on merkittävästi kannattavampi kuin kotipeli Vimpelin Vetoa vastaan Ukonniemessä. Strategianamme on erottua muista ja kasvaa ulos perinteisestä mallista. Haluamme olla jotain enemmän kuin pelkkä pesisseura Imatralta, määrittelee IPV:n urheilutoimenjohtaja Jani Valkeapää, joka on järjestellyt tapahtumaa urakalla.

Talkoissa satakunta ihmistä

Espanjan Aurinkorannikolla, Costa del Solilla, pesäpallojoukkue ei ole mikään harvinainen nähtävyys. Avauspeliinsä maisemiin matkustaneen nelikon lisäksi Fuengirolassa tai Benalmadenassa ovat viime viikkoina harjoitelleet ainakin Porin Pesäkarhujen ja Kempeleen Kirin naiset sekä Joensuun Mailan, Kiteen Pallon ja Kempeleen Kirin miehet.

Kauden avauspelejä varten paikalle täytyy löytää Suomesta hieman toistakymmentä sellaista ihmistä, jotka eivät olisi siellä leireilevän joukkueen mukana. Joukkueiden lisäksi etelän lämpöön on lennätettävä esimerkiksi tuomarit ja ottelujen televisioinnin takia neljä kuvaajaa.

- Televisiokalustoa on tuotu paikalle sekä autolla että lennättäen, Pyysalo kuvailee. Kun takana on yksi vuosi, oppia on otettu kantapään kautta, ja paikan päällä on lähinnä pientä viilaamista.

- Seurathan vastaavat järjestelyistä, mutta siellä on paljon kaikenlaista yleisön palveluun liittyvää, joka pitää saada viritettyä kuntoon, Pyysalo kuvailee.

- Talkooväkeä on paikalla lähemmäs sata ihmistä, mutta saamme apua Aurinkorannikon Leijonilta ja paikallisesta suomalaisesta koulusta. Pallopoikina peleissä ovat IPV:n C-pojat. He leireilevät viikon Fuengirolassa, Valkeapää kiittelee.

Nyt se tapahtuu - Wenger lähtee Arsenalista!

Arsene Wenger

Vuodesta 1996 Arsenalia valmentanut Arsene Wenger jättää seuran kuluvan kauden jälkeen.

Arsene Wenger

Arsene Wenger jättää Arsenalin kuluvan kauden jälkeen. Lontoolaisseura tiedotti asiasta perjantaina. Ranskalaismanageri on valmentanut Englannin Valioliigan Arsenalia lokakuusta 1996 lähtien.

Yli 21 vuoden jakso saman seuran valmentajana on hyvin poikkeuksellista nykyajan jalkapallossa. Viime vuosina vaatimukset Wengerin vaihtamisesta ovat kuitenkin voimistuneet.

- Huolellisen harkinnan jälkeen ja keskusteluani seuran kanssa, olen sitä mieltä, että kauden jälkeen on oikea aika astua sivuun, Wenger sanoi.

Wengerin aikana Arsenal voitti kolme kertaa Valioliigan ja seitsemän kertaa FA Cupin. Tuplamestaruus tuli kahdesti, vuosina 1998 ja 2002. Kaudella 2003-04 Arsenal pelasi kuuluisan tappiottoman kauden Valioliigassa. Menestykset painottuivat kuitenkin Wengerin kauden alkuvuosiin, vaikka viime vuosinakin on tullut vielä kolme cup-mestaruutta.

Tällä kaudella Arsenalin menestystoiveet ovat Eurooppa-liigan varassa. Siinä se kohtaa Atletico Madridin välierissä. Valioliigassa Arsenal on kuudentena ja FA Cupista se on jo pudonnut.

- Olen kiitollinen siitä etuoikeudesta, että olen saanut palvella seuraa niin montaa muistorikasta vuotta. Kaikille Arsenalin ystäville, pitäkää huolta seuran arvoista, Wenger sanoi.

Kärppien maalikuningas oli aikoinaan Tappara-puolustajan bongaus Itävallan junnusarjasta – monien mutkien kautta Ouluun päätynyt Charles Bertrand on herkkä kundi, joka pääsi irti kahleista

Charles Bertrand

Otso Rantakari ei varmaankaan osannut aavistaa Charles Bertrandista vinkatessaan, että kiroaisi joskus ranskalaisen maaleja liigafinaaleissa.

Charles Bertrand

TAMPERE. Charles Bertrand haistaa veren. Tapparan Kristian Kuusela yrittää rauhoittaa pelin omalla alueella, mutta purkukiekko menee suoraan kärppähyökkääjän lapaan. Tapparan puolustajat ovat valuneet liian alas ja parhaassa laukaisusektorissa on tilaa. Pieni kärkiveivi, ja Bertrand laukoo kiekon kilpikäden alapesään ohi Dominik Hrachovinan.

Tärkeä tasoitusosuma on Bertrandille finaalisarjan toinen, mutta vasta pudotuspelien neljäs. Se on vähän, kun miettii runkosarjassa syntyneitä 32 osumaa, jotka toivat maalikuninkuuden. Finaalimaalit ovat ”todella isoja”, kuten Kärppien päävalmentaja Mikko Manner asian muotoilee.

– Charlesilla oli pudotuspeleihin lähdettäessä niin kova halu tehdä maaleja ja auttaa joukkuetta, että se meni yliyrittämisen puolelle. Nyt hän on sopeutunut koko ajan paremmin, Manner kehuu.

Kärpissä ollaan enemmän kuin tyytyväisiä Bertrandin maaleihin, joista pitäisi oikeastaan kyllä kiittää Tapparan Otso Rantakaria. Pelaajaa, joka ei ole edes Tapparan kokoonpanossa pelikiellon takia. Pelaajaa, joka näki aikanaan nuoren ranskalaisnuoren Salzburgissa.

Iskä hei, tarkistapa tämä pelaaja

15-vuotias Rantakari ottaa askeleita jääkiekkourallaan Itävallassa kaudella 2008-09. EC Salzburgin alle 20-vuotiaiden joukkueessa pelaa myös muutaman vuoden vanhempi Bertrand, joka on tullut kesken kauden Slovakiasta. Pariisilainen on lähtenyt kiekkomatkalleen vuotta aiemmin.

Bertrand kiinnittää Rantakarin huomion ja hän vinkkaa asiasta isälleen Osmolle, joka tekee eräänlaisia kykyjenetsintähommia Salzburgissa. Hän on tuonut kaupunkiin Otson lisäksi kaksi muutakin suomalaista, mutta homma toimii myös toiseen suuntaan.

– Mietin siinä, että mihin Charlesia lähtisi viemään. Oli monta vaihtoehtoa, Ruotsi, Saksa ja niin edelleen, pelaaja-agentti kertoi Yle Puheen Jääkiekkokierroksella.

Osmo Rantakari ei kuitenkaan suosittele ranskalaiselle Mannheimia tai Linköpingiä vaan Raumaa. Bertrand tarttuu täkyyn ja seikkailu Suomessa alkaa kesällä 2009. Siitä on pitkä matka menestykseen.

Läpimurto suomalaiskiekon isoihin valoihin tapahtuu vasta Vaasan Sportissa kaudella 2014-15, kun 60 ottelussa syntyy kovat tehot 16+31=47. Sitä ennen ranskalaiseen suhtauduttiin vielä epäillen.

– Vaasassa alkoi näkyä jo pelillisesti ja luonteenkin puolesta valmiin liigapelaajan hyviä juttuja. Aiemmin ei oikein pystynyt sanomaan, tuleeko tuosta jotain, Yle Urheilun asiantuntija Kimmo Kuhta muistelee.

Herkkä kundi löysi Kärpistä kodin

Nyt voi jo sanoa, että kyllähän Bertrandista tuli. Viime kaudella moni edelleen epäili, kun Ässissä syntyi 60 ottelussa vain 21 tehopistettä. Osmo Rantakarin mielestä Bertrand olisi voinut olla Vaasassa pidempäänkin kuin kaksi kautta, mutta kunnianhimo vei voiton.

– Hänellä oli hirveä tuska päästä eteenpäin. Silloin minä jarruttelin ja pyysin ottamaan rauhassa. Hän ei halunnut jatkaa Vaasassa ja tiemme erosivat, pelaaja-agentti kertoo.

Vaikka vuosi Porissa meni alakanttiin, oli se Bertrandille yksi askel eteenpäin uralla. Hän uskalsi lähteä Vaasasta, vaikka Sportissa oli hyvät oltavat ja selkeä rooli kärkihyökkääjänä.

Tällä kaudella pariisilainen on saavuttanut SM-liigan absoluuttisen huipun. Hän on maalikuningas, joka pelasi koko sarjan parhaassa ketjussa. Nyt hän laukoo maaleja finaaleissa ja on selvästi onnellinen.

– Charles on hyvin herkkä kundi. Nyt hän on löytänyt taas oikean paikan. Hän tarvitsee valmentajan, joka antaa vapauksia pelata. Ässissä hänet kahlittiin, mutta nyt hän saa pelata vahvuuksillaan, Osmo Rantakari arvioi.

Mikko Manner ei ainakaan tunnusta antaneensa suurempia erivapauksia Bertrandille, koska Kärpillä on tiukat raamit, miten joukkue pelaa. Toisaalta, hän ei ole liiemmin pyrkinyt kahlitsemaankaan ranskalaistaituriaan.

– Niiden raamien sisällä on kuitenkin ihminen, joka pelaa. Yritämme kohdella toisiamme siten, että on hyvä olla arjessa. Vaikkei aina tulekaan onnistumisia, Manner kertoo pehmeistä arvoistaan.

– Charlesista on välitetty, ja hän on vastannut siihen huutoon. Hän on omistautunut joukkuepelaaja, joka nauttii joka päivästä. Tarpeeksi kun kehitystä tapahtuu, niin yhtäkkiä se vire löytyykin.

Melko yksinkertaisia asioita maailmassa, joka tuntuu olevan välillä vähän turhankin monimutkainen.

Ei vielä riittävän hyvä NHL:ään

27-vuotias Bertrand tavoittelee finaalisarjassa uransa ensimmäistä mestaruutta, joka on hänelle iso haave. Muitakin varmasti on, mutta vähäsanainen ranskalainen ei niistä kesken finaalien puhise. Sopimus Kärppien kanssa loppuu tähän kauteen, eikä kunnianhimo ole laantunut. Seuraava askel olisi edessä, mutta se voi olla jo liian iso.

Bertrand on nimittäin korostuneesti hyökkäyspään pelaaja. Ranskalaisen kiekoton peli ei ole sillä tasolla, että hän pystyisi ainakaan vielä hyppäämään Kärpistä esimerkiksi NHL:ään.

– Liike, laukaus ja taitopuoli riittäisivät kyllä eteenpäinkin. Tuolla kiekottomalla pelaamisella noiden avujen pitäisi kuitenkin olla aivan todella hyvät, että se riittäisi NHL:ään. Vielä hän ei ole niin hyvä, Kuhta arvioi.

Kolmas finaali Kärpät – Tappara Yle Puheessa lauantaina kello 16.30.

Mercedes teki huippunopean renkaidenvaihdon – näistä syistä Bottas ohitti Vettelin Kiinassa

Valtteri Bottas

Mercedes-talli kertoi, mitka kaikki asiat osuivat kohdalleen Valtteri Bottaksen varikkopysähdyksessä Kiinassa.

Valtteri Bottas

Mercedeksen F1-talli sanoo tehneensä nopeimman renkaidenvaihdon nykyisten sääntöjen aikana. Mercedeksen mukaan Valtteri Bottaksen renkaidenvaihto Kiinan gp:ssä kesti vain 1,83 sekuntia. Virallinen aika oli 2,15 sekuntia, mutta Mercedeksen omien mittausten mukaan pysähdys oli vielä nopeampi.

Siirtyminen isompiin renkaisiin vuoden 2017 alusta hidasti renkaidenvaihtoja. Mercedes osoitti kuitenkin olevansa takaisin entisissä nopeuksissa.

Bottas oli Sebastian Vettelin takana, kun hän tuli varikolle kierroksella 19. Vettel kävi renkaidenvaihdossa kierrosta myöhemmin, ja osittain nopean vaihdon ansiosta suomalainen nousi Vettelin edelle.

- Olimme 3,3 sekuntia jäljessä Vetteliä, kun tulimme varikkosuoralle. Muutamat asiat onnistuivat täydellisesti. Ensimmäinen oli se, että pysähdys oli uskomattoman hyvä. Meidän liikennevalojemme mukaan se kesti 1,83 sekuntia. Emme ole tehneet niin nopeita pysähdyksiä sitten Austinin 2016, jolloin oli pienemmät renkaat. Vettelin pysähdys oli noin 0,9 sekuntia hitaampi, Mercedeksen päästrategisti James Vowles sanoi Autosportille.

Toinen asia oli se, että Bottaksen ensimmäinen kierros varikkokäynnin jälkeen oli erinomainen.

- Hän ajoi sen täydellisesti, hän ei tehnyt yhtään virheitä. Siinä saimme pari sekuntia kiinni. Kolmas elementti oli se, että sisääntulokierroksella Vettelillä oli ongelmia vanhojen renkaidensa kanssa, Vowles sanoi.

Kilpailun lopputuloksissa Bottas oli toinen ja Vettel kahdeksas.

Jatkuuko Classicin dominointi? Tampereen miehillä huima 32 ottelun voittoputki

Classicin Albert Koskinen ja Asser Jääskeläinen (oik.) juhlivat maalia salibandyn miesten liigan välieräottelussa.

Tampereen Classic hakee jälleen tuplaa Superfinaalipäivässä. Happeelle sopii haastajan rooli.

Classicin Albert Koskinen ja Asser Jääskeläinen (oik.) juhlivat maalia salibandyn miesten liigan välieräottelussa.

Urheilufanit rakastavat altavastaaja vastaan ennakkosuosikki -asetelmia, ja sellaista on tarjolla salibandyn kotimaisen kauden huipentavassa Superfinaalissa lauantaina Helsingissä.

Tarinan Goljat on Tampereen Classic, miesten liigassa nyt 32 voiton putkessa jyräävä kahden viime kauden mestari. Ja Daavidina on Jyväskylän ylpeys Happee, nyt ensimmäistä kertaa Superfinaalissa.

- Ei se nyt ehkä ihan Daavid vastaan Goljat ole, mutta kyllä Classic on selkeä suosikki, debyyttikaudellaan Happeen finaaliin luotsannut Mikko Lehto myhäilee.

- Haastajan rooli sopii meille. Salibandy on siitä hauska peli, että siinä sattuu ja tapahtuu. Mennään pellit auki, ja tehdään finaalista hieno peli.

Classicin päävalmentaja Petteri Nykky muistuttaa, että voittoputkella ei ole merkitystä kerrasta poikki -finaalissa. Ainakin toistaiseksi viimeisen pelinsä Classicissa valmentava, jatkossa maajoukkuekäskytykseen täysillä keskittyvä Nykky luottaa siihen, että asenne on suosikeilla kohdallaan.

- Kauden aikana on otettu opiksi. Joihinkin peleihin ehkä lähdettiin vääränlaisella asenteella, ja pikkuisenkin puolivaloilla kun mennään, niin turpaan tulee. Mutta olemme valmiina tekemään valtavasti töitä, pelaamaan joukkueena ja auttamaan kaveria. Silloin olemme vahvoilla, valmentajavelho painottaa.

Naisissa viimevuotisen uusinta

Naistenkin salibandyvaltikka on majaillut Classicin hoteissa, sillä viime vuonna se juhli kahdeksatta mestaruuttaan kymmenen vuoden sisään. Viime kausi oli Classicin naisilta ihmeellinen: 29 ottelua, 29 voittoa, niistä viimeinen seuralle tuplajuhlat Superfinaalissa tuonut voitto nurmijärveläisestä SB-Prosta.

Nyt kohtaaminen uusitaan, sillä runkosarjan kaksi parasta eli Classic ja SB-Pro ottavat jälleen yhteen finaalissa. Classic ei tällä kertaa selvinnyt kaudesta tappioitta, ja yhden kolmesta takaiskusta toi SB-Pro kotonaan. Tasaista on lauantaina luvassa, ennakoi Classic-luotsi Katriina Saarinen.

- Puolustuspeli on avainasemassa. Se, kumpi siinä onnistuu paremmin, voittaa, Saarinen tiivistää näkymät lauantaille.

Classic kylvetti Happeeta keskinäisissä otteluissa

Miehet: Classic-Happee

- Classicin tie finaaliin: puolivälierissä 4-0-voitto Oilersista (ottelut 10-5, 4-3, 6-3, 10-6), välierissä 4-0-voitto Indiansista (6-3, 11-5, 6-4, 12-5)
- Happeen tie finaaliin: puolivälierissä 4-1-voitto TPS:sta (ottelut 6-5, 2-3, 4-3, 9-3, 7-6), välierissä 4-2-voitto Nokian KrP:sta (7-8, 9-0, 2-5, 8-7, 9-3, 4-1)
- Keskinäiset ottelut tällä kaudella: 29. 11. Classic-Happee 10-2, 1. 3. Happee-Classic 4-9
- Parhaat pistemiehet pudotuspeleissä: Classic: 1) Eemeli Salin 13+8=21, 2) Lassi Vänttinen 10+10=20, 3) Sami Johansson 9+6=15, Happee: 1) Peter Kotilainen 7+17=24, 2) Petri Kauko 7+7=14, 3) Jami Manninen 8+4.

Naiset: Classic-SB-Pro

- Classicin tie finaaliin: puolivälierissä 3-0-voitto NST:stä (ottelut 10-1, 7-1, 14-0), välierissä 3-0-voitto EräViikingeistä (6-1, 9-3, 6-5)
- SB-Pron tie finaaliin: puolivälierissä 3-0-voitto TPS:sta (ottelut 8-4, 4-1, 3-2), välierissä 3-0-voitto PSS:sta (5-4, 3-2, 6-3)
- Keskinäiset ottelut tällä kaudella: 16. 9. Classic-SB-Pro 8-7, 13. 1. SB-Pro-Classic 3-2, 20. 1. Classic-SB-Pro 7-3 (Suomen cupin finaali)
- Parhaat pistenaiset pudotuspeleissä: Classic: 1) Nina Rantala 4+13=17, 2) Eliisa Alanko 13+3=16, 3) Kristiina Kauppila 3+11=14, SB-Pro: 1) Karoliina Kujala 3+4=7, 2) Laura Hietamäki ja Jaana Lirkki 4+2=6.

Lauri Hakolan päävalmentajasopimus mäkihyppymaajoukkueessa viimeistelyä vaille valmis – "Lähellä ollaan"

Lauri Hakola (oik.) on todennäköisesti Andreas Mitterin (vas.) seuraaja Suomen mäkijoukkueen valmentajana.

Lauri Hakolan työsopimus Suomen mäkimaajoukkueen peräsimessä on enää pienistä, mutta tärkeistä yksityiskohdista kiinni.

Lauri Hakola (oik.) on todennäköisesti Andreas Mitterin (vas.) seuraaja Suomen mäkijoukkueen valmentajana.

Lauri Hakola on ollut ainoa varteenotettava ehdokas mäkihypyn uudeksi päävalmentajaksi, kun itävaltalaisen Andreas Mitterin sopimusta ei jatkettu lopputalvella.

- Lähellä sopimusta ollaan, mutta se vaatii vielä muutamia kohtia, joita täytyy hioa, miettii Hakola kotonaan Kuopiossa.

Suomen mäkihyppymaajoukkueen talous on pitkälle kotimaan maailmancupin televisio-oikeuksista saatavien korvausten varassa. Yhteistyökumppaneita on ollut heikon kansainvälisen menestyksen vuoksi vaikea löytää, yritysten kiinnostavuus on ollut olematonta.

Tälle kaudella lajin rahahanat uhkaavat ehtyä entisestään ja budjetti kaudella pudonnee alle 300 000 euron, kun se aiemmin oli yli 500 000 tuhatta euroa.

- Yksin työtä ei kukaan pysty hoitamaan, mutta tuskin tähän on mahdollisuutta palkata kakkosvalmentajaa. Taustalle tarvitaan huolto ja fysio. Taustalla täytyy olla alueilla muutama rahallista korvausta saava tukivalmentaja tukemassa. Nuoria hyppääjiä maajoukkueen ulkopuolellakaan ei saa unohtaa, laskee Lauri Hakola.

Taustaryhmän koko ja sen työnkuvat ovat ainoa aihe Hiihtoliiton ja Hakolan välillä, josta neuvotellaan. Työsopimus on enää pienistä, mutta tärkeistä yksityiskohdista kiinni.

Lauri Hakola on työskennellyt viimeiset kaksi vuotta mäkimaajoukkueen kakkosvalmentajana, sopimusta on jäljellä kuluvan kuun loppuun saakka. Ensi kesänä maajoukkueen hyppääjät harjoittelevat pääasiassa kotimaassa, ulkomaille ei enää siirrytä pitkäksi ajaksi kahden aiemman vuoden tapaan.

- Tärkeintä on keskittyä ja panostaa hyvään ja laadukkaaseen harjoitteluun kotimaassa, mutta ulkomaan leireillä varmasti käydään jo urheilijoiden motivaation vuoksi.

Mäkihypyn kesä-GP:n osakilpailuista puuttuu ensi kesänä suomalaisedustus, yksittäisissä kilpailuissa voi vilahtaa suomalaisnimi, jos niissäkään.

- Kesä-GP jää vähemmälle, sillä meillä ei ole kärkipään hyppääjiä taistelemassa hyvistä sijoituksista. Silloin keskitymme harjoitteluun, toteaa mäkihypyn todennäköinen päävalmentaja Lauri Hakola.

Suomen Hiihtoliitto valitsee uuden päävalmentajan lähiaikoina, todennäköisesti ennen toukokuun alkua. Liitossa myönnetään, että Lauri Hakola on sen ainoa ehdokas uudeksi päävalmentajaksi.

Lue myös:

Vauhtisokeutta, suuruudenhulluutta ja välinpitämättömyyttä – kuinka Suomen menestyslajista tuli kansallinen murheenkryyni

Hae lisää

Tervetuloa Ylen mobiiliuutisiin!

Kokeilemme palvelun avulla millainen käyttöliittymä sopisi parhaiten uutisten, urheilun ja sään seuraamiseen mobiilikäytössä.

Otamme mielellämme vastaan palautettasi siitä, mikä palvelussa toimii jo hyvin ja mitä mielestäsi voisi vielä kehittää.

Liitä mukaan päätelaitteesi malli ja sähköpostiosoitteesi, jos tarvitset apua ongelmatilanteessa.

Lähetä palautetta:

Lähetä