Finnair peruu illan lennon Tel Aviviin

Matkustajat seuraavat lentotietojen muutoksia Ben Guriorin lentokentällä Tel Avivissa 22. heinäkuuta. Useat lentoyhtiöt ovat peruneet lentoja kaupunkiin.

Finnair ei lennä tiistai-iltana Tel Aviviin. Yhtiö perustelee päätöstä turvallisuussyillä.

Matkustajat seuraavat lentotietojen muutoksia Ben Guriorin lentokentällä Tel Avivissa 22. heinäkuuta. Useat lentoyhtiöt ovat peruneet lentoja kaupunkiin.

Finnair on perunut keskiviikkoiltaisen lentonsa Tel Aviviin.

Päätöksen perusteena on Finnairin tekemä turvallisuus- ja riskiarviointi ja Euroopan lentoturvallisuusviraston suositus olla lentämättä Tel Aviviin, Finnairista kerrotaan.

Seuraava lento Tel Aviviin on aikataulun mukaan perjantaina. Finnairin mukaan tämän lennon kohtalosta päätetään erikseen.

Suurimmat eurooppalaiset lentoyhtiöt ovat peruneet lentonsa Israeliin toistaiseksi. Yhdysvaltain ilmailuhallinto FAA on puolestaan kieltänyt kaikki lennot Yhdysvalloista Israeliin.

Joutuuko Särkänniemen delfinaario hakemaan uuden luvan? – Evira pitää delfinaariota enemmän sirkuksena kuin eläintarhana

Delfiinejä Särkänniemen delfinaariossa Tampereella. Kuva on otettu vuonna 2010.

Evira esitti tulkinnan Särkänniemen eläintarhaluvasta Oikeutta eläimille -yhdistyksen pyynnöstä. Toimiluvasta päättää aluehallintovirasto.

Delfiinejä Särkänniemen delfinaariossa Tampereella. Kuva on otettu vuonna 2010.

Elintarviketurvallisuusvirasto on antanut tulkinnan Särkänniemen delfinaarion toimiluvasta. Evira pitää delfinaariota enemmän sirkuksena kuin eläintarhana.

Oikeutta eläimille -yhdistys pyysi Eviralta tulkintaa Särkänniemen delfinaarion eläintarhaluvasta tämän vuoden alussa.

Maa- ja metsätalousministeriö on alun perin myöntänyt delfinaariolle eläintarhaluvan. Länsi-Suomen lääninhallitus on myöhemmin tarkistanut luvan.

Eläinsuojelulain mukaan Evira ohjaa ja valvoo lain täytäntöönpanoa ja noudattamista. Tässä tehtävässä Evira voi antaa tulkintoja eläinsuojeluasioissa.

Yhdistys vaatii mitätöimään toimiluvan

Eviran näkemyksen mukaan delfinaario vaikuttaisi enemmän eläinsuojelulaissa tarkoitetulta sirkukselta tai muulta vastaavalta näytökseltä kuin eäintarhalta, vaikka toiminnalla on myös eläintarhan piirteitä.

Luvan eläintarhan tai sirkuksen pitämiseen myöntää aluehallintovirasto. Eviralla ei ole toimivaltaa myöntää tällaisia lupia.

Oikeutta eläimille -yhdistys kertoo tiedotteessaan, että on tyytyväinen Eviran tulkintaan. Yhdistys vaatii aluehallintovirastoa mitätöimään delfinaarion nykyisen toimiluvan. Sen mielestä delfiinien käyttäminen sirkuseläiminä tulee lopettaa.

Tampereella kerätään nimiä kuntalaisaloitteeseen, joka vaatii kaupunkia tekemään selvityksen delfinaarion tulevaisuudesta.

Mentalisti Pete Poskiparta: En näe auroja, vaan harjoittelen

Pete Poskiparta.

Mentalisti Pete Poskiparta alleviivasi Ylen Aamu-TV:n lähetyksessä tänään keskiviikkona, että mentalismiin ei liity yliluonnollisia kykyjä. Tästä huolimatta mentalisti joutuu usein selittämään, ettei näe ihmisten ympärillä esimerkiksi auroja. Poskiparta on mukana suunnittelemassa skeptikkojen yhdistys Skepsis ry:n paranormaalien kykyjen testejä.

Pete Poskiparta.

Mentalismi ja skeptisyys eivät tunnu lainkaan mahdottomalta yhtälöltä, kun mentalisti Pete Poskiparta miettii suhdettaan horoskooppeihin tai jopa uskontoon.

– Aloitan esitykseni sanomalla, että minulla ei ole yliluonnollisia kykyjä eikä syntymälahjaa, vaan kaikki on kovan harjoittelun tulosta. Silti ihmiset tulevat kyselemään, että pystynkö lukemaan esimerkiksi auroista jotain. Joudun vastaamaan, etten tunne tällaista maailmaa ollenkaan, enkä edes usko siihen.

Suomalaisten skeptikkojen yhdistys Skepsis on luvannut 10 000 euron palkinnon sille, joka suorittaa paranormaalin ilmiön valvotuissa olosuhteissa. Poskiparta on mukana suunnittelemassa yliluonnollisia kykyjään testaavien kokeita. Yhdysvalloissa vastaava palkinto on miljoona dollaria.

– Näissä on se ongelma, että henkilöllä on usein hyvin vahva ymmärrys jostakin kyvystä. Valvonta kuitenkin vie kyvyn. Usein vika on sitten henkilön mielestä testissä, eikä testattavassa itsessään.

Mentalistien pelikenttä perustuu hiukan ristiriitaisestikin ihmisten tarpeeseen uskoa yliluonnolliseen ja kovan harjoittelun avulla opeteltuihin käytäntöihin.

Taikuus nähdään Poskiparran mukaan usein jonkinlaisena temppuna. Mentalismin taustalta taas voi löytää esimerkiksi perinteistä psykologiaa yhdistettynä muun muassa suggestioon ja muistitekniikoihin.

Pete Poskiparran vahvinta alaa on perinteinen psykologia mentalismissa. Psykologisesta näkökulmasta mentalisti voi esimerkiksi ennakoida ihmisen toimintaa tietynlaisessa tilanteessa.

Osaan mentalistien käyttämistä tekniikoista törmää Poskiparran mukaan väistämättä myös arkielämässä vaikkapa mainonnassa tai myyntitykkien sloganeissa.

– Kiinnostuin kymmenisen vuotta sitten pelikorteilla siitä, miten ihmiset valitsevat tiettyjä kortteja ja numeroita. Paineen alla pataässä tai herttarouva nousevat helposti esiin, eli tällaiset hienot ja komeat kortit. Sitten kiinnostuin väreistä, sitten tempuista ja metodeista. Lopulta totesin, että esitykseni koostuu enemmän mentalismista kuin taikuudesta.

Raja taikuuden ja mentalismin välillä on ajoittain häilyvä. Pete Poskiparta antaa ajoittain itselleen luvan tehdä myös taikatemppuja. Jopa niitä kaikkein perinteisimpiä narutemppujakin.

Asiantuntija: Myös Hamas on aiempaa vahvempi

SPR:n viestintäjohtaja Hannu-Pekka Laiho ja Maanpuolustuskorkeakoulun opettaja Antti Paronen.

Gazan konfliktissa kumpikin osapuoli on nyt aiempaa vahvempi, arvoi kapteeni Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulusta. Suomen Punaisen Ristin viestintäjohtajan mukaan Israel rikkoo Gazassa humanitaarista oikeutta.

SPR:n viestintäjohtaja Hannu-Pekka Laiho ja Maanpuolustuskorkeakoulun opettaja Antti Paronen.

Gazan taisteluiden voimakkuus johtuu osittain kummankin osapuolen voimistumisesta, arvioi kapteeni Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulusta Ylen Aamu-tv:n haastattelussa.

– Joukkojen suorituskyky on parempi verrattuna vuoden 2012 vastaavaan tilanteeseen. Myös Hamas on kehittynyt. Ei ole ihme, että siviiliurheja tulee.

Paronen arvioi, että Israelin maahyökkäyksen pontimena on erityisesti Hamasin parantunut aseistus.

– Rakettien toimintakyky on kasvanut huomattavasti, niiden kantama on jopa 150 kilometriä. Tämän toiminnan lamaannuttaminen on varmasti keskeinen tavoite.

Osapuolten voimasuhteet ovat silti yhä voimakkaasti epätasapainossa, mikä selittää Hamasin valitseman strategian.

– Sotilaallisesti israelin asevoimat on yksi alueen voimakkaimmista ja yksi maailman suorituskykyisimmistä armeijoista. Vastapuolella heillä on täysin epäsymmetrisesti toimiva joukko. On vain loogista, että tämän kaltaisella asutulla alueella Hamas suojautuu ihmismassojen, asutuskeskusten ja erilaisten laitosten taakse,  Paronen sanoo.

"Israel rikkoo kansainvälistä oikeutta"

Kesäkuun lopulta saakka kärjistynyt konflikti on Gazan kaistan asukkaat hyvin ahtaalle.

– Siviiliuhreja on tullut paljon, koska ihmisillä ei ole minne paeta, kertoo Ylen Aamu-tv:n haastattelema SPR:n viestintäjohtaja Hannu-Pekka Laiho.

Humanitaarinen tilanne alle 400 neliökilometrin kokoisella, kahden miljoonan asukkaan Gazan kaistalla on Laihon mukaan vaikea.

– Taistelut ovat katkaiseet osin sähköt ja vedet. Kaikki tarvikkeet mitä Gazassa tarvitaan, on pakko kuljettaa Israelista ja Israel kontrolloi Gazan rajapisteitä. Päivä päivältä tilanne muuttuu huonommaksi.

Useita sairaaloita on pommitettu ja sairaaloita tuhottu. Myös pakolaisia on paljon.

– Noin 100 000 ihmistä on paennut YK:n järjestämiin tilapäissuojiin, kuten kouluihin, mutta se että sinne saadaan myös vettä ja ruokaa, on todella hankalaa, Laiho kertoo.

Laihon mielestä Israelin toiminta Gazan kaistalla on ylimitoitettua ja rikko kansainvälistä oikeutta.

– Siellä rikotaan kansainvälistä humanitaarista oikeutta. Juuri tämä siviiliuhrien määrä on vastoin kansainvälisiä sopimuksia.

Separatisti italialaislehdelle: Ammuimme alas malesialaiskoneen

MH17-lennon alasammunnan jälkiä pellolla lähellä Grabovon kylää It'-Ukrainassa 22. heinäkuuta.

Alasammutun malesialaiskoneen uhreja juna-asemalla vartioinut mies avautui italialaisen Corriere della Seran toimittajalle.

MH17-lennon alasammunnan jälkiä pellolla lähellä Grabovon kylää It'-Ukrainassa 22. heinäkuuta.

Italialaisen Corriere della Sera -lehden toimittaja kertoo keskustelleensa maanantaina iltapäivällä Venäjä-mielisen kapinallisen kanssa Torezissa Itä-Ukrainassa.

Kyseinen nuorehko mies oli määrätty yksikkönsä kanssa kaupungin rautatieasemalle vartioimaan junaa, johon alasammutun malesialaiskoneen uhrit oli lastattu.

Asemalaiturilla vartiossa olevat kapinallistaistelijat eivät saamiensa käskyjen takia kertoneet nimiään tai arvoaan.

Italialaistoimittajan kanssa keskustellut kapinallinen kertoi viime viikon tapahtumista. Toimittajan mukaan ukrainalaismiehen kertomus on "viattomuudessaan ja yksinkertaisuudessaan merkittävä".

– Torstai-iltapäivänä komentajamme käskivät meidät kuorma-autoihin. Meidän piti ottaa mukaan aseemme ja runsaasti ammuksia. Ehkä noin kymmentä minuttia aiemmin olimme kuulleet taivaalta valtavan räjähdyksen. Komentajamme sanoivat meille, että 'Olemme juuri ampuneet alas yhden kiovalaisten fasistien lentokoneen'. Meitä käskettiin olemaan varovaisia, sillä osa lentokoneen miehistöstä oli saatujen tietojen mukaan pelastautunut laskuvarjolla. Taivaalla oli leijunut valkoisia esineitä. Taistelun mahdollisuus oli siis olemassa, sotilas kuvaili tapahtumia.

– Yksikkömme etsi laskuvarjoja maastosta ja puista. Yhtäkkiä näin metsäaukiolla lojuvaa metalliromua. Romun alla oli pienen tytön ruumis, hän oli korkeintaan viisivuotias. Tyttö makasi vatsallaan. Se oli hirveää. Silloin tajusin, että kyseessä oli siviilikone, ei armeijan kone. Ja että kaikki nämä kuolleet ihmiset olivat siviilejä. Auenneiden matkalaukkujen röykkiö vahvisti asian.

Siitä lähtien Venäjä-mieliset kapinalliset olivat vartiossa malesialaiskoneen turmapaikalla.

– Olimme valmistautuneet taisteluun ukrainalaissotilaiden kanssa, mutta löysimmekin kuolleita siviilejä. Kaikki nuo ihmisparat tavaroineen, jotka eivät taatusti kuuluneet armeijalle.

Italialaistoimittajalle puhunut kapinallinen kertoi olevansa 31-vuotias, Torezissa asuva kaivostyöläinen. Mies pysytteli nimettömänä saamiensa käskyjen mukaisesti. Hän suostui kuitenkin poseeraamaan valokuvassa kolmen kylmäkuljetusvaunun edessä, jotka oli tuoreeltaan sinetöity Etyjin toimesta.

Viime viikon torstaina Amsterdamista Kuala Lumpuriin matkalla ollut Malaysia Airlinesin lento MH17 ammuttiin alas Itä-Ukrainassa. Kaikki koneessa olleet 298 ihmistä kuolivat.

Analyytikko: Microsoftilta tullaan vielä näkemään uusia organisaatiomuutoksia

Microsoftin päämaja Redmondissa, Washingtonissa, heinäkuussa 2014.

Pohjolan Hannu Rauhalan mukaan heikosta tuloksesta kärsivän tietotekniikka-alan jättiläisen intresseissä on yksinkertaistaa tuotevalikoimaansa ja keskittyä erityisesti pilvipalveluihin, joista yhtiö on saanut kasvua viime aikoina.

Microsoftin päämaja Redmondissa, Washingtonissa, heinäkuussa 2014.

Microsoftin myöhään tiistai-iltana julkiseman osavuosituloksen heikkous ei tullut yllätyksenä Pohjolan seniorianalyytikko Hannu Rauhalalle.

– Tämä oli linjassa markkinoiden odotusten kanssa, Rauhala arvioi Yle aamu-tv:n lähetyksessä.

Rauhalan mukaan Microsoftilla oli kyllä tiedossa, että tappiollisen Nokian puhelinliiketoiminnan hankinta tulisi näkymään kielteisesti yhtiön tuloksessa lyhyellä aikavälillä.

– Nokiasta tuli Microsoftille kuluja, ja se oli kyllä tiedossa, että puhelinliiketoiminta tulee olemaan tappiollista. Yhtiön tavoitteena on, että voitolliseen tulokseen päästäisiin tilivuoden 2016 aikana.

Analyytikon mukaan Microsoftilta on vielä tulevaisuudessakin odotettavissa mahdollisia organisaatiouudistuksia, sillä monella alueella tappioita kärsivän yrityksen intresseissä on uudistuminen kautta linjan. Erityisesti yhtiön uskotaan jatkavan pilvipalveluihin satsaamista.

– Microsoftin kannattavuus ei ole sitä, mitä pitäisi. On tullut sellaista viestiä, että yhtiö selkeästi haluaa yksinkertaistaa tuotevalikoimaansa ja panostaa pilvipalveluihin, jotka tällä hetkellä ovat se kasvava ala. Varmaan tullaan vielä näkemään organisaatiomuutoksia, Rauhala arvioi.

Tarjolla tänään: Lisää hellettä ja aurinkoa

Keskiviikon sää.

Lämpötila kohoaa monin paikoin hellelukemiin, lännessä jopa 30 asteen tietämille.

Keskiviikon sää.

Korkeapaine vaikuttaa Suomen säähän ja suurimmassa osassa maata sää on poutaista ja aurinkoista sekä helteistä.

Keskiviikkona sade- ja ukkoskuuroja tulee paikoin maan keskiosassa itäpainotteisesti. Muualla on enimmäkseen aurinkoista ja lämpötila kohoaa monin paikoin hellelukemiin, lännessä paikoin 30 asteen tietämille.

Torstaiksi poutaantuu entisestään ja lähinnä maan etelä- ja keskiosassa tulee paikoin iltapäivällä sadekuuroja. Hellelukemia esiintyy samoilla alueilla kuin keskiviikkona ja lämpimimmät seudut löytyvät maan länsi- ja lounaisosista.

Asunto-ilmoitusten kummajainen: Mikä ihmeen edustusasunto?

Korkojen odotetaan nousevan edelleen.

Asuntojen myynti-ilmoituksessa iskee silloin tällöin silmään edustusasunto-määritelmä. Kokenut kiinteistönvälittäjä sanoo, että kyse on normaalia parempitasoisesta asunnosta, joka on kuitenkin tarkoitettu asumiseen. Puhtaasti pelkästään edustuskäyttöön tarkoitettuja asuntoja ei juurikaan ole markkinoilla.

Korkojen odotetaan nousevan edelleen.

Asuntoilmoittelussa käytetään useita asunnon kuntoa ilmaisevia sanoja. Välillä vilahtaa ilmoituksissa myös termi edustusasunto.

– Tämä liittyy lähinnä printti-ilmoitteluun,  joka on tosin vähentynyt viime vuosina ja jatkossa ehkä vähenee edellleen. Asunnon kunnon kuvaileminen lyhyesti erityisesti printissä on vaativaa. Ja suomalainen myös vierastaa luxus-sanoja, selventää Länsi-Suomen OP-kiinteistökeskuksen toimitusjohtaja Pertti Ramstedt.

– Itse ymmärrän, että termillä edustusasunto pyritään kuvaamaan, että asunto on normaalia paremmin varusteltu, korkeatasoinen, usein iso ja varsin uusikin asunto.

Edustusasunnot tarkoitettu asumista varten

Edustusasunnosta tulee mielikuva, että sitä käytettäisiin pelkästään edustukseen. Kokenut kiinteistönvälittäjä kuitenkin pitää tällaista hyvin harvinaisena.

– Kyllä niissä asutaan. Eihän Suomessa tai ainakaan Porissa ole asuntoja, jotka olisivat vain edustuskäytössä. Ja oikeastaan sitten termin pitäisi olla edustustila. Niitä on aina silloin tällöin myynnissä: esimerkiksi saunatila tai talon ylempiin kerroksiin rakennettu edustustila.

Kuvat korvaavat ylistyssanat

Asuntojen myynti-ilmoituksissa ja -esitteissä niitä tuunataan sanallisesti mahdollisimman houkutteleviksi. Tämän pitkän linjan kiinteistövälittäjä myöntää, mutta painottaa, että viime vuosina netti kuvineen on muuttanut oleellisesti kohteiden markkinointia.

– Netissä kuvat kertovat minkälainen asunto on, eikä tällaisia ylisanoja ole niin paljon kuin ehkä aikaisemmin on ollut, sanoo alalla yli 30 vuotta ollut toimitusjohtaja Ramstedt.

Mutta kohteeseen pitää edelleen mennä paikan päälle?

– Se on edelleen oleellinen juttu. Voit ostaa vaikkapa kallista elektroniikkaa,  arvokkaita kodintarvikkeita tai kymmeniätuhansia maksavan pallotuolin suoraan netistä mutta välittäjän homma on edelleen nousta maailman tappiin täältä ja mennä näyttämään asuntoa, vaikka netissä olisi kuinka paljon tietoa.

Kiinalaismies kuoli paiseruttoon

Kartta Yuymenin sijainnista.

Kiinan valtion uutistoimisto Xinhuan mukaan osia miehen kotikaupungista on määrätty karanteeniin.

Kartta Yuymenin sijainnista.

Osia Pohjois-Kiinassa sijaitsevasta Yumenin kaupungista on määrätty karanteeniin paiseruttokuoleman takia. Asiasta kertoi Kiinan virallinen uutistoimisto Xinhua.

Mies kuoli ruttoon heinäkuun 16. päivä.

Kiinalaisviranomaisten mukaan miehen kanssa tekemissä olleet 151 ihmistä on otettu tarkkailuun tartuntaepäilyn takia. Kaikkien karanteeniin määrättyjen terveydentilan kerrotaan olevan hyvä.

Osia Yumenin kaupungista on kuitenkin eristetty kymmenellä tiesululla.

Tapausta tutkineet viranomaiset uskovat paiseruttoon kuolleen miehen saaneen tartunnan murmelista. Tauti on jyrsijöillä yleinen ja voi levitä ihmiseen kirppujen välityksellä.

Mustaksi surmaksi kutsuttu paiseruttoepidemia tappoi 1300-luvulla 50 miljoonaa ihmistä eli melkein kolmasosan Euroopan väestöstä.

Kaupunkien bussiliikenne myllättiin – työmatkalaisilla riittää opeteltavaa

Matkustajia pysäkillä Lahdessa, tyttö tutkii aikataulua.

Monessa kaupungissa linja-autoliikenteen aikataulut, hinnat ja reitit, muiden muassa, ovat vaihtuneet kesällä. Pääasiassa ruuhka-Suomen ulkopuolella näkyvä muutos on sujunut vaihtelevasti.

Matkustajia pysäkillä Lahdessa, tyttö tutkii aikataulua.

Heinäkuun alussa raukesi monen liikennöitsijän yksinoikeus linjaansa. Kilpailun avautumisen myötä sekä kaupunki- että kaukoliikenteeseen tuli uusia yrittäjiä. Samalla pantiin uusiksi reittejä ja aikatauluja - muiden muassa. 

– Ainakin Jyväskylässä bussin väri muuttui vihreäksi. En muuten kauheasti muutosta huomaa, pitkään alalla ollut liikennöitsijä Risto Töysä sanoo.

Töysän mielestä lakimuutos sekä näivettää entisestään maaseutuliikennettä että lisää kuntien kustannuksia.

Kyse on vuonna 2009 voimaan tulleesta, uudesta joukkoliikennelaista, jonka siirtymäajan sopimuksista valtaosa nyt umpeutui. Kaupunkiliikenteessä myllerrys tuntuu lähinnä ruuhka-Suomen ulkopuolella, sillä pääkaupunkiseudulla joukkoliikennettä on kilpailutettu jo vuosia.

Kuntarajat nurin

Kokonaiskuvaa lakimuutoksen vaikutuksista kaupunkiliikenteeseen on vaikea muodostaa. Näyttäisi siltä, että paikoin matkustajat ovat hyötyneet muutoksista.

– Pirkkalassa tuli käyttöön sama taksa kuin Tampereella ja nuorisohinnatkin tuli käyttöön. Turun kehyskunnat pääsivät samaan taksakategoriaan kuin Turku. Siinä mielessä matkustajille tuli aika iso muutos, liikenteeseen erikoistunut tutkimuspäällikkö Hanna Kalenoja Tampereen teknillisestä yliopistosta kertoo.

Lahden seudulla puolestaan vuoroja lisättiin, ajoneuvot vaihtoivat väriään sinisiksi ja lähes kaikki linjat kulkevat sekä tulevan matkakeskuksen että torin kautta. Sekaannuksestakin kerrotaan. Esimerkiksi Oulussa rahaa ja valmisteluaikaa oli liian vähän, minkä takia esimerkiksi aikataulut puuttuivat pysäkeiltä.

Älyliikenteellä poistuu bussipula?

Liikennöitsijät pinnistelevät pitääkseen harvaan asuttujen seutujen linjat kannattavina. Tarvittaessa alueviranomaiset voivat käyttää valtiolta saamaansa, korvamerkkityä rahaa kuntalaisten kyytipalvelujen hankintaan. Tuo tukipotti ei ole Kalenojan mukaan ainakaan kasvamassa. Liikenne- ja viestintäministeriössä etsitään suurennuslasilla vaihtoehtoja.

– Me yritämme katsoa koko joukkoliikennemarkkinaa, ei pelkästään linja-autoliikennettä. Kuinka mahdollisesti pystytään hyödyntämään takseja, pienempiä linja-autoja ja jopa yhdistämään joillakin alueilla muitakin kuljetuksia, liikennemarkkinat-yksikön päällikkö Tero Jokilehto.

Maaseudulla pitäisi ottaa mallia pääkaupunkiseudulla esimerkiksi älypuhelimella toimivasta kutsubussipalvelusta, tutkimuspäällikkö Hanna Kalenoja sanoo.

– Älyliikenteen sovellukset, erilaiset fiksut tilaustoimitusjärjestelmät, joissa kootaan yhteen kyytejä ovat keinoja, joilla pystyttäisiin peruspalvelutasoa tuomaan haja-asutusseudullekin.

Kirkon erimielisyydet vaikeuttavat rippikoulujen seksuaalikasvatusta – "Ei ole yhtä selkeää vastausta, jonka voisi nuorille antaa"

Kansainvälinen rippileiri Keuruulla

Rippikoulujen työntekijät kaipaavat kirkolta selkeämpiä linjauksia seksuaalikasvatuksen tueksi. Erityisen vaikeiksi koetaan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin liittyvät kysymykset sekä kysymykset siitä, milloin olisi hyvä aika harrastaa seksiä ensimmäisen kerran. Kirkkohallituksen asiantuntija Jarmo Kokkonen toivoo, että rippikouluissa huomioitaisiin paremmin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt.

Kansainvälinen rippileiri Keuruulla

Rakkaus, ystävät ja ihmissuhteet. Nämä ovat espoolaisnuorten mielestä rippikoulun seksuaalikasvatuksen tärkeimpiä teemoja.

– Rakkaus on tärkeä, sillä se on niin laaja ja monipuolinen, sanoo Espoon ruotsinkielisen seurakunnan rippikoulussa Espoon Suvisaaristossa ollut Niklas Wilen.

Rakkaus on mieluisa ja tärkeä teema myös työntekijöille.

– Seksuaalikasvatus koetaan mukavaksi, koska se on luonteva osa elämää ja näin myös luonteva osa rippikoulua, sanoo Suvisaariston rippikoulua vetämässä ollut Espoon ruotsinkielisen seurakunnan kappalainen Kira Ertman.

Rippikoulun seksuaalikasvatus perustuu kirkon näkemyksiin perhe- ja seksuaalieettisistä kysymyksistä. Ongelmana on, että kirkon kanta muodostuu pienistä puroista ja erilaisista kannanotoista.

Kira Ertman on tutkinut rippikoulun työntekijöiden ajatuksia seksuaalikasvatuksesta. Vaikeimmiksi koettiin nimenomaan aiheet, joista kirkolla ei ole selkeää kantaa, kuten esimerkiksi sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt.

– Vaikeana osa kokee sen, ettei ole yhtä selkeää vastausta, jonka voisi nuorille antaa. Viime aikoina arkkipiispa Kari Mäkisen ja Helsingin piispan Irja Askolan lausunnot ovat olleet hyvin selkeitä viestejä meille työntekijöille. Siinä suhteessa tilanne on helpottunut, Ertman sanoo.

Arkkipiispa Kari Mäkinen pyysi heinäkuun alussa homoseksuaaleilta anteeksi heidän kirkolta saamaansa kohtelua. Helsingin piispa Irja Askola on puolestaan kertonut kannattavansa sukupuolineutraalia avioliittolakia.

Kristillinen avioliitto painottuu opetuksessa

Piispainkokouksen hyväksymässä rippikoulusuunnitelmassa todetaan, että seksuaalikasvatuksen keskeisiä sisältöjä ovat muun muassa oman seksuaalisen identiteetin löytäminen, suhde omaan ja toisen seksuaalisuuteen, suhde toiseen sukupuoleen, avioliitto ja perheen perustaminen.

Kristillisen avioliiton merkitystä painotetaan myös rippikoulujen opetusmateriaaleissa. Kira Ertmanin mukaan monia työntekijöitä askarruttaakin se, miten seksiä ja avioliittoa tulisi nuorten kanssa käsitellä.

– Monilla on sellainen käsitys, että kirkko käskee odottamaan avioliittoon asti, mutta se ei ole realistista nuorille. Siinä on ristiriita kirkon työntekijänä, että mitä pitäisi sanoa.

Kirkkohallituksen asiantuntija, tutkija Jarmo Kokkonen muistuttaa, että kun rippikoulussa puhutaan avioliitosta, on syytä muistaa, että rippikoululaiset tulevat hyvin erilaisista taustoista. Perinteisen ydinperheen malli pätee yhä harvemman leiriläisen kohdalla.

– Ihanteellinen ajatus koko elämän kestävästä parisuhteesta voi olla esillä, mutta samalla pitää muistaa, että se ei ole ainoa malli, jonka ihminen voi elämässään käydä läpi.

"Kirkko tarvitsee opastusta"

Avioliiton merkityksen korostaminen opetuksesta johtaa helposti tilanteeseen, jossa perinteiset sukupuoliroolit korostuvat ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ajetaan marginaaliin.

– Kirkko ja muut kasvatusinstituutiot tarvitsevat opastusta. Heteronormatiivisuudesta pitäisi siirtyä sukupuolisensitiivisyyteen. Se mikä erityisesti näyttäisi puuttuvan, on interseksuaalisuuden ja -sukupuolisuuden käsittely ja siihen me tarvitsemme lisäkoulutusta, Kokkonen sanoo.

Kokkonen ja Ertman sanovat, että rippikoulun seksuaalikasvatuksen kipupisteet on tiedostettu. Molempien mielestä paras keino henkilökunnan osaamisen parantamiseksi on koulutus.

Joidenkin seurakuntien rippileireillä on esimerkiksi käynyt puhumassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia edistävän järjestön Setan vapaaehtoisia.

– Tilanne on kokonaisuutena hyvä. Keskeinen viesti on se, että nuori saa olla sitä, mitä hän on. Toki vielä löytyy kehittämisen ja ymmärtämisen kohteita, Ertman sanoo.

Avoin ilmapiiri mahdollistaa arkojenkin aiheiden käsittelyn

Kokkonen muistuttaa, että tutkimusten mukaan nuoret ovat tyytyväisiä rippikoulun ilmapiiriin. Tämä antaa rippikoululle etulyöntiaseman seksuaalikasvatuksessa esimerkiksi koulun terveystiedon tunteihin verrattuna.

– Rippikoulun vahvuus kiteytyy usein siihen, että siellä muodostuu ilmapiiri, jossa voi puhua aroistakin teemoista. Tilanne on eri koulussa, jossa ei muodostu niin tiivistä ryhmää.

Saman on huomannut myös Suvisaariston rippikoululainen Celinn Westerholm.

– Joistain asioista on pystynyt puhumaan paremmin, kun on ollut esimerkiksi vain tytöt samassa ryhmässä.

Myös Rainer Caloanderin mielestä on hyvä, että asioita on käsitelty sekä tyttöjen ja poikien omissa ryhmissä että sekaryhmissä.

– Poikien kanssa voi puhua avoimemmin, mutta tyttöjen kanssa on hyvä, kun saa molempien osapuolten näkemyksen mukaan.

Jutussa on käyetty lähteenä myös Emmi Kemppaisen pro gradu -työtä Rippikoulun oppikirjojen seksuaali- ja perhe-etiikka.

Ruotsalaismiehen nimenmuutos meni läpi – vaikkei hän ollut hakenut sellaista

Ensin asia nauratti, mutta sitten miehen hymy hyytyi, kirjoittaa ruotsalaislehti.

Robin Lidvall sai heinäkuisena maanantaina Ruotsin verovirastosta kirjeen, jossa todettiin, että 23-vuotiaan Robinin nimenmuutoshakemus oli hyväksytty, kertoo ruotsalaislehti Expressen.

Robin Lidvallin uusi nimi on nykyään Slobodan Vladislavus Larva Dick Robin Lidvall.

Hulluinta nimimuutoksessa on se, ettei Lidvall ollut hakenut sellaista.

– Ensin nauroin asialle, koska vaikuttaa siltä, että joku on tehnyt nimulle käytännön pilan, Lidvall kertoi.

Mutta sitten hymy hyytyi, sillä kyseessä saattoi olla myös kavallusyritys. Lidvall otti yhteyttä verovirastoon ja kertoi, ettei ollut hakenut nimenmuutosta.

Hänet ohjattiin poliisin puheille.

– Tein rikosilmoituksen asiakirjaväärennöksestä. Virallisen ilmoituksen jälkeen veroviranomaiset pystyivät ottamaan asiani käsittelyyn ja ryhtyä toimiin oikean nimeni palauttamiseksi.

Lidvallia ärsyttää asioiden oikaisemiseksi puhelinjonoissa ja poliisilaitoksella käytetty aikamäärä.

– On naurettavaa, että nimenmuutoksen voi tehdä näin helposti. Onneksi minulla ei ollut mitään matkasuunnitelmia näille päiville.

Peter Johansson Ruotsin veroviraston Norrköpingin väestörekisteritoimistosta pahoittelee tapahtunutta. Hänen mukaansa veroviranomaisilla ei ole mahdollisuutta tarkistaa jokaista nimenmuutoshakemusta.

– Meillä ei ole resursseja henkilöllisyyden tarkastamiseksi. Järjestelmä perustuu siihen, että ihmiset ovat rehellisiä nimenmuutostensa suhteen, Johansson toteaa.

Robin Lidvall saanee oikean nimensä takaisin parin viikon kuluttua.

Finnairilta päätös Israelin-lennosta aamupäivän aikana

Matkustajat seuraavat lentotietojen muutoksia Ben Guriorin lentokentällä Tel Avivissa 22. heinäkuuta. Useat lentoyhtiöt ovat peruneet lentoja kaupunkiin.

Finnair päättää tänään keskiviikkona aamupäivän aikana, peruuko se lentonsa Israeliin. Euroopan lentoturvallisuusvirasto suosittelee Tel Avivin lentokentän välttämistä.

Matkustajat seuraavat lentotietojen muutoksia Ben Guriorin lentokentällä Tel Avivissa 22. heinäkuuta. Useat lentoyhtiöt ovat peruneet lentoja kaupunkiin.

Finnair pohtii vielä omaa kantaansa samalla, kun useat muut lentoyhtiöt ovat peruneet lentonsa Israeliin rakettivaaran vuoksi.

Euroopan lentoturvallisuusvirasto suosittelee Tel Avivin lentokentän välttämistä. Suurimmat eurooppalaiset lentoyhtiöt ovat peruneet lentonsa Israeliin toistaiseksi. Yhdysvaltain ilmailuhallinto on kieltänyt kaikki lennot Yhdysvalloista Israeliin.

Finnair tekee päätöksen asiassa aamupäivän aikana, kertoo yhtiön viestintä- ja yhteiskuntavastuujohtaja Arja Suominen. Finnairin seuraavan lennon Tel Aviviin on määrä lähteä tänään illalla kello 19.30 Helsinki-Vantaan lentoasemalta.

Nainen ja mies kuolivat ampumisessa Kiteellä

Kartta Kiteen sijainnista.

Poliisipartio löysi kuolleet tiistai-iltana. Ensitietojen mukaan tekoihin ei liity ulkopuolisia henkilöitä.

Kartta Kiteen sijainnista.

Kiteellä Pohjois-Karjalassa nainen ja mies kuolivat ampumavälikohtauksessa tiistaina, kertoo poliisi.

Hälytyskeskus sai tiistai-iltana puoli kahdeksalta ilmoituksen kahdesta laukauksesta ja naisen kirkumisesta Kiteen Ruppovaarassa. Useita poliisipartioita hälytettiin paikalle.

Poliisit löysivät omakotitalon pihalta kuolleen naisen ja myöhemmin omakotitalon tarkastuksen yhteydessä kuolleen miehen.

Poliisin ensitietojen mukaan tekoihin ei liity ulkopuolisia henkilöitä. Tapahtumapaikan tekninen tutkinta on aloitettu, ja sen arvioidaan kestävän aamuun saakka.

Itä-Suomen poliisi tiedottaa asiasta tarkemmin keskiviikkona iltapäivällä.

Bagdadissa tuhoisa autopommi-isku – ainakin 23 kuollut

Itsemurhapommi räjähti poliisin tarkastuspisteellä. Islamilainen valtio -ryhmittymä on viime kuukauden aikana ilmoittautunut useiden samankaltaisten iskujen tekijäksi.

Irakin pääkaupungissa Bagdadissa tapahtui tiistaina tuhoisa autopommi-isku. Poliisi- ja sairaalalähteiden mukaan isku vaati 23 ihmisen hengen, ja ainakin 40 ihmistä loukkaantui.

Pommi räjähti poliisin tarkastuspisteella kaupungin pohjoisosassa shiiamuslimien asuttamalla alueella. Toistaiseksi ei tiedetä, kuka on vastuussa iskusta.

Laajoja alueita Irakista vallannut islamistiryhmittymä Islamilainen valtio on viime kuukauden aikana ottanut vastuun useista pääkaupungin alueella tehdyistä pommi-iskuista. Ryhmä ilmoitti kesäkuussa perustaneensa islamilaisen kalifaatin alueelle, joka kattaa osia Syyriasta ja Irakista. Siihen asti se käytti nimeä ISIS.

Yhdysvaltalaislähteet: Todennäköisesti separatistit ampuivat turmakoneen alas vahingossa

Heinäkuun 22. päivä julkaistu satelliittikuva näyttä HM17-lennon putoamispaikan Itä-Ukrainassa.

Yhdysvallat ei julkistanut uusia todisteita ohjuksen laukaisusta tai separatistien syyllisyydestä.

Heinäkuun 22. päivä julkaistu satelliittikuva näyttä HM17-lennon putoamispaikan Itä-Ukrainassa.

Yhdysvaltalaisen tiedustelulähteen mukaan on todennäköistä, että Itä-Ukrainan separatistit ampuivat Malaysia Airlinesin koneen alas vahingossa.

Nimettömänä puhunut tiedusteluviranomainen kertoi tiedotustilaisuudessa, että tähän mennessä kerätyt todisteet viittaavat siihen, että separatistit pudottivat malesialaiskoneen SA-11-ilmatorjuntaohjuksella. Ohjusjärjestelmä tunnetaan Venäjällä nimellä Buk.

– Todennäköisin selitys on... se, että kyseessä oli vahinko, tiedusteluviranomainen sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Hänen mukaansa on edelleen epäselvää, "kuka veti liipaisimesta". Yhdysvalloilla on tiedustelulähteen mukaan todisteita siitä, että Venäjä on kouluttanut kapinallisia ja luovuttanut heille raskaita aseita, myös ilmatorjunta-aseita. Yhdysvallat ei kuitenkaan voi todistaa, että juuri SA-11-ohjuksia olisi kuljetettu Ukrainaan ja että Venäjä olisi kouluttanut kapinallisia niiden käyttöön.

Yhdysvaltalaislähteen mukaan ei silti ole uskottavaa, että Ukrainan hallitus olisi pudottanut koneen, koska sillä ei ole ohjusjärjestelmiä separatistien hallitsemalla alueella. Lähde sanoi, että ensin hallituksen joukkojen olisi pitänyt taistella tiensä alueelle, sitten ampua matkustajakone alas ja sen jälkeen taistella jälleen tiensä pois separatistien hallitsemalta alueelta.

– Se ei ole minun mielestäni todennäköinen skenaario, tiedusteluviranomainen sanoi.

Yhdysvallat lupasi tiistaina julkistaa lisää tiedustelutietoja, jotka tukevat teoriaa siitä, että malesialaiskone pudotettiin ohjuksella, joka ammuttiin kapinallisten hallussa olevalta alueelta. Lisää teknisiä todisteita ei kuitenkaan toistaiseksi julkistettu. Viime torstaina tapahtuneessa lentokoneen maahansyöksyssä kuoli 298 ihmistä.

Applen tulos parani yhtä matkaa iPhone-myynnin kanssa

Applen työntekijät palvelivat asiakasta juuri avatussa Applen Espanjan-lippulaivamyymälässä Madridissa 21. kesäkuuta.

Kesäkuussa päättyneen vuosineljänneksen liikevoitto oli 7,7 miljardia dollaria. Yhtiön tuotteiden myynti Kiinassa kasvoi huomattavasti.

Applen työntekijät palvelivat asiakasta juuri avatussa Applen Espanjan-lippulaivamyymälässä Madridissa 21. kesäkuuta.

Tietotekniikkayhtiö Applen tulos nousi kesäkuussa päättyneellä vuosineljänneksellä noin 7,7 miljardiin dollariin eli 5,7 miljardiin euroon. Parannusta vuodentakaiseen tuli 11,6 prosenttia.

Apple ilmoitti myyneensä vuosineljänneksen aikana 35,2 miljoonaa iPhonea, mikä on 13 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Myöhään tiistaina julkaistussa osavuosikatsauksessa ei kerrottu mitään seuraavan iPhone-mallin julkaisusta, vaikka useiden raporttien mukaan Apple on kehittämässä suuremmalla näytöllä varustettua versiota puhelimesta.

Myös liikevaihto kasvoi kuusi prosenttia 37,4 miljardiin dollariin eli 27,6 miljardiin euroon. Kasvu jäi kuitenkin odotuksia alhaisemmaksi, sillä iPad-tablettien myynti laski vuodentakaisesta yli yhdeksän prosenttia. Neljänneksen aikana iPadeja myytiin 12,3 miljoonaa.

Applen tuotteet tekivät kauppansa erityisesti Kiinassa, missä iPhone-puhelinten myynti lisääntyi 48 prosenttia ja Mac-tietokoneiden 39 prosenttia.

Osavuosikatsauksen lisäksi tiistaina tuli julkiseksi Applen Yhdysvalloissa hakema patentti, joka tuki huhuja siitä, että Apple on suunnittelemassa älykelloa. Patenttia haettiin rannehihnalle, jossa on mahdollisesti kosketusnäyttö, ja joka on langattomasti yhteydessä älypuhelimen kaltaiseen mobiililaitteeseen.

Microsoftilta odotettua heikompi tulos – Nokian puhelimet tappiollisia

Microsoftin päämaja Redmondissa, Washingtonissa, heinäkuussa 2014.

Yhtiön liikevoitto putosi huhti–kesäkuussa 4,6 miljardiin dollariin. Nokialta ostettu puhelinliiketoiminta tuotti lähes 700 miljoonan dollarin tappiot sen jälkeen, kun se siirtyi lopullisesti Microsoftille 25. huhtikuuta.

Microsoftin päämaja Redmondissa, Washingtonissa, heinäkuussa 2014.

Yhdysvaltalaisen ohjelmistojätti Microsoftin huhti–kesäkuun tulos kärsi Nokian puhelinliiketoiminnan ostamisesta. Myöhään tiistaina julkaistun osavuosikatsauksen mukaan yhtiön liikevoitto oli odotettua heikompi, 4,6 miljardia dollaria eli noin 3,4 miljardia euroa. Tulos laski seitsemän prosenttia viimevuotisesta.

Nokian puhelinliiketoiminta aiheutti Microsoftille 692 miljoonan dollarin eli noin 514 miljoonan euron tappiot sen jälkeen, kun se siirtyi yhtiön omistukseen 25. huhtikuuta. Puhelinliiketoiminnan liikevaihto oli tuona aikana 1,99 miljardia dollaria.

Lumia-älypuhelimia myytiin 5,8 miljoonaa kappaletta.

Microsoftin koko liikevaihto huhti–kesäkuussa oli hiukan odotettua suurempi, 23,4 miljardia dollaria. Liikevaihto kasvoi viime vuodesta 18 prosenttia pilvipalvelujen menestyksen vauhdittamana.

Microsoft ilmoitti viime viikolla vähentävänsä maailmanlaajuisesti 18 000 työpaikkaa. Vähennyksistä 12 500 henkilöä kohdistuu entisiin nokialaisiin. Yhtiön toimitusjohtajan Satya Nadellan mukaan vähennykset toteutetaan seuraavan vuoden kuluessa.

Nokia kertoi viime syksynä myyvänsä matkapuhelinliiketoimintansa Microsoftille 5,44 miljardilla eurolla. Kauppa saatiin päätökseen huhtikuun lopulla.

Hollantilaistutkijat: Ukrainan koneturman uhreja ilmeisesti luovutettu luvattua vähemmän

Harkovaan tiistaina matkanneessa junassa on hollantilaistutkijoiden tietojen mukaan 200 ihmisen jäännökset, kun kapinalliset olivat luvanneet luovuttaa 282 ihmisen ruumiit.

Hollantilaisten asiantuntijoiden mukaan Itä-Ukrainan kapinalliset ovat luovuttaneet heille vähemmän malesialaiskoneen uhreja kuin olivat luvanneet, uutistoimisto AFP kertoo.

Kapinallisten hallitsemalta alueelta lähteneessä junassa on heidän laskujensa mukaan vain 200 ihmisen jäännökset, kun kapinalliset sanoivat maanantaina luovuttaneensa 282 uhrin ruumiit.

Hollantilaisryhmää johtava Jan Tuinder sanoo Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan, että he ovat saaneet tiedon luotettavalta lähteeltä, joka oli paikalla, kun ruumiita vietiin junaan. Tuinderin mukaan määrä voi kuitenkin nousta, kun kuolinsyyntutkijaryhmät käyvät läpi junan kylmävaunut.

Tuinder sanoo, että heidän täytyy mennä takaisin turmapaikalle uutta etsintää varten.

– Emme lähde ennen kuin kaikki jäännökset on viety maasta, hän sanoo BBC:n mukaan.

Kaikkiaan turmassa kuoli 298 ihmistä, joista 193 hollantilaisia.

Koneen putoamispaikalla tiistaina käynyt Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tutkijaryhmä, että paikalla on edelleen ruumiinosia eivätkä he havainneet paikalla toimintaa niiden keräämiseksi.

Etyjin edustaja Michael Bociurkiw kertoi myös, että he havaitsivat turmakoneen osia siirretyn. Myös matkatavaroita oli viety.

Länsijohtajat ovat valittaneet siitä, että kapinalliset ovat peukaloineet tärkeitä todisteita. Bociurkiwin mukaan ei ole kuitenkaan syytä tehdä hätäisiä johtopäätöksiä. Muutokset voivat hänen mukaansa liittyä myös pyrkimyksiin uhrien löytämiseksi.

Etyjin tutkijat kävivät turmapaikalla tiistaina viidettä kertaa. Mukana oli ensi kertaa malesialaisryhmä, Malaysia Airlinesin edustaja sekä kaksi malesialaista siviili-ilmailun asiantuntijaa.

Saksa, Ranska ja Italia huolissaan antisemitismistä Gaza-mielenosoituksissa

Maiden ulkoministerit korostavat, ettei juutalaisvastaisuudella ole sijaa heidän yhteiskunnissaan.

Saksan, Ranskan ja Italian ulkoministerit ovat yhteisessä lausunnossaan tuominneet antisemitismin ja rasismin mielenosoituksissa, joissa on vastustettu Israelin hyökkäystä Gazaan.

– Antisemitistisella kiihotuksella ja vihamielisyydellä juutalaisia kohtaan, hyökkäyksillä juutalaisia ja synagogia vastaan ei ole paikkaa yhteiskunnissamme, Frank-Walter Steinmeier, Laurent Fabius ja Federica Mogherini korostavat.

Ministerit vakuuttivat tekevänsä kaikkensa, jotta kaikki heidän maidensa kansalaiset voivat jatkossakin elää rauhassa ja turvallisesti ilman juutalaisvastaista vihamielisyyttä.

Ranskalaiset tiedotusvälineet julkaisivat sunnuntaina kuvia pariisilaisen kosher-ruokakaupan poltetusta julkisivusta sekä palestiinalaisia tukevien mielenosoittajien ja mellakkapoliisin välisistä kahakoista kahden synagogan edustalla.

Berliinissä Saksassa poliisi kertoi pidättäneensä maanantaina 13 mielenosoittajaa, kun mielenosoittajajoukko oli kivittänyt poliiseja. Mediatietojen mukaan poliisi myös kielsi mielenosoittajien käyttämän juutalaisvastaisen iskulauseen.

Ranskan poliisi on väkivaltaisuuksien pelossa kieltänyt useita viikonlopuksi suunniteltuja palestiinalaisia tukevia mielenosoituksia. Pariisissa keskiviikoksi koolle kutsuttu mielenosoitus on kuitenkin saanut luvan.

Hae lisää

Tervetuloa Ylen mobiiliuutisiin!

Kokeilemme palvelun avulla millainen käyttöliittymä sopisi parhaiten uutisten, urheilun ja sään seuraamiseen mobiilikäytössä.

Otamme mielellämme vastaan palautettasi siitä, mikä palvelussa toimii jo hyvin ja mitä mielestäsi voisi vielä kehittää.

Liitä mukaan päätelaitteesi malli ja sähköpostiosoitteesi, jos tarvitset apua ongelmatilanteessa.

Lähetä palautetta:

Lähetä