Todistajan henkilöllisyys voidaan pian salata

Anonyymi todistaminen olisi mahdollista esimerkiksi henkirikoksia, törkeää huumekauppaa, ihmiskauppaa ja törkeää paritusta koskevissa jutuissa. Hallitus hyväksyi tänään asiaa koskevan lakiesityksen.

Todistajan henkilöllisyys voidaan jatkossa salata eräiden vakavien rikosten käsittelyssä. Hallituksen tänään hyväksymän lakiesityksen mukaan anonyymi todistaminen olisi mahdollista silloin, jos käsiteltävänä olevan rikoksen enimmäisrangaistus on vähintään kahdeksan vuotta, ja jos henkilöllisyyden salaaminen on todistajan tai hänen läheisensä suojaamiseksi välttämätöntä. Käytäntö voisi siis olla mahdollinen esimerkiksi henkirikoksia, törkeää huumekauppaa tai törkeää ihmiskauppaa koskevissa tapauksissa.

Lisäksi todistajan henkilöllisyys voitaisiin salata ihmiskauppaa ja törkeää paritusta koskevissa jutuissa, joista enimmäisrangaistus on kuusi vuotta.

Anonyymissä todistamisessa todistajan nimi ja yhteystiedot voidaan jättää ilmioittamatta ja häntä voidaan kuulla esimerkiksi videoyhteyden välityksellä, sermin takaa tai syytetyn läsnä olematta. Lisäksi hänen äänensä voidaan muuttaa. Käsittely tapahtuisi suljetuin ovin ja aineisto salattaisiin 60 vuodeksi.

Lakiesitys menee seuraavaksi eduskunnan käsiteltäväksi.

Putin uhkaa Kiovaa seurauksilla Itä-Ukrainan tapahtumista

Vladimir Putin.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoo, että armeijan käyttämisellä Itä-Ukrainassa on seuraamuksia.

Vladimir Putin.

Venäjän presidentti Vladimir Putin uhkaa Ukrainaa seurauksilla, jos maan nykyhallinto on käyttänyt armeijaa omia kansalaisiaan vastaan. Putinin mukaan armeijan käyttäminen Itä-Ukrainassa on erittäin vakava rikos ukrainalaisia vastaan.

Ukrainan sisäministeriön mukaan Ukrainan hallituksen joukot ovat surmanneet ainakin viisi Venäjä-mielistä separatistia Slovjanskin kaupungissa. Putin pitää Ukrainan toimia maan itäosissa rangaistustoimina.

Televisioidussa puheessaan Putin kutsui Ukrainan nykyhallintoa juntaksi.

Putin otti kantaa myös Ukrainan kriisistä johtuviin pakotteisiin sanomalla, että ne ovat haitaksi kaikille ja heikentävät koko maailman taloutta. Hän kuitenkin totesi, ettei pakotteet aiheuta vakavaa vahinkoa Venäjälle.

Vapaaehtoista ruotsia vaativa kansalaisaloite eduskuntaan

Eero Heinäluoma

Aloitteen on allekirjoittanut reilut 62 000 ihmistä. Se luovutettiin eduskunnan puhemiehelle Eero Heinäluomalle torstaina.

Eero Heinäluoma

Kansalaisaloite vapaaehtoisesta ruotsista on luovutettu eduskuntaan. Aloitteen on allekirjoittanut reilut 62 000 ihmistä.

– Ruotsin pakollisuus on pois muiden kielten opiskelusta, ja se ei ole edes hyödyllinen useimmille opiskelijoille. Suomi on pitkällä aikavälillä kärsinyt huonosta kielitaidosta, ja kärsii jatkossakin, mikäli kielivalinnaisuutta ei lisätä, väittää Vapaa Kielivalinta ry:n puheenjohtaja Ilmari Rostila.

Kansalaisaloitteen avulla vähintään 50 000 äänioikeutettua voi tehdä eduskunnalle aloitteen lain säätämiseksi. Vapaa Kielivalinta ry luovutti aloitteen eduskunnan puhemies Eero Heinäluomalle (sd.).

Tilanne Itä-Ukrainassa kiristyy – Yle Uutiset seuraa tilannetta hetki hetkeltä

Kartta.

Ukrainan hallituksen joukot ovat aloittaneet Venäjä-mielisten separatistien hallussa olevien rakennusten ja alueiden takaisinvaltauksen. Kuolonuhreista on raportoitu.

Kartta.
 • 13.34

  Ukrainan sisäministeriön mukaan Ukrainan hallituksen joukot ovat surmanneet ainakin viisi Venäjä-mielistä separatistia Slovjanskin kaupungissa.

 • 13.36

  Uutistoimistot kertovat, että hallituksen joukot ovat myös tuhonneet kolme separatistien pystyttämää tarkastusasemaa.

 • 13.39

  Venäjän presidentti Vladimir Putin toteaa, että "mikäli Kiova on todella käyttänyt sotilaallista voimaa siviilejä vastaan, niin kyseessä on vakava Ukrainan omaan kansaan kohdistuva rikos".

 • 13.41

  Putinin mukaan "Ukrainan hallituksen siviileihin kohdistamilla iskuilla tulee olemaan seurauksia hyökkäyspäätöksen tehneille henkilöille Kiovassa, sekä Venäjän ja Ukrainan välisille suhteille".

 • 13.45

  Aiemmin torstaina Ukrainan sisäministeri kertoi, että maan joukot ovat vallanneet Venäjä-mielisiltä mielenosoittajilta takaisin Mariupolin kaupungintalon.

 • 13.50

  Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin mukaan Ukrainan kriisin ratkaisun avaimet ovat Kiovan käsissä, kertoo uutistoimisto Reuters.

 • 13.53

  – Yhdysvaltojen on käytettävä vaikutusvaltaansa, jotta Kiova panee Geneven sopimuksen täytäntöön, Lavrov toteaa.

 • 13.55

  Venäjän presidentti Vladimir Putin kutsui torstaina televisioidussa puheessaan Ukrainan nykyhallintoa juntaksi.

 • 13.59

  Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin mukaan Ukrainan levottomuudet ovat lännen syytä, ja Ukraina on pelinappula Venäjän-vastaisessa geopoliittisessa pelissä.

 • 14.06

  Itä-Ukrainan tapahtumat todistavat Putinin mukaan sen, että Venäjän viranomaisten päätös tukea Krimin niemimaan väestöä oli oikea, kertoo venäläinen radioasema Voice of Russia.

 • 14.15

  Silminnäkijöiden mukaan Ukrainan hallituksen joukot ovat vetäytyneet valtaamaltaan Venäjä-mielisten pystyttämältä tarkastusasemalta Slovjanskin kaupungissa, kertoo uutistoimisto Reuters. Separatistit ovat palanneet asemalle.

Tom of Finland -merkit ennakkomyyntiin – Kävijäryntäys kaatoi verkkokaupan

Tom of Finland -postimerkkiarkki.

Postin mukaan homoeroottiset merkit ovat saaneet poikkeuksellisen paljon kansainvälistä huomiota.

Tom of Finland -postimerkkiarkki.

Posti otti Tom of Finland -postimerkit ennakkomyyntiin torstaina laajan kansainvälisen kiinnostuksen vuoksi. Postimerkkejä voi tilata ennakkoon Postin verkkokaupasta.

Torstaina puolen päivän jälkeen verkkokauppaan ei päässyt lainkaan. Itellan viestinnästä kerrotaan, että palvelun kaatumisen syynä on suuri kävijämäärä.

Ennakkotilaajat saavat merkit kotiinsa heti ilmestymispäivän 8. syyskuuta jälkeen.

Merkkien ensipainosmäärä on kolmen merkin arkille tavanomainen 200 000 kappaletta.

Postin mukaan lukuisat asiakkaat eri maista ovat olleet kiinnostuneita merkkien ostamisesta.

– Kansainvälisen huomion laajuus on ollut täysin poikkeuksellista, Postin kehitysjohtaja Markku Penttinen kertoo.

Taiteilija Touko Laaksosen piirroksiin perustuvat homoeroottiset postimerkit ovat saaneet osakseen runsaasti huomiota myös Suomessa.

Urpilainen sairastui - Svenska Yle ei huolinut sijaista studioon

Jutta Urpilainen

Ruotsinkielinen eurovaalitentti esitetään tänä iltana Yle Fem -kanavalla ilman SDP:n edustajaa.

Jutta Urpilainen

SDP ei ole lainkaan edustettuna Yle Fem -kanavan tämän illan vaalitentissä. Tentti on Ylen ensimmäinen eurovaalien puheenjohtajatentti.

Puheenjohtaja Jutta Urpilainen sairastui migreeniin ja joutui perumaan aamun ohjelmansa, mukaan lukien tentin nauhoituksen kello 11 alkaen. Urpilaisen avustajakunnasta kerrotaan, että SDP yritti tarjota Urpilaiselle tenttiin sijaista, mutta ruotsinkielinen Yle ei kelpuuttanut sijaisia.

Yle Fem -kanavan vaalitentin tuottaja Mattias Fagerholm perustelee SDP:n pois jättämistä Svenska Ylen johdon linjauksella, että tenttiin otetaan vain puheenjohtajat.

Fagerholmin mukaan sekä keskusta että kristillisdemokraatit olivat yrittäneet aiemmin vaihtaa puheenjohtajansa tilalle tenttiin toisen henkilön. Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ei ollut halunnut tulla keskusteluun, ja Päivi Räsäsellä ilmoitettiin olevan työeste.

Toimituksessa epäiltiin, että puolueet yrittivät vaihtaa puheenjohtajan tilalle sujuvampaa ruotsia puhuvan edustajan, vaikka tentissä saa vastata myös suomeksi. Koska toimitus kuitenkin linjasi, että tentti on vain puheenjohtajille, molempien puolueiden puheenjohtajat tulivat tenttiin.

Tuottajan mukaan tämän jälkeen ei voitu enää harkita SDP:n puheenjohtajan korvaamista jollakin toisella, vaikka kyseessä olikin sairastuminen.

Jopa viisi separatistia surmattu Slovjanskissa

Ukrainan erikoisjoukot.

Uutistoimistojen mukaan Ukrainan hallituksen joukot ovat tuhonneet myös Venäjä-mielisten separatistien tarkastuspisteitä.

Ukrainan erikoisjoukot.

Ukrainan sisäministeriön mukaan Ukrainan hallituksen joukot ovat surmanneet ainakin viisi Venäjä-mielistä separatistia Slovjanskin kaupungissa.

Uutistoimistot kertovat, että hallituksen joukot ovat myös tuhonneet kolme separatistien pystyttämää tarkastusasemaa.

Ministeriö kertoi tiedotteessaan, että "viisi terroristia on eliminoitu aseellisissa yhteenotoissa", joita käytiin tarkastusasemilla. Yhden Ukrainan armeijan joukkoihin kuuluvan henkilön kerrotaan haavoittuneen.

Ukrainan hallituksen mukaan käynnissä on terrorisminvastainen operaatio.

Aiemmin uutistoimisto AFP kertoi sairaalalähteisiin perustuen, että ainakin yksi ihminen on kuollut. Separatistien edustaja on kertonut Facebookissa, että kaksi ihmistä olisi saanut surmansa tarkastuspisteellä yöllä.

Ukrainan sisäministeriön mukaan hallituksen joukot ovat aiemmin torstaina vallanneet separatisteilta takaisin Mariupolin kaupungintalon. Separatistit ovat vahvistaneet menettäneensä rakennuksen.

Kysely: Sote-uudistus miellyttää korkeasti koulutettuja, pienituloiset tyytymättömiä

Puolet suomalaisista uskoo palvelujen saavutettavuuden heikkenevän sote-uudistuksen myötä. Sote-alueiden omaa verotusoikeutta ei kannata juuri kukaan.

Vain runsas neljännes suomalaisista on tyytyväisiä sote-ratkaisuun. Kunnallisalan kehittämissäätiö KAKS:n teettämän kyselyn mukaan 29 prosenttia suomalaisista on sote-uudistukseen tyytyväisiä. Uudistukseen tyytymättömiä on 21 prosenttia. Erityisesti sote-ratkaisun taakse asettuvat korkeasti koulutetut, ylemmät toimihenkilöt ja eläkeläiset, kun taas pienituloiset ja SAK:n jäsenet ovat ratkaisuun keskimääräistä tyytymättömämpiä.

Hallituspuolueet ja oppositio sopivat sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen toteutustavasta maaliskuussa. Sote-uudistuksessa erikoissairaanhoidosta sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä vastaa viisi erityisvastuualuetta.

Vain neljäsosa väestöstä uskoo palvelujen toimivuuden paranevan uudistuksen myötä. Joka toinen uskoo, että palvelujen saavutettavuus heikkenee. Vastaajista lähes 40 prosenttia ennakoi, että myös tarjolla olevien palvelujen määrässä tapahtuu heikennyksiä.

Yli 40 prosenttia arvoi, että sote-alueet ovat liian suuria järjestämään kaikki sosiaali- ja terveyspalvelut perustasosta aina vaativiin erityispalveluihin saakka.

KAKS:n kyselyn mukaan enemmistö suomalaisista on sitä mieltä, että valtionosuudet tulisi ohjata suoraan viidelle sote-alueelle. Sote-alueiden oma verotusoikeus saa kannatusta vain neljältä prosentilta vastanneista.

TNS Gallup Oy:n huhtikuussa toteuttamaan kyselyyn haastateltiin 1 202 suomalaista. Virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Ukrainan hallituksen joukkoja Slovjanskiin - ainakin yhden kerrotaan kuolleen

Naamioituneet miehet repivät Ukrainan vaakunan irti Slovjanskin hallintorakennuksen pääoven yläpuolelta.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Venäjä-mieliset separatistit ovat kehottaneet siviilejä poistumaan valtaamastaan kaupungintalosta. Aiemmin torstaina hallitus kertoi joukkojensa vallanneen takaisin Mariupolin kaupungintalon.

Naamioituneet miehet repivät Ukrainan vaakunan irti Slovjanskin hallintorakennuksen pääoven yläpuolelta.

Itä-Ukrainassa sijaitsevaan Slovjanskin kaupunkiin on tullut Ukrainan armeijan panssaroituja ajoneuvoja ja armeija on vallannut kapinallisten tarkastuspisteen kaupungin pohjoispuolella, kertovat uutistoimistot.

Uutistoimisto AFP:n sairaalalähteiden mukaan ainakin yksi ihminen on kuollut. Separatistien edustaja on kertonut Facebookissa, että kaksi ihmistä olisi saanut surmansa tarkastuspisteellä yöllä.

Uutistoimistojen mukaan tarkastuspisteelle ajoi useita hallituksen joukkojen panssaroituja ajoneuvoja, ja kapinalliset näyttävät hylänneen paikan. Reuters kertoo, että kapinalliset olivat sytyttäneet tarkastuspisteellä tuleen autonrenkaita luodakseen savuverhon, mutta puolen tunnin kuluessa paikka oli Ukrainan armeijan hallussa.

Reuters sanoo, ettei ammuskelua kuulunut, kun taas AFP kertoo ammuskelusta.

AFP:n mukaan useita panssaroituja ajoneuvoja on ajanut hylätyn katusulun ohi. Paikalla on myös helikopteri.

Kapinallisten edustaja kertoo AFP:lle, että he ovat kehottaneet siviilejä poistumaan valtaamastaan kaupungintalosta. Rakennusta puolustavat aseistetut miehet jäävät, separatistien edustaja sanoo AFP:lle.

Ukrainan joukot valtasivat Mariupolin kaupungintalon

Aiemmin torstaina Ukrainan sisäministeri kertoi, että maan joukot ovat vallanneet Venäjä-mielisiltä mielenosoittajilta takaisin Mariupolin kaupungintalon. AFP:n mukaan separatistit ovat vahvistaneet menettäneensä rakennuksen.

Mariupol ja Slovjanski ovat niiden kaupunkien joukossa, joissa Venäjä-mieliset mielenosoittajat ovat viime viikkoina vallanneet hallintorakennuksia.

Keskiviikkona Ukrainan sisäministeriö kertoi, että maan joukot ovat "vapauttaneet" Venäjä-mielisten separatistien hallussa olleen itäukrainalaisen Svjatogorskin kaupungin.

Uutistoimisto Reutersin mukaan aiemmin ei kuitenkaan ollut raportoitu, että pikkukaupungissa olisi ollut aseistautuneita joukkoja. Uutistoimisto AFP kertoi torstaina, että paikallisten asukkaiden mukaan kaupungissa ei ollut ollut kapinallisia.

Hallitus: Hyökkäys tukikohtaan torjuttiin

Ukrainan hallitus kertoi torstaina myös, että maan joukot torjuivat yöllä hyökkäyksen tukikohtaan Artemivskissa, joka sijaitsee Donetskin ja Slovjanskin kaupunkien välissä.

Avakovin mukaan yksi sotilas haavoittui. Virkaatekevän presidentin Oleksandr Turtšynovin mukaan hyökkääjät kärsivät merkittäviä tappioita.

Avakovin mukaan hyökkäykseen osallistui noin 70 ihmistä, puolustusministeriön mukaan lähes sata. Ministeriö sanoo, että separatistit avasivat tulen automaattiasein ja konekiväärein sekä käyttivät kranaatteja.

Uutistoimistojen mukaan Avakov ja sisäministeriö syyttävät hyökkäyksen johtamisesta venäläisiä sotilaita tai sotilasta.

Hallitusta vastustavat lähteet eivät ole vahvistaneet Artemivskin tapahtumia, AFP kertoo.

Älypuhelimet innostavat lukemaan kehitysmaissa

YK:n tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco selvitti, miten älypuhelimia käytetään lukulaitteina kehitysmaissa. Edulliset älypuhelimet antavat käyttäjilleen mahdollisuuden lukemiseen paikoissa, joissa kirjat ovat harvinaisia.

Älypuhelimien lisääntyminen on käynnistänyt kehitysmaissa "lukemisen vallankumouksen", kuvailee Unesco tuoreessa raportissaan. YK:n tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco toteaa halpojen älypuhelimien tarjoavan uuden, edullisen ja helpon portin lukemistoon.

Unesco selvitti yhteistyössä Nokian ja e-kirjoja köyhiin maihin jakavan Worldreader-palvelun kanssa, miten älypuhelimia käytetään lukemiseen kehitysmaissa. Tarkasteluun osallistui älypuhelimien käyttäjiä Etiopiasta, Ghanasta, Intiasta, Keniasta, Nigeriasta, Pakistanista ja Zimbabwesta. Näissä maissa keskimäärin joka viides lapsi ei osaa lukea. Aikuisten lukutaidottomuus on vieläkin suurempi.

Unescon selvitykseen osallistui yli 4 000 ihmistä.

Vastaajista 62 prosenttia kertoi lukemisen lisääntyneen älypuhelimen käytön myötä. Joka kolmas tutkimukseen osallistunut kertoi puolestaan lukevansa puhelimesta satuja lapsilleen. Yllätävä havainto oli se, että miehet lukivat naisia useammin satuja lapsille. Ongelmaksi muodostuu vain se, että lastenkirjojen tarjonta puhelimille on liian suppea.

Raportista selviää, että miehet käyttävät huomattavasti enemmän älypuhelimia kuin naiset. Naiset kuitenkin käyttävät huomattavasti enemmän aikaa älypuhelimelta lukemiseen kuin miehet. Naiset käyttivät kuukaudessa keskimäärin 207 minuuttia lukemiseen, kun miehet lukivat keskimäärin vain 33 minuuttia.

Älypuhelimien yleistyminen vaikuttaa myös lukemiseen suhtautumiseen. Jo ennestään lukemisesta nauttineen henkilöt lukivat älypuhelimien myötä enemmän, mutta myös lukemisestä vähemmän tykänneet innostuivat usein lukemisesta.

Nokian kännykkätehdas jää ulos Microsoft-kaupasta

Tällöin Nokia on tilanteessa, jossa se ei enää ole puhelinvalmistaja, mutta omistaa valtavan kännykkätehtaan Intiassa.

Nokian jättimäinen matkapuhelintehdas Intian Chennaissa ei siirry Microsoftille. Tällöin Nokia on tilanteessa, jossa se ei enää ole puhelinvalmistaja, mutta omistaa kännykkätehtaan. Microsoft-kauppa on saamassa sinettinsä huomenna perjantaina.

Chennain-tehdas jää ulos Microsoft-kaupasta Nokian ja Intian verottajan välisten sotkujen takia. Microsoft ilmoitti Nokian koko matkapuhelinyksikön ostamisesta viime syyskuussa 5,4 miljardin euron hintaan.

– Voin vahvistaa, että... tai on turvallista sanoa, että on olemassa erittäin suuri todennäköisyys, muotoilee Nokian tiedottaja Brett Young Yle Uutisille.

– Kaupathan lyödään lukkoon huomenna.

Tätä ennen kansainvälinen uutistoimisto Bloomberg oli saanut suoremman vahvistuksen Nokian Intian-tiedottajalta Poonam Kaulilta.

– Jätämme tehtaan pois [kaupasta] verotussyiden takia, hän sanoi.

Chennain-kännykkätehdas on Nokian suurimpia. Myydessään matkapuhelinliiketoiminnan Nokia keskittyy jatkossa tietoliikenneverkkoihin.

Nokian väliaikainen toimitusjohtaja Timo Ihamuotila kertoi viime viikolla Yle Uutisille mahdollisuuksista Chennain-tehtaan suhteen.

– Jos tämän kaupan toteuduttua tehdas ei siirtyisi Microsoftille, silloin tarkoituksenamme on tarjota jonkin aikaa palveluja Microsoftille, eli toimittaa puhelimia tältä tehtaalta, Ihamuotila sanoi.

Nokian mukaan Chennain tehtaan tiistaina esillä olleessa verokiistassa on kyse siitä, onko Nokia vienyt tehtaalta puhelimia ulkomaille kolmen vuoden aikana vuosina 2009–2011.  Intian verottajan mukaan vientiä ei ole tapahtunut. Verottaja katsoo, että Nokia on myynyt 275 miljoonaa puhelinta Intian eteläkärjessä sijaitsevassa Tamil Nadun osavaltiossa, joista olisi pitänyt maksaa arvonlisäveroa.

Vaadittu yhteissumma on noin 300 miljoonaa euroa. Nokia on kiistänyt Intian verottajan väitteet, vedoten muun muassa vientiasiakirjoihin.  

Keitele on Suomen yritysmyönteisin kunta – katso miten kotikuntasi pärjää

Kuntien julkiset hankinnat saavat kritiikkiä Suomen Yrittäjien tuoreessa kyselyssä. Maakuntakeskuksista Kajaani sai parhaan ja Kouvola heikoimman arvosanan elinkeinopolitiikastaan.

Yrittäjien mielestä kuntien elinkeinopolitiikassa on paljon kehitettävää. Kuntien elinkeinopolitiikka saa yrittäjiltä vain tyydyttävän kouluarvosanan eli 6,6 torstaina julkaistussa kyselyssä.

Tulokset käyvät ilmi pieniä ja keskisuuria yrityksiä edustavan Suomen Yrittäjien teettämästä Elinkeinopoliittinen mittaristo -raportista. Kyselyyn vastasi 4 356 yrittäjää.

Kunnista parhaan arvosanan eli 8,7 sai pohjoissavolainen Keitele. Suurten kaupunkien arvosanat olivat kyselyssä keskitasoa. Maakuntakeskuksista Kajaani (7,0) sai parhaan ja Kouvola (5,9) heikoimman arvosanan elinkeinopolitiikastaan.

Raportin mukaan yrittäjien kriittiset arviot saattavat johtua siitä, että kunnat eivät kehitä elinkeinopolitiikkaansa yhdessä yritysten kanssa eivätkä ota aina yrityksiä huomioon päätöksissään.

Kritiikkiä sai osakseen erityisesti julkisten hankintojen onnistuminen, jonka arvosana oli 6,3.

– Jos kunnat haluavat säilyttää elinvoimansa, pk-yritykset pitää ottaa kunnolla mukaan tarjouskilpailuihin, Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala vaatii järjestön tiedotteessa.

Yrittäjien mielestä päätöksenteon yrityslähtöisyys on kuntien elinkeinopolitiikan selvästi tärkein osa-alue. Myös yleistä elinkeinopolitiikkaa ja kunnan hankintapolitiikkaa pidettiin tärkeinä.

Lavrov syyttää länttä Ukrainan levottomuuksien synnyttämisestä

Sergei Lavrov.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoo lännen yrittäneen saada aikaan vallankumouksen Ukrainassa.

Sergei Lavrov.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov syyttää Yhdysvaltoja ja Euroopan unionia Ukrainan presidentin Viktor Janukovitšin syrjäyttäneiden katuprotestien valmistelusta. Lavrovin mukaan länsimaat yrittivät saada Ukrainassa aikaan vallankumouksen.

Lavrov katsoo, että kriisissä ei ole ainoastaan kyse Ukrainasta. Lavrovin mielestä Ukrainaa käytetään pelinappulana geopoliittisessa pelissä Venäjää vastaan.

Moskovan yliopistossa puhunut Lavrov sanoi lännen suhtautuvat ennakkoluuloisesti Venäjää kohtaan. Lavrovin mielestä Yhdysvallat ja EU ovat yrittäneet tahrata Venäjä maineen jo ennen Ukrainan kriisin puhkeamista.

Poliisi kuulustelee Laajasalon surmasta epäiltyä – Yhteyksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen?

25-vuotiasta miestä epäillään murhasta hänen ammuttua toista nuorta miestä päähän autosta keskiviikkona Helsingin Laajasalossa. Mahdollisista yhteyksistä järjestäytyneeseen rikollisuuteen kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Helsingin poliisi aloittaa tänään torstaina Laajasalon keskiviikkoisesta surmasta epäillyn kuulustelut.

25-vuotias mies ampui eilen iltapäivällä autosta 23-vuotiasta miestä päähän Laajasalossa. Mies oli kävelemässä naisystävänsä kanssa, kun ampujan auto pysähtyi heidän kohdalleen.

Epäilty saatiin kiinni tapahtumien jälkeen, kun hän oli kolaroinut kahden muun auton kanssa Itäväylän ja Kehä I:n risteyksessä.

Poliisin mukaan miehet ovat tunteneet toisensa koko ikänsä. Tutkinnanjohtaja Jari Nikonen Helsingin poliisista kertoo, että miehet ovat myös poliisille entuudestaan tuttuja muista kuin päivittäisrikoksista eli vakavammista tapauksista.

Iltalehti kertoi, että poliisi selvittää liittyykö tapaukseen järjestäytynyttä rikollisuutta. Yle Uutisten tavoimmana Nikonen ei kommentoi tässä vaiheessa ovatko uhri ja epäilty esimerkiksi jonkin jengin jäseniä, mutta hänen mukaansa järjestäytyneen rikollisuuden osuutta ei voida sulkea pois.

Poliisi epäilee ampujaa murhasta, törkeästä ampuma-aserikoksesta sekä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Partio etsii maahanmuuttajia ja teinejä

Partioliikkeen tavoitteena on kasvattaa lapsista ja nuorista vastuuntuntoisia kansalaisia.

Partio on nyt suosittua, mutta mukaan halutaan myös teini-ikäisiä sekä maahanmuuttajia. Aktiiviharrastajien mukaan on valitettavaa, että monet jättävät partion nuorina aikuisina.

Partioliikkeen tavoitteena on kasvattaa lapsista ja nuorista vastuuntuntoisia kansalaisia.

Partiolaiset haluavat joukkoonsa nuoria aikuisia ja maahanmuuttajia. Vaikka partiotoiminta on yhä suositumpaa, harrastuksen pariin ei välttämättä löydetä enää teini-iässä.

Partiolainen, 16-vuotias Aada Segerstöm luettelee harrastuksensa hyviä puolia:

– Mä olen oppinut purjehtimaan, päässyt vaeltamaan Lappiin ja kohta olen lähdössä ulkomaille.

Aadan partiotoveri, 18-vuotias Aapo Rainio keksii lisää positiivista sanottavaa harrastuksesta, jolla on nykyään jo noin 65 000 jäsentä.

– Oppii johtamista ja erilaisia projekteja. Itse olen tehnyt kuvaushommia, jotka esimerkiksi viime kesänä poikivat minulle kesätyön.

Partio on nyt in. Esimerkiksi Helsingissä harrastus on saanut reilussa vuodessa 1700 uutta jäsentä. Pihtiputaan lukioon puolestaan ollaan perustamassa omaa partiolinjaa. Harrastus näkyy syksyllä myös televisiossa, Yle TV2 alkaa elokuussa esittää  Partiomestari-sarjaa.

Vanhan uudistuttava

Aktiiviharrastajien mukaan on valitettavaa, että monet jättävät partion nuorina aikuisina.

– Teini-ikäisten pysymistä partiossa voisi yrittää parantaa tarjoamalla enemmän kohdistettua ohjelmaa, sanoo Aada Segerström.

Aapo Rainio toivottaisi tervetulleeksi lisää maahanmuuttajia.

– Suomessa on paljon maahanmuuttajataustaisia nuoria, joille haluaisimme erityisesti tarjota partiota.

Kuluvalla viikolla Suomessa vietetään Partioviikkoa. Partioviikon projektijohtaja Jonni Ahonen tunnustaa, että maahanmuuttajien houkutteleminen riveihin on vaikeaa.

– Se on yksi tärkeimmistä kysymyksistämme, ja työ on aloitettu: Nykyään myös partioon kuulumattomat ovat tervetulleita tapahtumiimme, lisäksi esimerkiksi Helsinkiin on perustettu englanninkielinen lippukunta.

– Eikä se tosiaan riitä, että saamme ihmiset liittymään partioon – meidän on myös saatava harrastajat pysymään partiossa.

Ahonen mainostaa partion monipuolisia tapahtumia kädentaitotöistä vaellukseen. Hänen mukaansa partiota on vaikea pukea yhdeksi iskulauseeksi: siihen kannattaa tutustua itse.

18-vuotias Aapo Rainio haluaa hälventää harrastuksen uskonnollista leimaa.

– Vaikka seurakunta on monen partiolippukunnan taustayhteisönä, se ei tarkoita, että partio olisi joku uskonnollinen salaseura.

Ylen tv-sarja esittelee nykyaikaisen partion

TV2:lla elokuussa alkava Partiomestari-sarja pyrkii antamaan partioharrastuksesta ajantasaisen kuvan.

Partiojohtaja-verkkolehden haastattelussa Suomen Partiolaisten kasvatuspäällikkö Timo Sinivuori toivoo, että ohjelma muuttaisi harrastukseen liittyviä mielikuvia myönteisemmiksi.

Sarjassa kymmenen eri ryhmää kisaa partiotaidoillaan.

OAJ:n Luukkainen: Kyse on siitä, miten kasvatamme lapsia

Olli Luukkainen

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkaisen mukaan huonosti voivien määrä kouluissa on kasvanut. Hänen mukaansa esimerkiksi päiväkodeissa syntyy tilanteita, joissa lapsi reagoi pidempiaikaiseen pahaan oloonsa puremalla, raapimalla ja kiljumalla.

Olli Luukkainen

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkaisen mukaan koulunkäyntiin liittyvä häiriökäyttäytyminen ei ratkea lainsäädäntöä muuttamalla.

– Olemme menneet hyvään suuntaan. Kyse on kuitenkin siitä, miten me aikuiset kasvatamme lapsia. Millaista esimerkkiä annamme siitä, mikä on sallittua käytöstä, ja miten käyttäydytään toista kohtaan. Ja erityisesti kyse on siitä, millaista mallia kodeista saadaan, Luukkainen sanoo.

OAJ kertoi keskiviikkona, että tuhannet opettajat ovat jääneet pois töistä kiusaamisen tai väkivallan takia. Tyypillisiä opettajien kiusaajia päiväkodeissa ja kouluissa ovat vanhemmat tai työkaverit. Väkivalta on puolestaan yleisintä päiväkodeissa ja peruskouluissa. Tekijöinä ovat silloin lapset ja nuoret.

– Nämä luvut kertovat, että tilanne ei ole oikealla tolalla. Päiväkodeissa syntyy tilanteita, joissa lapset eivät pysty hallitsemaan tunteitaan. He reagoivat esimerkiksi pidempiaikaiseen pahaan oloonsa muun muassa puremalla, potkimalla, raapimalla, huutamalla ja kiljumalla, sanoi Luukkainen Ylen Radio 1:n Ykkösaamussa.

– Haluan korostaa, että ylivoimaisesti suurimmassa osassa tapauksia lapset käyttäytyvät hyvin ja vanhemmat toimivat hyvin. Mutta se joukko, jolla asiat eivät ole hyvin, on kasvanut.

Koulujen muutosaalto pitää opettajat löysässä hirressä

Luukkaisen mukaan koulumaailma eroaa muusta työelämästä erityisesti intensiivisyydellään. Vuorovaikutus on jatkuvaa, ja tilanteet on ratkaistava välittömästi.

– Opettaja on oppilaiden kanssa koko ajan niin sanotusti iholla. Siten koko toimintamalli on erilainen. Koulussa lapset ja nuoret ovat oppimassa elämään ja saamassa oppia siitä, miten aikuisena tulee toimia. Samalla oppilas on itse kehittymässä, Luukkainen sanoo. 

OAJ:n tutkimuksen mukaan epäasiallista kohtelua esiintyy myös työkavereiden ja esimiesten taholta. Erityisen heikkoa työhyvintointi on ammattikorkeakoulujen opettajakentässä. Luukkainen arvioi tilanteen johtuvan muun muassa taloudellisista syistä.

– Väitän, että siellä muutoksen aallot ovat jatkuvasti liikkeessä. Koko henkilöstö ja toimipiste on löysässä hirressä. Siellä on keskenäinen vuodesta toiseen kisa siitä, jatkuvatko työt ollenkaan, Luukkainen sanoo.

– Koulut saavat määräaikaisia toimilupia, koulutusohjelmia lakkautetaan, ja sitten taas lisätään koulutuspaikkoja. Tämä vellominen ja asioiden vatvominen väsyttää koko yhteisöä ja heijastuu myös työntekijöiden keskinäisiin suhteisiin, Luukkainen jatkaa.

Väitöskirjatutkimus: Jopa lapset kärsivät toistuvista niskakivuista

Nuoren naisen venyttää niskaa tietokoneen edessä.

Niskakipu on yleistä jo 9–12-vuotiailla, ja iän myötä siitä kärsivien määrä lisääntyy. Tytöt ja pojat kärsivät niskakivusta yhtä lailla murrosikään asti; sen jälkeen niskavaivat ovat selvästi yleisempää tytöillä kuin pojilla.

Nuoren naisen venyttää niskaa tietokoneen edessä.

Yhä suurempi osa suomalaisnuorista ja jopa lapsista kärsii toistuvasta niskakivusta. Kivun taustalla on sekä psyykkisiä että geneettisiä tekijöitä, mutta liikunta-aktiivisuudella ei näytä olevan vaikutusta nuorten niskakivun esiintymiseen, osoittaa Helsingin yliopistossa 25. huhtikuuta tarkastettava väitöstutkimus.

Fysiatrian erikoislääkäri Minna Stål tutki väitöstyössään lasten ja nuorten niskakipua käyttäen kolmea eri tyyppistä aineistoa 9–18-vuotiaista lapsista ja nuorista. Ståhl havaitsi, että niskakipuisten suomalaisnuorten määrä on lisääntynyt jatkuvasti vuodesta 1991 lähtien. Pelkkää niskakipua potevien määrä kasvoi vain 1990-luvulla, kun taas niska-alaselkäkivun yhdistelmää potevien määrä on jatkanut tasaista kasvua 2000-luvullakin.

Stål havaitsi, että niskakipu on yleistä jo 9–12-vuotiailla, ja iän myötä siitä kärsivien määrä lisääntyy. Tytöt ja pojat kärsivät niskakivusta yhtä lailla murrosikään asti; sen jälkeen niskavaivat ovat selvästi yleisempää tytöillä kuin pojilla. Vuonna 2011 lähes puolet 16–18-vuotiaista tytöistä ja viidesosa pojista ilmoitti poteneensa niskakipua vähintään kerran viikossa viimeisen puolen vuoden aikana.

Neljäsosa murrosikäisistä niskakipua potevista koululaisista ilmoitti käyttäneensä kipulääkkeitä, ja sama määrä kertoi niskakivun haitanneen jossain määrin toimintakykyään.

– Niskakivun luonnollinen kulku alakouluiästä yläkouluikään oli suurimmalla osalla aaltoileva ja itsestään rajoittuva. Kuitenkin viisi prosenttia koululaisista ilmoitti poteneensa niskakipua vähintään kerran viikossa edeltäneen kolmen kuukauden aikana seurantatutkimuksen alussa, vuoden ja neljän vuoden kohdalla, mikä viittaa kroonistyyppiseen niskakipuongelmaan jo 9–16 -vuotiaana, Ståhl sanoo.

Niskakivun ilmaantumista ennustivat usein esiintyvät muut tuki- ja liikuntaelinten kivut sekä psyykkistä stressiä heijastavat oireet: unihäiriöt, päiväväsymys, vatsakivut ja päänsärky sekä masentuneisuus. Samat tekijät ennustivat myös niskakivun kroonistumista. Liikunta-aktiivisuus ja nivelten yliliikkuvuus eivät vaikuttaneet niskakivun ilmaantumiseen tai ennusteeseen.

Nuoruusiän niskaoireet näyttäsivät ennustavan niskakipua myös aikuisiässä. Stålin mukaan olisikin tärkeää oppia ymmärtämään paremmin varhaisiän niskaoireilun syitä, jotta löydettäisiin keinoja ehkäistä kivun kroonistuminen.

Ukrainan sisäministeri: Valtaajat häädetty Mariupolin kaupungintalolta - tukikohtaan hyökättiin Artemivskissa

Mariupolin kaupungintalo.

Ukrainan hallituksen mukaan maan joukot torjuivat yöllisen hyökkäyksen tukikohtaan, mutta yksi sotilas haavoittui.

Mariupolin kaupungintalo.

Ukrainan sisäministerin Arsen Avakovin mukaan maan joukot ovat vallanneet Venäjä-mielisiltä mielenosoittajilta takaisin kaupungintalon Mariupolissa maan itäosassa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan separatistilähteet vahvistavat menettäneensä kaupungintalon.

Sisäministeri ei kertonut takaisinvaltauksen yksityiskohtia, mutta sanoo pommiryhmien tarkastavan rakennusta.

Paikallisen nettisivuston 0629.com.ua:n mukaan kymmeniä pesäpallomailoin aseistettuja naamioituneita miehiä tunkeutui rakennukseen varhain torstaina ja hyökkäsi valtaajia vastaan. Sivusto sanoo, että valtaajat soittivat poliisille.

Avakovin mukaan kukaan kenenkään ei ole kerrottu loukkaantuneen takaisinvaltauksessa. Paikallisen nettisivuston  viisi rakennuksessa ollutta valtaajaa loukkaantui yhteenotoissa.

Mariupol on yksi useista kaupungeista, joissa Venäjä-mieliset mielenosoittajat ovat vallanneet hallintorakennuksia viime viikkoina.

Keskiviikkona Ukrainan sisäministeriö kertoi, että maan joukot ovat "vapauttaneet" Venäjä-mielisten separatistien hallussa olleen itäukrainalaisen Svjatogorskin kaupungin.

Uutistoimisto Reutersin mukaan aiemmin ei kuitenkaan ollut raportoitu, että pikkukaupungissa olisi ollut aseistautuneita joukkoja. Uutistoimisto AFP kertoi torstaina, että paikallisten asukkaiden mukaan kaupungissa ei ollut ollut kapinallisia.

Hallitus: Tukikohtaan hyökättiin yöllä

Ukrainan hallitus kertoi torstaina myös, että maan  joukot ovat torjuneet yöllä hyökkäyksen tukikohtaan Artemivskissa, joka sijaitsee Itä-Ukrainassa Donetskin ja Slovjanskin kaupunkien välillä.

Avkov sanoo Facebook-sivuillaan, että yksi sotilas haavoittui. Virkaatekevän presidentin Oleksandr Turtšynovin mukaan hyökkääjät kärsivät merkittäviä tappioita.

Avakovin mukaan hyökkäykseen osallistui noin 70 ihmistä, puolustusministeriön mukaan lähes sata. Ministeriö sanoo, että separatistit avasivat tulen automaattiasein ja konekiväärein sekä käyttivät kranaatteja.

Uutistoimistojen mukaan Avakov ja sisäministeriö syyttävät hyökkäyksen johtamisesta venäläisiä sotilaita tai sotilasta.

Hallitusta vastustavat lähteet eivät ole vahvistaneet Artemivskin tapahtumia, AFP kertoo.

Kykyjenetsijät tarkkana kaukalonlaidoilla – kiekko maalissa voi ratkaista elämän pelit

Kati Kiviranta ja Jorma Mäkinen.

Pikkuleijonien ottelua Ruotsia vastaan on seuraamassa jopa 200 kykyjenetsijää.

Kati Kiviranta ja Jorma Mäkinen.

Lappeenrantaan on kokoontunut merkittävä joukko kykyjenetsijöitä maailman kovimmista kiekkoliigoista, kun pikkuleijonat pelaavat puoliväliottelussa Ruotsia vastaan. Aamu-tv:ssä vieraili kolmen minijellonan vanhemmat kertomasssa suhteestaan lastensa harrastukseen – ja ehkä tulevaan ammattiin.

Myös Jorma Mäkisen kaksoispojat Atte ja Miro Mäkinen pelaavat luistelevat tänään jäällä sinivalkoisissa väreissä jopa 200 kykyjenetsijän edessä.

– Huikea näyttöikkkuna tämän päiväinen tilaisuus on kaikille pojille tuolla, he ovat maailman kiekkokansan silmien edessä tuolla, isä-Mäkinen kertoo.

Myös Kati Kivirannan poika Joel "Jolle" Kiviranta pelaa tänään torstaina.

– Kaikki pelit aina katsotaan, joko television välityksellä tai sitten paikan päällä, Kiviranta kuvaa perheensä suhdetta pojan tekemiseen.

Ei lisäpainetta kotoa

Kiviranta korostaa, että vaikka perheen elämä pyöriikin kiekon ympärillä, Joelille ei haluta asettaa kotoa menestymispaineita.

– Kotona keskitytään muihin asioihin, Kiviranta tähdentää.

Pojat ovat Lappeenrannassa suuren edessä. Stressi voi nousta korkealle.

– Siellä laitetaan nimiä papereihin, Mäkinen tähdentää ottelun merkitystä.

Molemmissa perheissä lätkä on ollut tärkeä asia pitkään. Kaikki pojat ovat saaneet kipinän jäälle isoveljiltään ja onpa jopa isä-Mäkinenkin pelannut aiemmin.

– Kiekko on ollut meillä hyvin lähellä sitä jokapäiväistä tekemistä meidän perheessä jo niin pitkään, Mäkinen kertoo.

Vartija ampui kolme yhdysvaltalaista kabulilaisessa sairaalassa

Vartijan motiiveista ei toistaiseksi ole tietoa. Poliisipäällikön mukaan yksi surmatuista on lääkäri.

Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa vartijana toiminut poliisi on ampunut kolme yhdysvaltalaista kansainvälisessä sairaalassa, maan viranomaiset kertovat.

Yksi henkilökunnan jäsen haavoittui. Yksi kuolonuhriesta on lääkäri, kertoo poliisipäällikkö Hafiz Khan.

Viranomaisten mukaan toinen poliisi ampui hyökkääjää sairaalan ulkopuolella. Hyökkääjä haavoittui ja hänet on pidätetty. Hyökkäyksen motiivia ei toistaiseksi tiedetä.

Poliisipäällikön mukaan vartija alkoi yhtäkkiä ammuskella Cure Hospitalissa Kabulin länsiosassa. 

Sairaala on erikoistunut lastentauteihin ja synnytyksiin. Sairaalaa ylläpitää yhdysvaltalainen Cure Iternational -järjestö, jolla on sairaaloita 29 maassa.

Kabulissa on tehty tänä vuonna useita hyökkäyksiä ulkomaalaisia siviilejä vastaan, muun muassa tuhoisat iskut ulkomaalaisten suosimaan hotelliin ja ravintolaan. Maaliskuussa kaupungissa ammuttiin ruotsalainen toimittaja Nils Horner. Tässä kuussa tehdyssä iskussa uutistoimisto AP:n valokuvaaja kuoli ja toimittaja haavoittui.

Hae lisää

Tervetuloa Ylen mobiiliuutisiin!

Kokeilemme palvelun avulla millainen käyttöliittymä sopisi parhaiten uutisten, urheilun ja sään seuraamiseen mobiilikäytössä.

Otamme mielellämme vastaan palautettasi siitä, mikä palvelussa toimii jo hyvin ja mitä mielestäsi voisi vielä kehittää.

Liitä mukaan päätelaitteesi malli ja sähköpostiosoitteesi, jos tarvitset apua ongelmatilanteessa.

Lähetä palautetta:

Lähetä