Nokia odottaa Microsoft-yrityskaupan toteutuvan perjantaina

Nokia kännykkä

Nokian tiedotteen mukaan yritysjärjestely odottaa enää tavanomaisten kauppaehtojen toteutumista.

Nokia kännykkä

Nokia odottaa puhelinliiketoimintaansa koskevan kaupan Microsoftille toteutuvan perjantaina. Nokian tiedotteen mukaan yritysjärjestely odottaa enää tavanomaisten kauppaehtojen toteutumista.

Nokia kertoi kaupasta ensi kerran 3. syyskuuta 2013. Nokian yhtiökokous antoi kaupalle siunauksensa marraskuun puolivälissä. Kauppa on kuitenkin odottanut aasialaisviranomaisten hyväksyntää. Kiinasta ne saatiin aiemmin tässä kuussa.

Kaupan jälkeen Nokia keskettyy verkkoliiketoimintaan.

Pääsiäisen paluuliikenne sujuu hyvin

Paluuliikenne on vilkkaimmillaan, mutta liikenne sujuu pääsääntöisesti hyvin.

Pääsiäisen paluuliikenteen vilkkaimmat ajat ovat parhaillaan käynnissä. Liikenneviraston liikennepäivystäjä Liisa Järvisen mukaan paluuliikenne sujuu yleisesti ottaen hyvin.

Muutamia ruuhkia on kuitenkin syntynyt. Äänekoskella nelostiellä aamukahdeksalta sattunut isompi onnettomuus aiheutti raskaan ajoneuvon kaatumisen tielle. Järvisen mukaan tilanne on kuitenkin purkautumassa.

– Kovasti on autoja liikenteessä eli ruuhkanpoikasta siellä on.

Myös viitostiellä Kuortin suunnalla on Järvisen mukaan ollut ruuhkapisteitä. Tällä hetkellä liikenne näyttäisi kuitenkin sujuvan sielläkin.

Kelit ovat hyvät koko Suomessa, etelässä saa ajella ihan aurinkoisessakin säässä. Paluuliikenteen odotetaan jatkuvan iltaseitsemään saakka.

– Turvavälit on hyvä ottaa huomioon, varsinkin kun autoja on paljon liikenteessä. Peltikolareita on tänäänkin tullut muutamia pienempiä, Järvinen muistuttaa.

Tänään on ollut kevään lämpimin päivä – kesäisen lämmin sää jatkuu vielä huomenna

Nokkosperhonen kukan päällä.

Etelä- ja Keski-Suomessa on nautittu 15-20 asteen lämmöstä. Lämpimintä on ollut Kemiössä.

Nokkosperhonen kukan päällä.

Pääsiäismaanantaina on vietetty monin paikoin kevään lämpimintä päivää. Kemiössä lukemat nousivat 20,4 asteeseen. Toiseksi lämmintä on ollut Salossa, jossa lämpötila kipusi 19,6 asteeseen. Kolmanneksi lämpimintä päivää on vietetty Vihdissä, jossa lämpötila nousi 19,3 asteeseen. Pohjoisessa on satanut räntää.

Lämmin sää jatkuu Etelä-Suomessa vielä huomenna

Etelä-Suomessa nautitaan kesäisestä säästä vielä huomenna, mutta keskiviikkona sää kylmenee selvästi. Pudotus voi olla Etelä-Suomessa jopa kymmenen astetta. Pohjois- ja Keski-Suomeen virtaa kylmempää ilmaa jo huomenna tiistaina.

10 käskyä ja yksi lisää?

Grafiikka

Pidä huoli lähimmäisestäsi, älä jätä elämää elämättä ja tee asioita, jotka tekevät sinut ja muut onnelliseksi. 11. käsky voisi kuulua näin, Yle Uutisten nettikyselyyn vastanneet kertoivat. Vastaajat saivat myös miettiä, mikä olisi kymmenestä käskystä tärkein.

Grafiikka

Yle Uutiset kysyi viime viikolla internetissä ehdotuksia 11. käskyksi ja mielipidettä tärkeimmästä kymmenestä käskystä. Moni oli muotoillut vastauksensa raamatun rakkauden kaksoiskäskystä, ja kehotti näin rakastamaan lähimmäistä niin kuin itseäsi.

Kaikkiaan vastauksia tuli yli 1 100. Nettivastaajien enemmistö arvioi, että tärkein kymmenestä käskyistä on "Älä tapa". Kannoilla on ensimmäinen käsky "Minä olen Herra, sinun Jumalasi. Sinulla ei saa olla muita jumalia", ja hännille jäi yhdeksäs käsky eli "Älä tavoittele lähimmäisesi omaisuutta".

 

Tampereen Laskuvarjokerho tukee toisiaan suuressa surussa

Jämijärven lentokentän rakennuksia.

Kerhon turvallisuuspäällikkö Petri Lyden kertoo, että hyppäämistä aiotaan jatkaa, kun onnettomuus on käyty läpi. Menehtyneidenkin toive olisi ollut, että jäsenet jatkavat rakkaan harrastuksen parissa.

Jämijärven lentokentän rakennuksia.

Jämijärven lento-onnettomuuden uhreista monet olivat Tampereen Laskuvarjokerhon jäseniä. Kerho on tiivis yhteisö ja jäsenet tukevat toisiaan suuressa surussa, kertoo kerhon turvallisuuspäällikkö Petri Lyden.

Lyden oli itse paikalla Jämillä onnettomuuden sattuessa. Hänen tehtävänsä kerhon turvallisuuspäällikkönä on hyppääjien toiminnan turvallisuuden varmistaminen hypyn ja hyppykaluston osalta.

– Olin siinä ryhmässä, joka meidän kerhon jäsenistä ensin meni onnettomuuspaikalle, Lyden kertoo Yle Uutisten haastattelussa.

– Kaikki tapahtui hyvin nopeasti. Tiedossa on, että kone putosi tuntemattomasta syystä todella nopeasti ja tuli maahan metsään lähelle kenttää. Kone löydettiin nopeasti silminnäkijöiden ja kerhon jäsenten avulla ja pelastushenkilökunta saatiin opastettua.

Lydenin rooli oli olla yhteyshenkilönä kerhon ja viranomaisten välillä. Hänellä oli nimilista koneessa olleista. Sen avulla selvitettiin, ketkä selvisivät ja ketkä olivat vielä kateissa.

Tutkinta keskittyy koneeseen

Lyden tapasi onnettomuuspaikalla myös kaikki pelastuneet lyhyesti onnettomuuden jälkeen, mutta ei ole nähnyt heitä enää sittemmin. Pelastuneilla ei kuitenkaan ollut vielä siinä vaiheessa tietoa onnettomuussyistä.

– Syytä, miksi kone tuli taivaalta alas, ei ole vielä kerholla käsitystä. Viranomaiset tutkivat onnettomuutta lento-onnettomuutena eivätkä hyppyonnettomuutena. Laskuvarjohyppy-yhteisyyden rooli väistyy koneen teknisen ja  lentokelpoisuuden ja muun vastaavan ohessa, Lyden muistuttaa.

Onnettomuus koskettaa monia

Lydenin mukaan Jämin onnettomuus on suomalaisessa hyppytoiminnassa ainutlaatuinen. Vakavuudessaan ja suuruudessan onnettomuus on sellainen, että se vaikuttaa koko suomalaiseen hyppy-yhteisöön ja luonnollisesti moniin ihmisiin henkilökohtaisellakin tasolla. Hyppääjät ovat tiivis yhteisö.

– Meillä on vakaa aikomus, ja uskon että se olisi menehtyneiden henkilöidenkin toiveiden mukaista, että kerho pyrkii tästä jatkamaan menehtyneet henkilöt muistaen mahdollisimman hyvin heillekin rakkaassa lajin parissa.

– Pyrimme hoitamaan oman väkemme ja sen jälkeen ponnistelemme jaloillemme ja teemme sitä, mitä tehdessään nämä nyt menehtyneet tekivät eli jatketaan.

Lyden kertoo, että Tampereen Laskuvarjokerho on tiivis yhteisö ja viettävät paljon aikaansa yhdessä. Suru on käsinkosketeltava.

– Ikävä juttu, kyllä se koskettaa meitä, olimme läheisiä ystäviä menehtyneiden kanssa ja monille se on kova paikka.

Ensimmäinen jäsenille tarkoitettu yhteinen tilaisuus järjestetään vielä tänä iltana. Suljetussa tilaisuudessa käydään asioita läpi.

– Olemme toistemme tukena ja jatkamme toistemme kanssa yhdessäoloa, Lyden sanoo.

Lydenin mukaan kerholaiset ovat yhteydessä myös uhrien omaisiin ja antavat tukea heillekin.

Turkissa taistelu somen ja hallituksen välillä kovenee

Twitter ikoni.

Turkin hallitus käy sotaa sosiaalista mediaa ja siellä virtaavia vapaita mielipiteitä vastaan. Turkin valtamediat ovat laajalti sensuurin alaisia ja hallitus pyrkii nyt suitsimaan tiedonkulkua sosiaalisessa mediassa kuten Twitterissä. Maan viestintäministerin kerrotaan jopa väläyttäneen mahdollisuutta, että Turkki eroaisi maailmanlaajuisesta internetistä, eli www:stä.

Twitter ikoni.

Turkkia yli vuosikymmenen hallinnut pääministeri Recep Tayyip Erdoğan paljasti syvän inhonsa Twitteriä kohtaan viime kesänä maata ravistelleiden hallituksenvastaisten mielenosoitusten yhteydessä. Tuolloin hän kutsui Twitteriä 'yhteiskuntien vitsaukseksi', vaikka pääministerillä itselläänkin on palvelussa 4,2 miljoonaa seuraajaa.

Pääministerin inho kumpusi siitä, että tiedot laajoista mielenosoituksista levisivät Twitterissä ja myös yhteisöpalvelu Facebookissa kulovalkean lailla, vaikka valtamediat oli peloteltu tai painostettu vaikenemaan tapahtumista. Kymmeniä ihmisiä pidätettiin mielenosoitusten yhteydessä vain ja ainoastaan heidän sosiaalisessa mediassa lähettämiensä viestien takia. Länsi-Turkissa sijaitsevassa miljoonakaupunki Izmirissä tutkinta johti 29 ihmisen osalta syytteisiin. Oikeuskäsittely jatkuu tänään ja syytetyt voivat saada jopa kolmen vuoden vankeustuomion rikokseen yllyttämisestä.

Syytettyjen lähettämät Twiitit olivat pääosin avunpyyntöjä ensiavun saamiseksi tai raportteja poliisiväkivallasta. Oikeuskäsittelyä paikan päällä seuraava ihmisoikeusjärjestö Amnestyn Turkin tutkija Andrew Gardner luonnehtii koko oikeusjuttua farssiksi.

– Kyseessä on selvä loukkaus sananvapautta vastaan. On käsittämätöntä, että ihmisiä uhkaa vankeustuomio tiedon ja rauhanomaisten mielipiteiden jakamisesta sosiaalisessa mediassa, Gardner kirjoitti tiedotteessa ennen oikeudenkäynnin alkua.

Somessa leviävät ’nauhat’ kiusallisia hallitukselle

Viime kesäisten mielenosoitusen jälkeen sosiaalinen media, erityisesti Twitter on osoittautunut hallituspuolueelle, Oikeus- ja kehityspuolue AKP:lle yhä suuremmaksi riesaksi. Turkissa paljastui joulukuussa korruptioskandaali, joka ulottui hallitukseen asti ja johti neljän ministerin eroon. Skandaalin yhteydessä nettiin vuodettiin erilaisia äänityksiä, joiden väitettiin todistavan myös pääministeri Erdoğanin tienneen korruptiosta ja osallistuneen väärinkäytöksiin laajasti.

Turkissa maaliskuun lopussa pidettyjen paikallisvaalien lähestyessä Twitterin ja videopalvelu Youtuben kautta vuodettiin julkisuuteen yhä raskauttavampia äänityksiä. Yhdessä niistä pääministerin väitettiin suunnittelevan poikansa kanssa kymmenien miljoonien eurojen kätkemistä. Lopulta pääministerille riitti ja yhdessä suurista vaalikokoontumisistaan hän vannoi, että ’Twitterit sun muut’ tuhotaan 'repimällä ne juuriltaan'.

Ei kulunut kauaakaan, kun turkkilaiset twiittaajat saivat huomata, että Twitter ei enää päivity. Pian palvelun sulkemisen jälkeen lakkasi toimimasta myös Youtube. Kiellot eivät kuitenkaan turkkilaiskäyttäjiä estäneet. Maassa on jo aiemmin ollut pitkiä jaksoja, jolloin esimerkiksi Youtube on ollut muutaman videon vuoksi kokonaan suljettu ja paikalliset tuntevat erilaiset keinot kiertää estoja.

Toisaalta nettisensuuri on laajempaa tänään kuin koskaan ennen. Turkissa on yli 30 000 kiellettyä sivustoa ja hiljattain internet-sisällön poistoa vielä helpotettiin lakimuutoksella. Nykyään oikeuden määräystä ei enää edes tarvita, vaan viestintäviranomainen voi poistaa sisältöä oman harkintansa varaisesti, käytännössä tämä onnistuu muutamassa tunnissa.

Twitter-kiista korkeimmassa oikeudessa

Lopulta Twitterin uudelleen aukeamiseen tarvittiin perustuslakituomioistuimen päätös. Tuomioistuin määräsi Twitter- eston poistettavaksi välittömästi, sillä se oli Turkin perustuslain vastainen.

– Meidän on noudatettava päätöstä mutta meidän ei tarvitse kunnioittaa sitä, uhmasi Erdoğan päätöksen tultua julki.

Pääministeri lausui myös, että asiassa kyse ei ole vapaudesta vaan kansainvälisistä yrityksistä, kuten Twitter, Youtube ja Facebook. Turkin johto yrittää selvästi kääntää kansan mielikuvat nettisensuurista pikemminkin taisteluksi amerikkalaisia kansainvälisiä yrityksiä ja myös niiden tuotteissa leviävää moraalittomuutta vastaan. Pääministeri korostaa toistuvasti, että myös näiden yritysten on noudatettava Turkin lakeja.

Twitteriä on sittemmin voinut vapaasti käyttää Turkissa. Viikonlopun aikana yritys kuitenkin lopulta esti pääsyn kahteen, hallituksen vastaista aineistoa julkaisseeseen tiliin, joilla oli molemmilla noin 400 000 seuraajaa. Samanaikaisesti Twitter tiedotti omalla tilillään, että se lakkauttaa tai estää Twitter-tilejä vain lainvoimaisella päätöksellä ja voi hakea myös oikeutta päätöstä vastaan, jos kokee sananvapautta loukattavan. Twitter tiedotti myös, että ei aio jakaa käyttäjätietoja Turkin viranomaisille ’ilman asiallista laillista vaatimusta’.

Tuleeko Turkkiin oma www eli ttt?

Viikonloppuna hallituksen taistelu somea vastaan sai uusia ulottuvuuksia. Paikalliset tiedotusvälineet kertoivat Turkin liikenne- ja viestintäministeri Lütfi Elvanin viitanneen Turkin mahdolliseen eroon koko maailmanlaajuisesta internetistä, eli www:stä. Ministerin mukaan Turkkiin voidaan perustaa www:n sijaan oma verkkonsa ’ttt’, joka sitten irrotettaisiin kansainvälisestä internetistä. Näin voitaisiin tehdä siinä tapauksessa, jos kansainväliset yritykset kuten juuri Twitter ja Facebook eivät ala noudattaa lakeja. Viestintäministeriö kielsi kuitenkin maanantaina Turkin suunnittelevan www:stä eroamista.

Korruptiopaljastuksista, somen suitsimisesta ja muista demokratian lisääntyvistä ongelmista huolimatta hallituspuolue AKP onnistui viemään maaliskuun lopun paikallisvaaleissa noin 44 prosentin äänisaaliin. Vaalit katsottiin luottamusäänestykseksi pääministeri Erdoğanille, joka siis luottamuksen yhä vahvasti sai.

Vaikuttaa siltä, että hallituksen taktiikka sosiaalista mediaa vastaan on tehonnut. Ainakin omaan kannattajakuntaansa pääministeri on onnistunut vetoamaan esittämällä somen jonakin pahana ja epämääräisenä, jota vastaan taistelemalla hän itse näyttäytyy Turkin kansan puolustajana. Erityisesti vähemmän koulutettuun ja vielä internetiin tottumattomaan kansanosaan lähestymistapa toimii.

Väestöltään noin 75 miljoonan ihmisen Turkissa kuitenkin on jo noin 35 miljoonaa internetin käyttäjää ja heistä noin kolmanneksella on tili Twitterissä. Riittävätkö hallituksen aseet some-sodassa takaamaan AKP:n suosion, se nähdään elokuussa järjestettävissä presidentinvaaleissa ja ensi vuoden parlamenttivaaleissa.

Kiina siivoaa nettipornoa – "porno vahingoittaa vakavasti henkistä ilmapiiriä"

Tammikuussa alkaneen Nettisiivous 2014 -kampanjan aikana on suljettu 110 pornosivustoa ja yli 3 300 sosiaalisen median tiliä sekä tuhottu yli 200 000 pornografista tekstiä.

Kiinan viranomaiset ovat käyneet uuteen taistoon maassa kiellettyä pornoa vastaan. Tammikuussa alkaneen ja marraskuuhun asti jatkuvan Nettisiivous 2014 -kampanjan aikana on suljettu jo 110 pornosivustoa.

Lisäksi yli 3 300 sosiaalisen median tiliä on suljettu ja yli 200 000 pornografista tekstiä sekä lähes 7 000 mainosta on tuhottu, raportoivat Kiinan tiedotusvälineet.

– Porno vahingoittaa vakavasti alaikäisiä ja henkistä ilmapiiriä, nimettömänä uutistoimisto Xinhualle puhunut virkamies sanoo.

Koneturmasta selviytynyt poliisille: Koneen tekniikassa ongelma?

Jämijärven lento-onnettomuuden turmapaikka.

Yksi eloonjääneistä on kertonut poliisille, että koneessa saattoi olla tekninen vika, mutta tilanne oli hyvin nopea. Poliisin mukaan kaikki onnettomuudesta selvinneet ovat päässeet kotiin sairaalasta tänään maanantaina.

Jämijärven lento-onnettomuuden turmapaikka.

Jämijärven turmasta pelastui kolme miestä, heidän joukossaan koneen lentäjä. He kaikki ovat päässeet kotiin sairaalasta tänään maanantaina. Onnettomuustutkintakeskus on puhutellut kaikkia eloonjääneitä. Poliisi on ollut puhelinyhteydessä yhteen pelastautuneeseen.

– Hyvin alustava tieto hämmingistä tuli yhden pelastuneen kertomuksessa. Käsitin, että se on ollut koneen tekniikkaan liittyvä ongelma, sanoo poliisin tutkinnanjohtaja Pentti Lehtimäki.

Hän ei pystynyt tarkentamaan, oliko kyseessä ääni- tai kuvahavainto.

– Tilanne, kun he ovat yrittäneet poistua koneesta, on ollut hyvin nopea. Osa onnistui siinä, Lehtimäki.

Poliisin mukaan ruumiinavaukset aloitetaan huomenna ja kuolemansyyntutkinta jatkuu. Onnettomuustutkintakeskus hoitaa turman syyn selvittämisen.

Etelä-Korean turma-aluksen arvioidaan kääntyneen ehkä liian kovassa vauhdissa

Uppoavan laivan pelastustöitä.

Aiemmin on kerrottu, että lauttaa ohjasi onnettomuushetkellä kolmas perämies, joka navigoi alueella ensimmäistä kertaa. Onnettomuuden uhriluku nousi maanantaina 86:een.

Uppoavan laivan pelastustöitä.

Tuhoisaan turmaan Etelä-Koreassa joutunut matkustajalautta teki käännöksen ilmeisesti liian kovassa vauhdissa, arvioivat Etelä-Korean viranomaiset. Viranomaisarvion mukaan onnettomuus sattui sen jälkeen, kun yhteensä 475 matkustajaa ja miehistön jäsentä kuljettanut alus teki "merkittävän kurssimuutoksen nopeutta alentamatta", kertoo uutistoimisto Reuters. Käännöksen jälkeen lautta kallistui voimakkaasti, alkoi upota ja kaatui lopulta ylösalaisin.

Etelä-Korean viranomaiset ovat aiemmin kertoneet, että turmalauttaa ohjasi onnettomuushetkellä kolmas perämies, joka navigoi alueella ensimmäistä kertaa.

Aluksen kapteeni ja kuusi miehistöön kuulunutta on sittemmin pidätetty. Etelä-Korean presidentti Park Geyn-Hye on arvostellut miehistön toimintaa käsittämättömäksi. Presidentin mukaan näyttää yhä selvemmältä, että kapteeni viivytteli tarpeettomasti aluksen evakuointia ja hylkäsi matkustajat pakenemalla ensimmäisten joukossa.

Ainakin 86 ihmisen on vahvistettu kuolleen onnettomuudessa. Yli 200 ihmistä on edelleen kateissa turman jälkeen.

Tutkijat pyytävät kuva- ja videomateriaalia turman silminnäkijöiltä

Tietoja kuvista ja niiden lähettämisestä tutkijoille voi kertoa numeroon 071 8746 007 tai 071 8746 009. Aiemmin annetut omaisnumerot eivät ole enää käytössä.

Jämijärven lento-onnettomuuden tutkinta on siirtynyt poliisilta Onnettomuustutkintakeskukselle. Poliisi hoitaa lähinnä kuolemansyyn tutkintaan liittyviä asioita. Poliisi ja Onnettomuustutkintakeskus pyytävät nyt tutkintaansa varten silminnäkijöiltä kuva- ja videomateriaalia.

Tietoja kuvista ja niiden lähettämisestä tutkijoille voi kertoa numeroon 071 8746 007 tai 071 8746 009. Aiemmin annetut omaisnumerot eivät ole enää käytössä.

Onnettomuuspaikalla jatketaan onnettomuuskoneen tutkintaa ja koneen osien etsintää. Lisäksi tutkijat aloittavat pelastuneiden puhuttelut.

Lammin karkulaisbiisoni saatu kiinni

Biisoni pellolla.

Suurikokoinen biisonihärkä karkasi maastoon Hämeenlinnan Lammilla maanantaina. Eläin saatiin kiinni ja takaisin aitaukseensa iltapäivällä.

Biisoni pellolla.

Hämeenlinnan Lammilla karkuteillä ollut suurikoinen biisonihärkä on saatu kiinni. Ronnintien maastoon karannut eläin on saatu takaisin aitaukseensa iltapäivällä.

Poliisi varoitti aiemmin päivällä lähialueella liikkuneita suuresta eläimestä.

Biisonin omistajat ja paikalliset metsämiehet haravoivat lähialueita eläimen löytämiseksi.

Lajiaktiivi: Kaikki koulutus tähtää turvallisuuteen

Naiset hyppäävät lentokoneesta yrittääkseen muodostelmahypyn ennätystä.

Laskuvarjohypyn turvallisuusvälineet ovat kehittyneet paljon viime vuosina, laskuvarjohyppyseuroista kerrotaan. Turma on syvästi järkyttänyt lajin harrastajia.

Naiset hyppäävät lentokoneesta yrittääkseen muodostelmahypyn ennätystä.

Suomen Ilmailuliiton mukaan vuoden 2011 lopussa sillä oli yli 2 300 rekisteröitynyttä laskuvarjohypyn harrastajaa. Moni heistä tuntee lajitoverinsa, joten sunnuntaina tapahtunut turma on järkyttänyt harrastekentällä. Skydive Finland -kerhon varapuheenjohtaja Hannamari Rissanen kuuli poikkeuksellisesta turmasta kesken lajiharjoitusten.

– Sitä ei meinannut uskoa. Olimme joukkueen kanssa treenaamassa tuulitunnelissa ja saatiin sinne uutinen. Meillä oli korvatulpat ja kypärät päässä, taustalla tunnelin moottorin kohina. Ensin mietti, että kuuleeko oikein ja sitten ymmärtääkö, mitä todella on tapahtunut.

Rissanen on aloittamassa 14. hyppykauttaan. Hyppyjä takana on lähes 1 300.

– Tämä on niin poikkeuksellinen onnettomuus, että ei voinut käsittää sitä, Rissanen sanoo.

"Välineistö kehittynyt paljon"

Skydive Finlandin hyppypaikka on tällä hetkellä Utissa, Kouvolassa. Aiemmin Suomen Laskuvarjokerhona tunnetun yhdistyksen internetsivujen mukaan taivaalle noustaan useimmiten vuonna 2009 valmistuneella Cessna Grand Caravan -lentokoneella.

– Kerhomme kone on tyyppihyväksytty eli tehdasvalmisteinen. Se on hivenen laskuvarjohyppyä varten muokattu versio, varapuheenjohtaja Hannamari Rissanen kertoo.

Jämijärven turmakone on tuttu Rissaselle.

– Olen itse hypännyt siitä muutamia kymmeniä hyppyjä, 30–40.

Turmakone oli ainut laatuaan Suomessa, Rissanen kertoo. Koneessa oli ainakin Tampereen laskuvarjokerhon jäseniä, mutta kerhon puheenjohtaja Jukka Vuorenmäki ei halua kommentoida onnettomuutta. Hänen mukaansa laskuvarjohypyn tekninen turvallisuus on kehittynyt parin viime vuosikymmenen aikana. Samaa kertoo Sky Dive Finlandin varapuheenjohtaja Hannamari Rissanen.

– Välineistö on vuosien varrella kehittynyt ihan hirveän paljon. On tuotettu uusia turvallisuusvälineitä, joilla pyritään minimoimaan riskit vapaapudotuksen aikana ja varjon varassa.

Tärkeimmäksi turvallisuusvälineeksi Hannamari Rissanen nimeää painelaukaisimen, joka reagoi reagoi putoamisnopeuteen ja paineenvaihteluun. Painelaukaisin avaa automaattisesti tietyssä korkeudessa varavarjon.

– Jos on vapaapudotuksessa sattunut törmäys ja hyppääjä on menettänyt tajuntansa, varjo silti aukeaa, Rissanen tiivistää.

Hänen mukaansa laskuvarjoharrastuksessa ja siihen liittyvässä koulutuksessa turvallisuus on aina etusijalla.

Uhrit 23-43-vuotiaita, joukossa kaksi naista

Täysin tuhoutuneen turmakoneen jäänteitä.

Yksi eloonjääneistä on kertonut poliisille, että koneessa ilmeisesti oli tekninen vika, mutta tilanne oli hyvin nopea. Poliisin mukaan kaikki onnettomuudesta selvinneet ovat päässeet kotiin sairaalasta tänään maanantaina.

Täysin tuhoutuneen turmakoneen jäänteitä.

Jämijärven turmassa kuolleet naiset olivat 23- ja 25-vuotiaita. He molemmat olivat kotoisin Pirkanmaalta.

Lisäksi turmassa kuoli 43-vuotias helsinkiläismies. Loput uhrit olivat 26-35-vuotiaita pirkanmaalaisia miehiä. Onnettomuudessa kuolleiden nimiä ei kerrota.

Turmasta pelastui kolme miestä, heidän joukossaan koneen lentäjä. He kaikki ovat päässeet kotiin sairaalasta tänään maanantaina. Onnettomuustutkintakeskus on puhutellut kaikkia eloonjääneitä. Poliisi on ollut yhteydessä yhteen pelastautuneeseen.

– Hyvin alustava tieto hämmingistä tuli yhden pelastuneen kertomuksessa. Käsitin, että se on ollut koneen tekniikkaan liittyvä ongelma, sanoo poliisin tutkinnanjohtaja Pentti Lehtimäki.

Hän ei pystynyt tarkentamaan, oliko kyseessä ääni- tai kuvahavainto.

– Tilanne, kun he ovat yrittäneet poistua koneesta, on ollut hyvin nopea. Osa onnistui siinä, Lehtimäki.

Poliisin mukaan ruumiinavaukset aloitetaan huomenna ja kuolemansyyntutkinta jatkuu. Onnettomuustutkintakeskus hoitaa turman syyn selvittämisen.

Poliisi kertoo tiedotteessaan, että jo alkuvaiheessa oli tieto siitä, että onnettomuus on vaatinut useita kuolonuhreja. Kuitenkin oli epäily, että osa koneessa olevista henkilöistä on maastossa mahdollisesti loukkaantuneena. Tätä varten järjestettiin maastoetsintää sekä maasto- että lentoetsintänä, poliisi kertoo.

Noin kello 20 koneen hylystä löytyi viimenenkin uhri. Uhreja ei voinut tunnistaa, jonka vuoksi surusanoman toimittamisessa oli ongelmia, kertoo Lounais-Suomen poliisi tiedotteessaan.

Onnettomuustutkija: Hylyn tutkintaa hidastaneet turvallisuusseikat

Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja tutkija Ismo Aaltonen.

Onnettomuuspaikalla on palanutta hiilikuitua, jonka vuoksi tutkijat eivät ole työturvallisuussyistä vielä päässeet tutkimaan hylkyä. Onnettomuustutkija Ismo Aaltosen mukaan koneesta on saattanut irrota jokin osa, mutta sitä selvitetään parhaillaan.

Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja tutkija Ismo Aaltonen.

Jämijärvellä maahan syöksyneen koneen hylyn tutkintaa on hidastanut turmapaikalla oleva palanut hiilikuitu, sanoo Onnettomuustutkintakeskuksen johtava tutkinta Ismo Aaltonen.

– On työturvallisuuskysymyksiä, kun hylyssä on palanutta hiilikuitua. Se on viivästyttänyt koneen hylyn tutkintaa, Aaltonen sanoo.

Joidenkin tietojen mukaan läheltä onnettomuuspaikkaa olisi löytynyt koneen siiven osa. Aaltosen mukaan varmuutta tästä ei ole.

– Mahdollisesti joku osa on irronnut. Selvitämme nyt, mitä siitä koneesta on kadoksissa. Se on niin pahoin palanut, että meidän pitää nyt ensin rauhassa pala palalta katsoa koneen hylkyä.

Aaltonen kertoo myös, että toistaiseksi tutkijoilla ei ole kuvamateriaalia siitä hetkestä, kun jotain on tapahtunut. Viiden hengen tiimi jatkaa nyt tutkintaa sekä hylkyä tutkimalla, kuvamateriaalia läpi käymällä että henkiinjääneiden kuulemisella myöhemmin päivällä.

Syyrian presidentinvaalit pidetään kesäkuun alussa

Syyrian presidentti Bashar al-Assad ja vaimonsa  Asmaa al-Assad.

Sisällissodan keskellä pidettäviin presidentinvaaleihin ehdokkaaksi haluavat voivat rekisteröityä tiistaista lähtien. Todennäköisenä pidetään, että Bashar al-Assad haluaa jatkokaudelle.

Syyrian presidentti Bashar al-Assad ja vaimonsa  Asmaa al-Assad.

Syyrian presidentinvaalit pidetään 3. kesäkuuta. Päivämäärän ilmoitti parlamentin puhemies.

Ehdokkaaksi haluavat voivat rekisteröityä tiistaista lähtien. Uudet vaalisäännöt vaativat, että ehdokkaiden on pitänyt asua Syyriassa edeltävän vuosikymmenen ajan, joten maanpaossa olevat eivät voi asettua ehdolle. Todennäköisenä pidetään, että presidentti Bashar al-Assad pyrkii kolmannelle kaudelle.

Presidentin kausi kestää seitsemän vuotta.

Syyrian kolmevuotisessa konfliktissa on kuollut yli 150 000 ihmistä, ja miljoonat ovat joutuneet lähtemään kodeistaan.

Krimin niemimaalle puuhataan uhkapelikeskusta

Venäjän presidentti Vladimir Putin esittää Krimiä alueeksi, jolla sallitaan uhkapelipaikkojen perustaminen. Venäjällä on neljä tällaista erikoisaluetta.

Venäjään liitetylle Krimin niemimaalle suunnitellaan uhkapelikeskusta. Venäjällä kasinoiden tapaisten uhkapelikeskittymien perustaminen on sallittu vain erikoisalueilla, joita on tällä hetkellä neljä.

Presidentti Vladimir Putin esittää nyt, että Krimistä tehtäisiin viides tällainen alue.

Krimin aluehallinnon johtajan Sergei Aksjonovin mukaan uhkapeliä ei sallittaisi koko niemimaalla, vaan se keskitettäisiin yhteen paikkaan.

Jämijärven turmasta selviytyneet kotiutetaan tänään

Jämijärven turmassa loukkaantuneet pääsevät sairaalasta kotiin tänään.

Jämijärven lentoturmasta selvinneet pääsevät tänään kotiin sairaalasta. Heistä kaksi kotiutetaan puolen päivän aikaan.

Kolmannelle tehdään vielä kuvauksia nilkan ja jalkaterän murtuman selvittämiseksi. Myös hän pääsee tänään kotiin.

Turmassa menehtyi kahdeksan ihmistä. Heistä kaksi oli naisia.

Viranomaiset ovat aloittaneet turman syiden selvittämisen. He käyvät läpi muun muassa kaikki onnettomuudesta tehdyt videot ja muut tallenteet. Lisäksi kone tutkitaan perin pohjin.

Ilmailuliikenteen katsastaja: "Kone niin hyvin tehty kuin sen voi tehdä"

Omavalmisteinen potkuriturbiinikone Comp Air 8.

Koneen rakentajalle ei sinänsä vaadita erityistä pätevyyttä, mutta rakennusprojektia valvoo alusta saakka ilmailualan ammattilainen. Yli 20 vuotta alalla ollut lennojohtaja ja ilmailuliikenteen katsastaja Jouni Laukkanen arvioi, että koneen rakentajat olivat erittäin päteviä.

Omavalmisteinen potkuriturbiinikone Comp Air 8.

Jämijärven turmakone oli harrastajien itse rakennussarjasta kokoama. Lennonjohtaja ja ilmailuliikenteen katsastaja Jouni Laukkanen sanoi Radio Suomen Ajantasassa, että koneiden rakentajilla ei ole pätevyysvaatimuksia, mutta prosessia valvoo ammattilainen.

Laukkanen selventää, että projektille määrätään aivan alussa valvoja, jonka pitää olla lentokonerakennusalan insinööri, lentokonemekaanikko tai vastaavan projektin loppuun vienyt harrasterakentaja. Valvoja seuraa projektin edistymistä alusta alkaen niin, että kaikki tulee tehtyä määräysten mukaisesti.

Valmiit koneet myös tarkastetaan. Laukkanen on itse toiminut tällaisessa tarkastustehtävässä yli 20 vuotta. Ensin kone tarkastetaan fyysisesti. Sen jälkeen katsastustulos lähetetään ilmailuviranomaisille, jotka myöntävät luvan koelentoja varten. Sitä seuraa 45 tunnin koelento-ohjelma.

– Siinä on tietty, rajattu miehistö, joka sen saa tehdä. Tarkoituksena on käydä läpi lentoalue ja kirjoittaa sen jälkeen lentokäsikirja. Tutkitaan, mitä sillä koneella voi tehdä, Laukkanen kuvaa.

"Kone niin hyvin tehty kuin sen voi tehdä"

Laukkanen kertoi aamulla jutelleensa koneen toisen katsastajan kanssa, joka oli tehnyt koneelle ensikatsastuksen.

– Hän on itse erittäin kokenut alan ammattilainen, huoltaa nimenomaan potkuriturbiinikoneita. Hänen sanojensa mukaan kone oli niin hyvin tehty kuin se vain voidaan tehdä. Tunnen itse koneen rakentajat ja heidän entisetkin työnäytteensä olivat häikäisevää tasoa, Laukkanen vakuuttaa.

Osista kootuksi koneeksi turmakone oli suuri.

– Comp Air 8 -kone oli suurin Suomessa koskaan rakennettu harrasterakenteinen kone.

Konetyyppi ei sinänsä ole epäilyksen alla.

– Katsoin konetyypin vauriohistoriaa netin puolelta, ei sieltä mitään merkittävää löytynyt.

– Ainahan on mahdollisuus, että kun tehdään liitemuovisia osia, kuten Comp Air on, siellä voi olla valmistusprosessissa virhe tullut. Se on täysin mahdollista, mutta tätä on täysin turha lähteä spekuloimaan, Laukkanen muistuttaa.

Huoltoa ei valvota erikseen

Laukkasen mukaan konerakentajaharrastajat haluavat koneen, jota ei kaupasta saa. Rakentaminen itse tuskin tulee halvemmaksi kuin koneen ostaminen, Laukkanen arvelee, mutta rakentaja voi itse rakentaa sellaisen koneen kuin itse haluaa.

– Toinen puoli on siinä, että kun se on itse rakennettu, sitä saa myös itse huoltaa. Sääntely on vähän kevyempi kuin tyyppihyväksyttyjen Cessnojen ja Pipereiden.

Huolloissa tulee kustannussäästöjä. Huoltajilla on Laukkasen mukaan valmistajan ohjeet ja tarvittavat välineet. Huoltoa ei seurata.

– Siinä lähdetään siitä, että kukaan ei ole niin tyhmä, että tahallaan itseään viilaa linssiin, Laukkanen muistuttaa.

Venäjän ulkoministeri uhmakkaana: Meitä ei voi eristää

Sergei Lavrov

Sergei Lavrovin mukaan on Yhdysvaltain tehtävä rauhoittaa Ukrainan tilanne. Ulkoministeri sanoo Venäjän tekevän kaikkensa, jotta Ukrainassa ei ajauduttaisi sisällissotaan.

Sergei Lavrov

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov syyttää Ukrainan johtoa Genevessä viime viikolla saavutetun sovun rikkomisesta.

– Kiova ei tyydy jättämään sopimuksen täyttämättä, vaan rikkoo sitä, Lavrov jyrisi tänään maanantaina tiedotustilaisuudessa.

Lavrov katsoo Itä-Ukrainan Slovjanskissa sattuneen ampumavälikohtauksen, jossa useiden ihmisten on kerrottu kuolleen, osoittavan Ukrainan johdon haluttomuuden laittaa "ekstremistit" kuriin. Ulkoministeri sanoi Venäjän tekevän kaikkensa, ettei Ukrainassa ajauduttaisi sisällissotaan.

Lavrovin mukaan Yhdysvaltain pitäisi keskittyä vaikuttamaan Ukrainan johtoon tilanteen rauhoittamiseksi, eikä esittää Venäjälle uhkavaatimuksia. Lisäksi Lavrov julisti, ettei Venäjää voi eristää.

– Uskon, että meidät on mahdoton eristää, Lavrov sanoi viitaten lännen pakotteisiin.

Valkoinen talo vetoomuksesta Justin Bieberin karkottamiseksi: Mukavaa, että maahanmuuttoasiat kiinnostavat

Kaksi miestä kadun varrella mielenosoitusplakaatien kanssa.

275 000 yhdysvaltalaista on allekirjoittanut internetvetoomuksen käytöksellään pahennusta herättäneen kanadalaisen pop-tähden poistamiseksi maasta.

Kaksi miestä kadun varrella mielenosoitusplakaatien kanssa.

Yhdysvaltain presidentinhallinto on ilmoittanut, ettei Valkoinen talo ota kantaa sille osoitettuun vetoomukseen pop-tähti Justin Bieberin maastakarkottamiseksi. Jo 275 000 yhdysvaltalaista on allekirjoittanut internetvetoomuksen, jossa Yhdysvaltain viranomaisia kehotetaan perumaan kanadalaislaulajan työlupa ja poistamaan tämä maasta.

Justin Bieber on herättänyt viime aikoina pahennusta käytöksellään. Miljoonien nuorten tyttöjen ihailema laulaja on musiikin sijaan ollut esillä muun muassa ylinopeusepäilyn, fanien päälle sylkemisen, pahoinpitelyepäilyn ja huumeväitteiden vuoksi.

We the People -kansalaisaloitepalvelussa yhdysvaltalaiset voivat yrittää saada presidentti Barack Obaman ottamaan kantaa tärkeinä pitämiinsä asioihin. Jos allekirjoituksia kertyy vähintään 100 000, saattaa asia edetä presidentin käsittelyyn.

– Kiitos vetoomuksestanne ja osallistumisestanne kansalaisaloitteeseen. Valitettavasti joudumme tuottamaan pettymyksen, sillä emme aio ottaa kantaa tähän asiaan, Valkoinen talo ilmoittaa.

– Jätämme herra Bieberin tapauksen kommentoinnin muille, mutta on mukavaa, että olette kiinnostuneet maahanmuuttoasioista. Nykyjärjestelmä ei toimi. Uskomme maahanmuuttouudistukseen, Valkoinen talo jatkaa.

Valkoinen talo käyttää kommentissaan useita kertoja believe-verbiä. Justin Bieberin fanit tunnetaan beliebereinä.

Hae lisää

Tervetuloa Ylen mobiiliuutisiin!

Kokeilemme palvelun avulla millainen käyttöliittymä sopisi parhaiten uutisten, urheilun ja sään seuraamiseen mobiilikäytössä.

Otamme mielellämme vastaan palautettasi siitä, mikä palvelussa toimii jo hyvin ja mitä mielestäsi voisi vielä kehittää.

Liitä mukaan päätelaitteesi malli ja sähköpostiosoitteesi, jos tarvitset apua ongelmatilanteessa.

Lähetä palautetta:

Lähetä