Räikkösen vaikeudet puhuttavat – "Meillä hän oli vahva kuski"

Kimi Räikkönen.

Kimi Räikkönen on neljän osakilpailun jälkeen MM-sarjan sijalla 12. MM-pisteitä on kertynyt vasta 11 kappaletta. Fernando Alonso on MM-pisteissä kolmantena 41 pisteellään.

Kimi Räikkönen.

Lotuksen F1-tallin omistaja Gerard Lopez kertoo olevansa yllättynyt Kimi Räikkösen alkukauden hankaluuksista. Räikkönen ajoi kahden Lotus-kautensa aikana huomattavasti tasaisempia tuloksia kuin Ferrarille palattuaan.

- Meillä hän oli vahva kuski, joten ero (Alonsoon) on hieman yllättävä, Lopez totesi saksalaislehti Auto Motor und Sportille.

- Tiedän kuitenkin myös, kuinka hyvä Fernando on. Kuvitelkaa, jos hänellä olisi ollut Red Bull allaan viime vuosina, Lotus-pomo jatkoi.

Lopez alleviivasi kuitenkin uskovansa, että Räikkönen nousee tuloslistoissa, kun hän pääsee sinuiksi autonsa kanssa.

- Tiedämme, kuinka hyvä Kimi on. Hän on uudessa tallissa, ja Kimin kohdalla paljon riippuu siitä, mitä hänen ympärillään tapahtuu. Meillä hän oli aina kuin kotonaan, vaikka en nyt osaa sanoa, miksi asiat eivät tällä hetkellä mene nappiin hänen osaltaan, Lopez kommentoi.

F1-kausi jatkuu runsaan kahden viikon kuluttua Espanjassa.

Karhunen Kärppien maalille, Tappara-pakki yhä sivussa

Tomi Karhunen torjui Kärppien maalilla.

Jussi Rynnäs palaa oululaisten luukkuvahdiksi. Mikko Niemelä ottaa Kärppien takalinjoilla Vladimir Emingerin paikan.

Tomi Karhunen torjui Kärppien maalilla.

Tampereen Tappara lähtee Oulun iltaan hakemaan ratkaisevaa neljättä voittoaan Kärpistä täsmälleen samalla kokoonpanolla kuin maanantain neljännessä finaalissa. Markus Kankaanperä puuttuu yhä Tapparan takalinjoilta.

Kärpät on viilannut kokoonpanoaan kahdella muutoksella. Tomi Karhunen palaa yhden ottelun tauon jälkeen aloittavaksi maalivahdiksi Jussi Rynnäksen tilalle. Lisäksi tshekkipuolustaja Vladimir Eminger väistää Ari Vallinin rinnalta Mikko Niemelän tieltä.

Jääkiekon SM-liigan 5. finaali Kärpät - Tappara Yle Puheella klo 18.03.

Kärppien kokoonpano

Mika Pyörälä - Esa Pirnes - Toni Kähkönen
Ivan Huml - Ben Maxwell - Juhamatti Aaltonen
Julius Junttila - Joonas Kemppainen - Joonas Donskoi
Mikko Alikoski - Juho Keränen - Joonas Komulainen

Lasse Kukkonen - Adam Masuhr
Atte Ohtamaa - Ville Pokka
Ari Vallin - Mikko Niemelä

Tomi Karhunen
(Jussi Rynnäs)

Tapparan kokoonpano

Antti Erkinjuntti - Jukka Voutilainen - Kristian Kuusela
Pekka Jormakka - Jan-Mikael Järvinen - Olli Palola
Ville Nieminen -  Josh Green -  Jukka Peltola
Henrik Haapala - Jarkko Malinen - Tomas Plihal

Marko Kauppinen - Nick Bailen 
Pekka Saravo - Johan Larsson
Pasi Puistola - Teemu Aalto

Juha Metsola
(Andy Chiodo)

Kärpännahat seinille ja tähdet pimentoon – Yle Urheilu arvioi Tapparan menestyksen syyt

Kuva neljännestä finaalipelistä, joka pelattiin Hakametsässä 21.4.2104

Yle Urheilun Sami Laine listaa viisi syytä, miksi Tappara on pannut Kärpät selkä seinää vasten finaalisarjassa.

Kuva neljännestä finaalipelistä, joka pelattiin Hakametsässä 21.4.2104

Sisuuntunut Metsola

Eero Elon ja Jyrin Marttisen viime kevään osumat kummittelivat Tappara-fanien mielissä pitkään, mutta nyt painajaiset ovat ohi. Juha Metsola on noussut finaaleissa Tapparan ehdottomaksi avainpelaajaksi. Metsola on tietysti saanut hyvää tukea tamperelaisten puolustajilta, mutta on venynyt kerta toisensa jälkeen tärkeisiin torjuntoihin.

Kärppien puolella tilanne on yllättäen toinen: finaaleissa ei ole löytynyt selkeää ykkösvahtia. Tomi Karhunen lähti loppuottelusarjaan vahvassa vireessä, mutta kahdessa edellisessä ottelussa Jussi Rynnäs veti pidemmän korren. Keskiviikkona on taas Karhusen vuoro pelata.

Valmentajavelho nimeltä Rautakorpi

Kärpät joutuu palauttamaan kiekon omalle alueelleen ja viisikko lähtee hakemaan uutta vauhtia. Sillä aikaa Tappara miehittää keskialueen ja pysyy liikkeessä. Kärpät joutuu laukomaan kiekon päätyyn tai pahimmassa tapauksessa pitkäksi.

Tämä kuvio on toistunut finaalisarjassa useaan otteeseen. Tappara on jäädyttänyt Kärppien tähdet lähes täydellisesti. Tiivistäen sanottuna Tappara on puolustanut itsensä 3-1-johtoon. Kirvesrinnat on kuitenkin saanut myös hyökkäyspelinsä uomiin.

Vastahyökkäyksiin lähdetään rivakasti, kiekko liikkuu tarkasti ja peliä myllytetään Kärppien päädyssä pitkiäkin pätkiä. Lisäksi Tapparan ylivoima on ollut vaaditulla tasolla. Tulos on ollut tehokasta, vaikka Kärpät onkin vienyt yhtä ottelua lukuun ottamatta laukaustilaston itselleen.

Kaiken tämän takana on kuudetta kertaa finaaleissa valmentava Jukka Rautakorpi. Otteluiden aikana kaiken mahdollisen joukkueensa voiton eteen tekevä menestysvalmentaja on tällä hetkellä vahvasti Lauri Marjamäen niskan päällä.

Kärpännahat seinille

Tappara on tällä hetkellä todellinen pudotuspelijoukkue. Tamperelaiset pelaavat tiivistä viisikkopeliä, josta löytyy vääntövoimaa huomattavasti enemmän kuin vastustajalta. Tapparan karvaus ja prässipeli on ajoittain ärsyttävän aktiivista, ja Kärpille kaksinkamppailut ovat tuottaneet tuskaa etenkin Tapparan kolmosvitjaa Ville Nieminen - Josh Green - Jukka Peltola vastaan.

Fyysinen peli on korostunut varsinkin maalien edustoilla. Tappara on ajanut kovaa Kärppien maalilla, pitänyt Metsolan puolia omassa päässä ja hämmentänyt pikkunujakoillaan kärppäpelureita.

Revanssia hakeva altavastaaja

Tappara on loppuhuipennuksessa henkisesti erittäin kovalla tasolla. Ville Nieminen totesi jo kauden avaustilaisuudessa, että viime kevään finaalipettymys haudataan tällä kaudella. Näin on todellakin tapahtumassa.

Tapparalla on riveissään 11 viime kauden pelaajaa, joiden takaraivoissa voimaa tuo revanssin hakeminen. Henkistä tilaa helpottaa myös se, että Kärpät lähti finaalisarjaan itsestäänselvänä ennakkosuosikkina.

Tappara on nyt ensi kertaa tilanteessa, jossa sillä on jotain hävittävää. Toisaalta oululaisten paineet ovat ennen viidettä loppuottelua kovemmat kuin kertaakaan tällä kaudella.

Missä Kärppien tähdet?

Ben Maxwell 0+2, Juhamatti Aaltonen 1+1, Joonas Donskoi ja Ivan Huml 2+0. Siinä Kärppien runkosarjan tehomiesten pistesaldot finaalisarjan neljässä ensimmäisessä ottelussa.

Kärpät teki runkosarjassa eniten ja päästi vähiten maaleja. Finaaleissa tähdet ovat pyörineet varjoissa ja maaliero on toistaiseksi laajalla rintamalla onnistuneelle Tapparalle 11-9.

Kärpillä on riveissään niin paljon tulivoimaa, ettei sen mestaruusjunan pitänyt pysähtyä missään vaiheessa. Keskiviikkona Raksilassa joukkueen ykköstähdiltä vaaditaan paluuta huipputasolle.

HPK paljastaa uutta tietoa huippupelaajansa yllättävästä lähdöstä – "Syksyllä oli välillä aika vaikeaa"

Torjuntatilanne HPK - LP Viesti lentopallo-ottelussa.

”Olimme sopineet päivän, milloin hänen pitää tulla takaisin. Hän kuitenkin ilmoitti, ettei tule enää takaisin.”

Torjuntatilanne HPK - LP Viesti lentopallo-ottelussa.

Naisten lentopalloilun mestaruusliigassa SM-pronssia voittanut hämeenlinnalainen HPK kävi tiukan taistelun italialaisvahvistus Stefania Okakan kanssa viime syksynä. Vuonna 1989 syntynyt Euroopan mestari ei lopulta pelannut mestaruusliigassa ainuttakaan peliä.

- Hänen ajatuksensa Suomessa olemisesta ja meidän ajatukset hänen toiminnastaan täällä eivät toimineet. Hän oli ollut italialaisessa huippuseurassa, ja hänen mielestään toimintamme ei ollut niin hyvää kuin mihin hän oli tottunut, kertoo HPK:n toiminnanjohtaja Ville Kalliomäki.

Hänen mukaansa yleispelaaja vaati itselleen oman voimavalmentajan.

- Hänellä olikin oma personal trainer, joka huolehti hänen voimavalmennuksestaan, palautumisestaan ja punttiharjoituksestaan. Hänen voimavalmentajansa ei kuitenkaan tiennyt meidän palloiluharjoituksista mitään, joten pyysimme monta kertaa hänen ohjelmaansa meille.

- Toimitimme myös oman ohjelmamme heille, jotta tyttö ei kuormitu liikaa ja tee väärinä päivinä puntteja. Vaikka meillä oli peli keskiviikkona, hän teki punttiharjoituksen tiistaina eikä antanut siinä periksi. Sitä yritimme sovitella, mutta pelaajan mielestä siitä ei tullut mitään.

Lopulta italialainen lähti Italiaan tekemään puntti- ja fysiikkaharjoituksia, koska hänellä oli myös pieni vamma jalassaan.

- Olimme sopineet päivän, milloin hänen pitää tulla takaisin. Hän kuitenkin ilmoitti, ettei tule enää takaisin. Hän halusi purkaa sopimuksensa. Kokonaisedun kannalta sen purkaminen olikin järkevintä, Kalliomäki sanoo.

Vielä marraskuussa julkisuuteen kerrottiin, että HPK kyllästyi odottelemaan loukkaantuneen Okakan toipumista pelikuntoon, eikä hän siten täyttänyt häneen osoitettuja toiveita.

Kalliomäen mukaan seura ja pelaaja oppivat tapauksesta paljon.

- Syksyllä oli välillä aika vaikeaa, mutta me opimme paljon Italian kulttuurista. Lopulta meille jäi tapauksesta paljon positiivista, kun saamme nyt toukokuussa italialaisen valmennuspäällikön HPK:n naisiin ja Team Tawast-Volleyhin. Mario Daniela Capriotti vastaa valmennuskoulutuksestamme, junioreiden kehittämisestä sekä tekniikka-asioista.

Capriotto on valmentanut Italiassa miesten, naisten, poikien ja tyttöjen joukkueita lentopallossa ja beach volleyssa. Lisäksi hän on ollut fysiikkavalmentajana, teknisenä johtajana ja valmentajien kouluttajana.

"Granlund on todella ujo ja hyvä poika"

Mikael Granlund.

Minnesota otti maanantai-iltana tärkeän voiton Coloradosta. Mikael Granlund kavensi jatkoerämaalillaan ensimmäisen pudotuspelikierroksen sarjan 1-2-tilanteeseen.

Mikael Granlund.

Mikael Granlundin maltillinen luonne on tullut tutuksi Minnesota Wildin pukukopissa. Joukkueen kokeneeseen kaartiin kuuluva Ryan Suter kertoi yrittäneensä saada Granlundia puhumaan Coloradoa vastaan tekemästään komeasta maalista – turhaan.

- Hän ei puhu paljon. Hän vain nyökkäilee. Hän on vain todella ujo ja hyvä poika, Wildin konkaripakki nauroi Star Tribune -lehden haastattelussa.

Granlundin kanssa samassa ketjussa tällä kaudella pelannut Jason Pominville ylisti suomalaisnuorukaisen taitoja. Pominville onnistui runkosarjassa hyvin ja oli Wildin paras pistemies.

- Hänellä on todella hyvä pelisilmä. Hän on hyvä paitsi kiekon kanssa, myös puolustussuuntaan. Suurimman osan ajasta löydämme ketjumme kanssa keinot omalta alueelta pois pääsemiseen. Hän tekee peliliikkeitä, löytää tyhjän tilan ja luo tilanteita yksin, Pominville kehui.

Granlund loukkasi päänsä runkosarjan lopussa, mutta kuntoutui pudotuspeleihin. Suomalainen on osoittanut kevään ensimmäisissä pudotuspeliotteluissa, ettei päävammasta ole enää tietoakaan. Wild jatkaa Coloradoa vastaan kamppailemista perjantaiaamuna Suomen aikaa.

Kaikki paineet ovat Kärpillä – "Julistettu mestariksi jo ennen joulua"

Kimmo Kuhta.

Tappara pääsee yrittämään mestaruutta paineettomassa tilassa, pohtii Yle Urheilun asiantuntija Kimmo Kuhta.

Kimmo Kuhta.

TAMPERE. Tappara pääsee pelaamaan ensimmäisen kerran Suomen mestaruudesta keskiviikkona Oulussa, kun se kohtaa Kärpät viidennessä finaalissa. Tamperelaiset johtavat ottelusarjaa 3-1-voitoin.

Yle Urheilun asiantuntija Kimmo Kuhta näkee, että Tapparalla on edessään Oulussa täysin paineeton tila.

- He saivat tavallaan nyt bonuspelin, kun ovat kerran jo Oulussa voittaneet. Tietenkin he haluavat katkaista siellä. Mutta vaikka he häviäisivät, niin pääsevät kotiyleisön eteen hakemaan hienossa paikassa mestaruutta perjantai-iltana, Kuhta sanoo.

- Totta kai se katkaiseminenkin tuo paineita, mutta ei niin paljon kuin Kärpillä. Heidät on julistettu ennen joulua jo mestariksi. Heille on koko pitkän kauden ajan kasattu paineet ja Tappara on haastaja, hän jatkaa.

Tappara on pystynyt tasaisissa peleissä löytämään tarvittavat pienet marginaalit, jotka ovat kääntäneet voiton heille. Kärpät ei ole ollut paljoakaan jäljessä, mutta nyt joukkue on selkä seinää vasten. Kuhta uskoo kuitenkin, että paineista huolimatta Kärpät voittaa keskiviikkona.

- Sitten sarja muuttuu ihan uudeksi, kun tullaan perjantaina Tampereelle. Jollain tavalla Kärpät nyt reagoi, ehkä vaihtaa vähän ketjuja ja muokkaa. Hakee herätystä jollain ilveellä, että saa sarjan parhaan pelin Oulussa.

Mielenkiintoinen kysymys on jälleen kerran oululaisten maalivahtivalinta. Kuhdalla on pelaavaan maalivahtiin selkeä näkemys.

- Tomi Karhunen. Jussi Rynnäs ei ole voittanut yhtään peliä.

Kärpät kertoi keskiviikkona aamupäivällä, että Karhunen aloittaa oululaisten maalilla illan ottelussa.

Viides finaali Yle Puheen Jääkiekkokierroksella kello 18.03 alkaen.

Monet seurapomot tekevät pahan yksinkertaisen virheen

Lakikirjoja

"Jos pelaaja ei allekirjoita sopimusta muodollisesti, pitäisi osata vetää johtopäätökset."

Lakikirjoja

Liian moni seurapomoista luottaa liikaa pelaajiin ja heidän taustajoukkoihinsa ja jättää muodollisen pelaajasopimuksen tekemättä.

Lentopalloilun mestaruusliigan toiminnanjohtaja Jussi Jokinen sanoo, että pelaajilla on varsinkin ei-ammattilaisliigoissa usein hyvinkin erilaisia käsityksiä siitä, mihin he ovat sitoutuneita ja mihin eivät.

- Seurojen pitäisi pikkuisen paremmin dokumentoida sopimukset ja allekirjoittaa ne, huomauttaa Jokinen.

Pelkän sähköpostisopimisen varaan sopimusta ei pidä jättää, vaan se kannattaa tehdä kirjallisesti. Näin vältytään monelta turhalta asialta ristiriitatilanteissa, jos pelaaja yrittää yllättäen sopimuksen purkamista.

Esimerkiksi jääkiekossa osa pelaajista on meinannut siirtyä uuteen seuraan, vaikka heillä on ollut sopimus toisen seuran kanssa.

Kansainvälisessä jääkiekkoliitossa kuitenkin hyväksytään kaikki siirrot, ja ilman vanhan seuran suostumusta kukaan ei lähde Suomesta mihinkään.

- Jos pelaajalla on sopimus vanhan seuran kanssa, vanha liitto ei allekirjoita pelaajasiirtoa tai jos on dopingrike tai muu pitkä sanktio päällä. Jos meiltä siirtyy joku pelaaja jonnekin, ulkomainen liitto ottaa yhteyttä eli laittaa siirtokortin meille. Tällöin me kysytään vanhalta lähtöseuralta Suomesta, voiko tällaisen pelaajan siirron kirjoittaa, kertoo Jääkiekkoliiton kilpailusihteeri Teemu Vanhala.

Myös muun muassa lentopalloilussa on tiukka kansainvälinen sähköinen siirtojärjestelmä. Jos pelaajalle on siirto vahvistettu johonkin seuraan, saman kauden aikana siirron vahvistaminen uuteen seuraan vaatii aina vanhan seuran vapautuksen.

- Jos pelaaja ei allekirjoita sopimusta muodollisesti, pitäisi osata vetää johtopäätökset, tähdentää Jokinen.

Kentälle ryntäämisestä tulossa rangaistava teko?

Ässäfanin matka kuitenkin päättyi nopeasti.

Työryhmän näkemyksen mukaan Suomeen tarvitaan nopealla aikataululla järjestelmä, joka antaa tilaisuuden järjestäjälle valtuudet asettaa häiriöivä asiakas porttikieltoon.

Ässäfanin matka kuitenkin päättyi nopeasti.

Suomeen kaavaillaan porttikieltojärjestelmää, jolla häiriötä aiheuttavat asiakkaat voitaisiin asettaa porttikieltoon urheilutapahtumista. Porttikieltotyöryhmän mukaan muualla Euroopassa häiriökäyttäytyminen katsomoissa on kasvamassa huonompaan suuntaan ja sama suuntaus on odotettavissa myös Suomeen.

Työryhmän mukaan porttikieltojärjestelmälle on Suomessa selkeä tarve ja siitä ei haluta lainsäädäntöön pohjautuvaa, koska se halutaan toteuttaa nopealla aikataululla. Sen sijaan järjestelmä perustuisi tilaisuuden järjestäjän ja asiakkaan väliseen sopimussuhteeseen.

Keskeiselle sijalle nousisi asiakkaiden informointi esimerkiksi lipunmyynnin yhteydessä siitä, mitä sääntöjen rikkomisesta voi seurata. Oikeusministeriön mukaan pelkkä urheiluseuran ja asiakkaan välinen sopimus ei ole kuitenkaan kestävä ratkaisu, vaan järjestelmä vaatisi tuekseen lainsäädäntöä.

Oikeusministerö huomauttaa työryhmää myös siitä, että raportissa olisi ollut perusteltua arvioida myös alkoholianniskelun vaikutuksia ja yhteyksiä urheilutilaisuuksissa tapahtuviin järjestyshäiriöihin.

"Kaikki kohtuuden rajoissa mahdollinen on tehtävä"

Suomen Palloliitto kannattaa porttikieltojärjestelmää ja sen mukaan nykyiset keinot eivät riitä turvaamaan ottelutapahtumia. Palloliiton mukaan on todennäköistä, että häiriötä aiheuttavat tapahtumat eivät vähene tulevaisuudessa.

Lausunnossaan Suomen Palloliitto katsoo, että kaikki kohtuuden rajoissa mahdollinen on tehtävä, jotta yleisö saisi nauttia urheilutapahtumista turvallisesti. Sen mukaan olisi myös syytä harkita vakavasti tiettyjen tekojen, kuten kentälle ryntäämisen, kriminalisoimista.

Suomen Pesäpalloliitto ry yhtyy työryhmän näkemykseen porttikieltojärjestelmän tarpeellisuudesta, mutta huomauttaa, että järjestelmän on oltava rakenteeltaan sellainen, että se ei kohtuuttomasti lisää tapahtumajärjestäjän työtaakkaa.

Janne Ahosen ura jatkuu – "Yhden vuoden takia ei olisi ollut järkeä treenata"

Janne Ahonen Lahden Hiihtomuseossa.

Mäkihyppääjä Janne Ahonen tullaan näkemään ainakin Lahden 2017 MM-kisoissa. Kotikisoista on enää vuosi matkaa seuraaviin olympialaisiin, joten niihinkään osallistuminen ei ole mahdotonta, sanoo 36-vuotias mäkikotka.

Janne Ahonen Lahden Hiihtomuseossa.

– Se nyt on ollut selvä jo pidemmän aikaa. Yhden vuoden takia ei olisi ollut mitään järkeä alkaa treenata. Vuosi on mennyt ja hommat jatkuvat, vahvistaa mäkihyppääjä Janne Ahonen Ilta-Sanomien uutisen uran jatkumisesta.

Mäkikotka tullaan näkemään myös kotiseutunsa, Lahden MM-kisoissa vuonna 2017. Etelä-Korean olympialaisiakaan ei ole poissuljettu.

– Lahden kisoista ei ole enää kuin vuosi seuraaviin olympialaisiin, joten sekään ei ole mahdottomuus. Odotukset ovat kovat sekä itsellä, valmentajilla, yleisölle että medialla. Mutta ilman muuta kotikisoihin asti jatkan joka tapauksessa, Ahonen lupaa.

Kaksi vuotta kokonaan urheilukuvioista poissa olleen Ahosen paluu ei sujunut odotusten mukaisesti. Terveys reistaili ja se näkyi tuloksissa. Ahonen suhtautuu silti positiivisesti paluuvuotensa antiin.

– Kaikesta huolimatta jäi hyvä maku.  Kaksi vuotta olin ollut kokonaan poissa kuvioista. En ollut urheillut millään tasolla, enkä ole muutenkaan enää nuori poika – silti pystyin hyppäämään 10 parhaan joukkoon. Joten on siinä jotain asioita tehty oikein.

"Rakkaus urheiluun saa ottamaan riskin"

Urheilija uskoo, että seuraava kausi tulee olemaan helpompi.

– Homma helpottuu, kun ei tarvitse lähteä tauolta reissuun mukaan, vaan on samalla viivalla muiden kanssa. On ollut kaiken kaikkiaan niin vaikea vuosi sekä terveyden kanssa että taloudellisesti. Mikään ei ole ollut helppoa. Jatko tulee tästä helpottumaan, Ahonen ennustaa.

Mikäli kaikki sujuisi parhaalla mahdollisella tavalla, konkari saattaisi olla samassa hyppyjoukkueessa oman poikansa kanssa.

– Hän olisi silloin saman ikäinen kuin minä olin ensimmäisissä aikuisten MM-kilpailuissa. Mutta mikään ei ole itsestään selvää, Ahonen toppuuttelee.

Vaikeasta paluusta huolimatta rakkaus lajiin on pysynyt ennallaan.

– Kaduntallaaja saa palkan tekemästään työstä. Urheilija tekee paljon hommia, muttei välttämättä saa euroakaan. Mutta se on tietoinen valinta, jonka urheilija tekee. Kova halu ja rakkaus urheiluun saa kuitenkin ottamaan sen riskin. En minä mäkeen menisi, jos en siitä tykkäisi, Ahonen tiivistää.

Outoja tapahtumia Suomen palloilussa - "Katosi kuin tuhka tuuleen"

kultakypärä

Yle Urheilu kertoi keskiviikkona, että miesten korisliigasta katoaa tai karkaa silloin tällöin ulkomaalaisia pelaajia kesken sarjakauden tai heitä jää palaamatta lomilta Suomeen. Tällaisia temppuja tapahtuu joskus muissakin palloilulajeissa Suomessa.

kultakypärä

Miesten lentopalloilun ykkössarjassa pelanneen Vaasan Kiiston Haralds Regza lähti viime joulutauolla käymään kotimaassaan Latviassa. Kiiston hallituksen puheenjohtajan Juha Huhdan mukaan pelaaja ei koskaan palannut takaisin Vaasaan.

- Hän ilmoitti Latviasta, ettei tule enää meille pelaamaan. Ehkä hän ei ollut tyytyväinen täällä oloonsa tai joukkueeseen. Haralds halusikin, että irtisanomme hänen sopimuksensa, mutta emme halunneet sellaiseen lähteä, koska tarvitsimme häntä pelaamaan, eikä sopparia voi kesken kauden noin vain lopettaa.

Kiisto otti asiassa yhteyttä Lentopalloliittoon, jossa sitä hoiti mestaruusliigan toiminnanjohtaja Jussi Jokinen. Hän neuvotteli asiasta Latvian liiton kanssa. Kiiston olisi kuitenkin pitänyt viedä itse asia Euroopan lentopalloliiton erilliseen välimiesmenettelyyn.

- Osaltaan siihen (lähtöön) liittyi pelaajan turhautuminen, ja ilmeisesti myös beach volley –uran eteenpäin vieminen vaati sitä, että hänen piti jäädä lajia harjoittelemaan. Jos välimiesmenettely olisi käyty, varmaankin olisi todettu, että seura on toiminut oikein sopimusasioissa ja pelaaja ei, vaikka välttämättä allekirjoitusta ei löytyisikään, kertoo Jokinen.

Hänen mukaansa juuri joulutauot ovat otollisia pelaajien katoamisille, jos heidät päästetään kotimaahansa.

- Monella kauempaa tulevalla pelaajalla syyskausi on aina vaikea, kun tulee pimeää ja koti-ikävä vaivaa ja jos peli ei kulje. Mutta onneksi näitä ei ole ongelmaksi asti, vaan aina ne ovat ratkenneet tavalla tai toisella.

Jääkiekon SM-liigassakin pelaajia on kadonnut takavuosina.

- Kun oli NHL-liigan työsulku edellisen kerran, pelaaja kävi pelaamassa Pelicansissa kaksi peliä ja katosi kuin tuhka tuuleen, ja HIFK:ssakin pelaaja kävi yhden pelin pelaamassa, kertoo Jääkiekkoliiton kilpailusihteeri Teemu Vanhala.

Suomi-sarjassa ja Mestiksessä on jääkiekkoilijoita myös jäänyt lomilla ”jonnekin”.

- Kun niissä ei hirveästi palkkaa makseta, välillä tulee koti-ikävä. Näitä ei ole kuitenkaan riitautettu, vaan seurat ja pelaajat ovat sopineet tapaukset keskenään.

Suomen Palloliiton kilpailutoiminnon päällikkö ja lakimies Petteri Lindblom pitää mahdollisena, että myös jalkapalloilussa seurojen pelaajia on kadonnut kesken sarjakauden.

- Voisin kuvitella, että miksei. Ei tämä ole mikään lajisidonnainen asia. Pelaajia saattaa lähteä, mutta ei tule nyt mieleeni yhtään tapausta. Voisin kuitenkin kuvitella, että kymmenen vuoden aikana on ollut jokin yksittäinen juttu. Silloin tällöinhän pelaajia saattaa jäädä lomillaan kotia ja ilmoittaa, että he eivät enää jaksakaan tulla takaisin.

Lindblom huomauttaa, että kaikki mahdolliset tapaukset eivät edes tule Palloliiton tietoon, vaan seurat ja pelaajat sopivat sopimuksen purkamisesta keskenään.

Mikäli pelaaja rikkoo katoamisellaan pelaajasopimusta, siitä voi aiheutua hänelle sopimusoikeudellisia seuraamuksia. Työsopimuslain mukaan määräaikaisen sopimuksen rikkomisesta voidaan oikeudessa määrätä vahingonkorvauksia.

Chelsea koki kovia puolustustaistelussa – katso kooste

Atletico Madrid - Chelsea

Chelsea haki arvokkaan tasapelin Vicente Calderon -stadionilta Mestarien liigan välierän avausosassa. Petr Cechin ja John Terryn sairastuvalle menettänyt lontoolaisseura väänsi Atletico Madridin kanssa maalittoman tasapelin.

Atletico Madrid - Chelsea

 

Brittilehti: van Gaal vai Ancelotti? Ferguson apuun United-managerin valinnassa

Mike Phelan ja Alex Ferguson.

The Guardianin mukaan myös Diego Simeonea on harkittu Unitedin seuraavaksi päävalmentajaksi. Alex Ferguson on pestattu manchesteriläisten konsultiksi.

Mike Phelan ja Alex Ferguson.

Manchester United pyytää brittilehti the Guardianin mukaan Alex Fergusonin konsultikseen uuden managerin valintaprosessiin. United pohtii tällä hetkellä brittilehden tietojen mukaan joko Louis van Gaalia tai Carlo Ancelottia David Moyesin seuraajaksi.

- Atletico Madridin valmentajaa Diego Simeonea pohditaan myös. United on kuitenkin ensimmäisten keskustelujensa – joissa Ferguson on ollut mukana – perusteella hakemassa kokeneempaa kandidaattia.

- Neuvotteluissa on päätetty, että Ryan Giggs ei ole vielä valmis tehtävään, Guardianissa kirjoitetaan.

Fergusonia kuunnellaan Guardianin mukaan United-leirissä tarkasti, vaikka hän olikin vuosi sitten johtokunnan mukana pestaamassa Moyesia seuraan.

Tyttöystävät ja vaimot kiukuttelevat – osa miesurheilijoista ei uskalla palata Suomeen

Parisuhteen kiristyminen tai muut perhesyyt ovat vaikuttaneet urheilijoiden elämään miesten korisliigassa lähes joka kaudella.

Ulkomaalaisia mieskoripalloilijoita karkaa ja katoaa Suomesta tai jää palaamatta lomilta Suomeen oudoista syistä silloin tällöin.

Tyttöystävien ja vaimojen lisäksi oman lusikkansa soppaan pistävät pelaajien agentit, jotka yrittävät etsiä pelaajilleen nykyistä rahakkaampia seuroja.

Parisuhteen kiristyminen tai muut perhesyyt ovat vaikuttaneet urheilijoiden elämään miesten korisliigassa lähes joka kaudella. Sanotaanko näin, että joskus jopa merkittävästi, jos heidän selityksiinsä on uskomista.

Osa jenkkipelaajista on nimittäin selittänyt, että he eivät voi palata joululomalta takaisin Suomeen, koska tyttöystävät ja vaimot kiukuttelevat. Koripalloliiton kilpailutoiminnan johtajan Tom Westerholmin mukaan muita yleisiä selityksiä pelaajien oudoille tempuille ovat isoäitien ja tätien kuolemat.

Liiton toiminnanjohtaja Vesa Wallden lisää, että pelaajien satunnaisten katoamisten taustalla saattaa olla myös Suomen kylmyys ja muut poikkeukselliset olosuhteet.

- Jenkkipelaajia jää jollain verukkeella tulematta tai he toteavat, että kotona on niin paha tilanne, että heidän pitää lähteä kotiseudulle. Mutta parin päivän päästä he saattavat kuitenkin pelata jossain muualla. Meillä on tämäntyyppisiä ongelmia. Niitä ei ole paljon, mutta ongelmia on aina silloin tällöin miehissä – valitettavasti niitä taitaa olla joka kaudella, sanoo Westerholm.

Takavuosina mieskoripalloilijoita on kadonnut tai karannut Suomesta kesken sarjakauden myös muista syistä.

- Kun on tullut esimerkiksi käry ratista tai vastaavantyyppinen, sitten on hilppaistu maasta ennen kuin seurakaan on tiennyt asiasta mitään. Pelaajat ovat siinä kohtaa ottaneet oikeuden omiin käsiinsä ja eivät ole jääneet kantamaan vastuuta vaan hilppaisseet maailmalle, kertoo Westerholm.

- Muitakin vastaavia voi olla, mutta ei tule äkkiseltään mieleen. Tai sitten seurat ovat ne taitavasti viestinnällisesti naamioineet muunlaisiksi jutuiksi, jatkaa Westerholm.

Hänen mukaansa amerikkalaispelaajat ovat joskus soittaneet, laittaneet tekstiviestiä tai sähköpostia Suomeen ja todenneet yksinkertaisesti rapakon takaa, että he eivät enää tule takaisin.

- Tietysti on niitäkin tapauksia, että lentokentällä on oltu hakemassa kaveria, mutta häntä ei olekaan näkynyt. Sitten on alettu selvitellä, mikä on homman nimi ja on selvinnyt, että kaveri on jäänyt kotilomalle, kertoo Westerholm.

Hän inhimillistää asiaa: kun olet toiselta puolelta maapalloa ja tulet käymään kotona, jossa tyttöystävä tai vaimo kiukuttelee ja lapset ovat sairaita, niin silloinhan on vaikeaa lähteä. Tilanne ei ainakaan helpotu, jos lapset vielä alkavat itkeä isän perään, että älä lähde Suomeen. Tai palkka ei ole Suomessa kauhean iso.

- Jos agentti vielä supisee korvaan, että älä lähde takaisin, koska hän löytää paremman diilin, siinä vaiheessa on aika helppoa todeta, että en tule takaisin, jos ei ole mitään vastuuntuntoa.

Westerholm kuitenkin muistuttaa, että pelaajaa eteenpäin pumppaava agentti unohtaa tällöin kansainväliset säännöt ja sen, miten kansainvälinen koripalloliitto tähän suhtautuu: pelilupa ei enää tavallisesti liiku.

- Väli-Amerikka ja erityisesti Meksiko on kuitenkin hyvin ongelmallinen sääntöjen kunnioittamisessa. Sinne on paljon pelaajia kadonnut. He maksavat ilmeisesti hyvää palkkaa.

Mikko Koivu uskoi Granlundiin: "Tiesin, että tämä tapahtuisi"

Mikko Koivu ja Mikael Granlund.

Mikael Granlund nousi parrasvaloihin, kun Minnesota tarvitsi voittoa kipeästi.

Mikko Koivu ja Mikael Granlund.

Mikael Granlundin nouseminen Minnesotan ratkaisijaksi tärkeässä pudotuspeliottelussa ei tullut yllätyksenä joukkuetoveri Mikko Koivulle. Koivun mukaan Granlundilta odotettiin ehkä liikoja ensimmäisellä NHL-kaudella.

- Ihmiset eivät aina tajua, kuinka monta vuotta nuorilla kestää sopeutua. Maajoukkueessa hänen kanssaan pelattuani tiesin, että tämä tapahtuisi, Koivu kommentoi Star Tribune -lehdelle.

- Jos pelitaju, taidot ja asenne ovat kunnossa, yleensä sitä pärjää. Uskoin siihen, Minnesota-kapteeni totesi Granlundista.

Granlund on ottanut poikkeuksetta joukkueensa reppuselkään isoissa peleissä: ensin SM-liigassa ja sitten maajoukkueessa. Seuraava askel on johdattaa Minnesota suurtekoihin NHL:ssä.

Granlund ällistytti vastustajankin riveissä – "Uskomaton maali kukisti meidät"

Mikael Granlund.

Patrick Roy antoi Mikael Granlundille pisteet pudotuspelikamppailun ratkaisseesta suorituksesta.

Mikael Granlund.

Mikael Granlundin näyttävä voittomaali maanantai-illan ottelussa Coloradoa vastaan keräsi kehuja myös vastustajan aitiossa. Coloradon päävalmentaja Patrick Roy ei säästellyt sanojaan kehuessaan suomalaishyökkääjän suoritusta.

- Hän pelasi loistavasti siinä tilanteessa. Uskomaton maali kukisti meidät. Hän pelasi mahtavasti kulmassa ja vielä paremmin maalin edessä. Meillä oli kaksi pelaajaa maalin edessä, ja hän meni heistä läpi, Roy kommentoi.

- Hän ansaitsee pisteet siitä, NHL-legenda jatkoi.

Minnesota kukisti Coloradon Granlundin jatkoerässä syntyneellä maalilla 1-0. Wild isännöi Avalanchea toistamiseen perjantai-iltana. Colorado johtaa sarjaa voitoin 2-1.

Mourinho valmis heittämään pyyhkeen kehään Valioliigassa

Jose Mourinho.

Chelsea kohtaa Liverpoolin sunnuntain huippuottelussa. Jose Mourinhon ajatukset ovat jo viikon päässä häämöttävässä Mestarien liigan kamppailussa.

Jose Mourinho.

Chelsea haki arvokkaan maalittoman tasapelin Madridista jalkapallon Mestarien liigan välierän avausosassa. Joukkue sai ottelussa kuitenkin rutkasti huonoja uutisia: maalivahti Petr Cech ja toppari John Terry loukkaantuivat. Cechin kausi on ohi ja Terrykin on sivussa ainakin Mestarien liigan finaaliin asti, jos Chelsea sinne selviytyy.

Päävalmentaja Jose Mourinho on nyt valmis panostamaan kaiken mahdollisen menestymiseen Mestarien liigassa. Valioliigassa ero kärkijoukkue Liverpooliin on viisi pistettä, kun jäljellä on kolme sarjakierrosta. Joukkueet kohtaavat sunnuntaina Anfieldillä, joten Chelsealla olisi mahdollisuus kuroa Liverpoolin sarjajohto kahteen pisteeseen. Mourinho on kuitenkin valmis lepuuttamaan ykkösmiehistöään ensi viikon Mestarien liigan kamppailua varten.

- En voi päättää asiaa yksin. Minun on kuunneltava seuraa. Olen vain palanen, vain valmentaja enkä mitään muuta. Tiedän, mitä minä tekisin, mutta en ole seurapomo. Minun on keskusteltava seuran kanssa. Peluuttaisin niitä, jotka eivät pelaa keskiviikkona, Mourinho kommentoi Sky Sportsille.

Chelsea ja Atletico Madrid kohtaavat Mestarien liigan välierän toisessa osaottelussa viikon päästä Lontoossa.

Ruotsille jälleen jättipettymys: Karlsson ei tule MM-kisoihin

Erik Karlsson Suomi Ruotsi

Erik Karlsson on liian uupunut MM-kisoihin. Tre Kronorilla on lukuisia kieltäytymisiä.

Erik Karlsson Suomi Ruotsi

Ruotsin jääkiekkomaajoukkue joutuu selviytymään Minskin MM-kisoissa ilman tähtipuolustajaansa Erik Karlssonia. Ottawa Senatorsin pistelinko ilmoitti päätöksestään jättää MM-matka väliin tiistaina.

- Keskustelin juuri Pär Mårtsin kanssa ja kerroin olevani liian uupunut ja henkisesti väsynyt, Karlsson perusteli päätöstään Aftonbladetille.

Karlssonin lisäksi Minskin MM-kisoista ovat kieltäytyneet Henrik ja Daniel Sedin, Nicklas Bäckström sekä Patric Hörnqvist. Minskin MM-turnaus pyörähtää käyntiin 9. toukokuuta.

Niemi ja San Jose sysäsivät Los Angelesin kuilun partaalle

Antti Niemi.

San Jose katkaisi 4-3-voitollaan neljän pudotuspeliottelun tappioputkensa Los Angelesissä. Sarja on Sharksille katkolla torstaina.

Antti Niemi.

San Jose Sharks on jääkiekkoliiga NHL:ssä enää voiton päässä läntisen konferenssin välieristä. Sharks kaatoi Suomen aikaan keskiviikkoaamuna Los Angeles Kingsin kolmatta kertaa putkeen. San Josen ratkaisijaksi nousi ensimmäisessä jatkoerässä Patrick Marleau.

Kahdessa ensimmäisessä ottelussa peräti 13 maalia Kingsin verkkoon iskenyt San Jose joutui vieraskaukalossa kovempaan testiin. Los Angeles oli ottelusarjan ensimmäisessä voitossaan kiinni, kun Jeff Carter vei Kingsin 3-2-johdoon kolmannen erän alussa.

Sharksin tulokastähti Tomas Hertl venytti kuitenkin NHL-uran toisella pudotuspeliosumallaan ratkaisun jatkoajalle. Los Angeles painosti ensimmäisen jatkoerän alussa, mutta ei saanut iskettyä ratkaisevaa osumaa 28 kertaa torjuneen Antti Niemen taakse.

Sharksin juhlat alkoivat, kun Patrick Marleau laukoi joukkueensa ensimmäisen laukauksen jatkoerässä Jonathan Quickiä kohti. Joe Pavelski karvasi päädystä kiekon Marleaulle, jonka rystylaukaus pomppasi pudotuspeleissä vaisusti esiintyneen Quickin taakse.

San Jose eteni 4-3-vierasvoitollaan Kalifornian pudotuspelisarjassa jo 3-0-johtoon. Ottelusarja on Sharksille katolla Los Angelesissä torstaina.

KHL-pomo: Ovetshkinin syyttäminen on täysin anteeksiantamatonta

Aleksander Ovetshkin.

Aleksander Ovetshkin on saanut piiskaa Washingtonin jäämisestä pudotuspelien ulkopuolelle. Huhut tähtihyökkääjän KHL-siirrosta vellovat yhä voimakkaina.

Aleksander Ovetshkin.

Kanadalaiskanava TSN uutisoi hiljattain, että yksi KHL-seura lähestyisi Aleksander Ovetshkinia sopimustarjouksen kanssa. Ovetshkinin saama kritiikki Washingtonin jäämisestä pudotuspelien ulkopuolelle on saanut huhuihin entistä enemmän vauhtia.

KHL:n puheenjohtaja Aleksander Medvedev on sanonut, että Ovetshkin pystyy siirtymään KHL:ään vain, jos Washington suostuu purkamaan hänen vuoteen 2021 ulottuvan sopimuksensa. Esimerkiksi Ilja Kovaltshuk siirtyi KHL-kaukaloihin New Jerseystä juuri tällä tavalla. Medvedev ei hyväksy Ovetshkiniin kohdistunutta kritiikkiä.

- Ovetshkinin syyttäminen on täysin anteeksiantamatonta. Hän teki tällä kaudella 51 maalia. Kukaan muu pelaaja ei ollut lähelläkään sitä lukemaa. Syytöksillä yritetään luultavasti testata hänen kärsivällisyyttään, Medvedev kommentoi.

- Muistutan, että on olemassa laillinen tapa, jonka avulla pelaaja voi siirtyä toiseen liigaan ilman, että sopimuksia rikotaan. En mene yksityiskohtiin, mutta Kovaltshuk käytti sitä tapaa, kun hän päätti siirtyä SKA:han.

Medvedev ei paljastanut, onko Ovetshkin kertonut hänelle halukkuudestaan palata pelaamaan kotimaahansa.

Raskilta upea venytys – katso video!

Tuukka Rask.

Tuukka Rask esitti parastaan Bostonin ja Detroitin välisen pudotuspeliottelun päätöserässä. Rask venytti hanskansa Justin Abdelkaderin laukauksen eteen. Boston löi Detroitin 3-0.

Tuukka Rask.

Katso video Raskin torjunnasta

Hae lisää

Tervetuloa Ylen mobiiliuutisiin!

Kokeilemme palvelun avulla millainen käyttöliittymä sopisi parhaiten uutisten, urheilun ja sään seuraamiseen mobiilikäytössä.

Otamme mielellämme vastaan palautettasi siitä, mikä palvelussa toimii jo hyvin ja mitä mielestäsi voisi vielä kehittää.

Liitä mukaan päätelaitteesi malli ja sähköpostiosoitteesi, jos tarvitset apua ongelmatilanteessa.

Lähetä palautetta:

Lähetä