Turkki esitti surunvalittelut vuonna 1915 surmattujen armenialaisten jälkeläisille

Ihmisiä muistojuhlassa.

Turkin pääministerin julkisesti antamaa lausuntoa voidaan pitää jopa historiallisena.

Ihmisiä muistojuhlassa.

Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdoğan on esittänyt Turkin surunvalittelut vuoden 1915 joukkosurmassa kuolleiden armenialaisten jälkeläisille. Turkin edeltäjävaltion Osmanien valtakunnan joukot surmasivat jopa puolitoista miljoonaa armenialaista vuonna 1915.

– Surumme ensimmäisen maailmansodan tapahtumista on yhteinen, Erdoğan totesi lausunnossaan.             

– Toivomme ja uskomme, että ikivanhan ja ainutlaatuisen alueen asukkaat, joilla on samanlaisia tapoja ja tottumuksia, voivat keskustella menneistä aikuismaisesti ja muistella menestyksiään yhdessä hyvällä tavalla.

– Me toivomme, että 1900-luvun alun tapahtumissa surmansa saaneet lepäävät rauhassa ja esitämme surunvalittelumme heidän lapsenlapsilleen, Erdoğan lisäsi.

Erdoğanin lausunto joukkosurmista on ensimmäinen avoin kommentti, joka on kuultu korkeassa asemassa olevalta turkkilaiselta virkamieheltä. Lausunto julkaistiin yhdeksällä kielellä, myös armeniaksi.

Joukkosurma on hiertänyt vuosia Turkin ja Armenian välejä. Eräiden arvioiden mukaan jopa 1,5 miljoonaa armenialaista kuoli vuonna 1915.

Armenia on vaatinut Turkkia tunnustamaan, että kyseessä oli kansanmurha. Turkki ei kuitenkaan ole hyväksynyt kansanmurha-käsitettä, sillä sen mielestä osmanisotilaat eivät tahallisesti pyrkineet surmaamaan armenialaisia.

Erdoğanin lausunnon mukaan armenialaisten karkotuksella oli "epäinhimillisiä seurauksia".

Pellervon Holm: Miljarditehtaalla huomattava vaikutus Suomen talouteen

Pasi Holm

Pellervon taloustutkimuksen toimitusjohtaja Pasi Holm uskoo, että Metsä Groupin tehdashanke tuottaa paljon työpaikkoja. Pasi Holmin mielestä mittava investointi voi olla merkki talousnäkymien kirkastumisesta.

Pasi Holm

Metsä Groupin tehdashankkeella on toteutuessaan erittäin merkittäviä vaikutuksia Suomen kansantaloudelle, arvioi Pellervon taloustutkimuksen toimitusjohtaja Pasi Holm.

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre suunnittelee Äänekoskelle noin 1,1 miljardia euroa maksavaa biotuotetehdasta.

– Suomessa ei ole ollut kovin montaa näin isoa investointia moneen vuoteen. Tämä tuo sellaista uskoa, että nyt lähdetään eteenpäin, Holm sanoo.

Hänen mielestään sijoitus kertoo näkymien mahdollisesta kirkastumisesta.

– Taloustutkijat ovat ajatelleet jo monen vuoden ajan, että ehkä kasvu tulee puolen vuoden päästä tai ensi vuonna. Ehkä nyt yritysten osalta näkymät alkavat konkretisoitua ja uskalletaan tehdä tällaista.

PTT:n Holm uskoo hankkeella olevan suuret työllistämisvaikutukset. Hänen mukaansa tämän kokoluokan investointi tuottaa paljon työpaikkoja jo tehtaan rakennusaikana. Mittava investointi tietää töitä myös alihankkijoille. Holm kutsuu suuria investointeja "pyrstötähdiksi", jotka tarvitsevat paljon alihankintaa.

Holmin mielestä sijoitus kertoo myös siitä, että painopistettä siirretään biotalouteen. Hän arvioi puun- ja metsähakkeen käytön lisääntyvän.

– Ollaan puhuttu paljon biotaloudesta, se on tuonut merkittävästi työpaikkoja. Tämä on ihan eri luokan investointi kuin mitä ollaan aikaisemmin tehty.

Metsä Fibre pyrkii saamaan uuden biotuotetehtaan käyttöön vuonna 2017.

Haastateltava syytti tiedustelupalvelua murhayrityksestä – tv-kanavaa uhkaa sulkeminen

Tunnettu pakistanilainen tv-juontaja haavoittui lauantaina Karachissa, kun hänen autoaan tulitettiin. Kukaan ei ole ilmoittanut tehneensä hyökkäystä, mutta Mirin veli syyttää Pakistanin tiedustelupalvelua ISI:tä.

Pakistanin puolustusministeriö vaatii johtavan yksityisen tv-kanavan Geon sulkemista, koska kanavalla esitettiin väite, jonka mukaan maan tiedustelupalvelu olisi syynä lauantaiseen hyökkäykseen tunnettua toimittajaa vastaan.

Geon keskusteluohjelman juontaja Hamid Mir haavoittui lauantaina, kun hänen autoaan tulitettiin Karachin kaupungissa. Miriin osui ainakin kuudesti ja hän on sairaalahoidossa.

Hyökkäyksen jälkeen Geon lähetyksessä näytettiin Mirin veljen, toimittaja Amir Mirin kommentti, jossa hän syytti hyökkäyksestä tiedustelupalvelu ISI:tä. Amir Mirin mukaan Hamid Mir oli sanonut perheelle, että ISI on syyllinen, jos häntä yritetään vahingoittaa.

Puolustusministeriö vaatii nyt sähköisiä tiedotusvälineitä valvovaa viranomaista perumaan Geon toimiluvan ja ryhtymään oikeustoimiin sen henkilökuntaa vastaan. Ministeriö syyttää tv-yhtiötä herjaavasta ja skandaalimaisesta kampanjasta ja väittää yhtiön pyrkivän horjuttamaan tärkeää valtiollista instituutiota.

Tiistai-iltana juontaja sanoi Geon lähetyksessä, että ISI:tä on syyttänyt Mirin perhe eikä kyseessä ole kanavan virallinen kanta.

Kukaan ei ole ilmoittautunut Mirin ampujaksi. Murhayritys ei ole ensimmäinen Miriä vastaan. Viime vuonna viranomaiset löysivät hänen autoonsa asennetun pommin.

Ajankohtaiskeskusteluohjelmaa juontava Mir on aiemmin arvostellut sekä Taliban-kapinallisia että Pakistanin armeijaa. Toimittajat ilman rajoja -järjestö kertoo Mirin sanoneen 7. huhtikuuta, että tiedustelupalvelu ISI vehkeilee hänen vahingoittamisekseen.

Järjestö sanoo, että vaikka Mirin ampuminen oli järkyttävää, hyökkäys ei valitettavasti tullut yllätyksenä. Mir on ollut jatkuvasti lehdistönvapauden vihollisten kohteena, alkaen Talibanista ja tiedustelupalveluista, järjestön Aasian ja Tyynenmeren osasto sanoo.

Armeija on hallinnut Pakistania suuren osan sen itsenäisyysajasta, mutta siirtyi vuonna 2008 sotilasvaltaan. Edellinen sotilasjohtaja, vuonna 1999 kaapannur Pervez Musharraf on parhaillaan syytettynä valtiopetoksesta.

Kone odottaa Kiinan kaupunkisuunnitelmien jatkavan hissiyhtiön menestystä

Hissiyhtiö on saanut ennätyksellisesti tilauksia. Se odottaa menestyksen jatkuvan esimerkiksi edelleen kaupungistuvassa Kiinassa.

Hissiyhtiö Koneen liikevoitto vuoden ensimmäisellä neljänneksellä oli 179,6 miljoonaa euroa. Se nousi viime vuoden tammi-maaliskuun lukuun verrattuna 12 prosenttia. Lukujen taustalla on kasvu Aasiassa etenkin Kiinassa sekä Tyynenmeren alueella. Tulokset olivat kutakuinkin analyytikkojen odotusten mukaiset.

Yhtiö odottaa menestyksen Kiinassa jatkuvan: Se laskee, että tänä vuonna uusien laitteiden markkina kasvaa maassa noin kymmenen prosenttia. Kiinan hallitus julkaisi äskettäin kaupungistumistavoitteensa, joihin sisältyy ns. vihreää rakentamista.

Koneen liikevaihto kasvoi tammi-maaliskuussa runsaat kolme prosenttia 1,4 miljardiin euroon. Yhtiön tilaukset kasvoivat entisestään 1,73 miljardiin euroon. Ne olivat ennätyksellisiä vastaavaan aikaan viime vuonna, 1,71 miljardia.

Tämä oli ensimmäinen osavuosikatsaus toimitusjohtaja Henrik Ehrnroothin kaudella. Ehrnroothin edeltäjä Matti Alahuhta lopetti toimitusjohtajana maaliskuun alussa. Hän on edelleen Koneen hallituksen jäsen.

Armeija lopetti sopimuksen - 18 työpaikkaa uhkaa lähteä Sodankylästä

Sodankylä Jääkäriprikaatin valatilaisuus

Vaatetushuoltoyhtiö Comforta vähentää työntekijöitä Sodankylässä. Yhtiö arvioi, että Sodankylästä irtisanotaan 16 tekstiilihuoltajaa ja kaksi toimihenkilöä. Syynä on se, että Puolustusvoimat lopettaa yhteistyön Comfortan kanssa.

Sodankylä Jääkäriprikaatin valatilaisuus

Yt-neuvottelut Sodankylän palvelukeskuksessa alkavat ensi viikon maanantaina 28.4.

Comforta on huolehtinut Puolustusvoimien Pohjoisen maanpuolustuspiirin vaatetushuollosta Sodankylässä vuodesta 2007 lähtien. Comfortan Sodankylän palvelukeskuksessa on töissä 53 ihmistä, joista 49 on tekstiilihuoltajia.

Puolustusvoimat on päättänyt lopettaa yhteistyön ja siirtää vaatetushuoltonsa ensi vuoden alusta alkaen Puolustusvoimien vaatetuskorjaamolle Mikkeliin ja Säkylään. Puolustusvoimat on ollut Comforta Oy:n Sodankylän toimipisteen suurin asiakas ja sopimuksen päättyminen johtaa töiden merkittävään vähenemiseen Sodankylässä.

- Olemme tyrmistyneitä Puolustusvoimien päätöksestä siirtää tekstiilien huolto osaksi omaa toimintaansa, Comfortan toimitusjohtaja Santtu Jokinen sanoo.

Comforta jää Sodankylään

- Olemme kehittäneet toimintaa pitkäjänteisesti, ja tarkoitus oli säilyttää työpaikat Sodankylässä, ja kasvattaa toimintaa. Luotimme Puolustusvoimien kumppanuusstrategiaan kirjattuun tahtotilaan hankkia tekstiilihuolto yksityissektorilta, mutta jouduimme nyt pettymään, Jokinen jatkaa.

Armeijan lisäksi Comforta on huoltanut myös pohjoisen yritysten hotelli- ja ravintolatekstiilejä. Siksi yhtiö investoi Sodankylään uuteen pesulaan.

- Vaikka Puolustusvoimien menetys kolhaisee meitä työnantajana, olemme päättäneet jäädä Sodankylään, ja jatkaa tekstiilipalvelua pohjoisen matkailusektorille strategiamme mukaan lähellä asiakasta. Investoimme uuteen palvelukeskukseen Sodankylässä, ja toivomme, että saamme pidettyä ammattitaitoisen tekstiilihuollon henkilöstön pohjoisessa, Jokinen kertoo.

Jokisen mukaan Comfortan on lähdettävä Sodankylän varuskunta-alueelta ensi tammikuun loppuun mennessä. Neuvottelut pesulan uudesta paikasta ovat kesken Sodankylän kunnan kehitysyhtiön kanssa. Comforta haluaa vuokralaisiksi tiloihin, jotka omistaisi Sodankylän kunnan yhtiö.

Comforta aloitti Sodankylässä vuonna 2007, kun Puolustusvoimien vaatetuskorjaamo Sodankylässä siirtyi armeijalta yhtiölle.

LISÄYS 23.4.2014: Lisätty kaksi viimeistä kappaletta.

Tutkijat toiveikkaina: Jämijärven turmakoneesta on löytynyt elektronisia osia

Turmakoneen palaneet jäänteet.

Jämijärven turmakoneen hylky viedään huomenna pois maastosta ja onnettomuuden kenttätutkimus siirtyy sisätiloihin. Hylystä on jo löytynyt elektronisia osia, joiden käyttötarkoitus ja arvo tutkimukselle selviävät myöhemmin.

Turmakoneen palaneet jäänteet.

Onnettomuustutkintakeskus on onnistunut löytämään Jämijärven onnettomuuskoneen hylystä elektronisia osia. Niiden toivotaan auttavan onnettomuuden syiden selvittämisessä.

– Tutkinnassa on keskeistä arvioida onko koneessa ollut rakenteellisia ongelmia vai onko onnettomuus aiheutunut esimerkiksi lento-ominaisuuksiin liittyvistä tekijöistä. Tutkimme hylkyä pala palalta ja pyrimme löytämään lisää tallenteita lennosta, kertoo johtava tutkija Ismo Aaltonen.

Hyppääjien varusteita tutkitaan

Aaltonen uskoo, että onnettomuudesta selvinneiden varusteista voi olla apua tutkimuksissa.

– Olemme optimistisia, että meillä tulee olemaan käytössä jonkinnäköisiä tallentimia, jotka liittyvät hyppääjien varusteisiin. Kun saamme ne purettua, niin saamme ehkä jotain lisätietoa tapahtumista. Se ei silti kerro miksi näin on tapahtunut.

Silminnäkijöiden videot eivät kuvaa alkuhetkiä

Alkutapahtumien selvittäminen onkin Aaltosen mukaan varsin haasteellista.

– Silminnäkijöiden kuvaamassa materiaalissa näkyy koneen syöksyä ja loppusyöksyä sekä kolmen selvinneen henkilön poistuminen koneesta. Mutta alkutapahtumat eivät niistä selviä. Kone oli siinä vaiheessa neljän kilometrin korkeudessa, joten kukaan ei ehkä seurannut tapahtumia silloin saati kuvannut niitä. Mutta toivomme, että saisimme siitä vielä jotain materiaalia.

Stora Enson toimitusjohtaja Karvinen eroaa – "arvostettu, vaikka virheitä ollut"

Jouko Karvinen

Jouko Karvinen on johtanut metsäyhtiötä 7 vuotta. Hän haluaa syrjään omasta tahdostaan.

Jouko Karvinen

Metsäyhtiö Stora Enso vaihtaa toimitusjohtajaa.

Keskiviikkoisen pörssitiedotteen mukaan Jouko Karvinen on ilmoittanut halustaan lähteä johdettuaan Stora Ensoa 7 vuotta.

Stora Enson hallitus on "pahoillaan" toimitusjohtajan päätöksestä. Karvinen on luvannut jatkaa siihen saakka, kunnes seuraaja löytyy. Karvinen on joka tapauksessa lähdössä kuluvan vuoden aikana. Jouko Karvinen on 56-vuotias.

Osakesäästäjien Keskusliitossa lasketaan Karvisen kauden pääkäänteiksi amerikkalaiset alaskirjaukset ja Kemijärven sellutehtaan sulkeminen.

– Karvisen alkuaikoihin putsattiin pöytää isoilla alaskirjauksilla myymällä USA:n toimintaa pois, kuvaa Osakesäästäjien toimitusjohtaja Antti Lahtinen. Vuosituhannen vaihteessa tehty ostos oli luettu Suomen teollisuushistorian suurimpiin virheisiin.

– Kemijärvi-päätös on yksi epäonnistumisista. Muut yhtiöt näkevät, että Suomessa päinvastoin kannattaa investoida selluun, sanoo Lahtinen viitaten keskiviikon jymyuutiseen Metsä Groupin Äänekosken-tehtaasta.

Stora Enso kertoi myös tammi-maaliskuun tulostietonsa. Liikevaihto aleni nelisen prosenttia, mutta IFRS:n mukainen liiketulos parani 195 miljoonaan euroon vuodentakaisesta 21 miljoonasta. Pomppauksessa näkyvät kertaluonteiset erät: Yhtiö myi pois osuutensa amerikkalaisessa kaoliinisaviyrityksessä Thiele Kaolinissa, mistä tuli 44 miljoonan euron myyntivoitto. Thiele Kaolin oli vielä rippeenä ja muistutuksena Stora Enson Yhdysvaltain-seikkailusta. Stora Enso teki rahaa myös maakaupoilla Uruguayssa ja Thaimaassa.

Liikevaihdon alenemisessa puolestaan näkyy paperituotteiden myynnin jatkuva pieneneminen. Tässä näkyvät paperikoneiden viimeaikaiset, pysyvät sulkemiset Ruotsissa ja Kemin Veitsiluodossa.

Stora Enso on Jouko Karvisen johtovuosina päätynyt useiden paperikoneiden ja sahojen sulkemisiin ja tätäkin kautta tuntuviin väenvähennyksiin paperin kysynnän vaimenemisen takia. Kun Suomen työntekijöille on jaettu kutsuja yt-neuvotteluihin, Karvinen on valloittanut Latinalaista Amerikkaa ja Aasiaa palkaten siellä.

– Tällainen muutos on meneillään monissa yhtiöissä ja on sattunut osumaan Jouko Karvisen toimitusjohtaja-ajalle. Hän on arvostettu ja ammattitaitoinen, vaikka virheitä on ollut. Stora Enso on pysynyt tässä talouden murroksessa kuitenkin tuloksellisena, Lahtinen miettii.

Karvisen lähtöuutinen tulee myrskyisään aikaan. Maaliskuun ajan Ruotsissa ja Suomessa kohistiin Stora Enson alihankkijan lapsityöntekijöistä. Jouko Karvinen pahoitteli lapsityövoiman käyttöä toimitusketjussa.

Justin Bieber vieraili Yasukunin pyhätössä – eteläkorealaiset ja kiinalaiset fanit raivostuivat

Justin Bieber

Japanin sodissa keisarin puolesta kuolleille omistetussa pyhätössä vieraileminen närkästyttää japanilaissotilaiden aikoinaan tekemistä julmuuksista kärsineissä naapurimaissa. Vuosi sitten Bieber suututti ihmisiä Anne Frank -museon vieraskirjaan jättämällään viestillä.

Justin Bieber

Kanadalainen pop-tähti Justin Bieber on joutunut jälleen uuden kohun keskelle. Tällä kertaa syynä on miljoonien teinien ihaileman tähden vierailu kiistellyssä Yasukunin pyhätössä Japanissa.

Pyhättö on omistettu kaikille Japanin sodissa keisarin puolesta kuolleille, myös sotarikollisille. Japanilaispoliitikkojen vierailut pyhätössä nostattavat aina raivoisia reaktioita japanilaissotilaiden aikoinaan tekemistä julmuuksista kärsineissä naapurimaissa.

Myös Bieberin vierailu ja tämän Yasukunista sosiaalisessa mediassa julkaisema kuva saivat eteläkorealaiset ja kiinalaiset fanit raivostumaan. Pop-tähti poisti kuvan nopeasti arvosteluvyöryn jälkeen.

Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Qin Gang sanoi tänään keskiviikkona toivovansa, että Bieber nyt ymmärtäisi paremmin "Japanin militaristisen historian".

Vuosi sitten Bieber raivostutti ihmisiä jättämällä erikoisen viestin keskitysleirillä kuolleen Anne Frankin muistoa kunnioittavan museon vieraskirjaan.

– Oli todella innoittavaa käydä täällä. Anne oli mahtava tyttö. Jos hän vielä eläisi, toivon että hän olisi belieber, Bieber kirjoitti.

Belieber tarkoittaa Bieberin fania.

Lavrov syyttää USA:ta ohjailusta Ukrainassa

Sergei Lavrov

Lavrov varoittaa uutiskanava RT:n haastattelussa myös, että Venäjä vastaa, jos sitä tai sen intressejä vastaan hyökättäisiin.

Sergei Lavrov

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov syyttää Yhdysvaltoja Ukrainan länsimielisen hallituksen toimien ohjailusta.

Lavrov sanoo venäläiselle uutiskanava RT:lle, että Ukraina päätti käynnistää uudelleen sotilasoperaatiot Itä-Ukrainan separatisteja vastaan samaan aikaan, kun Yhdysvaltain varapresidentti Joe Biden oli vierailulla Kiovassa.

Tämä tarkoittaa Lavrovin mukaan sitä, ettei ole syytä olla uskomatta, että yhdysvaltalaiset pitävät ohjia käsissään.

Lavrov sanoo, etteivät Ukrainan viranomaiset ole toimeenpanneet mitään, mitä Genevessä pääsiäisenä sovittiin kriisin rauhoittamisesta.

Hän myös varoitti, että Venäjä vastaisi, jos sitä tai sen intressejä vastaan hyökättäisiin, kuten tapahtui Etelä-Ossetiassa vuonna 2008. Konflitki johti Georgian ja Venäjän lyhyeen sotaan. Lavrov sanoi lisäksi, että hyökkäys Venäjän kansalaisia vastaan olisi hyökkäys Venäjän federaatiota vastaan.

Salolainen Nato-sopimuksesta: Eduskunta pidetään pimennossa

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen.

Ulkoasianvaliokunnan varapuheenjohtajan mukaan eduskunta ei ole vuotanut, mutta ministeriöt tai hallinto näyttävät vuotavan jatkuvasti.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) paheksuu valiokunnan ja eduskunnan pitämistä pimennossa tärkeistä ulkopolitiikan tapahtumista.

Hän viittaa Suomen ja sotilasliitto Naton väliseen sopimukseen yhteistyöstä, joka tuli tietoon Sunnuntaisuomalaisen uutisen kautta.

Salolaisen mukaan näyttää tulleen tavaksi, että eduskunnan ulkoasiainvaliokunta saa tiedon tärkeistä ulkopolitiikan tapahtumista tietovuotojen ja tiedotusvälineiden välityksellä. Salolainen mainitsee myös ulkoministeriön vakoilutapauksen, joka paljastui MTV:n uutisesta.

Ulkoasiainvaliokunta on Salolaisen mukaan kovistellut hallitusta tällaisesta tilanteesta, joka on selvästi perustuslain tarkoittaman ulkoasiainvaliokunnan tiedonsaantioikeuden vastainen.

Hänen mukaansa kansanedustajan asema on kestämätön, kun tiedotusvälineet kysyvät kommenttia sopimuksesta, josta hänellä ei ole tietoakaan.

Salolaisen mukaan joskus on pelätty, että eduskuntaa ei voisi informoida tietovuotojen pelossa. Vuotoja ei kuitenkaan ole tapahtunut. Sen sijaan ministeriöt tai hallinto näyttävät vuotavan jatkuvasti, Salolainen sanoo.

Oikeuskanslerin tulisi ilmeisesti kiinnittää huomiota tähän jatkuvaan ongelmaan, sanoo Salolainen.

Ravitsemuksen professori vaatii vanhempia ottamaan vastuun: "Lapsi ei voi määrätä, mitä syödään"

Lapsi syö pizzaa

Vanhempien tulisi opettaa lapsi oikeille elintavoille mahdollisimman varhain, sanoo genomisen ravitsemuksen professori Raija Tahvonen. Kun lasta ei totuteta syömään herkkuja ja roskaruokaa, ei hän niitä osaa kaivatakaan.

Lapsi syö pizzaa

Luotettavaa ja tutkittua tietoa siitä, millaisilla elämäntavoilla ihminen eläisi mahdollisimman terveellisen ja pitkän elämän, on tänä päivänä enemmän kuin koskaan.

Genomisen ravitsemuksen professori Raija Tahvonen on kuitenkin huolissaan liian vähän liikkuvista ja lihavista suomalaislapsista. Hän hämmästelee, miksi kaikki vanhemmat eivät tunnu piittaavan omien lastensa elämäntavoista.

– Lapset laitetaan aamulla rattaisiin ja työnnetään ne hoitopaikkaan sen sijaan, että annettaisiin niiden itse kävellä. Lapset eivät saa tulla laittamaan äidin kanssa ruokaa, kun ruoanlaitosta pitää selvitä muutamassa minuutissa. Niille lyödään iPad kouraan, että katso tuosta Muumeja, Tahvonen listaa.

– Silloin ennen vanhaan, kun minä kävin koulua, ei koko koulussa ollut yhtään lihavaa lasta. Nyt ekaluokkalaisista jopa joka viides on vähintään liikapainoinen jollei lihava, riippuen asuinpaikkakunnasta.

Jälkiruoaksi hedelmä

Viime vuosina lasten paino-ongelmista on keskusteltu, mutta Tahvonen myöntää asiaan liittyvän mielenkiintoisen ilmiön: vanhemmat eivät aina näe lapsensa lihavuutta. Myös lihavuuteen puuttuminen voi olla vaikeaa, sillä lasta ei haluta ajaa myöskään syömättömyyden suuntaan.

Tahvonen muistuttaa, että lapsen ruokailutottumukset ovat juuri sellaiset kuin hänelle kotona on opetettu. Oikeaoppiset tavat tulisi opettaa mahdollisimman nuorelle lapselle.

– Jos lapsi ei pienestä pitäen saa karkkia, ei hän osaa sitä pyytää.

Ja kun riippuvuutta ei ole päässyt syntymään, ei lapsi välttämättä himoitse karkkeja, vaikka myöhemmin tajuaisi muiden niitä syövän.

– En sano, että kokonaan pitäisi kieltää esimerkiksi jätski tai karkit, mutta totuus on se, että vanhemman kuuluu valita se, mitä syödään. Lapsi ei voi määrätä, että tänään meillä on jälkiruokana joku naminamivanukas. Joko ei ole jälkiruokaa tai sitten jälkiruokana on hedelmä, Tahvonen painottaa.

Herkkuja vain karkkipäivänä ja silloinkin vähän

Tahvonen pitää tärkeänä sitä, ettei herkkuja ole tarjolla koulussa tai päiväkodissa. Esimerkiksi syntymäpäiväkarkkien viemisen päiväkotiin Tahvonen kieltäisi kokonaan.

– Jos on 20 lapsen tarharyhmä, niin aika usein tulee nimipäivä tai syntymäpäivä. Se on kaikki turhaa syömistä. Jos halutaan kutsua kaverit synttäreille, niin se on eri asia, se on sitten jonkun kotona.

Karkkipäivä on hyvä asia, mutta silloinkin herkkuja tulee syödä kohtuudella. Alle sadan gramman pikkupussi riittää. Sama pätee virvoitusjuomiin.

– Ennen vanhaan 0,33 litran limppari oli ainoa koko. Sen sai korkeintaan kerran viikossa saunan jälkeen ja sekin piti jakaa siskon kanssa.

Tahvonen ihmettelee nykyään vallitsevaa ajatustapaa, jonka mukaan lapsella pitäisi olla koko ajan hyvä mieli.

– Eihän elämä ole oikeasti sitä. Miten lapset pystyvät elämään aikuisena, kun on pakko tehdä tylsiäkin juttuja, sietää epämukavuutta. Kyllä se on opittava pienestä pitäen, valitettavasti, genomisen ravitsemuksen professori Tahvonen sanoo.

Metsäalan "luova tuho" alkoi – miljarditehdas huimaa kokoluokkaa

Selluloosatehtaan puukenttä.

Esimerkiksi Googlen Haminan-investoinnit jäisivät mittaluokassaan Äänekosken biotuotetehtaan varjoon. Ennen euroaikaa sanottiin, että kännykkätehdas maksaa 1,5 miljardia markkaa, muistelee Etlan tutkimusjohtaja.

Selluloosatehtaan puukenttä.

Äänekoskelle aiottu Metsä Groupin tehdashanke on omassa kokoluokassaan 1,1 miljardin euron hinta-arviolla.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tarjoaa mittaluokasta historiallisen esimerkin:

– Matkapuhelintehtaista sanottiin markka-aikaan, että sellainen maksaa 1,5 miljardia – eli noin 150–200 miljoonan euron luokkaa, kertoo Etlan tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö.

Elinkeinoelämän Keskusliiton ekonomisti Simo Pinomaa nostaa viime vuosien taloudellisista jätti-investoinneista rinnalle Googlen datakeskuksen Haminassa. Hakukoneyhtiö on kertonut yhteensä 800 miljoonan euron investoinneista Kaakkois-Suomessa.

– Nehän eivät hirveästi työllistä, Pinomaa toteaa.

Toisin olisi Metsä Groupin biotuotetehtaan laita.

– Varsinainen tehdasinvestointi on harvinainen. Se säteilee kuljetuksiin ja raaka-aineisiin. Yhdellä teollisuustyöpaikalla on isot kerrannaisvaikutukset.

Vaikka toki kaikki työpaikat ovat tärkeitä, näin iso yksittäinen hanke on Pinomaan mukaan hyvin merkittävä.

– Metsäteollisuuteen ei ole pitkään aikaan tullut tällaisia isoja investointeja. Talouden kehitys on ollut viime aikoina niin surkeaa.

Alalla on päinvastoin supistettu toimintaa esimerkiksi paperikoneita sulkemalla.

Pari vuosisataa aiemmin metsäsektori tarkoitti pitkälti tervantekoa, ja sen käytyä turhaksi alettiinkin valmistaa paperia. Nyt taas lehtitalot ovat tiukilla ja tarinat luetaankin näyttöpäätteiltä, huomauttaa Etlan Jyrki Ali-Yrkkö.

– Metsäalalle tämä tehdas edustaa sitä "luovaa tuhoa".

Uusi biotuotetehdas tulisi nykyisen sellutehtaan alueelle. Jos tehtaasta tehdään lopullinen rakennuspäätös, se tietää töitä. Valmistusvaiheessa Ali-Yrkkö kuitenkin kiinnittäisi huomiota siihen, mihin mainitut 1,1 miljardia euroa menevät.

– Kuka toimittaa koneet ja laitteet? Sillä on merkitystä, ovatko alihankkijat ja laitetoimittajat suomalaisia. Esimerkiksi Googlen tapauksessa yksikään serveri ei ole Suomessa valmistettu.

Metsä Group ei nimennyt tehdasaikeensa julistaessaan, keitä toimittajat voisivat olla.

Ukraina: Tulitauko ohi

Hautajaiset.

Apulaispääministeri Vitali Jareman mukaan terrorisminvastaisessa operaatiossa ei ole vielä ryhdytty uusiin toimiin.

Hautajaiset.

Ukrainan apulaispääministerin mukaan maan hallitus on virallisesti päättänyt pääsiäisen tulitauon ja aloittaa uudelleen aktiivisen vaiheen "terrorismin vastaisessa operaatiossaan", uutistoimisto Reuters kertoo.

Apulaispääministeri Vitali Jarema kertoo toimittajille, että turvallisuusjoukot työskentelevät laittomien aseellisten ryhmien kukistamiseksi. Hänen mukaansa lähitulevaisuudessa ryhdytään tarkoituksenmukaisiin toimiin ja tuloksia tullaan näkemään.

Jarema myös sanoi, että Ukraina on saanu Yhdysvaltain tuen siihen, ettei Ukrainaa jätetä yksin hyökkääjän kanssa. Hän toivoo, että maa saisi lisää apua, mikäli Venäjä hyökkäisi. Jarema puhui päivä sen jälkeen, kun Yhdysvaltain varapresidentti Joe Biden oli vieraillut Ukrainassa.

Ukrainan virkaatekevä presidentti Oleksandr Turtšynov vaati tiistaina terrorismin vastaisen operaation aloittamista uudelleen, kun Slovjanskin kaupungin laitamilta oli löytynyt kaksi ruumista, joissa oli merkkejä kidutuksesta. Toinen ruumiista oli Turtšynovin puoluetoverin, joka oli vastikään siepattu. Turtšynov syytti miehen kuolemasta Venäjää.

Slovjansk on yksi Itä-Ukrainan kaupungeista, joissa Venäjä-mieliset ovat vallanneen rakennuksia. Viime viikolla Ukrainan ulkoministeri sanoi, että separatisteille annetaan muutama päivä aikaa poistua valtaamistaan rakennuksista.

Poliisi neuvoo: Ota töhrijä itse kiinni

graffiti talon seinässä

Esimerkiksi rappukäytäviä ja talojen julkisivuja töhrivät ilkivallantekijät jäävät harvoin kiinni verekseltään. Jälkikäteen tekijää on enää vaikea selvittää, joten poliisi toivookin, että silminnäkijät puuttuisivat tilanteeseen heti. Tekijän voi ottaa itse kiinni, jos poliisi ei ehdi paikalle ajoissa.

graffiti talon seinässä

Hälytyskeskukseen kannattaa ottaa yhteyttä välittömästi, jos sattuu näkemään töhrijän työssään. Poliisin ohje on, että tapahtumasta ilmoitetaan viranomaisille mahdollisimman nopeasti, mutta tilanteessa voi olla myös astetta aktiivisempi.

– Jos poliisin apua ei ole nopeasti saatavilla ja töhrijä on poistumassa, niin hänet voi ottaa kiinni. Yleistä kiinniotto-oikeutta voidaan käyttää myös lievään vahingontekoon syyllistyneeseen, kertoo komisario Leo Tusa Lounais-Suomen poliisista.

Töhrimisestä seuraa suuri lovi kukkaroon

Tusan mukaan töhriminen on vakava ongelma ja se aiheuttaa mittavia taloudellisia menetyksiä.

– Esimerkiksi VR:lle aiheutui vuonna 2009 kuluja noin 1,1 miljoonaa euroa, kun junia ja vaunuja töhrittiin. Yksittäisissä tapauksissa tavalliselle kansalaiselle voi tulla yllätykseksi, kuinka kalliiksi töhriminen voi hänelle tulla. Muutaman satasen maalauskeikka voi tuntua nuoren kukkarossa, sillä nuoriahan nämä töhrijät yleensä ovat, Tusa toteaa.

Omien jälkien siivoaminen toimii yhdyskuntapalveluna

Tusan mukaan nuoret ovat joissakin tapauksissa voineet sovitella rangaistustaan hoitamalla itse jälkiensä siivouksen ja pintojen uudelleenmaalauksen.

– Rangaistus on silloin vähän kuin yhdyskuntapalvelua. Samalla keskustellaan ja tekijä huomaa minkälaisia vaikutuksia töhrimisestä seuraa.

Yleisin rangaistus lievästä vahingonteosta on sakkorangaistus. Vahingonteosta ja törkeästä vahingonteosta voidaan määrätä myös vankeusrangaistukseen.

Outoja tapahtumia Suomen palloilussa - "Katosi kuin tuhka tuuleen"

kultakypärä

Yle Urheilu kertoi keskiviikkona, että miesten korisliigasta katoaa tai karkaa silloin tällöin ulkomaalaisia pelaajia kesken sarjakauden tai heitä jää palaamatta lomilta Suomeen. Tällaisia temppuja tapahtuu joskus muissakin palloilulajeissa Suomessa.

kultakypärä

Miesten lentopalloilun ykkössarjassa pelanneen Vaasan Kiiston Haralds Regza lähti viime joulutauolla käymään kotimaassaan Latviassa. Kiiston hallituksen puheenjohtajan Juha Huhdan mukaan pelaaja ei koskaan palannut takaisin Vaasaan.

- Hän ilmoitti Latviasta, ettei tule enää meille pelaamaan. Ehkä hän ei ollut tyytyväinen täällä oloonsa tai joukkueeseen. Haralds halusikin, että irtisanomme hänen sopimuksensa, mutta emme halunneet sellaiseen lähteä, koska tarvitsimme häntä pelaamaan, eikä sopparia voi kesken kauden noin vain lopettaa.

Kiisto otti asiassa yhteyttä Lentopalloliittoon, jossa sitä hoiti mestaruusliigan toiminnanjohtaja Jussi Jokinen. Hän neuvotteli asiasta Latvian liiton kanssa. Kiiston olisi kuitenkin pitänyt viedä itse asia Euroopan lentopalloliiton erilliseen välimiesmenettelyyn.

- Osaltaan siihen (lähtöön) liittyi pelaajan turhautuminen, ja ilmeisesti myös beach volley –uran eteenpäin vieminen vaati sitä, että hänen piti jäädä lajia harjoittelemaan. Jos välimiesmenettely olisi käyty, varmaankin olisi todettu, että seura on toiminut oikein sopimusasioissa ja pelaaja ei, vaikka välttämättä allekirjoitusta ei löytyisikään, kertoo Jokinen.

Hänen mukaansa juuri joulutauot ovat otollisia pelaajien katoamisille, jos heidät päästetään kotimaahansa.

- Monella kauempaa tulevalla pelaajalla syyskausi on aina vaikea, kun tulee pimeää ja koti-ikävä vaivaa ja jos peli ei kulje. Mutta onneksi näitä ei ole ongelmaksi asti, vaan aina ne ovat ratkenneet tavalla tai toisella.

Jääkiekon SM-liigassakin pelaajia on kadonnut takavuosina.

- Kun oli NHL-liigan työsulku edellisen kerran, pelaaja kävi pelaamassa Pelicansissa kaksi peliä ja katosi kuin tuhka tuuleen, ja HIFK:ssakin pelaaja kävi yhden pelin pelaamassa, kertoo Jääkiekkoliiton kilpailusihteeri Teemu Vanhala.

Suomi-sarjassa ja Mestiksessä on jääkiekkoilijoita myös jäänyt lomilla ”jonnekin”.

- Kun niissä ei hirveästi palkkaa makseta, välillä tulee koti-ikävä. Näitä ei ole kuitenkaan riitautettu, vaan seurat ja pelaajat ovat sopineet tapaukset keskenään.

Suomen Palloliiton kilpailutoiminnon päällikkö ja lakimies Petteri Lindblom pitää mahdollisena, että myös jalkapalloilussa seurojen pelaajia on kadonnut kesken sarjakauden.

- Voisin kuvitella, että miksei. Ei tämä ole mikään lajisidonnainen asia. Pelaajia saattaa lähteä, mutta ei tule nyt mieleeni yhtään tapausta. Voisin kuitenkin kuvitella, että kymmenen vuoden aikana on ollut jokin yksittäinen juttu. Silloin tällöinhän pelaajia saattaa jäädä lomillaan kotia ja ilmoittaa, että he eivät enää jaksakaan tulla takaisin.

Lindblom huomauttaa, että kaikki mahdolliset tapaukset eivät edes tule Palloliiton tietoon, vaan seurat ja pelaajat sopivat sopimuksen purkamisesta keskenään.

Mikäli pelaaja rikkoo katoamisellaan pelaajasopimusta, siitä voi aiheutua hänelle sopimusoikeudellisia seuraamuksia. Työsopimuslain mukaan määräaikaisen sopimuksen rikkomisesta voidaan oikeudessa määrätä vahingonkorvauksia.

Johtajat pettyivät TE-toimistojen uudistukseen

Työ- ja elinkeinotoimistot palvelevat parhaiten yrityksiä sekä koulutettuja ja motivoituneita työnhakijoita. Huonommin palvelua saavat vaikeasti työllistyvät asiakkaat.

Työ- ja elinkeinotoimistot palvelevat aiempaa huonommin henkilöasiakkaita, arvioivat TE-toimistojen johtajat Sosiaalibarometri 2014 -kyselyssä.

Johtajien mielestä henkilöasiakkaiden palvelu on heikentynyt viime vuoden alussa voimaan tulleen TE-toimistojen uudistuksen jälkeen. Sen sijaan työvoimaa etsivien yritysten palvelut ja TE-toimistojen keskinänen yhteistyö ovat parantuneet.

Enemmistö TE-toimistojen johtajista on sitä mieltä, ettei työ- ja elinkeinotoimistojen uudistus ole yksinkertaistanut palvelua, vaan tehnyt siitä monimutkaisempaa.

Vain viisi prosenttia barometriin vastanneista johtajista uskoo oman TE-toimistonsa henkilökohtaisen asiakaspalvelun vastaavan hyvin asiakkaiden tarpeisiin. Neljännes johtajista arvioi, että sähköiset palvelut vastaavat melko hyvin tai hyvin asiakkaiden tarpeisiin.

Uudistuksessa otettiin käyttöön palvelumalli, jossa asiakkaat jaetaan kolmeen ryhmään työllistymisnäkymien mukaan. Samalla TE-toimistojen määrää vähennettiin ja sähköisten palveluiden määrää lisättiin.

Johtajien mukaan uudistus on hyödyttänyt henkilöasiakkaista eniten koulutettuja ja motivoituneita työnhakijoita, jotka eivät tarvitse henkilökohtaista palvelua työllistyäkseen. Heikoimmin palvellaan vaikeasti työllistyviä asiakkaita, kuten pitkäaikaistyöttömiä, maahanmuuttajia ja osatyökykyisiä.

Suomen sosiaali ja terveys ry SOSTE toteutti barometrikyselyn vuodenvaihteessa. Kyselyyn vastasi 296 TE-toimistojen johtajaa, palvelulinjojen johtajaa sekä palveluesimiestä ja -päällikköä. Vastausprosentti oli 44.

Tutkimus: Rautaesiripun pelästyttämät saksanhirvet välttelevät edelleen raja-aluetta

Saksanhirviä.

Eläimet oppivat vuosikymmenien saatossa välttelemään Tšekkoslovakian ja Länsi-Saksan tiukasti vartioitua rajaa, eivätkä ole muuttaneet kulkureittejään vaaran väistyttyä, osoittaa Tšekissä ja Saksassa tehty seurantatutkimus.

Saksanhirviä.

Kommunistimaat ja länsimaat aikoinaan tiukasti toisistaan erottaneella rautaesiripulla voi olla edelleen vaikutusta eläinten käyttäytymiseen. Tšekissä ja Saksassa tehdyssä seitsemän vuotta kestäneessä seurantatutkimuksessa todettiin, että saksanhirvet välttelevät edelleen rajaa, joka vielä pari vuosikymmentä sitten oli liipasinherkkien vartijoiden, piikkilangan ja sähköaitojen tiukasti sulkema.

Eläimet oppivat välttelemään Tšekkoslovakian ja Länsi-Saksan erottanutta rajaa kuolemanvaaran vuoksi, ja pysyttelevät edelleen poissa alueelta, vaikka tuolloin eläneet eläimet ovat jo kuolleet. Tämä selittyy sillä, että saksanhirvet noudattavat vuosikymmenien myötä vakiintuneita kulkureittejään.

– Vasat seuraavat emojaan elämänsä alussa ja oppivat kulkureitit, sanoo tutkimusta Tšekin puolella johtanut biologi Pavel Sustr.

Noin 300 saksanhirven liikkeitä seurattiin Saksassa ja Tšekissä GPS-pantojen avulla.

Metsä Group sijoittamassa Äänekoskelle yli miljardin

Puukuormakauhaaja sellutehtaassa.

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre suunnittelee Äänekoskelle Suomen metsäteollisuuden historian kalleinta investointia.

Puukuormakauhaaja sellutehtaassa.

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre valmistelee Äänekoskelle biotuotetehtaan rakentamista nykyisen sellutehtaan alueelle. Toteutuessaan noin 1,1 miljardia euroa maksava tehdas olisi metsäteollisuuden historian suurin investointi Suomessa.

Biotuotetehdas pyritään saamaan käyttöön vuonna 2017. Tehtaan sellukapasiteetti on 1,3 miljoonaa tonnia vuodessa. Kyseessä on maailman ensimmäinen uuden sukupolven biotuotetehdas, joka mahdollistaa puuraaka-aineen jalostamisen monipuoliseksi tuotevalikoimaksi.

– Tämä on hieno ja mahtava asia Äänekoskelle ja historiallinen koko Suomen metsäteollisuudelle, iloitsee tehtaan johtaja Camilla Wikström.

Sellun ohella tehdas tuottaa resurssitehokkaasti bioenergiaa ja erilaisia biomateriaaleja. Selluntuotannon ympärille syntyy ainutlaatuinen yritysten muodostama biotalouden ekosysteemi.

Investoinnin tulovaikutus Suomeen on yli 0,5 miljardia euroa vuosittain, ja se tarjoaa yli 2 500 työpaikkaa koko arvoketjussa. Viennin vuotuinen arvonlisäys on 0,5 miljardia euroa. Metsä Fibren talousjohtajan Mikael Westerlundin mukaan jätti-investointia on suunniteltu jo jonkin aikaa.

- Kaikki kolme omistajaamme on tämän hankkeen takana ja uskon, että se viedään maaliin, Westerlund toteaa.

TIR-kuljetusten päättyminen Vaalimaalla siirtänyt kuljetuksia muille raja-asemille

TIR-lastissa oleva rekka

Venäjän tulli lopetti rekkaliikenteen TIR-kuljetukset Vaalimaan vastaisella Torfjanovkan raja-asemalla maanantaina. Varsinkin isot kuljetusyritykset ovat siirtyneet käyttämään Vaalimaalla vaihtoehtoista T1 -passitusjärjestelmää.

TIR-lastissa oleva rekka

TIR-kuljetusten päättyminen Vaalimaalla on vienyt TIR-järjestelmään käyttävää rekkaliikennettä muille rajanylityspaikoille. Vaalimaan tullin varapäällikön Lasse Koskelan mukaan tällä hetkellä Nuijamaalla ja Imatralla TIR-kuljetuksia on menossa rajan yli yhteensä vajaat 130, Vaalimaalla vain 14.

Venäjän tulli lopetti rekkaliikenteen TIR-kuljetukset Vaalimaan vastaisella Torfjanovkan raja-asemalla maanantaina. TIR-rekat voivat yhä ylittää rajan myös Vaalimaalla, mutta ne joutuvat vaihtamaan toiseen passitusjärjestelmään Venäjän tullissa.

TIR-kuljetusten päättyminen Vaalimaalla on tasannut rekkaliikennettä Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla. Koskelan mukaan tämä oli juuri Venäjän tullin päätöksen tavoitteena.

Koskelan mukaan tiistain ja keskiviikkoaamun välisenä aikana Vaalimaalla rajan ylitti 450 rekkaa, Imatralla 380 ja Nuijamaalla 320. Aikaisemmin Vaalimaalla rekkoja on mennyt Venäjälle saman verran kuin Nuijamaalla ja Imatralla yhteensä.

TIR-järjestelmän ansiosta maahan tulevaa kuormaa ei tarvitse tullata rajalla. Varsinkin isot kuljetusyritykset ovat siirtyneet käyttämään vaihtoehtoista T1 -passitusjärjestelmää Vaalimaalla.

Tiistain ja keskiviikkoaamun välisenä Vaalimaalla rajan ylittäneistä 450 rekkasta 390 käytti T1 -järjestelmää ja TIR-järjestelmää 60.

T1 -järjestelmässä kuljetusyrityksellä on iso vakuus, joka kattaa kaikki kuljetukset, eikä yksittäisiä kuljetuksia tarvitse vakuuttaa erikseen. Pienillä kuljetusyrityksillä saattaa olla vaikeampaa vakuudet kasaan.

Asiantuntija: Älytelevisio ei ole vielä verkkorikollisille houkutteleva kohde

Taulutelevisio pitää vielä pintansa perheen lahjana

Internetiin kytketyt televisiot eivät vielä ole virustehtailijoille kiinnostavia kohteita. Älytelkkareiden käyttäjälle riittää kun pitää huolta normaalista nettihygieniasta.

Taulutelevisio pitää vielä pintansa perheen lahjana

Yhä useampi uusi televisio mahdollistaa verkkopalveluiden käytön ja nettisurffailun. Samalla nämä "älyominaisuudet" avaavat portin myös verkkorikollisille. Toistaiseksi älytelkkarit eivät ole kiinnostaneet lain polun väärällä puolella tallaavia.

– Tällä hetkellä ei ole tiedossa, että älytelevisioihin kohdistuisi merkittäviä tietoturvauhkia. Laitteiden määrä ja netin käyttö niillä on vielä hyvin pientä suhteessa muihin välineisiin. Haittaohjelmat on räätälöity tietylle laitteelle ja siinä käytettävälle nettiselaimelle, joten Windows-tietokoneelle suunniteltu ohjelma ei lähtökohtaisesti toimi televisiossa, kertoo Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Ilari Karinen.

Netin selaaminen telkkarilla on yleensä kankeaa verrattuna perinteisimpiin nettilaitteisiin. Koska älytelevisioiden muodostama tietoturvauhka on kotikäyttäjien kannalta vielä pieni, televisioita varten ei tiettävästi ole vielä markkinoilla viruksentorjuntaohjelmistoja.

– Tietoturvayritykset kyllä varmasti tarkkailevat tilannetta. Ohjelmistoja ei kuitenkaan kannata tuoda markkinoille, jos niille ei ole selkeää tarvetta.

Normaali varovaisuus riittää

Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan älytelevisioiden käyttäjille riittää, kun muistaa muistakin nettivälineistä tutut perusasiat. Esimerkiksi on syytä huolehtia, että laitteeseen on ladattu valmistajan uusin ohjelmistoversio.

– Esimerkiksi Samsungin älytelevisioista paljastui vuonna viime vuonna tietoturva-aukko. Valmistaja toi nopeasti päivityksen, jossa puutteet oli korjattu, kertoo Karinen.

LG:n televisiot puolestaan jäivät viime vuonna kiinni käyttäjien vakoilusta eli ne lähettivät valmistajalleen muun muassa tietoja katsojien kanavatottumuksista ja telkkareihin kytkettyjen muistivälineiden, kuten ulkoisten kovalevyjen sisällöistä.

Tietoturvallisuudestaan huolehtiva televisiosurffari käyttää ensisijaisesti valmistajan tarjoamia sovelluksia eri palveluiden käyttöön.

– Kaikkein varminta on käyttää vain valmistajan televisioon valmiiksi asentamia tai sen sovelluskaupasta löytyviä sovelluksia. Esimerkiksi sosiaalisen median käyttöön tai videoiden katseluun löytyy useista älytelevisioista omat sovellukset muun muassa Facebook-, Twitter- ja  YouTube -palveluille, opastaa Ilari Karinen Kyberturvallisuuskeskuksesta.

Televisiota ei kannata myöskään kytkeä suoraan internettiin, vaan välissä tulisi olla palomuuri. Tällaisena toimivat useimmiten esimerkiksi modeemit, jotka luovat langattoman verkon asuntoon. Tällöin verkkoa skannausta tekevät tahot löytävät ainoastaan kyseisen modeemin, ei siihen kytkettyjä laitteita.

Hae lisää

Tervetuloa Ylen mobiiliuutisiin!

Kokeilemme palvelun avulla millainen käyttöliittymä sopisi parhaiten uutisten, urheilun ja sään seuraamiseen mobiilikäytössä.

Otamme mielellämme vastaan palautettasi siitä, mikä palvelussa toimii jo hyvin ja mitä mielestäsi voisi vielä kehittää.

Liitä mukaan päätelaitteesi malli ja sähköpostiosoitteesi, jos tarvitset apua ongelmatilanteessa.

Lähetä palautetta:

Lähetä