Pienet lumikuurot mahdollisia – viikonloppuna luvassa ainakin hyytävää tuulta

Sääkartta lauantaille.

Varsinkin Etelä- ja Keski-Suomeen on tiedossa puuskittaista kaakkoistuulta. Autoilijan kannattaa teiden liukkauden vuoksi olla viikonloppuna tarkkana.

Sääkartta lauantaille.

Viikonlopuksi on luvassa hyvin koleaa säätä. Erityisesti Etelä- ja Keski-Suomeen on luvassa puuskittaista tuulta, voimakkuudeltaan 12–14 metriä sekunnissa. Merialueilla on kovan tuulen varoitus.

– Kun korkeapaine on pikkuhiljaa väistymässä ja lounaan matalapaine lähestymässä, niin kaakon puoleinen tuuli voimistuu. Jos on vain pari kolme astetta plussaa, niin kyllä se aika kylmältä tuntuu, kertoo Ylen meterorologi Matti Huutonen.

Huutosen mukaan myös pienet ja yksittäiset lumikuurot ovat Etelä- ja Keski-Suomessa sekä Päijät-Hämeessä ja Pirkanmaalla mahdollisia.

– Lämpötilat yöllä ja aamulla laskevat paikoittain nollaan tai pakkasen puolelle. Ja jos sieltä taivaalta jotain ripeksii, niin kyllähän siinä voi rännänroisketta seassa olla.

Autoilijan kannattaa teiden liukkauden vuoksi olla tarkkana. Varsinkin aamuisin ja iltaisin tiet voivat olla kuurassa.

”Lelusalakuljettaja” Rami Adham Ylelle: Kiistän väitteet, Aleppossa loukkaantuminen on täysin totta

Rami Adham

Helsingin Sanomien jutusta käy ilmi, että Aleppon pommituksissa loukkaantuminen olisi lavastettu juttu.

Rami Adham

”Lelusalakuljettaja” Rami Adham kiistää väitteet, joiden mukaan hänen loukkaantumisensa Aleppon pommituksissa olisi huijausta. Helsingin Sanomien jutusta käy ilmi, että loukkaantuminen olisi lavastettu juttu.

Lehden hallussa on useita Adhamin lähettämiä viestejä ja äänitteitä, jotka tukevat esitettyjä väitteitä.

Adham sanoo Ylelle olleensa pommitusta suojassa kahden talon välissä, kivien lentäessä kadulla. Pommituksissa Adham sanoo saaneensa päähänsä haavan sekä murtuman käteensä.

– Paikallisessa kenttäsairaalassa vähän nopeasti hoidettiin ja lähdin seuraavana päivänä nopeasti Turkkiin. Lääkärituttuni on Turkissa katsonut ja tarkistanut, että kipsi oli kunnossa, siitä on näyttöä, sanoo Adham.

Adhamin mukaan hänen lääkärituttunsa voi tarvittaessa todistaa asian.

Whatsapp-keskustelut julkisuuteen

Julki tulleista Whatsapp-keskusteluista ilmenee, kuinka Adham ja ex-apuri Sami Meshaal keskustelevat loukkaantumisen lavastamisesta. Adham sälyttää syytä Meshaalille ja kertoo joutuneensa jopa tämän kiristyksen kohteeksi.

– Ei se ollut minun idea ollenkaan, hän itse korosti miten pitää käyttäytyä. Se on ansa, johon olen lähtenyt. Olen pettynyt. En ajatellut, että tästä tulisi mitään juttua.

Adhamin mukaan Sami Meshaal ehdotti, että Adhamin loukkaantumisesta otettaisiin kaikki hyöty irti mediassa. Adham myöntää, että asiaa on hieman liioiteltu mediassa, mutta tarkoituksena oli saada lisää huomiota syyrialaisten lasten hädälle.

Lisäksi Adhamin orpolapsiprojektiin Aleppossa liittyy epäselvyyksiä. Perille toimitetut rahalliset avustukset ovat tiettävästi olleet pienempiä kuin on väitetty.

Adhamin mukaan kyse on vääristä luuloista ja kateudesta.

Kanadan kauppaministeri: EU:n ja Kanadan vapaakauppasopimus kaatui

Paul Magnette Vallonia ministeri-presidentti.

Kanadan kauppaministeri Chrystia Freeland on lähtenyt Vallonian kanssa käydyistä neuvotteluista ilmoittaen, että ne ovat päättyneet epäonnistuneena.

Paul Magnette Vallonia ministeri-presidentti.

Euroopan unioni ei pysty allekirjoittamaan vapaakauppasopimusta Kanadan kanssa, sanoi Kanadan kauppaministeri Chrystia Freeland.

Sopimus kaatui Belgian Vallonian alueen vastutukseen. Belgia ei voi allekirjoittaa sopimusta ilman Vallonian hyväksyntää.

Vallonian alueen edustajat, Belgia, EU ja Kanada jatkoivat neuvotteluja sopimuksen kohtalosta EU-huippukokouksen päätyttyä.  EU-johtajat olivat toivoneet, että sopu olisi saavutettu kokouksen loppuun mennessä, mutta he joutuivat lähtemään kotimatkalle ilman sopimusta.

– Minusta ja Kanadan kannalta näyttää siltä, että Euroopan unioni ei kykene saavuttamaan kansainvälistä sopimusta edes eurooppalaiset arvot jakavan Kanadan kanssa, Freeland sanoi lähtiessään neuvotteluista Vallonian alueparlamentista.

Vallonian aluehallitus torjui torstai-iltana komission viimeisimmän kompromissiesityksen. Neuvotteluita Vallonian johdon ja Belgian liittovaltion johdon välillä jatkettiin yli yön.

Lontoossa evakuoitiin lentokenttä

London City Airport

London City Airportilta evakuoitiin noin 500 ihmistä. Osan matkustajista kerrotaan alkaneen voida pahoin, ja viranomaiset tutkivat, ovatko syynä kemikaalit.

London City Airport

Lontoossa on evakuoitu London City Airport -lentokenttä.

Palolaitoksen mukaan osan kentällä olleista matkustajista kerrotaan alkaneen voida pahoin. Viranomaiset tutkivat epäilyjä, joiden mukaan syynä olisivat kemikaalit.

Paikalle lähetetty ambulanssiryhmä on hoitanut 26:ta ihmistä hengitysvaikeuksien vuoksi. Kaksi ihmistä on viety sairaalaan.

Kaikkiaan kentältä evakuoitiin noin 500 matkustajaa ja työntekijää. Lentokoneet eivät ole saaneet nousta ilmaan kentältä.  Saapuvia lentoja on ohjattu muille kentille.

London City Airport on pienin Lontoon kansainvälisistä lentokentistä.

Tänään luvassa vaatimaton esitys Orionidien meteoriparvelta – nämä ovat parhaat ajat tähdenlentojen bongailuun

Tähdenlentoja ja linnunrata Saksasta Fehrmanin saarelta katsottuna.

Maapallo osuu vuosittain kaksi kertaa Halleyn komeetan pölyvanaan. Loppuvuodesta näkyvä Orionidien meteoriparvi ei tavallisesti tarjoile tähdenlentojen ilotulistusta. Tämä vuosi ei ole poikkeus.

Tähdenlentoja ja linnunrata Saksasta Fehrmanin saarelta katsottuna.

Halleyn komeetan rippeet ropisevat viikonloppuna taivaankanteen, kun Maa osuu Orionidien meteoriparveen. Meteoriparven huippu ajoittuu ensi yölle, mutta kummoistakaan tähdenlentojen esitystä ei ole luvassa.

– Se on aika vaatimaton tähdenlentoparvi ja tänä vuonna vielä Kuu haittaa niiden näkymistä, Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan tiedottaja Anne Liljeström kertoo.

Ursa arvioi, että parhaimmissakin olosuhteissa tähdenlentojen määrä jää tulevana aamuyönä noin viiteen tunnissa. Lisäksi sääennuste on luvannut koko maahan enimmäkseen pilvistä säätä.

– En nyt suosittelisi kenellekään, että valvokaa aamuyöhön ja katsokaa taivaalle, Liljeström sanoo.

Optimaalisissakaan olosuhteissa orionidit eivät kuulu vuoden näyttävimpiin meteoriparviin. Sen sijaan Liljeström kehottaa ihmisiä tähystelemään taivaalle elokuussa, kun perseidit maalaavat tähdenlentoja taivaalle. Elokuinen taivas on usein pilvetön, eivätkä yöt ole vielä liian kylmiä.

Seuraavaksi parhaan esityksen tarjoaa Geminidien meteoriparvi joulukuussa. Hyvissä olosuhteissa tähdenlentojen voi nähdä jopa 70 tunnissa. Tänä vuonna geminidit kuitenkin osuvat täysikuun aikaan, mikä haittaa tähdenlentojen bongailua.

Kolmanneksi Liljeström nostaa tammikuiset kvadrantidit, jotka ovat edellisiä meteoriparvia haasteellisempia lyhyen maksiminsa vuoksi. Kun tavallisesti meteoriparvi näkyy taivaalla pitkään, yli kuukaudenkin, niin kvadrantidit näkyvät vain parin viikon ajan ja niiden maksimi kestää vain tunteja. Suomessa huippu voi siis hukkua tammikuun harmaaseen päivänvaloon.

– Mutta jos asiat menevät nappiin, niin se voi olla sen parin tunnin aikana samaa luokkaa kuin perseidit ja geminidit, Liljeström kertoo.

Liljeström muistuttaa, etteivät tähdenlennot ole niin harvinaisia kuin ajatellaan.

– Minä tahansa pilvettomänä pimeänä yönä näkee kyllä satunnaisia tähdenlentoja, vaikkei olisi mikään meteoriparvi käynnissä.

Sään ennustamisen kiehtova historia: Tiesitkö kuka kehitti tuulen mittauksen?

Auringon valot cumulus-pilvien välissä

Ensimmäisiä ennusteita tekivät babylonialaiset, jotka päättelivät tulevaa säätä pilvimuodostelmista. Kaksi ja puoli tuhatta vuotta myöhemmin lennättimen keksiminen käynnisti nykyaikaisten sääennusteiden ajanjakson. Nykyisin käytössä on satelliitteja ja tehokkaita tietokoneita.

Auringon valot cumulus-pilvien välissä

 

Vihreiden budjetissa sakset viuhuvat koulutuksen sijaan yritystukien kimpussa – mitä mieltä ovat ekonomistit?

Ville Niinistö

Vihreät julkaisivat tänään vaihtoehtobudjettinsa. Finanssipolitiikan viritys pysyisi samana kuin hallituksella, mutta menoleikkauksia korvattaisiin veronkorotuksilla ja yritystukia karsimalla.

Ville Niinistö

Vihreiden budjetissa pysyvät menot ja tulot ovat samalla tasolla kuin hallituksen versiossa, mutta tasapainoa haetaan hallituksen valitsemien leikkauskohteiden sijaan esimerkiksi ympäristölle haitallisia tukia karsimalla, kilometrikorvauksia pienentämällä ja osinkoverotusta kiristämällä.

Hallituksen budjettiin verrattuna menot kasvaisivat 200 miljoonan euron kertaluontoisella investointipaketilla, joka suunnattaisiin homekoulujen korjaamiseen ja työllisyyden vauhdittamiseen.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö kertoo, että vihreiden vaihtoehdossa 2 000 euroa kuussa tienaavalle jäisi 200 euroa vuodessa enemmän käteen.

– Tällä budjetilla me haluamme osoittaa, että inhimillinen talouden tasapainottaminen on mahdollista. Rahat koulutukseen ja heikompiosaisten aseman parantamiseen voidaan saada sieltä tehottomista yritystuista, vihreiden puheenjohtaja Niinistö kuvailee.

Vihreät kuittaisivat noin 300 miljoonan euron koulutusleikkaukset leikkauksilla dieselin ja työkoneiden alennettuun verokantaan sekä luopumalla hallituksenkin edustajien kyseenalaistamasta päästökauppatuesta.

 

900 miljoonan euron veronkorotukset

Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen pitää vihreiden vaihtoehtobudjettia kiitettävän selkeänä ja perusteellisena.

– Tässä on menty hyvin konkreettiselle tasolle, eli mainitaan selkeästi mitä on laskettu ja on menty jopa budjettimomenttitasolle asti. Tämä tekee ekonomistillekin kauhean helpoksi tulkita, minkälaisia päätöksiä tässä tehdään.

Kärkkäinen löytää vihreiden budjetista veronkorotuksia lähes 900 miljoonan euron edestä.

Monet ympäristölle haitallisiksi katsotuista tuista ovat erilaisia verovähennyksiä, joiden peruminen näkyisi käytännössä verotuksen kiristymisenä.

– Tässä on selkeästi erilainen arvolinjaus kuin hallituksella, josta sinänsä ekonomistina ei voi sanoa onko valinta parempi vai huonompi, Kärkkäinen sanoo.

Sähkölasku saattaisi kasvaa, autoilu kallistuisi

Kärkkäisen mukaan kannattaa muistaa, että myös ympäristöveroihin tehtävät korotukset päätyvät lopulta suomalaisten maksettavaksi tavalla tai toisella. Koulutukseen panostaminen on Kärkkäisen mukaan varmasti kannattavaa, mutta koulutusleikkausten kompensoimiseksi tehtävät veronkorotukset voivat näkyä esimerkiksi auton käytön kallistumisena ja kasvaneena sähkölaskuna.

– Tässä esitetään tulonjakovaikutukset mutta näitä kulutusverojen kohdistumista eri ihmisiin ei ole laskettu. Toki se on hankalaakin laskea, mutta myös ympäristöverojen kaltaiset välilliset verot päätyvät lopulta jonkun maksettavaksi.

Vihreät eivät olisi valmiita luopumaan hallituksen ehdottamista yrittäjävähennyksistä, mutta siihen ehdotetaan 50 000 euron maksimirajaa. Kärkkäisen mukaan raja tekisi entisestään byrokraattisesta tuesta vielä kiemuraisemman.

– Tukimuoto on kokonaisuudessaan byrokraattinen ja on epäselvää, kannattaisiko sitä ottaa käyttöön, Kärkkäinen sanoo.

VATT näyttää vihreää valoa yritystukien saksimiselle

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen johtava ekonomisti Marita Laukkanen pitää vaihtoehtobudjetin koulutuspanostuksia perusteltuina.

– Ihan aiheellisesti on kritisoitu sitä, että innovaatiopolitiikan suhteellinen rooli on vähentynyt ja kiinnitetty huomiota siihen, että talouskasvua voidaan vauhdittaa panostamalla tutkimukseen, kehitykseen ja osaamisen kehittämiseen, Laukkanen sanoo.

Budjetissa oltaisiin valmiita luopumaan VATT:n kritisoimasta teollisuuden päästökauppakompensaatiosta sekä energiaintensiivisen teollisuuden veronpalautuksista. Laukkasen mukaan näistä tuista luopumisesta ei olisi odotettavissa vaikutuksia kilpailukykyyn tai työllisyyteen.

– Taloustieteen näkökulmasta yritystuet yleensäkin ovat perusteltuja vain silloin, jos on odotettavissa jotain ulkoisvaikutuksia, eli hyötyjä jotka läikkyvät muualle yhteiskuntaan, Laukkanen sanoo.

Budjetissa vihreät itse ehdottavat investointitukia uusiutuvaan energiajärjestelmään siirtymiseksi. Laukkasen mielestä tarkasti räätälöityjen tukien perustelut on syytä selvittää tarkkaan ennen niiden käyttöön ottamista.

– Yleensä ottaen tuet olisi järkevää pitää teknologianeutraaleina. Poliittisilla päättäjillä ei ole mitään erityistä kykyä valita voittajia niin, että tuet pystyttäisiin suuntaamaan spesifisti jollekin teknologialle, jota pitää tukea.

Vihreiden lisäksi myös muiden oppositiopuolueiden on tarkoitus esitellä budjettinsa syksyn mittaan.

YK: Isis vienyt satoja perheitä Mosulin alueen kylistä – joutuvat ehkä ihmiskilviksi

Nainen pesee lasta muovivadissa. Ympärillä muita lapsia. Taustalla istuu naisia seinän vieressä.

Turkin Punainen puolikuu puolestaan kertoi perjantaina, että se vie Mosulin alueen kyliin 20 rekkalastillista apua.

Nainen pesee lasta muovivadissa. Ympärillä muita lapsia. Taustalla istuu naisia seinän vieressä.

Ääri-islamilainen Isis-järjestö on vienyt 550 perhettä Mosulin lähellä sijaitsevista kylistä Irakissa ja pitää heitä todennäköisesti ihmiskilpinä, sanoo YK:n ihmisoikeustoimisto.

Toimisto myös tutkii väitettä, jonka mukaan Isis olisi tappanut 40 siviiliä yhdessä kylässä, YK:n edustaja Ravina Shamdasani kertoo uutistoimisto Reutersille.

Irakin hallituksen ja kurdien joukot aloittivat viikon alussa suurhyökkäyksen Mosulin alueen valtaamiseksi takaisin Isisiltä. Tuhannet ihmiset ovat paenneet taisteluja.

Paenneille apua Turkista

Turkin Punainen puolikuu kertoi perjantaina, että se lähettää Mosulin alueelle 20 kuorma-autolastillista apua, muun muassa kuivamuonaa, vaatteita ja satoja telttoja.

Avun arvioidaan riittävän noin 10 000 pakolaisen tarpeisiin. Ensi vaiheessa apua viedään 30 kylään, joista Isis on häädetty.

Järjestön edustaja Kerem Kinik kertoo, että Mosulin lähikylistä on paennut 3 000–4 000 ihmistä. Hänen mukaansa Mosulista saattaa paeta jopa 150 000–400 000 ihmistä. Mosulissa arvioidaan olevan yhä 1–1,5 miljoonaa asukasta.

Turkkilaiset avustusjärjestöt varautuvat pakolaisiin pystyttämällä Pohjois-Irakiin leirejä.

Erikoinen ikuisuuskiista: Säveltäjämestarin syntymäpaikasta väännetty kättä jo vuosikymmeniä

Toivo Kuula vuonna 1908.

Keskustelu Toivo Kuulan syntymäpaikasta ei ota laantuakseen. Historioitsija Teemu Keskisarjan mukaan tämäkin kiista todistaa vain sen, että ihmiset ovat kotiseuturakkaita.

Toivo Kuula vuonna 1908.

Kirkonkirjojen mukaan säveltäjä Toivo Kuula on syntynyt Vaasassa, mutta perimätiedon mukaan Alavudella. Kiistely Kuulan syntymäpaikasta on jatkunut vuosikymmeniä ja nousee edelleen aika ajoin keskusteluun esimerkiksi lehtien yleisönosastoissa.

Historioitsija Teemu Vähäsarja pitää kiistelyä hyvänä juttuna, ja uskoo, että itse säveltäjämestarikin voi pilven päällä iloita siitä, että hänen syntymäpaikkansa kiinnostaa vielä yli sadan vuoden jälkeen.

– Tällaiset kiistat osoittavat, että ihmisillä on kotiseuturakkautta ja että he ovat kiinnostuneita siitä maaperästä, jolla tänään tallaavat. Eikös se ole ihan kiva, että Toivo Kuulasta kiistellään ja että monet haluavat hänet omakseen?

Osa paikkakunnan sielunmaisemaa

Keski-Pohjanmaalla Nivalassa syntynyt Vähäsarja ei ihmettele sitä, että merkkihenkilöiden syntymäpaikoista syntyy kiistoja. Syntymäpaikalla on väliä.

– Totta hemmetissä sillä on väliä. Se on osa kunkin pitäjän sielunmaisemaa, keitä merkkimiehiä siellä on syntynyt! Kyllä minusta on tärkeää, että Kyösti Kallio on nivalalainen tai että Raimo Sailas on syntynyt Nivalassa eikä Haapavedellä.

Kiistoja on syntynyt myös siitä, mihin pitäjään joidenkin romaanien, runojen tai laulujen tapahtumat sijoittuvat. Esimerkiksi Topeliuksen Koivu ja tähti -sadun puuta on palvottu muuallakin kuin Muhoksella, ainakin Lumijoella ja Vöyrillä. Keskisarjan mukaan nämä kiistat todistavat samaa kotiseuturakkautta kuin kiinnostus merkkihenkilöitä kohtaan.

Historioitsija ei halua ottaa kantaa Toivo Kuulan syntymäpaikkaan, vaikka kiistan tunteekin.

– Pohjanmaalla on taatusti satoja tutkijoita, kotiseutuharrastajia, jotka tietävät sen asian paremmin kuin Helsingissä asuva historioitsija eli en missään tapauksessa pistä lusikkaani tähän soppaan, naurahtaa Vähäsarja.

Missä Kuula syntyi?

Toivo Kuulan tyttärenpoika Markku Marttinen pitää selvitettynä sitä, että Toivo Kuula on syntynyt Alavudella. Tohtori Juhani Koiviston vuonna 2008 julkaistussa Kuulan elämäkerrassa päädytään pitämään ilmeisenä, että syntymäpaikka on Alavuden Vehkakoskella.

– Kuulan syntymän aikaan vuonna 1883 perhe asui Vaasassa, mutta kuten perimätieto kertoo, Sanna Vehkakoski, Matti Kuulan vaimo on lähtenyt kotitaloonsa Alavudelle synnyttämään ja siellä saunassa on Toivo Kuula syntynyt. Sitten on lähdetty aika pian takaisin Vaasaan ja lapsi on mahdollisesti merkitty virheelliseti Vaasassa syntyneeksi, selvittää Markku Marttinen.

Marttinen sanoo, että hänen isoisänsä syntymäpaikasta on keskusteltu koko hänen elämänsä ajan. Kiistan luonnetta kuvastaa Marttisen mukaan hyvin se, että vuonna 1983 julkaistussa Toivo Kuulan elämäkerrassa ei ole mitään mainintaa säveltäjän syntymäpaikasta.

Säveltäjämestarin tyttärenpoika kuitenkin toivoo, että keskustelu Toivo Kuulasta ei kietoutuisi hänen syntymäpaikkansa tai traagisen kuolemansa ympärille. Toivo Kuula ammuttiin kuoliaaksi Viipurissa vuonna 1918 Suomen sisällissodan jälkimainingeissa.

– Meidän perheellemme kaikista tärkeintä on se, että Toivo Kuula muistetaan hänen suurenmoisesta musiikistaan - niistä upeista teoksista, joita hän teki lyhyen elämänsä aikana.

Rautavaaran sensuroitu esikoisooppera vihdoin näyttämöllä – teosta siloteltiin nyt toiselta kantilta

Tekijöiden haaveena oli tuoda Unkarissa esitettävä kaivos Tampereelle, mutta hanke kariutui.

Einojuhani Rautavaaran Kaivos-oopperaa sensuroitiin aikanaan Neuvostoliiton pelossa. Oopperan ensimmäisen näyttämöesityksen 50 vuotta myöhemmin ohjanneen Vilppu Kiljusen mielestä teos ei täysin kestä päivänvaloa vieläkään, kun se esitetään Unkarissa.

Tekijöiden haaveena oli tuoda Unkarissa esitettävä kaivos Tampereelle, mutta hanke kariutui.

Einojuhani Rautavaaran (1928–2016) esikoisooppera Kaivos saa ensiesityksensä Unkarin kansallisoopperassa tänä iltana. Pääsyä näyttämölle ehdittiin odottaa yli 50 vuotta.

Unkarin kansannoususta (1956) ammentava ooppera jäi aikanaan sensuurin hampaisiin. Kaivosta ei suunnitelmista huolimatta nähty Suomen Kansallisoopperan lavalla, mutta huhtikuussa 1963 Yle esitti sen lähtökohdistaan etäännytettynä televisio-oopperana. Käyttämättä jäi sanoja ja symboliikkaa, jotka viittasivat itänaapuriin.

Unkarissa oopperan ohjaava Vilppu Kiljunen keskusteli teoksesta kesällä menehtyneen Rautavaaran kanssa vielä tämän vuoden huhtikuussa. Säveltäjän mielestä sensuroinnilla ei ollut aikanaan suurtakaan merkitystä, sillä tarina voisi tapahtua missä ja milloin tahansa.

– Oopperaa leimaa Rautavaaran eksistentialistinen, sartrelainen filosofia. Mikä on ihmisen paikka äärimmäisessä tilanteessa? Kiljunen analysoi.

Natsitervehdyksiä baarin ovella

Kiljusen mielestä ooppera ei kestä päivänvaloa pilkuntarkkana tulkintana vieläkään, kun se esitetään Unkarissa. Syynä ovat maan sisäiset poliittiset jännitteet.

– Minusta tuntuu, ettei tämä ympäristö kaipaa enää yhtään nationalistista pumppausta. Maa on niin latautunut, Kiljunen perustelee.

Hän päätyi ohjaamaan teoksen kaikkien aikojen ensimmäisen näyttämöversion "yleisellä tasolla", koska Rautavaarakin oli antanut siunauksensa yleismaailmallisia kysymyksiä tukevalle tulkinnalle. Taas jäi käyttämättä symboliikkaa – lavalla ei nähdä esimerkiksi Unkarin kansannousussa käyttämää reikälippua, jossa kommunistisen puolueen vaakunan tilalla on valkoinen "reikä".

Jännitteinen ilmapiiri näkyy ohjaajan mukaan Budapestin katukuvassa.

– Kun kuljet yöllä tietyn baarin ohi, kaljupäiset miehet tekevät ovella natsitervehdystä mustat paidat päällä. Kyllä se herättää ristiriitaisia tunteita, ohjaaja toteaa.

Ooppera avautuu Kiljusen mielestä erityisellä tavalla juuri Unkarissa.

– Sitä on tietysti ollut hienoa tehdä, sillä tapahtumien tematiikka on avautunut ihan toisella tavalla.

Koko kansan tragedia

Produktion kapellimestari, Suomessakin pitkään vaikuttanut Tibor Bogányi ei halua sotkea päivänpolitiikkaa Unkarin kansannousun 60-vuotismuistojuhlintaan, jonka osa myös Kaivos-ooppera on. Hänen mukaansa asioilla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa.

– Unkarin kansannousu on koko kansan synkkä tragedia, jonka hirveän moni muistaa nahoissaan. Isäni oli silloin 14-vuotias. Kaksi viikkoa ehdittiin elää toivossa ja riemuita uudesta aikakaudesta eli siitä, että oltiin erottu Neuvostoliitosta. Tämä ei liity mitenkään nykypäivän poliittisiin päättäjiin, Bogányi sanoo.

Kansannousuliike vaati Unkarin täydellistä itsenäisyyttä ja vapaita vaaleja, mutta neuvostoarmeija esti aikeet. Unkarissa odotettiin apua lännestä katkeraan tappioon saakka.

– Ajateltiin, että kunhan pari päivää vielä jaksetaan, niin saadaan apua. Sitä ei koskaan tullut. Seuraavat vuosikymmenet olivat ilmiantoineen ja rangaistuksineen synkkää aikaa.

Taisteluissa kuoli arviolta 3 000 unkarilaista, ja liikkeen kukistumisen jälkeen noin 200 000 kansalaista pakeni maasta. Kaivos-ooppera mukailee tarinaa, jonka Rautavaara kuuli maasta paenneelta unkarilaiselta. Traagisten tapahtumien muistelu koskettaa yhä.

– Harjoituksia seurasi joukko vanhempia ihmisiä, jotka tulivat jälkeen päin kyynelet silmissä kiittämään, Bogányi toteaa.

Puolitoista kuukautta sitten kapellimestari kertoi unkarilaisessa lehdistötilaisuudessa jännittävänsä, kuinka yleisö ottaa vastaan Rautavaaran 12-säveljärjestelmään perustuvan musiikin historiallisesti merkittävässä kontekstissa. Harjoitusten perusteella epäilys oli turhaa.

– Kaikki tuntuvat tykkäävän siitä, Bogányi iloitsee.

Britanniaa uhkaa "kova Brexit" - maahanmuuttokovistelu voi viedä maan EU:n yhteismarkkinoiden ulkopuolelle

Mielenosoittajat vaativat pääministeri Theresa Maytä toteuttamaan EU-eron viivyttelemättä. Kuva Lontoon mielenosoituksesta 13. heinäkuuta 2016.

Lontoossa turistit juhlivat, mutta valuutan heittelehtiminen huolettaa talousasiantuntijoita.

Mielenosoittajat vaativat pääministeri Theresa Maytä toteuttamaan EU-eron viivyttelemättä. Kuva Lontoon mielenosoituksesta 13. heinäkuuta 2016.

Britanniassa punnan arvo on laskenut jyrkästi, sillä arvelu maan eroamisesta EU:n lisäksi myös eurooppalaisilta yhteismarkkinoilta on kiihtynyt. Punta on nyt alimmalla tasollaan kuuteen vuoteen euroon nähden.

Lontoon keskustassa turistien ostoskassit ovat raskaat mutta askel kepeä. Halpa punta on haihduttanut shoppaajien omantunnontuskat.

– Shoppailusta täällä on tullut kiinnostavampaa meille espanjalaisille, poikaansa tapaamaan tullut Margarita selittää.

Briteillä taas on siipi maassa, sillä kotisaaren valuutta on romahtanut esimerkiksi euroon nähden noin viidenneksen vuoden takaisesta.

– Menen ensi viikolla työmatkalle euromaahan Irlantiin. Luulen, että illallistaminen jää tällä kertaa vähemmälle, Gareth Brindel valittelee.

"Halvasta punnasta ei merkittävää kilpailuetua"

Punnan alamäki on viime viikkoina jyrkentynyt Britannian pääministeri Theresa Mayn ja muiden ministereiden kovien maahanmuuttopuheiden vuoksi. He haluavat rajoittaa unionimaista tulevien määrää EU-eron jälkeen. Tämä voi kuitenkin tuoda potkut eurooppalaisilta yhteismarkkinoilta, sillä jokaisella EU-maalla on Britannian tuleviin EU-suhteisiin sanottavansa.

HSBC-pankin valuuttastrategisti Dominic Bunningin mielestä punta reagoi suoraan poliitikkojen puheisiin.

– Valuutta laskee heti kun näyttää siltä, että Euroopasta irtautuminen johtaisi "kovaan Brexitiin", eli yhteismarkkinoilta irtautumiseen.

Jotkut toivottavat punnan arvon laskun tervetulleeksi viennin piristäjäksi. Valuuttastrategi Bunningin mielestä yhtälö ei ole Britanniassa kuitenkaan näin yksinkertainen.

– Britannian vientiyritykset tuovat maahan suuren osan komponenteistaan. Kun tuontihinnat nousevat heidän tilanteensa vaikeutuu.

Dominic Bunning ja monet muut valuutta-asiantuntijat arvioivat, että punnan arvo laskee edelleen ja on yhtäläinen euron kanssa ensi vuoden loppuun mennessä.

YK tutkii Aleppon epäillyt sotarikokset

Aleppo

Venäjä on ilmoittanut jatkaneensa tulitaukoa pommituksista.

Aleppo

YK:n ihmisoikeusneuvosto on päättänyt aloittaa riippumattoman tutkinnan Aleppon tapahtumista. Tarkoituksena on selvittää, onko ilmapommituksissa syyllistytty sotarikoksiin.

Genevessä kokoontunut neuvosto hyväksyi Britannian esityksen äänin 24–7 ja äänestämästä pidättäytyi 16 maata. Vastaan äänestivät muiden muassa Venäjä ja Kiina.

Äänestyksen alla YK:n ihmisoikeuskomissaari sanoi, että Itä-Aleppon pommitukset ovat sotarikos. Komissaari Zeid Ra'at al-Hussein ei maininnut suoraan Venäjää, mutta hänen viittauksensa oli selvä:

– Aseistautuneet oppositioryhmittymät jatkavat kranaattien ja muiden ammusten ampumista Länsi-Aleppon siviilikohteisiin, mutta hallituksen joukkojen ja heidän liittolaistensa laittomat ilmaiskut Itä-Aleppoon ovat vastuussa suurimmasta osasta siviilien kuolemia, Zeid sanoi puheessaan ihmisoikeusneuvostossa.

Venäjä jatkoi tulitaukoa

Venäjä puolestaan on ilmoittanut jatkavansa humanitaariseksi kutsumaansa tulitaukoa jälleen vuorokaudella.

Venäjän ja Syyrian hallituksen julistama tulitauko alkoi torstaiaamuna. Tulitauko on voimassa 11 tuntia vuorokaudessa, aamukahdeksasta iltaseitsemään.

Tulitauon aikana Aleppon asukkaat voivat lähteä kaupungista. Myös haavoittuneita voidaan evakuoida, mutta YK:n suunnittelemia laajempia evakuointeja ei ole pystytty toistaiseksi järjestämään.

Joidenkin tietojen mukaan islamistikapinalliset olisivat tulittaneet Alepposta pois pyrkiviä.

Poliisi otti kiinni pelleksi pukeutuneita Espoossa – sakot pelottelijoille

Poliisiauto.

Poliisi otti kiinni kaksi klovniksi naamoitunutta 15-vuotiasta poikaa Espoossa. Poliisi arvelee, että klovni-ilmiö jatkuu viikonloppuna.

Poliisiauto.

Espoossa poliisi on antanut sakkoja pelleiksi pukeutuneille pelottelijoille. Poliisi otti kaksi naamioitunutta 15-vuotiasta poikaa kiinni Espoon Tapiolassa torstai-iltana. Pojille annettiin sakot järjestysrikkomuksesta ja asiasta ilmoitettiin heidän vanhemmilleen.

Muualla Uudenmaan alueella poliisi ei ole ottanut kiinni eikä sakottanut klovneiksi pukeutuneita henkilöitä.

Helsingin poliisin mukaan torstai-iltana Lauttasaaressa oli havaittu muutaman pelleksi pukeutuneen nuoren porukka, joka oli lähtenyt juoksemaan pakoon ennen kuin poliisi tuli paikalle. Malmilla puolestaan ilmoitettiin huutelijoista, jotka mahdollisesti olivat naamioituneita.

Poliisi arvelee, että viikonloppuna pellejä saattaa yhä olla liikkeellä.

– Asia on noussut voimakkaasti mediassa esille ja tästä on puhuttu niin paljon, arvelee ylikomisario Jere Roimu Helsingin poliisista.

– Kun viikonloppu tulee sopivasti, niin on hyvinkin mahdollista, että näitä tapauksia ilmenee lisää. Porukka lähtee viihteelle ja joku saattaa pikkaisen alkoholia otettuaan saada ahaa-elämyksen, että sellainen voisi olla hauskaa, Roimu jatkaa.

Ammattiklovnit ovat huolissaan pelleilmiöstä

Sairaaloissa lapsia viihdyttävät klovnerian ammattilaiset ovat harmissaan ilmiöstä.

– Nämä ihmiset, jotka naamioituvat pelotellakseen, eivät missään nimessä ole klovneja, kirjoittaa Sairaalaklovnit ry:n toiminnanjohtaja Aino Viertola tiedotteessa.

– Ilmiö perustuu jonkinlaiseen huomion hakemiseen ja sitä on hyvin vaikea käsittää. Lasten pelottelu on raukkamaista ja vastenmielistä. Siinä ei ole mitään hauskaa.

Sairaalaklovnit muistuttavat, että oikea klovneria on satoja vuosia vanha taidemuoto, joka perustuu vuorovaikutukseen, empatiaan ja hyvän mielen tuottamiseen.

– Klovneria ei ole koskaan tuhoavaa tai pahaa. Tällainen toiminta on vastoin kaikkia sen periaatteita. Klovnerian tavoitteena on tuottaa iloa, näyttelijä ja sairaalaklovni Tanjalotta Räikkä sanoo.

Räikkä on myös Sairaalaklovnit ry:n taiteellisen jaoksen puheenjohtaja.

– Olemme huolissamme, että klovneihimme suhtaudutaan varauksellisemmin näiden uutisten ollessa esillä, hän sanoo.

"Silmälaseista on tullut asuste" – joka kymmenes huononäköisistä hankkii vähintään neljät lasit

Silmälaseja esillä liikkeessä.

Suomalainen maksaa silmälaseista keskimäärin 377 euroa.

Silmälaseja esillä liikkeessä.

Alle puolet silmälasien käyttäjistä tyytyy enää yksiin rilleihin. Viime vuosina suomalaisten päivittäisessä käytössä olevien silmälasien määrä on lisääntynyt. Keskimäärin käytetään rinnakkain kaksia laseja. Joka kymmenennellä niitä on jatkuvassa käytössä jopa neljät tai useammat. Naiset omistavat silmälaseja hiukan miehiä enemmän.

– Kasvavassa määrin on kyse siitä, että silmälaseista on tullut asuste, toimitusjohtaja Panu Tast Näkemisen ja silmäterveyden toimiala NÄE ry:stä sanoo.

Osittain useiden silmälasien hankkiminen johtuu siitä, että niitä hankitaan eri tarkoituksiin. Niitä tarvitsee esimerkiksi moniteholinssejä käyttävä ikääntyvä väestö.

– Kun haluaa lukea romaania tai katsoa telkkaria, se on mukavampaa siihen erikseen suunnitelluilla laseilla, Panu Tast toteaa.

Tiedot käyvät ilmi Taloustutkimuksen toteuttamasta tutkimuksesta, johon haastateltiin syyskuussa yli tuhatta 15–79-vuotiasta suomalaista.

Harva ostaa silmälasinsa verkkokaupasta

Silmälaseihin kulutettu rahamäärä on parissa vuodessa hieman noussut. Keskimäärin suomalainen maksaa silmälaseista 377 euroa. Tämän verran rahaa käytettiin yhdellä ostokerralla, ja pakettiin saattoi kuulua yhdet tai useammat lasit.

Yleisimmin lasit hankitaan optikkoliikkeestä Suomesta. Nettikauppa kasvaa nopeasti, mutta vain alle prosentti vastaajista oli viimeksi lasit hankkiessaan ostanut ne verkkokaupasta. Piilolaseja sen sijaan ostetaan usein myös verkon kautta.

– Silmälasien verkkokaupan esteenä ovat toistaiseksi aika usein tekniset syyt. Yksiteholasien ostaminen verkosta on kohtuullisen helppoa, mutta kun mennään vaativampiin ratkaisuihin, tulee usein ongelmia, Panu Tast toteaa.

Näöntarkastuksessa suomalaiset käyvät selvästi useammin optikolla kuin silmälääkärillä. Silmälääkärin vastaanotolle mennään usein optikon kehotuksesta.

Lasien jatkuva käyttö vähentynyt

Silmälaseja käytetään yhä enemmän silloin tällöin. Jatkuva käyttö on samalla vähentynyt. Taustalla ovat väestön ikääntyminen ja silmäkirurgia.

– Kun väestö ikääntyy, tulee lisää lukulasikäyttöä, jolla silmälasien käyttö usein alkaa. Meillä alkaa olla ikääntyvää väestöä, joka käy tyypillisesti kaihikirurgiassa jossain vaiheessa. Jos silmälaseja on käytetty jatkuvasti, operaation jälkeen silmälaseja käytetään tyypillisesti joissakin tilanteissa ja jollakin etäisyydellä.

Nuoremmilla jatkuvaa lasien käyttöä on puolestaan vähentänyt silmän taittovirheiden kirurginen korjaaminen.

Laseja käyttää 70 prosenttia suomalaisista

Lähes seitsemän kymmenestä suomalaisesta käyttää silmälaseja joko jatkuvasti tai silloin tällöin. Yli 70-vuotiaista laseja käyttävät lähes kaikki.

Piilolaseja suomalaisilla on muihin Euroopan maihin verrattuna todella vähän. Niiden käyttäjien määrä on lisääntynyt, mutta silti piilolaseja käytti säännöllisesti tai esimerkiksi juhlissa tai urheillessa vain viisi sadasta vastaajasta. Varsinkin monitehopiilolinssien käyttö on Suomessa erittäin vähäistä.

Syyttäjä: Linja ei ole tiukentunut, vaikka rasismisyytteitä on nostettu aiempaa enemmän

Vastarintaliike Helsingin Narinkkatorilla.

Poliisi ja syyttäjä ratkaisevat ensi viikolla nostetaanko kanne äärijärjestö Vastarintaliikkeen kieltämiseksi.

Vastarintaliike Helsingin Narinkkatorilla.

Kotkalainen kaupunginvaltuutettu Mertsu Merivirta (sit.) sai keskiviikkona syytteen kiihottamisesta kansanryhmää kohtaan. Kaksi viikkoa aiemmin perussuomalaisen kansanedustajan avustaja, Terhi Kiemunki sai syytteen samasta rikoksesta. 

Eilen Sisä-Suomen syyttäjänvirasto nosti syytteen 22 Suomen vastarintaliikkeen edustajaa vastaan väkivaltaisesta mellakasta ja sen johtamisesta, pahoinpitelyistä ja haitanteosta virkamiehille.

Syyttäjä harkitsee parhaillaan, nostetaanko syyte kiihottamisesta kansanryhmää kohtaan myös perussuomalaisten kansanedustajaa Teuvo Hakkaraista ja perussuomalaisten nuorisojärjestön puheenjohtajaa Sebastian Tynkkystä vastaan.

Vastarintaliikkeen kielto esillä ensi keskiviikkona

Sisäisesta turvalllisuudesta vastaava sisäministeri Paula Risikko (kok.) ja poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen ovat reagoineet tiukasti syyskuiseen Helsingin Asema-aukion pahoinpitelytapaukseen.

Suomen vastarintaliikkeen johtohahmoa epäillään törkeästä kuolemantuottamuksesta. Risikko on luvannut pistää väkivallalle, vihapuhelle ja rasimille nollatoleranssin. Kolehmainen aikoo perustaa poliisiin erityisen yksikön torjumaan vihapuhetta.

Useat ovat vaatineet äärijärjestö Vastarintaliikkeen kieltämistä. Järjestön kieltämisen kynnys on yhdistyslain mukaan korkealla.

Poliisihallitus ja valtakunnansyyttäjänvirasto ovat saaneet valmiiksi selvityksensä Vastarintaliikkeen kieltämismahdollisuuksista. Ensi keskiviikkona päätetään nostetaako kanne.

Onko linja tiukentunut?

Ilmoituksia rasistista rikosepäilyistä tehdään yhä enemmän. Poliisitarkastaja Måns Enqvistin mukaan kaksi vuotta sitten ilmoituksia oli 35, viime vuonna 46 ja määrä ylittyy tänä vuonna.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toivio kiistää, että suhtautuminen rasistisiin rikoksiin olisi kiristynyt.

– Missään tapauksessa syyttäjällä ei  ole ollut harkintaa, että nyt tällaisia tapauksia pitää nostaa esiin. Syyttäjä on riippuvainen poliisista, mikä verran poliisi saa rikosepäilyjä tutkituksi.

Nyt nostetut syytteet koskevat tapahtumia ennen Asema-aukion pahoinpitelyä. Apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toivio odottaa, että rikosepäilyt lisääntyvät nykyisestään, kun poliisi perustaa aikomansa erillisen viharikosyksikön.

Elovaaran lakialoitteella laaja kannatus – kiusaajalla voi tulevaisuudessa olla edessä koulun vaihto

kansanedustaja Tiina Elovaara

Perussuomalaisten tamperelaisen kansanedustajan Tiina Elovaaran lakialoite vakavien koulukiusaamisten katkaisemiseksi on saanut taakseen jo 100 allekirjoittajaa yli puoluerajojen.

kansanedustaja Tiina Elovaara

Kansanedustaja Tiina Elovaaran (ps) lakialoite vakavien koulukiusaamisten katkaisemiseksi on saanut 100 allekirjoitusta täyteen. Allekirjoittajia on ollut kaikista eduskuntapuolueista. Lakialoite etenee käsittelyyn lähiviikkoina.

Lakialoitteen keskeinen muutos nykylakiin on linjaus mahdollisuudesta siirtää kiusaaja toiseen kouluun. Perusopetuslakiin tehtävä lisäys antaisi kunnille mahdollisuuden puuttua paremmin vakaviin kiusaamistapauksiin kouluissa. 

Elovaaran mukaan lakialoite pyrkii helpottamaan kiusaamisellaan erityisen vakavaa henkistä tai fyysistä haittaa toiselle oppilaalle aiheuttavan oppilaan siirtämistä toiseen opetuksen järjestämispaikkaan.

Ennalta ehkäisevä vaikutus

Tiina Elovaara katsoo, että lailla olisi kiusaamista ennalta ehkäisevä vaikutus ja se ilmaisisi entistä selkeämmin valtiovallan kannan kiusaamiseen.

– Näin lähtee viesti, että kiusaamista harjoittava oppilas voi myös olla se, joka joutuu tarvittaessa vaihtamaan koulua.

Elovaaran mielestä nykyiset kurinpitotoimet voivat olla pitkälle edenneissä kiusaamistapauksissa riittämättömiä, eivätkä korjaa uhrille aiheutunutta vahinkoa.

– Kiusattu ei saa riittävää suojaa. On tärkeää, että kiusatun kokemus korjaavista toimista antaa selkeän tunteen kuulumisesta yhteisöön ja toimenpiteet katkaisevat trauman kehittymisen.

Tiina Elovaara korostaa, ettei kyse ei ole suoraan kurinpitotoimesta, vaan tavasta ratkaista konflikti. Sitä voidaan tilanteesta riippuen soveltaa sekä kiusatun että kiusaajan kohdalla.

– Koulun vaihto antaa kiusaajalle viestin korjata ajattelua, arvoja, asenteita ja käyttäytymistä.

Vantaan uhkatilanne ohi – uhkailevasti käyttäytynyt mies on otettu kiinni

Uutisvideot: Poliisilla operaatio Vantaalla – kerrostaloa evakuoidaan

Poliisi evakuoi ja eristi kerrostalokäytävän uhkatilanteen takia.

Uutisvideot: Poliisilla operaatio Vantaalla – kerrostaloa evakuoidaan

Poliisi on ottanut alkuillasta kiinni uhkauksia esittäneen miehen Vantaa Kivistössä.

Poliisi evakuoi hätäkeskukseen tulleen tiedon perusteella Rubiinikehä 1:ssä sijaitsevan kerrostalon yhden rappukäytävän. Poliisi on purkamassa evakuointia ja jatkaa paikan päällä vielä uhkauksia esittäneen miehen asunnon tutkimista.

Rappukäytävän asukkaat ovat palaamassa koteihinsa.

Poliisin tämänhetkisen arvion mukaan miehen uhkailuista ei aiheutunut vaaraa muille kuin hänelle itselleen.

– Tutkimme vielä kohdeasuntoa, joten emme pysty ottamaan aiheutuneeseen uhkaan tarkemmin kantaa, kertoo rikosylikonstaapeli Henri Baldauf Itä-Uudenmaan poliisista.

Kerrostalon läheisyydessä on Vantaan yksi päiväkoti. Rikosylikonstaapeli Henri Baldaufin mukaan päiväkodille ei ole aiheutunut missään vaiheessa uhkaa.

– Ilmeisesti henkilö on soittanut useampia puheluita ja uhannut tehdä itselleen jotakin, Baldauf sanoo.

Poliisin mukaan soittaja oli tiettävästi ollut yhteydessä myös tiedotusvälineisiin.

Aiemmin poliisi kertoi, että heille tullut ilmoitus oli hyvin yleisluontoinen.

Poliisi on jo kuulustellut alustavasti uhkailusta epäiltyä miestä. Kuulusteluja jatketaan.

Johaugin merkkivaatteet siivottiin kaupan hyllyistä doping-käryn vuoksi – urheilija on yritykselle nykyisin riski-investointi

Therese Johaug joulukuussa 2015, Lillehammerissa

Therese Johaugin hiihtotekstiilit on vedetty myynnistä Suomen ja Ruotsin XXL-myymälöistä tällä viikolla. Tuotteet vedettiin myynnistä doping-kohun aiheuttaman maineriskin takia.

Therese Johaug joulukuussa 2015, Lillehammerissa

Johaug on hyödyntänyt monen muun norjalaisen huippuhiihtäjän tavoin nimeään urheiluvaatteiden myynnissä. Hänellä on oma mallisto, joka kattaa laajan kirjon erilaisia hiihtoasusteita. Tämän lisäksi hänellä on koko joukko yrityssponsoreita.

Doping on erittäin herkkä asia urheilun kanssa toimiville yrityksille. Siksi Suomeen ryminällä rantautunut XXL-urheliukauppaketju on päättänyt vetää myynnistä kaikki Johaug-tuotteet. Päätös tehtiin viime keskiviikkona ja tuotteet vedettiin myynnistä heti torstaina. Asiasta kertoi ensimmäisenä Taloussanomat.

– Päätöksen perusteena oli brändiin liittynyt negatiivinen mielikuva. Me emme halua pitää hyllyssä tuotetta, jolla ei ole positiivista mielikuvaa, XXL-ketjun Suomen toimitusjohtaja Tomi Stigzelius kertoo.

Tuotteiden poisvetämiseen vaikutti myös suora asiakaspalaute.

– Saimme asiasta viestiä asiakkailta. Ei paljon, mutta jonkin verran, Stigzelius sanoo.

Myös Ruotsin XXL on poistanut Johaug-tuotteet myymälöistään. Sen sijaan ketjun emomaassa Norjassa kauppa käy edelleen. Johaugin tuotteiden myynnin väitetään jopa kasvaneen.

Urheilija on riski-investointi

Yrityksen maineenhallinnan kannalta XXL-ketju toimi nykyoppien mukaan. Etenkin urheilijoiden doping-epäilyissä yritysten kynnys on erittäin matala, kun harkitaan erilaisten yhteistyökuvioiden lopettamista, oli sitten kyse suorasta sponsoroinnista tai merkkituotteiden jälleenmyynnistä.

– Sponsoroitava urheilija on [yritykselle] investointi ja sitten kun se investoinnin hyödyt tai tulopuoli on menetetty, niin siitä pitää päästä eroon, maineriskiä tutkinut professori Pekka Aula tiivistää.

Aulan mielestä kenties kuuluisin tapaus on yhdysvaltalainen golfammattilainen Tiger Woods. Hän menetti kymmenien miljoonien dollarien arvoiset sponsorointisopimukset jäätyään kiinni uskottomuudesta avioliitossa.

Therese Johaug odottaa vielä lopullista tuomiota doping-aineen käytöstään. Sitä odottavat myös hänen lukuisat sponsorinsa, joiden joukossa on useita kansainvälisiä suuryrityksiä.

Sopimuksiin sisällytetään nykyisin korvausvaateita, jos sponsoroitava jää kiinni esimerkiksi dopingin käytöstä. Jos sopimukset puretaan, Johaugia voivat odottaa miljoonaluokan korvausvaatimukset.

Norjalaisen VG-lehden mukaan Johaugin suksisponsori Fischer olisi jo ilmoittanut purkavansa sopimuksen, jos Johaug saa pysyvän kilpailukiellon. Norjan maine hiihtomaanakin on vaakalaudalla.

– Norjassa hiihto on enemmän kuin kansallisurheilua, se on osa kansallista identiteettiä. Siinä mielessä kiinni jäänyt hiihtäjä on riski koko [Norjan] hiihtomaineelle, jota nyt kyseenalaistetaan laajalti. Tässä on kyse enemmästä kuin siitä, saako Johaug hiihtää vai ei, Aula sanoo.

Norjalainen huippuhiihtäjä Therese Johaug on ollut doping-kohun keskellä toista viikkoa. Hänelle on toistaiseksi asetettu vasta väliaikainen kahden kuukauden kilpailukielto.

Joutsenen poikanen tukehtui kalastussiimoihin Pihtiputaalla

Joutsenen poikanen sotkeutui hengenvaarallisesti kalastusiimoihin Pihtiputaalla.

Kalastussiimoihin pahasti kääriytynyt joutsenenpoika menehtyi Pihtiputaan Kärväsjärvellä perjantaina. Eläinlääkäri ei pystynyt joutsenta enää pelastamaan. Eläin jouduttiin lopettamaan ja pelastuslaitoksen henkilöstö hautasi sen.

Joutsenen poikanen sotkeutui hengenvaarallisesti kalastusiimoihin Pihtiputaalla.

Paikallinen isäntä havaitsi aamupäivällä peltoaukealla hädässä olevan joutsenen ja ilmoitti siitä hätäkeskukseen. Lintu oli sotkeentunut kalastussiimoihin pahasti. Siimaa oli kiertynyt monta kymmentä lenkkiä linnun kielen ympärille, hampaiden väliin sekä siipien alle.

Kolme palomiestä otti joutsenen poikasen kiinni. Päivystävä palomestari Kim Suokas kertoo, että joutsen saatiin lopulta helposti kiinni sen lähdettyä kävelemään tietä pitkin pelastajia kohti.

– Joutsen yritti tiellä lentoon, mutta palomies koppasi sen syliinsä ja ensimmäiset siimat poistettiin linnun kaulan, nokan ja vatsan alueelta. Kielen ympärillä oli niin iso möykky siimaa, ettei sitä pelastuslaitoksen konstein saatu irrotettua, kertoo Suokas.

Palomiehet toimittivat joutsenen eläinlääkärin hoitoon. Siellä selvisi, että siimaa oli päässyt joutsenen ruokatorveen ja mahdollisesti syvemmällekin. Niinpä joutsen jouduttiin lopettamaan eläinlääkärin luona.

– Oliko siiman päässä koukkua, siitä ei ole tietoa, mutta siima itsessään aiheutti jo vaurioita joutsenelle tehden syömisestä mahdotonta ja lentämisestä vaikeaa, kuvailee Kim Suokas ja muistuttaa, että kalastussiimoja ei saa missään nimessä jättää luontoon.

– Se on sama kaikkien roskien kanssa luonnossa – mitä jaksaa sinne viedä, niin kyllä sen jaksaa tuoda poiskin.

Suokas arvioi, että pelastuslaitoksen tietoon eivät kaikki eläinturmat kantaudu. Pihtiputaalla on nyt ollut kaksi vastaavaa tapausta vuoden sisällä.

– Aiemmalla keikalla oli uistinkin siiman päässä, mutta sillä kertaa joutsen selvisi pinteestä.

Solidiumin Sailas: Toimitusjohtaja irtisanottiin hyvässä yhteisymmärryksessä

Harri Sailas

Valtion sijoitusyhtiö Solidiumin toimitusjohtaja Kari Järvinen irtisanottiin, koska yhtiölle halutaan uusi vetäjä samalla kun yhtiön strategiaa mietitään uusiksi. Näin sanoo hallituksen puheenjohtaja Harri Sailas.

Harri Sailas

Valtion sijoitusyhtiö Solidiumin hallituksen puheenjohtajan Harri Sailaksen mukaan toimitusjohtaja Kari Järvinen on saanut potkut, mutta Sailas korostaa, että irtisanominen tapahtui hyvässä yhteisymmärryksessä hallituksen kanssa.

– Tässä on kysymys siitä, että Solidium on saanut uuden hallituksen elokuussa ja uuden toimiohjeen. Sille muotoillaan uutta strategiaa ja olemme varsin hyvässä yhteisymmärryksessä Järvisen kanssa todenneet, että uusi vaihe saattaisi vaatia uuden vetäjän. Juridisesti kysymys on irtisanomisesta, Sailas sanoo.

Sailaksen mukaan Järvisellä on yhdeksän kuukauden irtisanomisaika, ja hän on hallituksen käytettävissä tammikuun lopun jälkeenkin, jolloin toimitusjohtajuus loppuu. Irtisanomisajan palkan lisäksi Järvinen saa 400 000 euron irtisanomiskorvauksen, josta on sovittu toimitusjohtajasopimuksessa.

Sailaksen mukaan pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on toivonut Solidiumilta enemmän aktiivisuutta omistajuudessaan.

– Olemme hallituksessa tulkinneet tämän niin, että se tarkoittaa aktiivisuutta siihen nähden, mitä omistetaan ja miten omistetaan, sanoo Sailas.

Sailas: Järvinen on hoitanut työnsä hyvin

Sailaksen mukaan Kari Järvinen on hoitanut työnsä hyvin, ja hallitus on ollut hänen toimintaansa tyytyväinen.

Sailas kiistää, että Solidiumin osakeomistusten huonolla tuotolla viime aikoina olisi mitään tekemistä Järvisen lähdön kanssa.

– Solidiumin omistusten tuotto ei ole pakkasella, vaan se on 12 prosenttia vuositasolla näiden toimintavuosien keskiarvona. Totta kai on huonoja vuosia, mutta myös erittäin hyviä vuosia, sanoo Sailas. 

Sailas painottaa, että valtion sijoitusyhtiön tuottoja arvioitaessa pitää puhua pidemmästä ajasta, eikä arvioida pelkästään yhden vuoden osaketuottoja.

Talvivaaraomistuksilla on varsin vaatimaton osuus kokonaistuotoista, ja sen paino salkussa on pieni.

Strategiatyö kestää Sailaksen arvion mukaan ensi vuoden puolelle, ja uusi toimitusjohtaja pyritään löytämään siihen mennessä, kun Järvinen lopettaa toimitusjohtajan tehtävät tammikuun lopussa. 

Kaikki käydään Sailaksen mukaan  läpi ennen kuin uusi strategia on valmis. Muun muassa se, pitäisikö valtion sijoitusyhtiön hallitusten jäsenten olla jollain tavalla mukana niissä yhtiöissä, joita se omistaa.

Valtion sijoitusyhtiö Solidium on vähemmistöomistajana 12 pörssiyhtiössä. Osakeomistusten arvo on yhteensä noin 7,3 miljardia euroa. 

Hae lisää

Tervetuloa Ylen mobiiliuutisiin!

Kokeilemme palvelun avulla millainen käyttöliittymä sopisi parhaiten uutisten, urheilun ja sään seuraamiseen mobiilikäytössä.

Otamme mielellämme vastaan palautettasi siitä, mikä palvelussa toimii jo hyvin ja mitä mielestäsi voisi vielä kehittää.

Liitä mukaan päätelaitteesi malli ja sähköpostiosoitteesi, jos tarvitset apua ongelmatilanteessa.

Lähetä palautetta:

Lähetä