Aktivistien delfinaariotempaus poliisitutkintaan

Mielenosoitus Särkänniemen delfinaariolla

Särkänniemen delfinaarion edustalla tänään pidetyllä mielenilmauksella ei ollut tarvittavaa lupaa. Poliisi kertoo tiedotteessaan, että rauhanomaisesta mielenosoituksesta ei oltu tehty ennakkoilmoitusta poliisille.

Mielenosoitus Särkänniemen delfinaariolla

Nyt poliisi tutkii asiaa kokoontumisrikkomuksena sekä mahdollisesti hallinnan loukkauksena.

Oikeutta eläimille -yhdistyksen aktiivit osoittivat mieltään Särkänniemen delfinaarion edustalla.

Osa mielenosoittajista kiipesi delfinaarion katolle. Lisäksi kaksi mielenosoittajista laskeutui katolta seinälle delfinaarion sulkemista vaativan banderollin kanssa.

Tuhansia yrityksiä kaupitellaan Suomessa eläköitymisen vuoksi – "Arvo on yrittäjän pään sisällä"

Leipomoyrittäjä Seppo Hiltunen taikinakoneen äärellä

Suomen Yrittäjien mukaan etenkin pieniin yrityksiin on vaikea löytää jatkajaa. Yrittäjäjärjestöt muistuttavat, että myyntihinnan arvioimiseen kannattaa käyttää ulkopuolista apua.

Leipomoyrittäjä Seppo Hiltunen taikinakoneen äärellä

Kuopiolainen leipomo- ja kahvilayrittäjä Seppo Hiltunen on päätöksensä tehnyt: eläkepäivät odottavat marraskuussa, menivät yritykset kaupaksi tai eivät.

Kymmeniä vuosia leipomoalalla ollut 64-vuotias Hiltunen laittoi viimeisimmän leipomonsa myyntiin ensimmäisen kerran reilu vuosi sitten.

– Minä en kerkiä enää maailmaa täyteen leipoa eli enköhän ole oman osuuteni tehnyt. Jos yritykset eivät mene kaupaksi, myyn laitteet ja tavarat eniten tarjoavalle.

Kyselyitä etenkin kahviosta on tullut, leipomostakin muutamia. Toistaiseksi kyselijöiden ajatus unelmien yrityksestä ei ole kohdannut sen kanssa, mitä Hiltusella on ollut tarjota.

Hiltusen kaltainen tilanne on edessä tänä vuonna tuhansilla suomalaisilla. Suomen Yrittäjät arvioivat kaksi vuotta sitten julkaistun omistajanvaihdosbarometrin pohjalta, että yrityksiä voisi tulla ikääntymisestä johtuen myyntiin vuosittain 3 500–4 700. Näistä todella myyntiin päätyy barometrin mukaan 1 500–2 200 vuodessa.

Pelkästään Pohjois-Savossa arvioidaan, että eläköitymisen vuoksi jatkopohdinta on edessä vuosittain 200 yrityksellä, jotka työllistävät noin 600 työntekijää.

"Arvo todellisuudessa yrittäjän pään sisällä"

Omistajanvaihdosbarometriin haastatelluista yli 55-vuotiaista yrittäjistä lähes 40 prosenttia arvioi, että pystyvät myymään yrityksensä. 28 prosenttia arvioi lopettamisen olevan todennäköisin vaihtoehto ja vain 20 prosentissa tapauksista jatkaja uskottiin löytyvän perheestä.

Suomen Yrittäjien yrityslainsäädäntöön ja työelämäasioihin perehtynyt johtaja Rauno Vanhanen sanoo, että etenkin pienillä, yhden henkilön vetämillä yrityksillä on usein hankaluuksia jatkajan löytämisessä.

– Useammalla olisi halua myydä yritys, mutta läheskään kaikki eivät siinä onnistu. Yksinyrittäjällä on usein vaikea määritellä yrityksen arvo, kun se arvo on oikeastaan yrittäjän pään sisällä, Vanhanen perustelee.

Hinnan määrittelyyn tarjolla ammattilaisen apua

Seppo Hiltunen määritteli yritystensä myyntihinnat itse, mutta monelle muulle hintalapun laittaminen elämäntyölle voi koitua vaikeaksi. Savon Yrittäjien puheenjohtaja Matti Rönkkö suosittelee käyttämään arvonmääritykseen esimerkiksi kirjanpitäjien apua. Rönkkö muistuttaa myös, että yrityksen myyntikuntoon laittaminen voi olla useiden vuosien prosessi.

– Kannattamattomia yrityksiä ei kukaan osta eli yrityksen taseet ja liikevaihdot on oltava kohdallaan. Sanoisin, että luopumiseen voidaan tarvita jopa 5–8 vuotta, Rönkkö sanoo.

Leipomoyrittäjä Seppo Hiltunen sanoo, että yrityksestä luopuminen on lopulta helppoa sen jälkeen kun hän puolisonsa kanssa päätti, mitä he tulevaisuudeltaan haluavat. Sävelet marraskuulle ovat selvät.

– Silloin hypätään Finnairiin ja lennetään Suomesta. Ollaan ensin ensimmäinen talvi ja katsotaan sitten, mitä jatkossa tulee. Odotan mielenkiinnolla uusia seikkailuja, Hiltunen myhäilee määränpäätä paljastamatta.

Venäjä: EU:n pakotteet nostavat energian hintaa Euroopassa

Sähkölinjoja pellolla.

Venäjän ulkoministeriön mukaan EU vaikeuttaa pakotteilla yhteistyötä Venäjän kanssa.

Sähkölinjoja pellolla.

Venäjän ulkoministeriö ilmoitti keskiviikkona, että Euroopan unionin asettamat pakotteet johtavat "vääjäämättä" korkeampaan energian hintaan Euroopassa.

– Asettamalla pakotteita Bryssel – omasta tahdostaan – luo esteitä yhteistyölle Venäjän kanssa niinkin tärkeällä alueella kuin energia, Venäjän ulkoministeriö ilmoitti tiedotteessa.

Tämä on Venäjän ulkoministeriön mukaan ajattelematonta ja vastuutonta, ja johtaa energian hinnan nousuun.

Lentopommi kuljetettiin pois Tampereen Vuoreksesta – tilanne purettu

Rakennustyömaa Vuoreksessa

Maansiirtotöiden yhteydessä Vuoreksen Rautiolanrinteeltä löydetty sodanaikainen lentopommi ei aiheuttanut akuuttia vaaraa.

Rakennustyömaa Vuoreksessa

Sodanaikainen lentopommi löytyi työmaa-alueelta Ruskontien läheisyydestä keskiviikkona kello 13 jälkeen. Paikalle saapunut poliisi eristi alueen sekä tyhjensi työmaan ja sen läheisyydessä olevan kaupungin työntekijöiden käytössä olevan rakennuksen.

Puolustusvoimien asiantuntijaryhmä huolehti pommin pois alueelta.

Maasta paljastunut lentopommi oli noin 30 senttimetriä paksu ja 70 senttimetriä pitkä.

Pommista ja siihen liittyvistä varotoimenpiteistä ei Sisä-Suomen poliisilaitoksen tiedotteen mukaan aiheutunut vaaraa. Eristys purettiin kello 16.

Autoilijoiden tuska jatkuu oletettua pidempään – Hämeenlinnan pääväylän työmaalta paljastuivat unohtuneen talon perustukset

Autoja jonottaa risteyksessä

Hämeenlinnan poikittaisliikenteen tärkein pääväylä on ollut kuukauden ajan pahoin ruuhkautunut. Viipurintien ja Keinusaarentien risteystyömaa on aiheuttanut pitkiä seisovia jonoja. Työmaan valmistuminen venähtänee vielä viikolla aiotusta, sillä ylimääräistä työtä on aiheuttanut tien alta paljastuneet puretun talon perustukset.

Autoja jonottaa risteyksessä

Hämeenlinnalaisilla autoilijoilla on heinäkuussa ollut vain yksi puheenaihe: keskustassa olevan Viipurintien ja Keinusaarentien risteystyömaa. Nelikaistainen väylä on risteyksen laajentamisen takia supistunut kaksikaistaiseksi. Jonot ovat pitkät risteyksen molemmin puolin.

Autoilijoista on tuntunut, ettei liikennevalojakaan ole muutettu vastaamaan nykyistä tilannetta.

Vanajaveden yli kulkeva Viipurintien silta on yksi Hämeenlinnan pääväylistä itä-länsi-suunnassa. Sillalla on päivittäin noin 20 000 käyttäjää. Heinäkuussa autoja on vähemmän ja siksi työt ajoitettiin keskelle kesää.

– Silta on ihan täynnä autoja. Myös Paasikiventiellä on ihan yhtenäistä jonoa. Kannattaisi tulla ajelemaan tänne itse ja katsoa mitä se kulkeminen on eri vuorokauden aikoihin, lähettää taksia ammatikseen ajava Eine Korhonen terveiset suunnittelijoille.

Autoilijat, ajakaa Keinusaarentien kautta

Hämeenlinnan kaupungin Linna-Infra rakentaa risteyksessä Viipurintieltä kääntymiskaistan Paavo Cajanderin tielle. Risteyksessä uusitaan myös liikennevaloja ja tehdään reunakivimuutoksia.

Vastaava mestari Perttu Ketola ei ota kritiikkiä vastaan. Hänen mielestään risteyksessä paine helpottaisi, jos autoilijat suostuisivat kääntymään Keinusaaren tielle ja ajaisivat sitä kautta keskustaan. Toinen reitti olisi kiertää vielä etelämpää 10-tien kautta.

– Samat autot tässä ajavat edestakaisin pitkin päivää, hän huokaa työmaallaan.

Alun perin risteys piti olla valmis 11. päivä elokuuta. Se ei kuitenkaan onnistu, sillä töitä on hidastaneet muutamat yllätykset, kuten ylimääräiset kaapelit ja työmaan alta paljastuneet puretun talon rauniot. Siitä ei ollut ennakkoon mitään tietoa.

Talo olisi pitänyt aikoinaan purkaa kokonaan ja viedä jätteet pois, mutta jostain syystä tietä tehtäessä ne oli jätetty paikalleen.

– Olemme jo kirineet muuttuneesta aikataulusta viikon kiinni, mutta 18. elokuuta on valmista, lupailee Perttu Ketola.

OAJ:n puheenjohtaja: Opettajankoulutus on muuttumassa "kirjekursseiksi"

Mies seisoo vilkkaan kävelykadun varrella Turun keskustassa.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen mukaan opettajankoulutus uhkaa jäädä muiden koulutusalojen jalkoihin. Puutteita on esimerkiksi opettajien tietoteknisissä taidoissa sekä valmiuksissa opettaa monikulttuurisia ja erityistä tukea vaativia oppilasryhmiä.

Mies seisoo vilkkaan kävelykadun varrella Turun keskustassa.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen vaatii opettajankoulutuksen konkreettista kehittämistä. Luukkaisen mukaan muun muassa opettajien tietotekniset taidot sekä valmiudet opettaa monikulttuurisia ja erityistä tukea vaativia oppilasryhmiä tulee saattaa ajan tasalle.

Opettajankoulutuksen kehittämisohjelman käynnistämistä vaativa Luukkainen huomauttaa, että nykyisellään opettajankoulutus uhkaa jäädä muiden koulutusalojen jalkoihin.

– Kun katsotaan esimerkiksi rahoitusvirtoja, näyttää valitettavasti - hieman kärjistäen - siltä, että opettajankoulus on suuntautumassa kohti kirjekursseja. Opiskellaan kirjoista ja tehdään seminaaritöitä, eikä panosteta riittävästi oppilasryhmänhallintaan arkitilanteessa, Luukkainen sanoo.

Opettajien taidot arjessa eivät ole riittäviä

– Selvitysten mukaan juuri valmistuneet nuoret kokevat opettajantyön huomattavasti raskaampana kuin vuosia sitten valmistuneet tai aloittajat joitakin vuosia sitten. Toki yhteiskuntakin on muuttunut.

Luukkaisen mukaan rehtoreilta ja sivistystoimenjohtajilta saatu palaute kuitenkin kertoo, että valmistuneiden opettajien asenteet ovat kohdallaan. Arjen taidot vain eivät ole luokkatilanteeseen riittävät. Tämä aiheuttaa väsymystä ja muita ongelmia.

Opettajankoulutuksen kehittämisohjelman käynnistäminen vaatisi Luukkaisen mukaan kansallista yksituumaisuutta.

– Yliopistojärjestelmä on sellainen, että jokainen saa tehdä, mitä haluaa. Siinä on paljon hyvää, mutta esimerkiksi opettajankoulutuksen osalta näen, että opetus- ja kulttuuriministeriön pitäisi ohjata niin, että kaikki opettajankoulutusta toteuttavat organisaatiot määrätään saman pöydän ääreen ja tehdään ohjelma.

– Suomen akatemia olisi yksi taho, joka voisi sen rahoituksen kohdentaa. Tämä asia sopisi esimerkiksi tulevaan hallitusohjelmaan, kun sitä ensi keväänä rustataan, Olli Luukkainen sanoo.

Sähköasentajat: VR Trackin työsulku on laiton

Sähköliiton ja VR Trackin sähköasentajien ammattiosaston mukaan työnantajapuoli PALTA:n määräämä työsulku ei ole laillinen, koska työntekijäpuoli ei ole antanut voimassa olevia työtaisteluilmoituksia. PALTA itse pitää työsulkua laillisena, koska sen ja Sähköliiton välillä ei ole työehtosopimusta.

VR Trackin sähköasentajia koskeva torstaiaamuna alkava kolmen viikon työsulku on laiton, väittävät Sähköliitto ja VR Trackin sähköasentajien ammattiosasto 177.

– Voimassa ei ole työntekijäpuolen antamia työtaisteluilmoituksia, sillä aikaisemmin annetut ilmoitukset on peruttu, ammattiosaston puheenjohtaja Petri V.A. Tamminen sanoo sähköasentajien tiedotteessa.

Sähköasentajien mukaan palvelualojen työnantajien yhdistys PALTA katsoo kuitenkin, että sillä on ammattiosaston aikaisempien työtaisteluiden vuoksi oikeus ryhtyä työsulkuun sähköasentajien tulevien toimien estämiseksi.

PALTA itse kertoo työsulun olevan täysin laillinen, koska PALTA:lla ja Sähköliitolla ei ole työehtosopimusta, ja koska työsulku on pantu toimeen kaikkien säädösten mukaisesti.

Näin ukkosrintama liikkuu Suomen yllä lähipäivinä – Sääanimaatio

Pysäytyskuva sääanimaatiosta.

Ukkosrintama kulkee torstain aikana Suomen yli itään.

Pysäytyskuva sääanimaatiosta.

Suomeen saapuu torstaina voimakkaita ukkoskuuroja, jotka keskittyvät maan etelä- ja keskiosiin, Kainuuseen ja Pohjois-Pohjanmaalle.

Ukkosrintama kulkee päivän aikana maan yli itään. Sen etu- sekä jälkipuolella on poutaisempaa ja paikoin aurinkoisempaa.

Ukkoset voivat aiheuttaa laaja-alaisia tuhoja. Esimerkiksi erittäin runsaista sademääristä voi aiheutua taajamatulvia.

Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa ukkoskuurojen yhteydessä esiintyy erittäin voimakkaita ukkospuuskia, joissa tuulen nopeus nousee jopa yli 25 metriin sekunnissa.

Maan länsiosassa ja Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa ukkoskuurojen yhteydessä ukkospuuskien nopeus voi nousta jopa yli 15 metriin sekunnissa.

Sodanaikainen pommi löytyi rakennustyömaalta Tampereelta

Rakennustyömaa Vuoreksessa

Poliisi on eristänyt Tampereen Vuoreksessa sijaitsevan rakennustyömaan ympäristöineen 500 metrin matkalta.

Rakennustyömaa Vuoreksessa

Pommi löytyi maanrakennustöiden aikana alueelta, johon rakennetaan muun muassa kerrostaloja. Kaivinkone kaivoi pommin esiin keskiviikkona kello 13 jälkeen.

Pommia epäillään sodanaikaiseksi lentopommiksi.

Komisario Petri Kollanen Sisä-Suomen poliisilaitokselta kertoo, että poliisin saavuttua paikalle työmaa ympäristöineen eristettiin. Myös läheinen Vuoreskeskus tyhjennettiin.

Parhaillaan paikalla ovat Puolustusvoimien raivaajat, jotka kuljettavat pommin pois paikalta. Kun tilanne on ohi, poliisi purkaa eristyksen alueelta.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Aamulehden nettisivut.

Työnantajat päättivät sähköasentajien työsulusta – alkaa torstaiaamuna

Yksittäisiä junavuoroja saatetaan vikatilanteissa joutua perumaan. Työantajien ja sähköasentajien edustajat tapasivat keskiviikkona valtakunnansovittelijan toimistolla, mutta eivät päässeet sopuun kiistassa.

VR:n sähköasentajien pitkään jatkunut työmarkkinakiista ei näytä merkkejä päättymisestä. Kiistan viimeisin kamppailu alkaa huomenna aamulla, kun VR Trackin sähköasentajien työsulku alkaa kello 07:00 torstaina työnantajapuolen päätöksestä.

Palvelualojen työnantajat PALTA ja Sähköliiton ammattiosasto 177 tapasivat keskiviikkona valtakunnansovittelijan toimistolla, jossa ammattiosasto kieltäytyi työnantajapuolen tarjoamasta ratkaisuehdotuksesta.

PALTA:n varatoimitusjohtaja Tuomas Aarton mukaan sovun hieromisessa epäonnistuttiin, koska ammattiosasto ei hyväksynyt esitettyä vaihtoehtoista yhteistyömallia.

Sovittelija Leo Suomaan vaikenee osapuolia hiertäneistä yksityiskohdista, mutta toteaa molempien osapuolten olleen joltain osin valmiita myönnytyksiin. Olennaisista kysymyksistä ei kuitenkaan päästy sopuun.

Ammattiosasto ja Sähköliitto pitävät työtaistelua laittomana.

–Voimassa ei ole työntekijäpuolen antamia työtaisteluilmoituksia, sillä aikaisemmin annetut työtaisteluilmoitukset on peruttu, toteaa ammattiosaston puheenjohtaja Petri V.A. Tamminen Sähköliiton tiedotteessa.

Yksittäisiä junavuoroja saatetaan perua

VR Track kertoo tekevänsä kaikkensa, että sulun vaikutukset junaliikenteeseen jäisivät mahdollisimman vähäisiksi.

Vikatilanteissa voi kuitenkin tulla korjauksiin viivästyksiä ja yksittäisiä junavuoroja saatetaan perua. Työsulku kestää kolme viikkoa.

Venäjältä vastapakotteita lännelle – silti tilauksia Helsingin telakalle luvataan yhä

Helsingin telakalla rakennettu jäänmurtokykyinen Vitus Bering -offshorealus telakan altaassa.

Venäjä aikoo vastata Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen asettamiin talouspakotteisiin. Samalla Venäjällä aletaan pohtia, miten se voisi korvata vaikeutuvaa ulkomaankauppaa omalla tuotannolla.

Helsingin telakalla rakennettu jäänmurtokykyinen Vitus Bering -offshorealus telakan altaassa.

Venäjän kaupallisen edustajan Valeri Shljaminin mukaan enäjältä on todennäköisesti tulossa vastapakotteita EU:ta ja Yhdysvaltoja vastaan. Sen sijaan venäläisomisteiselle Helsingin telakalle luvataan jatkoa laivatilauksiin, sanoo Lappeenrannassa vierailulla oleva Venäjän kaupallinen edustaja Valeri Shljaminin.

Hänen mukaansa Venäjä ei haluaisi asettaa pakotteita, eikä niitä vielä ole alettu suunnitella.

– Mutta Venäjä ei aio olla vastaamatta niihin iskuihin ja haittoihin, joita meille aiheutuu ennen kaikkea USA:n ja EU:n pakotteista. Sen takia on todennäköistä ja valitettavaa, että vastapakotteita voi tulla, Shljamin sanoi Yle Etelä-Savon haastattelussa.

Hänen mukaansa EU:n ja Yhdysvaltojen pakotteet ovat vain yhdistäneet venäläisiä. Nyt Venäjällä pohditaan miten ulkomaankaupan vaikeutumista voidaan korvata omalla tuotannolla.

Shljamin myöntää, että pakotteet tulevat kuitenkin vaikuttamaan tuntuvasti Venäjän talouteen.

Helsingin telakalle tilauksia

Venäläinen telakkayhtiö United Shipbuilding on asetettu Yhdysvaltojen pakotelistalle. Yhtiö omistaa puolet Arctechin telakasta Helsingissä. Shljaminin mukaan pakotteiden ei anneta haitata telakan toimintaa.

– Arktinen laivanrakentaminen on erittäin tärkeä asia sekä Suomelle että Venäjälle. Sen takia me olemme varmoja siitä, että tämä telakkaa saa riittävästi tilauksia, Shljamin vakuuttaa.

Hän uskoo myös, että venäläisen Rosatomin omistus Fennovoimasta ei uhkaa Hanhikiven ydinvoimalahanketta.

– Se on kannattava projekti. Sitä ei ole syytä lopettaa, Shljamin toteaa.

Kokoomuksen veroasiantuntija: Alennetut ALV:t pois jo ensi vuoden alusta

Kokoomuksen kansanedustaja Sampsa Kataja Aamu-tv:n vieraana 21. heinäkuuta.

Kansanedustaja Sampsa Kataja (kok.) haluaa poistaa alennetut arvonlisäverokannat ja laskea yleistä arvonlisäveroa. Katajan mukaan tämä parantaisi työllisyyttä.

Kokoomuksen kansanedustaja Sampsa Kataja Aamu-tv:n vieraana 21. heinäkuuta.

Kansanedustaja, kokoomuksen veroasiantuntija ja eduskunnan valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtaja Sampsa Kataja vaatii arvonlisäverokantojen yhtenäistämistä. Tällä hetkellä esimerkiksi ruoalla on alennettu arvonlisävero, samoin lääkkeillä.

– Nykyiset alempien kantojen verotuet suosivat lähinnä lääketeollisuutta ja maanviljelijöitä - erikoistavarakauppa ja puhtaat palvelualat kärsivät. Jos suomalaista halutaan suosia, olennaista on suosia palvelualoja, joissa myös työllisyyspotentiaali on suurin, Kataja sanoo.

"Yleistä verokantaa alennettava"

Katajan mielestä verokantojen yhtenäistäminen antaisi mahdollisuuden laskea yleistä arvonlisäveroa 24 prosentista 21 prosenttiin jo ensi vuoden alussa.

– Heikentynyt työllisyystilanne edellyttää, että puolueet luopuvat etujärjestöajattelusta. Toki valtion velkarahalla voidaan työllistää aina vaikkapa muutama rakennusmies tai viljelijä, mutta tosiasia on, että muut veronmaksajathan sen sitten maksavat. Siksi suomalaisille pitäisi antaa itselleen mahdollisuus työllistää suomalaisia erityisesti palvelualoilla, Kataja linjaa.

"Halvempi ruoan alv ei suosi köyhää"

Katajan mielestä ruoan alennettua arvonlisäveroa perustellaan myyttisellä uskomuksella, että alennettu vero suosii köyhiä.

– Suorilla tulonsiirroilla vähempituloisia voidaan suosia huomattavasti tehokkaammin kuin nykyisellä "kaviaarialella". Sitähän ei voi kiistää, etteikö pasta ja tonnikala työllistä kaupasta ostettunakin, mutta paljon suurempi työllisyysvaikutus on sillä, että sama tuote nautitaan ravintolassa, Kataja huomauttaa.

Tuomioja Jemenissä siepattujen väitetyistä lunnaista: "On mahdollista, että rahaa on liikkunut"

Erkki Tuomioja toukokuussa 2014.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan Suomi ei maksanut lunnaita tai pyytänyt niitä maksamaan Jemenissä vuonna 2012 siepatun Kalevan pariskunnan vapauttamiseksi. Tuomiojan mukaan varmaa tietoa siitä, onko joku muu toimija liikutellut rahaa panttivankien vapauttamiseksi, ei ole.

Erkki Tuomioja toukokuussa 2014.

Suomi ei ole maksanut tai pyytänyt maksamaan lunnaita Jemenissä vuonna 2012 siepatun Kalevan pariskunnan vapauttamisesta, sanoo ulkoministeri Erkki Tuomioja Yle Uutisille.

– Suomi ei ole maksanut lunnaita. Emme tällaisessa tilanteessa koskaan sitä tee, Tuomioja sanoi.

Hänen mukaansa Suomi ei ole myöskään luvannut maksaa lunnaita.

Tuomiojan mukaan on kuitenkin mahdollista, että monen eri toimijan operaatiossa "on rahaakin liikkunut". Sitä ei hänen mukaansa kuitenkaan voida varmasti tietää, vaan lunnaiden maksusta voi vain spekuloida.

Sanomalehti The New York Times uutisoi eilen, että Jemenissä vuonna 2012 siepatuista Atte ja Leila Kalevasta maksettiin miljoonalunnaat. Lehden mukaan lunnaat maksoivat Oman ja Qatar.

Ulkoministeri Tuomioja kertoo Omanin hoitaneen viimeisen neuvotteluprosessin, mutta minkäänlaista tietoa rahan maksamisesta sieppaajille ei hänen mukaansa ole. Omanin lisäksi Suomi oli sieppauksen aikana yhteydessä yli 20 maahan ja sai tietoa eri valtioiden tiedustelupalveluilta.

– Nämä maat antoivat tietoja ja muutenkin tukivat yrityksiä saada panttivangit vapaaksi, Tuomioja sanoo.

Kalevan pariskunta matkusti Jemeniin Atte Kalevan väitöskirjatutkimuksen takia. Heidät siepattiin, ja he olivat vankina Jemenissä 140 päivää. Kalevat kertoivat sieppaajien kohdelleen heitä hyvin.

Pekkarinen vaatii selvitystä Venäjä-pakotteista

Mauri Pekkarinen.

Talousvaliokuntaa johtava Mauri Pekkarinen haluaa valiokunnan koolle ensi tilassa käsittelemään Venäjä-pakotteita.

Mauri Pekkarinen.

Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Mauri Pekkarinen (kesk.) vaatii hallitukselta selvitystä Venäjä-pakotteista.

Pekkarinen vaatii pääministeri Alexander Stubbia (kok.) selvittämään pakotteiden vaikutusta Suomen talouteen, koska niiden vaikutuksista on hänen mukaansa saatu ristiriitaisia arvioita.

– Valiokunnan olisi mielestäni erittäin suotavaa saada selvitys pääministeri Stubbilta ja Venäjä-kaupan asiantuntijoilta pakotteiden vaikutuksista Suomen ja Venäjän kauppaan ja Suomen koko talouteen, Pekkarinen sanoo.

Stubb arvioi eilen, että pakotteet eivät vaikuta radikaalisti Suomen talouteen. Pekkarisen mukaan Suomi saattaa kuitenkin kärsiä pakotteista suhteellisesti enemmän kuin useat muut EU-maat.

– Tästä kielii selvästi se, että pakotteiden ulkopuolelle jäävät monet, muun muassa Saksalle ja Ranskalle tärkeät Venäjä-yhteistyön alat. Nämä maat ovat huolehtineet muista EU-maista piittaamatta siitä, että niiden kahdenkeskisiä elintärkeitä taloustoimia Venäjän kanssa ei juuri horjuteta, Pekkarinen sanoo.

Pekkarinen kannattaa Venäjää vastaan asetettuja pakotteita, mutta kyseenalaistaa niiden tasapuolisuuden ja oikeudenmukaisuuden kaikkien EU-maiden kannalta.

– "Maksaa mitä maksaa -linja" ei voi olla läpihuutojuttu Suomen kannalta. Pääministeri sanoi, että vaihtoehtoja ei ole, vaikka monien muiden EU-maiden kohdalla niitä tuntuu olevan, Pekkarinen sanoo.

Venäjä asetti puolalaiset kasvikset tuontikieltoon

Venäjän mukaan puolalaisista vihanneksista ja hedelmistä on löytynyt terveydelle vaarallisia aineita.

Venäjä on ilmoittanut asettavansa lähes kaikki puolalaiset hedelmät ja vihannekset tuontikieltoon. Venäjän elintarvikevirasto kertoo syyksi rikkomukset laatutodistuksissa sekä terveydelle vaarallisten aineiden löytyminen tuotteista. Kielto astuu voimaan elokuun alussa.

Puolalaiset viljelijät katsovat tuontikiellon olevan poliittinen. Venäjän mukaan kielto ei ole vastaus EU:n asettamiin pakotteisiin, vaan asia jatkunut jo pitkään.

Venäjä on EU:n suurin hedelmien ja vihannesten ostaja. EU vie Venäjälle vuosittain kasviksia yhteensä yli kahden miljardin euron arvosta. Venäjä on ilmoittanut, että se saattaa laajentaa tuontikieltoa koskemaan koko EU-aluetta.

Venäjä on aikaisemminkin asettanut tuontikieltoja maille, joiden kanssa sillä on ollut poliittisia kiistoja. Venäjän toimi tulee päivä sen jälkeen, kun EU kiristi pakotteitaan.

Turkkilaisnaiset twiittaavat hymyjään vastalauseena varapääministerin puheille

neljä nauravaa naista

Turkin varapääministeri sanoi maanantaina, ettei siveellisen naisen pidä nauraa julkisesti.

neljä nauravaa naista

Turkin varapääministerin Bülent Arincin kommentti siitä, ettei naisten pitäisi nauraa julkisesti, on saanut tuhannet naiset jakamaan hymynsä Twitterissä. Useissa twiiteissä hallitusta kehotetaan keskittymään julkisella paikalla nauramisen sijaan raiskauksien tai perheväkivallan kitkemiseen.

Konservatiivista AKP-puoluetta edustavan Arinc sanoi maanantaina puoleensa Eid al Fitr -juhlassa olevansa huolissaan "moraalisesta rappiosta". Arincin mielestä siveellinen nainen ei naura julkisesti.

Naurukuvia jaetaan Twitterissä #kahkaha ja #direnkahkaha hashtageilla. Kahkaha tarkoittaa naurua ja diren kahkaha tarkoittaa vastusta naurulla.

Tampereen yliopistollisen sairaalan rakennus Nokialla on suljettu luteiden vuoksi

Pitkäniemen sairaala

Kyse on Taysin Pitkäniemen psykiatrisesta sairaalasta. Luteita löytyi rakennuksesta, jossa on toiminut päihdepsykiatrian yksikkö. Rakennus on suljettuna kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Pitkäniemen sairaala

Tampereen yliopistolliseen sairaalaan kuuluvassa Nokian Pitkäniemen psykiatrisessa sairaalassa on suljettu rakennus numero 7 luteiden vuoksi.

Taysin tiedotteen mukaan rakennuksessa toiminut päihdepsykiatrian 14-paikkainen yksikkö, joka avautuu toisen osaston tiloissa maanantaina 4. elokuuta.

Aikuispsykiatrian vastuualuejohtaja Hanna-Mari Alanen kertoo, että luteet havaittiin osaston potilashuoneissa kesäsulun päätyttyä viime maanantaina.

Osaston sulkeminen saattaa ruuhkauttaa Pitkäniemen osastoja lähiviikkoina. Tilannetta kuitenkin helpottaa se, että muistisairausosastolla on ollut poikkeuksellisen hiljaista.

Ludeongelmainen rakennus on pois käytöstä kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Ei paniikkia sairaalassa

Hanna-Mari Alanen arvioi, että luteet ovat tulleet jossain vaiheessa potilaiden mukana.

– Käsittääkseni on mahdotonta, että ne olisivat tulleet juuri maanantaina tulleiden potilaiden mukana, koska havaintoja ei varmasti niin nopeasti pystyisi tekemään. Mahdollisesti luteet ovat olleet osastolla jo aikaisemmin. Näitähän voi kantaa ulkomailta. Ehkä myös suomalaisista olosuhteista, jos olosuhteet lutikoille ovat suopeat.

Luteiden alkuperää on Alasen mukaan vaikea selvittää. Lutikoista kärsivässä rakennuksessa on aloitettu ammattimaiset torjunta- ja puhdistustyöt.

Tilannetta tarkkaillan myös muilla osastoilla, mutta toistaiseksi luteita ei ole löytynyt muista rakennuksista.

Hanna-Mari Alasen mukaan luteet eivät ole aiheuttaneet Pitkäniemen sairaalassa paniikkia.

– Lutikathan ovat kuitenkin – voisiko sanoa – näiden päihdepotilaiden kohdalla ollut aina sellainen riski, joka on pidetty mielessä. Ulkomailtahan näitä myös voi tuoda.

Lude eli lutikka on ihmisen ulkoloinen, joka imee ravinnokseen ihmisen verta. Rakennuksissa elävä lude liikkuu öisin ja piileskelee päivisin esimerkiksi rakennuksen rakenteissa, huonekaluissa tai tekstiileissä.

Kesän kovimmat ukkoskuurot riepottelevat Suomea torstaina

Salama iski Jyväskylässä Nenäinniemessä puolilta päivin 29. heinäkuuta 2014.

Ilmatieteen laitos varoittaa voimakkaista ukkoskuuroista, jotka saapuvat Suomeen torstaina. Kesän mahdollisesti voimakkaimmat ukkoset keskittyvät maan etelä- ja keskiosiin, Kainuuseen ja Pohjois-Pohjanmaalle.

Salama iski Jyväskylässä Nenäinniemessä puolilta päivin 29. heinäkuuta 2014.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Suomeen virtaa keskiviikkoillan ja torstain vastaisen yön aikana etelästä erittäin kosteaa ja lämmintä ilmamassaa. Torstain kuluessa lännestä saapuu aaltoileva rintama, jonka etupuolelle kehittyy erittäin voimakkaita ukkoskuurojonoja.

Erityisesti Pirkanmaalta Keski-Suomen yli Kainuuseen ulottuvalla alueella ukkoset voivat aiheuttaa laaja-alaisia tuhoja. Jonomaiset ukkoskuurot aiheuttavat paikoin myös erittäin runsaita sademääriä, joista voi aiheutua taajamatulvia.

- Säätilanteesta näyttää tällä hetkellä tulevan tämän kesän toistaiseksi pahin tilanne, joka mahdollistaa jopa laaja-alaisemmat puustotuhot ja sähkökatkot, arvioi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Henri Nyman.

Kesän salamointi runsasta, mutta ei poikkeuksellista

Tänä kesänä on toistaiseksi salamoinut hieman keskimääräistä enemmän. Ukkoskausi käynnistyi vauhdilla toukokuussa, kun kuukauden keskimääräinen salamamäärä (8400) ylittyi moninkertaisesti (24000 salamaa).

Kolea kesäkuu olikin sitten ukkosten kannalta vaisu. Kesäkuun salamamäärät jäivät alle puoleen keskimääräisestä 35000 maasalamasta.

Heinäkuussa ilmamassaukkoset ovat jyrisseet useaan otteeseen helteiden myötä ja salamoita on paikannettu keskiviikkoon mennessä miltei 84 000. Heinäkuussa salamoi tyypillisestikin runsaasti, keskimäärin 59 500 salamaa.

Tähän mennessä mitattu salamamäärä ei ole tilastoissa kuitenkaan vielä mitenkään poikkeuksellinen, sillä esimerkiksi heinäkuussa 2011 paikannettiin peräti 113 000 salamaa.
 

Norjan terroristijahti Suomessa ohi

norjan poliisit karigasniemen tullissa

Norjan poliisien operaatio Suomen puolella Kilpisjärvellä, Kivilompolossa ja Utsjoella on ohi. Norjan aseistautuneet poliisit lähtivät takaisin kotimaahansa maanantaina. Konetuliasein varustettu kahden norjalaisen poliisin partio pysäytteli rajanylityspaikkojen tuntumassa kulkevia viime päivinä.

norjan poliisit karigasniemen tullissa

Operaatio liittyi Norjassa annettuun terrorismihälytykseen ja siihen oli Suomen poliisin lupa.

– Tehtävä alkoi viime viikon torstaina puolen päivän aikoihin kun sain tehtäväksi poliisihallitukselta auttaa Norjan poliisia ja antaa heille luvan tulla Suomen puolelle aseiden kanssa. Tämä lähti tarkkailutehtävästä eli he halusivat tarkkailla, minkälaista liikennettä rajan yli kulkee Suomesta Norjaan, Lapin poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Seppo Kinnunen selvittää.

Kinnusen mukaan norjalaispoliisit olivat enimmillään muutaman sadan metrin päässä rajasta Suomen puolella.

Norjalaiset toimivat enimmäkseen ilman suomalaisia virkaveljiään. Tämä ei Kinnusen mukaan ole Brümin sopimuksen vastaista.

– Tilanne oli se, että siinä tuli tehtäviä, jotka sitoivat meidän partioita täällä Suomen puolella ja tällä tavalla toimittiin. Se on Brümin sopimuksen 17. artiklan mukaisesti mahdollista. Kun Suomen poliisille tulee koko ajan tehtäviä, emme voi sitoa vähää voimaa siten, että ne ovat yhdessä 24/7. Tämä oli tietoinen valinta tässä asiassa.

Kinnunen ei osaa sanoa, onko Norjan terroristihälytys ohi. Hän ei myöskään tiedä, onko Norjan terroristijahti johtanut pidätyksiin tai vastaavaan toimiin.

Eläinoikeusaktiivit kiipeilivät Särkänniemen delfinaarion katolle osoittamaan mieltä

Oikeutta eläimille -aktivisteja osoittamassa mieltä delfinaarion edustalla

Yhdistys haluaa kiinnittää tempauksellaan huomiota delfinaarion oloihin. Särkänniemi ei aio puuttua rauhanomaiseen mielenosoitukseen.

Oikeutta eläimille -aktivisteja osoittamassa mieltä delfinaarion edustalla

Oikeutta eläimille -yhdistyksen muutaman aktiivit osoittavat mieltä Särkänniemen delfinaarion edustalla. Osa mielenosoittajista on kiivennyt delfinaarion katolle. Kaksi mielenosoittajista on laskeutunut katolta seinälle delfinaarion sulkemista vaativan banderollin kanssa.

Yhdistyksen tavoitteena on kiinnittää huomiota delfiinien oloihin Särkänniemessä. Oikeutta eläimille pitää parhaana vaihtoehtona eläinten siirtämistä delfiinien turvakotiin.

Vartijat seuraavat tilannetta paikan pällä, mutta Särkänniemi ei aio puuttua rauhanomaiseen mielenosoitukseen.

– Antaa kaikkien kukkien kukkia, toteaa Särkänniemen toimitusjohtaja Miikka Seppälä.

Tampereella kerätään parhaillaan nimiä kuntalaisaloitteeseen, joka pyytää kaupunkia teettämään selvityksen delfiinien tulevaisuudesta.

Hae lisää

Tervetuloa Ylen mobiiliuutisiin!

Kokeilemme palvelun avulla millainen käyttöliittymä sopisi parhaiten uutisten, urheilun ja sään seuraamiseen mobiilikäytössä.

Otamme mielellämme vastaan palautettasi siitä, mikä palvelussa toimii jo hyvin ja mitä mielestäsi voisi vielä kehittää.

Liitä mukaan päätelaitteesi malli ja sähköpostiosoitteesi, jos tarvitset apua ongelmatilanteessa.

Lähetä palautetta:

Lähetä