Aluksi lämpenee, loppuviikosta viilenee

Grafiikka: Lämpötilaennuste maan eteläosaan 2.-14.9.2014

Lähes kesäisiä lukemia lähipäivinä

Grafiikka: Lämpötilaennuste maan eteläosaan 2.-14.9.2014

Korkeapaineen keskus siirtyy etelämmäksi ja sen myötä Suomeen pääsee virtaamaan lämpimämpää ilmaa lounaasta.

Keskiviikosta perjantaihin päivälämpötilat voivat kohota 20 asteen vaiheille maan etelä- ja keskiosassa. Pohjoisessa lämpötila jäänee 20 asteen alapuolelle.

Keskimääräislukemiin verrattaessa alkuviikko on niin pohjoisessa kuin etelässä keskimääräistä lämpimämpi.

Tämän hetkisten ennusteiden mukaan ensi sunnuntain-maanantain tienoilla Lapin yi kulkee matalapaine, jonka jälkipuolella purkautuu kylmempää ilmaa. Tämä näkyy lämpötilakäyrissä varsinkin pohjoisessa ajankohdan keskimääräistä kylmempinä lämpötiloina. 

Sateet ovat alkuviikolla vähäisiä. Viikonloppua kohti mentäessä satee yleistyvät Lapissa ja viikonvaihtuessa niitä tulee myös etelässä.

Ensi viikonvaihteeseen ennustetun matalapaineen reitti saattaa toki vielä muuttua viikon edetessä.

Seija Paasonen

Suomalainen kettu on alkanut kaupungistua keskieurooppalaisten lajitoveriensa tavoin

Utelias kettu tutkii Aamu-tv:n kuvauspaikkaa.

Älykäs kettu on löytänyt tiensä jo moneen suurkaupunkiin. Myös Helsingissä kettu alkaa olla entistä yleisempi näky. Kuuluisin helsinkiläinen city-kettu on aamu-tv:ssä kesällä useita kertoja ilman kutsua vieraillut Eino.

Utelias kettu tutkii Aamu-tv:n kuvauspaikkaa.

Ylen aamu-tv:n kesän ilahduttaja Eino-kettu on yksi parista sadasta helsinkiläisestä city-ketusta. Eläinasiantuntija Raimo Pakarisen mukaan suomalaiset ketut eivät ole vielä yhtä kaupungistuneita kuin Keski-Euroopassa, jossa kettujen ilmiö alkoi jo aiemmin.

– Kun eläimestä tulee kaupunkilainen, se on tehnyt johtopäätöksen, etteivät ihmiset ole vaarallisia. Siinä mielessä se on kesy. Siinä on kuitenkin aste-ero verrattuna siihen, että se syö kädestä tai kupista, toteaa Pakarinen.

Aiemmin kettua pidettiin haittaeläimenä ja sitä metsästettiin myös sen turkin takia. Siksi ketulla oli aihetta pelätä ihmistä. Nyt tilanne on kuitenkin alkanut muuttua. Ketut ovat älykkäitä eläimiä ja ne oppivat nopeasti, mikä on vaarallista.

– Kettu säästää energiaa sillä, että se kulkee suoraan pitkin kevyenliikenteen väylää ja väistää vain, kun on tarve. Jos joku ajaa pyörällä vastaan, se ei ole vaarallista, joten ketun ei tarvitse väistää, Pakarinen kertoo esimerkin.

Älä ruoki city-kettua

Einon täytyy alkaa valmistautua talveen, kuten muidenkin kettujen. Tärkeintä siinä on ravinto ja sitä on kaupungissa helppo löytää. City-kettujen yksi tärkeimmistä saaliseläimistä ovat city-kanit, mutta kettu syö myös kasvisravintoa.

– Kaupungissa se voi tarkoittaa esimerkiksi ranskanperunoita tai hampurilaissämpylöitä, Pakarinen kertoo.

Kettu on Pakarisen mukaan rakastetuimpia kaupunkieläimiä. Rakkaudella on kuitenkin kääntöpuolensa.

– Se voi houkutella ruokkimaan. Englannissa jopa päästetään kettuja takaovesta sisään ja sisällä on kuppi, josta se voi syödä. En kuitenkaan suosittele kettujen ruokkimista.

Pakarisen mukaan kannattaa miettiä, mitä vaikutuksia kettujen ruokkimisella voi olla naapurille, joka ei välttämättä ole yhtä ihastunut eläimiin.

– Lontoossa tiedetään jopa tapauksia, jossa kettu on tullut taloon ja raadellut vauvaa. Ei siinä ole mitään ihmeellistä. Jos kettu on tottunut, että talosta löytyy ruokaa, niin totta kai se etsii sitä sieltä.

Pakarisen mielestä ketut ovat hyvä asia kaupungissa, mutta niitä ei kannata yrittää kesyttää enempää.

– Ne syövät täällä kaneja ja monenlaista muuta. Toimiva ravintoketju kertoo, että luonto voi hyvin. Ne ovat kuitenkin jo tarpeeksi kesyjä. Ei niitä tarvitsisi kesyttää enempää.

Ruotsinkielisiä uutisia toivottiin takaisin aamuihin

Veronica Bogomoloff

Ylen aamu-tv:n uutispaketti vahvistui syyskuun alusta ruotsinkielisillä uutisilla. Uutiset on tekstitetty, joten niitä voi seurata kielitaidosta riippumatta.

Veronica Bogomoloff

Jatkossa Ylen aamu-tv:ssä nähdään myös ruotsinkieliset uutiset. Yle Svenskan johtaja Marit af Björkesten kertoi Ylen aamu-tv:ssa, että ruotsinkielisiä uutisia on kaivattu takaisin.

– Ruotsinkieliset uutiset olivat ykkösellä jo yhdeksän vuotta sitten. Kaksikieliset perheet ja muutkin toivoivat ruotsin kieltä myös aamuun, af Björkesten sanoi.

Ruotsinkieliset uutiset tekstitetään suomeksi.

– Tarkoitus on, että kaikki voivat niitä seurata, kertoi af Björkesten.

Ruotsinkieliset uutiset tuovat aamun uutispakettiin myös uutta sisältöä.

– Tarkoitus ei ole, että tarjotaan "samma på svenska". Ainakin joku uutinen ruotsinkielisissä uutisissa on tarjottu eri näkövinkkelistä. Kyseessä voi olla pohjoismainen uutinen tai uutinen ruotsinkieliseltä rannikkoseudulta. Joku sellainen uutinen, joka kiinnostaa kaikkia, mutta ei välttämättä nouse suomenkielisessä lähetyksessä esiin, af Björkesten sanoi.

Venäjän ulkoministeri vaatii tulitaukoa – "Venäjä ei hyökkää Ukrainaan"

Sergei Lavrov

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on puhunut yliopisto-opiskelijoille Moskovassa. Ukrainan kriisiä ratkotaan tänään Valko-Venäjällä. Lavrov painottaa, että neuvotteluissa on pyrittävä välittömään tulitaukoon.

Sergei Lavrov

Ukrainan joukkojen on vetäydyttävä asemista, joista ne voivat tähdätä siviilikohteisiin, vaatii Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov. Tilanteen ratkaisusta neuvotellaan jälleen tänään maanantaina. Lavrov painottaa, että keskusteluissa on pyrittävä saamaan välittömästi tulitauko Itä-Ukrainaan, ilman ehtoja.

Yliopisto-opiskelijoille Moskovassa puhunut Lavrov vakuutti, ettei Venäjä aio hyökätä Ukrainaan.

Jos Euroopan unioni ja Yhdysvallat määräävät uusia pakotteita Venäjälle, se vastaa Lavrovin mukaan "suojelemalla talouttaan, kansalaisiaan ja yrityksiään".

Venäjä erotettiin maaliskuussa johtavien teollisuusmaiden G8-ryhmästä, sen liitettyä Ukrainan Krimin itseensä. Entinen G8-ryhmä jatkaa G7:nä.

– Se on menettänyt merkitystään sen jälkeen, kun G20 perustettiin, Lavrov kertoi käsityksensä G7:n merkityksestä.

G20-ryhmään kuuluuvat maailman 19 rikkainta valtiota sekä EU:n edustus.

Neuvotteluihin Valko-Venäjällä Minskissä kokoontuvat tänään Venäjän, Ukrainan, Itä-Ukrainan separatistien ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin edustajat.

Kanerva Ukrainan tilanteesta: Isot hälytyssireenit päälle

Ilkka Kanerva.

Ilkka Kanervan mukaan kansainvälisen yhteisön on syytä varautua rauhanturva- tai kriisinhallintaoperaatioon, jotta "brutaalit toimet" saataisiin hallintaan.

Ilkka Kanerva.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin yleiskokouksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva luonnehtii Ukrainan tämänhetkistä tilannetta äärimmäisen vakavaksi. Kanervan mukaan kriisi saattaa leimahtaa avoimeksi sodankäynniksi.

– Kaukana ei todellakaan olla. Matalan intensiteetin sota on eskaloitumassa, tässä on isot hälytyssireenit syytä panna päälle, Kanerva sanoi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa maanantaina.

Kanerva on jo aiemmin todennut, että Ukrainan kriisiin voitaisiin puuttua rauhanturva- tai kriisinhallintaoperaatiolla. Tämä toteutettaisiin joko Etyjin alaisuudessa tai YK:n valtuuttamana.

– Jos sotilaallinen tilanne kiristyy Itä-Ukrainassa, niin kansainvälisen yhteisön täytyy jossain vaiheessa ottaa tämä vaihtoehto käyttöön. Kansainvälisen yhteisön tulo tarkoittaisi tilanteen rauhoittamista siellä, jotta brutaalit toimet saataisiin paremmin hallintaan.

Etyjin edustajia – Kanerva mukaan lukien – on menossa tällä viikolla Moskovaan keskustelemaan krisiisistä. He tapaavat Venäjän ulkopoliittista johtoa ulkoministeri Sergei Lavrovia myöten.

– Tehtäväni on mennä keskustelemaan siitä, miten Venäjä palaa Etyjin perheeseen niin, että järjestön periaatteita ja pöytätapoja noudatetaan.

"Entistä päättäväisemmät toimet ovat välttämättömät"

Ukrainan ja Venäjän neuvottelut Ukrainan kriisin ratkaisemiseksi jatkuvat tänään Minskissä, Valko-Venäjällä. Myös Itä-Ukrainan separatistien johtoon kuuluva Andrei Purgin on ilmoittanut osallistuvansa kokoukseen, mutta mitään läpimurtoa ei ole odotettavissa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi sunnuntaina, että Ukrainan kriisin loppuminen on maan johdon poliittisesta tahdosta kiinni. Länsimaissa monet tulkitsivat Putinin halajavan Itä-Ukrainalle jonkinasteista itsenäisyyttä. Kremlin tiedottaja tarkensi pian, että Itä-Ukrainan tulee jatkossakin kuulua Ukrainaan.

– Hämmennyin entistä enemmän, kun Putinin lausunnoista alkoi esiintyä erimielisyyttä jopa Kremlin suunnalla. Lausunnon sävy oli sellainen, että entistä päättäväisemmät toimet rauhan suuntaan ovat välttämättömät.

Viime lauantaina EU-johtajat sopivat uusien Venäjä-pakotteiden valmistelusta. Kanerva ymmärtää ruuvin kiristämistä, koska tähänastiset toimet eivät ole tuottaneet toivottuja tuloksia.

– Näillä koetetaan saada Venäjä neuvottelupöytään. Pakotteet ovat vaihtoehtoja sille, että tartuttaisiin julmempiin ja kylmempiin mahdollisuuksiin. Sitä tässä tuskin kukaan meistä haluaa.

Pakotteet veivät viljelijän palkan – maitotiloilla edessä erittäin vaikeat ajat

Lehmiä navetassa

Suomen maitotilallisille varsinkin ensi vuosi näyttäytyy erittäin vaikeana. Silloin konkretisoituvat tämän hetken Venäjän kauppapakotteet ja voimaan tulee uudenlainen tuotantotukien maksatusjärjestelmä. Lammilainen maitotilallinen Juhani Lemola muistuttaa, että tuottajahinnan lasku söi käytännössä viljelijän palkan.

Lehmiä navetassa

Juhani Lemola pitänyt maitotilaa Lammilla vuodesta 1991. Hän kertoo Venäjän vastapakotteiden syövän tilallisen tilin. Valio laski maidon tuottajahintaa neljällä sentillä syyskuun alusta, mikä merkitsee kymmenen prosentin laskua tilan liikevaihtoon.

– Se on osapuilleen tuottajan palkan verran. Nyt voimassa olevat pakotteet näkyvät kuitenkin tiloilla enemmän vasta seuraavan parin vuoden aikana.

Maatiloilla maidontuotannossa muutokset tapahtuvat hitaasti. Lisää kapuloita rattaisiin tuo tukimaksatuksen muutos.

–  Ensi vuonna tuleva muutos tuotantotukien maksatukseen lisää entisestään suunnittelun tärkeyttä. Kun aiemmin tuotantotuki on maksettu tiloille joka kuukausi, maksetaan se ensi vuonna kaksi kertaa vuodessa. Tilan kassavirran kannalta ensi vuonna tilanne tulee olemaan tosi paha, kertoo Lemola.

Vain velattomalla varaa lopettaa

Lemola muistuttaa, että maidontuotannon suurin kuluerä ovat rehukustannukset.

– Rehut korjataan tänä kesänä ensi talvea varten, niiden kustannukset ovat jo muodostuneet. Meillä on siis todella vaikea tehdä nopeita liikkeitä. Aikaisintaan pystytään toimia tekemään vuoden päästä, kun aloitetaan seuraavan sadon korjuu. Toimenpiteet tulevat realisoitumaan vuoden, kahden sisään.

– Ainoa äkkinäinen mitä voi tehdä, on lopettaa koko maidontuotanto. Sekin on mahdollista vain, jos on velaton tila eikä ole investointeja viime vuosina tehty, sanoo Lemola.

Suomen maatiloista noin viidesosa lopettaa toimintansa ensi vuosikymmenen alkuun mennessä. Suurin osa niistä on maito- ja sikatiloja. Lemola jaksaa kuitenkin vielä uskoa maanviljelyn tulevaisuuteen.

– Maataloudessa ja elämässä on aina ylä- ja alamäkiä. Tässä vaiheessa tuntuu todella harmilliselta, että hyvän kauden jälkeen on tulossa alamäki.

– Yleensä tilanteilla ja asioilla on tapana korjaantua. Se on ehkä optimismia, mutta uskon, että tämä jollain aikataululla tulee korjaantumaan. Seuraava ja sitä seuraava vuosi tulevat olemaan tiukkoja taloudellisesti ja sitä kautta myös henkisessä mielessä.

Anneli Auer jälleen oikeudessa – Yle Uutiset seuraa

Puolustusasianajaja Juha Manner ja Anneli Auer Vaasan hovioikeudessa syyskuussa 2014.

Ulvilan surman käsittely alkaa tänään Vaasan hovioikeudessa. Oikeutta istutaan Vaasassa viikko, ja loppukäsittely tapahtuu pääasiassa Porissa.

Puolustusasianajaja Juha Manner ja Anneli Auer Vaasan hovioikeudessa syyskuussa 2014.

Anneli Auer tuomittiin miehensä murhasta elinkautiseen vankeuteen Satakunnan käräjäoikeudessa viime joulukuussa. Hän valitti tuomiostaan hovioikeuteen, joka alkaa käsitellä tapausta tänään.

Oikeudenkäynti jatkuu aina lokakuun puoliväliin asti. Tämän viikon hovioikeus istuu Vaasassa, jonka jälkeen käsittely jatkuu pääosin Porissa.

Yle Satakunta seuraa oikeudenkäynnin alusta loppuun. Tuoreimmat tiedot löytyvät Twitteristä @YleSatakunta.

Horneteja näkyy ilmassa tälläkin viikolla - "kuuluu päivystystoimintaan"

Hornet-hävittäjä lentää Helsingin keskustan yllä.

Pääkaupunkiseudulla ihmeteltiin viikonloppuna useita Hornet-havaintoja taivaalla. Puolustusvoimien viestintäjohtaja Mika Kalliomaa kertoo, että päivystyslentoja jatketaan toistaiseksi.

Hornet-hävittäjä lentää Helsingin keskustan yllä.

Puolustusvoimien viestintäjohtaja Mika Kalliomaa kertoo, että pääkaupunkiseudun taivaalla tullaan näkemään Horneteja jatkossakin.

– Päivystystoimintaan kuuluu, että ilmatilan valvontaa tehostetaan Horneteilla, sanoo Kalliomaa.

Kalliomaa kertoo, että Ilmavoimilla on päivystyskoneita Seutulassa ja lentoja lennetään tarpeen mukaan.

– Toistaiseksi olemme siirtäneet Horneteja eteläisiin tukikohtiin. Niin kauan kuin päivtystoiminta on päällä, Horneteja näkyy Helsingin taivaalla, Kalliomaa kertoo.

Puolustusvoimat ei anna yksityiskohtaisia tietoja päivystyslentojen ajankohdista. Ilmatilaloukkausepäilyistä kerrotaan heti.

– Uusia ilmatilaloukkauksia ei ole nyt tiedossa, sanoo Kalliomaa.

Otitko kuvan tai videon pääkaupunkiseudulla lentäneestä Hornetista? Lähetä kuva tai video Yle Uutisille.

TVO: Arevan aikataulua vaikea hyväksyä

Olkiluoto 3 ydinvoimalaitosyksikkö Eurajoen Olkiluodossa 1. heinäkuuta 2014.

Laitostoimittaja Areva kertoi maanantaina tiedotteessa, että Eurajoelle rakennettavan Olkiluoto 3:n rakennustyöt saatetaan loppuun vuoden 2016 puolivälissä. Projektijohtaja Jouni Silvennoinen TVO:lta sanoo, että yhtiössä katsotaan työvaiheita, jotka voitaisiin viedä läpi aiempaa nopeammalla aikataululla.

Olkiluoto 3 ydinvoimalaitosyksikkö Eurajoen Olkiluodossa 1. heinäkuuta 2014.

Teollisuuden Voima TVO ei ole tyytyväinen Arevan antamaan aikatauluun Eurojoelle rakennettavan Olkiluoto 3:n käyttöönotosta. Yhtiö kertoo asiasta tiedotteessa.

Laitostoimittaja Areva kertoi maanantaina tiedotteessa, että Eurajoelle rakennettavan Olkiluoto 3:n rakennustyöt saatetaan loppuun vuoden 2016 puolivälissä. Yhtiön mukaan tämän jälkeen alkaa käyttöönottovaihe, ja kaupallisen toiminnan pitäisi alkaa vuonna 2018.

– Vuosi 2018 on aika pitkän ajan päästä ja meillä on laitosasennukset pitkälti valmiit ja automaation testaukset ovat menossa. Täytyy katsoa löytyykö sellaisia kohtia, mitkä saadaan nopeammin tehtyä kuin Arevan tällä kertaa ilmoittama tavoite, sanoo TVO:lta projektijohtaja Jouni Silvennoinen.

Hän sanoo, että aikatauluselvitystä on tehty jo pidemmän aikaa. TVO käy Arevan kanssa aikataulua syksyn aikana lävitse.

Hänen mukaansa on positiivista, että nyt on olemassa lähtökohta projektin kokonaisaikataulun tekemiseksi.

– Jäljellä oleva työ on jaettu paketteihin, joiden ympärille otetaan suunnittelun osa-alue kerrallaan, mitä jäljellä olevia töitä siellä on, miten ne on aiottu tehdä, missä ovat tekijät ja miten ne saataisiin parhaalla mahdollisella tavalla hoidettua. Se on raakaa työtä, sanoo Silvennoinen.

Silvennoisen mukaan esimerkiksi laitoksen käyttöönottamisen vaihe on käytävä laitostoimittajan kanssa yksityiskohtaisesti läpi.

Olkiluodon kolmannen voimalaitoksen piti alun perin valmistua vuonna 2009.

Ensimmäinen kolmen biologisen vanhemman lapsi voi syntyä parin vuoden päästä Britanniassa

Vastasyntyneen käsi pitää kiinni sormesta

Pääosa lapsen dna:sta tulisi äidiltä ja isältä, mutta mitokondrio-dna munasolun lahjoittajalta. Britannian hallitus haluaa laillistaa menetelmän, jonka tarkoituksena on estää vakavien sairauksien periytymistä. Asiantuntijan mukaan Suomessa ei olisi teknistä osaamista tai rahaa kolmen vanhemman koeputkihedelmöityksen toteuttamiseen.

Vastasyntyneen käsi pitää kiinni sormesta

Jo muutaman vuoden sisällä koeputkihedelmöityksellä voi syntyä lapsia, jotka perivät geenejä kahdelta naiselta ja yhdeltä mieheltä.

Niin sanottu kolmen vanhemman koeputkihedelmöitys ei ole tällä hetkellä sallittua missään maassa, mutta sen laillistaminen on tulossa syksyllä Britannian parlamentin käsiteltäväksi, Britannian terveysministeriö kertoi heinäkuun lopulla. Hallitus on jo aiemmin antanut tukensa lain muuttamiselle.

Britanniassa lakimuutoksen puolustajat perustelevat kantaansa sillä, että uudella menetelmällä voitaisiin estää lapsia saamasta tietynlaisia vakavia sairauksia. Terveysministeriön ehdotuksen mukaan vain pariskunnat, joita nämä perinnölliset sairaudet uhkaavat, voisivat hakeutua kolmen vanhemman koeputkihedelmöitykseen.

Kesäkuussa Britannian hedelmöityshoitoja säätelevä virasto HFEA julkaisi raportin, jonka mukaan menetelmä vaikuttaa tähänastisen tiedon perusteella turvalliselta. Raportin tekoon osallistunut prefessori Robin Lowell-Badge sanoi BBC:lle, että ensimmäiset kolmen biologisen vanhemman lapset voisivat syntyä noin kahden vuoden kuluttua, jos lakimuutos toteutuu.

Väestöliiton Helsingin lapsettomuusklinikan johtaja, ylilääkäri Anne-Maria Suikkari sanoo, että kaksi vuotta kuulostaa realistiselta arviolta.

– Tekniikkahan on hallussa, eläimillä tätä on tehty, hän kertoo.

Myös Helsingin yliopiston lisääntymislääketieteen professori, Hyksin Naistenklinikan osastonylilääkäri Aila Tiitinen arvioi, että aikataulu vaikuttaa toteuttamiskelpoiselta. Hän korostaa, että yllätyksiä voi silti tulla. Eläinkokeiden perusteella ei voi ennustaa esimerkiksi sitä, kiinnittyykö muunneltu munasolu samalla todennäköisyydellä kohtuun.

Suomeen kolmen vanhemman koeputkihedelmöitys ei ole lähivuosina tulossa, sanoo Tiitinen. Hänen mukaansa käytännön tilanne on se, ettei Suomessa ole paikkaa, jossa olisi rahaa ja osaamista sen toteuttamiseen.

– Tällaisissa teknistä osaamista ja isoa rahaa vaativissa asioissa tämäntyyppiset maat kuin Yhdysvallat ja Britannia menevät aina edellä.

Apua mitokondriosairauksiin

Menetelmästä toivotaan apua vakavien mitokondriosairauksien periytymiseen. Mitokondriot ovat solun energiatuotannosta vastaavia osasia, pieniä voimaloita, joita on joka solussa tuhansittain. Ne muuntavat ravinnosta saadun energian hapen avulla sellaiseen muotoon, että kudokset voivat käyttää sitä hyväkseen.

Mitokondriot sisältävät hiukan omaa dna:ta, ja ne periytyvät lapselle aina äidiltä.

Mitokondrioiden toimintahäiriöt voivat aiheuttaa hyvin vakavia sairauksia. Pahimmillaan mitokondriotaudit puhkeavat heti syntymän jälkeen ja johtavat pikkulapsen kuolemaan, mutta ne voivat ilmetä myös myöhemmällä iällä. Useimmin mitokondriotaudit aiheuttavat lihasten, sydämen tai aivojen energianpuutetta.

Mitokondriosairauksien yleisyyden arvioiminen on hankalaa, koska niitä ei aina tunnisteta. Yksittäiset mitokondriotaudit ovat kuitenkin erittäin harvinaisia. Britannian terveysministeriön arvion mukaan jokin mitokondriotauti diagnosoidaan yhdellä 6 500 lapsesta.

Kolmen vanhemman koeputkihedelmöityksessä lahjoittajan munasolusta imetään tuma pois, ja tilalle siirretään äidin munasolun tuma. Lahjoittajan terveet mitokondriot jäävät munasoluun, joka hedelmöitetään, ja syntyvä alkio sisältää kolmen henkilön dna:ta.

Toinen tapa toteuttaa siirto on se, että molemmat munasolut hedelmöitetään ensin ja sen jälkeen vanhempien yhdistyneet tumat siirretään lahjoittajan munasoluun.

Näin nainen, joka tietää kantavansa mitokondriotaudin aiheuttavaa geenivirhettä, voisi hankkia lapsen ilman pelkoa vakavan sairauden periyttämisestä.

"Askel lähemmäs kloonausta"

Menetelmällä on myös kiivaat vastustajansa Britanniassa ja etenkin Yhdysvalloissa, missä kolmen vanhemman koeputkihedelmöitystä on myös tutkittu. Jotkut tutkijat ovat sitä mieltä, että se johtaa ennen pitkää geneettisesti paranneltujen design-vauvojen luomiseen.

Vastustajat ovat esittäneet esimerkiksi brittilehti The Guardianissa viime vuonna julkaistussa mielipidekirjoituksessa, että parempi tapa estää mitokondriosairauksia olisi tavanomainen luovutetun munasolun koeputkihedelmöitys. Heidän mukaansa on luonnollista, että tuleva äiti haluaa lapsensa kantavan omia geenejään, mutta siitä ei ole lääketieteellistä hyötyä.

Yhdysvaltain lääkkeiden laillistamista säätelevä viranomainen FDA piti tänä keväänä seminaarin, jossa pohdittiin, pitäisikö kolmen vanhemman koeputkihedelmöityksen kliiniset kokeet ihmisillä sallia. Tumansiirtoa on kokeiltu onnistuneesti esimerkiksi reesusmakakeilla vuonna 2009.

Suomalaisasiantuntijat muistuttavat, että kaikista tekniikan riskeistä on mahdotonta saada selvää ennen ensimmäisiä ihmiskokeita. Se pätee jokaiseen uuteen käyttöön otettavaan hedelmällisyyshoitoon.

– Kaikessa hedelmöityshoitojen kehityksessä on nähty keskustelun kulku, että onko rajat saavutettu, voidaanko niitä ylittää. Alkioiden pakastaminen oli tällainen raja ja koeputkihedelmöityksen aloittaminen oli tosi iso, Suikkari sanoo.

Tiitinen huomauttaa, että turvallisuuden lopulliseen selvittämiseen menee vuosikymmeniä. Esimerkiksi pakastetuista alkioista syntyneiden tyttöjen omasta lisääntymiskyvystä ei vielä tiedetä, koska menetelmä on ollut käytössä vasta parisenkymmentä vuotta.

Jos Britannia tai Yhdysvallat sallii ihmiskokeiden aloittamisen, kyseessä on ensimmäinen kerta, kun mikään viranomainen antaa luvan yhdistää kolmen ihmisen perimää tavalla, joka periytyy eteenpäin.

– Nyt ollaan menossa askel lähemmäs kloonausta. Ammattilaisena on vaikea nähdä, että sitä voisi estää, mutta riskit pitää tiedostaa, Suikkari sanoo.

Mepit pitävät Kataiselle kaavailtua tehtävää tärkeänä

Heidi Hautala (vas.), Sirpa Pietikäinen ja Liisa Jaakonsaari Aamu-tv:ssä maanantaina.

Kokoomuksen Sirpa Pietikäinen sanoo, että kasvussa ja työllisyydessä on iso paino tällä vaalikaudella ja tulevaisuudessa.

Heidi Hautala (vas.), Sirpa Pietikäinen ja Liisa Jaakonsaari Aamu-tv:ssä maanantaina.

Ylen aamu-tv:ssä vierailleet europarlamentaarikot pitävät entiselle pääministerille Jyrki Kataiselle kaavailtua tehtävää tärkeänä. Korkea-arvoisen EU-lähteen mukaan Katainen on nousemasssa uuden EU-komission varapuheenjohtajaksi. Hän on saamassa vastuulleen kasvu- ja työllisyysasiat.

Kokoomuksen Sirpa Pietikäinen huomauttaa, että kasvussa ja työllisyydessä on iso paino tällä vaalikaudella ja tulevaisuudessa.

– Mielestäni perustellusti voi sanoa, että hänestä tulee komission puheenjohtajan oikea käsi.

Pietikäinen sanoo, että komission varapuheenjohtajien rooli on muuttumassa ja niin sanotut superkomissaarit vastaavat tietyn alueen kokonaisvalmistelusta ja eri osa-alueiden yhteensovittamisesta.

Myös sosiaalidemokraattien Liisa Jaakonsaaren mukaan kyseessä on hyvin tärkeä tehtävä. Hän sanoo, että politiikan painopiste on siirtymässä kriisistä ja leikkauksista kasvuun sekä työllisyyteen, mikä korostaa kyseisen komissaarin asemaa.

Vihreiden Heidi Hautala huomauttaa, että vihreät ja vasemmisto ovat kritisoineet Kataista Euroopan parlamentissa siitä, että hän olisi vain budjettikurin ystävä.

– Luulen, että nyt hän löytää sen edestään, että hänen täytyy tasapainottaa se kasvun ja työllisyyden kanssa. Sitähän koordinointi tarkoittaa, että siellä on erilaisia näkemyksiä ja näkökohtia, joiden tasapaino on tärkeä, ja kyllä hänellä on varmasti kaikki kyvyt sen löytämiseen. Uskon myös, että tämä on tärkeä tehtävä.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker nimittää 6–7 varapuheenjohtajaa uuteen komissioonsa.

Intialaiskylä sai sata vessaa – serkusten raiskaus vielä tuoreessa muistissa

Nainen harjasi uuden vessansa edustaa Katran kylässä Uttar Pradeshissa, Intiassa 31. elokuuta.

Vessojen puute maksaa Intialle vuosittain kymmeniä miljardeja. Pääministeri Modi lupasi itsenäisyyspäivän puheessaan puuttua asiaan.

Nainen harjasi uuden vessansa edustaa Katran kylässä Uttar Pradeshissa, Intiassa 31. elokuuta.

Intiassa Uttar Pradeshissa on saatu 108 vessaa kylään, jossa kaksi tyttöä raiskattiin ja ilmeisesti surmattiin toukokuussa. Pääministeri Narendra Modi otti aiheen, jota yleensä kartellaan Intiassa, esille itsenäisyyspäivän puheessaan elokuussa. Modi painotti, että Intian on varmistettava, että jokaisessa kodissa on vessa neljän vuoden sisällä.

– Elämme 2000-lukua, mutta naisilla ei vieläkään ole arvoa, sillä heidän täytyy ulostaa ulkosalla. Osaatteko edes kuvitella ongelmia, joita tästä seuraa, pääministeri kysyi puheessaan.   

Katra Shahadatganjin kylä oli otsikoissa toukokuussa, kun kahden tytön ruumiit löydettiin. Tyttöjen täytyi ilmeisesti poistua kotoaan yöllä siksi, ettei talossa ollut vessaa. Poliisin kerrotaan tutkivan joutuivatko serkukset joukkoraiskauksen uhreiksi. Ketään ei ole kuitenkaan syytetty virallisesti. Alustavasti syytteessä olleet viisi miestä aiotaan vapauttaa.

Puolet intialaisista ilman vessaa

YK:n lastenrahasto Unicef arvioi, että liki puolet intialaisista, runsaat 590 miljoonaa ihmistä, elää ilman vessaa. Heistä naisia ja tyttöjä on 300 miljoonaa. Vessojen puute ei ole ongelma ainoastaan sairauksien vuoksi, vaan myös siksi, että miehet ahdistelevat ulkosalla asioivia naisia.

– Unelmoin, että kodissani olisi eräänä päivänä vessa. Nyt kun meillä on sellainen, olen ylpeä, kuvaili yksi kyläläisistä, Dhanwati Devi.

Tyttöjen setä puolestaan on sanonut vessojen symboloivan toivoa ja epätoivoa.

– Nämä muistuttavat meitä siitä, että tyttömme kuolivat, sillä meillä ei ollut vessaa, hän kertoi uutistoimisto AFP:lle. Oikeussyistä miehen nimeä ei ole kerrottu julkisuuteen.

Vessojen puuten maksaa Intialle vuosittain runsaat 40 miljardia euroa muun muassa sairauksien takia, selviää Maailmanpankin raportista.

Median äänet kulkuneuvoissa häiritsevät – "Aika monessa paikassa ollaan kuin omassa olohuoneessa"

Sormi selaa tabletin näyttöä

Viihdelaitteiden ääneen kuunteleminen kulkuneuvoissa harmittaa monia matkustajia. Ylen verkkokyselyssä miltei 90 prosenttia vastaajista koki muiden matkustajien elokuvien ja musiikin äänet häiritsevinä. Ilmiö on uusi esimerkiksi VR:n asiakaspalautteessa.

Sormi selaa tabletin näyttöä

Yle Uutisten verkkokeskustelussa viihdetoiston äänet kirvoittivat kommentteja. Nimimerkki O mores pitää elokuvien ja musiikin julkikuuntelua käytöstapojen puutteena:

Sanoisin että pikemminkin tapakasvatusasia. Jotkut eivät vain ole oppineet ottamaan muita ihmisiä huomioon, vaan tajuavat aiheuttamansa häiriön _ehkä_ vasta sitten, kun joku muu alkaa huudattaa omaa musiikkiaan, jota he eivät halua kuunnella.

VR:n viestintäpäällikkö Mika Heijarin mukaan yhä useampi haluaa käyttää matkustusajan esimerkiksi työasioiden hoitamiseen, jolloin taustaäänet häiritsevät.

Elokuvien ja musiikin ääneenkuuntelusta annettu kritiikki on uusi tulokas VR:n asiakaspalautteissa, kertoo Heijari. Hänellä on myös omakohtaisia kokemuksia ilmiöstä.

– Tänä kesänä tein pitkän junamatkan, ja siinä noin tunnin verran kuuntelin erään lastenelokuvan ääntä. Lapsille oli pistetty viihdykkeeksi elokuva, ja siinä ei käytetty minkäänlaisia kuulokkeita, vaan ääni tuli kaikkien kuuluville, Heijari kertoo.

Hänen mukaansa VR haluaa muistuttaa matkustajiaan siitä, että oma matkaviihdyke tulisi järjestää tavalla, joka ei häiritse muita.

Nimimerkki Lasten kuulo pitää esimerkiksi kuulokkeiden käyttöä lapsilla ongelmallisena:

Suositus voisi olla että aikuisten pitää käyttää junassa tai julkisissa. kuulokkeita. Mutta kun usein kyseessä ovat lastenelokuvaa katsovat lapset, eikä lapsille voi suositella kuulokkeiden käyttöä kuulovaurioriskin vuoksi, niin ne äänet pitää mielestäni vain sietää.

Julkinen ja yksityinen sekoittuvat

Ylen nettikyselyssä lähes 90 prosenttia vastaajista piti musiikin tai elokuvien ääneen kuuntelua julkisissa kulkuneuvoissa häiritsevänä. Vastaajia oli 1390.

Nimimerkki jans pohti verkkokeskustelussa julkisen tilan olemusta:

Jotenkin on hämärtynyt yksityisen ja julkisen tilan välinen ero; aika monessa paikassa ollaan kuin omassa olohuoneessa.

VR:n viestintäpäällikkö Mika Heijari on samoilla linjoilla. Hänen mukaansa moni kokee varsinkin pitkillä matkoilla, että istumapaikka on henkilökohtainen, oma tila.

Nimimerkki Silentium toivoo ilmiöön nykyistä selkeämpää ohjeistusta:

Ei ole oikein, että joku tai jotkut kaappaavat itselleen auditiivisen tilan kulkuvälineissä, puistoissa, kaduilla tai missä tahansa julkisessa paikassa - tai pahimmillaan jopa toisten kodissa. Toivottavasti päättäjät eivät jätä asiaa keskinäisen sopimisen varaan, sillä rauhanhäiritsijät eivät yleensä ymmärrä, että kaikki eivät halua jakaa heidän kuuntelukokemustaan. Tarvitaan selvää lainsäädäntöä.

Bussit ja metrot poikkeavat junasta siinä, miten tila koetaan, arvelee Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän viestintä- ja markkinointijohtaja Mari Flink. Lyhempi matkan kesto vaikuttanee siihen, paljonko häiriötekijöitä matkan aikana sietää.

Flink kertoo, että kestopalaute matkustajien kännykkään puhumisesta on jopa vähentynyt viime vuosina. Vastuu matkarauhasta on hänen mukaansa kaikilla joukkoliikenteen käyttäjillä.

– Suhtaudutaan myötämielisesti kanssamatkustajiin, ollaan kärsivällisiä ja vähän siedetäänkin sitä, että voi olla epämukavuutta, tai ei ole ihan yhtä rauhallista kuin kotona. Mutta myös huomioidaan kanssamatkustajat, Flink sanoo.

Toki on niitäkin, joita kanssamatkustajien tuottamat äänet eivät hetkauta. Nimimerkki pertsa kiteyttää asian seuraavasti:

Tämä keskustelu tiivistää suomalaisuuden. Julkisilla paikoilla tulisi olla mahdollisimman hiljaa ja huomaamaton.

Syyskuu alkaa pilvisenä mutta poutaisena

Maanantain sääkartta.

Alkuviikolla Suomen säähän vaikuttaa korkeapaine ja sateet jäävät vähäisiksi

Maanantain sääkartta.

Aamu valkenee poutaisena, mutta pilvisyys vaihtelee suuresti. Maan etelä- ja keskiosassa on matalalla olevaa pilvilauttaa. Sen pohjoispuolella selkeässä säässä lämpötila on aamuyöllä paikoin laskenut nollaan tai vähän pakkasen puolelle.

Päivällä pilvisyys on yhä runsasta suuressa osassa maata. Paikoin aurinko näyttäytyy. Aurinkoisinta on Länsi- ja Pohjois-Lapissa. Iltapäivällä lämpötila kohoaa 12 ja 17 asteen välille. Viileintä on pilvisillä alueilla.

Tiistaina maan keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun seudulla voi tulla vähäisiä sadekuuroja. Muualla pilvisyys on vaihtelevaa, mutta sää on poutaista. Lämpötila on pilvisyydestä riippuen 14 ja 17 asteen välillä, Käsivarren Lapissa alempi.

Ylen kirjeenvaihtaja: Yhdysvalloissa kynnys aseistamiseen melko korkea

Venäjä-mieliset sotilaat lepäsivät Starobesheve, Ukrainassa sunnuntaina.

Olli-Pekka Sulasman mukaan Yhdysvalloissa on valmiuksia mennä pakotteissa pidemmälle kuin Euroopassa.

Venäjä-mieliset sotilaat lepäsivät Starobesheve, Ukrainassa sunnuntaina.

Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtajan Olli-Pekka Sulasman mukaan kynnys kaikki sotilaallisiin toimiin on Yhdysvalloissa yhä melko korkea, myös aseistamiseen.

Kaksi yhdysvaltalaista senaattoria on ehdottanut aseiden toimittamista Ukrainaan.

– Täällä on kolmen kuukauden päästä kongressivaalit. Viimeinen asia, jota nämä kansanedustajat nyt haluaisivat on se, että Valkoinen talo alkaisi konsultoida kongressia sotilaallisten toimien aloittamiseksi tai laajentamiseksi, ei vain Ukrainasta vaan myös Irakista.

Sulasma sanoo, että maa on hyvin väsynyt sotiin.

– Mandaatin antaminen sotilaallisiin toimiin tänä syksynä voisi suoranaisesti olla poliittinen itsemurha, etenkin Ukrainan kohdalla, koska amerikkalaisille on ainakin tähän asti koko ajan selitetty, että Ukrainan kriisistä ei ole suoranaista turvallisuusuhkaa Yhdysvalloille.

Sulasma kertoo, että presidentti Barack Obaman hallinto on ottanut kiitellen vastaan sen, että EU-maat ovat päättäneet panna valmisteluun nykyistä tiukemmat talouspakotteet Venäjää vastaan.

– Yhdysvallat kulkee varmasti Euroopan rinnalla tässä asiassa, sillä täällä on valmiuksia mennä pakotteissa pidemmälle kuin Euroopassa, koska ne eivät kolahda yhtä paljon Yhdysvaltoihin kuin Eurooppaan.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker nimittää 6–7 varapuheenjohtajaa uuteen komissioonsa.

Tutkimus: Suomesta katoaa muutamassa vuodessa 10 000 maatilaa

Paaleja heinäpellolla Liperin Riihilahdessa.

MTK:n mukaan suomalaisen maanviljelyn rakennemuutos kiihtyy. Eläköityvien viljelijöiden tilalle on entistä vaikeampaa löytää uusia yrittäjiä.

Paaleja heinäpellolla Liperin Riihilahdessa.

Suomessa on tällä hetkellä noin 55 000 maatilaa. Näistä tiloista noin viidesosa lopettaa toimintansa ensi vuosikymmenen alkuun mennessä. Tämä selviää TNS Gallupin maa- ja metsätalousministeriölle sekä maa- ja metsätaloustuottajain keskusjärjestö MTK:lle tekemästä Maatilojen kehitysnäkymät -tutkimuksesta. Kyselytutkimukseen osallistui lähes viisituhatta viljelijää.

– Meillä maatalouden rakennemuutos on ollut nopeaa, mutta se näyttää kiihtyvän entisestään, toteaa MTK:n maatalousjohtaja Minna-Mari Kaila.

Lopettavia tiloja löytyy kaikilta maatilatuotannon alueilta, mutta suuri osa niistä on esimerkiksi maito- ja sikatiloja. Minna-Mari Kailan mukaan tilojen katoaminen johtuu sekä maatalouden huonosta kannattavuudesta että viljelijöiden ikärakenteesta.

– Meillä on aika paljon eläköityviä viljelijöitä. Jos kannattavuus näyttää heikolta, niin päätös eläköitymisestä tehdään aiemmin. Kannattavuus on yksi syy siihen miksi tiloille ei löydy jatkajia. On selvää, että ammatinvalintaa miettivät nuoret miettivät kaksi kertaa, koska maatalouden epävarmuus on lisääntynyt, Kaila sanoo.

Tilamäärä tippunut puoleen 20 vuodessa

2020-luvulle siirryttäessä Suomesta on tutkimuksen mukaan kadonnut noin puolet niistä maatiloista, jotka toimivat vuosituhannen taitteessa. Maatilojen vähentyessä niiden keskimääräinen koko on kasvanut. Vuonna 2013 tilan keskikoko oli hieman alle 40 hehtaaria - vuonna 2020 sen arvioidaan olevan jo yli 50 hehtaaria.

Maatilat kehittyvät kuitenkin hyvin eri tavoin eri puolilla maata.

– Maatalouden rakenne eri puolilla Suomea on eriytymässä. Esimerkiksi Varsinais-Suomessa tilan keskikoon ennustetaan olevan vuonna 2020 lähes kaksinkertainen verrattuna siihen mitä se on Etelä-Savossa, toteaa MTK:n Minna-Mari Kaila.

Lopettavista tiloista huolimatta koko maassa viljelyssä olevan peltoalan arvioidaan pysyvän ennallaan. MTK:n mukaan myös kotieläintilojen tuotanto säilyy nykytasolla, mikäli jäljelle jäävät tilat pystyvät toteuttamaan suunnitteilla olevan investoinnit.

Keskusta ja vasemmistoliitto tekemässä välikysymystä pienituloisten toimeentulosta

Ihmisiä jonottamassa ruokaa. Leipäpusseja etualalla.

Keskustan ja vasemmistoliiton eduskuntaryhmät päättävät välikysymyksestä ryhmäkokouksissaan torstaina.

Ihmisiä jonottamassa ruokaa. Leipäpusseja etualalla.

Keskusta ja vasemmistoliitto ovat tekemässä yhteistä välikysymystä eriarvoistumisesta ja pienituloisten toimeentulosta. Ne haluavat vakavaa keskustelua toimeentulo-ongelmista, joita talouden huono kehitys ja paheneva työttömyys kärjistävät.

Ilman työtä on puolueiden puheenjohtajien Juha Sipilän ja Paavo Arhinmäen mukaan todellisuudessa jo lähes puoli miljoonaa ihmistä. Yhä useampi työssä olevistakin – niin palkansaajista kuin yrittäjistä – on heidän mukaansa toimeentulo-ongelmissa.

Kasvava eriarvoistuminen on nähtävissä myös maan eri osien välillä sekä etenkin suurimpien kaupunkien sisällä.

800 000 elää väliaikaisessa köyhyydessä

Sipilä ja Arhinmäki huomauttavat, että väliaikaisessa, esimerkiksi opiskelusta tai lyhyehköstä työttömyydestä johtuvassa, köyhyydessä elää tällä hetkellä noin 800 000 ihmistä. Pitkään jatkuvasta huono-osaisuudesta, kuten pitkäaikaistyöttömyydestä ja asunnottomuudesta, kärsii noin 100 000 ihmistä. Yli 20 000 suomalaista hakee ruokansa viikoittain leipäjonosta.

Hallituksen ensi vuoden budjetissa leikkaukset ja veronkorotukset kohdistuvat Sipilän ja Arhinmäen mukaan pienituloisiin, kuten opiskelijoihin, työttömiin ja eläkeläisiin, perheellisiin ja tavallisiin työssäkäyviin samalla, kun muun muassa ruoka, lääkkeet ja asuminen edelleen kallistuvat.

Päätös välikysymyksestä torstaina

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ja vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki sekä eduskuntaryhmien puheenjohtajat Kimmo Tiilikainen ja Annika Lapintie esittävät, että puolueiden eduskuntaryhmät tekevät hallitukselle välikysymyksen eriarvoistumisesta ja pienituloisten toimeentulosta.

Tiilikaisen mukaan välikysymyksellä halutaan nostaa vakavaan keskusteluun eriarvoistuminen ja pienituloisten asema.

– Molemmat ovat kärjistyneet vaikean taloustilanteen ja työttömyyden kasvun myötä, hän sanoo.

Lapintie toivoo, että välikysymyksellä olisi vaikutusta budjettipäätöksiin. 

Keskustan ja vasemmistoliiton eduskuntaryhmät päättävät välikysymyksestä ryhmäkokouksissaan torstaina.

Moni ajokielto jää poliisilta pimentoon – "osa kuskeista ei tiedä kummalla kaistalla ajaa"

Liikenneruuhka moottoritien rampilla Hämeenlinnassa

Väliaikaisen ajokieltosuosituksen noudattaminen on täysin autoilijan itsensä vastuulla. Lääkäri ei saa ilmoittaa edes poliisille alle kaksi vuotta kestävästä ajokiellosta. Tämän vuoksi poliisi ei liikennevalvonnassa tiedä ottaa kuljettajalta ajokorttia pois.

Liikenneruuhka moottoritien rampilla Hämeenlinnassa

Poliisi ei tiedä läheskään kaikista ajokielloista. Väliaikaisista, alle kaksi vuotta kestävistä ajokielloista lääkäri ei saa kertoa poliisille salassapitovelvollisuuden vuoksi.

Esimerkiksi liikennevalvonnassa poliisilla ei siis ole tietoa tilapäisestä ajokiellosta. Lapin poliisilaitoksen rikoskomisario Henri Tolonen on huolissaan asiasta.

– Tässä on kahden vuoden aika, jolloin siihen ei voida liikennevalvonnassakaan puuttua. Ei edes osata puuttua, koska ihmisellä on silloin ajokortti hallussa, Tolonen kertoo.

– Jos kuljettajan ajokyky on heikentynyt niin, ettei hän hahmota kummalla puolen ajorataa ajelee, onhan se suuri riski, hän huokaisee.

Laki velvoittaa lääkäriä ilmoittamaan ajokieltosuosituksista, jos kuljettajan sairaus heikentää ajokyvyn yli kahdeksi vuodeksi.

Potilaisiin luotetaan

Poliisi ei siis tiedä, ovatko kaikki liikenteessä kulkijat ajokykyisiä. Länsi-Pohjan keskussairaalassa löytyy kuitenkin luottoa potilaiden järkeen.

– Kyllä minä luotan, koska ajaminen on ihmisen vastuulla. Hän on ajokorttia hankkiessa ottanut vastuukseen, että hän on ajaessaan kunnossa. Kuljettaja ottaa melkoisen riskin omasta ja toisten terveydestä, jos lähtee liikenteeseen ajokiellosta huolimatta, johtajaylilääkäri Juha Kursu pohtii.

Tiedon saa, jos osaa kysyä

Poliisi saa tiedon väliaikaisesta ajokieltosuosituksesta vain erikseen pyytämällä. Esimerkiksi liikennevalvonnassa tai onnettomuudessa poliisilla voi herätä epäilys kuljettajan ajokyvystä.

– Lääkäri ei aktiivisesti sitä kerro, mutta poliisilla on oikeus pyytää lausunto. Tottakai me sen annamme, silloin kun poliisi sen osaa pyytää, Kursu toteaa.

Länsi-Pohjan keskussairaalasta arvioidaan, että ajokieltoja annetaan usealle potilaalle viikossa. Tavallisimmat syyt väliaikaiseen ajokieltoon ovat tajuttomuuskohtaukset ja aivoverenkiertohäiriöt.

BBC: Yhdysvaltalaissenaattorit haluavat aseistusta Ukrainaan – "Kyseessä Venäjän suora hyökkäys"

John McCain (vas.) ja Robert Menendez tapasivat Washingtonissa 4. syyskuuta 2013.

Yhdysvaltojen tulee toimittaa aseita Ukrainaan, jotta tämä voi puolustautua Venäjän aggressiolta, sanovat senaattorit Robert Menendez ja John McCain

John McCain (vas.) ja Robert Menendez tapasivat Washingtonissa 4. syyskuuta 2013.

Kaksi yhdysvaltalaista huippusenaattoria ehdottaa aseiden toimittamista Ukrainaan, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Yhdysvaltojen parlamentin ylähuoneen eli senaatin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Robert Menendez sanoi, että Venäjän presidentin Vladimir Putinin on maksettava "aggressiostaan". Republikaanisenaattori John McCain puolestaan kutsui Venäjän toimia Ukrainassa hyökkäykseksi.

– Tämä ei ole maahan tunkeutumista. Tämä on hyökkäys, McCain sanoi.

Demokraattisenaattori Menendezin mukaan Yhdysvaltojen pitäisi toimittaa ukrainalaisille aseita, jotta nämä voisivat puolustautua.

– Tässä ei ole enää kyse muutamista separatistikapinallisista, vaan tämä on Venäjän suora hyökkäys, ja meidän pitää tunnistaa se sellaiseksi, hän sanoi.

Myös McCain vaati aseistusta Ukrainaan sekä "kovia sanktioita". Hän sanoi CBS:llä, että Putin on "vanha KGB:n eversti, joka haluaa palauttaa Venäjän imperiumin".

Areva: "Olkiluoto 3:n rakentaminen päättyy vuoden 2016 puolivälissä"

Olkiluodon 3. reaktori, Olkiluoto 3, ydinvoimala

Reaktorin automaatiojärjestelmän hyväksynnän saaminen on ollut tärkein syy laitoksen viimeaikaisille viivästyksille, kertoo Areva tiedotteessa.

Olkiluodon 3. reaktori, Olkiluoto 3, ydinvoimala

Eurajoelle rakennettavan Olkiluoto 3:n rakennustyöt saatetaan loppuun vuoden 2016 puolivälissä, kertoo laitostoimittaja Areva tiedotteessaan. Tämän jälkeen alkaa Arevan mukaan käyttöönottovaihe, ja kaupallisen toiminnan "pitäisi alkaa vuonna 2018".

Areva & Siemens -konsortio kertoo toimittaneensa Olkiluoto 3:n päivitetyn valmistumisaikataulun ydinvoimalaa rakennuttavalle Teollisuuden Voimalle (TVO). Aikataulun se sanoo perustuvan TVO:n kanssa tehtyihin sopimuksiin.

Pääasiallinen syy projektin viimeaikaisiin viivästymisiin on ollut reaktorin automaatiojärjestelmien hyväksynnän saaminen, Areva kirjoittaa.

– Järjestelmän arkkitehtuuri hyväksyttiin huhtikuussa 2014, mitä edelsivät neljä vuotta kestäneet neuvottelut TVO:n kanssa. Automaatiojärjestelmän hyväksyminen loi perustan projektin loppuvaiheen aikataulutukselle.

Päivitetty aikataulu ei Arevan mukaan vaikuta Olkiluoto 3 -sopimuksesta Arevalle koituviin tappioihin, jotka kesäkuun lopussa olivat 3,9 miljardia euroa.

Alun perin Olkiluodon kolmannen voimalaitoksen piti valmistua vuonna 2009.

Hae lisää

Tervetuloa Ylen mobiiliuutisiin!

Kokeilemme palvelun avulla millainen käyttöliittymä sopisi parhaiten uutisten, urheilun ja sään seuraamiseen mobiilikäytössä.

Otamme mielellämme vastaan palautettasi siitä, mikä palvelussa toimii jo hyvin ja mitä mielestäsi voisi vielä kehittää.

Liitä mukaan päätelaitteesi malli ja sähköpostiosoitteesi, jos tarvitset apua ongelmatilanteessa.

Lähetä palautetta:

Lähetä