Miten filmitähti ja kansanedustaja rakensivat maailman kalleimman saunan – pelissä Jasper Pääkkösen Maltan miljoonat

Sauna

Helsingin uuden nähtävyyden budjetti karkasi kansanedustaja Antero Vartian ja näyttelijä Jasper Pääkkösen käsistä. Miten vuosia kehitelty saunaravintola Löyly lopulta toteutui?

Sauna

Vihreiden kansanedustajan Antero Vartian kanssa samassa pöydässä istuu Koijärven veteraani, kansalaisaktivisti Teemu Lehto. Nyt ei puhuta vihreän liikkeen historiasta. Ollaan Löylyssä, Helsingin uudessa nähtävyydessä.

Vaikuttavan saunaravintolan on rakentanut Vartia yhdessä ystävänsä, näyttelijä Jasper Pääkkösen kanssa. Pääkköstä ei nyt Löylyssä näy. Hän on lentänyt tv-sarjan kuvauksiin Irlantiin.

Yrittäjä ja poliitikko Vartia kertoo halunneensa jättää Hernesaaren rantaan kädenjälkensä.

– Tämä tulee olemaan tässä sata vuotta. Kun puu harmaantuu, rakennus näyttää isolta kallioluodolta.

Teemu Lehtoa paikka kiinnostaa, koska hän on myös ideoinut samalle paikalle saunoja.  Jos Lehdon ja Public Side -yrityksen kymmenen vuoden takainen visio olisi toteutunut, rannalla olisi nyt lukuisia pieniä kaupunkilaisten saunoja.

– Se oli yhteisöllinen idea, että nämä rannat pitää vapauttaa saunoille.

Lehto vieroksuu ravintolahulinaa saunan ympärillä.

– Aito suomalainen sauna on rauhallinen, temppelimäinen hiljentymispaikka.

– Tämä ei ole sillä konseptilla rakennettu. Me olemme halunneet rakentaa ennen kaikkea kohtaamispaikan, Vartia sanoo.

Pelkkä sauna ei olisi riittänyt bisnekseksi. Siksi Löylyssä on Suomen suurin terassi.

New York Times saapuu Suomeen

– Vau, mikä sauna, Aamulehti otsikoi, kun Löyly avattiin toukokuussa.

Löylyä saapui hehkuttamaan myös New York Times. Lehti kirjoitti, että Helsinkiin on avattu ensimmäinen aito julkinen sauna. Se ei pidä ihan paikkansa.

Meren rannalla Merihaassa on Kulttuurisauna. Perinteisiä julkisia kaupunkisaunoja on jäljellä Helsingissä kolme: Kalliossa Arla ja Kotiharju sekä Hermannissa Sauna Hermanni.

Löyly on kyllä ensimmäinen julkinen sauna, jonka ympärillä turistit parveilevat. Sitä on verrattu niin Finlandia-taloon, Sibelius-monumenttiin kuin toteutumattomaan Guggenheim-museoonkin.

– New York Times ei olisi kirjoittanut Löylystä, jos kyseessä olisi ulkomuodoltaan tavanomaisempi talo, Jasper Pääkkönen viestittää Irlannista.

Rakennuksen ovat suunnitelleet arkkitehtitoimisto Avannon Ville Hara ja Anu Puustinen.

Löylyn ulkonäöstä on kohistu enemmän kuin sen saunoista. 19 euron tiketillä pääsee peremmälle.

Uikkareissa sekasaunaan

Pukuhuone on ahdas, mutta tyylikästä oleskelutilaa saunaosastolla riittää. Saunoja on kolme: tilaussauna, puulämmitteinen sauna ja savusauna.

Puulämmitteisen saunan lauteet ovat täynnä. Löyly on miellyttävän leppeä.

Pieni pettymys on, että lauteilta ei ole avointa merinäkymää. Meri siintelee rakennuksen puisen ulkoverhouksen läpi. Mutta uimaan pääsee.

Naiset ja miehet istuvat samoilla lauteilla uikkarit päällä. Löylyn tekijät ovat halunneet luoda sekasaunoilla uudenlaista saunakulttuuria.

– Käydään ensin uimassa ja otetaan sitten drinksut, naiset suunnittelevat lauteilla.

Joku harmittelee, että naisten pukuhuoneen ovi avautuu saunan juomatiskille. Juomien ostaja joutuu väistelemään tulijoita ja menijöitä.

– Olen ruutupaperilla pyörittänyt tuota saunaosastoa. Jos jotain kasvatat, se on aina jostain muusta pois, Vartia pohtii Löylyn ravintolassa.

Vihreiden uusi Soininvaara

Maaliskuun lopussa 2015 Antero Vartia ja Jasper Pääkkönen pitivät tiedotustilaisuuden Helsingin Hernesaaressa.

He kertoivat rakentavansa paikalle saunaravintolan. Kaksikko halusi palauttaa kaupunkiin yleisten saunojen kulttuuria.

Saunauutisointi antoi tuulta myös Vartian eduskuntavaalikampanjaan. Kuukauden päästä Vartia valittiin eduskuntaan ensimmäisellä yrityksellä. Hän sai 6 859 ääntä, kolmanneksi eniten Helsingin vihreistä.

– Meillä on uusi Soininvaara, vihreät julistivat.

Kahvilayrittäjänä toiminut Vartia on kertonut vihreiden talousajattelijan Osmo Soininvaaran olevan esikuvansa.

Vuotta aiemmin, keväällä 2014 Vartia oli pyrkinyt europarlamenttiin. Silloin lehdet vielä kyselivät, kuka on tämä ehdokas, joka kerää tukijoukkoihinsa eturivin viihdejulkkiksia. Vihreä poliitikko sai tukea filmitähdiltä, mutta myös taloustieteilijä Sixten Korkmanilta.

Teemu Selännekin nosti Antero Vartiaa esille Twitterissä.

– Jos maailman makein mies supporttaa, tässä tehdään jotain oikein, Vartia kommentoi Twitterissä.

Vartian kampanja oli eurovaalien kalleimpia, yli 100 000 euroa. Hän ei päässyt läpi, mutta sai lupaavan alun poliittiselle uralleen – paljon palstatilaa ja 14 600 ääntä.

Kesän 2014 jälkeen Vartia kertoi asettuvansa ehdolle seuraavan kevään eduskuntavaaleissa. Samaan aikaan hän oli hankkimassa itselleen toisen ison projektin.

Jasperin lohikeitolla

Löylyn ovenpieleen on kaiverrettu Anteron ja Jasperin nimet.

– Valitettavasti ne ovat liian isolla. Ne ovat nimenomaan niissä puissa, jotka me itse kaadoimme, Vartia kertoo.

Rakennus on saanut Suomen ensimmäisen FSC-sertifikaatin. Se tarkoittaa, että rakennuspuu on hankittu luonnon kannalta kestävällä tavalla.

Media on rummuttanut Löylyä sen toteuttajien Vartian ja Pääkkösen hankkeena. Siitä on saattanut syntyä sellainenkin kuva, että paikka on kaksikon luomus alusta loppuun.

Hernesaaren saunalla on kuitenkin vuosien historia. Julkkiskaksikko hyppäsi kelkkaan syksyllä 2014, kun saunaravintolan konsepti, piirustukset ja rakennuslupa olivat jo olemassa.

Raju sade piiskaa Helsingin rantoja ja Löylyn tyhjää terassia. Yrittäjä Ville Iivonen syö sisällä lounaaksi Jasperin kalakeittoa.

Kala-aktivistina tunnettu Jasper Pääkkönen huolehtii siitä, että Löylyn ravintolan kalaruuat eivät uhkaa kalakantoja. Keiton lohi on Suomessa kasvatettua kalaa.

– Mielelläni kerron tämän hankkeen taustasta, Ville Iivonen sanoo.

Yrittäjä Iivonen kokee elämyksen

Matkailuyrittäjä Iivonen koki elämyksen lukiessaan Helsingin Sanomia maaliskuussa 2011.

Lehdessä kerrottiin, että Helsingin kaupunki kaavailee Hernesaareen design-saunoja risteilymatkustajien houkutukseksi. Hankkeen yleisestä saunasta oli käynnistänyt kaupungilla alueen asemakaavoittaja Jari Huhtaniemi. Tavoite oli arkkitehtuuriltaan vetovoimainen matkailukohde.

Iivonen on innokas saunoja ja avantouimari. Hän oli kaivannut Helsingissä meren rantaan yleistä saunaa, jonne kelpaisi viedä matkailijoitakin. Hesarin jutun luettuaan Iivonen alkoi hahmotella saunaideaa.

Hän otti yhteyttä arkkitehtitoimisto Avantoon, joka oli jo piirtänyt luonnoksia Hernesaaren saunoista. Hankkeessa oli ollut mukana Helsingin Saunasaaren perustaja Rainer Hanhilahti. Hän kuitenkin vetäytyi Hernesaaren hankkeesta.

Kesällä 2014 Ville Iivonen oli ajanut Hernesaaren saunaa jo yli kolme vuotta.

Hän oli saanut hinattua saunan paikkaa Hernesaaren kärjestä lähemmäksi Kaivopuistoa. Hänen yhtiöllään Sauna Finlandialla oli ravintolasaunan konsepti, piirustukset ja rakennuslupa valmiina.

Homma oli rakentamista vaille valmis.

Sattuma suosii valmistautunutta

Antero Vartiaan sopii sanonta sattuma suosii valmistautunutta. Elokuussa 2014 hän törmäsi Helsingin keskustassa Ville Iivoseen, jolla oli taskussaan vasta myönnetty saunaravintolan rakennuslupa.

Ensimmäisen kerran he olivat tavanneet, kun Antero Vartia rakensi Kaivopuiston rantaan ulkoilmakahvilaansa Mattolaituria vuonna 2011.

Iivosella oli jo silloin Hernesaaren sauna vireillä. Hän kävi kyselemässä Vartialta, miten kaupunki antaa rakentaa niin hienolle paikalle.

Vartia oli saanut Kaivopuiston matonpesulaitureiden vierestä unelmapaikan, kun kaupunki kilpailutti sinne kioskinpitäjää.

Vartia ei tyytynyt kaupungin suunnitelmaan pienestä kahvilakioskista. Hän puski ideansa läpi ja sai rakentaa rantaan 200-paikkaisen ulkoilmakahvilan. Mattolaituri avattiin keväällä 2011.

– On selvää, että en olisi ollut toteuttamassa Löylyä ilman Mattolaituria, Vartia sanoo.

Vip-klubit ja vihreät arvot yhdistyvät

Antero Vartia tiesi kenelle soittaa, kun hän oli tavannut Ville Iivosen ja kuullut Hernesaareen saunahankkeesta.

– Olemme Jasperin kanssa puhuneet vuosien ajan, että olisi kiva tehdä joku projekti tai perustaa firma yhdessä.

Nyt 35-vuotiaat Vartia ja Pääkkönen tutustuivat huippusuositun tv-sarjan Salattujen elämien kuvauksissa 2000-luvun taitteessa.

Kuvauksellinen Vartia napattiin sarjan sivurooliin kadulta. Pääkköselle Salatut elämät avasi tien elokuvien päärooleihin.

Vartia tutustui Pääkkösen kautta elokuva-alan väkeen ja laajemminkin Helsingin julkkispiireihin. Kaksikko on yhdistänyt vip-klubit ja vihreät arvot.

Pääkkönen on intohimoinen perhokalastaja. Hän on kampanjoinut näkyvästi kalakantojen suojelemisen puolesta liikakalastusta ja vesivoimayhtiöitä vastaan.

Vartia ei ole kalamies, mutta Pääkkönen on saanut ystävänsä kalojen asialle.

– Antero on paras henkilö edustamaan itselleni tärkeitä arvoja eduskunnassa, Pääkkönen sanoo.

Vartian päätös lähteä politiikkaan kirkastui Pääkkösen järjestämällä kalareissulla Kuolan niemimaalla kesällä 2103. Siellä Vartialla oli aikaa lukea Osmo Soininvaaraa, kun muut kalastivat.

Saunahanke saa uudet vetäjät

Kesällä 2014 Ville Iivosen yhtiö Sauna Finlandia sai rakennusluvan Hernesaaren saunalle. Nyt piti päästä rakentamaan.

Moni asia alkoi loksahdella paikoilleen Iivosen mielessä, kun hän puhui saunahankkeesta Antero Vartian kanssa syksyllä 2014.

– Tässä on näkyvät hahmot, joilla on ekologiset, vihreät arvot. Itse en olisi saanut yhtiökumppaneideni kanssa lähellekään samanlaista mediakiinnostusta tämän ympärille, Iivonen kertoo nyt.

Iivosen mukaan Sauna Finlandia ei luopunut saunaravintolan rakentamisesta rahan puutteen vuoksi.

– Meillä oli suurin osa rahoituksesta kasassa, kun tapasin Antero Vartian.

Rakennusbudjetti oli silloin kolme miljoonaa euroa –  vain puolet rakennuksen lopullisesta hinnasta. Vartian ja Pääkkösen rakentamana Löyly tuli maksamaan yli kuusi miljoonaa euroa.

Ideaa pyöriteltyään Antero Vartia tarjoutui toteuttamaan Löylyn Jasper Pääkkösen kanssa. Hanke siirtyi heidän hoidettavakseen lokakuussa 2014.

”Jasperilla on rahaa”

Kun ystävä soitti ja kertoi saunahankkeesta, Jasper Pääkkönen oli tarkempiin suunnitelmiin tutustumatta heti valmis lähtemään mukaan.

– Pidin sitä niin ainutkertaisena mahdollisuutena jättää merkittävä kädenjälki Helsingin kaupunkikuvaan, hän kertoo.

Ystävyyden ja yhteisten arvojen lisäksi Pääkkösellä oli tarjottavanaan hankkeeseen muutakin.

– Kuten hyvin tiedetään, Jasperilla on rahaa, Vartia toteaa.

Näyttelijä ei pääse Suomessa Hollywood-tähtien tuloille. Pääkkösen rahat ovat muista lähteistä.

Maltan kaupparekisteristä selviää, että Jasper Pääkkösellä on Maltalla yhtiö, Rock´n Roll Flyfishing Investements Limited. Se on omistanut merkittävän siivun suomalaistaustaisesta iGame-rahapeliyhtiöstä. Yritys toimii Maltalta käsin.

Malta houkuttelee yrityksiä veroeduilla, samaan tapaan kuin esimerkiksi Kypros, Luxemburg, Irlanti ja Alankomaat.

Pääkkönen sanoo, ettei ole järjestänyt omistustaan Maltalle maan tarjoamien veroetujen vuoksi.

– Jos se olisi ollut lähtökohtani, olisi EU-alueellakin ollut tarjolla tehokkaampia ja edullisempia järjestelyitä.

– Olen tietysti maksanut saamistani –  omalla mittapuullani merkittävistä – osingoista verot Suomessa.

Viime vuonna ruotsalainen pelialan pörssiyhtiö Unibet osti iGamen, josta Pääkkösen yhtiö omisti osan. Lehtitietojen mukaan kauppahinta oli 59 miljoonaa euroa.

Maltan kaupparekisterin omistustietojen perusteella Pääkkösestä tuli peliyhtiön kaupassa monimiljonääri.

Budjetti karkaa käsistä

Pääkkönen ja hänen yhtiönsä on lainannut rahaa Löylyn rakentamiseen. Suurin osa kuuden miljoonan rakennusrahoista on kuitenkin pankkilainaa. Sitä on pitänyt hakea useamman kerran uudestaan.

– On ollut pakko ottaa hattu kouraan ja pyytää anteeksi pankissa. Kun sanoin, että enempää lainaa ei tarvita, niin silti tarvitaan, Vartia kertoo.

Rakennusliikkeet eivät uskaltaneet tehdä poikkeuksellisesta rakennuskohteesta urakkatarjousta.

– Budjetti on karannut, koska rakentamisen aikana opittiin, että tämä nyt maksaakin tämän verran enemmän kuin oltiin alun perin laskettu, Vartia kertoo.

Vartia on kertonut julkisuudessa, että hänellä on Jasperin kanssa hankkeessa taloudellisesti kaikki pelissä. Jos homma ajaa karille, ystävykset eivät pääse uuteen alkuun tämän elämän aikana.

– Se ehkä tarkoittaa minua enemmän. Jos Löyly kaatuisi, niin se menisi ja minulle jäisi vielä paksut pankkilainat, henkilökohtaisesti taatut lainat, Vartia sanoo.

Löyly vauhdittaa saunavientiä

Kaatosade Löylyn rannassa jatkuu. Ville Iivonen on syönyt Jasperin kalakeittonsa.

Hän sanoo, ettei kadu, vaikka ei itse lopulta toteuttanut Hernesaaren saunaa.

– Uskon, että lopputulos on nyt vielä hienompi. Antero ja Jasper eivät tinkineet laadusta missään.

Iivosen tyytyväisyydelle on syynsä. Hän ja hänen yhtiökumppaninsa aikovat tehdä saunaravintolasta ketjun ja viedä sen ulkomaillekin. Uusia hankkeita on jo vireillä.

– Paikkoja tehdään useampia vastaavalla konseptilla, että yhdistetään suomalainen sauna ja pohjoismainen hyvä paikallinen ruoka.

Vartian ja Pääkkösen kanssa Sauna Finlandialla on sopimus konseptin hyödyntämisestä.

– Käytännössä se tarkoittaa, että meidän tiimimme on määritellyt tiettyjä asioita konseptiin, kuten mikä osa tiloista on ravintolaa, miten näkymät ravintolasta optimoidaan, montako saunaa on ja että siellä on esimerkiksi aito savusauna, Iivonen sanoo.

Vihreiden Juha Sipilä?

Vartia ja Pääkkönen omistavat Löylyn kiinteistöyhtiön. Ravintolan ja saunan toimintaa he eivät itse pyöritä. Ravintolasta vastaa Royal Ravintolat.

Vartia voi keskittyä nyt täysillä kansanedustajan työhönsä.

Löylyn yrittäjästä tulee mieleen toinen ensimmäisen kauden kansanedustaja, joka valittiin puolueensa puheenjohtajaksi ja josta tuli pääministeri.

Vartia sanoo arvostavansa Juha Sipilää, mutta kiistää ehdottomasti pyrkivänsä vihreiden puheenjohtajaksi.

– En. En. Se ei ole tehtävä, jota haluan tavoitella. Sitten syön sanani, jos pyrin.

Mediat: Yhdysvallat hyväksymässä transsukupuolisten asepalveluksen

Amerikkalaissotilas.

Puolustusministeriön odotetaan kertovan asiasta lähiviikkoina.

Amerikkalaissotilas.

Yhdysvallat aikoo sallia avoimesti transsukupuolisten pääsyn asevoimiin, amerikkalaiset tiedotusvälineet kertoivat perjantaina.

Tällä hetkellä Yhdysvaltojen asevoimat hylkää transsukupuoliset sotilaat lääketieteellisten syiden perusteella.

Puolustusministeriön eli Pentagonin lehdistösihteeri Peter Cook ei kuitenkaan vahvistanut yhdysvaltalaisten tiedotusvälineiden tietoja uutistoimisto AFP:lle. Cookin mukaan asiasta päätetään pian.

Jos transsukupuolisten palveluskielto kumotaan, niin kyseessä on toinen merkkipaalu Yhdysvaltojen asevoimille, jotka vielä viisi vuotta sitten kielsivät homoseksuaalisia sotilaita keskustelemasta avoimesti seksuaalisuudestaan.

USA Today -lehden mukaan puolustusministeriön odotetaan ilmoittavan transsukupuolisten asepalvelun sallimisesta heinäkuun 1. päivänä.

Lehti kertoo, että suunnitelman mukaan jokaisen asevoimien haaran täytyy ottaa uudet säännöt käyttöön 12 kuukauden kuluessa. Uudet säännöt koskevat muun muassa transsukupuolisten sotilaiden rekrytointia, univormuja ja majoitusta.

Yhdysvaltojen asevoimissa palvelee noin 1,3 miljoonaa sotilasta. Heistä noin 15 000 on transsukupuolisia henkilöitä, arvioi viime vuonna The National Center for Transgender Equality -järjestö.

Venäjä kiristää ääritoiminnan vastaisia lakejaan – oppositio huolissaan kansalaisoikeuksien kaventamisesta

Nainen pitelee No war -kylttiä.

Lakimuutokset koventavat rangaistuksia varsinkin terrorismiin tai muuhun ääritoimintaan yllyttämisestä internetissä. Monet arvostelijat arvelevat, että lakeja käytetään presidentti Putinia kritisoivan opposition hiljentämiseen.

Nainen pitelee No war -kylttiä.

Venäjän duuma on hyväksynyt lakihankkeen, joka tiukentaa rangaistuksia ääritoiminnaksi katsottavaa liikehdintää vastaan. Opposition ja ihmisoikeusaktivistien voimakkaasti kritisoimaa lakipakettia lievennettiin ennen sen hyväksymistä.

Terrorisminvastaiseksi lakialoitteeksi nimetty uudistus koventaa tuntuvasti vankeus- ja sakkorangaistuksia terrorismia ja muuta äärimieliseksi tulkittua toimintaa vastaan.

Samalla rikosvastuun ikärajaa lasketaan kuudestatoista neljääntoista vuoteen jossain rikoksissa. Uuden lakipaketin myötä 14-vuotias voidaan tuomita esimerkiksi osallistumisesta luvattomaan mielenosoitukseen.

Hyväksytyt muutokset koskevat kymmeniä eri Venäjän lakeja.

Kiristyksiä ja uusia lakeja ääritoiminnan suitsimiseksi

Lakipaketti koventaa rangaistuksia etenkin internetissä tapahtuvasta terrorismiin tai muuhun ääritoimintaan yllyttämisestä.

Vastaisuudessa yksityishenkilöjä voidaan rankaista sosiaalisessa mediassa jaetuista viesteistä samaan tapaan kuin tiedotusvälineitä. Enimmillään äärimieliseksi tulkittu viesti tuo seitsemän vuoden vankeusrangaistuksen.

Käytännössä sellaiseksi voidaan tulkita esimerkiksi Krimin niemimaan Venäjään liittämistä vastustava kommentti.

Lisäksi rikoslainsäädäntöön lisätään laki rikoksen ilmoittamatta jättämisestä. Uuden lain mukaan terroriteon tai siihen verrattavan toiminnan valmistelun kertomatta jättämisestä viranomaisille voi seurata enintään vuoden vankeusrangaistus.

Lakihanke velvoittaa myös sakon uhalla teleoperaattoreita tallentamaan asiakkaittensa viestitietoja ja takaamaan viranomaisten pääsyn tietoihin.

Laajat lakimuutokset rajoittavat myös muun muassa uskonnollista lähetystyötä, johon vaaditaan vastaisuudessa erillinen lupa.

Oppositio jatkaa lakihankkeen vastustamista

Presidentti Vladimir Putinin vastainen oppositio sekä monet ihmisoikeusaktivistit ja juristit ovat kritisoineet lakihanketta ankarasti.

Kriitikoiden mukaan uusilla lakimuutoksilla kiristetään entisestään venäläisten kansalaisoikeuksia esimerkiksi heikentämällä kokoontumis- ja sananvapautta.

Lisäksi moni uskoo, että lakeja sovelletaan valikoidusti Putinia kritisoivan opposition tukahduttamiseen.

Oppositio jatkaa lakihankeen voimakasta vastustamista, vaikka sitä lievennettiin parlamentin alahuoneen eli duuman ensimmäisen käsittelyn jälkeen.

Lakipaketista poistettiin kaksi sen eniten kritiikkiä saanutta kohtaa: ääritoiminnasta epäiltyjen maasta poistumisen rajoittaminen ja Venäjän kansalaisuuden epääminen.

Alkuperäisen lakitekstin mukaan terroriteon tehnyt kaksoiskansalaisuuden omaava henkilö olisi menettänyt Venäjän kansalaisuuden.

Myös toisen valtion asepalvelun suorittaminen tai työskentely Venäjän hylkimässä kansainvälisessä organisaatiossa olisivat olleet syitä kansalaisuuden epäämiseen.

Duuman hyväksyttyä lakipaketin se tarvitsee vielä parlamentin ylähuoneen eli liittoneuvoston hyväksynnän sekä presidentin allekirjoituksen, joiden sen uskotaan saavan ongelmitta. Lakimuutosten on määrä tulla voimaan jo heinäkuun lopulla.

Juhannuksen turmissa kuollut yhdeksän ihmistä

Pelastusrengas satamassa.

Juhannuksen vietto on vaatinut myös tänä vuonna uhreja. Hukkuneista suurin osa oli iäkkäitä uimaan tai kalareissulle lähteneitä miehiä.

Pelastusrengas satamassa.

Juhannuksen erilaisissa onnettomuuksissa on kuollut tähän mennessä yhdeksän ihmistä. Heistä kuusi on kuollut vesillä ja kolme tieliikenteessä.

Aattoiltana Luhangassa hukkui 8-vuotias lapsi ja keski-ikäinen mies moottoriveneonnettomuudessa. Saarijärvellä Keski-Suomessa hukkui kalaan lähtenyt keski-ikäinen mies ja Hämeen Hollolassa uimaan lähtenyt iäkäs mies.

Niin ikään iäkäs mies hukkui aattona Puumalassa Etelä-Savossa. Pohjois-Karjalassa Outokummussa taas hukkui iäkäs kalareissulla ollut mies.

Liikenteessä kuolonuhreja vaatineista turmista kaksi sattui jo aatonaattona. Toinen onnettomuuksista sattui Hollolassa ja toinen Humppilassa.

Lisäksi Hämeenlinnassa mopoilija kuoli lauantain puolella yöllä sattuneessa turmassa. Onnettomuudessa mopo törmäsi valaisinpylvääseen Turuntiellä. 16-vuotiaan uhrin lisäksi kyydissä ollut 15-vuotias matkustaja loukkaantui vakavasti.

Brexit: Unioni kokoaa rivejään läpi viikonlopun

Ison-Britannian lippu liehuu muiden EU-maiden lippujen vieressä.

Euroopan unioni yrittää muodostaa yhteisen kannan Britannian EU-kansanäänestykseen ensi viikon huippukokoukseen mennessä.

Ison-Britannian lippu liehuu muiden EU-maiden lippujen vieressä.

Leave-puolen voitto Britannian EU-kansanäänestyksessä oli takaisku unionille, joka nyt pohtii, miten hankalasta tilanteesta päästään eteenpäin

Britannian äänestystulos osoitti selvästi, että britit haluavat irti EU:sta. Hallitus ei kuitenkaan aio antaa virallista eroilmoitusta ennen kuin uusi pääministeri on virassa lokakuussa.

Tilannetta puidaan eri kokoonpanoissa viikonloppuna ja alkuviikosta. Tänään lauantaina EU:n perustajajäsenet Saksa, Ranska, Italia, Belgia, Hollanti ja Luxemburg lähettävät ulkoministerinsä Berliiniin pohtimaan, mitä johtopäätöksiä Britannian äänestyksestä pitäisi vetää.

Sunnuntaina jäsenmaat ovat koolla virkamiestasolla ilman Britanniaa. Maanantaina Saksan liittokansleri Angela Merkel on kutsunut Ranskan ja Italian johtajat Berliiniin. Brysselissä Euroopan komissio pitää ylimääräisen kokouksen, johon osallistuu myös Britannian komissaari Jonathan Hill.

Diplomaattinen hyörinä tähtää tiistaina alkavaan EU:n huippukokoukseen, josta odotetaan ainakin alustavaa viestiä siitä, miten unioni jatkaa tästä eteenpäin.

Keskiviikkoaamupäivänä Britannian EU-ero konkretisoituu ensimmäisen kerran, kun Britannian pääministeri David Cameron jää oven ulkopuolelle muiden jäsenmaiden pohtiessa sitä, miten Britanniaan pitäisi nyt suhtautua.

Polttavin kysymys näissä kokouksissa on se, miten ja milloin Britannia aikoo virallisesti ilmoittaa erostaan. Virallisia eroneuvotteluita ei voida aloittaa ennen ilmoitusta, ja epävarmuutta voi jatkua pitkäänkin.

Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi eilen perjantaina tv-haastattelussa, että neuvottelut eivät voi odottaa uuden pääministerin nimeämistä lokakuussa.

Unionilla ei ole kuitenkaan keinoja pakottaa Britanniaa antamaan ilmoitusta, vaan asia on Britannian hallituksen käsissä.

HBO: Brexit ei vaikuta aiemmin EU-tukia saaneeseen Game of Thrones -tuotantoon

Game of Thrones

Hollywoodin kiinnostus Britanniassa kuvaamiseen heikentynee EU-tukien loppumisen seurauksena.

Game of Thrones

Time Warner -konserniin kuuluva viihdejätti HBO tiedottaa, ettei Britannian lähtö EU:sta vaikuta hittisarja Game of Thronesin tuotantoon.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Britannian torstainen päätös irrota EU:sta voi vaikuttaa Hollywoodin tai kaapelikanavien kiinnostukseen kuvata tv-ohjelmia tai elokuvia maassa. Muun muassa Game of Thronesin kuvauksia Pohjois-Irlannissa on sarjan alkuvuosina tuettu Euroopan aluekehitysrahastosta.

Sarja saa jatkossakin tukea pohjoisirlantilaisesta rahastosta, joka puolestaan tiedotti, ettei saa rahoitusta EU:lta.

Sarjasta on tehty 10 jaksoa jokaisella kuudella tuotantokaudella. Yhden jakson hinnan on kerrottu olevan noin 10 miljoonaa dollaria.

Viime tuotantokaudella jaksot keräsivät keskimäärin 20 miljoonaa katsojaa. Meneillään olevan kuudennen tuotantokauden viimeinen jakso julkaistaan ylihuomenna sunnuntaina.

Jarmo Kekäläinen sivuutti Puljujärven – suomalaislupaus varattiin Edmontoniin

Jesse Puljujärvi

Columbus Blue varasi kanadalaisen Pierre-Luc Duboisin kolmantena jääkiekon NHL:n varaustilaisuudessa, joten Jesse Puljujärvi meni neljäntenä Edmonton Oilersiin.

Jesse Puljujärvi

Jarmo Kekäläisen johtama Columbus Blue Jackets vastasi jääkiekon NHL:n vuotuisen varaustilaisuuden ensimmäisestä isosta yllätyksestä. Blue Jackets ei varannut odotetusti Jesse Puljujärveä vaan kanadalaisen Pierre-Luc Duboisin.

Seuraavana varannut Edmonton Oilers varasi heti perään Jesse Puljujärven.

Torniosta kotoisin oleva Puljujärvi pelasi päättyneellä kaudella Kärpissä, missä hän voitti SM-pronssia. Lisäksi hän voitti nuorten MM-kultaa turnauksen arvokkaimpana pelaajana vuodenvaihteessa Helsingissä sekä alle 18-vuotiaiden MM-kultaa muutamaa kuukautta myöhemmin.

Varaustilaisuuden alussa Toronto Maple Leafs varasi Auston Matthewsin ja Winnipeg Jets Patrik Laineen. Olli Juolevi varattiin viidentenä Vancouver Canucksiin.

Patrik Laine varattiin odotetusti toisena Winnipeg Jetsiin

Patrik Laine Auston Matthews

Toronto valitsi odotetusti ensimmäisenä Auston Matthewsin, minkä jälkeen Winnipeg varasi Patrik Laineen.

Patrik Laine Auston Matthews

Jääkiekon NHL:n vuotuinen varaustilaisuus alkoi ennakko-odotusten mukaan, kun Toronto Maple Leafs varasi Auston Matthewsin ja Winnipeg Jets Patrik Laineen.

Laine on vasta suomalaishistorian kolmas toisena varattu pelaaja. Aiemmin samalla numerolla on huudettu Kari Lehtonen (2002) ja Aleksander Barkov (2013).

Tamperelaislähtöinen Laine pelasi päättyneellä kaudella Tapparassa, missä hän voitti SM-kultaa pudotuspelien parhaimpana pelaajana. Laine juhli myös nuorten MM-kultaa vuoden vaihteessa ja aikuisten MM-hopeaa toukokuussa. Laine valittiin myös MM-turnauksen parhaaksi pelaajaksi.

Matthews voitti päättyneellä kaudella Sveitsin cupin Zürich Lionsissa. Hän voitti myös nuorten MM-pronssia vuodenvaihteessa ja oli mukana USA:n maajoukkueessa aikuisten MM-kisoissa.

Jesse Puljujärvi varattiin neljäntenä Edmonton Oilersiin ja Olli Juolevi viidentenä Vancouver Canucksiin.

klo 3:38 korjaus: Matthews voitti Sveitsin cupin, ei mestaruutta.

Juncker: Britannian eroneuvottelujen alettava välittömästi

Jean-Claude Juncker

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoo, että ei ole järkeä odottaa lokakuuhun, jolloin pääministeri David Cameronin on määrä erota virastaan.

Jean-Claude Juncker

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker haluaa aloittaa eroneuvot Britannian kanssa välittömästi. Junckerin mukaan ei ole mitään syytä odottaa lokakuuhun saakka, jolloin Britannian pääministeri David Cameron on sanonnut eroavansa tehtävistään.

– Britit ovat eilen päättäneet, että he haluavat lähteä EU:sta. Niinpä ei ole mitään järjeä odottaa lokakuuhun saakka neuvotellaksemme heidän kanssaan eroehdoista, Juncker sanoi saksalaisen ARD-televisiokanavan haastatteluissa.

Juncker kuitenkin huomautti, että Euroopan on otettava kohtuullinen lähestymistapa neuvotteluihin.

– Kyseessä ei ole ystävällismielinen avioero, mutta se ei ollut muutenkaan tiivis rakkaussuhde, Juncker vertasi EU:n ja Britannian suhdetta.

Suomessa asuvat britit pettyneitä EU-eroon – “Tuntuu täysin musertavalta”

Lippuja ja Big Ben.

Useat Suomessa asuvat britit jännittivät EU-äänestyksen tuloksia eilen illalla ja yöllä. Ylen tavoittamat britit olivat EU-eroon pettyneitä.

Lippuja ja Big Ben.

Helsingissä asuva britti James Chester valvoi lähes koko viime yön äänestystilannetta seuraten. Unionissa pysymisen puolesta äänestänyt Chester ei ollut EU-erosta yllättynyt. Päällimmäiset tunteet tuloksesta olivat pettymys ja huoli.

– Itseni ja muiden Suomessa asuvien brittien vuoksi huolestuttaa, mitä tapahtuu seuraavaksi. Eilen asiamme olivat mukavasti ja meillä oli turvaa, mutta nyt sitä ei ole enää niin paljon, Chester pohtii.

Noin kolme vuotta Suomessa asuneen Chesterin elämään Britannian EU-erolla voi olla tulevaisuudessa suoria vaikutuksia.

– Vaimoni on tutkija ja hän voi saada töitä mistä päin Eurooppaa tahansa. Minun mahdollisuuteni matkustaa, tehdä töitä tai opiskella Euroopassa voi sen sijaan vaikeutua.

Vanhempi sukupolvi petti nuoret

James Chesterin mukaan monet Suomessa asuvat britit ovat EU-eroon hyvin pettyneitä ja vihaisia.

– Monet tuntevat, että Britanniassa mukavasti asuvat vanhemmat sukupolvet ovat pettäneet nuoret.  Nuorista tuntuu siltä, että heidän elämänsä muuttuu nyt vaikeammaksi ja se on vanhempien ikäpolvien syytä.

Chesterin mielestä Britannian kansa onkin nyt äänestyksen tiimoilta harvinaisen kahtiajakautunut ja EU-jäsenyydestä käyty kampanjointi puolin ja toisin myrkytti yleistä ilmapiiriä.

– Aika voi parantaa näitä haavoja, mutta nuorempien ikäpolvien kokema katkeruus vanhempia kohtaan ei katoa hetkessä.

Suomen briteillä aikaa pohtia mitä tehdä

Kymmenen vuotta Suomessa asuneelle britille Robin Tannerille kansanäänestyksen lopputulos oli pettymys. Myös Tanneria huolestuttavat EU-eron aiheuttamat seuraukset. Hän kuitenkin muistuttaa, että eroprosessi ei tapahdu hetkessä.

– Eroaminen kestää ainakin kaksi vuotta. Meillä Suomessa asuvilla briteillä on nyt peliaikaa miettiä, mitä kannattaisi tehdä.

Tannerin kohdalla pohdinta liittyy siihen, jäädäkö vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa asumaan edelleen Ouluun, vai muuttaako takaisin Iso-Britanniaan.

– Yksi asia on varma. Jos jäämme perheeni kanssa Suomeen, niin minun pitää hakea maan kansalaisuutta. Siinä mielessä tämä äänestys vaikuttaa hirmuisen suuresti minun elämääni, Tanner sanoo.

"En ymmärtänyt, että EU-ero voisi tapahtua"

Muutaman vuoden Suomessa asunut ja työskennellyt Suzie Thomas oli tänä aamuna EU-erosta lukiessaan mennyt lähes shokkiin. Thomas sanoo yrittävänsä yhä käsitellä tapahtunutta.

– Tämä tuntuu täysin musertavalta. En ollut ymmärtänyt, että EU-ero voisi todella tapahtua. Tiedän sen kuulostavan hassulta, mutta en vain kuvitellut päätyvämme tähän.

Erityisesti Thomas kertoo olevansa surullinen perheensä ja sukulaistensa puolesta, jotka asuvat Britanniassa ja ovat todella huolissaan maansa tulevaisuudesta.

Omaan työskentelyynsä tai asumiseensa Suomessa Thomas ei usko äänestystuloksen vaikuttavan, sillä hänellä on pysyvä oleskelulupa. Suomen kansalaisuuden hakemista hän sanoo miettivänsä.

– Paljon riippuu siitä, miten EU-ero käytännössä tulee vaikuttamaan ulkomailla asuviin britteihin. Nythän ei vielä kukaan tarkkaan tiedä, mitä seurauksia tästä lopulta tulee, Thomas toteaa.

Näin historiallinen päivä eteni: Britannia äänesti, maailma älähti – lue uutiset kootusti

Grafiikka Brexit-äänestystuloksesta.

Britanniassa enemmistö äänesti EU:sta eroamisen puolesta. Kansanäänestyksen tuloksella oli välittömästi dramaattiset vaikutukset muun muassa talouteen. Maailman poliitikot kiirehtivät lausumaan näkemyksiään tapahtuneesta.

Grafiikka Brexit-äänestystuloksesta.

Eurooppa heräsi perjantaina muuttuneeseen maailmaan. Tässä koosteemme historiallisen päivän tapahtumista:

  • Britannian päätös EU-erosta syntyi prosenttiluvuin 51,9 prosenttia puolesta, 48,1 prosenttia vastaan.
  • Euroopan unioni haluaa, että Britannia jättää eroanomuksensa mahdollisimman pian. Eroneuvottelut voivat kuitenkin kestää useita vuosia.
  • Britannian pääministeri David Cameron on ilmoittanut eroavansa tuloksen vuoksi. Hän jättää tehtävänsä lokakuuhun puoluekokoukseen mennessä.
  • Ehkä vahvin seuraajaehdokas on erokampanjaa vetänyt Lontoon entinen pormestari Boris Johnson. Hän on tänään ilmoittanut, että Britannialla ei ole syytä kiirehtiä eroa EU:sta.
  • Äänestystulos jakoi Britannian kahteen leiriin. Skotlanti ja Pohjois-Irlanti kannattivat EU:ssa pysymistä, Englanti ja Wales lähtemistä. Skotlanti järjestää todennäköisesti uuden kansanäänestyksen Britanniasta itsenäistymiseksi.
  • Lontoossa 40 000 ihmistä on allekirjoittanut nettivetoomuksen Lontoon itsenäistymiseksi ja pysymiseksi EU:ssa. 60 prosenttia pääkaupungin asukkaista halusi jäädä EU:hun.
  • Joukko EU-kriittisiä populistipuolueita vaatii kansanäänestyksiä myös omissa maissaan.
  • Punnan kurssi on laskenut alhaisimmilleen 30 vuoteen, ja taloustieteilijät ennustavat maan ajautuvan lamaan tulevan vuoden aikana.
  • Maailmalla pörssikurssit ja kauppatavaroiden hinnat ovat laskeneet Brexitin myötä.

Monet maailman johtajista kommentoivat Britannian kansanäänestystä. Kannoistaan kertoivat muiden muassa Saksan liittokansleri Angela Merkel, Venäjän presidentti Vladimir Putin, Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sekä Yhdysvaltain republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump.

Äänestystä Britanniassa seurannut toimittajamme Minna Pye arvioi, että britit halusivat näpäyttää eliittiä. Lue analyysi tästä. EU-kirjeenvaihtajamme Maria Stenroos puolestaan kommentoi, että EU ei ollutkaan peruuttamaton.

Lue myös Eurooppa-kirjeenvaihtajamme Dan Ekholmin ja Yhdysvaltain-kirjeenvaihtajamme Pirkko Pöntisen analyysit. Venäjän tilannetta arvioi toimittaja Erkka Mikkonen.

Suomessa tilannetta ovat arvioineet muun muassa Sixten Korkman, joka sanoo, että kansanäänestyksen vaikutukset ovat dramaattiset. Suomen mepeistä monet harmittelevat, mutta osa on innoissaan. Presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Juha Sipilä ilmaisivat pettymystään tuloksesta.

Brexit aiheutti äkkisyöksyn Euroopan pörssimarkkinoilla – iltaa kohti rauhoittui

Frankurtin pörssi 24. kesäkuuta.

Lontoon pörssi lähti aamusta noin yhdeksän prosentin syöksyyn. Pankkiosakkeet kärsivät pahimmillaan jopa 30 prosentin laskusta.

Frankurtin pörssi 24. kesäkuuta.

Britannian päätös irtautua Euroopan unionista aiheutti rajua liikehdintää pörssimarkkinoilla perjantaina. Suomen ja Ruotsin pörssien ollessa juhannuksen vuoksi suljettuina merkittävät kurssilaskut jäivät suurien kansainvälisten pörssien harteille.

Lontoon pörssi avautui Suomen aikaa kymmeneltä aamupäivällä. Reaktio oli aluksi hyvin jyrkkä. Lontoon pörssi lähti aamusta noin yhdeksän prosentin syöksyyn. Pahimmillaan käytiin hetkellisesti jopa yli kymmenen prosentin alamäessä.

Iltapäivän mittaan osakkaiden hinnat toipuivat Lontoossa ja jyrkkä kurssilasku rauhoittui. Sadan suurimman yrityksen indeksi oli pörssipäivän lähestyessä loppuaan noin kolme prosenttia alemmalla tasolla edellispäivään verrattuna.

Merkittävimpien brittipankkien osakekurssit kokivat aamulla rajun syöksyn alas. Suurimpien pankkien osakurssit romahtivat jopa 30 prosenttia aamupäivän aikana. Pohjoismaissa pankkien osakekurssit laskivat maltillisemmin. Danske Bankin osakekurssit olivat alkuiltapäivästä noin kuusi prosenttia miinuksella.

Myös muut Euroopan pörssit kärsivät perjantaina merkittävästä kurssilaskusta. Saksassa Frankfurtin Dax-pörssi päätyi noin seitsemän prosenttia miinukselle. Pariisin Cac-pörssillä vastaava lukema oli miinus kahdeksan prosentin tuntumassa.

Markkinat reagoivat Brexitiin voimakkaasti myös Aasiassa. Tokion pörssin Nikkei-indeksi jäi kahdeksan prosenttia miinukselle, Kiinassa laskua kertyi päivän mittaan reilun prosentin verran ja Hongkongin pörssi jäi kolme prosenttia miinukselle.

Punta on päivän mittaan laskenut suhteessa dollariin noin kahdeksan prosenttia. Euron heikentyminen dollariin nähden on ollut perjantain mittaan vajaan kolmen prosentin tasolla.

Sveitsin keskuspankki ryhtyi aamulla toimiin frangin kurssin muuttamiseksi sijoittajien pyrkiessä Sveitsin kaltaisten turvasatamien suojaan. Frangi vahvistui yli seitsemän prosenttia puntaa vastaan.

Analyysi: Napanuora ei katkea, mutta USA:n ja Britannian taloussuhteiden muutokset jatkunevat vuosikausia

Barack Obama saapumassa tiedotustilaisuuteen Washingtonissa.

Presidentti Barack Obama joutuu vielä kautensa loppukuukausina tutustumaan ja tekemään töitä Britannian uuden johdon kanssa, keitä he sitten ovatkaan. Brexit-kansanäänestyksen tulos herätti Yhdysvaltain huolen siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu, kirjoittaa Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Pirkko Pöntinen.

Barack Obama saapumassa tiedotustilaisuuteen Washingtonissa.

Britannian EU-kansanäänestyksen tulos herätti Yhdysvaltojen poliittisen johdon ja talouselämän tyrmistyksellä. Huoleksi nousi se, mitä Atlantin takana – mutta myös tällä puolen – seuraavaksi tapahtuu.

Suuri yleisö, keskivertoamerikkalaiset, ovat tuskin tienneetkään äänestyksestä. Heidän huomionsa ovat vieneet Orlandon väkivalta, vaalikamppailu ja taistelu omasta toimeentulosta.

Presidentti Obama lausui heti aamutuimaan työmatkaltaan Kaliforniasta, että Yhdysvaltojen ja Britannian korvaamaton suhde säilyy ja Yhdysvallat kunnioittaa äänestyksen tulosta. 

Keskinäistä poliittista ja puolustusliitto Naton kautta luotua sotilaallista napanuoraa ei kukaan olekaan asettanut kyseenalaiseksi, mutta taloussuhteissa tapahtuu suuria muutoksia ja ne jatkuvat vuosikausia.

Presidentti Obama ilmoitti huhtikuussa vierailullaan Lontoossa, että "Britannia tulee olemaan jonossa viimeisenä, kun Yhdysvallat neuvottelee kauppasuhteistaan. Yhdysvallat neuvottelee suurten kanssa".

Lausunnossa oli varmasti osa painostusta, mutta valtavasti raakaa todellisuutta.

Mitä Obama tarkoitti?

Obaman hallinnolla on kunnianhimoinen tavoite saada valmiiksi ennen vuoden loppua TTIP-sopimus, siis maailman suurin vapaakauppasopimus yhdessä EU:n ja Yhdysvaltojen kanssa.

Sopimusta on neuvoteltu vuodesta 2013, ja se on nähty pelastuksena Yhdysvaltojen ja Euroopan kituville talouksille. Sopimuksen kohtalo on nyt auki.

Britannia on ollut Yhdysvaltain portti Euroopan markkinoille. Tätä helpottaa yhteinen kieli.

Yhdysvaltain yhteenlaskettu sijoitusvarallisuus Britanniassa on noin 5 000 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Brittiyritysten yhteenlaskettu varallisuus Yhdysvalloissa on noin puolet tästä. Pelkästään viime vuonna USA vei tuotteita Britanniaan 56 miljardin dollarin arvosta.

Nyt tuntematon määrä kauppasopimuksia on neuvoteltava uudelleen, koska ne on laadittu EU-juridiikan pohjalta.

Amerikkalaisyritykset työllistävät Britanniassa toista miljoonaa ihmistä.

Yhdysvalloissa on vahva vapaakaupan vastainen rintama molemmissa puolueissa. Sen ovat asettaneet kyseenalaisiksi niin demokraattien Hillary Clinton kuin republikaanien todennäköinen presidenttiehdokas, liikemies Donald Trump. 

Trump jälleen oikeassa paikassa

Kun tämä historiallinen perjantai-aamu valkeni Yhdysvalloissa, katsojien edessä  tv-ruuduissa oli – niin kuin jo vuoden ajan joka aamu – ensimmäisenä Donald Trump.

Trump nojaili golf-mailaansa omistamallaan pelikentällä Skotlannin Turnberryssä ja myhäili tyytyväisyyttään brittien ratkaisuun.

– Britit halusivat takaisin maansa, rajansa ja valuuttansa. Tulette näkemään vastaavaa muuallakin, Trump riemuitsi.

Ennen lähtöään Skotlantiin Trump ehti jo lausua, että hänelle "on aivan sama, onko Britannia Eu:n jäsen vai ei".

Nyt kun tulos on selvä, ratkaisu ruokkii ainakin tällä hetkellä Trumpin kannattajien leiriä: äänestämisellä on merkitystä ja sillä voi vaikuttaa.

Yhdysvaltain presidentinvaaleihin on aikaa runsaat neljä kuukautta.

WP: Britit äänestivät EU-erosta, googlaavat nyt kuumeisesti mikä EU oikeastaan onkaan

Iso-Britannian lippuja vaalivalvojaisissa.

Monet britit katuvat nyt päätöstään äänestää EU:sta eroamisen puolesta.

Iso-Britannian lippuja vaalivalvojaisissa.

Samaan aikaan, kun koko maailma seuraa Britannian kansanäänestyksen jälkimaininkeja, britit itse ovat istahtaneet tietokoneilleen etsimään tietoa EU:sta. Washington Post kirjoittaa, että monella britillä ei ollut käsitystä siitä, mistä he oikeastaan äänestivät.

Brexit-tuloksen jälkeen punnan kurssi romahti alimmilleen yli 30 vuoteen. Britanniaa odottavat nyt taloudelliset vaikeudet, jotka analyytikkojen mukaan vain pahenevat ajan kuluessa. Äänestyksen vaikutukset ulottuvat kaikkialle maailmaan.

Monet britit ovat nyt ilmaisseet katumuksensa äänestyksestä.

– Vaikka äänestinkin EU:sta lähtemisen puolesta, tänä aamuna kun heräsin, totuus iski vasten kasvoja, sanoi eräs brittiäänestäjä ITV-kanavan uutisissa.

– Jos minulla olisi nyt mahdollisuus äänestää uudelleen, äänestäisin pysymisen puolesta, hän jatkoi.

Brittien hämmennys Brexitistä on heijastunut myös Google-hakuihin. Kun äänestyksen päättymisestä oli kulunut kahdeksan tuntia, Google kertoi, että "mitä tapahtuu, jos lähdemme EU:sta" -hakujen määrä oli yli kolminkertaistunut.

Toiseksi suosituin Google-haku oli "Mikä on EU".

Enemmistö Suomen europarlamentaarikoista harmissaan, osa hykertelee tyytyväisenä

EU-parlamentti koolla istuntosalissa.

Brysselissä ei odotettu, että valtaosa briteistä haluaisi lähteä Euroopan unionista.

EU-parlamentti koolla istuntosalissa.

Britannian EU-kansanäänestyksestä ennakoitiin erittäin tiukkaa, mutta eropäätös tuli siitä huolimatta puun takaa jopa unionin ytimessä työskenteleville Suomen europarlamentaarikoille.

– Äänestystulos oli suoraan sanottuna yllätys, mutta olen erittäin tyytyväinen. EU on ollut menossa poliittisen integraation saralla todella huolestuttavaan suuntaan ja tuntuu, että unioni ei ole enää olemassa tuottaakseen lisäarvoa jäsenmaille, vaan siitä on tullut suurvaltaprojekti, Jussi Halla-aho (ps. / ECR) sanoo.

Myös Paavo Väyrynen (kesk. / Alde) ilahtui brittien päätöksestä. Kokenut poliitikko ennakoi jännitteiden lisääntyvän Britannian EU-eron myötä.

– Onneksi kävi näin! Uskon, että monessa muussakin maassa ryhdytään vaatimaan kansanäänestyksiä Euroopan unionista eroamiseksi ja vaaditaan unionin muuttamista enemmän itsenäisten valtioiden liitoksi. Toisaalta tätä tilannetta tullaan myös käyttämään pyrkimyksiin syventää integraatiota erityisesti euroalueella, Väyrynen arvioi.

Kokoomuksen Sirpa Pietikäistä (EPP) brittien päätös harmittaa. Pietikäinen sanoo olevansa hyvin pahoillaan suomalaisten, eurooppalaisten ja ennen kaikkea Britannian kansalaisten puolesta.

– Se taloudellinen lasku, joka tästä väistämättä tulee, kohdistuu kaikkein köyhimpiin, Pietikäinen arvelee.

Cameronin Waterloo

Keskustan Hannu Takkulan (Alde) mukaan Euroopan unioni on viime vuosina tehnyt monia asioita väärin, mutta Britannian erolle sytykkeen antoi konservatiivipääministeri David Cameronin lupaus kansanäänestyksestä.

– Cameronin tulella leikkiminen kostautui ja Britannia äänesti hieman odotetustikin eron puolesta. Tämä on Cameronille suuri Waterloo: Hän on hajottanut puolueensa, maansa ja jakanut vielä Euroopan unioninkin, Takkula sivaltaa.

Petri Sarvamaa (kok. / EPP) näkee, että ihmisten eriytyminen voi koitua uhaksi koko Euroopan yhtenäisyydelle.

– Tässä ongelmallista on se, että Britannia on jakautunut täysin kahtia ja sama ilmiö on olemassa muissa osissa Eurooppaa. Nyt meidän täytyy toimia sen eteen, että Eurooppa pysyy yhdessä. Jos lähdemme hajoamaan ja jäsenvaltiot omille teilleen, niin ei ole voittajia, pelkästään häviäjiä, Sarvamaa toteaa.

Vihreiden Heidi Hautala pitää unionin suurimpana ongelmana sitä, että jäsenmaissa kansalliset johtajat ja poliitikot eivät ota vastuuta ja piilottelevat hankalissa asioissa EU:n selän takana. Tällöin EU näyttäytyy Hautalan mukaan todellisuutta negatiivisemmassa valossa.

"Euroopan unionilla ei ole varaa kiukutella"

EU:n ja Britannian välisistä eroneuvotteluista ennakoidaan vaikeita, vaikka tavoitteena on säilyttää mahdollisimman hyvät suhteet myös tulevaisuudessa.

– Euroopan unionilla ei ole varaa kiukutella. EU:n ulkopuolella on todistetusti elämää, siellä ovat muun muassa Sveitsi, Norja ja Islanti, Jussi Halla-aho muistuttaa.

Nils Torvalds (r. / Alde) pitää täysin mahdottomana, että Britannialle olisi jatkossa luvassa erioikeuksia.

– Jäsenmaat ovat mustasukkaisia toisilleen. Jos joku luulee että Britannia, jolla on ollut jo nyt muita parempia ehtoja, saisi vielä parempia, niin joudun sanomaan, että kannattaa ottaa pillerit heti aamusta, Torvalds sanoo.

Vasemmistoliiton Merja Kyllönen (Gue) toivoo unionilta selkärankaa tulevassa kabinettiväännössä.

– Jos Englanti haluaa ulos unionista, niin se on myös ulkona, eikä se saa mitään erityisasemaa tai mahdollisuutta lypsää sivusta kermat itselleen, ilman mitään vastuita ja velvoitteita muita kohtaan, Kyllönen vaatii.

Luvassa isoja muutoksia

Parlamentaarikkojen mukaan EU:n on pakko luoda nahkansa uudelleen, muuten unioni surkastuu.

– Jos EU ei nyt pysty ottamaan tuumaustaukoa ja uudistumaan, niin on suuri mahdollisuus, että se näivettyy ja eri kansakunnat äänestävät itsensä ulos, Anneli Jäätteenmäki (kesk. / Alde) näkee.

Pirkko Ruohonen-Lernerin (ps. / ECR) mielestä Britannian kansanäänestys oli unionille hyvä herätys, joka pakottaa muuttamaan suuntaa.

– Euroopan unionissa päätökset ovat todella kaukana ihmisistä ja jopa meistä parlamentaarikoista. Nyt pitää uudistaa rakenteita ja saada kova taloudellinen laihdutuskuuri päälle, Ruohonen-Lerner toteaa.

Demarit ratkaisisivat taloudelliset kriisit ja poliittiset ongelmat vielä tiiviimmällä yhteistyöllä.

– Muutosta ilman muuta tapahtuu. Toiveeni on se, että integraatio syvenee, sillä muuten unionille voi käydä huonosti. Jos EU:ssa ei saada kasvun ja työllisyyden suhteen tuloksia aikaan, niin erovirus alkaa levitä, Liisa Jaakonsaari. (sd. / S&D) uskoo.

– Nyt Suomessakin on aika käydä todella perustavanlaatuinen keskustelu siitä, millaisessa Euroopan unionissa haluamme olla, Miapetra Kumpula-Natri (sd. / S&D) toivoo.

Suomelta lähti kumppani

Kokoomuksen Henna Virkkunen on harmissaan siitä, että Britannian lähdön myötä yksi Suomen läheisistä liittolaisista on poissa.

– Britannian on ollut Suomelle läheinen kumppani muun muassa taloudellisissa kysymyksissä ja sisäisissä asioissa. Nyt muiden isojen jäsenmaiden painoarvo nousee, ja niillä voi olla hyvin erilaisia ajatuksia Euroopan unionin kehittämisestä, kuin mitä briteillä oli, Virkkunen (EPP) sanoo.

Juhannusyö on poutainen – päivällä sää muuttuu paikoin epävakaiseksi

Retulansaaren maisemaa

Perjantaina etenkin etelärannikolla ja osassa Lappia tuli sateita. Sateet väistyvät ja lauantaiyö on poutainen. Lauantaina päivällä pilvisyys vaihtelee ja paikoin tulee ukkoskuuroja.

Retulansaaren maisemaa

Lauantaina pilvisyys vaihtelee selkeästä puolipilviseen ja etenkin etelässä on hyvin lämmintä. Maan keskivaiheilla kehittyviin sadekuuroihin liittyy ukkosta. Ukkoskuuroihin saattaa liittyä paikoin voimakkaita tuulen puuskia. Ilmatieteen laitoksen varoitukset. Aivan pohjoisessa sää pysyttelee pääosin poutaisena.

Sunnuntai on poutainen sekä melko aurinkoinen päivä lähes koko maassa. Lämpötila kohoaa laajalti hellelukemiin. Lapissa on muuta maata viileämpää.

Maanantaina sää lämpenee Lapissa. Maan etelä- ja keskiosaan saapuu säärintama sateineen ja ukkosineen.

Analyysi: Vastahakoisen Saksan valta kasvaa Euroopassa Brexitin jälkeen

Automaattinen passintarkastus Düsseldorfin lentokentällä.

Saksan asema korostuu EU:ssa, kun unionin toiseksi suurin kansantalous Britannia jättää unionin. Saksa on kuitenkin osittain vastahakoinen vaikutusvaltansa suhteen historiallisen painolastinsa vuoksi, kirjoittaa Berliinin-kirjeenvaihtaja Dan Ekholm.

Automaattinen passintarkastus Düsseldorfin lentokentällä.

Saksassa Brexit-uutisia on seurattu epäuskoisin tuntein.

– Suurella surulla meidän täytyy todeta, että enemmistö briteistä haluaa jättää Euroopan unionin, suuresti järkyttynyt liittokansleri Angela Merkel sanoi iltapäivällä.

Päätös on Merkelin mielestä viilto Euroopan yhdentymisprosessiin tai käännekohta EU-yhteistyössä – saksankielinen Einschnitt-sana voi tarkoittaa molempia.

Merkelin mukaan Brexit-päätöksen vaikutukset riippuvat paljolti siitä, miten EU:hun jäävät 27 jäsenmaata reagoi.

Liittokansleri haluaa kuitenkin rauhassa analysoida, eikä vetää hätiköityjä johtopäätöksiä, jotka vain lisäävät Euroopan jakamista kahtia.

– Tuon analyysin perusteella meidän täytyy yhdessä vetää johtopäätöksiä, Merkel jatkoi.

Kolme huomioitavaa asiaa

Merkelin mielestä huomioon otettavia asioita on kolme:

– Eurooppa on monimuotoinen ja kirjava, ja odotukset unionia kohtaan ovat erilaiset.

– Kun maailma kasvaa yhteen, on mahdotonta yksin kohdata haasteita, jotka tulevat eteen. EU:n täytyy vaikuttaa globalisaatiokehitykseen, koska EU on rauhan, hyvinvoinnin ja vakauden tae.

– Meidän täytyy muistaa, että EU on rauhaprojekti. Satojen sotaisien vuosien jälkeen EU:n perustajat löysivät tien sovintoon. Tämä ei ole mikään itsestäänselvyys.

Saksalla on tässä asiassa erityinen intressi ja erityinen vastuu, jotta Euroopan yhdentyminen onnistuu, katsoo Merkel.

Merkel on kutsunut Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tuskin, Ranskan presidentti François Hollanden sekä Italian pääministeri Matteo Renzin Berliinin maanantaiksi.

Liittokansleri suhtautuu myönteisemmin britteihin kuin Brysselin johtajat, ainakin tämän lausunnon perusteella. Merkel haluaa jatkossakin tiiviit suhteet Iso-Britannian ja EU:n välille. Saksan liittohallitus aikoo kuitenkin valvoa saksalaisten ja Saksan teollisuuden intressejä Britanniassa.

– EU on tarpeeksi vahva, jotta se pystyisi löytämään uudet vastaukset, Merkel sanoi.

Saksan asema korostuu entisestään

Saksan asema korostuu EU:ssa, kun unionin toiseksi suurin kansantalous Britannia jättää unionin.

Entinen valtiovarainministeri Peer Steinbrück, sosialidemokraatti, pelkää Saksan joutuvan entistä enemmän maksumieheksi. Toisaalta myös poliittinen vastuu kasvaa.

– Tämä vaikuttaa myös EU:n ulkopuolella oleviin liittolaisiin, sanoo puolestaan Daniela Schwarzer, joka toimii Saksan Marshall-säätiön Eurooppa-ohjelman johtajana.

Washingtonin mielenkiinto siirtyy yhä enemmän Lontoosta Berliiniin.

–Berliinin painoarvo on viime vuosina kasvanut, paitsi turvallisuuspolitiikassa, mutta kun Britannia lähtee, keskitytään yhä enemmän Berliiniin, Schwarzer uskoo.

Tämä trendi on jatkunut vuodesta 2010, kun Saksan rooli alkoi kasvaa finanssikriisin hoidossa. Tämä trendi ei välttämättä ole Saksan mielestä ihanteellinen. Saksan 1900-luvun historian taaka vaikuttaa tähän.

– Saksa kantaa mielellään vastuuta, mutta maa ei halua yksin johtaa, koska se on historiallinen tabu, Schwarzer sanoo.

"Saksa ei halua dominoida"

Saksa haluaa johtaa "keskeltä". Esimerkiksi ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier puhuu mieluummin vastuunkannosta kuin vaikutusvallasta.

– Saksa ei enää suostu siihen, että maata painostetaan, mutta sillä ei ole mitään halua dominoida muita, Schwarzer arvioi.

Britannia on Saksan kolmanneksi suurin vientimaa. Saksa myy ennen kaikkea autoja ja koneita Britannialle. Sen takia saksalaisautovalmistajien pörssikurssit romahtivat perjantaina.

Saksa haluaa luultavasti jatkossakin vapaakauppasopimuksia Britannian kanssa, kunhan hinnasta sovitaan.

Ranskasta tulee huomattavasti hankalampi neuvottelukumppani briteille. Ranskalaiset vastustavat brittien liberaalia kauppapolitiikkaa. Sen lisäksi Ranska on sotilaallisesti ihan tarpeeksi vahva ilman Britanniaa, toisin kuin Saksa.

Katainen kehottaa pohtimaan, halutaanko yhtenäistä vai hajautettua Eurooppaa

Jyrki Katainen

Euroopan komission varapuheenjohtajan Jyrki Kataisen mielestä Suomen kaltaisella pienelle maalle EU-jäsenyys tuo turvaa. Britannian eroilmoituksen jälkeen on hänen mukaansa tärkeätä, että jokainen osapuoli tekee kaikkensa, jotta taloudellinen vakaus saataisiin Euroopassa ylläpidettyä.

Jyrki Katainen

Euroopan komission varapuheenjohtajan Jyrki Kataisen mukaan Britannian eroilmoituksen jälkeen jäsenmaiden olisi avattava keskuudessaan keskustelu siitä, halutaanko hajautettua vai yhtenäistä Eurooppaa myös jatkossa.

– Eurooppa-neuvosto eli pääministerit kokoontuvat ensi viikolla ja tämä on se paikka, jossa johtopäätöksiä olisi vedettävä, Katainen muistuttaa.

Hän uskoo EU-jäsenyyden tuovan kuitenkin Suomen kaltaiselle pienelle maalle turvaa.

– Pienen maan kuten Suomen kannalta yhtenäinen Eurooppaa on turvallisempi vaihtoehto, koska pystyy vaikuttamaan itseään koskeviin päätöksiin. Hajautetussa Euroopassa pieni maa on pieni ja suuri maa on suuri ja pienet maat joutuvat yleensä aina sopeutumaan suurempien tahtoon.

Kataisen mielestä viime päivinä esitetyt puheenvuorot, jossa puhutaan EU:sta ja kansallisvaltioista toisistaan irrallaan olevana organisaationa, ei ole vastuullista puhetta.

– EU on yhtä kuin sen kansalaiset ja valtiot. Tietysti lumipalloefekti voi käynnistyä, mutta toivoisin vahvaa ja avointa poliittista johtajuutta ja kansalaiskeskustelua jokaisessa EU:n jäsenmaassa siitä, mitä Euroopalta halutaan.

"Eroprosessi olisi saatettava pikaisesti käyntiin"

Katainen sanoi yllättyneensä Britannian erosta, vaikka tiesikin tilanteen olevan tiukka.

– Kun toivoo vakautta ja parempaa eurooppalaista yhteistyötä, niin kyllä tämä kielteinen yllätys oli, Katainen sanoo.

Kataisen mukaan tässä tilanteessa on olennaista, että Britannia, EU-maat sekä EU:n instituutiot tekevät kaikkensa, jotta taloudellinen vakaus saataisiin ylläpidettyä.

– Komissio seuraa talouden ja markkinoiden reaktioita ja meillä on valmius puolustaa jäsenmaita ja niissä olevia työpaikkoja, mikäli äänestys johtaa negatiivisiin markkinareaktioihin, hän vakuuttaa.

Tärkeintä Kataisen mukaan nyt on, että Britannian hallitus hakisi virallisesti eroa ja prosessi laitetaan nopeasti käyntiin, koska 27 EU-jäsenmaata haluaisivat jatkaa toimintaansa vakaissa oloissa.

– Unioni on nyt yhtä jäsenmaata pienempi. Onko sitten mahdollista, että useampia Yhdistyneiden kuningaskuntien osia tulee myöhemmin EU:n jäseniksi, se on hyvä kysymys, Katainen pohtii.

Eurokriittiset puolueet riemuitsivat Britannian EU-erosta

Marine Le Pen.

Joukko populistisia EU-vastaisia puolueita ympäri Eurooppaa vaatii kansanäänestyksiä unionin jäsenyydestä omissa maissaan. Pelkona on, että Britannian äänestys laukaisee dominoefektin läpi unionin.

Marine Le Pen.

Euroopan laitaoikeisto riemuitsi perjantaina Britannian EU-eron voitosta kansanäänestyksessä. Ranskan, Hollannin, Italian, Tanskan ja Ruotsin populistiset puolueet vaativat EU-kansanäänestysten järjestämistä omissa maissaan.

Jo ennen Britannian äänestystä pelkona oli ollut, että se laukaisee dominoefektin läpi unionin. Nyt Britannian EU-ero on näille puolueille voitto jos kenelle ja ne ottivat siitä kaiken irti.

Ranskan Le Pen puhkuu intoa presidenttikilpaan

Ranskan laitaoikeiston Marine Le Pen ylisti Britannian EU-eroa twitter-tilillään varhain perjantaina vapauden voittona ja vaati kansanäänestyksen järjestämistä myös Ranskassa.

– Eurooppa on seuraavien presidentinvaaliemme keskiössä, Le Pen lupasi.

Ranskassa järjestetään presidentinvaalit ensi keväänä. Le Pen on luvannut ranskalaisten voivan äänestää EU-jäsenyydestä puolen vuoden kuluessa, mikäli hän tulee valituksi presidentiksi.

Le Pen on presidentinvalinnassa ennakkosuosikkeja, mutta hänen arvioidaan todennäköisesti häviävän toisella kierroksella.

Maahanmuuttovastaisen Kansallisen rintaman mukaan EU kärsii demokratiavajeesta. Puolue on syyttänyt unionia muun muassa euroalueen korkeasta työttömyysasteesta.

Ranskalaisäänestäjät ovat kreikkalaisten jälkeen kaikista eurokriittisimpiä, kertoi äskettäin yhdysvaltalaisen Pew Research Centerin mielipidekysely. Sen mukaan ranskalaisista 61 prosenttia suhtautuu kielteisesti EU:hun. Briteistä kielteisesti suhtautui 48 prosenttia.

Hollannin Wilders: Britit torjuivat eliitit

Hollannin maahanmuuttovastaisen Vapauspuolueen johtaja Geert Wilders vuorostaan onnitteli Britannian äänestäjiä Lontoon ja Brysselin eliittien torjumisesta. Hän toivoi muiden maiden seuraavan Britannian esimerkkiä.

Myös Hollannin tulisi järjestää kansanäänestys EU-jäsenyyden jatkosta, Wilders vaati perjantaina.

– EU:lla ei ole enää tulevaisuutta, Wilders sanoi uutistoimisto Reutersille.

Wildersin puolue johtaa mielipidekyselyjä Hollannissa. Parlamenttivaalit järjestetään ensi keväänä.

– Haluamme olla oman maamme, rahojemme, rajojemme ja maahanmuuttopolitiikkamme herroja, Wilders ilmoitti tiedotteessa.

Hollannin pääministeri: Unionin uudistuttava

Hollannin pääministeri Mark Rutte kuitenkin torjui puheet kansanäänestyksestä. Sen sijaan hän arvioi, että EU:n olisi ryhdyttävä toimiin uudistuakseen.

Hollantilaiset tyrmäsivät aiemmin keväällä kansanäänestyksessä EU:n ja Ukrainan yhteistyösopimuksen. Äänestystä pidettiin takaiskuna EU:lle ja voittona eurokriittisille puolueille.

Myös Italiassa populistisen Pohjoisen liiton Matteo Salvini onnitteli Britannian "vapaita kansalaisia", jotka eivät ole alistuneet "kiristykseen, valheisiin ja uhkauksiin".

Wildersiä ja Le Peniä voi pitää  EU-kriittisten liikehdinnän keulakuvina Euroopassa. Lukuisat eurokriittiset puolueet tekevät tätä nykyä yhteistyötä yli valtioiden rajojen. Ne ovat saaneet uutta pontta toimiinsa ja uskovat, että ajat ovat niille suotuisia.

Puolueita yhdistää maahanmuuttovastaisuus, pakolaiskriisin nostattama tyytymättömyys, kansallismielisyys, eliittien vastustaminen ja protektionistinen suhtautuminen talouteen.

Euroopan laitaoikeistoa oli viime viikonloppuna koolla Wienissä hieromassa suunnitelmiaan.

Tanskan pääministeri: Edessä kevyempi unioni?

Pohjoismaissa kansanäänestysvaateita esittivät Tanskassa populistinen Kansanpuolue ja Ruotsissa Ruotsidemokraatit. Samalla asialla oli myös Tanskan pieni äärivasemmistolainen Yhtenäisyyslista.

Tanskan Kansanpuolue ei istu hallituksessa, mutta se on hallitukselle välttämätön kumppani parlamentissa.

Tanskan pääministeri Lars Lokke Rasmussen torjui hänkin vaatimukset. Hän kuitenkin myönsi, että Britannian EU-ero saattaa johtaa "kevyempään unioniin".

Joulukuussa tanskalaisten äänestäjien enemmistö torjui yhteistyön syventämisen EU:n kanssa sisä- ja oikeusasioissa.

Ruotsidemokraatit vuorostaan ovat jo pitkään vaatineet kansanäänestystä EU-jäsenyydestä. Perjantaina puolue ilmoitti painostavansa hallitusta entistä ponnekkaammin ja vaatia siltä myös EU-sopimusten uudelleen neuvottelua.

Ruotsidemokraatteja kannattaa tuoreiden mielipidekyselyjen mukaan 17 prosenttia äänestäjistä.

Turkki varoittaa muukalaisvihasta Brexitin jälkeen

Turkki ja britannia liput Glastonbury.

Britannia on Turkin tärkeimpiä kauppakumppaneita ja se on ollut myös Turkin suurimpia tukijoita EU-neuvotteluissa.

Turkki ja britannia liput Glastonbury.

Euroopan poliitikot ovat epäonnistuneet taistelussaan nousevaa muukalaisvihaa vastaan, sanovat Turkin viranomaiset Britannian kansanäänestyksen jälkeen.

Turkki on huolissaan siitä, että EU:ta vastustanut Brexit-kampanja on nostanut Euroopan populistisen äärioikeiston kannatusta. Turkin mukaan se luo varjon vuosikymmenen jatkuneiden EU-neuvotteluiden ylle. Britannia on ollut Turkin suurimpia tukijoita jäsenneuvotteluissa.

– EU:n hajoaminen on alkanut. Britannia on ensimmäinen, joka hylkää laivan, sanoi Turkin varapääministeri Nuredin Canikli Twitterissä.

Turkin EU-ministeri Omer Celik puolestaan sanoi, että Britannian kampanjaa on värittänyt islamofobia ja myös Turkin vastaisuus. Britannian EU-vastainen ryhmä on esittänyt huolensa siitä, että 79 miljoonan asukkaan muslimienemmistöinen Turkki liittyisi EU:hun.

– Tämä on ollut huolestuttava kehitys. Valtavirran poliitikot ovat nojanneet äärioikeiston äänensävyihin, Celik sanoi lehdistötilaisuudessa.

Turkki aloitti EU-neuvottelut 2005, mutta niissä ei ole juuri edetty alun uudistusten jälkeen. Monien EU-maiden mukaan Turkki on mennyt takapakkia esimerkiksi kansalaistensa perusoikeuksien suhteen.

Britannia oli Turkin toiseksi suurin kauppakumppani 2015. Turkki vei Britanniaan vajaan 9,5 miljardin euron arvosta ja kaupan kokonaisarvo oli 14,4 miljardia. Turkki sanoo jatkavansa talousyhteyksien ylläpitämistä.

Hae lisää

Tervetuloa Ylen mobiiliuutisiin!

Kokeilemme palvelun avulla millainen käyttöliittymä sopisi parhaiten uutisten, urheilun ja sään seuraamiseen mobiilikäytössä.

Otamme mielellämme vastaan palautettasi siitä, mikä palvelussa toimii jo hyvin ja mitä mielestäsi voisi vielä kehittää.

Liitä mukaan päätelaitteesi malli ja sähköpostiosoitteesi, jos tarvitset apua ongelmatilanteessa.

Lähetä palautetta:

Lähetä