Ranskalaissairaala perustaa saattohoitopotilaille viinibaarin

Valkoviinilaseja ja viinipullo pöydällä ulkona puutarhassa.

Viinin lisäksi olutta ja viskiä tarjoilevan baarin tarkoituksena on parantaa viimeisten elinpäivien laatua.

Valkoviinilaseja ja viinipullo pöydällä ulkona puutarhassa.

Ranskassa avautuu syyskuussa maan ensimmäinen sairaalan osastolla oleva viinibaari. Viiniä, samppanjaa, viskiä ja olutta tarjoilevan baarin toivotaan piristävän parantumattomasti sairaiden potilaiden viimeisiä elinpäiviä.

Potilaiden ohella saattohoito-osaston viinibaari palvelee myös näiden perheenjäseniä ja ystäviä. Clermont-Ferrandin yliopistollinen keskussairaala kouluttaa henkilökuntaansa palvelemaan baarissa asioivia potilaita.

– Kyseessä on pieni asia, mutta sillä voi olla suuri vaikutus, sanoo palliatiivista osastoa johtava Virginie Guastella.

Puolalaiset kävivät somesotaan Venäjää vastaan – syö omenia ärsyttääksesi Putinia

Kuvakaappaus Twitteristä.

Twitterissä ja Instagramissa levitetään kuvia, joissa puolalaiset purevat omenia ärsyttääkseen Venäjän presidenttiä. Ilmiön taustalla on Venäjän puolalaishedelmille asettama tuontikielto.

Kuvakaappaus Twitteristä.

 

Helsingin vuokra-asuntopula: “Kolme henkeä yksiössä – ollaan liian tiukoilla”

Siilitie 7:n pihapiiri.

Muuta maata kovempi vuokrien nousu ja pula asunnoista ajaa etenkin työttömät ja opiskelijat ahtaalle. Vuokra-asujien edunvalvojan syyttävä sormi osoittaa myös pääkaupunkiseudun ympäristökuntiin.

Siilitie 7:n pihapiiri.

Yksinkertainen jakolasku osoittaa, ettei vuokra-asunnon löytäminen ole helppoa pääkaupunkiseudulla.

– Esimerkiksi Vantaalla hakijoita on jonossa 5 200 ja asuntoja vapautuu kuukaudessa 80–100. Se suhde ei hirveän nopeasti tasoitu, ellei tule runsasta asuntotuotantoa, sanoo toiminnanjohtaja Anne Viita Vuokralaiset VKL ry:stä.

Kohtuuhintaisen asunnon löytämistä hankaloittaa se, että vuokrat nousevat pääkaupunkiseudulla muuta maata nopeammin.

– Vaikka kimppa-asuminen on monelle elintapakysymys, moni asuu kimpassa myös siksi, että saadaan asumiskustannukset haltuun ja rahaa jää muuhun elämiseen. Se, että 20–30 neliöisessä yksiössä joutuu asumaan vaikka kolme henkeä, kertoo siitä että silloin ollaan liian tiukoilla. Yksinäisen ihmisen pitäisi pystyä maksamaan palkastansa vuokra niin, että pystyy elämään muutenkin kuin katsomalla televisiota, sanoo Viita.

Asunnon löytäminen on hankalinta työttömille

Viidan mukaan vaikein tilanne on työttömillä, koska vuokranantajia kiinnostavat eritoten varmat vuokratulot. Syksyn tullen asunnoista kilpailevat myös opiskelu-urakkansa aloittavat nuoret.

– Aika monet opiskelija-asuntosäätiöt viestittävät sitä, että vasta lokakuulla ruvetaan pääsemään siihen tilanteeseen, että kaikki hakemukset on käsitelty. Silloin aletaan miettiä mahdollisia vaihtoja ja asuntoja voidaan ruveta tarjoamaan mahdollisesti myös oman alueen nuorille, Viita sanoo.

Pieni helpotus asuntopulaan on se, että työn perässä muuttavia ei ole aikaisempien vuosien malliin. Töiden väheneminen ei kuitenkaan suoraan helpota asuntotilannetta.

– Vaikka työntekijöitä ei ole tulossa samassa määrin kuin ennen, meillä on myös näppituntumaa siihen, että työttömyyden kanssa eläminen on näillä suurilla paikkakunnilla helpompaa kuin pienillä paikkakunnilla, arvioi Viita.

Kehyskunnat tuuppaavat nuorensa kohti ruuhkia

Vaikein tilanne on Helsingissä. Kaupungissa on hieno asua, mutta asuntoja on rakennettu vuosikausia liian vähän, listaa itsekin Helsingissä asuva Viita.

Vaikka ongelma kiteytyy etenkin Helsinkiin, Viita löytää vikaa myös kehyskunnista. Vuokra-asuntojen laiska rakentaminen ajaa kuntien omatkin nuoret kohti ruuhkakeskuksia.

– Joku aika sitten kunnat taistelivat siitä, että kuka saa hyvät veronmaksajat. Kehyskunnat eivät rakentaneet vuokra-asuntoja. Se johtaa tietysti siihen, että tällaisilla Tuusuloilla, Keravilla ja Mäntsälöillä ei ole tarjota vuokra-asuntoja edes omille nuorille. Kun nuoret haluavat itsenäistyä, niin lähdetään niihin kaupunkeihin, joissa on parempi vuokra-asuntotilanne.

Ratkaisun avaimet Viita luettelee hetkeäkään epäröimättä.

– Valtion ja kuntien yhteistyötä, runsaasti rakentamista ja Senaatti-kiinteistöjen maat vuokra-asuntotuotantoon.

Ahvenlammen leirintäalueturmasta toivotaan onnettomuustutkintaa

31.7.2014 Ahvenlammen leirintäalue Helena-myrsky tuhot

Saarijärven Ahvenlammella oli torstaina iskeneen myrskyn aikana mahdollisuudet jopa suuronnettomuuten. Leirintäalueella oli myrskyn iskiessä noin 200 vierasta. Saarijärven kaupunki aikoo olla yhteydessä Onnettomuustutkintakeskukseen asiasta. Onnettomuustutkintakeskus kertoo Yle Uutisille, että sillä ei ole aikeita järjestää tutkintaa.

31.7.2014 Ahvenlammen leirintäalue Helena-myrsky tuhot

Saarijärvellä, Ahvenlammen leirintäalueella kaatui torstaina iskeneessä myrskyssä toista sataa puuta. Kaatuneen puun alle jäi yksi ihminen ja yhteensä neljä ihmistä loukkaantui lievästi. Puita leirintäalueen ympäristöstä kaatui syöksyvirtauksen viemänä noin kymmenen hehtaarin alueella.

Saarijärven kaupunjohtaja Timo Rusanen kertoo, että hänelle tuli Ahvenlammen tapauksesta mieleen samankaltainen onnettomuus muutaman vuoden takaa, jossa Veera-myrsky teki tuhojaan Uuraisten Hietasaaren leirintäalueella.

– Tämä (Ahvenlammen) tilanne oli niin vakava ja moni ihminen oli välittömässä hengenvaarassa. Itse toivoisin tähän valtakunnallista otetta ja pohdintaa, tulisiko leirintäalueiden paremmin pystyä ennakoimaan tämäntyyppisiä tilanteita, toteaa Rusanen.

Kaupunginjohtaja kertoo, että kaupunki aikoo olla yhteydessä Onnettomuustutkintakeskuskeen leirintäalueen tapauksesta.

– Varmasti joudutaan jatkossa pohtimaan, muodostuuko leirintäalueille erillisiä riskejä, koska kyseessä on alue, jolle majottaudutaan kevyin varustein. Tätä tulisi valtakunnallisesti pohtia, vaikkakin me tiedämme, että myrskyjen iskuja on vaikea ennakoida etukäteen, Rusanen toteaa.

Keskus: tutkintaa ei suunniteltu

Onnettomuustutkintakeskuksesta kerrotaan Yle Uutisille, että sillä ei ole näillä näkymin aikeita järjestää tutkintaa Saarijärven leirintäalueen tapauksesta tai muistakaan torstain myrskyn tuhoista.

Keskuksen mukaan onnettomuustilanteissa sen tutkintakynnykseen vaikuttavat muun muassa tapahtuneiden vahinkojen määrä ja tapauksen poikkeuksellisuus, eikä kynnys ole eilisen myrskyn tuhoissa ylittynyt.

– Tutkintaa harkittaessa on mietittävä, onko siitä mitään hyötyä turvallisuuden lisääntymisen kannalta, kertoo Onnettomuustutkintakeskuksen viestintäpäällikkö Teuvo Arolainen.

Keskus järjesti yleisen tutkinnan kesän 2010 rajuilmojen tuhoista. Tutkinnan tuloksena se antoi yhteensä 14 suositusta viranomaisten toiminnan tehostamiseksi sään ääri-ilmiöiden aiheuttamissa tilanteissa.

Rakennusvirhe paljastui Lempäälän Lidlin lasiseinäonnettomuuden syyksi

Lidl-kaupan kyltti.

Lidl kertoo tiedotteessaan, että torstaina Lempäälässä tapahtuneen onnettomuuden syyksi on vahvistumassa rakennusvirhe. Miehen päälle kaatunut lasiseinä oli kiinnitetty puutteellisesti.

Lidl-kaupan kyltti.

Torstaisessa ukkosmyräkässä ja kovassa tuulessa kaatui Lidlin Lempäälän myymälän ulkolasiseinä. Kaatuvan seinän alle jäi mies, joka loukkaantui vakavasti.

Asiantuntija kävi perjantaina tutkimassa seinän kiinnitystä. Onnettomuuden syyksi on varmistumassa rakennusvirhe.

Lidlin tiedotteen mukaan lasiseinä oli kiinnitetty puutteellisesti ja rakennussuunnitelmien vastaisesti, vaikka seinä oli suunniteltu kestämään Suomen sääolosuhteita ja hyväksytty rakennusvaatimusten mukaisesti.

Lidl on saanut alustavan suullisen lausunnon tapahtuneesta sekä päivittäistavarakaupan omalta ulkopuoliselta rakennetarkastajalta että kunnan rakennustarkastajalta. Molempien lausunnot ovat yhteneväiset.

– Rakennepiirustuksissa seinä on suunniteltu kiinnitettäväksi alaosasta pihakivetyksen alla olevaan betonilaattaan. Toteutus ei vastaa rakennussuunnitelmaa, vaan alaosa on kiinnitetty pihakivetykseen. Myös yläosan kiinnitys on toteutettu puutteellisesti. Aiomme luonnollisesti selvittää asiaa kyseisen myymälän rakentaneen rakennusyhtiön kanssa, Lidlin myyntijohtaja Virpi Kaikkonen kertoo Lidlin tiedotteessa.

Lidl aikoo tutkia kaikki vastaavanlaiset seinärakennelmat, jotta ne on toteutettu rakennussuunnitelmien mukaisesti. Tarkastettavaksi joutuu 93 myymälää eri puolella Suomea.

Ahvenlammen leirintäalueen raivaustyöt käynnistyivät

Ahvenlammen leirintäaluetta raivataan.

Ahvenlammen leirintäalueelle iskenyt myrsky kaatoi puita ja vaurioitti rakennuksia. Vaikka myrsky iski alueelle kovaa, materiaaliset tuhot leirintäalueen omistavalle Saarijärven kaupungille jäävät kohtuullisiksi.

Ahvenlammen leirintäaluetta raivataan.

Euroissa leirintäalueen rakennusten vauriot arvioidaan noin 30 000 euroksi. Alueen 40:stä vuokramökistä kymmennessä on kaatuneiden puiden aiheuttamia kattovaurioita.

Yksityisten leirintäalueella oleilleiden ihmisten omaisuudelle syntyneitä vahinkoja ei pystytä vielä arvioimaan. Alueella kaatui toista sataa puuta, ja kaatuneen puun alle jäi yksi ihminen. Yhteensä neljä ihmistä loukkaantui lievästi.

Puita kaatui Ahvenlammen ympäristöstä noin kymmenen hehtaarin alueella. Saarijärven kaupungin tekninen johtaja Vesa Ronkainen uskoo, että ensi viikolla aluetta päästään raivaamaan kaatuneiden puiden osalta.

Leirintäalueella oli eilen myrskyn iskiessä arviolta 200 Rompetori-tapahtumaan tullutta vierasta. Tämän päiväinen Rompetori joudutaan perumaan, ja se järjestetään uudelleen vasta ensi vuoden puolella.

Leirintäalueen yrittäjä Konstantin Sakharovsky toivoo, että toimintaa voitaisiin jatkaa mahdollisimman pian ja jopa tulevaisuudessa laajentaa. Tavoitteena on, että leirintäalue olisi auki jo viikon kuluttua.

 

Uutista muokattu 1.8.2014 kello 17:28 tarkentamalla leirintäalueen avaamisajankohtaa.

Starkki ja Puukeskus aloittavat yt-neuvottelut

Työkaluhylly myymälässä.

Starkin ja Puukeskuksen fuusio johtaa yt-neuvotteluiden aloittamiseen. Vähennystarve on enintään sata henkilöä.

Työkaluhylly myymälässä.

Starkki ja Puukeskus aloittavat ensi maanantaina yt-neuvottelut. Vähennystarve on toimitusjohtaja Juha-Pekka Pöntisen mukaan enintään sata henkilöä. Yt-neuvottelut koskevat Vaasan, Jyväskylän, Joensuun, Porin, Lappeenrannan, Lohjan, Turun ja Helsingin Herttoniemen henkilökuntaa sekä Starkin ketjuohjauksen ja Puukeskuksen pääkonttorin toimintoja.

Neuvottelujen taustalla on yhtiöiden fuusiosta johtuvien päällekkäisyyksien karsiminen. Neuvottelut aloitetaankin paikkakunnilla, joilla sijaitsee sekä Starkki että Puukeskus. Yhtiön mukaan Starkilla ja Puukeskuksella on markkinoiden kokoon nähden ylikapasiteettia.

Juha-Pekka Pöntisen mukaan vielä ei ole mitään tietoa esimerkiksi toimipaikkojen sulkemisesta, vaan nyt aloitetaan yt-neuvottelut, joissa asioista päätetään.

Starkki Oy Ab ja Puukeskus Oy sulautuivat Puukeskus Holding osakeyhtiöön 31.7. ja samalla yhtiön nimi vaihtuu perjantaina 1.8. DT Finland Oy:ksi. Starkki ja Puukeskus jatkavat itsenäisinä toimialoina ja niiden brändit säilyvät.

Viisikymmentä kiloa kokaiinia hävisi Pariisin poliisin päämajasta

Kokaiini oli takavarikoitu heinäkuussa tehdyissä ratsioissa. Poliisi on aloittanut tutkinnan asiasta.

Ranskan viranomaiset tutkivat, mihin yli 50 kiloa takavarikoitua kokaiinia on kadonnut Pariisin poliisin päämajasta. Huume-erä on miljoonien eurojen arvoinen.

Poliisin mukaan epäilty varkaus paljastui torstaina. Kokaiini oli takavarikoitu heinäkuussa tehdyissä ratsioissa. Ainetta säilytettiin turvatussa huoneessa.

– Jos tutkimuksissa paljastuu, että lakia on rikottu, niin ryhdymme määrätietoisiin toimiin, poliisi ilmoitti.

Paljastus on suuri häpeä Pariisin rikospoliisille, jonka Seine-joen varrella sijaitseva päämaja esiintyy useissa kirjoissa ja elokuvissa.

Päämaja joutui edellisen kerran ikävän huomion kohteeksi huhtikuussa, kun kaksi eliittipoliisia sai syytteen kanadalaisen turistin raiskaamisesta laitoksen tiloissa.

Uhriksi joutuneen 34-vuotiaan naisen mukaan poliisit raiskasivat hänet poliisin päämajassa yöllä. Hän oli tavannut poliisikaksikon kosteissa merkeissä irlantilaisessa pubissa, josta nainen oli lähtenyt suosiolla mukaan miesten työpaikalle.

Nokialla sammutettiin roihuava venepalo

Palanut vene rannassa

Vene syttyi liekkeihin perjantaina iltapäivällä Nokialla kylpylähotelli Edenin läheisyydessä. Veneessä oli kaksi henkilöä. Molemmat pääsivät hypäämään palavasta veneestä Pyhäjärveen.

Palanut vene rannassa

Vene oli juuri laskettu trailerista Nokianvirtaan, kun veneestä kuului "tussahdus", minkä jälkeen vene syttyi palamaan. Henkilövahinkoja ei tullut, sillä veneessä olleet henkilöt pääsivät hyppäämään veteen.

Pelastuslaitokselta kerrotaan, että paloa sammutettiin aluksi jauhesammuttimella. Sen teho ei kuitenkaan riittänyt. Ulapalle ajelehtineen palavan veneen sammutti lopulta paikalle tullut meripelastusseura pelastusveneen moottoriruiskulla.

Vene tuhoutui palossa täysin.

Yhdysvaltain työpaikkaluvut odotettua heikommat

Työnhakijoita rekrytointitilaisuudessa New Yorkissa vuonna 2012.

Uudet työpaikat lisääntyivät kuudetta kuukautta peräkkäin yli 200 000:lla, mutta kuitenkin odotuksia vähemmän. Sen arvioidaan tuovan maan keskuspankille Fedille tilaa matalien korkojen politiikan jatkamiselle.

Työnhakijoita rekrytointitilaisuudessa New Yorkissa vuonna 2012.

Yhdysvalloissa syntyi heinäkuussa odotettua vähemmän uusia työpaikkoja. Samanaikaisesti maan työttömyysaste nousi prosenttiyksikön kymmenyksellä 6,2 prosenttiin.

Työpaikkoja syntyi heinäkuussa 209 000, joka oli vähemmän kuin uutistoimisto Reutersin keräämä ennuste 233 000. Uudet työpaikat lisääntyivät kuitenkin kuudetta kuukautta peräkkäin yli 200 000:lla, mikä on pisin putki sitten vuoden 1997.

Odotettua heikompien työpaikkalukujen arvioidaan antavan maan keskuspankki Fedille tilaa pitää korkoja alhaisella tasolla. Työttömyysasteen nousua puolestaan pidetään merkkinä siitä, että yhä useammat ihmiset hakeutuvat työmarkkinoille.

Osakemarkkinoilla seurataan tarkasti lukuja Yhdysvaltain uusista työpaikoista, koska niiden arvioidaan antavan osviittaa siitä, koska Fed nostaa ohjauskorkoaan. Korko on ollut lähes nollassa vuodesta 2008 asti.

Osakekurssit ovat tällä viikolla olleet Euroopassa laskussa heikkojen talouslukujen ja Fedin korkoratkaisuihin liittyvän epävarmuuden vuoksi. Useat eurooppalaiset osakeindeksit Helsingin pörssi mukaan lukien kääntyivät hienoiseen nousuun heti USA:n työllisyyslukujen tultua julki.

Sähköjä palautettu koteihin pitkin päivää – vielä muutama tuhat ilman

Ahvenlammen leirintäalueelle johtavaa tietä raivattiin 31. heinäkuuta.

Savon Voiman alueella sähköttä on lähes 2 000 taloutta, Loiste Sähköverkon alueella noin 530 ja Elenian alueella 400.

Ahvenlammen leirintäalueelle johtavaa tietä raivattiin 31. heinäkuuta.

Muutama tuhat kotitaloutta ympäri Suomea on edelleen ilman sähköä torstaisten ukkosmyrskyjen jäljiltä. Torstaina sähköttä oli enimmillään kymmeniätuhansia koteja, esimerkiksi iltakymmeneltä 40 000 taloutta.

Suurimmalle osalle kotitalouksista sähköt oli palautettu perjantai-iltapäivään mennessä.

Savossa sähköt puuttuivat pariltatuhannelta asiakkaalta ennen kello neljää. Savon Voiman mukaan runkoverkon viat pyritään korjaamaan perjantain aikana, mutta pienjännitevikojen korjaus venyy viikonloppuun.

Yksittäiset viat laajalla alueella ovat hidastaneet sähköjen palauttamista, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

Elenian asiakkaista noin 400 oli ilman sähköjä. Käytön suunnittelupäällikkö Heikki Paananen uskoi, että jos "uusia pahoja vikoja" ei tule, loput katkot ovat ohi perjantai-iltaan mennessä.

Kainuussa sähköttä oli lähes 530 kotitaloutta. Loiste Sähköverkko tiedotti, että pahimmat vahingot myrsky oli saanut aikaan Oulujärven pohjoispuolella Ylä-Kainuuseen ulottuvalla alueella.

Järvi-Suomen Energialla oli Kymenlaakson Kouvolassa satakunta asiakasta, joilla sähkönjakelu oli keskeytynyt.

Lidlin kaikkien liikkeiden ulkolasiseinät tarkistetaan

Lidlin myymälä Jyväskylässä.

Asiantuntija on käynyt perehtymässä Lidlin Lempäälän myymälän kaatuneen lasiseinän rakenteisiin perjantaina. Mies loukkaantui torstaina jäätyään kyseisen seinän alle ukkosmyräkässä.

Lidlin myymälä Jyväskylässä.

Lempäälässä sijaitsevan Lidlin myymälän ostoskärryjä suojannut ulkolasiseinä kaatui torstaina. Seinän alle jäi 75-vuotias mies, joka sai vakavia vammoja alaraajoihinsa.

Samaan aikaan Lempäälässä ukkosti rajusti ja puuskainen tuuli puhalsi voimakkaasti. Siksi nyt selvitetään, johtuiko onnettomuus sääolosuhteista vai oliko kyse rakenteellisista ongelmista.

Lidlin myyntijohtajan Virpi Kaikkonen sanoo, että päivittäistavaraketjulle vastaavaa ei  ole aiemmin sattunut. Koska asiantuntija on käynyt selvittämässä asiaa Lempäälässä perjantaina, Kaikkosella ei vielä päivällä ollut antaa tarkempia syitä tapahtuneeseen.

– Aikaisemmin tällaista ei ole tapahtunut, niin oletamme, että kyseessä olisivat sääolosuhteet. Juurta jaksain täytyy selvittää myös mahdolliset muut syyt, Kaikkonen arvioi.

Tarkastuksia muissakin myymälöissä

Myyntijohtajan mukaan ulkolasiseinän kiinnitys on kotimaista tekoa, ja se on ainakin pitänyt rakentaa asianmukaisesti.                                                                       

– Mutta kun tällainen onnettomuus on tapahtunut, selvitämme sen.

Lidl aikoo varmistaa, että vastaavaa ei pääse tapahtumaan muissa myymälöissä.

– Perjantain aikana tulemme tekemään silmämääräiset ja fyysiset tarkastukset kaikissa kyseisissä myymälöissä, missä on vastaavantyyppinen rakenne.

Virpi Kaikkosen mukaan ensi viikolla jokaisessa myymälässä käy asiantuntija vielä arvioimassa tilanteen.

Jos kyseessä ovat rakenteelliset ongelmat, ne korjataan välittömästi, Lidlin myyntijohtaja Virpi Kaikkonen lupaa.

Korkea kuljetus: Kirahvin pää kolahti valtatien ylikulkusiltaan

Kirahvia kuljetettiin rekalla Tarongan eläintarhaan Sydneyyn, Australiassa vuonna 2012.

Kuorma-auton kyydissä ollut kirahvi kuoli laiminlyönnin seurauksena, eläinsuojeluviranomaiset epäilevät.

Kirahvia kuljetettiin rekalla Tarongan eläintarhaan Sydneyyn, Australiassa vuonna 2012.

Etelä-Afrikassa kuorma-autolla kuljetettu kirahvi menetti henkensä, kun sen pää osui moottoritien ylikulkusiltaan Pretorian ja Johannesburgin välisellä tieosuudella torstaina.

Eläinten hyvinvoinnista vastaavan virkailijan Rick Allanin mukaan onnettomuus on järkyttävä, koska se olisi voitu helposti välttää.

Allanin mukaan kirahvin kuolemasta vastuussa olevat henkilöt joutuvat todennäköisesti oikeuteen eläinsuojelulakien rikkomisesta.

Kirahvien päät auton lavan ulkopuolella

Ennen onnettomuuden sattumista yllättyneet autoilijat ottivat valokuvia kahta kirahvia kuljettaneesta turmakuormurista. Kirahvien pitkät kaulat näkyivät ajoneuvon sivureunojen yläpuolella.

Autolla liikenteessä ollut radio- ja televisiojuontaja Pabi Moloi sattui näkemään kirahvikuljetuksen juuri ennen onnettomuutta. Hän kertoi eteläafrikkalaiselle uutiskanava eNCA:lle, että kirahvin pää kolahti siltaan todella kovasti.

– Autokuskinani toiminut serkkuni kysyi, että ammuttiinko joku. Näin kirahvin lyövän päänsä betoniin sillan alla. Se tavallaan syöksyi eteenpäin, Moloi kuvaili.

– Sen jälkeen kirahvin pää laskeutui kuorma-auton lavalle. Toinen kirahvi pelastui, koska se oli hieman osuman saanutta eläintä lyhyempi, hän jatkoi.

Henkiinjäänyt kirahvi vietiin villieläinten klinikalle.

Onnettomuustutkinta aloitettu

Allanin mukaan eläinten hyvinvoinnista vastaavat virkailijat ovat haastatelleet onnettomuuden silminnäkijöitä ja saaneet haltuunsa asiakirjoja luonnonsuojeluviranomaisilta, jotka olivat myöntäneet luvat kirahvien kuljettamiseen.

Onnettomuustutkimuksessa on tarkoitus selvittää muun muassa se, että mistä kirahvit olivat lähtöisin ja minne niitä oltiin kuljettamassa.

– Meillä on kaikki todisteaineisto hallussamme. Nyt meidän tarvitsee vain näyttää juttu toteen, Allan sanoi.

Vatsatautiepidemiaa myös Mikkelissä – Oulun Lämsänjärvessä uintikielto

Leikkisanko uimarannalla.

Uimavesien aiheuttamat vatsatautiepidemiat ovat laajentuneet myös Mikkelin seudulle. Oulussa uiminen kiellettiin perjantaina Lämsänjärvessä. Sipoon Pilvijärven vatsatautiepidemia näyttää kasvavan. Tampereen seudulla epidemia sen sijaan vaikuttaa laantuvan.

Leikkisanko uimarannalla.

Mikkelin Launialan uimarannalla uimista ei suositella toistaiseksi. Mikkelin seudun ympäristöpalveluiden tietoon on tullut noin 20 vatsatautitapausta, joiden epäillään saaneen alkunsa Launialan uimarannalta. Sairastuneet ovat pääasiassa lapsia, jotka ovat uineet Launialassa. Taudinaiheuttajaksi epäillään virusta.

Oulussa Lämsänjärvessä ei saa toistaiseksi uida. Kiellon avulla pyritään ehkäisemään vatsatautien leviämistä, sillä Lämsänjärven uimarannan vedestä on löydetty vatsatautia aiheuttavia noro- ja adenoviruksia. Vatsatautitapauksia on ilmennyt viitisenkymmentä.

Sipoon Pilvijärven vatsatautiepidemia näyttää myös laajenevan. Vatsatautiin sairastuneita on tiedossa jo lähes sata. Oireisiin on kuulunut rajua oksentelua, ripulia ja osalla myös kuumetta. Taudinaiheuttaja ei ole vielä tiedossa. Järvestä on otettu uimavesinäytteitä ja tuloksia niistä saadaan ensi viikolla.

Tampereen osalta vatsatautiepidemia vaikuttaa laantuvan. Tampereen kaupungin tietojen mukaan eniten sairaustapauksia ilmeni 26–29. heinäkuuta välisenä aikana. Tämän jälkeen ilmoituksia vatsatautiin sairastuneista on tullut päivä päivältä vähemmän. Kaikkiaan sairaustapauksia Tampereella on kirjattu 545.

Myös Nokialta, Pirkkalasta ja Ylöjärveltä tulleet yhteydenotot uusista vatsatautitapauksista näyttävät vähentyneen. Keskiviikkona otetussa rutiinikokeessa Nokian uimaranta oli puhdas.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kehotti torstaina ihmisiä harkitsemaan kannattaako pienten järvien uimarannoilla uida. THL:n johtavan tutkijan Ilkka Miettisen mukaan on mahdotonta määritellä, mikä on pieni järvi ja mikä on kunkin järven kantokyky. Hänen mukaansa pienetkin järvet, joiden reunamilla on mökkiasutusta, muttei yleisiä uimarantoja ja satoja polskijoita, ovat kuitenkin turvallisia.

Presidentti Niinistö: Lännen ja Venäjän kriisi iskee erityisesti Suomeen

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö (oik.) tervehtii Riikka Sammalkorpea ja Tosca -koiraa maakuntavierailullaan Heinolassa 1. elokuuta 2014.

Sauli Niinistön mukaan Venäjä-pakotteet johtavat investointien ja lainoittamisen vähenemiseen Venäjällä. Presidentti pitää tärkeänä tilannekartoitusta Suomen turvallisuusyhteistyösuhteista.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö (oik.) tervehtii Riikka Sammalkorpea ja Tosca -koiraa maakuntavierailullaan Heinolassa 1. elokuuta 2014.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mielestä Venäjän ja länsimaailman välien heikentyminen koettelee erityisesti Suomea.

Niinistö sanoi perjantaina vierailullaan Heinolassa olevansa huolestunut kielteisyyden kierteen syvenemisestä idän ja lännen välillä.

– Kielteisyyden kierre, joka näyttää vallitsevan maailmanpoltiikassa lännen ja Venäjän välillä, ei ole koskaan ollut hyväksi kenellekään ja kaikkein vähiten se on hyväksi Suomelle. Henkinen muuri on kaikkein valitettavinta oikeastaan Suomelle, Niinistö sanoi.

Niinistön mukaan Suomi on ollut mukana päättämässä EU:n Venäjälle asettamista pakotteista, eikä voi omin päin tehdä omia sopimuksia Venäjän kanssa. Hän pitää mahdollisena, että Venäjä ryhtyy vastatoimiin, jotka voivat koskea suoraan myös Suomea.

– Olemme ensimmäiset vastatoimet nähneet, ne eivät ole mitenkään liittyneet Suomeen, mutta jos kierre syvenee niin täytyy olla valmistautunut siihen, että tulee myös sellaisia vastatoimia jotka kohdentuvat meihin, Niinistö sanoi.

Niinistö kertoi käyneensä Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa viime viikolla puhelimitse noin tunnin keskustelun.

– Se oli tunnin verran vuoropuhelua ja siinä mielessä se oli erittäin hyvä. Presidentti Putin käy kyllä aika säännönmukaisia keskusteluja myös Saksaan, Ranskaan ja niin edelleen. Tällaisen vuoropuheluyhteyden säilyttäminen ja mahdollinen tehostaminen on tärkeää, presidentti totesi.

"Turvallisuusyhteistyön kartoitus tärkeää"

Presidentin mielestä EU-maiden on syytä pohtia yhteistä turvallisuuspolitiikkaansa. Hän sanoo huomanneensa myös muiden eurooppalaisten kannattavan yhteistyötä.

Sisäisesti Niinistö pitää tärkeänä lähikuukausina tehtävää kokonaiskartoitusta Suomen erilaisten kumppanuuksien hyödyistä.

– Ennen kaikkea sen, mihin asti niissä oletetaan päästävän. Pidän tärkeänä kokonaiskartoitusta, jossa myös Nato tulee selvitettyä. Ottaen huomioon nimenomaan sen, minne asti on päästävissä nykyisten kumppanuuksien pohjalta, Niinistö sanoi.

Ilmatieteen laitos: Tukalaa hellettä tiedossa koko maahan

Nainen pyyhkii hikeä.

Etelä- ja Keski-Suomeen tukalaa helleaaltoa odotetaan sunnuntaista alkaen, maan pohjoisosaan maanantaista alkaen. Ylen meteorologi Joonas Koskela sanoo, että viikonloppu on poutainen, aurinkoinen ja helteinen.

Nainen pyyhkii hikeä.

Maan etelä- ja keskiosaan on odotettavissa sunnuntaista alkaen tukalaa hellettä, varoittaa Ilmatieteen laitos. Ilmatieteen laitoksen mukaan tukalan helleaallon todennäköisyys on 70 prosenttia.

Pohjois-Suomessa tukalan helleaallon todennäköisyys on 70 prosenttia maanantaista alkaen. Ilmatieteen laitos toteaa, että helleaalto voi aiheuttaa terveysongelmia riskiryhmille.

Tukalan helteen varoitus annetaan, kun päivän maksimilämpötila on 27 astetta ja alin lämpötila 14 astetta, selventää Ylen meteorologi Joonas Koskela. Hänen mukaansa viikonloppu on enimmäkseen poutainen.

– Huomenna tulee kuuroja pohjoisessa ja sunnuntaina lännessä. Muuten on poutaista, aurinkoista ja helteistä.

Koskela sanoo, että ilma lämpenee entisestään maanantaina, jolloin 30 asteen raja voi rikkoutua myös Lapissa.

Sotahistoriakartalla jo lähes tuhat merkintää eri puolilta Suomea – katso kuvat

Patsas puistossa

Yle Uutisten yleisön havaintoja sotien jäljistä Suomessa kertyi vuorokaudessa useita satoja. Pyydämme edelleen merkitsemään kuvia ja tarinoita kartalle. Museovirasto on erittäin kiinnostunut toistaiseksi kartoittamattomista Suomen sotiin liittyvistä kohteista.

Patsas puistossa

Suomalaiset ovat merkinneet Yle Uutisten sotien jälkiä esittelevälle kartalle jo lähes tuhat sotahistoriallista kohdetta. Ihmiset ovat löytäneet jälkiä ympäri maata lukuisilta paikkakunnilta ja kertoneet ahkerasti tietoja Suomen alueella käydyistä sodista.

Ihmisten kartalle kirjaamat tiedot antavat monipuolisen kuvan kiinnostavista sotienaikaisista tapahtumista: kartalle on lähetetty kuvia esimerkiksi panssariesteistä, saksalaisten sotahevosten tallialueesta, betonikorsuista, luodinrei'istä suihkulähteessä, pommitusten vaurioittamista konttoreista, kaivannoista ja juoksuhaudoista.

Kartalla on myös paljon kuvattomia merkintöjä, joista voi lukea yksityiskohtaisia kuvauksia sotatapahtumista. Merkinnöissä kerrotaan muun muassa paikalla tapahtuneista joukkojen siirtymisistä, onnistuneista ja epäonnisista hyökkäyksistä, lentokoneiden pudotuksista ja teloituksista.

Paljon suvun sotaan kytkeytyviä tarinoita jaettu

Monet ihmiset ovat kertoneet myös sukuunsa sotiin kytkeytyviä tarinoita. Eräs haapajärveläinen lukija kertoo isästään, joka kuljetti venäläisille sotavangeille ruokaa alun perin savottakämppänä toimineeseen Moskuan kämppään, josta jatkosodan aikana tehtiin venäläisten vankileiri.

– Isäni kuljetti hevosella kotoaan Nuottijärveltä vankileirille perunoita ja muuta muonaa vankien rakentamaa kapulasiltaa pitkin. Paikalla on vielä varastokorsujen monttuja sekä lahonneita rakennelmia, lukija kirjoittaa.

Monet lukijat kertovat myös leikkineensä kotinsa lähellä sijaitsevissa sotahistoriallisissa kohteissa: esimerkiksi betonibunkkereissa ja korsunpohjina pitämissään hiekkakuopissa.

Lisää tarinoita ja tietoja voit tutkia vetämällä hiirtä kartan päällä ja klikkaamalla merkintöjä. Kartalla voi käydä myös keskustelua eri kohteista muiden kiinnostuneiden kanssa.

Lisää löytöjä ja merkintöjä kaivataan

Vaikka kuvia ja tarinoita on kartalla jo paljon, pyydämme merkitsemään niitä vielä lisää saadaksemme mahdollisimman kattavan kuvan Suomen sotahistoriallisista kohteista. Kirjoitamme merkintöjen perusteella juttuja ja haastattelemme asiantuntijoita. Lisäksi Yle Uutisten karttakysely voi tuottaa merkittävää tietoa myös tutkijoille, sillä kaikkia sotahistoriallisia kohteita ei ole kartoitettu.

– Varsinkin Pohjois-Karjalan ja Kainuun toisen maailmansodan aikaiset linnoitteet ovat sellaisia. Siellä on niin iso savotta, että museoviranomaiset eivät pysty sitä kartoittamaan, joten paljon jää harrastajien vastuulle. Sieltä jos saataisiin tarkkaa paikkatietoa ja kattavia tietoa, se olisi arvokasta tietoa tutkijoille ja linnoitteiden säilymisen kannalta, sanoo Museoviraston arkeologi John Lagerstedt Yle Uutisille.

Maastoissa on edelleen paljon sotienaikaisia, mutta edelleen vaarallisia ammuksia ja räjähteitä. Niihin ei saa koskea, vaan niistä pitää ilmoittaa poliisille.

Yle Uutisten sotien jälkiä käsittelevä kartta sekä ohjeet merkintöjen tekemiseen löytyvät tämän linkin takaa.

Muun muassa tällaisia kuvia kartalle on merkitty

Myrtsi Grumpy Cat on kasvattanut ympärilleen mediaimperiumin

Kissa.

Kissailmiö kasvoi verkkoa suuremmaksi ja elättää jo emännän sekä managerinkin.

Kissa.

Yrmeästä ilmeestään kuuluisaksi tullut kissa ei itse paljoa kuuluisuudestaan tai tienaamistaan dollareista perusta. Verkkovideojulkkisten vuotuisessa VidCon-tapahtumassa Kaliforniassa Grumpy Cat nukkui koko kahden tunnin mittaisen fanitapaamisensa ajan, vaikka teinitytöt ja aikuiset miehet kirkuivat ja kihertelivät sen ympärillä.

Kissa taitaa tietää arvonsa, sillä sen manageri arvioi suojattinsa keränneen kirjanpitoon sadan miljoonan dollarin eli 75 miljoonan euron tulot. Kissa itse nettoaa summasta seitsennumeroisen luvun, paljastaa manageri Ben Lashes the Hollywood Reporterin verkkosivulla.

– Älkää huolestuko, kissa on kyllä vakuutettu, manageri sanoo.

"Kissojen Marilyn Monroe"

Kaksivuotaan Grumpyn oikea nimi on Tardar Sauce. Sillä on 228 000 Twitter-seuraajaa ja sen ensimmäisiä Youtube-videoita on katsottu lähes 16 miljoonaa kertaa. Se on esiintynyt American Idolissa ja mainostanut aamiaismuroja puolen minuutin tv-mainoksessa. Enää puuttuu vain elokuva, ja sitä aletaankin kuvata elokuussa.

Elokuva Grumpy Cat's Worst Christmas Ever on kaapeli-tv-yhtiö Lifetimen mukaan sekoitus elokuvista Yksin kotona ja Die Hard. Kuvauksissa Grumpylla on oma asuntovaunu ja myös stunt-kissat. Manageri Ben Lashesin mielestä Grumpy Cat on kissojen Marilyn Monroe.

Kuuluisuus on muuttanut emännänkin elämän

Tardar Sauce asuu emäntänsä kanssa Morristownissa Arizonassa. Tabatha Bundesen on jättänyt työnsä tarjoilijana, sillä kissa hoitaa talouden. Tardarista tuli julkkis, kun sen emännän veli julkaisi nelikuisesta kissasta kuvan Reddit-verkkosivustolla. Yrmeänaamainen kissa räjäytti pankin heti. Grumpy Cat -kirja on käännetty myös suomeksi.

Oikeus kumosi homolain Ugandassa

Ihmiset osoittivat mieltään Pride-kulkueessa Ugandan homovastaista lakia vastaan Cape Townissa, Etelä-Afrikassa 1. maaliskuuta 2014.

Ugandan presidentti allekirjoitti lain helmikuussa. Sen mukaan homoseksuaalit voidaan tuomita elinkautiseen vankeuteen.

Ihmiset osoittivat mieltään Pride-kulkueessa Ugandan homovastaista lakia vastaan Cape Townissa, Etelä-Afrikassa 1. maaliskuuta 2014.

Ugandalainen perustuslakituomioistuin on kumonnut keväällä tehdyn homovastaisen lain. Oikeuden mukaan laki oli perustuslain vastainen. Oikeuden mukaan lain säätämisessä tehtiin rikkomuksia.

Ugandan presidentti Yoweri Museven allekirjoitti lain helmikuussa. Homoseksuaalisuus oli jo ennen lakia kiellettyä Ugandassa. Lain mukaan homoseksuaalit voitaisiin kuitenkin tuomita elinkautiseen vankeuteen "toistuvasta ja törkeästä homoudesta".

Laki herätti vastustusta Ugandassa ja siitä tehtiin valitus perustuslakituomioistuimeen. Lain katsottiin loukkaavan yksilönvapautta.

Useat länsimaat lopettivat avustuksensa Ugandaan vastalauseena laille.

Islamilainen valtio määräsi ennakkosensuurin valtaamalleen alueelle Syyriassa

Järjestö kielsi aktivisteja työskentelemästä televisiokanavien kanssa. Islamilainen valtio vaatii, että kaikki videot, kuvat ja tekstit pitää hyväksyttää heidän "tietotoimistollaan" ennen jakelua.

Islamilainen valtio (entinen ISIS) on antanut määräyksen hallitsemassaan Deir al-Zorin maakunnassa Syyriassa, että aktivistien pitää vannoa uskollisuuttaan järjestölle ja alistua sensuuriin, kertoo Britanniasta käsin toimiva Syrian Observatory for Human Rights -järjestö.

Islamilainen valtio määräsi uusista säännöistä tiistaina sen jälkeen, kun järjestön edustajat olivat tavanneet mediatyötä tekeviä aktivisteja.

Kansainvälisillä tiedotusvälineillä ja uutistoimistoilla on vain vähän edustajiaan Syyriassa. Siksi ne luottavat aktivisteihin ja muihin lähteisiin saadakseen tietoa Syyrian tapahtumista.

Syrian Observatory for Human Rights raportoi Syyrian tapahtumista aktivistiverkostonsa avulla. Järjestön mukaan Islamilainen valtio kielsi aktivisteja työskentelemästä televisiokanavien kanssa. Islamilainen valtio vaatii, että kaikki videot, kuvat ja tekstit pitää hyväksyttää heidän "tietotoimistollaan" ennen jakelua.

Lisäksi Islamilainen valtio käski aktivisteja tunnustamaan jyrkkään islamintulkintaan perustuvan kalifaatin olemassaolon. Järjestö on julistanut kalifaatin hallitsemilleen alueille Syyriassa ja Irakissa.

Kalifaatin johtajaksi on julistautunut Islamilaisen valtion ylin päällikkö Abu Bakr al-Baghdadi. Nykyään hän käyttää nimeä kalifi Ibrahim.

Islamilaisella valtiolla on oma mediasiipensä, joka levittää propagandaa sosiaalisessa mediassa ja islamistien nettifoorumeilla. Mediasiipi on tuottanut useita videoita järjestön sotilaallisista voitoista.

Terroristijärjestöksi luokiteltu Islamilainen valtio on syyllistynyt useisiin sotarikoksiin. Järjestö on mestannut ja silponut ihmisiä sekä rajoittanut naisten oikeuksia.

Hae lisää

Tervetuloa Ylen mobiiliuutisiin!

Kokeilemme palvelun avulla millainen käyttöliittymä sopisi parhaiten uutisten, urheilun ja sään seuraamiseen mobiilikäytössä.

Otamme mielellämme vastaan palautettasi siitä, mikä palvelussa toimii jo hyvin ja mitä mielestäsi voisi vielä kehittää.

Liitä mukaan päätelaitteesi malli ja sähköpostiosoitteesi, jos tarvitset apua ongelmatilanteessa.

Lähetä palautetta:

Lähetä