Trump kannustaa Venäjää tonkimaan Clintonin sähköposteja

Donald Trump

Yhdysvaltojen presidentinvaalikamppailu muuttuu entistä likaisemmaksi. Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump on esittänyt toiveen, että Venäjä löytäisi Clintonin henkilökohtaisiksi mainitut sähköpostit.

Donald Trump

Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump sanoi toivovansa, että Venäjä kaivaisi esiin hänen kilpakumppaninsa, demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clintonin poistamat sähköpostit. Trump esitti toiveensa tänään keskiviikkona lehdistötilaisuudessa Miamissa.

– Venäjä, jos kuuntelet, toivon, että voisit löytää 30 000 puuttuvaa sähköpostia, Trump sanoi.

– Uskon, että lehdistö palkitsisi tämän ruhtinaallisesti.

Sähköpostit liittyvät Clintonin ulkoministerikauteen, jolloin hän käytti omaa yksityistä palvelintaan työasioihin. Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI moitti selvityksessään Clintonia huolimattomuudesta salaisen tiedon käsittelyssä. Osa sähköposteista poistettiin palvelimelta, sillä niiden ei katsottu koskevan ulkoministerin työtä.    

Trump palasi asiaan myöhemmin viestipalvelu Twitterissä, jossa hän esitti pyynnön Venäjän lisäksi myös ”kaikille muille maille ja henkilöille”. Twiitissään Trump toivoi, että Clintonin sähköpostit jaettaisiin FBI:lle.

Trumpin erikoinen pyyntö liittyy demokraattien puoluekokousta ravistelevaan Wikileaks-skandaaliin. Sunnuntaina puolueen johtohenkilöiden esivaalien aikana lähettämät 20 000 sähköpostiviestiä vuotivat julkisuuteen. Demokraattipuolue epäilee, että vuodon taustalla olisivat venäläiset hakkerit.

Clintonin kampanja piti Trumpin lausuntoa uhkana kansalliselle turvallisuudelle.

– Tämän täytyy olla ensimmäinen kerta, kun presidenttiehdokas pyytää vierasta valtaa vakoilemaan poliittista vastustajaansa, Clintonin avustaja Jake Sullivan sanoi lausunnossaan.

Riemua ja pettymystä: Hollywood-tähdillä kuumia tunteita demokraattien puoluekokouksessa – video

Kuvassa näyttelijätär Meryl Streep on lavalla demokraattien puoluekokouksessa Philadelphiassa Yhdysvalloissa.

Meryl Streep tuuletti riehakkaasti Hillary Clintonin valintaa demokraattien presidenttiehdokkaaksi. Susan Sarandon ei olisi voinut olla pettyneempi.

Kuvassa näyttelijätär Meryl Streep on lavalla demokraattien puoluekokouksessa Philadelphiassa Yhdysvalloissa.

Ian McKenna twiittasi, että näyttelijätär Susan Sarandonilla oli demokraattien puoluekokouksessa kurjempaa kuin koskaan.

 

Sarandon vastasi ytimekkäästi: "tismalleen".

Demokraattien puoluekokous Yhdysvalloissa on myös Hollywood-tähtien kokoontumisajo.

Julkimot tuovat politiikalle yleisöä ja pääsevät samalla itse esittämään mielipiteitään vakavista aiheista.

Hillary Clintonin nimitystä presidenttiehdokkaaksi oli juhlimassa liuta viihdemaailman isoja nimiä.

Lavalla kävivät muun muassa Meryl Streep, Alicia Keys, Lena Dunham, America Ferrera ja Elizabeth Banks.

Räiskyvin oli Meryl Streep, joka tuuletti Clintonin valintaa riehakkaasti.

Susan Sarandon sen sijaan oli suu mutrussa. Bernie Sandersia voimakkaasti kannattava näyttelijätär ei peitellyt pettymystään.

 

"Nyt se on hänestä (Clintonista) kiinni. Älkää syyttäkö häntä (Sandersia), jos hän (Clinton) häviää", Sarandon twiittasi Clintonin ehdokkaaksi nimeämisen yhteydessä.

Sarandon ei suostunut ilmoittautumaan Hillary Clintonin äänestäjäksi, vaikka Sanders on tätä tukijoiltaan vaatinut.

Sarandonin mukaan Clintonin on onnistuttava vakuuttamaan hänet ennen kuin saa hänen äänensä.

 

"Älkää moittiko meitä, jos hän (Clinton) häviää Trumpille", Sarandon kirjoitti. Hän jatkoi, että Sanders teki mitä lupasi asettuessaan tukemaan Clintonia. 

Aivan toisissa tunnelmissa twiittasi näyttelijätär Debra Messing, jonka kanssa Sarandon on riidellyt politiikasta sosiaalisessa mediassa.

"Olen YLPEÄ! Hän (Clinton) on minun sankarini. "

Tähtien sanasota alkoi, kun Sarandon ilmoitti viime talvena, ettei aio äänestää Clintonia.

Sarandon sanoi talk show -ohjelmassa äänestävänsä republikaanien Donald Trumpia, jos Clinton valitaan demokraattien ehdokkaaksi.

 

Messing kirjoitti Sarandonista maaliskuun lopussa:

"Susan Sarandonin mielestä Trump olisi maalle parempi presidentti kuin Hillary. Ajattelisiko hän samalla tavalla, jos hän olisi köyhä, homo, muslimi tai maahanmuuttaja."

Myöhemmin Sarandon perui puheitaan todeten, ettei ikinä voisi äänestää Trumpia.

Sittemmin Sarandon ja Messing julistivat kiistelynsä päättyneeksi.

Australialainen mies voitti arvonnassa Tyynenmeren paratiisisaarella sijaitsevan lomakeskuksen

Palmupuita ja hiekkarantaa.

Onnettaren suosima mies maksoi arpalipustaan 49 Yhdysvaltain dollaria. Nyt hän saa omakseen velattoman ja voittoa tuottavan lomakeskuksen.

Palmupuita ja hiekkarantaa.

Onnekas australialaismies on voittanut arvonnassa syrjäisellä Tyynenmeren paratiisisaarella sijaitsevan lomakeskuksen.

Paikan aiemmat australialaiset omistajat Doug ja Sally Beitz rakensivat Kosrae Nautilus Resort -lomakeskuksen Mikronesiassa sijaitsevalle Kosraen saarelle vuonna 1994.

He asuivat saarella yli 20 vuotta. Nyt pariskunta halusi palata takaisin kotimaahansa Australiaan, jotta he voisivat viettää enemmän aikaa perheensä kanssa.

– Olemme saaneet osamme auringosta ja nauttineet urasta, josta useimmat eivät uskaltaisi edes uneksia. Nykyinen tavoitteemme on ryhtyä ammattimaisiksi isovanhemmiksi, Doug Beitz kirjoitti yrityksen verkkosivuilla.

Arvonta tuotti miljoonia

Aluksi Beitzit aikoivat myydä lomakeskuksensa normaalilla tavalla. Yksi heidän pojistaan kuitenkin keksi, että paikasta voisi järjestää maksullisen arvonnan.

Doug Beitz sanoi ennen arvontaa, että hän toivoo voittajan olevan henkilö, joka on seikkailunhaluinen, pitää lämpimästä säästä ja haluaa tavata uusia ihmisiä eri puolilta maailmaa.

Tiistai-iltana järjestetyssä arvonnassa tietokone arpoi voittajaksi arvan numero 44 980. Video tilaisuudesta julkaistiin Facebookissa.

Arpaliput maksoivat 49 Yhdysvaltain dollaria. Yli 70 000 ihmistä eri puolilta maailmaa osallistui arvontaan, joten Beitzit tienasivat yli 3,4 miljoonaa dollaria.

Lomakeskus tuottaa voittoa

Australian Uudesta Etelä-Walesista kotoisin olevan Joshua-nimisen voittajan henkilöllisyyttä ei kerrottu heti julkisuuteen, koska hänelle haluttiin antaa aikaa sulatella onnenpotkuaan.

Joshua saa omakseen lomakeskuksen, jossa on 16 huonetta, 16 täysipäiväistä työntekijää ja yksityinen ranta. Yritys on velaton ja tuottaa voittoa. Paikan vuokrasopimus jatkuu vielä yli 20 vuotta.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan pakettiin kuuluu myös omistajien neljän makuuhuoneen asunto, ravintola ja autoja.

Kosraen saari on 110 neliökilometrin kokoinen. Siellä asuu noin 6 600 ihmistä. Saari tunnetaan hyvistä kala- ja sukellusvesistään.

Anttilan konkurssipesä ALV:stä: Se on kerrottu kuitissa selkokielellä ja ymmärrettävästi

Anttila, Kouvola, Veturi, alennusmyynti

Anttilan loppuunmyynnissä ostoksilla käyneet asiakkaat ovat epäilleet, että heitä on huijattu. Kuitin erittelystä voi saada käsityksen, että asiakkaalta olisi peritty arvonlisävero. Konkurssipesä voi myydä tuotteet ilman arvonlisäveroa.

Anttila, Kouvola, Veturi, alennusmyynti

Anttilan konkurssipesänhoitaja, asianajaja Mikko Tiilikka kiistää tiedon, että yhtiön loppuunmyynnin asiakkailta olisi veloitettu arvonlisäveroa.

– Jos joku luulee, että tämän suuruisessa ja tällä tasolla suoritettavassa toiminnassa tehtäisiin joku miljoonien eurojen verohuijaus. Suoraan sanoen ihmettelen tällaista ajatuslogiikkaa.

Konkurssipesä ei tarvitse tilittää tuotteidensa myynnistä arvonlisäveroa valtiolle. Tiilikan mielestä tieto ostetun tuotteen arvonlisäverottomuudesta on kerrottu selvästi.

– Se on niin selkokielellä ja ymmärrettävästi kirjoitettu, että asiakkaan ei tarvitse siitä mitään päätellä. Riittää, että lukee kuitista sen ei ALV-velvollinen ja ei ALV-vähennysoikeutta.

Anttilan kuitissa on veloitetun summan jälkeen eritelty tuotteen veroton hinta ja arvonlisäveron osuus 24 prosenttia. Heti alla kuitissa kerrotaan, ettei Anttila Oy:n konkurssipesä ole arvolisäverovelvollinen eikä tuotteilla ole vähennysoikeutta. Tästä asiakkaan olisi pitänyt tietää, ettei häneltä veloiteta veroa.

Arvonlisävero korjataan nollaksi pian

Mikko Tiilikka kertoo, että Anttilan kassajärjestelmää ei ole vielä pystytty päivittämään siten, että kuitissa näkyisi arvonlisäveron olevan nolla. Korjaus on tulossa ensi viikolla.

– Verohallinto on aikaisemmin ohjeistanut, että tämä riittää, kunnes lopullinen muutos saadaan tehtyä. Tämä on ihan normaali käytäntö. Konkurssien alkuvaiheessa tapahtuu käytännössä aina tällaisia tilapäisratkaisuja.

Asianajajatoimisto Krogeruksen palveluksessa oleva Tiilikka sanoo, että arvonlisäveroerittely on kuitissa lähinnä yrityksiä varten.

– Yritykset saavat normaalisti vähentää arvonlisänveron osuuden suorittamistaan ostoista ja tarvitsevat sitä varten arvonlisäerittelyn. Kuluttajalle tapahtuvassa myynnissä arvonlisäverolla ei ole mitään käytännön merkitystä.

"Kaikki mainoslupaukset pidetty"

Anttilan loppuunmyynnissä käyneet asiakkaat ovat olleet tyytymättömiä tuotteiden alennuksiin. Facebook-mainoksesta on syntynyt kuva, että tavarat olisivat kaupan 20–80 prosentin alennuksilla.

Tiiilikan mukaan kaikki kuluttajille tehdyt markkinointi- ja mainoslupaukset on pidetty.

– Emme ole luvanneet myydä 20–80 prosentin alennuksella vaan siellä on mainoskuva, jossa on lueteltu eri alennusprosentteja 20, 40, 50 ja 80. Siellä on ollut ja on edelleen huomattava määrä tavaroita isolla alennusprosentilla. Alennusprosenttiluokassa 60–80 on yli kahden miljoonan euron edestä tavaraa.

Tiilikka kertoo Anttilan konkurssialen ensimmäisen päivän olleen menestys.

– Todennäköisesti on myyntivolyymin mukaan tämän kaupan kaikkien aikojen ennätyspäivä. Moninkertaisesti parhaimpien joulumyyntipäivien verran.

Venäjä sijoitti lounaisosaansa lisää sotilaskalustoa – Krimille "omavarainen" joukko-osasto

Sotilasajoneuvot ajavat muodostelmassa kadulla. Sotilaat seisovat rivissä tien laidalla. Taustalla on yleisöä katsomossa.

Venäjän puolustusministerin mukaan kyseessä on vastatoimi sotilasliitto Naton läsnäolon lisääntymiselle Itä-Euroopassa.

Sotilasajoneuvot ajavat muodostelmassa kadulla. Sotilaat seisovat rivissä tien laidalla. Taustalla on yleisöä katsomossa.

Venäjä on vahvistanut lounaisosansa puolustusta, koska sotilasliitto Nato kasvattaa läsnäoloaan maan rajojen läheisyydessä ja naapurimaan Ukrainan tilanne jatkuu epävakaana, kertoo Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu.

Shoigu sanoi keskiviikkona puolustusministeriön televisioidussa kokouksessa, että Venäjä on sijoittanut lisää ilmapuolustusjärjestelmiä lounaisosaansa sekä lähettänyt "omavaraisen" sotilasosaston Krimin niemimaalle.

– Vuodesta 2013 olemme muodostaneet neljä divisioonaa, yhdeksän prikaatia ja 22 rykmenttiä. Niiden joukossa on kaksi Iskander-ohjuksilla aseistettua ohjusprikaatia, Shoigu sanoi.

Iskanderit ovat maamaaleihin ammuttavia ohjuksia, joiden kantomatka on ainakin 500 kilometriä.

Shoigu sanoi myös, että terroristiryhmät ovat aktiivisia Pohjois-Kaukasiassa.

Lehdet: Münchenin ampuja vihasi ulkomaalaisia ja ihaili Hitleriä

Kukkia poliisinauhan takana.

Lehtitietojen mukaan Ali David Sonboly oli ylpeä "arjalaisuudestaan", mutta halusi samalla peittää islamilaisen taustansa.

Kukkia poliisinauhan takana.

Saksan tiedotusvälineet ovat paljastaneet uusia tietoja Münchenissä viime perjantaina yhdeksän ihmistä surmanneesta Ali David Sonbolysta.

Frankfurter Allgemeine -lehti kertoo Saksan turvallisuuslähteisiin viitaten, että Sonboly oli mielenlaadultaan yksiselitteisesti rasistinen.

Vaikka Sonbolyn vanhemmat olivat itsekin Iranista Saksaan tulleita maahanmuuttajia, Ali David vihasi monia maahanmuuttajaryhmiä, erityisesti arabeja ja turkkilaisia, joita kohtaan hän tunsi ylemmyyttä.

Sonbolylla oli sama syntymäpäivä kuin natsijohtaja Adolf Hitlerillä, mistä hän oli hyvin ylpeä. Sonboly arvosti ulkomaalaisvastaista ja oikeistopopulistista Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puoluetta, mutta ei varsinaisesti ollut mukana äärioikeiston toiminnassa.

Der Spiegel -lehti on haastatellut Sonbolyn tunteneita nuoria. Erään henkilön mukaan Sonboly oli kehittänyt "valtavan vihan lähes kaikkia ulkomaalaisia kohtaan".

Arjalaisuus

Sonbolyn suhde omaan sukutaustaansa oli ristiriitainen, lehdet kertovat. Toisaalta hän oli ylpeä siitä, että oli taustaltaan iranilainen, sillä natsien ihailemat arjalaiset olivat tiettävästi tulleet Eurooppaan samalta seudulta.

Toisaalta hän halusi, ettei häntä kutsuttaisi ensimmäisellä etunimellään Ali, joka viittasi islaminuskoon.

Tähtäsi ulkomaalaisiin?

Tutkijat ovat alkaneet uskoa, ettei hänen ammuskelunsa Münchenin Olympia-kauppakeskuksessa ollut summittaista. Kaikki yhdeksän hänen ampumaansa ihmistä olivat taustaltaan ulkomaalaisia, mm. turkkilaisia ja Kosovon albaaneja. Yhtä lukuunottamatta kaikki olivat alle 21-vuotiaita.

Ammuskelun jälkeen Sonboly nähtiin kauppakeskuksen katolla, missä hän kävi kiivaan sananvaihdon lähitalon asukkaan kanssa. Videolta kuullaan hänen raivokas huutonsa "Minä olen saksalainen!", samoin kuin puuskahdus "turkkilaispaskiaisista".

Sonbolyn kerrotaan myös ihailleen norjalaista massamurhaajaa Anders Behring Breivikiä. Sonbolyn arvellaan ajoittaneen oman veritekonsa Breivikin tekemän terrori-iskun viisivuotispäivälle.

S-ryhmä alkaa kerätä tarkempaa tietoa asiakkaista – Kuluttajaliitto tyrmistyi: "Nyt mennään pitkälle yksityiselämän asioihin"

S-Ketjun etukortti.

S-ryhmä alkaa kerätä entistä tarkempia tietoja S-etukortilla tehdyistä ostoista. Kuluttajaliiton johtava lakimies pitää uutista tyrmistyttävänä.

S-Ketjun etukortti.

S-ryhmä alkaa kerätä entistä tarkempia tietoja S-etukortilla tehdyistä ostoista. Syyskuun alusta lähtien jokainen S-etukortilla tehty ostos tallennetaan asiakasomistajarekisteriin yksittäisten tuotteiden tarkkuudella. Mukana ovat esimerkiksi Alepan, S-Marketin ja Prisman kaltaiset ketjut. Järjestelmästä ulkona ovat vain S-ryhmän hotellit ja ravintolat, joista tallentuu jatkossakin ainoastaan ostosten loppusumma bonusten maksamista varten.

SOK:n asiakkuusjohtaja Pekka Malmirae kertoo, että kerättyjä tietoja on tarkoitus hyödyntää rakentamalla parempia palveluita asiakkaille. Tarkemmat suunnitelmat ovat vielä auki.

– Ensin aletaan keräämään dataa ja sen päälle ruvetaan rakentamaan palveluita. Ne ovat vielä pääosin suunnittelupöydällä. Ajatus on se, että hyvinkin nopeasti syksyn aikana aletaan ensimmäisiä palveluita tuoda ulos ja kehittämään niitä sitten asiakkaiden toiveiden pohjalta, Malmirae sanoo.

Paremmin kohdennettua mainontaa

Käytännössä palvelut voivat tarkoittaa esimerkiksi kohdennettua mainontaa tai reseptien tarjoamista asiakkaan ostamien tuotteiden pohjalta. S-ryhmä arvioi asiakkaiden suhtautuvan tietojen keruuseen myönteisesti. 

Kuluttajaliiton johtava lakimies Tuula Sario on eri linjoilla.

– Olin melkoisen tyrmistynyt, kun kuulin tästä. Kysymys siitä, voiko kauppa seurata nuorten naisten kuukautiskiertoa, asiakkaiden oluen juomista tai ehkäisyvälineiden ostamista on minun mielestäni erittäin hämmentävä enkä usko, että kuluttajat suhtautuvat tällaiseen kovinkaan myönteisesti, Sario sanoo.

Sarion mielestä tietojen keräämisessä mennään nyt pitkälle ihmisten yksityiselämään kuuluviin asioihin. Ongelma tiedon varastoinnista tulee Sarion mukaan erityisesti silloin, jos ulkopuoliset pääsevät käsiksi ostotiedot sisältävään järjestelmään.

– Joka tapauksessa jollain on mahdollisuus päästä näitä tietoja katsomaan ja sellaista järjestelmää ei olekaan, johon ei voisi murtautua. 

Alennus vai yksityisyys?

Asiakas voi kieltäytyä ottamasta vastaan hänelle kohdennettua viestintää, mutta tietojen keräämisestä asiakas voi kieltäytyä vain lopettamalla S-etukortin käyttämisen. Sario kehottaa yksityisyydensuojastaan huolestuneita harkitsemaan tätäkin vaihtoehtoa.

– Kuluttaja myy osan omaa yksityisyyttään liikkeelle. Aina pitää olla tarkkana omien tietojen luovuttamisen kanssa. Onko kuluttajan saama hyöty riittävä?

SOK:n asiakkuusjohtaja Malmirae kertoo, että tietoihin pääsee vain hyvin rajattu joukko S-ryhmän palveluksessa olevia työntekijöitä. Myös tietomurtoihin on hänen mukaansa varauduttu mahdollisimman hyvin.

– Kaikkihan on teoriassa mahdollista, mutta toki olemme parhaamme tehneet että meille ei tällaisia tietomurtoja pääse tapahtumaan. Ymmärrämme, että olemme yksi tämän markkinan suurimmista asiakasrekisterihallinnoijista ja toimimme myös sen mukaisesti, Malmirae sanoo.

"Asenneilmasto muuttunut suotuisammaksi"

S-ryhmä on kerännyt ostostietoja jo aikaisemmin, mutta aiemmin ostokset on listattu tuoteryhmäkohtaisella tarkkuudella. Malmirae havainnollistaa eroa kertomalla, että aiemmin asiakkaan tiedettiin ostaneen tuoteryhmästä ”maidot ja kermat”, syyskuusta eteenpäin tiedossa on myös se, että asiakas on ostanut tiettyä hyla-maitoa.

Malmirae uskoo, että viimeisten vuosien aikana asenneilmasto on muuttunut yksityiskohtaiselle tietojen keräämiselle suotuisammaksi.

– Digitaaliset palvelut ovat tulleet niin yleiseksi osaksi arkipäivää. Ihminen luovuttaa joka kerta ostoksia tehdessään joka tapauksessa niin paljon tietoa itsestään, että se on tietyllä tavalla vähitellen kääntynyt siihen moodiin, että se ärsyttää jos kauppias ei tunnekaan asiakastaan. 

Isis räjäytti irakilaismiehen talon ja toimiston, armeija kidutti – Suomi palauttaa hänet silti Irakiin

Osa päätöksestä.

Irakilaismies sai Suomesta kielteisen turvapaikkapäätöksen, vaikka Maahanmuuttovirasto katsoi itsekin hänen joutuneen Irakissa vainon kohteeksi. Mies on vuorenvarma siitä, että kotimaassaan hänet tapetaan.

Osa päätöksestä.

Suomen kiristyneestä turvapaikkalinjasta saatiin keskiviikkona varsin kouriintuntuva esimerkki, kun Espoon kaupunginkirjaston aluejohtaja Sunniva Drake julkaisi anonyymin kielteisen turvapaikkapäätöksen sosiaalisessa mediassa.

Yle hankki päätöksen käsiinsä. Maahanmuuttovirasto vahvistaa sen olevan aito.

Päätöksessä Maahanmuuttovirasto toteaa irakilaisen miehen joutuneen sekä Isisin vainon kohteeksi että Irakin armeijan kiduttamaksi vuosina 2009–2010.

Isis oli räjäyttänyt miehen kodin ja toimiston Mosulissa sekä uhannut tappaa sekä hänet että hänen äitinsä. Maahanmuuttovirasto pitää näitä seikkoja faktoina.

– Kaikki laissa säädetyt edellytykset turvapaikan myöntämiselle täyttyvät kohdallasi. Maahanmuuttovirasto katsoo, että sinulla on perustellusti aihetta pelätä joutuvasi kotimaassasi vainotuksi, sanotaan päätöksessä.

Lisäksi Maahanmuuttovirasto toteaa, ettei miehellä olisi Irakissa mahdollisuutta viranomaissuojeluun terroristijärjestöä vastaan.

Irakilaismies palautetaan kuitenkin kotimaahansa. Syynä on nähty mahdollisuus maan sisäiseen pakoon Irakissa.

Maahanmuuttovirasto katsoo, että miehellä on "mahdollisuus turvallisesti ja laillisesti mahdollista siirtyä asumaan Bagdadiin", eikä hän siellä ole "vaarassa joutua vainon tai vakavan haitan kohteeksi." Maahanmuuttoviraston mielestä Isisin uhka rajoittuu Mosuliin ja lähialueille.

– Emme voi ottaa kantaa yksittäisiin päätöksiin, mutta tämän tyyppisiä turvapaikkapäätökset ovat, Maahanmuuttovirasto totesi Twitterissä.

"Tietenkin kuolen, jos palaan Irakiin"

Irakilaismies kertoo olevansa päätöksen saatuaan "hukassa".

– Tietenkin kuolen, jos palaan Irakiin. Isis ja miliisi ovat myös Bagdadissa. En voi paeta heitä. Kuinka voin elää yksin Bagdadissa? Et voi ymmärtää miltä minusta tuntuu, mies toteaa Ylelle puhelimitse.

Mies ei ymmärrä Maahanmuuttoviraston logiikkaa.

– He uskovat kaiken, mitä sanoin, mutta eivät esimerkiksi pitäneet taloni räjäyttämistä henkilökohtaisena uhkana.

Talon räjäytystä Maahanmuuttovirasto ei pidä vainona, sillä kyseessä on "luonteeltaan omaisuuteen kohdistuva teko".

– Vaikka Isis räjäytti uhkailun jälkeen vain minun taloni eikä kenenkään muun taloa alueella.

Miehen käännytystä ei voi panna toimeen ennen kuin asialla on hallinto-oikeuden päätös. Mies aikookin valittaa päätöksestään.

Bagdadissa on kuollut terroristi-iskuissa noin 500 ihmistä kuluvan vuoden aikana.

Solidaarisuus-sankari moittii Puolan vanhoillista nykyhallitusta − ja sanoo vielä syrjäyttävänsä sen

Lech Wałęsa

Puolan demokratialiikkeen legendaarinen johtaja Lech Wałęsa on huolestunut maansa nykytilasta. Hän syyttää maan uutta hallitusta populismista, mutta katsoo, että hallituksella on myös oikeus toteuttaa politiikkansa.

Lech Wałęsa

Solidaarisuus-liikkeen entinen johtaja, Nobelin rauhanpalkinnollakin palkittu Lech Wałęsa istuu toimistossaan ja ihmettelee maansa nykymenoa.

− En pidä siitä, mitä Puolassa tapahtuu. Itse kannatan vallan kolmijakoa, jota meilläkin aiemmin noudatettiin. Mutta puolueella, joka voitti viime vaalit, on eri käsitys asiasta. Onko se hyvä? Ei, mutta heillä on oikeus toteuttaa se.

Hän viittaa vallan kolmijako-oppiin, jonka mukaan lainsäädäntövalta, hallitus ja tuomioistuimet pidetään erillään, niin kuin länsimaisessa demokratiassa on tapana.

Puolan nykyinen hallitus, jota johtaa äärivanhoillinen Laki ja oikeus -puolue, on kuitenkin puuttunut perustuslakituomioistuimen toimintaan. Tuomioistuimen päätökset eivät myöskään ole enää julkisia.

Tuomioistuin tulilinjalla

Hallitus teki talvella perustuslakiin lisäyksen, jolla muutettiin perustuslakituomioistuimen toimintatapoja. Sen mukaan tuomareiden yksinkertainen enemmistö ei enää riitä päätöksenteossa, vaan tarvitaan kahden kolmasosan enemmistö.

Tuomioistuimen toimintaa hidastettiin. Se saa tutkia juttuja vasta puolen vuoden jälkeen. Aikaisemmin tuomioistuin pystyi käsittelemään poliitikkojen päätöksiä jo kaksi viikkoa päätöksen jälkeen.

Presidentti Andrzej Duda (Laki ja oikeus -puolue) ei myöskään vahvistanut edellisen hallituksen tuomarinimityksiä. Sen sijaan uusi hallitus nimitti omia tuomareitaan tilalle. Tällä tavalla se halusi vähentää edellisen hallituksen nimittämien tuomareiden valtaa.

Puolan syyttäjälaitos on siirretty oikeusministerin alaisuuteen, ja oppositio pelkää, että tulossa on poliittisesti motivoituja oikeudenkäyntejä.

− Minulle ja oppositiolle tilanne on hankala. Laki ja oikeus -puolue voitti vaalit, joten heillä on oikeus tehdä muutoksia. He ovat populistisesti luvanneet yhtä jos toista, ja heillä on kansan syvien rivien kannatus. Meidän pitää vain odottaa, kunnes populismi ei enää toimi, Lech Wałęsa sanoo.

115 euron lapsilisä

Laki ja oikeus -puolue lupasi vaalikampanjassaan parantaa lapsiperheiden asemaa. Näin se on hallituksessa tehnytkin. Puolassa maksetaan nykyisin 500 zlotya (noin 115 euroa) lapsilisää. Puolalaisten nettopalkka on keskimäärin 705 euroa kuukaudessa.

Puolue ajaa vasemmistolaista sosiaalipolitiikkaa, mutta muissa kysymyksissä puolue on hyvin vanhoillinen ja isänmaallinen.

Moni pelkää esimerkiksi, että Puolan valmiiksi tiukoja aborttisääntöjä tiukennetaan entisestään. Abortin vastustajat ajavat täysikieltoa, myös silloin kuin nainen on raiskattu. Kesäkuussa tuhannet ihmiset osoittivat mieltään aborttisääntöjen tiukentamista vastaan.

− Haluamme kiinnittää huomiota siihen, että naisten oikeudet ovat uhattuina, mielenosoittaja Alexandra R. sanoo.

Hän pitää mahdollisena, että abortti kielletään kokonaan.

− Puolassa rajoitetaan seulontatutkimuksia, jälkiehkäisypillerit on vedetty pois apteekeista, on tullut erilaisia rajoituksia, Alexandra R. kuvailee naisten aseman kehitystä.

EU-komissio tarkkailee

EU on huolestunut Puolan oikeusvaltiokehityksestä, ja EU-komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans on vaatinut Puolaa turvaamaan oikeusvaltion periaatteet.

− Meitä huolestuttaa perustuslakituomioistuimen – Puolan korkeimman oikeuden – kokoonpano, kysymys sen päätösten julkisuudesta, sekä se, miten päätöksiä noudatetaan, Timmermans sanoi kesäkuussa. Komissio varoitti tuolloin Puolaa oikeusvaltioperiaatteiden rikkomisesta.

Puolan uusi hallitus puolustautuu sillä, että puolueella on enemmistö parlamentissa.

− Asia jakaa puolalaisten mielipiteitä. Toiset haluavat komission puuttuvan Puolan sisäisiin asioihin. Mutta puolalaisten valtaenemmistö katsoo demokratian toimivan hyvin, oikeusministerin poliittinen avustaja Sebastian Kaleta sanoo.

Hänen mielestään Puolan lehdistö on vapaa, eikä kokoontumisvapautta ole rajoitettu.

− Puolalaisten enemmistö pitää komission huolta liioiteltuna, Kaleta linjaa.

Timmermansin mukaan komissio ei sekaannu Puolan sisäpolitiikkaan.

− Komissio ei aio eikä halua sekaantua Puolassa käytävään keskusteluun. Se on Puolan poliitikkojen asia, ei Euroopan komission. Meidän tehtäviimme kuuluu vaalia oikeusvaltioperiaatteita sopimusten mukaisesti, Timmermans totesi kesäkuussa.

Kysymys Puolassa kuuluu, miten pitkälle vaalit voittanut puolue voi mennä valtapyrkimyksissään.

− Puolue, jolla on enemmistö parlamentissa, toimii tietenkin perustuslain puitteissa. Näin nykyhallitus tekeekin, aivan kuten edeltäjänsäkin, Sebastian Kaleta vakuuttaa.

Tekikö Wałęsa yhteistyötä kommunistien kanssa?

Vapaustaistelija Lech Wałęsa on vaisumpi kuin aiemmin. Häntä epäillään yhteistyöstä kommunistien turvallisuuspoliisin kanssa 70-luvulla. Asia nousi esiin viime talvena, sen jälkeen kun uusi hallitus oli tullut valtaan.

− Se kaikki on tietysti valhetta. 1970- ja 1980-luvuilla vaihtoehtoja oli kaksi. Saattoi joko kääntää selkänsä kommunismille tai sitten minun laillani hakeutua keskusteluyhteyteen. Valintani osoittautui oikeaksi, Lech Wałęsa sanoo.

Hän väittää, että Puolalle olisi käynyt kuten Ukrainalle, jos hän olisi toiminut syytösten mukaisesti.

− Vastustajani tietävät, etten hyväksy puolalaisten saavutusten hävittämistä. En hyväksy tätä politiikkaa, Lech Wałęsa sanoo.

72-vuotiaan presidentin uho ei vielä ole täysin laantunut. Itseluottamus ja pelottomuus, jotka muuttivat Puolaa ja maailmaa, ovat edelleen läsnä.

− Uskon, että lopulta voitan. Johdan taistelua ja syrjäytän heidät vallasta. He odottavat sitä. Siksi he taistelevat minua vastaan kaikin keinoin, Lech Wałęsa sanoo.

”Taas taistellaan vapauden puolesta”

Täysin yksin Wałęsa ei tietenkään Puolaa muuttanut. Solidaarisuus-liikkeen vahvoja naisia oli raitiovaununkuljettaja Henryka Krzywonos, joka pysäytti vaununsa ja lakkoili telakkatyöläisten tueksi.

− En olisi uskonut, että joudumme taas kerran taistelemaan vapauden puolesta, Krzywonos.

Hän osoittaa sormella vanhaa kuvaa, missä hän istuu Wałęsan ja muun Solidaarisuusväen vieressä. Hän sai aikoinaan keskenmenon kun kommunistien turvallisuuspoliisi teki väkivaltaisen kotietsinnän. Krzywonos ei pelkää konflikteja.

− Olen lapsesta asti ollut taistelija. Ei tunnu hyvältä kun meiltä viedään vapaus, kun meitä voidaan kuunnella salaa, kun meidät voidaan murskata, Krzywonos sanoo.

Hän viittaa uuteen kiisteltyyn terrorismilakiin, joka on juuri astunut voimaan.

− Joskus kommunismin aikaan sanottiin, että 'osoita minulle henkilö, minä kyllä löydän pykälän, jonka nojalla häntä voidaan syyttää'. Nyt olemme palaamassa niihin aikoihin, ja kuten muutkin puolalaiset, minä pelkään, Krzywonos sanoo.

Ahdistaako? Stressaako? Kirjahyllystä saattaa löytyä henkistä hyvinvointia kaaoksen keskelle

Varamyymäläpäällikkö Gun-Britt Nordlund selaa KonMaria, yhtä tämän hetken myydyimmistä teoksista.

Suomessa eletään elämänhallintabuumia. Tietä onneen etsitään muun muassa kirjakauppojen hyllyiltä. Elämäntaito-oppaiden myynti on kasvanut tasaiseen tahtiin. Ilmiö rantautui Suomeen 1990-luvulla, ja kirjojen myynti alkoi kasvaa 2000-luvun alkuvuosina.

Varamyymäläpäällikkö Gun-Britt Nordlund selaa KonMaria, yhtä tämän hetken myydyimmistä teoksista.

Haaveilet kirjakaupassa, etkä oikein tiedä, minkä kirjan valitsisit? Yhä useampi suomalainen valitsee hyllystä elämäntaitokirjan eli self help guiden. Oppaiden suosio on kasvanut tasaisesti viime vuosina. Kirjoja kutsutaan sekä elämänhallinta- että elämäntaito-oppaiksi.

Elämäntaito-oppaiden myyntipiikki on erityisesti syyskuussa. Kesälukemiseksi niitä myydään vähemmän. Oppaita lukevat erityisesti keski-ikäiset naiset sekä nuoret miehet. Ratkaisuja haetaan kirjoista erityisesti arkisiin asioihin parisuhteesta kodin järjestykseen.

– Elämäntaito-oppaita lukevat ovat usein aikaansa seuraavia ihmisiä. Lukusuosituksia saadaan blogeista ja sosiaalisesta mediasta, kertoo tietokirjojen tuotepäällikkö Kaisa Lauronen Suomalaisesta kirjakaupasta.

Elämäntaitokirjallisuus on laaja käsite. Oppaita löytyy esimerkiksi talouden, psykologian, terveyden ja filosofian kirjahyllyistä. Teosten kokonaismäärää on vaikea arvioida.

– Arkeen haetaan vinkkejä siitä, miten omaa elämää voi helpottaa. Ihmiset hakevat omaa paikkaansa. Tärkeintä on kuitenkin, että löytää sen oman juttunsa, Kaisa Lauronen kertoo.

Elämäntaito-oppaat jakavat mielipiteitä

Ilmiön taustalla on nyky-yhteiskunnan tilanne. Työelämän kova tahti on saanut ihmiset etsimään henkistä hyvinvointia elämäntapa-oppaista.

– Mielestäni se kertoo siitä, että ihmiset haluavat kehittyä. Meillä myydään esimerkiksi johtajuuteen ja parempaan yrittäjyyteen liittyvää kirjallisuutta, kertoo varamyymäläpäällikkö Gun-Britt Nordlund helsinkiläisen kauppakeskus Itiksen Akateemisesta kirjakaupasta.

Tällä hetkellä esimerkiksi yrittäjyyttä käsittelevät teokset ovat suosiossa. Viimeisen vuoden ajan erityisen suosittu on kuitenkin ollut japanilaisen Marie Kondon "KonMari – siivouksen elämänmullistava taika" -kirja, joka käsittelee siivousta ja turhien tavaroiden heittämistä pois elämästä.

– KonMarin myötä on tullut jonkin verran myös nuorempia lukijoita, varamyymäläpäällikkö Gun-Britt Nordlund kertoo.

Elämäntaitokirjallisuus kirjallisuuden alalajina herättää ristiriitaisia mielipiteitä. Osa teoksista perustuu tieteelliseen taustaan, osa taas esimerkiksi kirjoittajan omiin kokemuksiin.

– Yhdysvalloissa elämäntaito-oppaat ovat miljardibisnes ja siellä teosten taso vaihtelee. Kirja saattaa käsitellä sitä, miten rikastua kolmessa päivässä. Suomessa ja muissa Pohjoismaissa tällainen kirjallisuus ei oikein uppoa lukijoihin, kertoo Nordlund.

Ruotsissa elämäntaitokirjoja myydään jonkin verran enemmän kuin Suomessa.

– Viime vuonna Ruotsissa suosioon nousi "Elä enemmän, stressaa vähemmän" -kirja, joka on työelämässä loppuunpalaneen pariskunnan teos. He ovat kirjoittaneet omista kokemuksistaan kirjan, ja antavat kirjassaan vinkkejä selviämisestään muille, kertoo Kaisa Lauronen Suomalaisesta kirjakaupasta.

Lauronen uskoo, että henkinen hyvinvointi tulee jatkossakin olemaan elämäntaitokirjojen keskeisenä aiheena.

– Lisäksi on monia julkisuuden henkilöitä, jotka tulevat omilla kirjoillaan markkinoille.

Terrafamen toimitusjohtaja: "Tilanne näyttää paremmalta kuin uskalsimme suunnitella"

Terrafame

Valtion omistaman Terrafamen johto uskoo vakaasti nikkelikaivoksen tuotantoon ja yksityisen rahoituksen löytymiseen. Metallien maailmanmarkkinahinta on kehittynyt suotuisasti, ja kaivoksella on pystytty vähentämään ylimääräisiä vesiä.

Terrafame

Terrafame on kasannut alkuvuoden aikana nikkelikaivoksen primääriliuotuskasoihin 5,8 miljoonaa tonnia malmia. Se on hurja määrä kiviainesta, mutta urakka on vasta noin puolivälissä, jos ajatellaan kaivoksen täyttä tuotantoa. Viime syksystä lähtien Terrafame on louhinut, murskannut, käsitellyt ja kasannut yhteensä 10 miljoonaa tonnia primaarikasoihin.

Metalleja liuotetaan ensin primääriliotuskasoista, mutta malmi kiertää myöhemmin toiseen liuotuskasaan, niin sanottuun sekundäärikasaan. Täydessä tuotannossa primäärikasoja on neljä, toukokuun loppuun mennessä niitä oli valmiina kaksi. Kasat ovat valtavia: 1 200 metriä pitkiä, 400 metriä leveitä ja 8 metriä korkeita.

– Tällä hetkellä kasaamme kasaa numero kolme. Suunnitelma on, että ensi vuoden alussa olisi tehty täysi kierros eli kaikki neljä kasaa olisivat tuotannossa, kertoo Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen.

Kun Terrafame otti Talvivaaran konkurssiin menneen kaivoksen hoitaakseen, malmin louhintakin oli ollut keskeytyksissä kaksi vuotta. Huhtikuussa yhtiö kertoi ylösajon sujuneen suunnitellusti ja toisen vuosineljänneksen jälkeen viesti oli samansuuntainen: ylösajoa on onnistuttu tehostamaan mutta myös kulukuria.

– Olemme merkittävästi edellä budjettia kustannusten osalta. Tuotannon osalta mennään suunnitelman mukaisesti. Kun kaivoksen ylösajoa katsoo, niin tilanne näyttää paremmalta kuin uskalsimme suunnitella viime vuoden lopulla, sanoo Lukkaroinen.

Päätuotettaan nikkeliä yhtiö tuotti tammi–kesäkuussa yhteensä 3 309 tonnia ja sinkkiä 7 567 tonnia. Molempien metallien maailmanmarkkinahinta on noussut alkuvuoden aikana.

– Joka kvartaalilla saadaan tuotantoa vietyä ylöspäin. Tuotanto tulee nousemaan suunnitelman mukaisesti kvartaali kvartaalilta 2017 loppupuolelle asti. Silloin ollaan tehtaan täydessä käynnissä.

Ratia: vuodenvaihteeseen mennessä ratkaisu rahoitukseen

Ylösajon aikana Terrafamella suunnitellaan myös valtion linjaamaa alasajoa, jos yksityistä rahoitusta ei löydykään. Sekä toimitusjohtaja Lukkaroinen että Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia uskovat, että nikkelikaivokselle löytyy vielä rahaa.

– Olemme käyneet aktiivisesti eräitä neuvotteluja koko ajan. Sen lisäksi olemme tiivistämässä rahoituksen hankintaa merkittävästi siinä tarkoituksessa, että vuoden vaihteeseen mennessä meillä olisi esittää valtiolle ratkaisu, sanoo Ratia.

Ratian mukaan neuvotteluja käydään pääosin ulkomaisten toimijoiden kanssa, joihin kuuluu sekä teollisia että finanssisijoittajia. Kaivokselta puuttuu 150–200 miljoonaa euroa, jotta kaivos saadaan ajettua ylös täyteen tuotantoonsa.

– Siihen rahasummaan nähden joka tänne on kokonaisuudessaan investoitu eli noin 1,5 miljardia, puhutaan enää varsin pienestä summasta, mutta sekin tarvitaan.

Rahoitusneuvotteluissa merkittäviä kysymyksiä ovat muun muassa Suomen lupa-asiat. Lauri Ratian mukaan lupaviidakko ei heti rahoittajille aukene. Terrafame valmisteleekin parhaillaan sekä uusien ympäristölupien hakemista että ympäristövaikutusten arviointia. Vaasan hallinto-oikeus muutti kevään päätöksellään Terrafamen luvat määräaikaisiksi.

Vaasan hallinto-oikeuden päätös rajasi myös purkuputken käyttöä ja hidasti toimitusjohtaja Joni Lukkaroisen mukaan ylimääräisistä vesistä eroon pääsyä. Vesien suhteen suunta on ollut kuitenkin hyvä. Viime syksynä Terrafamen aloittaessa kaivosalueella oli 10 miljoonaa kuutiota vettä, mutta kesäkuun lopussa määrä oli 7,2 miljoonaa kuutiota.

– Suunnitelma oli alun perin, että olisimme kolmessa vuodessa pystyneet kaikki ylimääräiset vedet poistamaan ja toimimaan normaaleissa olosuhteissa, mutta Vaasan hallinto-oikeuden päätöksien jälkeen tämä vaatii pidemmän ajan. Meidän arvioiden mukaan menee noin 5-8 vuotta, kun ylimääräiset vedet on poistettu, sanoo Lukkaroinen.

Kokoomuksen Jokinen: Yritysveroalea pohdittava tarkkaan, SDP:n Rinne: Kallis ja tehoton

Kalle Jokinen, Antti Rinne

Kokoomus perää perusteellisia selvityksiä, jotta hallitus voisi päättää yritysten verohelpotuksista. SDP nostaisi mieluiten yritysten maksaman arvonlisäveron alarajaa.

Kalle Jokinen, Antti Rinne

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen vaatii, että yritysverotusta pitää käsitellä kokonaisuutena, koska verokohtelu ei voi olla tempoilevaa.

Helsingin Sanomat kertoi keskiviikkona, että päähallituspuolue keskusta ajaa yrityksille mittavia verohelpotuksia, joista hallitus päättäisi ensi kuun budjettiriihessä. Tavoitteena on talouskasvun vauhdittaminen ja työpaikkojen synnyttäminen Suomeen.

Esillä on niin sanottu investointivaraus, jossa yritys voisi jättää osasta voitostaan verot maksamatta, jos se käyttää varat investointeihin.

Lehden mukaan veromallia ajaa keskusta, mutta kokoomus jarruttaa. Kalle Jokisen mukaan investointivarauksen käyttöönotto on vaihtoehto muiden joukossa.

– Kokoomus ei jarruta keinoja, joilla työllisyyttä tai kasvua voidaan lisätä, mutta asiat pitää selvittää perusteellisesti ja päätökset tehdä siltä pohjalta.

Jokinen muistuttaa, että Valtion taloudellisessa tutkimuskeskuksessa (Vatt) on tekeillä yritysverotuksesta laajempi selvitys, joka valmistuu vuoden loppuun mennessä. Hän sanoo, että oikea aika ratkaisujen tekemiseen olisi ensi vuonna hallituksen puoliväliriiheen mennessä.

– Yritysverotus pitää käsitellä kokonaisuutena, jotta se on pitkäjänteistä ja luotettavaa.

Jokinen ei kuitenkaan sulje pois sitäkään vaihtoehtoa, että päätöksiä tehtäisiin jo ensi kuun budjettiriihessä.

Hän vaati selkeää arviota lisäisikö verohelpotus yritysten investointeja, muttei ottanut suoraan kantaa Ylen käsiinsä saamaan Vattin arvioon, että veroale ei juuri toisi lisäinvestointeja.

Rinne nostaisi ennemmin yritysten alv-rajaa

Suurimman oppositiopuolueen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoo, että keskustan ajama yritysveromalli ei ole paras tapa rohkaista yrityksiä investoimaan.

Investointivaraus on käytössä Ruotsissa. Rinteen mukaan vastaavanlaisen veroporkkanan käyttöönotto tarkoittaisi merkittävää verotulojen menetystä nopealla aikataululla.

– Se on kallis ja tehoton järjestelmä.

Rinteen mukaan olisi järkevämpää nostaa entisestään pienyrittäjien maksaman arvonlisäveron alarajaa. Rinne korottaisi verovelvollisuuden alarajan 30 000 euroon.

– Se toisi samantien pienille ja keskisuurillekin yrityksillekin parempia mahdollisuuksia.

Nykyisin yrittäjä joutuu maksamaan arvonlisäveroa, jos liikevaihto on vuodessa yli 10 000 euroa.

SDP kertoo keinoistaan työttömyyden alentamiseksi ensi kuun puolivälissä ryhmäkokouksessaan.

EU-komissio vaatii Puolaa vahvistamaan perustuslakituomioistuintaan – aikaa kolme kuukautta

Frans Timmermans.

Jos Puola ei tottele, niin maan äänestysoikeuksia EU:ssa voidaan rajoittaa ja sen EU-tuet voidaan jäädyttää.

Frans Timmermans.

Euroopan komissio antoi keskiviikkona Puolalle kolme kuukautta aikaa vahvistaa perustuslakituomioistuimensa valtaa ja varmistaa sen puolueettomuus.

Päätös lisää Puolan EU-kriittiseen hallitukseen kohdistuvaa painetta kunnioittaa EU:n demokraattisia normeja.

Komission varapuheenjohtajan Frans Timmermansin mukaan EU pyrkii näillä suosituksilla ottamaan uuden askeleen kurinpitomenettelyssä, joka voi johtaa Puolan äänestysoikeuksien rajoittamiseen EU:ssa sekä maalle maksettavien EU-tukien jäädyttämiseen.

Puolassa viime lokakuussa vaalit voittanut Laki- ja oikeuspuolue PiS teki muutoksia maan perustuslakituomioistuimen ja yleisradioyhtiön toimintaan. EU pelkää, että muutokset heikentävät Puolan demokraattista vallanjakojärjestelmää.

Parlamentti hyväksyi uuden lain viime viikolla

EU:n ja Yhdysvaltojen painostuksesta Puolan parlamentti hyväksyi viime viikolla perustuslakituomioistuinta koskevan lain, joka ei kuitenkaan huomioinut EU:n huolenaiheita.

Puolan ulkoministeriön mielestä EU:n vaatimukset ovat ennenaikaisia. Ministeriön mukaan uusi perustustuomioistuinta koskeva laki sisältää erilaisia ratkaisuja, jotka noudattavat eurooppalaisia perustuslakituomioistuimen toiminnalle asetettuja standardeja.

Puolan vuoden 1997 perustuslaki antaa perustuslakituomioistuimelle vallan hylätä parlamentin ja presidentin hyväksymiä lakeja.

PiSin hallitsema parlamentti hyväksyi joulukuussa lakipaketin, jonka mukaan oikeudenpäätösten pitää perustua kahden kolmasosan enemmistöön yksinkertaisen enemmistön sijaan.

Viime viikolla Puolan parlamentti äänesti kahden kolmasosan enemmistön vaatimuksen poistamisen puolesta. Samalla lakiin lisättiin lauseke, että tuomareilla on oikeus lykätä päätöstä kuudella kuukaudella, jos neljä tuomaria on sillä kannalla.

Lakiuudistus ei riitä komissiolle

Komission varapuheenjohtaja Timmermans myönsi, että kahden kolmasosan enemmistön vaatimuksen poistaminen oli askel oikeaan suuntaan. Hänen mukaansa lisätoimia vaaditaan edelleen.

– Uusia ongelmallisia lausekkeita on lisätty perustuslakituomioistuinta koskevaan lainsäädäntöprosessiin. Tämä herättää huolia perustuslakiuudistuksen tehokkuudesta, Timmermans sanoi.

Komissio kehotti Puolaa julkaisemaan perustuslakituomioistuimen tuoreet päätökset, mitä maa ei ole vielä tehnyt. Tämä estää päätösten astumisen voimaan.

Komissio mainitsi erityisesti perustuslakituomioistuimen päätöksen, jonka mukaan muutokset tuomioistuimen menettelytapoihin ovat perustuslain vastaisia.

Lisäksi komissio vaati Puolan presidenttiä Andrzej Dudasia ottamaan vastaan virkavalat kolmelta tuomarilta, jotka maan edellinen parlamentti valitsi ja PiS myöhemmin korvasi muilla henkilöillä.

Puolan perustuslakituomioistuimessa on 15 jäsentä.

Venäjällä laaja pernaruttoepidemia

Kartta

Ihmisiä evakuoidaan helikoptereilla pernaruttovaaran takia. Onneksi vaara-alue on harvaan asuttua tundraa.

Kartta

Venäjällä, Länsi-Siperiassa on puhjennut pernaruttoepidemia, joka voi olla maan nykyhistorian laajin. Asiasta kertoo norjalainen verkkolehti Barents Observer venäläislähteisiin viitaten.

Yli tuhat poroa on kuollut ja ainakin 13 ihmistä joutunut sairaalahoitoon Jamalin Nenetsian autonomisella alueella, joka sijaitsee Karanmeren rannalla Uralin vuoriston takana.

Tautia on havaittu varsinkin Tarko-Salen alueella, Urengoyn kaupungin eteläpuolella, runsaat 500 kilometriä Jamalin Nenetsian pääkaupungista Salehardista kaakkoon.

Kuvernööri Dmitri Kobylin on määrännyt paikalliset poronkasvattajat evakuoitaviksi helikopterein. Tuhansia poroja rokotetaan tautia vastaan.

Kun alueelta löydettiin massoittain kuolleita poroja, tuhon syyksi epältiin aluksi kuumaa säätä. Alueella vallitsee poikkeuksellinen, noin 30 asteen helle. Laboratoriotutkimuksissa ruhoista löydettiin kuitenkin pernaruttobakteereja.

Pernarutto ei tartu ihmisestä toiseen, mutta ihminen voi saada tartunnan sairastuneesta eläimestä. Ilman hoitoa noin neljännes tartunnan saaneista menehtyy.

Hallituksen veroale ei toisi juuri lisäinvestointeja – "Uudistus voisi avata mahdollisuuksia verosuunnitteluun"

Grafiikka

Ylen käsiinsä saaman ja vielä julkaisemattoman Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen selvityksen mukaan ensimmäisinä vuosina yhteisöveroa kertyisi huomattavasti nykyistä vähemmän, mutta veroalen vaikutus julkiseen talouteen pienenisi jatkossa. Helsingin Sanomat kertoi tänään hallituspuolue keskustan suunnitelmista rukata yritysten verotusta uusiksi.

Grafiikka

Valtiontaloudellisen tutkimuskeskuksen (Vatt) vielä julkaisematon selvitys ei anna vahvaa selkänojaa hallituspuolue keskustan suunnitelmille muokata yritysten verotusta.

Vattin selvityksen mukaan ”(investointi) varauksella saattaisi olla pieni positiivinen vaikutus investointeihin” Hallituspuolue keskustassa on Helsingin Sanomien mukaan perusteltu yritysveron muokkaamista lisäinvestointien aikaansaamisella.

Lehti kertoi tänään, että keskusta ajaa vahvasti muutosta yritysverotusjärjestelmään jo elokuun budjettiriihessä. Puolue haluaisi yrityksille mahdollisuuden investointivarauksiin.

Käytännössä muutos tarkoittaisi sitä, että yritys voisi jättää osan voitoistaan verotuksen ulkopuolelle. Tämän osan se voisi myöhemmin käyttää investointeihin tai maksaa voitto-osuudesta verot myöhemmin.

Hallituskumppani kokoomus ei ole lehden tietojen mukaan innostunut nopeista muutoksista. Puolue haluaisi vielä odottaa ensi kevääseen, jotta yritysverotusta voitaisiin tarkastella laajemmin.

"Verosuunnittelu vaarana"

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan tutkimusjohtaja Niku Määttäsen mukaan uudistuksessa piilee myös toinen vaara.

– Investointivaraus on malli, jonka vaikutukset riippuvat yksityiskohdista. Jos se toteutetaan fiksusti, se saattaisi olla myönteinen uudistus. Siihen liittyy myös isoja riskejä, jos se toteutetaan huonosti. Se voi avata hankalia verosuunnittelumahdollisuuksia.

Määttäsen mukaan yhteisöveron alennus olisi järkevämpi malli kannustaa yrityksiä investointeihin.

Sekä Vatt että Etla ovat tärkeässä asemassa, kun hallitus suunnittelee yritysverotuksen uudistamista. Hallitus on tilannut molemmilta tutkimuslaitoksilta laajat selvitykset yritys- ja pääomaverotuksesta.

"Yritysten rahoitus ei ongelma"

Keskusta hakee varauksesta piristystä Suomen talouteen siten, että yritykset saisivat yhden rahoituskanavan lisää investointeihin. Määttäsen arvion mukaan rahoitus ei tällä hetkellä ole Suomessa ongelma.

– Suomessa yritysrahoitus toimii suhteellisen hyvin. Yritykset saavat kohtuullisilla ehdoilla rahoitusta, jos heillä on investointikohteita. Tietysti poikkeuksia myös löytyy.

Vattin arvion mukaan uudistuksen vaikutus valtion ja kuntien yhteisöverotuloihin olisi aluksi suuri, mutta pitkällä aikavälillä vaikutukset pienenisivät huomattavasti. Helsingin Sanomien tietojen mukaan uudistus leikkaisi ensimmäisinä vuosina yhteisöverotuottoa neljänneksellä Yhteisövero tuotti viime vuonna 4,4 miljardia euroa.

Vattin arvion mukaan varauksen vaikutus yritysten todelliseen yhteisöveroasteeseen olisi 0,4–1,3 prosenttia. Laskelman taustaoletuksena Ruotsissa käytössä oleva veromalli.

Presidentti Ronald Reagania ampunut mies vapautuu psykiatrisesta sairaalasta

Kolme miestä saattaa käsiraudoissa olevaa neljättä miestä.

John Hinckley ampui presidentti Reagania vuonna 1981 tehdäkseen vaikutuksen näyttelijä Jodie Fosteriin.

Kolme miestä saattaa käsiraudoissa olevaa neljättä miestä.

Yhdysvalloissa liittovaltion tuomari määräsi keskiviikkona, että 35 vuotta sitten presidentti Ronald Reaganin salamurhaa yrittänyt John Hinckley Jr.tulee vapauttaa psykiatrisesta sairaalasta.

Tuomarin päätöksen mukaan Hinckley vapautuu aikaisintaan 5. elokuuta. Hänen on määrä asua äitinsä luona Williamsburgissa.

Hinckley haavoitti ampumalla presidentti Reagania ja kolmea muuta ihmistä maaliskuussa 1981. Yksi haavoittuneista oli presidentin lehdistösihteeri James Brady.

Hinckley toteutti hyökkäyksensä tehdäkseen vaikutuksen näyttelijä Jodie Fosteriin, johon hän suhtautui pakkomielteisesti.

Oikeus totesi Hinckleyn syyttömäksi rikokseen, koska hänen katsottiin olevan syyntakeeton. Vankilan sijaan mies passitettiin psykiatriseen pakkohoitoon.

Tuomari Paul Friedmanin mukaan 61-vuotias Hinckley ei ole enää vaaraksi itselleen tai muille, joten hänet voidaan vapauttaa Washingtonissa sijaitsevasta psykiatrisesta sairaalasta.

Hinckleyn pitää tavata psykiatriaan vähintään kerran kuukaudessa. Lisäksi hänen pitää ilmoittaa salaiselle palvelulle näiden tapaamisten ajankohdista.

Lahdessa kateissa ollut poika löytyi hyväkuntoisena

Poliisi etsi Lahden keskustassa kadonnutta poikaa. Poika poistui keskustan Sokokselta iltapäivällä. Poika löytyi alkuillasta hyväkuntoisena.

Poika oli ollut keskustan Sokoksella, mistä hän oli poistunut valvontakameroiden mukaan puoli neljän aikaan iltapäivällä Aleksanterinkadulle. Valvontakameranauhan mukaan poika poistui kaupasta yksin.

Poika löytyi keskustan läheisyydestä leikkimässä muiden lasten kanssa. Poika on toimitettu kotiin hyväkuntoisena. Poika ehti olla kateissa noin kolme tuntia.

Päivitetty 27.7. klo 18.37: Lisätty tieto, että poika löytyi hyväkuntoisena.

Yhdysvalloissa puhuttaa: Mitä tekemistä Bill Clintonille, jos Hillary Clinton etenee Valkoiseen taloon?

Bill Clinton

Jos Hillary Clinton nousee presidentiksi marraskuussa, hän saattaa haluta miehensä, entisen presidentin Bill Clintonin johonkin painavaan tehtävään esimerkiksi talouselvytyksessä tai Lähi-idässä. Entisen presidentin sotkeentuminen uuden presidentin työhön liian läheltä voisi kuitenkin olla vahingollista. Clintonit eivät tule jakamaan presidenttiyttä, Hillary Clinton vakuutti.

Bill Clinton

Jos Hillary Clinton valitaan Yhdysvaltain presidentiksi, entinen presidentti Bill Clinton pysyttelee taka-alalla. Näin vakuuttivat demokraattien presidenttiehdokkaaksi virallisesti asetetun Hillary Clintonin neuvonantajat amerikkalaislehti New York Timesille.

Bill Clinton ei lehden lähteiden mukaan tuppaantuisi hallituksen kokouksiin eikä häntä presidenttikokemuksestaan huolimatta koskaan kutsuttaisi esimerkiksi Valkoisen talon tiedustelujohdon palavereihin.

Lisäksi hänen uskotaan jättävän työnsä säätiössään eikä hänellä välttämättä edes ole omaa toimistoa lähellä presidentin työtiloja Valkoisessa talossa. Näin pyritään välttämään kiusallinen vaikutelma, että entinen presidentti valvoisi uuden presidentin työtä, lehden lähteet kertoivat.

Jos Hillary Clinton valitaan marraskuussa, hänestä tulee Yhdysvaltain ensimmäinen naispresidentti. Bill Clintonista tulee paitsi ensimmäinen miespuolinen presidentinpuoliso, myös ensimmäinen entinen presidentti puolisona Valkoisessa talossa.

Talousvaikuttajaksi tai tehtävä Lähi-idässä?

Hillary Clinton ei ole vielä päättänyt, tarjoaisiko hän miehelleen jotain keskeistä tehtävää ja asemaa, jos hän nousee presidentiksi. Saattaisi myös olla parempi, että Bill Clinton pysyisi sivuroolissa ja luotettuna taustavaikuttajana, avustajat arvioivat.

Clintonit eivät tule jakamaan presidenttiyttä, Hillary Clinton itse vahvisti sunnuntaina CBS-uutiskanavan haastattelussa.

Clintonien tuntevien mukaan järkevintä käyttöä Bill Clintonin osaamiselle olisi antaa hänelle riittävän painava tehtävä esimerkiksi ilmastonmuutoksen vastaisessa kamppailussa tai köyhyyden vähentämisessä.

Jotkut pitivät myös mahdollisena, että hän saisi erityistehtävän tutuissa kuvioissa rauhanhierojana Lähi-idässä. Yhtenä mahdollisuutena on pidetty, että Hillary Clinton antaisi miehelleen jonkin roolin talouselvytyksen junailussa.

Tässä on kuitenkin riskinsä. Lähipiiristä arvioitiin edelleen New York Timesille, että Bill Clintonille voi olla haastavaa olla tallomatta vaimonsa varpaille. Hän kuitenkin tekisi parhaansa, jotta Hillary Clinton saisi johtaa maata rauhassa. Kiusallista olisi myös, jos Bill Clinton omaa tehtäväänsä ja reviiriään puolustaessaan asettuisi poikkiteloin jonkun ministerin kanssa tai ajautuisi kilpailutilanteensa puolisonsa kanssa.

Bill Clintonin tuttavat puolestaan muistuttavat entisen presidentin haluavan yhä olla mukana tapahtumien ja politiikan ytimessä.

– Hän rakastaa olla mukana tapahtumissa. Kukaan ei rakasta politiikkaa yhtä paljon kuin Bill Clinton, Clintonin entinen kauppaministeri ja pitkäaikainen ystävä Mickey Kantor sanoi lehden mukaan.

Ohjaaja Matti Ijäs edesmenneestä Esko Hukkasesta: Hän oli vaatimaton mies

Esko Hukkanen vuonna 2005.

Monista rooleistaan tunnettu näyttelijä Esko Hukkanen kuoli 88 vuoden iässä.

Esko Hukkanen vuonna 2005.

Ohjaaja ja käsikirjoittaja Matti Ijäs tunsi näyttelijä Esko Hukkasen kansanomaisena ja omintakeisena näyttelijänä.

– Kun sanotaan Esko Hukkasen nimi, niin siitä tulee usealle hyvin oma tapa ja tyyli näytellä.

Ijäksen mukaan kokenut näyttelijä käytti usein omaa lähipiiriään, kun hän loi henkilöhahmoja.

– Hän oli vilpitön ja utelias kaveri. Varsinkin, kun tehtiin Painija-elokuvaa, jossa Eskolla oli iso rooli, hän paneutui siihen olan takaa. Hän oli karaktäärinäyttelijä, mutta hänellä oli pskykologinen ote asioihin.

Ijäs sanoo, että miesten yhteistyö toimi hyvin. Erityisesti hänelle on painunut mieleen tapaus Painija-elokuvan kuvauksista.

– Elokuvassa oli kohtaus, missä Eskon piti ratsastaa sialla. Siellä oli kymmenkunta sikaa aseman ympäristössä. Sanoin, että hyppää vaan selkään, niin me yritetään kuvata. Siihen Esko sanoi mulle, että ei sian selkään niin vain hypätä. Sialle pitää jutella ensiksi vähän. Viisi minuuttia Esko jutteli sialle ja rapsutteli sitä korvan takaa ja sen jälkeen hyppäsi selkään. Se meni purkkiin yhdellä otolla, Ijäs muistelee.

Työpaikalla kuvauksissa Hukkanen oli vaatimaton mies.

– Aika omissa oloissaan Esko oli ja hänellä oli omat eväät kuvauspaikalla.

Anttilan kuitit hämmentävät asiakkaita – periikö konkurssipesä veron, vaikka ei itse tilitä sitä?

Kassakuitin alv-erittely.

Lain mukaan konkurssipesä ei ole arvonlisäverovelvollinen, kun se vain myy velallisen omaisuutta eikä jatka muuten liiketoimintaa. Konkurssiin menneen Anttilan ostoskuiteissa kuitenkin näkyy tuotteen veroton hinta ja ALV-osuus.

Kassakuitin alv-erittely.

Anttilan loppuunmyynnissä ostoksilla käyneet asiakkaat ovat ihmetelleet saamansa kuitin tietoja.

Kuitissa on veloitetun summan jälkeen eritelty tuotteen veroton hinta ja arvonlisäveron osuus. Heti alla kuitissa kerrotaan, ettei Anttila Oy:n konkurssipesä ole ALV-velvollinen eikä tuotteilla ole ALV-vähennysoikeutta.

Moni asiakas ihmetteleekin nyt, onko heiltä veloitettu arvolisävero ja jääkö se konkurssipesään? Tavallisesti yritys tilittää veron valtion kassaan.

Konkurssiasiamies Helena Kontkasen mukaan Anttila ei ole arvonlisäverovelvollinen, koska loppuunmyynnissä on kyse korkurssipesän tekemästä realisoinnista.

– Kuitti on sisäisesti ristiriitainen ja voi hämmentää asiakkaita, hän toteaa.

Kontkanen epäilee, ettei konkurssipesä ole ehtinyt päivittää Anttilan kassajärjestelmää, ja tästä syystä asiakas saa harhaanjohtavasti merkityn kuitin. Anttila meni konkurssiin viime viikon tiistaina.

– Todellisuudessa asiakkailta ei ole veloitettu arvonlisäveroa, vaikka tuotteen veroerittely onkin tehty lopussa, Kontkanen arvioi.

Aiemmin vastaavaa on tapahtunut esimerkiksi Tiimarin konkurssin yhteydessä, konkurssiasiamies muistelee.

Myös  alennusten pienuus on harmittanut konkurssialeen rynnänneitä asiakkaita. Anttila mainosti, että tavaratalojen tuotteet myydään 20–80 prosentin alennuksilla. Moni odottikin, että aleprosentit olisivat painottuneet korkeampaan päähän.

Nyt esimerkiksi kodinelektroniikkaa on myyty 10–20 prosentin ja kodintuotteita 40 prosentin alennuksella.

Yle ei tavoittanut Anttilan konkurssipesän hoitajaa Mikko Tiilikkaa kommentoimaan arvolisäveroasiaa.

Hae lisää

Tervetuloa Ylen mobiiliuutisiin!

Kokeilemme palvelun avulla millainen käyttöliittymä sopisi parhaiten uutisten, urheilun ja sään seuraamiseen mobiilikäytössä.

Otamme mielellämme vastaan palautettasi siitä, mikä palvelussa toimii jo hyvin ja mitä mielestäsi voisi vielä kehittää.

Liitä mukaan päätelaitteesi malli ja sähköpostiosoitteesi, jos tarvitset apua ongelmatilanteessa.

Lähetä palautetta:

Lähetä