Yhdysvallat lisäsi pakotelistalle venäläisiä pankkeja ja laivanrakennusyhtiön

Ruplia.

Uusien pakotteiden kohteina ovat pankkikonsernit VTB, Bank of Moscow ja Russian Agricultural Bank sekä laivanrakennusyhtiö OSK.

Ruplia.

Yhdysvallat kiristää talouspakotteitaan Venäjää kohtaan Ukrainan kriisin johdosta.

Pakotelistalle lisättiin tiistaina pankkikonsernit VTB, Bank of Moscow ja Russian Agricultural Bank sekä laivanrakennusyhtiö OSK. Asiasta kertoivat Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Yhdysvaltain valtiovarainministeriö.

Venäläispankkeihin kohdistuvat pakotteet estävät Yhdysvaltain kansalaisia tekemästä transaktioita kyseisten pankkien kanssa tai tarjoamasta niille yli 90 päivän kestoisia lainoja.

Obama antoi myöhään tiistaina lausunnon koskien Ukrainan tilannetta. Obama kiisti, että länsimaat olisivat ajautumassa uuteen kylmään sotaan, mutta sanoi, että Yhdysvaltain ja Euroopan kärsivällisyys presidentti Vladimir Putinin hallintoa kohtaan alkaa olla loppumassa.

Obaman mukaan uudet pakotteet kohdistuvat Venäjän talouden avainsektoreihin, eli energia- ja rahoitusaloihin sekä aseteollisuuteen.

Kanadan pääministeri Stephen Harper kertoi tiistaina, että myös Kanada aikoo lisätä Venäjän-vastaisia talouspakotteitaan. Tarkempia tietoja Kanadan uusista pakotteista odotetaan kerrottavan lähipäivinä.

Rotat juoksentelevat pitkin Louvren puistoa

Pariisilaismuseo kärsii pahasta rottaongelmasta myrkytysyrityksistä huolimatta.

Pariisissa sijaitsevan Louvre-museon elegantissa puistossa voi nähdä rottien juoksentelevan kirkkaassa päivänvalossa. Puisto kärsii pahasta rottaongelmasta, kirjoittaa uutistoimisto AP.

Pariisin kuuma sää on saanut turistit lähtemään joukoittain piknikeille puistoon, mistä seuraa, että rotille riittää jätteitä syötäväksi. Lisäksi eläinten ystävät vievät pois myrkkysyöttejä ja antavat rotille vettä.

Museon työntekijä Jean-Claude Ndzana Ekani kertoi AP:lle, että rotat pysyvät hengissä niiden ihmisten ansiosta, jotka "eivät halua meidän tappavan eläimiä".

Suuressa puistossa rotille riittää piilopaikkoja, mutta silti niitä nähdään liikkumassa pitkin puistoa, ohikulkijoista piittaamatta.

Louvre on yrittänyt saada rottaongelmaa hallintaan jo kuukausien ajan, ilmeisen tuloksetta. Edes shokkioperaatio, jossa rotankoloihin kaadettiin myrkkyä, ei ole toistaiseksi auttanut.

Puistotyöntekijä Traore Massamba kertoi AP:lle näkevänsä päivittäin 10–15 rottaa.

Mennään bussilla – Olkiluotoon!

Linjaliikenteen auto menossa Olkiluodon pääportista sisään.

Ydinvoimalat ja voimala-alueet ovat tarkasti vartioituja. Asiattomilla ei ole mitään asiaa aitojen sisäpuolelle. Ajankohtainen kakkonen osoitti kuitenkin, että ainakin Olkiluodon voimalan pääportista pääsee sisään ilman papereita linja-autolla.

Linjaliikenteen auto menossa Olkiluodon pääportista sisään.

Ruotsin kansalaista ja rakennusalan ammattilaista Esa Dahlia kiinnostaa Olkiluodon kaksi käynnissä olevaa ydinvoimalaa sekä rakenteilla oleva Olkiluoto kolmonen.

Porin linja-autoaseman laituri viideltä lähtee joka arkiaamu kaksi bussivuoroa Olkiluotoon. Dahl astuu myöhempään kello 6.40 lähtevään bussiin ja maksaa noin 50 kilometrin matkastaan 11 euroa 50 senttiä.

– Olen lukenut paljon Olkiluoto kolmosesta Ruotsin lehdistä. Olisi mukava nähdä, kuinka iso se oikein on, sanoo Dahl.

Asiattomilta pääsy kielletty!

Suomessa ydinvoimala-alueiden normaalista turvallisuudesta vastaa luvanhaltija eli Olkiluodossa Teollisuuden Voima. Vasta vakavien uhkien ilmetessä – kuten terroriteon, vakavan rikosepäilyn tai suurmielenosoituksen – apuun tulee poliisi.

Sisäministeriön poliisitarkastajan Seppo Sivulan mukaan mitään välitöntä uhkaa ei ole näköpiirissä, mutta valmiina pitää olla.

– Saksassa on esimerkiksi kymmeniä tuhansia mielenosoittajia osoittamassa mieltään ydinjätekuljetuksia vastaan. Se vaatii poliisilta mittavia resursseja, mutta en näe, että tällaista olisi Suomeen tulossa. Mutta ei sitä koskaan tiedä, toteaa Sivula.

Poliisi muistuttaa, että ydinvoimalalaitokset ja ydinvoimala-alue eivät ole mitään tuotantolaitoksia; ne on turvattava parhaalla mahdollisella tavalla. Vuoden alusta voimaan tullut poliisilaki muutti mm. Olkiluodon ydinvoimala-alueen liikkumis- ja oleskelurajoituksia.

Poliisitarkastaja Seppo Sivulan mukaan asiattomilla ei ole ydinvoimala-alueella mitään tekemistä.

Nämä asiat tulevat esiin usein laitosten vuosihuolloissa, joissa alueelle tuodaan tuhansia ulkopuolisia työntekijöitä. Kaikkien näiden henkilöiden taustat selvitetään, ja poliisi tekee näille henkilöille turvallisuusselvityksen.

Alueet on aidattu, ja niitä vartioidaan. Siellä on erilaisia valvontajärjestelmiä. Kyllä pääsy tällaiselle alueelle on hyvin vaikeaa, poliisitarkastaja Seppo Sivula vakuuttaa.

Linjabussilla pääportista sisään

Olkiluodon pääporttia lähestyvä bussi on aikataulussa. Bussin keskivaiheilla istuu Ruotsin kansalainen Esa Dahl. Puomi nousee ja bussi sujahtaa sisään. Kukaan ei kysy henkilötodistusta.  Dahl on ihmeissään.

Eihän satamaankaan enää pääse näin helpolla.

Onko siinä turvallisuusriski, kun ulkomaan kansalainen pääsee linjabussilla kasseineen ilman dokumentteja ydinvoimalan pääportista sisään, Teollisuuden Voiman yritysturvallisuuspäällikkö Petri Leppimäki?

Ei ulkomaalaisessa ole sen suurempaa riskiä kuin Suomen kansalaisessakaan.

Satakunnan liikenteen bussi pudottaa työntekijöitä jokaisen kolmen laitoksen kohdalla. Dahl pysyy bussissa, ja tulee kierroksen jälkeen paluumatkustajana pois. Olkiluoto kolmonen on tehnyt vaikutuksen.

Oli se iso, isompi kuin Ruotsissa. Itse laitoksiin pääsemiseksi olisin tarvinnut vielä kulkukortin, mutta eihän sellaisen hankkiminen kovin vaikeaa ole. Enpä usko, että tällainen bussimatka Ruotsissa onnistuisi, arvelee Dahl.

Teollisuuden Voiman yritysturvallisuuspäällikkö Petri Leppimäki kiistää, että kyse olisi turvatoimien leväperäisyydestä.

Onhan siellä vielä kaksi verkkoaitaa erottamassa piha- ja laitosalutta keskenään, muistuttaa Leppimäki.

Mutta olisiko kuitenkin tarkistuksen paikka, Petri Leppimäki?

Me olemme tarkistamassa niitä muutoksia, joita Säteilyturvakeskus on julkaissut uusissa ohjeissaan. Katsomme mitä meidän pitää tehdä vai tarvitseeko tehdä mitään. Tiettyjä täsmennyksiä vaaditaan, ja ne on oltava Säteilyturvakeskuksessa vuoden loppuun mennessä.

Soini, Stubb ja hyvä elämä somessa – video

Timo Soini

– Minun mielestäni ei tule hyvää elämää siitä, että raportoi jokaisen risauksensa, komentoi Timo Soini (ps.) pääministerin Twitter-kohua.

Timo Soini

Pääministeri Alexander Stubbin twiiteistä nousi viikko sitten keskustelu: pääministeri raportoi netissä triathlon-tuloksiaan samaan aikaan, kun muut pohjoismaiset päämiehet keskittyivät arvioimaan matkustajakoneen pudottamista Ukrainassa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ei käytä sosiaalista mediaa. Hän ei halua neuvoa pääministeriä, mutta pelkää, että netissä tulee kerrottua liikaa. Soini sanoo myös suojelevansa itseään ja yksityisyyttään sillä, ettei kerro tekemisistään netissä jatkuvasti.

Norjalaiskunnat saavat kieltää kerjäämisen

Kerjäläinen torilla

Kunnat saavat itse päättää, miten toimia kaduilla kerjäävien ihmisten kanssa. Lillesandin kunnassa asiasta on jo tehty päätös.

Kerjäläinen torilla

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT kertoo, että norjalainen Lillesandin kunta on kieltänyt kerjäämisen. Norjassa tehdyn päätöksen mukaan kunnat tai kaupungit voivat itse päättää, miten toimia kaduilla kerjäävien ihmisten kanssa.

Lillesandissa on noin 10 000 asukasta. Suuremman Arendalin kunnan odotetaan seuraavan pian perässä.

Arendalin kunnanhallituksen varapuheenjohtaja Anders Kylland on ottanut kerjäläiskysymyksen "sydämenasiakseen". Kyllandin mukaan lomalaisten suosiossa oleva Arendal tulee lähiaikoina tekemään päätöksen kadullakerjäämisen kieltämisestä.

– Arendalin kaupungin keskustassa oli uskomattoman monta kerjäläistä, pienellä alueella. Meistä se ei ollut toivottava näkymä katukuvassa, Kylland sanoi SVT:lle.

Noin 50 000 asukkaan Arendalin oppositio suhtautuu kuitenkin kriittisesti mahdolliseen kieltoon.

Lillesandissa asuva Rolf Vennheim on eläkkeellä. Hänestä kerjäämiskielto ei ole hyvä asia.

– Minusta se on hyvin negatiivista. Meillä on varaa ja kieltäminen antaa väärän kuvan toisille ihmisille.

SVT:n mukaan esimerkiksi Tanskassa poliisi voi häätää kerjäläiset paikalta tai määrätä heille sakkoja. Kreikassa kerjäämisestä voi saada usean tuhannen euron sakot.

Toimittajan Facebook-päivitys suututti lehden tilaajia – katsovat loukkaavan kristittyjä

Toimittajan kirjoitus omalla Facebook-sivulla suututti osan Österbottens Tidning -lehden tilaajista.

Pohjalainen ruotsinkielinen paikallislehti on menettänyt tilauksia osan lukijoista suututtua lehden toimittajan Facebook-päivityksestä. Toimittajan katsotaan ehdottaneen sivullaan kristittyjen vainoamista sateenkaarivärisiä vaatteita ripustamalla. Toimittajan mukaan kyse oli ironiasta.

Toimittajan kirjoitus omalla Facebook-sivulla suututti osan Österbottens Tidning -lehden tilaajista.

Toimittajan kirjoitus omalla Facebook-sivullaan on herättänyt vahvoja reaktioita. Hän kirjoitti Jeppis Priden jälkimainingeissa päivityksessään, että "jospa nyt vähän vainottaisiin kristittyjä ja ripustettaisiin sateenkaariväreissä olevia pyyhkeitä pyykkinarulle".

Kymmenkunta ihmistä on irtisanonut lehden tilauksen. Heidän mielestään tekstiä ei voi hyväksyä. Yksi suuttuneista on Boris C. Asplund, jonka mielestä toimittaja ylitti rajan:

– En voi ymmärtää, että ammattietiikalla varustettu ammattilainen voi kirjoittaa sivullaan aikovansa vainota kristittyjä.

Hän olisi halunnut anteeksipyynnön ja keskusteluyhteyden toimittajan kanssa, mutta tämä ei Asplundin mukaan suostunut.

Lehti ja kirjoittaja: Kyseessä oli ironia

Sekä kirjoittaja että päätoimittaja pahoittelevat tapahtunutta. Lehden päätoimittaja Margareta Björklund sanoo, ettei toimittaja halunnut loukata ketään. Toimittaja itse sanoo, että ihmiset eivät ole tunnistaneet ironiaa. Kirjoituksesta suuttunut Asplund pitää ironia-selitystä vain takaporttina. Hän kysyy, missä raja pilailun aiheissa oikein menee.

Lehden omilla saiteilla keskustelu on päätoimittajan mukaan ollut journalistisesti laadukasta ja näkemyksille on annettu tilaa tasapuolisesti. Päätoimittaja Björklund sanoo, että toimituksessa käydään jatkossa keskustelua säännöistä, joilla sosiaalisessa mediassa toimitaan.

– On selvää, että otamme tästä opiksemme, sanoo Margareta Björklund. Hän sanoo lehden kuitenkin tukevan toimittajaansa.

Toimitusjohtaja Jens Lillsunde sanoo, että kirjoitus ei edusta lehden linjaa. Hän toivoo ihmisten ymmärtävän, että kyseessä oli henkilökohtainen puheenvuoro. Lillsunde uskoo hänkin kirjoittajan ironisuuteen, mutta myöntää, ettei ironia aina toimi herkistä aiheista puhuttaessa.

Yle Österbotten

Lähes 10 000 maasalamaa aiheutti vahinkoja

Salama iski Jyväskylässä Nenäinniemessä puolilta päivin 29. heinäkuuta 2014.

Päivä nousi neljännelle sijalle tämän kesän ukkosen aiheuttamien maasalamien määrässä.

Salama iski Jyväskylässä Nenäinniemessä puolilta päivin 29. heinäkuuta 2014.

Tiistaiset ukkoset nostivat päivän tämän kesän neljännelle sijalle maahan iskeneiden salamien määrässä. Maasalamia oli Ilmatieteen laitoksen mukaan kertynyt klo 19.30 mennessä yhteensä 9 666 kappaletta.

Alkuillasta suurimmat ukkosrintamat olivat jo siirtyneet Laatokan Karjalaan, mutta yksittäiset ukkoskuurot ovat Ilmatieteen laitoksen mukaan yhä mahdollisia.

Salaman iskut ovat aiheuttaneet useita vahinkoja ja paloja iltapäivän ja illan mittaan. Muun muassa Pieksämäellä salama iski teollisuushalliin aiheuttaen tulipalon,  Kouvolassa salama iski kaksikerroksiseen omakotitaloon hajottaen sähköpääkeskuksen, Tuusulassa salamanisku aiheutti kattopalon ja Pornaisissa navettapalon epäillään saaneen alkunsa salamasta. Illan mittaan on syttynyt myös salaman aiheuttamia maastopaloja, esimerkiksi Lieksassa paloi taimikkoa.

Pohjois-Karjalassa oli pahimmillaan iltapäivällä salamaniskujen vuoksi sähköttä noin 2 000 taloutta, myös Keski-Suomessa ukkonen katkoi sähköjä ja rikkoi puhelinlinjoja.

Kemiran tehtaalla muurahaishappovuoto Oulussa

Kaksi henkilöä altistui hapolle.

Oulun Kemiran tehtaalla tapahtui alkuillasta muurahaishappovuoto. Vuoto jäi pelastuslaitoksen mukaan pieneksi. Se tapahtui putkilinjan korjaustyön yhteydessä.

– Putkilinjan piti olla tuuletettu ja kuiva. Siellä oli kuitenkin jostakin syystä muurahaishapon höyryjä, ja ne pääsivät ulos putkesta purkutyön yhteydessä, päivystävä palomestari Veli Nikula kertoo.

Kaksi henkilöä kuitenkin altistui hapolle, joka on pistävänhajuista ja syövyttävää.

– Muurahaishappo kirvelee henkitorvea ja keuhkoja. Tässä oli ymmärtääkseni kyseessä lievä altistuminen, Nikula sanoo.

Altistuneet on toimitettu jatkotutkimuksiin sairaalaan. Pelastuslaitoksen osalta vuoden aiheuttama tilanne on ohi. Kemiran tehdas sijaitsee Typpitiellä Kuusamontien tuntumassa.

Aho Venäjä-pakotteista: Tilanne on riittävän hankala ilman tätäkin

Esko Aho

EU:n uudet, tiistaina päätetyt, pakotteet kohdistuvat rahoitusmarkkinoihin, öljyteollisuuteen, puolustusteollisuuteen, arkaluonteisiin teknologioihin sekä niin sanottuihin kaksoiskäyttötuotteisiin, eli tuotteisiin joita voidaan käyttää niin siviili- kuin sotatarvikkeina.

Esko Aho

Euroopan unioni tiukentaa Venäjän vastaisia pakotteitaan. Suomen Venäjän-kaupan edistämiseen erikoistuneessa yrityksessä East Office of Finnish Industriesissa EU:n politiikan kiristymistä seurataan huolestuneena.

– Kyllä tämä alkaa olla aika vakava juttu. Toimet, joista tänään on päätetty, ovat taas askel kovempaan suuntaan ja on syytä pelätä, että Venäjä tekee joitakin vastatoimia, jotka jälleen pahentavat tilannetta, East Officen hallituksen puheenjohtaja Esko Aho arvioi Ylen Päivän kasvo -ohjelmassa tiistaina.

EU:n uudet, tiistaina päätetyt, pakotteet kohdistuvat rahoitusmarkkinoihin, öljyteollisuuteen, puolustusteollisuuteen, arkaluonteisiin teknologioihin sekä niin sanottuihin kaksoiskäyttötuotteisiin, eli tuotteisiin joita voidaan käyttää niin siviili- kuin sotatarvikkeina.

"Pakotteet heijastuvat riskihankkeisiin"

Esko Aho ei usko, että pakotteista on Suomelle välittömästi dramaattisia vaikutuksia. Ensimmäisessä vaiheessa ne heijastuvat riskihankkeisiin, joissa rahoituksen kokoaminen on hankalaa ja joissa ehkä tarvitaan myös venäläistä rahoitusta. Hän uskoo lisäksi, että myös rahoittajat, joihin pakotteet eivät välittömästi vaikuta, voivat alkaa vetäytyä rahoituksesta pois.

– Me olemme riittävän hankalassa tilanteessa ilman tätäkin. Tämä on minusta se Suomen kannalta kiusallinen puoli. Suomen talous kaikkein vähiten kaipaa sitä, että meidän mahdollisuutemme Venäjän markkinoilla supistuvat tilanteessa, jossa kaivataan uusia vientimahdollisuuksia, investointeja ja kauppaa.

Aho huomauttaa, että Suomi on EU-maiden joukossa "kokoansa paljon merkittävämpi", mitä tulee kaupankäyntiin Venäjän kanssa.

– Meidän täytyy olla tietoisia siitä, että pakotteilla on varjopuolensa, joka tulee yhä ilmeisemmäksi, mitä pidemmälle tällä tiellä mennään. Sen takia on tietysti toivottava, että joko pakotteet todella auttavat ja sitä kautta päästään eteenpäin tai sitten pystytään pitämään pakotteiden alue sellaisena, että Suomi ei kohtuuttomasti joudu kärsimään, East Officen hallituksen puheenjohtaja Esko Aho sanoi Ylen Päivän kasvo -ohjelmassa.

Yhdysvallat: Venäjä vie edelleen aseita Itä-Ukrainaan

John Kerry

Yhdysvaltain mukaan ei ole olemassa "pienintäkään näyttöä" siitä, että Venäjä haluaisi toimillaan edesauttaa verenvuodatuksen lopettamista Ukrainassa.

John Kerry

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry varoitti tiistaina Venäjää mahdollisten lisäpakotteiden määräämisestä.

Kerryn mukaan EU ja Yhdysvallat pohtivat uusia pakotteita, mikäli Venäjä jatkaa aseiden, varojen ja sotilaiden viemistä rajan yli Itä-Ukrainaan Venäjä-mielisten separatistien tueksi.

Yhdysvaltojen mukaan Venäjä ei ole osoittanut pienintäkään halua väkivallan ja verenvuodatuksen lopettamiseksi Moskovan tukemien separatistien ja Ukrainan hallituksen välillä.

Kerry keskusteli Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kanssa puhelimitse tiistaina. Kerryn mukaan ulkoministerit kävivät läpi yksityiskohtaisia ehdotuksia väkivallan vähentämiseksi Itä-Ukrainassa.

YleX: Musta Barbaari ei tee rikosilmoitusta rasismikommenteista

Musta Barbaari

Poliisin mukaan kommentit täyttävät rikoksen tunnusmerkit, mutta suomiräppäri sanoo asian olevan loppuunkäsitellyn.

Musta Barbaari

Räppäri Musta Barbaari ei aio tehdä rikosilmoitusta rasistisista ja uhkaavista viesteistä. Artisti kertoo asiasta YleX:n haastattelussa. Räppäri joutui nettivihan kohteeksi Oulun kaupunkifestivaalin Qstockin keikan jälkimainingeissa. Poliisin mukaan Mustan Barbaarin saamat rasistiset Twitter-viestit ja uhkailut täyttävät rikoksen tunnusmerkit.

– Kyllä mä sitä (rikosilmoitusta) mietin, mutta en kuitenkaan jaksa tehdä sitä. Kukaan ei edes ole mua siihen kehottanut. Turha alkaa heitellä enempää löylyä, Musta Barbaari kertoo YleX:lle.

Musta Barbaari on koonnut omalle Twitter-tililleen kuvakaappauksina ihmisten omilla nimillään lähettämiä kommentteja, jossa muun muassa otetaan kantaa räppärin ihonväriin.

– Surullista, miten paljon vihaa ihmisissä on. Mutta ainakin toistaiseksi tää on mun puolelta loppuun käsitelty, Musta Barbaari sanoo.

Tuli tuhosi navetan Pornaisissa

Tulipalo tuhosi navetan Pornaisissa. Navetassa oli sisällä viitisenkymmentä ankkaa, joita ei saatu pelastettua. Palon epäillään saaneen alkunsa salamasta.

Todennäköisesti salamasta alkunsa saanut tulipalo tuhosi navetan Pornaisten Juholantiellä. Rakennus oli ilmiliekeissä palokunnan saapuessa paikalle. Navetassa oli sisällä viitisenkymmentä ankkaa, jotka kuolivat palossa.

Palo uhkasi myös tilan muita rakennuksia ja öljysäiliötä, mutta pelastuslaitos sai ne suojattua liekeiltä.

Ukkonen piti pelastuslaitokset kiireisinä

Ukkoskuurot ja salamat aiheuttivat runsaasti tehtäviä Uudenmaan pelastuslaitoksille. Esimerkiksi Keski-Uudellamaalla pelastuslaitos sai parikymmentä vahingontorjuntatehtävää kaatuneiden puiden ja vesivahinkojen takia.

Tuusulassa salama sytytti rakennuksen katon palamaan. Pelastuslaitos joutui avaamaan katon, jotta palo saatiin sammutettua. Tulen tekemien tuhojen lisäksi rakennukseen tuli vesivahinkoja.

Lohjan Pusulassa puolestaan paloi hehtaarin verran maastoa. Karisjärventien varrella oleva palo on rajattu ja sen jälkisammutus jatkuu iltaan saakka.

EU hyväksyi tiukat Venäjän-vastaiset talouspakotteet

Venäjän presidentti Vladimir Putin kuvattuna Brasilian vierailunsa aikana 16. heinäkuuta 2014.

Pakotteet kohdistuvat rahoitusmarkkinoille, asekauppaan ja öljyteollisuuteen. Valkoisen talon mukaan myös Yhdysvalloilta on odotettavissa uusia pakotteita, joista saatetaan ilmoittaa jo tiistaina.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kuvattuna Brasilian vierailunsa aikana 16. heinäkuuta 2014.

EU-maat hyväksyivät tiistaina uusia Venäjän vastaisia talouspakotteita. Odotettu päätös vahvistettiin Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Herman van Rompuyn julkaisemassa tiedotteessa.

Pakotteet kohdistuvat ensi kertaa kokonaisiin toimialoihin: rahoitusmarkkinoille, asekauppaan ja öljyteollisuuteen.

Venäjän valtio-omisteisten pankkien pääsyä EU:n pääomamarkkinoille rajoitetaan. Tämä tarkoittaa sitä, että EU-maat eivät lainaa rahaa pankeille, joista Venäjän valtio omistaa enemmistön.

Aseiden vienti ja tuonti Venäjältä kielletään. Lisäksi niin sanottujen kaksoiskäyttötuotteiden vienti sotilaskäyttäjille kielletään. Kaksoiskäyttötuotteet tarkoittavat tarvikkeita, joita voidaan käyttää sekä siviili- että sotilaallisiin tarkoituksiin.

Myös niin sanottujen arkaluonteisten teknologioiden vientiä Venäjälle rajoitetaan erityisesti öljyteollisuuden kohdalla.

Talouspakotteet tulevat voimaan torstaina.

Lisää nimiä pakotelistalle

Samalla EU päätti lisätä pakotelistalle kahdeksan henkilöä ja kolme yhteisöä, joiden katsotaan uhkaavan Ukrainan alueellista koskemattomuutta. Nämä pakotteet tulevat voimaan keskiviikkona. Pakotelistalla on nyt yhteensä 95 ihmistä ja 23 yritystä tai järjestöä, joiden varoja on jäädytetty.

Van Rompuyn tiedotteen mukaan uudet pakotteet ovat vastine siihen, että Venäjä ei ole muuttanut toimintaansa Ukrainan kriisin suhteen EU:n heinäkuun puolivälissä esittämästä varoituksesta huolimatta.

– Aseiden ja taistelijoiden virta Venäjältä Ukrainaan on jatkunut. Venäjän valtion rahoittama voimakas propaganda tukee yhä aseellisten separatistien laittomia toimia, tiedotteessa sanotaan.

Pakotteiden kokonaiskesto voi olla vuosi, mutta niitä arvioidaan uudelleen kolmen kuukauden kuluttua.

Aiemmin tiistaina pääministeri Alexander Stubb (kok.) sanoi Ylelle, että pakotteista luopuminen vaatisi Venäjältä selviä toimia Ukrainan kriisiin liittyen.

Yhdysvalloilta kohta lisäpakotteita

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry sanoi tiistaina uutistoimisto AFP:n mukaan, että myös Yhdysvallat suunnittelee uusia Venäjä-pakotteita. Valkoinen talo tiedotti, että pakotteista voidaan ilmoittaa jo saman päivän aikana.

Yhdysvaltain ja keskeisten EU-maiden johtajat sopivat pakotteiden tiukentamisesta puhelinneuvotteluissa maanantaina.

Soini: Hallitus jäykisti elvytysrahat ratakiskoihin

Timo Soini

Perussuomalaiset ja keskusta toivovat hallituksen helpottavan yrittämistä. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini haluaa arvonlisäveron pois nykyistä useammilta pienyrityksiltä. Keskustan Kimmo Tiilikainen esittää hallituksen ja opposition yhteistä työllisyysmietintää.

Timo Soini

Hallituksen budjettiriiheen on kuukausi, ja valtiovarainministeriö valmistelee omaa esitystään. Talouskasvu alkaa nollalla.

Keskustan ryhmäpuheenjohtaja Kimmo Tiilikainen vaatii hallitukselta työllisyys- ja kasvupakettia, vaikka hallitus ruttasi 1,1 miljardin kasvupaketin kasaan vain kuukausi sitten. Mikä on vikana?

- Ei siinä ollut yhtäkään välittömästi työtöntä tai yrittäjää helpottavaa asiaa. Kovin on vielä paljon petrattavaa Stubbilla ja Rinteellä, Tiilikainen valittaa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini tuomitsee hallituksen toiminnan vain ensi kevään vaalien odotteluksi.

- Mutta ei meillä ole varaa odottaa. Hallituksen elvytys oli sitä, että rahat jäykistettiin muutamaan ratakiskopariin, ei se vie taloutta nousuun, Soini tiivistää.

PS: ALV pois pieniltä yrityksiltä

Suuret oppositiopuolueet perussuomalaiset ja keskusta vaativat hallitukselta kunnon otetta työttömyydestä. Viime aikojen suuret irtisanomisuutiset huolestuttavat, ja vastapainoksi pitää luoda paremmat edellytykset yrittäjille.

- Meidän täytyy tätä pienyrittäjien arvonlisäverovapautta nostaa ylöspäin. Meille tulee iso määrä työttömiä Oulusta, heissä on paljon potentiaalista yrittäjää. Jos eivät he pääse alkuun, niin siitä ei tule mitään, Soini esittää.

Nykyisin alle 8500 euron liikevaihdolla yrityksen ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa, ja verohelpotuksia saa 22500 euron liikevaihtoon asti. Perussuomalaisten puheenjohtaja hakisi mallia myös Viron yritysverotuksesta.

- Tässä on pikkuveli saanut asiansa aika hyvään malliin, tekemällä asioita toisin kuin aina on tehty. Niin on meidänkin tehtävä. 

Soinin mielestä toinen paukku kysynnän kasvattamiseen saataisiin energiapolitiikalla. Turve ja hake pitää saada kattiloihin, ja ydinvoimapäätös pöytään.

- Jos joku on valmis investoimaan Suomeen miljardeja, on syytä tehdä se eikä polttaa koksia. Hallitus ei syksyllä voi väistää vastuutaan. Hallitus ei voi olla takiaispuolueen taskussa, Soini tölväisee vihreiden suuntaan.

Keskusta: Lisää kasvua, vähemmän menoja

Myös keskusta toivoo verohelpotuksia ja pitkän listan muita toimia pienille ja keskisuurille yrityksille.

- Uudet työpaikat syntyy pieniin ja keskisuurin yrityksiin, siellä paljon tehtävää. Toivomme, että hallitus luopuu oppivelvollisuusiän nostosta ja lasten kotihoidontuen pilkkomisesta. Lisää kasvua ja työtä, vähemmän menoja.

Tiilikainen on innostunut siitä, että sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen ratkaisivat kaikki puolueet yhdessä. Hänen mielestään yhteismiitinki pitäisi nyt panna vireille työllisyydestä.

Ukkosia, kuumaa ja todella kuumaa

Mies uimapatjalla vedessä.

Lähipäivät etelässä, lännessä ja idässä mennään hellerajan tuntumassa, Lapissa on viileämpää ja käydään jopa 15 asteen tuntumassa.

Mies uimapatjalla vedessä.

Korkeapaine on väistynyt Suomen yltä kaakkoon ja samalla maahamme on virrannut kosteampaa ja pohjoiseen selvästi viileämpää ilmaa. Tämän takia voimakkaitakin ukkoskuuroja on kehittynyt etenkin pohjoisen viileämmän ja etelän lämpimämmän ilmamassan kohdatessa.

- Lähituntien aikana Keski-Uudeltamaalta kohti Helsinkiä on liikkumassa ukkospilvi, joka saattaa kaupungin itäpuolella aiheuttaa runsasta salamointia, kertoo Ylen meteorologi Seija Paasonen.

Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että klo 16.30 mennessä maahan oli iskenyt n. 8200 maasalamaa. Koko päivän saldoksi arvioidaan kymmenisen tuhatta maasalamaa, jolloin päivä pääsisi salamien suhteen viiden kärkeen tämän kesän ukkospäivistä. Ukkoskuurot ovat  paikoin voimakkaita sisältäen rankkasateita, ukkospuuskia ja suuriakin rakeita. Täältä näet ukkoset reaaliaikaisesti

Paasosen mukaan muutama seuraava päivä maan eteläisellä puoliskolla keikutaan hellerajan tuntumassa, mutta viikonloppuna sää jälleen lämpenee idästä valuvan kuumemman ilmamassan myötä. Lapissa lämpötilat pysyttelevät aluksi viidentoista asteen tuntumassa.

Kaikkein lämpimintä näyttää olevan alkuviikosta, jolloin 30 asteen lämpötilarajoja todennäköisesti taas rikotaan ainakin eteläisessä Suomessa.

Turkin varapääministeri: Naisten ei pitäisi nauraa julkisesti

Turkin varapääministeri Bülent Arinc

Pääministeri Erdoganin varamies Bülent Arinc moitti puheessaan turkkilaisia moraalisesta rappiosta, kirjoittaa Hürriyet-lehti.

Turkin varapääministeri Bülent Arinc

Turkin varapääministeri Bülent Arinc sanoi maanantaina puheessaan, että naisten ei pitäisi nauraa julkisesti, kertovat turkkilaislehdet.

Arinc puhui maanantaina Turkin "moraalisesta rappiosta" puolueensa Eid al Fitr -juhlassa, jota muslimit viettävät ramadan-paaston päätteeksi.

– Siveys on niin tärkeää. Se ei ole vain sana. Se kaunistaa sekä miehiä että naisia, hän sanoi Hürriyet-lehden mukaan.

Hän kehotti miehiä olemaan uskollisia vaimoilleen ja rakastamaan lapsiaan, ja kuvaili sitten siveää naista:

– Hän ei naura julkisesti. Hän ei ole asenteeltaan kutsuva ja suojelee siveyttään.

Pääministeri Recep Tayyip Erdoganin varamies Arinc, 66, edustaa konservatiivista AKP-puoluetta. Hän sanoi puheessaan, että ihmisten pitäisi löytää uudelleen Koraanin opetukset, ja kritisoi turkkilaisia alhaisen moraalin lisäksi liiasta kuluttamisesta.

Arincin puheen jälkeen oppositiojohtaja Ekmeleddin Ihsanoglu twiittasi, että maassa tarvitaan nauravia naisia, ja kaikkien iloisen naurun kuuleminen on Turkissa nyt tärkeintä. Ihsanoglu on Erdoganin vastaehdokas Turkin elokuisissa presidentinvaaleissa.

Afrikkalainen lentoyhtiö keskeyttää lentoja Ebolan takia

Maailman terveysjärjestö WHO ei ole suosittanut matkustamisen rajoittamista.

Kuolettavaan Ebola-virukseen sairastunut mies matkusti viime viikolla länsiafrikkalaisen lentoyhtiön lennolla Liberian pääkaupungista Monroviasta Nigerian Lagosiin, jossa hän myöhemmin menehtyi.

Tiistaina kyseinen lentoyhtiö Asky Airlines ilmoitti keskeyttävänsä toistaiseksi lennot Monroviaan ja Sierra Leonen pääkaupunkiin Freetowniin. Ebola-epidemian aiheuttamia tartuntoja on esiintynyt eniten kyseisissä kaupungeissa.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan Ebola-epidemiassa on kuollut jo lähes 700 ihmistä.

Liberia on ryhtynyt tiukkoihin turvatoimiin lentokentillä Ebolan leviämisen estämiseksi, mutta viime viikolla matkustajille ei vielä tehty seulontoja.

WHO:n mukaan riski saada Ebola-tartunta kanssamatkustajalta on hyvin matala, eikä WHO ole antanut suosituksia matkustamisen rajoittamiseksi kyseisiin maihin Ebolan takia.

Verenvuotokuume Ebolaan ei ole hoitoa ja noin 70 prosenttia tartunnan saaneista on kuollut.

Uber-taksi yrittää valloittaa Tukholmaa

Uber-taksi tilataan älypuhelimen sovelluksen avulla. Yhtiön Tukholmassa käyttämät autot ovat tavallisia rekisteröityjä takseja.

Älypuhelimen sovellusta hyödyntävä Uber-taksipalvelu toimii Pohjoismaissa vasta Tukholmassa. Yhdysvalloissa kehitetty palvelu haluaa laajentua myös Suomeen. Tukholmassa Uberin laillisuudesta kiistellään. Ville Vaarne kävi tutustumassa palveluun.

Uber-taksi tilataan älypuhelimen sovelluksen avulla. Yhtiön Tukholmassa käyttämät autot ovat tavallisia rekisteröityjä takseja.

Seison Tukholman lauttaterminaalin parkkipaikalla ja odotan. Älypuhelimeni näyttää, että viiden minuutin kuluttua minut tulee hakemaan Uber-taksi.

Kesäkuussa taksikuskit Lontoossa ja Berliinissä osoittivat mieltään Uberia vastaan. Muuallakin Euroopassa ja Yhdysvaltojen isoissa kaupungeissa on ollut Uber-protesteja.

Taksikuskit pelkäävät, että Uber vie heiltä asiakkaat. Kuljettajat ja muut taksiyritykset syyttävät Uberia taksilakien kiertämisestä. Samalla, kun Uber-yhtiö on valloittanut maailmaa, siitä on tullut maailmanlaajuinen kiistelyn kohde.

Kaikki hoituu älypuhelimella

Älypuhelin on välttämätön, jos haluaa käyttää Uberia. Ensin puhelimeen ladataan Uber-sovellus, johon syötetään luottokortin tiedot. Sovellus paikantaa gps-paikannuksen avulla puhelimen sijainnin. Paikannuksen avulla kuljettaja löytää minut helposti.

Suomessa Uberia ei vielä ole saatavilla. Pohjoismaista se toimii toistaiseksi ainoastaan Tukholmassa.

Heti kun auto kaartaa luokseni, eräs ennakkoluuloni Uberista hälvenee.

Kuka tahansa ei voi ryhtyä Uberin avulla kotitekoiseksi taksikuskiksi.

Uber-kuljettaja Anoush kertoo ajaneensa taksia 2000-luvun alusta asti. Uber-kuljettajaksi hän ryhtyi tammikuussa.

Uber-kuskiksi päästäkseen hänen piti käydä yhtiön Tukholman konttorissa. Siellä hän joutui uusille kuljettajille tarkoitettuun kokeeseen, jossa testattiin kaupunkituntemusta.

Anoushin mukaan koe on samantyyppinen ja yhtä vaikea kuin missä tahansa muussakin taksiyhtiössä. Anoushin ajama Uber-autokin on aivan tavallinen rekisteröity taksi.

Tukholma on kaivannut Uberin kaltaista palvelua

Uberin Tukholman toimitusjohtaja Robin Reznik kertoo, että Uber on kasvanut Tukholmassa nopeammin kuin missään muualla maailmassa.

– Täällä on ollut tarvetta meidän palvelullemme. Se on turvallinen, kätevä ja sen hinta on erittäin kilpailukykyinen, Reznik sanoo.

Tiedetään, että sääntelyn vapauttamisen jälkeen Tukholmasta on tullut taksiautoilun villi länsi.

Satamassa, lentokentällä ja turistikohteiden ympärillä näkyy takseja, joiden käyttäminen tulisi hyvin kalliiksi.

Jotkut taksit veloittavat esimerkiksi 999 kruunua eli 109 euroa kymmenen kilometrin matkasta.

Juuri Tukholmassa Uberin kaltaisen uuden palvelun läpimurto vaikuttaa mahdolliselta.

– Ruotsalaiset ovat kiinnostuneita tekniikasta ja he ovat valmiita kokeilemaan uusia asioita, Reznik sanoo.

Hinta muuttuu kesken matkan

Uber on ensivaikutelman perusteella villin lännen uusi seriffi, mutta taustalta käy ilmi epäilyttäviä seikkoja.

– Heidän hintansa voi muuttua kesken ajon. Et tiedä, paljonko kyyti maksaa, kun nouset autoon, sanoo Ruotsin taksiliiton toimitusjohtaja Per Juth.

– Se on vastoin ruotsalaista lainsäädäntöä.

Juthin mukaan taksilakeja aiotaan kiristää ensi vuodesta alkaen siten, että Uberin toiminta Ruotsissa vaikeutuu. Muuttuvasta hinnoittelusta tulee ennen pitkää mahdotonta.

Uberin Tukholman toimitusjohtajan Robin Reznikin mukaan Uber-sovellus ilmoittaa matkan alussa perusmaksun, joka voi muuttua.

Hinta päivittyy Uberin järjestelmässä automaattisesti viiden minuutin välein. Hinta muuttuu esimerkiksi sen mukaan, onko palvelun käytössä ruuhkaa.

Kysyn Reznikiltä, onko Uberin toiminta taksilakien vastaista. Reznik vastaa, että Uber on kuljetusyhtiö, eikä taksiyhtiö.

– Käymme aiheesta hyvää keskustelua Ruotsin hallituksen ja opposition kanssa. Vain perinteinen taksiala vastustaa Uberia, Reznik sanoo.

Uberilla saa myös limusiinin tai veneen

Uberin avulla voi tilata Ruotsissa tavallisen auton lisäksi myös limusiinin. Ruotsissa limusiineja koskee erilainen lainsäädäntö kuin takseja.

Tästä kesästä alkaen Uberilla on voinut tilata Tukholmassa tietyille satama-alueille veneen.

Ajan Tukholmassa useita testiajoja. Haastattelen viittä eri Uber-kuskia. Kaikilla kuljettajilla on yli viiden vuoden kokemus taksialalta, ja he ovat aikaisemmin työskennelleet muissa yhtiöissä.

Kuljettajat kertovat olevansa tyytyväisiä Uberiin. He kehuvat älypuhelimella toimivaa järjestelmää käteväksi. Esimerkiksi maksun hoitamiseen ei tarvita käteistä rahaa.

Lopuksi arvioidaan

Matkan lopuksi kuljettajalle voi antaa nollasta viiteen tähteä. Kuljettajien mukaan arviointiin liittyy riski. Huonoja arvioita voi tulla esimerkiksi humalaisilta, jotka odottavat taksimatkan olevan puoli-ilmainen.

Matkustajan kannalta hyvät arviot lisäävät luottamusta Uber-kuljettajaa kohtaan.

Esimerkiksi Abbas Mirzazadeh Keizami ajaa osittain Uberilla ja osittain toisen taksiyhtiön laskuun.

Arlandan lentokentällä Abbas ei käytä Uberia. Hän saa korkeamman hinnan tavallisella kiinteällä taksalla. Samaa menetelmää näyttävät soveltavan myös muut lentokentän kuskit, sillä Arlandan lentokentällä Uberia ei ole saatavilla.

Muuallakin Tukholman keskustan ulkopuolella Uber-auton saatavuus on heikko.

– Uber on pieni toimija, ja sillä on varsin vähän vaikutusta Tukholman taksialaan, kertoo Ruotsin taksiliiton toimitusjohtaja Per Juth.

Uberin tavoitteena on laajentua Tukholmasta Ruotsin pienempiin kaupunkeihin ja myös Suomeen. Suomeen tulon esteenä on kuitenkin täkäläinen tiukka taksilainsäädäntö.

Katso tiistai-illan Ajankohtaisesta kakkosesta, onko Uber halvempi kuin muut Tukholman taksit. TV2 klo 21.00.

Suomiko kärsii vientipakotteista eniten? "Pikemminkin päinvastoin"

Kai Mykkänen

Asiantuntija Kai Mykkänen pitää nyt keskeisimpänä ajankulua. Lyhytaikaisilla pakotteilla ei olisi dramaattista vaikutusta Suomen yrityksiin, mutta tilanteen venyminen olisi vaaraksi.

Kai Mykkänen

– Sellaisia pakotteita tässä ei ole, jotka vaikuttaisivat suomalaisyritysten vientiin jotenkin enemmän kuin jonkun muun maan vientiin, painottaa Kai Mykkänen, Elinkeinoelämän keskusliiton Venäjästä vastaava johtaja.

– Pikemminkin päinvastoin, kun meillä ei sotilasteknologiaa ja kaksoiskäyttötuotteita juuri tehdä.

EU:n odotetaan tiistaina koventavan pakotteita koskemaan sotilasteknologiaa ja kaksoiskäyttötuotteita eli vientitavaraa, jolla on sekä siviili- että sotilaskäyttöä. Myös rahamarkkinoita koskevia pakotteita olisi määrä asettaa.

Jos venäläisiltä kielletään pitkäaikaisesti lainojen sopiminen, Mykkäsen mukaan se väistämättä heikentäisi Venäjän investointikykyä ja sotkisi esimerkiksi suomalaisten konepajayhtiöiden tilaukset. Konepajayhtiöt muodostavat ison osan Suomen viennistä.

Maanantaina kaivostekniikkayhtiö Outotec antoi tulosvaroituksen ja enteili, että mahdolliset pakotteiden laajentamiset johtaisivat asiakkaiden rahoitusvaikeuksiin ja siihen, etteivät asiakkaat voisi maksaa Outotecille.

EK:n Mykkäsen mielestä keskeistä on se, kauanko pakotteet pidettäisiin voimassa.

– Jos pakotteet toimivat hyvin, niiden ei tarvitse olla kuin lyhyen aikaa. Jos ne ovat voimassa vuoden, sitten moni kauppa peruuntuu.

Venäjällä toimivia Suomen suuryrityksiä edustaa East Office of Finnish Industries. Sen toimitusjohtajan Raimo Valon mielestä rahoitukseen liittyvät pakotteet tuntuvat raskailta.

– Vientiä on pitänyt tehdä Venäjän taloustilanteenkin takia rahoitus edellä. Jos mahdollisuuksia hankaloitetaan entisestään, Venäjä joutuu kovasti priorisoimaan tuontia, Valo sanoo.

– Venäläinen tuoja ei saa omasta pankistaan uutta lainaa, jolla voisi maksaa [suomalaisyritykselle].

Valo arvioi, että osaa venäläisistä projekteista on suomalaisissa yhtiöissä jo saatettu lykätä ennen pakotteiden lukkoon lyömistä. Jo pakotteiden pelotevaikutus olisi siten ollut tuntuva.

Raimo Valo huomauttaa, että yritykset ovat eriasteisesti Venäjästä riippuvaisia: Suuryrityksille Venäjän-vienti voi olla vain marginaalista liiketoimintaa, mutta joillekin pienille elinehto.

Tulvavedet valtasivat Keski-Euroopan kaupungit – video

Autoja tulvaveden saartamina.

Suomen lisäksi voimakkaat ukkoskuurot ovat vaivanneet myös Keski-Eurooppaa. Kuolonuhreiltakaan ei ole vältytty.

Autoja tulvaveden saartamina.

Voimakkaat ukkoskuurot ja sateet ovat saaneet kadut tulvimaan ympäri Eurooppaa. Maanantaina Amsterdamin Schipholin lentokentän lennot myöhästelivät jopa kaksi tuntia rankkasateen vuoksi. Kadut tulvivat ja useita teitä jouduttiin sulkemaan turvallisuussyistä.

Sveitsissä Altstättenin kaupungin halki virtaava joki tulvi maanantaina rankkasateiden vuoksi yli äyräidensä ja aiheutti mittavat vahingot. Jopa autoja huuhtoutui virran mukana. Myös muualla maassa satoi rajusti ja useita teitä jouduttiin sulkemaan, osa maanvyöryjen ja osa tulvaveden vuoksi. Myös junaliikenne myöhästeli tai pysähtyi kokonaan.

Ympäri maata poliisi ja pelastustoimi saivat kymmeniä hälytyksiä. Tiistaina sateet ovat tauonneet, mutta illaksi Sveitsiin odotetaan uusia rankkasateita. Altstättenissa yli sata pelastustyöntekijää ja vapaaehtoista raivaavat kaupungin keskustaa ja pyrkivät estämään joen tulvimisen uudestaan uusien sateiden myötä.

Pohjois-Saksassa Münsterissa kaksi ihmistä on kuollut rankkasateiden aiheuttamissa tulvissa. Rankkasateet saivat maanantai-iltana useat kellarit tulvimaan ja teitä ja katuja jouduttiin sulkemaan.

Sateet aiheuttivat tuhoa koko Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa, mutta erityisesti Münsterissa. Pelastustoimi sai soittoja tulvien vuoksi jatkuvasti ja Münsterin palokunta oli raivaamassa tulvatuhoja koko illan. Myös sähköt katkesivat laajoilta alueilta.

Münsterissa ja sen ympäristössä satoi illan aikana paikoin jopa 150 millimetriä.

Hae lisää

Tervetuloa Ylen mobiiliuutisiin!

Kokeilemme palvelun avulla millainen käyttöliittymä sopisi parhaiten uutisten, urheilun ja sään seuraamiseen mobiilikäytössä.

Otamme mielellämme vastaan palautettasi siitä, mikä palvelussa toimii jo hyvin ja mitä mielestäsi voisi vielä kehittää.

Liitä mukaan päätelaitteesi malli ja sähköpostiosoitteesi, jos tarvitset apua ongelmatilanteessa.

Lähetä palautetta:

Lähetä