Masennuslääkkeet huonoja lasten vakaviin masennuksiin

Nuori poika.

Lääkkeiden teho lasten ja nuorten masennuksen hoidossa on joutunut kyseenalaiseksi viime vuosina. Osa lääkkeistä on myös yhdistetty itsemurha-ajatusten lisääntymiseen.

Nuori poika.

Vakavaa masennusta potevat lapset ja nuoret eivät todennäköisesti saa apua masennuslääkkeistä, tuore tutkimus vahvistaa. Erilaisten terapioiden pitäisikin aina olla ensisijainen hoito heille.

Lääkkeiden teho lasten ja nuorten masennuksen hoidossa on joutunut kyseenalaiseksi viime vuosina. Osa lääkkeistä on myös yhdistetty itsemurha-ajatusten lisääntymiseen.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat 34 aikaisemman tutkimuksen aineistoihin, jotka koostuivat 5 300 potilaan terveystiedoista. Tutkimuksissa tarkasteltiin 14 eri masennuslääkettä.

Suuri osa tutkimuksista oli tutkijoiden mukaan heikkolaatuisia ja valtaosa lääkkeistä osoittautui tehottomiksi lasten ja nuorten hoidossa. Verrattuna lumelääkkeeseen ainoastaan fluoksetiini oli tehokkaampi ja sitä käyttäneet myös pysyivät lääkityksellään muita todennäköisemmin.

Tutkijat pitävät tuloksiaan osoituksena masennuslääkitysten tehottomuudesta lasten ja nuorten vakavien masennusten hoidossa. Jos lääkkeitä kuitenkin tarvitaan, paras vaihtoehto näyttäisi olevan fluoksetiini.

Suomessa masennusta sairastaa noin 3 prosenttia alle 13-vuotiaista ja 5–6 prosenttia 13–18-vuotiaista. Lasten ja nuorten masennuksia hoidetaan mm. yksilöterapialla ja kognitiivis-behavioraalisella terapialla. Varsinkin pienten lasten hoidossa huomioidaan myös koko perhe ja mahdolliset vanhempien masennukset. Lääkkeitä suositellaan lähinnä muiden hoitojen tueksi vaikean tai pitkäkestoisen masennuksen hoidossa. Tällöin suosituksissa parhaana pidetään fluoksetiinia.

Tulokset julkaistiin Lancet-lehdessä.

Yle Philadelphiassa: Historiallinen ilta Yhdysvaltain politiikassa – Hillary Clinton presidenttiehdokkaaksi

Hillary Clinton

Yhdysvaltain demokraattipuolue on asettanut Hillary Clintonin virallisesti presidenttiehdokkaakseen kannatusmyrskyjen keskellä. Puoluekokous on selvinnyt alkukireydestään ja jakautuneisuudesta tyynemmille vesille yllättävän nopeasti, kirjoittaa Ylen kirjeenvaihtaja Pirkko Pöntinen.

Hillary Clinton

Tiistai-iltana klo 18.38 paikallista aikaa Yhdysvaltain demokraattinen puolue ylitti historiallisen hetken. Etelä-Dakota julisti puoluekokousedustajiensa äänijakauman ja nosti Hillary Clintonin edustajamäärän yli 2 382 maagisen rajan. Clintonin nimitys puolueen presidenttiehdokkaaksi ensimmäisenä naisena kautta maan historian oli virallistettu.

Äänestys sujui ripeästi puolitoistatuntisen kannatusmyrskyn säestämänä ja ilman pelättyjä välikohtauksia ja mielenosoituksia. Hillary Clinton sai 2 842 edustajaa ja Vermontin senaattori Bernie Sanders 1 865.

Kakkoseksi jäänyt Sanders seurasi laskentaa liikuttuneena

Philadelphiassa Sanders seurasi Quicken Loans Arenan yläparvella liikuttuneena mutta onnellisena osavaltioiden äänten julistusta. Joka kerran, kun hänen edustajanmääränsä ilmoitettiin, nousi 74-vuotiaan miehen kasvoille tyytyväinen hymy.

Sanders näki, että hänen vuosi sitten lähes yksin aloittamansa poliittinen vallankumous elää, eivätkä ehdokkuus ja kampanjointi ole menneet hukkaan.

Esivaaleissa Sandersia äänesti 13 miljoonaa ihmistä. Heistä suuri osa oli nuoria, ensikertalaisia äänestäjiä, mutta joukossa oli myös Washingtonin valtaeliitin kuvioihin pettyneitä. He olivat valmistautuneet Sandersin voittoon, joten pettymys oli ymmärrettävä.

Ilman demokraattien superdelegaattijärjestelmää olisi illan tulos ollut toinen, he sanovat. Superdelegaateilla tarkoitetaan demokraattipuolueen johtotehtävissä kongressissa ja eri osavaltioissa olevia henkilöitä, jotka pääsevät automaattisesti puoluekokousedustajiksi. Superdelegaattien rooli presidenttiehdokkaan valinnassa on tähän asti ollut suuri.

Sandersin hankkiman arvovallan tuloksena sääntöjä on jo muutettu. Ensi vaaleissa superdelegaattien valta vähenee, mutta ei vielä kokonaan poistu.

Sanders kehotti äänestämään Clintonia

Bernie Sandersin kannattajat ovat saaneet Philadelphiassa purkaa pettymystään kaksi ensimmäistä puoluekokouspäivää ja haukkua Hillary Clintonia rauhassa. 

Taktiikka on ollut oikea. Paineet ovat purkautuneet ilman väkivaltaa ja suurmielenosoituksia. Tämänhetkisten mittausten mukaan heistä valtaosa suostuu äänestämään Clintonia marraskuun presidentinvaaleissa.

Presidenttiehdokaskisasta jo aiemmin luopunut Bernie Sanders asteli ääntenjulistuksen jälkeen parvelta alemmas, ilmoitti vielä kerran täyden tukensa Clintonille ja kehotti kannattajiaan äänestämään tämän Valkoiseen taloon.

Sitten kumarainen herra käveli  kokoushallin rappuset ylös eikä enää vilkuttanut taakseen.

Bill Clinton toi esiin puolisonsa pehmeää puolta

Illan päätti puoliso, entinen presidentti  Bill Clinton, joka kertoi pariskunnan tutustumisesta, pitkästä yhteisestä elämästä ja työstä tavallisten ihmisten parissa eri puolilla Yhdysvaltoja ja maailmaa.  

 

Hän onnistui tuomaan esille vaimonsa yksityisen puolen ja pehmentämään kovaksi haukuttua mielikuvaa uranaisesta. 

Demokraattien puoluekokous on selvinnyt alkukireydestään ja jakautuneisuudesta tyynemmille vesille yllättävän nopeasti.

Ilmapiiri voi muuttua nopeasti, mutta jo nyt se on tyystin toinen kuin alussa pelättiin. Ilmapiiri on myös aivan jotain muuta kuin viikko sitten republikaanien kokouksessa Clevelandissa, jossa lähes täysin valkoisista keski-iän ylittäneistä edustajista koostunut kokousväki kuunteli vihapuheita aamusta iltaan.

Länsimetrossa pieleen menivät muun muassa aikataulut – 80-luvulla metrohanketta varjosti lahjusskandaali

Uutisvideot: Länsimetrossa pieleen menivät muun muassa aikataulut – 80-luvulla metrohanketta varjosti lahjusskandaali

Nykyisen Helsingin metron rakentaminen oli aikoinaan lahjustentäyteistä sotkua. Tuloksena oli lopulta yksi Euroopan lyhyimmistä metroradoista ja 3000 sivua keskusrikospoliisin tutkintapöytäkirjoja.

Uutisvideot: Länsimetrossa pieleen menivät muun muassa aikataulut – 80-luvulla metrohanketta varjosti lahjusskandaali

Helsingin nykyinen metro avattiin liikenteelle vuonna 1982. Metrohankkeen suunnittelusta vastannut johtaja Unto Valtanen pidätettiin viikkoa myöhemmin epäiltynä lahjusten ottamisesta.

Nyt rakenteilla olevan länsimetron piti kulkea elokuussa, mutta kulkee tämänhetkisten tietojen mukaan vasta ensi vuoden tammikuussa. Keräsimme listan jutuista, jotka liittyvät länsimetrohankkeen käänteisiin.

Analyysi: Länsimetron rakentaminen meni pieleen, koska osaaminen oli unohtunut

Länsimetron organisaatiosta vastaavat "eivät muista", miten organisaatio luotiin.

Edes Espoon valtuusto ei saa Länsimetro-pöytäkirjoja

Omistaja haluaa salatut Länsimetro-paperit julki – “Kuntayhtiöissä noudatettava julkisuuslakia”

Guzenina länsimetrosta: Swecon uskottavuus mennyt – Berner vaikenee

Näin länsimetron avaus tyrittiin: 8 virhettä, jotka johtivat metrokatastrofiin

Länsimetron räjäytystöiden muovisilppu roskaa Helsingin rantoja

Tyrityn länsimetron uudet kuljettajat lähes toimettomina – palkkakulut 400 000 euroa kuussa

Länsimetron kustannukset lankeavat espoolaisten ja helsinkiläisten veronmaksajien maksettavaksi

Länsimetron koeliikenne käyntiin viimeistään ensi vuoden alussa – Varsinaisen liikennöinnin alkamisesta ei vieläkään tarkkaa tietoa

Länsimetro ja urakoitsijat käräjöivät miljoonista – “Toimintaa leimanneet arvaamattomuus,  poukkoilu ja epäselvyydet”

"Täällä osataan juhlia, kun on juhlan aika" – Uusi ammattilainen kehittää elämyksiä iäkkäille

Jumppahetki.

Muutosmuotoilijoiden tehtävänä on nähdä asiat toisin. Foibekartanossa Vantaalla tämä on tarkoittanut uuden kanalan avajaisia. Juuri nyt kartanossa on kuitenkin suunnitteilla asukkaiden oma juhla – salaiset pyjamabileet.

Jumppahetki.

Kello lyö hetken päästä 10.30. Se on aika, jota moni Foibekartanon asukkaista odottaa. Silloin kerrotaan, mitä on päivän ruokalistalla ja millaista ohjelmaa on tarjolla. Tämän jälkeen on tuolijumpan aika.

Tapahtumia voi seurata kuka tahansa Periscopessa. Se on sovellus, jonka kautta kuvataan suoraa lähetystä nettiin.

Tänä aamuna Niilo Veikkolainen saa lukea ruokalistan ja toivottaa katsojat tervetulleiksi mukaan. Kuvassa pyörähtelee myös Onni-koira, joka käy nuuhkimassa jokaista osallistujaa.

– Se on mukava digitaalinen ikkuna, jossa näymme ulospäin. Sen kautta läheisetkin voivat seurata tapahtumia talossa, toimitusjohtaja Ulla Broms iloitsee.

Elämä ei tule hoitamalla

Foibekartano on voittoa tavoittelemattoman Diakoniasäätiö Foiben omistama vanhusten palvelukeskus. Tai mieluummin Hyvän Elämän Koti, kuten työntekijät paikkaa kutsuvat. Sanapari "hyvää elämää" toistuukin usein henkilökunnan puheissa.

Erilaiset elämykset ja yhdessäolo ovat väylä hyvinvointiin ja toiminnan kantava ajatus.

– Monissa paikoissa terveydenhuolto tulee hyvin vahvasti näkyville, mutta vanhuus ei ole sairaus, vaan elämänvaihe. Siksi haluamme, että täällä eletään oikeaa elämää iloineen, suruineen, rosoineen ja elämyksineen, sanoo Ulla Broms.

Hän painottaa, että vanhan ihmisen elämään voi liittyä sairauksia ja tilanteita, jotka hoidetaan ja joissa autetaan.

– Mutta elämä ei tule hoitamalla.

Elämykset syntyvät hetkessä

Elämyksiä voivat olla pienet yhteiset kahvihetket siinä missä kanalan avajaisetkin. Tapahtumia ei suunnitella pitkän ajan päähän.

– Ikäihmisillä ei ole aikaa odottaa. Joka päivä pitää olla elämyksellinen, kertoo palvelujohtaja Tuula Laine.

Elämyksillä on merkitystä, myöntää myös Tampereen yliopiston gerontologian professori Marja Jylhä.

– Perusasiat hyvinvoinnissa on sitä, millä tavoin arkiset asiat on järjestetty. Jos se on järjestyksessä, sen jälkeen voi olla iso merkitys sillä, että ihmisen elämään tuodaan merkitystä, Jylhä toteaa.

Hän muistuttaa, ettei elämysten tarvitse olla mitään suurta ja mahtavaa.

– Se, että ihmisellä on jotain tekemistä. Sekin on jo iso elämys.

Muistisairaille ihmisille elämykset voivat tuottaa Jylhän mukaan hyvän olon, vaikka itse elämystä ei muistaisikaan.

Muutosmuotoilijat toimivat parviälyn voimalla

Foibekartanossa ei ole hoitajia, vaan valmentajia ja ohjaajia.

– Jokainen voi tuoda kaikki eri vivahteet omasta persoonasta mukaan. Täällä voi olla muusikko tai näyttelijä. Mitä vaan, iloitsee Tuula Laine.

Kartanon työntekijöille on tarjottu mahdollisuutta suorittaa tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto. Ulla Broms haluaa, että työtä kehitetään ja sen kautta onnistutaan tuottamaan asukkaille hyvinvointia.

Talossa on häärinyt myös täysin uusi ammattiryhmä: muutosmuotoilijat. He ovat elämysten tuottamisessa ammattilaisia.

– Tietenkin meidän kaikkien velvollisuus on tuottaa niitä, mutta muutosmuotoilijat tuovat uuden säväyksen, Broms kehuu.

Muutosmuotoilija Jasmiina Sarikosken mukaan idea on se, että eri alojen ammattilaiset kohtaavat ja hyödyntävät omaa osaamistaan yhteisen tavoitteen hyväksi.

– Sit katsotaan, mitä saadaan synnytettyä. Lähdetään parviälyn voimalla tekemään erilaisia projekteja, joilla saadaan yritykset, organisaatiot ja kunnat nousuun Suomessa!

Konkreettinen esimerkki muutosmuotoilijan työstä on vaikkapa tilan järkevämpi käyttö, kuten huonekalujen järjestäminen uudelleen tai uuden kanalan rakentaminen.

Muutosmuotolijat ovat työskennelleet myös esimerkiksi virastoissa, tilitoimistoissa ja lastensuojelussa.

Salainen suunnitelma hautumassa

Kartanon asukkaat Anneli Nurminen ja Tellervo Aarrevaara ovat tyytyväisiä elämäänsä juuri nyt.

– Me tehdään hirveen paljon kimpassa. Tää on semmonen kimppaideapesä, kuvailee Nurminen yhteisöään.

Hetken päästä hän innostuu paljastamaan asian, joka on oikeastaan vielä salainen.

– Nyt meillä on suunnitteilla, Nurminen aloittaa ja vilkaisee kohti talon johtajaa, Ulla Bromsia.

– Eihän Ulla vain kuule? Pyjamabileet.

Tellervo Aarrevaaraa ystävän humoristinen elekieli naurattaa.

Asia ei voi jäädä tähän. Kaksikolta on vaadittava tarkempaa selitystä siitä, mitä on luvassa.

– No mitäs nyt pyjamabileissä yleensä tapahtuu? Nautiskellaan hyvää syötävää ja juotavaa. Lauleskellaan ja jokainen esittelee kaikista kauneimman pyjamansa. Ja jos sellaista ei ole, niin nyt ehtii vielä käydä kaupassa ostamassa, Nurminen vastaa.

– Se täällä talossa onkin erikoista, että täällä osataan juhlia silloin, kun on juhlan aika, päättää Aarrevaara.

Päivän tärpit: Miten sujui Talvivaaran kaivoksen alkuvuosi? Kreikassa aloitetaan turkkilaisloikkareiden turvapaikkahaastattelut

Kaivinkone lastaa louhetta kuorma-autoon avolouhoksessa.

Keskiviikkona kerrotaan epäonnisen Talvivaaran kaivoksen viimeisimmistä kuulumisista, ulkomailla demokraattien puoluekokous jatkuu presidentti Barack Obaman puheella.

Kaivinkone lastaa louhetta kuorma-autoon avolouhoksessa.

Miten menee epäonnen nikkelikaivoksella?

Miten Terrafamen nikkelintuotanto on onnistunut alkukesän ja kesän aikana? Talvivaaran konkurssiin mennyttä kaivosta Sotkamossa pyörittävä valtion omistama Terrafame kertoo iltapäivällä kello 14 yhtiön toisesta vuosineljänneksestä. Yhtiö on puun ja kuoren välissä. Toukokuussa elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) sanoi, että hallitus valmistautuu Sotkamon kaivoksen alasajoon, mikäli ulkopuolista rahoittajaa ei löydy vuoden loppuun mennessä.

Obama puhuu demokraattien puoluekokouksessa

Yhdysvalloissa demokraattien puoluekokous jatkuu Philadelphiassa. Keskiviikkona vuorossa ovat presidentti Barack Obaman sekä varapresidentti Joe Bidenin puheet. Valkoisen talon tiedottajan mukaan Obaman puhe on suunnattu erityisesti äänestäjille, jotka eivät vielä ole päättäneet kantaansa.

Turkkilaisloikkareiden kuulustelut alkavat

Kreikassa aloitetaan maahan loikanneiden kahdeksan turkkilaissotilaan turvapaikkahaastattelut. Sotilaat lensivät helikopterilla pohjoiskreikkalaiselle lentokentälle epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen heinäkuun puolessavälissä. Viime viikolla he saivat kahden kuukauden ehdollisen vankeustuomion laittomasta maahantulosta. Kaikki kahdeksan ovat hakeneet turvapaikkaa Kreikasta ja päätöksen odotetaan tulevan elokuun alussa. Turkki on vaatinut heidän palauttamistaan.

Self helpiä syksyyn

Kesälomakausi on kääntymässä Suomessa loppusuoralle. Syksy tuo mukanaan arkirytmiin paluun, ja sen myötä lisääntyy myös elämäntaito-oppaiden eli self help guide -kirjojen myynti kirjakaupoissa. Millaiset oppaat tekevät tällä hetkellä kauppansa, millaiset ihmiset niitä ostavat, ja millaista apua niistä haetaan, siitä kerromme tänään.

Yle valvoi: Tässä yön uutiset lyhyesti

Hillary Clinton puhuu

Yhdysvalloissa demokraatit ovat vahvistaneet Hillary Clintonin puolueen presidenttiehdokkaaksi puoluekokouksessa Philadelphiassa. Ranskassa kirkkohyökkäyksen tutkinnassa on selvinnyt, että toinen hyökkääjistä oli poliisin seurannassa hänen yritettyään päästä Syyriaan.

Hillary Clinton puhuu

Yhdysvalloissa Hillary Clintonin presidenttiehdokkuus varmistui

Yhdysvaltain demokraattisen puolueen ehdokkaaksi on puoluekokouksessa Philadelphiassa vahvistettu Hillary Clinton. Clintonin on määrä hyväksyä nimityksensä ja pitää linjapuheensa torstaina puoluekokouksen päätteeksi. Clinton tulee kohtaamaan presidentinvaaleissa republikaanien Donald Trumpin, joka nimitettiin oman puolueensa ehdokkaaksi viime viikolla.

Ranskassa kirkkoiskun tekijä oli poliisin seurannassa

Toinen Ranskassa tiistaina kirkkoon hyökänneistä ja panttivankeja ottaneista miehistä on tunnistettu. 19-vuotias mies oli radikalisoitunut ja yrittänyt kahdesti lähteä Syyriaan ilmeisesti tarkoituksenaan liittyä terrorijärjestö Isikseen. Hän oli ollut pidätettynä ja poliisi tarkkaili hänen liikkeitään seurantalaitteella.

Brasilian hyllytetty presidentti Rousseff ei avaa Rion olympialaisia

Brasiliassa väärinkäytösepäilyjen vuoksi hyllytetty presidentti Dilma Rousseff jättäytyy pois Rion kesäolympialaisten avajaisista. Väliaikainen presidentti Michel Temer ja Rousseff ovat molemmat saaneet kutsun avajaisiin, mutta Temer avaa kisat. Rousseffin mukaan hänellä ei ole virallista roolia avajaisissa. Kahden presidentin läsnäolo olisi ollut hankalaa ulkomaalaisille arvovieraille ja diplomaateille.

Applen hittituotteen iPhonen myynti laski edelleen

Teknologiayhtiö Applen iPhone-älypuhelimen myynti on jatkanut alamäkeään viimeisimmällä vuosineljänneksellä – myynti laski 15 prosenttia. Myös yhtiön liikevaihto on kutistunut. Yhtiön nettotulos rojahti huhti-kesäkuussa 7,8 miljardiin dollariin, mikä tarkoittaa 27 prosentin pudotusta verrattuna vuoden takaiseen tilanteeseen. Apple kertoo myyneensä vuosineljänneksellä 40,4 miljoonaa iPhonea, kun vuosi sitten vastaavana aikana puhelimia myytiin 47,5 miljoonaa kappaletta.

Metron harjoitusajossa sattui kolari – yhteys Itäkeskus-Vuosaari on poikki koko päivän

Metro Vuosaaren metroasemalla Helsingissä.

Metrojunat törmäsivät Helsingissä lähellä Itäkeskuksen metroasemaa. Metrorata vaurioitui, mutta henkilövahingoilta vältyttiin.

Metro Vuosaaren metroasemalla Helsingissä.

Harjoitusajossa ollut metrojuna sekä koeajoliikenteessä ollut metrojuna törmäsivät toisiinsa tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. Itäkeskuksen metroaseman läheisyydessä sattunut törmäys vaurioitti metrorataa. Onnettomuus ei aiheuttanut henkilövahinkoja, kertoo Helsingin Seudun Liikenteen (HSL) tiedotuspäällikkö Sari Kotikangas.

– Yön aikana metroradoilla ei tietenkään ole muuta liikennettä, eli henkilöliikenteelle ei koitunut mitään vaaraa tai haittaa, Kotikangas toteaa.

Kolarin syitä selvitetään ja tiedot tilanteesta tarkentuvat aamupäivän aikana.

– Arvio on toistaiseksi se, että ratavauriot saadaan korjattua tämän päivän aikana.

Keravan hätäkeskus tiedotti onnettomuudesta vähän ennen aamuviittä.

Bussit tilalle

Metro ei liikennöi tänään keskiviikkona Vuosaari-Itäkeskus osuudella ratavaurion vuoksi. Myös muutama aamun ensimmäinen lähtö Mellunmäen ja Itäkeskuksen välillä joudutaan perumaan. Korvaavat bussit tunnuksella 99V lähtevät asemien läheisyydestä pysäkeiltä, jotka on merkitty oranssilla linjakilvellä.

– Nyt järjestettiin niin monta korvaavaa bussia, kuin nopealla aikataululla onnistui, Kotikangas toteaa.

Korvaavien bussien vuoroväli on näillä näkymin noin 15 minuuttia ja asiakkaiden on hyvä varautua epäsäännölliseen vuoroväliin. Viivästyksiin on hyvä varautua myös Mellunmäen haaralla, vaikka junat liikennöivät siellä normaalisti.

Hillary Clintonin presidenttiehdokkuus varmistui

Demokraattien presidenttiehdokkaaksi pian nimitettävä Hillary Clinton kampanjoi viikonloppuna Floridassa.

Yhdysvaltain demokraattisen puolueen ehdokkaaksi on puoluekokouksessa Philadelphiassa vahvistettu Hillary Clinton. Torstaina puoluekokouksen päätteeksi Clintonin on määrä hyväksyä nimityksensä ja pitää linjapuheensa.

Demokraattien presidenttiehdokkaaksi pian nimitettävä Hillary Clinton kampanjoi viikonloppuna Floridassa.

Hillary Clintonin valinta demokraattisen puolueen presidenttiehdokkaaksi on varmistunut. Clinton tulee kohtaamaan presidentinvaaleissa republikaanien Donald Trumpin, joka nimitettiin oman puolueensa ehdokkaaksi viime viikolla.

Clintonin ehdokkuus varmistui, kun vaadittu määrä puoluekokousedustajista vahvisti tukevansa häntä. Yöllä Suomen aikaa pidetyssä kokouksen osuudessa osavaltiot ilmoittivat vuorotellen Clintonia tukevien edustajien määrän.

Clinton tarvitsi taakseen vähintään 2 382 puoluekokousedustajaa. Hän sai kaikkiaan 2 843 ääntä Bernie Sandersin saadessa 1 865 ääntä. Presidenttiehdokaskisasta luopunut Sanders oli antanut Clintonille täyden tukensa ja kehottanut kannattajiaan äänestämään Clintonia.

Hillary Clinton tunnetaan erityisesti entisenä ulkoministerinä ja entisen presidentin Bill Clintonin vaimona. Hän on ensimmäinen nainen, joka nousee presidenttiehdokkaaksi pääpuolueissa.

Applen hittituotteen iPhonen myynti laski edelleen

Miehen kädessä älypuhelin jossa näkyy sosiaalisen median appseja.

Teknologiayhtiö Applen iPhone-älypuhelimen myynti on jatkanut alamäkeään viimeisimmällä vuosineljänneksellä. Myös yhtiön liikevaihto on kutistunut.

Miehen kädessä älypuhelin jossa näkyy sosiaalisen median appseja.

Älypuhelinjätti Applen tulos on jatkanut laskuaan kuluneella vuosineljänneksellä. Yhtiön nettotulos rojahti huhti-kesäkuussa 7,8 miljardiin dollariin, mikä tarkoittaa 27 prosentin pudotusta verrattuna vuoden takaiseen tilanteeseen.

Liikevaihto putosi tilivuoden kolmannella vuosineljänneksellä 15 prosenttia vuoden takaisesta 42,36 miljardiin dollariin. Vuosi sitten liikevaihto oli 49,61 miljardia dollaria.

Teknologiayhtiön hittituotteen iPhone-älypuhelimen myynti jatkoi vähenemistään. Yhtiö tiedottaa myyneensä vuosineljänneksellä 40,4 miljoonaa iPhonea, kun vuosi sitten vastaavana aikana puhelimia myytiin 47,5 miljoonaa kappaletta. Pudotusta myynnissä oli siis 15 prosenttia.

Kyseessä on toinen vuosineljännes peräkkäin, kun iPhone-puhelinten myynti laskee. Uutistoimistojen mukaan puhelinten myynnin kehitys ei kuitenkaan ollut niin heikkoa kuin odotettiin.

Myös muiden Applen tuotteiden, kuten tablettien ja tietokoneiden myynti laski. Sen sijaan mobiilisovellusten ja muiden nettipalvelujen osalta Applen liiketoimista kasvoi.

Nyt meneillään olevalle vuosineljännekselle Applelle ennustetaan hiukan parempaa tulosta, mikä kaikesta huolimatta siivitti yhtiön osakkeet nousuun tulosjulkistuksen jälkeen.

Ranskan kirkkoiskun toinen tekijä tunnistettu – nuori mies oli poliisin valvonnassa

Poliisiauto katusulkuna.

Ranskalaisessa kirkossa panttivankeja ottaneista miehistä toinen on tunnitettu. Radikalisoitunut nuori mies oli yrittänyt lähteä Syyriaan ja poliisi tarkkaili hänen liikkeitään seurantalaitteella.

Poliisiauto katusulkuna.

Toinen Ranskassa tiistaina kirkkoon hyökänneistä on tunnistettu. Hyökkäjä on 19-vuotias mies. Hän oli kotoisin samasta kaupungista, jossa kirkkohyökkäys tapahtui. Asiasta kertoo syyttäjä Francois Molins.

Mies oli viranomaisten seurannassa, sillä hän oli viime vuonna yrittänyt kahdesti päästä Syyriaan ilmeisesti tarkoituksenaan liittyä radikaali-islamisteihin. Uutistoimisto AP:n mukaan mies käytti vääriä henkilöllisyyspapereita. Mies oli ollut pidätettynä näiden yritysten jälkeen.

Uutistoimisto AP:n lähteiden mukaan miehen perhe oli kertonut viranomaisille tämän radikaaleista ajatuksista estääkseen hänen lähtönsä Syyriaan.

Mies oli viranomaisten tarkkailussa ja hän käytti elektronista seurantalaitetta, jonka avulla hänen sijaintiaan voitiin tarkkailla. Hänellä oli lupa poistua kotoaan vain muutamiksi tunneiksi päivässä.

Toisen hyökkääjän henkilöllisyyttä selvitetään

Toista kirkkoon hyökännyttä miestä ei ole vielä tunnistettu, kertoi syyttäjä Molins lehdistötilaisuudessa.

Kaksi miestä otti tiistaina viisi ihmistä panttivangeikseen kirkossa Saint-Etienne-du-Rouvrayn kaupungissa Ranskan Normandiassa. Yksi panttivanki kuoli ja yksi loukkaantui. Ranskan poliisi ampui kirkkoon hyökänneet miehet kuoliaiksi.

Miehet olivat ilmoittaneet edustavansa terroristijärjestö Isisiä ja myös Isis on kertonut heidän olleen järjestön "sotilaita".

Zlatan: Torjuin Beckhamin tarjouksen

Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic pelaa ensi kaudella Manchester Unitedissa. Ruotsalaishyökkääjä kertoi goal.comin haastattelussa David Beckhamin houkutelleen häntä Yhdysvaltoihin pelaamaan.

Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic jätti keväällä pariisilaisjoukkue PSG:n ja muutti Manchesteriin. Ennen siirtoaan Old Traffordille Ibrahimovicia oltiin viemässä useisiin eri seuroihin, ja ruotsalaishyökkääjästä oli myös moni seura kiinnostunut.

Ibrahimovic kertoi goal.comin haastattelussa, että hän torjui entisen Englannin maajoukkuekapteenin, David Beckhamin tarjouksen tulla pelaamaan MLS-liigaan. Ibrahimovic ja Beckham pelasivat molemmat PSG:ssä vuonna 2013.

- David on hyvä ystäväni ja hän kysyi minua pelaamaan joukkueeseensa (Miami), Ibrahimovic kertoi haastattelussa.

- Tällä hetkellä haluan saavuttaa isoja asioita Manchester Unitedin kanssa, mutta kunnioitan paljon MLS-liigaa. Kaikki on mahdollista.

35-vuotias Ibrahimovic on voittanut mestaruuden niin Alankomaissa, Italiassa, Espanjassa kuin Ranskassakin, eikä hänellä ole aikomustakaan lopettaa pelaamista lähitulevaisuudessa.

- En sulje MLS:ää pois laskuista. Minulla on sopimus Manchester Unitedin kanssa, mutta tunnen olevani loistavassa kunnossa. Tuntuu siltä kuin voisin pelata aina 40-vuotiaaksi asti. Mutta tulevaisuutta on mahdotonta ennustaa.

Demokraattien puoluekokous jatkuu – Yle näyttää suorana Areenassa

Yhdysvaltain demokraattien puoluekokouksen toinen päivä

Tiistaina Hillary Clintonin presidenttiehdokkuus varmistuu virallisesti. Lisäksi vuorossa on muun muassa Bill Clintonin puhe.

Yhdysvaltain demokraattien puoluekokouksen toinen päivä

Yhdysvalloissa demokraattien puoluekokous jatkuu Philadelphiassa tiistaina toista päivää.

Kokouksen toisena päivänä kokoukselle puhuu muun muassa puolueen todennäköisen presidenttiehdokkaan Hillary Clintonin mies Bill Clinton.

Lisäksi Clintonin ehdokkuus varmistuu tiistain aikana virallisesti, kun puoluekokousedustajat ilmoittavat ehdokkaansa.

Yle näyttää suoran lähetyksen puoluekokouksesta Areenassa kello 23 lähtien.

Ammatti vaikuttaa Alzheimerin taudin riskiin, opettajilla hyvä ennuste

Opettaja liitutaululla

Ahkeraa ajattelua vaativa työ ihmisten parissa voi jopa kumota epäterveellisen ruokavalion vaikutuksia dementian synnyssä, kertovat tuoreet tutkimukset.

Opettaja liitutaululla

Opettajan ja lääkärin ammateissa työskentelevillä on ammattialoista pienin todennäköisyys sairastua Alzheimerin tautiin, kertovat maailman suurimmassa dementiakonferenssissa Kanadan Torontossa esitellyt tutkimukset.

Wisconsinin Alzheimer-tutkimuskeskuksessa Yhdysvalloissa ja Baycrestin terveystutkimuskeskuksessa Torontossa tehtyjen tutkimusten mukaan ahkerasti jumpatut aivot antavat "ison kognitiivinen reservin" oli liikkumavaran, jolla voi vastustaa muiden riskien vaikutusta.

Ainakin yhden dementian riskitekijän eli epäterveellisen ruokavalion havaittiin vaikuttavan vähemmän, jos ihmisellä on aivojen runsasta käyttöä vaativa työ ja harrastukset sekä vilkas sosiaalinen elämä. Suojaa antavat opettajan ja lääkärin ammatin lisäksi muutkin työt, joita tehdään ihmisten parissa eikä esimerkiksi tehtaassa tai pelkästään tietokoneen ääressä.

Toronton konferenssissa on esitelty myös muita tutkimustuloksia, muun muassa geeni, joka vaikuttaa suojelevan Alzheimerin taudilta. Aiemmista tutkimuksista tunnetaan 20 Alzheimerille altistavaa geeniä.

Elämäntyylikysymykset yhä tärkeämpiä Alzheimer-tutkimuksessa

Tutkijat ovat viime vuosina tulleet yhä vahvemmin siihen tulokseen, etteivät muistin menettäminen ja sekavuus ole ikääntymisen luonnollinen seuraus, joka ei ole vältettävissä.

Joidenkin dementian muotojen puhkeamiseen elämäntavoilla on suuri merkitys. Tupakointi, runsas alkoholinkäyttö, vähäinen liikunta ja paljon punaista lihaa, perunoita, sokeria ja valkoista leipää sisältävä ruokavalio ovat edelleen riskitekijöitä esimerkiksi  Alzheimerin taudissa. Uusien havaintojen mukaan syy–seuraus-suhde ei kuitenkaan ole suoraviivainen.

– Pitkä koulutus ja haastava ammatti voivat vaikuttaa enemmän kuin vain hidastaa älyllisten toimintojen heikkenemistä. Ne voivat todellakin kumota epäterveellisen ruokavalion ja aivojen pienten verisuonten sairauksien vaikutuksia, sanoi Toronton konferenssin järjestäneen kansainvälisen Alzheimer-tutkimusjärjestön johtaja Maria Carrillo.

Hänen mukaansa on yhä ilmeisempää, että lääketutkimuksen lisäksi kannattaa panostaa elämäntyylikysymyksiin dementiasairauksien hoitamiseksi ja viime kädessä jopa estämiseksi.

Siilejä spreijataan ja hakataan, kissavihaa esiintyy – vakavat rääkkäystapaukset silti harvinaisia

Siili juomassa vettä.

Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liittoon tulee vuosittain kymmeniä tuhansia yhteydenottoja suomalaisilta. Suurin osa yhteydenottajista kysyy neuvoja eläinten hyvinvointiin tai auttamiseen liittyen, mutta ilmoituksia tulee myös eläinten kaltoinkohtelusta. Vakavia eläinrääkkäystapauksia tulee SEY:n tietoon harvoin.

Siili juomassa vettä.

Iltalehti uutisoi maanantaina, että Seinäjoella alaikäiset pojat olisivat tappaneet siilin julmasti. Myös Helsingin poliisille on tehty kuluvan vuoden aikana yksi rikosilmoitus tapauksesta, jossa siiliä olisi ilmoittajan mukaan vahingoitettu ja se jouduttiin lopettamaan. Muutama vuosi sitten julkisuuteen taas nousi tapaus Vantaalta, jossa siilejä oli spreijattu maalilla.

Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton vs. toiminnanjohtajan Maria Lindqvistin mukaan siili on helppo eläinrääkkäyksen kohde, mutta siilien eläinrääkkäystapaukset ovat kuitenkin harvinaisia.

– Siili ei pääse yhtä helposti karkuun kuin rusakko tai lintu. Jos on haluja eläinrääkkäykseen, siili on ikävän helppo kohde. Siilit asuvat ihmisten lähellä ja ovat varsin hitaita, Lindqvist sanoo.

Suomalaiset ottavat hanakasti yhteyttä SEY:n vapaaehtoisiin

Suomalaiset ovat kiinnostuneita eläinten hyvinvoinnista, ainakin jos mittarina pitää Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liittoon tulevien yhteydenottojen määrää. SEY:n vs. toiminnanjohtajan Maria Lindqvistin mukaan yhteydenottoja tulee vuositasolla jopa 20 000–30 000 kappaletta.

Yhteydenottojen määrä lisääntyy kesäaikaan, kun luonnonvaraiset eläimet saavat poikasia. Kesällä suurin osa yhteydenotoista koskeekin luonnonvaraisia eläimiä.

– Yksi neuvoja sai pelkästään eilen 33 puhelua, joista suurin osa koski luonnonvaraisia eläimiä. Tyypillistä on se, että joku näkee luonnonvaraisen eläimen poikasen ja on huolissaan voiko se hyvin, Lindqvist kertoo.

Lindqvistin mukaan yhteydenottojen määrä lisääntyy kesällä myös sen vuoksi, koska kissat saavat poikueita. Ihmiset ilmoittavat talon alle syntyneistä kissanpennuista ja miettivät mitä kissoille pitäisi tehdä. Lindqvistin mukaan onkin hyvä, että kissapoikueista ilmoitetaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa joko eläinsuojeluviranomaiselle tai SEY:lle. Nuoremmat poikaset on helpompi totuttaa ihmisten läsnäoloon ja käsittelyyn, joten niiden vartuttua luovutusikäisiksi niille on helpompi löytää uusi koti, kuin varttuneemmille ja villiintyneille kissoille.

Lindqvist harmittelee, että Suomessa esiintyy edelleen niin sanottua kissavihaa.

– Yksi tapaus oli sellainen, että kissalta oli leikkautunut tai leikattu molemmat takajalat ja häntä. Sitten on tapaus, joka ei ole välttämättä niin tahallinen. Kissanpentu oli valjaissa päässyt irti ja kasvanut aikuiseksi. Kissa oli kasvanut valjaiden sisällä ja oli osin mädäntynyt. Kissa jäi kyllä henkiin, Lindqvist sanoo.

Kissaviha näkyy Lindqvistin mukaan myös siinä, että kissoja ammutaan.

– Siihen liittyy sellainen väärinkäsitys, että kissa olisi lainsuojaton. Se ei pidä paikkaansa. Kissa joka on jonkun omistuksessa, tulisi toimittaa löytöeläintaloon.

Ilmoituksia tulee kesäaikaan myös koirista. Esimerkiksi tällä viikolla yksi SEY:n neuvoja oli saanut ilmoituksen, jonka mukaan julkisella paikalla koiranomistaja oli kantanut koiraansa kaulapannasta ja hännästä, sekä potkinut tätä. Ilmoituksia tulee kesäaikaan myös siitä, että koiria pidetään kuumana päivänä autossa ja lasitetulla parvekkeella.

Ilmoitukset luonnonvaraisten eläinten kaltoinkohteluista harvinaisia

Helsingin poliisilaitoksen alueella on tehty kuluvan vuoden aikana yhteensä 35 ilmoitusta epäillystä eläinsuojelurikoksesta. Näistä kolme on liittynyt luonnonvaraisiin eläimiin. Siilitapauksen lisäksi ilmoitukset ovat koskeneet lintuja. Yhden ilmoituksen mukaan ilotulitteita on heitetty sorsaparven sekaan ja toisen ilmoituksen mukaan valkoposkihanhi on löytynyt elävänä muovipussista.

Sisä-Suomen poliisilaitoksen tietoon on tullut kuluvan vuoden aikana yhteensä 55 ilmoitusta epäillystä eläinsuojelurikoksesta. Näistä kaksi on koskenut luonnonvaraisia eläimiä. Toisessa tapauksessa ilmoittajan mielestä kalastettuja kaloja oli säilytetty epäasiallisesti eikä niitä oltu lopetettu tarpeeksi pian. Toisen ilmoituksen mukaan oravaa oli ammuttu ilma-aseella.

SEY:n vs. toiminnanjohtajan Lindqvistin mukaan raakoja luonnonvaraisiin eläimiin kohdistuvia eläinrääkkäystapauksia tulee SEY:n tietoon harvoin, arviolta ehkä kymmenen tapausta vuodessa. Toisaalta on vaikea arvioida, kuinka moni tapauksista jää piiloon, jos tapauksilla ei ole silminnäkijöitä.

Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto ry eli SEY on joka puolella Suomea toimivien eläinsuojelyhdistysten kattoliitto. Liitto toimii pääosin vapaaehtoisvoimin ja sillä on yli 80 vapaaehtoista eläinsuojeluneuvojaa ympäri Suomea. SEY ei ole eläinsuojelua valvova viranomainen, vaan se antaa neuvontaa ja auttaa eläintensuojelussa.

VHS toi Hollywoodin kotisohville ja muuttui sitten kulttuurihistoriaksi – nauhureiden valmistus loppuu

Videokasetteja hyllyssä.

Viime viikolla Funai Electrics ilmoitti valmistavansa tässä kuussa viimeiset VHS-nauhurit. Historiaan lähtemättömästi jälkensä jättänyt VHS ei silti vielä hetkeen ole häviämässä.

Videokasetteja hyllyssä.

Jos video tuhosi radiotähden, niin DVD romutti VHS:n. Kulta-aikanaan japanilainen Funai Electrics myi vuodessa jopa 15 miljoonaa nauhuria. Viime vuonna enää 750 000 kappaletta. Myyntimäärien lasku teki lopulta osien valmistuksesta liian kallista.

Kun Funai lopettaa nauhureiden valmistamisen, laitteet jäävät kirpputorilöydöiksi. Pitkäaikainen kilpailija Panasonic jätti leikin sikseen muutama vuosi sitten. VHS:n kehittänyt JVC ilmoitti lopettavansa nauhureiden valmistasen jo vuonna 2008.

JVC debytoi VHS-nauhureiden kanssa vuonna 1976. Kilpailijoitakin riitti, kun Betamax- ja Video 2000 -formaateille haluttiin markkinasiivut. Vaikka Betamaxin kuvanlaatu on parempi kuin VHS:n, VHS-kasetit olivat halvempia ja mahdollistivat pidemmän tallennusajan.

Lopulta VHS veti pidemmän korren ja valtasi olohuoneet ympäri maailmaa 1970- ja 1980-lukujen vaihteessa.

Massojen suosiosta marginaaliin

Kodin viihde-elektroniikkaa VHS ehti dominoida yli kaksi vuosikymmentä. Se on pidempään kuin mitä DVD:n valtakausi ennen suoratoistopalveluita kesti. Menestyksensä huipulla VHS-elokuvat saavuttivat huikeita myyntilukuja.

Vuonna 1994 ilmestynyttä Disney-klassikko Leijonakuningastasta on myyty maailmanlaajuisesti yli 30 miljoonaa VHS-kappaletta. Elokuva on tiettävästi myös Suomen myydyin VHS-tallenne 203 000 myydyllä kopiolla.

Siirryttäessä uudelle vuosituhannelle, kuvanlaadultaan paremmat DVD-levyt alkoivat syrjäyttää VHS-kasetteja. Sony kehitti DVD-soittimen jo vuonna 1994, mutta laitteiden kovat hinnat auttoivat VHS:ää pitämään pintansa aina 2000-luvun alkupuolelle saakka.

Titteliä viimeisen suuren Hollywood-tuotannon VHS-julkaisusta ojennetaan usein vuonna 2005 ilmestyneelle A History of Violence -elokuvalle. Täyttä yhteisymmärrystä asiasta ei ole. Osa on sitä mieltä, että kunnia kuuluisi Disneyn Autot-elokuvalle.

Olohuoneen tähdestä arkistoon

Vaikka VHS-nauhurit ovat jäämässä historiaan, ne ovat myös jättäneet siihen pysyvästi oman jälkensä. Ohjelmien nauhoittaminen ja katsominen silloin, kun itselle parhaiten sopi, mullisti tapaa, jolla aikaa television edessä käytettiin.

VHS-kasettien myötä videovuokraamoja alettiin perustaa ja pienen budjetin genre-elokuvat alkoivat levitä. Myös sensuurin kieltämät underground-elokuvat levisivät Suomessa harrastajalta toiselle juuri VHS-kaseteilla ennen kuin sensuurijärjestelmä tuli tiensä päähän vuonna 2001.

Entenkin genre-elokuvien osalta historiaan mahtuu lukuisia filmejä, joita on julkaistu ainoastaan VHS-muodossa. Yhdysvalloissa Yalen yliopisto reagoi tilanteeseen keräämällä kirjastoonsa liki 3000 kauhu- ja eksploitaatioelokuvaa. Yliopiston mukaan nauhoilla on merkittävää kulttuurihistoriallista arvoa.

Suomessa Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI) on arkistoinut videokokoelmaansa noin 16 000 VHS-elokuvaa. Hiljattain digitalisoitu videokokoelma kattaa genrejä laidasta laitaan aina opetusvideoista Hollywoodin menestyselokuviin.

Tallenteita KAVI:lle on tullut vuonna 1981 voimaan astuneen ja sittemmin jo korvatun vapaakappalelain nojalla. Laki velvoitti videotallenteiden valmistajia, maahantuojia ja levittäjiä luovuttamaan tallenteistaan vapaakappaleen.

Keräilijöiden silmäterä

Uhanalaisina olleet formaatit ovat toisinaan onnistuneet tekemään paluun kuluttajien ostoskoreihin. Esimerkiksi vinyylilevyjen myynti on ollut nousujohteista jo useamman vuoden.

Samaa ei kuitenkaan povata VHS:lle. Toisin kuin vinyylin, VHS:n formaatti ei ole laadullisesti yhtä hyvä ja nauha on herkkä kulumaan käytössä. Toisaalta keräilijöiden käsissä VHS-kasetit ovat haluttua tavaraa. Muun muassa Amazon.com-verkkokaupassa VHS-nimikkeelle löytyy reippaasti yli 200 000 osumaa.

Himotuimpia kasetteja ovat muun muassa Disney-klassikoiden rajoitetut julkaisupainokset, genre-elokuvat ja tv-sarjojen kokonaiset tuotantokaudet. Harvinaisimmista elokuvista ollaan valmiita pulittamaan jopa useita satoja euroja.

Keräilijöiden lisäksi VHS-nauhat ovat olleet käytössä askartelijoiden parissa. Esimerkiksi VHS-kasetin kotelosta voi tehdä kätevän lahjapaketin.

Tervetuloa avaruuslaivaan: Apollo 11:sta valmistui virtuaalimalli verkkoon

Columbia-moduuli

3D-malli ihmiskunnan ensimmäisestä kuualuksesta on alallaan yksi kaikkien aikojen yksityiskohtaisimpia. Siitä näkyvät tarkalleen muun muassa ohjauslaitteet ja astronauttien seinäkirjoitukset.

Columbia-moduuli

Yhdysvaltalainen Smithsonian-instituutti on tehnyt internetiin kaikkien saataville kolmiulotteisen mallin Apollo 11 -avaruusaluksen komentomoduulista, jonka sisällä ensimmäiset ihmiset tekivät matkan Kuuhun 47 vuotta sitten. Tästä linkistä pääset pyörittämään Columbia-moduulia sekä ulkoa että sisältä.

3D-malli on alallaan yksi kaikkien aikojen yksityiskohtaisimpia. Sitä varten moduulista otettiin lähes tuhat miljardia eli miltei biljoona mittaa seitsemällä skannerilla. Lisäksi otettiin tuhansia valokuvia.

Valmistunut näkymä on uusi jopa useimmille Smithsonian-instituutissa lento- ja avaruusmuseossa työskenteleville, sillä moduulin luukku on avattu vain muutamia kertoja sen jälkeen, kun moduuli saatiin Smithsonian ilmailu- ja avaruusmuseon kokoelmiin 1970-luvulla. Sisällä on päässyt ani harva.

Mallissa näkyvät pienetkin yksityiskohdat, niin instrumentit kuin astronauttien seinään piirustama kalenteri, josta he ruksasivat kuluneet lentopäivät yksi kerrallaan.

Yhdestä seinäluukusta on luettavista myös käsin kirjoitettu varoitus "haisevasta jätteestä" luukun takana. Astronautit myös kirjoittivat instrumenttien viereen, mitä niillä piti tehdä, kun Kuuhun laskeutuminen oli käsillä. 

Eagle laskeutui, Columbia palasi

Kolme astronautti taittoivat matkan Kuun kiertoradalle ja takaisin tilassa, jota oli vain henkilöauton verran: korkeutta 3,2 metriä ja ympärysmittaa laajimmassa kohdassa 3,9 metriä.

Columbia ja sen kapteeni Michael Collins jäivät kiertämään Kuuta, kun Neil Armstrong ja Edwin "Buzz" Aldrin siirtyivät Eagle-moduuliin ja laskeutuivat Kuun kamaralle. Eagle jäi sille tielleen, ja myös pieni huoltomoduuli jätettiin matkan varrelle; vain Columbia palasi Maahan.

Smithsonianin kokoelmissa on itse moduulin lisäksi 400 esinettä ihmiskunnan ensimmäiseltä kuumatkalta, niin teknisiä tarvikkeita kuin muun muassa astronauttien puvut ja jäljelle jääneitä avaruusruoan pakkauksia, muun muassa pikkuleipiä, suklaavanukasta ja persikoita. 

Jättimäinen mekaaninen kaivosmies juhlistaa Cornwallin kulttuuriperintöä – video

Ihmiset ohjaavat köysillä suurta mekaanista nukkea.

Mekaaninen nukke on seistessään yli kaksi kertaa kaksikerroksisen bussin korkuinen. Se kiertää läpi Cornwallin perinteisen kaivosalueen juhlistaen alueen kulttuuriperintöä ja kaivosteollisuuden historiaa.

Ihmiset ohjaavat köysillä suurta mekaanista nukkea.

Jättimäinen kaivosmiesnukke paljastettiin maanantaina Tavistockin kaupungissa Lounais-Englannissa, kertoo muun muassa BBC. 10 metriä korkea nukke juhlistaa Cornwallin kaivosalueen 10-vuotismerkkipäivää UNESCO:n maailmaperintökohdelistalla.

Metallinen nukke kiertää seuraavaksi maailmanperintökohdealuetta ja pysähtyy matkallaan alueen eri kohteissa. Se saapuu matkan päätepisteeseen Länsi-Cornwalliin 6. elokuuta. Matkaa kahden viikon aikana kertyy lähes 210 kilometriä. Nuken osat liikkuvat mekaanisten laitteiden ja useiden "nukkemestareiden" avulla.

Nukke on saanut nimen Man Engine, eli Mieskone. Se on peräisin laitteesta, jolla aikoinaan siirrettiin kaivosmiehiä kaivoksen kerroksista toiseen.

"Ryömiessään" nukke on 4,5 metrin korkuinen, eli noin kaksikerroksisen bussin korkuinen. Seistessään Britannian suurimmaksi mainittu mekaaninen nukke on 10 metrin korkuinen. Sitä tukevan ja kuljettavan traktorin kanssa nukke painaa 40 tonnia. Maanantaina nuken paljastamista seuraamaan oli saapunut satoja ihmisiä.

– Se on ilmiömäinen. Kuulin sen olevan usean kaksikerroksisen bussin korkuinen, mutta en oikein osannut ajatella, miten korkea se olisi. Mutta katsokaa nyt, se on korkeampi kuin tuo talo, sanoi eräs nuken paljastusta seuraamaan saapunut nainen BBC:lle.

"Nyt tämä hullu ajatus on todella olemassa"

Nuken ideoi Golden Tree Productions -kulttuurituotantoyhtiön perustaja Will Coleman. Yhtiö tuottaa kulttuuritapahtumia, jotka juhlistavat Cornwallin paikallista kulttuuriperintöä.

Nukke pidettiin tarkasti salassa sen paljastukseen saakka ja se jopa valmistettiin salaisessa paikassa. Coleman sanoi, että nuken valmistuminen on suuri helpotus.

– Helpotuksen tunne on ylivoimainen – että tämä hullu ajatus on nyt todella olemassa käytännössä, Coleman sanoi.

Nukke pääsee ehkä myös maailmankiertueelle

Colemanin mukaan projekti on ollut tärkeä paitsi hänelle itselleen, myös koko alueen yhteisölle.

– Tällä hetkellä cornwallilaisessa kulttuurin, historian ja identiteetin tunnustamisessa on meneillään tietynlainen renessanssi ja me haluamme varmistaa, että se ei vain jumitu menneisyyteen, vaan myös katsoo eteenpäin, Coleman sanoi.

Nuken matkan yhteydessä järjestetään myös erilaisia teatteritapahtumia, joilla juhlitaan paikallista kaivosperintöä sekä kaivosmiesten elämää ja uhrauksia.

Tapahtumiin odotetaan jopa yli 50 000 osallistujaa. Projektin tiimoilta on järjestetty myös lukuisia työpajoja koululaisryhmille.

Nuken valmistanut yhtiö toivoo, että tulevina vuosina Man Engine voisi kiertää myös muualla maailmassa, esimerkiksi Australiassa, Yhdysvalloissa ja Espanjassa.

Anttilassa alkaa konkurssi-ale – "Katsotaan miten myynti etenee"

Antila Hämeenlinnan kauppakeskus Goodmanissa.

Anttilan konkurssipesässä pyritään saamaan varastot tyhjiksi. Lisää tavaraa ei enää hankita.

Antila Hämeenlinnan kauppakeskus Goodmanissa.

Tavarataloyhtiö Anttila aloittaa keskiviikkona alennusmyynnit konkurssiloppuunmyynnin vauhdittamiseksi. Yhtiö kertoo Facebook-sivuillaan 20-80 prosentin alennuksista Anttila-tavarataloissa.

Yhtiön konkurssipesää hoitava Mikko Tiilikka asianajotoimisto Krogerukselta kertoo, ettei päätöstä loppuunmyynnin kestosta ole vielä tehty.

– Tilannetta seurataan raportointivälineiden avulla ihan päivätasolla ja katsotaan, miten myynti etenee, Tiilikka sanoo.

Tiilikka korostaa, että loppuunmyynti on ollut jo käynnissä. Nyt muuttuvat vain alennusprosentit.

– Ei muuta kuin tervetuloa ostoksille. Parhaat tavarat viedään päältä, kuten aina näissä on käynyt. Lisää tavaraa ei yhtiölle enää osteta.

Anttila asetettiin konkurssiin viikko sitten.

Seksuaalirikoksia ilmoitettiin alkuvuonna Helsingissä selvästi aiempaa enemmän – Poliisi: taustalla julkinen keskustelu

Masennuskuvitus.

Seksuaalirikoksista ilmoitetaan nykyisin poliisille aiempaa matalammalla kynnyksellä, mutta silti moni tapaus ei päädy koskaan tilastoihin ja tekijä edesvastuuseen. Ilmoitusten perusteella ulkomaalaisten osuus seksuaalirikosten epäiltynä tekijänä on noussut huomattavasti.

Masennuskuvitus.

Raiskauksista ja seksuaalisista ahdisteluista tehdään yhä enemmän ilmoituksia poliisille Helsingissä.

Poliisin tilastojen mukaan vuoden alkupuoliskolla ilmoituksia sekä raiskauksista että seksuaalisesta ahdistelusta on tullut useita kymmeniä enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Raiskausilmoituksia on ollut tänä vuonna 115, mikä on 45 tapausta enemmän kuin vuosi aikaisemmin. Seksuaalisia ahdisteluja kirjattiin tilastoihin 71, siinä missä luku oli vuosi sitten 18.

Komisario Teemu Kruskopfin mukaan ihmisten kynnys ilmoittaa seksuaalisesta ahdistelusta viranomaisille on laskenut. Uudenvuoden yönä Kölnissä Saksassa runsaasti mediahuomiota herättäneiden ahdistelutapausten ansiosta yhä useampi ahdistelu tulee Suomessakin poliisin tietoon asti, Kruskopf sanoo.

– Ahdistelutapauksien saama julkisuus näkyy tilastoissa. Poliisi on myös itse tiedottanut, että ihmiset tulisivat ilmoittamaan kokemastaan seksuaalisesta ahdistelusta.

Kruskopf muistuttaa, että kyse on myös piilorikollisuudesta, eli siitä, että suuri osa rikoksista ei kantaudu koskaan poliisille asti.

– Paljon jää varmasti raportoimatta syystä tai toisesta. Määriä on vaikea lähteä arvioimaan.

Ulkomaalaisten osuus ilmoituksissa lähes tuplaantunut vuodessa

Kaikkien Helsingissä ilmoitettujen seksuaalirikosten määrä on noussut 30 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta.

Ulkomaalaisten epäiltyjen osuus kaikista seksuaalirikosilmoituksista oli tammi–kesäkuun aikana 43,9 prosenttia. Vuoden takainen luku oli 24 prosenttia.

– Näiden tilastojen perusteella ei ole mahdollista sanoa, kuinka kauan henkilöt ovat olleet maassa, eli emme tiedä, millainen osuus esimerkiksi turvapaikanhakijoilla on tilastossa, Kruskopf sanoo.

Joulukuussa 2015 Helsingissä oli poliisin mukaan niin sanottu puskaraiskauspiikki. Poliisin mukaan myöhemmät tilastot eivät anna tilanteesta enää yhtä selvää kuvaa.

– Ei ole mahdollista vetää johtopäätöstä, että puskaraiskauksissa olisi vieläkin piikki, Kruskopf selventää.

Tehostettu automaattivalvonta puree

Tilastojen mukaan kaikkien Helsingin poliisin tietoon tulleiden rikoksien määrä on noussut reilulla yhdeksällä prosentilla verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan.

Ylikomisario Pekka Höök kertoo, että rikollisuuden määrä ei ole vuodessa varsinaisesti noussut näin voimakkaasti. Lukujen taustalla on etenkin liikenteen automaattivalvonnan tehostaminen, jonka ansiosta tien päällä tapahtuneet rikkeet tulevat helpommin poliisin tietoon.

– Rikollisuus ei niinkään ole välttämättä lisääntynyt, vaan se on tullut paremmin näkyväksi. Tilastoissa on aina muuttuvia tekijöitä, mutta kyllä tällainen johtopäätös on mahdollista tehdä, Höök kommentoi.

Kameratolppien eli peltipoliisien ja automaattivalvonta-autojen ansiosta entistä useampi kaasukalja on saanut kevään aikana kotiinsa ainakin huomautuksen.

Yksittäisistä liikennerikoksista eniten lisääntyivät kulkuneuvon kuljettamiset oikeudetta. Rattijuopumusten kokonaismäärä kasvoi lähes kuudella prosentilla.

Helsingin liikenteessä ei tapahtunut yhtään kuolemaan johtanutta liikenneonnettomuutta tammi–kesäkuun aikana. Viime vuoden ensimmäiset kuusi kuukautta vaativat viisi kuolonuhria.

Nettipetokseen törmää yhä useampi

Petosrikokset ovat tyypillisimmillään internetissä tapahtuvia myynti- ja tilauspetoksia. Ilmoitukset petosrikoksista ovat kasvaneet tänä vuonna 30 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna.

Kevään aikana murtoilmoituksia oli 36 enemmän kuin keväällä 2015. Poliisi kertoo, että iso osa asuntomurroista on niin sanottujen liikkuvien rikollisryhmien tekemiä. Siinä missä asuntomurrot lisääntyivät, ilmoituksia taskuvarkauksista oli 724 vähemmän kuin vuosi sitten samaan aikaan, jolloin pitkäkyntisen ilmoitettiin vieneen omaisuutta 3 350 ihmiseltä Helsingissä.

– Meillä on siviilivaatteissa työskenteleviä poliiseja partioimassa alueilla, joissa taskuvarkauksia yleensä tehdään. Teemme myös tiiviisti yhteistyötä kaupungin, Helsingin seudun liikenteen ja yksityisen sektorin toimijoiden kanssa. Näillä keinoin taskuvarkauksien määrää on saatu vähennettyä, rikosylikomisario Kari Niinimäki toteaa.

Mahmoud ja Abed lähettävät perheensä Isisin terrorisoimaan Pohjois-Syyriaan – "se on ainoa keino saada heidät Suomeen"

Kahden henkilön kädet karttakirjan päällä.

Syyrialaisten perheenyhdistämisen esteeksi on muodostunut pääsy Suomen suurlähetystöön Ankaraan, jonne on pakolaisten mukaan mahdotonta saada Turkilta viisumia. Ylen haastattelemat pakolaiset kertovat perheidensä yrittävän matkaa ilman viisumeita, Isisin terrorisoiman Pohjois-Syyrian kautta.

Kahden henkilön kädet karttakirjan päällä.

Mahmoud ja Abed jättivät sisällissodan runteleman Syyrian yli vuosi sitten. He saivat Suomesta turvapaikat, mutta rauhasta ei ole tietoakaan. Vaimot ja lapset ovat edelleen Damaskoksessa eikä perheenyhdistämisprosessia ei ole saatu edes aloitettua.

– Puoleentoista vuoteen en ole nähnyt tyttäriäni enkä vaimoani. Pakenin kuolemaa, että voisin tarjota heille hyvän elämän ja koulutuksen. Syyriassa en kuollut, mutta tänne kuolen, jos en saa heitä luokseni, sanoo Abed.

Miesten perheenyhdistämisprosessien edessä ei ole yhtäkään lain asettamaa estettä. He ovat saaneet turvapaikat viime vuonna, joten heinäkuussa voimaan tullut perheenkokoajien toimeentulovaatimus ei koske heitä.

Perheiden Suomeen saamiseksi pitää kuitenkin ylittää melkoinen esterata. Ensin olisi päästävä Syyriasta Turkin Ankaraan. Siellä on Suomen ainoa suurlähetystö, josta syyrialaiset voivat käynnistää perheenyhdistämisprosessinsa.

Syyrialaisten mukaan viisumien saaminen Turkkiin ei ole vaikeaa, vaan "mahdotonta".

– Vaimoni on jo kaksi kertaa yrittänyt hakea viisumia Libanonista. Ja kaksi kertaa hänelle ei ole myönnetty sitä, ilman perusteita. Pyysin uutta aikaa, mutta se annettiin kahdeksan kuukauden päähän. Mitä voin tehdä, kysyy Mahmoud.

Jostain molemmat ovat kuitenkin kiitollisia: Siitä, etteivät ottaneet perheitään mukaan pakomatkalleen Suomeen.

– Minä kutsun sitä matkaa kuoleman matkaksi, sanoo Abed.

Perheet suunnittelevat matkaa Isis-alueen halki – "En keksi muuta keinoa"

Nyt perheet suunnittelevat matkaa Turkkiin ilman viisumia. Se tarkoittaa rajan ylittämistä maitse halki äärimmäisen vaarallisen Pohjois-Syyrian, jota Isis terrorisoi.

– Tiedän, että se on vaarallista. Tiedän Suomessa asuvan pakolaisen, jonka perhe ylitti rajan tällä tavalla, ja hän oli hermoraunio viikkojen ajan. Mutta minun pitää tehdä jotain tulevaisuutemme eteen. En keksi muutakaan keinoa, Mahmoud sanoo.

Mahmoudin ja Abedin ongelmat eivät ole ainutlaatuisia. Suomi – Syyria -ystävyysseuran koordinaattori Imad Alkhattib kertoo, että he ovat viime kuukausina alkaneet saada yhteydenottoja neuvottomilta syyrialaisilta.

– Meillä on nyt neljäntoista syyrialaisen nimet, joilla on sama ongelma kuin heillä, Alkhattib sanoo.

Yksi heistä istui parhaillaan järjestön Alkhattibin toimistossa. Omar Janbourah kertoo vaimonsa saaneen seuraavan ajan Turkin Libanonin edustustoon puolen vuoden päähän.

– Olen perunut jo kolme tapaamista Suomen Turkin suurlähetystön kanssa. Aika kuluu, mutta minulla ja perheelläni ei ole tulevaisuutta niin kauan kun emme ole yhdessä, Janbourah sanoo.

Vielä viime vuonna syyrialaiset saattoivat kulkea Turkkiin vapaasti. Turkki otti syyrialaisia koskevan viisumivaatimuksen käyttöön osin EU:n vaatimuksesta tammikuussa.

Lähi-idän rajat näyttävät sulkeutuvan, kertoo ihmisoikeuksia tarkkailevan UNHCR:n tiedottaja Anders Aalbu.

– Rajavalvonta Syyrian ja Turkin välillä on tiukentunut. Paikallisten työntekijöidemme mukaan viisumin saaminen Turkkiin on hyvin vaikeaa. Tiedämme myös, että laittomia rajanylityksiä tapahtuu, Aalbu sanoo.

Yle ei tavoittanut Turkin viranomaisia kommentoimaan syyrialaisten esittämiä väitteitä viisumiongelmista.

Perheenyhdistäminen Libanonista ei onnistu – "vaatisi tahtoa ja kykyä"

Pakolaisten ongelmat pienenisivät jos perheenyhdistämisprosessin voisi aloittaa jossain muualla kuin Turkissa, esimerkiksi Suomen Libanonin edustustossa Beirutissa. Se ei kuitenkaan noin vain onnistu, vastaa ulkoministeriön kansalaispalvelupäällikkö Pasi Tuominen.

– Siihen vaadittaisiin paitsi tahtoa ja kykyä. Se tarkoittaa tietysti rahaa, mutta myös sitä että olisi tilat jossa toimia, ja että olisi toimivat tietoliikenneyhteydet. Ulkoministeriöllä ei ole rajattomia resursseja, Tuominen sanoo.

Pakolaiset eivät hyväksy perustelua.

– En voi hyväksyä tätä vastausta. Tulin Suomeen, enkä Afrikkaan. Tämä on sivistynyt teollisuusvaltio, ei tämä voi olla rahasta kiinni, kommentoi Mahmoud.

– Mitä tuohon vastaisi? Kysymys on heidän elämästään, ja toisaalta meidän prosesseista. Molempia koitetaan hoitaa parhaalla mahdollisella tavalla, Tuominen vastaa.

Tuominen on kuitenkin kuullut viisumiongelmista.

– Olemme kuulleet että kaikki eivät saa Turkkiin viisumia. Mutta tietojemme mukaan antamiamme ohjeita (hakemuksen tekoon) ei ole aina noudatettu, tai viisumeita ole haettu ajoissa. 

Mahmoud ja Abed kertovat noudattaneensa ohjeita prikulleen.

– Tarvitsemme yksilöidyt tiedot tällaisesta tapauksesta jotta voimme tiedustella turkkilaisilta miksi viisumihakemus on hylätty. Sellaista meillä ei ole vielä tiedossa, Tuominen vastaa.

Turkkiin saapuminen ilman lupaa on Tuomisen mukaan kuitenkin huono idea.

– Jotta oleskelulupahakemus Suomeen voidaan jättää, maassa pitää oleskella laillisesti. Lisäksi on mahdollista, että turkkilaiset eivät päästä laittomasti oleskelevia maasta pois.

Mitä vastaisitte niille, jotka toivovat teidän palaavan Syyriaan?

Vaikuttaa siltä, että syyrialaispakolaiset saavat vielä odottaa perheitään. Mahmoudin mukaan elämä Suomessa ei voi alkaa, ennen kuin perheet ovat jälleen yhdessä.

– Et voi kuvitella miltä tämä tuntuu olla turvassa, kun perhe on sodan keskellä. Elämälläni ei ole arvoa ilman heitä, sanoo Mahmoud.

Jotkut Suomessa olisivat tyytyväisiä siihen, että perheenne pysyisivät erillään ja tekin palaisitte Syyriaan. Mitä vastaisitte heille?

– He eivät ole eläneet elämäämme Syyriassa ja toivon, etteivät he koskaan joudukaan. Jos he olisivat kokeneet saman kuin me, he eivät ajattelisi näin, uskoo Abed.

"Mahmoudin" ja "Abedin" nimet on muutettu. Miehet eivät uskalla puhua kasvoillaan ja oikeilla nimillään, sillä he pelkäävät julkisuuden saattavan Syyriassa olevat perheenjäsenet vaaraan. Lue Mahmoudista kertova aiempi juttu täältä.

Hae lisää

Tervetuloa Ylen mobiiliuutisiin!

Kokeilemme palvelun avulla millainen käyttöliittymä sopisi parhaiten uutisten, urheilun ja sään seuraamiseen mobiilikäytössä.

Otamme mielellämme vastaan palautettasi siitä, mikä palvelussa toimii jo hyvin ja mitä mielestäsi voisi vielä kehittää.

Liitä mukaan päätelaitteesi malli ja sähköpostiosoitteesi, jos tarvitset apua ongelmatilanteessa.

Lähetä palautetta:

Lähetä