Surmatut suomalaiset olivat kokeneita Afganistanin avustustyöntekijöitä

Afganistanilainen lääkintäyksikkö kantaa ammuttuja avustustyöntekijöitä Heratin sairaalan ruumishuoneelle 24. heinäkuuta 2014.

Molemmat uhrit olivat tehneet työtä Afganistanissa jo 1990-luvun lopusta lähtien ja puhuivat sujuvasti paikallista kieltä. Tapetut avustustyöntekijät olivat työskennelleet mielenterveysalan ja naisten aseman parantamisen parissa.

Afganistanilainen lääkintäyksikkö kantaa ammuttuja avustustyöntekijöitä Heratin sairaalan ruumishuoneelle 24. heinäkuuta 2014.

Afganistanissa torstaina surmatut kaksi suomalaista olivat erittäin kokeneita avustustyöntekijöitä, jotka tunsivat maan ja hallitsivat paikallisen kielen, tiedottaa Suomen Evankelilaisluterilainen Kansanlähetys ry. Molemmat uhreista olivat työskennelleet Afganistanissa aina 1990-luvun lopulta lähtien.

Surmatuista naisista toinen aloitti Afganistanissa työskentelyn vuonna 1999. Hänen tehtäviinsä kuului mielenterveysalan työntekijöiden kouluttaminen ja sosiaalihuollon kehittäminen mielenterveysongelmien yhteydessä.

Toinen uhri aloitti työnsä Afganistanin kehitysyhteistyön parissa vuonna 1998. Kansanlähetyksen mukaan hän oli juuri palannut maahan kansainvälisen IAM-järjestön aluejohtajaksi ennen kuolemaansa. Hänen tehtäviinsä kuului naisten aseman ja toimeentulon parantaminen Afganistanissa.

Molemmat uhreista puhuivat sujuvasti paikallista darin kieltä ja tunsivat hyvin alueen kulttuurin.

Suomalaiset surmattiin torstaina iltapäivällä Heratin kaupungin Shar-e-Now-alueella, jossa uhreja kuljettaneen auton viereen ajoi moottoripyörällä kaksi miestä, jotka ampuivat naiset.

Kuusi asuntoa tuhoutui rajussa palossa Helsingin Punavuoressa

Palokuntaa sammuttamassa ullakkopaloa.

Asuntoihin tuli savu- ja vesivahinkoja. Asukkaille on tarjottu tilapäismajoitusta.

Palokuntaa sammuttamassa ullakkopaloa.

Kymmenen asuntoa kärsi vahinkoja Helsingin Punavuoren rajussa ullakkopalossa. Kuusi asunnoista tuhoutui asuinkelvottomaksi. Kukaan ei loukkaantunut Iso Roobertinkatu 33:ssa riehuneessa palossa.

Päivystävän palomestarin Jani Pitkäsen mukaan tulipalosta aiheutui vahinkoja kahdessa rapussa oleville asunnoille. Rapuissa on yhteensä 22 asuntoa.

Tuli ei levinnyt katolta alempiin kerroksiin, mutta osa asunnoista kastui sammutustöissä.

Pitkänen kertoo Helsingin sosiaaliviraston järjestäneen tilapäismajoitusta sitä tarvitseville asukkaille. Myös kaupungin sosiaali- ja kriisipäivystys on tarjonnut palvelujaan.

Pelastuslaitos sai aamupäivällä syttyneen palon sammumaan alkuillasta, jonka jälkeen asukkaat ovat voineet palata taloon. Palopaikalla on vielä käynnissä jälkivartiointi, joka jatkuu puoleen yöhön asti.

Sammustyöt etenivät Pitkäsen mukaan hitaasti, koska palo oli rakenteissa, joita oli vaikea purkaa ja sammuttaa. Talon ullakolla oli asuntoja.

– Lämmöt kattopeltien alla olivat erittäin korkeat eikä meidän nostolavakalusto yltänyt sisäpihan kattorakenteisiin, Pitkänen kuvailee sammutustöitä.

Korkea ulkolämpötila teki tilanteesta entistä raskaamman palomiehille. Sammutustöissä oli päivän aikana toistakymmentä pelastuslaitoksen yksikköä.

Ban: YK:n työntekijöitä kuoli Gazan kouluiskussa

Tytöt itkivät YK:n ylläpitämään kouluun osuneessa iskussa kuollutta isäänsä Beit Hanunissa 24. heinäkuuta 2014.

Banin lausunnon mukaan iskussa kuoli naisia, lapsia ja YK:n työntekijöitä.

Tytöt itkivät YK:n ylläpitämään kouluun osuneessa iskussa kuollutta isäänsä Beit Hanunissa 24. heinäkuuta 2014.

YK:n työntekijöitä on kuollut Israelin tulitettua YK:n ylläpitämää koulua Gazassa, sanoo YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon. Ban tuomitsi iskun jyrkästi.

Banin lausunnon mukaan iskussa kuoli naisia, lapsia ja YK:n työntekijöitä. Gazan terveysministeriön mukaan ainakin 15 ihmistä on kuollut ja noin 200 haavoittinut. Israelin radio puolestaan kertoi, että valtaosa kuolleista oli lapsia.

Ban kutsui tekoa vastenmieliseksi ja sanoi, että yksityiskohdat on selvitettävä.

UNRWA sanoi lausunnossaan, että he olivat pyytäneet Israelin armeijalta useita kertoja lupaa evakuoida siviilit ja työntekijänsä ennen iskua. Lupaa ei kuitenkaan annettu. YK:n työntekijöiden mukaan koulun ympärillä tulitettiin ennen iskua.

Israelin armeijan kenraali, Gazassa toimivien joukkojen komentaja Micky Edelstein sanoi, että tapahtuneesta on aloitettava tutkinta. Armeija kuitenkin syyttää myös palestiinalaistaistelijoita rakettien ampumisesta.

Gazan siviiliuhrien ja erityisesti kuolleiden lasten suuri määrä on aiheuttanut kansainvälisten vastalauseiden myrskyn. Muun muassa Kairossa Egyptissä tulitauosta neuvottelemassa oleva Britannian ulkoministeri Philip Hammond esitti vakavan huolensa siviiliuhrien määrästä.

YK:n humanitaarisen avun päällikkö Valerie Amos puolestaan sanoi, että palestiinalaisten on "lähes mahdotonta" suojautua Israelin ilmaiskuilta.

– Sillä ei ole väliä, kuinka kovasti Israel yrittää välttää tuhoja; tämä on erittäin ylikansoitettua maa-aluetta, Amos sanoi.

YK: Irakin jihadistit määräsivät naisten sukuelimet silvottaviksi

Lähikuva naisesta huiviin pukeutuneena.

Islamilainen valtio -järjestön määräys koskee YK:n mukaan 11–46-vuotiaita naisia Mosulin alueella. Sosiaalisessa mediassa on kuitenkin epäilty määräyksen aitoutta.

Lähikuva naisesta huiviin pukeutuneena.

YK:n mukaan Irakissa laajoja alueita vallanneet islamistit ovat määränneet kaikkien 11–46-vuotiaiden naisten sukuelimet silvottaviksi Mosulin kaupungissa ja sen ympäristössä. Sosiaalisessa mediassa on kuitenkin epäilty, onko määräys aito.

YK:n edustajan Jacqueline Badcockin mukaan Islamilainen valtio -järjestö (aiemmin ISIS) on antanut asiasta fatwan eli uskonnollisen määräyksen.

Badcockin mukaan määräys voi koskea noin neljää miljoonaa naista ja tyttöä.

–Tämä on jotain aivan uutta Irakissa, erityisesti tällä alueella, sanoo Badcock, joka pitää asiaa hyvin huolestuttavana. Hän huomauttaa, ettei tämä ole irakilaisten tahto.

Hänen mukaansa naisten sukupuolielinten silvontaa harjoitetaan Irakissa vain joissakin eristyneissä paikoissa.

Badcockin mukaan tietoja on kantautunut myös naisten raiskauksista ja pakkoavioliitoista.

YK:n tiedolla epäilijöitä

Islamilainen valtio ei ole kommentoinut tietoja  fatwasta. YK:lla ei ole järjestöön kontakteja, mutta se työskentelee alueella yhteistyössä heimojohtajien kanssa.

Sosiaalisessa mediassa on kuitenkin epäilty YK:n tietoa. Jotkut ovat epäilleet, että fatwa voisi olla tekaistu ja sillä pyrittäisiin saattamaan Islamilainen valtio -järjestö huonoon valoon, Britannian yleisradioyhtiö BBC sanoo.

Dubailaisen al-Aan-television kirjeenvaihtaja Jenan Mussa sanoo, etteivät hänen kontaktinsa Mosulissa ole kuulleet asiasta.

Eräässä Twitter-kommentissa on epäilty, että määräys voisi olla vuoden vanha. Kommenteissa on myös epäilty, sopiiko määräys alueen kulttuurisiin perinteisiin, uutistoimisto Reuters kertoo.

YK:n edustaja Genevessä sanoo uutistoimisto Reutersille, että he selvittävät asiaa.

Lähteet: Venäjä-pakotteet koskisivat Mustanmeren kaasuputkihanketta, lisänimiä tulossa pakotelistalle

South Stream -kaasuputkihankkeen avajaisseremoniaa valmistellaan Belgradin lähistöllä.

EU on päättänyt lisätä talouspakotelistalle 15 henkilöä ja 18 muuta toimijaa. Nimet kerrotaan vasta myöhemmin.

South Stream -kaasuputkihankkeen avajaisseremoniaa valmistellaan Belgradin lähistöllä.

Euroopan Unionin tiukemmat Venäjä-pakotteet koskisivat muun muassa Mustanmeren kaasuputkihanketta, kertovat diplomaattilähteet uutistoimisto Reutersille.

Pakote koskisi venäläisen energiayhtiön Gazpromin South Stream -kaasuputkihanketta, jonka on valmistuttuaan määrä toimittaa kaasua Bulgarian kautta Eurooppaan. Lisäksi pakotteet koskisivat Novatekin nesteytetyn maakaasun LNG-laitosta Jamalissa Siperiassa, ilmenee päätöslauselmaluonnoksesta.

Luonnoksesta ilmenee myös, että mikäli pakotteita päätetään laajentaa, ne koskisivat lisäksi pääomamarkkinoille pääsyä, puolustussektoria sekä niin aselliseen kuin siviilikäyttöönkin soveltuvien tarvikkeiden vientikieltoa.

EU on sanonut ottavansa pakotteet käyttöön, mikäli Venäjä ei muuta toimintaansa Ukrainassa.

Luonnoksesta kävi kuitenkin selväksi, että pakotteet eivät koskisi jo nyt olemassa olevia energiatoimituksia Venäjältä EU:hun. Muun muassa Saksa ja Italia ovat pelänneet pakotteiden vaarantavan energiansaantia.

Italia kuitenkin sanoi torstaina, ettei se vastusta tiukempia Venäjä-pakotteita. Italian ulkoministerin Federica Mogherinin mukaan EU-maat ovat hyväksyneet yksimielisesti lisäpakotteiden tarpeellisuuden.

South Stream -putken olisi valmistuessaan määrä toimittaa 15 prosenttia EU:n maakaasutarpeesta. Kaasua toimitettaisiin Italian ja Saksan lisäksi myös Ranskaan ja Itävaltaan. Novatekin kumppani Jamalin LNG-laitoksella taas on ollut Ranskan Total.

EU:n energiakomissaari Günther Oettinger sanoi keskiviikkona, että EU:n ei pitäisi antaa Venäjälle teknistä apua arktisen alueen öljyn- ja kaasunporaukseen Ukrainan kriisin vuoksi.

Pakotelistalle 15 henkilöä

Lähteet kertoivat useille uutistoimistoille torstana, että EU on päättänyt lisätä pakotelistalleen 15 henkilöä lisää. Lisäksi pakotteita asetetaan yhdeksää liikeyritystä ja yhdeksän muuta tahoa, kuten Venäjä-mielisten separatistien asettamia viranomaisia Itä-Ukrainassa. Nimilista julkistettaneen perjantaina tai lauantaina.

Tähän mennessä listalla on ollut 72 henkilöä, joiden varoja on jäädytetty ja joille on asetettu viisumikielto.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF puolestaan sanoi torstaina, että Venäjää vastaan asetetuilla talouspakotteilla saattaa olla vakava vaikutus, joka voi heijastua laajasti koko alueelle.

Nokian kurssi nousi yli 7 prosenttia päivässä tulosjulkistuksen jäljiltä

Nokian logo tutkimuskeskuksen edustalla Ulmissa, Saksassa, 14. kesäkuuta 2012.

Helsingin pörssin mennessä kiinni torstailta Nokian osakkeen arvo oli noin 6,1 euroa.

Nokian logo tutkimuskeskuksen edustalla Ulmissa, Saksassa, 14. kesäkuuta 2012.

Nokian tulosjulkistus torstaina aamulla nosti yhtiön kurssin reippaaseen nousuun, joka kesti koko torstain ajan aina pörssin sulkemiseen asti.

Helsingin OMX-pörssin mennessä kiinni kello 18:30 Nokian osakkeen arvo oli noussut yli 7,26 prosenttia edellispäivästä. Nokian osakkeen arvo oli pörssin kiinnimenohetkellä 6,135 euroa.

Matkapuhelintoiminnoistaan luopunut Nokia teki huhti-kesäkuussa 284 miljoonan euron liikevoiton. Etenkin verkkoyhtiö Nokia Networks oli vahvassa vedossa.

Kadonneen algerialaiskoneen uskotaan syöksyneen maahan – ehkä Malissa

Kartassa osoitetaan kohtaa, jossa Air Algérien kone menetti yhteyden Malin alueella 24. heinäkuuta 2014.

Air Algérien mukaan kone on ilmeisesti syöksynyt maahan Tilemsin alueella Malissa. Myös Ranska uskoo, että Burkina Fasosta Algeriaan matkannut kone syöksyi maahan.

Kartassa osoitetaan kohtaa, jossa Air Algérien kone menetti yhteyden Malin alueella 24. heinäkuuta 2014.

Lentoyhtiö Air Algérien mukaan sen aamulla kadonnut matkustajakone on ilmeisesti syöksynyt maahan Tilemsin alueella Malissa noin 70 kilometrin päässä Gaon kaupungista. Yhtiö kertoo asiasta Twitter-viestissä.

Aiemmin Ranskan ulkoministeri Laurent Gabius sanoi, että kone on yhä kateissa, mutta sen uskotaan syöksyneen maahan.

– Huolimatta tiiviistä etsinnöistä merkkiäkään koneesta ei ole vielä löydetty. Kone on todennäköisesti syöksynyt maahan, ulkoministeri Laurent Fabius kertoi illansuussa toimittajille Pariisissa.

Aiemmin algerialainen ilmailuviranomainen sanoi uutistoimisto Reutersille, että kone on syöksynyt maahan. Hän ei kertonut, missä se olisi tapahtunut. Uutistoimisto Itar-Tass puolestaan kertoi Algerian television sanoneen, kone olisi syöksynyt maahan Nigerissä.

Kaksi alueella ollutta ranskalaista Mirage-hävittäjää osallistuu etsintöihin. Kone katosi ollessaan matkalla Burkina Fason pääkaupungista Ouagadougousta Algerian pääkaupunkiin Algeriin. Viimeinen havainto siitä on Malin yllä.

Koneessa on yli sata ihmistä useista eri maista, joukossa noin 50 ranskalaista ja 27 burkinafasolaista. Espanjalaisomisteisen koneen miehistö oli espanjalainen, Espanjan lentäjäyhdistys sanoo.

Ranskan siviili-ilmailuviranomaisen mukaan Air Algérian espanjalaisyhtiöltä vuokraama MK-83-kone oli tarkastettu Ranskassa pari kolme päivää sitten ja se oli hyvässä kunnossa.

Ukrainan pääministeri jätti eronpyynnön

Ukrainan pääministeri Arseni Jatšenjuk.

Jatšenjuk ilmoitti asiasta sen jälkeen, kun kaksi puoluetta oli ilmoittanut jättävänsä parlamentissa enemmistön muodostaneen liittouman. Monet poliitikot ja aktivistit ovat vaatineet Ukrainaan uusia vaaleja.

Ukrainan pääministeri Arseni Jatšenjuk.

Ukrainan pääministeri Arseni Jatšenjuk on jättänyt eronpyyntönsä.

Jatšenjuk ilmoitti asiasta parlamentille sen jälkeen, kun kaksi puoluetta oli ilmoittanut jättävänsä parlamentissa enemmistön muodostaneen hallitsevan liittouman.

Jatšenjukin mukaan parlamentti ei kykene enää työskentelemään ja hyväksymään välttämättömiä lakeja.

Eurooppalainen valinta -liittouman ovat jättämässä kansallismielinen Svoboda-puolue ja entisen nyrkkeilymestarin Vitali Klitškon Udar-puolue.

Poliitikot ja aktivistit ovat vaatineet maahan uusia vaaleja sen jälkeen, kun entinen presidentti Viktor Janukovitš syrjäytettiin helmikuussa. Janukovitšin kannattajien on sanottu hankaloittavan parlamentin työtä.

Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan Ukrainan presidentti Petro Porošenko on sanonut, että ennenaikaiset vaalit voitaisiin järjestää lokakuun loppupuolella.

Delfiinien ehkäisy on täynnä eettisiä kiemuroita

Delfiinejä Särkänniemen delfinaariossa Tampereella. Kuva on otettu vuonna 2010.

Särkänniemen delfiinien lisääntymistä olisi mahdollista ehkäistä esimerkiksi kemiallisesti. Näin ei kuitenkaan ole toistaiseksi haluttu tehdä.

Delfiinejä Särkänniemen delfinaariossa Tampereella. Kuva on otettu vuonna 2010.

Särkänniemen delfiinien ympärillä pyörii keskustelu, jossa mielipiteitä on kaikilla, mutta huolellisesti perusteltuja ratkaisuja ei oikein kenelläkään.

Jonkinlainen yhteisymmärrys on siitä, että hamaan tulevaisuuteen asti delfiinejä ei Tampereella uiskentele. Toistaiseksi Särkänniemen altaissa kuitenkin asuu viisi älykästä merinisäkästä, joiden hyvinvoinnista ihminen on vastuussa.

Uusien delfiinien syntymisen estäminen ei toisi ongelmaan nopeaa ratkaisua, mutta monen mielestä sekin olisi järkevää tulevaisuutta silmälläpitäen.

Keinoja on olemassa

Ehkäisyn on kerrottu olevan vaikeaa, mutta delfiinejä hoitavan eläinlääkäri Pirkko Syrjäläisen mukaan keinoja on toki olemassa.

Esimerkiksi koirilla asia hoidetaan kirurgisesti, mutta delfiineillä sukuelimet ovat molemmilla sukupuolilla vatsaontelossa, mikä tarkoittaisi suurta operaatiota.

– Vatsaontelokirurgiaa ei ole Suomessa delfiineille tehty, eikä minun tietääkseni muuallakaan maailmassa, sanoo eläinlääkäri Pirkko Syrjäläinen.

– Tietysti tähystysmenetelmien parantuessa sellainenkin teoriassa onnistuu.

Realistisempi vaihtoehto olisi kemiallinen ehkäisy. Sekä naaras- että urosdelfiineille on Pirkko Syrjäläisen mukaan olemassa omat hormonivalmisteensa.

– Ne eivät ole täysin ongelmattomia. Kaikki hormonit kuitenkin rasittavat elimistöä, ja se saattaa olla suurempi ongelma kuin lisääntyminen. Pitää muistaa, että lisääntyminen on osa eläinten luonnollista käyttäytymistä, Pirkko Syrjäläinen sanoo.

Emonkin hyvinvointi puntariin

Eläimet voitaisiin myös eristää hedelmällisimpinä aikoina, mutta Pirkko Syrjäläisen mukaan senkin eettisyyttä pitäisi pohtia.

Vaikka lisääntyminen on luonnollinen asia, nytkin poikasta odottava Veera on jo 35-vuotias – delfiiniksi siis erittäin iäkäs synnyttäjä.

Pirkko Syrjäläinen myöntää, että ongelmien todennäköisyys kasvaa iän myötä, ja Veerankin hyvinvointi täytyy ottaa huomioon.

Toistaiseksi delfinaariossa ei kuitenkaan haluta lähteä ehkäisyn tielle.

Israelin ammus osui YK:n pakolaiskoululle, toistakymmentä siviiliä kuoli

Beit Hanunissa sijaitsevaan YK:n ylläpitämään kouluun osuneessa iskussa haavoittunutta kiidätettiin hoitoon Kamal Adwanin sairaalaan Gazassa 24. heinäkuuta 2014.

Ainakin 15 ihmistä on kuollut ja yli 200 haavoittunut, kun ammus osui pakolaisten keskelle. Koululle oli paennut satoja siviilejä. Päivän aikana lisäksi useita perheitä on kuollut Israelin ilmaiskuissa.

Beit Hanunissa sijaitsevaan YK:n ylläpitämään kouluun osuneessa iskussa haavoittunutta kiidätettiin hoitoon Kamal Adwanin sairaalaan Gazassa 24. heinäkuuta 2014.

Gazassa ainakin 15 ihmistä on kuollut Israelin panssarivaunun ammuksen osuttua YK:n ylläpitämään kouluun, joka toimi pakolaiskeskuksena. Lisäksi yli 200 ihmistä on haavoittunut. Israelin radion mukaan valtaosa kuolleista oli lapsia.

YK:n palestiinalaisjärjestön UNRWA:n edustaja vahvistaa, että iskussa on kuollut ja loukkaantunut monia. UNRWA:n edustaja Chris Gunness sanoi Twitter-tilillään, että pakolaiskoulujen sijainti on hyvin Israelin tiedossa.

Koulu sijaitsee Beit Hanunissa. Paikalla oleva AFP:n kirjeenvaihtaja on nähnyt yhdeksän ruumista, joiden joukossa on pikkuvauva ja hänen äitinsä.

YK:n mukaan Israelin ammus iskeytyi maahan koulun alueella tai aivan sen vieressä.

Torstainen isku oli neljäs kerta, kun Israel on iskenyt YK:n tiloihin Gazassa.

Viikko sitten YK:n palestiinalaisjärjestö UNRWA kertoi löytäneensä rutiinitarkastuksessa yhdestä tyhjillään olevasta koulusta noin 20 rakettia. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon piti rakettien löytymistä hälyttävänä ja niiden säilytyksen vaarantavan lapset ja muut turvaa etsivät.

Yli 140 000 palestiinalaista on paennut kodeistaan taisteluiden vuoksi. Heistä yli 80 000 ovat hakeneet turvaa UNRWA:n ylläpitämistä kouluista.

Useita perheitä kuollut

Torstai on ollut verinen päivä muuallakin Gazassa. Koko kaistaleen alueella on tulitettu rajusti.

Illalla Israelin ilmaisku tappoi ainakin seitsemän ihmistä Gazan eteläosassa. Hätäviranomaisten mukaan kuolleet olivat kahden eri perheen jäseniä, ja uhreista monet olivat lapsia.

Aiemmin torstaina Jebaljan pakolaisleirillä ainakin kuusi saman perheen jäsentä sekä puolitoistavuotias pikkupoika kuolivat Israelin ammuksen iskettyä alueelle varhain aamulla. Kaksikymmentä ihmistä haavoittui. Abassanin kaupungissa puolestaan viisihenkinen perhe kuoli Israelin ilmaiskun osuttua heidän kotiinsa.

Yli kaksi viikkoa kestäneessä sotilasoperaatiossa on kuollut yli 770 palestiinalaista, heistä valtaosa siviilejä. Israel on menettänyt 32 sotilastaan. Lisäksi kaksi israelilaissiviiliä ja yksi thaimaalainen vierastyöläinen on kuollut palestiinalaisten rakettitulessa.

Punavuoren tulipalon sammutustyöt kestävät yömyöhään

Palokuntaa sammuttamassa ullakkopaloa.

Helsingin keskustassa aamupäivällä alkanut kattopalo alkaa viimein olla palomiesten hallinnassa. Jälkisammutuksessa menee kuitenkin vielä pitkään.

Palokuntaa sammuttamassa ullakkopaloa.

Palomiesten torstain uuvuttava urakka alkaa viimein olla voiton puolella. Isolla Roobertinkadulla aamupäivällä syttynyt kattopalo alkaa viimein olla hallinnassa.

– Leviämisvaaraa ei pitäisi olla, sanoo päivystävä palomestari Kimmo Tuominen.

Letkuja ei silti rullata vielä pitkään aikaan. Tuli levisi joka puolelle vanhan talon kattorakenteisiin ja palomiesten on varmistettava, etteivät liekit pääsee uudestaan valloilleen.

– Yömyöhään homma kestää. Tuli on pureutunut kattorakenteisiin ja on mahdollista, että se jää sinne kytemään.

Talo evakuoitu

Vielä iltapäivällä rakennuksen alemman kerroksen asukkaat saivat pysyä asunnoissaan. Nyt koko talo on kuitenkin evakuoitu.

Tuli levisi koko talon katon alueelle, mutta ei levinnyt alempiin kerroksiin. Sammutustöissä kului kuitenkin sen verran vettä, että tuhot ovat mittavia koko rakennuksessa.

Palomiehet lopen uupuneita

Äärimmäisen hankalan tulipalon sammutus on imenyt palomiesten mehut.

– Yksi yksikkö ei voi olla kauaa sammutustöissä. Tarkoittaa sitä, että kaikki pelastuslaitoksen yksiköt on muutamaan kertaan kierrätetty tässä. Veto alkaa olla aika vähissä. Vahvuudet on aika ohkaiset tällä hetkellä, palomestari Tuominen toteaa.

Afganistanin-suurlähettiläs suomalaisnaisten surmista: Työnantajat vastaavat turvallisuudesta

Luodinreikä taksin ikkunassa, jossa suomalaiset avustustyöntekijät surmattiin Heratissa, Afganistanissa 24. heinäkuuta 2014.

Suomen Afganistanin-suurlähettilään mukaan Kabulissa oleskelevien suomalaisten turvallisuustilanne on hyvä.

Luodinreikä taksin ikkunassa, jossa suomalaiset avustustyöntekijät surmattiin Heratissa, Afganistanissa 24. heinäkuuta 2014.

Suomen Kabulin-suurlähettiläs Ari Mäki pitää Afganistanissa tehtyjä suomalaisten surmia hyvin valitettavina. Suurlähetystö tekee Mäen mukaan parhaansa, jotta iskussa menehtyneet saadaan kotimaahan mahdollisimman pian.

Mäen mukaan kotiinkuljetuksessa saadaan apua muilta valtioilta, sillä Suomella ei ole pysyviä edustajia läntisessä Afganistanissa.

Suurlähettiläs pitää Heratissa tapahtunutta iskua hiukan yllättävänä, sillä läntinen Afganistan on tähän asti ollut monia maan muita osia rauhallisempi.

– Turvallisuus on hyvin vaihteleva eri puolilla maata. Täällä on alueita, joissa on erittäin heikko turvallisuus, mutta on myös alueita, joissa on verrattain hyvä turvallisuus, Mäki sanoo.

Hänen mukaansa Kabulissa oleskelevien suomalaisten turvallisuustilanne on hyvä. Eri järjestöillä on omat turvallisuusohjeet ja -käytännöt.

– Työnantajat itse vastaavat turvakäytännöistä ja siitä, miten he menettelevät, Mäki selittää.

Afganistanissa työskentelee Mäen mukaan tällä hetkellä 20–30 suomalaista kansainvälisissä järjestöissä ja erilaisissa kansalaisjärjestöissä. Suomalaisten työntekijöiden lukumäärä vaihtelee kuukausittain.

Tulli: Asetakavarikko sisälsi ohjusten hakupäitä

Tullin Helsinki-Vantaan lentokentällä takavarikoima ohjuksen hakupää. Tulli on sumentanut kuvasta tunnistetietoja.

Tulli pysäytti Ukrainaan matkalla olleen lentorahtilähetyksen kesäkuun lopussa. Tapausta tutkitaan puolustustarvikkeiden maastavientirikoksena.

Tullin Helsinki-Vantaan lentokentällä takavarikoima ohjuksen hakupää. Tulli on sumentanut kuvasta tunnistetietoja.

Tullin mukaan sen kesäkuun lopussa takavarikoima lentorahtilähetys sisälsi ilmataisteluohjusten hakupäitä, jotka on luokiteltava puolustusmateriaaliksi.

Ukrainaan matkalla olleille tuotteille ei ollut haettu kauttakuljetuslupaa, tulli kertoo.

Tapausta tutkitaan puolustustarvikkeiden maastavientirikoksena. Lentorahtilähetys on takavarikoitu. Jutun esitutkinnan odotetaan kestävän vähintään puoli vuotta.

Takavarikko tehtiin 24. kesäkuuta. Tulli pysäytti Vietnamista Hongkongin kautta saapuneen vähän yli tuhannen kilon lentorahtilähetyksen, jonka määränpäänä oli Ukraina.

Ohjusosien takavarikosta syntyi tiedotussotku, kun presidentti Sauli Niinistö sai lukea takavarikosta ensi tiedot uutisista. Tieto takavarikosta oli jäänyt tullin ja valtioneuvoston tiedotuskeskuksen palloteltavaksi eikä se saavuttanut asianomaisia ministereitä ja presidenttiä ennen asian uutisointia.

Yöaikaan voimistuvat hajupäästöt häiritsevät jo asukkaita – syy on yhä mysteeri

Kaukaan tehdas

Lappeenrannassa UPM:n Kaukaan tehtaalta odotetaan yhä selvitystä siihen, mistä heinäkuiset tavallista korkeammat hajukaasupäästöt johtuvat.

Kaukaan tehdas

UPM:n Kaukaan tehtaan hajupäästöjen aiheuttajaa ei toistaiseksi tiedetä. Kaupunki on ollut viime päivien aikana yhteydessä Kaukaan tehtaaseen, joka on luvannut selvittää päästöjen aiheuttajan.

Alueen asukkaita erityisesti öisin voimistuvat hajupäästöt vaivaavat. Yhteydenottoja on sadellut myös Lappeenrannan seudun ympäristötoimeen. Ihmisiä harmittaa hajujen tunkeutuminen huoneistoihin, kun asuntoja tuuletetaan kuumina kesäöinä.

Ympäristötarkastaja Sara Piutunen Lappeenrannan seudun ympäristötoimesta kertoo, että tehdas on ilmoittanut kaupungille tehtaan toimivan normaalisti myös hajukaasujen käsittelyn osalta.

Tehdas kuitenkin jatkaa edelleen selvittelyä, jotta syy päästöihin löytyisi.

– Vaikuttavatko lämpötilat tai sääolosuhteet joihinkin prosesseihin, sitä varmaan myöskin selvitellään, sanoo Piutunen.

"Voi aiheuttaa allergisen reaktion"

Päästöjen pitoisuustasot eivät ole olleet hälyttävän korkeita. Varsinaista terveysuhkaa päästöistä ei myöskään aiheudu.

– Jos päästöt jatkuvat pitkään, saattaa olla, että herkemmillä voi laukaista helteen kanssa tiettyjä allergisia reaktioita. Yleensä tällainen kuumuus lisää niitä koettuja vaikutuksia, sanoo Piutunen.

Israelin ja Ukrainan tilanne huolestuttaa myös suomalaista lentohenkilökuntaa - Finnairin ohje kummastuttaa

Finnairin lentokone.

Finnairin sisäisen ohjeen mukaan ”esimies tekee arvion lennolle lähdöstä ja tarpeesta terveyspalvelukonsultaatioon”.

Finnairin lentokone.

Viime päivien tapahtumat Israelissa ja Ukrainassa aiheuttavat huolta myös lentoyhtiöiden henkilökunnissa.

Suurinta huoli on ollut Malaysia Airlinesin työntekijöiden keskuudessa. Viikko sitten yhtiön lento MH17 ammuttiin alas Itä-Ukrainan yllä. Menehtyneiden joukossa oli kuusi lentäjää ja 21 matkustamohenkilökuntaan kuuluvaa.

Maaliskuun alussa saman yhtiön lento MH370 katosi mystisesti Etelä-Kiinan meren yllä. Koneen hylkyä on etsitty tuhansien kilometrien päästä Australian länsirannikon edustalta.

Australialaisen The Sydney Morning Heraldin mukaan moni Malaysia Airlinesin työntekijöistä tulee nykyisin töihin kyyneleet silmissä. Monet ovat jopa täysin kykenemättömiä lentämään, kertoo Malesian kansallisen lentoyhtiön henkilökunnan edustaja lehdessä.

Turvallisuus puhuttaa muissakin yhtiöissä

Lentäminen tiedetään turvalliseksi tavaksi matkustaa, mutta kriisien yhteydessä huoli omasta turvallisuudesta koskettaa kaikkien lentoyhtiöiden työntekijöitä, myös Suomen kansallisen lentoyhtiön henkilöstöä.  

Finnairissa on syntynyt keskustelua erityisesti Tel Avivin lentojen turvallisuudesta sen jälkeen, kun kentän läheisyyteen iskeytyi alkuviikolla palestiinalaisten ampuma raketti. Iskun jälkeen sekä Yhdysvaltain että Euroopan lentoturvallisuusviranomaiset kehottivat lentoyhtiöitä välttämään lentoja Ben Gurionin lentokentälle Tel Aviviin.

Myös Finnair päätti harkinnan jälkeen jättää väliin keskiviikon lennon. Perjantaina Finnair aikoo taas lentää Tel Aviviin.

Finnarin johdon ohjeistus kummastuttaa henkilökuntaa

Finnair lähetti äskettäin henkilökunnalle Israelin tilanteeseen liittyvän viestin, jossa yhtiö kehottaa olemaan esimieheen yhteydessä, jos Tel Avivin lennolle lähteminen mietityttää. Finnairin mukaan ”esimies tekee arvion lennolle lähdöstä ja tarpeesta terveyspalvelukonsultaatioon”.

Yle Uutisia sähköpostitse lähestynyt lentoemäntä ihmettelee ohjetta. Nimettömässä kirjeessään hän kysyy, onko kieltäytymisestä seurauksena lääkärikäynti, ja jos niin miksi.

Myös Suomen lentoemäntä- ja stuerttiyhdistyksen SLSY:n sopimussihteeri Anu Hietala kummeksuu muotoilua.

Eikö arviota terveyspalvelujen tarpeesta saakaan tehdä itse? Jos et suostu lähtemään niin oletko muutenkaan työkykyinen? Tällaisia kysymyksiä tulee Hietalan mukaan väistämättä mieleen.

Hietalan mukaan yhtiön sisällä ohjeen julkistamisen jälkeen käydyssä keskustelussa esimiehet ovat kuitenkin ilmeisesti antaneet ymmärtää, että Tel Avivin lennon voi vaihtaa toiseen lentoon.

1 500 suomalaisen lentoemännän ja stuertin joukosta löytyy hänen mukaansa tietysti monentasoista huolestumista.

Hietala mainitsee esimerkkinä Japanin vuoden 2011 maanjäristyksen ja sitä seuranneen ydinvoimalaonnettomuuden. Tuolloin Japanin-lentoihin kysyttiin vapaaehtoisia, joita myös löytyi.

Finnair: Lähteminen vapaaehtoista

Viestintäpäällikkö Varpu Göös vahvistaa Hietalan arvelun, ettei Finnair velvoita lentohenkilöstöä lähtemään Tel Aviviin. Kieltäytymistä ei tarvitse edes perustella. Riittää, kun asiasta keskustelee esimiehen kanssa, jotta työntekijälle voidaan löytää korvaava lento.

Göös korostaa, että tämä on muutenkin käytäntö Finnairissa: ketään ei pakoteta lennolle.

– Asia on nyt sanottu meidän intrassa niin suoraan kuin sen voi sanoa, Göös kertoo. 

Tuohtumustakin herättäneestä sisäisestä ohjeesta Göös toteaa, että sillä on haluttu vain kertoa, että terveyspalvelut ovat henkilöstön käytettävissä. Ne tarjoavat työntekijöille myös mahdollisuuden purkaa huoliaan, hän korostaa.  

Göösin mukaan on ymmärrettävää, että henkilökunta on huolissaan. Tämä on ollut ikävä viikko lentoliikenteessä, hän sanoo. 

Finnairin johto päättää siitä, estääkö turvallisuustilanne lentämisen vaarallisiksi koettuihin kohteisiin. Henkilökuntaa arvioiden tekemisessä ei kuulla, mutta yksittäiset työntekijät kyllä kertovat itse tai luottamusmiestensä välityksellä käsityksensä tilanteesta, sanoo SLSY:n Hietala.

Hietalan mukaan SLSY:llä ei ole sellaista käsitystä, etteikö Finnairin johtoon voisi luottaa turvallisuuskysymyksissä.

UM: Afganistanissa surmattujen suomalaisten rikostutkinta KRP:lle

Lääkintähenkilökunta kuljetti suomalaiset surmatut avustustyöntekijät sairaalan ruumishuoneelle Heratissa 24. heinäkuuta 2014.

Kaksi suomalaista avustustyöntekijää surmattiin torstaina Länsi-Afganistanissa. Naiset olivat Suomen Evankelisluterilaisen Kansanlähetyksen työntekijöitä. Keskusrikospoliisi selvittää tapauksen yksityiskohtia.

Lääkintähenkilökunta kuljetti suomalaiset surmatut avustustyöntekijät sairaalan ruumishuoneelle Heratissa 24. heinäkuuta 2014.

Suomen ulkoministeriön mukaan Afganistanissa surmattujen suomalaisnaisten surmien rikostutkinta kuuluu Suomessa keskusrikospoliisille, jolle ulkoministeriö antaa virka-apua Afganistanissa. Päävastuu rikoksen tutkinnasta on Afganistanin viranomaisilla. KRP on aikaisemminkin työskennellyt Afganistanin viranomaisten kanssa henkirikostapauksissa.

Keskusrikospoliisilla ei toistaiseksi ole suunnitelmia lähettää henkilökuntaa Afganistaniin, vaan se tekee yhteistyötä Suomen suurlähetystön työntekijöiden kanssa asiassa. Tilanne saattaa kuitenkin muuttua lisätietojen myötä. Tässä vaiheessa KRP vasta selvittää tapauksen yksityiskohtia.

Suomalaiset uhrit työskentelivät International Assistance Mission -järjestön avustustyöntekijöinä. Naiset olivat Suomen Evankelisluterilaisen Kansanlähetyksen työntekijöitä. Ulkoministeriö on aiemmin rahoittanut järjestön kehitysyhteistyötä Afganistanissa. Ulkoministeriö on ollut yhteydessä menehtyneiden omaisiin ja työnantajaan ja esittänyt surunvalittelut.

Suomen suurlähetystölle on ilmoittautunut Afganistanissa 41 suomalaista, joista avustustyöntekijöitä on viisi ja EUPOL-tehtävissä on 36. Heidän lisäkseen Suomella on ISAF-operaatiossa noin sata sotilasta vuoden loppuun saakka. Heidät on sijoitettu pääosin Mazar-e-Sharifin alueelle Pohjois-Afganistaniin.

Kuusi tuntia helteessä liekkien keskellä - "Olen huolissani palomiehistä"

Palomiehiä Ison Robertinkadun kattopalon sammutustöissä 24.7.2014.

Helsingin Punavuoressa sammutettiin helteisenä torstai-iltapäivänä jo kuudetta tuntia äärimmäisen hankalasti sammutettavaa kattopaloa. Palomestari seurasi huolissaan kymmenien palomiestensä jaksamista. Katso video sammutustöistä.

Palomiehiä Ison Robertinkadun kattopalon sammutustöissä 24.7.2014.

Isolla Roobertinkadulla on vuodatettu torstaina litroittain palomiesten hikeä. Tulipalo sai alkunsa kello kymmenen aikoihin. Katolla tehdyistä pikitöistä syttynyt tulipalo levisi tuulen mukana nopeasti kattorakenteisiin.

Kattopaloa on ollut sammuttamassa 12–13 pelastuslaitoksen yksikköä. Kymmenet palomiehet ovat sammutustöissä puoli tuntia kerrallaan. Tämän jälkeen he huilaavat reilun tunnin verran ja palaavat takaisin liekkien äärelle – jos enää jaksavat.

– Ennen kaikkea olen huolissani palomiehistä. Olosuhteet ovat sammuttajille äärimmäisen kovat. Kaikki työ joudutaan tekemään savusukeltajien varusteessa, eli hengityssuojaimilla, sanoo palomestari Jani Pitkänen.

Vanha ullakko on vaikea sammutettava

Kattopaloa sammutetaan yhtä aikaa talon sisältä ja päältä. Kattoa on revitty auki, jotta vesi saadaan ullakon ja kattopellin väliin, jossa tuli roihuaa. Samaan aikaan sammutustyötä tehdään sisätiloista.

–  Sammutustyö on erittäin hidasta ja voimia vievää. Vanhan rakennuksen kattorakenteet ovat monimutkaisia, joten purkutyö on vaikeaa, Pitkänen kertoo.

Tuli voi vielä levitä

Palomiesten työpäivä on ollut raskas, mutta heillä ei ole aikaa levätä. Koska sammutus on niin hidasta, tulipalo voi vielä levitä uusille alueille.

– Tulipalo ei ole vieläkään hallussa, vaikka sammutustyötä on tehty jo useita tunteja. Tämä vie järjettömästi voimavaroja ja resursseja.

Palomestarin mukaan sammutusta tullaan tekemään mahdollisesti vielä useita tunteja.

Pelastuslaitoksen tietoon ei ole tullut tulipalossa loukkaantuneita. Sen sijaan remontissa ollut rakennus on sen verran vaurioitunut, että asukkaat tuskin palaavat ullakkokerroksiin vähään aikaan.

Helle pitää sinileväkukinnot runsaina

Sinilevää Utön saaren rannassa.

Viime viikonlopun jälkeen pintaleväkukintaa on tullut lounaisten merialueiden lisäksi myös eteläiselle Selkämerelle, kerrotaan Suomen ympäristökeskuksesta. Lisäksi sinileväkukinnoista on tullut useita ilmotuksia rannikoilta.

Sinilevää Utön saaren rannassa.

Kuuma sää on saanut sinilevät kukkimaan yhä laajemmalla alueella. Viime viikonlopun jälkeen pintaleväkukintaa on tullut hieman myös eteläiselle Selkämerelle, kerrotaan Suomen ympäristökeskuksesta. Lisäksi sinileväkukinnoista on tullut useita ilmotuksia rannikoilta, etenkin Saaristomereltä mutta myös Helsingin, Kotkan ja Rauman edustoilta.

Laajoja sinilevälauttoja on edelleen lounaisilla merialueilla: eteläisellä Saaristomerellä, läntisellä Suomenlahdella ja Itämeren pääaltaan pohjoisosassa. Sisävesillä sinilevää ei ole tavanomaista enempää, ja runsaita kukintoja on havaittu vain muutamia.

Sinilevien kukinta rauhoittuu yleensä elokuun puolella, mutta helle voi Syken mukaan pidentää kautta.

Yhtä syytä levien runsauteen ei ole. Hyvissä olosuhteissa sinilevä pystyy jakautumaan voimakkaasti ja muodostamaan pitkiä rihmoja. Lämpö ja valo auttavat sinileviä sitomaan typpeä, ja tyynen sään ansiosta levät nousevat pintaan.

– Tämä on seurausta menneiden vuosikymmenien kuormituksesta. Hapettuneista pohjista tuli pintaan menneiden vuosikymmenien ravinteita jo viime talvena, kun oli tuulista ja vedet pääsivät sekoittumaan, kertoo tutkija Sirpa Lehtinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Sinilevät hyötyivät myös kylmästä alkukesästä, sillä muut levälajit eivät pystyneet hyödyntämään kaikkia ravinteita.

– Muut levät eivät ole välttämättä pärjänneet niin hyvin ja ne ovat jättäneet sinileville ylimääräisen varaston, jota ne tehokkaasti hyödyntävät, kertoo Tvärminnen eläintieteellisen aseman johtaja Marko Reinikainen.

Sinileväistä vettä ei pidä käyttää talous-, pesu- tai löylyvetenä.

Sotilasasiantuntija: Afganistanin suomalaisnaiset ainakin jossain määrin harkittuja kohteita

Suomalaisnaisten surmatapa ei ole Afganistanissa lainkaan tavaton, sanoo kapteeni Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitokselta.

Maanpuolustuskorkeakoulun asiantuntija, kapteeni Antti Paronen arvelee, että Afganistanissa surmatut suomalaisnaiset olivat ainakin jossain määrin harkittuja iskun kohteita.

– He eittämättä ovat näyttäneet länsimaalaisilta ja edustaneet länsimaalaista organisaatiota, jota vastaan on haluttu iskeä. Sitä on vaikea sanoa, ovatko juuri nämä kaksi ihmistä olleet henkilöinä kohteina, Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen asiantuntijana toimiva Paronen pohtii.

Moottoripyörällä ohi ajaneet miehet ampuivat naiset taksiin. Parosen mukaan surmatapa ei ole Afganistanissa lainkaan tavaton. Pommi-iskujen lisäksi ampumavälikohtaukset ovat maassa hyvin tavallisia.

– Ihan jo siitä syystä, että pienikaliiberista sotilasaseistusta on maassa niin laajasti saatavilla, Paronen selittää.

Naiset saivat surmansa Heratin kaupungissa. Parosen mukaan Herat on kauttakulkukaupunki, jonka turvallisuustilanteeseen vaikuttaa paljon sen sijainti Iranin rajan lähellä. Raja-alueella liikkuu paljon niin laillisia kuin laittomiakin toimijoita. Heratin kautta kulkee myös paljon Taliban-liikkeen tietoataitoa, henkilöstöä ja materiaalia Etelä-Afganistanista maan pohjoisosiin.

Parosen mukaan Herat ei kuitenkaan kuulu kaikkein levottomimpiin paikkoihin Afganistanissa.

– Ei voida puhua missään nimessä Kandahariin tai Helmandiin verrattavista olosuhteista.

Tänään torstaina tehtyjen suomalaisnaisten surmien tapaiset surmat ovat Parosen mukaan hyvin tavallisia erityisesti Etelä-Afganistanissa, missä Taliban-liikkeen tukialueet sijaitsevat.

Talvi vei mansikkakasvustoja – kaupoilla nyt vaikeuksia saada marjaa myyntiin

Mansikat ovat kesän herkku.

Kaupoilla on ollut vaikeuksia saada riittävästi mansikkaa myyntiin tänä kesänä. Osa marjoista on saattanut loppua jo muutamassa tunnissa eikä myytävä ole riittänyt joka päivälle. Marjan- ja hedelmänviljelijäin liitosta kerrotaan, että mansikkasato jäänee tänä vuonna kolmanneksen normaalivuotta pienemmäksi.

Mansikat ovat kesän herkku.

Mansikkasato jäänee tänä vuonna normaalia pienemmäksi. Hedelmän- ja marjanviljelijöiden liitosta arvioidaan alustavasti, että sato jää kymmeneen miljoonaan kiloon, kun normaalisato on 15 miljoonaa kiloa. Myös viime vuonna sato jäi normaalia heikommaksi.

Syynä ovat nyt talvituhot, kevään hallat ja kesän helle. Pääsatokausi alkoi nyt viime vuotta myöhemmin. Se on nyt ohi, mutta kaupat myyvät marjaa nyt pienempiä eriä.

Esimerkiksi Halpa-Hallin myymälöissä myynti jatkuu nyt neljättä viikkoa. Liki 40 paikkakunnalla toimivasta ketjusta kerrotaan, että mansikkaa on saatu ajoittain vain 40 prosenttia tilausmääristä.

Hedelmän- ja marjanviljelijöiden liitosta kerrotaan, että sato jää tänä vuonna normaalia pienemmäksi talvituhojen, kevään hallojen ja kesän helteen vuoksi. Pääsatokausi alkoi viime vuotta myöhemmin. Pienempien erien myynti jatkuu edelleen.

Hae lisää

Tervetuloa Ylen mobiiliuutisiin!

Kokeilemme palvelun avulla millainen käyttöliittymä sopisi parhaiten uutisten, urheilun ja sään seuraamiseen mobiilikäytössä.

Otamme mielellämme vastaan palautettasi siitä, mikä palvelussa toimii jo hyvin ja mitä mielestäsi voisi vielä kehittää.

Liitä mukaan päätelaitteesi malli ja sähköpostiosoitteesi, jos tarvitset apua ongelmatilanteessa.

Lähetä palautetta:

Lähetä