Eteläafrikkalaisesta kansallispuistosta löytynyt kymmeniä kuolleita eläimiä

Eläimet, joista suurin osa on sakaaleja, ovat nielleet myrkyllistä ainetta.

Eteläafrikkalaisesta kansallispuistosta on löytynyt yli 40 myrkytykseen kuollutta eläintä. Suurin osa kuolleista eläimistä on sakaaleja, mutta joukossa on myös mangusteja, kettuja ja variksia.

Kansallispuisto sijaitsee lähellä eteläistä rannikkokaupunkia Port Elizabethiä.

Viranomaiset epäilevät, että asiaan liittyy rikos.

– Tämä on pahin ilkeämielinen eläinten myrkytys missään kansallispuistossa Etelä-Afrikassa, arvioi puiston luonnonsuojelupäällikkö John Adendorff uutistoimisto AFP:lle.

Hänen mukaansa laboratoriokokeet ovat vahvistaneet, että eläimet ovat nielleet myrkyllistä metomyyliä, joka on torjunta-aine.

Aiemmin sakaaleita on löytynyt ansoista samaan aikaan, kun paikalliset maanviljelijät ovat ilmaisseet huolensa, että ne saalistavat lampaita ja vuohia.

– Uskomme, että on ihmisiä, jotka ajattelevat, ettei sakaaleilla ole mitään merkitystä.

Vartijat käyvät yhä läpi suurta kansallispuistoa, jossa järjestetään niin sanottuja riista-ajeluita.

– Uskomme, että on vielä enemmän eläimiä, jotka makaavat kuolleena kansallispuistossa, Adendorff sanoo.

Hän huomauttaa, että jos toiset eläimet syövät kuolleiden eläinten raatoja, ne kuolevat myös.

Ensimmäiset havainnot kuolleista sakaaleista tekivät riista-ajelulla olleet turistit.

Korkeasaaren eläintarha täyttää 125 vuotta

Eläimille voi juhlavuoden kunniaksi antaa lahjoja.

Korkeasaaren eläintarha juhlistaa tänä viikonloppuna 125-vuotispäiviään.

Vuosipäivänä Korkeasaaressa voi eläinten katselun ohessa nähdä teatteriesityksiä tarhan historiasta, osallistua opastetulle kierroksille ja jututtaa eläintarhan työntekijöitä. Myös lapsille on järjestetty ohjelmaa.

Helsingin kaupungin tervehdyksen juhlaan tuo apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen. Lisäksi yleisö voi esittää omia muistojaan eläintarhasta.

Juhlavuoden kunniaksi eläintarhan eläimille voi antaa lahjoja, kuten keilapalloja pedoille, ruohomattoja märehtijöille, riippukeinuja tropiikin eläimille ja pehmoeläimiä villieläinsairaalaan sekä berberiapinoille. Lahjalista on nähtävillä tapahtuman nettisivulla.

Juhlapäivänä ovat voimassa eläintarhan normaalit lippuhinnat.

KD:n puoluehallituksen odotetaan hautaavan puheenjohtajan vaihtohankkeen

Päivi Räsänen eduskuntaryhmän kokouksessa Lahdessa

Kristillisdemokraattien puoluehallituksen odotetaan tänään luopuvan ylimääräisestä puoluekokouksesta, jossa piti mahdollistaa puoleen puheenjohtajan vaihtaminen ennen kevään eduskuntavaaleja. Puoluehallitus kokoontuu aamupäivällä ja tiedottaa päätöksistä puolen päivän jälkeen.

Päivi Räsänen eduskuntaryhmän kokouksessa Lahdessa

Kristillisdemokraattien puoluehallituksessa virisi alkukesästä hanke vaihtaa puheenjohtajaksi Päivi Räsäsen tilalle EU-vaaleissa menestynyt Sari Essayah. Essayahin uskottiin vievän puolueen eduskuntavaaleissa parempaan tulokseen kuin Räsäsen.

Puheenjohtajan ennenaikainen vaihto olisi vaatinut muutoksen puolueen sääntöihin ja sitä varten puoluehallituksen olisi pitänyt tämänpäiväisessä kokouksessaan päättää ylimääräisestä puoluekokouksesta.

Hankkeelta putosi pohja, kun Essayah ilmoitti tukevansa Räsästä eikä halunnut asettua ehdokkaaksi. Kun muitakaan ehdokkaita ei ilmaantunut, aikeet Räsäsen kaatamiseksi kuivuivat kokoon.

YK:n turvaneuvosto tuomitsi toimittajan teloituksen – "Osoittaa ISIS:n brutaaliutta"

Päiväämätön arkistokuva yhdysvaltalaistoimittaja James Foleysta.

Turvallisuusneuvosto toteaa, että järjestö täytyy kukistaa ja väkivalta tulee saada loppumaan.

Päiväämätön arkistokuva yhdysvaltalaistoimittaja James Foleysta.

YK:n turvallisuusneuvosto on tuominnut yksimielisesti yhdysvaltalaisen toimittajan teloituksen. Ääri-islamistinen ISIS-järjestö julkaisi aiemmin tällä viikolla videon, jossa se surmaa toimittaja James Foleyn.

– Turvallisuusneuvosto tuomitsi vahvasti James Foleyn katalan ja raukkamaisen murhan, 15-jäseninen neuvosto sanoo lausunnossaan.

Turvallisuusneuvoston mukaan teloitus osoittaa ISIS:n brutaaliutta ja vastuulliset pitää saada oikeuden eteen.

Se katsoo, että järjestö täytyy kukistaa ja sen kannattama suvaitsemattomuus, väkivalta ja viha tulee saada loppumaan.

Neuvosto toteaa myös, että tapaus on traaginen muistutus vaaroista, joita toimittajat kohtaavat päivittäin Syyriassa.

Foley katosi Syyriassa vuoden 2012 marraskuussa.

Merkel vierailee Ukrainassa ensimmäistä kertaa kriisin aikana

Angela Merkel.

Liittokansleri kertoo saksalaislehden haastattelussa jatkavansa työskentelyä sen eteen, että Ukrainan tilanne voitaisiin ratkaista diplomaattisin keinoin.

Angela Merkel.

Saksan liittokansleri Angela Merkel vierailee Ukrainassa lauantaina. Merkel tapaa matkansa aikansa Ukrainan johtoa. Hän keskustelee muun muassa maan presidentin Petro Porošenkon kanssa.

Kyseessä on Merkelin ensimmäinen matka Ukrainaan sitten kriisin puhkeamisen.

Keskusteluissa ovat esillä maassa meneillään oleva tilanne sekä Ukrainan ja Venäjän suhteet. Merkel aikoo keskustella myös vaihtoehdoista Ukrainan tukemiseksi kriisin keskellä.

Merkel kertoo saksalaisen Freie Presse -lehden lauantaina kokonaisuudessaan julkaistavassa haastattelussa pitävänsä erittäin tärkeänä, että osapuolet sopivat tulitauosta.

– On saavutettava vaihe, jossa ihmisiä ei tapeta joka päivä, hän sanoo.

Hän sanoo lehdelle jatkavansa kaikin voimin työskentelyä sen eteen, että kriisi voitaisiin ratkaista diplomaattisin keinoin.

Merkel puhui perjantaina puhelimessa niin Venäjän presidentin Vladimir Putinin kuin Ukrainan Porošenkonkin kanssa. Hän ilmaisi huolensa Venäjän avustussaattueesta Ukrainassa.

Merkel on puhunut Ukrainan tilanteesta puhelimitse myös Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman kanssa.

Ebola-uhrien määrä jatkaa kasvamistaan

Kahden päivän aikana tautiin on kuollut 77 ihmistä. WHO:n mukaan epidemian taltuttamiseen kuluu useita kuukausia.

Ebolaan kuolleiden määrä kasvaa kiihtyvällä vauhdilla. Epidemiaan kuoli tiistain ja keskiviikon aikana Länsi-Afrikassa yhteensä 77 ihmistä. Maaliskuun jälkeen tautiin on Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan kuollut yhteensä 1 427 ihmistä. Sairastuneita on yli 2 600.

Tilanne on pahin Liberiassa, missä tauti on tappanut 624 ihmistä. Ebola on levinnyt maan jokaiseen alueeseen. Muista kuolemantapauksista 406 on tapahtunut Guineassa, 392 Sierra Leonessa ja viisi Nigeriassa.

YK on kehottanut Länsi-Afrikan maita varautumaan epidemian pahenemiseen. Esimerkiksi Senegal on sulkenut Guinean vastaisen rajansa viruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

WHO on puolestaan kehottanut Ebola-epidemian riivaamia maita tekemään lähtötarkastuksia ihmisille viruksen varalta. WHO myös varoittaa, että epidemian taltuttamiseen kuluu useita kuukausia. Järjestön mukaan epidemia on ohi, kun maassa ei ole todettu yhtäkään uutta Ebola-tartuntaa vähintään 42 päivään.

Itar-Tass: Koko avustussaattue saapunut Luhanskiin

Ensimmäiset Venäjän avustusrekat odottivat Ukrainan rajalla 22. elokuuta.

Länsimaat tuomitsevat venäläisen avustussaattueen rajanylityksen. Venäläinen uutistoimisto Itar-Tass kertoo, että kaikki kuorma-autot ovat päässeet perille Luhanskiin ja lastin purkaminen on aloitettu.

Ensimmäiset Venäjän avustusrekat odottivat Ukrainan rajalla 22. elokuuta.

Paikallisviranomaisten mukaan kaikki venäläisen avustussaattueen kuorma-autot ovat saapuneet perille Luhanskin kaupunkiin, venäläinen uutistoimisto Itar-Tass kertoi perjantai-iltana.

Kaupungin hallinnon tiedottaja kertoi Itar-Tassille, että lastin purkaminen on alkanut, ja kun se saadaan päätökseen, avustustarvikkeita aletaan jakaa Luhanskin asukkaille. Hän ei sulkenut pois sitä, että osa avustustarvikkeista lähetettäisiin myöhemmin separatisteille.

Ukrainan mukaan ensimmäiset kuorma-autot ylittivät Venäjän ja Ukrainan välisen rajan perjantaina aamupäivällä.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu perjantaina iltakymmeneltä Suomen aikaa käsittelemään saattueen rajanylitystä. Venäjän YK-suurlähettiläs Vitali Tšurkin sanoi ennen kokousta, että Venäjä toivoo Punaisen Ristin osallistuvan avustustarvikkeiden jakamiseen Itä-Ukrainassa.

Euroopan unioni, Yhdysvallat ja sotilasliitto Nato ovat tuominneet jyrkkäsanaisesti Venäjän Itä-Ukrainaan lähettämän saattueen.

Ukraina: Lastista ei tietoa

Ukrainan ulkoministeriö ilmoitti perjantaina, että Ukrainalla tai Punaisella Ristillä ei ole varmuutta kuorma-autojen lastista. Punainen Risti kieltäytyi saattamasta kuljetusta, koska se ei saanut riittäviä turvatakuita.

EU:n ulkopoliittisen edustajan Catherine Ashtonin tiedottaja sanoi perjantaina, että EU tuomitsee saattueen lähettämisen ilman Punaisen Ristin saattajia ja Ukrainan lupaa.

– Kehotamme Venäjää pyörtämään päätöksensä, tiedottaja Sebastien Brabant sanoi.

Yhdysvaltojen puolustusministeriö Pentagon vaati niin ikään Venäjää vetämään saattueen heti takaisin.

– Venäjän ei pitäisi lähettää ajoneuvoja, ihmisiä tai minkäänlaista rahtia Ukrainaan ilman Kiovan nimenomaista lupaa, ei humanitaarisen saattueen tekosyyllä tai millään muullakaan verukkeella, Pentagonin tiedottaja, kontra-amiraali John Kirby kertoi.

Myös sotilasliitto Naton mukaan saattueen rajanylitys rikkoo julkeasti Venäjän kansainvälisiä sitoumuksia. Lisäksi Nato syytti Venäjää siitä, että se on ampunut tykistöllä Ukrainan hallituksen joukkoja rajan yli ja myös Ukrainan rajojen sisällä.

Putin Merkelille: Lisäviivästyksiä olisi ollut "mahdoton hyväksyä"

Kremlin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin keskusteli perjantaina Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa puhelimitse. Putin sanoi Merkelille, että Venäjä päätti lähettää saattueen, koska lisäviivästyksiä humanitaarisen avun toimittamisessa olisi ollut "mahdoton hyväksyä".

Venäjän hätätilaministeriö lähetti noin 270 kuorma-auton avustussaattueen Ukrainan rajalle 12. elokuuta. Venäjän mukaan autoissa on yhteensä 2 000 tonnia avustustarvikkeita, kuten ruokaa, lääkkeitä, makuupusseja ja generaattoreita.

Gazasta ammuttu raketti tappoi pikkulapsen – Israel uhkaa kostolla

Israelilaisia pelastustyöntekijöitä valokuvattuna raketti-iskussa särkyneen auton tuulilasin läpi Ashdodissa, lähellä Gazan rajaa, 22. elokuuta. Raketti osui lähelle paikallista synagogaa.

Aiemmin perjantaina ainakin viisi israelilaista haavoittui raketti-iskuissa.

Israelilaisia pelastustyöntekijöitä valokuvattuna raketti-iskussa särkyneen auton tuulilasin läpi Ashdodissa, lähellä Gazan rajaa, 22. elokuuta. Raketti osui lähelle paikallista synagogaa.

Neljävuotias israelilaispoika on kuollut Gazan palestiinalaisalueelta ammutun raketin räjähdyksessä. Isku sattui perjantai-iltana lähellä Gazan rajaa sijaitsevassa Sdot Negevissä. Israelin armeijan mukaan raketti osui lähelle lastentarhaa.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on vakuuttanut kostavansa pojan kuoleman.

– Hamas maksaa tästä iskusta kovan hinnan, Netanjahu vannoi iskun jälkeen tiedottaja Ofir Gendelmanin mukaan.

Aiemmin perjantaina Gazasta ammutut raketit haavoittivat ainakin viittä israelilaista. Haavoittuneista kolme oli synagogassa, johon Gazasta ammuttu raketti osui.

Jäävettä kipataan nyt niskaan urakalla – some-villitys poiki miljoonalahjoitukset ALS-tutkimukseen

Mercedes-AMG:n brittikuljettaja Lewis Hamilton ennen Belgian formula-ajoja 22. elokuuta.

Parantumattoman lihassairauden tutkimukseen on saatu alle kuukaudessa yli 40 miljoonaa euroa. Vettä ovat kaataneet päälleen muun muassa ex-presidentti George W. Bush, Microsoftin perustaja Bill Gates, laulaja Justin Timberlake ja tv-juontaja Oprah Winfrey.

Mercedes-AMG:n brittikuljettaja Lewis Hamilton ennen Belgian formula-ajoja 22. elokuuta.

Sosiaalisessa mediassa varsinaiseksi villitykseksi viime viikkoina nousseet Ice bucket challenge -videot ovat tuoneet Yhdysvaltain ALS-järjestölle alle kuukaudessa yli 40 miljoonan euron lahjoitukset. Rahaa on lahjoittanut yli miljoona ihmistä. Järjestö käyttää varat parantumattoman lihassairauden tutkimukseen ja sairastuneiden tukemiseen.

– Tällaista lahjoitusten määrää ei todennäköisesti ole nähty Yhdysvalloissa koskaan aiemmin muulloin kuin katastrofitilanteissa, sanoo ALS-järjestön tiedottaja Carrie Munk.

Villityksessä ihmiset haastavat toisiaan kaatamaan päälleen ämpärillisen jäävettä ja kuvaamaan tapahtuman videolle seuraavien 24 tunnin aikana. Alkuperäisenä ajatuksena oli, että haasteesta kieltäytyneet lahjoittaisivat rahaa ALS-tutkimukseen. Pian ihmiset ryhtyivät kuitenkin tekemään molemmat.

Valtavaksi ilmiöksi paisuneen haasteen alullepanijasta ei ole täyttä varmuutta, mutta se saattoi lähteä liikkeelle ALS-tautia sairastavan bostonilaismiehen kaveripiiristä.

Ilmiötä on lietsonut se, että haasteeseen ovat tarttuneet varsinkin julkisuuden henkilöt. YouTube-videopalvelusta löytyvillä haastevideoilla vettä saavat niskaansa esimerkiksi Yhdysvaltain entinen presidentti George W. Bush, tv-juontaja Oprah Winfrey, näyttelijä Zac Efron, Microsoftin perustaja Bill Gates, laulajat Justin Timberlake ja Lady Gaga sekä formulakuljettaja Lewis Hamilton.

Foo Fighters -yhtyeen Dave Grohl ottaa videolla jäävedet päälleen Carrie-kauhuelokuvan hengessä. Laulaja Carrie Underwoodille ei riitä ämpäri, vaan hän saa vedet päälleen traktorin kauhasta.

Laulaja Justin Bieber on haastanut miljoonien faniensa lisäksi presidentti Barack Obaman ottamaan osaa vesihaasteeseen. Obama on kieltäytynyt ja tyytynyt tekemään rahalahjoituksen.

ALS eli amyotrofinen lateraaliskleroosi on sairaus, jossa lihaksisto surkastuu lihaksia käskyttävien liikehermojen tuhoutuessa. Sairauden syytä ei vielä tunneta. Suomessa tautia sairastaa noin 350 ihmistä. Tauti on miehillä jonkin verran yleisempi kuin naisilla.

Yksi tunnetuimmista ALS:ää sairastavista on fyysikko Stephen Hawking, jolla tauti todettiin jo vuosikymmeniä sitten. ALS-järjestön Carrie Munk iloitsee lahjoitusten ohella siitä, että ilmiö lisää tietoisuutta melko harvinaisesta taudista.

Filatov vs. Räty – Kuinka paljon on vähän?

Laura Räty ja Tarja Filatov.

Oikeiston ja vasemmiston edustajien välillä on erilainen näkemys siitä, koskisiko lapsilisäleikkauksen korvaus riittävän suurta osaa suomalaisista.

Laura Räty ja Tarja Filatov.

Valtiovarainministeri Antti Rinteen (sd.) esittämä lapsilisäleikkauksen korvaus jakaa hallituspuolueiden edustajia.

Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok.) arvostelee esitystä Verkkouutisissa sanomalla, että ehdotuksen mukainen verovähennysoikeus kohdentuisi liian pieneen osaan vanhemmista.

Rinteen mallissa täyden verovähennyksen saisi alle 2 100 euron tuloilla. Yli 2 600 euroa tienaavat eivät vähennystä enää saisi. Rädyn mukaan riittävän moni ei hyötyisi Rinteen mallin mukaisesta kompensaatiosta.

– Kuinka moni suomalainen löytää itsensä ryhmästä, joka tienaa alle 2 100 euroa tai 2 600 euroa, Räty kysyy Verkkouutisissa.

Sosiaalidemokraattien kansanedustaja Tarja Filatov tyrmää Rädyn arvion Hämeen Kaiku -lehdessä julkaistussa blogissaan. Filatovin mukaan Rinteen esittämä verovähennys koskisi noin puolta miljoonaa suomalaista.

– Ei ihan pieni joukko. Sanotaan, että politiikassa ei ole eroja, mutta pelkästään tämä lapsilisän kompensaatiokeskustelu osoittaa sen, että kyllä on, Filatov kirjoittaa.

Filatov perustaa laskelmansa Tilastokeskuksen ansiotilastoihin.

Räty painottaa, ettei kokoomuksella ole toistaiseksi yhteistä linjaa lapsivähennysmalliin. Se muodostetaan hänen mukaansa syksyn budjettiriihen jälkeen.

Filatovin mukaan kompensaation ideana on korvata lapsilisäleikkauksesta aiheutuva menetys heille, jotka korvausta kipeimmin tarvitsevat.

– Sosiaaliministerin kannattaisi tutustua paremmin maamme pienituloisiin. Jos taas halutaan pitää kiinni kompensaation universaaliudesta, kannattaa perua koko leikkaus, Filatov kirjoittaa. 

13-vuotias tukehtui säkkituoliin – yli kaksi miljoonaa istuinta pitää korjata Yhdysvalloissa

Myös kolmevuotias tyttö kuoli ryömittyään säkkituolin sisälle. Kuluttajaviranomaisten mukaan tuolien vetoketjut saa liian helposti auki.

Yhdysvalloissa on vaaditaan 2,2 miljoonan säkkituolin korjaamista sen jälkeen, kun kaksi lasta tukehtui tuolien sisälle. 13-vuotias texasilaispoika ja kolmevuotias kentuckylaistyttö tukehtuivat avattuaan tuolien vetoketjut ja ryömittyään sisälle.

Yhdysvaltain kuluttajaviranomaisten mukaan Ace Bayou -yhtiön Kiinassa valmistettujen tuolien vetoketjut saa liian helposti auki. Yhtiö tarjoaa nyt tuolin ostaneille ilmaiseksi korjauspakettia, jolla voi estää vetoketjun avaamisen.

22–75 euroa maksaneita säkkituoleja ei ole ollut myynnissä enää heinäkuun 2013 jälkeen.

Tuhannet uhanalaiset kilpikonnanpoikaset kuoriutuivat Turkissa – video

Vastakuoriutuneita valekarettikilpikonnan poikasia rannalla.

Uhanalaisten valekarettikilpikonnien poikaset aloittivat elämänsä vaarallisella matkalla rannalta merelle.

Vastakuoriutuneita valekarettikilpikonnan poikasia rannalla.

Tuhannet uhanalaisen valekarettikilpikonnan poikaset kuoriutuivat torstain ja perjantain välisenä yönä Iztuzun rannalla Turkin Välimeren rannikolla.

Suojelualueella sijaitseva ranta on yksi tärkeimmistä lajin lisääntymisalueista Välimerellä. Kilpikonnien kuoriutumisaika kestää Turkissa yleensä toukokuusta syyskuun loppuun.

Iztuzun ranta on ollut suojeltu vuodesta 1988 lähtien, jolloin Turkin hallitus kielsi suunnitellun hotellikeskuksen rakentamisen alueelle. Vuodesta 2009 lähtien rannan tuntumassa on sijainnut Pamukkalen yliopiston kilpikonnatutkimuskeskus.

Ranta on edelleen suosittua turistialuetta, mutta matkailu toimii kilpikonnien ehdoilla.

Suojelutoimien ansiosta valekarettikilpikonnien poikasten ja pesien määrä Iztuzun rannalla on ollut yleensä varovaisessa kasvussa. Viime vuonna 25 000 kilpikonnaa pääsi mereen saakka. Tänä vuonna poikasten määräksi arvioidaan 18 000–20 000 yksilöä.

Vain yksi tuhannesta poikasesta selviää täysikasvuiseksi. Naaraat palaavat munimaan synnyinrannalleen ensimmäisen kerran saavutettuaan sukukypsyyden yleensä noin parinkymmenen vuoden ikäisinä.

Ketut, petolinnut ja ravut uhkana

Laajamittainen kalastus ja hiekkarantojen rakentaminen ovat merikilpikonnien suurimmat uhat. Niiden elämän vaarallisimmat hetket ovat kuitenkin heti kuoriutumisen jälkeen, jolloin niitä vaanivat muun muassa ketut, petolinnut ja ravut.

Jotta mahdollisimman moni kilpikonnanpoikanen pääsisi mereen asti, vapaaehtoistyöntekijät vartioivat niiden kuoriutumista.

Täysikasvuisena valekarettikilpikonnat ovat noin metrin pituisia. Niitä esiintyy ympäri maailman lämpimillä merialueilla. Muiden uhkien lisäksi kilpikonnien kantaa uhkaa niiden hidas lisääntymistahti.

Nykyään pesiviä naaraita arvioidaan olevan noin 60 000 yksilöä ja valekarettikilpikonnia suojellaan useilla kansainvälisillä sopimuksilla.

Poliisi pidättänyt useita Fergusonin rotumellakoista raportoineita toimittajia

Ihmiset osoittivat mieltään Michael Brownin surman johdosta Fergusonissa, Missourissa, 21. elokuuta.

Ainakin 15 toimittajaa ja valokuvaajaa pidättänyttä Missourin poliisia arvostellaan lehdistönvapauden loukkaamisesta.

Ihmiset osoittivat mieltään Michael Brownin surman johdosta Fergusonissa, Missourissa, 21. elokuuta.

Toimittajien kohtelu Missourin rotumellakoiden yhteydessä herättää arvostelua lehdistönvapauden loukkaamisesta. Fergusonin pikkukaupungin kaduilla partioineet poliisit ovat pidättäneet ainakin 15 toimittajaa ja valokuvaajaa, jotka ovat raportoineet 18-vuotiaan pojan ampumisen nostattamista levottomuuksista.

Lisäksi poliisin kerrotaan uhanneen useita muita toimittajia pidätysselliin joutumisella yrittäessään saada nämä pysymään tiukasti rajatulla alueella.

– En ole koskaan aiemmin ollut tilanteessa, jossa kaikki toimittajat pakotetaan erityiselle alueelle, vaikka kadut ovat avoinna liikenteelle, kummastelee pidätetyksi joutunut Getty Images -kuvatoimiston valokuvaaja Scott Olson ruotsalaisen uutistoimisto TT:n haastattelussa.

Pidätettyjen joukossa on ainakin kolme saksalaista toimittajaa.

– Tämä oli uusi kokemus. Olen ollut lukuisilla konfliktialueilla, mutta joutuakseni pidätetyksi ja poliisin huonosti kohtelemaksi minun oli tultava Fergusoniin, kirjoittaa Die Weltin toimittaja Ansgar Graw

Toimittajia pidätettiin vielä senkin jälkeen, kun presidentti Barack Obama oli maanantaina painottanut, että median on saatava raportoida Fergusonin tapahtumista ilman esteitä.

Levottomuudet St. Lousin lähettyvillä sijaitsevassa Fergusonissa alkoivat sen jälkeen, kun valkoihoinen poliisi ampui kaksi viikkoa sitten aseettoman mustan nuorukaisen kadulle. Tiedot ampumiseen johtaneista tapahtumista ovat ristiriitaisia. Viranomaisten mukaan poliisi pysäytti keskellä katua kävelleen Michael Brownin ja ampui nuorukaisen tämän hyökättyä poliisin kimppuun. Joidenkin silminnäkijähavaintojen mukaan poliisi avasi tulen, kun Brown oli nostanut kätensä ylös antautumisen merkiksi.

Ensimmäiset venäläiset avustusrekat saavuttivat Luhanskin – video

Ensimmäiset Venäjän avustusrekat odottivat Ukrainan rajalla 22. elokuuta.

Ukraina on tuominnut venäläisen avustussaattueen tulon alueelleen invaasioksi. Myös EU ja Yhdysvallat ovat tuominneet Venäjän tekemän rajaloukkauksen.

Ensimmäiset Venäjän avustusrekat odottivat Ukrainan rajalla 22. elokuuta.

Itä-Ukrainaan Moskovan seudulta ajaneen venäläisen avustussaattueen ensimmäiset rekat ovat saapuneet Luhanskiin, kertovat kaupunkia hallussaan pitävät Venäjä-mieliset kapinalliset ja paikalla oleva uutistoimisto AP:n toimittaja.

Kymmenet venäläisrekat ylittivät Ukrainan rajan tänään perjantaina aamupäivällä. Ukrainan hallinnon mukaan rekat tunkeutuivat maahan ilman lupaa, mutta niiden matkaa ei yritetty pysäyttää yhteenottojen välttämiseksi. Ukraina kutsuu saattueen tuloa alueelleen invaasioksi.

Myös Yhdysvallat, Euroopan unioni ja sotilasliitto Nato ovat paheksuneet luvatonta rajanylitystä. Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon kehotti perjantaina Venäjää vetämään saattueen välittömästi takaisin. Pentagonin mukaan Yhdysvallat on "hyvin huolestunut" saattueen saapumisesta Ukrainaan.

EU:n ulkopoliittisen edustajan Catherine Ashtonin tiedottajan mukaan unioni tuomitsee sen, että Venäjän rekat ylittivät rajan ilman Ukrainan suostumusta tai Kansainvälisen Punaisen Ristin osallistumista. Naton pääsihteerin Anders Fogh Rasmussenin mukaan Venäjä syventää toimillaan alueen kriisiä entisestään.

YK:n turvallisuusneuvosto käsittelee Venäjän avustussaattueen rajanylitystä kokouksessaan perjantaina. Kokous alkaa iltakymmeneltä Suomen aikaa.

Venäjän avustusrekoissa on muun muassa viljaa, sokeria, lastenruokaa, lääkkeitä, makuupusseja ja generaattoreita.

Koulukiusatun äiti kertoo lapsensa arjesta: Kuristamista, tappouhkauksia ja vainoamista

Katja Ravi katsoo alaviistoon.

Töniminen, huutelu ja nimittely ovat pientä verrattuna siihen, mitä Patrik, 14, on kokenut koulussa. Äiti kertoo, että hänen lapsensa päätä on esimerkiksi uitettu vessanpöntössä ja lasta on kuristettu tajuttomaksi kesken oppitunnin. Nyt perheen tarina leviää sosiaalisessa mediassa ja kerää joukoittain tukijoita.

Katja Ravi katsoo alaviistoon.

Hollolalainen Katja Ravi on ryhtynyt julkiseen taistoon poikansa turvallisen koulunkäynnin puolesta. Ravi on tällä viikolla kertonut vuosia jatkuneesta rajusta koulukiusaamisesta netissä omassa blogissaan ja sosiaalisessa mediassa.

Laajasti leviämään lähtenyt kiusaamisen vastainen sanoma on ollut perheelle koskettavaa. Katja Ravi kertoo, että perheen mitta tuli täyteen kesällä, kun yläkouluikäinen poika sai puhelimeensa jopa tappouhkausviestejä.

– Kuukausi sitten heräsimme yöllä, kun pojan kännykkä soi. Sitten alkoi paukkua Whatsapp-viestejä. Luin pojan puhelinta, josta alkoi löytyä tappouhkauksia. Hänet oli liitetty ryhmään, missä oli useampi poika. Siellä uhattiin tappaa tulella, ampua, kaikkea mahdollista, äiti kertoo.

Esikoista oli kiusattu aiemminkin, mutta nyt perheen mitta täyttyi. Uhkailijoista tehtiin rikosilmoitus.

Kiusaaminen ei kuitenkaan jäänyt siihen. Kun koulu alkoi, tilanne jatkui, vaikka yksi kiusaajista siirtyi toiseen kouluun, Ravi kertoo. Toinen jäi Patrikin, 14, kanssa edelleen samalle yläasteelle.

– Hän on päivittäin seurannut, vainonnut ja huudellut koulussa. Sanonut seuraavansa tätä neitiä, kun 'tää neiti teki musta rikosilmoituksen turhaan'. Poika ei ilmeisesti ymmärrä uhkailunsa vakavuutta.

Toistuvia välikohtauksia

Patrikia on kiusattu sekä ala- että yläasteella. Pari vuotta sitten pojan pää uitettiin vessanpöntössä ja viime vuonna häntä lyötiin avokämmenellä kuvaamataidon tunnilla. Keväällä Patrikia heitettiin täydellä maitolasilla koulun ruokalassa, Ravi luettelee. 

Yksi äidin mieleen erityisesti jääneistä kiusaustilanteista sattui kotitaloustunnilla muutama vuosi sitten. Katja Ravi kertoo, että koulusta soitettiin ja kerrottiin välikohtauksesta, jossa poika oli kaatunut ja lyönyt päänsä, ja että äidin olisi syytä käyttää lapsi varmuuden vuoksi lääkärissä tarkistettavana.

– Poika sanoi, ettei hän ollut kaatunut, vaan hänet oli otettu kuristusotteeseen ja nostettu selkään. Siitä hän meni tajuttomaksi. Tekijä ilmeisesti pelästyi, päästi irti ja poika putosi lattialle. Siinä hän löi päänsä.

Kiusaaminen on kärjistynyt viime vuosina, kun Patrik on käynyt koulua Kivimaan yläasteella Lahdessa.

Rehtori: Perheiden pahoinvointi näkyy lasten käytöksessä

Lahden Kivimaan koulun rehtori Jukka Manninen kertoo, että koulussa on ollut rajuja ja vaarallisia tilanteita kiusaamisen takia.

– Koulussa on pahoinvoivia lapsia. Pitkäkestoisia yksittäistapauksia on ollut.

Mannisen mukaan Kivimaalla ei kiusata poikkeuksellisen paljon. Ongelma on yleisempi.

– Kouluissa on lapsia, joilla on sosioemotionaalisia ongelmia. Pahoinvoiva lapsi ärsyyntyy nopeasti, ja näitä oppilaita pyritään auttamaan. Perheiden pahoinvointi näkyy lasten pahoinvointina ja käytöksessä.

Koululla tehdään ennaltaehkäisevää työtä luokissa yhteishengen parantamiseksi.

– Luokkia seurataan ja yhdessä pohditaan tilannetta. Jos kiusaamista esiintyy, siihen puututaan nollatoleranssilla, Manninen sanoo.

Tarvittaessa kiusaajan koulupäivä voidaan keskeyttää, jos tilanne sitä vaatii.

– Keskeytykset ovat kuukausittaisia. Oppilaita haastatellaan sitten seuraavana päivänä tapahtuneesta. Puuttumiskeinoja ovat esimerkiksi kasvatuskeskustelu ja yhteistyö huoltajien ja oppilashuoltohenkilöstön kanssa. Väkivaltaisista tapauksista annetaan kirjallinen varoitus. Jos kiusaaminen on jatkuvaa, se voi johtaa määraäaikaiseen erottamiseen.

Esimerkiksi viime vuonna Kivimaalla annettiin Mannisen mukaan kaksi kirjallista varoitusta.

– Kuitenkin tärkeintä koulussa on hyvä yhteishenki. Ja perusopetuksen tehtävä on antaa perusopetusta lapsille, Manninen kiteyttää.

Kiusatun äiti: Vanhempi luottaa siihen, että koulu hoitaa

Katja Ravi kertoo pettyneensä koulun toimintaan hänen lapsensa kohdalla. Hänen mukaansa koulusta on otettu yhteyttä ainoastaan kotitaloustunnin tapahtumien jälkeen.

– Muut (kiusaamiset) ovat tulleet tietooni, kun poika itse on kertonut niistä. Siinä olen pettynyt Suomen koulujärjestelmään, että koulusta ei ilmoiteta.

Hän kertoo, että Patrik on kaikesta huolimatta iloinen ja positiivinen poika, jolla on hyvä itsetunto.

– Mutta kun koulussa on tilanne päällä, onhan se hänelle rankkaa. Koko ajan saa katsella olkansa yli. Muutaman kerran hän on sanonut, ettei halua mennä taas kuuntelemaan sitä möykkäämistä (kouluun), Ravi kertoo.

– Vanhempana luottaa melko sokeasti siihen, että koulu hoitaa. Kun koulu ei hoidakaan tilanteita, sitä on hoomoilasena, mitä tehdään. Onneksi olen saanut blogin ja Facebookin kautta hyviä neuvoja, miten toimia.

Poliisi setvii kiusaamistapauksia jatkuvasti

Poliisi joutuu usein selvittelemään kiusaamista. Koulussa ja netissä tapahtuva kiusaaminen on joskus niin rajua, että se täyttää pahoinpitelyn, laittoman uhkauksen tai kunnianloukkauksen tunnusmerkit.

Päijät-Hämeessä alaikäisten rikoksia käsittelee Ankkuri-tiimi, johon kuuluu poliiseja, sosiaalityöntekijä ja nuorisotyöntekijöitä. Alle 15-vuotias ei voi joutua rikosoikeudelliseen vastuuseen teoistaan.

Poliisin puuttuminen kiusaamiseen tarkoittaa yleensä keskustelua ja lastensuojeluilmoitusta, kertoo vanhempi konstaapeli Pia Katajala Hämeen poliisista.

– Meille tulee paljon yhteydenottoja netti- ja koulukiusaamisesta. Ihmisten pitäisi ymmärtää, että kyseessä voi olla rikos. Että kun 15 vuotta tulee täyteen, voi joutua rikosoikeudelliseen vastuuseen teoistaan.

– Toisaalta joskus haetaan ulkopuolista tahoa selvittämään asiaa, jos koululla ei saada asiaa eteenpäin ja välit ovat kovin tulehtuneet.

"Sisarukset pelkäävät, aletaanko heitäkin kiusata"

Katja Ravin mielestä kiusaajien ja kiusatun kohtelu koulussa on myös epäoikeudenmukaista.

Kun Patrik sai koulun ruokalassa maitolasista, hänet pidettiin tapauksen jälkeen välitunnit sisällä, kun taas kiusaaja sai pitää vapautensa ja olla ulkona, äiti kertoo.

Muutenkin kiusaaminen on rajoittanut pojan elinpiiriä.

Rippileiri valittiin sen mukaan, etteivät kiusaajat vahingossakaan päädy samalle leirille. Koulun jälkeen poika ei uskalla lähteä esimerkiksi kaupungille.

– Vaateostoksilla mietitään, vaikuttaako jonkin vaatteen ostaminen kiusaamiseen. Pienemmät sisarukset pelkäävät, aletaanko heitäkin kiusata.

Nyt syksyn ensimmäisen kouluviikon jälkeen Patrik jäi taas kesken viikon kotiin. Paljon saa tapahtua, että äiti uskaltaa lähettää lapsensa takaisin koulutielle.

– Vaadimme, että toinenkin tappouhkailija siirretään tai erotetaan väliaikaisesti. Sain tänään poliisilta pyynnön, että olisimme tavanneet ensi viikolla toisen tekijän, tämän vanhempien ja poliisin kanssa. Lupasin, että tavataan, mutta poika sanoi, ettei halua samaan tilaan uhkailijan kanssa. Minkäs teet. Hänellä on perusteltu syy pelätä.

Oululaiskoulun takapihalta löytyy hirttopuu – video

Oulun yliopisto teki arkeologisia tutkimuksia Taavetti Lukkarisen hirttopuun ympärillä elokuussa 2014.

Oulun ammattiopiston takapihalla on tehty arkeologisia kaivauksia. Kaivauksissa on selvitetty vuonna 1916 Oulussa hirtetyn Taavetti Lukkarisen hirttopaikan historiaa.

Oulun yliopisto teki arkeologisia tutkimuksia Taavetti Lukkarisen hirttopuun ympärillä elokuussa 2014.

Arkeologi Tiina Äikäs Oulun yliopistosta sanoo, ettei paikalta ole viikon jatkuneissa kaivauksissa löytynyt suuria erikoisuuksia. Pääosa on ollut pullonsirpaleita ja -korkkeja. Pienoinen pettymys oli kuitenkin, ettei paikalta ole tähän mennessä löytynyt esimerkiksi kolikoita tai muita selkeästi ajoitettavia jäännöksiä.

Kaivauspaikalla on käynyt useita uteliaita ihmettelemässä mitä opiston takapihalla puuhataan.

– Tämä on ollut monille jännittävä paikka ja joillekin vähän sellainen kiellettykin alue, kertoo Tiina Äikäs.

Muistopuuhun on vuosien varrella kertynyt myös useita ristinkuvia, kun puun luona vierailleet ovat kaivertaneet sen kaarnaan omat merkkinsä.

Auttoi vankeja ja tuomittiin maanpetoksesta

Venäläiset hirttivät keminmaalaisen metsätyönjohtaja Taavetti Lukkarisen Oulussa Kontinkankaalla vuonna 1916. Lukkarinen sai aikanaan syytteen maanpetoksesta. Hän oli auttanut Muurmannin ratatyömaalta paenneita saksalaisvankeja rajan ylitse Ruotsiin.

Taavetti Lukkarinen hiritettiin lokakuun 2. päivänä vuonna 1916 ja hänen ruumiinsa haudattiin männyn juureen. Myöhemmin Suomen itsenäistyttyä Lukkarisen maine puhdistettiin ja hänen maalliset jäännöksensä siirrettiin Oulun hautausmaalle.

Vuonna 2010 Kontinkankaalla sijaitsevaa Oulun ammattiopistoa laajennettiin ja samalla myös hirttopuun ympärillä olevia puita kaadettiin. Itse hirttopuu on suojeltu ja se säästettiin. Eräiden tietojen mukaan varsinainen oikea hirttopuu olisi sijainnut parinkymmenen metrin päässä nykyisestä muistomerkistä.

Miten selviydyt vuorotyöstä - voitko vaikuttaa työaikoihisi?

herätyskello, vekkari, kello, vuorotyö, työ, herätys, nukkuminen, univaikeus, nukahtaminen, herääminen, unettomuus

Miten jaksat työssäsi? Kuinka arjen ja vuorotyön yhteensovittaminen sujuu? Oletko vaihtanut alaa päästäksesi päivätöihin? Kannustaako vuorotyölisät vuorotyöhön? Miten työnantaja voisi panostaa vuorotyöntekijän hyvinvointiin?

herätyskello, vekkari, kello, vuorotyö, työ, herätys, nukkuminen, univaikeus, nukahtaminen, herääminen, unettomuus

Vuorotyö sotkee etenkin uni ja vuorokausirytmiä. Uni ja vireystilan ongelmia on noin puolella vuorotyön tekijöistä. Kolmasosalla heistä häiriöt ovat vakavampia.

Yleisiä ovat myös ruoansulatusongelmat, sydänsairaudet ja syövät.

Ihmisten välillä on suuria eroja siinä, miten he jaksavat vuorotyössä. Siksi olisi tärkeää, että jokainen pystyisi vaikuttamaan työvuorojensa suunnittelemiseen.

Miten jaksat työssäsi? Kuinka arjen ja vuorotyön yhteensovittaminen sujuu?

Oletko vaihtanut alaa päästäksesi päivätöihin? Kannustaako vuorotyölisät vuorotyöhön? Miten työnantaja voisi panostaa vuorotyöntekijän hyvinvointiin?

Keskustelua käydään myös Twitterissä aihetunnisteella #vuorotyö.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin trailerista kasvoi netti-ilmiö: "Hieman yllätti"

Kuvankaappaus Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin trailerista tapahtuman YouTube-kanavalla.

Elokuvafestivaalin taiteellista johtajaa ei haittaa, että traileri on saanut itse tapahtumaa enemmän huomiota.

Kuvankaappaus Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin trailerista tapahtuman YouTube-kanavalla.

Maanantaina julkaistu Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin traileri on kasvanut internetissä suorastaan ilmiöksi. Nalle Sjöbladin ohjaamaa humoristista traileria on perjantai-iltapäivään mennessä katsottu yli satatuhatta kertaa YouTube-videopalvelussa.

– Kyllähän suosio hieman yllätti. Toisaalta se oli meidän mielestä Nalle Sjöbladilta niin nappiin onnistunut duuni, että uskoimme sen kyllä herättävän hilpeyttä ja huomiota, elokuvafestivaalin taiteellinen johtaja Pekka Lanerva kertoo.

Mainosvideo jäljittelee netissä jo vuosikausien ajan levinneitä Hitler kuulee -parodiavideoita, joissa saksalaisen Perikato-elokuvan kohtauksia on tekstitetty uusiksi kommentoimaan ajankohtaisia aiheita. Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin trailerissa esiintyy Adolf Hitlerin sijaan ruotsia puhuva Mannerheim, joka raivostuu oman suurelokuvansa kariutumisesta.

– Mehän emme ikinä anna mitään ohjeita tai erityistoivomuksia trailerin sisällöstä. Annamme taiteilijalle täysin vapaat kädet, ja se on osoittautunut kaikkein parhaaksi ratkaisuksi, Lanerva kertoo.

Traileri on alkanut elää verkossa omaa elämäänsä, kun sille on luotu lukuisia videovastineita. Videot ovat keränneet tuhansia katsojia ja herättäneet runsaasti keskustelua mm. sosiaalisessa mediassa.

Nettihitti talkootyöllä

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin trailerit on jo usean vuoden ajan toteutettu vapaaehtoisvoimin. Pekka Lanervan mukaan trailerille löytyy joka vuosi runsaasti innokkaita tekijöitä.

– Näyttelemimen ja käsikirjoittaminen ovat saaneet olla eri tavalla räiskyviä, kuin vaikka mainosmaailmassa yleensä. Mekin pidämme tätä vähemmän mainostrailerina ja enemmän nuoren tekijän omana lyhytelokuvana.

Festivaalin taiteellista johtajaa ei myöskään haittaa, että festivaalin traileri on saanut tapahtumaa enemmän huomiota.

– Tässä on se hyvä tilanne, että elämme vasta elokuuta ja festivaaliin on kuukausi aikaa. Ehdimme tehdä aika paljon muutakin festivaalihuomion herättämiseksi.

Helsinki International Film Festival - Rakkautta & Anarkiaa järjestetään Helsingissä 18.-28. syyskuuta.

Hamas teloitti lisää epäiltyjä ilmiantajia Gazassa

Sosiaalisessa mediassa levinneessä viestissä kutsuttiin palestiinalaisia seuraamaan hamasin toteuttamaa Israelin vakoojien teloitusta Gazan keskustassa 22. elokuuta. Tuhannet ihmiset kerääntyivät seuraamaan tapahtumaa, mutta huhu osoittautui perättömäksi.

Asemiehet ampuivat seitsemän ihmistä kuoliaaksi moskeijan ulkopuolella yhdellä Gazan pääaukioista. Kyseessä olivat ensimmäiset julkiset teloitukset Gazassa sitten 1990-luvun. Aiemmin perjantaina Hamas teloitti 11 ihmistä.

Sosiaalisessa mediassa levinneessä viestissä kutsuttiin palestiinalaisia seuraamaan hamasin toteuttamaa Israelin vakoojien teloitusta Gazan keskustassa 22. elokuuta. Tuhannet ihmiset kerääntyivät seuraamaan tapahtumaa, mutta huhu osoittautui perättömäksi.

Palestiinalaisten Hamas-järjestö on teloittanut seitsemän Israelin vakoojiksi epäilemäänsä ihmistä lisää perjantaina.

Aiemmin päivällä Hamas kertoi ampuneensa kuoliaaksi 11 ihmistä, joiden he epäilivät toimittaneen tietoja Israelille.

Mustiin pukeutuneet ja naamioituneet asemiehet ampuivat seitsemän ihmistä kuoliaaksi moskeijan ulkopuolella yhdellä Gazan pääaukioista. Kyseessä olivat ensimmäiset julkiset teloitukset Gazassa 1990-luvun jälkeen.

Ampumisilla useita silminnäkijöitä

Uutistoimisto Reutersin mukaan uhrien kasvot oli peitetty ja heidän kätensä oli sidottu. Heidät ammuttiin, kun väki tuli ulos keskipäivän rukousten jälkeen Omarin moskeijasta Palestiinan aukiolle. Useita kymmeniä ihmisiä oli lähettyvillä teloitusten aikaan.

Tilanteen nähneen Ayman Sharifin mukaan teloitusryhmä ampui uhrit automaattikivääreillä. Sen jälkeen asemiehet lähtivät pois ja ruumiit nostettiin ambulanssiin.

– Vastarinta on aloittanut "Kaulojen kuristus" -nimisen operaation. Sen kohteena ovat Israelin miehitystä tukevat yhteistyökumppanit, jotka edistävät kansamme tappamista ja talojemme tuhoamista, Hamasia tukevalle verkkosivustolle ladatussa viestissä kerrottiin.

Teloituspaikan lähelle seinään kiinnitettiin "Palestiinan vastarinnan" allekirjoittama viesti, jossa sanottiin uhrien välittäneen Israelille tietoa taistelijoiden ja heidän kotiensa, vastarinnan tunnelien sekä pommien ja rakettien olinpaikoista.

Ihmisoikeusjärjestö tuomitsee teloitukset

Palestiinalaisten ihmisoikeusjärjestö The Palestinian Center for Human Rights in Gaza tuomitsi teloitukset. Järjestö vaati tiedotteessaan palestiinalaisten johtajia ja aseellista vastarintaa puuttumaan tilanteeseen ja lopettamaan tuomioistuinten ulkopuoliset teloitukset riippumatta siitä, mitkä niiden syyt ja motiivit ovat.

Uutistoimisto AP kertoo, että Hamasin turvallisuuspalvelua lähellä olevan Al Majd -verkkosivun mukaan vakoojiksi epäillyt hoidellaan nyt "kentällä" oikeusistuimien sijaan pelotevaikutuksen aikaansaamiseksi.

Teloitukset tapahtuivat päivä sen jälkeen, kun Israelin ilmaisku surmasi kolme Hamasin sotilaskomentajaa Rafahin kaupungissa. AP:n mukaan Israel luultavasti käytti hyväkseen gazalaisia tietolähteitä Hamasin johtajien paikantamisessa.

Cheekin miljoonakonsertti tahkoaa jopa kymmenen miljoonan sivutulot

Fanit jonottavat Cheekin keikalle Olypmpiastadionilla Helsingissä 22. elokuuta.

Rap-artisti Cheekin Olympiastadionin konsertti on historiallinen myös taloudellisesti. Itse konsertin budjetti on miljoonaluokkaa, mutta sen sivutuotteena tulevat muut taloudellliset sivuvaikutukset ovat vielä suuremmat. Arvioiden mukaan konsertin aluetaloudelliset vaikutukset noussevat jopa kymmenen miljoonan euron tuntumaan.

Fanit jonottavat Cheekin keikalle Olypmpiastadionilla Helsingissä 22. elokuuta.

Cheekin molemmat konsertit ovat käytännössä loppuunmyytyjä. Lauantain keikka on myyty loppuun, perjantaille oli vielä joitakin paikkoja tarjolla. Sisäänpääsylipun hinta vaihtelee 40–60 euron välillä. Stadion vetää 40 000 ihmistä per konsertti.

Jos siis lipun keskihinnaksi laskettaisiin 50 euroa, kahdella konsertilla kerättäisiin yhteensä neljän miljoonan euron pääsylipputulot. Siis pelkästään lipputulot. Sponsorointi- ja mainososuuksien arvoa on mahdoton veikata, mutta luultavasti nekin ovat miljoonaluokkaa.

Toki vastapuolelle on laskettava Stadionin vuokrat, lavasteiden rakentamiset ja purkamiset sekä turvamenot. Menot lienevät kuitenkin korkeintaan puolen miljoonan euron pinnassa.

Mutta pääsylippujen lisäksi Olympiastadionin konsertit tahkoavat rahaa laajalle joukolle koko pääkaupunkiseudulle. Helsinkiin ryntäävistä ihmisjoukoista hyötyvät hotellit, ravintolat, kuljetusliikkeet, turvamiehet ja monet, monet tilapäistyöntekijät.

Suomen suurimman tapahtumajärjestäjän Live Nationin toimitusjohtaja Nina Castrén sanoo, että yleensä konserttiin tulijan lasketaan käyttävän lipun hinnan lisäksi muihin palveluihin noin sata euroa. Cheekin keikan järjestää Live Nationin kilpailija Warner Music.

Hotellit tupaten täynnä

Jos Cheekin konsertteihin tulisi siis 80 000 eri kävijää ja jokainen käyttäisi vähintään sata euroa ruokaan, juomaan, majoitukseen ja kuljetukseen, kokonaistaloudelliset heijastusvaikutukset nousisivat kahdeksaan miljoonaan euroon.

Esimerkiksi Helsingin hotellit ovat käytännössä tupaten täynnä maakunnista virtaavia Cheek-faneja. Muun muassa stadionin lähellä olevasta Scandic hotellista kerrottiin, ettei perjantaille eikä lauantaille löydy enää kuin muutama vuodepaikka.

Live Nationin lisäksi muun muassa Helsingin kaupunki on teettänyt selvityksiä suurten tapahtumien aluetaloudellisista vaikutuksista. Arviot ovat samansuuntaiset: jo yhdestä konsertista voi heijastua 5–7 miljoonan euron sivutulot muualle kuin itse konsertin järjestäjälle.

Toimitusjohtaja Nina Castrénin mukaan kaikki Olympiastadionin konsertit ovat yleensä seurannaisvaikutuksiltaan samaa luokkaa. Cheekin tapauksessa väkeä tulee Helsinkiin poikkeuksellisen paljon muulta Suomesta, joten rahaa voi kulua enemmän kuin helsinkiläisillä.

– Mielestäni työllistävä vaikutus näillä tapahtumilla on merkittävä. Me käytämme aina palkattua työvoimaa, emmekä vapaaehtoisia. Näin monet työtä vailla olevat saavat ainakin tilapäistöitä, toimitusjohtaja Castrén sanoo.

Hae lisää

Tervetuloa Ylen mobiiliuutisiin!

Kokeilemme palvelun avulla millainen käyttöliittymä sopisi parhaiten uutisten, urheilun ja sään seuraamiseen mobiilikäytössä.

Otamme mielellämme vastaan palautettasi siitä, mikä palvelussa toimii jo hyvin ja mitä mielestäsi voisi vielä kehittää.

Liitä mukaan päätelaitteesi malli ja sähköpostiosoitteesi, jos tarvitset apua ongelmatilanteessa.

Lähetä palautetta:

Lähetä