Raatotaiteilijalle eläinten ruhot ovat arvokkaita: "Olisi täyttä tuhlausta jättää selkäranka käyttämättä"

Tiina-Liisa Kaalamo teoksensa vieressä.

Taiteilija Tiina-Liisa Kaalamo kerää moottoritielle litistyneen eläimen raadon ja tekee siitä taidetta. Teoksiin kelpaavat myös muille arvottomat turkiksen palaset tai rottien hännät. Teokset saattavat provosoida, vaikka se ole taiteilijan tarkoitus.

Tiina-Liisa Kaalamo teoksensa vieressä.

Luihulla on kulunut, kaljuuntuva turkki ja harvat ketun hampaat. Luihu verhoutuu kettupuuhkaan.

Luihu on yksi lahtelaisen raatotaiteilijan Tiina-Liisa Kaalamon teoksista. Se on taiteilijan henkinen omakuva olosta ja hetkestä, jolloin hän tuntee itsensä vanhaksi ja väsyneeksi.

Vaikka Kaalamon taide voi olla jonkun silmään brutaalia ja rajuakin, tarkoitus ei ole järkyttää.

– Kerron taiteellani tunteistani ja elämästäni, joka ei ole tavanomaisen ihmisen elämää. Teen teoksiani itselleni, enkä pyri provosoimaan tai järkyttämään. Teen käsillä olevista materiaaleista teoksia niin kuin olen ne mielessäni ideana nähnyt.

Esimerkiksi suurta liskoa muistuttava teos Muru on tehty poron ja peuran taljan palasista. Idea teokseen tuli sarvista, jotka ovat kuivahtanutta puuta ja jotka Kaalamo löysi kaatopaikalta.

Tyylilleen uskollisena Kaalamo kertoo tehneensä hahmon kuvastamaan voimaa, joka häneltä hupeni.

Ilman kalenteria vapaapäivät unohtuisivat

Raatotaide sai alkunsa, kun metsästäjät lahjoittivat Kaalamolle hirven pään, jonka hän puhdisti ja keitti. Kallosta tuli idea teokseen nimeltä Hirvileuka.

Hirven ja peurojen kallojen puhdistaminen johti kokeiluun, jossa hän osti matelijoille tarkoitettuja pakastettuja hiiriä ja rottia kokeillakseen, minkä kokoinen kallo pysyy ehjänä.

Teokset imaisevat pariinsa siinä määrin, että Kaalamon on pidettävä kirjaa työtunneistaan ja luomistyön varrella syntyneistä ajatuksistaan.

– Työvaiheet ja -tunnit on kirjattava ylös, jotta muista pitää välillä vapaapäiviä, hän naurahtaa.

Kaalamolla on aina tarkka mielikuva siitä, millainen teoksesta tulee. Idea tulee materiaalista tai esineestä. Eläinhahmo rakentuu sen ympärille. Jokainen teos on tärkeä, taiteilija huomauttaa.

Hän myöntää, että aiheet ovat synkkiä.

– Ne lähtevät synkistä kokemuksistani, turhautumuksesta, suuttumuksesta, ärtymyksestä.

Esimerkiksi vasikan taljan palasista ommeltu Pussipiru on vihaisen näköinen otus. Se kuvastaa raivoa ja rähinää.

– Silloin olin moneen asiaan pettynyt, vihainen. Yhdessä uudessa teoksessani taas käytin löytämääni koiran selkärankaa, jonka puhdistin, hän kertoo.

Vaikka Kaalamo on tehnyt raatotaidetta jo pitkään, koiran selkärangan käyttäminen taiteessa jännitti.

– Mietin, miten minuun suhtaudutaan sen jälkeen, saanko viharyöpyn niskaani. Palaute olikin yllättävän positiivista. Olisi täyttä tuhlausta jättää selkäranka käyttämättä, kun sellaisen kerran löytää.

Kunnianosoitus eläimille

Teokset syntyvät usein Kaalamon löydöksistä. Esimerkiksi Luihu sai suuhunsa ketun hampaat.

– Revin ketun raadon jäisenä irti moottoritien pinnasta. Materiaalien käyttämättä jättäminen olisi tuhlausta, vaikka ne provosoivatkin.

Tiina-Liisa Kaalamo on luonnonystävä. Hän rauhoittuu hyppäämällä kylmään järveen tai juoksemalla metsässä. Myös eläimet ovat rakkaita.

Hän kuvailee teoksiaan kunnianosoituksena eläinten raadoille.

– Ne ovat kierrätettyjä ja lahjoitettuja, huonokuntoisia. Pyrin teoksillani aitouteen, joten eläinperäiset materiaalit sopivat niihin. Vaikka teen taidetta itselleni, toivon töideni herättävän ihmisissä ajatuksia.

Paraikaa Kaalamon pakastimessa odottaa hevosen osia kesken olevaan projektiin. Hän aikoo rakentaa niistä kaksi hevosen kokoista veistosta, Unelmien runoratsut.

– Niistä tulee eläviä kuolleita unelmahevosia, hän kuvailee.

Taide auttaa selviytymään arjesta

Kaalamon viimeaikaisia töitä ovat yhdistäneet kylkiluut ja selkärangat. Taiteilijan mukaan ne viittaavat kärsimykseen.

– Pääkallot taas viittaavat kuolemaan ja elämään. Teen kokonaisuuksista mahdollisimman elävän näköisiä. Ne ovat eläviä kuolleita.

Taiteilija saa teoksistaan kuitenkin itselleen voimaa ja hyvän olon tunteen.

– Siis se hetki, kun saan teoksen viimein valmiiksi sellaisena kuin olin sen tarkoittanut.

Koska raatotaide on tekijälleen aina omakuva, luomishetkellä elämään ei juuri muuta mahdu. Hän tekee pitkiä päiviä ja luonnehtii asuvansa työhuoneellaan. Mutta sen hinnan hän on valmis maksamaan.

– Ilman töitäni olisin erilainen, ehkä ahdistunut. Minulle on tärkeää luoda jotakin elämääni liittyvää ja tehdä siitä julkista. Työni auttavat minua selviytymään arjestani.

Tytöt harrastavat shoppailua ja pojat hakevat statusta - jo kymmenvuotiailla on ulkonäköpaineita

Tutkija Marjo Kamila

FIlosofian tohtori, tutkija Marjo Kamilan tutkimusaineiston muodostavat kymmenvuotiaiden eteläpohjalaislasten kirjoitukset ulkonäöstään ja omakuvapiirrokset. Aineiston perusteella sekä tytöt että pojat murehtivat ulkonäköään, mutta eivät niinkään itsensä vuoksi vaan siksi, että kelpaisivat muille.

Tutkija Marjo Kamila

Seinäjokelainen filosofian tohtori, tutkija Marjo Kamila tietää, että shoppailu on kivaa jo kymmenvuotiaiden tyttöjen mielestä.

– Parhaan kaverin kanssa oltaisiin koulun jälkeen tultu katsomaan, mitä uutta tänne on tullut, mitä otetaan esimerkiksi tähän takkiin alaosaksi ja mitä sisäosaksi. Sitten lähdettäisiin sovittamaan tätä, Marjo Kamila kuvittelee kymmenvuotiaan ostosretkeä vaatekauppaan.

– Tytöt kertovat koulupäivän jälkeen tapahtuvasta shoppailusta kaverin kanssa ihanana asiana niillä paikkakunnilla, missä lapset katsovat, että on mielenkiintoisia kauppoja.

Poikien osalta tilanne on toinen.

– Pojat eivät lähde yhdessä shoppailemaan. Ainakaan kukaan ei siitä kirjoita, Kamila toteaa.

Perusasiat huomioon

Marjo Kamilan tutkimusaineistoa ovat kymmenvuotiaiden eteläpohjalaislasten kirjoittamat aineet ja elämystarinat sekä itsestään piirtämät omakuvat. Tarkoitus on selvittää mm. lasten kokemia ulkonäköpaineita.

– Osalle se tuo paineita, osalle ei. Samalla tavalla kuin aikuisten maailmassa. Joku kymmenvuotias käyttää paljonkin aikaa aamulla laittautumiseen, Marjo Kamila sanoo ja toteaa, että tutkimukseen osallistuneista tytöistä ei vielä meikkaajia löydy, mutta hiusten pitää olla hyvin ja esimerkiksi vaatteiden sopia toisiinsa.

– Pitää olla puhdasta. Hiukset harjattu ja hampaat pesty. Perusasiat ovat tärkeitä. Jo pula-aikana äidit ovat katsoneet, että lapset lähtevät puhtaina. Lapset itsekin katsovat eivätkä halua olla semmoisen kanssa, joka on likainen, Kamila sanoo.

Kivaa ja merkityksellistä

Shoppailu on Marjo Kamilan mukaan tytöille harrastus.

– Älyttömän kivaa, ja kiva tehdä parhaan ystävättären kanssa.

Se on myös osa kasvamista.

– Kun sitä tehdään yhdessä parhaan ystävän kanssa, yhteisöllisyys toteutuu toiminnan tasolla eli shoppailulla, mutta myös symbolisella eli merkitysten tasolla. Kaverukset ovat kiinnostuneet vaatteista, ovat kenties samantyylisiä. Siinä syvenee ystävyys. Toimitaan makutuomareina, tutustutaan vaatteen tuntuun, materiaaliin, istuvuuteen - ja rakennetaan tyyliä, Marjo Kamila miettii ja muistuttaa, että aina shoppailu ei pääty tuotteen ostamiseen, vaan toimii ajanvietteenä.

– Siinä rakennetaan identiteettiä, kun mallaillaan peilin ääressä vaatekokonaisuuksia. Saadaan heti kaverilta kommentit - jos kaveri sanoo, että (asu tai vaate) on mahtava, niin sen voi ehkä ostaa ja mennä sen kanssa kouluun. Saattaa olla niin, että kun lapsi on ostanut vaikka t-paidan, hän jännittää, mitä koulussa vaatteesta sanotaan. Hyväksytäänkö minut, Kamila sanoo.

"Pitää ruveta käyttämään, jos haluaa pysyä porukassa"

Marjo Kamilan mukaan tyttöjen ja poikien suhde shoppailuun ja ulkonäköön eroaa ainakin jonkin verran. Kaupan hyllyltä löytyvät värifarkut ovat poikien juttu.

– Kaikilla on värifarkut, niin minullakin, kirjoitti joku poika, Marjo Kamila kertoo.

– Pojat ovat melkein enemmän huolissaan siitä, näyttävätkö oikealta. Pojille brändit ja tuotemerkit ovat tärkeitä, tytöt eivät niistä puhu. Pojilla voi vaikka kaveripiirissä olla joku tietty merkki, jota pitää ruveta käyttämään, jos haluaa pysyä porukassa. Se tuo statusta ja on oman minän jatke, Kamila sanoo ja toteaa, että poikien pyrkiessä samanlaisuuteen, tytöt peräänkuuluttavat "omia juttuja".

– Tyttöjen mielestä on tylsää olla samanlainen, pitää olla erilainen.

Paineita yhä nuoremmille

Marjo Kamila toteaa aineistonsa perusteella eteläpohjalaislasten suhtautumisessa omaan kehollisuuteensa ja ulkonäköönsä olevan huomattavasti enemmän positiivista kuin negatiivista.

– Mielestäni sitä ei ole, että ulkonäköpaineet olisivat täällä joku ongelma. Toki joku pitää itseään rumana tai lihavana, mutta ne ovat yksittäisiä, Kamila sanoo.

Aineistosta käy ilmi, että tyttöjä huolettavat reidet ja vatsa, poikia isot korvat. Tutkijan mukaan tässä ei sinälllään ole mitään uutta, mutta:

– Jos aineisto olisi kerätty kymmenen vuotta sitten, voi olla, että olisi tämmöistä samanlaista. Mutta, olisiko sitä näin paljon jo kymmenvuotiailla. Tämä valtava huomion kiinnittäminen omaan ulkonäköön on kokoajan tullut nuoremmille ja nuoremmille ja se, hyväksytäänkö minut tälläisenä kuin olen. He eivät suinkaan pukeudu kouluun itseään, vaan kaverin katseita varten.

Omakotitalossa tulipalo Janakkalassa, mies kuoli

Pelastuslaitos sai ilmoituksen tulipalosta aamulla puoli yhdeksän jälkeen. Päivystävä palomestari Pasi Lamminaho ei arvioi palon syttymissyytä.

Vanhempi mies on saanut surmansa omakotitalossa syttyneessä tulipalossa Kanta-Hämeen Janakkalassa, päivystävä palomestari Pasi Lamminaho sanoo.

Hänen mukaansa rintamamiestalon kaltainen rakennus tuhoutuu palossa pahoin. Hän arvioi, että sammutustyöt jatkuvat useamman tunnin ajan.

Pelastuslaitos hälytettiin Janakkalan Kontiotielle sunnuntaiaamuna puoli yhdeksän jälkeen. Lamminaho sanoo, ettei hän lähde arvailemaan palon syttymissyytä.

Tulipalosta ilmoitti naapuri, hän kertoo.

Italialaisaluksessa tulipalo, kyydissä satoja matkustajia

Kartta Norman Atlantic -laivan reitistä.

Evakuoitavaksi määrätty alus oli matkalla Kreikasta Italiaan. Eräs matkustaja kuvaa tilannetta sekavaksi. On epäselvää, onko onnettomuus vaatinut uhreja.

Kartta Norman Atlantic -laivan reitistä.

Italialaisella autolautalla on syttynyt tulipalo, Kreikan merivartiosto kertoo. Kreikkalaisen laivayhtiö Anek Linesin operoima alus oli matkalla Kreikan Patrasista Italian Anconaan. Laivaliikenteestä vastaavan kreikkalaisministerin Miltiadis Varvitsiotisin mukaan laivassa oli kaikkiaan 478 ihmistä. Aiemmin matkustajien ja miehistön määräksi kerrottiin 466. Matkustajista 268 on kreikkalaisia.

Ministeriön mukaan miehistöön kuuluu 22 italialaista ja 34 kreikkalaista.

Kapteeni on määrännyt aluksen evakuoitavaksi. Uutistoimistojen mukaan kansainvälisiä pelastustyöntekijöitä on matkalla paikalle.

– Alusta evakuoidaan, kreikkalaisviranomainen sanoo Reutersille. Hän kertoo, että noin 130 ihmistä on siirretty pelastusveneestä konttilaivaan, joka oli aluksen lähistöllä Joonianmerellä.

Ministeri Varvitsiotis ei vahvista tätä tietoa. Hänen mukaansa 35 ihmistä on pystynyt siirtymään lähellä olleeseen rahtialukseen. 

"Yritämme pelastaa itsemme"

Viranomaisten mukaan pelastustöihin osallistuu sekä Italian että Albanian väkeä. Tuulen voimakkuudeksi on arvioitu noin 24 metriä sekunnissa, mikä on vaikeuttanut pelastusoperaatiota.

Reuters kertoi aiemmin, että tulipalo syttyi aamulla ennen kello kuutta aluksen alemmalla autokannella, jossa on parisataa ajoneuvoa. Norman Atlantic -alus oli noin 80 kilometrin päässä Korfun saaresta, kun se lähetti hätämerkin.

Matkustajat ovat kertoneet puhelimitse kreikkalaismedialle, että olosuhteet paikalla ovat vaikeat. Uutistoimisto AFP:n mukaan ainakin kolme italialaista ja kreikkalaista helikopteria on alueella.

Yksi matkustajista sanoi kreikkalaisviestimelle, etteivät kaikki matkustajat mahtuneet veneisiin, joita laskettiin aluksesta mereen. Hän kuvasi tilannetta sekavaksi.

– On pimeää, aluksen alaosa on tulessa. Olemme komentosillalla, ja näemme laivan lähestyvän… Avasimme laatikoita, ja saimme joitakin pelastusliivejä. Yritämme pelastaa itsemme.

On epäselvää, onko onnettomuus vaatinut kuolonuhreja tai onko matkustajia veden varassa.

AirAsian matkustajakone kadoksissa – Yle Uutiset seuraa hetki hetkeltä

Kaksi AirAsian lentokonetta.

162:ta ihmistä kuljettanut kone oli matkalla Indonesiasta Singaporeen, kun se menetti yhteyden lennonjohtoon.

Kaksi AirAsian lentokonetta.
 • 7:45

  AirAsia on julkaissut päivitetyn tiedotteen, jossa kerrotaan, että koneessa oli katoamishetkellä 162 ihmistä. Heistä 157 oli Indonesian kansalaisia, kolme Etelä-Korean, yksi Malesian ja yksi Singaporen.

 • 7:51

  AirAsian tiedotteen mukaan kone oli etukäteen ilmoitetulla lentoreitillä, ja ennen katoamistaan se oli pyytänyt saada poiketa reitiltä sään vuoksi.

 • 8:02

  Kone oli lentänyt 32 000 jalan eli alle 10 kilometrin korkeudessa, ja ennen yhteyden menettämistä se oli pyytänyt lennonjohdolta lupaa nostaa lentokorkeutta 38 000 jalkaan, yli 11 kilometriin, pilviä välttääkseen, Joko Muryo Atmodjo Indonesian liikenneministeriöstä kertoi tiedotustilaisuudessa. Tiedon välitti uutistoimisto Reuters.

 • 8:05

  Lentokone katosi noin suunnitellun lentoreitin puolivälissä, Joko Muryo Atmodjo Indonesian liikenneministeriöstä sanoi Reutersin mukaan.

 • 8:31

  AirAsia on korjannut tietojaan kyydissä olleiden kansalaisuuksista. Tiedotteen mukaan koneessa oli 156 indonesialaista, kolme eteläkorealaista, yksi malesialainen,yksi singaporelainen ja yksi ranskalainen.

 • 8:43

  Indonesian ilmavoimat ilmoittaa lähettäneensä kaksi lentokonettaan tutkimaan aluetta Jaavanmerellä Borneon saaren eteläpuolella, kertoo AFP.

 • 9:29

  AP kertoo, että Indonesian liikenneministerin Ignasius Jonanin mukaan etsinnöissä on mukana Indonesian armeija, kansallinen pelastuslaitos sekä Singapore ja Malesia. Etsintöjen kerrotaan keskittyvän Belitungin saaren ympäristöön Jaavanmerellä.

 • 9:53

  AFP:n mukaan satoja indonesialaisia on kerääntynyt kadonneen koneen lähtöpaikalle Surabayan lentokentälle odottamaan uutisia.

 • 11:37

  Indonesia on ottanut vastaan Singaporen tarjouksen avustaa etsinnöissä, kertoo uutistoimisto AFP. Singaporelainen sotilaskone on lähtenyt kohti Jaavanmerellä sijaitsevaa etsintäaluetta.

Kolmas suuri epäilty ilmailutragedia tänä vuonna

Malaysia Airlinesin ja AirAsian lentokone.

Malaysia Airlinesin maaliskuinen lento 370 on edelleen kateissa. Yhtiön toinen matkustajakone ammuttiin heinäkuussa alas Itä-Ukrainassa. AirAsia ei ole kadottanut koneita aiemmin, AP kertoo.

Malaysia Airlinesin ja AirAsian lentokone.

Kaakkoisaasialaisen AirAsian matkustajakoneen katoaminen on järjestyksessään kolmas suuri epäilty ilmailutragedia tänä vuonna, uutistoimisto AP kirjoittaa.

Maaliskuussa malesialaisen Malaysia Airlinesin lento 370 katosi matkalla Kuala Lumpurista Kiinan pääkaupunkiin Pekingiin. Kyseessä on AP:n mukaan yksi suurimmista ilmailuarvoituksista – kone on edelleen kateissa, ja sen kyydissä oli 239 ihmistä.

Toinen Malaysia Airlinesin matkustajakone ammuttiin alas separatistien hallitsemalla alueella Itä-Ukrainassa. Alasampuminen tapahtui heinäkuussa. Surmansa sai kaikkiaan 298 ihmistä. Kone oli lähtenyt matkaan Amsterdamista määränpäänään Kuala Lumpur.

Kummassakin tapauksessa kone oli malliltaan Boeing 777.

AirAsia on Aasian suurin halpalentoyhtiö. AP:n mukaan Malesiassa perustettu ja toimiva AirAsia ei ole kadottanut koneita aiemmin. Kadonneeksi vahvistettu kone on tyypiltään Airbus 320-200.

Matkustajakone katosi kesken lennon Indonesiassa

Air Asian Airbus-lentokone.

Koneessa on miehistö mukaan lukien 162 ihmistä. Lentoyhtiö AirAsian mukaan koneen etsinnät ovat käynnissä.

Air Asian Airbus-lentokone.

AirAsia-lentoyhtiön kone on menettänyt yhteyden lennonvalvontaan, kertovat uutistoimistot. Aasian suurimman halpalentoyhtiön kone lähti matkaan Indonesian Surabayan kaupungista määränpäänään Singapore.

Singaporen ilmailuviranomaisten mukaan kone kadotti yhteyden Jakartan lennonjohtoon kello 7:24 paikallista aikaa (kello 1:24 Suomen aikaa).

Indonesian liikenneministeriön virkamiehen Hadi Mustofan mukaan lentokone pyysi lupaa siirtyä epätavalliselle reitille ennen kuin yhteydet menivät poikki. Mustofa sanoi indonesialaisen MetroTV-kanavan haastattelussa, että lento QZ8501 kadotti yhteyden Surabayan kentälle 42 minuuttia ilmaannousun jälkeen.

Indonesian liikenneministeriön mukaan koneesta ei lähetetty hätäkutsua.

Kadonnut kone on tyypiltään Airbus 320-200. AirAsia toteaa tiedotteessaan, että koneen kyydissä oli 155 matkustajaa ja seitsemän miehistön jäsentä.

AirAsian tiedotteen mukaan valtaosa koneessa olleista oli indonesialaisia. Ulkomaalaisia oli kuusi: kolme korealaista sekä yksi ranskalainen, singaporelainen ja malesialainen. 

AirAsia on vahvistanut, että kone kadotti yhteyden lennonvalvontaan ja etsintä- ja pelastusoperaatio on käynnissä.

– Tällä hetkellä meillä ei valitettavasti ole enempää tietoja kyydissä olleiden matkustajien ja miehistön jäsenten tilanteesta, mutta pidämme kaikki osapuolet ajan tasalla, kun lisätietoja tulee saataville, lentoyhtiön tiedotteessa sanottiin.

Juhlapyhinä herkutellaan alkoholilla, kahvilla ja suklaalla – terveysvaikutukset kiistanalaisia

Punaviinejä

Punaviini, kahvi ja tumma suklaa ovat joidenkin mielestä paheita, mutta toiset uskovat niiden edistävän terveyttä kohtuullisesti käytettyinä. Koukuttavat nautintoaineet on nähty eri tutkimusten valossa sekä terveellisinä että haitallisina.

Punaviinejä

Alkoholin on jo pitkään tiedetty suojaavan sydäntaudeilta. Kohtuukäyttö voi pienentää sydäntautien riskiä jopa neljänneksellä.

Punaviinin terveysvaikutukset nousevat usein otsikoihin, mutta todellisuudessa se ei tässä suhteessa juurikaan eroa muista alkoholijuomista, kertoo ravitsemusepidemiologian dosentti Jaakko Mursu Itä-Suomen yliopistosta.

– En ole vakuuttunut siitä, että alkoholilaaduilla olisi isoja eroja terveyden kannalta. Tutkimusnäyttö on tällä hetkellä sellainen, että kohtuullisesti käytettynä ne kaikki suojaavat sydäntaudeilta.

Kohtuukäyttö terveyshyötyjen kannalta tarkoittaa 1-2 annosta miehelle ja yhtä annosta naiselle päivässä.

Jos alkoholia juo enemmän, terveysvaikutukset eivät kasva, mutta haitat lisääntyvät. Alkoholilla on yhteys kymmeniin sairauksiin. Erityisesti syöpäsairauksien riski kasvaa alkoholin käyttäjillä. Turvalliseksi todettua annosmäärää ei ole. Rinta- ja maksasyövät sekä ruuansulatuskanavan syövät ovat suurin vaara.

Sitkeän myytin mukaan alkoholi myös tuhoaa hermosoluja, mutta Mursun mukaan asia ei ole näin yksiselitteinen.

– Alkoholi haittaa väliaikaisesti aivosolujen toimintaa, mutta ei tuhoa niitä. Pitkäaikainen ja runsas alkoholin käyttö voi tosin aiheuttaa aivovaurioita.

Punaviinin flavonoidien hyödyllisyys on epävarmaa

Eläinkokeissa on havaittu, että punaviinin sisältämillä flavonoideilla on terveyshyötyjä.

Flavonoidit ja muut fenoliset yhdisteet nostavat hyvän HDL-kolesterolin tasoa sekä laajentavat verisuonia, mikä laskee verenpainetta. Ne voivat vähentää verihiutaleiden kokkaroitumista ehkäisten veritulppaa ja aivoinfarktia.

Fenolisilla yhdisteillä saattaa myös olla myönteinen vaikutus verensokerin aineenvaihduntaan. Lisäksi ne toimivat antioksidantteina ehkäisten elimistön hapettumista.

Mursu ei kuitenkaan vielä ole vakuuttunut siitä, että punaviini vaikuttaa ihmisiin samalla tavalla.

– On liian varhaista sanoa, vaikka joitakin lupaavia näyttöjä on. Isoina määrinä flavonoidit ovat toimineet erilaisissa solu- ja eläinkokeissa antiokisdanttien tapaan ja vaikuttaneet edullisesti muun muassa verisuonten seinämien toimintaan. Sitä kautta niistä voisi olla jotakin hyötyä, mutta ihmisillä kokeita on tehty huomattavasti vähemmän. Alkoholilla itsessään on kohtuullisesti käytettynä edullisia vaikutuksia sydäntauteihin, mutta punaviinin flavonoidien vaikutukset ovat edelleen epäselviä.

Hedelmistä ja erityisesti tummista marjoista saa punaviinin flavonoideja vastaavia terveyshyötyjä ilman alkoholin haittavaikutuksia.

Kahvi voi suojata diabetekselta

Pohjoismaalaiset saavat kahvista yli puolet ravintonsa antioksidanteista.

Tutkimuksissa on havaittu, että antioksidanttina toimivalla klorogeenihapolla on suojaava vaikutus kakkostyypin diabetesta vastaan. Vaikka kofeiini vaikuttaa haitallisesti verensokerin aineenvaihduntaan, klorogeenihappo kumoaa kofeiinin vaikutuksen.

– Kokonaisuutena näyttää siltä, että kahvi voi suojata diabetekselta, ja myös erilaisilta muistisairauksilta, Mursu sanoo.

Kahvin ehkäisevä vaikutus diabetekseen kasvaa suorassa suhteessa – mitä enemmän kahvia juo, sitä suurempi vaikutus on.

Kofeiini auttaa ja haittaa

Kofeiini on kahvin tutkituin aine. Monet kokevat sen piristävän vaikutuksen myönteisesti. Kofeiini parantaa fyysistä ja psyykkistä suorituskykyä sekä vähentää kivun tunnetta. Tästä voi olla hyötyä liikuntasuorituksen aikana.

Kaikille kofeiini ei kuitenkaan sovi. Kahvin sivuvaikutuksina voi ilmetä levottomuutta, ahdistusta ja vatsakipua. Kofeiinin sietokyky on yksilöllistä, mutta Mursun mukaan enintään neljä kahvikupillista päivässä on monille sopiva määrä.

Kahvin mainetta on mustattu turhaan

Vuosikymmeniä sitten kahvia pidettiin haitallisena, koska sen sisältämä kofeiini on piriste. Ajateltiin, että sen nauttiminen voi johtaa keskushermoston uupumiseen ja nostaa verenpainetta sekä aivohalvauksen riskiä.

– Ilmeisesti näin ei ole. Kahvia on tutkittu yli viisikymmentä vuotta, mutta sen haitallisuutta sydäntautien ja aivohalvauksen kannalta ei ole pystytty osoittamaan. Vaikutukset ovat aika neutraaleja. Vaikka kahvi nostaa verenpainetta, elimistö sopeutuu siihen, jos kahvia nauttii säännöllisesti. Verenpaine nousee vain niillä, jotka juovat kahvia harvoin, Mursu selventää.

Tummassa suklaassa on kaakaopavun ravinteita

Sekä kahvi että kaakao valmistetaan pavuista, jotka ovat rikkaita ravintoainesisällöltään. Tummassa suklaassa ja kahvissa on kivennäisaineita, kuten magnesiumia ja kaliumia sekä antioksidantteina toimivia fenolisia yhdisteitä.

– Mitä tummempaa suklaa on, sitä parempaa se on terveyden kannalta. Kuumennuskäsittely kuitenkin haihduttaa kaakaopavun fenolisia yhdisteitä, joten raakasuklaa on luultavasti kaikkein paras vaihtoehto, Mursu kertoo.

Eniten tutkimusnäyttöä tumman suklaan terveyshyödyistä on sen vaikutuksesta verisuonten toimintaan. Suklaan flavonoidien on havaittu laajentavan verisuonia ja lisäävän niiden joustavuutta, jota pidetään sydäntautien kannalta edullisena muutoksena. Lisäksi kaakao ja suklaa laskevat verenpainetta.

– Päivittäin voi syödä muutaman palan tummaa suklaata, mutta mitään automaattista taetta ei ole, että siitä saa terveyshyötyjä.

Kahvin tapaan suklaatakin pidettiin terveydelle haitallisena vielä kymmenisen vuotta sitten sen sisältämän kovan rasvan vuoksi. Myöhemmin on kuitenkin havaittu, että suklaa ei suurinakaan määrinä nosta haitallisen LDL-kolesterolin tasoa. Lähinnä ongelmaksi voivat koitua suklaan kalorit, jotka asettuvat helposti vyötärölle.

Mielihyvää ja riippuvuutta

Mursun mukaan millään muulla elintarviketuotteella ei ole yhtä paljon mielihyvää tuottavaa vaikutusta kuin suklaalla. On epäilty, että tämä johtuu kofeiinista ja kannabissukuisista yhdisteistä, joita suklaassa on pieniä määriä. Todennäköisin selitys suklaan houkuttelevuudelle on kuitenkin sen ainutlaatuinen makukokemus.

Suklaa on myös dosentin oma heikkous.

– Suklaa on makukokemuksena niin ainutlaatuinen, että se aiheuttaa mielihyvää ja riippuvuutta. Suklaa tuoksuu hyvältä, ja sen sulamispiste suussa on optimaalinen. Suklaa opitaan liittämään tiettyihin tilanteisiin, kuten lohdutukseen ja juhlistamiseen. Se vain on yksinkertaisesti niin hyvää.

Lumi on katkonut teitä ja sähköjä eri puolilla Eurooppaa

Liikennettä lumisella tiellä.

Ranskan sisäministeri on kehottanut kaikkia autoilijoita äärimmäiseen varovaisuuteen.

Liikennettä lumisella tiellä.

Runsas lumisade on tuottanut harmia monin paikoin Keski- ja Länsi-Euroopassa. Eniten lumentulosta on kärsitty Ranskassa ja Britanniassa, jossa tiheät lumisateet ovat muun muassa vaikeuttaneet liikennettä ja katkoneet sähköjä.

Ranskan Alpeilla noin 15 000 autoilijan matka tyssäsi runsaan lumisateen takia. Lomalaisten matkanteko tökki pahiten Savoien alueella Kaakkois-Ranskassa, jossa viranomaiset ovat joutuneet järjestämään matkailijoille tilapäisiä majoituspaikkoja ainakin 12 kaupungissa.

Lumentulo on myös vaatinut ainakin yhden kuolonuhrin, kun 27-vuorias mies sai surmansa auton luisuttua tieltä rotkoon Ranskan Alpeilla.

Ranskan sisäministeri Bernard Cazeneuve on kehottanut kaikkia autoilijoita äärimmäiseen varovaisuuteen. Ministeri on myös pyytänyt lomalaisia siirtämään matkojaan tuonnemmaksi jos mahdollista.

Britanniassa lumisade on viikonloppuna keskeyttänyt tuhansien tiellä liikkuneiden matkanteon ja joulun paluuliikenne on takellellut eri puolilla maata. Lisäksi yli 100 000 kotitaloutta on kärsinyt sähkökatkoista.

Teitä on ollut poikki, ja lennot ovat myöhästelleet ympäri Britanniaa. Liverpoolin ja Leedsin kansainväliset lentokentät suljettiin hetkeksi kokonaan lumen takia.

Kehno sää on myös aiheuttanut katkoja Englannin kanaalin lauttaliikenteessä. Englannin kanaalissa puuskittaisen tuulen nopeus ylsi paikoin 160 kilometriin tunnissa eli noin 44 metriin sekunnissa.

Yksi kuoli tulipalossa Kouvolassa

Pelastuslaitoksen mukaan surmansa sai todennäköisesti huoneiston asukas.

Yksi ihminen on menehtynyt rivitalohuoneistossa riehuneessa tulipalossa Kouvolassa Kymenlaakson maakunnassa. Pelastuslaitos sai henkilön ulos asunnosta, mutta hän kuoli saamiinsa vammoihin ensihoitotoimenpiteistä huolimatta.

Pelastuslaitoksen mukaan surmansa sai todennäköisesti huoneiston asukas.

Kuopion hätäkeskus sai hälytyksen Paavolanhaantiellä sattuneesta rakennuspalosta vähän ennen puoltayötä lauantaina.

Kymenlaakson pelastuslaitoksen mukaan tulipalo sai alkunsa asunnon keittiöstä. Palomiehet onnistuivat rajaamaan tulipalon yhteen asuntoon, eikä muille huoneistolle aiheutunut vahinkoja.

Sammutustöihin osallistui yksiköitä Kymenlaakson ja Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen viideltä paloasemalta.

Venäjä aloittaa kivihiilen ja sähkön toimitukset Ukrainaan kolmen vuoden tauon jälkeen

Dmitry Kozak.

Ukraina on viime aikoina katkonut sähkötoimituksia sekä pysäyttänyt juna- ja bussiliikenteen Krimin niemimaalle.

Dmitry Kozak.

Venäjä lupaa päättää kolmen vuotta kestäneen kivihiilen ja sähkön toimituskatkon Ukrainaan. Presidentti Vladimir Putinin yllättävästä päätöksestä tiedotti Venäjän varapääministeri Dmitri Kozak.

Kozakin mukaan ensivaiheessa Venäjä toimittaa Ukrainaan 500 000 tonnia kivihiiltä kuukaudessa ”helpottamaan Krimin niemimaan energiansaannin ongelmia”.

Myöhemmin toimitusmäärät voivat tuplaantua, jos Ukraina ja Venäjä pääsevät jonkinlaiseen Krimin niemimaata koskevaan sopimukseen, varapääministeri Kozak totesi.

Venäjän ilmoitus hiili- ja sähkötoimitusten aloittamisesta uudelleen tuli sen jälkeen, kun Ukraina on lisännyt painetta Krimin niemimaalla.

Ukraina on kuluneen viikon aikana muun muassa katkaissut kokonaan sähkötoimitukset Krimille kaksi kertaa. Myös kaikki juna- ja bussiliikenne niemimaalle on pysäytetty. Ukrainan hallituksen mukaan julkisen liikenteen pysäyttämisellä pyritään estämään tihutöiden tekijöitä pyrkimästä maahan.

Sky News väittää yhdellä pelikonsoleita häirinneellä olevan kytköksiä Suomeen

Playstation-kyltti ja näyttöjä joissa on kuvaa autopelistä.

Tietoturvayhtiö F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen kertoo Helsingin Sanomille ja MTV:lle ryhmästä liikkuneen tietoja muutamia kuukausia. Hän vahvistaa ainakin yhden ryhmän jäsen olevan Suomesta.

Playstation-kyltti ja näyttöjä joissa on kuvaa autopelistä.

Brittiläinen uutiskanava Sky News väittää yhdellä pelikonsoleihin jouluna hakkeroineen ryhmän jäsenellä olevan yhteyksiä Suomeen. Tietonsa tukena Sky Newsillä on nuoren miehen haastattelu, joka on tehty Skypen kautta Suomesta.

Nuori mies sanoo haastattelussa, että ryhmä kaatoi Playstation- ja Xbox-pelikonsoleiden palvelut huvin vuoksi ja osoittaakseen, että yhtiöiden turvajärjestelyt eivät olleet kunnossa.

Tietoturvayhtiö F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen vahvistaa MTV:lle ja Helsingin Sanomille, että Lizard Squad -ryhmän hyökkäyksistä erilaisia peliyhtiöitä vastaan on ollut tietoja muutaman kuukauden ajan.

– Ryhmässä on meidän tietojen mukaan jäseniä Yhdysvalloista, Kanadasta, Englannista ja ainakin yksi jäsen Suomesta, Hyppönen sanoo MTV:lle.

Hyppösen mukaan tällaisia ryhmiä tulee ja menee. Yleensä jäsenet ovat nuoria, jopa alaikäisiä. Palvelut kaadetaan lähettämällä verkkoon niin paljon liikennettä, että palveluja normaalisti käyttävät eivät pääse läpi.

Kurdien välit kiristyvät Turkissa – kolme kuoli keskinäisissä välienselvittelyissä

Turkin ja Syyrian rajalla on käynnissä monta erillistä väkivaltaista vastakkainasettelua.

Kolme ihmistä on saanut surmansa ja kaksi loukkaantunut kurdien keskinäisissä väkivaltaisuuksissa Kaakkois-Turkissa lähellä Syyrian rajaa. Uutistoimisto AFP:n mukaan veriteoissa olivat osapuolina sunnimuslimien Huda-Par-ryhmittymä ja kielletyn Kurdistanin itsenäisyyttä havittelevan Kurdistanin työväenpuolueen PPK:n taistelijat.

AFP:n haastatteleman viranomaislähteen mukaan tapahtumat saivat alkunsa, kun Huda-Par-ryhmittymän jäsenet hyökkäsivät PPK:n taistelijoiden leirille Cizren kaupungissa perjantai-iltana.

Huda-Par-ryhmittymää pidetään ääri-islamilaisen Turkin Hizbollah-järjestön poliittisena siipenä. Ryhmittymä on pitkään suhtautunut vihamielisesti Kurdistanin työväenpuolueeseen.

Kielletty Kurdistanin työväenpuolue PPK on puolestaan taistellut vuosikausia Turkin turvallisuusjoukkoja vastaan pyrkimyksenään kurdien itsehallinnon lisääminen.

Kahden eri kurdijärjestön väliset väkivaltaisuudet ovat lisääntyneet viime aikoina Turkin eteläosissa. Lokakuussa Huda-Par-ryhmittymän ja PPK:n jäsenet ottivat yhteen kaduilla Turkin ja Syyrian rajan tuntumassa. Samaan aikaan ääri-islamistien Isis-järjestö taisteli kurdijoukkoja vastaan Kobanên kaupungissa Syyrian puolella rajaa.

Turkin valtio ei ole toistaiseksi osallistunut Isis-järjestön ja kurdijoukkojen välisiin taisteluihin, mikä on raivostuttanut Turkissa asuvia kurdeja. Kurdit protestoivat Turkin saamattomuutta vastaan massiivisilla mielenosoituksilla lokakuussa. Väkivaltaisiksi äityneissä mielenilmauksissa sai surmansa useita ihmisiä.

Verenvuodatuksen on pelätty hankaloittavan käynnissä olevia Turkin hallituksen ja Kurdistanin työväenpuolueen PPK:n välisiä rauhanneuvotteluja.

Kolmesta miljoonasta etsintäkuulutettu terroristijohtaja antautui

Kuvassa autopommi-iskun jälkiä lähellä Mogadishun lentokenttää.

Somalian hallitus ja tiedustelujärjestöt uskovat saavansa tärkeää tietoa al-Shabaab-järjestön toiminnasta, kun yksi sen korkeimmista johtajista antautui.

Kuvassa autopommi-iskun jälkiä lähellä Mogadishun lentokenttää.

Somalialaisen al-Shabaab-järjestön johtajiin kuulunut Zakariya Ismail Hersi on antautunut Somailan armeijan joukoille. Hersi oli yksi seitsemästä al-Shabaabin johtajista, joiden vangitsemiseen johtavista tiedoista Yhdysvallat oli ilmoittanut maksavansa miljoonakorvaukset. Zakariya Hersin etsintäkuulutus oli kolmen miljoonan dollarin arvoinen.

Hersi antautui Gedon alueella, Kenian vastaisen rajan tuntumassa. Hänet lennätetään seuraavaksi pääkaupunkiin Mogadishuun, missä häntä aletaan kuulustella.

Al-Shabaab-johtajan kiinnijäämisen uskotaan olevan suuri voitto, sillä hän kykenee kertomaan paljon järjestön toiminnasta ja sen johtajista. Hän toimi aikaisemmin al-Shabaabin talousosaston pääsihteerinä.

Hersin antautumisen syytä ei ole kerrottu. On mahdollista, että hänet oli jo syrjäytetty järjestön johdosta.

Al-Shabaabissa uskotaan olleen viime aikoina sisäisiä ristiriitoja. Järjestön edellinen korkein johtaja Ahmed Ali Godane aloitti tiukat toimet järjestyksen palauttamiseksi, jolloin osa johtajista vaihdettiin. Godane itse kuoli Yhdysvaltain lennokki-iskussa syyskuussa, mutta hänen seuraajansa Ahmad Umar Abu Ubaidah on jatkanut edeltäjänsä linjoilla.

Al-Shabaab on terroristijärjestö al-Qaidan Somalian paikallisosasto. Al-Shabaab hallitsee alueita Somalian etelä- ja keskiosista. Viime kuukausina järjestö on menettänyt eräitä hallitsemiaan kaupunkeja sitä vastaan taisteleville Somalian hallituksen ja Afrikan Unionin joukoille.

Al-Shabaab tekee silti edelleen nopeita terrori-iskuja erityisesti Mogadishuun. Viimeksi se teki verisen hyökkäyksen Afrikan unionin tukikohtaan Mogadishussa torstaina.

Järjestön tavoitteena on tehdä Somaliasta ankaraa islamilaista sharia-lakia noudattava valtio.

Palkkapussit paisuivat Ruotsissa tänä vuonna ja sama jatkuu 2015

Valaistuja hirvifiguureja.

Palkkojen nousu oli tänä vuonna kolmen prosentin tasolla ja samaa ennustetaan ensi vuodelle.

Valaistuja hirvifiguureja.

Työntekijöiden reaalipalkat nousivat tänä vuonna Ruotsissa noin kolme prosenttia. Samanlainen palkkojen nousu on nähty aiemmin 2000-luvulla Ruotsissa vain yhtenä vuonna, kertoo Ruotsin radio.

Keskimäärin kuukausipalkat nousivat Ruotsissa runsaat 900 kruunua kuukaudessa, eli noin 95 euroa. Koska inflaatio oli lähes nollassa, jäi palkankorotus työntekijän iloksi.

Ensi vuonna palkkojen nousu näyttäisi jatkuvan suunnilleen samaan tahtiin, kertoo Dagens Industri -lehti.

Lehti lainaa Swedbankin ennustetta, jonka mukaan kahden aikuisen muodostamassa esimerkkiperheessä tulot kasvaisivat 800 - 2 000 kruunua kuukaudessa. Koska kustannusten nousu on hidasta ja korkotasokin erittäin alhainen, käteen jäävä tulo kasvaisi jopa kolme prosenttia.

Talousasiantuntijat muistuttavat, ettei nopea palkkojen nousu ole yksinomaan myönteinen asia. Jos yritykset eivät voi nostaa tuotteidensa hintoja, on niiden karsittava muita menoja, jotta ne selviävät kasvavista palkkakustannuksista. Tämä voi merkitä heikentyvää työllisyystilannetta.

Kiinalaislähteet: Pohjois-Korean nettiyhteydet taas poikki

Pohjois-Korean maailmalle avautuva internetportaali Naenara.

Pohjois-Korea syyttää Yhdysvaltoja yhteyksien katkaisemisesta.

Pohjois-Korean maailmalle avautuva internetportaali Naenara.

Pohjois-Korean internet-yhteydet ovat taas poikki, kertoo kiinalainen uutistoimisto Xinhua. Myös mobiililaitteilla käytettävät 3g-yhteydet ovat olleet poikki.

Xinhuanin mukaan yhteydet katkesivat tänään lauantaina paikallista aikaa kello 19.30 ja ne olisivat edelleen poikki.

Pohjois-Korean nettiyhteydet ovat olleet poikki useita kertoja muutaman kuluneen päivän aikana. Maan poliittinen johto syyttää katkoksista Yhdysvaltoja.

Ukraina: Krimin liikennesululla estetään sabotaaseja

Sergei Aksjonov.

Krimin lähikaupungeissa Ukrainassa on viime päivinä ollut useita outoja pommiräjähdyksiä. Ukraina vie jälleen sähköä Krimille, mutta ei niin paljon kuin Krim tarvitsisi.

Sergei Aksjonov.

Ukrainan viranomaiset ovat perustelleet, miksi kaikki juna- ja bussiliikenne Krimille on pysäytetty.

Ukrainan hallituksen tiedottajan mukaan julkisen liikenteen pysäyttämisellä pyritään estämään tihutöiden tekijöitä pyrkimästä maahan.

– On suuri todennäköisyys, että sabotaasiryhmät yrittävät maahantuloa paikallisväestön sekaan soluttautuneina, sanoi tiedottaja Andriy Lysenko.

Krimin lähikaupungeissa on tapahtunut viime päivinä useita outoja pommiräjähdyksiä, joissa tosin kaikissa uhreiksi ovat jääneet vain pommeja kuljettaneet miehet. Kaksi räjähdystä on sattunut Krimiltä sadan kilometrin päässä sijaitsevassa Khersonissa ja yksi Mustanmeren rannalla Odessassa.

Lysenkon mukaan päätös liikenteen katkaisemisesta on väliaikainen.

Ukrainasta Krimille sähköä vain rajoitetusti

Ukraina on kuluneen viikon aikana katkaissut kokonaan sähkötoimitukset Krimille kaksi kertaa. Katkokset ovat aiheuttaneet vakavaa haittaa Krimin yhteiskunnalle.

Edellinen katkos oli eilen perjantaina. Tällä hetkellä Ukraina toimittaa Krimille sähköä 400 megawatin teholla, kun tarvetta olisi 650 megawatille.

Krimin viranomaiset joutuvatkin käyttämään ns. kiertäviä sähkökatkoja, joissa sähköt katkaistaan vuorotellen eri alueilta.

Paikallinen energiahallinto on saanut valtavasti vihaisia viestejä asukkailta. Asukkaat protestoivat erityisesti sitä, että he joutuvat kärsimään sähkökatkoista pidemmän aikaa kuin toisten seutujen asukkaat, kertoo Krimin polttoaine- ja energiaministeri Sergei Jegorov.

Ukraina on perustellut katkoksia sillä, että Krim on kuluttanut sähköä enemmän kuin sen allekirjoittama sopimus sallii.

Krimin presidentti Sergei Aksjonov pitää sähkötoimitusten katkaisemista Ukrainan poliittisena pelinä. Hän lupaa, että niemimaan omaa sähköntuotantokapasiteettia lisätään kattamaan koko oma tarve.

Tällä hetkellä Krimillä on neljä voimalaitosta, joista kolme toimii täydellä teholla. Neljännessä on teknisiä ongelmia ja se toimii vain ajoittain.

Vanhempien juominen on aina myös lapsen asia: "Nuorilla on koko ajan tuntosarvet pystyssä"

päihdeäiti, viina, äitiys

Alkoholismi ei aina tarkoita sitä, että ihminen menettää koko elämänsä hallinnan, putoaa pois työelämästä ja syrjäytyy. Myös "hyvien perheiden" vanhemmat voivat alkoholisoitua. Joka neljäs nuori kokee vanhempiensa alkoholinkäytön ongelmana, eikä juominen jää lapsilta koskaan huomaamatta.

päihdeäiti, viina, äitiys

Vanhemman päihdeongelma kielletään usein aktiivisesti koko perheen voimin. Kyseessä voi olla siisti, hyvästä työpaikasta kotiin lasten luo saapuva aikuinen, joka avaa viinipullon ruoan kanssa. Siinä samassa meneekin lasi toisensa perään. Sitten toinen pullo.

Ongelmajuomisen rajoista uskalletaan puhua Suomessa hyvin vähän. Juominen myös mielletään yksityisasiaksi. Se on aikuisen ihmisen oma asia, eivätkä vanhemmat usein myöskään ymmärrä alkoholiongelmansa vakavuutta.

Lasinen lapsuus teetti vuonna 2011 Taloustutkimuksella tutkimuksen, jossa selvitettiin nuorten suhtautumista vanhempiensa juomiseen. 12-18 vuotiasta vastaajista joka neljäs koki vanhempien juomisen aiheuttavan jonkinlaisia haittoja.

Vastaajat kokivat häpeää, inhoa ja pelkoa. Lasinen lapsuus -projektipäällikkö Minna Ilva kertoo, että heille tulee paljon yhteydenottoja nuorilta, joilla on perheessä pintapuolisesti kaikki asiat kunnossa. Vanhemmat ovat edelleen työelämässä ja tulotaso on hyvä. Ongelma ei katso sosiaalista statusta.

Vaiettu ongelma

– Kansainvälisissä tutkimuksissa puhutaan jo alkoholin passiivisista haitoista muille. Juomista on Suomessa pidetty yksilön asiana ja kunnia-asiana. Se ei kuulu kenellekään. Kun lapsi syntyy perheeseen, niin alkoholi alkaa olla sosiaalinen haitta kaikille, Perhekoti Pallon palvelujohtaja Sari Airas perustelee.

Airaksen melestä "viinin lipittelyn" kulttuuri on tullut Suomeen Etelä-Euroopasta, mutta osa suomalaisista ei noudata eteläeurooppalaista sivistynyttä annostelua alkoholin suhteen.

Perhekoti Pallossa nähdään, miten vahvasti vanhempien juominen vaikuttaa lapsiin. Lapsen järkkymätön uskollisuus vanhempaa kohtaan johtaa usein siihen, että salaisuudesta tulee taakka. Lapsi odottaa, pelkää ja lopulta selvittelee vanhempien kännissä syntyneitä riitoja. Juopunut aikuinen ahdistaa ja pelottaa lasta ja lopulta liiallinen alkoholin käyttö alkaa vaikuttaa lapsen ja vanhemman suhteeseen. Lapsen luottamus vanhempaa kohtaan kärsii.

Lapsi oppii vanhemman esimerkistä myös valehtelemaan ja piilottelemaan ikäviä asioita. Ongelmia aletaan käsitellä vasta täysi-ikäisenä. Kuitenkin jo alle kuusivuotialle lapselle koituvat haitat ovat monikerroksisia.

– Puhutaan isoista pyskososiaalisesta ongelmista, joita äidin juominen lapselle pysyvästi aiheuttaa. Näitä ovat muun muassa häpeän ja ahdistuksen tunteet, tapaturmariski, terveyshaitat ja somaattiset sairaudet, Airas listaa.

Juominen ei koskaan jää huomaamatta

Lasten ja nuorten harhauttaminen juomisen suhteen ei onnistu. Lasinen lapsuus -projektisuunnittelija Koko Hubaran mukaan lapset tarkkailevat seikkaperäisesti kodin tapahtumia ja ilmapiiriä.

– Nuoret pohdiskelee sitä, että nyt on joulu tulossa ja miten tässä käy. Vanhemmat ovat ennenkin luvanneet olla juomatta ja ovat silti juoneet. Tuleeko ilmiriita? Nuorilla on koko ajan tuntosarvet pystyssä joka suuntaan, Hubara muistuttaa.

Sari Airas on samaa mieltä Hubaran kanssa siitä, että lapset tunnistavat rajan oikean ja väärän alkoholinkäytön välillä.

– Kyllä meidän lapsilla kaikista tarinoista kuuluu se, ettei alkoholinkäyttö kuulu kotiin. Juhlissa se hyväksytään, mutta ei arkena. Arkijuominen ja kotona juominen ovat yleistyneet ihan hirveästi. Ennen mentiin kapakkaan ja nyt ollaan kotona. Mollemmat vanhemmat ottavat alkoholia ja tappelevat, Airas jatkaa.

Ensimmäinen askel on puhuminen

Sammontorin nuorisotilan nuoriso-ohjaaja Niina Ljungkvist törmää useita kertoja kuukaudessa tilanteeseen, jossa nuori alkaa spontaanisti kertoa vanhempiensa alkoholinkäytöstä. Nuoret eivät juurikaan hakeudu puhumaan nimenomaan kyseisestä aiheesta, mutta toisinaan toisesta aiheesta keskustelu päätyy vanhempien juomiseen.

Minna Ilva korostaa, että lapset syyttävät usein itseään vanhempien juomisesta. Lapsi saattaa kokea, että vanhempi juo, koska hän on tehnyt jotain väärin.

– Haluaisin muistuttaa, että lapsi tai nuori ei ole yksin. On muitakin samassa tilanteessa olevia ja verkosta löytyy vertaistukea. Lisäksi apua on aina saatavissa. Asioista voi ja pitää pystyä puhumaan, Ilva kertoo.

Verkon testit ja kysymykset auttavat huomaamaan, mikäli omaan alkoholinkäyttöön pitäisi kiinnittää huomiota. Airaksen neuvot alkoholin liikakäyttäjille ovat selkeät: puhu toiselle aikuiselle. Työterveyshuollossa, puolisolle, omalle vanhemmalle tai vaikka ystävälle.

– Kyllä kannattaa puhua ja ottaa esiin peilejä. Jos ystäväpiirissä ei ole muita kuin samalla tavalla alkoholia käyttäviä, niin se on hälyttävä merkki. Jos kaikki sosiaaliset suhteet ja vapaa-aika liikkuvat alkoholin ottamisen ympärillä, niin sekin on huono merkki, Airas muistuttaa.

Lapsi kaipaa selvin päin olevaa aikuista, joka haluaa tehdä lapsen kanssa asioita.

– Jos yhteistä tekemistä ei lasten kanssa ole, niin se on iso merkki siitä, että meidän aikuisten pitää tehdä jotain toisin, Airas toteaa.

Lapsille apua tarjoaa verkossa muun muassa A-klinikkasäätiön Varjomaailma.

Väistyvä Lonka: Kun sopimus on tehty niin pulinat pois

Valtakunnansovittelija Esa Lonka.

Vuodenvaihteessa eläköityvä valtakunnansovittelija Esa Lonka kehottaa työriitojen osapuolia purkamaan mahdollisen pahan mielensä seuraavalla sopimuskierroksella.

Valtakunnansovittelija Esa Lonka.

Työpöytäänsä siivoava valtakunnansovittelija Esa Lonka on pannut merkille, että silloin tällöin työriitojen osapuolet purnaavat jälkikäteen sopimusten sisällöstä.

– Minusta se on turhaa puhetta. Se olisi pitänyt sitten hylätä, pohtii Lonka ja muistuttaa, että itse osapuolet ovat kuitenkin sopimukset hyväksyneet.

Lonka on myös seurannut joulun alla käytyä keskustelua konsensuksesta. Hän muistuttaa, että sovitteluun on pakko tulla kun sovittelija kutsuu, mutta sovintopakkoa ei ole.

– Hyväksymällä sovintoehdotuksen osapuolet ovat yhtä mieltä siitä, miten asia ratkotaan ja siitä syntyy sopimus.

Raamisopimus kova paikka

Lonka ei aluksi halua asettaa neuvottelemiaan sopimuksia vaikeusjärjestykseen, mutta nostaa sitten itse esiin vuoden 2011 raamisopimuksen.

– Raamisopimuksen synty ratkottiin täällä valtakunnansovittelijan toimistossa, kun teknologian osapuolet joutuivat minun asiakkaikseni. Siinä oli muutaman päivän työnseisaus, mutta sitten sovintoehdotus hyväksyttiin. Sopimus oli raamin mukainen ja sitä kautta muutkin alat tulivat siihen mukaan, Lonka muistelee.

Ei neuvoja seuraajalle

Lonkaa seuraa vuoden alussa STTK:n edunvalvontajohtajan paikalta Bulevardille siirtyvä Minna Helle, joka on ensimmäinen nainen valtakunnansovittelijan virassa. Lonka ei halua lähteä seuraajaansa neuvomaan.

– Sovittelijan pesti on sellainen, että jokainen rakentaa siitä omanlaisensa. Tärkeintä on kuunnella osapuolia ja perehtyä tilanteeseen kunnolla, ennen kuin kehittelee mitään omia linjauksia, Lonka miettii.

Piirisovittelijan tehtävät jo 1980-luvulla aloittanut Lonka ehti olla valtakunnansovittelijana viisi ja puoli vuotta. Eläkkeelle jääminen nostaa esiin myös pientä haikeutta.

– Tuntuu että tämä tuli kuitenkin yllättäen, vaikka hyvin on tiennyt, että näin tapahtuu. Loppuvaiheessakin on vielä asiakkaita ja töitä riittänyt.

Japani elvyttää talouttaan kymmenillä miljardeilla

Maanjäristyksen aiheuttamia vaurioita Hakubassa

Suuria rahasummia käytetään pienyritysten ja maaseudun avustamiseen sekä luonnonkatastrofien jälleenrakennustyöhön. Näin Japani yrittää elvyttää asukkaiden ostovoimaa.

Maanjäristyksen aiheuttamia vaurioita Hakubassa

Japanin hallitus on hyväksynyt 3,5 biljoonan jenin eli noin 23 miljardin euron suuruisen elvytyspaketin taantumassa olevalle taloudelleen.

Maan pääministeri Shinzo Abe on joutunut ankaran arvostelun kohteeksi, koska hallitus nosti viime huhtikuussa kulutusveroa, mikä kärjisti talouden ongelmia. Toisaalta hallitus on saanut nuhteita siksi, että aikaisemmat elvytyspaketit ovat hyödyttäneet lähinnä suurkaupunkeja ja suuryrityksiä.

Tällä kertaa elvytys suuntautuu suurelta osin syrjäseutujen eduksi. Noin puolet elvytysrahasta on tarkoitettu Japania kohdanneiden luonnononnettomuuksien, kuten vuoden 2011 maanjäristyksen sekä viime talven maanvyöryjen jälleenrakennustyöhön. Rahaa annetaan myös paikallishallinnolle ja maakuntien vähävaraisten ihmisten ostokyvyn parantamiseen.

Pienyrityksiä tuetaan mm. vähentämällä niiden polttoainekuluja, jotka ovat nousseet Japanin jenin arvonlaskun takia.

Japanin talous on kutistunut kahden viime vuosineljänneksen ajan. Pääministeri Abe on luvannut lykätä hallituksen suunnittelemia uusia veronkiristyksiä ainakin lokakuulle.

Hae lisää

Tervetuloa Ylen mobiiliuutisiin!

Kokeilemme palvelun avulla millainen käyttöliittymä sopisi parhaiten uutisten, urheilun ja sään seuraamiseen mobiilikäytössä.

Otamme mielellämme vastaan palautettasi siitä, mikä palvelussa toimii jo hyvin ja mitä mielestäsi voisi vielä kehittää.

Liitä mukaan päätelaitteesi malli ja sähköpostiosoitteesi, jos tarvitset apua ongelmatilanteessa.

Lähetä palautetta:

Lähetä