Ruotsin opetusministeri väläytti asevelvollisuuden palauttamista

Ruotsalaisministeri kertoi SVT:n haastattelussa olevansa huolissaan Venäjän ja Ukrainan tilanteen kehityksestä.

Ruotsissa hallituspuolue kansanpuolueen puheenjohtaja on väläyttänyt mahdollisuutta yleisen asevelvollisuuden palauttamisesta.

Kansanpuolueen puheenjohtaja, opetusministeri Jan Björklund oli Ruotsin television haastattelussa huolissaan Venäjän ja Ukrainan tilanteen kehityksestä ja piti tärkeänä vahvistaa Ruotsin puolustuskykyä.

Ruotsi päätti luopua yleisestä asevelvollisuudesta viisi vuotta sitten, ja Björklundin mukaan päätös saattaa lähivuosina osoittautua virheeksi.

Asevelvollisuuden mahdollisesta palauttamisesta ei hänen mukaansa kuitenkaan ole sovittu hallituksessa, vaan kyse on kansanpuolueen omasta pohdinnasta.

Obama: Yhdysvallat ei ryhdy sotatoimiin Venäjää vastaan – lisää talouspakotteita

Barack Obama.

Presidentin mukaan Yhdysvallat ei aio ryhtyä sotilaallisiin toimiin Ukrainan tilanteen ratkaisemiseksi. Obama kuitenkin vannoi puolustavansa Nato-maita.

Barack Obama.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama syytti Venäjää Itä-Ukrainan väkivaltaisuuksista torstaina pitämässään puheessa. Hän sanoi Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten pyrkivän laajentamaan talouspakotteita Venäjää vastaan.

Obama sanoi Valkoisessa talossa myöhään illalla Suomen aikaa, että Venäjä kouluttaa, aseistaa ja rahoittaa Ukrainan Venäjä-mielisiä separatisteja. Obaman mukaan tuoreet kuvat Venäjän asevoimista Ukrainassa ovat selvä osoitus tästä.

Sotilasliitto Nato julkaisi aiemmin torstaina satelliittikuvia, joissa näkyy Naton mukaan Venäjän armeijan taistelujoukkoja Ukrainan maaperällä.

Obama kuitenkin sanoi, että Yhdysvallat ei aio ryhtyä sotilastoimiin Ukrainan tilanteen takia.

Puheessaan Obama kertoi myös, että Ukrainan presidentti Petro Porošenko on tulossa vierailulle Yhdysvaltoihin syyskuussa. Kyseessä on Porošenkon ensimmäinen vierailu hänen noustuaan presidentiksi.

Opetusministeri harmitteli oppivelvollisuusiän noston kaatumista – peruskoulu-uudistus tulossa

Kiuru muistutti SDP:n tehneen töitä oppivelvollisuusiän nostamiseksi lähes 20 vuotta ja aikoo palata asiaan tulevissa neuvotteluissa.

Opetusministeri Krista Kiuru (sd.) oli A-Studion haastattelussa pettynyt hallituksen budjettineuvottelujen tuloksesta. Muista hallituspuolueista ei löytynyt tukea SDP:n ja Kiurun tavoitteelle nostaa oppivelvollisuusikää 16:sta 17:ään vuoteen.

Kiurun mukaan oppivelvollisuusiän nostolla kaikki nuoret olisi saatu jatkamaan opintojaan toiselle asteelle ja näin olisi voitu vähentää nuorten syrjäytymistä.

– Asiasta on tullut ideologinen kiistakapula, eivätkä tosiasiat näyttele todellista roolia, Kiuru harmitteli.

Hän kiisti, että SDP olisi vaihtanut oppivelvollisuusikää koskevan tavoitteensa eläkeläisten verovähennykseen. Hänen mukaansa nyt kaikki voimavarat käytetään peruskoulun uudistamiseen.

– Ainakaan minä en vaihtanut tätä mihinkään omassa ajattellussani, Kiuru huomautti.

– Me sosiaalidemokraatit olemme tehneet lähes 20 vuotta töitä, että oppivelvollisuusikää voitaisiin pidentää myös toiselle asteelle. Tällä kertaa voimamme eivät riittäneet, mutta uskon, että tulee monia muita kehysriihiä ja budjettiriihiä, jossa tätä asiaa arvuutellaan, Kiuru sanoi.

Hänen mukaansa on tärkeä myös muistaa, että hallitus päätti osoittaa rahaa  meneillään olevaan peruskoulu-uudistukseen.

– Meillä on toinen erittäin suuri uudistus ja se on peruskoulu-uudistus. Siihen me saimme lisää rahaa 50 miljoonaa euroa, Kiuru huomautti.

Uudistusprosessi on määrä käynnistää alkavalla syksyllä, jolloin aiheesta aiotaan Kiurun mukaan käydä laaja kansalaiskeskustelu.

Mahtava venyminen! - HJK teki suomalaista jalkapallohistoriaa

HJK:n pelaajat Gideon Baah (vas.), Robin Lod (kesk.) ja Valtteri Moren (oik.) kiittävät kannattajia.

HJK oli jo 0-2-tappioasemassa, mutta helsinkiläisjoukkue näytti henkistä kanttiaan ja eteni Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen ensimmäisenä suomalaisseurana.

HJK:n pelaajat Gideon Baah (vas.), Robin Lod (kesk.) ja Valtteri Moren (oik.) kiittävät kannattajia.

Helsingin Jalkapalloklubi on tehnyt suomalaista jalkapallohistoriaa. HJK pelasi 3-3-tasapelin Rapid Wieniä vastaan Eurooppa-liigan lohkovaiheen viimeisen karsintakierroksen jälkimmäisessä osassa.

Näin ollen HJK voitti otteluparin yhteismaalein 5-4 ja eteni ensimmäisenä suomalaisseurana Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen. Edellisen kerran suomalainen joukkue on ollut mukana eurokentillä lohkovaiheessa vuonna 1998, kun HJK selviytyi karsinnoista Mestarien liigaan.

Karmea alku

Ottelun alku oli HJK:n kannalta katastrofaalinen. Pelikellossa oli vain 13 minuuttia, kun Rapid johti ottelua 2-0.

Itävaltalaisten molemmista maaleista vastasi ensimmäisessäkin osassa osunut huippulupaava Louis Schaub, jonka vasen jalka teki tuhojaan. Ensimmäisen maalinsa Schaub laukoi 10 minuutin pelin jälkeen HJK-puolustuksen nukkuessa.

Vain kolme minuuttia myöhemmin 19-vuotias hyökkäävä keskikenttäpelaaja sai pallon rangaistusalueen tuntumaan ja pyssytti pallon upeasti HJK-maalin yläkulmaan.

Kandji nosti toiveita, Alho ratkaisi

HJK keräsi kuitenkin hienosti itsensä. Vain kaksi minuuttia Schaubin toisen maalin jälkeen Macoumba Kandji siirsi kulmapotkun jälkitilanteesta helsinkiläisten kavennus maalin. 2-1-numeroissa lähdettiin myös viettämään taukoa.

Toisella jaksolla HJK oli pitkään pahassa pinteessä, mutta Rapid ei pystynyt käyttämään maalipaikkoja hyväkseen. Sen jälkeen iski HJK ja Nikolai Alho.

Tällä kaudella Veikkausliigassa useamman upean vapaapotkumaalin tehnyt Alho pääsi yrittämään maalintekoa reilusta 20 metristä. Alhon kierteinen vapaapotku painui Rapid-vahti Jan Novotan selän taakse.

Tämän jälkeen Rapid ei saanut luotua kunnollisia maalipaikkoja, ja lopulta HJK sinetöi otteluparin. Demba Savage hankki rangaistuspotkun, jonka hän itse upotti varmasti itävaltalaisten maaliin.

Rapidin Dominik Wydra onnistui vielä lisäajalla tekemään 3-3-tasoituksen, mutta maali oli lopulta vain kosmetiikkaa.

Yhdysvallat ja Venäjä nokittelivat YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa

Samantha Power

Yhdysvallat vaati YK:n turvallisuusneuvoston hätäkokouksessa Venäjää lopettamaan valehtelun ja Ukrainan konfliktin lietsomisen. Venäjä puolestaan kyseenalaisti länsimaisten neuvonantajien läsnäolon Ukrainassa.

Samantha Power

Yhdysvallat syytti tänään järjestetyssä YK:n turvallisuusneuvoston hätäkokouksessa Venäjää valehtelusta Ukrainan kriisiin liittyen. Yhdysvaltain suurlähettiläs Samantha Power vaati Venäjää lopettamaan valehtelun ja Ukrainan konfliktin lietsomisen.

Sotilasliitto Nato arvioi torstaina Ukrainassa olevan yli 1 000 venäläissotilasta.

– Venäläinen sotilas, joka päättää taistella Ukrainassa kesälomallaan, on silti venäläinen sotilas, Power sanoi.

Venäjän suurlähettiläs Vitali Churkin vastasi, että Ukrainan hallitus käy sotaa omaa kansaansa vastaan. Hän ei kieltänyt venäläisten sotilaiden läsnäoloa Ukrainassa.

– Ukrainan itäosissa on venäläisiä vapaaehtoisia. Kukaan ei piilottele sitä, Churkin totesi.

Churkin myös kyseenalaisti länsimaisten neuvonantajien läsnäolon Ukrainassa ja kysyi, mistä Ukrainan hallituksen joukot saavat aseensa. Hän ilmoitti haluavansa lähettää viestin Washingtoniin, että lopettakaa sekaantuminen suvereenien valtioiden sisäisiin asioihin.

YK:n poliittisten suhteiden apulaispääsihteeri Jeffrey Feltman aloitti turvallisuusneuvoston kokouksen toteamalla, että Ukrainan lisääntynyt väkivalta merkitsee konfliktin vaarallista kärjistymistä.

Hän toisti YK:n pääsihteerin tiedottajan aiemman lausunnon, että YK ei pysty vahvistamaan tietoja venäläisten sotilaiden saapumisesta Ukrainaan.

Ukrainassa huolestuttava torstai – Venäjää uhataan "seurauksilla"

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa järjestettiin torstaina muutaman tuhannen ihmisen mielenosoitus. Nainen piteli edessään julistetta, jossa luki:

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi torstaina, että EU aikoo harkita lisäpakotteita Venäjää vastaan. Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen johtajan Torsti Sirénin mukaan Venäjän armeijan joukot toimivat jo avoimesti Itä-Ukrainassa.

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa järjestettiin torstaina muutaman tuhannen ihmisen mielenosoitus. Nainen piteli edessään julistetta, jossa luki:

Torstaina on saatu useista lähteistä huolestuttavia todisteita Venäjän armeijan joukoista Ukrainan maaperällä samalla, kun sotilastoimet kiihtyvät.

Ukrainan kaakkoiskulmaan Asovanmeren rannalle on viimeisen parin päivän aikana avattu uusi taistelurintama. Venäjän tukemat separatistit ovat saaneet haltuunsa Novoazovskin kaupungin, ja Ukrainan armeija on ryhmittynyt puolustamaan Mariupolia.

Sotilasliitto Nato on julkaissut satelliittikuvia, joissa on järjestön mukaan Venäjän armeijan taistelujoukkoja Ukrainan maaperällä. Nato arvioi Ukrainassa olevan yli 1 000 venäläissotilasta.

Korkeampi arvio joukkojen määrästä tuli Itä-Ukrainan separatistijohtaja Aleksandr Zahartšenkolta. Hän sanoi Venäjän television haastattelussa, että separatistien riveissä taistelee noin 3 000 sotilasta Venäjältä.

Ukrainan rajalta puolestaan tuli torstaina tietoa Venäjän sotilaskolonnista niin uutistoimisto Reutersin toimittajalta kuin Ukrainan armeijalta.

Länsi tuomitsee, Venäjä kiistää

Länsimaat ovat laajalla rintamalla tuominneet voimakkaasti Venäjän toimet. Yhdysvaltojen mukaan Venäjä "kärjistää aggressiotaan" Ukrainassa.

Britannian pääministerin David Cameronin mukaan Venäjälle koituu "seurauksia" sotilaiden lähettämisestä Ukrainaan. Suomessa Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen johtaja Torsti Sirén puolestaan sanoo, että Venäjän joukot toimivat jo avoimesti Itä-Ukrainassa.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon kertoi olevansa huolissaan taistelujen leviämisestä etelään. Hänen mukaansa YK ei pysty varmistamaan tietoja, joiden mukaan venäläissotilaita olisi saapunut Ukrainaan tukemaan separatisteja.

Venäjä toisti torstaina samaa viestiä, jota se on kertonut jatkuvasti konfliktin edetessä. Sen mukaan väitteet Venäjän sotilaista Ukrainan maaperällä ovat ”täysin irrallaan todellisuudesta”.

Turvaneuvosto koolle, uusia pakotteita harkitaan

YK:n turvallisuusneuvosto kertoi pitävänsä torstaina illalla Suomen aikaa hätäkokouksen Ukrainan tilanteen vuoksi. Britannian YK-suurlähettiläs sanoi ennen kokousta, että Venäjältä kysytään, miksi sen joukkoja on Ukrainassa.

Perjantaina vuorossa on Nato-lähettiläiden kokous Brysselissä, diplomaattilähteet kertovat uutistoimisto AFP:lle. Kymmeneltä aamulla Suomen aikaa alkavaa kokousta seuraa tapaaminen Ukrainan Nato-edustajan kanssa.

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi, että viikonloppuna pidettävässä EU-huippukokouksessa pohditaan mahdollisia uusia Venäjälle asetettavia pakotteita. Merkelin mukaan EU:n pitää nyt miettiä, kuinka reagoida Venäjän toimiin.

Yhdysvallat puolestaan kertoo harkitsevansa eri vaihtoehtoja vastauksena Venäjän hyökkäykseen. Uudet talouspakotteet olisivat Yhdysvaltojen mukaan tehokas painostuskeino.

Kuolleiden määrä kasvaa, tietoja myös venäläisuhreista

Kriisin yltyessä myös kuolleiden määrä kasvaa jatkuvasti. Taisteluissa on huhtikuun alun jälkeen kuollut 2 200 ihmistä, YK kertoo. YK:n mukaan Ukrainassa kuolee joka päivä kymmeniä ihmisiä.

Separatistit kertovat, että Donetskin kaupungissa on torstaina kuollut 15 siviiliä Ukrainan armeijan tykkituleen. Uutiskuvissa on viime päivinä näkynyt, kuinka kaupungin keskustasta nousee tulipalojen nostattamaa savua.

Torstaina saapui myös tietoa myös Ukrainassa mahdollisesti kuolleista venäläissotilaista. Venäjän presidentillisen ihmisoikeusneuvoston mukaan yli 100 venäläissotilasta kuoli Itä-Ukrainassa Grad-ohjusiskussa 13. elokuuta.

– Venäläissotilaiden kolonnaa vastaan hyökättiin Grad-ohjuksilla ja yli 100 ihmistä kuoli. Tämä tapahtui Snizhnyen kaupungissa Donetskin alueella, neuvoston jäsen Sergei Krivenko sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Conchita Wurst: Elän unelmaani – video

Conchita Wurst.

Tämän vuoden euroviisuvoittaja esiintyy Suomessa ensimmäistä kertaa perjantaina. Katso laulajan mietteitä Yle Uutisten haastattelussa.

Conchita Wurst.

Itävaltalainen Conchita Wurst voitti toukokuussa Kööpenhaminassa järjestetyt Euroviisut ylivoimaisesti kappaleella Rise Like a Phoenix.

Conchita Wurst esiintyy ensimmäistä kertaa Suomessa perjantaina Serena Pop & Rock -festivaalilla Espoossa. Torstaina laulaja tapasi suomalaista mediaa lehdistötilaisuudessa.

Laulaja kertoi Yle Uutisten haastattelussa elävänsä juuri nyt omaa unelmaansa; siihen kuuluu paljon matkustamista, uusien paikkojen näkemistä ja erilaisten ihmisten tapaamista.

Puolan pääministeri halutaan Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaksi

Puolan pääministeri Donald Tusk.

Puolan hallituksen tiedottajan mukaan pääministeri Tusk ottaa ehdotuksen hyvin vakavasti ja analysoi sen vaikutuksia Puolalle.

Puolan pääministeri Donald Tusk.

Useat Euroopan maiden johtajat suostuttelevat Puolan pääministeriä Donald Tuskia Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaksi, Puolan hallituksen tiedottaja kertoi torstaina uutistoimisto Reutersille.

Tiedottajan mukaan Tusk ottaa ehdotuksen hyvin vakavasti ja analysoi sen vaikutuksia Puolalle.

Useat valintaprosessia tuntevat nimettömät lähteet kertoivat aiemmin torstaina Reutersille, että Tusk on noussut selväksi suosikiksi tehtävää varten.

EU:n johtajien on määrä keskustella Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan nimityksestä lauantaina järjestettävässä kokouksessaan.

Tällä hetkellä Eurooppa-neuvoston puheenjohtajana toimii Herman van Rompuy. Hänet valittiin tehtävään vuonna 2009.

Sotilasasiantuntija ilmatilaloukkauksista: Erittäin poikkeuksellista

Strategian dosentti Jyri Raitasalo Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Venäläiskoneen epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa torstaina puoliltapäivin. Kyseessä on jo kolmas tapaus viikon sisällä.

Strategian dosentti Jyri Raitasalo Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Strategian dosentti Jyri Raitasalo Maanpuolustuskorkeakoulusta pitää kolmea epäiltyä ilmatilaloukkausta viikon aikana erittäin poikkeuksellisena. Viimeksi venäläiskoneen epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa torstaina puoliltapäivin.

– Tässä mielessä kyllä ne pitää tutkia selkeästi, ja tämä edellyttää dialogia Suomen ja Venäjän välillä.

Raitasalo sanoo, että viesteinä ne ovat luonteeltaan sellaisia, että niihin on puututtava.

Tilanne Itä-Ukrainassa muuttunut

Raitasalon mukaan tilanne Itä-Ukrainassa on muuttunut ja usean viikon aikana Ukrainan hallituksen joukot ovat kyenneet saamaan kapinalliset ahtaalle.

– Aivan viime päivinä on tapahtunut käänne ja vaikuttaa siltä, että tuki, jota Venäjältäkin on tullut, on vaikuttanut siihen, että separatistit ovat saaneet omille hyökkäyksilleen momentumia ja lisää voimaa.

Raitasalon mukaan yksi motiivi saattaa olla neuvotteluaseman rakentaminen.

Sote-palveluille tulossa omat budjettiraamit

Puolustusministeri Carl Haglund, valtiovarainministeri Antti Rinne, pääministeri Alexander Stubb, ympäristöministeri Ville Niinistö ja sisäministeri Päivi Räsänen saapumassa budjettineuvottelujen lopputiedotustilaisuuteen valtioneuvoston linnassa Helsingissä torstaina 28. elokuuta.

Valtion budjetin loppusumma pienenee toista vuotta peräkkäin.

Puolustusministeri Carl Haglund, valtiovarainministeri Antti Rinne, pääministeri Alexander Stubb, ympäristöministeri Ville Niinistö ja sisäministeri Päivi Räsänen saapumassa budjettineuvottelujen lopputiedotustilaisuuteen valtioneuvoston linnassa Helsingissä torstaina 28. elokuuta.

Sote-kulujen kasvun hillitsemiseksi aiotaan ottaa käyttöön oma budjettiraamijärjestelmä. Menojen kuriinsaamisen lisäksi sillä pyritään varmistamaan kuntien tehtävien ja velvoitteiden vähentämisestä tuleva hyöty valtiolle ja kunnille.

Hallitus sopi budjettiriihessä myös tavoitteesta pidentää työuria sekä alku- että loppupäästä. Tavoitteena on, että työurat pitenevät alkupäästä puolella vuodella ja loppupäästä puolellatoista vuodella.

Sekä pääministeri Alexander Stubb (kok.) että valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) totesivat budjettiriihen tiedotustilaisuudessa, että työurien pidentämisessä ratkaisevassa osassa ovat työmarkkinajärjestöjen asiasta parhaillaan käymät neuvottelut.

Ensi vuoden budjettiesityksen loppusumma on noin 53,7 miljardia euroa. Valtio tarvitsee ensi vuonna menojen kattamiseen uutta velkaa noin 4,5 miljardia euroa, kun kuluvana vuonna nettolainanottotarve on on arviolta 7,4 miljardia euroa. Vuoden 2015 lopussa valtionvelan arvioidaan olevan noin 102 miljardia euroa

Pääministeri Stubbin mukaan ensi vuoden budjetti on laadittu erittäin vaikeissa taloudellisissa oloissa, mutta siitä on saatu jo toista vuottta peräkkäin edellisvuotista pienempi. Stubb muistutti, että aikaisemmin näin on käynyt Paavo Lipposen (sd.) pääministerikaudella.

Stubbin mukaan budjettiesitys panostaa erityisesti koulutukseen, tutkimukseen ja infrahankkeisiin.

Budjettiriihen yhteydessä hallitus päätti myöntää myös vielä tämän vuoden aikana maataloudelle 20 miljoonaa euroa Venäjän talouspakotteiden vaikutusten lieventämiseksi.

Juttua korjattu klo 22.10. Valtion velkaa koskevat tiedot olivat aiemmassa jutussa väärin.

Tuomioja Venäjän toimista: Separatistien neuvotteluasetelmiin haetaan ehkä parannusta

Erkki Tuomioja.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja sanoo, että separatistit ovat olleet sotilaallisesti koko ajan heikommalla ja menettäneet alueitaan.

Erkki Tuomioja.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) mukaan on mahdollista, että Venäjä tukee Ukrainan separatisteja parantaakseen heidän neuvotteluasemiaan.

– Voi olla, että kysymyksessä haetaan separatisteille parempia neuvotteluasetelmia. Separatistithan ovat olleet sotilaallisesti koko ajan heikommalla, he ovat menettäneet alueitaan.

Ukraina presidentti on syyttänyt torstaina Venäjää joukkojen tunkeutumisesta rajan yli, ja Novoazovskin kaupungin kerrotaan joutuneen Venäjän tukemien separatistien käsiin.

Tuomiojan mukaan Ukrainan kriisissä on tärkeintä etsiä diplomaattista ratkaisua.

– Niin kuin on monta kertaa todettu, kriisin ratkaisun elementit ovat monta kertaa hyväksyttyjä, mutta kaikki eivät ole halunneet panna niitä toimeen.

Sähköverkkovika pimensi TV-kanavia

Sähköverkossa ilmennyt vika rikkoi illalla Digitan molemmat lähettimet Espoon lähetysasemalla. Ylen, Foxin ja Avan ohjelmia ei voinut seurata noin 50 minuutin ajan.

Ylen televisiokanavat pimenivät torstai-iltana Espoon Kivenlahden lähetysaseman häiriön takia. Myös Ava- ja Fox-kanavat lakkasivat näkymästä.

Laitteita hallinnoivan Digita Oy:n televisioliiketoimintapäällikkö Hanna Niiranen kertoo, että kyseessä oli sähköverkkovika, joka aiheutti ongelman sekä päälähettimelle että varalähettimelle. Tästä seurasi, että antenniverkon A-kanavanippu pimeni kello 19.23.

Häiriö koski myös radiokanavia Yle Klassinen, Yle Puhe ja Yle Mondo.

Niirasen mukaan vika saattoi heijastua myös kaapelitelevisioihin, jos kaapelioperaattorit ottivat signaalin Kivenlahden lähetysaseman antennilähetyksestä.

Vika kesti noin 50 minuuttia, kunnes kanavat alkoivat taas näkyä. Kuva palasi kello 20.14.

Niiranen ei osaa toistaiseksi sanoa tarkempaa syytä lähettimien rikkoutumiselle.

Lähetysongelmat ovat harvinaisia, viimeksi vajaan tunnin kestänyt vika oli pääkaupunkiseudulla tammikuussa, Niiranen kertoo.

HJK ja Rapid viettivät maalijuhlia - katso kaikki täysosumat!

HJK:n joukkue

Rapid Wien ja HJK päätyivät 3-3-tasapeliin Eurooppa-liigan viimeisen karsintakierroksen jälkimmäisessä osassa. Tuloksen myötä HJK eteni ensimmäisenä suomalaisseurana Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen.

HJK:n joukkue

VIIMEINEN KARSINTAKIERROS, 2. OSA

Rapid Wien - HJK 3-3 (2-1)
1-0 Louis Schaub (10 min)
2-0 Louis Schaub (13 min)
2-1 Macoumba Kandji (15 min)
2-2 Nikolai Alho (77 min)
2-3 Demba Savage rp (88 min)
3-3 Dominik Wydra (90+4 min)
1. osa 1-2

1-0: Rapid siirtyi ottelussa 1-0-johtoon vain 10 minuutin pelin jälkeen, kun Helsingissäkin maalinteossa onnistunut Louis Schaub laukoi kotijoukkueen avausmaalin. Katso 1-0-maali!

2-0: Isäntien toinen maalin tuli 13. peliminuutilla. Schaub sai pallon rangaistusalueen rajalle ja pyssytti 2-0-osuman komeasti HJK-maalin yläkulmaan. Katso 2-0-maali!

2-1: HJK ei hätkähtänyt Rapidin rajusta alusta. Sinivalkoraitapaidat onnistuivat tasoittamaan vartin pelin jälkeen Mac Kandjin siirrettyä kulmapotkun jälkitilanteesta pallon Rapidin verkkoon. Katso 2-1-maali!

TAUKO: Tauolle mentiin Rapidin 2-1-johtoasemassa. Avausosa Helsingissä päättyi HJK:n 2-1-voittoon, joten jos numerot säilyvät 2-1:ssä varsinaisen peliajan loppuun, mennään jatkoajalle.

2-2: HJK tasoittaa ottelun 2-2:een ja tarraa kiinni Eurooppa-liigan lohkovaiheen paikkaan. Nikolai Alho ampuu vapaapotkun upealla tavalla Rapid Wienin maaliin. Katso 2-2-maali!

2-3: Ottelu saa lopullisen sinetin. Demba Savage laukoo pallon rangaistuspotkusta yläkulmaan! Katso 2-3-maali!

3-3: Vaihdosta kentälle tullut Dominik Wydra tekee vielä 3-3-tasoituksen, mutta se on lopulta enää kosmetiikkaa. Katso 3-3-maali!

LOPPU: HJK etenee ensimmäisenä suomalaisseurana Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen yhteismaalein 5-4.

Rapid Wien

1 Jan Novota
3 Brian Behrendt 46. -> 25 Dominik Wydra
4 Thomas Schrammel
6 Mario Sonnleitner
20 Maximilian Hofmann
22 Mario Pavelic (v)
8 Stefan Schwab (v)
10 Louis Schaub
11 Steffen Hofmann 72. -> 5 Thanos Petsos
14 Florian Kainz 79. -> 34 Dominik Starkl
9 Robert Beric

HJK

12 Antonio Doblas (v)
27 Sebastian Sorsa
16 Valtteri Moren
6 Markus Heikkinen
11 Veli Lampi
10 Teemu Tainio
28 Rasmus Schüller (v) 68. -> 80 Erfan Zeneli
31 Robin Lod
17 Nikolai Alho (v) 90+4. -> 5 Tapio Heikkilä
8 Demba Savage
99 Macoumba Kandji 87. -> 24 Joel Perovuo (v)

Hallitus sopi metropolihallinnosta

Hallitus on sopinut budjettiriihessä metropolihallinnon jatkolinjauksista maankäytön, asumisen ja liikenteen ongelmien ratkaisemiseksi. Metropolihallinnon on tarkoitus käynnistyä vuoden 2017 kunnallisvaalien yhteydessä.

Metropolialueeseen kuuluvat Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Sipoo, Kerava, Tuusula, Järvenpää, Kirkkonummi, Vihti, Nurmijärvi, Mäntsälä, Hyvinkää ja Pornainen. Lisäksi Porvoo ja Lohja voivat halutessaan liittyä metropolihallintoon.

Metropolihallinnon tehtäviin kuuluvat muun muassa kaavoitus, julkisen liikennteen järjestäminen ja ympäristöasiat.

Metropolihallinnolle ei ole tulossa omaa verotusoikeutta. Sen toiminta on tarkoitus rahoittaa nykyisten kuntayhtymien tuloilla, valtionosuuksilla ja hallinnnon valmistelussa tarkentuvalla rahoitusratkaisulla.

Lähtökohtana on, että alueen asukkaiden kokonaisveroaste ei nousisi nykyisestä.

Metropolihallinnolle valitaan vaaleilla valtuusto, jonka vaalitavassa huomioidaan alueellinen ja puoluepoliittinen edustavuus.

Merkel: Viikonloppuna pohditaan uusia Venäjä-pakotteita

Saksan liittokansleri Angela Merkel.

Saksan liittokansleri Angela Merkelin mukaan EU:n on nyt kysyttävä itseltään, kuinka Venäjän toimiin tulee reagoida. Torstaina on saatu entistä enemmän todisteita Venäjän armeijan läsnäolosta Ukrainassa.

Saksan liittokansleri Angela Merkel.

Viikonloppuna järjestettävässä EU-huippukokouksessa keskustellaan mahdollisista Venäjää vastaan suunnattavista lisäpakotteista, Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi torstaina.

Merkelin kommentti tuli samalla, kun tietoja Venäjän armeijan joukoista Ukrainan alueella saapui entistä enemmän. Esimerkiksi Nato kertoi, että satelliittikuvat näyttävät venäläisiä sotilasajoneuvoja ja tykistöä Ukrainassa.

– Saamme tietoja venäläissotilaiden lisääntyvästä läsnäolosta, levottomuuksista ja separatistien etenemisestä alueilla, jotka tähän asti ovat olleet rauhallisia, Merkel sanoi.

Hän huomautti, että Venäjää on varoitettu lisäpakotteista, mikäli se kärjistää tilannetta Ukrainassa.

– Meidän täytyy kysyä itseltämme: kuinka aiomme reagoida?

Myös Yhdysvallat ilmoitti torstaina harkitsevansa uusia Venäjän vastaisia pakotteita.

Takuueläkkeisiin ei tule kympin korotusta

Hoitaja auttaa rollaattorilla liikkuvaa vanhusta.

Valtiovarainministeri Antti Rinteen (sd.) esittämä korotus takuueläkkeisiin ei toteudu. Hallitus tyrmäsi hankkeen budjettiriihessään.

Hoitaja auttaa rollaattorilla liikkuvaa vanhusta.

Kaikkein pienimpiin eläkkeisiin eli takuueläkkeisiin ei ole tulossa valtiovarainministeri Antti Rinteen ensi vuoden budjettiin esittämää kymmenen euron korotusta.

Eläkkeensaajille on kuitenkin tulossa eläketulovähennys. Se keventää eläkeläisten verotusta 70 miljoonalla eurolla.

Myös lapsilisien leikkausta pieni- ja keskituloisille lieventävä lapsivähennys on hyväksytty hallituksen budjettiesitykseen.

Mestarien liigan lohkot arvottiin - suomalaisille kovat vastustajat

Ajaxin Niklas Moisander levittää kätensä reagoidessaan tilanteeseen.

Jalkapallon Mestarien liigan lohkoarvonta suoritettiin torstaina Monacossa.

Ajaxin Niklas Moisander levittää kätensä reagoidessaan tilanteeseen.

Mestarien liigan lohkovaiheessa on tällä kaudella mukana neljä suomalaispelaajaa: Malmön Markus Halsti, TsSKA Moskovan Roman Eremenko, Ajaxin Niklas Moisander sekä Ludogoretsin Tero Mäntylä.

Viime viikolla Moskovaan siirtynyt Eremenko saa vastaansa kolme todella kovaa joukkuetta. Samassa lohkossa ovat nimittäin saksalais- ja englantilaisjätit Bayern München ja Manchester City. Tämän lisäksi E-lohkoon arvottiin uutta nousua Euroopan huipulle tekevä AS Roma.

Moisanderin Ajax sen sijaan saa jälleen alkulohkovaiheessa vastaansa FC Barcelonan. Zlatan Ibrahimovicin edustama PSG on niin ikään samassa lohkossa, jonka täydentää HJK:n karsintavaiheessa pudottanut kyproslainen APOEL.

Malmö FF onnistui etenemään ensimmäisen kerran seurahistoriassaan Mestarien liigan lohkovaiheeseen. Vaikka A-lohkossa on mukana muun muassa viime kauden finalisti Atletico Madrid, niin Halstin mieltä saattaa piristää se, että hän saa kohdata toivomansa Juventuksen.

Mäntylän vastuu Ludogoretsissa on viime aikoina ollut vähissä. Ensimmäistä kertaa lohkovaiheessa mukana oleva bulgarialaisseura kohtaa alkulohkossa hallitsevan mestarin Real Madridin, pitkän tauon jälkeen Mestarien liigaan palanneen Liverpoolin sekä sveitsiläisen Baselin.

MESTARIEN LIIGAN LOHKOARVONTA, MONACO, 28.8.

A-lohko
Atletico Madrid
Juventus
Olympiakos
Malmö FF

B-lohko
Real Madrid
Basel
Liverpool
Ludogorets

C-lohko
Benfica
Zenit
Bayer Leverkusen
Monaco

D-lohko
Arsenal
Borussia Dortmund
Galatasaray
Anderlecht

E-lohko
Bayern München
Manchester City
TsSKA Moskova
Roma

F-lohko
FC Barcelona
Paris Saint-Germain
Ajax
APOEL

G-lohko
Chelsea
Schalke 04
Sporting CP
Maribor

H-lohko
Porto
Shahtar Donetsk
Athletic Club
BATE Borisov

Israelin poliisi löysi ruumiin etsiessään kadonnutta yhdysvaltalaista opiskelijaa

New Jerseystä kotoisin oleva 23-vuotias Aaron Sofer katosi viime perjantaina ollessaan kävelyllä metsässä Jerusalemin liepeillä.

Israelin poliisi ja vapaaehtoiset löysivät torstaina ruumiin metsästä lähellä Jerusalemia etsiessään viime viikolla kadonnutta yhdysvaltalaista opiskelijaa. Ruumista ei ole vielä tunnistettu virallisesti.

New Jerseystä kotoisin oleva 23-vuotias Aaron Sofer katosi viime perjantaina ollessaan kävelyllä metsässä lähellä Israelin Yad Vashem holokaustimuseota, Israelin poliisin tiedottaja Micky Rosenfeld kertoi.

– Jerusalemin metsästä on löytynyt ruumis. Oikeuslääketieteelliset asiantuntijat tutkivat paikkaa, joka on suljettu yleisöltä. Virallista tunnistusta ei ole vielä tehty, Rosenfeld sanoi.

Hänen mukaansa Sofer oli ollut patikoimassa ystävänsä kanssa, mutta he olivat kadottaneet toisensa matkalla kukkulan rinnettä ylös.

Poliisi ei ole kertonut löytyneen ruumiin kunnosta tai muista yksityiskohdista.

Kesäkuussa kolme israelilaista nuorta joutui siepatuksi liftatessaan Länsirannalla. Heidät löydettiin kuolleina. Palestiinalaisten Hamas-järjestö ilmoitti myöhemmin tappaneensa pojat.

Ylen televisiokanavat pimeinä pääkaupunkiseudulla

Nainen kaukosäädin kädessä television edessä.

Noin miljoonan suomalaisen TV-kanavat ovat pimeinä. Vika koskee Ylen kanavia, samoin kuin Foxia ja Avaa. Ylen HD-kanavat näkyvät normaalisti ja Ylen kanavia voi katsoa myös Yle Areenasta.

Nainen kaukosäädin kädessä television edessä.

Yleisradion televisiokanavat ovat pimentyneet pääkaupunkiseudulla. Myös Fox- ja Ava-kanavien lähetys on poikki.

Kyseessä on vika kanavanippua hallinnoivan Digita Oy:n laitteissa Espoon Kivenlahden lähettimessä.

Häiriö koskee noin miljoonaa suomalaista.

Vikaa korjataan parhaillaan, mutta toistaiseksi ei tiedetä, milloin se saadaan korjattua.

Ylen kanavia voi katsoa Yle Areenan kautta. Ylen HD-kanavat näkyvät normaalisti.

Nato: Satelliittikuvat näyttävät Venäjän taistelujoukkoja Ukrainassa

Torstaina 21. elokuuta 2014 otetussa kuvassa näkyy yli 20 ajoneuvoa Itä-Ukrainan maaseudulla.

Viime viikolle päivätyissä kuvissa näkyy lukuisia sotilasajoneuvoja ja tykistöä, joiden sotilasliitto Nato sanoo kuuluvan Venäjän armeijalle.

Torstaina 21. elokuuta 2014 otetussa kuvassa näkyy yli 20 ajoneuvoa Itä-Ukrainan maaseudulla.

Sotilasliitto Nato on julkaissut satelliittikuvia, joissa on Naton mukaan Venäjän armeijan taistelujoukkoja Ukrainan maaperällä.

Tänään torstaina julkaistuja satelliittikuvia on viisi. Kahdessa niistä näkyy joukkoja Ukrainan puolella rajaa. Viime viikon torstaina otetussa kuvassa näkyy yli 20 ajoneuvoa Itä-Ukrainan maaseudulla.

Myöhäisempi, viime viikon lauantaille päivätty kuva puolestaan näyttää venäläistykistöä ukrainalaisella pellolla. Kolmessa Venäjän puolelta otetussa kuvassa on Naton mukaan muun muassa panssarivaunuja lähellä Ukrainan rajaa.

– Satelliittikuvat tuovat lisää todisteita siitä, että venäläisiä sotilaita ja raskasta, kehittynyttä aseistusta, on Ukrainan rajojen sisäpuolella, prikaatikenraali Nivo Tak sanoo.

Takin mukaan Venäjä vahvistaa ja aseistaa Itä-Ukrainassa toimivia separatisteja, jotta Ukrainan armeija ei pystyisi kukistamaan heitä. Ukrainan sotilasjoukot onnistuivat ennen tämän viikon tapahtumia ajamaan separatistit ahtaalle.

– Venäjän tavoitteena on helpottaa separatistitaistelijoihin kohdistuvaa painetta, jotta tämä konflikti jatkuisi ikuisesti, mikä tarkoittaisi lisääntyvää kurjuutta Itä-Ukrainan väestölle.

Venäjä on torstaina jatkanut aiempaa linjaansa ja kiistänyt, että sen sotilaita olisi Ukrainassa. Kasvava todistusaineisto kuitenkin osoittaa päinvastaista. Useat maat ovat torstaina tuominneet voimakkaasti Venäjän toimet.

Hae lisää

Tervetuloa Ylen mobiiliuutisiin!

Kokeilemme palvelun avulla millainen käyttöliittymä sopisi parhaiten uutisten, urheilun ja sään seuraamiseen mobiilikäytössä.

Otamme mielellämme vastaan palautettasi siitä, mikä palvelussa toimii jo hyvin ja mitä mielestäsi voisi vielä kehittää.

Liitä mukaan päätelaitteesi malli ja sähköpostiosoitteesi, jos tarvitset apua ongelmatilanteessa.

Lähetä palautetta:

Lähetä