Kallion kirkon saattokellot saivat vastakaikua neljässä maanosassa ja kymmenissä maissa

Kallion kirkko

Saattokellojen soittaminen Syyrian Aleppon pommitusten uhreille levisi helsinkiläisestä seurakunnasta 800 kirkkoon neljässä maanosassa ja kymmenissä maissa.

Kallion kirkko

Kirkonkellojen kumu on kaikunut kahden viikon ajan sadoissa seurakunnissa. Helsingin Kallion seurakunta alkoi soittaa saattokelloja Syyrian Aleppon pommitusten uhreille lokakuun puolivälissä.

Samalla Kallion seurakunnan kirkkoherra Teemu Laajasalo haastoi kaikki Suomen kirkot mukaan kellojensoittoon.

Kallion kellot saivatkin nopeasti vastakaikua.

Haasteen ottivat lopulta vastaan sadat seurakunnat paitsi kotimaassa myös maailmalla.

– Listalla, johon on saanut ilmoittautua on noin 800 kirkkoa, neljässä maanosassa ja useissa kymmenissä maissa, kirkkoherra Laajasalo sanoo.

Haasteen viimeisenä sunnuntaina myös Norjan piispat vetosivat, että kaikki maan sadat kirkot soittaisivat saattokelloja.

Saako kirkko puuttua maailmanpolitiikkaan?

Haaste on saanut myös kritiikkiä. Kirkko ja kaupunki -lehden päätoimittaja Seppo Simola nosti pääkirjoituksessaan esille saattokellojen herättämän keskustelun siitä saako kirkko puuttua maailmanpolitiikkaan.

Kallion seurakunnan kirkkoherra Teemu Laajasalo sanoo ottavansa kritiikin nöyrin mielin vastaan.

– On varmasti tilanteita, joissa voi sanoa, että maailman poliittinen tilanne on huomattavan monimutkainen ja vaikea, mutta moraalisesti tilanne on hyvinkin kirkas ja yksinkertainen.

Laajasalo vetoaa YK:n lastenjärjestö UNICEFin tietoon, jonka mukaan lapset ovat Syyrian Aleppossa karmeimmassa tilanteessa sitten toisen maailmansodan.

– Jos nyt ajatellaan mitä seitsemäänkymmeneen vuoteen mahtuu, niin se on aika kovasti sanottu.

Kirkkoherra Teemu Laajasalon mukaan kellot ovat soineet myös kotimaassa kaikille heille, jotka ovat kokeneet sotatilanteen aiheuttavan voimattomuutta ja lohduttomuuta tilanteen sivusta seuraajina.

Vaikka saattokellohaasteen ajatus ei ole alun perin ollut keräyskampanja, on useissa seurakunnissa samalla myös kerätty rahaa ja järjestetty tukikonsertteja.

Saattokelloja soitetaan perinteisesti hautajaisten päätteeksi.

– Hautajaisten jälkeisten saattokellojen soitto on hiljainen toivon rukous, että vielä kerran kaikki olisi toisin, ja ajattelen, että se on perusteltu toive myös tässä.

Kirkonkellot kaikuvat vielä tänään YK:n päivänä 24.10. kello 17. Samalla vietetään rauhan, ihmisoikeuksien ja kansainvälisen vastuun rukouspäivää.

Ranska purkaa Calais'n pakolaisleirin – "Korkean riskin operaatio"

Leirin asukkaat odottelevat väliaikaisten majoitustilojen edustalla.

Pohjois-Ranskassa sijaitsevan Calais'n pakolaisleirin noin 7 000 asukasta kuljetetaan eri puolilla Ranskaa sijaitseviin vastaanottokeskuksiin. Maanantaina alkavaa poikkeuksellista operaatiota on valmisteltu pitkään ja huolella.

Leirin asukkaat odottelevat väliaikaisten majoitustilojen edustalla.

Viidakoksi kutsutun Calais'n leirin tänään alkavaa tyhjennystä kuvataan "korkean riskin operaatioksi".

Ensimmäisten bussien on määrä lähteä Calais'sta yhdeksältä aamulla Suomen aikaa. Ne suuntaavat eri puolilla Ranskaa sijaitseviin vastaanottokeskuksiin.

Operaatiota on valmisteltu useita kuukausia, sillä kaiken tulee sujua nopeasti ja sekunnintarkasti.

Ranskan hallitus on vuokrannut leirin vieressä sijaitsevan valtavan hallin, johon viidakon asukkaita on jo kehotettu siirtymään. Hallissa Calais'n asukkaat jaetaan neljään ryhmään: aikuiset, perheet, haavoittuvassa asemassa olevat ihmiset ja yksinäiset lapset.

Jaottelun jälkeen leiriläiset saavat valita kahden mahdollisen sijoituspaikan välillä. Jokainen saa ranteeseensa värikoodatun rannekkeen, joka ohjaa hänet oikeaan bussiin ja valittuun määränpäähän.

Vaarana mellakat ja lasten katoaminen

Maanantaina Calais'ta lähtee 60 tiukasti vartioitua bussikyytiä eri puolille Ranskaa. Tahti jatkuu samanlaisena seuraavat päivät. Leirin varsinainen purkaminen alkaa tiistaina.

Ranskan sisäministeriö arvioi, että Calais’n tyhjennys kestää kaikkiaan kymmenisen päivää. Riskinä ovat kuitenkin mellakat, siirtolaisten ja etenkin lasten katoamiset sekä uusien telttakylien syntyminen.

Etukäteen on vaikea arvioida, kuinka suurta vastarintaa viidakon tyhjentäminen kohtaa. Leirin raivaamista saapuu joka tapauksessa seuraamaan 1 200 poliisia ja santarmia, paikalla jo olevien noin kahdentuhannen virkavallan edustajan lisäksi.

Viranomaiset varautuvat siihen, että kaikki eivät halua poistua leiristä vapaaehtoisesti. Osa Calais’n asukkaista kun ei halua anoa turvapaikkaa Ranskasta, vaan aikoo jatkaa pyrkimistä Kanaalin yli Britanniaan. Osa heistä on saanut jo kertaalleen käännytyspäätöksen.

Vaarana on näiden henkilöiden karkaaminen ja katoaminen evakuoinnin yhteydessä. Bussien reitit ja taukopaikat onkin suunniteltu tarkkaan ja poliisit partioivat Calais'n ympäristössä estääkseen uusien telttakylien pystyttämisen. Partiointia aiotaan jatkaa vielä pitkään leirin purkamisen jälkeen.

Turvapaikka Ranskasta ei ole itsestäänselvyys

Entä mitä Calais'n asukkaille tapahtuu, kun heidät saadaan siirrettyä ympäri Ranskaa perustettuihin, väliaikaisiin majoituskeskuksiin? Suurimman osan pitäisi anoa turvapaikkaa Ranskasta.

Joukossa on kuitenkin paljon tulijoita, jotka ovat saapuneet Ranskaan muiden EU-maiden kautta. Dublinin sopimuksen mukaan näiden henkilöiden hakemukset pitäisi käsitellä siinä jäsenvaltiossa, jossa heidän sormenjälkensä on ensimmäiseksi tallennettu.

Teoriassa nämä henkilöt pitäisi siis lähettää esimerkiksi Italiaan, mutta Ranskan sisäministeriö on luvannut tulkita sopimusta "joustavasti".

Britannia ottaa osan lapsista

Hankala on myös pakolaisleirissä ilman huoltajaa asuvan yli tuhannen lapsen tilanne.

Britannia on luvannut ottaa heistä osan vastaan. Loput lapsista jäävät toistaiseksi Calais'hen, johon on perustettu pakolaislapsille tarkoitettu keskus.

Muun muassa ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on kuitenkin moittinut Ranskan ja Britannian toimia riittämättömiksi.

Osa ranskalaiskaupungeista penseitä

Väliaikaisia majoitustiloja on perustettu lähes kolmellesadalle paikkakunnalle ympäri Ranskaa. Osa näistä kaupungeista on suhtautunut Calais'n siirtolaisten tuloon hyvin penseästi.

Ne pelkäävät, että väliaikaiseksi tarkoitetuista ratkaisuista tulee vaivihkaa pysyviä – ja yhden Calais'n sijasta miniviidakoita on pian ympäri Ranskaa.

Ranskan hallituksen onkin nyt näytettävä, että se pystyy hoitamaan evakuoinnin turvallisesti ja löytämään Calais'n asukkaille järkeviä, pitkän tähtäimen ratkaisuja.

Varmaa on ainoastaan, että Calais'n houkutus ei tule heti katoamaan. Maantiedettä ei voi muuttaa, mutta politiikkaa kyllä.

Anttilan rauniot vain jäävuoren huippu – tyhjää liiketilaa Helsingin seudulla jo kolmen olympiastadionin verran

Anttilan tyhjä kiinteistö Kamppissa

Pääkaupunkiseudulle on valmistumassa satoja tuhansia neliömetrejä uutta liiketilaa. Samaan aikaan vanhoja tiloja on tyhjillään.

Anttilan tyhjä kiinteistö Kamppissa

Kampin kauppakeskuksesta vapautui liiketila yllättäen Anttilan suljettua ovet syyskuussa. Hyvällä sijainnilla oleva myyntipaikka houkutteli nopeasti lukuisia kyselyjä uusilta toimijoilta.

Kaikki tyhjäksi jäävät neliöt eivät kuitenkaan tee näin nopeasti kauppaansa.

Kiinteistöjen vajaakäyttöä seuraavan Catella Oy:n mukaan pääkaupunkiseudulla oli kesä-heinäkuun vaihteessa tyhjää liiketilaa noin 145 000 neliömetriä. Luku vastaa lähes kolmen olympiastadionin suuruista alaa.

Eniten tyhjänä olevaa tilaa löytyy Vantaalta, jossa tilakannasta yli viisi prosenttia on tyhjillään.

– Tyhjän liiketilan määrä on hiljakseen kasvanut viimeisen kolmen vuoden aikana. Käyttöasteet ovat kuitenkin vielä varsin hyvällä tasolla, joten nykytilanne ei ole kovin huolestuttava, sanoo toimitusjohtaja Hanna Kaleva KTI Kiinteistötieto Oy:stä.

Anttilan konkurssi jätti useita myymälöitä tyhjilleen. Esimerkiksi pelkästään Helsingin keskustassa oli kolme isoa Anttila-tavarataloa hyvillä paikoilla. Kalevan mukaan tämä ei silti juurikaan nosta tyhjänä olevan liiketilan kokonaismäärää pääkaupunkiseudulla.

– Tässä puhutaan muutaman kymmenen tuhannen neliön tiloista, joista osa varmaankin löytää käyttäjät kohtuullisen helposti, Kaleva ennakoi.

Pienemmillä paikkakunnilla tilanne voi olla toinen. Isojen tavaratalojen yllättävä tyhjentyminen saattaa näkyä hetkellisenä piikkinä.

Tulossa satoja tuhansia neliöitä uutta liiketilaa

Vaikka liiketilaa on vapaana yllin kyllin, se sijaitsee väärässä paikassa tai ei mukaudu nyky-yrittäjien tarpeisiin. Uutta rakennetaankin nyt kovalla vauhdilla, vaikka sen tarve ei kasva samaa tahtia.

Kaleva laskee, että tämän vuoden aikana on jo valmistunut useita kymmeniä tuhansia neliöitä ja parhaillaan on rakenteilla noin 150 000 neliömetriä.

– Tämän lisäksi noin 200 000 neliötä on kohtuullisella varmuudella lähdössä liikkeelle lähiaikoina. Tämä tarkoittaa todella merkittävää kasvua kohtalaisen lyhyen aikavälin sisällä, hän sanoo.

Uusien kauppapaikkojen rakentaminen keskittyy erityisesti raideliikenteen asemien ympäristöihin. Esimerkiksi Helsingin Kalasatamaan nouseva kauppakeskus REDI ja Pasilaan rakennettava Tripla ovat molemmat merkittävien raideyhteyksien varrella.

– Tällaiset isot keskukset pystyvät houkuttelemaan kuluttajia muun muassa monipuolisella tarjonnalla. Ostosten lomassa halutaan samalla käynnillä syödä ravintoloissa, istua kahviloissa ja käydä esimerkiksi kirjastossa, Kaleva arvioi.

Syrjemmällä olevat liiketilat, jotka eivät pysty tarjoamaan vastaavia palveluita ovat jatkossa heikommassa asemassa ja jäävät helposti tyhjilleen.

Osa Anttilan tiloista ei ole kauaa tyhjillään

Joukkoliikenneyhteydet olivat yksi valttikortti myös Kampissa sijaitsevan entisen Anttilan uudelleen vuokraamisessa.

– Sisäänkäynti metroon on aivan tuossa vieressä, minkä vuoksi nyt vapaana oleva tila sijaitsee hyvinkin vilkkaalla paikalla. Neuvottelut tulevasta käyttäjästä ovat jo varsin pitkällä, kertoo Kampin kauppakeskuksen vuokrauksesta vastaava Hanna Rauhala.

Kampissa sijainneen Anttilan alakerta kuuluu Kampin kauppakeskukseen ja yläkerros Ilmarisen omistamaan kiinteistöön. Myös Ilmariselta kerrotaan, että paikalle on tulijoita ja neuvotteluita uudesta toimijasta käydään parhaillaan.

Jumbon kauppakeskuksessa Vantaalla Anttilan paikalle on ollut jo tulijoita, vaikka tila on edelleen konkurssipesän käytössä.

– Kiinnostusta on ollut ja neuvotteluita käydään. Tarvittaessa iso 3 000 neliön tila voidaan pilkkoa pienempiin, mutta meidän toiveena olisi saada koko tila yhdelle käyttäjälle, sanoo kauppakeskusjohtaja Olli Lehtoaro.

Myös Tokmanni halajaa Anttiloiden tilalle, mutta ei vielä tarkenna mistä liiketiloista pääkaupunkiseudulla voisi olla kyse.

Miehet ja naiset yhä eri ammateissa – Suomi kärkimaiden joukossa Euroopassa

Ida Leino

Suomessa miehet ja naiset ovat edelleen selvästi omissa ammateissaan. Vain kymmenesosassa miehiä ja naisia on lähes yhtä paljon.

Ida Leino

Työmarkkinat ovat edelleen jakautuneet vahvasti mies- ja naisvaltaisiin aloihin. Raja-aitoja ei ole saatu murrettua yrityksistä huolimatta. Joillekin miesvaltaisille aloille tarvittaisiin kuitenkin kipeästi lisää naisia, ja päinvastoin.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimuskoordinaattori Merja Kauhanen sanoo, että Suomessa ammattien jakautuminen mies- ja naisvaltaisiin aloihin eli segregaatio on varsin vahvaa.

– Suomi on itse asiassa segregaatiossa EU:n kärkimaiden joukossa.

Työnantajien näkemys tilanteesta on jotakuinkin sama. Raja-aidat eivät ole murtuneet toiveista huolimatta. Elinkeinoelämän keskusliiton asiantuntija Eeva Korolainen sanoo, että joissakin ammateissa on jopa otettu takapakkia.

Ammatillisten raja-aitojen murtumista pidetään tärkeänä muun muassa palkkatasa-arvon kannalta. Korolaisen mukaan naisen euro ei tule siitä, että samasta työstä samalla työpaikalla maksettaisiin eri palkkaa. Ero miehen ja naisen euron välillä tulee siitä, että naiset ja miehet työskentelevät eri ammateissa ja tehtävissä.

– Sen vuoksi meillä on kohtuullisen iso keskiansioiden ero.

Vain noin kymmenesosa on sellaisia ammatteja, joissa miehiä ja naisia on vähintään 40 prosenttia kumpaakin sukupuolta. Loput jakaantuvat selvästi mies- ja naisvaltaisiin aloihin.

Tilastotieto on vuodelta 2013 mutta sekä Palkansaajien tutkimuslaitoksen Merja Kauhanen että EK:n Eeva Korolainen arvioivat tilanteen pysyneen ennallaan.

Muutosta on haettu jo vuosia mutta liikahdusta ei ole juuri tapahtunut. Kymmenen vuotta sitten asiaan kiinnitettiin huomiota hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen samapalkkaisuusohjelmassa. Ohjelma on nyt uudistettu vuosille 2016–2019.

Ammatti valitaan kouluiässä

Ammatinvalintaan vaikuttavat muun muassa kulttuuritausta ja työmarkkinoiden rakenne. Kaikkein ratkaisevin saattaa olla koulu ja koulutus.

Tytöt ja pojat alkavat suuntautua omille aloilleen jo lapsuudessa. EK:n asiantuntijan Eeva Korolaisen mukaan lapsille aletaan jo varhain puhua tietyllä tavalla. Tyttöjä ja poikia kannustetaan eri tavalla. Myös kavereiden valinnoilla on hänen mukaansa merkitystä.

– On aika selkeitä miesten ja naisten välisiä valintaeroja siinä, kuka lähtee opiskelemaan matematiikkaa, kenestä tulee inssi ja ketkä menee hoiva-alalle.

Myös palkansaajien katseet kohdistuvat kouluun. Ammattien jakautumista mies- ja naisvaltaisiin voidaan vähentää kiinnittämällä huomiota koulutusvalintoihin.

– Sillä on merkitystä, miten oppilaitoksissa tähän kiinnitetään huomiota, sanoo tutkimuskoordinaattori Merja Kauhanen Palkansaajien tutkimuslaitoksesta.

Naiset vartioimaan rajoja

Joillakin aloilla pyritään tietoisesti lisäämään vähemmistönä olevan sukupuolen määrää. Perinteisesti hyvin miehinen työpaikka on ollut esimerkiksi Rajavartiolaitos.

Rajavartiolaitos on nyt linjannut, että kahdeksan vuoden päästä joka kymmenes rajavartija on nainen eli suurin piirtein kaksikertainen nykyiseen verrattuna.

Muutosta haetaan osin käytännön syistä. Rajoille tulee yhä enemmän väkeä, joiden kanssa asioimiseen tarvitaan sekä mies- että naisvartijoita.

– Rajanylityspaikoilla on monenlaisia ihmisiä ja perheitä. On hyvin luonnollista, että siellä on myös naisia viranomaisina, sanoo kurssinjohtaja Pasi Kylmänen Raja- ja merivartiokoulusta.

Koulun peruskurssilla on jo kolmannes naisia. Naiset ovat kiinnostuneet alasta monesta syystä.

– Intissä tuli semmoinen olo, että tämä olisi oma ala. Varma työllisyys houkutteli myös, sanoo rajavartio-oppilas Ida Leino.

Rajavartijaksi pääsee vasta kun viimeistään koulutusjaksolla on suorittanut asepalveluksen.

Tervemenoa trollit, minulla ei ole aikaa teille!

Privet! Kerstin Kronvall

Kirjeenvaihtajan työ on niin kiireistä, ettei trollimaailman asioihin voi keskittyä, kirjoittaa Ylen Venäjän-kirjeenvaihtaja Kerstin Kronvall.

Privet! Kerstin Kronvall

Viimeksi kuluneiden viikkojen aikana olen keskustellut usein trolleista kollegojen, tutkijoiden ja ystävien kanssa. Ilmiö on kaikille epämiellyttävän tuttu ja monelle pelottavakin.

Vaikuttaa siltä, että trollausta tapahtuu verkossa kaikkialla, missä mielipiteitä vaihdetaan. Kasvokkain varsinaista trollausta ei juuri tapahdu, osin siksi, että trollaajat haluavat pysyä nimettöminä.

Jotkut teemat vetävät puoleensa enemmän trolleja kuin toiset. Ja Venäjä on trollien herkkua.

Trollit levittävät väärää tietoa ja pyrkivät sekoittamaan keskustelua. Ne voivat myös olla uhkaavia.

Näissä puuhissa trollit eivät tosin ole yksin. On paljon ihmisiä, jotka pyrkivät eri tavoin vaikuttamaan toimittajan työhön. Sitä yrittävät myös jotkin viralliset tahot ja poliitikot.

Joillakin ihmisillä taitaa olla todella paljon luppoaikaa, jota he sitten käyttävät kirjoittamalla toimittajille puuduttavan pitkiä viestejä.

Olen miettinyt, miten vaikutusyrityksiin pitäisi suhtautua. Pitääkö esimerkiksi ilmoittaa kaikki uhkaukset poliisille? Tai kertoa julkisesti törkyviesteistä ja yksityiselämään tunkeutumisesta?

Ajattelen asiaa ajankäytön kannalta. Työtä on paljon, enkä halua käyttää aikaani turhiin toimiin.

Siksi jätän huomioimatta ylipitkät jaarittelevat sähköpostit, en reagoi herjoihin enkä ryhdy keskusteluihin nimettömien kanssa. Virtuaalimaailman aavat, asiattomat keskustelumeret saavat velloa ilman minua. Uhkauksista ilmoitan viranomaisille, samoin tosielämän häiriköistä.

Kirjeenvaihtajan päivät täyttyvät uutistilanteen seuraamisesta, tiedonhausta, juttuvalmisteluista, haastatteluista, tietojen tarkistamisesta ja juttujen editoinnista. Ylessä juttuja tehdään televisioon, radioon ja verkkoon, ja lisäksi pyrimme olemaan läsnä sosiaalisessa mediassa. Tähän kaikkeen menee aikaa.

Vaikka olen nopea, en milloinkaan ehdi tehdä kaikkea sitä, mitä haluaisin. Pöydälläni on paljon lukemattomia lehtiä ja kirjoja ja muistivihossani pitkät juttuidealistat.

Välillä tuntuu samalta kuin kauan sitten, kun menin ensimmäistä kertaa käymään Helsingin Kansallisarkistossa: katselin ympärilleni ja tajusin, etten koskaan ehtisi tutustua kaikkeen itseäni kiinnostavaan materiaaliin. Lähdin pois, koska tuntui turhalta edes yrittää.

Työni sen sijaan ei tunnu lainkaan turhalta, vaan tärkeältä. Haluan paneutua asioihin ja välittää monipuolista ja mielenkiintoista tietoa. Ja mitä tärkeintä: tietoa, joka perustuu faktoihin.

Faktojen tarkistamiseen kuluu Venäjällä paljon aikaa. Täällä viranomaisten ei tarvitse kertoa toimittajille edes taustatietoja. Viime aikoina ilmapiiri on sitä paitsi kiristynyt, ja vähäisinkin kysymys pitää esittää kirjallisena. Viranomaiset viittaavat oikeuteensa vastata seitsemän päivän sisällä, ja siinä sitten odotellaan samalla, kun uutisen olisi pitänyt olla jo julkaistu.

Näissä tilanteissa auttaa laaja kontaktiverkosto, jonka kautta voi tarkistaa asioita.

Trollien ja muiden kriitikoiden taholta kuulee usein väitteitä, että Yle käyttäisi vain joitakin tiettyjä lähteitä. Välillä jopa väitetään, että emme käytä venäläisiä lähteitä lainkaan.

Sellaiset väitteet ovat pöyristyttäviä. Käytän päivittäin kymmeniä venäläisiä lähteitä ja keskustelen erilaisia aloja ja näkemyksiä edustavien ihmisten kanssa venäjäksi.

Meitä Venäjällä työskenteleviä toimittajia haukutaan usein russofobeiksi. Se on sekä huvittavaa että harmillista. Me Venäjällä asuvat ja työskentelevät pidämme kenties enemmän Venäjästä ja venäläisistä kuin ne, jotka eivät toimi täällä.

Jos alkaisin käyttää aikaani kaikkien trolliväitteiden tarkistamiseen tai nimettömiin herjojen kiistämiseen, en ehtisi tehdä perustyötäni. Se olisi trollien voitto journalistisesta työstä.

Asiallinen keskustelu on aivan eri asia, se on avartavaa ja antoisaa. Siihen olen valmis aina, kun ehdin.

Herätys: Calais'n viidakon purku alkaa, ratikan kohtalo ratkeaa Tampereella

Saara Aalto

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti.

Saara Aalto

Calais'n pakolaisleiri puretaan

Pohjois-Ranskassa sijaitsevan Calais'n pakolaisleirin tyhjentäminen alkaa tänään. Viidakoksi kutsutussa Calais'n leirissä asuu noin 7 000 ihmistä. Heidät kuljetetaan eri puolilla Ranskaa sijaitseviin vastaanottokeskuksiin.

Varsinaiset purkutyöt on tarkoitus aloittaa huomenna tiistaina.

Calais'n pakolaisleiri syntyi 2000-luvun alussa, kun lähelle satamaa perustettu Punaisen Ristin vastaanottokeskus suljettiin. Leiri on yritetty purkaa useaan kertaan, mutta se on noussut joka kerta uudelleen.

Pienpuolueesta kasvoi Liettuassa parlamenttivaalien yllätysvoittaja

Liettuassa keskustalainen maalaisten ja vihreiden liitto LPGU saavutti yllätysvoiton parlamenttivaalien toisella kierroksella. Liittoumasta tuli kerralla Liettuan suurin puolue. LPGU sai 56 paikkaa maan 141-paikkaisessa parlamentissa.

Liittouma nousi lähes tyhjästä valtapuolueeksi. LPGU:lla ei ollut aikaisemmin yhtään edustajaa parlamentissa.

Ensimmäisellä kierroksella lähes tasapäin voittokamppailua LPGU:n kanssa käynyt konservatiivinen Kotimaan liitto eli kristillisdemokraatit saavat tulevaan parlamenttiin lopulta vain 30 edustajaa.

Liettuaa aiemmin hallinneet sosiaalidemokraatit jätettiin kolmanneksi runsaan 14 prosentin äänisaaliilla. Sosiaalidemokraattien tappion syynä pidetään maan heikkoa palkkatasoa ja palkkojen epätasa-arvoa. Liettualaisten käteen jäävä tulo on EU:n pienimpiä.

Tampereella ratikkapäätös

Tampereen kaupunginvaltuusto kokoontuu illalla sanomaan kyllä tai ei pitkään valmistellullle raitiotielle. Viimeisimpien tietojen mukaan niukka enemmistö valtuutetuista kannattaa ratikan rakentamista.

Jos päätös ratikan rakentamisesta tehdään, rakennustyöt alkavat ensi vuonna. Ensimmäiset linjat otettaisiin käyttöön vuonna 2020.

Mahdollista kuitenkin on, että päätös ei synny vielä tänään maanantaina. Jos vähintään 23 valtuutettua vaatii päätös voi jäädä pöydälle ja valtuusto kokoontuu vielä syksyn aikana uudelleen päättämään asiasta.

Saara Aallon kisa jatkuu Britannian X Factorissa

Suomalaislaulaja Saara Aalto pääsi sunnuntai-iltana jatkoon Britannian X Factor -televisiokilpailussa. Toisin kuin aiemmissa live-lähetyksissä, Aalto selvisi sunnuntaina suoraan jatkoon yleisöäänien avulla.

Britannian X Factorin loppukilpailu käydään joulun alla, kun jäljellä on kolme kilpailijaa.

Puolustusministeriö joutuu selvittämään asevientiä eduskunnalle – muuttuiko Suomen linja?

Ilkka Kanerva.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva pyytää puolustusministeriöstä selvityksen valiokunnalle. Kanerva arvioi, että Suomen tulkinnat ovat saattaneet liikkua.

Ilkka Kanerva.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) arvioi, että aseviennissä on nyt "luontevan päivityksen paikka".

– En usko, että varsinaista linjanmuutosta on tapahtunut. Tulkinnoissa on varmasti liikuttu ajan myötä. Asia on sen verran mielenkiintoinen ja sensitiivinen, että puolustusvaliokunta pyytää lähipäivinä puolustusministeriöltä selvitystä, miten Suomi on toiminut.

Helsingin Sanomat uutisoi, että Suomen linja aseviennissä on muuttunut nykyisen hallituksen aikana, kun Suomi vie aseita esimerkiksi Uzbekistaniin ja Turkmenistaniin ja lisää yhteistyötä Saudi-Arabian kanssa. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kiisti muutoksen pääministerin haastattelutunnilla.

Valiokunnan puheenjohtaja Kanerva pitää Euroopan unionin maiden tulkintoja aseiden viennistä kirjavina, vaikka kaikkia sitovat samat lait.

– Ennen muuta kaupallistaloudellinen intressi säätelee monien maiden käyttäytymistä, Kanerva sanoo.

Kanerva arvioi, ettei Suomi ole Euroopan maiden julmimmasta päästä.

– Me ollaan aika tunnontarkka tämänkaltaisissa asioissa, eikä taatusti Euroopassa se, jota ensimmäisenä kyetään osoittamaan EU-linjausten vastaiseksi.

Pääministeri Sipilän mukaan Suomen asevientiä ohjaavat ihmisoikeuskysymykset.

Pörssitulokas Vincit ohjelmistoalan kilpailusta: "Meillä hinta-laatusuhde on lähtökohtaisesti parempi"

Uutisvideot: Ohjelmistoyritys Vincit uskoo pienten syövän suuria Suomen it-markkinoilla

Vincit-yhtiö uskoo pienten ohjelmistoyhtiöiden olevan voittajia Suomen markkinoilla. Ylen Kova talous –haastattelussa toimitusjohtaja Tomi Pienimäki sanoo, että pienten yhtiöiden valtteja ovat ketteryys ja suuria yhtiöitä parempi laatu suhteessa hintaan.

Uutisvideot: Ohjelmistoyritys Vincit uskoo pienten syövän suuria Suomen it-markkinoilla

Tamperelainen Vincit listautui 13. lokakuuta Helsingin pörssin First North -listalle. Anti ylimerkittiin ja osake kallistui reippaasti. Uutta pääomaakin kertyi viisi miljoonaa euroa, mutta pörssiin yhtiö ei kuitenkaan halunnut mennä keräämään rahaa.

– Pääasiallinen syy oli, että halusimme listautumisen kautta yhtiöllemme tunnettuutta ja uskottavuutta. Toki saimme samalla pääomaa, mutta se ei ollut pääsyy listautua, toimitusjohtaja Tomi Pienimäki sanoo.

Pienet alkavat syödä markkinaa

Vincit on ohjelmistoyhtiönä vielä pienehkö, työntekijöitä on noin kolmesataa. Moni alan kilpailija onko monta kertaa suurempi. Yhtiö kuitenkin uskoo kasvuun, sillä Suomen markkinoilla riittää jaettavaa.

– Suomen it-markkina on noin kuusi miljardia euroa. Uskon, että markkina on muuttumassa siihen suuntaan, että meidän kaltaiset pienet toimijat syövät markkinaa.  Pienet ovat ketteriä ja kustannustehokkaita ja meillä hinta-laatusuhde on lähtökohtaisesti parempi kuin isoilla toimijoilla. Me emme tee taloa, jossa ei ole ovea, Pienimäki kuvaa.

Yhtiö toimii vielä lähes täysin kotimarkkinoilla. Asiakkaina on yrityksiä pienistä suuriin, ja osa on kansainvälisiä suuryrityksiä. Yhdysvaltoihin on myös ehditty kesällä avata pieni toimisto, jolla yhtiö hakee jalansijaa maailman it-markkinoiden kehdosta.

– Toimisto on lähtenyt hyvin käyntiin. Seuraamme mielenkiinnolla, miten se etenee. Sikäläinen markkina on iso ja hintataso on erilainen kuin täällä. Sieltä saa paljon parempaa katetta kuin monesta eurooppalaisesta maasta.

Listautumisessa Vincit sai noin viisi miljoonaa euroa uutta pääomaa. Listautumisen yhteydessä sen käyttöä ei julkistettu, mutta pääasiallisesti sitä on tarkoitus käyttää yhtiön koon kasvattamiseen.

– Pääsääntöisesti haluamme kasvaa orgaanisesti, mutta suhtaudumme avoimin mielin myös mahdollisiin yritysostokohteisiin, mutta se ei ole mikään itsetarkoitus, Pienimäki linjaa.

Vain parhaat palkataan

Vincit on voittanut useita kertoja Suomen paras työpaikka -kilpailun. Viime vuonna yhtiö voitti myös Euroopan parhaan tittelin samassa kisassa. Yhtiö panostaa poikkeuksellisen paljon työtyytyväisyyteen aina omasta kahvimerkistä fysioterapiaan ja hammashoitoon.

– Tässä bisneksessä on erittäin tärkeää, että saa haalituksi parhaat osaajat töihin, Pienimäki perustelee voimakasta yhtiön panostusta työsuhde-etuihin.

Valittu toimintalinja vaikuttaa myös toimivan, sillä Vincit pääsee valitsemaan työntekijänsä melko tiukalla seulalla. Pienimäen mukaan viime vuonna heille haki töihin 956 ihmistä, ja heistä palkattiin töihin 77. Paikan sai siis vain kahdeksan prosenttia hakijoista.

Sovellusliiketoiminta on voimakkaassa kasvussa kaikkialla maailmassa älypuhelinten yleistyessä miltei ihmisen tietokoneen käytön perusrungoksi. Samalla kehittyy alan teknologia huimaa vauhtia. Vincitin visioissa teknologian kehitys ei ole ehkä vielä puolessa välissäkään valmiista, jos sellaista nyt koskaan onkaan.

– Menemme [kehityksessä] eturintamassa ja sovellamme jo jonkin verran tekoälyä. Olemme tehneet sovelluksia esimerkiksi Googlen laseihin. Vuonna 2020 markkinoilla voisi olla autoja, jotka ovat oikeasti itseohjautuvia, Tomi Pienimäki ennustaa.

Kolumni: Milloin aiot selvittää välisi aikuisen lapsesi kanssa?

Heli Vaaranen.

Suomessa vallitsee varhainen itsenäistymisen ihanne muihin maihin verrattuna. Nuoret muuttavat lapsuudenkodeistaan niin nuorena, että aivot eivät ole ehtineet kehittyä vielä aikuisiin mittoihin, kirjoittaa kolumnistimme Heli Vaaranen.

Heli Vaaranen.

Me avaamme viinipullon, syömme ja kohta alkaa itku. Me istumme kahden ravintolassa  ja kaikki ympäriltämme häviää. Me pyydämme tarjoilijalta nenäliinoja. Me halaamme ja kerromme toisillemme kaiken, mikä on ollut kertomatta. Kaksi työlleen ja opiskelulleen omistautunutta, liian etäällä toisistaan elänyttä läheistä, äiti ja aikuinen tytär.

Me kaksi naista olemme eläneet kaukana toisistamme ja muuttaneet maailmaa.

Olemme kuvitelleet, että läheisyyden tunnetta voi hallita, mutta ei voi. Kumpikin on etääntynyt toisesta.

Olemme yrittäneet olla kuin aikuiset ihmiset.  Annoimme tilaa. Samalla olimme kateellisia niille, jotka voivat elää lähekkäin. Kumpikin meistä heittäytyi työn imuun.

Elämä ei ollut täydellistä.

On niin helppoa sanoa "isot lapset" ja asettaa heidät johonkin laatikkoon, jossa ollaan aikuisia eikä enää tarvita äitiä ja isää. Mutta kyllä tarvitaan. Ja äiti ja isä ovat heille vielä paljon velkaa: niin paljon on puhumatta, selvittämättä, anteeksi pyytämättä. 

Meillä Suomessa vallitsee varhainen itsenäistymisen ihanne verrattuna muihin Euroopan maihin. Nuorten naisten muutto lapsuudenkodista tapahtuu meillä 19. ja 20. ikävuosien välissä, ja nuorten miesten 20. ja 21. ikävuoden välillä. Kuitenkin aikuistumisen irtiotto on suurempi asia, kuin miltä se ensivilkaisulta näyttää.

Nuori oppii käsittelemään vastuuta, rahaa, ystävyyssuhteita, asumista ja asuntojen etsimistä. Hän kantaa vastuuta itsestään, opiskelustaan ja työstään. Vanhemman neuvot eivät kelpaa, sillä nuori aikuinen ajattelee itse!

Silti tutkimus sanoo, että ajattelun kehitys on kypsymisen seurausta. Nuoren aivot kehittyvät aikuisiin mittoihinsa vasta n. 25-vuotiaina. Varhain erilleen muuttavat lapset kohtaavat karikkonsa yksin ja hiljalleen mukautuvat yhteiskunnan vaatimuksiin.

Nykyään minä ja tytär näemme toisiamme useammin aikuisen lapsen muutettua vähän lähemmäs. Kohdatessamme me selvitämme välimme aina uudelleen. Kyyneleet virtaavat ja nenäliinoja kuluu. Kerromme toisillemme kaiken, miltä on toista säästetty.

Ongelmat, huolet, kivut. Ja silti toinen on tiennyt koko ajan, että jotain on. Selvittelemme viimeisimmät väärinkäsitykset. Me kohtaamme toisemme tasaveroisina aikuisina. Silti pidätän itselläni yhden etuoikeuden: kiperässä paikassa tuki kulkee vanhemmalta lapselle, eikä päinvastoin.

Vanhemmat saavat lapsistaan motiivin jokaiseen päiväänsä. Jokaiseen pyrkimykseen ja jokaiseen ponnistukseen. Mutta mitä itsenäistyneet, aikuiset lapset saavat? Mitä he tarvitsevat?

Voit kysyä sitä aikuiselta lapseltasi itse. Voit selvittää välisi hänen kanssaan ja kysyä, miten voit olla avuksi. Vaikka tänään. 

Heli Vaaranen

Heli Vaaranen on valtiotieteen tohtori, sosiaalitieteilijä ja psykoterapeutti. Hän johtaa Väestöliitossa parisuhdepalveluita. Vaarasen intohimona on saada eronneet parit rauhanneuvotteluun ja rakentaa uusia alkuja pareille parisuhdekriisien jälkeen ja hän kehottaa sinkkuja välttämään nolla-aikaa.

Turkin armeija liittyi Mosuliin hyökkääviin joukkoihin

Kartta, johon on merkitty Mosul, Bashiqa ja Arbil.

Turkin armeija ja kurdien peshmergajoukot ovat yhdistäneet voimansa Irakissa, Mosulin lähellä.

Kartta, johon on merkitty Mosul, Bashiqa ja Arbil.

Isis-terrorijärjestöä vastaan suunnattu hyökkäys on viikonlopun aikana keskittynyt Mosulista koilliseen sijaitsevaan Bashiqan kaupunkiin.

Kurdijoukot ovat pyrkineet saamaan Bashiqan hallintaansa. Kylä on saarrettu kolmelta taholta ja katkaisseet Isisin yhteydet kaupungista ulos, mutta keskusta on vielä Isisin hallussa.

Turkin armeija on liittynyt mukaan hyökkäykseen. Pääministeri Binali Yildirim kertoo, että kurdien peshmergajoukot olivat pyytäneet apua turkkilaisjoukoilta, joilla on tukikohta Bashiqan lähellä.

– Annamme tukea tykistöllä, panssareilla ja haupitseilla, Yildirim sanoi saksalaislehti Der Spiegelin mukaan.

Lehden tietojen mukaan Turkilla on alueella noin 700 sotilasta. Kurdijoukkoja kerrotaan olevan hyökkäämässä Bashiqaan jopa 10 000.

Irakin hallitus ei hyväksy, että Turkki ottaa osaa Mosulin takaisinvaltaukseen.

Niinistö lähtee Iraniin bisnestä edistämään – Suomi mukana valtuuskuntien ryntäyksessä

Vartija seisoo Mahshahrin laitoksen edustalla Khuzestanin maakunnassa lounaisessa Iranissa.

Presidentti Sauli Niinistö aloittaa tiistaina virallisen vierailun talouspakotteiden pitkään eristämään Iraniin. Millaista bisnestä suomalaiset haluavat, ja millaisessa maassa? Kokosimme kahdeksan vastausta.

Vartija seisoo Mahshahrin laitoksen edustalla Khuzestanin maakunnassa lounaisessa Iranissa.

1. Millainen yritysvaltuuskunta Suomesta lähtee?

Valtuuskunnassa on lähes 20 yritystä –  toimialoja ovat mm. konepajateollisuus, metsäteollisuus, ympäristöteknologia, energia-ala, rahoitussektori, kaivosteollisuus ja tieto- ja viestintäteknologia.

Valtuuskunnan listalla vilisee kaikille tuttuja yrityksiä: Wärtsilä, Kone, Nokia, Suomen Pankki, Cargotec, Metsä Group, Outotec ym.

Viime vuoden lopulla Iranissa kävi vielä suurempi valtuuskunta ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakan johdolla.

Silloin uutta bisnestä Iranista etsi yli 70 yritystä. Suomalaisilla on siis kova pyrky Lähi-idän öljymaan markkinoille.

2. Mitkä suomalaiset innovaatiot kiinnostavat iranilaisia?

Suomalaisten osaaminen ympäristöystävällisessä teknologiassa on Iranissa arvostettua. Suomessa kehitetyt sairaalalaitteet on myös mainittu hyvänä vientituotteena.

Myös koneet, hissit ja lämpöpuu on nostettu esiin iranilaisia kiinnostavina tuotteina. 

Kaikkiaan suomalaisyrityksillä on hyvä maine Iranissa. Tuotteita pidetään laadukkaina ja bisnesväkeä luotettavana.

3. Miksi bisnesväkeä Suomesta matkustaa Iraniin juuri nyt?

Iran on avautumassa ulkomaankaupalle sen jälkeen, kun kansainvälinen yhteisö alkoi purkaa Iranin vastaisia talouspakotteita.

Iran ja Yhdysvallat solmivat tämän vuoden alussa sopimuksen Iranin ydinohjelman rajoituksista ja ydinlaitosten tarkastuksista. Tämän jälkeen myös Euroopan unioni alkoi purkaa Iranin vastaisia talouspakotteita.

4. Mikä on presidentti Niinistön vierailun tarkoitus?

Presidentti Niinistö tapaa Iranin presidentin Hassan Rouhanin, ja esillä ovat niin kansainväliset, alueelliset kuin kahdenvälisetkin asiat.

Syyrian sotaa käsitellään varmasti, samoin Irakin konflikteja. Samoin EU:n ja Iranin kehittyvät suhteet nousevat esiin.

Niinistö tuo arvovaltaa mukana seuraavalle yritysvaltuuskunnalle. Presidentin mukanaolo kertoo, että suomalaiset pyrkivät Iranin markkinoille tosissaan. 

5. Mikä on Iranin talouden tila tällä hetkellä?

Iranin talous on vakautumassa. Inflaatio oli loppukesästä kahdeksan prosenttia, kun se vielä kolme vuotta sitten oli yli 40 prosenttia. Ulkomaiset investoinnit kääntyivät heti kasvuun, kun pakotteita alettiin purkaa.

Iranin talouskasvu nousi keväällä pakotteiden purkamisen jälkeen 4,4 prosenttiin. Vielä vuonna 2013, ennen nykyisen presidentin Rouhanin valtaannousua, talous taantui 6,8 prosentilla.

Öljyteollisuus on palaamassa pakotteita edeltäneelle tasolle. Iranin tuotanto on nykyään 3,8 miljoonaa tynnyriä päivässä, se vie öljyä kaksi miljoonaa tynnyriä päivässä.

Iranin paluu markkinoille kasvattaa ylituotantoa ja pitää omalta osaltaan öljyn hintaa alhaalla.

Rahoitussektorin kehittymättömyys on pullonkaula. Se vaikeuttaa Iranin ulkomaankauppaa EU:n eli siis myös Suomen suuntaan.

6. Millainen markkina-alue Iran on?

Iran on alueellinen suurvalta, joka nyt ottaa paikkansa takaisin kansainvälisessä yhteisössä.

Asukkaita on 80 miljoonaa, eli se on suuri, vetovoimainen markkina-alue. Periaatteessa Iran on varsin kehittynyt valtio, mutta se on taantunut taloussaarron aikana.

Iran on maailman johtavia öljyn ja kaasun tuottajia. Economist-lehden mukaan pelkästään öljy- ja kaasusektorille tarvitaan yli 200 miljardin euron investoinnit.

Iranissa on käynyt pakotteiden purkamisen jälkeen noin 150 korkea-arvoista kauppavaltuuskuntaa eri maista.

7. Millainen on Iranin pakotteiden historia?

Yhdysvaltain kanssa Iran on ollut riidoissa aina vuodesta 1979 alkaen, jolloin maassa tehtiin shiialainen islamilainen vallankumous.

Osa Yhdysvaltain pakotteista juontuu niinkin kaukaa kuin 1980-luvulta.

Iranin ydinohjelmaa vastaan suunnatut pakotteet alkoivat kymmenisen vuotta sitten ja niitä kiristettiin 2010-luvun alusta alkaen. Pakotteita toteuttivat mm. Yhdysvallat, YK ja Euroopan unioni.

Raskaimmin pakotteet iskivät Iranin öljy- ja kaasuteollisuuteen, ydinohjelmiin sekä rahoitussektorille.

Pakotteiden syynä olivat epäilyt, joiden mukaan Iran kehittää ydinasetta. Iran on kiistänyt syytökset.

8. Millaisia talousuudistuksia Iran nyt tavoittelee?

Pakotteiden takia Iranin infrastruktuuri on päässyt rapistumaan. Liikennöintiäkin saatetaan ajan tasalle:  Iran aikoo hankkia yli 200 matkustajakonetta Airbusilta ja Boeingilta.

Iran pyrkii ulkomaisten investointien avulla kehittämään teollisuuttaan kaiken kaikkiaan. Erityisen huomion kohteina ovat öljy- ja kaasuala, tietotekniikka, kaivosteollisuus sekä rahoitussektori.  

Pakotteiden päättymisen myötä Iran saa käyttöönsä eri maiden rahoituslaitoksissa jäädytettynä olevat varansa, joita on 100 miljardin dollarin edestä.

Saako Tampere ratikan? Valtuusto päättää rakentamisesta illalla

Ratikka Keskustorilla - havainnekuva

Historiallinen päätös voi vielä hyvinkin jäädä pöydälle.

Ratikka Keskustorilla - havainnekuva

Tampereen kaupunginvaltuusto kokoontuu illalla sanomaan kyllä tai ei pitkään valmistellullle ratikalle.

Viimeisimpien tietojen mukaan niukka enemmistö valtuutetuista kannattaa raitiotien rakentamista.

Jos päätös rakentamisesta tehdään, työt alkavat ensi vuonna. Ensimmäiset linjat otettaisiin käyttöön vuonna 2020.

On kuitenkin mahdollista, että päätös ei synny vielä tänään maanantaina. Jos vähintään 23 valtuutettua vaatii, asia voi jäädä pöydälle ja valtuusto kokoontuu vielä syksyn aikana uudelleen päättämään asiasta.

Tampereen valtuuston kokous alkaa tänään kello 17. Tampereen kaupunki videoi kouksen suorana. Yle seuraa kokousta suorana netissä ja Radio Suomen Tampereen taajuudella.  

Saara Aalto jatkoon Britannian X Factorissa

Saara Aalto on yllättynyt päästessään jatkoon suoraan yleisöäänillä.

Saara Aalto pääsi jatkoon kymmenen kilpailijan joukosta Britannian X Factorissa.

Saara Aalto on yllättynyt päästessään jatkoon suoraan yleisöäänillä.

Saara Aalto meni kirkkaasti jatkoon ensimmäisestä äänestyksestä. Lähetykset jatkuvat niin, että joka lähetyksessä pudotetaan pois yksi kilpailija. Lopulta kun joulun alla jäljellä on enää kolme kilpailijaa, on edessä Britannian X Factorin loppukilpailu.

Tällä kertaa Saaran jännitys oli ohi jo puolessa tunnissa, kun hänen nimensä huudettiin jatkoon jo kolmantena. Kilpailun molemmat miestuomarit kehuivat Saaraa ennen tulosten julkistamista. Heidän mielestään Saara on kilpailijoista se, joka on eniten parantanut suoritustaan viikkojen aikana.

Pienpuolueesta kasvoi Liettuassa parlamenttivaalien yllätysvoittaja

Presidentti äänetyslaatikon takana. Äänestyslipukkeet kädessä. Katse kameran suuntaan.

Liettuan parlamenttivaalien toisella kierroksella maata hallinneet sosiaalidemokraatit kärsivät kirvelevän tappion. Puolue sai vain 17 paikkaa.

Presidentti äänetyslaatikon takana. Äänestyslipukkeet kädessä. Katse kameran suuntaan.

Liettuassa keskustalainen maalaisten ja vihreiden liitto LPGU saavutti yllätysvoiton parlamenttivaalien toisella kierroksella. Liittoumasta tuli kerta heitolla Liettuan suurin puolue. LPGU sai 56 paikkaa maan 141-paikkaisessa parlamentissa.

Liittouma nousi lähes tyhjästä valtapuolueeksi. LPGU:lla oli edellisessä parlamentissa vain yksi edustaja.

Liettuan ulkopolitiikkaan ei odoteta muutoksia. Voittaja LPGU liputtaa niin EU:n, euron kuin NATO:nkin puolesta.

Ensimmäisellä kierroksella lähes tasapäin voittokamppailua LPGU:n kanssa käynyt konservatiivinen Kotimaan liitto eli kristillisdemokraatit saavat tulevaan parlamenttiin 30 edustajaa.

Sosiaalidemokraattien valta suli talousongelmiin

Kristillisdemokraatit lähtivät vaalien toiselle kierrokselle hyvistä lähtöasetelmista.

Puolue kokosi kaksi viikkoa sitten ensimmäiseltä kierrokselta suurimman kannatuksen ja noin 22 prosenttia äänistä.

Keskustalainen maalaisten ja vihreiden liitto LPGU sai vain hieman vähemmän kannatusta.

Sosiaalidemokraatit jätettiin jo silloin kolmanneksi runsaan 14 prosentin äänisaaliilla.

Hallitsevien sosiaalidemokraattien tappion syynä pidetään maan heikkoa palkkatasoa ja palkkojen epätasa-arvoa. Liettualaisten käteen jäävä tulo on EU:n pienimpiä.

Sosiaalidemokraattien tappio heijastuu väistämättä Liettuan pääministeri Algirdas Butkevičiusin asemaan.

Liettuan vaalijärjestelmä on sekava. Parlamentin 141 paikasta 70 täytetään suhteellisen vaalitavan perusteella ja loput 71 niin, että kustakin vaalipiiristä valitaan vain eniten ääniä saanut edustaja.

 

24.10. klo 7.50 Korjaus: LPGU-puolueella oli edellisessä parlamentissa yksi edustaja.

Katso kartasta, mitä autovakuutus eri alueilla voi maksaa – Asuinpaikka vaikuttaa jopa satoja euroja

Mies istuu autossa autokaupassa.

Ympäristökunnissa autojen vakuutukset voivat olla merkittävästi edullisempia kuin kaupunkien keskustoissa.

Mies istuu autossa autokaupassa.

Autojen liikenne- ja kaskovakuutusten hintoihin vaikuttaa moni muukin asia kuin vakuutuksenottajan tai auton ikä.

Autovakuutukset ovat kalliita erityisesti kaupunkien keskustoissa asuville – vaikka onnettomuudet olisivatkin muualta tulleiden aiheuttamia. Tämä selvisi, kun vertailimme kahden eri vakuutusyhtiön, Folksamin ja LähiTapiolan hinnoittelua.

Kaupungeissa autot törmäilevät selvästi enemmän kuin haja-asutusalueilla.

– Isoissa kaupungeissa on enemmän liikennettä ja niissä tapahtuu enemmän onnettomuuksia. Etenkin pääkaupunkiseudulla myös autojen korjaus on kalliimpaa kuin maaseudulla, Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINEn vakuutusasiantuntija Hanna Salo toteaa.

Salo kommentoi pyynnöstämme autovakuutusten hintoja. Vertailimme autojen kasko- ja liikennevakuutusten hintoja Folksamin ja LähiTapiolan vakuutuslaskurien avulla.

Lähes kaikilla vakuutuksia tarjoavilla yhtiöillä on verkkolaskuri, jolla saa selville haluamansa vakuutuksen hinnan.

Testasimme Folksamin ja LähiTapiolan laskureita esimerkkitapauksella, jossa 38-vuotias autoilija vakuuttaa Skoda Octavia Combin, jossa on 1,4-litrainen moottori. Se on yksi Suomen myydyimmistä ja tavallisimmin ensirekisteröidyistä automalleista.

Hinnat eivät ole täysin vertailukelpoiset vakuutusehtoihin liittyvien erojen takia. Tämä koskee etenkin kaskovakuutuksia.

Oma asuinpaikka tai ikä voi ratkaista, mikä vakuutusyhtiö tarjoaa halutun vakuutusturvan edullisimpaan hintaan. Aiemmin hintaan saattoi vaikuttaa vakuutuksenottajan sukupuoli, mutta nykyään sillä ei saa olla vaikutusta hintaan.

Halvin yhtiö voi vaihtua, kun vakuutuksenottaja vaihtaa autoa tai muuttaa.

– Meillä on tapana neuvoa kilpailuttamaan vakuutukset muutaman vuoden välein, sanoo Hanna Salo.

Autovakuutusten lisäksi tämä koskee muitakin vakuutuksia.

Kotipaikka voi vaikuttaa satoja euroja

Ylen vertailemien vakuutusten hinnat ovat kalleimmalla alueella 25–50 prosenttia korkeammat kuin halvimmalla alueella.

Ympäristökunnissa vakuutukset voivat olla satoja euroja halvempia kuin kaupunkien keskustoissa. Esimeriksi Siuntiossa ja Inkoossa Folksamin vakuutukset ovat yli 300 euroa halvempia kuin Helsingissä.

LähiTapiolan laskuri perustuu postinumeroalueeseen, kun taas Folksamin laskurille riittää kotikunta. Kahden naapurikunnan tai jopa vierekkäisen postinumeroalueen välillä voi olla merkittäviä hintaeroja.

LähiTapiolan tapauksessa suuri osa Lappia kuuluu kalliimpaan hintaluokkaan kuin vastaavat paikkakunnat muualla maassa. Eron huomaa etenkin kaskovakuutusten hinnoissa. Folksamin hinnoissa ei ole samanlaista jakoa.

Todennäköisesti hinnoittelusta tulee yhä tarkempaa sitä mukaa, kun tekniikan kehittyminen tuo saataville lisää tietoja, kuten satelliittidataa.

– Vakuutusyhtiöillä on ollut pilottihanke, joka ottaa huomioon ajoneuvon käyttöpaikan. Käyttöpaikkahan ei ole välttämättä sama kuin vakuutuksenottajan asuinpaikka, sanoo Hanna Salo.

Salo kertoo myös, että jo nyt ajokilometrien määrä voi joissain vakuutuksissa vaikuttaa vakuutusmaksun suuruuteen.

Keski-ikäisten vakuutusmaksuissa yllättävä piikki

Hiljattain täysi-ikäistyneelle auton vakuuttaminen voi tulla todella kalliiksi. LähiTapiolan mallissa 18-vuotiaat maksavat vakuutuksistaan jopa kaksi kertaa enemmän kuin muut.

Ikäihmiset maksavat niin ikään korotettuja vakuutusmaksuja.

Myös Folksam ottaa huomioon vakuutuksenottajan iän mutta vain liikennevakuutuksessaan. Sen sijaan Folksamin kasko on samanhintainen kaikenikäisille.

– Se on yllättävää. Ikä on yleensä yksi tärkeimmistä hinnoitteluperusteista, sanoo Hanna Salo.

Folksamin kaskoa lukuun ottamatta kummankin yhtiön ikäkäyrissä alimmat hinnat osuvat ikävuosiin 25–40 ja 55–65. Näiden välissä olevat keski-ikäiset maksavat jopa kymmenen prosenttia korkeampia vakuutusmaksuja. Hanna Salolla on selitys:

– Ero voi johtua siitä, että perheen 18–20-vuotiaat lapset lisäävät vahinkojen määrää, mikä näkyy 45–55-vuotiaiden maksuissa. Äidin ja isän autoa käyttävä jälkikasvu on suurempi riskitekijä.

Jyrkkä ikäkäyrä voi myös houkutella ottamaan vakuutuksen vanhempien nimiin, vaikka autoa käyttävätkin perheen lapset.

Hanna Salon mukaan pidetään ihan tavallisena ja sallittuna, että perheen lapset ja muut jäsenet lainaavat samaan talouteen kuuluvia autoja.

Kotoa muuttaneisiin lapsiin pätee sääntö, että vakuutus tulee ottaa auton käyttäjän nimiin.

Tästä tulkinnasta voi syntyä kiistoja vakuutusyhtiöiden ja niiden asiakkaiden välille.

Yksi tämän hinnoittelun oikeudenmukaisuusnäkökulma on, että lapsettomat keski-ikäiset maksavat korkeampia vakuutusmaksuja, koska muiden lapset aiheuttavat vahinkoja.

Jotkin vakuutusyhtiöt pyytävät vakuutuksenottajia ilmoittamaan ajoneuvon nuorista käyttäjistä, jotta kohonnut vahinkoriski voidaan ottaa huomioon.

Uusien autojen korjaaminen on kalliimpaa

Myös auton ikä vaikuttaa vakuutuksen hintaan. Laskemassamme esimerkkitapauksessa vaikutus on pienempi kuin vakuutuksenottajan iän ja kotipaikan merkitys.

Auton iästä johtuva vaihtelu on suurinta LähiTapiolan kaskossa. Uuden auton laaja autovakuutus on suunnilleen kolmanneksen kalliimpi kuin 2000-luvun alun auton vastaava vakuutus.

– Uusien autojen korjaaminen on yleensä kalliimpaa, Hanna Salo selittää.

Folksamin liikennevakuutus maksaa saman verran auton iästä riippumatta. Tältäkin osin vertailun kahdella yhtiöllä on siis erilainen hinnoittelu.

Emme ole tarkastelleet yksityiskohtaisesti hintaeroja, jotka liittyvät auton malliin, merkkiin tai muihin ominaisuuksiin. Osviittaa antaa kuitenkin kaavio, josta näkyy Folksamin hintojen vaihtelu sylinteritilavuuden mukaan.

– Vakuutuksen hinta ja sylinteritilavuus seuraavat toisiaan yleensä lähes suoraviivaisesti. Hinnan pitäisi heijastella myös vahinkoriskiä ja odotettuja korjauskustannuksia, sanoo Hanna Salo.

Tausta: Analyysin tiedot haravoitiin koneellisesti nettilaskureista

Analyysidataa on kerätty automaattisesti LähiTapiolan ja Folksamin liikenne- ja autovakuutuslaskureiden avulla.

Vakuutusyhtiöiden nettilaskurit perustuvat tietoihin vakuutuksenottajasta (ikä ja kotipaikka) ja ajoneuvosta (esimerkiksi käyttöönottopäivä, merkki, malli ja tekniset ominaisuudet).

Eri tekijöiden vaikutusta hintaan tutkittiin tekemällä joukko hintalaskelmia.

Hakuprosessi automatisoitiin, jotta saatiin riittävän kattava määrä dataa. Tämä mahdollisti esimerkiksi vakuutushintojen etsimisen yli 3 000 postinumeroalueelta.

Laatimamme pienet ohjelmat tekivät hakuja vakuutusyhtiöiden laskureilla ja tallensivat tulokset (hinnat).

Menetelmää kutsutaan haravoinniksi tai verkkosivujen haravoinniksi (web scraping). Analyysin kohteiksi valittiin LähiTapiola ja Folksam, koska niiden nettilaskureilla haravointi oli teknisesti yksinkertaista.

Analysoimalla hintojen muuttumista eri hakuehdoilla voitiin päätellä hinnoitteluperusteet.

Käännös ruotsista suomeksi: Arto Paljakka.

IFK Mariehamnille ensimmäinen mestaruus - Inter karsintaan

IFK Mariehamn juhlii mestaruutta

Diego Assisin maali toi IFK Mariehamnille 2-1 -voiton Ilveksestä ja samalla Suomen mestaruuden. HJK otti hopeaa ja SJK pronssia.

IFK Mariehamn juhlii mestaruutta

IFK Mariehamn voitti historiansa ensimmäisen jalkapallon Suomen mestaruutensa. Mestaruus varmistui, kun IFK voitti viimeisellä kierroksella kotikentällään Ilveksen 2-1. Friberg Da Cruz vei saarelaiset johtoon jo toisella minuutilla. Jännitys lisäänrtyi vielä, kun Tuure Siira tasoitti ensimmäisen puoliajan puolessavälissä.

Ratkaisijaksi nousi Diego Assis, joka sai kuin varkain pallon maalin eteen 75. minuutilla ja siirsi sen verkkoon.

HJK ja SJK pelasivat Helsingissä maalittoman tasapelin. Avausjaksolla myötätuuleen pelannut SJK oli lähempänä maalintekoa, mutta toisella puoliajalla myös HJK:lla oli paikkansa. Tasapeli tiesi sitä, että HJK otti hopeaa ja SJK pronssia.

Inter joutui karsintaan

Päätöskierroksella kolmella joukkuella oli vielä vaara joutua karsintoihin, eli sijoittua viimeistä edelliselle sijalle. Inter oli toiseksi viimeisenä, mutta vain pisteen päässä HIFK:sta. PS Kemi johti kolmella pisteellä Interiä, mutta sen riesana oli huono maaliero tasapisteiden sattuessa. Inter pelasi ratkaisupelin PK-35:n kotikentällä. Vantaalaisjoukkue oli jo syyskussa tuomittu putoamaan Ykköseen. HIFK kohtasi vieraissa RoPS:in.

Parhaimmissa asemissa putoamistaiston suhteen oli PS Kemi, mutta se sai ensimmäisenä kylmää kyytiä. Fuad Salami vei jo pelin alussa KuPS:in johtoon, jolloin HIFK:n ja Interin voittaessa Kemi joutuisi karsintaan.

Myyrmäessä hetkeä myöhemmin PK-35:n Ymer Xhaferi vei kaukolaukauksella vantaalaiset Interiä vastaan johtoon. Reilun kymmenen minuutin kuluttua Masar Ömer osui PK-35:lle toistamiseen. Interin olisi tehtävä vähintään kolme maalia, jotta se voisi taistella karsimista vastaan.

Toisella puoliajalla Interin toivo vielä eli, kun Nebihi Bajram puski kulmapotkusta kavennuksen 1-2. PK-35 kesti kuitenkin loppuun saakka ja sai juhlia toistaiseksi viimeisen Veikkausliigapelinsä voittoa 290 katsojan edessä.

Tappionsa myötä Inter joutuu karsimaan paikastaan toista turkulaista TPS:aa vastaan. RoPS:in kanssa 0-0 tasapelin pelannut HIFK ja KuPS:ille 0-1 hävinnyt PS Kemi varmistivat sarjapaikkansa viimeisellä kierroksella.

Harvinaisen kuiva syksy päättymässä, ensi viikolle luvassa vettä, räntää ja lunta

Sää muuttuu epävakaiseksi

Aamun työmatkaliikenteen kannalta keskiviikko on viikon hankalin päivän, ennustaa Ylen meteorologi Matti Huutonen.

Sää muuttuu epävakaiseksi

Syksy on ollut poikkeuksellisen kuiva. Tulevalla viikolla sateita on luvassa monin paikoin. Lapissa ne tulevat lumena, muualla vetenä. Maanantaina tiedossa on lähinnä sadekuuroja. Tiistain ennusteessa on vielä epävarmuutta, mutta mitä todennäköisimmin Etelä-Suomessa sataa.

– Rannikolla sade tulee vetenä, muualla räntänä, kuvailee Ylen meteorologi Matti Huutonen.

Tiistai-iltana ja keskiviikon vastaisena yönä matalapaine liikkuu Baltiasta Suomeen. Se tuo mukanaan vesi- ja räntäsateita. Huutonen ennustaa sään olevan aamun työmatkaliikenteen kannalta vaikein keskiviikkona.

Keskiviikon jälkeen matalapaine väistyy, mutta lännestä saapuu lisää sateita ja lämpöä.

– Jos maa on ollut valkoinen, lumi kyllä häipyy torstain, perjantain tienoilla, Huutonen uumoilee.

Alkuviikolla lämpötila on tavanomaista viileämpi. Loppuviikolla Etelä-Suomessa elohopea voi kohota kahdeksaan asteeseen ja muuallakin on alkuviikkoa lämpimämpää. Itätuuli on puhaltanut voimakkaasti viime päivinä. Ensi viikolla tuulet tyyntyvät.

– Aurinkoa ei ole näkyvissä, ainakaan Suomessa, Huutonen toteaa lähipäivien ennusteesta.

Alkavan viikon pääaiheet: Tampereen ja Helsingin tulevaisuutta muovataan, hallitus saa uuden ministerin

Havainnekuvassa raitiovaunuja Itsenäisyydenkadulla Tampereella.

Tampereen kaupunginvaltuusto päättää kaupungin raitiotiestä, Helsingin valtuusto saa käsiteltäväkseen yleiskaavan. Loppuviikosta on tiedossa uusi elinkeinoministeri.

Havainnekuvassa raitiovaunuja Itsenäisyydenkadulla Tampereella.

Saako Nysse kaverin?

Tampereen kaupunginvaltuusto päättää maanantaina rakennetaanko Tampereelle raitiotie vai ei. Yle Tampere seuraa illan kokousta netissä, alueuutisissa TV1:ssä klo 18.22 ja Radio Suomen Pirkanmaan uutisylimäärissä aina tasan uutisten jälkeen. Jos valtuusto puoltaa raitiotietä, rakennustyöt alkanevat ensi vuonna.

Calais'n pakolaisleiri tyhjennetään

Ranskassa Calais'n pakolaisleirin purkaminen alkaa maanantaina. Leirissä majailee jopa 10 000 ihmistä, jotka pyrkivät Britanniaan. Asukkaat on määrä siirtää muihin väliaikaismajoituksiin. Kirjeenvaihtajamme Petri Raivio seuraa pakolaisleirin purkamisen alkua paikan päällä Calais'ssa.

Niinistön matkassa Iranissa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö matkustaa ensi viikolla talouspakotteiden pitkään eristämään Iraniin. Niinistö aloittaa virallisen vierailun tiistaina. Toimittajamme on mukana matkalla, joka keskittyy ennen kaikkea Iranin ja Suomen välisiin kauppasuhteisiin. Suomalaisyrityksillä on hyvä maine Iranissa. Tuotteita pidetään laadukkaina ja bisnesväkeä luotettavana.

Helsingin yleiskaava valtuuston ruodittavana

Helsingin kaupunginvaltuusto käsittelee Helsingin yleiskaavaa keskiviikkona. Kaava antaa suuntaa pääkaupungin kehitykselle seuraavaksi 50 vuodeksi. Keskustelua on herättänyt muun muassa se, että kaava mahdollistaisi asuntorakentamisen Keskuspuiston reuna-alueille.  

Kenestä elinkeinoministeri?

Keskustan ministerivalinnat saadaan tietää torstaina. Keskustan puoluehallitus ja eduskuntaryhmä kokoontuvat yhteiseen kokoukseen. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi sunnuntaina Pääministerin haastattelutunnilla, että elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk.) seuraajan nimi on hänen tiedossaan. Suomen pankin johtokunnan jäsenenä vuodenvaihteessa aloittava Rehn hoitaa hallituksessa vielä muun muassa ilmasto- ja energiastrategian.

Helsingin kirjamessuilla pohjoismaista kirjallisuutta

Helsingin kirjamessut alkavat torstaina ja jatkuvat sunnuntaihin saakka. Messujen teema on tänä vuonna pohjoismainen kirjallisuus ja kulttuuri.

Piiritetyssä Itä-Aleppossa pikkulapset unelmoivat edes perunoista syödäkseen

Poika katselee taivaalle vaurioituneiden autojen vierellä

Pommitusten keskellä elävät aleppolaiset joutuvat selviytymään arjestaan vaikeissa oloissa. Kaikesta on pulaa.

Poika katselee taivaalle vaurioituneiden autojen vierellä

Kymmenkuisella Laith al-Hajilla on unelma: hän haluaisi syödäkseen herkkuaan eli perunoita. Vanhemmilla ei kuitenkaan ole niitä hänelle antaa, sillä kaikki ruoka on käynyt erittäin vähiin piiritetyssä Itä-Aleppossa.

– Kaikkein vaikeinta tässä piirityksessä on se, että kun oma poika pyytää jotain, hänelle ei ole sitä antaa, sanoo Laithin isä Ibrahim al-Haj.

Pikkupoika on ollut vielä rintaruokinnassa, mutta äidin maito on alkanut vähentyä. Niinpä hän joutuu syömään sitä samaa mitä vanhemmatkin: viljaa, yrittiseosta ja bulgurvehnää.

– Sekin on parempi kuin se, ettei hän kasvaisi, al-Haj sanoo.

Itä-Aleppossa asukkaat ovat alkaneet kasvattaa vihanneksia pommikuopissa ja kaivaa itse kaivoja veden saamiseksi. Pommit ovat jauhaneet asuinalueen toisensa jälkeen rauniokasoiksi.

Paikallisjohto lujilla

Kun Itä-Aleppon alue liittyi presidentti Bashar al-Assadin vastaiseen kansannousuun neljä vuotta sitten, se yritti luoda alueesta mallia siitä, millainen Syyria olisi ilman Assadia.

Alueelle äänestettiin omat paikallisjohtajansa, se piti yllä omaa opetusjärjestelmää ja pyöritti omaa talouttaan, joka perustui kapinallisten hallussa olevan ympäröivän maaseudun sekä Turkin kanssa käytyyn kauppaan.

Itä-Aleppon asukkaat pystyivät elämään kohtuullisen normaalia elämää nelisen vuotta ympärillä riehuvista taisteluista huolimatta. Muutos kuitenkin tapahtui sen jälkeen, kun Syyrian armeijan onnistui katkaista kaupunkiin johtavat huoltotiet Venäjän pommitusten tuella heinäkuussa.

Paikallisjohto oli valmistautunut piiritykseen varastoimalla polttoainetta ja viljaa.

"Yritämme elää normaalielämää"

Aleppon vanhankaupungin lähellä 29-vuotias Zahraa al-Sayed kiirehti parvekkeiden varjoissa koululle. Hän piti kuusikuukautista tytärtään toisella käsivarrella ja kahdeksanvuotiasta poikaansa kiinni toisella kädellä. Mukana oli myös lasten serkut.

Heidän yläpuolellaan pörräsi Syyrian hallituksen lennokki.

– Mitä he tarkalleen kuvaavat? Naista ja neljää lasta, hämmästeli al-Sayed kertoessaan asiasta myöhemmin uutistoimisto AP:lle.

– Kaiken tämän tuhon keskellä he pitävät meitä yhä silmällä.

Lasten koulu on ainoa alueella yhä toimiva. Al-Sayed opettaa samassa koulussa.

Huhtikuussa 2015 al-Sayed oli äitinsä kanssa ostoksia tekemässä, kun ilmaisku murskasi hänen vanhempiensa kotitalon. Isä ja kaksi hänen kolmesta veljestään kuoli.

– Yksi ohjus, ja menetin perheeni.

Kokkaus avotulella

Nyt piirityksen aikana Zahraa al-Sayed yrittää kaikkensa, jotta perheellä olisi mahdollisimman normaali arki.

– Yritämme elää normaalia elämää. Olla vaimo ja aviomies ja heidän lapsensa. Ehkä pieni puutarha, jossa he voivat leikkiä.

– Mutta elämä on vaikeaa. Päivällä ja yöllä, se on vaikeaa.

Perhe joutuu valmistamaan kaiken ruokansa avotulella. Kodin seiniä peittää noki.

– Jopa teekupin keittämisestä päivän alussa on tullut koettelemus, al-Sayed sanoi.

Perhe syö etupäässä leipään käärittyä zaataria, öljyyn sekoitettua yrttiseosta, ja oliiveja. Friteeratut munakoisot ovat harvinainen luksuslisä. Kerran viikossa he nautiskelevat lautasellisella riisiä ja lihaa.

Vedensaannin varmistamiseksi aviomies Mohammed Zein Khandakani on kaivanut kaivon. Naapureiden kanssa jaetaan kustannukset generaattorista, jolla vettä pumpataan.

Vesi riittää päivittäisiin tarpeisiin, ja suihkuun kerran viikossa. Kaivolle on kuitenkin hengenvaarallista kävellä pommitusten keskellä.

"Kasvimaalla muistan kuollutta ystävääni"

Jokainen itäaleppolainen on kohdannut menetyksiä. Jotain niistä pyritään kuitenkin hyödyntämään, jotta oma selviytyminen paranisi.

Kun ilmaiskut tappoivat Ahmed Farawatin, 21, parhaan ystävän, hän perusti kasvimaan ystävänsä kotitalon raunioihin.

– Joka päivä kastelen kasvit ja muistelen ystävääni, joka oli minulle kuin veli, Farawati kertoi.

– Kasvit ovat myös hyödyllisiä piirityksen vuoksi.

Aluehallinto saa vihat niskaansa

Viime viikolla, kun aluehallinnon paikallisvarajohtaja Zakaria Amino käveli työpaikalleen, vihainen väkijoukko piiritti hänet.

– Hallinto on joukko varkaita, vihastuneet asukkaat huusivat.

Itäaleppolaiset olivat suuttuneet uusista säännöstelymääräyksistä. Aluehalinto oli varastoinut 2 000 tonnia vehnää ja 250 tonnia jauhoja ennen piiritystä.

Kaksi viikkoa sitten jauho loppui. Aluehallinto joutui aloittamaan säännöstelyn, jotta loppu vehnä riittäisi. Jokainen nelihenkinen perhe saa kuusi leipää kahdeksi päiväksi. Isompi perhe saa vastaavasti enemmän.

Leipäjonoissa on ammuskeltu, kun jotkut ovat yrittäneet saada enemmän kuin heille kuuluisi. Myös ilmaiskut ovat kohdistuneet leipäjonoihin. Lisäksi ruokavarastoja on tuhoutunut pommituksissa.

Torstaina YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon varoitti, että Itä-Alepposta loppuu ruoka kuun loppuun mennessä.

Lähestyvä talvi huolettaa

Zahraa al-Sayedia huolestuttaa lähestyvä talvi. Lapset ovat väsyneempiä, koska heillä ei ole tarpeeksi ruokaa.

Al-Sayed ei kuitenkaan halua jättää Aleppoa, sillä hän haluaisi jotenkin nähdä menettämälleen perheelle tehtävän oikeutta.

Hän seisoo parvekkeellaan katsomassa ilmaiskuja eikä etsiydy suojaan.

– Kun bunkkerintorjuntapommi osuu, se saa minut missä vain.

Al-Haj puolestaan on huolissaan avioliittonsa vuoksi. Hän ja hänen vaimonsa kiistelevät jatkuvasti ruuan puutteen vuoksi. Aiemmin riitoja ei ollut, mutta:

– Hän on väsyksissä. Minä olen väsyksissä.

Somaliassa klaanit valitsevat vielä seuraavan parlamentin

Äänioikeutettu rekisteröidään sormenjäljellä äänestyspaikalla.

Somalian vaaleissa äänioikeus on 14 025:llä ihmisellä. Se on 0,2 prosenttia koko väestöstä.

Äänioikeutettu rekisteröidään sormenjäljellä äänestyspaikalla.

Sisällissodasta toipuvassa Somaliassa on määrä viedä loppusyksyn aikana läpi parlamentin ja uuden presidentin valinta. 

Parlamentin alahuoneen valinnan piti alkaa sunnuntaina. Aikataulut ovat kuitenkin venyneet.

Vapaista vaaleista ei ole kysymys, sillä parlamentin valitsevat 14 025 valitsijamiestä. Somaliassa valtaa käyttävät klaanit ovat nimenneet valitsijamiehet keskuudestaan.

Silti edellisiin vaaleihin verrattuna äänioikeutettuja on satakertainen määrä.

Parlamenttiin valitaan 275 jäsentä. Kansainvälinen yhteisö edellyttää, että 30 prosenttia uusista kansanedustajista on naisia. 

Vapaisiin vaaleihin vielä matkaa

Somaliassa oli määrä järjestää tänä vuonna vapaat parlamenttivaalit ensimmäistä kertaa lähes 50 vuoteen, mutta suunnitelmasta jouduttiin luopumaan.

Yhteiskunta on vielä liian heikko ja turvaton todellisten vaalien järjestämiseen.

– Vaalit ovat väärä sana. Valitut henkilöt valitsevat kansanedustajat ja parlamentti valitsee presidentin, toteaa Suomen Somalia-verkoston puheenjohtaja Saido Mohamed.

Mohamed uskoo kuitenkin, että uuden parlamentin muodostaminen on askel eteenpäin, koska viimeksi klaanien vanhimmat valitsivat koko parlamentin.

– Vaalit ovat tärkeät. Jokainen somalialainen toivoo vakautta. Toivon ja uskon, että nyt mennään eteenpäin verrattuna vuoden 2012 tilanteisiin.

Vaalitavan ymmärtäminen vaatii laskupäätä

Parlamentti valitaan mutkikkaalla menettelyllä, jonka tulkinnassa tarvitaan hyvää laskupäätä.

Mallin pitäisi toimia astinlautana kohti demokratiaa. Varsinaista nimeä menettelylle ei ole keksitty, sitä on kutsuttu muun muassa polittiseksi prosessiksi, jossa on vaalien ulottuvuuksia.

Kriittisimmät kutsuvat parlamentin valintaa huutokaupaksi, jossa ostetaan ääniä.

Käytännössä 14 000 valitsijamiehestä on muodostettu 275 valitsijakollegiota, joissa kussakin on 51 jäsentä. Kollegioissa on kiintiöt naisille ja nuorten edustajille.

Nämä valitsijakollegiot äänestävät kukin yhden kansanedustajan parlamentin alahuoneeseen.

Minivaaleja järjestetään pääkaupunki Mogadishun lisäksi alueellisissa keskuksissa.

Käytössä on monimutkainen laskukaava, jonka mukaan neljä suurinta klaania saavat parlamenttiin 61 edustajaa. Pienet klaanit jakavat jäljelle jäävät 31 paikkaa.

Jo aikaisemmin on alettu valita 54 jäsentä ensimmäistä kertaa muodostettavaan parlamentin ylähuoneeseen.

Somalian uuden parlamentin pitäisi olla kasassa marraskuussa ja presidentin valittuna joulukuussa. Aikataulu saattaa kuitenkin viivästyä.

Puolueita ei ole

Somaliassa ei käytännössä ole poliittisia puolueita eikä vaalipiirijakoa.

Uudistusmieliset kuitenkin penäävät monipuoluejärjestelmään siirtymistä. Vapaisiin vaaleihin pyritään vuonna 2020.

– On nuoren polven somaleja ja vähän vanhemmankin polven somaleja, jotka sanovat, että koko klaanijärjestelmä on täysin vanhanaikainen ja että pitäisi päästä klaanivapaaseen Somaliaan.

– Jopa nykyisen parlamentin puhemies sanoi tavatessamme Mogadishussa, että olisi erinomaista kun päästäisiin uuteen järjestelmään, toteaa ulkoministerin erityisedustajana rauhanvälityksessä toimiva kansanedustaja Pekka Haavisto. 

Myös Saido Mohamed toivoo Somaliaan monipuoluejärjestelmää.

– Todellinen demokratia on vielä kaukana, mutta tulevaisuus näyttää todella valoisalta. Neljän vuoden takaisesta on saatu paljon naispoliitikkoja mukaan.

Hallintoa alettu rakentaa

Sisällissodan jäljiltä Somaliassa ei ole toimivaa valtionhallintoa. Valtio on rutiköyhä – suurin osa tuloista kertyy ulkomailla asuvien rahalähetyksistä.

Yhteiskunnan rakenteita ollaan kuitenkin pystyttämässä.

– Vaalit ovat välttämätön askel, että Somaliaan saataisiin vakautta. Samanaikaisesti parlamenttivaalien kanssa on ollut käynnissä uusien alueiden muodostamisprosessi, sanoo Haavisto. 

Edelliset vapaat vaalit Somaliassa järjestettiin vuonna 1969. Niihin otti osaa peräti 64 puoluetta.

Sen jälkeen tapahtui vallankaappaus, alkoi diktatuuri ja pitkä sisällissota.

Hae lisää

Tervetuloa Ylen mobiiliuutisiin!

Kokeilemme palvelun avulla millainen käyttöliittymä sopisi parhaiten uutisten, urheilun ja sään seuraamiseen mobiilikäytössä.

Otamme mielellämme vastaan palautettasi siitä, mikä palvelussa toimii jo hyvin ja mitä mielestäsi voisi vielä kehittää.

Liitä mukaan päätelaitteesi malli ja sähköpostiosoitteesi, jos tarvitset apua ongelmatilanteessa.

Lähetä palautetta:

Lähetä