EU ehdottaa yhteisiä suuntaviivoja turvapaikka-asioihin – Suomi torjuu osan ehdotuksista

Pakolaisia Khioksen kaduilla huhtikuussa.

EU haluaa turvapaikkapäätöksentekoon ja vastaanotto-olosuhteisiin samoja käytäntöjä. Lisäksi unioni ehdottaa turvapaikanhakijoille ilmaista oikeusapua, mutta Suomen hallitus on päättänyt juuri päin vastoin.

Pakolaisia Khioksen kaduilla huhtikuussa.

Euroopan unioni haluaa yhtenäistää unionimaiden turvapaikkajärjestelmää. Euroopan komissio antoi unionimaille heinäkuussa neljä ehdotusta järjestelmän uudistamisesta, ja Suomi kertoi kantansa ehdotuksiin torstaina. Hallitus kannattaa suurinta osaa ehdotuksista, mutta joitakin kohtia se vastustaa.

EU ehdottaa, että turvapaikkapäätöksentekoa ja vastaanotto-olosuhteita yhdenmukaistetaan. Tavoitteena olisi varmistaa, että jäsenvaltiot tulkitsevat kansainvälisen suojelun perusteita samalla tavoin, ja että turvapaikkapäätökset pystyttäisiin tekemään tehokkaasti. Lisäksi kaikkien jäsenvaltioiden pitäisi taata hyvät vastaanotto-olosuhteet.

Suomi kannattaa yhdenmukaistamista mutta torjuu EU:n ehdotuksen ilmaisesta oikeusavusta. EU:n ehdotuksen mukaan hakija saisi ilmaista oikeusapua koko turvapaikkaprosessissa. Sitä vastoin hallitus rajoitti juuri kesällä turvapaikanhakijoiden oikeutta asianajajaan.

Rahaa kiintiöpakolaisten vastaanottajille

Ehdotuksissaan komissio pyrkii myös rajoittamaan turvapaikanhakijoiden ja suojelua saaneiden luvatonta liikkumista EU-valtioissa, jotta turvapaikkajärjestelmää ei käytetä väärin. EU säätäisi asetukset, joissa määriteltäisiin turvapaikanhakijan oleskeluoikeus- ja turvapaikkakäytännöt. Nämä komission ehdotukset käyvät Suomelle.

EU haluaa myös yhteiset säännöt uudelleensijoittamiselle, eli kiintiöpakolaisten vastaanottamiselle. Komission ehdotuksen mukaan maat hyväksyisivät vuosittain suunnitelman, jossa määriteltäisiin uudelleensijoitettavien valintaperusteet ja lukumäärä kullekin valtiolle. Lisäksi EU antaisi jäsenvaltiolle 10 000 euroa jokaista kiintiöpakolaista kohti.

Suomi kannattaa uudelleensijoittamisjärjestelmää ja tukirahaa. Hallituksen mukaan kiintiöpakolaisten vastaanotto pitäisi vakiinnuttaa myös maihin, jotka eivät ole perinteisesti sitä tehneet. Sen sijaan hallitus haluaa jatkossakin päättää itse uudelleensijoitettavien henkilöiden määrästä.

Pitkä piiritys päättymässä – Syyrian hallitus ja kapinalliset sopivat Darayan evakuoinnista

Raunioita.

Syyrian armeijan on piirittänyt Damaskoksen esikaupunkia vuodesta 2012. Sopimuksen mukaan hallituksen joukot päästävät kapinallistaistelijat ja siviilit poistumaan Darayasta.

Raunioita.

Syyrian hallitus ja kapinalliset ovat sopineet pitkään piiritetyn Darayan esikaupungin evakuonnista pääkaupungin Damaskoksen liepeillä. Hallituksen joukot ovat piirittäneet Darayaa jo vuodesta 2012 ja päästäneet alueelle vain vähäisiä määriä ruokaa.

Evakuoinnin on määrä alkaa perjantaina ja kestää kolme päivää.

Syyrian valtiollisen median mukaan noin 700 kapinallista päästetään siirtymään Darayasta pohjoiseen Idlibin maakuntaan, kun taas noin 4 000 naista ja lasta viedään suojiin kaupungin ulkopuolelle.

Sopimuksen mukaan kaupungista poistuvat kapinalliset saavat pitää henkilökohtaiset aseensa mutta raskas aseistus pitää luovuttaa hallituksen joukoille.

Hallitus saneli ehdot

Darayan antautumista voi pitää tärkeänä voittona presidentti Bashar al-Assadin hallinnolle. Kapinallisalue vain muutamien kilometrien päässä hallinnon keskuksesta oli piikki Assadin lihassa.

Uutistoimisto AP:lle puhunut aktivisti ja paikallisvaltuuston jäsen sanoi, että hallituksen valtuuskunta saneli ehdot kaupunkilaisten puolesta neuvotelleelle komitealle.

– Kukaan ei jää. Meidät pakotetaan lähtemään, mutta olomme olivat tulleet lähes sietämättömiksi. Me kestimme vuosia mutta emme kyenneet enää jatkamaan, Hussam Ayash sanoi uutistoimisto AP:lle.

Ayashin mukaan Darayan tilanteen teki kestämättömäksi se, että kaupungin kenttäsairaala tuhoutui pommituksessa viime viikolla. Lisäksi hallituksen joukot olivat viime kuukausina tunkeutuneet maanviljelystiloille, joilta kaupunki vielä sai ravintoa.

Hallitusta syytetään näännytystaktiikasta

Piiritetyssä esikaupungissa arvioidaan asuvan enää joitakin tuhansia ihmisiä. Ennen Syyrian sisällissotaa Darayassa oli noin neljännesmiljoona asukasta.

Vuosia kestäneen piirityksen aikana hallituksen joukot ovat tulittaneet Darayaa, tehneet sinne ilmaiskuja ja pudottaneet tynnyripommeja.

YK:n humanitaarisen avun päällikkö Stephen O'Brien raportoi YK:n turvallisuusneuvostolle tänä vuonna, että ankara ruokapula oli ajanut Darayan asukkaita syömään nälkäänsä ruohoa.

Oppositioaktivistit ja ihmisoikeusjärjestöt ovat syyttäneet Syyrian hallitusta tahallisesta siviiliväestön näännyttämisestä piiritetyissä kaupungeissa.

CNN: Yhdysvaltain alus ampui varoituslaukauksia kohti iranilaisalusta

Hieman epäselvä kuva Iranin vallankumouskaartin moottoriveneestä merellä.

Uutiskanava CNN:n mukaan Yhdysvaltain laivaston alus ampui kolme varoituslaukausta, kun iranilainen alus lähestyi ja kierteli kahta yhdysvaltalaisalusta ja kuwaitilaista alusta keskiviikkona Persianlahdella. Aiemmin Yhdysvallat syytti iranilaisalusten ahdistelleen Yhdysvaltain sota-alusta Hormuzinsalmessa.

Hieman epäselvä kuva Iranin vallankumouskaartin moottoriveneestä merellä.

Yhdysvaltain sota-alus ampui varoituslaukauksia Iranin vallankumouskaartin aluksen suuntaan keskiviikkona Persianlahdella, kertoo yhdysvaltalainen uutiskanava CNN.

Kanavan mukaan välikohtaus tapahtui Persianlahden pohjoisosassa. Iranilainen alus lähestyi kahta Yhdysvaltain laivaston alusta ja kuwaitilaista alusta ja kierteli niitä. Kun iranilainen alus ei poistunut lyhyen radiokeskustelun jälkeen, Yhdysvaltain alus ampui veteen kolme varoituslaukausta.

Aiemmin Yhdysvallat kertoi iranilaisten partioalusten ahdistelleen Yhdysvaltalaista sota-alusta USS Nitzeä Hormuzinsalmessa tiistaina. Yhdysvallat luonnehti iranilaisalusten toimintaa epäturvalliseksi ja epäammattimaiseksi.

– Tässä vaiheessa ei ole selvää, mitä aikeita Iranin aluksilla oli, mutta käytös ei ole hyväksyttävää ottaen huomioon, että Yhdysvaltain laiva oli kansainvälisillä vesillä, Valkoisen talon edustaja Josh Earnest sanoi.

– Tämäntyyppiset toimet ja väkikohtaukset ovat huolestuttavia ja ne voivat tarpeettomasti lisätä jännitteitä.

Iranin puolustusministeri Hossein Dehghan sanoi Iranin vallankumouskaartin alusten tehneen työtään ja tarkkailleen ulkomaisia aluksia Iranin aluevesien lähistöllä.

Möröltä terävä debyytti Timanttiliigassa – neljäs kovien nimien keskellä

Oskari Mörö Riossa

Oskari Mörö nousi mainiolla loppukirillään neljänneksi Timanttiliiga-debyytissään Lausannessa.

Oskari Mörö Riossa

Oskari Mörö teki debyyttinsä Timanttiliigassa Lausannen osakilpailussa. Hän juoksi kovien nimien keskelllä ajan 49,81 400 metrin aidoissa. 400 metrin aidat ei ole virallinen Timanttiliigan laji tänä vuonna, mutta kuului Lausannen kilpailun ohjelmaan.

Voittoon juoksi kahden vuoden takainen EM-kakkonen Viron Rasmus Mägi ajalla 48,59. Viime vuoden MM-voittaja Kenian Nicholas Bett kellotti toiseksi ajalla 48,68.

Tämän vuoden EM-kakkonen Espanjan Sergio Fernandez tuli heidän takanaan kolmanneksi tuloksella 49,22.

Vahvalla loppusuorajuoksullaan Mörö päihitti viidenneksi jääneen Filippiinien Eric Shauwn Crayn. Cray juoksi 49,88.

Rion olympialaisten kakkonen Kenian Boniface Tumuti jäi viimeiseksi, kun hän loukkasi jalkaansa loppusuoralla.

Vasta viime viikolla Mörö teki Rion olympialaisten alkuerissä Suomen ennätyksen 49,04. Lopputuloksissa Mörö oli välierien jälkeen 20:s. Amsterdamin EM-kisoissa tänä vuonna Mörö oli neljäs.

Sanni-fanit tekivät oman versionsa kohumusiikkivideosta

Sanni

Viime viikolla laulajatähti Sannin musiikkivideo aiheutti kiivasta keskustelua, ja lopulta levy-yhtiö päätyi musiikkivideon poistamiseen. Fanit ovat kuvanneet uuden version kohua aiheuttaneesta musiikkivideosta, koska he haluavat ilmaista tukensa artistille.

Sanni

Laulajatähti Sannin fanit ovat julkaisseet oman musiikkivideon Vahinko-nimisestä biisistä osoittaakseen tukensa artistille. Asiasta kertoo YleX.

Sannin musiikkivideo herätti viime viikolla paljon keskustelua. Osa koki Sannin Vahinko-nimisen kappaleen musiikkivideossa ongelmalliseksi sen, että alakouluikäiset lapset laulavat aikuisten suuhun sopivaa tekstiä. Osan mielestä taas videon kritisoiminen oli taas turhaa niuhottamista.

Uuden videon takana on noin 30 fania, jotka haluavat osoittaa tukensa Sannille. Fanit kirjoittavat YouTubeen ladatun videon saatetekstissä, että alkuperäisen musiikkivideon saama kohu oli ylimitoitettu.

– Haluamme tällä videolla ilmaista, että mielestämme Vahinko-biisin alkuperäisen videon kanssa oltiin vain hyvän asian kanssa liikenteessä. Kuitenkin asiasta onnistuttiin saamaan aikaan liiankin suuri kohu ja monia asioita vääristeltiin ja liioiteltiin, mikä johti videon poistamiseen.

Kelan pääjohtajakisaan ehtii vielä mukaan – spekulaatiossa mukana liuta kovia nimiä

Kansaneläkelaitos.

Pääjohtajan paikkaan ei enää tarvita keskustan jäsenkirjaa vai tarvitaanko sittenkin?

Kansaneläkelaitos.

Kansaneläkelaitoksen pääjohtajan hakuaika päättyy perjantaina puoliltaöin. Haku kerännee nyt aiempaa enemmän alan ammattilaisia ilman poliittisia kytkentöjä. Halutussa virassa on yli kuusi vuosikymmentä istunut maalaisliiton tai keskustapuolueen edustaja, mutta poliittinen kytkös aiotaan purkaa.

Kelan pääjohtajakisaan on lähtenyt esimerkiksi Elli, johon palaamme myöhemmin tässä jutussa. Hänellä on plakkarissa tohtorin tutkinto, vuosikymmeniä kestänyt virkaura sosiaali- ja terveysalan johtotehtävissä, useita asiantuntijuus- ja luottamustoimia ja liki vuosikymmen Kelan hallituksessa.

Puolenkymmentä Kelan toimintaa hyvin tuntevaa henkilöä pitää häntä varteenotettavana ehdokkaana, jolla olisi mahdollisuus nousta pääjohtajaksi, monen muun pätevän hakijan ohella – mikäli virkaan ei tarvita keskustan jäsenkirjaa. Olisiko meriittejä virkaan riittävästi?

Sarkomaa: Johtajaa ei ole päätetty etukäteen

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on vakuuttanut, että Kelan pääjohtajan paikka ei ole enää korvamerkitty puolueelle. Kelan johdossa on vuosikymmeniä ollut keskustan tai sen edeltäjän maalaisliiton jäsen, mutta nyt pääministeri haluaa toteuttaa sen, mitä jo eduskuntavaalien alla ehdotti – luopua poliittisisista virkanimityksistä.

Vahvana pääjohtajaehdokkaana pidetty entinen lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula (kesk.) potkaisi asiaan vauhtia, kun hän ilmoitti, että ei aio hakea virkaa. Hän myös sanoi, että Kelassa pitäisi luopua polittisin perustein valituista johtajista.

Pääministeri ei pääjohtajasta päätä. Ehdokkaan nimeävät Kelan valtuutetut eli täysi tusina suurimpien eduskuntaryhmien kansanedustajia. He tekevät esityksen tasavallan presidentille, joka vahvistaa nimityksen.

Valtuutettujen puheenjohtaja Sari Sarkomaa (kok.) on korostanut, että paikka on aidosti auki, eikä pääjohtajaa ole päätetty etukäteen. Virkaan valitaan pätevin.   

Nyt hakuprosessia seuraavat jännittävät, käykö todella näin. Moni epäilee sitä, että keskusta olisi noin vain valmis vähentämään vaikutusvaltaansa Kelassa radikaalisti.

Kolmen hengen johtajistossa ovat nyt edustettuina keskusta, kokoomus ja sosiaalidemokraatit. Kokoomuksen paikka täytettiin vasta reilu vuosi sitten, joten kokoomuksen on helppo kannattaa luopumista polittisesta virkanimityksestä.  

Virkaa mielivät harkitsevat nyt, että luottavatko he poliitikkoihin ja lähtevät mukaan kisaan. Kaikkien uraa avoin ja julkinen haku ei välttämättä edistä, joten turhaan hakemuksia ei kannata tehdä.

Hakijat tiedossa lauantaina

Kela on luvannut kertoa hakijoiden nimet lauantaiaamuna. Heidän joukostaan voisivat Kelan toimintaa läheltä seuranneiden arvioiden mukaan löytyä vaikkapa Kelan johtajat Kari-Pekka Mäki-Louhiluoma ja Mikael Forss sekä etuuspäällikkö Anne Neimala, sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee ja ylijohtaja Outi Antila sekä eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan valiokuntaneuvos Eila Mäkipää.

Esiin nousevat myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin nykyinen toimitusjohtaja Aki Lindén ja aiemmin samassa tehtävässä toiminut Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenonen sekä Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio, joka on entinen SDP:n kansanedustaja.

Raskaan sarjan poliitikkojen joukosta kohoaa esiin peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.). Rehulalta kuitenkin puuttuu virkaan vaadittu ylempi korkeakoulututkinto, ja hän on jo aiemmin kertonut, että tämän vuoksi hakua ei tarvitse edes pohtia.

Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professoria, aiemmin Kansaneläkelaitoksessa tutkimusprofessorina toiminutta Heikki Hiilamoa pidetään erittäin vahvana ehdokkaana, mutta hän ei liioin aio hakea virkaa.

Ehdokas selvillä lokakuussa

Virkaa hakeva Elli on Elli Aaltonen, Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja. Hän uskoo, että mahdollisuus tulla valituksi muilla kuin puoluepolittisilla perusteilla saa useampia sosiaaliturva-alan ammattilaisia ilmoittautumaan kisaan.

Aaltosen katsotaan olevan keskustalainen, mutta puolueen jäsenkirjaa hänellä ei ole. Aaltonen itse sanoo olevansa yhtä keskustalainen kuin tavallinen suomalainen, joka vaaleissa äänestää keskustaa.

Kelan valtuutettujen työvaliokunta kokoontuu näillä näkymin pohtimaan valintaa syyskuun alussa. Ehdokas pyritään valitsemaan lokakuun alkupuolella. Uuden pääjohtajan työ alkaa ensi vuoden alussa. Nykyinen pääjohtaja Liisa Hyssälä (kesk.) täyttää joulukuussa 68 vuotta ja lopettaa työt Kelassa.

Korjattu kello 21:45: Hanna Tainio on entinen SDP:n, ei kokoomuksen kansanedustaja.

Täydennetty kello 23:20: Elli Aaltonen kertoi Yle Uutisille hakevansa virkaa, aiemmin hän kertoi harkitsevansa hakemista.

Burkini-uimapuvun keksijä Ranskan kohusta: Vaate on ymmärretty väärin

Nainen uimassa burkini-uimapuvussa.

Libanonilais-australialainen Aheda Zanetti sanoo Ylelle kehittäneensä burkinin, jotta rantaelämä ja vesiurheilulajit olisivat myös niiden ulottuvilla, jotka eivät tahdo paljastaa vartaloaan. Suunnitteljan mukaan Ranskan rantakaupunkien burkinikiellot ja aiheesta noussut keskustelu ovat vauhdittaneet uima-asujen myyntiä.

Nainen uimassa burkini-uimapuvussa.

Peittävän burkini-uimapuvun suunnittelija Aheda Zanetti sanoo, että Ranskassa on ymmärretty vaatteen tarkoitus aivan väärin.

– Meille tämä uimapuku on iloinen asia, jonka avulla voimme integroitua australialaiseen yhteiskuntaan, Zanetti kuvailee puhelinhaastattelussa Sydneystä Ylelle.

Rantaelämä on olennainen osa australialaista kulttuuria – ja libanonilais-australialainen Zanetti kertoo kehittäneensä burkinin, jotta yhä useampi voisi ottaa siihen osaa.

– Olemme muslimeja, haluamme pukeutua peittävästi, mutta haluamme myös osallistua niihin moniin aktiviteetteihin, joita Australiassa voi harrastaa.

Zanettin mukaan uimapuku suunniteltiin siten, että se sopisi muillekin kuin muslimeille: hunnun sijasta burkiniin kuuluvassa pitkähihaisessa tunikassa on huppu. Sen lisäksi uima-asuun kuuluvat pitkälahkeiset leggingsit.

Kohu on parantanut myyntiä huimasti

Ranskassa burkinit nousivat julkiseen keskusteluun viime viikolla, kun useat eteläranskalaiset kaupungit kielsivät burkinien käyttämisen rannoillaan.

Pääministeri Manuel Valls kommentoi asiaa sanomalla, että hän tuomitsee muslimien leimaamisen, mutta kiellot ovat tarpeen yleisen järjestyksen säilyttämiseksi.

Entinen presidentti Nicolas Sarkozy puolestaan sanoi keskiviikkona, että burkinin käyttäminen on provokaatio, joka tukee radikaalia islamintulkintaa.

Zanettin mukaan burkini on vain sana, jonka hän keksi, jotta Lähi-idässä asuvat musliminaiset tunnistaisivat vaatteen. Hän sanoo, että burkan ja bikinit yhdistävän nimen oli tarkoitus kuvastaa idän ja lännen harmoniaa. Zanetti kiistää, että burkiniin liittyisi mitään poliittista.

Hänen mukaansa burkini-uimapukuja ostavat monenlaiset ihmiset:

– Naiset, joilla on ollut ihosyöpä. Naiset, jotka ovat allergisia aurinkovoiteelle. Naiset, jotka eivät halua paljastaa vartaloaan julkisesti, koska he eivät tunne oloaan enää mukavaksi bikineissä. Äidit, jotka ovat rannalla lastensa kanssa. Syitä on vaikka kuinka paljon.

Zanetti kertoo, että ennen Ranskan kohua noin 60 prosenttia hänen asujensa ostajista oli muslimeja ja 40 prosenttia muita.

Viikon sisällä ei-muslimien verkko-ostokset ovat kuitenkin lisääntyneet niin huimasti, että muslimiasiakkaat ovat jäämässä vähemmistöksi.

– Viime viikon aikana myynti on kasvanut ainakin 300 prosenttia, Zanetti sanoo.

– Joten nämä poliitikot ovat tehneet minulle suuren palveluksen, kun ajatellaan bisnestä. Mutta henkilökohtaisella tasolla on häiritsevää, että he ovat ymmärtäneet sen väärin.

Italian järistyksen kuolonuhrien määrä nousi 250:een

Rakennuksen raunioissa oransseihin huomioliiveihin pukeutunut mies ojentaa sinistä keppiä alempana olevalle keltatakkiselle miehelle, jolla on päässään oranssi kypärä. Taustalla näkyy vuoristoista maisemaa.

Jälkijäristykset herättivät pelkoa keskiviikkoisen maanjäristyksen koettelemissa kaupungeissa Keski-Italiassa.

Rakennuksen raunioissa oransseihin huomioliiveihin pukeutunut mies ojentaa sinistä keppiä alempana olevalle keltatakkiselle miehelle, jolla on päässään oranssi kypärä. Taustalla näkyy vuoristoista maisemaa.

Keski-Italian tuhoisan maanjäristyksen uhriluku nousee. Viranomaiset tiedottivat torstaina iltapäivällä, että kuolonuhreja on ainakin 250. Määrän arvioidaan vielä nousevan, koska etsinnät jatkuvat.

– Työskentelemme hellittämättä, kunnes viimeinenkin henkilö on löydetty, ja varmistamme, ettei kukaan ole loukussa, pelastustoimien tiedottaja Lorenzo Botti sanoi uutistoimisto AP:lle.

Torstaina iltapäivällä voimakas jälkijäristys pelästytti asukkaita uudelleen ja pakotti pelastustyöntekijät pakenemaan raunioista. Jälkijäristyksen pudottamat kivet vaurioittivat vakavasti 1400-luvun kirkkoa Amatricen kaupungissa.

Pahimmin keskiviikon järistyksestä kärsivät Amatricen, Accumolin, Arquata del Tronton ja Pescara del Tronton pikkukaupungit.

Rakennusalalle neuvottelutulos

Rakennustyömaa.

Rakennusteollisuuden ja Rakennusliiton tekemä sopimus noudattaa suurimmilta osin hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen kilpailukykysopimusta.

Rakennustyömaa.

Rakennusalan työnantajia edustava Rakennusteollisuus RT ja työntekijöiden Rakennusliitto ovat hyväksyneet tänään torstaina rakennusalalle saadun neuvottelutuloksen.

Sopimuksen mukaan liittojen nykyinen työehtosopimus säilyy voimassa helmikuun 2018 loppuun ilman palkankorotuksia. Työehtosopimukseen otetaan mukaan paikallista sopimista, joilla liittojen mukaan tehostetaan työajan käyttöä. Sopimuksen myötä työntekijän tai työntekijäryhmän kanssa voidaan sopia palkkauksesta, jossa huomioidaan esimerkiksi työn tavoiteaikataulu, työaikajärjestelyt ja työn laatu.

RT ja Rakennusliitto toivovat, että hallitus hyväksyy liittojen neuvottelutuloksen, joka vastaa enimmäkseen muttei täysin kilpailukykysopimusta.

– Sopimuksemme noudattaa vahvasti kilpailukykysopimuksen henkeä, vaikka se ei työajan pidennyksen osalta ole kirjaimellisesti kikyn mukainen. Neuvottelemamme paketti ajaa rakennusalalla paremmin niitä asioita, joihin kilpailukykysopimus tähtää, kertoo RT:n työmarkkinajohtaja Tapio Kari tiedotteessa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on luvannut sata miljoonaa euroa lisää verohelpotuksia, jos kilpailukykysopimuksen kattavuus saadaan 90 prosenttiin ennen elokuun lopun budjettiriihtä. Rakennusliitto tulkitsee nyt, että jos rakennusalan neuvottelutulos hyväksytään osaksi kilpailukykysopimusta, on siinä mukana tarvittava määrä palkansaajia lisäveronkevennysten varmistamiseksi.

Työkokeilu mukaan

Liittojen mukaan merkittävin uudistus sopimuksessa on työkokeilu, joka on tarkoitettu rakennusalalla aloittaville, nuorille, vanhoille, kantasuomalaisille ja maahanmuuttajille. Työkokeilusta ja siihen liittyvästä ohjauksesta sovitaan työnantajan ja luottamusmiehen kesken. Työkokeilun tuntipalkka on vähintään kuusi euroa, jonka päälle tulevat työehtosopimuksen mukaiset lisät.

– Työkokeilu tapahtuu ilman valtion rahoitusta, ja siihen ei liity palkkatuen hakemisen byrokratiaa, tiedottaa Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas.

Liittojen mukaan puolen vuoden kokeilun jälkeen työntekijällä on mahdollisuus siirtyä opiskelemaan alaa tai jatkaa työskentelyä tavallisessa työsuhteessa.

Nämä asiat kuntoon, niin Suomi pärjää jopa Piilaaksolle

Kolmen kuvan kollaasi

Suomalaisten suuryritysten olisi ryhdyttävä ostamaan kotimaisia startupeja. Siinä yksi lääke, minkä avulla ajatushautomo Demoksen mielestä Suomi voisi pärjätä kovassa kansainvälisessä kilpailussa. Pelkästään enkelisijoittajien suuri määrä ei yksin riitä.

Kolmen kuvan kollaasi

Suomi yltää tuon tuosta yhdeksi maailman yrittäjäystävällisimmistä maista. Eli startup-yrityksiä riittää, samoin tekijöitä. Liioin sijoittajien määrästä menestys ei ole kiinni.

Ajatushautomo Demos Helsinki selvitti, millaisia muutoksia tarvitaan, jotta suomalaiset startupit pysyisivät kilpailemaan digitaalisilla markkinoilla jopa Piilaakson kanssa. Demos esitteli selvityksen tuloksia torstaina.

Tässä Suomen salaiset aseet.

Ase nro 1: Yrittäjyys ja riskinotto kunniaan

Kannustetaan yrittäjyyttä. Yrittäjyys ei ole luonteenpiirre, vaan taito, jonka oppii tekemällä. Se on elämäntapa ja intohimo.

Jo olemassa olevien yritysten tiimejä ei pidä estää keksimästä uusia mahdollisuuksia, vaan kannustaa niitä ottamaan uusia riskejä. Tarvittaessa emoyritys voisi ostaa näin syntyneet yritykset takaisin siipiensä suojaan.

Demoksen selvityksessä muistutetaan, etteivät kaikki loistavat teknologiat synny Piilaaksossa, mutta sitä ei voi vähätellä. Toisaalta yrittäjyys kasvaa paikallisissa oloissa, mutta startupit joutuvat kilpailemaan maailmanlaajuisesti.

– Ajatus riskialttiista investoinneista startupeihin ei välttämättä sovi perinteiseen yrityskulttuuriin Suomessa, Demoksen selvityksen tehnyt tohtori Aleksi Aaltonen Warwick Business Schoolista sanoo.

Ase nro 2: Suuryritykset startup-ostoksille

Selvityksen mukaan suomalaisten suuryritysten olisikin ryhdyttävä ostamaan suomalaisia startupeja. Näin vanhoihin firmoihin saataisiin uutta potkua ja ärhäkkyyttä. Ja tietenkin uusia tuotteita ja palveluita.

Pohjoismaalaisiin startupeihin investoitiin tämän vuoden tammi-maaliskuussa 1,2 miljardia euroa. Kymmenen prosenttia maailman startupeista tehtiin täällä.

Kuitenkaan pohjoismaiset suuryritykset eivät tehneet näistä kaupoista yhtäkään. Toki rajanveto startupin kohdalla on vaikea. Esimerkiksi vaikkapa Nokian ja Wärtsilän jotkut yritysostot voidaan laskea startup-ostokseksi. 

– Startup-yrityksen ostaminen vaatii osaamista, jota ei ehkä vielä löydy laajasti pohjoismaisista yrityksistä. Kyky ostaa startupeja on tärkeä kilpailutekijä, tohtori Aleksi Aaltonen sanoo.

– Lisäksi kannattaa kysyä sitäkin, mitä startupit voisivat oppia suuryritykseltä.

Ase nro 3: Digitaalisista tuotteista alustoille

Suomen digitaaliset tuotteet ovat maailman huippuluokkaa. Nyt firmojen pitäisi siirtyä resurssien jakamisesta niiden hallitsemiseen.

Monet vanhat suuryritykset valmistautuvat toimimaan muiden bisnesekosysteemeissä käyttäen niiden digitaalisia alustoja. Digitaaliset alustat voisivat kasvaa Suomen vahvuudeksi.

Valtioneuvoston keväällä teettämän selvityksen mukaan suomalaisfirmoissa pohditaan kyllä vakavasti leviävätkö kuluttajamarkkinoiden palvelujakelumallit – applet ja uberit – myös yritysten välisille markkinoille.

Selvityksessä todettiin, että harvan yrityksen suunnitelmissa on oman digialustan ja sen päälle rakentuvan palveluekosysteemin luominen.

Demos huomauttaa, että tulevaisuuden liiketoiminta tapahtuu alustataloudessa. Toisin sanoen Suomi ei saa jäädä alustatalouden junasta. Alustat muuttavat yritysten strategian täysin.

Suomalaisnaisen surullinen kotiinpaluu tuhoutuneeseen italialaiskylään

Nainen katsoo kameraan.

Ritva Kettunen-Roselli muutti miehensä kanssa Italiaan Accumolin kylään viettämään rauhallisia eläkepäiviä. Nyt hän katselee maanjäristyksen turmeleman kotikylänsä raunioita epäuskoisin mielin.

Nainen katsoo kameraan.

Ylen Rooman-toimittaja Petri Burtsov tapasi forssalaissyntyisen Ritva Kettunen-Rosellin, joka saapui Suomen-lomaltaan kotiinsa Italiaan maanjäristyksestä kuultuaan.

Lohduton näkymä Accumolin kylässä sai Kettunen-Rosellin järkyttyneeksi.

Aviomies, Pietro Roselli, oli nukkumassa pariskunnan kotitalossa järistyksen sattuessa. Seinät kaatuivat päälle ja osa katosta romahti alas. Puoliso on tällä hetkellä hoidettavana paikallisessa sairaalassa, koska häneltä katkesi kylkiluita ja toinen silmä sai vammoja.

Vuoristokylän idylli jäi haaveeksi

Rosellin perhe muutti Accumolin kylään 13 vuotta sitten. Kumpaakaan ei kiinnostanut pääkaupungin Rooman melu ja ahtaus, vaan pariskunta halusi viettää eläkepäiviään rauhallisessa vuoristokylässä.

Nyt Ritva Kettunen-Roselli katselee kotiaan, jonne hänen ei ole lupa mennä ilman pelastustyöntekijää. Rakennuksen ulkoseinät ovat pystyssä, mutta sisätilojen vahingoista ei ole tarkkaa tietoa.

Kettunen-Roselli kiertelee kylän raittia. Tässä pikkukylässä kaikki tunsivat toisensa. Hän osoittaa yhtä tuhoutunutta taloa.

– Tuossa yksi perhe piti kahvilaa. Mitenköhän heidän kävi?

Vaara oli tiedossa

Tuhoisa maanjäristys ei tullut Accumoliin täydellisenä yllätyksenä. Alueella on ollut jo vuosia pienempiä järistyksiä.

Rosellin pariskunta kävi muiden asukkaiden tapaan maanjäristyskurssin, ja jossakin vaiheessa hälytysreppua pidettiin kotona valmiiksi pakattuna.

– Pienen järistyksen jälkeen sitä jaksoi olla vähän aikaa varuillaan, mutta sitten asia unohtui.

Tulevaisuus hämärän peitossa

Vaikka Ritva Kettunen-Roselli tiesi jo etukäteen kohtaavansa lohduttoman näkymän, mikään ei valmista ihmistä siihen, kun joutuu näkemään koko kotiympäristönsä tuhoutuneena.

Roselleille kävi sikäli onnellisesti, että he molemmat säilyivät hengissä, mutta entisellään heidän elämänsäkään ei tietenkään ole. Tuhotun kylän raunioille ei ehkä enää koskaan nouse entisenlaista elävää yhteisöä.

Pronssi-Potkonen nöyränä Nokian kansanjuhlassa – palkittiin tontilla!

Rion olympialaiset: Nöyrä pronssi-Potkonen Nokian kansanjuhlassa:

Rion paras suomalaisurheilija Mira Potkonen otettiin kotikaupungissa Nokialla vastaan sankarina. Tontilla palkittu pronssimitalisti ihasteli vastaanottoa Yle Urheilun haastattelussa: katso haastattelu kuvaa klikkaamalla!

Rion olympialaiset: Nöyrä pronssi-Potkonen Nokian kansanjuhlassa:

Nokialla juhlittiin torstaina kylän omaa urheilusankaria Mira Potkosta. Nyrkkeilijä otti Riossa nyrkkeilyn naisten 60-kiloisten sarjassa pronssia ja oli näin olympialaisten parhaiten menestynyt suomalaisurheilija.

- Joo, no mutta ei sitä jaksa kauaa murehtia, katse vain eteenpäin. Kirkkaammat mitalit odottavat minua joskus sitten siellä edessä, tuore mitalisti totesi nöyrästi Yle Urheilun haastattelussa.

Sadat nokialaiset olivat saapuneet kansanjuhlaan Nokian palloiluhallille, jossa kaupunki tarjosi juhlayleisölle myös kahvit. Potkosen Nokia palkitsi puolestaan omakotitalotontilla. Tampereen kaupunki puolestaan antoi 5000 euron stipendin Potkoselle.

- Hienoa että Nokian kaupunki tällaisen järjestää. Lämpimältä tuntuu ja hyvältä, että minua varten on tällaiset järjestetty, Potkonen ihasteli paikan päällä.

- Ja ihanaa, että porukka on katsonut telkkarista. Itkenyt, nauranut, hurrannut ja jännittänyt. Se on ihan mahtavaa.

Unelmasta totta

Potkonen toivoi, että hänen olympiasaavutuksensa innostaisi lisää ihmisiä nyrkkeilyn pariin. Potkonen oli esittänyt toiveen, ettei tilaisuuteen tuotaisi kukkia, vaan mahdolliset kukkarahat voisi lahjoittaa FC Nokian nuorisotyöhön.

- Toivon, että nyrkkeily saisi harrastajia, innokkaita nuoria ja vähän vanhempiakin innostumaan tästä lajista, Potkonen sanoi.

Rion mitalisti neuvoi myös niitä, jotka haaveilevat samanlaisesta olympiasankaruudesta.

- Unelmoi kaikesta mahdottomasta. Itsellekin tämä tuntui vielä joskus mahdottomalta ajatukselta, Potkonen kehotti.

Dilma Rousseffin viimeinen näytös alkaa Brasilian senaatissa

Brasilian väliaikaisesti virasta pidätetty presidentti Dilma Rousseff

Brasiliassa väliaikaisesti syrjään siirretyn presidentin Dilma Rousseffin kohtalo selviää tänään alkavassa käsittelyssä. Ensi viikon keskivaiheilla senaatti äänestää viraltapanosta. Virkasyyte jakaa brasilialaisten mielipiteitä.

Brasilian väliaikaisesti virasta pidätetty presidentti Dilma Rousseff

Olympialaisten päätyttyä Brasilia siirtyi jälleen seuraamaan yli kahdeksan kuukautta kestänyttä presidentti Dilma Rousseffin virkasyytteen käsittelyä. Prosessi kulminoituu ensi viikolla tuomioon, jonka seurauksena Rousseff mitä todennäköisimmin menettää virkansa.

Virkasyyte jakaa brasilialaisia selvästi kahteen leiriin.

– Onneksi pääsemme eroon 13 vuotta maatamme tuhonneesta hallituksesta, Yasmin Gravina sanoo Ipaneman metroaseman sisäänkäynnillä ja viittaa vuodesta 2002 lähtien hallinneen työväenpuolueen valtakauteen.

Vauraassa Rion eteläosan kaupunginosassa työväenpuolueen kannattajat ovat erityisen harvassa. Keskustassa heihin törmää helpommin.

– Äänestäjänä tunnen itseni petetyksi. Äänestin ehdokasta, joka yhtäkkiä syöstään vallasta ilman mitään konkreettista syytä, toteaa Alba Fontes odottaessaan linja-autoa kaupungin ydinkeskustassa.

Tuomio jo etukäteen selvä

Presidentin vastustajat syyttävät Dilmaa siitä, että hän muunteli valtion budjettia ilman kongressin hyväksyntää. Lisäksi hänen sanotaan rahoittaneen maataloustukiaisia valtio-omisteisten pankkien lainoilla, mikä ei ole Brasiliassa sallittua.

Rousseff siirrettiin toukokuussa väliaikaisesti syrjään enintään 180 päiväksi, jonka aikana tutkinta suoritettiin.

Senaatti on viime kuukaudet kuullut niin syyttäjiä kuin puolustajia. Tänään alkavalla viimeisellä kierroksella kuullaan ensimmäisinä päivinä jälleen todistajia ja maanantaina 29. syyskuuta Dilma Rousseff tulee itse esittämään puolustuksensa senaattiin.

Sen jälkeen jokainen senaattori saa sanoa mielipiteensä kymmenessä minuutissa. Senaattoreita on 81, minkä vuoksi tiistaiksi suunniteltu tuomio voi venyä keskiviikkoon. Lopulta viraltapanosta äänestetään – Dilma voidaan kaataa kahdella kolmasosalla senaatin äänistä.

– Lakia tulkittiin tietyllä tavalla, koska on olemassa enemmistö, joka vastustaa Dilmaa, työväenpuoluetta ja hänen liittolaisiaan. Sen tulkinnan mukaan hän olisi rikkonut lakia. Minusta sitä on virkasyytteen käsittelyssä liioiteltu, sanoo São Paulon yliopiston perustuslain asiantuntija Rubens Becak.

Becakin mukaan Dilman päivät ovat siitä huolimatta luetut, sillä tämä on menettänyt poliittiset liittolaisensa, joutunut yleisen mielipiteen arvostelemaksi ja median hyökkäyksen kohteeksi.

– Virkasyytettä tulisi käyttää erityisissä tapauksissa eikä vain epäsuosiossa olevan poliitikon poistamiseen. Nyt virkasyytteen käyttö banalisoituu, Becak jatkaa.

Käännös oikeaan

Presidentti Dilma Rousseff on alusta asti kutsunut virkasyytettä vallankaappaukseksi. Hän on syyttänyt varapresidenttiään takinkääntötempusta.

Väliaikainen presidentti Michel Temer on sanonut odottavansa, että virkasyyte saadaan käsiteltyä loppuun mitä pikimmin. Sen jälkeen hän voi hallita vapaammin ja edustaa maata myös ulkomailla.  Hänen hallituksensa on ottanut varsin konservatiivisen linjan. Kabinetti koostuu pelkästään valkoisista miehistä.

Laulaja Doralise Gonçaga, joka asuu väliaikaista presidenttiä vastustavien taiteilijoiden valtaamassa kulttuurikeskuksessa, on Dilman kanssa samaa mieltä.

– Kyseessä on aristokratian ja porvariston vallankaappaus. He eivät halua köyhiä yliopistoihin. He marginalisoivat ja haluavat tuhota mustan nuorison, Doralise sanoo.

Osa Lulan perintöä

Dilma valittiin työväenpuolueen karismaattisen johtajan, presidentti  Luiz Inacio Lula da Silvan seuraajaksi vuonna 2011. Puolueen valtakauden aikana yli 30 miljoonaa ihmistä nousi köyhyydestä keskiluokkaan.

Pari vuotta sitten Brasilian sukelsi syvään lamaan. Lisäksi maata on ravistellut öljyjätti Petrobrasiin liittyvä massiivinen korruptioskandaali, joka on tuonut päivänvaloon niin työväenpuolueen kuin muidenkin puolueiden poliitikkojen rötöstelyjä. Dilman suosio aloitti syöksykierteen melkein välittömästi hänen tultuaan valituksi toiselle kaudelleen.

Brasilian pörssi ja valuutta ovat vahvistuneet siitä lähtien kun Rousseff siirrettiin syrjään toukokuussa. Brasilialaiset kuitenkin epäilevät, onko Michel Temer tarpeeksi pätevä saattamaan maa kasvun tielle. Kansalaiset ovat muutenkin varsin kypsiä politiikkaan juuri korruption takia.

– Kun tämä Dilman virkasyyte saadaan loppuun asti käsiteltyä, epäilen todella tullaanko varapresidenttiä vastaan sitten vielä nostamaan syytteitä, Professori Becak sanoo ja muistuttaa että varapresidentti on Dilman tapaan syyllinen ja voisi saada virkasyytteen. Syyte ei ole vain edennyt yhtä rivakasti kongressissa.

– Miten sama asia voidaan nähdä yhden henkilön kohdalla rikoksena ja toisen henkilön kohdalla ei? Onhan se aika epäilyttävää, Becak jatkaa.

Kysymykseen siitä miten Brasilia saataisiin jälleen kukoistamaan taloudellisesti ja poliittisesti, koiraansa taluttava Otto Flacke vastaa:

– Poliitikot tulee vaihtaa, sillä tätä on kestänyt jo vuosia. Ja brasilialaiset tulee ravistaa hereille.

Verkkokirjakaupassa pitää olla tarkkana – ostoskoriin voi päätyä vaikka pieleen käännetty klassikko

Kirjaa lukeva nainen.

Verkossa toimivat kirjakaupat eivät pysty valvomaan kaikkia tuotteitaan. Ostaja voi kokea ikävän yllätyksen, kun postista kolahtaa kirja, jonka tekstiä voi tuskin lukea.

Kirjaa lukeva nainen.

Verkkokirjakauppojen laajan valikoiman kääntöpuoli tulee vastaan, kun luulee ostavansa kunnollisen kirjan kohtuuhintaan, mutta sisältö onkin pelkkää roskaa.

– Tällaisia tapauksia tulee valitettavasti silloin tällöin vastaan. Koska valikoimamme sisältää miljoonia kirjoja, emme pysty mitenkään valvomaan kaikkea, myöntää Suomalaisen Kirjakaupan ostojohtaja Reetta-Liisa Pikkola.

Esimerkiksi Suomalaisen Kirjakaupan verkkokaupan kautta voi ostaa kirjoja lukuisilta ulkomaisilta kustantajilta ja brändeiltä.

– Meillä on yhteistyökumppaneita Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa. Kukaan ei pysty käymään läpi kaikkea materiaalia, mitä heidän tietokantaansa ilmestyy. Voimme poistaa jotain, mutta sitten sinne ilmaantuu taas jotain, mikä ei vastaa laatuvaatimuksiamme. Se on loputon suo, huokaa Pikkola.

Laajan valikoiman ylläpidossa on siis kääntöpuolensa.

– Haluamme palvella asiakkaita mittavalla valikoimalla, mutta siinä on riskinsä. Onneksi asiakkaat ovat tarkkoja ja nostavat esiin asioita.

Verkkokaupan ongelmat nousivat esiin, kun sosiaalisessa mediassa ovat viime päivinä levinneet kuvat William Shakespearen Kuningas Lear -näytelmästä. Suomalaisen Kirjakaupan sivuilta tilatun Createspacen julkaiseman kirjan teksti on tätä tasoa:

"Lear käytetään nauttii absoluuttista valtaa ja sitä imarreltu, ja hän ei reagoi hyvin kiistämättä tai kyseenlaiseksi."

Kirjan ostaneen Taina Saarisen Facebookiin ja Twitteriin jakamat kuvat ovat levinneet laajasti ja ihmiset ovat ihmetelleet kirjakaupan toimintaa.

Eikö vaarana ole oman brändin tuhriintuminen, jos verkkokaupan kautta voi ostaa mitä tahansa?

– Totta kai olemme pettyneitä ulkomaisiin yhteistyökumppaneihin, kun tällaista pääsee tapahtumaan. Pyrimme nyt poistamaan kyseisen kirjan kustantajan tuotteita. Createspace ei edes varsinaisesti ole kustantamo, vaan alusta omakustanteille, sanoo Pikkola.

Suomalainen Kirjakauppa ei aio kuitenkaan ruveta karsimaan verkkokauppansa valikoimaa.

– Silloin vaarana olisi, että valikoima kutistuisi liikaa. Lisäksi mukana voisi mennä hyviäkin teoksia, perustelee ostojohtaja Reetta-Liisa Pikkola.

Yhdysvaltain varapresidentti varoittaa rakentamasta toista Nord Stream -kaasuputkea

Stefan Löfven ohjaa kädellään Joe Bidenia kohti ovea. Biden ottaa askelta kohti ovea. Molemmilla on tummansiniset puvut ja erilaiset siniset kravatit. Miehet hymyilevät. Seinällä taustalla on Yhdysvaltain ja Ruotsin lippuja. Oven takana seisoo turvamies mustassa puvussa.

Yhdysvaltain mielestä Euroopan ei ole sopiva aika lisätä riippuvuttaan Venäjän kaasusta.

Stefan Löfven ohjaa kädellään Joe Bidenia kohti ovea. Biden ottaa askelta kohti ovea. Molemmilla on tummansiniset puvut ja erilaiset siniset kravatit. Miehet hymyilevät. Seinällä taustalla on Yhdysvaltain ja Ruotsin lippuja. Oven takana seisoo turvamies mustassa puvussa.

Uusi mahdollinen kaasuputki Venäjältä Saksaan ei miellytä Yhdysvaltoja.

– Nord Stream 2 -kaasuputki on Euroopalle huono kauppa, Yhdysvaltain varapresidentti Joe Biden sanoi tiedotustilaisuudessa. Biden keskusteli vierailullaan Ruotsissa muun muassa kaasuputkesta Ruotsin pääministerin Stefan Löfvenin kanssa.

Kaasuyhtiö Gazprom haluaa rakentaa Itämereen uuden kaasuputken ensimmäisen viereen. Gazpromista enemmistön omistaa Venäjän valtio.

Kaasuputki lisäisi Euroopan riippuvuttaa venäläisestä kaasusta. Bidenin mukaan Eurooppa tarvitsee muita energiavaroja, ei uutta Nord Stream -putkea. Hän arvioi, että putken rakentaminen horjuttaisi edelleen myös Ukrainan asemaa.

Bidenin mukaan minkään maan ei pitäisi käyttää energiaa painostuskeinona.

Hän totesi kuitenkin, että eurooppalaiset johtajat keskustelevat hankkeesta ja päätös on heidän.

Ruotsissa kaasuputkesta on puhuttu myös turvallisuuspolitiikan kysymyksenä. Rakennusvaiheessa Gazprom käyttäisi tukikohtana gotlantilaista satamaa, kuten ensimmäistäkin putkea rakennettaessa. Itämeren turvallisuustilanne on kuitenkin viime aikoina heikentynyt ja Gotlannin strateginen sijainti korostunut.

Biden kehui tilaisuudessa vuolaasti Ruotsin pakolaispolitiikkaa. Ruotsin-vierailu pohjustaa pakolaishuippukokousta, jota Yhdysvallat ja Ruotsi isännöivät yhdessä syyskuun lopussa. Biden saapui Ruotsiin vierailtuaan Turkissa ja Baltiassa.

Poliisilta uutta tietoa Forssan yhteenotosta

Poliisiauto.

Poliisin tietoon on tullut yksi uusi pahoinpitely ja kaksi vahingontekoa. Poliisin mukaan jonkinlainen kostomieliala lienee yksi syy tiistai-iltana tapahtuneeseen yhteenottoon.

Poliisiauto.

Forssan vastaanottokeskuksen pihalla tiistaina tapahtuneesta yhteenotosta on saatu lisätietoja.

Poliisin mukaan torstaina on kirjattu yksi uusi rikosilmoitus pahoinpitelystä, jossa uhrina on ollut paikallinen tyttö. Pahoinpitely on poliisin mukaan tapahtunut Saksankujalla tiistaina yhteenoton aikaan. Rikosylikomisario Martti Hirvonen kertoo Ylelle, että uhri on alaikäinen ja hän on ollut paikalla vastaanottokeskuksen pihalla yhteenoton aikaan.

Tytön vammat ovat lieviä ja asian selvittely on vielä kesken. Hirvosen mukaan poliisilla ei ole tietoa epäillyn pahoinpitelijän henkilöllisyydestä.

Poliisille on pahoinpitelyn lisäksi tehty torstaina rikosilmoitukset kahteen autoon kohdistuneesta vahingonteosta. Pysäköityjä autoja on vahingoitettu lyömällä niitä jollakin esineellä. Autot oli pysäköity vastaanottokeskuksen läheisyyteen.

Kahden pahoinpitelyn tutkinta edennyt

Yhteenoton jälkeisenä yönä otettiin kiinni 18-vuotias mies, joka on edelleen pidätettynä. Miestä epäillään tällä hetkellä kahdesta pahoinpitelystä ja yhdestä laittomasta uhkauksesta. Vielä eilen poliisi kertoi epäilevänsä miestä yhdestä pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta. Pidätetyllä on aikaisempaa väkivalta- ja huumerikostaustaa. Poliisin tiedossa ei ole, että hän olisi osallistunut ääriryhmien toimintaan.

Huomenna perjantaina tutkinnanjohtaja päättää, esitetäänkö miestä vangittavaksi.

Poliisi on myös kuulustellut turvapaikanhakijoita asianomistajina aiemmin elokuussa tapahtuneisiin pahoinpitelyihin. Lisäksi yhtä henkilöä on tänään kuulusteltu epäiltynä kantasuomalaisen 15-vuotiaan pojan pahoinpitelyyn, joka tapahtui Prisman parkkipaikalla maanantaina.

Poliisi: "Jonkinlaista kostomielialaa"

Hämeen poliisi toteaa tiedotteessaan, että ilmapiiri Forssan seudulla on ollut viime aikoina kireä. Poliisin käsityksen mukaan 15-vuotiaan pahoinpitely aiheutti joillekin tiistain nujakkaan osallistuneille kostonhalua maahanmuuttajia kohtaan. Nuorison keskuudessa kiertänyttä kostomielialaa pidetäänkin yhtenä syynä tiistai-iltana tapahtuneeseen yhteenottoon.

Vastaanottokeskuksen asukkaat olivat poliisin mukaan tiistaina osanneet odottaa jotakin, ja olivat havainneet jo hyvissä ajoin suomalaisten kokoontumisen lähistölle.

Perustulokokeilu hahmottuu – 2 000 valitun on pakko osallistua

Perustulola-kyltti.

Ehdotuksen mukaan perustulokokeiluun valittaisiin 2 000 työtöntä, joiden olisi pakko osallistua kokeiluun. He saisivat kuukausittain 560 euroa verovapaata tuloa. Asiaa koskeva ehdotus lähtee lausuntokierrokselle syyskuun alussa.

Perustulola-kyltti.

Ensi vuoden alussa alkavan perustulokokeilun yksityiskohdat ovat tarkentuneet. Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää lausuntoja ehdotuksesta, jolla perustulokokeilu toteutettaisiin.

Kokeiluun otettaisiin mukaan 2 000 henkilöä, jotka saavat työttömyysturvaa, peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea. Satunnaisotannalla valitut henkilöt olisivat iältään 25–58 vuotta, ja heidän olisi pakko osallistua kokeiluun, jotta tulokset eivät vääristyisi. Koska pakollisen kokeilun perustulo korvaisi nykyiset perusturvaetuudet, tulon olisi oltava työmarkkinatukea ja peruspäivärahaa vastaava summa.

Perustulon suuruudeksi esitetään 560 euroa, joka olisi verovapaata tuloa. Perustulon maksaisi Kela.

Sosiaali- ja terveysministeriö pitää osittaista perustuloa parhaana vaihtoehtona. Täydellinen perustulo, joka korvaisi olemassa olevia ansiosidonnaisia etuuksia, ei olisi poliittisesti tai taloudellisesti mahdollinen.

Sosiaali- ja terveysministeriön ehdotuksesta voi antaa lausunnon syyskuun 9. päivään asti. Lausuntopyyntö on lähetetty muun muassa elinkeino- ja työntekijäjärjestöille, työttömien yhdistykselle, opiskelijajärjestöille ja ministeriöille.

Perustulokokeilu on yksi hallituksen kärkihankkeista ja se on tarkoitus toteuttaa vuosina 2017–2018. Kokeiluun valittuja verrataan verrokkiryhmään kuuluviin, jotka eivät saa perustuloa.

Kahden vuoden kokeilun tavoitteena on kannustaa muun muassa työn vastaanottamiseen. Seurantatutkimuksen avulla otetaan selvää, edistääkö perustulo työllistymistä.

Yle MTV:n yhteistyöavauksesta: "Haluja on molemmin puolin, konkretia vielä hyvin kaukana"

mtv ja yle -logot

Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtaja Atte Jääskeläinen ei tyrmää yhteistyötä MTV:n kanssa. Jääskeläinen kuitenkin pitää MTV:n toimitusjohtajan avausta enemmän ideoiden heittelemisenä ilmaan, ei konkreettisena ehdotuksena.

mtv ja yle -logot

Talousvaikeuksissa olevan MTV:n toimitusjohtaja Jarkko Nordlund väläytti laajaa yhteistyötä Yleisradion kanssa. Nordlundin mielestä MTV voisi kehittää uutistoimintaa yhteistyössä Ylen kanssa. Nordlund listasi muiksi yhteistyökohteiksi urheiluoikeudet ja ohjelmahankinnan.

Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtajan Atte Jääskeläisen mukaan yhtiöt ovat tehneet historiansa aikana paljon yhteistyötä esimerkiksi urheiluoikeuksien ostamisessa, myymisessä ja jakelussa. Muun muassa jalkapallon MM-kisaoikeuksia on hankittu aiemmin yhdessä, ja yhtiöt ovat hoitaneet oman osuutensa suurtapahtuman lähettämisestä.

– Nyt on kysymys siitä, onko tulevaisuudessa merkittäviä konkreettisia hankkeita, joissa yhteistyötä voidaan tehdä. Haluja on varmasti molemmin puolin, mutta konkretiasta ollaan vielä hyvin kaukana.

Jääskeläinen muistuttaa, että Ylen tulevaisuutta pohtinut Satosen työryhmä kehotti Yleä hakeutumaan yhteistoimintaan kaupallisen median kanssa sananvapauden ja monimuotoisen median turvaamiseksi.

Millaista yhteistyötä yhtiöt voisivat sitten tehdä uutistoiminnan puolella?

Vastaavan päätoimittajan mielestä on selvää, että ratkaisu ei voi olla uutistoiminnan yhdistäminen, jos Suomessa halutaan pitää yllä monipuolista ja -arvoista viestintää.

– Pitää hakea sellaisia keinoja, joilla myös MTV:n uutistoiminta voi pysyä vahvana. Tulee mieleen, onko meidän perusrakenteissa jotain sellaista, jossa kustannuksia voidaan pienentää yhteistyöllä. Ehkä teoriassa myös kuvan- ja uutishankinnassa voisi tehdä jonkinlaista yhteistyötä.

Jääskeläinen ei usko, että yhteistyö Ylen kanssa on ratkaisu kaupallisen median rakenteellisiin ongelmiin, sen verran syviä liiketoimintamalleihin liittyvät vaikeudet ovat. Hänestä julkinen keskustelu asiasta parantaa kuitenkin kaikkien asianosaisten tilannekuvaa.

Yle ei ole vielä aloittanut neuvotteluja STT:n kanssa

Satosen työryhmän raportin julkistamisen jälkeen keskusteltiin Ylen mahdollisesta yhteistyöstä STT:n kanssa. Nyt MTV ilmaisee kiinnostusta samaan, miksi?

Atte Jääskeläisen mukaan median liiketoimintamallien muuttuminen on vaikeuttanut journalismin rahoitusta.

– Viihteelle, urheilulle ja fiktiolle löytyy edelleen rahoitusta. Toimijat ja päättäjät ovat huolissaan, miten erityisesti kaupallinen journalismi tulevaisuudessa rahoitetaan. Tämä on ihan perusteltu huoli.

Yhteistyöneuvotteluja STT:n kanssa ei ole vielä aloitettu, Jääskeläinen kertoo. Hän kuitenkin löytää yhden keinon, jolla MTV:n ahdinkoa voitaisiin helpottaa. MTV on suuri STT-maksujen maksaja.

– Voi tietysti kysyä, onko MTV:n uutistoiminta kykenevä maksamaan näitä korkeita STT-maksujaan? Ehkä se on asia, jota kaupallisen median tulevaisuutta selvittävä työryhmä sitten pohtii.

Ulkoasiainvaliokunta pui transpondereita ja Turkkia ylimääräisessä kokouksessa

Antti Kaikkonen

Suomen tulee jatkaa keskustelua Turkin kanssa kahdenvälisesti ja EU:n kautta, valiokunta katsoo.

Antti Kaikkonen

Ulkoasiainvaliokunta kokoontui torstaina ylimääräiseen kokoukseen käsittelemään Turkin tilannetta ja muita kesän ajankohtaisia ulkopoliittisia kysymyksiä. Kokouksessa tarkasteltiin lyhyesti myös Suomen ja Venäjän suhteita liittyen presidentti Sauli Niinistön ehdotukseen Itämerellä lentävien hävittäjien paikantamisen mahdollistavista transpondereista.

– Saimme siitä [transponder-asiasta] lyhyen katsauksen ulkoministeriltä. Asia on kesken, ja on toivottavaa, että Naton ja Venäjän keskinäisissä keskusteluissa tuo hanke etenee, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk.) totesi kokouksen jälkeen.

Valiokunta piti valtionjohdon toimintaa transponder-kysymyksessä oikeansuuntaisena.

– Meillä oli hyvin keskusteleva kokous, mutta tulkitsen niin, että valiokunta pitää yleisesti ottaen perusteltuna Suomen hallituksen toimintalinjaa näissä asioissa.

Ylimääräisessä neuvonpidossa ei käsitelty presidentti Vladimir Putinin vasta koollekutsumaa yllätysharjoitusta, jossa Ukrainaan rajautuvat eteläisen sotilaspiirin joukot on määrätty välittömään taisteluvalmiuteen.

–  On fakta, että näitä harjoituksia Venäjä on aika-ajoin järjestänyt. Harjoituksia on tosin myös ollut Euroopan alueella. On harmillista, jos ne ovat merkkejä jonkinlaisesta kasvaneesta jännitteestä.

"Ministeritasoista keskustelua Turkin kanssa syytä jatkaa"

Pääasiassa ulkoasiainvaliokunta keskittyi Turkin tapahtumiin ja tuoreeseen hyökkäykseen Syyrian puolelle.

– Kansainvälisessä politiikassa on aina iso asia, jos toisen maan raja ylitetään panssarivaunuilla ilman lupaa. Näin on käynyt, ja nyt on kyllä syytä, että kansainvälinen yhteisö tähän reagoi. Pohdinta on varmasti menossa, että mikä se reagointitapa voisi olla, Kaikkonen sanoo.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan mukaan on tärkeää, että Suomi jatkaa ministeritasoista keskustelua Turkin kanssa ja painottaa ihmisoikeuksia, demokratiaa, oikeusvaltiota ja lehdistön vapautta.

– Henkilökohtaisesti kyllä katson, että Turkissa on tapahtunut ylilyöntejä viime aikoina. Toki vallankaappausyritys oli vakava ja se piti tuomita, mutta kehitys sen jälkeen on ollut huolestuttavaa.

Ulkoasiainvaliokunta näkee, että myös EU:n ja Turkin välistä vuoropuhelua on syytä pitää yllä.

– EU:n piiristä on tullut aika hajanaisia kannanottoja aihepiiriin liittyen. EU:n olisi tärkeää olla tässä asiassa nykyistä yhtenäisempi ja selkeämpi, Kaikkonen toivoo. 

Hallitus kannattaa virtuaalivaluuttojen sääntelyä

grafiikkaa

Hallitus tukee EU:n komission ehdotusta rahanpesudirektiivistä, jolla säänneltäisiin muun muassa anonyymien virtuaalivaluuttojen, kuten Bitcoinin käyttöä

grafiikkaa

Suomen halitus on antanut tukensa EU:n komission ehdottamille muutoksille rahanpesudirektiiviin. Direktiivilllä tavoitellaan terrorismin rahoituksen torjumista ja viranomaisten tiedonvaihdon parantamista.

Komissio ehdottaa muun muassa keskitettyjä järjestelmiä, joista viranomaiset saisivat tietoa pankki- ja maksutilien haltijoista.

Säännökset rahanpesun torjunnasta koskisivat myös virtuaalivaluuttojen vaihtopalveluja ja lompakkopalvelujen tarjoajia. Niissä palveluntarjoajien olisi tunnistettava asiakas ja ilmoitettava epäilyttävistä liiketoimista. Hallitus pitää kuitenkin tärkeänä, että sääntelyllä ei rajoiteta tarpeettomasti uusien maksuvälineiden kehittymistä.

Uusia rajoituksia olisi tulossa myös etukäteen ladattaville sähköisille maksuvälineille kuten prepaid-korteille. Ehdotuksen mukaan niillä ei enää voisi maksaa verkossa ja korteille saisi ladata rahaa enintään 150 euroa tunnistautumatta.

Hae lisää

Tervetuloa Ylen mobiiliuutisiin!

Kokeilemme palvelun avulla millainen käyttöliittymä sopisi parhaiten uutisten, urheilun ja sään seuraamiseen mobiilikäytössä.

Otamme mielellämme vastaan palautettasi siitä, mikä palvelussa toimii jo hyvin ja mitä mielestäsi voisi vielä kehittää.

Liitä mukaan päätelaitteesi malli ja sähköpostiosoitteesi, jos tarvitset apua ongelmatilanteessa.

Lähetä palautetta:

Lähetä