6-vuotias tyttö ajoi katsojan yli heinäpellolla - mummi hyppäsi syliin

Jyväskylän MM-ralliviikon kunniaksi Yle Urheilu kertoo erikoisista tapahtumista, jotka liittyvät nykyisiin, entisiin tai tuleviin rallitähtiin. Esimerkiksi ralliautoilun naislupaus Laura Suvanto aloitti uransa ajamalla katsojan yli heinäpellolla.

JYVÄSKYLÄ. Tämä tarina on tosi. Tähän asti sille on naureskeltu suomalaisen naisrallikuskin sukujuhlissa.

Nyt rallin MM-sarjaan tulevaisuudessa tähtäävä kuski kertoo hulvattoman tapahtuman koko Suomelle ja maailmalle.

Palataan ajassa nelisentoista vuotta taaksepäin.

Kuusivuotiaalla Laura Suvannolla on oma rata mumminsa ja pappansa kesämökin vieressä olevalla heinäpellolla Vahdolla. Sitä hän kiertää lokariautollaan, jossa on vanhan kottikärryn renkaat alla.

Suvanto ei jaksa odottaa, että sateen kastelema heinäpelto kuivuu. Ajokeli onkin vaarallisen liukas.

-  Lähdin heti ajamaan, kun sade oli loppunut, ja se oli sairaan hauskaa. Se ei kuitenkaan mennyt kuin Ken Blockilla kahdeksikot, ja mummi sattui seisomaan turhan lähellä rataa. Ajoinkin häntä päin, ja hän hyppäsi syliini. Se olisi pitänyt saada videolle, sillä siinä olisi ollut kotivideomateriaalia, mitä olisi voinut näyttää joskus maailmalle. Olisi saanut näyttää, että aloitin ajamisen ajamalla katsojan yli, Suvanto nauraa nyt.

Hän ja mummi eivät loukkaantuneet rytäkässä.

- Minulla oli kuitenkin harvinaisen hauska hetki, mutta mummi ei ehkä ollut ihan niin tyytyväinen. Hän ei kuitenkaan suuttunut, ja nyt niin sanottu rikos on jo vanhentunut.

Törmäyksen vuoksi Suvanto joutui laittamaan autonsa hetkeksi seisontaan. Määräyksen antoi hänen isäpuolensa.

- Hän sanoi, että lippaamiset loppuvat nyt. Minun pitkin odottaa, että heinäpelto kuivuu ensin, sillä nimenomaan kelissä oli vikaa, ei kuljettajassa.

Jarno Ranta
Yle Urheilu

Nainen lähtee selvittämään epäselvyyksiä MM-ralliin - "Pystyn auttamaan"

Martin Prokop kuvassa

Suomen MM-rallissa Jyväskylässä tarvitaan monenlaisia talkoolaisia. Heistä yksi on hämeenlinnalainen Noora Saarinen, 31, joka ajaa myös itse rallia.

Martin Prokop kuvassa

JYVÄSKYLÄ. Tänä vuonna Noora Saarinen toimii Jyväskylän MM-rallissa työtehtävissä Pihlajakosken erikoiskokeella tänään perjantaina. Sen järjestämisestä vastaa Lahden Urheiluautoilijat.

- En ole seuran jäsen, mutta lähden sitä auttamaan. Etukäteen on ollut puhetta, että menen lähtöön, jossa katsotaan, mitä teen. Alustavasti on ollut puhetta, että toimin tulkkina, koska puhun sujuvasti englantia, jonkin verran espanjaa ja vähän auttavasti muitakin kieliä eli ranskaa, saksaa, italiaa ja venäjää. Ruotsia kuitenkin osaan aika huonosti, Saarinen kertoo.

Jyväskylässä hän toimii mahdollisesti tulkkina kilpailijoiden ja toimitsijoiden välillä.

- Jos tulee epäselvyyksiä, pystyn auttamaan.

Jarno Ranta
Yle Urheilu

Latvala aivan äärirajoilla: "Tipahti perä ojaan ja olimme jo pystyssä"

Jari-Matti Latvala 1 Laajavuori

Jari-Matti Latvala kepitti Sebastien Ogierin myös toisen päivän avauserikoiskokeella, joka on yhä kesken.

Jari-Matti Latvala 1 Laajavuori

JYVÄSKYLÄ. Jari-Matti Latvala jatkoi hyviä otteitaan Suomen MM-rallissa myös toisen päivän ensimmäisellä erikoiskokeella Pihlajakoskella. Volkswagen-kuski oli jälleen tallikaveriaan Sebastien Ogieria nopeampi ja jatkaa rallin kärjessä.

Latvalan aika oli maalissa 1,2 sekuntia ranskalaista nopeampi, vaikka hän veti pätkän keskivaiheilla aivan äärirajoilla.

- Hyvä aika ja kokonaisuutena hyvä ajo. Tuli yksi tilanne pitkässä vasemmassa. Tipahti perä ojaan ja olimme jo vähän pystyssäkin jo. Se kääntyi vähän enemmän kuin mitä kuvittelin, Latvala hymyili Ralliradion lähetyksessä.

Hyundai-kuski Juho Hänninen oli aamutuimaan erittäin hyvässä vauhdissa ja jäi vain 0,4 sekuntia maanmiehestään.

- Emme hävinneet juurikaan Jari-Matille ja aika hyvin meni. Tosi hieno pätkä, vaikka pikkutiellä menikin vähän leveäksi. Ei oikein nuotti sattunut. Taisimme päästä takaisin neljänneksi, Hänninen sanoi.

Myös Mikko Hirvonen oli Fordillaan hyvässä vauhdissa, kun hän oli vielä toisella väliaikapisteellä tasoissa Latvalan kanssa. Lopulta eroa tuli maalissa 4,2 sekuntia.

- Tasoissa olimme, mutta lopussa hävisin vielä. Se vähän sylettää, että tässä pikkutiellä jäimme, Hirvonen sanoi Ralliradiolle.

Jyväskylän MM-ralli 5/26 EK:n jälkeen
1. Jari-Matti Latvala VW 36.03,8
2. Sebastien Ogier VW +5,7
3. Kris Meeke Citroen +12,1
4. Juho Hänninen Hyundai +27,5
5. Mikko Hirvonen Ford +30,5
---
14. Jari Ketomaa Ford +2.43,1 (WRC2)

LIVE: Päijälän EK:lla tulossa hurjia hyppyjä!

Jari-Matti Latvala Lankamaa

Yle Urheilu seuraa tällä sivulla Jyväskylän MM-rallin toista kisapäivää, joka aloitetaan Jari-Matti Latvalan johdolla.

Jari-Matti Latvala Lankamaa

Jyväskylän MM-ralli 5/26 EK:n jälkeen
1. Jari-Matti Latvala VW 36.03,8
2. Sebastien Ogier VW +5,7
3. Kris Meeke Citroen +12,1
4. Juho Hänninen Hyundai +27,5
5. Mikko Hirvonen Ford +30,5
---
14. Jari Ketomaa Ford +2.43,1 (WRC2)

Liveseuranta ei toimi täydellisesti Uutisvahti-sovelluksessa. Lue koko artikkeli verkkosivuiltamme.

Rallikuski ajaa lehmiä kiinni - "Joskus ne ovat potkineet minua päähänkin"

Juho Hänninen

Juho Hänninen hakee vastapainoa ralliautoilulle hoitamalla lypsykarjatilaa. Hän saa ylimääräistä kuntoilua, kun lehmät lähtevät joskus karkumatkalle.

Juho Hänninen

JYVÄSKYLÄ. Rallin MM-sarjassa kahdentenatoista kaasutteleva Juho Hänninen paimentaa 25 lehmää lypsykarjatilallaan Punkaharjun Vaarassa Etelä-Savossa.

Niissä riittääkin paimennettavaa, sillä lehmät eivät ole arimmasta päästä.

- Joskus ne ovat potkineet minua päähänkin. Voihan se selittää monta asiaa tämänhetkisessä käytöksessäni, jos ne ovat kovasti päässeet potkaisemaan, hyväntuulinen Hänninen naurahtaa.

Hän on kuitenkin tottunut touhuamaan lehmien kanssa pienestä asti ja osaa tunnistaa vaaratekijät.

Kaikkeen kokenutkaan mies ei aina pysty varautumaan.

Lehmiä onkin kadonnut rallitähdeltä hetkeksi syystä tai toisesta. Esimerkiksi juhannuksena lehmiä lähti lätkimään omille teilleen. Ehkä ne tahtoivat näyttää, että niilläkin virtaa ”rallibensaa” suonissaan. Tai sitten ne lähtivät etsimään juhannusheilaa.

- Lehmiä on kuitenkin jouduttu etsimään pitkin kyliä. Juhannusaattonakin niitä haettiin lava-autolla monien kilometrien päästä.

Hännisen mukaan tämä ei ole edes harvinaista.

- Se on jo melkein arkipäivää.

Kyläläiset ovatkin saaneet tästä ilmaista hupia ja myös oivan kuntoilumuodon. Suurilta vaaratilanteilta on kuitenkin ilmeisesti vältytty, vaikka lehmät ovat tallustelleet turistien ja kyläläisten iloksi kyläteillä.

- Onneksi tämä on sellaista aluetta, että ihmiset ovat tottuneet ajamaan täällä. Onneksi maaseudulta myös löytyy vielä sen verran talkoohenkeä, että auttajia on riittävästi. Se on kylähenkeä parhaimmillaan, Hänninen iloitsee.

Pahimmillaan lehmät ovat karanneet rallikuskilta noin viiden kilometrin päähän.

Niiden kiinni ottaminen ja hoitaminen ovat kuitenkin sujuneet hyvin rallin lomassa. Rallireissujensa ajaksi Hänninen on saanut työvoimaa tilalleen. Myös hänen vanhempansa auttavat töissä.

Hänninen antaa kiitosta nykyiselle työnantajalleenkin.

- Kuntoilu on omalla vastuulla, ja pr-päiviä on vähän, joten minulla on aikaa olla myös kotona. Tämän vuoksi jää aikaa myös tilan töihin, Hänninen kertoo.

Hän on vastannut sukuperintönä tulleesta tilasta runsaan vuoden.

- Minulle oli pienestä asti itsestäänselvyys, että jatkan näitä hommia. Ne eivät ole ihmeellisesti muuttuneet, mutta vastuu niistä on siirtynyt aiempaa enemmän minulle. Tämän myötä saan ajatukseni välillä muualle.

Jarno Ranta
Yle Urheilu

Tommy Lindgren: Pimeät vintit

Tommy Lindgren kuvassa

Yle Urheilun kolumnistin ja Junioriklubi Kulosaaren kasvatin Tommy Lindgrenin mielestä fokus kannattaisi palauttaa yhden miehen virheestä takaisin siniraitapaitaiseen joukkueeseen ja ensi viikon toiseen osaotteluun.

Tommy Lindgren kuvassa

Oma joukkueurheilu-urani ei oikein koskaan ottanut tuulta alleen. Tähän oli monia syitä, joista merkittävimmät olivat varmaankin lahjakkuuden, osaamisen ja harjoittelun puute.

Koripallon ja salibandyn osalta touhu rajoittui koulun liikuntatunteihin ja kepeään kavereiden kanssa pelailuun, mutta futiksessa olin muutaman vuoden ihan oikeassa joukkueessa, numero selässä. Junioriklubi Kulosaari ei jättänyt suuria jälkiä jalkapallon historiaan. Tai jos jätti, niin hieman kyseenalaisia sellaisia. Muistelen erityisen lämpimästi joukkueemme epäonnista taivalta vuoden 1987 Helsinki Cupissa, missä hävisimme kaikki ottelut tekemättä maaliakaan. Mikäli siis kahta omaan verkkoon ammuttua palloa ei lasketa.

Joukkueurheilun psyykkinen puoli on aina kiinnostanut, ja osittain varmaan siksi, että oma psyykeni oli usein kentällä romuna alle aikayksikön. Futiskentällä muistan lähinnä pelänneeni jokaista kosketusta palloon (tai vastapelaajiin). Mielessä vaani aina ajatus seuraavasta karmivasta mokasta, jolla onnistuisin pilaamaan koko joukkueen mahdollisuudet.

Siksi on aina ollut erityisen kivuliasta todistaa vaikkapa jalkapallon MM-kisojen rankkarikisoja, omaan maaliin pallon koheltavien pelaajien tuskaisia ilmeitä tai viestijoukkueiden kapulanpudottajien sekä kaikenlaisten heikoimpien lenkkien haastatteluja. Jonkun pitää aina mokata, joskus vielä sietämättömän pahasti. Urheilua rakastava maailma rakastaa myös syntipukkeja, vaikka toisinaan onnistuukin pettymyksensä takaa antamaan mokailijoille anteeksi.

Urheiluvirheet kovimmassa syynissä

Virheitä on urheilussa moneen lähtöön samoin kuin erilaisia suhtautumistapoja niihin. Joukkueurheilun moniulotteinen dynamiikka on tässä suhteessa loputtoman kiinnostava aihe. Luis Suárez se vasta mokasikin ja taisi mokallaan samanaikaisesti sekä viedä Uruguayn jalkapallon MM-kisojen kahdeksan parhaan joukkoon että varmistaa joukkueen tippumisen. Kotimaassaan Suárez otettiin vastaan sankarina. Minä täällä Suomessa pyörittelin päätäni.

Tuoreimpana esimerkkinä mielessä on keskiviikkoiltana Helsingin Jalkapalloklubin tasapeliin päättynyt Mestarien Liigan karsinta kyproslaista APOEL:ia vastaan, jonka ratkaisevaksi käänteeksi muodostui HJK:n tähtihyökkääjä Macoumba Kandjin ulosajo toisen jakson alussa. HJK johti peliä 2–0 ja joutui pelaamaan vajaalla lähes koko toisen puoliskon. Lopulta kyproslaiset onnistuivat vääntämään pelin tasoihin.

Kandjin kaksi keltaista korttia tulivat molemmat harkitsemattomista hyökkäyspään virheistä. Pelaajan niskaansa saama roskalasti oli silti yllättävän raju. Edes mokaamista ei pidetty riittävänä selityksenä. Iltalehden mukaan miehen "vintti pimeni". Twitterin puolella monen mielestä kyse oli aivan anteeksiantamattomasta tyhmyydestä, itsekkyydestä, välinpitämättömyydestä, jopa joukkueen luottamuksen pettämisestä. "Ei pelannut joukkueelle", arvioi yksi twiittaaja. Alkoi jo kuulostaa siltä kuin koskaan aiemmin ei olisi futismatsissa noussut punaista korttia.

Ei ole joukkuepelaaminen helppoa hommaa. Pelasiko Mac Kandji joukkueelle siinä vaiheessa, kun hän antoi vapauttavan syötön Demba Savagen avausmaaliin? Lakkasiko hän pelaamasta joukkueelle ensimmäisen vai kenties vasta toisen varoituksen hankkiessaan?

Jospa kyse olikin vain ammattilaisurheilijalle äärimmäisen huonoon aikaan sattuneesta virheestä. Kovin monilla elämän osa-alueilla eivät ihmisen epäonnistumiset joudu yhtä tarkkaan ja rajuun syyniin kuin urheilussa. Tai politiikassa.

Kaikki mokaavat joskus

Todistin Kandjin myöhästynyttä taklausta ja siitä seurannutta ulosajoa muutaman kymmenen metrin päästä. Pelaajan rankka pettymys itseensä näkyi välittömästi. En ollut pukukopissa ottelun jälkeen, mutta veikkaisin että tuskin siellä kukaan on ollut pettyneempi Macoumba Kandjiin kuin Macoumba Kandji. HJK:n puolustaja Veli Lampi totesi miehen olleen kopissa "murheen murtama".

Olisiko HJK voittanut pelin ilman ulosajoa? Ehkä. Olisiko HJK:lla paremmat mahdollisuudet pudottaa APOEL, jos Kandji saisi pelata myös ensi viikon toisessa osaottelussa Kyproksella? Aika varmasti. Jos HJK viikon päästä putoaa, moni syyttävä sormi osoittaa epäilemättä numeroon 99.

Yhteen (tai kahteen) virheeseen voi palata yhä uudestaan ja uudestaan, vaikkei kukaan voi tietää mitä jäljellä olevien minuuttien aikana olisi tapahtunut ilman sitä. Historiantutkimuksessa puhutaan "kontrafaktuaalisesta historiasta", eli siitä mitä olisi tapahtunut, jos asiat olisivatkin menneet toisin. Urheilun puolella puhutaan yleensä vain jossittelusta – ja usein puhutaankin.

HJK:n eurotaival ei kuitenkaan ole vielä historiaa, vaan sitä jatkuu vähintään kolmen ottelun verran. Yhden miehen virheen sijaan fokus kannattaisi palauttaa siihen siniraitapaitaiseen joukkueeseen, joka oli töölöläisellä tekonurmella todella vakuuttava ennakkoon paljon kovemmaksi arvioitua vastustajaa vastaan. Se joukkue ei edelleenkään tarvitse Kyproksella kuin yhden maalin vastustajaa enemmän.

Irlantilaiskirjailija Samuel Beckett kirjoitti: "Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better." Nuo viimeiset kaksi hienoa lausetta sykähdyttävät aina: "Epäonnistu uudelleen. Epäonnistu paremmin."

Kaikki mokaavat. Ehkä Mac Kandji ja Luis Suárez voisivat löytää Beckettistä samaa lohtua kuin itse löysin. Monta monta vuotta surkean futisurani päättymisen jälkeen.

Tommy Lindgren

Golf: Ilonen ja McIlroy vaisuina Yhdysvalloissa

Rory McIlroy

Ohion Bridgestonen kutsuturnauksen johdossa on ensimmäisen kisapäivän jälkeen Australian Marc Leishman.

Rory McIlroy

Yhdysvaltain Ohiossa pelattavan WGC-kutsuturnauksen ensimmäinen kisapäivä käytiin torstain ja perjantain vastaisena yönä Suomen aikaa. Ensimmäisen kierroksen jälkeen johdossa on Australian Marc Leishman tuloksella 65 (-6).

British Openin heinäkuussa voittanut Pohjois-Irlannin Rory McIlroy palasi Ohiossa jälleen tositoimiin, mutta britin ensimmäinen kierros oli ailahteleva. McIlroy löi päivän tulokseksi 69 (-1) ja lähtee toiseen kisapäivään 13. sijalta.

Bridgestonessa viime vuonna voittoa juhlinut amerikkalainen Tiger Woods oli McIlroyta lyönnin parempi tuloksella 68 (-2).

Suomalainen Mikko Ilonen käytti kierrokseensa 75 lyöntiä ja on kärjestä 11 lyönnin päässä. Ilosen tulos oikeuttaakin sunnuntaihin asti kestävässä kilpailussa tällä erää sijalukuun 68.

Carl Jenkinson lainalle toiseen lontoolaisseuraan

Arsenalin englantilais-suomalainen puolustaja vaihdettiin kentälle 73. minuutilla.

Valioliigan Arsenalissa pelaava englantilais-suomalainen Carl Jenkinson siirtyi kauden mittaisella lainasopimuksella West Hamiin.

Arsenalin englantilais-suomalainen puolustaja vaihdettiin kentälle 73. minuutilla.

Englannin Valioliigassa pelaava englantilais-suomalainen jalkapalloilija Carl Jenkinson edustaa ensi kaudella West Hamia. Jenkinson siirtyy seuraan yhden kauden mittaisella lainasopimuksella Arsenalista.

- Olen imarreltu siitä, että minulla oli monta vaihtoehtoa joista valita. Sisimmässäni tiesin kuitenkin, että West Ham oli seura johon halusin mennä, 22-vuotias laitapuolustaja kommentoi siirtoa lontoolaisseurasta toiseen.

Jenkinsonia oltiin viemässä Arsenalista myös muun muassa Newcastleen ja Hulliin. Jenkinson on edustanut Arsenalia vuodesta 2011, muttei ole onnistunut vakiinnuttamaan paikkaa joukkueen ykkösmiehistössä.

Sekä Englannin että Suomen passeilla kulkeva Jenkinson on pelannut molempien maiden juniorimaajoukkueissa, mutta aikuisten tasolla hän valitsi joukkueekseen Englannin. Jenkinson on pelannut yhden A-maaottelun Englannin paidassa.

Toivion Moldelle arvokas vierasmaali – Hämäläisen joukkue nöyrtyi Islannissa

Molden pelaajat juhlivat maalia.

Joona Toivion Molde ja Riku Riskin Rosenborg pelasivat tasan Eurooppa-liigan karsinnoissa. Lukas Hradeckyn Bröndby, sekä Kasper Hämäläisen ja Paulus Arajuuren Lech Poznan puolestaan hävisivät ottelunsa.

Molden pelaajat juhlivat maalia.

Eurooppa-liigan 3. karsintakierroksen ensimmäisissä osaotteluissa kentällä nähtiin torstaina kaikkiaan neljä suomalaispelaajaa.

Riku Riski pelasi täydet 90 minuuttia Rosenborgin kärjessä, kun norjalaisjoukkue haki 0-0 tasapelin turkkilaisjoukkue Kardemir Karabüksporin vieraana.

Isäntäjoukkue oli kenties lähempänä maalia, mutta Erdem Özgencin veto osui tolppaan ja Rosenborgin maalivahti Alexander Lund Hansen torjui loput. Riski pääsi kertaalleen laukomaan hyvästä paikasta, mutta veto tuli keskelle suoraan maalivahti Boy Watermanin käsiin.

Joona Toivio pelasi puolestaan täydet 90 minuuttia Molden keskuspuolustuksessa. Norjalaiset tekivät arvokkaan vierasmaalin ja pelasivat ukrainalaisen Zorja Luhanskin kanssa 1-1 tasapelin.

Toivio otti avausjaksolla keltaisen kortin.

Kasper Hämäläisen Lech Poznanille ilta oli synkkä. Puolalaisjoukkue hävisi vieraskentällä islantilaiselle Stjarnanille 0-1.

Hämäläinen pelasi Lech Poznanin avauksessa, mutta otettiin vaihtoon 70. minuutilla. Puolalaisjoukkueen Paulus Arajuuri seurasi koko pelin vaihtopenkiltä.

Lukas Hradecky pelasi totutusti tanskalaisjoukkue Bröndbyn maalivahtina vierasottelussa Club Brüggea vastaan. Ottelu oli Bröndbylle vaikea ja belgialaiset olivat parempia maalein 3-0.

MM-kisoissakin Costa Rican paidassa loistanut Oscar Duarte aloitti maalinteon.  Nicolás Castillo täräytti Maxime Lestiennen syötöstä yläkulmaan vielä avausjaksolla.

Club Brüggen kolmas osuma oli hieno. Espanjalaispelaaja Víctor Vázquez otti ristipallon haltuunsa ja täräytti takaylänurkkaan.

Legendaarinen Harjun erikoiskoe kruunasi sateisen rallipäivän – katso kuvat

Robert Kubica ja Maciej Szczepaniak MM-rallissa

Sade kuritti kuskeja rallin avauspäivänä. Jari-Matti Latvala starttaa perjantaina viidennelle erikoiskokeelle kärkisijalta. Ylen Ralliradion kuvaajat ikuistivat tunnelmat teiltä ja teiden varsilta.

Robert Kubica ja Maciej Szczepaniak MM-rallissa

 

ME-juoksijan valtakausi päättymässä? - Haastaja päihitti taas olympiavoittajan

David Rudisha

Nijel Amos nujersi 800 metrin olympiavoittaja David Rudishan Kansanyhteisökisoissa torstaina Glasgow'ssa.

David Rudisha

Rudisha yritti viedä juoksua tavoilleen uskollisesti lähes alusta loppuun asti, mutta Nijel Amosilla oli jälleen paukut ykköstilaan.

20-vuotias botswanalainen ohitti 50 metriä ennen loppua suuresti ihailemansa Rudishan ja paineli voittajaksi ajalla 1.45.18. Sama toistui myös pari viikkoa sitten Monacon Timanttiliigan osakilpailussa, jossa Amos pisteli kovavauhtisessa kahden ratakierroksen kilpailussa maailman kärkiajan 1.42,45.  

Lontoon jälkeen polvivaivat piinasivat pitkään Rudishaa, eikä 25-vuotias keskimatkojen tähti ole päässyt vieläkään olympialaisissa esittämälle huipputasolleen.

800 metrin ME-aikaa hallussaan pitävän kenialaisjuoksijan aika 1.45,48 riitti Glasgow'ssa kakkostilaan ennen Amosin harjoituskaveria, Etelä-Afrikan Andre Olivieria, joka kellotti lukemat 1.46,03.

Kommentti: Pientä pesään, suurta pesään!

Jari-Matti Latvala

Suomen MM-rallin avauspäivä oli kaikkea muuta kuin tylsä ja se petasi hyvät asetelmat koko viikonlopun ralliteatterille, kirjoittaa Yle Urheilun Teemu Tammilehto.

Jari-Matti Latvala

JYVÄSKYLÄ. Jos viime vuonna avauspäivästä oli ralli kaukana, tänä vuonna Suomen MM-rallissa ei sitä ongelmaa ollut. Nelipäiväiseksi muuttuneen tapahtuman ensimmäinen päivä tarjosi kovaa kilpa-ajoa ja legendaarisen päätöksen Harjun erikoiskokeen paluun myötä.

Moni oletti etukäteen, että myös Jyväskylän MM-ralli noudattelisi tuttua kaavaa: Sebastien Ogier karkaisi alussa johtoon ja suomalaiset tuhrisivat kisansa jossain vaiheessa jollakin tavalla. Toisin kuitenkin kävi, kun Jari-Matti Latvala oli kahdella pätkällä nopein, yhdellä jaetulla kärkisijalla ja viimeisellä toinen. Hallitseva maailmanmestari Ogier joutuu toisena kisapäivänä haastajan rooliin!

Myös Mikko Hirvonen ja Juho Hänninen ovat kotimaan rallissa hyvässä vauhdissa. Kaksikko ei aivan pysynyt Volkswagen-kaksikon vauhdissa, mutta molemmat taistelevat ainakin kolmospaikasta Kris Meeken kanssa. Britti olikin ehkä päivän pirtein ilmestys tykitettyään hurjaa vauhtia ja annettuaan värikkäitä kommentteja kerta toisensa jälkeen.

Lisäjännitystä hienoon avauspäivään toi 16 vuoden tauon jälkeen kisaan palannut Harjun erikoiskoe. Se oli radion välitykselläkin koettuna jotain todella suurta. Ralliradion lentävä reportteri Riku Salminen sai vielä tuotua historian havinaa tämän vuoden kisaan, kun hän siteerasi Matti Kyllösen legendaarista selostusta ”pientä pesään, suurta pesään!”.

Avauspäivän jälkeen edessä on kuskeille raskas työpäivä, kun viides erikoiskoe alkaa jo yhdeksän jälkeen ja päivä päättyy taas Harjulle iltayhdeksän maissa. Pitkä päivä ja yhdeksän erikoiskoetta paahtavassa helteessä erottavat jyvät akanoista leppoisan avauspäivän jälkeen.

Celticin ex-luotsi puolustaa uutta kokelasta - "Vaikeudet oli nähtävissä"

Neil Lennon

Legia Varsova nöyryytti Teemu Pukin edustamaa Celticiä Mestarien liigan karsinnoissa peräti 4-1, vaikka epäonnistui kahdessa rangaistuspotkussa.

Neil Lennon

Skotlannin mestarijoukkue Celtic vaihtoi kesäkaudella valmentajaa. Neljä vuotta joukkuetta käskyttänyt Neil Lennon, joka johti Celticin maan mestariksi kolmesti ja kaksi kertaa Skotlannin cup-voittajaksi, antoi suosiolla tilaa norjalaiselle Ronny Deilalle.

Legia Varsova shokeerasi Teemu Pukin edustamaa Celticiä Mestarien liigan karsinnoissa voittaen keskiviikkona kotiosansa peräti 4-1, vaikka epäonnistui ottelussa kahdessa rangaistuspotkussa.

Lennonin mukaan Celticin vaikeudet oli "nähtävissä" jo etukäteen. Lennon paljasti, että yksi syy hänen lähtöönsä oli nimenomaan seurajohdon linjaus olla satsaamatta tarpeeksi joukkueeseen. 

- En voi sanoa, että tuo (murskatappio Legialle) olisi ollut väistämätön, mutta minusta se oli nähtävistä etukäteiskorttien perusteella, Lennon vihjasi BBC:n radio-ohjelmassa.

Uuden valmentajan Ronny Deilan kuherruskuukausi päättyi Puolan pääkaupungissa.     

- Käytännössä joukkue ei ole vahvistunut yhtään, eikä Deilalle ja hänen apurillaan (John Collins) ole ollut riittävästi aikaa tutustua kunnolla pelaajiin. Mestarien liigakarsinnat ovat aina myös kiharaisia. Minulta sen omaksuminen vei pari vuotta, myöntää Lennon. 

Lennonin mielestä skottiylpeys ei ole tukalasta tilanteesta huolimatta vielä täysin ulkona Mestarien liigan kuvioista. Celtic Parkilla on nähty ennenkin ihmeitä.

MM-rallin konkari esitti miehelleen mahtavan syntymäpäivälahjatoiveen

Marita Peltola ja Aada Nihti kuvassa

Nykyään Tampereella asuva Jyväskylän kasvatti on menettänyt sydämensä MM-rallille. Rakkaus sitä kohtaan on jopa niin suurta, että hän haluaa seurata yhden pikataipaleen verran rallia helikopterista.

Marita Peltola ja Aada Nihti kuvassa

JYVÄSKYLÄ. Harjun legendaarinen erikoiskoe palasi Jyväskylän MM-ralliin kuudentoista vuoden tauon jälkeen torstai-iltana. Historiallista tapahtumaa oli seuraamassa muun muassa Suomen MM-rallin todellinen konkari, nykyään Tampereella asuva Marita Peltola, 45.

- Olen ollut Jyväskylän rallissa 40 vuotta, sillä asuin ennen Laajavuoren sydämessä, jossa rallikuskit pitivät parkkipaikkaansa. Keräsin heiltä tarroja ja sain myös nimikirjoituksia. Minulla onkin Hannu Mikkolan ja Markku Alenin nimikirjoitukset tallessa. Kankkusenkin nimikirjoitus taitaa olla vielä tallessa, Peltola sanoo.

Nyt hän arvioi, ettei enää saisi nykykuskeilta nimmareita. Hänellä onkin tätä suurempia haaveita.

- Joskus olisi kiva kiertää pikataipaleita moottoripyörällä. Haluan myös katsoa yhden pikataipaleen verran rallia helikopterista, ennen kuin täytän 50 vuotta. Se olisi minulle sopiva 50-vuotislahja. Tämä onkin miehelleni vinkiksi. Ralliauton kyytiin en kuitenkaan uskalla mennä. Se on liian hurjaa, Peltola sanoo.

Häneltä on jäänyt väliin vain yksi ralli neljänkymmenen vuoden aikana.

- Kerran olin Tampereella, enkä sen vuoksi päässyt ralliin. Muuten se kuuluu kesääni tärkeänä osana.

Peltola aikookin seurata tyttärensä Aada Nihtin kanssa Harjun erikoiskokeen myös huomenna perjantai-iltana. Aadalle, 9, Jyväskylän ralli on toinen.

- Hän aloitti myöhemmin kuin minä. Nyt on mennyt vähän opetukset vinoon, äiti pohdiskeli.

Joskus hän on kiertänyt Jyväskylän ralleissa myös sorapätkiä.

- Olin Harjulla vuonna 1998, kun se ajettiin viimeksi. Olin myös vuonna 1996, kun Harjun pätkällä kuoli katsoja. Olin aika lähellä onnettomuuspaikkaa, mutta en onneksi ihan kohdalla. Puskaradio kertoi onnettomuudesta nopeasti, ja tunnelmat olivat ikävät. Onneksi näitä kuitenkin tapahtuu harvoin ralleissa.

Ylen Ralliradio seuraa Suomen MM-rallin tapahtumia tiiviisti torstaista sunnuntaihin. Jyväskylässä taajuus on 99,3 MHz ja Pihtiputaalla 97 MHz. Lisäksi ralliradiota voi kuunnella koko maailmassa netissä: www.yle.fi/ralliradio.

Jarno Ranta
Yle Urheilu

Kuumeilu ennen kisaa vai Partaselta parhaan terän

Veli-Matti Partanen

Viime vuoden Suomen mestari Veli-Matti "Aku" Partanen ei pystynyt tänään taistelemaan 20 kilometrin kävelyn mestaruudesta, vaan jäi kolmanneksi.

Veli-Matti Partanen

KUOPIO. EM-kisoihin jo valittu Veli-Matti "Aku" Partanen kärsi kuumeilusta hieman ennen Kalevan kisoja ja se vei mieheltä voimat.

- Olin kuumeessa pari päivää. Nyt olo on jo parempi, mutta valmistautuminen oli heikkoa ja veto oli pois, kertoi Partanen Yle Urheilulle kilpailun jälkeen.

Sademyräkkä viilensi kuumaa keliä kesken kisan

Kärkikaksikko Aleksi Ojala ja Jarkko Kinnunen karkasi jo alkumatkasta, ja Partanen joutui taittamaan matkaa yksin. Kun kilpailua oli kävelty noin tunnin verran, niin taivas repesi ja vettä tuli kaatamalla.

- Ei siihen kiinnittänyt huomiota. Yritin vaan keskittyä kisaan. Jos oli vastatuuli, niin yritin vain rentouttaa, ettei lähtenyt väkisin puskemaan vastatuuleen.

Kilpailun voitti Jarkko Kinnunen, Aleksi Ojala oli toinen. Ojala jäi tavoittelemastaan EM-rajasta vajaan minuutin.

EM-kisoista ennätysodotukset

Jo paljon ennen SM-kisoja EM-näyttönsä antanut Partanen on sanut rauhassa keskittyä kunnon luomiseen.

- On ollut vähän kisoja. Se on hyvä juttu, koska olen saanut keskittyä harjoitteluun. 40 kilometrin lenkeille on tullut lisää varmuutta ja lihakset ovat alkaneet tottua, tuumasi Partanen.

Hän on pyyhkinyt menemään 40 kilometrin harjoituslenkkejä 3.10-3.15 vauhtia nousevilla sykkeillä.

- Testit ja treenit antaisivat odottaa Zürichistä sellaista 3.53-3.54 loppuaikaa viidelläkympillä, jos olosuhteet ovat hyvät, mietiskeli maailmanmestari Valentin Konosen valmennuksessa oleva Partanen.

Hän aikoo tehdä vielä ennen Zürichiä yhden valmistavan 40 kilometrin harjoituksen.

Petri Hänninen, Yle Urheilu

Brittilehti: Chelsea valmistelee jättimäistä tarjousta huippukärjestä

Edinson Cavani.

Daily Starin mukaan Chelsea jahtaa PSG:n Edinson Cavania valtavalla rahasummalla.

Edinson Cavani.

Brittilehti Daily Starin mukaan Valioliigaseura Chelsea on valmistelemassa noin 50 miljoonan euron arvoista tarjousta PSG:n hyökkääjä Edinson Cavanista.

Chelsea on jo vahvistanut kärkiosastoaan Diego Costalla ja Didier Drogballa.

Kesällä MM-kisoissa Uruguayn paidassa pelannut Cavani on yhdistetty huhuissa myös Manchester Unitediin, mutta on itse sanonut viihtyvänsä nykyisessä seurassaan.

- Tunnen oloni hyväksi Pariisissa ja minulla on sopimus PSG:n kanssa. Olen mieluummin täällä, Cavani kertoi.

- Asia ei kuitenkaan riipu pelkästään minusta.

Latvala kärjessä MM-rallin yötauolle – Ogier Harjun nopein

Jari-Matti Latvala

Jari-Matti Latvala johtaa Suomen MM-rallia neljän erikoiskokeen jälkeen. Päivän päättäneellä Harjun lyhyellä EK:lla hän jäi 0,8 sekuntia Sebastien Ogierista.

Jari-Matti Latvala

JYVÄSKYLÄ. Jari-Matti Latvala ajoi pohja-ajan kahdella päivän neljästä erikoiskokeesta ja johtaa Suomen MM-rallia ensimmäisen päivän jälkeen. Suomalainen on 4,5 sekuntia edellä tallikaveriaan Sebastien Ogieria.

Hallitseva maailmanmestari oli päivän päättäneellä Harjun erikoiskokeella 0,8 sekuntia Latvalaa nopeampi, kun suomalaiskuski osui radan lopussa heinäpaaliin oikealle kääntyvässä mutkassa.

- Viimeisessä oikeassa pikkaisen heinäpaaliin tökkäsi, muttei mitään vakavaa, Latvala kommentoi Ralliradiolle.

Citroenin Kris Meeke on avauspäivän jälkeen kolmantena 9,2 sekuntia Latvalasta. Hän pysyi hyvin Volkswagen-kaksikon kyydissä Harjun lyhyellä EK:lla jääden vain 1,2 sekuntia.

Mikko Hirvonen nousi kokonaistilanteessa neljänneksi vajaan sekunnin erolla Juho Hänniseen.

- Harju oli makeaa vetää, mutta kaksi virhettä tein ja se näkyi ajassa. Osuin vähän kanttariin ja aurinko häikäisi, niin jouduin vähän jarruttamaan liian aikaisin. Onneksi tässä on kolme päivää jäljellä vielä, Hirvonen mietti Ralliradiossa.

Myös Hännisellä oli ongelmia matalalta paistaneen auringon kanssa.

- Tämä on hieno erikoiskoe faneille. Hyvältä tämä EK maistui. Vähän paistoi aurinko silmiin siinä suoralla, olisi pitänyt vain rohkeammin mennä sinne, Hyundai-kuski sanoi.

Harjun erikoiskoe on yhä käynnissä. Kuuntele tilannetta suorana Ralliradiosta.

Northugilla lupaava kesäkisa - "Odotan häneltä kanuunakautta"

Petter Northug

Rattijuopumuksesta kiinni jäänyt hiihtäjätähti Petter Northug palasi julkisuuteen perinteisessä ylämäkivoittoisessa rullahiihtokilpailussa Norjassa.

Petter Northug

Toukokuun alussa Petter Northug törmäsi autollaan alkoholin vaikutuksen alaisuudessa ja pakeni lisäksi onnettomuuden jälkeen tapahtumapaikalta. Torstaina norjalaishiihtäjä palasi skandaalin jälkeen julkisuuteen rullahiihtokilpailuissa kesken kovimman harjoituskauden.

Mennyt olympiakausi meni ensimmäistä kertaa Norjan maajoukkueen ulkopuolella harjoitelleelle Northugille pipariksi ja oli hänelle heikoin miesmuistiin.

Northugin rullahiihtokilpailun esitys ja kahdeksas tila povaavat kuitenkin hänelle nopeata paluuta maastohiihdon ehdottomalle huipputasolle.

- Northug ei ollut kisan kärkiporukassa, mutta hän oli nyt selvästi parempi tässä kilpailussa kuin aikaisempina vuosina. Se kertoo minusta aika paljon. Olen jokseenkin varma, että hänellä on edessä kanuunakausi hiihdossa ja hän ottaa takaisin oman paikkansa, povaa torstaina kakkoseksi lykkinyt Martin Johnsrud Sundby.

28-vuotias Northug on kertonut olevansa fyysisesti vahvemmassa kunnossa kuin pitkään aikaan. - Ajattelen Falunin MM-kisoja (18.2-1.3.2015) lähes päivittäin. Ennen sitä on myös tärkeitä ja isoja kisoja, mutta kauden jälkeen kaikki muistavat vain Falunin menestyjät, Northug jutteli NRK:lle.

Selännettä muistutettiin Ralliradiossa hävitystä vedosta

Temu Selänne.

Jani Paasonen muistaa yhä vedonlyönnin Teemu Selänteen kanssa Harjun erikoiskokeella taistelusta.

Temu Selänne.

JYVÄSKYLÄ. Harjun erikoiskokeen nollakuski Jani Paasonen intoutui muistelemaan legendaarisen erikoiskokeen tapahtumia pitkän ajan takaa. Paasonen ehti ajaa omalla urallaan reilun kahden kilometrin pätkän kisassa ja hänellä oli myös erityinen muisto Harjun EK:sta.

Paasosen mukaan hän oli jopa harrastanut pientä vedonlyöntiä Teemu Selänteen kanssa 90-luvulla.

- Tällä pätkällä minä sinut voitan, hän uhosi. Eipä voittanut ja on muuten edelleen kaljat velkaa, Paasonen hymyili Ralliradion lähetyksessä.

Kuuntele lähetystä suorana tästä. Harjun erikoiskoe alkaa klo 20.35!

Senators kiinnitti molarin - Ottawan NHL-joukkue kasassa

Robin Lehner

Ottawa Senators solmi nuoren ruotsalaisvahdin kanssa kolmen vuoden jatkosopimuksen.

Robin Lehner

23-vuotias Robin Lehner sai haluamansa jatkokontrahdin kanadalaisseuran kanssa. Ruotsalainen ei kuulu välttämättä NHL:n huippuveskarilupauksiin, mutta Ottawa saa hänen potentiaalinsa selville seuraavina vuosina.   

Lehner esiintyi päättyneellä kaudella kaikkiaan 36 ottelussa, joista voittopelejä kertyi tilille 12. Hänen torjuntaprosenttinsa oli 91,3 ja päästettyjen maalien keskiarvo 3,06 ottelua kohden.

Pitkänhuiskea maalivahti kuittaa kolmesta kaudesta yhteensä 6,675 miljoonaa dollaria. Ensi kaudesta hän saa 1,5 miljoonaa ja kahdesta seuraavasta 2,025 ja 3,15.

Ottawa lähtee tulevalle kaudelle maalivahtitandemilla Craig Anderson-Lehner. Ykkösmolari Anderson aloittaa sopimuskautensa viimeisen vuoden.

Ottawalla alkaa olla joukkue nyt kasassa ja sillä on vielä tilaa runsaasti palkkakaton alla.

Katso Senatorsin pelaajalista täältä

Hae lisää

Tervetuloa Ylen mobiiliuutisiin!

Kokeilemme palvelun avulla millainen käyttöliittymä sopisi parhaiten uutisten, urheilun ja sään seuraamiseen mobiilikäytössä.

Otamme mielellämme vastaan palautettasi siitä, mikä palvelussa toimii jo hyvin ja mitä mielestäsi voisi vielä kehittää.

Liitä mukaan päätelaitteesi malli ja sähköpostiosoitteesi, jos tarvitset apua ongelmatilanteessa.

Lähetä palautetta:

Lähetä