Valioliigaseura teki ennätyskaupat – maalipyssyn siirto varmistui

Romelu Lukaku juhlii voittomaalia USA:ta vastaan.

Romelu Lukaku siirtyy Chelseasta Evertoniin. Belgialainen on kallein hankinta Evertonin historiassa.

Romelu Lukaku juhlii voittomaalia USA:ta vastaan.

Valioliigaseura Everton ilmoitti keskiviikkoiltana solmineensa hyökkääjä Romelu Lukakun kanssa viiden vuoden mittaisen sopimuksen. Everton osti kärkimiehen Chelseasta noin 34 miljoonan euron siirtosummalla, mikä teki hänestä seuran ennätysostoksen.

21-vuotias Lukaku pelasi Evertonissa jo viime kaudella lainasopimuksella paukuttaen 15 maalia. Hyökkääjä edusti Belgiaa kesän MM-kisoissa.

”Ulosajettu Macoumba Kandji on murheen murtama”

HJK:n pelaajat juhlivat maalia.

HJK:n Veli Lampi kertoi Yle Urheilulle olevansa pettynyt joukkueen menetettyä kahden maalin johtonsa APOEL:ia vastaan.

HJK:n pelaajat juhlivat maalia.

HJK:n Macoumba Kandjin ulosajo kävi joukkueelle Mestarien liigan karsintapelissä kalliiksi. Helsinkiläisjoukkue menetti kahden maalin johtonsa ja APOEL nousi toisella jaksolla 2-2 tasatulokseen.

HJK:n päävalmentaja Mika Lehkosuo kertoi Yle Urheilun haastattelussa muiden pelaajien antavan varmasti palautetta varsin typerällä tavalla kaksi varoitusta ottaneelle Kandjille. HJK:n Veli Lampi kertoi kärkimiehen tietävän itsekin virheidensä vakavuuden.

- Sanoin Kandjille pukukopissa, että päätä pystyyn. Hän on murheen murtama ja tietää itsekin ulosajon tulleen pahaan saumaan. Ensimmäinen kortti tuli jälkipelistä ja se on tietysti aina vähän hölmöä. Toista tilannetta en nähnyt, Lampi kuvaili Yle Urheilulle ottelun jälkeen.

Lampi kertoi luonnollisesti olevansa tulokseen erittäin pettynyt.

- Ensimmäisellä jaksolla osoitimme pystyvämme haavoittamaan APOEL:ia ja miksemme pystyisi tekemään sitä vieraskentälläkin.

- Tiesimme, että tänään tulee paljon keskityksiä ja kahta lukuun ottamatta puolustimme ne hienosti. Hyvä joukkue rankaisi saatuaan paikat, eikä heillä oikeastaan muita paikkoja ollutkaan.

HJK pelasi avausjaksolla mainiosti. Vaikka APOEL piti palloa hieman enemmän, oli peli hyvin helsinkiläisjoukkueen hallinnassa ulosajoon saakka.

- Valmennusjohto oli katsonut kuinka APOEL pelaa ja tiesimme, minkälaisia tyyppejä siellä on. Pelisuunnitelma toimi siinä mielessä loistavasti punaiseen korttiin asti.

- Mahtavaa nähdä, miten puolustuspelimme toimii parhaimmillaan. Kun kaikki tietävät roolinsa ja tekevät työnsä, niin silloin ennakkoon vahvemmat vastustajatkin ovat ihmeissään.

APOEL teki kaksi tärkeää vierasmaalia, joten HJK:n on tehtävä vieraskentällä ainakin yksi maali.

- Emme varmasti muuta peliämme hirveästi. Meidän täytyy kuitenkin taas lähteä puolustuspelin kautta. Tulemme varmasti saamaan paikkoja esimerkiksi Demba Savagen ja Nikolai Alhon kautta ja niistä pitää sitten osua.

HJK-kapteeni: ”Pahin mahdollinen alku toiselle jaksolle”

HJK:n Teemu Tainio ottaa pallon haltuun.

HJK:n kapteeni Teemu Tainio kertoi Macoumba Kandjin ulosajon tehneen pelin APOEL:ia vastaan liian vaikeaksi. Tainio uskoo kuitenkin joukkueensa mahdollisuuksiin toisessa osaottelussa.

HJK:n Teemu Tainio ottaa pallon haltuun.

HJK johti Mestarien liigan karsintapeliä APOEL:ia vastaan jo 2-0, mutta menetti johtonsa toisella jaksolla. Lähes koko toisen jakson vajaalla Macoumba Kandjin ulosajon jälkeen pelannut helsinkiläisjoukkue joutui tyytymään 2-2 tasatulokseen.

- Kyllähän se meni vähän vaikeaksi ja oli pahin mahdollinen alku toiselle jaksolle. Kun on hyvä joukkue vastassa, niin pitäisi mielellään kaikki miehet kentällä, HJK:n kapteeni Teemu Tainio arvioi Yle Urheilun haastattelussa.

- Ehkä tämä oli se maksimi, jonka jaksoimme saada pelattuamme niin kauan vajaalla. Jalkapallossa tulee joskus punaisia kortteja, eikä sille mahda mitään.

APOEL teki kaksi tärkeää vierasmaalia, joten HJK:n on lähdettävä hakemaan ensi viikolla Kyproksella voittoa.

- Homma meni vähän vaikeammaksi, mutta ei tämä vielä ole ohi. Kyllä me voimme vieraskentälläkin voittaa ihan hyvin.

- Vaikka vastassa on hyvä joukkue luotan siihen, että pystymme tekemään 1-2 maalia ja voittamaan pelin.

Päävalmentaja arvosteli Pearsonia – erotettiin tehtävästään

Sally Pearson

Australian yleisurheiluliitto ei katsonut hyvällä päävalmentajansa Eric Hollingsworthin avautumista. Hollingsworth arvosteli joukkueen tähtiaituri Sally Pearsonia.

Sally Pearson

Eric Hollingsworth kritisoi joukkueensa tähtiurheilijaa, 100 metrin aitajuoksun olympiavoittajaa Sally Pearsonia, kun tämä päätti, ettei osallistu Australian joukkueen Kansainyhteisön kisojen valmistautumisleirille. Hollingsworthin mukaan Pearson osoitti päätöksellään huonoa esimerkkiä nuorille urheilijoille ja muulle joukkueelle.

- Sally oli tulossa leirille, kunnes viime minuuteilla hän päätti kisata Lontoossa. Hän on joukkueen kapteeni, ja siksi häntä kohtaan on perusteltuja odotuksia tällaisissa isoissa kisoissa, Hollingsworth totesi lähettämässään tiedotteessaan.

Australian yleisurheiluliitto ei pitänyt Hollingsworthin purkauksesta. Sen mielestä kommenttien ajankohta oli täysin väärä eikä päävalmentajalla ollut halventaviin kommentteihinsa liiton tukea.

- Olemme erottaneet Eric Hollingsworthin Australian yleisurheiluliiton tehtävistä, kunnes liiton johtokunta on tutkinut asian, liitto kertoi tiedotteessaan.

Pearsonin ja Hollingsworthin välien on huhuttu olevan huonot jo pidemmän aikaa. Päävalmentaja ripitti juoksijaa jo maaliskuussa, kun tämä jäi toiseksi MM-hallikisoissa Puolassa. Parivaljakko ei Australian median mukaan ole puhunut toisilleen tämän jälkeen.

HJK:n pettynyt päävalmentaja: ”Punainen kortti ratkaisi”

HJK:n Macoumba Kandji kuljettaa palloa.

HJK johti APOEL:ia vastaan avausjakson jälkeen 2-0, mutta vierailijat nousivat 2-2 tasatulokseen. HJK:n päävalmentaja Mika Lehkosuon mukaan Macoumba Kandjin ulosajo ratkaisi ottelun.

HJK:n Macoumba Kandji kuljettaa palloa.

HJK johti Mestarien liigan karsintaottelua kyproslaista APOEL:ia vastaan avausjakson jälkeen 2-0. Toisen jakson alussa helsinkiläisten Macoumba Kandji otti toisen keltaisen korttinsa ja ajettiin ulos. APOEL nousi ylivoimalla 2-2 tasatulokseen.

- Tuloksena tämä ei ollut hyvä, mutta loistava taistelu pelaajilta. Liian aikaisin tullut punainen kortti ratkaisi pelin heidän edukseen. Meillä oli sen jälkeen muutama hyvä hyökkäys, mutta puolustustaisteluksihan se meni, Lehkosuo kuvaili pelin jälkeen Yle Urheilulle.

- Halusimme vielä lopussa Demba Savagen ylös juoksemaan isojen tilojen kautta eteenpäin. Eipä siinä hirveästi ole tehtävissä, kun toisella joukkueella on yksi pelaaja enemmän.

Savage teki avausjaksolla HJK:n molemmat maalit.

Kandjin kummatkin keltaiset kortit tulivat puolestaan hermostumista seuranneista tilanteista. HJK:n päävalmentaja Mika Lehkosuo olikin pelin jälkeen luonnollisesti pettynyt kärkimiehen pään kestämiseen.

- Pojat pitävät varmasti huolta palautteesta. Olihan se…no, tiedät sen itsekin.

APOEL sai värkättyä kaksi tärkeää vierasmaalia, joiden seurauksena etu ensi viikolla pelattavassa toisessa osaottelussa on selkeästi sen puolella.

- Mitään emme ole luovuttaneet. Olimme vaarallisia vastahyökkäyksissä. Meidän pitää puolustaa yhtä hyvin, pitää 11 pelaajaa kentällä ja käyttää vastahyökkäykset hyväksemme. Siihen pieneen mahdollisuuteen meidän täytyy tarttua kiinni.

HJK hukkasi komean johtonsa – typerä ulosajo käänsi pelin

HJK:n Demba Savage sijoittaa pallon maaliin.

HJK aloitti APOEL:ia vastaan todella hyvin, mutta Macoumba Kandjin ulosajo vesitti joukkueen suunnitelmat toisen jakson alussa. Demba Savagen kaksi maalia riittivät 2-2 tasapeliin.

HJK:n Demba Savage sijoittaa pallon maaliin.

HJK pelasi Mestarien liigan 3. karsintakierroksen ensimmäisen osaottelun keskiviikkona kotikentällään kyproslaista APOEL:ia vastaan. Peli päättyi värikkäiden vaiheiden jälkeen 2-2 tasatulokseen.

HJK johti avausjakson jälkeen peliä 2-0 Demba Savagen kahdella osumalla. Helsinkiläisten Macoumba Kandji ajettiin kentältä 48. minuutilla toisen keltaisen korttinsa myötä. APOEL nousi tasoihin toisella jaksolla.

HJK sai otteluun lentävän lähdön ja siirtyi johtoon jo 11. minuutilla.

Macoumba Kandji suojasi pallon itselleen vasemman sivurajan tuntumassa ja pelasi pystyyn. Demba Savage eteni rangaistusalueelle, teki pienen harhautusliikkeen ja sijoitti etualanurkkaan.

Helsinkiläisten toinen osuma oli lähellä kymmenisen minuuttia myöhemmin, kun maalivahti Urko Pardo haparoi Savagen keskityksen kanssa. Pallo pyöri jo maaliviivalla, mutta espanjalaisvahti onnistui kahmimaan sen takaisin hyppysiinsä.

APOEL sai pallon avausjaksolla kertaalleen tolppaan. Pitkä kärkimies Cillian Sheridan pudotti vapaapotkukeskityksen maalin eteen, josta Carlão jatkoi päällään pystypuuhun.

HJK:n teki toisen maalinsa aivan avausjakson lopussa. Teemu Tainion loistava pitkä syöttö tavoitti vauhtiin kirmanneen Nikolai Alhon, jonka Carlão töytäisi nurin rangaistusalueella. Savage pyssytti pallon pilkulta vasempaan alakulmaan.

Toinen jakso alkoi HJK:n kannalta todella synkästi. Avausjaksolla keltaisen kortin itselleen töninyt Macoumba Kandji menetti pallon ja tavoitteli palloa takaisin vastustajalta melko kovaa. Kärkimiehelle näytettiin toista keltaista korttia ja hän joutui suihkuun jo 48. minuutilla.

Kandji sai ensimmäisen varoituksensa avausjaksolla tönittyään vastustajaa tilanteen jälkeen. Vaikka toisen jakson varoitus oli hieman kiistanalainen, voidaan kärkipelaajan hermojen sanoa pettäneen kovassa paikassa.

Kandjin ulosajon jälkeen ottelun kaava oli selvä. APOEL piti palloa HJK:n puolustaessa tiiviisti. Tilanne oli harmillinen etenkin sen vuoksi, että ottelu oli avausjaksolla varsin hyvin helsinkiläisten hallussa.

HJK:n pakka kesti 71. minuutille saakka. Mário Sérgio keskitti oikealta ja Tomás De Vincenti puski komeasti etuyläkulmaan.

Tasoitus nähtiin vain noin viisi minuuttia myöhemmin. De Vincenti tavoitti pystysyötön päätyrajalla ja keskitti maalin edustalle. HJK:n puolustus jäätyi paikoilleen ja Sheridan puski pallon verkkoon.

Molemmat joukkueet saivat vielä lopussa muutaman puolittaisen tilanteen, mutta lisämaaleja ei nähty. Toinen osaottelu pelataan ensi viikon keskiviikkona Kyproksella.

Rannevamma piinaa Rafael Nadalia

Rafael Nadal.

Rafael Nadal joutuu huilaamaan rannevammansa takia. Grand slam -turnaus US Open lähestyy jo kovaa vauhtia.

Rafael Nadal.

Espanjalainen tennistähti Rafael Nadal kärsii rannevammasta eikä pysty osallistumaan Toronton ja Cincinnatin ATP-turnauksiin. Tilanne herättää huolta, koska Nadalin on määrä puolustaa mestaruuttaan kolmen viikon pelattavassa grand slam -turnauksessa US Openissa.

Nadal ei ole pelannut missään Wimbledonin jälkeen. Wimbledonissa hänen urakkansa päättyi shokkitappioon Australian Nick Kyrgiosia vastaan. Kyrgios pudotti Nadalin jatkosta turnauksen neljännellä kierroksella.

- Teloin valitettavasti ranteeni harjoituksissani. Minun täytyy pysyä sivussa pelikentiltä ainakin kaksi-kolme viikkoa. Olen hyvin pettynyt, etten pysty pelaamaan Toronton ja Cincinnatin turnauksissa, Nadal kommentoi.

HJK:n muuri murtui - APOEL iski pelin nopeasti tasoihin

APOEL:in Nuno Morais tavoittelee palloa.

HJK menetti Mestarien liigan karsinnassa kahden maalin johtonsa kyproslaista APOEL:ia vastaan toisella jaksolla. HJK on pelannut lähes koko toisen jakson vajaalla Macoumba Kandjin saatua 48. minuutilla toisen keltaisen korttinsa.

APOEL:in Nuno Morais tavoittelee palloa.

APOEL teki Helsingissä pelattavassa Mestarien liigan 3. karsintakierroksen ensimmäisessä osaottelussa ensimmäisen maalinsa 71. minuutilla kaventaen tilanteeksi HJK:ta vastaan 2-1.

Argentiinalaispelaaja Tomás De Vincenti puski oikealta tulleen keskityksen hienosti etuyläkulmaan.

APOEL tasoitti pelin vain noin viisi minuuttia myöhemmin. De Vincenti tavoitti pystysyötön aivan päätyrajalla ja keskitti maalin eteen. HJK:n puolustus jäätyi ja Cillian Sheridan puski pallon verkkoon.

HJK:n kärkimies hölmöili itsensä suihkuun

HJK:n logo.

HJK:n Macoumba Kandji ajettiin ulos kentältä aivan toisen jakson alussa.

HJK:n logo.

HJK johti Mestarien liigan 3. karsintakierroksen ensimmäistä osaottelua APOEL:ia vastaan avausjakson jälkeen 2-0. Toinen jakso alkoi helsinkiläisten kannalta kehnommin, kun Macoumba Kandji sai 48. minuutilla toisen keltaisen korttinsa ja joutui suihkuun.

Kandji sai ensimmäisen korttinsa avausjaksolla tönittyään tilanteen jälkeen APOEL:in pelaajaa. Toisella jaksolla Kandji menetti pallon vastustajan taklatessa ja tavoitteli palloa takaisin kenties hieman tarpeettoman kovaa. HJK-pelaaja sai toisen keltaisen korttinsa, vaikka tuomio oli kiistanalainen.

Kuolonuhrin vaatinut erikoiskoe ajetaan jälleen - turvallisuusohjeita noudatettava

Mies pysäyttää autoa.

Harjun erikoiskoe ajetaan Jyväskylän MM-rallissa pitkän tauon jälkeen. Vuonna 1996 erikoiskokeella kuoli katsoja.

Mies pysäyttää autoa.

JYVÄSKYLÄ. Suomen MM-ralli sai surullisen käänteen, kun kilpa-auto suistui tieltä yleisön joukkoon Harjun erikoiskokeella tuhoisin seurauksin Jyväskylässä vuonna 1996: yksi ulkomaalainen katsoja kuoli ja useita loukkaantui.

Harjun erikoiskoe ajetaan tänä vuonna pitkän tauon jälkeen, sillä edelliskerran se ajettiin vuonna 1998 eli kuusitoista vuotta sitten. Kaupunginosassa ajettava 2,20 kilometrin pätkä päättää rallin torstai- ja perjantaipäivät.

- Verrattuna vuoteen 1998, turvajärjestelyissä ei ole suuria eroja. Reitti on kuitenkin muuttunut pikkuisen, ja sen vuoksi on tehty uusia muutoksia. Mielestäni meillä oli kuitenkin jo silloin järjestelyt hyvällä tasolla, MM-rallin kilpailunjohtaja Kai Tarkiainen tähdentää.

Hän kehottaa katsojia tutustumaan rallin katsojaoppaaseen ja valitsemaan sieltä parhaimmat katsomispaikat sekä ajo-ohjeet pysäköintipaikoille.

- Myös turvallisuushenkilöstön antamia ohjeita on noudatettava, mistä liikutaan, miten liikutaan ja mistä katsotaan rallia.

Ylen Ralliradio seuraa Suomen MM-rallin tapahtumia tiiviisti torstaista sunnuntaihin. Jyväskylässä taajuus on 99,3 MHz ja Pihtiputaalla 97 MHz. Lisäksi ralliradiota voi kuunnella koko maailmassa netissä: www.yle.fi/ralliradio.

Jarno Ranta
Yle Urheilu

Näkökulma: Liian nuori voittamaan

Yleisurheilu yleinen

Yle Urheilun Petri Hänninen ihmettelee Suomen Urheiluliiton (SUL) logiikkaa SM-kisojen ikärajoissa ja pitää tätä naurettavana hyssyttelynä.

Yleisurheilu yleinen

SUL linjasi viime vuoden marraskuussa käsittämättömän uuden säännön: Alle 16-vuotiaat eivät saa osallistua Kalevan kisoihin. Eivät vaikka olisi Suomen aikuisten tilaston ykkösenä. Tai kakkosena, niin kuin 14-vuotias Helsingin IFK:ta edustava 400 metrin aiturilupaus Viivi Lehikoinen.

Mutta SM-viesteissä saa kyllä juosta alle 16-vuotias aikuisten joukkeessa. Mikäs logiikka siinä on?

Suomessa on jo vuosikausia haikailtu sen perään, että aikuisten SM-kisoissa on muutamissa lajeissa liian vähän osanottajia. Nyt niitä on vielä vähemmän.

Jos tässä maassa kerran löytyy niin lahjakkaita nuoria urheilijoita, että he pystyvät haastamaan aikuisten sarjan kilpailijat ja jopa taistelemaan SM-mitaleista, niin antakaa nyt hyvänen aika heidän taistella. Eivät he siitä hajoa.

Vai onko 14-vuotias liian nuori voittamaan aikuisten SM-kultaa?

Naurettavaa hyssyttelyä. Ymmärtäisin jos Urheilulitto kieltäisi alle 16-vuotiailta vaikka sen, etteivät he saa kulkea autolla kouluun, jos matkaa on yli 2 kilometriä. Tai sen etteivät he saa pelata kännykkäpelejä yli tuntia päivässä. Tai sen etteivät he saa syödä niin kutsuttua roskaruokaa.

Mutta se, ettei urheilija saa osallistua SM-kisoihin, koska on liian nuori, vaikka voisi taistella mitalista. Sitä en ymmärrä.

Ja ihan turha tulla selittämään, että osallistuminen muka vaikuttaisi jarruttavasti nuoren urheilijan kehitykseen. Se ei vaikuta pilkunkaan vertaa. Päin vastoin. Se vain lisää taistelutahtoa, kun pääsee kamppailemaan aikuisia vastaan. Ja valmistaa urheilijaa tulevaisuuteen.

Miettikääpä sitä, jos Viivi Lehikoisesta tulee todellinen huippujuoksija 400 metrin aidoissa. Heti 16-vuotiaana hän voittaa aikuisten Suomen mestaruuden ja jatkaa sitä voittoputkea vaikkapa 15 vuotta peräkkäin. Arvatkaapa muistaako hän silloin sanoa, että olisi voinut voittaa 17 mestaruutta peräkkäin, mutta aluksi häneltä kiellettiin osallistuminen jonkun typerän ikäpykälän takia.

Mitähän Suomen Urheiluliitto seuraavaksi keksii? Ehkä se kieltää alle 18-vuotiailta 400 metrin juoksun, koska siinä kertyy elimistöön maitohappoa ja se voipi pikkasen kirpaista pakaralihaksissa.

Petri Hänninen, Yle Urheilu

Suomen toiseksi paras nainen liian nuori osallistumaan Kalevan kisoihin

Yleisurheilu yleinen

Viivi Lehikoinen, 400 metrin aitojen Suomen tilaston kakkosnainen, ei saa osallistua yleisurheilun Suomen mestaruuskilpailuihin eli Kalevan kisoihin. Lehikoinen on vasta 14-vuotias.

Yleisurheilu yleinen

Suomen Urheiluliiton liittovaltuusto päätti viime vuoden marraskuun kokouksessaan, että aikuisten Suomen mestaruuskilpailujen alaikäraja on 16 vuotta.

Uusissa yleisurheilun mestaruuskilpailusäännöissä pykälässä 4.2. "osanotto-oikeus" sanotaan näin: "Miesten ja naisten (yleisten sarjojen) henkilökohtaisiin mestaruuskilpailuihin saa osallistua ko. kalenterivuotena vähintään 16 vuotta täyttävä urheilija".

Mutta alle 16-vuotiaiden osallistumiskielto ei kuitenkaan koske SM-viestejä, joissa samana kalenterivuonna 14 vuotta täyttävä nuori urheilija saa juosta aikuisten joukkueessa.

Nuori aituri menettää SM-mitalimahdollisuuden

400 metrin aitojen Suomen naisten tilaston kakkosena on Viivi Lehikoinen ajalla 59,79. HIFK:ta edustava lahjakas juoksijatar on syntynyt 27.8.1999, eli hän on vasta 14-vuotias, eikä uuden sääntöpykälän takia saa osallistua aikuisten Suomen mestaruuskilpailuihin.

Hyvin todennäköistä olisi, että tänä kesänä ennätyksensä juossut Lehikoinen taistelisi Kalevan kisoissa mitalista. Kukaan muu ei tällä kaudella hänen ja tilastoykkösenä olevan Anniina Laitisen lisäksi ole alittanut 60 sekunta aidatulla ratakierroksella.

Lehikoisen kesäkuussa juoksema aika on 15-vuotiaiden uusi Suomen ennätys.

Kilpailukielto koskee useita nuoria lahjakkuuksia

Myös muissa lajeissa löytyy Suomen tilastossa melko korkealle sijoittuneita urheilijoita, jotka eivät ikänsä takia saa kilpailla Kalevan Kisoissa.

Seiväshyppääjä Saga Andersson on tällä kaudella hypännyt tuloksen 380. Se on 14-vuotiaiden uusi Suomen ennätys ja sillä yltää tämän kauden Suomen naisten tilastossa  sijalle 7. Mutta espoolainen on vasta 14-vuotias, eikä näin ollen saa kilpailla Kalevan Kisoissa.

Porin Yleisurheilun Eero Ahola on työntänyt miesten kuulaa 15,81 ja on Suomen miesten tilaston 13:s. Mutta Ahola on syntynyt 15. tammikuuta 1999 eli on vasta 15-vuotias, eikä saa osallistua aikuisten SM-kisoihin.

Juuri 15-vuotta heinäkuun viimeisenä päivänä täyttävä Lappeenrannan Urheilumiesten Aleksandra Niiranen on pinkonut 400 metrin sileän aikaan 57,06, jolla pääsee Suomen tilastossa sijalle 14, mutta ei Kalevan Kisoihin.

Petri Hänninen, Yle Urheilu

HJK lisäsi johtoaan avausjakson lopulla – Savagelle illan toinen

HJK:n logo.

HJK siirtyi kotikentällään pelattavassa Mestarien liigan 3. karsintakierroksen ottelussa APOEL:ia vastaan jo 2-0 johtoon aivan avausjakson lopulla. Demba Savage teki rangaistuspotkusta jo illan toisen maalinsa.

HJK:n logo.

HJK pelaa kotikentällään Mestarien liigan 3. karsintakierroksen ensimmäistä osaottelua kyproslaista APOEL:ia vastaan. HJK siirtyi aivan avausjakson lopulla jo 2-0 johtoon Demba Savagen tehtyä jo illan toisen maalinsa.

Teemu Tainion mainio korkea pystysyöttö lähetti Nikolai Alhon vauhtiin. APOEL:in Carlao töytäisi Alhon nurin rangaistusalueella ja pallo vietiin pilkulle.

Savage pyssytti pallon rangaistuspotkusta vasempaan alakulmaan.

Kinnunen löytänyt hyvän pöhinän - "Palkkapäivä on tiedossa"

Jarkko Kinnunen

Kävelijä Jarkko Kinnunen ei koskaan lähde kilpailuun valmiiksi hävinneenä. Niinpä rikkonainen harjoituskausi on jälleen herättänyt hänessä taistelijan.

Jarkko Kinnunen

Jarkko Kinnusella on ollut hyvin rikkonainen harjoituskausi, mutta nivusoireiden kuntoutus ja useat flunssat ovat vihdoin taakse jäänyttä elämää. Kun Zürichin EM-kisojen 50 kilometrin kävelykisaan on enää reilut kaksi viikkoa aikaa, on Kinnunen luottavainen.

- Nyt on hyvä pöhinä päällä. Kesäkuun loppu ja heinäkuu ovat olleet tosi hyvää harjoitusta. Sairasteluista huolimatta olen saanut itseni kohtuullisen hyvään iskuun, Kinnunen kertoi Yle Urheilun haastattelussa.

- Viikko sitten tein tasotestin. Jos en nyt ihan ennätyksen pinnassa ollut, niin siinä ”hoodeilla”, joten hyvät fiilikset on lähteä EM-kisoihin taistelemaan.

Jalasjärven Jalaksen kävelijän tavoite EM-kisoissa on ottaa itsestään kaikki mehut irti. Neljä vuotta sitten Barcelonan EM-kisoissa Kinnunen joutui keskeyttämään, mutta nyt hän ei halua tällaista kokea.

- Olen taas vuoden verran harjoitellut tätä ”geimiä” varten ja palkkapäivä tiedossa. Se on sellainen juhlapäivä, kun on tällä kaudella ollut niin vähän kilpailuja. Sitä oikein odottaa, että pääsee sitä viimeistä raskasta kymppiä taivaltamaan ja ottamaan mittaa itsestään, kuinka rajoille sitä pystyy itseään viemään.

Kinnunen on joutunut flunssan takia jättämään kolme kilpailua väliin, mutta heinäkuun harjoittelu on sujunut totutun kaavan mukaan.

- Siinä on ollut muutamia kiihtyviä nelikymppisiä, sitten puolipitkiä kaksivitosia ja kolmikymppisiä kovempana. Niissä olen mennyt kisavauhtia, ja kun niitä saa riittävän tiheästi tehtyä, niin huomaa, että suorituskyky alkaa nousta. Niin on nyt käynyt tänäkin vuonna. Nämä harjoitteet ovat minulle hyviä valmistautumisia viiteenkymppiin, Kinninen vakuutti ja sanoi arvoituksellisesti:

- Sitten 15. päivä nähdään, minkälaiseen aikaan se kello pysähtyy ja minkälaisen sijan se tuo.

HJK iski välittömästi – tärkeä avausmaali kotikentällä

HJK:n logo.

Demba Savage vei HJK:n 1-0 johtoon APOEL:ia vastaan vain 11. minuutilla.

HJK:n logo.

HJK siirtyi kotikentällään pelattavassa Mestarien liigan 3. karsintakierroksen ottelussa APOEL:ia vastaan 1-0 johtoon vain 11. minuutin pelin jälkeen. Maalin viimeisteli Demba Savage.

Macoumba Kandji suojasi palloa vasemman sivurajan tuntumassa ja lähetti laadukkaan pystysyötön Savagelle. Gambialainen eteni rangaistusalueelle, teki pienen harhautusliikkeen ja sijoitti etualanurkkaan.

Unohtakaa Hirvoset ja Latvalat – suomalainen nainen haluaa ajaa MM-kullasta huipputallissa

Rallin huoltopark Lutakossa

Laura Suvannon tavoitteena on entisen ralliautoilijan Michèle Moutonin tavoin ajaa MM-osakilpailuvoitoista jonain päivänä. Suvanto haluaa Volkswagen-talliin.

Rallin huoltopark Lutakossa

JYVÄSKYLÄ. Suomi on saamassa vahvatahtoisen naisen rallin MM-sarjaan tulevaisuudessa, jos kaikki palikat loksahtavat kohdalleen.

Turkulainen 20-vuotias Laura Suvanto nimittäin tähtää ammattirallikuskiksi.

- Se voi tuoda MM-kisojakin, ja ehkä minut nähdään ajamassa rallin maailmanmestaruudesta kymmenen vuoden sisällä. Ehkä yksittäisiä kilpailuja ajan jo tätä ennen, mutta tittelistä ajamiselle kymmen vuotta on hyvä aika.

Suvannon suunnitelmat ovat vielä vähän auki, mutta ainakin näillä näkymin hän ajaa Suomessa vielä ensi vuonna.

- Toivottavasti kuitenkin pääsen ajamaan ulkomailla jo muutaman vuoden sisällä. Vähintään kuitenkin menee viisi vuotta, ennen kuin ajan Mikko Hirvosen ja Jari-Matti Latvalan kanssa samassa sarjassa, jos he ovat silloin vielä mukana. Tässä lajissa on vaikea sanoa tulevaisuudesta, sillä kaikki riippuu budjetista ja siitä, mitä kaikkea muuta tapahtuu. Haaveissa ja tavoitteissa kuitenkin pitäisi pysyä, Suvanto sanoo.

Hänellä on kaikki edellytykset menestyä naisena, sillä ranskalainen entinen ralliautoilija Michèle Moutonkin voitti neljän MM-osakilpailua vuosina 1981-1982. Suvannon suurena haaveena onkin saada menestystä palkkioksi pitkään jatkuneesta työstä rallin parissa.

- Toivottavasti yllän pikku hiljaa samoihin sijoituksiin, mitä Michèle on ajanut. Ehkä ajan MM-kullastakin, mutta Jari-Matti Latvala on ottanut hyvän paikan Volkkarilta. Minulla on kovat pyrkimykset samaan talliin. Tästä ei ole kuitenkaan käyty vielä mitään neuvotteluja.

Tänä vuonna Suvanto ajaa ensimmäistä kautta rallin SM4-luokassa miehiä vastaan.

- Aina olen ajanut miehiä vastaan kilpaa, mutta tämä kausi on ollut pettymys, koska olen kärsinyt tekniikkamurheista. Auto vaihtui tammikuussa, ja huonon talven vuoksi testikilometrit jäivät vähiin. Lapualla kuitenkin pääsin jo maaliin, mutta kärsin edelleen tekniikkavirheistä.

Suvanto kertookin, että ne ovat painaneet hänen mieltänsä.

- Minulla on ollut ongelmia pakosarjan, vaihdelaatikon ja kytkimen kanssa, mutta ulos en ole ajanut.

Ensimmäisen rallisprintin nelisen vuotta sitten ajanut Suvanto kuitenkin luottaa siihen, että syksyn kisoissa alkaa taas kulkea. Hänellä on ainakin vahva tukiverkosto, sillä tiimipäällikkönä toimiva isäpuoli on ajanut rallin SM-sarjaa ja äitikin yksittäisiä kilpailuja. Hän ahertaa tällä hetkellä myös AKK:n hallituksessa.

- Tämä on koko perheen harrastus.

Ylen Ralliradio seuraa Suomen MM-rallin tapahtumia tiiviisti torstaista sunnuntaihin. Jyväskylässä taajuus on 99,3 MHz ja Pihtiputaalla 97 MHz. Lisäksi ralliradiota voi kuunnella koko maailmassa netissä: www.yle.fi/ralliradio.

Jarno Ranta
Yle Urheilu

Tutut miehet tärkeässä paikassa - tässä on HJK:n avauskokoonpano

HJK:n päävalmentaja Mika Lehkosuo reagoi kentän laidalla.

HJK pelaa Mestarien liigan karsintojen 3. kierroksella kyproslaista APOEL:ia vastaan. Yle esittää keskiviikkona pelattavan ottelun suorana lähetyksenä.

HJK:n päävalmentaja Mika Lehkosuo reagoi kentän laidalla.

HJK aloittaa keskiviikkona Mestarien liigan 3. karsintakierroksen kotiottelulla kyproslaista APOEL:ia vastaan. Yle Urheilu esittää kello 19 alkavan ottelun suorana lähetyksenä TV2:lla, Yle Areenassa ja Yle Puheen taajuuksilla.

HJK:n aloituskokoonpano ei sisältänyt yllätyksiä. Päävalmentaja Mika Lehkosuo luottaa täsmälleen samaan avaukseen kuin 2. karsintakierroksen kotiottelussa FK Rabotnickia vastaan.

HJK:n aloituskokoonpano:

21 Michael Törnes
27 Sebastian Sorsa
16 Valtteri Morén
6 Markus Heikkinen
11 Veli Lampi
10 Teemu Tainio
28 Rasmus Schüller
17 Nikolai Alho
31 Robin Lod
8 Demba Savage
99 Macoumba Kandji

Åstrand jättää Kalevan kisoissa 100 metriä väliin

Jonathan Åstrand kuvassa

Jonathan Åstrand loukkasi jalkansa Joensuun Eliittikisoissa. Torstaina alkavissa Kuopion Kalevan kisoissa hän juoksee vain 200 metriä.

Jonathan Åstrand kuvassa

KUOPIO. Jonathan Åstrand on tällä kaudella juossut 100 metriä aikaan 10,31 ja on sillä Suomen tilaston kakkosena. Hän loukkasi takareitensä Joensuun Eliittikisoissa viime viikolla.

- Vasemmassa reidessä tuntui kolme pientä sähköiskua, mutta se on nyt jo parempi, Åstrand kertoi Yle Urheilulle.

- Kävin magneettikuvissa keskiviikkona, mutta jalassa ei ollut mitään erikoista.

Åstrand on päässyt jo harjoittelemaan, mutta Kalevan kisoissa hän juoksee vain 200 metrin kilpailussa.

- Jätän Kuopiossa 100 metriä väliin ja juoksen vain 200 metriä.

Åstrand on jo valittu Suomen Zürichiin matkaavaan  EM-kisajoukkueeseen.

Petri Hänninen

Suomalaiselle rallikuskille omituinen tehtävä Venäjällä – mattoveitsi piti kaivaa yllättäen esiin

Juho Hänninen

Jyväskylän MM-ralliviikon kunniaksi Yle Urheilu kertoo erikoisista tapahtumista, jotka liittyvät nykyisiin, entisiin tai tuleviin rallitähtiin. Heistä yksi on MM-sarjassa ajava Juho Hänninen, joka joutui yllättäen käyttämään mattoveistä Venäjällä.

Juho Hänninen

JYVÄSKYLÄ. Juho Hännisen ralli Venäjän Viipurissa sai yllättävän käänteen vuonna 2008. Hän ajoi Lancer Mitsubishilla normaalisti IRC-rallisarjaa lähes loppuun asti.

- Viimeisellä siirtymällä Viipuriin saimme soiton autoon.

Vuosia Mitsubishin MM-tehdastallissa työskennellyt suomalaissoittaja vaati, että Hännisen ja hänen kartanlukijansa Mikko Markkulan pitää saada jollain tavalla merkkimainokset pois Mitsubishin haalareista, koska he ajoivat Peugeotilla kyseisen rallin.

Hänninen pysäyttikin autonsa tasoristeykseen puomin eteen juuri sillä hetkellä, kun siitä meni juna.

- Hyppäsin autosta pois ja otin työkalupussista mattoveitsen. Sillä revimme molempien haalareista mainoksen, ennen kuin ajoimme maalipaikalle. Se oli aika koomista, mutta hauskaakin.

Omituisesta tehtävästä huolimatta Hänninen voitti kilpailun.

Ylen Ralliradio seuraa Suomen MM-rallin tapahtumia tiiviisti torstaista sunnuntaihin. Jyväskylässä taajuus on 99,3 MHz ja Pihtiputaalla 97 MHz. Lisäksi ralliradiota voi kuunnella koko maailmassa netissä: www.yle.fi/ralliradio.

Jarno Ranta
Yle Urheilu

Kohua herättänyt hyppääjä pudotettiin EM-koneesta: ”Epäreilu katapulttiefekti”

Pituushyppääjä Markus Rehm laskeutuu hiekkakasaan.

Saksan yleisurheiluliitto ilmoitti, ettei jalkaproteesia käyttävä pituushyppääjä Markus Rehm lähde yleisurheilun EM-kisoihin.

Pituushyppääjä Markus Rehm laskeutuu hiekkakasaan.

Saksan yleisurheiluliitto ilmoitti keskiviikkona pudottaneensa pituushyppääjä Markus Rehmin Zürichin EM-kilpailuihin matkustavasta joukkueesta. Oikean jalan amputaationsa vuoksi proteesia käyttävä Rehm voitti viime viikolla maan mestaruuskisat tuloksella 824 lunastaen paikkansa EM-joukkueessa.

Kilpailun jälkeen muut saksalaishyppääjät kritisoivat Rehmin saaneen epäreilua etua proteesistaan. Saksan yleisurheiluliitto tuli lopulta samaan tulokseen.

Liiton puheenjohtaja Clemens Prokopin mukaan biometriset mittaukset ovat osoittaneet Rehmin proteesin tuottaneen epäreilun ”katapulttiefektiin” perustuneen edun hyppyyn. Jotkut asiantuntijat ja Rehm itse ovat kyseenalaistaneet mittausmenetelmät.

Hae lisää

Tervetuloa Ylen mobiiliuutisiin!

Kokeilemme palvelun avulla millainen käyttöliittymä sopisi parhaiten uutisten, urheilun ja sään seuraamiseen mobiilikäytössä.

Otamme mielellämme vastaan palautettasi siitä, mikä palvelussa toimii jo hyvin ja mitä mielestäsi voisi vielä kehittää.

Liitä mukaan päätelaitteesi malli ja sähköpostiosoitteesi, jos tarvitset apua ongelmatilanteessa.

Lähetä palautetta:

Lähetä