Ylen televisiokanavat pimenivät

Yleisradion liput Ison Pajan edustalla.

Ylen tv-kanavien lähetyksissä ilmeni ongelma kello 22.15. Useimmat kanavat olivat vailla kuvaa puolisen tuntia, TV1 noin 45 minuuttia.

Yleisradion liput Ison Pajan edustalla.

Sähkövika katkaisi Ylen tv-lähetysten kuvayhteydet keskiviikkoiltana TV1-, TV2-, Fem- ja Teema-kanavilla.

Vika oli Pasilan lähetysyksikössä, missä kärähti sähkölaite. Palo laukaisi sulakkeet automaattisesti, mikä puolestaan sekoitti televisiossa lähetettävien ohjelmien ajastuksen.

– Lähetysyksikössä on tahdistin – käytännössä kello – joka lakkasi toimimasta kello 22.15, kertaa Ylen tuotannot-yksikön johtaja Janne Yli-Äyhö.

Häiriö esti ohjelmien näkymisen myös internetpalvelu Areenassa. Kuvayhteydet pimenivät noin kello 22.15.

Tv-uutiset pystyttiin häiriöstä riippumatta lähettämään aikataulun mukaan kello 23.00 TV1:llä.

TV1:n lähetys katkesi noin 45 minuutiksi. Muilla Ylen kanavilla kuva saatiin palautettua vajaassa puolessa tunnissa.

Johtaja Janne Yli-Äyhö kuvaa Ylen kaikkien kanavien yhtäaikaista pimenemistä hyvin harvinaiseksi.

– Tietojärjestelmät ja tekniikka on kyllä varmistettu hyvin. Tämä on poikkeuksellista, näin laajoina ei katkoksia kovin usein ole.

Katkoksen aikaan TV1:llä olisi pitänyt esittää suosittua Newsroom-draamasarjaa. Ohjelman jakso on nähtävissä Areenassa.

Stubbilta ei vielä päätöstä puheenjohtajaehdokkuudesta: "Hirveän iso kysymys"

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb.

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb kertoo, että päätöksen tekeminen pyrkimisestä Kataisen seuraajaksi menee pääsiäisen jälkeiseen aikaan.

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb.

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok.) ei ole tehnyt vielä päätöstä siitä, pyrkiikö pääministeri Jyrki Kataisen seuraajaksi kokoomuksen puheenjohtajaksi.

– Se on hirveän iso kysymys. Sellaista päätöstä ei pysty tekemään viikossa tai parissa. Sitä on nyt kauan emmitty ja pohdittu. Sydämestä sen pitää lähteä, hän sanoi Ylen A-studiossa keskiviikkona.

Europarlamenttivaaleissa ehdokkaana oleva Stubb kertoi, että päätöksen tekeminen menee pääsiäisen jälkeiseen aikaan.

Stubb uskoo, että eurovaaleissa pinnalla on muun muassa Ukrainan kriisi. Hänen mielestään EU on pärjännyt suhteellisen hyvin Ukrainan tilanteen hoidossa.

– Euroopan unionin ulko- ja turvallisuuspolitiikka on toiminut nimenomaan sanktioiden kohdalla. Samalla se on tiivistänyt jäsenmaiden rivejä. Olemme pitkälti puhuneet yhdellä äänellä.

Toisena vieraana A-studiossa ollut kristillisten eurovaaliehdokas ja kansanedustaja Sauli Ahvenjärvi arvioi niin ikään, että EU on hoitanut Ukrainan kriisiä melko hyvin.

– Se on tällainen maltillinen linja. Varsinkin mitä tulee sanktioihin, on hyvä pitää maltillista linjaa ja tähdätä mahdollisimman suoraan neuvotteluratkaisuun. Kriisi ei ratkea millään muulla kuin sillä, että istutaan neuvottelupöytään ja haetaan yhdessä ratkaisuja. Siinä pöydässä täytyy olla mukana myös Venäjä.

EU:n tiedustelupäällikkö: Venäjän etu ei ole edetä Ukrainaan

EU:n sotilastiedustelun johtaja Georgij Alafuzoff.

EU:n sotilasesikunnan tiedustelupäällikkö Georgij Alafuzoff sanoo, että Ukrainan venäläismielisten joukkoon on todennäköisesti solutettu venäläisiä tiedustelijoita. Alafuzoff ei usko Venäjän aikovan hyökätä Ukrainaan.

EU:n sotilastiedustelun johtaja Georgij Alafuzoff.

EU:n tiedustelupäällikkö Georgij Alafuzoff ei usko, että Venäjä hyökkää Ukrainaan. Alfuzoff perusteli näkemystään Ylen maanantai-illan A-Studiossa.

- Minä en usko, että olisi Venäjän johdon ja valtion intresseissä lähteä hyökkäämään tai valtaamaan aluetta, joka sitoisi Venäjän poliittisesti, taloudellisesti, kultturellisesti johonkin sellaiseen toimenpiteeseen, josta olisi vaikea päästä irti.

Alafuzoff sanoo myös, että ei ole olemassa todisteita siitä, että Ukrainassa olisi tällä hetkellä venäläisiä taistelujoukkoja. Sen sijaan hänen mukaansa on todennäköistä, että Venäjä on soluttanut Ukrainaan tiedustelijoita.

- On selvää, että suurvalta Venäjä pitää huolen siitä, että informaatio alueen tapahtumista tulee johdon tietoon.

Alafuzoffin mukaan tällä hetkellä Ukrainassa eletään voimakasta informaatiosodan aikaa ja informaatiosodan sumu vaikeuttaa tilanteen arviointia kaikilla tasoilla.

Alafuzoff sanoo, että lännessä on tiettyjä Krimin ja Ukrainan kriisien taustalla olevia asioita tulkittu eri tavalla kuin Venäjällä. Krimi ja Ukraina ovat Alafuzoffin mukaan Venäjälle kriittisen tärkeitä.

- Siellä on takana historia, siellä on takana talous, siellä on takana yhteinen kansallisuustunne eikä vähiten myöskään toisen maailmansodan kokemukset ja sieltä saatu oppi.

"Muistuttaa Auschwitzia tai Bergen-Belseniä" – YK:n turvallisuusneuvosto hiljeni Syyria-kidutuskuvien vuoksi

Koodinimi Caesarin Syyriasta salakuljettamat kuvat esittävät hallituksen vankiloissa kuoliaaksi kidutettuja tai nälkään näännytettyjä tuhansia ihmisiä. Liberian ex-diktaattorin entinen pääsyyttäjä sanoo, että kuvat ovat uskottava todistusaineisto rikoksista ihmisyyttä vastaan.

YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa syntyi hiljaisuus, kun lähettiläät saivat eteensä raakoja kuvia Syyrian sotarikoksista. Kuvat esittävät eri tavoilla kidutettuja ruumiita. Ranska yrittää saada aikaiseksi päätöslauselmaa, jolla Syyrian hallintoa saataisiin kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n eteen vastaamaan väitteisiin sotarikoksista.

Ranskan YK-lähettiläs Gerard Araud sanoi, että salissa valitsi pitkään kauhistunut hiljaisuus kuvien esittämisen jälkeen. Tämän jälkeen osa lähettiläistä alkoi hiljalleen kysellä todisteita kuvien oikeellisuudesta.

Turvallisuusneuvostossa esiteltiin yli kymmenen kuvaa, jotka ovat osa tammikuisen Geneve II Syyria-kokouksen alla julkaistua raporttia. Ns. Caesar-raportin mukaan kuvat osoittavat Syyrian hallinnon tappaneen 11 000 ihmistä vankiloissaan 2011–2013. Raportin on rahoittanut Qatar, joka on yksi tärkeimmistä Syyrian opposition tukijoista.

Kuvat turvallisuusneuvostolle esitelleen Ranskan mukaan kuvat ovat uskottava todiste Syyrian hallituksen tekemistä sotarikoksista.

Kuvissa näkyy länsimaisten kuolinsyyntutkijoiden mukaan se, että ihmisiä on muun muassa hakattu toistuvasti niin, että luut pistävät esille tai ruumiissa näkyy jälkiä toistuvista kuristamisista. Kuvat ovat erittäin raakoja. Kuvissa on myös kymmeniä parkkipaikalla ja varastoissa lojuvia ruumiita. Yli 60 prosentissa ruumiita näkyi jälkiä myös vakavasta aliravitsemuksesta.

Charles Taylorin pääsyyttäjä vakuuttui

Raportin yksi laatijoista, entinen Sierra Leonen erikoistuomioistuimen pääsyyttäjä David M. Crane sanoo, että kuvat ovat konkreettinen todiste "systemaattisesta tappotehtailusta".

– Eivätkö nämä tuo mieleen jotkin kuvat Dachausta ja Auschwitzista ja Bergen-Belsenistä, Crane huomautti turvallisuusneuvoston istunnon jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

Crane sanoi, että tutkijat luonnollisesti suhtautuivat epäluuloisesti kuviin, sillä syyttäjät harvoin saavat käsiinsä suoraan erikoisaineistoa rikoksista ihmisyyttä vastaan.

– Päätöksemme on, että kaikki tämä todistusaineisto on uskottavaa, Crane sanoi.

– Tämänpäiväinen hyytävä alustus antaa osoittaa, että Assadin hallinto on suorittanut systemaattisia, laajoja, konemaisia surmia. Kukaan, kuka nämä kuvat näkee, ei ole enää entisellään, sanoi Yhdysvaltain YK-lähettiläs Samantha Power.

Jäävuoren huippu

Turvallisuusneuvostolle esitellyt kuvat oli valittu yli 55 000 Syyriasta salakuljetetun kuvan joukosta. Kymmenet tuhannet kuvat esittävät väitetysti Syyrian hallituksen joukkojen suorittamia kidutuksia ja surmia.

Kuvat on välittänyt länsimaihin koodinimi Caesar, joka on toiminut Syyrian armeijan valokuvaajana. Kuvat otettiin hallitukselle todisteiksi siitä, että armeija on teloittanut pidätetyt vihollisensa. Kuvaamisen jälkeen ruumiit poltettiin jälkien peittämiseksi. "Caesar" keräsi kuvista kopiot itselleen ja lopulta toimitti ne eteenpäin. Cranen mukaan hänet on todettu tammikuisissa kuulusteluissa uskottavaksi lähteeksi.

Nähdyt kuvat ovat Cranen mukaan vain jäävuoren huippu, sillä ne ovat peräisin vain kolmesta hallituksen pidätyskeskuksesta – hallituksella on noin 50 pidätyskeskuksesta, arvioi Crane.

Kuvaajat kuvasivat yhtä ruumista useita kertoja, joten arvion mukaan kuvissa on yhteensä 11 000 tapettua ihmistä. Kuolinsyyntutkijoiden mukaan valtaosa on 20–40-vuotiaita miehiä. Kuvissa ei ole lapsia ja niissä on vain yksi nainen.

Ranskan ponnisteluista huolimatta turvallisuusneuvosto ei saane kuitenkaan ICC-päätöslauselmaa aikaiseksi, sillä Venäjä ja Kiina käyttävät veto-oikeuttaan päätöslauselmaa vastaan lähes varmasti, diplomaatit arvelivat.

Niinistö Obamalle: Vähätelty karhu on vaarallisempi kuin haavoittunut karhu

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama, YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon, Suomen presidentti Sauli Niinistö ja Hollannin pääministeri Mark Rutte keskustelevat vähän ennen valtionjohtajien perinteisen yhteiskuvan ottamista Haagin ydinturvallisuuskokouksessa.

Niinistö kertoi Yle Uutisten haastattelussa, mitä presidentit keskustelivat Haagin ydinturvakokouksessa kolmisen viikkoa sitten.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama, YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon, Suomen presidentti Sauli Niinistö ja Hollannin pääministeri Mark Rutte keskustelevat vähän ennen valtionjohtajien perinteisen yhteiskuvan ottamista Haagin ydinturvallisuuskokouksessa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi Yle Uutisten haastattelussa, mitä hän oli puhunut Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman kanssa Haagin ydinturvakokouksessa kolmisen viikkoa sitten. Niinistön mukaan presidentit jatkoivat samaa Venäjä-keskustelua, jota oli käyty jo viime syksynä Tukholmassa.

– Taisin siellä Haagissa hänelle todeta, että vähätelty karhu on vaarallisempi kuin haavoittunut karhu. Eli toivoin, että tällainen yhteinen pöytä löytyisi, jossa keskusteluyhteys syntyy. Ja nythän sitten huomenna sellainen keskusteluyhteys on olemassa, Niinistö sanoi.

Ukrainan tilannetta käsitellään huomenna Genevessä Yhdysvaltojen, Venäjän, Ukrainan ja EU:n yhteisessä ulkoministeritapaamisessa.

Presidentti Niinistö: Ukrainan tilanne on hyvin vakava

Presidentti Sauli Niinistö.

Niinistö näkee kriisin taustalla myös arvoristiriitoja. Hän toivoo, ettei eurooppalaisessa ajattelussa palata vanhaan malliin, jossa voima ja vahvuus sanelivat ja jossa oli etupiirejä.

Presidentti Sauli Niinistö.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitää Ukrainan tilannetta hyvin vakavana. Hän kommentoi asiaa Yle Uutisten haastattelussa keskiviikkona.

– Jännite on selvästi kasvanut päivä päivältä. Kaikessa tässä ongelmana on myöskin se, että ihan tarkoin emme tiedä, mikä milloinkin on tilanne. Mikä tieto on totta, mikä tieto ei, hän sanoi.

Asiaa käsiteltiin keskiviikkona myös presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan kokouksessa.

– Me olemme hyvin yksimielisiä ja varaudumme nyt jatkoon. Tietysti kaikki toivoen sitä, että asiassa löytyisi diplomaattisia ratkaisuja, Niinistö sanoi.

"Huomenna tuskin lopullisia ratkaisuja"

Ukrainan tilannetta puidaan huomenna Genevessä kokouksessa, johon ovat osallistumassa Yhdysvaltojen, Venäjän, Ukrainan ja EU:n ulkoministerit. Niinistön mielestä kokouksen arvo on siinä, että se ylipäätään pidetään.

– En usko, että huomenna mitään lopullisia ratkaisuja tulee. Mutta on pääasia, että tuo keskusteluyhteys nyt lähtee liikkeelle ja että sitä jatketaan, hän sanoi.

Niinistö kertoo itse puhuneensa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa runsas kuukausi sitten. Hän korosti, että diplomaattiyhteys Suomen ja Venäjän välillä toimii jatkuvasti.

– Siinä mielessä kyllä linja on avoin.

"Ei saa palata ajattelussa vanhaan aikaan"

Niinistö näkee Venäjän toiminnan taustalla paitsi etupiiriajattelua myös arvokysymyksiä. Hänen näkemyksensä mukaan Venäjällä koetaan, etteivät eurooppalaiset arvot, kuten yksilökeskeisyys, sovi Venäjälle. Siellä halutaan palata konservatiivisempiin arvoihin.

– Kyllä kai meidän on se ymmärrettävä, että heillä on omat arvonsa, joita he arvostavat. Ja niitä ei millään käy toisen muuttaminen. Se voi olla pitkä prosessi, jossa ne ehkä muuttuvat, mutta ihan opettamalla ei ihminen arvojansa muuta, Niinistö pohti.

Hän esitti toiveen siitä, että Euroopassa pohdittaisiin omaakin ajattelua ja luovuttaisiin sellaisesta näkemyksestä, että Ukrainan kriisi olisi palauttanut Euroopan menneeseen aikaan.

– Että olisi joku uusi järjestys Euroopassa, jossa palataan ikäänkuin vanhaan malliin, jossa voima ja vahvuus sanelivat, ja jossa oli etupiirejä. Tästä täytyy nyt ponnekkaasti päästä eroon, Niinistö vetosi.

Aulis Rytkönen on kuollut

Aulis Rytkönen

"Monsieur Magic" menehtyi 85-vuotiaana. Rytkönen oli ensimmäinen ulkomailla pelannut suomalaisammattilainen.

Aulis Rytkönen

Suomen ensimmäinen ulkomailla pelannut jalkapalloammattilainen Aulis Rytkönen (1929-2014) on kuollut Jorvin sairaalassa.

Rytkönen oli kuollessaan 85-vuotias.

Karttulassa syntynyt Rytkönen oli Kuopion Palloseuran kasvatti, jota edusti aina vuoteen 1952. Tuolloin välihyökkääjä siirtyi ranskalaiseen Toulouseen, jossa pelasi kahdeksan vuotta.

Rytkönen oli nostamassa seuraa maan korkeimmalle sarjatasolle ja voitti seurassa Ranskan cupin. Pääsarjassa Toulouse oli Rytkösen aikana parhaimmillaan toinen. Välihyökkääjä viimeisteli 120 ottelussa 33 maalia.

Savolaispelaajan taidot toivat hänelle lempinimen Monsieur Magic. Rytköstä verrattiin aikanaan maailman kirkkaimpiin tähtiin, kuten Raymond Kopaan, Stanley Matthewsiin ja Alfredo di Stefanoon.

Suomessa Rytkösen lähtöä Ranskaan katsottiin karsaasti. Maajoukkueeseen KuPS-kasvatti ei kelvannut, sillä häntä pidettiin petturina.

Rytkönen edusti Suomea 37 A-maaottelussa, joissa teki seitsemän maalia.

Myös Kuopiossa vastaanotto oli Ranskan-vuosien jälkeen tyly. Niinpä Rytkönen edusti pelaajauransa viimeiset vuodet HJK:ta, jossa voitti Suomen mestaruuden ja cupin.

Rytkönen valmensi HJK:ta jo pelaajana, mutta siirtyi yksin päävalmentajan tehtäviin kaudella 1967.

Naisten joukkueen valmennusvastuun Rytkönen otti vuoden 1973 lopputurnauksessa, jossa joukkue voitti mestaruuden. Hän valmensi joukkuetta vielä kaksi kautta.

Kutsu A-maajoukkueen valmentajaksi kävi 1975 ja samalla kaudella hän otti myös HJK:n luotsin paikan. HJK voitti Suomen mestaruuden kauden 1978 päätteeksi. Maajoukkuetta Rytkönen valmensi 30 ottelussa.

Rytkönen luotsasi Tikkurilan Palloseuraa vuodet 1981 ja 1982, kunnes palasi jälleen HJK:n naisten päävalmentajaksi. Hän voitti joukkueen kanssa seitsemän Suomen mestaruutta yhteensä kahdeksan kauden aikana.

Rytkönen tapasi vaimonsa Annelin vuonna 1945 ja pari sai neljä lasta. Merja Laine ja Tiina Rytkönen-Junnila ovat voittaneet urallaan lukuisia jalkapallon Suomen mestaruuksia. Laine on myös pelannut kuusi maaottelua. Tuija ja Minna Rytkönen eivät ole pelanneet jalkapalloa pääsarjatasolla.

Pelaajaura

1945-1952 KuPS
1952-1960 Toulouse
1960-1966 HJK
1969 HJK
37 A-maaottelua

Valmennusura

1960-1971 HJK
1973-1975 HJK naiset
1975-1978 Suomi
1975-1979 HJK
1981-1982 Tikkurilan Palloseura
1984-1988 HJK naiset
1991 HJK naiset
1995-1996 HJK naiset

Italia myy "maailman kummitelluimman saaren" loistohotelliksi

Ilmakuva Poveglian saaresta.

Poveglian saarta on kuvattu maailman kummitelluimmaksi paikaksi. Aikoinaan se oli eristetty ruttoa sairastaville ja myöhemmin saarella oli pahamaineinen mielisairaala. Nyt saarta kaupitellaan hotellikäyttöön.

Ilmakuva Poveglian saaresta.

Italian hallitus on päättänyt myydä Venetsian laguunissa sijaitsevan Poveglian saaren varojen keräämiseksi hupenevaan valtion kirstuun. Ensi kuussa huutokaupataan Poveglian lisäksi myös neljä muuta kohdetta, joiden joukossa on keskiaikainen linna ja luostari.

Poveglian saari on kuitenkin erikoinen kauppakohde, sillä tähän mennessä turistien pääsy saarelle on ollut kielletty ja venetsialaiset itse ovat välttäneet saarta – kuin ruttoa.

Asumattoman saaren sanotaan olevan yksi maailman kummitelluimmista paikoista. Entisessä ruttosiirtolassa ja mielisairaalassa kerrotaan kummittelevan kymmeniä tuhansia riivattuja sieluja. Venetsialaisen sanonnan mukaan pahojen ihmisten sielut joutuvat Povegliaan kuolemansa jälkeen.

Saari toimi ruttosiirtolana paiseruttoepidemioiden aikaan. Saarelle tuotiin rutossa kuolleiden ruumiita sekä vielä elossa olleita uhreja, jotka kärrättiin saarelle kuolemaansa odottamaan. Tarinoiden mukaan osa ruttopotilaista tuli jopa elävältä haudatuksi tai krematoiduksi. Tiettävästi saarella kuoli jopa sata tuhatta ruttoa sairastanutta venetsialaista vuosisatojen saatossa.

Ruttosairaala suljettiin 1814, minkä jälkeen saari toimi joitain vuosikymmeniä karanteeniasemana. Tämän jälkeen saarelle perustettiin mielisairaala 1922. Tiettävästi sairaalan lääkäri suoritti potilailla julmia kokeita, muun muassa lobotomioita. Kerrotaan kuitenkin, että saaren aaveet tekivät lääkärin hulluksi ja hän hyppäsi kuolemaansa sairaalan tornista. Mielisairaala suljettiin 1968, jonka jälkeen saari on ollut asumaton.

Saarella on yhä sairaalan, kirkon ja krematorion rauniot. Kerrotaan, että saaren maaperä koostuu puoliksi ihmisten tuhkasta ja luista.

Lukuisat paranormaalien ilmiöiden tutkijat ovat olleet kiinnostuneet saaresta. Muun muassa Travel Channel -kanavan Ghost Adventures -sarjan juontaja sanoi tulleensa riivatuksi sarjan kuvauksissa saarella.

Italian hallitus ei kuitenkaan myy saarta kokonaan, vaan saari huutokaupataan 99 vuoden vuokralle. Hallitus toivoo saavansa investoijat kiinnostumaan saaren muuntamiseksi loistohotelliksi. Hinta-arviota ei kerrota. Hallitus pyrkii kuitenkin kilauttamaan kassaansa 500 miljoonaa euroa tämän vuoden aikana myymällä 148 valtion omistamaa kohdetta.

Osa venetsialaisista on kuitenkin ryhtynyt kansanliikkeeseen, jolla pyritään estämään jälleen yhden loistohotellikompleksin syntyminen kaupungin saarille. Poveglia kaikille -kansanliike pyrkii saamaan saaren takaisin kansalaisille – 99 euron hintaan per kansanliikkeen kannattaja. Asiasta kertoo paikallislehti La Voce di Venezia.

Ylen toimittaja: Molempien puolten sotilaat haluavat rauhanomaista ratkaisua

Ukrainalaissotilaita kuljetushelikopterin vierellä Izjumin kaupungin ulkopuolella lähellä Harkovaa.

Ylen toimittaja tapasi päivällä sotilaita ja taistelijoita itäisessä Ukrainassa.

Ukrainalaissotilaita kuljetushelikopterin vierellä Izjumin kaupungin ulkopuolella lähellä Harkovaa.

Itä-Ukrainassa olevan Yle Uutisten toimittajan Erkka Mikkosen mukaan sekä Ukrainan sotilaat että venäläismieliset separatistit toivovat konfliktiin rauhanomaista ratkaisua.

Mikkonen vieraili keskiviikkona muun muassa Slovjanskin kaupungissa, jossa aseellisten yhteenottojen uhka on ilmeinen. Mikkosen mukaan kummallakin puolella on raskasta sotakalustoa paikalla.

- Minulle jäi käsitys, että ainakin itse sotilaat ja taistelijat kaikki haluavat rauhanomaista ratkaisua, eikä kumpikaan halua aseisiin tarttua kuin pakosta. Suuri kysymys on se, kuka nyt sitten ampuu ensimmäisen laukauksen, Mikkonen sanoi tavattuaan sotilaita.

Mikkosen mukaan separatistit esittelivät Slovjanskissa keskiviikkona ylpeänä uutta sotakalustoaan, jota on kaapattu Ukrainan armeijalta. Tunnelma kaupungissa oli hilpeä, hän kertoo. Paikalla on runsaasti myös kansainvälistä mediaa.

Mikkonen kertoo myös, että venäläismieliset ovat motittaneet Ukrainan armeijan panssarivaunuja Kramatorskin lähellä, estäen niiden etenemisen.

Kim Jong-unin tukalla pilailu oli liikaa – Pohjois-Korea vaatii brittihallitukselta toimia mainoksen vuoksi

Kim Jong-un halaa pikkupoikaa.

Lontoolaisparturi mainostaa alennettuja hintojaan kommunistidiktatuurin johtajan kuvalla ja Bad hair day? (Huonon tukan päivä?) -tekstillä.

Kim Jong-un halaa pikkupoikaa.

Pohjois-Korea vaatii Britannian hallitusta ryhtymään toimiin lontoolaisparturin mainoskampanjan vuoksi. Lähellä Pohjois-Korean Lontoon-suurlähetystöä sijaitseva M&M Hair Academy mainostaa alennettuja hintojaan Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kuvalla ja Bad hair day? (Huonon tukan päivä?) -tekstillä.

Britannian ulkoministeriö kertoo saaneensa Pohjois-Korean suurlähetystöstä kirjeen, jossa paheksutaan mainosta ja vaaditaan toimia. Ulkoministeriö harkitsee parhaillaan vastausta vaatimukseen.

Lontoolaisparturin mukaan kaksi Pohjois-Korean suurlähetystön edustajaa vieraili mainoksen esille asettamisen jälkeen liikkeessä vaatimassa selitystä kuvalle. Parturi ajoi vierailijat matkoihinsa ja otti yhteyttä poliisiin. Lontoon poliisi kertoo keskustelleensa tapauksesta osapuolten kanssa, muttei löytänyt merkkejä rikoksesta.

Ammutuksi epäilty laulujoutsen kuolikin sähköiskuun

Kuollut joutsen Lapuan Ruhalla 7. huhtikuuta 2014.

Lapualla epäilty luonnonsuojelurikos on paljastunut tapaturmaiseksi kuolemaksi. Eviran tutkimuksissa on selvinnyt, että joutsen on kuollut sähköiskuun.

Kuollut joutsen Lapuan Ruhalla 7. huhtikuuta 2014.

Lapualla ammutuksi epäilty laulujoutsen kuolikin sähköiskuun. Kuolinsyy on selvinnyt Eviran tutkimuksissa, kertoo Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Seppo J. Ojala. Asiassa ei siis ole tapahtunut luonnonsuojelurikosta.

Sähkövalokaari oli tehnyt lintuun ampumahaavan näköisen haavan.

– Joutsenen kannalta lopputulos on sama, mutta muuten tämä on hyvä uutinen, Ojala toteaa.

Asiasta kertoi ensimmäisenä sanomalehti Ilkka nettisivuillaan.

Uudellamaalla on havaittu jo toistakymmentä suolistotulehdusta, joiden syyksi epäillään raakamaitoa

Luomuemolehmiä

Yersinia pseudotuberculosis -tapauksia on havaittu Porvoon seudulla kymmenen ja Helsingissä kuusi. THL selvittää parhaillaan tartuntojen syytä, tässä vaiheessa taudin levittäjäksi epäillään raakamaitoa.

Luomuemolehmiä

Nivelvaivoja, vatsakipuja, ja yksi kyhmyruusu. Näitä vaivoja ovat kokeneet potilaat, jotka ovat sairastuneet yersinia- tai kampylobakteerin aiheuttamiin tauteihin. Tautien levittäjä saattaa olla raakamaito. Tämä olisi ensimmäinen maidosta johtuva yersinia-epidemia Suomessa.

– On tämä poikkeuksellista. Yleensä yersiniaa on löytynyt yhdistettynä sipuliin, porkkanaan ja salaattiin. Näissä on kaikissa raakamaitokontakti taustalla. Tämä on poikkeuksellinen tilanne, ja johtaa laajoihin tutkimuksiin, Porvoon terveyspalveluiden ylilääkäri Hanna Telkki-Nykänen sanoo.

S-ryhmä veti raakamaidon pois

Yersinian aiheuttamia suolistotulehduksia on tähän mennessä havaittu Porvoon seudulla ja Helsingissä ainakin 16. Tartuntojen syyksi epäillään raakamaitoa, jota pakkasi askolalainen Uljaan Tilamaito -yritys.

Maito on nyt vedetty kaupoista. Sitä myytiin S-ryhmän liikkeissä ainakin Helsingissä ja Porvoossa parin kuukauden aikana tuhansia litroja.

– Raakamaito on riskielintarvike, sen turvallinen käyttö edellyttää tiettyjä toimia kuluttajilta. Kuumentaminen on ainoa tapa hävittää raakamaidossa esiintyviä bakteereja, Eviran elintarviketurvallisuusosastolla johtajana työskentelevä Leena Räsänen muistuttaa.

Raakamaidon myyntisäännöksiä höllennettiin tämän vuoden alussa. Eviran mukaan on vielä liian aikaista sanoa, ovatko maidosta johtuvat tautitartunnat kasvussa. Sekään ei vielä ole selvää, johtuuko Uudenmaan tämänhetkinen yersinia-tulehdusepidemia raakamaidosta.

Helmikuun lopun jälkeen Uudellamaalla 22 henkilöä on saanut tartunnan, jonka syyksi on varmistunut yersinia. THL tutkii parhaillaan epidemian syitä ja laajuutta. Tulosten saaminen vie vielä useita viikkoja.

Viranomaiset: kuumentakaa raakamaito

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kehottavat raakamaidon kuumentamista, jos sitä tarjoillaan lapsille, vanhuksille, raskaana oleville ja henkilöille, joilla on vastustuskykyä heikentävä perussairaus.

Tinki- eli raakamaidolla tarkoitetaan maitoa, jota ei ole kuumennettu yli 40 asteen lämpötilaan eikä käsitelty millään muullakin tavalla. Kun maito on kuumentamatonta, myös mikrobit pääsevät nopeasti leviämään, jos maitoa käsittelee väärin.

Yhdysvaltalaissenaattori: Lännen toimet Venäjää vastaan lähes naurettavia

Ukrainalaisen panssarikolonnan pysäyttäneet venäläismieliset ihmiset katselevat ukrainalishävittäjän ylilentoa Kramatorskin kaupungin ulkopuolella.

Vaikutusvaltainen yhdysvaltalaispäättäjä toivoo maansa syventävän sotilasyhteistyötä Baltian maiden kanssa.

Ukrainalaisen panssarikolonnan pysäyttäneet venäläismieliset ihmiset katselevat ukrainalishävittäjän ylilentoa Kramatorskin kaupungin ulkopuolella.

Yhdysvaltalainen senaattori John McCain tyrmää länsimaiden vastauksen Venäjän toimille Ukrainassa.

Liettuassa vieraileva McCain kutsui Yhdysvaltain ja EU:n Venäjä-pakotteita heikoimmaksi kuviteltavissa olevaksi vastatoimeksi, ja peräänkuulutti jämäkämpiä otteita.

- Jos Eurooppa ja Yhdysvallat eivät ota käyttöön voimakkaampia toimia, uskon että presidentti Vladimir Putin tuntee itsensä uskaliaammaksi, McCain sanoi.

Republikaaninen senaattori pitää häpeällisenä sitä, että länsimaat eivät ole auttaneet Ukrainaa sen jälkeen, kun Venäjä tunkeutui sen alueelle.

- Vastaus Putinin käytökseen on ollut lähes naurettava, McCain sanoi Vilnassa keskiviikkona.

McCain sanoi lisäksi olevansa huolissaan Moldovan turvallisuudesta.

Opettaja saa ottaa häiritsevän puhelimen oppilaalta – vaikka väkisin

Opettajien kurinpidon valtuuksia lisäävä laki astui voimaan vuoden alussa. Opetushallituksen ohjeet soveltaa lakia paikallisesti valmistuvat vuoden loppuun mennessä.

Kasiluokkalainen Ella Luotola käyttää puhelinta oppitunnilla vain, kun opettaja sitä pyytää. Silti ajatus puhelimen takavarikoimisesta ei miellytä.

– Pahalta tuntuisi, mutta siitä oppisi, että puhelinta ei pidä käyttää niin paljon, Vantaan Hämeenkylän koulua käyvä Luotola sanoo.

Vuoden alussa astui voimaan uusi laki, jonka mukaan opettaja voi ottaa häiritsevän esineen, kuten puhelimen, pois oppilaalta vaikka väkisin, jos oppilas ei muuten suostu.

Rehtori ja opettaja saavat nyt myös tarkistaa oppilaan repun, muut tavarat ja vaatteet, jos vaarallinen esine, kuten puukko, pitäisi saada häneltä pois.

Säännöt selviämässä

Opetushallitus sorvaa parhaillaan valtakunnallisia ohjeita paikallisten kurinpitosuunnitelmien tekemiseen. Uusi laki velvoittaa kuntia tekemään omat ohjeet. Opetushallituksen ohjeet valmistuvat vuoden loppuun mennessä.

– Laki lähtee siitä, että voimaa käytetään mahdollisimman vähän, Opetushallituksen hallintojohtaja Matti Lahtinen korostaa.

Uusi laki näkyy vielä vähän opettajan arjessa, kertoo Hämeenkylän koulun äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Eeva-Leena Karjalainen. Hän itse ei ole joutunut käyttämään tunneillaan kovaa kuria.

– Ennemminkin puhelimia tuodaan vapaaehtoisesti opettajan pöydälle välillä lepäämään, Karjalainen kertoo.

Koulun kasiluokkalainen Tommi Roinila muistuttaa, että itse voi vaikuttaa siiihen, mitä koulusta saa irti.

– Oma valintahan se on, että haluaako saada huonompia arvosanoja sillä, että vain räpläilee puhelinta tunnilla.

Voimankäytöstä raportoitava

Uusi laki edellyttää, että mahdollisesta voimankäytöstä raportoidaan. Opettajan harkittavaksi jää, miten kussakin käytännön tilanteessa toimitaan.

– Voimankäyttö pitää suhteuttaa tilanteen vakavuuteen ja vastarintaan. Arviointi on hankalaa, koska tilanteet ovat nopeita ja tulkinnanvaraa jää aina, Lahtinen sanoo.

Helppoa ei myöskään ole erottaa esimerkiksi älypuhelimen tai tablettitietokoneen oppimis- ja häiriökäyttö.

– Mobiililaitteet ovat tätä päivää. Totaalista käyttökieltoa ei missään nimessä tule, Lahtinen korostaa.

Opetushallituksen hallintojohtaja Matti Lahtinen ei ole kuullut eriävistä käytännöistä koulujen välillä, mutta ei pitäisi niitä minään ihmeenä. Onhan Suomessa 2 800 peruskoulua, 440 lukiota ja 250 ammattioppilaitosta.

Vantaalainen Hämeenkylän koulu on mukana Ylen Uutisluokka -projektissa.

Auton muuttaminen bioetanolilla kulkevaksi ei ole mutkatonta

Netissä myydään etanolimuutossarjoja, joiden laatu vaihtelee. Harvan muutossarjan ja auton yhteensopivuutta on myöskään ennalta tutkittu. Parhaimmillaan kuski voi tehdä ekoteon – ikävimmässä tapauksessa lähipäästöt kasvavat. Tavallisella katsastusasemalla riittävän laajoja mittauksia ei voida tehdä.

Sopivalla etanolimuutossarjalla vanhempaankin autoon voi tankata biopolttoaineitta. Osa autoilijoista on asentanut muutossarjan säästääkseen bensakuluissa, osa vähentääkseen hiilidioksidipäästöjä.

– Vanhasta bensiiniautosta saadaan ekoauto pienellä muutoksella. Monelle ihmiselle on myös tärkeää tankata kotimaista polttoainetta ja käyttää suomalaista laitetta, perustelee StepOne Tech Oy:n myyntivastaava Tuomo Isokivijärvi.

Heidän valmistamansa E85-muutossarja on läpäissyt VTT:n päästömittaukset. Harvan muutossarjan ja automallin yhteensopivuutta on kuitenkaan ennalta tutkittu.

Katsastajalla ovat keinot vähissä, jos tarvittavia asiakirjoja ei löydy.

– Me joudumme valitettavasti hylkäämään auton, jos osat eivät kuulu siihen, myöntää katsastaja Janne Pirttikoski Lahden A-Katsastuksesta.

Ainoastaan muutoskatsastuksen avulla auton voi saattaa liikennelain mukaiseksi. Muutoskatsastuksen tekeminen edellyttää, että muutossarjan ja kyseisen automallin yhteensopivuus  etukäteen tutkittu.

– Katsastustoimipaikalla tarkastetaan lähinnä asiapapereita. Siinä vaiheessa kun mennään monimutkaisempaan muutoskatsastukseen, mittaukset suoritetaan sopivilla tutkijoilla etu käteen, kuvailee liikennekelpoisuusyksikön päällikkö Otto Lahti Liikenteen turvallisuusvirastosta.

"Ilman testejä lopputulos voi olla mitä tahansa"

Trafi ja VTT ovat havainneet tutkimuksissaan, että etanolimuutossarjojen laatu vaihtelee. Sama etanolimuutossarja saattaa myös johtaa eri lopputulokseen myös autosta riippuen.

– Tulokset ovat olleet hyvin vaihtelevia. Siinä vaiheessa kun hankkii sarjaa, kannattaisi kysyä valmistajalta onko sitä testattu mitenkään ja miten se vaikuttaa päästöihin. Jos tulee uskottelua, että hyvä se on, mutta ei ole mitään mittauksia taustalla, lopputulos voi olla mitä tahansa, muistuttaa liikennekelpoisuusyksikön päällikkö Otto Lahti.

Trafin mukaan, pahimmassa tapauksessa lähipäästöjä kuten häkää ja typenoksideja voi syntyä jopa aiempaa enemmän. Lähipäästöt heikentävät hengitysilmaa erityisesti runsasliikenteisissä taajamissa.

StepOne Tech Oy:n myyntivastaava Tuomo Isokivijärvi ei usko, että VTT:n päästömittaukset läpäissyt muutossarja toimisi merkittävästi eri tavalla autosta riippuen.

–  Suurimpaan osaan muutossarja sopii yhtä hyvin. Toimintaperiaate on aina sama. Merkittäviä eroja sillä, miten paljon päästöt nousevat tai laskevat, ei ole, Isokivijärvi vakuuttaa.

Katsastusasemalla lisäpäästöjen syntymistä ei voida tutkia.

– Juu, se ei onnistu meillä täällä hallissa. Se vaatii vähän isompia toimenpiteitä, katsastaja naurahtaa.

– Sitä ei näe mittareilla eikä silmämääräisesti. Kaikki on paperilla. Uudet systeemit ja muutossarjat on testattu laitoksilla, selvittää katsastaja Janne Pirttikoski.

"Kokonaiskuva etanolin kannalla"

Trafin mukaan kylmäkäynnistyspäästöt olivat etanolilla ajettaessa hyvin monessa testitapauksessa merkittävästi korkeammat kuin bensakäytössä.

– Autosta tulee paljon erilaisia päästöjä, joiden haitallisuuden painoarvon määrittäminen on vaikeaa, myöntää Otto Lahti.

Muutossarjojen puolustajat myöntävät kylmäkäynnistyksen tuomat ongelmat, mutta pitävät sitä pienenä pahana kokonaisuuden kannalta.

– On totta, että pienen hetken kylmästartin jälkeen jotkin päästöt nousevat aavistuksen. Mutta fossiiliset hiilidioksidipäästöt laskevat noin 80 prosenttia, joten kokonaiskuva on mielestäni etanolin kannalla, Tuomo Isokivijärvi pohtii.

Hän pitää sääntöviidakkoa tarpeettoman raskaana:

– Ihmiset eivät tiedä, että pienellä muutoksella heidänkin bensiiniautonsa voisi kulkea bioetanolilla. Suomessa on noin 700 000 autoa, johon muutos voitaisiin tehdä. Tämän tiellä on oikeastaan vain nykyinen säädösviidakko.

Venäjä-teemaillalla keskimäärin lähes 600 000 katsojaa – palautetta tullut paljon

Keskustelijoita Ajankohtaisen kakkosen Venäjä-illassa.

Tuottaja Reeta Kivihalme kertoo, että Ajankohtaisen kakkosen tiistaisen Venäjä-teemaillan tarkoituksena oli herättää keskustelua aiheesta, mutta studiokeskustelu kävi poikkeuksellisen kiihkeänä.

Keskustelijoita Ajankohtaisen kakkosen Venäjä-illassa.

Ajankohtaisen kakkosen tiistainen Venäjä-teemailta keräsi keskimäärin lähes 600 000 katsojaa. Ohjelma oli katsotumpi kuin kuukausi sitten lähetetty Kannabis-ilta tai yksikään viime vuoden A2-teemailloista.

Venäjä-iltaa seurasi sen ensimmäisen tunnin aikana keskimäärin noin 650 000 katsojaa. Uutisten jälkeen kello 22.05 alkaneella toisella osiolla katsojia oli keskimäärin 550 000.

– Hämmentävintä oli toinen tunti, jossa on ollut niin sanottu vahva pito, eli katsojat eivät ole lähteneet harhailemaan toisille kanaville, sanoo toimituspäällikkö ja A2 Venäjä-illan tuottaja Reeta Kivihalme.

Hänen mukaansa aika harva Ylen ohjelma tavoittaa vastaavan määrän katsojia kello 22 jälkeen. Aiemmat Ajankohtaisen kakkosen teemaillat ovat keränneet ensimmäisellä tunnilla keskimäärin noin 450 000 katsojaa ja toisella noin 350 000.

Negatiivista ja positiviista palautetta

Keskusteluohjelmasta on tullut paljon palautetta. Sähköpostitse pelkästään Ylen ohjelmapalautteen kautta oli tullut yli 120 keskiviikkoiltapäivään mennessä.

Kivihalmeen mukaan Venäjä-illan tarkoituksena oli herättää keskustelua aiheesta, mutta studiokeskustelu kävi poikkeuksellisen kiihkeänä.

Osa palautetta antaneista katsojista on ollut Kivihalmeen mukaan järkyttyneitä siitä, miten kiihkeää ja aggressiivista studiokeskustelu oli.

– Ennen lähetystä vieraiden kanssa käydään läpi, miten kannattaa pyytää puheenvuoroa ja neuvotaan, ettei kannata huutaa, koska katsojat eivät saa siitä mitään selvää. Nyt oli enemmän päälle puhumista kuin normaalisti.

Kaikki palaute ohjelmasta ei kuitenkaan ole ollut negatiivista.

– On ollut myös kovasti kiitoksia, että tehtiin näkyväksi asioita, joita ei normaalisti tehdä, Kivihalme sanoo.

Tuottaja pahoittelee sotaveteraanin halventamista

Kivihalme pahoittelee katsojille sotaveteraanin halventamista. Ohjelman lopussa sotaveteraanille ojennettiin ruusu ja samaan aikaan toinen vieras kutsui veteraania tappajaksi.

– Ei voi kuin pahoitella, sitä ei oltu suunniteltu ja tilattu. Toivottavasti ihmisten mieliin jää kaunis ele, ruusun antaminen.

Transnistrialaiset poliitikot äänestivät Venäjään liittymisen puolesta

Puolustusliitto Nato on ollut huolissaan Transnistriasta, jonka se uskoo pyrkivän osaksi Venäjää.

Moldovan ja Ukrainan rajalla sijaitsevan Transnistrian lainsäätäjät ovat äänestäneet Venäjään liittymisen puolesta.

Venäläismielisen alueen separatistinen parlamentti hyväksyi esityksen keskiviikkona yksimielisesti. Ryhmä transnistrialaisia poliitikkoja aikoo matkustaa loppuviikolla Moskovaan tapaamaan Venäjän kansanedustajia.

Transnistrian johtaja on pyytänyt EU:ta tunnustamaan alueen itsenäisyyden vakauden vuoksi.

Transnistria itsenäistyi yksipuolisesti Moldovasta Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen vuonna 1991. Jotkut analyytikot uskovat Venäjän olevan kiinnostunut alueesta, jolla asuu pääosin venäjänkielistä väestöä. Venäjällä on yhä tuhansia sotilaita alueella.

Yksikään YK:n jäsenmaa ei ole tunnustanut alueen itsenäisyyttä. Vuonna 2006 sen asukkaat äänestivät kansanäänestyksessä Venäjään liittymisen puolesta.

Romaniankielinen Moldova haluaisi lähentää suhteitaan EU:hun, ja on varoittanut Kremliä yrityksistä liittää Transnistriaa itseensä.

Venäläismieliset kaappasivat panssaroituja ajoneuvoja Ukrainalta

Maastopukuisia miehiä panssaroitujen ajoneuvojen ympärillä venäläismielisten joukkojen valtaaman Slovjanskin kaupungin keskustassa.

Ukrainan viranomaisten mukaan Venäjän agentit osallistuivat ajoneuvojen haltuunottoon.

Maastopukuisia miehiä panssaroitujen ajoneuvojen ympärillä venäläismielisten joukkojen valtaaman Slovjanskin kaupungin keskustassa.

Venäläismieliset joukot ovat kaapanneet kuusi ukrainalaista panssaroitua miehistönkuljetusajoneuvoa Itä-Ukrainassa.

Asiasta kertoo Ukrainan puolustusministeriö, jonka mukaan separatistit saivat apua venäläisiltä agenteilta.

- Joukko paikallisia ihmisiä yhdessä Venäjän harhautus-terroristiryhmän jäsenten kanssa pysäytti kolonnan Kramatorskissa. Pysäytyksen seurauksena ääriainekset ottivat kaluston hallintaansa, ministeriön tiedotteessa kerrottiin.

Ukrainan mukaan kuljetusajoneuvot ovat Slovjanskissa.

Ohuiden muovipussien käytölle tyrmäys europarlamentilta

Europarlamentti vähentäisi ohuiden muovipussien määrää 80 prosenttia viidessä vuodessa. Ohuista pusseista mereen päätyvä jäte on vakava uhka linnuille ja kaloille.

Yhtä iloista ilmettä näkee harvoin europarlamentin täysistunnon äänestysten jälkeen kuin keskiviikkona. Europarlamentin täysistunto hyväksyi kantansa ehdotukseen ohuiden muovipussien vähentämisestä.

Parlamentin kannasta vastannut vihreiden tanskalaismeppi Margrete Auken otti vastaan onnitteluja. Seuraava europarlamentti pääsee jatkamaan neuvotteluja muovipussien vähentämisestä EU:n jäsenmaiden kanssa.

Europarlamentti kannattaa sitä, että ohuiden, alle 50 mikronin paksuisten muovipussien käyttöä vähennettäisiin asteittain. Vuoteen 2017 mennessä pussien määrä pitäisi saada puoleen vuoden 2010 tasosta. Vuoteen 2019 mennessä vähennyksen tulisi olla 80 prosenttia.

– Selvät määräajat ovat hyvät. Maissa, joissa ohuiden muovipussien käyttö on jo nyt vähäisempää, kuten Suomessa, ei tarvitse päästä samoihin prosenttilukuihin, europarlamentin ympäristövaliokunnan jäsen Satu Hassi (vihr.) sanoo.

Europarlamentti ehdottaa, että EU-maat voisivat määrätä veroja ja maksuja, jotta kaupat vähentäisivät ilmaisten muovikassien tarjoamista. Maa saisi halutessaan kieltää ohuet muovipussit kokonaan. Raa'an lihan, kalan ja maitotuotteiden kääreinä kevyitä muovipusseja saisi kuitenkin yhä käyttää ja luovuttaa asiakkaille ilmaiseksi.

Europarlamentti ajaa biohajoaville muovipusseille yhtenäistä määritelmää. Biohajoavaksi ei saisi kutsua pussia, joka vain hiertyy silpuksi, vaan sen tulee hajota normaaliolosuhteissa vedeksi, hiilidioksidiksi ja biomassaksi.

– Kyse on myös kannusteiden luomisesta paremmille muoveille. Biohajoavien muovien kehittämisellä EU-maat voisivat luoda osaamista, jolle olisi käyttöä koko maailmassa, Satu Hassi toteaa.

Miljardeja pusseja päätyy vesiin

EU:n komissio laskee, että EU:n alueella käytetään vuosittain sata miljardia muovipussia. Niistä noin 90 prosenttia on ohuita, joita ei juuri käytetä uudestaan. Kahdeksan miljardia muovipussia päätyy luontoon joka vuosi. Valtaosa kulkeutuu lopulta meriin.

EU:n komission käyttämien asiantuntijoiden mukaan esimerkiksi Pohjanmerellä useammalla kuin yhdeksällä linnulla kymmenestä on muovipussin jäänteitä vatsassaan. Muovijätteen hajoaminen kestää arviolta 450 vuotta.

EU:n tilastoissa suomalaiset ja tanskalaiset käyttävät vähiten ohuita muovipusseja, neljä pussia jokaista suomalaista kohti vuodessa. Portugalilaiset ovat 500 pussillaan suurkuluttajia.

Europarlamentti ja EU:n komissio katsovat, että määrätietoisilla toimilla ohuiden muovipussien käyttöä voidaan vähentää. Esimerkkinä ne käyttävät Irlantia. Irlannin muutettua ohuet pussit maksullisiksi  muovipussijätteen määrä väheni vuosikymmenessä 95 prosenttia.

Elina Ravantti

Yle Uutiset, Strasbourg

Mitä mepit saivat aikaan?

EU-parlamentti koolla istuntosalissa.

Europarlamentti päättää kautensa Strasbourgissa torstaina. Kysyimme suomalaismeppien näkemyksiä työstään.

EU-parlamentti koolla istuntosalissa.

1 Mikä on ollut suurin saavutuksenne europarlamentaarikkona?

2 Miten Euroopan Parlamentti on osannut käyttää lisääntynyttä valtaansa?

Lissabonin sopimus 2009  lisäsi europarlamentin valtaa. Suurimman osan päätöksistä tekevät komission esityksestä parlamentti ja jäsenmaiden ministereistä koostuva neuvosto yhdessä.

Tarja Cronberg, vihr.

1 Olin tekemässä EU:n nuorisotakuuta. EU tukee, että nuoret pääsisivät neljän kuukauden sisällä töihin, harjoitteluun tai koulutukseen.

Aseistariisunnassa parlamentti hyväksyi julkilausuman, joka torjuu robottiaseet ja sotilaslennokit. Parlamentissa on puhuttu ydinaseettomasta maailmasta, aseviennistä otettu yhteinen kanta, jossa olin mukana.

2 Itse olen tehnyt työtä ulkopolitiikassa ja turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa. Siellä ei ole konkreettista valtaa. Yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka on pikemminkin ottanut askelia taaksepäin. Jäsenmaat ottaneet valtaa takaisin ja on vaikea saada yhteisiä kantoja ja sopimuksia.

Sari Essayah, krist.

1 Yhtenäisen sepa-maksualueen aikaansaaminen. 1.8. joka puolella Eurooppaa kotimaisen maksun on oltava samanlainen kuin ulkomainen maksu eli pankit eivät voi veloittaa siitä yhtään enempää. Tämä merkitsee Euroopan taloudelle kymmenien miljardien eurojen säästöä vuosittain.

2 On ollut tilanteita, joissa parlamentti on halunnut näpäytellä neuvostoa. Esimerkiksi neuvotteluja rahoituskehyksistä parlamentti on välillä pitkittänyt ja halunnut omia asioita läpi.

Rahoituskriisiin liittyen ns. sixpack-lainsäädännössä parlamentti sai aikaan sen, että suuret jäsenmaat eivät voi luistaa kasvu- ja vakaussopimuksesta ilman seurauksia.

Mukaan tullut maatalousuudistus meni sopuisasti.

Satu Hassi, vihr.

1 Olen ollut saattamassa EU:n ilmastopolitiikkaa kunnianhimoisempaan suuntaan.

Lainsäädäntöpuolella asetus, joka kieltää laittomasti hakatun puutavaran ja siitä tehtyjen tuotteiden myynnin eli ns. timber-asetus.

Laivaliikenteen rikkidirektiivin osalta sain nopeutettua aikataulua, jolla Etelä-Euroopan mailta vaaditaan siirtymistä vähärikkiseen polttoaineen käyttöön.

2 Parlamentti käyttää tiukasti valtaa lainsäädäntöasioissa, ei ole ollut kumileimasin. Ministerineuvostojen kanssa syntynyt vääntöä useasti.

Liisa Jaakonsaari, sdp

1 Olen ollut nostamassa arktista politiikkaa EU:n käsittelyyn: ajanut arktista informaatiokeskusta Rovaniemelle ja neuvotellut rahoitusta Euroopan Investointipankista.

Olen Kazakstanin ja EU:n kauppasopimuksen raportoija. Olemme nostaneet ihmisoikeuksia kaupan rinnalle, ja sen ansiosta henkilöitä on vapautettu vankilasta.

2 Talouskriisin takia neuvosto on päässyt käyttämään enemmän valtaa.

Aika paljon on ollut yhteenottoja: joko neuvosto on ollut jääräpää tai parlamentti. Silloin asiat pitkittyvät.

Parlamentti ja komissio ajavat enemmän eurooppalaisia ratkaisuja, kun taas neuvostossa kukin jäsenmaa ajaa enemmän omaa asiaansa. Jos joka paikassa ajettaisiin kansallisia etuja, yhteisestä politiikasta ei tulisi mitään.

Anneli Jäätteenmäki, kesk.

1 Toimin keskustaliberaaliryhmän varapuheenjohtajana ja siinä olen saanut vaikuttaa jo alkuvaiheessa kaikkia suomalaisia koskeviin asioihin.

Minun sydäntäni lähellä ovat olleet ruuan alkuperämerkinnät ja tuotemerkinnät.

2 Esimerkiksi maatalouspaketti parani parlamentin käsittelyssä siitä, mitä komissio esitti. Kansalaisten ääni tulee paremmin kuulluksi ja myös näkyviin, koska neuvostossahan päätöksenteko on täysin pimennossa. Täällä nähdään, miten äänestetään. Moniin komission esityksiin on tullut parlamentissa parannuksia.

Asioiden käsittely pitkittyy.

Ministerit ja komissaarit eivät pidä siitä, että heidän esityksiään muutetaan, mutta jos ne ovat huonoja, pitäähän niitä parlamentissa yrittää saada paremmaksi. Luulen, että kansalaiset ovat tyytyväisempiä.

Eija-Riitta Korhola, kok.

1 Osasin ennustaa päästökaupan seurauksia: EU on kasvattanut omia päästöjään, mutta siirtää ne muualle.

Taloudellisilta vaikutuksiltaan suurin päätös, johon vaikutin, oli EU:n ulkopuolisten maiden rajaaminen pois lentoliikenteen päästökaupan piiristä vuoteen 2017 asti.

Dataroaming-asiassa vastasin sisämarkkinavaliokunnan kannasta.

2 Mielestäni parlamentilla on liikaa valtaa suhteessa olemattomaan vastuuseen. Tämä talo ei joudu koskaan miettimään tosissaan, miten haaveilumme toteutetaan käytännössä.

Työ on raakaa taistelua järkevän lainsäädännön eteen, ei Suomen edustamista.

Riikka Pakarinen, kesk.

1 Aluekehitysrahoista päätettässä 320:aa miljardia euroa oli jakamassa viisi raportoijaa. Olin yksi näistä viidestä. Tähtäsinkin raportoijan tehtävään.

Minulla oli tärkeä rooli myös maatalouspolitiikan uudistamisessa.

2 Parlamentti on pitänyt hyvin kiinni vallastaan. Maatalous- ja aluepolitiikka tulivat uusina yhteispäätösmenettelyyn. Parlamenttia kuunneltiin. Esimerkiksi rahoituskehysneuvotteluissa parlamentti oli tiukkana.

Sirpa Pietikäinen, kok.

1 Kun on aktiivinen monissa kysymyksissä ja tekee monia mietintöjä, on vaikea asettaa rinnakkain, onko markkinaväärinkäytösten estäminen tärkeämpi asia kuin parempi tuotevalvonta Euroopassa. Onko tärkeämpää pitää huolta veronkierron estämisestä esimerkiksi pelisäännöistä, joilla luodaan parempi tietosuoja sijoitushyödykkeisiin.

Jos suojelee tonnikaloja, se on tonnikalojen mielestä varmaan tärkeämpää kuin pankkivalvonta.

Markkinaväärinkäytösten estämisessä olin pääneuvottleija

Varmaan sisämarkkinoiden kannalta tuotevalvonta on painavin asia.

2 Parlamentti on profiloitunut kansainvälisten sopimusten linjaajana.

Maatalouspolitiikassa - joka on uusi alue parlamentille - asetelmat ovat olleet niin tiukkoja, että hirveitä muutoksia ei ole tapahtunut.

Pidän instituutioiden tasapainoa oikeana. Toinen kysymys on se, mistä emme päätä vielä yhdessä. Esimerkiksi veronkiertoon ei voida puuttua, kun se on vain hallitusten välistä päätöksentekoa. Riittää, kun yksi jäsenmaa sanoo, että me emme halua tätä lainsäädäntöä. Verotus ja sosiaalikysymykset pitäisi nekin tuoda ihan normaaliin lainsäädäntöjärjestykseen.

Mitro Repo, SDP

1 Minä sain olla kuluttajansuojavaliokunnassa. Siellä lupakseni mukaan olen yrittänyt pitää huolta nimenomaan haavoittuneimmista kuluttajista. Koulutukseni kannalta oli kenties onnekasta, että tuli Kreikan ja Kyproksen ja nyt Ukrainan kriisit, jossa minulla on luonnostaan tietotaitoa. Tarkoitan kulttuuria; kreikkalaisen ja venäläisen mielenmaiseman hahmottamista. Se on oleellinen osa politiikkaa.

Politiikka ei ole vain pintakiitoa, vaan kun mennään syihin syviin, se on filosofiaa, kulttuuritietoa, ihmistuntemusta. Diplomatian puutehan on aiheuttanut tämän Ukrainan kriisin. Minulla on yksi mietintö ja useita varjomietintöjä.

2 Parlamentin valta näkyy ja kuuluu ja sen ovat huomanneet myös lobbarit.

Petri Sarvamaa, kok.

1 Isossa ryhmässä kuten EPP pystyy vaikuttamaan.

Maatalousvaliokunnassa Etelä-Suomen 141 artiklalle jatkoaika oli MTK:n mielestä maatalouspolitiikan ilmaveivi.  Muita saavutuksia ovat olleet esimerkiksi turvemaiden kyntökiellon kumoaminen ja suomalaisrekkojen kokorajoitusten torjuminen liikennevaliokunnassa.

2 Parlamentti on ottanut Lissabonin sopimuksen tuomaa valta käyttöön kohtuullisesti. Talouskriisi on haitannut vallankäytön todellista testaamista. Nyt kun yhdestä kriisistä on kainalokepeillä vaivoin selvitty, tulee toinen, Ukrainan kriisi.

Parlamentti oli ensi kertaa päättämässä maatalouspolitiikasta.

Hannu Takkula, kesk.

1 Olen ollut liberaalidemokraattisen ryhmän koordinaattori  ja vaikuttamassa valiokunnassa kahteen tärkeään hankkeeseen.

Erasmus plus -vaihto-ohjelma. Viime ohjelmakaudelle ohjelmassa oli noin 7,6 miljardia euroa ja nyt saatiin kasvatettua summa 14,7 miljardiin euroon. Jo satatuhatta suomalaisnuorta on saanut osallistua tähän ohjelmaan. Ohjelmalla on pystytty nostamaan Euroopan koulutustasoa.

Toinen on Horisontti 2020, uusi eurooppalainen tutkimusohjelma. Sen kautta tulee Suomeen yli sata miljoonaa euroa tutkimusrahaa vuosittain.

Taistelin myös sen puolesta, että Suomi sai säilyttää rahapelimonopoliin, jonka kautta tuetaan hyviä toimintoja.

2 Itse olen sitä mieltä, että parlamentille ei olisi pitänyt antaa lisää valtaa, äänestin sitä vastaan. Parlamentin pitäisi keskittyä ydintehtäviin eli sisämarkkinoihin ja arvoyhteisönä olemiseen.

Alkuun oli ongelmia tiedostaa, mitä Lissabonin sopimus oikein tarkoittaa. Parlamentti ei ole mitenkään marssinut muiden yli.

Sampo Terho, PS

1 Meidän perussuomalaisten suurin saavutus on, että olemme tuoneet Suomen keskusteluun kriittisen näkökulman EU-keskusteluun. Esimerkiksi liittovaltiosta ei puhuttu Suomessa lainkaan ennen kuin perussuomalaiset tulivat europarlamenttiin.

Olen osallistunut äänestyksiin suomalaismepeistä kaikkein ahkerimmin. Olen tehnyt 3 mietintöä, yhden lausunnon ja lukuisia varjoraportointeja.

Yksikään ei ole sellainen, jota voisi sanoa yksin saavutetuksi asiaksi, vaan kaikki tehdään valtavan koneiston keskellä yhdessä muiden kanssa.

2 Parlamentti on käyttänyt valtaa hyvin runsaasti kuluneella vaalikaudella, mutta valitettavasti eri tavalla kuin me EU-kriitikot olisimme toivoneet. Parlamentti on edistänyt monin tavoin EU:n liittovaltiokehitystä. Ainoa hyvä asia tällä vaalikaudella on EU:n budjetin jäädyttäminen tulevalle rahoituskehykselle. Siinäkin parlamentti venkoili vastaan.

Nils Torvalds, RKP

1 Äänestimme metsän raaka-aineen biopolttoaineiden ottamisesta toisen ja kolmannen polven uusiutuviin polttoaineisiin. Alkuperäinen esitys olisi ollut Suomelle huono.

Sain läpi kaksi lisäystä ja kolme poistoa. Suuressa salissa voitimme äänestyksen 30 äänellä. Yksittäisissä tapauksissa meppi voi vaikuttaa, kun uskaltaa tapella esitystensä puolesta.

2 Parlamentissa vieläkin näkyy, että me olemme tottumattomia käyttämään valtaa.

Poliitikolle on tunnusomaista, että hän haluaa oman puumerkkinsä näkyviin.

Se johtaa esittämään lisäyksiä, jotka ovat mikro-ohjausta.

Meidän pitäisi aina puolustaa päätösten läheisyys- ja suhteellisuusperiaatteita. Näitä periaatteita varmasti rikomme joka toinen päivä.

Hae lisää

Tervetuloa Ylen mobiiliuutisiin!

Kokeilemme palvelun avulla millainen käyttöliittymä sopisi parhaiten uutisten, urheilun ja sään seuraamiseen mobiilikäytössä.

Otamme mielellämme vastaan palautettasi siitä, mikä palvelussa toimii jo hyvin ja mitä mielestäsi voisi vielä kehittää.

Liitä mukaan päätelaitteesi malli ja sähköpostiosoitteesi, jos tarvitset apua ongelmatilanteessa.

Lähetä palautetta:

Lähetä