Lentopallomiehille huippuarvokas voitto - sunnuntaina kaksi erävoittoa riittää MM-paikkaan

Elviss Krastins (vas.), Markus Kaurto ja Antti Ropponen torjunnassa.

Suomi voitti Espanjan lentopallon MM-karsinnassa 3-1. Paikka MM-kisoihin irtoaa sunnuntaina jopa 2-3 -tappiolla Tshekille.

Elviss Krastins (vas.), Markus Kaurto ja Antti Ropponen torjunnassa.

Suomen miesten lentopallomaajoukkue otti tärkeän voiton Espanjasta MM-karsintaturnauksessa Karlovy Varyssa Tshekissä. Espanja olisi voitolla napannut MM-paikan, mutta Suomi vei ottelun 3-1 (25-19, 21-25, 25-19, 25-22).

Näin Suomelle rittää kaksi erävoittoa sunnuntaina Tshekistä suoraan MM-paikkaan. Paikka tulee siis voitolla tai 2-3 -tappiolla.

Suomen avainpelaajia olivat lauantaina jälleen keskipelaajat Sauli Sinkkonen ja Tommi Siirilä sekä upeasti puolustanut libero Lauri Kerminen.

Toisessa erässä Suomi koki viikon ensimmäisen erätappionsa, mutta kolmannessa Suomi oli jälleen vahva. Neljättä erää Espanja johti jo 16-13, mutta Suomi nousi komeasti voittoon.

LUE MYÖS: "Maailman paras libero" vaatimattomana - "Minä olen Suonenjoen mansikkapoika vain"

"Maailman paras libero" vaatimattomana - "Minä olen Suonenjoen mansikkapoika vain"

Lauri Kerminen

Lauri Kerminen pelasi loistavan ottelun Suomen liberona MM-karsinnassa Espanjaa vastaan.

Lauri Kerminen

Lauri Kerminen pelasi loistavan ottelun, kun Suomi voitti Espanjan 3-1 lentopallon MM-karsinnoissa Tshekin Karlovy Varyssa.

- Tehtiin mitä piti, kolme pistettä kotiin ja huomenna ratkotaan, Kerminen totesi.

- Syöttöä ja vastaanottoa dominoitiin koko peli. Torjuntaa ja puolustustakin hallittiin sen verran, että ei siinä sen enempää, 3-1 meille.

Espanjalla oli mahdollisus ottaa MM-paikka voittamalla peli, mutta Kermisen mukaan se ei vaikuttanut Suomen otteisiin.

- Meillä on niin ammattimaisia pelaajia pukukopissa, että pystymme kanavoimaan fiiliksiä. Tuollaisten ei pitäisi häiritä.

Sunnuntaina Suomi kohtaa isäntämaa Tshekin, jolla on vahva kotiyleisön tuki. Suomelle riittää jopa 2-3 -tappio suoraan MM-paikkaan. Kerminen tietää, mitä Suomen pitää vielä parantaa.

- Otetaan mustat hetket pois, joita nyt oli toisessa erässä, Kerminen totesi

Twitterissä puhuttiin Kermisestä jo maailman parhaana liberona. Mies itse ei sellaisissa puheista välittänyt.

- Minä olen Suonenjoen mansikkapoika vain, ihan sama mitä muut ajattelee

Asiantuntijalta kovaa kritiikkiä Hamiltonin valmistautumisesta: "Haluaa olla aktiivinen rokkitähtenä"

Lewis Hamilton ja Valtteri Bottas.

Yle Urheilun asiantuntija Jukka Mildh on huomannut Monacossa selvän eron Valtteri Bottaksen ja Lewis Hamiltonin välillä.

Lewis Hamilton ja Valtteri Bottas.

Monacon gp-viikonloppu ei ole sujunut Mercedekseltä kaksisesti. Joukkue jäi harjoituksissa Ferrarien vauhdista ja ongelmat vain lisääntyivät aika-ajoissa.

Mercedeksen molemmissa autoissa oli ongelmia. Lewis Hamilton valitteli talliradiossa, että tarvittavaa pitoa ei löytynyt. Myös suomalaiskuljettaja Valtteri Bottaksella oli samanlaisia vaikeuksia.

Bottas onnistui kuitenkin ajamaan nappikierroksen, joka nosti hänet aika-ajossa kolmanneksi Ferrarien jälkeen. Hamilton sen sijaan romahti 14:nneksi.

– Mercedes teki torstain ensimmäisissä harjoituksissa säätöjen kanssa kokeiluja, jotka eivät onnistuneet. Sen jälkeen Valtteri teki auton säätöjen kanssa selvästi paremman työn kuin Hamilton. Mitä olen ymmärtänyt, Hamiltonin valmistautuminen ei ole ollut paras mahdollinen verrattuna siihen, mitä Valtteri on tehnyt, Yle Urheilun asiantuntija Jukka Mildh sanoo.

Mildh on paikan päällä Monacossa seuraamassa formula ykkösten gp-viikonloppua.

– Monaco on viikonloppuna sellainen, johon liittyvät Cannesin elokuvajuhlat ja kaikki tällaiset. Lewis haluaa olla hirveän aktiivinen elokuvamaailmassa tällaisena rokkitähtenä. Hän on ymmärtääkseni hajauttanut omaa aikatauluaan niin, että aikaa on käytetty muuhunkin kuin formula ykkösiin.

Siinä ei Hamiltonin suhteen ole sinänsä mitään uutta. Hän nauttii huomiosta ja esiintyy julkisuudessa usein. Hamilton on tehnyt samaa myös niinä vuosina, jolloin hän on juhlinut maailmanmestaruutta.

Mildh muistuttaa, että Monacon gp on poikkeuksellisen tärkeä kilpailu. Ferrari on kuronut viime aikoina Mercedeksen etumatkaa umpeen ja tällä hetkellä näyttää siltä, että Ferrarin auto on nopeampi. Tällaisessa tiukassa tilanteessa voitot ratkeavat pieniin yksityiskohtiin.

– Valtteri on pääsemässä tallin sisäisessä kamppailussa niskan päälle. Lewisillä on sellainen tapa, että kun asiat eivät toimi, se alkaa kertaantua. Se näkyi tässä aika-ajossa.

Lue myös:

Bottas putosi eturivistä järkyttävän pienellä erolla: "Sain ajokistani kaiken irti"

Lewis Hamiltonin aika-ajosta täysi katastrofi: "Viikonloppu oli aika pitkälti siinä"

Kimi Räikkönen ajoi paalupaikalle yli kahdeksan vuoden tauon jälkeen – Bottas äärimmäisen lähellä täydentää suomalaisjuhlat

Räikkösen paalupaikka keräsi hurjaa suitsutusta: "Jäämies on palannut!"

Räikkönen suhtautui paalupaikkaan maineensa veroisesti – ilmekään ei värähtänyt lehdistötilaisuudessa 

Kimi Räikkönen ajoi paalupaikalle yli kahdeksan vuoden tauon jälkeen – Bottas äärimmäisen lähellä täydentää suomalaisjuhlat

Kimi Räikkönen paalulla, Valtteri Bottas (vas.) kolmas ja Sebastian Vettel toinen.

128 aika-ajoa kestänyt Räikkösen kuiva putki on ohi.

Kimi Räikkönen paalulla, Valtteri Bottas (vas.) kolmas ja Sebastian Vettel toinen.

Ferrarin Kimi Räikkönen ajoi Monacon GP:n paalupaikalle. Viimeksi Räikkönen on lähtenyt F1-kisaan paalulta Ranskassa 2008. Räikkösen kuiva putki kesti 128 kisaa. Monacossa Räikkönen on ollut kerran aiemmin paalulla vuonna 2005 McLarenilla, jolloin Räikkönen voitti myös kisan.

Räikkönen johti viimeistä aika-ajosessiota pitkän aikaa, mutta sai jännittää kuitenkin lopussa. Ensiksi tallitoveri Sebastian Vettel jäi viimeisellä nopeallaan toiseksi. Mercedeksen Valteri Bottas veti vielä sen jälkeen pohjat ensimmäiseen sektoriin, mutta taipui lopulta Ferrari-kuljettajille. Hän jäi kakkospaikasta vain kaksi tuhannesosaa. Näin suomalaiskuljettajien historian ensimmäinen eturivi jäi todella pienestä kiinni.

Aika-ajo oli katastrofi Mercedeksen Lewis Hamiltonille. Hamilton putosi kokonaan pois viimeisestä osiosta. Toisessa osiossa Hamilton raportoi jatkuvasti talliradioon ongelmista. Mercedeksen autossa ei näyttänyt olevan pitoa ollenkaan. Kolminkertainen F1-mestari ei saanut yhtään hyvään kierrosta aikaiseksi.

Hamilton joutui jättämään kaiken viimeisen nopean kierroksen varaan toisessa osiossa. Se meni kuitenkin pilalle, kun edellä ajanut McLarenin Stoffel Vandoorne osui kaiteeseen. Hamilton joutui jarruttamaan, eikä päässyt kellottomaan kunnollista kierrosta.

Hamilton jäi sijalle 14. Monacon radalla lähtoruutu on erityisen huono, sillä ohittaminen on vaikeaa.

Lue myös:

Räikkönen suhtautui paalupaikkaan maineensa veroisesti – ilmekään ei värähtänyt lehdistötilaisuudessa

Bottas putosi eturivistä järkyttävän pienellä erolla: "Sain ajokistani kaiken irti" 

Räikkösen paalupaikka keräsi hurjaa suitsutusta: "Jäämies on palannut!"

Lewis Hamiltonin aika-ajosta täysi katastrofi: "Viikonloppu oli aika pitkälti siinä" 

Tulokset:

1. Kimi Räikkönen   Ferrari  1.12,178

2. Sebastien Vettel Ferrari  +  0,043

3. Valtteri Bottas  Mercedes +  0,045

4. Max Verstappen   Red Bull +  0,318

5. Daniel Ricciardo Red Bull +  0.820

6. Carlos Sainz     Toro R.  +  0,984

7. Sergio Perez     Force I. +  1,141

8. Romain Grosjean  Haas     +  1,341

9. Jenson Button    McLaren  +  1,605

10. S.     Vandoorne McLaren

--------------------------------------

14. Lewis Hamilton   Mercedes

Poikkeuksellisen lahjakas suomalaistusina kohti NHL:n testirääkkiä: "Kyllä sieltä painetta tulee"

nhl draft 2017, Jokiharju, heponiemi, välimäki, kotkansalo, räsänen, salo, vesalainen, vaakanainen, heiskanen, luukkonen

NHL:n varaustilaisuuden testit käynnistyvät maanantaina Buffalossa. Tilaisuuteen kutsuttiin peräti 12 suomalaislupausta, mikä on enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

nhl draft 2017, Jokiharju, heponiemi, välimäki, kotkansalo, räsänen, salo, vesalainen, vaakanainen, heiskanen, luukkonen

Tyylikäs herra kävelee reippaasti matkalaukkunsa kanssa Helsinki-Vantaan lentokentän aulaan. Hänellä on edessään jälleen yksi lento Pohjois-Amerikkaan. Lento laskeutuu Suomen aikaa myöhään lauantai-iltana New Yorkiin, mistä edessä on vielä yli 600 kilometrin matka Buffaloon.

NHL:n Euroopan kykyjenetsijätoimiston johtaja Göran Stubb kaitsee Buffalossa 12 vuosina 1998-1999 syntynyttä suomalaislupausta. Kiekkolahjakkuuksia on kutsuttu tänä vuonna Suomesta NHL:n testileirille enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

- Yleensä kutsun on saanut 4-6 suomalaispelaajaa. Tämä vuosi on suomalaisille uusi ennätys, Stubb kertoo.

Viisi päivää kestävä leiri alkaa lähellä Yhdysvaltain ja Kanadan rajaa sijaitsevassa Buffalossa maanantaina. Kolmena ensimmäisenä päivänä NHL-seurat haastattelevat pelaajia, kahden viimeisen päivän ajan pelaajien fyysisiä ominaisuuksia mitataan rääkissä.

NHL-seurat ovat kutsuneet "Draft Combine"-leirille yhteensä 106 pelaajaa ympäri maailmaa.

- Veikkaan, että kaikki 12 suomalaispelaajaa varataan. Heistä 4-5 voidaan varata jopa ensimmäisellä kierroksella, Stubb sanoo.

Kansainvälisen kykyjenetsijätoimiston ISS:n viimeisimmässä varausrankingissä 31 kärkipelaajan joukossa oli peräti viisi pelaajaa: Miro Heiskanen, Juuso Välimäki, Eeli Tolvanen, Kristian Vesalainen ja Henri Jokiharju.

- Tänä vuonna mukana ei ole yleisestikään Laineen tai Puljujärven kaltaisia pelaajia. Aika tasaista on, mutta hyviä pelaajia löytyy jokaiselle seuralle.

Miro Heiskasesta kärkivaraus

Suomalaisista kuumin nimi on Helsingin IFK:n puolustaja Miro Heiskanen. Päättyneellä kaudella kohisten arvioissa noussut espoolaispakki varataan todennäköisesti ensimmäisten pelaajien joukossa.

Heiskasen lisäksi puolustajien kärkinimiä ovat Juuso Välimäki, Henri Jokiharju, Robin Salo ja Urho Vaakanainen.

- Henkilökohtaista taitoa on paljon. Kyllä Suomessa tehdään junioripuolella asioita oikein sekä seuroissa että jääkiekkoliitossa, Kanadan juniorisarjan WHL:n Tri-City Americansissa kaksi kautta viettänyt Välimäki kertoo.

Hyökkääjistä kuumimmat nimet ovat alle 18-vuotiaiden MM-kisojen pistekuningas Kristian Vesalainen ja Yhdysvaltain juniorisarjoissa loistanut Eeli Tolvanen.

Alle 18-vuotiaiden MM-kultaa ja -hopeaa torjunut HPK-vahti Ukko-Pekka Luukkonen oli maalivahtien listalla ensimmäisenä.

- Seurat ja liitto ovat panostaneet hyvin veskareiden koulutukseen, jotta maalivahteja saadaan eteenpäin, Luukkonen sanoo.

- On puhuttu, että tänä vuonna kenttäpelaajat eivät olisi niin hyviä. Draft on tasaisempi, joten veskareita voitaisiin varata enemmän.

Rankka mutta nätti viikko

Helsinki-Vantaalta lähti Stubbin mukana kohti Buffaloa kymmenen suomalaispelaajaa, Eeli Tolvanen ja Joni Ikonen kulkevat testeihin omia reittejään. Kymmenen 17-18-vuotiasta lupausta on pari päivää ennen testien alkua rennoin mielin – pelaajille on kerrottu etukäteen kuntotestien sisältö, joten he tietävät mitä odottaa leirin päätöspäiviltä.

Mutta mikä on testirupeaman rankin osuus? Kenenkään ei tarvitse miettiä vastausta pitkään.

- Fillaritestistä olen kuullut paljon. Se taitaa olla pahin, ahkerana harjoittelijana tunnettu Kristian Vesalainen sanoo.

- Pyörätestit ovat tosi mukavia. On aina kiva päästä polkemaan, Juuso Välimäki komppaa.

- Rankka viikko on tulossa ja koko ajan täytyy keskittyä. Testeissä täytyy antaa parhaat näyttönsä, Miro Heiskanen puolestaan arvioi.

Kuntopyörätestissä mitataan pelaajien kestävyyttä ja hapenottokykyä lisäämällä vastusta ja polkemisnopeutta kahden minuutin välein. Eniten nuorukaisia tuntuukin mietityttävän NHL-seurojen haastatteluosuuksista selviytyminen.

- Englanti on vähän vaikeaa, mutta kai se jotenkin lähtee. Tämä on uusi juttu minulle, nätti viikko on edessä, Vaasan Sportin puolustaja Robin Salo kertoo hymyillen.

Eemeli Räsäsellä, Henri Jokiharjulla, Kasper Kotkansalolla, Aleksi Heponiemellä, Juuso Välimäellä ja Eeli Tolvasella ei pitäisi olla ongelmia kielellisessä ilmaisussa. Kuusikko on kerännyt kiekko-oppia Pohjois-Amerikan juniorisarjoissa, joten kieli ja kulttuuri on tuttua.

- Ei siinä mitään kummempia. Kyllä sieltä varmaan painetta tulee, mutta täytyy vain muistaa olla oma itsevarma itsensä. Kiva, että mukana on paljon suomalaisia. Voin jutella suomeksi ja jakaa mielipiteitä testeistä, Jokiharju sanoo.

NHL:n varaustilaisuus järjestetään Chicagossa 23.-24. kesäkuuta. Jos Stubbin arvio suomalaisista ensimmäisen kierroksen varauksista toteutuu, on suomalaisella kiekkoväellä edessään viime vuoden kaltainen juhannusviikonloppu.

 

Lue myös

Kesän kovin suomalaisvaraus lähtee NHL:n kuntotestiin - "Tiedän mitä on tulossa"

Ennätysmäärä suomalaispelaajia Puljujärven ja Laineen jalanjäljissä NHL-testileirille - "Eivät seurat näitä matkoja Atlantin yli huvikseen maksa"

Räikkönen suhtautui paalupaikkaan maineensa veroisesti – ilmekään ei värähtänyt lehdistötilaisuudessa

Kimi Räikkösen ujo tuuletus Monacon aika-ajojen jälkeen.

Ferrari valtasi Monacon eturivin ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1979.

Kimi Räikkösen ujo tuuletus Monacon aika-ajojen jälkeen.

Pitkän pätkän ilman paalupaikkoja ajanut Kimi Räikkönen suhtautui onnistumiseensa tyynesti. Joku voisi ajatella, että lähes yhdeksän vuotta kestäneen kuivan kauden päättyminen aika-ajoissa herättäisi kuljettajassa riemunkiljahduksia, mutta Räikkönen on toista maata.

– Tämä oli tietenkin ihan hyvä tulos. Monesti olemme olleet lähellä paalupaikkaa, mutta aina on mennyt vähän huonosti lopussa. Paalu on paras paikka aloittaa huomenna, mutta ei se mitään tulosta takaa, Räikkönen sanoi ilmekään värähtämättä lehdistötilaisuudessa.

Ferrarin Räikkönen ajoi Monacossa paalulle 0,043 sekunnin erolla tallikaveriinsa Sebastian Vetteliin. Räikkönen teki nopeimmalla kierroksellaan ratkaisevan eron Vetteliin radan kakkossektorilla.

– Monacon aika-ajo on yksi kauden kohokohdista. Se on vaikea ajaa hyvin, mutta jos siinä onnistuu, se on mahtavaa, Vettel sanoi BBC:n mukaan.

Ferrari valtasi Monacon eturivin ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1979. Silloin Jody Scheckter otti paalupaikan ja Gilles Villeneuve sijoittui toiseksi.

Lauantaina oli mahdollisuus suomalaishistoriaan, kun Mercedeksen Valtteri Bottas oli Räikkösen tavoin hyvässä vauhdissa. Bottas jäi kahden tuhannesosan päähän Vettelistä. Jos Bottas olisi ajanut toiseen ruutuun, se olisi ollut ensimmäinen kerta, kun suomalaiset miehittävät eturivin formula ykkösten MM-sarjan osakilpailussa.

– Kierros oli erittäin hyvä ja tunne on mahtava, kun täällä saa sellaisen ajettua. Tämä on yksi henkisesti vaativimmista radoista, Bottas sanoi.

Lue myös:

Kimi Räikkönen ajoi paalupaikalle yli kahdeksan vuoden tauon jälkeen – Bottas äärimmäisen lähellä täydentää suomalaisjuhlat

Räikkösen paalupaikka keräsi hurjaa suitsutusta: "Jäämies on palannut!"

Näin Kimi Räikkönen ajoi Monacon GP:n paalupaikalle 

Minetit ja OVO Team MM-finaaliin: "Paljon paremmin ei olisi voinut mennä"

Urheilujuttuja: Katso Minettien upea ohjelma MM-kisojen alkukilpailussa

Kärjessä on hallitseva maailmanmestari, venäläinen Expressia.

Urheilujuttuja: Katso Minettien upea ohjelma MM-kisojen alkukilpailussa

Minetit ja OVO Team etenivät suomalaisryhmistä finaaliin joukkuevoimistelun MM-kisoissa Helsingissä.

Tampereen Voimistelijoiden Minetit on alkukilpailun jälkeen toisena kerättyään 19,45 pistettä. Olarin Voimistelijoiden OVO Teamin ohjelma toi 19,15 pistettä ja alkukisan neljännen sijan.

Kärjessä on hallitseva maailmanmestari, venäläinen Expressia. Kärjen erot ovat pienet, sillä venäläisjoukkue keräsi 19,50 pistettä.

– Joukkueelta hyvä veto. Yhden pienen horjahduksen huomasin tasapainosarjassa, Minettien valmentaja Teija Kukkala sanoi.

Suomalaisjoukkueet saivat Helsingin jäähallissa valtaisan kannustuksen, ja finaalissa tuskin on ainakaan hiljaisempaa.

– Täytyy huolehtia, ettei huutomyrskystä tule yliyrittämistä. Joukkue on näyttänyt aiemmin, että hermot pitävät tiukassa paikassa, Kukkala sanoi.

Myös OVO Teamin valmentaja Anneli Laine-Näätänen oli tyytyväinen joukkueensa suoritukseen.

– Paljon paremmin ei olisi voinut mennä. Oli hienoa katsoa, Laine-Näätänen iloitsi.

Muista naisten sarjan suomalaisjoukkueista Sirius oli jaetulla seitsemännellä sijalla ja Team Vantaa yhdeksäntenä. Ne eivät kuitenkaan yltäneet finaaliin, jossa voi olla yhdestä maasta enintään kaksi joukkuetta.

Sirius keräsi 17,50 ja Team Vantaa 17,30 pistettä.

Uskomattomia urheilijoita ja kellontarkkaa työtä – tätä on joukkuevoimistelu

OVO Team

Miten ihmeessä tavallinen katsoja osaa tehdä eroa joukkuevoimistelun huippuryhmien välille? Tämän jutun luettuasi olet valmis MM-estradille.

OVO Team

Joukkuevoimistelu on esteettinen laji, jonka suoritus on parhaimmillaan taiteellinen ja urheilullinen elämys. Joukkuevoimistelun pisteet on jaettu teknisiin, taiteellisiin ja suorituspisteisiin. Hypyt, tasapainot, vartalon liikkeet ja näiden yhdistelmät kuuluvat ohjelman pakollisiin teknisiin osiin. Tärkeitä asioita ovat yhtäaikaisuus, perusvoimistelutaidot, jatkuva virtaava liike, kohokohdat, ilmaisu sekä ohjelman tunnelma tai teema.

Mutta miten ihmeessä tavallinen katsoja osaa tehdä eroa huippujoukkueiden välille, joiden ohjelmat ovat suunnilleen yhtä vaikeita, joukkueet ovat fyysisesti samalla tasolla ja jos näkyviä virheitäkään ei tule? OVO Team näytti meille muutamia esimerkkejä siitä, mitä tuomarit tarkkailevat ja mistä piste-erot voivat syntyä.

Bottas putosi eturivistä järkyttävän pienellä erolla: "Sain ajokistani kaiken irti"

Valtteri Bottas Monacon aika-ajojen jälkeen lehdistötilaisuudessa.

Mercedeksen Valtteri Bottas sijoittui Monacon aika-ajoissa kolmanneksi.

Valtteri Bottas Monacon aika-ajojen jälkeen lehdistötilaisuudessa.

Mercedeksen Valtteri Bottas antoi lauantaina kovan haasteen Ferrari-kaksikolle, joka valtasi Monacon gp:n eturivin. Kimi Räikkönen ajoi aika-ajoissa paalulle, Sebastian Vettel oli toinen ja Bottas harmittavan niukasti kolmas.

Bottas jäi Vettelistä vain kaksi sekunnin tuhannesosaa.

– Kierrokseni onnistui erittäin hyvin. Sain ajokistani kaiken irti. Punaiset autot olivat liian nopeita meille tänään, Bottas sanoi.

Monacon rata-alueella oli paljon Suomen lippuja suomalaiskuljettajia vauhdittamassa.

– Ei ole aikaa katsella lippuja. Arvostan silti fanien tukea paljon, Bottas totesi.

Mercedes on jäänyt koko viikonlopun ajan Ferrarien vauhdista. Bottas ei kuitenkaan lyö tässä vaiheessa hanskoja tiskiin voiton suhteen, vaikka Monacon katuradalla ohitukset ovat vielä tavallista harvemmassa.

– Monaco on yksi niistä paikoista, joissa voi tapahtua mitä tahansa, Bottas muistutti.

Lue myös:

Kimi Räikkönen ajoi paalupaikalle yli kahdeksan vuoden tauon jälkeen – Bottas äärimmäisen lähellä täydentää suomalaisjuhlat

Lewis Hamiltonin aika-ajosta täysi katastrofi: "Viikonloppu oli aika pitkälti siinä"

Räikkönen suhtautui paalupaikkaan maineensa veroisesti – ilmekään ei värähtänyt lehdistötilaisuudessa

Räikkösen paalupaikka keräsi hurjaa suitsutusta: "Jäämies on palannut!" 

Kyllä miehetkin osaavat – katso japanilaisvoimistelijoiden huima esitys

Urheilujuttuja: Kokushikan villitsi jälleen suomalaisyleisön

Japanilaisen Kokushikan Universityn miesvoimistelijat ovat villinneet yleisöä ja niittäneet mainetta jo usean vuoden ajan. Esitykseensä eri elementtejä yhdistävä huippujoukkue sytytti tällä kertaa suomalaisyleisön joukkuevoimistelun MM-kisojen avajaisissa Helsingissä.

Urheilujuttuja: Kokushikan villitsi jälleen suomalaisyleisön
null

Rankkarispesialisti Hradecky ohitettiin - Dortmund vei Saksan cupin

Urheilujuttuja: Dortmund voitti Hradeckyn Frankfuertin cup-finaalissa

Lukas Hradeckyn Frankfurt hävisi Saksan cupin finaalissa Dortmundille 1-2. (Kuvalähde: Viasat)

Urheilujuttuja: Dortmund voitti Hradeckyn Frankfuertin cup-finaalissa

Eintracht Frankfurtin maalivahti Lukas Hradecky torjui loistavasti rangaistuspotkuja Saksan cupissa tämän kauden aikana. Finaalissa Hradecky ei kuitenkaan pystynyt torjumaan itse aiheuttamaansa rangaistuspotkua ja Borussia Dortmund vei finaalin 2-1.

Ousmane Dembele vei Dortmundin johtoon 8. minuutilla, mutta Frankfurtin Ante Rebic tasoitti vajaan puolen tunnin kohdalla.

Ratkaiseva maali syntyi 67. minuutilla. Hradecky kaatoi Dortmundin pelaajan ja tilanteesta tuomittiin rangaistuspotku. Dortmundin maalipyssy Pierre-Emerick Aubameyang sijoitti kymän rauhallisesti pallon keskelle maalia.

Arsenalin ja Wengerin vaikea kausi huipentui FA Cupin voittojuhliin - katso maalikooste

Valioliiga: Arsenal voitti Chelsean FA Cupin finaalissa

Arsenal voitti FA Cupin finaalissa Chelsean 2-1. (Kuvalähde: Viasat)

Valioliiga: Arsenal voitti Chelsean FA Cupin finaalissa

Arsenal ja paljon parjattu valmentaja Arsene Wenger saivat balsamia haavoilleen alakanattiin sujuneen liigakauden jälkeen. Viidenneksi Englannin Valioliigassa jäänyt Arsenal voitti FA Cupin, kun iigamestari Chelsea kaatui finaalissa 2-1.

Arsenal hallitsi täysin varsinkin ottelun ensimmäistä puoliaikaa. Ottelun avausmaali syntyi jo neljännellä minuutilla. Kamppailuun saatiin heti draamaa, sillä osuma hyväksyttiin vasta tuomareiden neuvottelun jälkeen. Alexis Sanchez nosti pallon rangaistusalueelle, jossa Aaron Ramsey oli selvästi paitsioasemassa. Ramsey ei kuitenkaan pelannut palloa, vaan Sanchez juoksi paikalle ja laukoi pallon itse verkkoon. Tilanteesa oli myös Sanchezin käsivirhe lähellä.

Avustava tuomari nosti lipun pystyyn, mutta päätuomari Anthony Taylor meni neuvottelemaan avustavan kanssa ja hyväksyi osuman.

Arsenalilla oli pian maalin jälkeen pari loistavaa paikkaa lisätä johtoaan. Chelsean Gary Cahill pelasti Mesut Özilin laukauksen lähes maaliviivalta. Hetkeä myöhemmin Danny Welbeckin pusku osui tolppaan ja Ramsey ei aivan onnistunut jatkamaan palloa maaliin.

Chelsean tilanne vaikeutui entisestään toisella puoliajalla, kun Victor Moses sukelsi rangaistusalueella ja sai ansaitusti keltaisen kortin. Se oli hänelle jo toinen, joten mies ajettiin ulos.

Vajaamiehinen Chelsea nousi kuitenkin tasoihin. Diego Costa laukoi pallon Arsenal-puolustuksen keskeltä ohi David Ospinan 76. minuutilla.

Chelsean ilo oli kuitenkin lyhytaikainen. Aaron Ramsey puski juuri kentälle tulleen Olivier Giroud'n syötöstä Arsenalin jälleen johtoon. Tällä kertaa johto kesti loppuun asti.

Arsenalille cupin mestaruus oli kolmas neljään vuoteen ja ennätyksellisesti 13:s yhteensä. Wengerille cup-mestaruus oli seitsemäs, joka on myös ennätys.

Polkujuoksua Karhunkierroksella komeissa maisemissa - katso video

Urheilujuttuja: Karhunkierros komeissa maisemissa Kuusamossa

Suomen suosituin vaellusreitti Karhunkierros täyttyi lauantaina polkujuoksijoista. 1600 juoksijaa laittoi itsensä koetukselle Oulangan kansallispuiston komeissa maisemissa. (Kuvalähde: NTRNZ media)

Urheilujuttuja: Karhunkierros komeissa maisemissa Kuusamossa

Mukana oli 1600 juoksijaa, matkoina 31, 53, 80 ja 160 kilometriä.

Kylmä kangisti keihäsmiehet Vantaalla - pakaravaivainen Pitkämäki ylitti 83 metriä

Tero Pitkämäki

Keshorn Walcott voitti Kultainen keihäs -kilpailun tuloksella 84,16. Tero Pitkämäki heitti toiseksi tuloksella 83,51.

Tero Pitkämäki

Viileä sää ja kylmä tuuli kangistivat keihäsmiehet Vantaan Kultainen keihäs -kilpailussa. Trinidad ja Tobagon Keshorn Walcott voitti kilpailun tuloksella 84,16. Tero Pitkämäki oli toinen 83,51 metrin heitolla, ja Argentiinan Braian Toledo otti kolmospalkinnon tuloksella 78,17.

Koko kärkikolmikko heitti parhaan tuloksensa heti ensimmäisellä heittokierroksella.

- Olen ensimmäiseen heittooni ihan tyytyväinen. En ole koskaan ollut hyvä kauden ensimmäisissä kisoissani, joten se oli tänään minulle ihan hyvä tulos, Walcott totesi.

- Ensimmäisen heiton jälkeen minulle tuli kuitenkin liian kylmä. Sää yllätti minut täysin, sillä eilisen perusteella en osannut odottaa mitään tällaista.

Pitkämäki ei valittanut säästä, mutta Dohan kilpailussa kolme viikkoa aiemmin iskenyt pakaravaiva kiusasi häntä myös Vantaalla.

- Pakara alkoi kiristyä heitto heitolta, Pitkämäki kertoi.

Pitkämäki aloitti kilpailun hieman vauhtiaan säästellen. Paras tulos syntyi silti heti ensimmäisellä yrityksellä.

- Tekniikka alkoi hajota heti, kun lisäsin vauhtia, Pitkämäki harmitteli.

- Ensimmäinen heitto oli ihan hyvä, mutta viidestä seuraavasta ei jäänyt hyvä maku suuhun.

Roomassa paluu Timanttiliigaan

Pitkämäki kilpailee seuraavan kerran Rooman Timanttiliigassa 8. kesäkuuta ja Paavo Nurmen kisoissa 13. kesäkuuta. Kesäkuun ohjelmaan mahtuvat vielä Kuortaneen Eliittikisat ja näillä näkymin myös maajoukkueiden EM-kisojen ykkösliiga Vaasassa.

- Teen yhden heittoharjoituksen ennen seuraavaa kilpailua. Tavoitteena on, että saisin Roomassa heittoihin taas sellaisen tasaisuuden kuin kauden avauksessa Dohassa. Tänään minulla ei sitä ollut, Pitkämäki kertoi.

Pitkämäki heitti Dohassa 5. toukokuuta neljä viidestä heitostaan yli 80 metriin ja sijoittui neljänneksi kauden kotimaisella kärkituloksella 84,26.

Nokelainen jäi muutaman sentin kipurajastaan

Lontoon MM-kisojen tulosraja, 60 metrin raja ja tuhannen euron tulosbonus jäivät naisheittäjiltä haaveiksi Kultainen keihäs -kilpailussa. Hallitseva Suomen mestari Heidi Nokelainen voitti kilpailun tuloksella 57,94, joka osui hänen omien sanojen mukaan kipurajalle.

- Ajattelin etukäteen, että 58 metriä on minimitulos, johon voin olla edes jotenkuten tyytyväinen. Kai tämän voi siihen pyöristää, Nokelainen mietti kilpailua.

- Heitoissa oli muutama hyvä tarjous, mutten saanut niissä keihästä hyvään asentoon.

Jenni Kangas sijoittui toiseksi tuloksella 57,33. Jelena Jaakkola oli kolmas 56,92 metrin heitollaan.

Kristian Pulli ponnisti pituusennätyksensä Saksassa - Mörö kaatui Belgiassa

Kristian Pullin lajit ovat pituushyppy ja kolmiloikka.

Kristian Pulli ponnisti Saksassa 798. Oskari Mörön kauden avaus 400 metrin aidoissa Belgiassa päättyi kaatumiseen.

Kristian Pullin lajit ovat pituushyppy ja kolmiloikka.

Kristian Pulli ponnisti ennätyksensä ja kauden kotimaisen kärkituloksen 798 Weinheimin pituushyppykilpailussa Saksassa. Tulos toi kilpailussa kolmannen sijan. Pullin aiempi ennätys oli 792.

Pulli ponnisti ennätyksensä viidennellä kierroksella. Edellisen kierroksen hyppy kantoi 791. Hypyissä oli myötätuulta 0,5 ja 1,7 metriä sekunnissa.

- Kolme ensimmäistä hyppyä lähti lankun takaa. Sitten hyppy alkoi pikku hiljaa löytyä. Siinä oli koko ajan pientä pelailua tuulen kanssa, Pulli sanoi.

Viimeisen Pulli astui täpärästi yli. Se kantoi selvästi yli kahdeksan metriä.

Loisto-oloissa hypätyn kilpailun voitti Etelä-Afrikan Godfrey Mokoena tuloksella 819. Kristian Bäck oli kauden avauskilpailussaan kymmenes tuloksella 757.

Lakka aitoi loistovauhtia

Elmo Lakka pinkoi 110 metrin aidoissa kauden kotimaisen kärkiajan 13,73 Belgian Oordegemissä. Aika syntyi alkuerässä ja uupuu vain sadasosan Lakan ennätyksestä.

Alkuerä juostiin 1,5 metriä sekunnissa puhaltaneessa myötätuulessa. Erän voitti espanjalainen Yidiel Contreras ajalla 13,73.

Lakka kohtasi espanjalaisen uudelleen Oordegemin kilpailun finaalissa. Silloin vierekkäisillä radoilla juosseiden aitureiden kädet osuivat viimeistä edellisellä aidalla niin rajusti yhteen, että kummankin juoksu meni piloille. Lakka oli neljäs ajalla 14,44 ja Contreras viides ajalla 14,55. Vielä yhdeksännelle aidalle tultaessa pari johti kilpailua.

- Siitä oli tulossa tosi hyvä juoksu, Lakka harmitteli finaalin tapahtumia.

Mörö nurin avauskisassa

Oskari Mörön kauden avaus meni pipariksi Belgiassa. Hän osui 400 metrin aidoissa jalallaan rajusti kolmanteen aitaan ja meni nurin.

- En tiedä mikä tuli. Pari ukemia tuli heitettyä ja ukko on aika ruvella, onneksi ei mitään vakavampaa sattunut, Mörö sanoi.

Mörö arveli, ettei koordinaatio ehkä ollut ihan terävimmillään hiljattain päättyneen Espanjan Sierra Nevadan vuoristoleirin jäljiltä.

- Ei näin ole ikinä käynyt, mutta se voi olla sitä, kun tulin äkkiä korkealta alas. Muistan, että tammikuussa, kun tulin vuoristosta alas, hienomotoriikka ei heti ollut ihan parhaimmillaan.

Naisten 100 metrin aidoissa Reetta Hurske juoksi alkuerissä kauden kotimaisen kärkiajan 13,66. Myötäistä juoksussa oli 1,2 metriä sekunnissa. Finaalissa Hurske oli seitsemäs ajalla 13,71.

Kirsi Pekkanen juoksi 400 metrin aitojen erässään kolmanneksi ajalla 60,46. Se on kevään kotimainen kärkinoteeraus. Naisten 400 metrillä Jeanine Nygård juoksi kauden kotimaisen kärkiajan 56,05.

Tahkon voitossa karvas maku: "Jäi harmitus päälle"

Sami Sirviö kuvassa

Hyvinkään Tahko kukisti Oulun Lipon, joka hakee yhä kauden avausvoittoaan.

Sami Sirviö kuvassa

Oulun Lippo on yhä jumbosijalla Superpesiksen ainoana voitottomana joukkueena hävittyään Raksilassa vierailleelle Hyvinkään Tahkolle 0–1 (2–3, 5–5).

– Eihän kolmen juoksun johtoa saisi viimeisessä ulkovuorossa hukata. Siksi voitosta jäi yhden menetetyn pisteen takia harmitus päälle, kommentoi Tahkon viuhkamies Sami Sirviö.

Kunnarin (1+1) iskeneen Marko Pelkosen läpilyönti ei pelastanut isäntiä avausjaksolla, kun Teemu Nikkanen löi Tahkolle voittojuoksun viimeisen vuoroparin tasoittavalla kolmosluukusta.

Edellispäivän pelistä Kiteeltä Kuopion kautta Ouluun suunnannut Tahko oli toisella jaksolla täydessä kolmen pisteen potissa vahvasti kiinni, kunnes Lippo kiri viimeisen vuoroparin tasoittavalla Ville-Pekka Jokisen tuomalla harhaheittojuoksulla ja Antti Korhosen kakkosrajaleikkurilla (1+1) tasalukemiin. Supervuoroparia ei tarvittu Tahkon pystyttyä tekemään sen jälkeen palon kahdesta Lipon kotiutusyrityksestä.

Lipon palkitut olivat Pelkonen (8 kärkilyöntiä/13 yritystä) ja Antti Korhonen (10/12).

Tahkosta erottuivat yksitellen jokerina kolme juoksua nakuttanut 19-vuotias Jere Harjuvaara (3/4) ja lukkari Juha Puhtimäki (7/7).

Tampereella Kainuun Korhosten näytös

Sotkamon Jymy aloitti kolmen ottelun etelän kiertueensa isännöimällä Seinäjoen Jymy-Jusseja Tampereen Kaupissa voitokkaasti 2–0 (3–1, 6–1)

Avausjaksolla Jymyllä oli vain neljä kolmostilannetta, mutta kaksi Roope Korhosen kotiutusta ja yksi Toni Kohosen lyömä juoksu takasivat kevyesti pisteen.

Toisella jaksolla kotiuttajalista oli vieläkin yksitoikkoisempaa luettavaa, kun Roope Korhosen lailla kahteen kotiutukseen venyi Topi Korhonen ja yhteenkin Mikko Korhonen.

Jymyn polttajan Topi Korhosen (6/8) ja jokerin Roope Korhosen (5/9) työpäivään mahtui yhteensä vain kaksi epäonnistunutta kotiutusyritystä.

Jusseista esiin nousivat yhden juoksun tuonut kärkietenijä Tuomas Raunio (8/8) ja lukkari Henri Itävalo (0/1).

Fanit piirittävät suomalaisia massahurmaajia keskellä Siperiaa - uskomaton ilmiö kuljettaa Tuomas Sammelvuota maailman huipulle

Sammelvuo, Suomen päävalmentaja

"Rallivenäjää" puhuva Tuomas Sammelvuo luotsaa Kuzbass Kemerovoa menestykseen maailman kovimpiin kuuluvassa lentopalloliigassa. Siperiassa loistavat myös Sammelvuon suojatit maajoukkueesta, Olli-Pekka Ojansivu ja Lauri Kerminen. Tästä porukasta ei intohimoa puutu.

Sammelvuo, Suomen päävalmentaja

KEMEROVO. Hermostuneesti hymyilevä pikkupoika lähestyy parimetristä partasuuta. Pienet kädet puristavat mytyksi käärittyä paitaa, kun parrakas jätti kumartuu kohti poikaa. Vaikka yhteistä kieltä ei ole, molemmat tietävät mitä tehdä: poika ojentaa miehelle paidan ja kynän, karvainen kolossi rustaa riepuun puumerkkinsä ilkikurisesti virnistäen.

Tämä sympaattinen näky on tuttu maailman ammattilaiskentiltä. Pikkupojan jälkeen parrakkaan järkäleen luo saapuu selfietä pyytävä teinityttö. Tytön saatua räpsynsä seuraan liittyy keski-ikäinen mies, joka saa uuden aarteen nimikirjoitusvihkoonsa. Seuraavaksi kainaloon hyppää perinteistä yhteiskuvaa ehdottava äiti. Ihmisvirta jätin luo jatkuu uskomattomat 40 minuuttia.

Järkäle on suomalainen, vaikka ollaan keskellä Siperiaa. Lentopallomaajoukkueen hakkurina tunnettu Olli-Pekka "Lelu" Ojansivu on juuri nuijinut debyytissään Kuzbass Kemerovolle 3–1-voiton Nova Novokuibyševskistä Venäjän superliigassa. Ojansivulla riittää kavereita pelin jälkeen.

Vähintään yhtä suosittu on Ojansivua hieman vaaleampi, lyhyempi ja nuorempi Lauri Kerminen. Kemerovon tähtiliberon tiedetään villinneen teinejä hysteerisiksi Kokkolasta Busto Arsizioon, ja suomalaisen viehätysvoima näyttää olevan universaalia sorttia. Myös Siperiassa nuoret naiset piirittävät Kermistä vielä yli puoli tuntia ottelun päättymisen jälkeenkin – isiä, äitejä ja pikkuveljiä unohtamatta.

Keski-Siperiassa, Mongolian pohjoispuolella sijaitsevan Kemerovon urheiluhallin lattialta löytyy vielä kolmaskin suomalainen. Peliuraltaan tutun ryhdin säilyttänyt päävalmentaja Tuomas Sammelvuo ei ole selfieiden määrässä mitattuna ihan yhtä suosittu kuin suomalaispelaajat, mutta myös hänen luonaan riittää väkeä. Pian Sammelvuon on jo riennettävä tapaamaan tärkeitä sponsoreita VIP-tiloihin, kun Kerminen ja Ojansivu jäävät vielä kentälle täyttämään kannattajien toiveita.

Mitähän täällä Siperiassa mahtaa tapahtua?

Suomalaisinvaasio

Kemerovon urheiluhallin tapahtumat tuntuvat erikoisilta, mutta oikeastaan ne ovat täysin loogisen tapahtumaketjun tulos.

Ensimmäisenä kolmikosta tiensä Siperiaan löysi Lauri Kerminen. Suonenjokelainen Kerminen on 24-vuotias maailmanluokan libero, joka päätyi Kemerovoon ranskalaisen Nantesin kautta puolitoista vuotta sitten. Kerminen murtautui lukiolaisena Kokkolan Tiikerien liigajoukkueeseen, nosti palloja Suomen mestaruuden arvoisesti, otti maajoukkueesta nopeasti ykkösliberon paikan ja sai huippuotteillaan sopimuksen Ranskasta.

Yllättävää Kermisen siirrossa kovaan Venäjän liigaan on lähinnä se, että Kemerovo oli valmis palkkaamaan ulkomaalaisvahvistuksekseen liberon. Kahden ulkomaalaispelaajan kiintiö täytetään itänaapurissa yleensä palloa maahan murjovilla jättiläisillä tai pelin arkkitehtina häärävillä passareilla, ei palloja nostavilla 182-senttisillä suomalaisilla.

Kerminen aloitti Kemerovossa kesällä 2015. Ensimmäiset kuukaudet Venäjällä olivat vaikeita, mutta talven edetessä libero onnistui vakuuttamaan valmennusjohdon. Keväällä Kerminen oli jo Kemerovon selkeä ykköslibero, ja suomalainen palkittiin vuoden jatkosopimuksella.

Kun Kerminen kirjoitti nimensä jatkosopimuspaperiin, kulisseissa valmisteltiin isoa siirtoa. Suomalainen pelaajalegenda Tuomas Sammelvuo oli ottanut Suomen maajoukkueen luotsattavakseen kesällä 2013, ja jälki oli ollut vakuuttavaa. "Köpi" oli jatkanut maajoukkueessa valmentajavelho Mauro Berruton aloittamaa EM-kisaputkea ja luotsannut Suomen MM-kisoihin ensimmäistä kertaa yli 30 vuoteen. Siellä Suomi sijoittui maailman parhaiden maiden joukossa upeasti yhdeksänneksi.

Tämä ei jäänyt huomaamatta Kuzbass Kemerovon urheilutoimenjohtajana toimivalta Sergei Lomakolta.

Lomako oli kansainvälisen uran tehnyt pelimies, joka oli osunut Sammelvuon kanssa samalle kentälle jo varhaisteininä. Kaksikko löysi nopeasti yhteisen sävelen keskusteluissa. Kemerovo halusi Sammelvuon päävalmentajakseen.

Kuzbass Kemerovo on Venäjän kovatasoisessa liigassa pieni seura verrattuna Moskovan Dinamon ja Zenit Kazanin kaltaisiin jätteihin, mutta seurassa nähdään paljon vaivaa resurssien käyttämiseksi älykkäästi ja tehokkaasti. Tuomas Sammelvuo puolestaan oli erittäin lupaava valmentaja, jolta puuttuivat vielä näytöt seurajoukkuetasolta. Syntyi vuoden päävalmentajasopimus, jossa oli helppo nähdä vain voittajia.

Sammelvuon mukana Kemerovoon matkasi maajoukkueen italialainen apuvalmentaja Nicola Giolito, joka pystyi paikkaamaan Suomen maajoukkueen päävalmentajana jatkanutta Sammelvuota tämän keskittyessä kesän ajan maajoukkuekiireisiin. Suomen maajoukkuettakaan tuskin haittaa, että suomalaisen lentopallon läpikotaisin tunteva päävalmentaja pääsee kehittämään itseään maailman kovimmassa liigassa.

Saman diilin siivittämänä seuraan saapui lopulta myös maajoukkueen tähtihakkuri Olli-Pekka Ojansivu. Näin on päästy tilanteeseen, jossa suomalaisia halaillaan minuuttitolkulla keskellä Siperiaa.

Unelmaa elämässä

Kemerovon urheiluhallin ympärillä on aamuyhdeksältä hiljaista. Lauantai on valjennut Keski-Siperiassa aurinkoisena, pakkasta on muutama aste. Lentopalloareenan parkkipaikalla on vasta pari autoa, joista toinen kuuluu Kuzbassin päävalmentajalle Tuomas Sammelvuolle. Harjoitusten alkuun on aikaa tunti, mutta 41-vuotias pudasjärveläinen on ollut hallilla jo hyvän aikaa.

- Olen viihtynyt Kemerovossa ihan mahtavasti. Puitteet ovat viimeisen päälle kunnossa: meillä on loistava halli, jossa on loistavat olosuhteet tehdä töitä. Tämä on erinomaisen hyvä seura, jossa kaikki ovat yhdessä tekemässä hommia, Sammelvuo suitsuttaa.

 

Tuomas Sammelvuo kertoo elävänsä ja hengittävänsä lentopalloa. Sanoja ei ole vaikea uskoa.

- Koen eläväni unelmaani joka päivä. Valmennusta on takana neljä vuotta, ja tuntuu, että kiinnostun siitä päivä päivältä enemmän, Sammelvuo sanoo tyhjässä hallissa silmät innosta loistaen.

- On hieno tunne herätä aamulla tekemään sellaista, jota rakastaa. Se ajaa eteenpäin päivittäin. Toki yritän myös levätä ja ottaa sellaisia hetkiä, joissa lentopallo ei ole mielessä koko ajan.

Niiden hetkien vaaliminen mahtaa olla suomalaisvalmentajalle vaikeaa, sillä palo lajia ja itsensä kehittämistä kohtaan huokuu Sammelvuon olemuksesta. Kun vastuulla on sekä Suomen maajoukkue että venäläinen pääsarjaseura, on työ ympärivuotista ja ympärivuorokautista. Unisessa siperialaisessa kaivoskaupungissa ei liiemmin ole houkutuksia, mutta sellaiset tuskin Sammelvuota häiritsisivät.

- Arki on aika yksinkertaista. Päivät menevät yhden tai kahden harjoituksen puitteissa. Väliin jäävä aika menee levätessä, treenejä katsellessa, suunnitellessa maajoukkueohjelmaa ja olemalla eri ihmisiin yhteydessä. Luen paljon kämpillä ja yritän päivä päivältä oppia ymmärtämään enemmän.

Vuorokauden jokainen valveilla oltu hetki on tilaisuus kehittää omaa ammattitaitoaan.

- Juttelen muiden valmentajien kanssa, luen paljon, haen tietoa ja katson paljon pelejä. Ajatusten, artikkelien ja kirjojen jakaminen valmentajien kanssa antavat kauheasti. Nyt kun perhe tuli käymään, vaimo toi kolme kirjaa, jotka olin tilannut.

Venäjän taitaja

Kuzbassin urheilutoimenjohtaja Sergei Lomako on vaikuttunut Sammelvuon kunnianhimosta.

- Tuomas tekee todella paljon töitä ja pitää siitä mitä tekee. Hän analysoi jokaiset harjoitukset, pelien jälkeen hän jää toimistolle tuntikausiksi. Puhumme niiden tapahtumista todella paljon. Tuomas haluaa oppia koko ajan, ja hän opettaa myös minulle koko ajan paljon uutta, Lomako kuvaa alaistaan.

- Hän on hyvä tyyppi, ja meillä on loistava suhde myös toimiston ulkopuolella. Käymme usein yhdessä syömässä. Olemme molemmat varsin nuoria, ja meidän yhteistyömme on erinomaista. Tuomas on myös todella kokenut, hän on pelannut niin monessa maassa ja joukkueessa.

Sammelvuo pelasi urallaan Ranskassa, Italiassa, Japanissa, Puolassa ja Venäjällä. Mestarien liigan voittanut suomalainen paloi jo pelaajana halusta imeä oppia ympäristöstään. Sammelvuo opiskeli jokaisen pelimaansa kielet. Neljän aiemmin Venäjällä vietetyn vuoden ansiosta kommunikoinnissa ei ole ongelmia, vaikka kaikki hoidetaan Kemerovossa venäjäksi.

- Venäjä sujuu hyvin. Puhekieli ja päivittäinen elämä, niissä ei ole mitään ongelmaa, Sammelvuo toteaa.

Mutta koska kyseessä on Tuomas Sammelvuo, perustaso ei riitä.

- Toki sitten tulevat valmennustilanteet pelissä. Siinä on kymmenen sekuntia aikaa sanoa jotain, ja pitää myös miettiä, kenelle pelaajalle asioita pitää sanoa milläkin tavalla. On vielä laajennettava sanavarastoa ja kehityttävä, jotta löytää oikeantyyppisen kommunikoinnin oikeaan tilanteeseen. Yritän ennakoida tulevia tapahtumia ennen peliä ja kääntää niitä itselle jo valmiiksi, jotta pelin aikana ei kulu energiaa sen miettimiseen, että miten tämä sanottiinkaan venäjäksi.

Analyyttisyys on tyypillistä Sammelvuota. Jokainen asia pilkotaan atomeiksi ja pohditaan, miten sen voisi tehdä paremmin. Ei tarvitse seurata miehen toimia pitkään tajutakseen, että Suomen maajoukkue ja Kuzbass Kemerovo eivät jää 193-senttisen pohjoissuomalaisen valmennusuran huippukohdiksi.

Kulttuuria rakentamassa

Sammelvuon vuoden mittainen sopimus Kemerovon kanssa piteni tammikuussa oikein urakalla. Seura solmi suomalaisen päävalmentajansa ja apuvalmentajana toimivan Nicola Gioliton kanssa 3+2-vuotisen jatkosopimuksen.

- Teimme pitkän sopimuksen Tuomaksen ja Nicolan kanssa, koska he tuovat meille uusia asioita ja uskomme, että he voivat tehdä historiaa seurassamme. Joukkue myös pelaa oikein hyvin, urheilutoimenjohtaja Lomako perustelee.

Kemerovossa erinomaisesti viihtyvä suomalainen on tyytyväinen jatkosopimukseen.

- Jatkosopimus kertoo varmaan siitä, että seura luottaa minuun ja Nicolaan ja uskoo asioihin, joita olemme tuoneet tänne. Meillä on hirveä halu kehittää seuraa ja joukkuetta sekä kasvaa itse siinä rinnalla. Se kertoo myös meidän halustamme sitoutua tänne pidemmäksi aikaa. Kun lähdetään luomaan asioita, se ottaa aina aikaa. Olen jutellut seuran kanssa myös, miten Suomen maajoukkueen valmentaminen vaikuttaa tähän. Tietysti se tuo etua, että olen jatkuvasti kiinni kansainvälisessä lentopallossa, Sammelvuo pohtii.

Pitkäjänteisyyttä ei voi ottaa itsestäänselvyytenä.

- Yhteistyö pelaa seuran kanssa tosi hyvin. Tietysti tuloksemme ovat olleet hyviä, se varmasti auttaa. Asioita on sen ansiosta helpompi suunnitella, ja kaikilla on hyvä mieli. Olen itse pyrkinyt korostamaan, että kun väistämättä tulee myös vaikeampia hetkiä, meidän on kyettävä tekemään myös silloin samalla tavalla asioita yhdessä.

Sammelvuo ei keskity pelkästään edustusjoukkueen menestykseen. Hän on vahvasti kehittämässä koko seuran toimintaa.

- Meillä on seurassa kakkosjoukkue, joka pelaa parhaillaan nuorten liigan finaaleja naapurikaupungissa Novosibirskissa 300 kilometrin päässä. Sen lisäksi meillä on kolmosjoukkue, joka harjoittelee täällä hallilla päivittäin. Mietimme, miten saamme kaikki joukkueet tekemään asioita samaan suuntaan.

Mitaleille suomalaisvoimin?

Edustusjoukkue on tietysti Kuzbass Kemerovon lippulaiva, joka seilaa parhaillaan poikkeuksellisen kirkkaissa vesissä. Kemerovon seurahistorian paras saavutus on Venäjän Superliigan kuudes sija, ja tällä hetkellä Sammelvuon luotsaama joukkue on sarjassa viidentenä. Realistisena tavoitteena on kauden huipentava kuuden joukkueen finaaliturnaus.

- Tämä on urheilua, joten tietysti ajattelemme mitaleita, mutta tällä hetkellä tavoitteemme on pelata tällä kaudella pudotuspeleissä ja ensi kaudella europeleissä. Se on joukkueellemme askel ylöspäin, Sergei Lomako selittää.

 

Sammelvuo itse haluaa kehittää seuran toimintakulttuuria joka tasolla - edustusjoukkueen menestystä unohtamatta.

- Mitalin voittaminen olisi ihan upeaa. Tiedämme, että Kemerovo ei ole maineeltaan ja resursseiltaan tässä sarjassa kaikkein hienoin ja vetävin paikka pelaajille, mutta haluamme tulla seuraksi, jossa on imua. Haluamme tehdä asioita niin hyvin, että ihmiset haluavat tulla tänne.

Sammelvuo tarkoittaa venäläisiä huippupelaajia sekä esimerkiksi sellaisia ihmisiä kuten Lauri Kerminen ja Olli-Pekka "Lelu" Ojansivu. Sammelvuo voisi varmasti houkutella Kemerovoon muitakin Suomen maajoukkuepelaajia, jos rajoitukset eivät tulisi vastaan.

- Tuomaksen on kyllä vaikea tuoda koko maajoukkuetta tänne, kun sarjassa on kahden ulkomaalaispelaajan rajoitus! Sergei Lomako nauraa.

- Lauri pelaa täällä jo toista kauttaan ja on ollut todella hyvä. Haluamme tehdä hänen kanssaan jatkosopimuksen. "Lelun" kanssa asiat ovat vielä auki, hän on juuri tullut seuraan. Ehkä hänkin jää ensi kaudeksi, kuka tietää.

Suomalaisjätkät Siperiassa

Lauri Kerminen on viihtynyt Kemerovossa hyvin, vaikka vapaa-ajalla tekemisestä onkin puutetta.

- Käydään joukkuekavereiden ja paikallisten kavereiden kanssa vapaa-ajalla syömässä, mutta muuten tulee lähinnä treenattua ja levättyä. Aika tylsäähän tämä arki täällä on. Tosi mukavaa, että tuo yksi heebo tuli piristämään arkeani, Kerminen hymyilee.

- Tämä kausi on ollut paljon edellistä mukavampi. Tänne oli helpompi tulla, kun tiesi asiat valmiiksi. Tietysti Köpin läsnäolo on minulle iso etu. On helpompi pelata, kun valmentajan luotto on kova. Ei tarvitse pelata pelko perseessä siitä, että joku huono suoritus tietäisi penkkikomennusta. Viime vuonna niin kävi välillä.

Kermisen sopeutumista on auttanut myös venäjän kielen omaksuminen. Joukkuekaverien kanssa ei tarvitse olla enää tuppisuuna.

- Kyllä se sujuu paremmin ja paremmin, pystyy aika hyvin kommunikoimaan. Treeneissäkin on mukavaa, kun "Köpi" jauhaa vähän sellaista rallivenäjää, jota on helpompi ymmärtää, ei tarvitse kenenkään tulkata.

Olli-Pekka Ojansivulta eivät slaavikielet vielä taivu. Kovalyöntinen tähtihakkuri saapui Kemerovoon maaliskuun alussa, kun kausi Iranissa päättyi ennen aikojaan Shahrdari Urmian palkanmaksuvaikeuksien takia.

- Tosi mahtava oli tulla tänne, kun Lauri ja Köpi ovat täällä jo valmiiksi. Tietää että hommat sujuvat, ja sopeutuminenkin on paljon helpompaa. Perheeni tulee tänne kolmen viikon päästä, saa nähdä mitä "Kerma" sitä ennen minulle keksii, Ojansivu nauraa Kokkolan Tiikereistä ja maajoukkueesta tutulle kaverilleen.

Kemerovo on Ojansivulle uran toinen seura Venäjällä. Hän pelasi viisi vuotta sitten Pietarissa, ja niistä ajoista sarja on kehittynyt entisestään.

- Taso on kyllä todella kova, Venäjän liiga on yksi kovimmista maailmassa. Treeneihinkään ei voi mennä vain palloilemaan, siellä on vedettävä täysillä joka päivä.

Ojansivu on vaikuttunut kaupungin lentopallokulttuurista heti ensimmäisen kotipelin jälkeen.

- Halli on loppuunmyyty ja jengi pitää koko ajan älämölöä, onhan siellä hieno meno. Omia kannustetaan todella vahvasti. Lentopallossa on aika poikkeuksellista, että noin paljon porukkaa tulee matsin jälkeen moikkaamaan. Lauri ja Köpi ovat tehneet kovaa duunia täällä, suomalaisia selvästi arvostetaan.

Kermisen mukaan fanien antaman huomio pelien jälkeen on normaalia Kemerovossa.

- Paljon on faneja pelien jälkeen kuvia, nimmareita ja halauksia pyytämässä. Kyllä faneille jaksaa aina sen reilut 30 minuuttia antaa, ei se ole minulta pois. Tämänkin takia lentopalloa on niin mukava pelata.

"Tyytyväisyys on hetken kestävä tunne"

Lentopallokulttuuri vaikuttaa voivan Kemerovossa hyvin.

- Täällä on myös jääpallojoukkue Venäjän mestaruusliigassa, mutta muuten kaupunki elää ja hengittää pitkälti lentopalloa. Uskaltaisin väittää, että meillä on sarjan paras yleisö, kaikissa peleissä on mahtava tunnelma. Ihmiset seuraavat ja ovat kiinnostuneita lentopallosta. Siinä mielessä tämä on kyllä aivan loistava paikka olla, Sammelvuo ylistää.

Venäläinen urheilukulttuuri eroaa vahvasti suomalaisesta, mutta Sammelvuota se ei ole haitannut.

- Pelasin Venäjällä neljä vuotta, ja se tausta auttoi sopeutumaan. Kulttuuri ja maan tausta vaikuttavat varmasti harjoittelutilanteeseen: miten ihmiset käyttäytyvät, miten he näkevät asioita, miten he reagoivat eri tilanteisiin. Meidän valmentajien pitää vielä oppia ymmärtämään sitä paremmin ja tulemaan toimeen sen kanssa.

Suurin ero on varmasti valmennuskulttuureissa. Venäjällä on totuttu autoritääriseen johtamiseen, jossa kaikki käskyt tulevat ylhäältä. Sammelvuo itse on aina luottanut enemmän keskusteluun ja ihmislähtöisyyteen.

- Autoritäärisyys on perinteinen tapa täällä, mutta en olisi oma itseni jos tekisin sillä tavalla, enkä edes usko sellaiseen valmennukseen. Mietin päivittäin, miten niitä yhdistän, Sammelvuo pohtii.

- Ei se nykypäivänä Venäjälläkään enää täysin autoritääristä ole. Meilläkin on nuoria pelaajia, jotka ovat kasvaneet kulttuurissa, jossa informaatiota on saatavilla jatkuvasti. Totta kai se muokkaa heidän elämäänsä. Olemme saaneet hyvää aikaan, kun olemme ottaneet myös pelaajia sopivasti mukaan päätöksentekoon. Luottamus ja arvostus ovat tärkeitä.

- Uskon päivä päivältä enemmän siihen, että pääasia on halu valmistautua, halu harjoitella hyvin ja halu tehdä kaikki mahdollinen ennen tilannetta, jossa tavoitellaan voittoa. Pelkän voiton haluaminen yksittäisessä pelissä ei ole se juttu. Näin me teemme joka päivä täällä ja maajoukkueessa.

Sammelvuo uskoo olevansa sama valmentaja sekä Kemerovossa että Suomen maajoukkueen kanssa Kuortaneella. Kun kausi päättyy Venäjällä, maajoukkueen superkesä alkaa heti toukokuussa MM-karsinnoilla. Sen jälkeen edessä ovat Maailmanliiga ja Suomen kuudennet peräkkäiset EM-kisat.

Sammelvuon tuleviin kuukausiin mahtuu lukuisia urheilullisia tavoitteita. Kemerovo tuskin voittaa Venäjän mestaruutta tai Suomi EM-kultaa, mutta se ei ole oleellista. Tärkeintä on että kaikki, mikä on ajan ja resurssien puitteissa mahdollista, on tehty järkevästi. Sillä tavalla kaikki mukana olevat kehittyvät, mikä nostaa tulevien voittojen todennäköisyyksiä.

MM-karsinnoissa Suomella on jopa realistiset mahdollisuudet voittaa oma karsintalohkonsa ja lunastaa toinen peräkkäinen MM-kisapaikka. Se olisi tietysti mahtavaa suomalaiselle lentopallolle. Siitä voisi päävalmentajakin olla tyytyväinen.

- Erilaisia ihmisiä maajoukkueellekin tutkinut Sappisen Jukka on sanonut, että tyytyväisyys on hetken kestävä tunne, jonka jälkeen matka jatkuu. Uskon, että se on kaikkien ihmisten tehtävä: haluta olla joka päivä vähän parempi, Sammelvuo sanoo.

On vaikea kuvitella, että Tuomas Sammelvuo olisi tyytyväinen edes noustuaan maailman parhaaksi valmentajaksi. Aina voi olla vähän parempi.

Räikkösen paalupaikka keräsi hurjaa suitsutusta: "Jäämies on palannut!"

Kimi Räikkönen

Räikkönen itse suhtautui onnistumiseensa tyynesti.

Kimi Räikkönen

Suomalaiskuljettaja Kimi Räikkönen ajoi paalupaikalle lähes yhdeksän vuoden tauon jälkeen lauantaina. Räikkösen edellinen paalu on vuoden 2008 kesäkuussa ajetusta Ranskan gp:stä.

Räikkösen hurja vauhti Monacossa sai myös F1-kannattajat innostumaan sosiaalisessa mediassa.

– Jäämies on palannut! F1-fani Alex Withington hehkutti Twitterissä

Paalupaikka oli Räikköselle uran 17:s. Hän päihitti niukasti tallikaverinsa Sebastian Vettelin ja Mercedeksen Valtteri Bottaksen.

– Kimi paalulla. Sitä emme ole sanoneet pitkään, pitkään aikaan. Hän on näyttänyt hyvältä koko viikon ja radan keskisektori teki eron hänen ja tallikaveri Vettelin välillä, BBC:n F1-asiantuntija Allan McNish arvioi.

Räikkönen suhtautui lähes yhdeksän vuotta kestäneen kuivan kauden katkeamiseen tyynesti.

– Tämä on tietenkin mahtavaa. Yritämme saada tästä parhaan hyödyn irti huomenna, Räikkönen sanoi.

Monacon F1-osakipailu ajetaan sunnuntaina klo 15 alkaen.

 

Lewis Hamiltonin aika-ajosta täysi katastrofi: "Viikonloppu oli aika pitkälti siinä"

Lewis Hamilton Monacon katuradalla.

Mercedeksen Lewis Hamilton sijoittui Monacon gp:n aika-ajoissa 14:nneksi.

Lewis Hamilton Monacon katuradalla.

Mercedeksen Lewis Hamilton romahti Monacon aika-ajoissa kärkikymmenikön ulkopuolelle, eikä hän päässyt ollenkaan mukaan viimeiselle osiolle.

Suurissa vaikeuksissa ollut Hamilton oli vasta 14:s. Hamilton oli erittäin lähellä ulosajoa ja törmäystä ratakaiteeseen jo aika-ajon toisen osuuden alussa. Hän sai hallittua ajokkinsa nopealla ohjausliikkeellä, mutta tarvittavaa nopeutta jatkopaikkaan ei löytynyt.

Hamilton valitteli radioyhteyden välityksellä tallinsa henkilökunnalle, että autossa on jotain pielessä. Hän kertoi, että vaadittavaa pitoa ei yksinkertaisesti löydy.

– Viikonloppu oli aika pitkälti siinä. Huomenna ajelen ympäriinsä jollain sijalla. Yritän nousta kärkikymmenikköön, mutta luulen, että siitä tulee kiva sunnuntai-ajelu, Hamilton sanoi BBC:n mukaan.

Monacon katuradalla ohittaminen on keskimääräistä vaikeampaa, joten Hamilton saa unohtaa kärkisijat ilman käsittämätöntä tuuria.

Myös Valtteri Bottaksella oli samankaltaisia ongelmia kuin Hamiltonilla, mutta suomalainen sai silti huippukierroksen aikaan. Bottas ajoi lopulta kolmanneksi ja hän jäi 0,045 sekuntia Ferrarin Kimi Räikkösestä, joka ajoi paalulle.

– Oli melko vaikeaa saada hyvää kierrosaikaa ja Lewisillä oli jotain ongelmia radalla olleen ruuhkan takia. Varsinainen kisa on vasta huomenna. Monaco on paikka, jossa voi sattua, mitä tahansa, Bottas sanoi.

Lue myös:

Räikkönen suhtautui paalupaikkaan maineensa veroisesti – ilmekään ei värähtänyt lehdistötilaisuudessa

Kimi Räikkönen ajoi paalupaikalle yli kahdeksan vuoden tauon jälkeen – Bottas äärimmäisen lähellä täydentää suomalaisjuhlat

Räikkösen paalupaikka keräsi hurjaa suitsutusta: "Jäämies on palannut!"

FC Lahti ja HJK maalittomaan tasapeliin - Inter haki pisteet HIFK:lta

HJK:n Atomu Tanaka

FC Lahti ja HJK päätyivät maalittomaan tasapeliin Veikkausliigassa. Liigassa pelataan tänään täysi kierros.

HJK:n Atomu Tanaka

Sarjakärki HJK ja FC Lahti päätyivät maalittomaan tasapeliin jalkapalloliigan ottelussa Lahden stadionilla. HJK sössi ensimmäisellä puoliajalla. Atomu Tanaka pääsi avopaikkaan, mutta syötti vielä Vincent Onovolle, joka oli ehtinyt paitsioon.

Turun Inter päihitti HIFK:n Helsingissä 2-0. Interin avausmaalin survoi Kosta Manev ensimmäisen puoliajan puolitiessä. HIFK oli lähellä tasoitusta, kun Nnaemeka Anyamele pääsi läpi. Hän kiersi maalivahdin, mutta sijoitti pallon maalin ohitse. Interin toisen viimeisteli näyttävästi Macoumba Kandji, kun peliaikaa oli jäljellä kymmenisen minuuttia.

VPS haki pisteet PS Kemiltä 1-0-vierasvoitolla. Maalin iski jo neljännellä peliminuutilla Juha Hakola.

JJK avasi voittotilinsä

Jalkapalloliigan peränpitäjä JJK Jyväskylä avasi kauden voittotilinsä kaatamalla Ilveksen 3-1. Kotijoukkueen maaleista Harjun stadionilla vastasivat Severi Vielma ja kaksi maalia viimeistellyt Gael Etock.

Kauden kahdeksasta aiemmasta ottelusta JJK:lla oli koossa kaksi tasapeliä ja kuusi tappiota.

Täydet sarjapisteet Ilvestä vastaan eivät riittäneet nostamaan JJK:ta taulukon hänniltä, mutta ero edellä olevaan PS Kemiin kapeni kahteen pisteeseen.

KuPS löi RoPSin Rovaniemen keskuskentällä 1-0. Ats Purje iski maalin, kun varsinaista peliaikaa oli jäljellä viitisen minuuttia.

SJK ja IFK Mariehamn päätyivät 1-1-tasapeliin Seinäjoella.

Lue myös: Klubin maali koskematon jo 395 minuuttia putkeen

Hae lisää

Tervetuloa Ylen mobiiliuutisiin!

Kokeilemme palvelun avulla millainen käyttöliittymä sopisi parhaiten uutisten, urheilun ja sään seuraamiseen mobiilikäytössä.

Otamme mielellämme vastaan palautettasi siitä, mikä palvelussa toimii jo hyvin ja mitä mielestäsi voisi vielä kehittää.

Liitä mukaan päätelaitteesi malli ja sähköpostiosoitteesi, jos tarvitset apua ongelmatilanteessa.

Lähetä palautetta:

Lähetä