"Jos sydämessä on vihaa, sinne ei mahdu rakkautta" – holokaustista selvinnyt osallistui muistomarssiin Auschwitzissa

Ihmisjoukko alittaa portin, jossa lukee

Elämän marssi Auschwitzista Birkenauhun järjestettiin nyt 28. kerran. Se on maailman suurin holokaustin muistotapahtuma.

Ihmisjoukko alittaa portin, jossa lukee

Tuhannet ihmiset 40 valtiosta ovat osallistuneet holokaustin muistomarssiin Oświęcimissa Etelä-Puolassa. Tuosta saksaksi Auschwitzina tunnetusta kaupungista marssi vei sen liepelle Birkenauhun, johon natsien kuolemanleiri ulottui. Mukana niin sanotussa elämän marssissa oli myös 150 natsien vainoista hengissä selvinnyttä.  

Auschwitz-Birkenau oli natsien keskitysleireistä suurin. Siellä tapettiin tai näännytettiin hengiltä yli 1,1 miljoonaa ihmistä. Ainakin 960 000 juutalaisen lisäksi siellä menetti henkensä muita puolalaisia, romaneja, homoseksuaaleja, vastarintaliikkeiden jäseniä ja neuvostoliittolaisia sotavankeja.  Nykyisin se on muistomerkki ja museo.

– Haluan nuorten tajuavan, että viha tappaa. Minulla on motto: Jos sydämessäsi on vihaa, sinne ei mahdu rakkautta, sanoi marssiin osallistunut 81-vuotias Feiga Francis Schidt Libman.

Hän menetti Auschwitzissa isoäitinsä, tätinsä ja serkkunsa. Isä kuoli Dachaun keskitysleirissä, ja Schmidt Libman ja hänen äitinsä olivat Stutthofin leirissä mutta jäivät henkiin. Vapautuessaan tyttö oli kymmenvuotias.

Järjestäjä kehotti Eurooppaa vastustamaan rasismia

Schmidt Liman sanoi toivovansa, että kaikki olisivat ystävällisiä toisilleen, sillä kaikissa ihmisissä on hänen mukaansa kauneutta ja hyvyyttä. On aivan sama, rukoileeko joku synagogassa, toinen kirkossa ja kolmas moskeijassa, hän sanoi.

– Pahoin pelkään, ettei Eurooppa eivätkä ehkä jotkin muutkaan maailman kolkat ole oppineet holokaustista paljoakaan, sanoo marssin järjestäjiin kuulunut Shmuel Resenman ja kehottaa hallituksia säätämään toimivia lakeja antisemitismiä, rasismia ja fasismia vastaan.

Elämän marssi järjestettiin nyt 28. kerran. Se on maailman suurin holokaustin muistotapahtuma.

Isä ja poika Bush poikkeavat puolueen perinteestä eivätkä tue Trumpia

George, Jeb ja Laura Bush lavalla Yhdysvaltain lipun edessä. Edessä kannattaja heiluttama Jeb!-kyltti.

Kumpikaan Busheista ei aio ryhtyä kampanjoimaan Donald Trumpin presidentinvaalivoiton hyväksi. Tapana on ollut, että entiset presidentit tukevat puolueensa ehdokasta.

George, Jeb ja Laura Bush lavalla Yhdysvaltain lipun edessä. Edessä kannattaja heiluttama Jeb!-kyltti.

Yhdysvaltain entiset presidentit George Bush ja George W. Bush eivät osallistu Donald Trumpin presidentinvaalikampanjaan, kertovat heidän tiedottajansa. Yhdysvaltain nimekkäimmän republikaaniperheen kanta murentaa toiveita puolueen kokoontumisesta esivaalivoittajan taakse.

George Bush on tukenut puoluekokouksessa siunattua ehdokasta viisissä viime vaaleissa, mutta tällä kertaa hän aikoo vaieta. Hänen edustajansa Jim McGrath sanoo Texas Tribune -lehdessä, että 91-vuotias Bush on eläkkeellä, eikä aio keskeyttää sitä, vaikka tekikin poikansa Jebin takia poikkeuksen. Jeb Bush putosi ehdokaskisasta jo helmikuussa.

Myöskään George W. Bush ei suunnittele osallistuvansa presidenttikampanjaan tai kommentoivansa sitä, sanoo hänen avustajansa Freddy Ford samassa lehdessä.

"Äänekkäin ei ole voimakkain"

Trump ei ole esivaalikampanjassaan säästellyt sanojaan George W. Bushista. Trump on sanonut muun muassa, että Bushin päätös hyökätä Irakiin on yksi Yhdysvaltain historian huonoimmista ratkaisuista ja siihen  päädyttiin Bushin hallinnon valheiden vuoksi.

Myös Jeb Bushia Trump mätki armotta niin kauan kuin tämä oli kisassa mukana. Bush puolestaan on sanonut luopumisensa jälkeen, että Trumpin ehdokkuus tarkoittaa varsinaisissa vaaleissa maanvyörymävoittoa demokraattien Hillary Clintonille.

George W. Bushin entinen  esikuntapäällikkö Andrew Card sanoo, että Trumpin on alettava osoittaa enemmän kunnioitusta puolueen johtoa kohtaan ja osoitettava myös enemmän kypsyyttä, jos hän haluaa republikaanien kerääntyvän tuekseen.

Presidentti-Bushit eivät ole suoraan arvostelleet Trumpia, mutta verhottua kritiikkiä he ovat esittäneet. George W. Bush on sanonut muun muassa, että hänen kokemuksensa mukaan äänekkäin ihminen ei yleensä ole voimakkain.

Australian kansallisaarre taisi löytyä Yhdysvaltain rannikkovesistä

Öljymaalaus purjealuksesta lähdössä kalliorannasta merelle. Rannalla ihmisiä 1700-luvun asuissa.

Tutkimusmatkailija James Cookin kuuluisan aluksen on epäilty uponneen Uuden-Seelannin vesillä tai ränsistyneen valaanpyyntialuksena. Tutkijat uskovat nyt tietävänsä 80-prosenttisen varmasti, missä Australian eurooppalaisen asutushistorian avannutt laiva makaa.

Öljymaalaus purjealuksesta lähdössä kalliorannasta merelle. Rannalla ihmisiä 1700-luvun asuissa.

Yhdysvaltalaiset tutkijat uskovat paikallistaneensa yhden läntisen asutushistorian merkittävimmistä aluksista ja Australian suoranaisen kansallisaarteen Yhdysvaltain itärannikon merenpohjasta.

Endeauvour oli alkujaan hiilen rahtaamiseen tarkoitettu tukeva työjuhta. Siitä kuitenkin tuli tutkimusmatkailija James Cookin kuuluisa alus, jolla hän purjehti Tyynellemerelle, nousi maihin Australian itärannikolla vuonna 1770 ja otti Australian Englannin alusmaaksi.

Cookin Tyynenmeren-matkojen jälkeen alus sai uuden nimen, Lord Sandwich, ja sitä käytettiin brittijoukkojen kuljettamisessa Yhdysvaltain itsenäisyyssotaan sekä vankilaivana. Sen jälkeen alus katosi aikakirjoista. 

Viimeinen tehtävä oli merenpohjassa

Endeavourin kohtalo oli epäselvä 230 vuoden ajan. Arveluja oli monia. Laivan epäiltiin muun muassa tuhoutuneen haaksirikossa Uuden-Seelannin rannikolla tai päättäneen päivänsä ranskalaisten valaanpyytäjien aluksena.

1990-luvulla Rhode Islandin meriarkeologiprojekti RIMAP löysi Lontoosta asiakirjoja, joiden perusteella  Earl of Pembroke/Endeavour/Lord Sandwich teki viimeisen palveluksensa hylkynä. Brittilaivasto upotti sen Rhode Islandin rantaan haittaamaan vihollisalusten kulkua.

Narragansettinlahden pohjaan upotettiin kaikkiaan 13 alusta. Viisi, muun muassa Endeavour, päätyi samalle alueelle Newportin sataman tuntumaan.

Tutkijat kertovat, että neljä hylkyä on jo löytynyt, joten on ainakin 80-prosenttisen varmaa, että Endeavour on niiden joukossa. Myös viidennestä on jo saatu vahvoja viitteitä,RIMAP:n tutkijat kertovat. 

Löydön julkistus säästettiin juhlapäivään

Seuraavaksi aletaan tutkia kunkin aluksen rakennetta ja hylyistä löytyviä esineitä, kerrotaan RIMAP:n verkkosivulla. Sitä ennen projektii kuitenkin tarvitsee lisärahoitusta, jotta merivedessä maanneiden esineiden konservoinnille ja esittelylle saataisiin asianmukaiset tilat.

Tiloihin ja tutkimuksiin arvioidaan tarvittavan miltei kymmenen miljoonaa dollaria. Summaa haalitaan kokoon kansalaiskeräyksellä. Tähän saakka tukea on antanut Australian valtio, onhan James Cook Australian eurooppalaisperäiselle väestölle kansallissankari.

Rhode Islandille keskiviikko, jolloin löytö varsinaisesti julkistettiin lehdistötilaisuudessa, oli toisenlainen juhlapäivä: silloin tuli kuluneeksi 240 vuotta siitä, kun siirtokunta ilmoitti, ettei se enää ole uskollinen Englannin kuninkaalle.

Gazan tulitauko rakoilee – Israelin armeija vakuuttaa, ettei sotaa tule

Joukko sotilaita aseineen hiipii seinämän vieressä.

Toista päivää jatkuvat väkivaltaisuudet ovat ensimmäinen avoin sotilaallinen yhteenotto Israelin ja Gazaa hallitsevan Hamasin välillä sitten Israelin toissa vuoden suurhyökkäyksen.

Joukko sotilaita aseineen hiipii seinämän vieressä.

Israelin hävittäjät ovat jatkaneet ilmaiskuja Gazan palestiinalaisalueelle, ja sitä hallitseva Hamas-järjestö on ampunut tykkitulta Israelin puolelle. Myös Israelin panssarivaunut ovat tulittaneet Gazaa rajan yli. Yksi palestiinalaisnainen on kuollut ja useita muita palestiinalaisia haavoittunut.

Toista päivää jatkuvat väkivaltaisuudet ovat ensimmäinen avoin sotilaallinen yhteenotto sitten Israelin toissavuotisen suurhyökkäyksen Gazaan ja herättävät huolta sen jälkeen solmitun tulitauon kohtalosta.

Tällä välin rakettituli Gazasta on ollut satunnaista ja ampujina on pidetty Hamasia haastavia pienryhmiä, joskin Israel katsoo Hamasin olevan vastuussa koko alueesta. Siksi raketteihin on vastattu tulittamalla Hamasin kohteita.

Israel jahtaa Hamasin tunneleita

Israelin asevoimien mukaan lennosto iski torstaina Hamasin sotilaskohteisiin Etelä-Gazassa vastauksena Israelia vastaan tehdyille hyökkäyksille.

Edellisenä yönä kohteina olivat armeijan mukaan Gazasta Israeliin rakennetut tunnelit. Armeija ilmoitti torstaina sellaisen löytymisestä Israelin puolelta lähes 30 metrin syvyydestä.

Israelin turvallisuuspalvelu Shin Bet sanoi pidättäneensä Hamasin tunneliasiantuntijan huhtikuun alussa ja saaneensa kuulusteluissa paljon tietoa Hamasin tunneliverkosta.

"Ei halua tilanteen kiristymiseen"

Israel on rauhouitellut huolta mahdollisesta suurkonfliktista.  Israelin armeijan tiedottajan Peter Lernerin mukaan Israelilla ei ole mitään halua tilanteen kiristymiseen.

Hamasia lähellä olevan palestiinalaislehden entinen päätoimittaja Mustafa al-Sawaaf sanoo, ettei sellaista ole myöskään Hamasilla.

Hänen mukaansa Hamas halusi lähettää Israelille viestin, että sen tulee pysytellä pois Gazasta. Viesti lienee nyt lähetetty, hän sanoo.

Yle Pohjois-Koreassa – Nuori balettitanssija uskoo asuvansa maailman parhaassa maassa

Pjongjan 5. toukokuuta 2016.

Pjongjangin eliitin lapset harjoittelevat kulttuuririentoja hulppeassa lastenpalatsissa Pjongjangissa. Perjantaina kaupungin parhaat kyvyt marssitetaan kaduille todistamaan puoluekokousta, ensimmäistä yli 35 vuoteen.

Pjongjan 5. toukokuuta 2016.

PJONGJANG Kouluikäiset lapset tanssivat, laulavat ja soittavat kuin kokeneet maailmantähdet. Harjoitteluvuosia ei ehkä ole kovin montaa, mutta harjoittelutunteja niihin on pakattu roimasti. Tiukan kurin maassa kaikkien taitojen treenaus on äärimmäisen kurinalaista.

Samalla säntillisyydellä Pjongjangin lastenpalatsissa prepataan taitoja kouluaineissa. Kurkistan luokkaan, jossa opetetaan kuvankäsittelyä. Käytössä on länsimaisia ohjelmistoja Photoshopista lähtien, mutta nettiyhteys on täällä tavoittamaton ylellisyys, johon edes opettajilla ei ole lupaa.

Kaikki tulee kuin tilauksesta

Kokemus on surrealistinen. Länsimaista toimittajaryhmää kiidätetään pikavauhdilla opiskeluluokasta ja tanssisalista toiseen. Joka huoneessa vastassa on korkeatasoinen ja loppuun asti hiottu, mutta ilmeetön esitys. Kaikki tulee kuin tilauksesta – koska ne tulevat tilauksesta, tässä tapauksessa Pohjois-Korean ulkoministeriön tilauksesta.

Lapset näyttävät roboteilta. Tässä kuplassa kukaan ei hassuttele eikä leiki – eikä käyttäydy, kuten lapset missä tahansa muualla maailmassa.

”Pohjois-Korea on maailman paras maa”

Joitakin lapsia saa haastatella lyhyesti. Kysyn 11-vuotiaalta tanssijalta Rim Songilta, mitä muun maailman pitäisi tietää Pohjois-Koreasta.

– Pohjois- Korea on maailman paras maa, koska suuri Kim Il Sung vapautti meidät Japanin siirtomaavallasta, Rim Song sanoo.

Uskooko hän, että Pohjois-Korean elintaso on maailman paras?

– Totta kai, Rim sanoo.

Tulkkina ahkeroi Pohjois-Korean ulkoministeriön virkamies.

Lastenpalatsi toimii kykytehtaana

Pjongjangin eliittikansalaisten käytössä on hulppea kahdeksankerroksinen palatsi, jossa kuulemma harjoittelee 5 000 lasta päivittäin.

Tuloksena on taidetta, jolla periaatteessa pärjäisi helposti kaiken maailman kykykilpailuissa.

Tyyli on kuitenkin saumattoman yhtenäinen ja palvonnan kohde tulee annettuna: Kimit kolmessa polvessa, Kim Il Sung, Kim Jong Il ja Kim Jong Un, joista nuorin yrittää nyt vakauttaa valta-asemansa historiallisella puoluekokouksella.

Kim Jong Un on suunnilleen 33-vuotias, joten hän ei ollut edes syntynyt, kun Pjongjangissa pidettiin edellinen Korean työväenpuolueen kokous vuonna 1980. Periaatteessa puoluekokouksen pitäisi päättää johtajista ja linjasta, mutta käytännössä johtaja sanelee puoluekokouksen kulun ja päätökset.

Kukaan virkamies ei sano mitään

Kokousta seuraamaan saapuneita ulkomaisia toimittajia paimentaa liuta ulkoministeriön virkamiehiä, jotka sanovat silmät kirkkaina, etteivät he tiedä mitään siitä, mitä perjantaina tulee tapahtumaan.

Saan kiinni yhden korkeamman virkamiehen, jonka ainakin pitäisi tietää. Mitä puoluekokouksesta tiedetään?

– Huomenna näette omin silmin. Nyt minulla on kiire. Olen pahoillani, mies sanoo ja katoaa takaviistoon.

Sen saan myöhemmin kuulla muualta, että kokous alkaa aamuyhdeksältä, mikä tietää sekä toimittajille että Pjongjangin asukkaille aikaista herätystä.

Myös se paljastetaan, että luvassa on nimitysuutisia. Kim Jong Unin uskotaan vaihtavan suosikkejaan keskeisille paikoille.

Ydinohjelma jatkuu ”imperialistien takia”

Lännessä kokoukselta odotetaan henkilövaihdoksia ja ehkä linjanmuutoksia. Hyvässä lykyssä Pohjois-Korea hellittää kilpavarusteluaan ja ohjaa resursseja ydinohjelmasta kansalaisten elintason parantamiseen.

Ainakin Pjongjangin kadut on putsattu, pensaat trimmattu ja seinät maalattu. Ehostusta on jatkunut kuukausikaupalla. Pelkkä jättijuhla, miljoonamarssi tai kaikkien paraatien äiti olisi kuitenkin ulkomailla pettymys.

YK:n turvallisuusneuvosto määräsi ydinkokeiden takia maaliskuun alussa tähän asti tiukimmat Pohjois-Korean vastaiset pakotteet, joiden toivotaan purevan erityisesti ylimmän johdon luksuselämän rahoitukseen.

Ydinohjelmalla vankkumaton kannatus

Kotirintamalla ydinohjelmalla on toki vankkumaton kannatus, ainakin jos lasketaan ääneen lausuttuja mielipiteitä. Terveyden tai henkilökohtaisen vapauden kannalta poikkeavat mielipiteet olisivatkin riski.

– Ydinohjelmamme on meidän oikeudenmukainen pelotteemme puolustaa maatamme, sanoo pikahaastattelussa Li Hwya.

Hän tuntee Pohjois-Korean aseteollisuuden historiaa ja toimii Pyongchonin vallankumouksellisen museon oppaana.

– Jatkamme ydinohjelmaamme niin kauan kuin maailmassa riittää imperialisteja, hän sanoo painokkaasti.

Sitten valvojamme siirtävät Lin syrjään. On aika jatkaa matkaa. Ehkä kuulemme saman asian huomenna itse Kim Jong Unin suusta. Tai sitten jotain muuta. Kukaan ei tunnu tietävän.

Posti laajentaa terveys- ja hoivapalveluihin – palkkaa omia hoitajia 

Vanhus ovella

Aiemmin Posti on ilmoittanut ryhtyvänsä leikkaamaan nurmikoita. Nyt yhtiö näkee isot kasvun mahdollisuudet myös hoivapalveluissa. Hoitoalan ammattiliiton puheenjohtaja yllättyi aikeesta. Hän sanoo, ettei varsinkaan vanhusten ja vammaisten hoitotyötä voi ulkoistaa kenelle tahansa.

Vanhus ovella

Posti on laajentamassa nopeasti kotipalvelujensa tarjontaa. Muun muassa kotona tapahtuvassa hoivapalvelussa nähdään isot kasvun markkinat.

– Posti tekee jo nyt ruokien kotiinkuljetusta yli sadassa kunnassa, Postin kotipalveluista vastaava johtaja Petri Kokkonen sanoo.

– Kun kerran tontille tai kotiovelle mennään, niin kannattaa samalla reissulla tarjota erilaisia palveluita.

Posti pohtii oman hoitohenkilökunnan palkkaamista

Kokkosen mukaan yhtiö rakentaa parhaillaan uusille palveluille organisaatiota ja alkaa sitten toden teolla satsata niihin. Yhtiö pohtii myös oman hoitohenkilökunnan palkkaamista.

– Silloin haetaan uusia ihmisiä, mutta koulutamme myös omaa jo olemassa olevaa väkeä näihin uusiin tehtäviin, Kokkonen sanoo.

– Haemme ammattilaiset niihin tehtäviin, joissa tarvitaan ammatillista koulutusta ja kokemusta. Kaikkiin tehtäviin ei kuitenkaan tarvita ammatillista erityiskoulutusta vaan riittää, että siellä on oikea ihminen tapaamassa näitä henkilöitä kotona, Kokkonen täsmentää.

Ammattiliitto: Hoitoa ei voi ulkoistaa kenelle tahansa

Posti on jo yksi Suomen suurimmista ruuan kotijakelua hoitavista yhtiöistä. Se laajentaa toimintaansa hoivatehtävien lisäksi myös turvallisuuspalveluissa ja kiinteistönhoidon tehtävissä.

Hoitoalan ammattiliitto Superin puheenjohtaja Silja Paavola yllättyi kuultuaan Postin aikeista. Paavolan mielestä varsinkaan vanhusten ja vammaisten hoitotyötä  ei voi ulkoistaa kenelle tahansa.

– Kyse on siitä, että koulutus ja kokemus ovat tärkeitä. Nämä ovat ammattilaisten töitä, Paavola sanoo.

Postin kotipalveluista vastaava johtaja Petri Kokkonen vakuuttaa, että kaikki lakisääteiset velvoitteet täyttyvät ja työehtosopimuksista huolehditaan.

– Kaikki lakisääteiset asiat ja työturvallisuuskysymykset hoidetaan totta kai, Kokkonen sanoo.

– Me tulemme palkkaamaan ammattilaisia niihin tehtäviin, jotka vaativat ammatillista koulutusta, Kokkonen jatkaa.

Hoiva-alan markkinat kovassa kasvussa

Postin kotipalveluista vastaava johtaja näkee, että parhaimmillaan lisääntyvä palvelujen tarjonta voi vapauttaa kuntien resursseja käytettäväksi kuntien perustehtävien hoitoon. Töitä on luvassa myös alihankkijoille.

– Ei ole tarkoitus lähteä yksin kaikkea kehittämään, vaan tehdään kumppaneina paikallisten yritysten kanssa.

Kokkosen mukaan hoiva-alan markkinat kasvavat reippaasti jo yksin väestön ikääntymisen takia.

– Monet asuvat yksin, eivätkä tahdo selvitä askareistaan.

– Apua tarvitaan esimerkiksi kiinteistönhuollossa tai lääkekuljetuksissa.

Trump saa toimittajan syömään sanansa – kolumnista ehkä smoothie tai pekonipaistos

Washington Post

Politiikassa ei lupauksia aina pidetä, mutta Washington Postin tunnettu kolumnisti Dana Milbank toimii toisin.

Washington Post

Seitsemän kuukautta sitten Dana Milbank kirjaimellisesti lupasi palstallaan, että syö kolumninsa, jos Donald Trump nousee republikaanien presidenttiehdokkaaksi.

Trumpin voitto on nyt varmistunut, ja Milbankin sähköposti ja Twitter-tili ovat täyttyneet resepteistä, kuinka sanomalehden liuskan voi syödä.

Lupauksen tehdessään hän pyysi ehdotuksia, mitä kaikkea painomusteen kyllästämästä paperista voisi valmistaa. Mielikuvituksellisia reseptejä on kertynyt lähes kaikista ruokakulttuureista.

Smoothie, keitto vai kastike?

Helpoimmasta päästä ovat neuvot valmistaa artikkelista smoothie, erilaisia keittoja tai sekoittaa se kastikkeisiin. Osa lukijoista ehdottaa kolumnin käärimistä pekoniin ja paistamista rapeaksi.

Monien mielestä paperin myrkyt on paras tuhota sekoittamalla lehti vahvaan viinaan.  Aasialaisen keittiön tuntijat ehdottavat dumplingien eli eri täytteitä sisältävien taikinanyyttien tekoa.

Amerikkalaisten perusruuan, perunalastujen muunnos syntyisi myös hyvin eri tavoin marinoidusta paperistakin.

Huippukokki valmistaa annokset

Viikon kuluttua torstaina, toukokuun 12. päivä, huippukokki valmistaa parhaiksi valituista resepteistä annoksia, jotka kolumnisti Dana Milbank syö suorassa lähetyksessä.

Herkuttelua voi seurata Washington Postin Facebook-sivuilta.

Mitä suomalaiset valmistaisivat sanomalehdestä? Toimiiko paperi lihapullataikinan jatkeena?

Eroava Turkin pääministeri – mies, joka kelpasi EU:lle mutta ei presidentille

Asuinalueella naruun ripustettu vaalimainos, jossa Erdoğanin ja Davutoğlun kuvien lisäksi Turkin ja AKP-puolueen lippu. Edessä seisoo poliisi.

Ahmet Davutoğlu jättää Turkin pääministerin tehtävän juuri, kun Turkki on solminut tärkeän pakolaissopimuksen EU:n kanssa. Ero voi aiheuttaa hämmennystä Brysselissä, sillä Davutoğlu on ollut Turkille suhteellisen mieluinen neuvottelukumppani.

Asuinalueella naruun ripustettu vaalimainos, jossa Erdoğanin ja Davutoğlun kuvien lisäksi Turkin ja AKP-puolueen lippu. Edessä seisoo poliisi.

Ahmet Davutoğlu ilmoitti torstaina yllättäen, että hän ei aio pyrkiä AKP-puolueen puheenjohtajaksi puoluekokouksessa myöhemmin toukokuussa. Davutoğlu on puolueen puheenjohtaja ja samalla Turkin pääministeri.

Vielä ei ole tiedossa, kuka Davutoğlua puoluejohtajana ja pääministerinä seuraa.

Pääministerinvaihdos herättää useita kysymyksiä:

Onko luovuttaminen vapaaehtoista?

Sekä Davutoğlu että presidentti Recep Tayyip Erdoğan vakuuttelivat torstaina, että päätös on yksin Davutoğlun. Turkin oppositiossa päätöstä on kuitenkin pidetty Erdoğanin sanelemana. "Palatsivallankumous!", otsikoi maallinen oppositiota kannattava lehti Cumhyriet.

Mistä Erdoğan ja Davutoğlu ovat erimielisiä?

Erdoğan tunnetaan islamin korostamisesta perustuslain mukaan maallisessa Turkissa. Miesten erimielisyydet eivät kuitenkaan välttämättä johdu uskonnosta, sillä Davutoğlu ei ole ainakaan julkisesti haastanut Erdoğanin uskonnollisia näkemyksiä.

Linjaerot johtunevatkin enemmän johtamistavasta. Erdoğan haluaa lisätä entisestään presidentin valtaoikeuksia Turkissa – Davutoğlu on suhtautunut Erdoğanin pyrkimyksiin varauksellisesti.

Myös Turkin hallituksen suhde kurdeihin jakaa miesten mielipiteitä. Davutoğlu on ollut presidenttiä halukkaampi neuvottelemaan kurdien kanssa, kun taas Erdoğan on luottanut enemmän sotilaalliseen voimaan.

Miesten välejä ovat hiertäneet myös näkemykset Turkin keskuspankin asemasta. Davutoğlu on kannattanut keskuspankille hallituksesta riippumattomampaa asemaa, kun Erdoğan tahtoo laittaa näppinsä korkopolitiikkaan ja yrittää luoda kasvua sitä kautta.

Turkin suhteet ulkovaltoihin ovat myös jakaneet valtakaksikon ajatuksia. Davutoğlu on halunnut parantaa Turkin välillä ryvettynyttä kuvaa lännessä ja kirkkaimpana osoituksena siitä oli pakolaissopimuksen neuvottelu EU:n kanssa. Erdoğan on nähty viime aikoina ulkomailla enemmänkin Turkin sananvapauden kaventajana.

Miten pääministerivaihdos vaikuttaa Turkin ja EU:n suhteeseen?

EU-maat ovat olleet toistaiseksi arvioissaan vaitonaisia. Davutoğlua on pidetty luotettavana neuvottelukumppanina Brysselissä.

EU-asioita seuraavan Politico-verkkolehden mukaan eräs EU-virkamies kutsui tilannetta "kehittyväksi".

On kuitenkin selvää, että poliittinen epävakaus Turkissa heijastuisi unionin ja Ankaran väleihin.

Miten käy pakolaissopimuksen ja viisumivapauden?

Turkki ja EU solmivat maaliskuussa kiistellyn pakolaissopimuksen, jonka tarkoituksena on hillitä pakolaistulvaa Eurooppaan.  Sopimuksen perusteella laittomasti Kreikkaan tulleita turvapaikanhakijoita palautetaan Turkkiin. Vastineeksi otetaan syyrialaisia Eurooppaan.

Monet ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet sopimusta ihmisoikeuksia loukkaavaksi. Turkin pelätään palauttavan Euroopasta pakolaissopimuksen perusteella tulleita ihmisiä takaisin sotaolosuhteisiin.

Jos Turkin johto muuttuu aiempaa autoritaarisemmaksi, pakolaissopimuksen arvostelu saattaa kiihtyä. Euroopan parlamentissa sopimuksen vastustus on jo kasvanut Erdoğanin rajoitettua muun muassa lehdistön vapauksia Turkissa.

EU:n komissio esitti keskiviikkona Turkille osittaista viisumivapautta. Sekä komissio että Turkki ovat toivoneet, että turkkilaisten lyhytaikainen viisumivapaa lomamatkailu ja liikematkailu Eurooppaan voisivat olla mahdollisia kesäkuun loppuun mennessä.

Sopimus on kuitenkin vielä viimeistä sinettiä vailla. Pääministerin vaihdos saattaa vaikeuttaa neuvottelujen loppuun saattamista.

Intiassa uusi keino lapsiavioliittojen estämiseen: Vuokrafirma ei anna häätelttaa

Lähikuva punapukuisen morsiamen käsistä. Käsivarsissa ja ranteissa kietää koristeellisia punaisia nahkanauhojan, ihoon on piirretty hennalla kuvioita.

Maailmassa on 700 miljoonaa naista, jotka ovat päätyneet vaimoiksi alaikäisinä. Erityisen paljon heitä on Intiassa, vaikka laki sen kieltääkin. Pienetkin keinot perinteen murtamiseen ovat tervetulleita, sanoo Pelastakaa lapset -järjestö.

Lähikuva punapukuisen morsiamen käsistä. Käsivarsissa ja ranteissa kietää koristeellisia punaisia nahkanauhojan, ihoon on piirretty hennalla kuvioita.

Intiassa Rajasthanin osavaltiossa viranomaiset ja yrittäjät ovat sopineet keinosta, jolla yritetään vähentää lapsiavioliittojen määrää. Rajasthan kuuluu Intian alueisiin, joissa alaikäisten avioituminen on yleisintä.

Rajasthanilainen teltanvuokrausfirmojen liitto on alkanut vaatia morsiamelta ja sulhaselta syntymätodistusta iän osoittamiseksi, ennen kuin mikään liittoon kuuluvista yrityksistä toimittaa hääjuhlaan telttoja.

Rajasthanissa eletään parhaillaan häiden huippusesonkia, hindujen Akha Teej -juhlan aikaa, jota pidetään erityisen suotuisana avioliiton solmimiselle. Hääjuhlaa vietetään usein värikkäissä teltoissa.

Ongelma on suurin köyhällä maaseudulla

Intian lain mukaan morsiamen on oltava vähintään 18-vuotias ja sulhasen täyttänyt 21. Avustusjärjestö Girls Not Brides arvio kuitenkin, että Rajasthanissa jopa 65 prosenttia tytöistä naitetaan ennen 18-vuotispäiväänsä. Koko Intiassa osuus on 47 prosenttia.

Vaikka lapsiavioliitot ovat myös poikia koskeva ongelma, enimmäkseen avioliittoihin päätyvät tytöt, sillä usein sulhanen on paljon morsianta vanhempi.

YK:n lastenapujärjestö Unicef arvioi, että maailmassa on 700 miljoonaa naista, jotka ovat avioituneen ennen 18-vuotispäiväänsä.

Tyttö kuolee synnytykseen todennäköisemmin kuin nainen

Tytölle avioituminen tarkoittaa usein koulunkäynnin keskeytymistä, ja nuori vaimo on usein altis parisuhdeväkivallalle ja synnytyskuolemalle.

Tavallisimpia lapsiavioliitot ovat maaseudulla ja köyhien keskuudessa, jossa moni tyttölapsi  joko nähdään taloudellisena taakkana tai varhaisen avioliiton uskotaan suojelevan häntä seksuaaliselta ja muulta väkivallalta.

– Siitä ei ole kyse, etteivätkö ihmiset tietäisi lapsiavioliitot laittomiksi. He vain sanovat, että ne ovat traditio. Siksi jokainen pienikin korjausliike auttaa, myös teltanvuokraajien panos, sanoo Pelastakaa lapset -järjestön Rajasthanin-osaston johtaja Sanjay Sharma.

Anssi Kela soittaa keikan Tennispalatsin katolla – "Beatles tämänkin aloitti aikanaan"

Anssi Kela

Muusikko Anssi Kela esiintyy perjantaina klo 17 alkaen Tennispalatsin katolla Helsingin Kampissa. Ilmaiskeikalla Kela haluaa kiittää Facebook-tykkääjiään, joita on jo yli 86 000. Näin suuri määrä pakottaa myös miettimään, mitä sivuilla julkaisee ja miksi ja kenelle, Kela pohtii.

Anssi Kela

Anssi Kela heittää perjantaina ehkä elämänsä erikoisimman keikan. Mies esiintyy kitaroineen Tennispalatsin katolla keskellä Helsingin katuvilinää perjantai-iltapäivänä. Ajatus sai alkunsa jo kuukausia sitten.

– Jo vuosia sitten kun Facebook-sivullani täyttyi 5000 tykkääjän määrä, järjestin faneille akustisen konsertin Helsingin Korjaamolla. Kun myöhemmin 10 000 tykkäystä täyttyi, tehtiin sama homma Hämeenlinnan Verkatehtalla. Sitten lupasin, että seuraava rajapyykki on 50 000. Se tuntui isolta ja kaukaiselta siinä vaiheessa, mutta paukkui yli jo viime syksynä. Nyt tykkäyksiä on jo 86 000, mutta lupaus on edelleen lunastamatta, Kela kertoo.

Näin syntyi ajatus erityislaatuisesta tempauksesta. Paikaksi valikoitui Tennispalatsi, jossa vastaavaa ei ole aiemmin tehty.

– Mietittiin ohjelmatoimiston tyyppien kanssa sopivaa paikkaa ja haluttiin sellainen, missä ihmiset liikkuvat jo valmiiksi ja mihin kaikkien on helppo tulla. Haluttiin myös sellainen paikka, mikä ei ole ihan tyypillinen, kuten vaikka Narinkkatori. Tennispalatsia ei ole ymmärtääkseni tällaiseen tarkoitukseen hyödynnetty, pääsen sen paikan siis korkkaamaan, Kela kehaisee.

Beatles ehti ensin

Kattokeikkoja Helsingissä on järjestetty aiemmin ainakin tavaratalo Stockmannin pääoven katoksen päällä. Hanoi Rocks esiintyi paikassa 2005 ja Jari Sillanpää joulukuussa 2015.

Kela muistuttaa myös kaikkien aikojen tunnetuimmasta kattokeikasta.

– Beatleshän tämänkin aloitti aikanaan, eli mikään uusi ja ennenkokematon idea tämä ei ole, mutta jotain erityistä ja ainutlaatuista se varmasti tulee olemaan.

Legendaarinen yhtye esiintyi 30. tammikuuta 1969 levy-yhtiönsä toimitalon katolla Lontoossa. Kyseessä oli Beatlesin viimeinen keikka yhdessä.

Suuri fanimäärä tuo myös vastuuta

Kelan Facebook-sivun tykkäysmäärä on reilut 86 000 (4.5.2016). Määrä on suurempi kuin lähes minkä tahansa suomalaisen sanomalehden levikki. Tämä tuo mukanaan myös vastuuta ja valintoja.

– On pakko miettiä, mitä sinne laittaa. Juttuja, joita kirjoitan omalle Facebook-sivulle, on uutisoitu perinteisessä mediassa eli lehdet poimivat sieltä asioita omaan käyttöönsä. Kaikkea mitä siellä sanon voidaan käyttää minua vastaan.

– Sanan saa tehokkaasti liikkeelle, mutta toisaalta sitä ei voi hallita. Joku postaus, minkä ei itse etukäteen ajatellut ihmisiä niin kiinnostavan, saattaakin olla sellainen, jota jaetaan ja sen lukee sadat tuhannet ihmiset. Ja sama toisin päin: jos toivoisi, että tietyn asian näkee mahdollisimman moni, se ei sitten lähdekään leviämään.

Kelan mukaan on jokaisen oma asia, mihin yksityisyytensä rajat sosiaalisessa mediassa vetää. Hänellä raja kulkee perhettä koskevissa postauksissa.

– Mulla on tiukka linja yksityiselämän suhteen. En ole koskaan raportoinut siellä yksityisiksi katsomistani asioista, puhunut perheestä tai laittanut valokuvia lapsista.

Leicesterin ihmeen arkkitehti haluaa pitää tähdistä kiinni - "Toisessa joukkueessa ette välttämättä pääse kentälle"

Claudio Ranieri

Claudio Ranierin mukaan Valioliigan mestari ei aio tuoda joukkueeseen tähtipelaajia Mestarien liigan paikasta huolimatta. Italialainen toivoisi joukkueensa pysyvän kasassa.

Claudio Ranieri

Leicester Cityn manageri Claudio Ranieri toivoo, että mestarijoukkueen tähtipelaajat pysyisivät vielä vuoden verran "Kettujen" riveissä. Yksi urheiluhistorian yllättävimmistä tempuista onnistui 57 miljoonaa puntaa eli 72,5 miljoonan euroa maksaneella ryhmällä.

Huhujen mukaan ainakin kärkipelaaja Jamie Vardy, laituri Riyad Mahrez ja keskikentän uurastaja N'Golo Kante ovat houkutusten kohteena. Vuoden pelaajaksi valitun Mahrezin agentin mukaan algerialaisen lähtömahdollisuus on 50-prosenttinen.

- Älkää menkö. Jos menette toiseen joukkueeseen, ette välttämättä pääse kentälle, Ranieri sanoi tiedotustilaisuudessa torstaina BBC:n mukaan.

Toimittajat antoivat italialaisluotsille seisovat suosionosoitukset, kun tämä asteli tiedotustilaisuuteen viikonvaihteen Everton-ottelun. Ranieria lähinnä huvittivat kyselyt uran päättämisestä tähän kesään.

Ensi kaudella edessä ovat Mestarien liigan kovat ottelut, mutta Ranieri ei halua ryhmäänsä uusia tähtiä.

- En halua suuria nimiä joukkueeseen. Äijäni ovat erityisiä. Tuomme joukkueeseen hyviä pelaajia, mutta hengen pitää säilyä hyvänä, Ranieri pohdiskeli.

Lutikkaongelma ei laannu – Suomeen saatu jo oma, leviävä kanta

Lutikoita

Lutikkaongelma rantautui Suomeen kymmenen vuotta sitten. Muutamien matkatuliaisina tulleiden esiintymisten jälkeen ongelma on paisunut ja enää vain osa lutikkaesiintymistä on ulkomaista alkuperää. Seinälude eli lutikka on myös oppinut sietämään uusia myrkkyjä liiankin hyvin.

Lutikoita

Tuholaistorjuntaa tekevät yritykset kartoittivat ongelman suuruutta pari vuotta sitten. Tuolloin vuonna 2014 arvioitiin lutikoiden hävittämistehtäviä olleen noin 3000-4000. Viime vuonna määrän arvioitiin vielä hienoisesti kasvaneen.

Kaupunkien ympäristöterveydenhuoltoon ilmoituksia seinäluteista tulee harvakseltaan ja ihmiset ottavat suoraan yhteyttä isännöitsijään tai hyönteisiä hävittäviin yrityksiin. Ikävistä lutikoista ei kerrota usein edes naapurille ja hyönteiset saattavat levitä omasta huoneistosta toiseen.

"Ei tarvitse enää lähteä ulkomailta hakemaan, voi löytää ihan kotimaista kantaa"

Yrityksistä kerrotaan, että heitä pyydetään saapumaan töihin huomaamattomasti ilman mainoksia auton kyljessä. Lutikoista puhuminen koetaan usein häpeälliseksi, vaikka syöpäläiset saattavat tulla ihan vahingossa matkalaukussa Lontoon tai New Yorkin matkalta.

– Eri puolilla maailmaa alkoi kasvaa vastustuskykyisiä sukupolvia, joihin ei enää tehonnut mikään. Tiedetään, että esimerkiksi New Yorkissa ja osassa Amerikan kaupunkeja on hyvin vastustuskykyistä lutikkakantaa, jotka pystyvät estämään aineen vaikutuksen itseensä. Niihin käytetään sitten muita keinoja, sanoo Rentokilin tekninen päällikkö Jouni Siltala.

Enemmän kuitenkin nämä ihmisverta janoavat hyönteiset leviävät nykyään kotoperäisesti. Lasten yökylävierailun tuloksena tai huonekalujen mukana. Useimmiten kuitenkin luteita levittävät ihmiset, joille elämänhallinta on lipsunut viinan tai muun syyn takia. 1950-luvulla DDT:n ja muiden myrkkyjen ansiosta hävinneet seinäluteet ovat tehneet paluun.

– Nyt tulee enää vähemmän ulkomaista kantaa, huomaamme kohteistamme, että ihmiset ovat saaneet ne toisilta suomalaisilta, Siltala kertoo.

Hävittäminen hankalaa

Rentokil ja Anticimex ovat isoja tuholaisten torjuntayrityksiä. Alalla on myös useita pienempiä. Lutikoiden hävittämisessä käytetyt kemikaalit ovat nykyään laimeampia ja niiden teho on heikompi aiemmin käytettyjä. Hyönteiset eivät kellahda heti vaan ehtivät munia vielä uusia jälkeläisiä. Samalla ne oppivat sietämään yhä paremmin käytettyjä aineita.

 – Aineet on nykyään aika ympäristöystävällisiä ja valitettavasti ne on silloin ystävällisiä myös lutikoille. Ne aineet ei vaan tehoa ja lutikka ehtii vielä lisääntyä saatuaan torjunta-ainetta, kuvailee Anticimexin kehittämispäällikkö Juha Aro.

 – Aika paljon ovat lisääntyneet fysikaaliset menetelmät, lämmittäminen ja pakastus, koska on vastustuskykyä näille kemikaaleille, niin on ollut pakko keksiä uusia keinoja, jatkaa Juha Aro.

Muita keinoja ovat lämpökäsittely ja pakastaminen. Lutikat piileskelevät lattialistojen välissä, seinänraoissa ja sänkyjen uumenissa. Kun niihin kohdistetaan 55 celsiusasteen kuumuus riittäväksi ajaksi, hyönteiset ja eri vaiheessa olevat munat ja toukat tuhoutuvat. Lämpökäsittelyä käytetään myös matkalaukkujen ja huonekalujen käsittelyssä.

Pelkästään lämpökäsittelyyn luottava Luteiden torjunta Helle -yritys haluaa välttää kemikaaleja, koska uskoo niiden johtavan yhä voimakkaampien aineiden käyttöön.

– Perinteiset myrkyt ei toimi, luteet ovat tulleet niille aikalailla  immuuneiksi, sanoo yrityksen toimitusjohtaja Martim Gois.

Hän tutustui itse lutikoihin ulkomaanmatkan tuliaisina. Myrkyttäminen herätti epäluuloja ja yhdessä Otaniemen kavereidensa kanssa kehitti tehokasta lämpöpuhallinjärjestelmää.

Martim Gois uskoo kolmisen vuotta toimineen yrityksen lämpökäsittelyn tuhoavan lutikat ja munat kertakäsittelyllä, mikä tekee muutoin kalliista torjuntahommasta edullisempaa. Myös muissa alan yrityksissä käytetään lämpökäsittelyjä, mikä edellyttää aina lattialistojen purkamista, jolloin lutikoiden piilopaikat paljastuvat helpommin.

Vaikeissa kohteissa torjunta vaatii usein silti useamman käyntikerran, sillä lutikat ovat kuitenkin sitkeitä ja ne selviytyvät ravinnotta jopa kuukausia. Tämä tekee niiden hävittämisestä hankalaa.

Joissain ohjeissa lutikat kehotetaan hävittämään saunan lauteilla usean tunnin lämpökäsittelyllä. Netissä myytävillä lutikka-ansoilla saattaa onnistua, jos tilanne ei ole päässyt kovin pahaksi.

Talvella -18 asteen ulkoilma ja pakkanen tai pakastin tuhoavat hyönteiset parissa tunnissa.

Rentokilin Jouni Siltala uskoo menetelmien kehittyvän jatkossa. Nyt käytössä on esimerkiksi kuivahöyry, jolla lutikat nujertuvat nopeasti joutuessa kosketuksiin lämmön kanssa.

Torjuntakustannuksista saattaa kehkeytyä isokin riita taloyhtiöissä ja köyhälle perheelle huonekalujen joutuminen polttolaitokselle voi olla katastrofi. Joissakin yhtiöissä kirjoitetaan todistus lutikkaongelman vaikutuksista, jolloin sosiaalihuolto saattaa auttaa uusien huonekalujen hankinnassa.

Torjuntafirman myrkyttäjiä seurataan

Ihmisten tietämättömyys tai välinpitämättömyys ovat suurimmat syyt lutikkaongelman laajenemiseen.

– Tietämättömyyttä tai ei yksinkertaisesti uskota niitä olevankaan eikä tunnisteta niitä, torjuntatoimiin ryhdytään liian myöhään ja kanta pääsee kasvamaan, sanoo Anticimexin Juha Aro.

Lutikka on aikuisena noin viiden millin mittainen, mutta aiemmissa kehitysvaiheissaan miltei läpikuultava ja helposti huomaamaton. Lutikka on myös superlisääntyjä, sillä naaras munii 5-20 munaa päivässä. Munat kehittyvät huoneenlämmössä muutamassa päivässä.

Sekä Helsingin että Espoon ympäristöterveydenhuollosta kerrotaan, että lutikkailmoituksia tulee enää harvakseltaan. Ihmiset ovat ehkä oppineet tunnistamaan hyönteisen ja ilmoittavat siitä suoraan isännöitsijälle tai torjuntayhtiöön.

Kovin mielellään tietoa ei kuitenkaan levitetä ystäväpiiriin, sillä siitä saattaa aiheutua vierailukutsujen peruuntumisia. Pääasiassa lutikoita levittävät ihmiset, jotka huolehtivat huonosti itsestään tai elämä on mennyt rappiolle.

Matkoilta lutikoita voi tuoda kuka tahansa, joten ehkä turhaankin ihmiset vaikenevat tilanteesta, jossa kotona on todettu lutikkaongelma.

Torjuntafirmojen autoissa ei haluta olevan mitään tunnuksia tai jos esimerkiksi Rentokilin miehet ilmestyvät kerrostalon pihaan, heitä aletaan seurata.

– Joku näkee, että rappuun kävelee kaveri ruiskun kanssa, niin aina välillä tulee joku seuraaja, että mihin asuntoon tämä on matkalla, kertoo Jouni Siltala.

– Kun meidän teknikkomme huomaavat tämän, he joutuvat semmoiseen harhautustouhuun, että pitää mennä ullakoitten ja kellarien kautta tai eri kerroksiin hissillä. Ei ole tarkoitus ilmoittaa muille asukkaille, että on tällainen ongelma.

Jos asunto kuitenkin paljastuu, niin seurauksena saattaa olla jopa lynkkausmielialaa ja häätöuhkaa.

Lutikkakoirat etsivät ja tarkastavat

Yrityksillä on käytössä myös koulutettuja koiria, jotka haistavat päiväsaikaan piileskelevät lutikat ja niiden munat ja toukat. Eläintenkouluttaja ja koiran ohjaaja Karita Häkkinen tekee pitkää päivää Anticimexillä, sillä kohteita riittää. Kolme koiraa kulkee mukana isossa pakettiautossa ja eri kokoisia koiria käytetään kohteen mukaan.

Hollanninpaimenkoira Rion pitkä kuono nuuhkii sohvakaluston saumoja. Ohjaajan piilottama lutikoita sisältävä putkilo löytyy ja koira kohottaa toisen etutassunsa ja katsoo Karita Häkkistä.

– Asuntojen, hotellien lisäksi on ollut ajoneuvoja, laivoja, matkalaukkuja ollaan käyty tarkastamassa. Käytännössä ihan missä vaan ihmiset epäilee niitä voi olla, toimistotiloja. Ihan missä vaan, muistelee lutikkakoiraohjaaja Karita Häkkinen.

Pienempiä tiloja varten hyppää toimiin jackrusselin ja mäyräkoiran terhakka risteytys Nera. Farmariauton penkinraot nuuskitaan tarkkaan ja tavaratilan maton alta löytyy etsinnän kohteena ollut lutikkapurkki.

Luteet hakeutuvat nukkuvan ihmisen luo lämmön ja ihmisen hengitysilman hiilidioksidin perusteella suunnistaen. Muuttaminen pois makuuhuoneesta saa lutikat seuraamaan perässä.

– Jos lutikat tulevat ovella vastaan, niin en koiran kanssa sinne mene. Totean vaan, että ongelma on ja soitan meidän teknikot paikalle, sanoo Häkkinen.

Jos lakanoihin ilmestyy veripilkkuja ja iholle kutiavia puremisjälkiä, voi epäillä lutikoiden iskeneen. Mustia ulostuspisteitä saattaa myös näkyä sängynlaidalla hyönteisten kulkureiteillä.

Kevään korkeimmat lämpöasteet Utissa – lisää luvassa

Aurinko porottaa.

Etelä-Suomessa lämmin ja aurinkoinen säätyyppi jatkuu pitkälle ensi viikkoon. Sen sijaan Lapissa jo sunnuntai voi olla viikonlopun viilein päivä.

Aurinko porottaa.

Kevään toistaiseksi korkeimmat lämpölukemat mitattiin tänään torstaina Kouvolan Utissa. Mittari osoitti iltapäivällä 22,6 asteen lukemaa.

Edellinen korkein lukema mitattiin eilen keskiviikkona Hämeenlinnassa ja Kouvolan Anjalassa, 21,4 astetta.

Ylen meteorologi Toni Hellinen ennustaa lämpimän sään jatkuvan ainakin Etelä-Suomessa koko viikonlopun.

– Näyttää siltä, että korkeimmat lukemat mitattaisiin etelässä juuri sunnuntaina.

Sen sijaan Lappiin Hellinen ennustaa sunnuntaiksi viikonlopun viileintä päivää.

– Lapissa juuri sunnuntaina on näillä näkymin viilein. Sadekuuroja voi tulla jo huomenna perjantaina, ehkä jopa enemmän kuin sunnuntaina.

Pitkän ajan ennusteiden mukaan sää pysyy lämpimänä koko Etelä-Suomessa pitkälle ensi viikkoon saakka. Sen sijaan Lapissa ja Keski-Suomessa on viileämpää.

– Pohjoisen kylmä virtaus ei näillä näkymin yllä etelään saakka, Toni Hellinen kertoo.

Kuivuus pitänyt palokunnat kiireisinä – kymmeniä maastopaloja eri puolilla Suomea

Palomies sammuttaa maastopaloa.

Kuivan ja lämpimän sään odotetaan jatkuvan pitkälle ensi viikkoon. Maastopalojen määrä voi jopa kasvaa lähipäivinä.

Palomies sammuttaa maastopaloa.

Viime päivien kuiva ja lämmin sää on aiheuttanut helatorstain aikana useita maastopaloja eri puolella Suomea.

Lahdessa Ruuhijärven kylän alueella paloi torstaina noin viiden hehtaarin laajuinen alue hakkuuaukealla.

Aamupäivällä alkanutta paloa oli sammuttamassa useita pelastuslaitoksen yksiköitä, ja myös Rajavartiolaitoksen helikopteri avusti sammutustöissä.

Palon leviäminen metsään pystyttiin estämään, mutta hakkuuaukealle istutettu nuori taimikko tuhoutui palossa, kertoo päivystävä palomestari Pertti Vesaaja Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta.

Palon varsinaisesta syttymissyystä ei ole tietoa. Alueen maasto on joka tapauksessa ollut kuivaa.

Puoli kolmen aikaan iltapäivällä palopaikalla tehtiin yhä jälkisammutustöitä kuten maapohjan kastelua.

Maastopalojen määrä yhteydessä säähän

Erikokoisia maastopaloja on ollut torstaina kymmeniä eri puolilla Suomea Kaarinasta Keminmaalle saakka.

Esimerkiksi Savonlinnassa noin kaksi hehtaaria maastoa paloi risujen ja heinien poltosta alkunsa saaneessa palossa. Kangasniemellä taas paloi puolitoista hehtaaria metsän aluskasvillisuutta.

Säkylässä risujen poltosta lentänyt kipinä sytytti ulkorakennuksen tuleen aiheuttaen huomattavia vahinkoja. Lisäksi kulotuksesta alkunsa saanut maastopalo tuhosi perunakellarin Kurikassa.

Palomestari Pertti Vesaajan mukaan maastopalojen määrä on suoraan yhteydessä säätilaan. Usein maastopalot ajoittuvat juuri kevääseen, kun sää on poutainen ja aluskasvillisuus on kuivaa.

– Heti kun sää lämpenee ja maasto kuivuu, niin kyllä niitä vaan tahtoo tulla, Vesaaja sanoo.

Ilmatieteen laitos oli antanut torstaille varoituksen ruohikkopaloista suureen osaan maata lukuun ottamatta eteläisintä Suomea ja Lappia. Torstai-iltana varoitus laajennettiin koskemaan myös maan eteläosia. Suuressa osassa Lappia on vielä lunta, joten siellä maastopalovaaraa ei ole.

Seuraavan viikon mittaisella ennustejaksolla ei ole odotettavissa sellaisia sateita, jotka muuttaisivat tilannetta, kertoo Ylen meteorologi Toni Hellinen.

– Pikemminkin jatkuva kuivuus voi jopa lisätä maastopalojen määrää, Hellinen sanoo.

Palot usein ihmisen aiheuttamia

Monesti maastopalot ovat ihmisen aiheuttamia, eli saaneet alkunsa kulotuksesta, nuotiosta tai roskien poltosta. Päijät-Hämeessä on tänä keväänä lähtenyt jo useita maastopaloja puutarhajätteen poltosta.

– Siihen toivoisi kyllä ihmisiltä tarkkuutta, että missä polttaa ja miten polttaa. Valvomattahan tulta ei saa jättää missään olosuhteissa. Ja jos on vähänkin epävarma, niin mieluummin kompostoi sen jätteen kuin aloittaa roskien ja risujen polton, palomestari Pertti Vesaaja sanoo.

Jos huomaa maastopalon, kannattaa asiasta ilmoittaa heti hätäkeskukseen.

– Jos vähänkin tuntuu, että itse ei asialle mahda mitään, niin silloin ensimmäinen ja oikeastaan ainoa ja tärkein toimenpide on soittaa hätäkeskukseen, Vesaaja sanoo.

Kapteeni Koivu: Ahon kiekkoäly paistaa läpi

Mikko Koivu kuvassa

Sebastian Aho sai ylistäviä sanoja Leijonien MM-joukkueen kapteenilta Mikko Koivulta. Aho, Koivu ja Mikael Granlund pelasivat yhdessä Suomen torstain harjoituksissa.

Mikko Koivu kuvassa

Yle Urheilun jääkiekon MM-kisaoppaasta löydät tarkan peliohjelman, uutiset ja tilastot.

PIETARI. Suomen kapteeniksi valittu Mikko Koivu kehui vuolaasti Sebastian Ahoa, jonka valmennusjohto oli pannut Koivun ja Mikael Granlundin kanssa samaan ketjuun.

Suomi pääsi Pietarissa ensi kertaa jäälle torstaina iltapäivällä. Mielenkiinnon kohteena oli se, kuka pelaajista pääsee pelaamaan kenraaliharjoituksessa USA:ta vastaan sivussa olleen Mikko Koivun ja Mikael Granlundin kanssa. Valmennusjohto päätyi Sebastian Ahoon.

- Totta kai meillä on vasta yksi harjoitus alla. Mitä näin tuossa USA-pelissä, niin Aho on äärettömän järkevä pelaaja, joka pelaa hyvin molempiin suuntiin. Hänen kiekkoäly paistaa sieltä läpi. Myös luistelu- ja tilannenopeus on hyvällä tasolla. Aho pystyy pelaamaan nopeasti ja reagoimaan ja sehän on hyvä juttu meille ketjukavereille, Koivu sanoi.

Aho pelasi kolmessa viimeisessä harjoitusottelussa yhdessä Jarno Koskirannan ja Mika Pyörälän kanssa. Nyt kaksikon täydentää Leo Komarov.

- Mietittiin kokonaisuutta. Saadaan Pyörälä-Koskiranta-Komarov ketjusta sellainen kolmikko, jota pystytään peluuttamaan vastustajan ykkösvitjaa vastaan. Ajateltiin myös pelaavuutta, jota on varmasti tarpeeksi, päävalmentaja Kari Jalonen valotti.

Suomen ylivoimaviisikot rakennettiin NHL-tähtien ympärille.

- Barkovin ja Koivun ympärille on rakennettu yv-viisikot. Toiseen ylivoimaan tuodaan Teemu Pulkkinen ja toiseen Komarov ekstrahyökkääjinä. Kaikki lähtee parivaljakoista eli Jokinen-Barkov ja Koivu-Granlund. Toisessa yv:ssä viivassa on Juuso Hietanen ja toisessa Esa Lindell, Jalonen lopetti.

Tässä Suomen ketjut harjoituksissa

Hyökkäysketjut

Mikael Granlund - Mikko Koivu - Sebastian Aho

Jussi Jokinen - Aleksander Barkov - Patrik Laine

Leo Komarov - Jarno Koskiranta - Mika Pyörälä

Antti Pihlström - Tomi Sallinen - Teemu Pulkkinen

Pakkiparit

Topi Jaakola - Juuso Hietanen

Anssi Salmela - Tommi Kivistö

Lasse Kukkonen - Atte Ohtamaa

Esa Lindell - Ville Pokka

Ylivoimaviisikot

Hietanen - Barkov - Jokinen - Laine - Komarov

Aho - Koivu - Granlund - Pulkkinen - Lindell

SJK otti täydet pisteet - FC Lahti taisteli kahden alivoimalla tasapeliin

Seinäjoen Jalkapallokerho juhlii.

Roope Riskin kuiva kausi päättyi voittomaaliin. Lahtelaiset kamppailivat vaikean pelin jälkeen vieraspisteen.

Seinäjoen Jalkapallokerho juhlii.

Hallitseva jalkapallon Suomen mestari Seinäjoen Jalkapallokerho otti kauden ensimmäiset täydet pisteensä, kun joukkue voitti FC Interin kotikentällään 1-0 (0-0).

SJK kukisti PS Kemin kauden avausottelussaan, mutta päästi kentälle pelioikeudettomia pelaajia. Näin pisteet mitätöitiin.

Helatorstaina joukkue kuitenkin onnistui kairaamaan täydet pisteet Roope Riskin osumalla. Voittomaali oli hyökkääjän ensimmäinen osuma sitten Kemi-ottelun.

Rovaniemellä FC Lahti taisteli kahden alivoimalla yli 25 minuuttia ja onnistui silti vääntämään vieraspisteen maalittomalla tasapelillä. Jani Tanska ajettiin ulos 17. minuutilla toisella keltaisella ja Igor Solovjev 65. minuutilla suoralla punaisella.

Veikkausliiga helatorstaina

RoPS-FC Lahti 0-0

SJK-FC Inter 1-0 (0-0)
1-0 Roope Riski (75. min)

HJK 7 4 2 1 14-6 14
IFK Mariehamn 7 4 2 1 3-2 14
RoPS 6 3 2 1 9-7 11
FC Inter 6 2 2 2 7-6 8
HIFK 6 2 2 2 9-9 8
PS Kemi 5 2 1 2 5-4 7
VPS 5 2 1 2 6-8 7
FC Lahti 5 1 3 1 7-5 6
KuPS 6 2 0 4 9-10 6
Ilves 4 2 0 2 4-6 5
PK-35 Vantaa 7 1 2 4 6-11 5
SJK 6 1 1 4 2-8 4

Historiallinen hetki Lontoossa – muslimiehdokkaasta tulossa pormestari ensimmäistä kertaa

Khanit äänestyspaikan ovella.

Lontoo lienee saamassa ensimmäisen muslimipormestarin ja Skotlanti parlamentin, joka aikoo järjestää uuden kansanäänestyksen itsenäisyydestä. Pohjois-Irlannissa punnitaan, joko katolilaisia äänestäjiä on enemmän kuin protestantteja.

Khanit äänestyspaikan ovella.

Britanniassa ovat meneillään paikallisvaalit, joissa valitaan Skotlannin parlamentti, Walesin ja Pohjois-Irlannin paikallishallintojen jäsenet ja Englannissa monia paikallisviranomaisia, heidän joukossaan seuraaja Lontoon konservatiiviselle pormestarille Boris Johnsonille.

Pormestarinvaalissa vastakkain ovat työväenpuolueen Sadiq Khan ja konservatiivien Zac Goldsmith. Pakistanilaistaustainen Khan on mielipidekyselyjen suursuosikki.

Hänestä tulisi ensimmäinen muslimi Britannian pääkaupungin pormestarina. Goldsmith kävi kampanjassaan käsiksi kilpailijansa uskontoon ja syytti häntä islamismin tukijaksi. Se näyttää kuitenkin kääntyneen häntä vastaan.

Työväenpuolueelle  lohduton ennuste

Khanin voitto olisi lohduksi työväenpuolueelle, jonka ennakoidaan kärsivän paikallisvaaleissa muutoin katkeria tappioita.

Työväenpuolue on ollut oppositiossa vuodesta 2010. Oppositiopuolue on yleensä menestynyt parlamenttivaalikauden keskellä järjestetyissä paikallisvaaleissa, mutta puheenjohtaja- ja muiden kiistojen takia työväenpuolueen uskotaan menettäneen oppositioaseman nosteen.

Skotlannin valtapuolue kaavailee uutta itsenäisyysäänestystä

Skotlannissa itsenäisyyttä kannattavalle Skotlannin kansallispuolueelle SNP:lle ennakoidaan selvää enemmistöä parlamentissa. Työväenpuolue sen sijaan näyttää menettävän kakkospaikkansa konservatiiveille.

SNP on sanonut, että sen muodostama hallitus järjestää Skotlannissa uuden kansanäänestyksen itsenäistymisestä, jos brittien enemmistö asettuu kesäkuun kansanäänestyksessä EU:sta eroamisen kannalle.

Toissa vuonna lähes 45 prosenttia äänesti itsenäisen Skotlannin puolesta.

Pohjois-Irlannin tasavaltalaiset vahvistanevat asemiaan

Pohjois-Irlannissa paikallisvaalit testaavat sitä, ohittaako tasavaltalaispuolueiden kannatus ensi kertaa unionistipuolueet. Tasavaltalaiset kannattavat Pohjois-Irlannin liittämistä Irlantiin, unionistit brittivallan jatkumista. Ryhmittymiin viitataan usein kannattajiensa pääuskonnoilla: tasavaltalaisiin katolilaisina, unionisteihin protestantteina.

Suurimmalle tasavaltalaispuolueelle Sinn Féinille ennustetaan lisäpaikkoja, mutta suurimman unionistipuolueen DUP:n uskotaan silti säilyvän suurimpana puolueena. Siten Pohjois-Irlannin ensimmäinen naispääministeri, DUP:n Arlene Foster, säilyttänee virkansa.

Toinen keskeinen kysymys Pohjois-Irlannissa on kansalaisten kiinnostus politiikkaan. Äänestysprosentti on ollut jo pitkään laskussa. Vuoden 2011 vaaleissa yllettiin vain 54,5 prosenttiin.

Mikko Koivu Suomen MM-joukkueen kapteeniksi

Mikko Koivu kuvassa

Mikko Koivu saa kunnian toimia Leijonien kapteenina jääkiekon MM-kisoissa. Suomen taival MM-kisoissa alkaa perjantaina.

Mikko Koivu kuvassa

Mikko Koivu toimii Leijonien kapteenina perjantaina alkavissa jääkiekon MM-kisoissa. Suomen joukkueen varakapteenit ovat Jussi Jokinen ja Lasse Kukkonen.

Leijonien taival MM-jäällä alkaa perjantaina. Suomi pelaa B-lohkossa Pietarissa ja pelaa avausottelussaan Valko-Venäjää vastaan. Suomen ja Valko-Venäjän mittelö alkaa perjantaina kello 20.15.

Tutkijat pohtivat tosissaan: Voiko lihavuus olla tarttuva tauti?

Kaksi naista rannalla.

Eräät suolistobakteerit tuottavat itiöitä, jotka voivat selvitä ihmiskehon ulkopuolella ja mahdollisesti siirtyä ihmisestä toiseen.

Kaksi naista rannalla.

Lihavuus saattaa olla tarttuva tauti, joka leviää ihmisestä toiseen samaan tapaan kuin eräät itiöitä muodostavat suolistobakteerit, arvellaan uudessa tutkimuksessa.

Aiemminkin on epäilty, että lihavuus voi olla tarttuvaa, mutta brittiläisessä Sanger-instituutissa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että kolmannes suolistobakteereista tuottaa itiöitä, jotka voivat selvitä ihmiskehon ulkopuolella ja mahdollisesti siirtyä ihmisestä toiseen.

Päätutkija Trevor Lawleyn mukaan näin leviäviä tauteja voisivat olla lihavuuden ohella esimerkiksi Crohnin tauti ja Colitis ulcerosa eli haavainen paksusuolentulehdus.

Tutkijoiden nykykäsitys on, että muutokset suoliston bakteerikannassa voivat aiheuttaa ihmiselle sairastumisen tai sairauden pahenemisen.

Vuosikymmen sitten Washingtonin yliopistossa tehdyssä kokeessa ylipainoisen hiiren suoliston mikrobeja siirrettiin alipainoiselle hiirelle. Seurauksena oli nopea painonnousu. Koe on sittemmin onnistuttu toistamaan useita kertoja.

Itiöt sotkevat suoliston bakteerikantaa

Arvostetun tiedelehti Naturen julkaisemassa tutkimuksessa esitetään, että toisen ihmisen suolistoon päätynyt itiö voi sekottaa sen bakteerikantaa ja näin aiheuttaa sairauksia.

Tämä voisi selittää sen, miksi joidenkin perheiden useat jäsenet kärsivät samoista sairauksista. Syyt eivät liittyisi yksinomaan perinnöllisyyteen, vaan kenties myös fyysiseen läheisyyteen tai esimerkiksi yhteisiin kylpyhuoneisiin.

– Samassa taloudessa asuvilla ihmisillä on samanlainen mikrobisto. Ja perinnöllisyys selittää vain 7 - 13 prosenttia riskistä. On varmasti ihmisiä, jotka ovat muita herkistyneempiä tietylle taudille, joten kyse voi hyvin olla näiden yhdistelmästä, sanoo Lawley.

Tutkijat toivovat voivansa kehittää lääkkeen, jolla suoliston tila voitaisiin palauttaa terveelliselle tasolle.

Tutkimuksesta uutisoivat muun muassa useat brittilehdet, esimerkiksi The Telegraph.

Turkin pääministeri jättää paikkansa – konservatiivisen presidentin ote vahvistuu

Turkin eroava pääministeri kävelee Angela Merkelin kanssa.

Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu ei asetu ehdolle johtavan puolueen AKP:n puoluekokouksessa. Hän on puolueen puheenjohtaja ja samalla pääministeri. Eron katsotaan johtuvan ristiriidoista presidentti Recep Tayyip Erdoğanin kanssa.

Turkin eroava pääministeri kävelee Angela Merkelin kanssa.

Davutoğlun eroon Turkin pääministerin tehtävästä ovat viitanneet viime viikkojen ristiriidat autoritaarisena pidetyn ja islamin merkitystä korostavan presidentti Erdoğanin kanssa. Eroilmoitusta pidetään silti yllättävänä.

Davutoğlu perusteli päätöstään tiedotustilaisuudessa Ankarassa sanomalla, että hänen puheenjohtajuutensa jatkumiselle ei ole tällä hetkellä edellytyksiä. Hän sanoi myös, että ei halua hajottaa AKP-puoluetta.

– Puolueen yhtenäisyyden takia on parempi, että puheenjohtaja vaihtuu, Davutoğlu sanoi.

Pääministeri ja presidentti yrittelivät sovitella erimielisyyksiään kriisipalaverissa aiemmin torstaina.

Pidetään todennäköisenä, että Davutoğlun seuraajaksi valitaan henkilö, joka suhtautuu myötämielisemmin Erdoğanin politiikkaan.

Erdoğan kaavailee muutoksia perustuslakiin

Pääministerinvaihdos saattaa helpottaa Erdoğanin ajamien, kiisteltyjen perustuslakimuutosten läpimenoa. Erdoğan haluaa vahvistaa presidentin valtaoikeuksia.

Turkissa presidentillä on jo vahva ote parlamentista ja armeijasta. Arvioidaan, että Erdoğanin yksinvalta on suurempi kuin yhdelläkään johtajalla viime vuosikymmeninä.

Oppositio syyttää Erdoğania vallankaappauksesta

Turkin pääoppositiopuolueen, Tasavaltalaisen kansanpuolueen, puheenjohtaja Kemal Kılıçdaroğlu, syyttää presidentti Erdoğania vallankaappauksesta. Kılıçdaroğlun mielestä Davutoğlu on savustettu ulos tehtävästään.

– Davutoğlun eroa ei pidä käsitellä puolueen sisäisenä asiana. Kaikkien demokratian kannattajien on vastustettava tätä palatsivallankaappausta, hän sanoi tiedotustilaisuudessa Ankarassa.

Davutoğlu neuvotteli EU:n ja Turkin pakolaissopimuksen

Turkin hallitus neuvotteli keväällä Davutoğlun johdolla EU:n kanssa solmitun pakolaissopimuksen. Sopimuksen perusteella turvapaikanhakijoita voidaan palauttaa Turkkiin. Osana sopimusta EU:n komissio esitti eilen osittaista viisumivapautta turkkilaisille.

Davutoğlu nousi Turkin pääministeriksi elokuussa 2014.

AKP:n ylimääräisen puoluekokouksen on määrä olla myöhemmin toukokuussa.

Tiedot Turkin sisäpolitiikan kriisistä heiluttivat myös Turkin pörssiä, ja valuutan liiran arvo laski.

Hae lisää

Tervetuloa Ylen mobiiliuutisiin!

Kokeilemme palvelun avulla millainen käyttöliittymä sopisi parhaiten uutisten, urheilun ja sään seuraamiseen mobiilikäytössä.

Otamme mielellämme vastaan palautettasi siitä, mikä palvelussa toimii jo hyvin ja mitä mielestäsi voisi vielä kehittää.

Liitä mukaan päätelaitteesi malli ja sähköpostiosoitteesi, jos tarvitset apua ongelmatilanteessa.

Lähetä palautetta:

Lähetä