Kerry varoitti Venäjää taas uusista pakotteista

John Kerry

Yhdysvallat ja Venäjä ovat viime päivinä syytelleet toisiaan kilpaa siitä, kuka on syypää Ukrainan päivä päivältä väkivaltaisemmaksi muuttuvaan kriisiin.

John Kerry

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry on uhannut Venäjää uusilla pakotteilla, jos Venäjä ei ryhdy välittömiin toimiin lieventääkseen Ukrainan kriisiä.

Kerry syytti perjantain vastaisena yönä pitämässään puheessa Venäjää siitä, ettei se ole täyttänyt lupauksiaan Ukrainan suhteen. Poikkeuksellisen suorasukaisessa puheessaan Kerry sanoi, että olisi Venäjältä "vakava" ja "kallis virhe" olla ryhtymättä toimiin tilanteen purkamiseksi.

Yhdysvallat ja Venäjä ovat viime päivinä syytelleet toisiaan kilpaa siitä, kuka on syypää Ukrainan päivä päivältä väkivaltaisemmaksi muuttuvaan kriisiin.

Yhdysvallat sanoo, että Venäjä on lietsonut separatistisia tuntoja Itä-Ukrainassa siitä lähtien, kun se liitti Krimin niemimaan itseensä. Venäjä puolestaan syyttää Yhdysvaltoja länsimielisen hallituksen tukemista Ukrainassa

Poliisi ampui kolme amerikkalaista Kabulissa

Teon motiivi on epäselvä, mutta Yhdysvaltain lähetystö on kutsunut sitä terrori-iskuksi.

Kolme Yhdysvaltain kansalaista on saanut surmansa Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa sattuneessa ampumavälikohtauksessa.

Afganistanilainen poliisi avasi tulen yhdysvaltalaisen hyväntekeväisyysjärjestön ylläpitämässä sairaalassa. Tulituksessa kuoli sairaalassa työskennellyt lääkäri sekä isä ja poika, jotka olivat sairaalassa vierailulla. Tulen avannut poliisi ampui itseään sairaalan ulkopuolella. Häntä hoidettiin sairaalassa, minkä jälkeen hänet pidätettiin.

Terveysministeri Soraya Dalil kertoo, että poliisi oli työvuorossa vartioimassa sairaalaa.

Teon motiivi ei ole selvillä, mutta Yhdysvaltain lähetystö on tuominnut ampumisen terroriteoksi. Afganistanissa on tänä vuonna tehty useita verisiä iskuja ulkomaalaisia vastaan. Tulilinjalle ovat joutuneet muun muassa toimittajat. Viime kuussa uutistoimisto AP:n valokuvaaja ammuttiin kuoliaaksi Itä-Afganistanissa.

Banksy tuomitsee töidensä kauppaamisen

Banksyn graffiti Melbournessa

Brittiläinen katutaiteilija Banksy salaa todellisen henkilöllisyytensä, mutta hänen työnsä ovat maailmankuuluja.

Banksyn graffiti Melbournessa

Brittiläinen katutaileilija Banksy on ilmoittanut, ettei Lontoossa järjestettävällä huutokaupalla ei ole hänen siunaustaan. Sincura Group -nimisen yrityksen järjestämässä näyttelyssä on kaupan seitsemän Banksyn työtä. Tarjouskilpailu päättyy sunnuntaina.

Alun perin rakennusten seiniin maalatut työt on irrotettu alkuperäisiltä paikoiltaan ja tuotu lontoolaiseen taidegalleriaan, missä niitä katsomaan haluavilta peritään sisäänpääsymaksu. Osa töistä kuten "Girl With the Balloon" ja "Liverpool Rat" kuuluvat taiteilijan tunnetuimpiin.

Banksy ilmoitti nettisivullaan, että "Stealing Banksy" -nimen saanut näyttely on järjestetty ilman hänen lupaansa tai suostumustaan. Taiteilijan mielestä "on inhottavaa, että ihmiset saavat esitellä taidetta seinillä ilman lupaa."

Anonyyminä pysyttelevä Banksy on niittänyt kansainvälistä mainetta kantaaottavilla teoksillaan ja näyttävillä tempauksillaan. Hän on muun muassa maalannut Länsirannan turva-aitaan ja salakuljettanut oman versionsa Mona Lisasta Louvreen. Banksyn töiden hinnat ovat nousseet rinnan hänen suosionsa kanssa.

Nokian Microsoft-kaupan pitäisi saada sinettinsä

Nokia kännykkä

Nokian ja Microsoftin 5,4 miljardin euron suuruisen jättikaupan lopullinen sinetti saataneen perjantaina.

Nokia kännykkä

Nokian ja Microsoftin välinen kauppa, jossa Nokian matkapuhelinyksikkö siirtyy Microsoftille, on määrä lyödä lukkoon tänään perjantaina.

Kauppa edellytti useiden eri maiden kilpailuviranomaisten hyväksynnän. Viimeisimpiä hyväksyntöjä haettiin Aasian eri maista.

Microsoft ja Nokia kertoivat viime syyskuussa, että Microsoft ostaa Nokian koko matkapuhelinyksikön 5,4 miljardilla eurolla.

Microsoftin mukaan alkuperäiseen sopimukseen on tehty joitain muutoksia. Microsoft saa esimerkiksi hallintaansa nokia.com-verkkotunnuksen ja sosiaalisessa mediassa olevia sivustoja vuoden ajaksi.

Nokialta myös siirtyy Microsoftille 21 työntekijään Kiinassa, vaikka kaikkien Nokialle työskentelevien piti alun perin jatkaa Nokiassa. Lisäksi Nokian tehdas Koreassa ei siirrykään Microsoftille, vaikka niin oli tarkoitus.

Kaupan myötä Nokia aikoo keskittyä tietoliikenneverkkojen rakentamiseen.

Pohjanmaan Kokoomus haluaa Paula Risikon mukaan puheenjohtajakisaan

Kokoomuspiiri sanoo Risikon tehneen erinomaista työtä pitkäaikaisena ministerinä.

Pohjanmaan Kokoomus pyytää sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikkoa asettumaan ehdolle kokoomuksen puheenjohtajakisassa.

Kokoomuspiirin mielestä Risikko on tehnyt hyvää työtä ministerinä ja hänellä on laaja kannatus eri puolilla Suomea.

Kokoomuksen puheenjohtajakisaan on toistaiseksi ilmoittautunut vasta yksi ehdokas, elinkeinoministeri Jan Vapaavuori. Uudenmaan kokoomus on pyytänyt eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbia lähtemään ehdolle.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpo on ilmoittanut, ettei aio asettua ehdokkaaksi. Liikenne- ja kuntaministeri Henna Virkkunen pohtii vielä ehdokkuuttaan.

Paula Risikko on kotoisin Etelä-Pohjanmaalta Ylihärmästä.

Putin: Internet on CIA:n projekti

Venäjä on säätämässä lisää lakeja internetissä käydyn keskustelun valvomiseksi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kutsunut internetiä Yhdysvaltain tiedustelupalvelun CIA:n projektiksi ja varoittanut venäläisiä käyttämästä hakukone Googlea.

Nuorten toimittajien ryhmälle puhunut Putin sanoi, että CIA on valvonut internetiä sen perustamisesta asti. Kaikki Google-haut kulkevat Yhdysvaltain kautta ja tallennetaan siellä, Putin sanoi.

Hän antoi myös ymmärtää, että Venäjän suosituin hakukone Jandeks voi pian joutua viranomaisten tarkkailuun. Jandeks on rekisteröity osittain ulkomailla, eikä siihen ole pelkkiä verotuksellisia syitä, hän epäili.

Jandeksin avulla tehdään noin 60 prosenttia kaikista Venäjän internethauista. Se on käytössä myös useissa muissa maissa.

Yhtiö antoi Putinin kommenttien jälkeen lausunnon, jossa se sanoo, ettei ulkomaille rekisteröitymisellä haluta välttää veroja, vaan toimintatapa on alalle tyypillinen. Jandeks maksaa lähes kaikki veronsa Venäjälle, lausunnossa korostetaan.

Venäjän tiedotusvälineet ovat pitkälti hallituksen valvonnassa, joten poliittinen keskustelu käydään lähinnä internetissä. Viime aikoina Venäjä on kajonnut sen vapauteen säätämällä lain, joka antaa hallituksen sulkea internetsivustoja ilman oikeuden päätöstä.

Tällä viikolla parlamentissa eteni laki, joka toteutuessaan määrää bloggarit noudattamaan tiedotusvälineille laadittuja säännöksiä.

Lapset häkkiin – vapaaottelun suosio kasvaa juniorien parissa

Nuoria harjoittelemassa vapaaottelua Hipkon eli Helsingin itsepuolustuskoulun Kontulan salilla.

Suomen vapaaotteluliitto aloitti virallisen junioritoiminnan tämän vuoden alussa. Tällä hetkellä lajia harrastaa yhteensä 300–400 junnua. Heistä kilpailutoiminnassa on mukana 40–80.

Nuoria harjoittelemassa vapaaottelua Hipkon eli Helsingin itsepuolustuskoulun Kontulan salilla.

Vapaaottelu kasvattaa suosiotaan lasten harrastuksena. Hurjamaineinen laji tunnetaan englanniksi nimellä MMA eli mixed martial arts.

Käytännössä vapaaottelu yhdistelee eri kamppailulajien tehokkaimpia tekniikoita kuten iskuja, potkuja, lukkoja ja kuristusotteita. Aikuisten ottelut käydään kahdeksankulmaisessa häkissä.

Oppia itsepuolustukseen

Hipkon eli Helsingin itsepuolustuskoulun Kontulan salilla joukko lapsia ja nuoria treenaa vapaaottelua kaksi kertaa viikossa.

Yksi heistä on 12-vuotias Jan-Henrik Murto. Hän alkoi harrastaa lajia, koska hän halusi oppia puolustamaan itseään.

Murton mielestä parasta vapaaottelussa on kamppailun tunne, eli se kun otetaan kontaktia ja saa vähän osumaa.

Seurakaveri Daniel Kadir puolestaan löysi vapaaottelun, kun hän katseli nyrkkeilyä netistä ja päätyi sitä kautta seuraamaan vapaaottelumatseja.

– Olen ollut jo kerran häkissä kilpailemassa. Mä voitin sen ottelun, 13-vuotias Kadir virnistää.

Kurssille pääsee jo varhain

Hipko järjesti ensimmäiset kurssit junioreille pari vuotta sitten. Alaikäraja harrastuksen aloittamiselle on yhdeksän vuotta.

Helsingin itsepuolustuskoulun kamppailuopettaja Kimmo Saarni kertoo, että heidän salillaan juniorien vapaaottelussa painotetaan eniten matossa tapahtuvaa kamppailua eli lukkopainia ja brasilialaista ju-jutsua.

– Mutta tietysti on paljon potkuja. Se menee lähinnä ehkä taekwondon suuntaan ja sitten lyönnit tulevat nyrkkeilystä, Saarni kuvailee.

Suomen vapaaotteluliitto aloitti virallisen junioritoiminnan tämän vuoden alussa. Liiton ensisijaisena tavoitteena on kasvattaa lajin harrastajamäärää.

Vapaaotteluliitto etsii lupaavia kykyjä

Liiton varapuheenjohtaja ja junioritoiminnasta vastaava imatralainen Mikko Suvanto arvioi, että tällä hetkellä lajia harrastaa yhteensä 300–400 junnua. Heistä kilpailuihin osallistuu 40–80.

Suvannon mukaan junioritoiminnan käynnistämisen taustalla vaikuttaa myös halu houkutella lapsia ja nuoria lajin pariin jo varhaisessa vaiheessa, jotta heistä saataisiin kasvatettua huippuottelijoita.

Vapaaottelu on yksi maailman nopeiten kasvavista urheilulajeista. Esimerkiksi Yhdysvalloissa vapaaotteluorganisaatio UFC yrittää lobata vapaaottelua olympialajiksi.

– Niin paljon vapaaottelua tulee tänä päivänä telkkarista ja laji on kiinnostava, että ihan varmasti tulee harrastajamäärät kasvamaan lasten ja nuorten parissa, Suvanto ennustaa.

Hänen mukaansa tällä hetkellä Suomessa junioritoiminta on vilkkainta Imatralla ja Turussa.

– Meillä Imatralla viime syksynä harrastuksen aloitti noin 50 yläasteikäistä. Aika nopeasti siitä mentiin sitten jo kisoihin, Suvanto kertoo.

Ukraina asetti Venäjälle 48 tunnin aikarajan

Venäläiset sotilaat istuskelevat sotilastankin päällä.

Ukrainan vt. ulkoministeri hermostui Venäjän päätöksestä aloittaa uudelleen sotaharjoitukset Ukrainan rajan lähistöllä.

Venäläiset sotilaat istuskelevat sotilastankin päällä.

Ukrainan vt. ulkoministeri Andri Deštšitsa ilmoitti torstaina, että Ukraina tulee taistelemaan kaikkia tunkeilijoita vastaan. Deštšitsan mukaan Venäjän päätös uusien sotaharjoitusten aloittamisesta "pahentaa tilannetta alueella hyvin paljon".

Deštšitsan mukaan hänen maansa on ottanut opikseen Venäjän toimista Krimin niemimaalla.

– Tämän kokemuksen perusteella tulemme nyt taistelemaan Venäjän sotajoukkoja vastaan, jos ne hyökkäävät Ukrainaan. Ukrainan kansa ja armeija on tähän valmis, Deštšitsa sanoi.

Ukrainan vt. ulkoministerin mukaan Venäjän torstaina aloittamat sotaharjoitukset ovat käynnissä "jopa lähempänä Ukrainan rajaa, kuin aiemmin oli suunniteltu" ja vaati, että Venäjä vetää joukkonsa pois rajan läheisyydestä.

"Itse rakennetulla koneella lentäminen on ikimuistoinen hetki"

Antti Kääriäinen kiipeää lentokoneen ohjaamoon

Suomessa on rekisteröity pari sataa itse rakennettua eli experimental-lentokonetta. Pienkoneen rakennusaineina toimivat niin vaneri, metalli kuin kangaskin.

Antti Kääriäinen kiipeää lentokoneen ohjaamoon

Kaksi yksipaikkaista lentokonetta komeilee Lahden ilmailukerhon hangaarissa eli lentokonehallissa. Kumpikin on itse rakennettu pala palalta, ei valmiin rakennussarjan perusteella.

Lahden ilmailukerhon pilotti Antti Kääriäinen ja purjelennon pääopettaja Pekka Nikunen esittelevät näitä tee-se-itse -koneita. 

- Hyvä kone. Tällä voi tehdä silmukoita ja kevyempiä taitolentoliikkeitä, Kääriäinen näyttää vanerista pienkonetta.

Lentokoneen rakentamisessa itse on oma hohtonsa. Kun koneen on rakentanut itse, sen myös tuntee läpikotaisin. Tehdasvalmisten korjaamiseen vaaditaan mekaanikon lupakirjaa. 

- Rakentaessa asenne pitää tietenkin olla se, että työ pitää tehdä sillä tarkkuudella ja osaamisella mitä on vaatimukset, eli mistään ei saa lipsua, kertoo Nikunen.

Yleisempää on rakentaa lentokone rakennussarjasta. Siitäkin Kääriäisellä on kokemusta.

- Hyvä rakennussarja on vähän kuin Lego-palikoita laitettaisiin kasaan. Huonommat ovat taas taas sellaisia, että joitain osia joutuu rakentamaan lisäksi itse.

Itse tehty tulee halvemmaksi

Lahtelaisten idea koneen rakentamiseen lähti siitä, että ilmailukerho halusi säästää kuluissa. Nikulan mukaan tehdasvalmisteinen kone on satojen tuhansien eurojen investointi, itse rakennettu kone maksaa siitä noin neljäsosan. Säästöä tulee siitäkin, kun huollot voi tehdä itse ja koneeseen valita vähemmän kuluttavan moottorin.

Hinauskäytössä toimivan koneen rakentamiseen meni kuuden hengen porukalta viisi vuotta, suunnitteluineen kuusi vuotta.

- Ensilentohan oli ikimuistoinen hetki, Kääriäinen muistelee.

Isoin inspiraatio tulee silti rakentamisen ilosta.

- Nyt sillä on päässyt lentämään, ja nähnyt millainen se on, ja on sellainen olo, että jospa sen myisi, ja rakentaisi uuden, Kääriäinen haaveilee.

Ilmailun vaarat. A-studio: Talk TV1:ssä torstaina klo 21.05

Vieraina laskuvarjohyppääjä Jari Kuosma, lennonopettaja Matti Huoviala, liikenneturvallisuusvirasto Trafin ylijohtaja Pekka Henttu ja Ilmailuliiton Petteri Tarma. Keskustelun vetää Jan Andersson.

Posti varautuu lisäpainokseen – Tom of Finland -merkkien ennakkomyynti kaatoi verkkokaupan

Tom of Finland -postimerkkiarkki.

Postin mukaan homoeroottiset merkit ovat saaneet poikkeuksellisen paljon kansainvälistä huomiota.

Tom of Finland -postimerkkiarkki.

Posti laittoi Tom of Finland -postimerkit ennakkomyyntiin torstaina laajan kansainvälisen kiinnostuksen vuoksi. Postimerkkejä voi tilata ennakkoon Postin verkkokaupasta.

Torstaina puolen päivän jälkeen verkkokauppaan ei päässyt lainkaan ja välillä merkkien tilaaminen kesti lähes seitsemän tuntia. Itellan viestinnästä kerrotaan, että palvelun kaatumisen syynä on suuri kävijämäärä.

– Valtameren takaa ihmiset ovat halunneet varmistua, että he saavat niitä varmasti, kertoo Postin kehitysjohtaja Markku Penttinen.

Penttinen sanoo myös, että merkin kansainvälisen huomion laajuus on ollut täysin poikkeuksellista.

Osa verkon hitaudesta taas on johtunut siitä, että ihmiset vain ovat halunneet katsella kuvia.

"Tehdään lisää"

Kehitysjohtaja vakuuttaa silti, että merkkejä riittää myös ilmestymispäivänä 8. syyskuuta Postin myymälöissä ja jälleenmyynnissä asioiville.

– Kyllä varmasti. Seurataan nyt, miten tämä ennakkomyynti menee. Jos tämä ennakkoerä menisi kokonaan, niin sitten täytyy tehdä lisää, Penttinen lupaa.

Toistaiseksi Postilla ei ole tietoa jo tilattujen merkkien määrästä.

– Sen verran tiedän, että tilauksia on tullut ihan mukavasti.

Ennakkotilaajat saavat merkit kotiinsa heti ilmestymispäivän 8. syyskuuta jälkeen ja ennakkotilauksen mahdollisuus jatkuu aina merkin ilmestymispäivään saakka.

Merkkien ensipainosmäärä on kolmen merkin arkille tavanomainen 200 000 kappaletta.

Taiteilija Touko Laaksosen piirroksiin perustuvat homoeroottiset postimerkit ovat saaneet osakseen runsaasti huomiota myös Suomessa.

Titanicin tutkija löysi historiallisen hylyn myös USA:n rantavesistä

Kaikuluotainkuva

San Franciscon Golden Gate -sillan vierestä löytyneen höyrylaiva City of Chesterin tarina on samalla pieni luku Kalifornian kiinalaisasutuksen historiaan.

Kaikuluotainkuva

Yhdysvalloista San Franciscon edustalta on löytynyt 125 vuotta sitten uponneen matkustajalaivan hylky. Siitä piirtyneet kolmiulotteiset kuvat kertovat hylyn kestäneen hyvin aikaa ja alueen vilkasta vesiliikennettä.

Höyrylaiva City of Chester oli ehtinyt seilata päivittäistä 65 kilometrin reittiään vain vuoden ajan, kun alus elokuussa 1888 ajoi hernerokkasumussa itseään isomman höyrylaiva Oceanicin alle ja katkesi. Alus upposi kuudessa minuutissa.13 matkustajaa ja kolme miehistön jäsentä hukkui; yli 70 ihmistä pelastui.

Haverista nousi kuohuntaa Kalifornian kiinalaissiirtolaisia vastaan, kun Oceanicin kiinalaista miehistöä syytettiin onnettomuudesta. Lehdistö ei aluksi julkaissut eloonjääneiden kertomuksia, joissa Oceanicin miehistöä päinvastoin kiitettiin sankareiksi, sillä asenteet kiinalaisia vastaan olivat kovat.

Kaliforniaan oli muodostunut 1800-luvun puolivälistä alkaen suuri kiinalaisvähemmistö. Monia siirtolaisia olivat houkutelleet tiedot kultalöydöistä, osa haki Yhdysvalloista elantoa ja poliittista vapautta. Valkoinen väestö suhtautui heihin enimmäkseen nyreästi tai suorastaan rasistisesti. Vuonna 1882 Yhdysvaltain kongressi sääti lain, jonka nimenomaisesti rajoitti kiinalaisten yhteiskunnallisia oikeuksia ja taloudellisia mahdollisuuksia.

Hylky unohtui mutaan

City of Chesterin haverin jälkeen levisi vähitellen myös oikea tieto siitä, miten Oceanicin miehistön jäsenet olivat pelastaneet suurimman osan pulaan joutuneista. Yksi lapsimatkustajista saatiin turvaan vain siksi, että kiinalainen merimies hyppäsi aaltoihin hänen avukseen. Virallinen tutkimus osoitti City of Chesterin kapteenin syylliseksi törmäykseen. 

Hylky jäi merenpohjaan. Siitä saatiin havaintoja pariin kertaan 1800-luvun lopussa, ja hylkyyn sukellettiinkin, mutta sukeltaja kieltäytyi palaamasta mereen nähtyään kannella ruumiita. 

Mutaan painunut hylky unohtui, kunnes se löytyi viime vuonna  puolivahingossa laivareittien kartoituksessa miltei Golden Gate -sillan pielestä. Onnettomuuden aikaan siltaa ei vielä ollut. Hylky makaa pystyasennossa 66 metrin syvyydessä

Alus saa verkkosivun ja näyttelyn

Tällä viikolla Yhdysvaltain meri- ja ilmahallinto NOAA ilmoitti varmistaneensa, että kolmiulotteiset kuvat todella ovat City of Chesteristä. Sen kartoittamiseen osallistui muun muassa NOAA:n meriarkeologi John Delgado, jonka aiempiin töihin kuuluu Titanicin kartoitus.

NOAA on perustamassa City of Chesterille verkkosivua sekä pysyvää näyttelyä San Franciscoon. Hylkyä ei aiota nostaa, ja sinne sukeltaminenkin on vaarallista voimakkaiden virtauksien ja samean veden vuoksi, Delgado kertoo.

Hän toivoo, että löytö innostaa nuoria opiskelemaan tieteitä. Meristä ei löydy vain uutta elämää, vaan myös todisteita entisaikojen ihmisistä – meri on maailman suurin museo, hän sanoo.

City of Chesterin tarina on tärkeä myös siksi, että se kertoo asioista, jotka ovat edelleen ajankohtaisia eli muuttoliikkeestä ja rasismista, Delgado kommentoi Euronews- ja Live Science –sivustoilla.

"Lintuharrastaja on siisti mutta moraali voi pettää"

Lasse J. Laine kuvaa vesilintua teleobjektiivilla.

Suomen ehkä tunnetuin luontokirjailija ja -kuvaaja Lasse J. Laine antaa tunnustusta amatöörikuvaajille. Esimerkiksi Ylen näyttämät lukijoiden maisemakuvat eivät hänen mielestään jää tippaakaan ammattikuvaajien otoksista.

Lasse J. Laine kuvaa vesilintua teleobjektiivilla.

Nyt on käynnissä luontobuumi, sanoo Suomen ehkä tunnetuin luontokirjailija ja -kuvaaja Lasse J. Laine. Se on aikuisille hyvä harrastus, liikunnallinen ja haastavakin. 

– Löytämisen ilo, elämykset ja yllätyksellisyys tuovat elämän eliksiiriä - ja ehkä myös pitkää ikää,  Lasse J. Laine sanoo Radio Suomen Ajantasan haastattelussa.

Luontoharrastuksista lintuharrastus on kuitenkin vielä miesvaltainen laji. Siihen liittyy pätemistä, ulkopuolisille outoja termejä ja tornien taistoa.

Lainekin huomauttaa, että termit on syytä olla oikein: linturetki on linturetki vaikkapa lintutornille mutta bongauksessa mennään katsomaan jonkun muun jo löytämää lintua esimerkiksi puhelinsoiton yllyttämänä.

Laine vaatii lintuharrastajilta moraalia kuvaustilanteissa. Hän sanoo, että on tärkeää ajatella linnun parasta eikä vain aina parempaa kuvaa. Tällaisiakin ikäviä tapauksia näkee, kun harrastajia on jo kymmeniä tuhansia. Kuulu luontokuvaaja antaa suomalaisille kuitenkin tunnustusta siisteydestä. Juuri Turkista palannut Laine kauhistelee roskan määrää sikäläisessä luonnossa.

Lasse J. Laine ei ihmettele kuvaajien määrän valtavaa kasvua, koska nykylaitteilla saa huippukuvia ja kuvaaminen sinällään on halpaa. Ensin on kuitenkin hankittava varusteet, jotka voivat olla yllättävänkin kalliita, ammattilaistasoinen kamera ja siihen pitkä putki voivat maksaa auton verran.

Laine antaa tunnustusta amatöörikuvaajille. Esimerkiksi Ylen näyttämät lukijoiden maisemakuvat eivät hänen mielestään jää tippaakaan ammattikuvaajien otoksista.

Lintukirja päivittyy

Tuottoisalta luontokirjailijalta on tänä keväänä ilmestynyt Suomen Lasten retkeilyopas yhdessä Iiris Kalliolan kanssa. Suomen kirjataiteen komitea puolestaan valitsi hänen Suomen Luonto -kirjansa vuoden kauneimmaksi teokseksi.

Ensi kevääksi on tekeillä uusi lintukirja lintuharrastajille. Sitä varten Lasse J. Laine on kuvannut mm. Baltiassa ja Turkissa, missä Suomessa harvinaiset lajit ovat helpommin kuvattavissa. Esimerkiksi Turkissa näkyy paljon kirjokerttuja, joiden määrä on romahtanut Suomessa. Monet kirjokertut kun päätyvät ruokapöytiin erityisesti itäisen Välimeren maissa.

Uusi lintukirja tarvitaan, koska nykyvälineillä otetut kuvat ovat huimasti parempia kuin vanhassa kirjassa ja esimerkiksi lintujen parimäärät ovat muuttuneet suuresti.

Laine yllättyy hieman tehdessään löydön Ylen pihalla Helsingin Pasilassa. Lammessa uiskentelee haapanapariskunta. Se pääsee Laineen mukaan uuteen kirjaan, vaikka onkin kovin kesyltä vaikuttava 'puistohaapana'.

– Mikä onni, juuri haapana minulta puuttui, Laine huokaa pitkän putkensa takaa.

Luontokirjailija sanoo, että linnut ovat hänelle helpoimpia, mutta että hän on aina harrastanut myös kasveja ja perhosia, koska kokonaisuus on tärkeä. Helpointa on kuvata kasveja mutta perussäännöt on syytä muistaa: Pitää olla pilvinen sää ja tyyntä, ei aurinkoa ja tuulta. Aamu ja ilta ovat parhaat ajat, keskipäivän voi unohtaa.

Laineen mielestä sympaattisin lintu on punarinta.

– Satakielen laulu ei ole mitään siihen verratuna, punarinta on todella taiteellinen lintu. Pillikinttu ja tummat silmät, hän nauraa.

– Toisenlainen kaunis luontokokemus voi olla neidonkenkä omassa ympäristössään.

 Uusia lintulajeja harrastajien iloksi tulee pari kolme keväässä. Lasse J. Laine kertoo, että Liminganlahdella Oulun seudulla on nähty rengastuksen yhteydessä sarasirkkalintu. Pesimään tänne on tullut esimerkiksi arosuohaukka, josta tehty useita havaintoja, ja tänä keväänä Suomessa saattaa pesiä jo 10-20 paria. Myös kansallislintumme laulujoutsenen määrä on kasvanut huimasti. Lajeja tulee lisää pikku hiljaa ilmastonmuutoksen myötä.

Tarja Oinonen
Yle Uutiset

Ville Niinistö vaati Soinia tilille pakolaispuheista: "Epäinhimillistä!"

Timo Soini

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini vähätteli Eurooppaan pyrkivien maahanmuuttajien syitä jättää kotimaansa. Soini muistutti, että suomalaisetkaan eivät aikoinaan paenneet sotaa. Vasemmistoliitto, RKP ja vihreät hyökkäsivät Svenska Ylen eurovaalitentissä perussuomalaisten maahanmuuttolinjaa vastaan.

Timo Soini

Ylen vaaliohjelmien startti nähtiin Yle Fem -kanavalla torstai-iltana. Svenska Ylen tentissä puheenjohtajat olivat täysin eri linjoilla, miten suhtautua Välimeren maihin pyrkiviin maahanmuuttajiin.

– Tilanne on Espanjalle, Italialle ja Kreikalle kestämätön. Suomen on otettava enemmän pakolaisia. Pakolaiset voivat olla Suomelle myös resurssi, mutta tässä Suomi ei ole onnistunut hyvin - päinvastoin, Carl Haglund (r.) avasi päivällä nauhoitetun tentin keskustelun. 

KD:n puheenjohtajan Päivi Räsäsen mielestä rajoja ja EU-alueelle tuloa pitää valvoa, eikä unionin alueelle pidä rakentaa maahanmuuttajaslummeja. Räsäsen mielestä Suomi tekee osuutensa ottamalla kiintiöpakolaisia. Myös keskustan Sipilän mielestä Suomen pakolaiskiintiö on "suurin piirtein kohdallaan".

Arhinmäki: PS ajaa maahanmuutossa kaksilla rattailla

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki kehotti kiinnittämään huomiota, miksi ihmiset joutuvat lähtemään kodeistaan.

– On kummallista, että perussuomalaiset haluavat leikata kehitysyhteistyövaroja eivätkä samaan aikaan halua ottaa pakolaisia tai auttaa, Arhinmäki ihmetteli.

– Paavo, aloitit hyvin, mutta sitten alkoi taas tuo vanha propaganda, Soini vastasi.

Soini sanoi perussuomalaisten puolueena kannattavan "kunnollista maahanmuuttopolitiikkaa". Arhinmäki vaati Soinia selittämään, onko perussuomalaisten ääniharavaksi povattu Jussi Halla-aho samaa mieltä.

– Soini on tätä mieltä, että pitää ottaa maahanmuuttajiakin vastaan, mutta samaan aikaan ne menee kaksilla rattailla: toisella puolella ratsastaa maahanmuuttovastainen ehdokas, jonka mukaan pitää laittaa rajat kiinni ja varmaan on sitä mieltä, ettei se nyt niin kauhea ongelma ole, jos EU:n rajoilla kuolee ihmisiä, Arhinmäki syytti.

– Me ollaan niin iso puolue, että meille mahtuu parikin mielipidettä, Soini ohitti kysymyksen.

Vihreiden Ville Niinistö hermostui Soinin olankohautuksesta.

– Ai että ihmisoikeudet ei enää paina, Niinistö huusi väliin.

Soini: Lähetäänkö diktaattoreja vastaan vihreiden kaaripyssypataljoona?

Soini vaihtoi kielen suomeksi ja alkoi ihmetellä ääneen, miksi Eurooppaan pyrkijät jättävät kotimaansa.

– Onko oikein ja moraalista jättää vaikeuksiin joutuva kotimaa vai pitäisikö taistella siellä oikeudenmukaisuuden puolesta?  Olisiko ollut oikein ottaa hatkat silloin, kun Suomi oli sodassa? Silloin oli oikein taistella isänmaan puolesta, Soini pauhasi.

– Ei ole oikein mustamaalata pakolaisia, jotka tulevat Välimerelle kauheista oloista ja väittää, että heillä ei ole kanttia pysyä kotonaan. Timo Soini, minusta tuo on epäinhimillistä, ja katsokin, että mietit sanomaasi jälkeenpäin, Ville Niinistö vaati ruotsiksi.

– Kuka jää sitten taistelemaan niitä diktaattoreja vastaan? Vai lähetetäänkö sinne vihreiden kaaripyssypataljoona, Soini vinoili.

Katainen seurasi siirtolaiskeskustelua enimmäkseen sivustakatsojana. Lopuksi hän esitti, että Suomi lähettäisi esimerkiksi Kreikan miljoonan maahantulijan avuksi kotouttamisosaamista. Kataisen mielestä on epähumaania ajatella, että Kreikka pärjäisi konkurssissaan yksin vielä maahanmuuttotulvankin kanssa.

SDP:llä ei ollut edustajaa Svenska Ylen vaalitentissä. Jutta Urpilainen sairastui, eikä Svenska Yle halunnut ottaa studioon puheenjohtajien sijaisia.

Puheenjohtajatentti nähdään Yle Fem -kanavalla torstaina klo 20.00. Lähetystä voi seurata myös Yle Areenasta.

Perussuomalaisten ryhmäjohto vahtii lakialoitteita tulevaisuudessa tarkemmin

Pentti Kettunen

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän työvaliokunta vahtii tulevaisuudessa omien kansanedustajien lakialoitteita tarkemmin. Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Jari Lindströmin mukaan edustajille on esitetty "kaino toive", että työvaliokunta saisi tietää etenkin lakialoitteista ennen niiden virallista jättämistä.

Pentti Kettunen

Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Jari Lindströmin mukaan ryhmän työvaliokunta haluaa tietää lakialotteista etukäteen, jotta voidaan sopia esimerkiksi aloitteiden jättämisen aikataulusta suhteessa muihin poliittisiin tekoihin.

Lindström kertoo Yle Uutisille, että on hyvä myös keskustelussa varmistaa, että aloite on puolueen poliittisten linjausten mukainen. Ryhmän puheenjohtaja kiistää, että kysymys olisi etukäteistarkastuksesta eli sensuurista.

Ryhmänjohtaja Jari Lindström: Kaino toive

Lindströmin mukaan kysymys on ryhmän työvaliokunnan "kainosta toiveesta", ei ehdottomasta vaatimuksesta.

Eduskuntaryhmä päätti uudesta käytännöstä jo viime syksynä, mutta tapaan sovittiin pitkä siirtymäaika. Lindströmin mukaan siirtymäaika on nyt päättynyt.

Jari Lindström kiistää, että uusi käytäntö tai siirtymäajan päättyminen johtuisi kohua herättäneistä aloitteista.

Esimerkiksi Perussuomalaisten kajaanilaisen kansanedustajan Pentti Kettusen aloite avioliitossa synnyttävien naisten varhennetusta eläkkeestä on eduskunnan lähetekeskustelussa torstai-iltana. Kettusen aloitteessa haluttiin tukea nimenomaan suomalaisten naisten lasten hankkimista avioliitossa eikä muissa parisuhteen muodoissa.

Ryhmän puheenjohtaja Jari Lindström itsekin allekirjoitti hämmästelyä herättäneen lakialoitteen, mutta veti nimensä pois aloitteesta myöhemmin.

Kettunen teki joulukuussa 2012 toimenpidealoitteen, jonka mukaan Vihreiden kansanedustajille varattaisiin UKK-kansallispuistosta oma alue esimerkiksi koppakuoriaisten paimentamiseen.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän uusi käytäntö on kohdistettu etenkin lakialoitteisiin. Esimerkiksi edustajien kirjallisia kysymyksiä ei pidetä niin tärkeinä etukäteen keskusteltavaksi.

Hallitus Nato-sopimuksesta: Emme ole salailleet mitään

Ulkoministeri Erkki Tuomioja ja puolustusministeri Carl Haglund suullisella kyselytunnilla eduskunnassa 24. huhtikuuta 2014.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja ja puolustusministeri Carl Haglund sanoivat, etteivät ole vielä itsekään nähneet kaikkia sopimukseen liittyviä asiakirjoja.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja ja puolustusministeri Carl Haglund suullisella kyselytunnilla eduskunnassa 24. huhtikuuta 2014.

Hallitus joutui torstain kyselytunnilla vastaamaan kysymyksiin Naton kanssa tekeillä olevasta sopimuksesta ja erityisesti siitä, miksi asiasta ei ole kerrottu eduskunnalle mitään. Sopimus parantaisi Suomen valmiutta ottaa vastaan sotilaallista apua.

Asian nosti esiin vasenryhmän Jyrki Yrttiaho.

- Miksi sopimusvalmistelu on salattu eduskunnalta? Ja mihin me tätä sopimusta ylipäätään tarvitsemme?, hän kysyi.

Keskustan Seppo Kääriäinen puolestaan korosti, että eduskunta on tärkeää pitää asiassa ajan tasalla, ettei pääse syntymään "hässäkkätilanteita".

- Nythän media jälleen kerran pakotti hallituksen kertomaan tämän asian eduskunnalle. Ja siitä syntyy sellaista epäluuloa ja epäluottamuksen ilmapiiriä hallituksen ja eduskunnan väliin, vaikka ei välttämättä edes halutakaan, hän sanoi.

"Asiakirja on julkinen"

Hallitus vakuutti useamman ministerin suulla, ettei asiassa ole tapahtunut minkäänlaista salailua. Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) ja puolustusministeri Carl Haglund (r.) painottivat, että sopimus on vasta valmisteluvaiheessa, eikä siitä ole siksi vielä kerrottu eduskunnalle.

- Mielestäni tämän asian ja asiakirjan ja valmistelun luonnetta ja dramaattisuusastetta kuvastaa hyvin se, että tämä on julkinen asiakirja. Jos tässä olisi jotain salaista ja dramaattista, niin se ei varmaan olisi julkinen asiakirja, Haglund sanoi.

Molemmat ministerit  huomauttivat, etteivät he ole vielä itsekään kaikkia sopimukseen liittyviä asiakirjoja nähneet.

Yrttiahoa hallituksen vastaukset eivät vakuuttaneet.

- Ei ole kuin muutama viikko, kun puolustusvaliokunta käsitteli kumppanuustavoitteita. Ja siinä yhteydessä asiantuntijat eivät puhuneet halaistua sanaa tästä asiasta. Tällä tavalla tässä kohdellaan demokratiaa. Kyllä tämä on traaginen farssi, hän sanoi.

Asuntoministeri Viitanen haluaa eroon vanhojen omakotitalojen pakollisisista energiatodistuksista

Energiatodistus naisen kädessä.

Asuntoministeri Pia Viitanen (sd.) esittää luopumista EU-säädöksien vaatimista vanhojen omakotitalojen pakollisista energiatodistuksista. Viitanen vaatii Suomen olevan asiassa aloitteellinen EU:n suuntaan.

Energiatodistus naisen kädessä.

Asuntoministeri Pia Viitanen haluaa vapauttaa vanhat omakotitalot pakollisista energiatodistuksista.

- Vanhojen pientalojen osalta pakolliset energiatodistukset eivät ole oikea ratkaisua, Viitanen totesi.

Viitanen sanoi ymmärtävänsä kansalaisten kritiikin pakollisia todistuksia vastaan.

Viitanen esitti kantansa torstaina, kun eduskunta keskusteli energiatodistuksia koskevasta kansalaisaloitteesta.

Viitasen mukaan nyt on oikea hetki tarttua asiaan uudestaan EU:n tasolla. Viitanen viittasi EU:ssa käynnissä olevaan hankkeeseen, jossa käydään läpi turhiksi koettuja säännöksiä.

Liigavalmentaja paljastaa lähtönsä karun taustan: Perhettä ahdisteltiin katsomossa

Esa Pekonen.

Esa Pekonen pyysi saavansa lähteä Kuopion Palloseuran peräsimestä. Pekosen perhettä ahdisteltiin Veikkausliigan otteluissa.

Esa Pekonen.

Kuopion Palloseuran päävalmentajan tehtävät jättänyt Esa Pekonen paljastaa Yle Urheilun haastattelussa lähtönsä todelliset syyt. KuPSin heikko menestys alkukaudella johti siihen, että Pekosen perheeseen käytiin käsiksi katsomossa.

- Jos omaa vaimoa tullaan pelissä tönimään tai poika joutuu lähtemään pelistä itkien sen takia, että hän on minun poikani, niin ei tämä ole enää sen väärti. Sellaisten ihmisten pitäisi hävetä, Pekonen kommentoi suivaantuneena.

- Minua saa arvostella tai vaikka tulla kokeilemaan painissa, mutta perheen tasolle menevät ihmiset ovat roskaa.

Pekosen mukaan ketään ei satutettu katsomossa. Tönijöitä ja tuijottelijoita hän kutsuu "turhanpäiväisiksi idiooteiksi".

- Voisi sanoa, että se oli kovemman luokan työpaikkakiusaamista. Pojalle se oli enemmänkin henkistä. Jos se on kannattajien tapa auttaa joukkuetta, niin kyllä se vaikuttaa negatiivisesti pelaajienkin tekemiseen. Se on turhanpäiväistä potaskaa.

Kaikesta huolimatta Pekoselle jäi hyvä maku vuosistaan KuPSissa. Hänen mielestään seurassa on ollut aina hyvä henki.

- Minulla oli loistavat työkaverit ja loistavat pelaajat. Heistä ei ole mitään pahaa sanottavaa. Parempi nyt jäädä pois ihan ok fiiliksillä. Tämä on varmasti seurankin puolesta parempi ratkaisu. Ei minusta olisi kenellekään ollut iloa tässä tilanteessa, Pekonen päätti.

Harjavallan palo ja savuvaroitus ovat ohi

Kuonankuljetustrukki syttyi tuleen iltapäivällä Harjavallan suurteollisuusalueella. Palokunta varoitti harjavaltalaisia runsaasta savunmuodostuksesta.

Harjavallan suurteollisuuspuistossa Satakunnassa roihunnut tulipalo on saatu hallintaan. Palo ei aiheuttanut henkilövahinkoja eikä levinnyt laajemmalle.

Boliden Harjavallan omistama kuonankuljetustrukki syttyi tuleen iltapäivällä.

Palosta syntyi runsaasti savua ja pelastuslaitos kehotti harjavaltalaisia välttämään ulkona oleskelua alueella, jossa on savua. Nyt myös savuvaroitus on peruttu.

Facebook osti suomalaisyhtiön ja sen luoman liikuntasovelluksen

Kuvakaappaus Movesin sovelluksesta

Sosiaalisen median jättiläinen Facebook on ostanut suomalaisyhtiön ja sen luoman sovelluksen.

Kuvakaappaus Movesin sovelluksesta

Facebook on ostanut suomalaisen ProtoGeo Oy:n ja sen luoman Moves-liikuntasovelluksen.

Kauppahintaa ei ProtoGeon sivuilla kerrota. Myöskään Facebook ei ole julkisuudessa kommentoinut kauppahintaa.

Moves on viime vuonna julkaisut matkapuhelimiin tarkoitettu sovellus, jonka avulla puhelin mittaa käyttäjänsä liikunnallista aktiivisuutta. 

Sovelluksen kehittäjien mukaan parasta siinä on se, ettei ohjelma tarvitse kännykän lisäksi muita laitteita. Se osaa itse päätellä liikkeen perusteella, mitä puhelimen haltija tekee.Päivän päätteeksi sovellus antaa raportin tapahtumista.

Tähän mennessä sovellus on ladattu noin neljä miljoonaa kertaa.

Kaupan jälkeen Moves jatkaa omillaan, mutta yhtiön työntekijät ja perustajajäsenet jättävät Helsingin ja muuttavat osaksi Facebookin toimistoja.

UPM Raflatacin työntekijät marssivat ulos työpaikaltaan Tampereella ja Valkeakoskella

Työntekijät vastustavat UPM:n ilmoitusta lopettaa tuotantolinjoja. Työt loppuisivat Suomessa 36 työntekijältä.

Tarralaminaatin valmistajan UPM Raflatacin työntekijät ovat marssineet ulos työpaikaltaan Tampereella ja Valkeakoskella. Ulosmarssi on vastalause UPM:n ilmoitukselle lopettaa tuotantolinja sekä Tampereen että Valkeakosken Tervasaaren tehtaalla.

Tampereen tehtaan pääluottamusmiehen Pertti Niemen mukaan työntekijät yllättyivät ja närkästyivät ilmoituksesta, koska he ovat tehneet hyvää tulosta.

Työntekijät aikovat palata töihin maanantaina.

UPM siirtää tuotantoa Puolaan

Toinen lopetettavista linjoista on päällystyslinja Tampereen tehtaalla ja toinen silikonointilinja Tervasaaren tehtaalla. Tämän lisäksi Espanjassa lopetetaan arkkipäällystäminen.

Linjoille ei ole tarvetta, kun Puolaan investoidaan 13 miljoonaa euroa tuotantokapasiteetin lisäämiseksi.

Yhteensä vähennystarve olisi enimmillään 122 työntekijää – 86 Espanjassa ja 36 Suomessa. Suunnitelmat on tarkoitus toteuttaa ennen vuodenvaihdetta.

Hae lisää

Tervetuloa Ylen mobiiliuutisiin!

Kokeilemme palvelun avulla millainen käyttöliittymä sopisi parhaiten uutisten, urheilun ja sään seuraamiseen mobiilikäytössä.

Otamme mielellämme vastaan palautettasi siitä, mikä palvelussa toimii jo hyvin ja mitä mielestäsi voisi vielä kehittää.

Liitä mukaan päätelaitteesi malli ja sähköpostiosoitteesi, jos tarvitset apua ongelmatilanteessa.

Lähetä palautetta:

Lähetä