Tänäänkin osalla koululaista on eväspäivä – JHL:n poliittinen lakko jatkuu

Koululainen syö omia eväitä kouluruokailussa Lintuvaaran koulussa Espoossa 22. lokakuuta

JHL:n lakko kohdistuu valituissa kunnissa siivoukseen, kiinteistöhuoltoon, ruokapalveluihin sekä liikunta- ja kulttuuritoimeen.

Koululainen syö omia eväitä kouluruokailussa Lintuvaaran koulussa Espoossa 22. lokakuuta

Osa perheistä pakkaa tänäkin aamuna päiväkotiin ja kouluun lähtevien lasten reppuihin ylimääräiset eväät.

Osa kunnista on joutunut turvautumaan ruokailuissa poikkeusjärjestelyihin Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n toista päivää jatkuvan poliittisen lakon takia.

Kaksipäiväinen lakko kohdistuu valituissa kunnissa siivoukseen, kiinteistöhuoltoon, ruokapalveluihin sekä liikunta- ja kulttuuritoimeen.

Lakon piirissä on noin 50 kuntaa, mutta lakon vaikutukset ovat niissä erilaisia. Lakon piirissä ovat esimerkiksi lähes kaikki suurimmat kaupungit.

Yli 10 000 lakossa olevaa JHL:n jäsentä vastustaa työtaistelulla hallituksen suunnitelmaa helpottaa irtisanomista pienissä yrityksissä.

JHL väittää: Työntekijöitä uhkailtu lakon takia Satakunnassa

Lakkopäivän kuumin kysymys Twitterissä: Veiko lapsilta leivän ay-liike vai hallitus?

Merkelin puoluetoveri: Saksan keskeytettävä kaikki asetoimitukset Saudi-Arabiaan

Norbert Röttgen

Saksan liittopäivillä ulkoasiainvaliokuntaa johtavan Norbert Roettgenin mukaan asetoimitusten keskeytysten tulisi koskea myös niitä sopimuksia, jotka Saksa teki Saudi-Arabian kanssa ennen Khashoggin kuolemaa.

Norbert Röttgen

Saksan kristillisdemokraattisen puolueen vaikutusvaltainen poliitikko Norbert Roettgen vaatii, että Saksa keskeyttää kaikki asetoimitukset Saudi-Arabiaan siihen saakka, kunnes saudijournalistin kuolemaan liittyvä vyyhti on selvitetty.

Roettgen katsoo, että Saksan uskottavuus on vaakalaudalla, mikäli se jatkaa asetoimituksia Saudi-Arabiaan tilanteessa, jossa murhatuksi väitetyn Jamal Khashoggin tapaus on yhä selvittämättä.

Roettgenin mukaan asetoimitusten keskeytysten tulisi koskea myös niitä sopimuksia, jotka Saksa teki Saudi-Arabian kanssa ennen Khashoggin kuolemaa.

Roettgen katsoo lisäksi, että Saudi-Arabian on kärsittävä ”huomattavat seuraukset” Khashoggin kuoleman johdosta.

ZDF-kanavalla puhunut liittokansleri Angela Merkelin puoluetoveri Roettgen johtaa Saksan liittopäivillä ulkoasiainvaliokuntaa.

Trump ei niele Saudi-Arabian selitystä Khashoggin kuolemasta

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo, ettei ole tyytyväinen Saudi-Arabian selitykseen siitä, miten Khashoggi kuoli Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa.

Trump sanoi, että pian saadaan tietää, puhuuko Saudi-Arabia totta. Trumpin mukaan hän saa tietää asiasta todella pian, sillä hänellä on upea ryhmä ihmisiä sekä Turkissa että Saudi-Arabiassa.

Saudi-Arabian mukaan Khashoggi kuoli Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa nyrkkitappelun seurauksena.

Saudi-Arabia on kutsunut toimittajan kuolemaa valtavaksi virheeksi ja vakuuttanut, ettei toimittajaa ollut tarkoitus tappaa.

Yhdysvaltojen valtiovarainministeri tapasi Saudi-Arabian kruununprinssin

Yhdysvaltain valtiovarainministeri Steven Mnuchin tapasi maanantaina Saudi-Arabian kruununprinssin Mohammed bin Salmanin, Saudi-Arabia kertoo.

Saudi-Arabian valtiollisen uutistoimiston mukaan Mnuchin ja Salman painottivat Saudi-Arabian ja Yhdysvaltojen strategisen kumppanuuden tärkeyttä. Saudi-Arabian ulkoministeriö lisäksi tviittasi kuvan, kun Mnuchin ja bin Salman istuvat vieretysten.

Mnuchin on yksi niistä länsimaiden johtajista, jotka jättäytyivät pois aavikko-Davosiksi kutsutusta investointitapahtumasta. Mnuchin ilmoittautui jättäytyvänsä tapaamisesta pois sen jälkeen, kun Britannian, Ranskan ja Saksan edustajat peruivat osallistumisensa. Maiden edustajat eivät mene tapahtumaan Khashoggin tapauksen takia.

Mnuchin päätti kuitenkin matkustaa Saudi-Arabiaan muita tapaamisia varten. Hän ei kuitenkaan etukäteen ilmoittanut, että aikoo tavata kruununprinssin.

Mnuchin on Lähi-idän matkansa aikana julkaissut useita kuvia tapaamisistaan Israelin ja Jordanian johtajien kanssa, kertoo Washington Post. Hän ei kuitenkaan julkaissut yhtäkään kuvaa tai tiedotetta tapaamisestaan bin Salmanin kanssa.

Päivitetty kello 0:49: Lisätty presidentti Trumpin lausunnut aiheesta.

Päivitetty kello: 0:55: Lisätty tiedot Mnuchinin tapaamisesta Saudi-Arabian kruununprinssin kanssa.

Saudien kootut selitykset: Näin kertomus Khashoggin kohtalosta on muuttunut – ja näin eri käänteitä on maailmalla kommentoitu

Trump ja Erdogan puhelimessa: Tapaus Khashoggi pitää selvittää

CNN: Trumpin puheet siirtolaiskaravaanin mukana tulevista “tuntemattomista Lähi-idän ihmisistä” hämmentävät

Kuvassa ihmisiä istumassa ja makuulla. Oikeassa laidassa raja-aita.

Terrorismin vastaisesta toiminnasta vastaava viranomainen kertoo CNN:lle, ettei heillä ole minkäänlaisia todisteita siitä, että kulkueen mukana liikkuisi Isisin tai muiden sunnilaisten terroriryhmien jäseniä.

Kuvassa ihmisiä istumassa ja makuulla. Oikeassa laidassa raja-aita.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin puheet Yhdysvaltoihin pyrkivän siirtolaiskaravaanin mukana tulevista "tuntemattomista Lähi-idän ihmisistä" ovat herättäneet hämmennystä.

Trump totesi maanantaina, että Keski-Amerikasta tulevassa karavaanissa on mukana ”rikollisia sekä tuntemattomia Lähi-idästä".

Presidentiltä kysyttiin, mitä tämä tarkoitti lausunnollaan.

– Valitettavasti ryhmässä on kaikenlaisia ihmisiä, totesi Trump uutiskanava CNN:lle.

CNN:n mukaan Trumpin lausunnolle karavaanin mukana tulevista, Lähi-idästä kotoisin olevista ihmisistä ei löydy mainintaa Yhdysvaltain tiedustelupalvelun raporteista.

Terrorismin vastaisesta toiminnasta vastaava yhdysvaltalaisviranomainen kertoo CNN:lle, ettei heillä ole minkäänlaisia todisteita siitä, että kulkueen mukana liikkuisi Isisin tai muiden sunnilaisten terroriryhmien jäseniä.

Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Sanders totesi maanantaina, että Trumpin hallinnolla on "varmoja" tietoja siitä, että karavaanin mukana liikkuu Lähi-idästä kotoisin olevia henkilöitä. Sandersin mukaan kyseessä on ”jatkuva ongelma”.

Lehdistösihteeri ei kuitenkaan esittänyt todisteita väitteelleen.

CNN kysyi asiasta myös kotimaan turvallisuudesta vastaavan virastolta. Myöskään sieltä ei annettu minkäänlaisia todisteita siitä, että siirtolaiskaravaaniin mukana Yhdysvaltoihin pyrkisi ”tuntemattomia Lähi-idästä”.

YK:n alaisen kansainvälisen siirtolaisjärjestö IOM:n mukaan siirtolaiskaravaanissa on mukana yli 7 000 ihmistä. YK:n pääsihteeri Antonio Guterresin on määrä keskustella tilanteesta tiistaina Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon kanssa.

Trump on uhannut leikata Guatemalalle, Hondurasille ja Salvadorille myönnettävää valtionapua. Trump katsoo, etteivät maat ole tehneet mitään pysäyttääkseen karavaanin matkaa kohti Yhdysvaltoja.

Lisää aiheesta:

Trump claims 'Middle Easterners' are in migrant caravan. Here are the facts

Yhdysvaltoihin pyrkivien kulkue jäi jumiin Guatemalan ja Meksikon rajalle

Trump sanoo Yhdysvaltojen kasvattavan ydinasearsenaaliaan "kunnes muut tulevat järkiinsä"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puhuu sateenvarjon alta.

Presidentti haluaa lopulta Yhdysvaltain palaavan aseiden vähentämisen tielle.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puhuu sateenvarjon alta.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo Yhdysvaltojen kasvattavan ydinasearsenaaliaan, kunnes muut maat tulevat järkiinsä, kertoo uutiskanava CNN.

Trump uhkaili kilpavarustelulla vain pari päivää sen jälkeen, kun hän kertoi Yhdysvaltain aikovan irtautua keskimatkan ydinohjuksia säätelevästä INF-sopimuksesta.

Trumpin mukaan sopimuksesta vetäytymisen syynä on, että Venäjä ei noudata sitä. Venäjä torjuu syytökset.

Presidentin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton keskusteli maanantaina sopimuksesta Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kanssa ja vietti liki viisi tuntia neuvottelemalla Venäjän turvallisuusneuvoston pääsihteerin Nikolai Patrushevin pakeilla.

Venäjä korosti Boltonille olevansa valmis yhteistyöhön sopimuksen tiimoilta. Samalla Venäjä varoitti, että sopimuksen hylkääminen saattaa koko maailman vaaraan.

Trump toisti maanantaina, että Venäjä ei ole noudattanut vuonna 1987 allekirjoitettua sopimusta. Lisäksi hän sanoi, että lupaus kasvattaa ydinasevarastoa on myös ele Kiinan suuntaan.

– Se on uhka kenelle haluatte. Sisältää Kiinan, sisältää Venäjän ja kenen muun tahansa, joka haluaa pelata sitä peliä. Sitä ei voi tehdä. Sitä peliä ei voi pelata minua vastaan, Trump sanoi.

Presidentti huomautti, että Kiina ei ole sopimuksessa mukana, mutta lisäsi, että sen pitäisi olla.Vaikka Trump uhkaa käyttää suuria summia Yhdysvaltain ydinasearsenaalin vahvistamiseen, hän toivoo, että lopulta maa palaa aseiden vähentämisen tielle.

– Me jatkamme varustelua, kunnes muut tulevat järkiinsä. Kun he tulevat, me kaikki lopetamme. Emmekä vain lopeta, vaan vähennämme.

Sotilasasiantuntija: USA:n vetäytyminen ydinohjussopimuksesta voisi johtaa asevarustelukierteeseen – uhkana sopimukseton tila

Trumpin mukaan USA aikoo vetäytyä keskimatkan ydinohjukset kieltävästä sopimuksesta Venäjän kanssa: "Pakko on jos kaikki muutkin"

Uusi kansalaisuuslaki betonoi Israelin juutalaisten valtioksi – siirtokuntalainen tuntee iloa ja arabi olonsa sorretuksi

A-studion juttu Israelin kiistellystä kansalaisuuslaista

Laki on Hagi Ben Artzille onnen täyttymys. Andre Suidanille se on merkki syrjinnästä.

A-studion juttu Israelin kiistellystä kansalaisuuslaista

Beit Elin juutalaissiirtokunnan voimahahmo Hagi Ben Artzi näplää kuistillaan Israelin lippua. Pieni sinivalkoinen roikkuu liikkumattomana.

Bar Ilanin yliopiston juutalaisuuden historian opettaja Ben Artzi on tuttu mies ympäri Israelia. Erityisesti hänet tunnetaan siitä, että hänen Sarah-siskonsa on pääministeri Benjamin Netanjahun vaimo.

Israelissa tiedetään hyvin myös se, että siirtokuntien puolustajalla on kärjekkäitä mielipiteitä. Vielä tovi sitten hän muun muassa arveli, että Benjamin-langon politiikka on aivan liian pehmeää.

Sittemmin Netanjahun hallitus on tukeutunut entistä enemmän uskonnolliseen oikeistoon. Politiikka on nyt hyvin oikeistolaista, uskonnollista ja konservatiivista.

Me – minä, Benjamin ja hallitus

Siksi ääni kellossa on muuttunut. Haastattelussa Hagi Ben Artzi käyttää jopa ”me” –muotoa, kun hän puhuu itsestään, Netanjahusta sekä Israelin hallituksesta.

Monikon ensimmäinen luiskahtaa luontevasti suusta, kun Ben Artzi puhuu Israelin uuden kansalaisuuslain käsittelystä.

Hän sanoo, että ”me” pelkäsimme lakitekstin muuttuvan, ja myös arabien saavan paluuoikeuden. Pelko oli, että korkein oikeus olisi kirjannut lain korkeimmaksi arvoksi tasa-arvon.

Hagi Ben Artzi on iloinen siitä, että hän, Netanjahu ja hallitus saivat oikeuden jäsenet pitäytymään hallituksen hahmottelemassa muotoilussa.

Kuulostaa tietysti omintakeiselta, että itsenäisen oikeuslaitoksen painostaminen antamaan periksi juuri tasa-arvon kohdalla on ilon aihe.

– Israelin valtio on avoin maailman kaikille juutalaisille, mutta ei muille ihmisille. Erityisesti se ei ole avoin arabeille, Ben Artzi sanoo siirtokunnan rauhaisassa ja vihreässä puistikossa.

”Arabit ovat uhka”

Hän on hyvillään nimenomaan siitä, että uuteen kansalaisuuslakiin on nyt kirjattu Israelin perustamisasiakirjan henki. Kansalaisuuden ytimessä on juutalaisuus.

Uuden lain mukaan vain juutalainen voi olla Israelin täysivaltainen ja suvereeni kansalainen. Käytännössä tämä merkitsee sitä, että juutalaiset omistavat valtion ja heprea on Israelin ainoa virallinen kieli.

Israelin valtion alueella on 8,8 miljoonaa asukasta, joiden joukossa on 1,8 miljoonan arabin vähemmistö. Kriitikoiden mukaan etninen syrjintä on nyt saanut lain voiman.

Hagi Ben Artzi myöntää, etteivät kaikki ole lain edessä yhdenvertaisia. Se ei ole ongelma.

– Yhdenvertaisuuden ei tarvitse toteutua, koska arabit ovat Israelille uhka.

Perustelut historiasta

Ben Artzi jatkaa, että jos lakiin olisi päässyt kirjaus, joka mahdollistaisi myös arabien paluuoikeuden, niin juutalaiset ja koko Israel olisivat olleet vaarassa.

– Laki on reilu, koska juutalaiset tarvitsevat turvapaikan.

Ben Artzi muistuttaa haastattelun aikana useaan otteeseen Euroopan juutalaisvastaisuudesta ja hirvittävästä juutalaisten joukkotuhosta natsi-Saksan keskitysleireillä.

– Juutalaiset ovat ainoa kansakunta maailmassa, joka on kärsinyt tuhansia vuosia tappamisista, tuhoamisesta ja vainosta.

Kauanko nyky-Israelin politiikkaa, käytäntöjä ja linjanvetoja voi perustella juutalaisten eurooppalaisella historialla? Tähän kysymykseen Ben Artzi ei vastaa.

Omenan poliittisuus

Hagi Ben Artzi sanoo äidin puolen suvun siteiden yltävän Israelin valtion alueella 200 vuoden päähän. Isän suku muutti Euroopasta 70 vuotta sitten.

Beit Elin siirtokunnan perustamisesta on 40 vuotta. Ben Artzi on asunut siellä alusta lähtien.

Lokakuun alun iltapäivä on hyvin lämmin. Ben Artzi tarjoilee omenamehua. Ohimennen hän huomauttaa, että mehu on israelilaista, Golanin kukkuloiden omenatarhoista.

Israel valtasi Golanin kukkulat kuuden päivän sodassa 1967. Valtaosa kylien arabeista pakeni, ja Israel alkoi perustaa alueelle heti juutalaissiirtokuntia.

Siten onko maa, josta omenapuut kasvavat, Israelin? Kansainvälisen oikeuden kannalta ei ole, mutta Israelin oman kertomuksen mukaan on.

Uusi kansalaisuuslaki ei määrittele Israelin valtion rajoja. Laissa on erikseen maininta, että valtio tukee juutalaisten yhteisöjen perustamista. Monet tulkitsevat tämän tahdoksi perustaa lisää siirtokuntia.

Se merkinnee lisää kahnauksia Länsirannan palestiinalaisten kanssa.

”He ovat muukalaisia, en minä”

Andre Suidan on Haifan arabi. Koti on kerrostalossa rinteessä, josta on kauniit näköalat Välimerelle.

Yhdessä kerroksessa asuu äiti, toisessa Andre Suidanin viisihenkinen perhe ja yhtä kerrosta asuttaa muun muassa serkku. Sukua voinee luonnehtia vauraaksi.

Suidanin mukaan hänen sukunsa historia Haifan alueella ulottuu 500 vuoden päähän.

– He, jotka ovat tulleet muualta, ovat muukalaisia, en minä, Andre Suidan sanoo.

Hän on ammatiltaan ravintoloitsija. Viinibaari on hiukan yläluokkaisella alueella. Niillä kulmilla eivät arabit juuri käy.

”Uskonto on yksityisasia”

Hän on käynyt hepreankieliset koulut, mutta hänellä on vahva arabi-identiteetti. Toki hän on myös Israelin kansalainen.

Uusi laki ei varsinaisesti muuta hänen asemaansa – äänioikeus on ja Israelin passi, mutta henkisellä puolella Suidan on taistellut koko ikänsä tietään täysivaltaiseksi Israelin kansalaiseksi.

– Olen toivonut, että lapsiani katsotaan yhdenvertaisina kansalaisina, koska minä en sitä vielä ole.

Tuolla tiellä uusi kansalaisuuslaki on hänen mielestään askel taaksepäin – laki tarkoittaa syrjintää ja kansan jakamista kahtia. Andre Suidanin mielestä arabeista tulee toisen luokan kansalaisia.

Hän sanoo, että Israelin hallituksen pitkän tähtäimen tavoite on ollut erotella ihmisryhmiä toisistaan.

– Jos poliitikot tahtovat jakaa kansaa lailla, on vaikeaa elää yhdessä, Suidan huomauttaa.

Andre Suidanille uskonto on yksityisasia. Sen hän sanoo oppineensa jo hyvin nuorella iällä.

– Maailmassa ei ole toista maata, jossa yhden uskonnon edustajat edustavat ainoaa oikeaa uskontoa ja samalla muodostavat ideansa ympärille kansakunnan.

Kieli on osa identiteettiä

Erityisesti Israelin arabit ovat tyrmistyneitä siihen, että arabian kieli ei ole vastedes virallinen kieli heprean rinnalla.

– Yhtä äkkiä joku sanoo, ettei kielesi ole virallinen. Kuinka niin voi käydä lähes neljännekselle väestöstä?

Andre Suidanin parahtava kysymys asettuu mittasuhteisiinsa, jos ajattelee suomenruotsalaisia. On vaikea kuvitella Suomeen hallitusta, joka vakavissaan pohtisi ruotsin virallisen aseman muuttamista.

Kieli on osa identiteettiä, siksi sen muutos on Suidanin mielestä loukkaava ja tulee vaikuttamaan erityisesti seuraavaan sukupolveen. Kolmen kouluikäisen lapsen tulevaisuus huolettaa.

– Kuinka kasvaa avarakatseiseksi ihmiseksi maassa, jossa yksi kieli on virallinen ja yksi uskonto muiden yläpuolella.

Aika unohtaa etninen puhtaus

Andre Suidan arvioi Israelin olevan uuden kansalaisuuslain myötä liikkeessä, jonka päämäärää hän ei osaa ennustaa. Edessä on synkkiä aikoja.

Hän pitää kansalaisuuslakia ja Israelin politiikan muuttumista nationalistisemmaksi eräänlaisena maanjäristyksenä. Mannerlaatat liikkuvat ja perustat heikkenevät.

– Rikkoutunut tasapaino aiheuttaa vain lisää ongelmia.

Eritoten etnisen puhtauden ihannointi arveluttaa ja huolestuttaa. Se on vaatinut liikaa ihmishenkiä niin Euroopassa kuin muuallakin maailmassa.

– Olisi aika unohtaa nuo teoriat, ravintoloitsija Andre Suidan sanoo.

Voimakas trombi kylvi tuhoa alkuillasta Hämeessä: Katkoi satoja puita ja peltikatot saivat kyytiä – kuvat

Kaatuneita puita

Kaatunut puu tukki Hattulan Aulangontien, satoja neliöitä peltikattoa lensi Vanajaveteen.

Kaatuneita puita

Raju ja harvinainen trombi runteli Hattulaa Kanta-Hämeessä maanantaina alkuillasta.

Näyttävintä jälkeä syntyi Vanhankirkontien varrella, kun maatalosta tuuli irrotti peltikattoa satoja neliöitä. Lähettyvillä asuva Eija Ahokas kävi katsomassa sääilmiön tuhoja ja kuvasi mullistuksen jäljet. Rannan puut olivat katkenneet tai mutkalla. Maisema oli muuttunut dramaattisesti.

– Sanoimmekin puoli leikillään, että ensi kesänä näkymät järvelle ovat esteettömät, eikä ensi syksynä tarvitse haravoida lehtiä, kun ei ole puitakaan, Ahokas kertoo.

Ylen meteorologin Kerttu Kotakorven sääkartoilla tutkakuva ukkosrintamasta näkyi selvästi

– Noin kello 18 maissa Pirkanmaan yli pyyhkäisi voimakas ukkosrintama suoraan lännestä itään. Tutkakuvassa näkyy muutama salama. Pirkanmaalla on tehty havaintoja myös rakeista, Kotakorpi sanoo.

Kotakorven mukaan trombi on tuiki harvinainen ilmiö Suomessa ja vielä harvinaisempi tähän vuodenaikaan. Yleensä niitä esiintyy kesän lämpimillä, mutta nyt pitäisi olla jo liian kylmä. Kotakorven mukaan lämpöeroa on kuitenkin ollut ilmassa riittävästi trombin syntymiselle.

Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen mukaan pellinkappalaeita on runsaasti puiden latvoissa ja kansalaisia kehotetaan varovaisuuteen.

Kanta-Hämeen pelastuslaitokselta arvioidaan, että voimakas tuuli kaatoi satoja puita metsissä ja myös kymmeniä puita maanteille. Aulangontielle kaatunut puu tukki liikenteen tunnin ajaksi.

– Yhden maatilan kattopeltejä lensi satoja neliöitä läheiseen Vanajaveteen, ja niitä nyt yritetään noukkia illan ja yön pimeydessä, pelastuslaitokselta kerrotaan.

Huomenna, aamun sarastaessa tuhojen laajuus voi kasvaa, kun syrjäisimmiltä paikoilta alkaa tulla ilmoituksia vaurioista.

Sääilmiöstä kertoi ensimmäisenä Hämeen Sanomat (Juttu maksumuurin takana).

Ensilumi tulossa viikonloppuna eteläiseen Suomeen? Tuskinpa, toppuuttelee Ylen meteorologi

Ensilumi

Sää viilenee viikon edetessä, mutta ensilumi koko maassa ei ole millään muotoa varmaa, toteaa Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi.

Ensilumi

Syksy on edennyt siihen pisteeseen, että mediassa alkaa näkyä ensilumen tuloon viittaavia otsikoita. Muun muassa Iltalehti uutisoi maanantaina, että ensilumi voi sataa viikonloppuna maan etelä- ja keskiosiin – ja että lunta voi sataa jopa viisi senttimetriä.

Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi tekee selväksi, että ennustukset viikonlopun suhteen voivat muuttua vielä moneen kertaan.

– Olosuhteet ovat näillä näkymin otolliset, mutta en tekisi uutista siitä, että ensilumi sataa lauantaina, Kotakorpi toppuuttelee.

Sen voi Kotakorven luvalla jo sanoa, että sää viilenee koko maassa. Yöpakkasiakin lienee luvassa. Vasta lauantaina olisi näillä näkymin luvassa sellaista matalapainetta, että luntakin saattaisi tulla taivaalta eteläisessä Suomessa saakka.

Kotakorpi suhtautuu skeptisesti matalapaineiden liikkeiden varhaisiin ennustuksiin.

– Matalapaine voi olla lauantaina tuossa tai se voi olla ihan jossain muuallakin. Paineet voivat muuttaa reittiä sellaiset sata kilometriä päivässä eli ne voivat huomenna olla jo Baltian puolella.

– Toki tämänhetkisen ennustuksen mukaan lauantaina tulisi lunta, mutta pidän ennustusta tuollaisenaan hyvin epätodennäköisenä.

Lokakuun kaikkien aikojen lämpöennätys mitattiin viikko sitten

Kotakorpi suhtautuu ensilumen varhaiseen ennustamiseen nihkeästi, sillä moinen saattaa aiheuttaa turhaa murhetta.

– Haluan välttää sellaista mielikuvaa, että lauantaina olisi lumikaaos.

Säätilat tuntuvat hyppivän ääripäästä toiseen. Lokakuun kaikkien aikojen lämpöennätys, 20,9 astetta, mitattiin Kruunupyyssä 14. päivä. Nyt puhutaan ensilumen tulosta.

– Ehkä se lämpöennätys oli poikkeuksellinen säätilanne, mutta tämä on normaalimpaa syksyä. Tähän aikaan vuodesta pitäisikin tulla ensilumia. Lappiin tulee näihin aikoihin pysyvämpi lumi.

Ensilumeksi lasketaan lumikerros, joka on aamuyhdeksältä mittauspisteellä senttimetrin paksuinen. Ei siis riitä, että takapihalla on yön jäljiltä sentin verran valkoista.

– Kyllä se ensilumi jossain vaiheessa varmasti tulee, Kotakorpi naurahtaa.

Pääministeri May parlamentille: Britannia harkitsee brexit-siirtymäajan pidennystä – kansanedustajat tuomitsivat puheet Mayn kuolemasta

Britannian pääministeri Theresa May poistuu Downing Streetin pääministerin virka-asunnolta.

Britannian parlamentti on tyytymätön brexitin etenemiseen ja Mayn toimintaan, mutta viikonlopun lehdessä julkaistut puheet hirttosilmukasta ja Mayn kuolemasta saivat monet osoittamaan tukeaan pääministerille.

Britannian pääministeri Theresa May poistuu Downing Streetin pääministerin virka-asunnolta.

Ison-Britannian pääministeri Theresa May kohtasi maanantaina parlamentissa kansanedustajat, joista yhä harvempi tukee enää Maytä. May selitti puheessaan brexitin tilannetta.

Jo etukäteen julkaistuissa otteissa May toteaa, että Brexit on 95-prosenttisesti valmis.

Toistaiseksi eroneuvottelut ovat olleet jo pitkään jumissa. Nyt May on kertonut, että hallitus harkitsee pyytävänsä siirtymäajan lyhyttä pidennystä.

– Britannian täytyy tutkia kaikki mahdollisuudet umpikujasta pääsemiseksi, May sanoi parlamentille.

May totesi, ettei siirtymäajan pidentäminen ole toivottua, mutta joissain tilanteissa pidennys voi kuitenkin olla parempi. Nyt siirtymäajan katsotaan päättyvän vuoden 2020 lopussa, mutta Mayn mukaan sitä voitaisiin tarvittaessa jatkaa, kuitenkin niin, että ero astuu voimaan viimeistään ennen kesää 2022.

Puheen aikana suurin osa kansanedustajista osoitti tyytymättömyyttään buuaamalla ja naureskelemalla. Osa myös osoitti Mayn näkemyksille tukea.

Jos sopuun ei päästä, Britannia putoaa tyhjän päälle ja unionin kaikkien sopimusten soveltaminen loppuisi välittömästi. Tämä olisi huono tilanne sekä Britannialle että EU:lle. Siirtymäkauden pidentämisellä maa voi pelata lisäaikaa vaikeimpien kiistakapuloiden, kuten Irlannin rajan selvittämiseksi.

Siirtymäkauden pitkittyessä Britannia kuuluisi yhä EU:n sisämarkkinoihin. Maa ei pääsisi vaikuttamaan EU:n sääntöihin, jotka sitä kuitenkin siirtymäkaudella koskisivat. Lisäksi Britannia saattaisi joutua maksamaan EU:lle lisää maksuja. Kovan brexitin kannattajat Mayn omassa puolueessa vastustavat kaikenlaista eroajan pitkittämistä kiivaasti.

Mayhin kohdistuneet väkivaltaiset puheet tuomittiin laajasti

Eroneuvottelujen pattitilanne on kuumentanut tunteita niin poliitikoissa kuin kansalaisissa. Sunnuntaina julkaistussa Sunday Timesin artikkelissa nimetön konservatiivipuolueen kansanedustaja sanoi muun muassa, että "pääministeri on astumassa tappavalle alueelle", "hän on kuollut pian" ja että Mayn pitäisi "ottaa oma hirttosilmukka mukaan" loppuviikon kokoukseen.

Vaikka parlamentti on ollut riitainen brexitistä ja pääministeriin ollaan tyytymättömiä, kansanedustajat tuomitsivat Mayhin kohdistuneen kielenkäytön.

BBC:n mukaan osa kansanedustajista vaatii lausunnot antaneen kansanedustajan nimen julkistamista.

– Hävetkää te selkärangattomat pelkurit, jotka istutte penkeilläni ja piiloudutte nimettömyyden taakse, jotta voisitte käyttää häiritsevää ja väkivaltaista kieltä omasta kollegastanne, pääministeri Theresa Maystä. Täysin tuomittavaa. Ettekö ole oppineet mitään Jo Coxin salamurhasta, twiittasi konservatiivipuolueen kansanedustaja Sarah Wollaston.

Jo Cox oli työväenpuolueen kansanedustaja, jonka äärioikeistolainen hyökkääjä ampui ja puukotti kuoliaaksi kesken äänestäjien tapaamisen kesäkuussa 2016, vain viikko ennen brexit-kansanäänestystä.

Lue lisää:

Kaataako joku näistä kiistoista brexitin? Käynnissä on Britannian EU-eron kohtalon viikko

Merkel huippukokouksen edellä: Saksa varautuu brexitiin myös ilman sopimusta

Theresa May puheessaan parlamentille: Brexit-sopimus on 95-prosenttisesti valmis

Yle tutki 300 000 asuntokauppaa viideltä vuodelta – katso missä asuntokauppa käy ja mihin hintaan

Avaimet kauppakirjan päällä.

Oulun keskusta voittaa Helsingin kantakaupungin, kun vertaillaan asuntojen myyntiaikoja.

Avaimet kauppakirjan päällä.


Ruotsin sähköpyörätuesta tuli menestys – tavoitteena on lisätä ympäristöystävällistä liikkumista kaikin tavoin

Pyöräilyä Tukholman keskustassa

Yli satatuhatta ruotsalaista on viime vuoden aikana saanut ostamalleen sähköpyörälle valtion tukea.

Pyöräilyä Tukholman keskustassa

Tukholman Södermalmin pyöräliikkeessä seisoo tyytyväinen mies. Ruotsin hallituksen päätös tukea sähköpyörän ostoa mullisti kaupanteon vuodessa.

Pyöräliikkeen omistaja Roger Harrfors kertoo, että myynti on kasvanut vuodessa yli sata prosenttia.

Liikkeessä esillä olevien sähköpyörien hinnat liikkuvat tuhansissa euroissa. Hallituksen tukipäätöksen ansiosta ruotsalaiset ostavat aiempaa kalliimpia pyöriä. Tuki on 25 prosenttia ostohinnasta, korkeimmillaan tuhat euroa.

Yli viisikymppiset innokkaimpia

Tukien maksatuksesta huolehtivan Luonnonsuojeluviraston mukaan yli satatuhatta ruotsalaista on vuoden aikana hypännyt sähköpyörän selkään ja hakenut tukea. He ovat keski-iältään 55-vuotiaita, asuvat eri puolilla Ruotsia, erityisesti pienissä ja keskisuurissa kaupungeissa.

– Tätä voi kutsua menestykseksi, koska kaikkiaan noin 40 miljoonan euron tukipotti on nyt käytetty ja sähköpyörien myynti on kasvanut voimakkaasti, Luonnonsuojeluviraston talousjohtaja Håkan Svaleryd sanoo.

Tuen jatko on epävarmaa. Siitä päättää tuleva hallitus, kunhan se saadaan valittua.

Ruotsi kiri tukirahoilla itsensä Hollannin, Tanskan ja Saksan rinnalle, noin 20 prosenttia uusien pyörien myynnistä on nyt sähköpyöriä.

Tuen tavoitteena on vähentää autoilua ja parantaa kansanterveyttä. Luonnonsuojeluvirasto aikoo tutkia jälkikäteen miten tehokkaasti tuella lopulta kyettiin ohjaamaan ihmisiä ympäristöystävällisempään liikkumiseen.

– Tässä on kysymys todella tärkeistä asioista, mutta jää nähtäväksi onko juuri tämä paras keino, Svaleryd pohtii.

Ympäristöystävällinen liikkuminen kasvussa

Poliittisten päättäjien tavoitteena on lisätä ympäristöystävällistä liikkumista kaikin tavoin.

Pyöräkauppias Roger Harrfors uskoo, että ruotsalaiset siirtyvät joka tapauksessa sähköpyöriin, tuettiin niitä tai ei.

Tällä hetkellä ostajat ovat enimmäkseen yli 40 vuotiaita.

– Nuoret eivät ole yhtä innostuneita sähköpyöristä. Se on heidän mielestään huijaamista, Harrfors naureskelee.

Hän uskoo kuitenkin, että yhä useampi pitkää työmatkaa ajava ruotsalainen haluaa välttyä hikoilulta ja suihkulta.

Harrfors itsekin viilettää sähköpyörällä joka päivä 15 kilometrin työmatkan Huddingesta Södermalmiin puolessa tunnissa, yhtä nopeasti kuin autolla.

Saudien kootut selitykset: Näin kertomus Khashoggin kohtalosta on muuttunut – ja näin eri käänteitä on maailmalla kommentoitu

Video: Saudijournalisti Jamal Khashoggin viime vaiheet ennen katoamista Istanbulissa

Saudi-Arabia myönsi yli kaksi viikkoa Khashoggin katoamisen jälkeen, että hän on kuollut. Saudit kiistävät, että vaikutusvaltainen kruununprinssi olisi tiennyt toimittajan tappamisesta.

Video: Saudijournalisti Jamal Khashoggin viime vaiheet ennen katoamista Istanbulissa

Toimittaja Jamal Khashoggi astui sisään Saudi-Arabian Istanbulin-konsulaattiin 2. lokakuuta kello 13.14. Se näkyy valvontakamerakuvista.

Hänen turkkilainen kihlattunsa Hatice Cengiz jäi ulos odottamaan. Parin oli tarkoitus mennä seuraavana päivänä naimisiin, kun konsulaatista saataisiin tarvittavat asiakirjat.

Kihlattu odotti aamuyöhön asti, mutta Khashoggi ei enää poistunut konsulaatista.

Mitä oli tapahtunut ja kenen määräyksestä?

Saudi-Arabian selitykset Khashoggin kohtalosta ovat muuttuneet useita kertoja, viimeksi viikonloppuna, kun saudiviranomaiset vihdoin myönsivät Khashoggin kuolleen.

Koostimme yhteen tärkeimmät saudien ja muiden valtioiden kommentit.

4. lokakuuta

Tapaus nousee otsikoihin, kun Turkin viranomaiset ja Khashoggin kihlattu Cengiz kertovat, että Khashoggi ei ole tullut konsulaatista ulos.

Saudi-Arabian kanta on tässä vaiheessa se, että Khashoggi oli lähtenyt konsulaatista ja kadonnut sen jälkeen.

5. lokakuuta

Pian turkkilaiset viranomaislähteet alkavat vuotaa turkkilaisille ja länsimaisille medioille yksityiskohtia tapahtumista konsulaatissa.

Uutistoimisto Reuters ja sanomalehti Washington Post kirjoittavat 6. lokakuuta, että turkkilaiset viranomaiset uskovat Khashoggin joutuneen harkitun murhan uhriksi.

Seuraavana päivänä The New York Times kertoo, että turkkilaiset ovat päätelleet murhakäskyn tulleen saudihovista. Samassa jutussa turkkilainen lähde kertoo myös, että murhan oli tehnyt paikalle lähetetty iskuryhmä, joka paloitteli Khashoggin ruumiin varta vasten mukana tuodulla luusahalla.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan puolestaan vaatii Saudi-Arabiaa todistamaan tallenteilla, että Khashoggi todella poistui konsulaatista.

– Konsulaatin viranomaiset eivät voi pelastaa itseään vain sanomalla, että hän lähti, Erdogan sanoo.

12. lokakuuta

Saudi-Arabian mukaan konsulaatin valvontakamerat eivät toimineet juuri sinä päivänä, kun Khashoggi tuli konsulaattiin.

Yhä useammat yhtiöt ja instituutiot ilmoittavat, että niiden edustajia ei osallistu Riadissa myöhemmin lokakuussa järjestettävään investointikonferenssiin, niin kutsuttuun "aavikon Davosiin".

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kutsuu tapausta "vakavaksi tilanteeksi" ja sanoo keskustelevansa pian Saudi-Arabian kuninkaan Salmanin kanssa.

20. lokakuuta


Saudi-Arabian valtakunnansyyttäjä kertoo, että 18 henkilöä on pidätetty Khashoggin kuoleman vuoksi.

Trump sanoo ensin uskovansa saudien selitystä, mutta ilmoittaa myöhemmin, että hän ei ole siihen tyytyväinen. Trump on puhunut myös mahdollisista pakotteista. Toisaalta hän on sanonut, että ei halua vahingoittaa amerikkalaisia yhtiöitä perumalla asekauppoja Saudi-Arabiaan.

EU kutsuu Khashoggin tapausta hyvin huolestuttavaksi. Myös Suomen ulkoministeriö kommentoi, että Khashoggin kuolema on tutkittava avoimesti ja syylliset saatava oikeudelliseen vastuuseen.

21. lokakuuta

Saudi-Arabian ulkoministeri esittää Foxin haastattelussa surunvalittelunsa Khashoggin läheisille ja sanoo, että saudiviranomaiset eivät tiedä, missä Khashoggin ruumis on. Hänen mukaansa vaikutusvaltainen kruununprinssi Mohammed bin Salman ei tiennyt Khashoggin tappamisesta.

Britannia, Ranska ja Saksa julkaisevat yhteisen tiedotteen, jossa vaaditaan Saudi-Arabialta uskottavaa selitystä Khashoggin kuolemaan johtaneista tapahtumista. Saksan valtiovarainministeri Peter Altmaier sanoo, että Saksa ei tällä hetkellä hyväksy asekauppoja Saudi-Arabiaan, koska se haluaa tietää, mitä on tapahtunut.

Turkin presidentti Erdogan ilmoittaa pitävänsä tiistaina puheen, jossa hän paljastaa "alastoman totuuden" Khashoggin murhasta.

Lakkorintamaan ilmoittautui jälleen uusi liitto – Osa Sähköliitosta lakkoon ensi torstaina

Lakkovahteja Metso Mineralsin tehtaalla Tampereella 3. lokakuuta.

Kolmipäiväisellä lakolla vastustetaan hallituksen ajamaa irtisanomislakia.

Lakkovahteja Metso Mineralsin tehtaalla Tampereella 3. lokakuuta.

Sähköliiton mekaanisessa metsäteollisuudessa ja erityisaloilla työskentelevät liittyvät Teollisuusliiton poliittiseen lakkoon ensi torstaista alkaen. Lakko koskee yli 90 yritystä.

Lakko kestää kolmen päivän ajan, torstaista sunnuntaihin. Sähköliiton hallitus päätti lakkoon liittymisestä tänään.

Kolmipäiväisellä lakolla puolustetaan työntekijöiden irtisanomissuojaa hallituksen ajamaa irtisanomislakia vastaan, Sähköliitto tiedottaa.

Sähköliitto vaatii maan hallitusta perumaan aikeensa heikentää pienissä yrityksissä työskentelevien työntekijöiden työsuhdeturvaa. Liiton mukaan jo nykylain mukaisen 6 kuukauden koeajan puitteissa työntekijän suoriutumista pystytään arvioimaan riittävästi.

– En millään jaksa uskoa, että työntekijä työpaikkaa hakiessaan suunnittelisi ryhtyvänsä hankalaksi tai vahingoittavansa yritystä, jos pääsee työhön. Tämä on melkoista vainoharhaisuutta, puheenjohtaja Sauli Väntti toteaa tiedotteessa.

Ammattiliitto Pro asetti työsaarron ja matkustuskiellon ICT-alalle

Ammattiliitto Pro kertoo asettaneensa ICT-alalle työsaarron ensi torstain ja sunnuntain väliselle ajalle. Lisäksi aloitetaan työajan ulkopuolella tapahtuvan matkustamisen kielto.

ICT-alan saarto ja matkustuskielto koskevat noin 10 000 asiantuntijaa ja esimiestä torstaista sunnuntaihin. Toimet kohdistuvat yrityksiin, joissa samaan aikaan ovat voimassa Pron työtaistelutoimenpiteet.

Liitto kertoo työsaarron olevan tukilakon kaltainen työtaistelutoimenpide. Toimenpiteellä vastustetaan hallituksen valmistelemia työsopimuslain irtisanomisturvaan liittyviä heikennyksiä alle 10 henkilön yrityksissä.

Ammattiliitto Pro ilmoitti viime perjantaina kolmen vuorokauden työnseisauksesta, joka alkaa ensi torstaina ja päättyy sunnuntaina.

Työnseisaus koskee toimihenkilöiden työehtosopimuksen mukaisia töitä erikseen nimetyissä yrityksissä mekaanisessa metsäteollisuudessa, puusepänteollisuudessa sekä tekstiili- ja muotialalla.

Juttua täydennetty 22.10. kello 19:53 tiedoilla Ammattiliitto Pron työsaarrosta.

Lue lisää:

Lakkopäivän kuumin kysymys Twitterissä: Veiko lapsilta leivän ay-liike vai hallitus?

Kärjistynyttä kiistaa irtisanomisista yritetään ratkaista kulisseissa kuumeisesti – Pääministeri Sipilä ja SAK:n Eloranta tapasivat

Teollisuusliiton Riku Aalto työtaisteluista: Tämä saattaa olla uusi normi

Teollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro kertoivat uusista lakoista, Sipilä ei kommentoinut uutta kuohuntaa – Yle seurasi perjantain työmarkkinakuohuntaa

Katso, miltä "moderni ihminen" ja kaupunkilainen elämä näyttävät taiteilijoiden kuvaamana

Naishahmo ja kahvilamaalaus

Ateneumin näyttely Kohtaamisia kaupungissa kuvaa 1900-luvun huimaa elämäntavan muutosta. Kaiken keskiössä on ihminen – ja taiteilijoiden muuttunut katse häneen.

Naishahmo ja kahvilamaalaus


"Eiku oikeesti, mistä sä oot kotosin?" Ulkomailta adoptoitun suomalaisuus kyseenalaistetaan jopa päivittäin

Sisarukset hakevat Berinesh Pölläsen Etiopiasta kotiin

Kansainvälisten adoptioiden määrä jää huomattavasti viime vuotta alhaisemmaksi. Jälkipalvelujen tarve on kasvanut, sillä Suomeen adoptoidut alkavat ikänsä puolesta kiinnostua juuristaan.

Sisarukset hakevat Berinesh Pölläsen Etiopiasta kotiin

– Eiku oikeesti, mistä sä oot kotoisin? Inttää uusi tuttavuus.

Jyväskyläläinen Berinesh Pöllänen, 25, on hämmästynyt. Mitähän tuo ihminen mahtaa tarkoittaa? Pöllänen on juuri kertonut kadulla tapaamalleen henkilölle olevansa kotoisin Leppävirralta. Sitten Pölläsellä alkaa leikata.

– Aa, sä tarkoitat, että missä mä oon syntynyt. Etiopiassa, Pöllänen vastaa.

Vastaava kohtaaminen on monelle kansainvälisesti adoptoidulle arkipäivää. Sen vahvistaa Yhteiset Lapsemme ry:n adoptiokuraattori Anja Wikstedt. Monet adoptoidut kohtaavat rasismia, ennakkoluuloja ja tietämättömyydestä kumpuavia, kummallisia kommentteja.

Myös Maria Pieskä, 25, adoptoitiin Etiopiasta Suomeen. Hänen suomen kielen taitojaan ihmetellään jatkuvasti.

– Vastaan, että totta kai puhun Suomea. Se on minun äidinkieleni, Pieskä huokaisee.

Kansainvälisen adoption kautta Suomeen tullut henkilö on suomalainen. Usein hän myös kokee olevansa suomalainen. Ongelma on se, ettei ympäristö aina tunnista adoptoidun taustaa.

– Ensimmäinen asia, mitä minä olen Suomeen tultuani syönyt, on HK:n Sininen. En usko, että sen suomalaisempaa juttua on, Pieskä sanoo vakavana.

Sekä Pieskä että Pöllänen toivovat, ettei kansainvälisesti adoptoitujen tarvitsisi jatkuvasti selitellä taustaansa ja määritellä itseään muille.

Tänä vuonna saapuvien lasten määrä jää ennätysalhaiseksi

Kansainvälisesti adoptoituja lapsia saapuu tänä vuonna Suomeen huomattavasti vähemmän kuin viime vuonna. Tieto käy ilmi adoptiopalveluantajien tilastoista.

Pelastakaa Lapset -järjestön kautta saapui Suomeen viime vuonna 23 lasta. Tänä vuonna lokakuun puoliväliin mennessä lapsia oli saapunut vain 13.

– Muutamia lapsia ehtii tulla vielä loppuvuodesta, mutta tänä vuonna saapuvien lasten määrä jää ennätysalhaiseksi, aluetoiminnan johtaja Kristiina Mattinen Pelastakaa Lapset ry:stä kertoo.

Kansalaisjärjestö Interpedian kautta Suomeen saapui viime vuonna 40 kansainvälisesti adoptoitua lasta. Tänä vuonna lokakuun puoliväliin mennessä lapsia oli saapunut vain 19. Saapuneiden lasten määrät tarkentuvat vuoden lopussa.

Kansainvälisten adoptioiden määrä on laskenut jo useamman vuoden ajan, vaikka viime vuonna tilastoissa nähtiinkin nousua (Tilastokeskus). Interpediasta ja Pelastakaa Lapset ry:stä kerrotaan, että syitä adoptioiden vähenemiselle on useita.

Joissakin maissa olosuhteet ja lastensuojelu ovat kehittyneet niin, että lapset voivat jäädä omaan synnyinmaahansa. Suomen osalta adoptioyhteistyö Venäjän kanssa päättyi tasa-arvoisen avioliittolain hyväksymiseen. Myös uusia hakemuksia voitaisiin tällä hetkellä ottaa hyvin vastaan, vakuutetaan sekä Pelastakaa Lapset ry:stä että Interpediasta.

Jälkipalvelun tarve on kasvanut

Erilaisuuden kokemukset ja oman taustan ja juurien pohdiskelu kuuluvat adoptoidun elämään.

Yhteiset Lapsemme ry:n adoptiokuraattori Anja Wikstedt korostaa, että jokainen adoptoitu ajattelee taustansa omalla tavallaan ja jokaisella on myös omanlaisia kokemuksiaan. Monelle vertaistuki on tärkeä.

– Ei kuitenkaan voi sanoa, että kaikille on todella tärkeää tuntea muita adoptoituja. Olen kuitenkin sitä mieltä, että vanhempien on hyvä toimia niin, että lapselle annetaan mahdollisuus tutustua muihin adoptoituihin. Sitten heillä on teini-iässä ja aikuisena tarvittaessa kontakteja, Wikstedt painottaa.

Adoptioiden jälkipalvelu auttaa adoptoituja ja heidän perheitään ottamaan selvää adoptoitujen taustoista ja verkostoitumaan. Suomessa adoptiotoimijat järjestävät monenlaista toimintaa kerhoista leireihin ja erilaisiin tapahtumiin. Yhteiset Lapsemme Ry tuottaa Adoptoidun ääni -podcastia, jossa aikuiset adoptoidut keskustelevat keskenään tai asiantuntijoiden kanssa itseään puhuttavista aiheista.

Berinesh Pöllänen ja Maria Pieskä pitävät Jyväskylässä kerhoa, johon ovat tervetulleita yläkouluikäiset ja vähän sitä vanhemmatkin nuoret. Kerhossa leivotaan, katsotaan elokuvia ja jutellaan. Tarkoituksena on tarjota turvallinen paikka kohtaamisille. Omista kokemuksistaan saa kertoa tai olla kertomatta.

Sekä Interpediasta että Pelastakaa Lapset ry:stä kerrotaan, että jälkipalvelutyön määrä on kasvanut viime vuosina. Kasvu selittyy sillä, että Suomeen on tullut paljon adoptoituja lapsia viime vuosikymmenellä. He ovat nyt tulleet murrosikään ja pohtivat omaan identiteettiään.

– Moni heistä on nyt tilanteessa, jossa omaan adoptiotaustaan liittyvät ajatukset nousevat pintaan. Lisäksi tieto jälkipalveluista on välittynyt eteenpäin tiedottamisen myötä, Interpedian sosiaalityöntekijä Malla Jauhiainen sanoo.

Juurimatka johdattaa juurille

Järjestöt auttavat adoptoituja selvittelemään taustaansa ja lähtemään esimerkiksi synnyinmaahan suuntautuvalle juurimatkalle. Juurimatkalla adoptoitu tutustuu synnyinseutuihinsa ja voi halutessaan selvitellä tarkemmin taustojaan. Juurimatka voi olla myös tavallinen lomamatka.

5-vuotiaana Suomeen tulleelle Berinesh Pölläselle oma tausta alkoi avautua vuonna 2013. Silloin Pöllänen sai Facebookissa viestin, jossa nuori mies väitti olevansa Pölläsen biologinen veli.

Mielen täytti epäusko. Voisiko olla?

– Hänellä oli samat valokuvat biologisista vanhemmistani kuin minulla. Aloimme pikkuhiljaa uskoa, että hän todella on veljeni, Pöllänen muistelee.

Selvisi, että hänellä on myös toinen biologinen veli ja sisko. Omille juurille palaaminen alkoi tuntua kiinnostavalta. Pöllänen matkusti samana vuonna perheensä kanssa Etiopiaan juurimatkan merkeissä. Päivä, jolloin hän tapasi biologisen veljensä on jäänyt mieleen ikuiseksi ajaksi.

– Hissin ovi aukeaa hitaasti. Toisella puolella on henkilö, joka on minun läheinen. Olin, että hello. Ei ollut oikein sanoja siinä hetkessä. Halasi pitkään ja mietti, että tässä hän on. Poikaversio minusta. Tuntui, että katson peiliin, Pöllänen kertoo.

Matkan aikana Pöllänen kävi vanhempiensa haudalla ja sai varmistuksen heidän kuolemastaan. Lisäksi hänelle selvisi paljon sellaista tietoa, mitä ei oltu merkitty hänen virallisiin papereihinsa. Esimerkiksi Pölläsen syntymäpaikaksi oli merkitty väärä paikka. Lopulta synnyinkoti löytyi parin tunnin ajomatkan päästä Lalibelan kaupungista.

Ei ole yhtä ainoaa tapaa olla adoptoitu

Aluetoiminnan johtaja Kristiina Mattinen Pelastakaa Lapset ry:stä kertoo 20 vuoden kokemuksella havainneensa, että omien juurien etsintä ja taustan pohtiminen ovat luonnollinen osa adoptoitujen elämää.

– Kaikki miettivät sitä vahvasti eri vaiheissa, mutta toiset ovat aktiivisempia lähtemään etsimään tietoja itsestään tai tutustumaan siihen kulttuuriin, johon ovat syntyneet.

Maria Pieskä kertoo, ettei hän tiedä taustoistaan kovinkaan paljoa eikä hänen ole tehnyt vielä mieli ottaa niistä selvää.

– Äitini on kuollut synnytyksen jälkeen nälkään. Minut on viety orpokotiin ja sieltä olen päätynyt kansainvälisesti adoptoitavaksi lapseksi. On aika yleistä, ettei adoptiota edeltävästä ajasta ole tarkkaa tietoa, Pieskä kertoo.

Pieskä kävi alle kouluikäisenä kotimaassaan, kun perheeseen haettiin toinen adoptiolapsi. Sen jälkeen hän on vain leikitellyt ajatuksella, että selvittelisi tarkemmin taustojaan. Hän pitää tärkeänä sitä, että perheet antavat lapselle mahdollisuuden tutustua juuriinsa. Painostaminen ei kuitenkaan ole oikein.

– En halua kaivella taustojani, koska en tiedä, mitä löydän. Siihen liittyy pelkoa. Tällä hetkellä olen tyytyväinen elämääni, Pieskä kuvailee.

Kaikki tätä juttua varten haastatellut henkilöt korostavat, ettei adoptoituja saa ajatella yhtenä porukkana. Adoptio ei ole asia, joka määrittää ihmisen.

– Kysymys on aina yksilöstä, yksilöllisistä tunteista ja kokemuksista. Toisen kokemukset voivat olla hyvin erilaisia omiin verrattuna, Interpedian sosiaalityöntekijä Malla Jauhiainen muistuttaa.

Esimerkiksi Pölläsen ja Pieskän kokemukset, perhetaustat ja elämänpolut eroavat suurilta osin toisistaan, vaikka he molemmat ovat syntyneet Etiopiassa ja adoptoitu Suomeen.

– Meillä on täysin erilaiset kokemukset siitä, millaista on olla adoptiolapsi. Ei ole olemassa yhtä ainoaa kokemusta, Pöllänen painottaa.

Rahanpesuskandaali ja tapaus Oras – kenelle sitä suomalainen uskaltaa enää tuotteitaan myydä?

Pankkikonserni Nordean pääkonttori Aleksis Kiven kadulla Helsingissä.

Viime keskiviikkona hanavalmistaja Oras huomasi päätyneensä Danske Bankin ja Nordean imussa osaksi pohjoismaista rahanpesukohua.

Pankkikonserni Nordean pääkonttori Aleksis Kiven kadulla Helsingissä.

Yhdysvaltalaisen sijoittajan William Browderin Hermitage Capital Management kertoi viime viikolla jättäneensä Nordeaa koskevan rahanpesuilmoituksen Ruotsin, Norjan ja Tanskan viranomaisille.

Tänään samanlainen rahanpesuilmoitus on jätetty myös Suomen viranomaisille. Poliisi ei kommentoinut tutkintapyyntöä enempää.

Nordeaa koskeva rahanpesuilmoitus väittää pankin välittäneen tekaistujen yritysten rahanpesutarkoituksessa tekemiä maksuja.

Ikävään valoon on joutunut myös joukko Nordean yritysasiakkaita, jotka ovat myyneet tuotteitaan ja palveluitaan näille tekaistuiksi väitetyille yrityksille.

Viime keskiviikkona kerrottiin, että rahanpesuilmoituksessa mainitaan myös suomalainen kylpyhuonekalusteiden valmistaja Oras. Suomalaisyhtiö on Hermitage Capital Managementin mukaan saanut kahdelta rahanpesuun osalliselta yhtiöltä yhteensä hieman yli miljoonan euron maksut.

Tilanne todennäköisesti herätti Suomen yrityskentässä huolen ja tukun kysymyksiä. Miten esimerkiksi Venäjälle kauppaa käyvä yritys voisi olla täysin varma, että sen asiakkaiden joukossa ei ole epäilyttäviä tahoja? Mitä kauppakumppaneista täytyy tietää?

Yle kysyi asiantuntijoilta, jotka lupasivat keskustella aiheesta yleisellä tasolla.

Aivan ensimmäiseksi soitamme kuitenkin hanoja valmistavaan suomalaisyhtiöön.

Oras: "Emme tiedä"

Perjantai-iltapäivänä Oras-yhtiön talousjohtaja Tuula Ylhäinen sanoo olevansa asiassa yhä Helsingin Sanomista saamiensa tietoja varassa.

– Olemme lähteneet kaivamaan vanhoja arkistoja ja varmistamme, mistä on kyse ja pitääkö tieto paikkansa.

Tuula Ylhäisen mukaan osa dokumenteista, jotka koskevat noin vuosikymmen sitten tehdyiksi oletettuja kauppoja, on jo tuhottu.

Tilanteeseen suhtaudutaan yhtiössä kuitenkin vakavasti. Ylhäisen mukaan Oras on toteuttanut viime vuosina useita uudistuksia voidakseen seurata ulkomaankauppaansa tarkemmin – esimerkiksi Venäjälle yhtiö perusti muutama vuosi sitten oman myyntiyhtiön.

– Sitä ennen uusimme sopimuksemme tukkukauppiaiden kanssa ja varmistimme, että kaikki transaktiot tehdään tietyn prosessin mukaan. Nyt selvitämme vanhat asiat ja varmistamme, että nykyiset toimintatapamme ovat sillä tasolla kuin kuvittelemme niiden olevan.

Oras selvittää myös, onko asiakaskunnassa yhä yrityksiä, jotka olisivat sotkeutuneet epäilyttävään toimintaan.

– Olen kuitenkin aika varma, että meillä on ollut jo monta vuotta prosessit, jotka estävät tämän tyyppiset rahansiirrot.

Ylhäisen mukaan asiakkaiden omistusjärjestelyjen selvittely on usein vaikeaa.

– Vasta viime vuosina on selvinnyt, miten monimutkaisia nämä yrityskuviot ovat. Tämä on kaiken kaikkiaan haasteellinen tehtävä meidän kokoiselle yritykselle.

Kauppiaalla ei ole ilmoitusvelvollisuutta

Etelä-Suomen Aluehallintovirasto valvoo rahanpesulain noudattamista valtakunnallisesti. Ylitarkastaja Timo Aalto ei arvioi suomalaisen hanavalmistajan tapausta vaan puhuu yleisellä tasolla siitä, millainen on yritysten vastuu rahanpesun torjunnassa.

Yritykset voidaan jakaa karkeasti kahteen luokkaan. Ensimmäisessä ryhmässä ovat ne, jotka rahanpesulaki määrittelee ilmoitusvelvollisiksi – heillä on korostunut vastuu tuntea asiakkaansa ja tehdä ilmoituksia viranomaisille.

Ilmoitusvelvollisiksi lasketaan muun muassa pankit, tilitoimistot, kiinteistönvälittäjät, lakimiehet, panttilainaajat, perintäyhtiöt, valuutanvaihtajat ja monet muut, joiden voi ajatella toimintansa luonteen vuoksi olevan erityisessä vastuuasemassa rahanpesun torjunnassa.

– Esimerkiksi tilitoimistot ovat tällaisia yhtiöitä. He tekevät myös riskiarvioita, joissa tulisi käydä ilmi, jos johonkin heidän asiakkaaseensa, tai asiakkaan asiakkaisiin, liittyy suurempi riski kuin johonkin toiseen.

Kauppaa käyvät yritykset eivät ole ilmoitusvelvollisia. Poikkeuksen tekevät ne yritykset, jotka tekevät isoja käteiskauppoja. Raja kulkee 10 000 eurossa – joko yksittäisenä suorituksena ja useamman kaupan kytkynä. Autokauppiaiden, korumyyjien ja taidegalleristien on hyvä pitää tämä mielessään ennen kuin tekevät suuria käteiskauppoja.

Tavallinen tavaroiden valmistus ja ulkomaankauppa, jollaista esimerkiksi Oras harjoittaa, ei ole erikseen säädetyn ilmoitusvelvollisuuden piirissä.

– Se, että liiketoiminnassa liikkuu suuria summia, ei ole ongelma – ellei yritys jotain muuta kautta tule rahanpesulainsäädännön piiriin, Timo Aalto sanoo.

Tästä alkaa aivan tavallisen yrityksen vastuu rahanpesun torjunnassa. Yrityksillä on velvollisuus tuntea asiakkaansa, vaikka yritys ei olisikaan rahanpesulainsäädännön tarkoittamalla tavalla ilmoitusvelvollinen.

KRP: Törkeä huolimattomuus riittää

Missä vaiheessa tavallinen yritys tulee rikkoneeksi rahanpesulakia? Keskusrikospoliisin rahanpesun selvittelykeskuksen ylitarkastaja Anu Jaakkolan mukaan yksiselitteistä vastausta ei ole.

– Rahanpesulaissa on määritelty ammattinimikeet, joilla on selvät selonotto- ja ilmoitusvelvoitteet. Muun yritystoiminnan puolella kyse on siitä, mitä liikekumppanista olisi pitänyt tietää, Jaakkola kuvaa.

Kun Jaakkola kouluttaa suomalaisyrityksiä rahanpesun torjunnassa, hän muistuttaa, että vähimmillään tuomion saa törkeästä huolimattomuudesta. Rahanpesurikoksesta voi joutua vastuuseen, vaikka kyse ei olisi tahallisesta teosta.

– Paikallaan on selvittää kumppanin taloudellinen asema, käynnissä olevat rikostutkinnat sekä yhtiön määräysvalta. Ja onko yrityksen päätösvalta todellisuudessa niillä, jotka virallisiin asiakirjoihin on kirjattu.

Myös silloin on syytä suhtautua epäilevästi rahojen alkuperään, jos kaupassa käytetään poikkeuksellisia maksujärjestelyjä.

– Ammattitoiminnassa velvollisuus on joka tapauksessa korkeampi kuin jos kyse on yksityishenkilöstä. Liikekumppanilta tulee pyytää lisäselvityksiä, jos havaitsee selkeitä ristiriitoja.

Pitääkö siis ennen kauppoja palkata yksityisetsivä?

Jaakkola muistuttaa, että yritykset käyttävät konsulttiyrityksiä, jotka tekevät selvityksiä asiakasyritysten ja niiden taustahenkilöiden luotettavuudesta.

– Onhan se yrityksellekin liiketoiminnallinen riski, jos kumppani osoittautuu epäluotettavaksi.

"Moni syyte hylätään"

Turun yliopiston rikos- ja prosessioikeuden yliopistonlehtori Tatu Hyttinen on tutkinut rahanpesua ja kirjoittaa aiheesta parhaillaan myös kirjaa.

– Jos joku myy ja toinen laittaa rahat tilille, asia on lähtökohtaisesti yrityksen puolesta ok. Toinen asia on, jos yrityksellä on syytä olettaa, että tilanteessa on jotakin hämärää, Hyttinen sanoo.

– Jos käytetään epätyypillisiä kanavia, maksetaan selvästi liikaa tai järjestelyt ovat muutoin poikkeavia, voi syntyä perusteltu syy epäillä, että rahoituksessa on jotain hämärää. Näissä tapauksissa voidaan katsoa, että yrityksen toiminnassa on tietoisesti osallistuttu rahanpesuun.

Se ei auta, että yritys pysyy tarkoituksellisen tietämättömänä. Hyttinen tekee vertauksen huumerikollisuuteen:

– Jos tiedät, että ystäväsi on huumekauppias, ja tästä huolimatta suostut säilyttämään kotonasi hänen reppuaan, sinun voidaan katsoa syyllistyneen rikokseen, hän kuvaa.

– Tuomio tulee, vaikka repun säilyttäjä ei olisi reppuun vilkaissutkaan. Pysyit tarkoituksellisen tietämättömänä. Tästä asiasta on olemassa myös korkeimman oikeuden linjaus.

Rahanpesumaailmaan tuotuna tarkoituksellisen tietämättömyyden todistaminen on vaikeaa.

Hyttisen mukaan viranomaisten pitäisi pystyä todistamaan, että raha on kokonaisuudessaan likaista – esimerkiksi veropetoksilla tai huumerikoksilla ansaittua. Sen lisäksi pitäisi pystyä todistamaan, että henkilö on tiennyt tämän.

– Tilannetta kuvaa hyvin se, että kaiken kaikkiaan Suomessa syytteistä vain noin viisi prosenttia hylätään, mutta rahanpesusyytteistä on hylätty noin kolmasosa, Tatu Hyttinen sanoo.

Kamerunin presidentti valittiin seitsemännelle valtakaudelle: 85-vuotias Paul Biya on yksi Afrikan pitkäaikaisimmista hallitsijoista

Paul Biya

Ennen tulosten julkistamista hallitus esti opposition kokoontumiset sunnuntaina maan suurimmissa kaupungeissa.

Paul Biya

Länsi-afrikkalaisen Kamerunin pitkäaikainen presidentti Paul Biya on valittu odotetusti uudelle kaudelle, joka on Biyan seitsemäs maan hallitsijana. Valtion televisioyhtiö tiedotti maanantaina, että Biya sai 71 prosenttia äänistä.

85-vuotias Biya on ollut vallassa 36 vuotta, vuodesta 1982. Ennen valintaansa presidentiksi Biya toimi maan pääministerinä seitsemän vuoden ajan. Uusi presidenttikausi tarkoittaa, että hänestä tulee yksi Afrikan maiden pitkäaikaisimmista hallitsijoista.

Maan oppositio on väittänyt vaaleja vilpillisiksi. Opposition ehdokas Maurice Kamto sai toiseksi eniten ääniä 14,2 prosentin osuudella.

Vaalien tulosten julkistamista edelsivät myös hallituksen tiukentuneet toimet opposition hiljentämiseksi. Kaikki opposition kokoontumiset ja mielenilmaukset kiellettiin sunnuntaina.

Mellakkapoliisit valvoivat katuja pääkatujen varsilla taloudellisen pääkaupungin Doualan lisäksi pääkaupunki Yaoundéssa.

The Guardianin mukaan mellakkapoliisit saartoivat myös aktivistit ja oppositiopoliitikko Kah Walla'n talon estäen heitä osallistumista rauhanomaiseen mielenilmaukseen. Mielenilmauksen oli tarkoitus olla jäähyväismarssi Biyalle, joka Guardianin mukaan viettää huomattavan osan ajastaan lomaillen Sveitsin Genevessä.

Äänestysprosentit jäivät vaaleissa alhaisiksi etenkin englanninkielisillä alueilla, joissa äänestysaktiivisuus oli jopa vain 5–15 prosenttia. Alueilla on ollut levottomuuksia ranskankielisestä Kamerunista irtaantumista vaativien separatistien takia. Kymmenet tuhannet asukkaat joutuivat pakenemaan ennen äänestystä.

Ministeriö: Kaikkia hoitajia ei voi vaatia ottamaan rokotusta – "Meillä ei ole pakkorokotuslakia"

Rokoteneula vihreällä alustalla.

Sosiaali- ja terveysministeriö esittää tartuntatautilakiin täsmennystä, koska osa työnantajista teki siitä liian ankaria tulkintoja.

Rokoteneula vihreällä alustalla.

Sosiaali- ja terveydenhuollon kaikkia työntekijöitä ei voi vaatia ottamaan rokotusta. Sosiaali- ja terveysministeriö esittää tartuntatautilakiin tarkennusta, joka täsmentäisi rokotussuojaan liittyviä kysymyksiä esimerkiksi sairaaloissa.

Kun tartuntatautilain uusi rokotepykälä tuli maaliskuussa voimaan, sairaalat tulkitsivat sitä paikoin hyvinkin tiukasti. Esimerkiksi Kuopion yliopistollisessa sairaalassa kaikilta hoitohenkilöstöön kuuluvilta vaadittiin influenssarokotus.

Jos hoitaja kieltäytyi rokotuksesta muusta kuin lääketieteellisestä syystä, hän sai siitä varoituksen. Lisäksi KYSissä vaadittiin hoitajia esittämään työterveyshoitajan todistus rokotussuojastaan.

Nyt lausuntokierrokselle lähteneen lakiesityksen mukaan rokotuksen ottaminen tulisi olla vapaaehtoista. Lisäksi työntekijän oman ilmoituksen tulisi olla riittävä todistus rokotesuojasta. Se on terveystieto, jota työnantajalla ei ole oikeutta saada ilman työntekijän suostumusta.

– Meillä ei ole pakkorokotuslakia eikä kenenkään ole pakko ottaa rokotusta. Totta kai toivomme, että sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöt tietävät ja tuntevat rokottamisen hyödyt, sanoo lääkintöneuvos Anni Virolainen-Julkunen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

– On ollut taloja, joissa on hyvässä yhteisymmärryksessä parannettu rokotuskattavuutta ja potilasturvallisuutta – ja toisia, joissa on ollut nokkapokkaa. Toivomme, että asia menisi hyvässä yhteisymmärryksessä.

KYS vaihtoi jo varoitukset kakkukahveihin

Ministeriön linjaus on hyvä uutinen ainakin sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn luottamusmiehelle Kuopiossa. KYSin luottamusmies Hilkka Kontiainen jätti keväällä työnantajansa rokotelinjasta kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Hänen mielestään hoitohenkilöstö oli KYSissä eriarvoisessa asemassa muuhun Suomeen nähden.

– Minäkin suosittelen, että kaikki potilastyötä tekevät ottavat rokotteen. Mutta meillä on psykiatrian klinikan kaltaisia toimintoja, joissa hoitajat tekevät työtä fyysisesti perusterveiden ihmisten kanssa. Sellaisissa kannattaa oikeasti harkita, tarvitaanko 100 prosentin kattavuutta, Kontiainen sanoo.

KYS ehti lieventää kovaa rokotuslinjaansa jo syksyllä, ennen kuin tieto uudesta lakiesityksestä tuli. Varoituksia tai muita sanktioita ei enää tule, vaikka rokotetta ei hankkisi. Lisäksi erillisiä todistuksia ei tarvitse toimittaa esimiehille, vaan työntekijän oma ilmoitus riittää.

– Jos työntekijä ei ota rokotusta ilman terveydellistä syytä, käydään hänen kanssaan keskustelu ja kartoitetaan, voiko hän työskennellä omassa tehtävässään vai löytyykö hänelle toisia tehtäviä influenssakauden ajaksi, KYSin henkilöstö- ja hallintojohtaja Janne Niemeläinen kertoo.

KYS on myös ryhtynyt palkitsemaan työntekijöitä rokotteen hankkimisesta. Kun työntekijä merkitsee itse rokotustiedon järjestelmään, hän saa palkkioksi lounaslipun. Ja jos yksikön kaikki työntekijät on rokotettu, heidät palkitaan kakkukahveilla.

Sosiaali- ja terveysministeriön lakiesityksestä uutisoi ensimmäisenä Kuntalehti.

Lue myös: Sanna Ukkolan kolumni: Kun hoitaja rokotekapinaan läksi

Irtisanottu turvatarkastaja puolustaa tekoaan läheisensä rintasyövällä, "ei kaduta yhtään" – Airpro: työntekijää varoitettu useasti

Patrik Leppänen

Ilmailualan unioniin IAU:hun kuuluvat turvatarkastajat järjestivät maanantaina ulosmarssin Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Patrik Leppänen

Työasuohjeiden jatkuvasta laiminlyönnistä potkut saanut lentoaseman turvatarkastaja Patrik Leppänen puolustaa itsepintaista Roosa nauhan pitämistä työasunsa rintapielessä läheisensä vakavalla sairaudella.

– Kyse on henkilökohtaiseasta asiasta. Läheinen henkilö sairastaa rintasyöpää, on usempaan otteeseen sairastanut sitä. Halusin tukea hantä, 22-vuotias Leppänen kertoo Ylelle.

Syöpäsäätiön järjestämä Roosa nauha -keräys tukee naisten syöpien tutkimusta ja syöpään sairastuneita. Kuukauden mittainen hyväntekeväisyyskampanja järjestetään kerran vuodessa lokakuussa.

Vuoden kiista

Leppäsen potkuihin johtanut nauhakiista sai alkunsa vuosi sitten, kun hän kiinnitti työasunsa rintaan Roosa nauhan. Hän piti sitä työpaikallaan Helsinki-Vantaan lentoaseman turvatarkastuksessa. Esimies käski poistaa nauhan.

Nyt lokakuussa Leppänen osti uuden nauhan, koska oletti sen sallituksi. Työnantaja Airpro kun oli aiemmin talvella päättänyt lähteä tukemaan Roosa nauha -kampanjaa, osin Leppäsen aloitteesta.

– Heti ekana päivänä esimies tuli huomauttamaan ja pari päivää myöhemmin tuli ylemmältä johdolta virallinen linjaus, että nauhaa ei saa käyttää. Työnantajan mukaan työasussa ei saa olla mitään ylimääräistä.

Leppänen jatkoi työtään nauha rinnassa.

– Rupesin toista vuotta putkeen taistelemaan nauhan puolesta ja perustelin samoilla asioilla kuin aiemminkin. Että Roosa nauha rinnassa olisi melkoinen pr-tempaus ja positiivista mainosta yhtiölle, jokainen lentomatkustaja kun kulkee turvatarkastuksen kautta.

Leppästä huomauteltiin edelleen tuloksetta nauhanpidosta. Lopulta, kuulemistilaisuuden päätteeksi hän sai kirjallisen varoituksen.

– Palasin työpisteelle Roosa nauha rinnassa. Saman tien sovittiin uusi kuulemistilaisuus ja lopulta tämä johti minun irtisanomiseeni viime perjantaina.

– Mitään muuta ei ollut taustalla kuin se nauhan käyttäminen. Nauha oli ensimmäinen, mistä sain kirjallisen varoituksen. Olin hoitanut työni 2,5 vuden ajan moitteettomasti ja kiitettävästi.

Ulosmarssi lämmittää

Tänään maanantaina Ilmailualan unioniin IAU:hun kuuluvat turvatarkastajat järjestivät ulosmarssin Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Mielenilmauksellaan turvatarkastajat vastustivat Leppäsen irtisanomista. Ulosmarssiiin osallistui suhteellisen pieni määrä ihmisiä.

Leppänen on otettu tuenilmauksesta.

– Lämmittää sydäntäni todella paljon, että minun takiani marssitaan ulos työpisteeltä. Se osoittaa, että minua arvostetaan ja että minä en ole yksin tässä.

– Arvostan joka ikistä, joka tukee mua tässä tilanteessa. Keneltäkään en ole kuullut sanoja, miksi et ottanut nauhaa pois. Kaikki ovat antaneet pelkästään positiivista palautetta ja arvostaneet sitä, minkä puolesta taistelen. Kyse on tärkeästä kampanjasta monelle, koska syöpä koskettaa niin montaa ihmistä.

Leppänen ei ole vielä päättänyt, riitauttaako hän irtisanomisensa. Potkut tutkitaan ammattiliiton kanssa yksityiskohtia myöten ja sitten päätetään jatkosta.

Omasta, potkuihin johtaneesta toiminnastaan hänellä on selkeä mielipide.

– Ei kaduta yhtään. Tästä eteenpäin jatkan positiivisella asenteella ja hymy huulilla, mikä on minulle ominaista. Siksi olen ollut pidetty työntekijä ja sen takia työkaverit marssivat ulos turvatarkastuksesta, Leppänen päättää.

Työnantaja: työasussa ei ylimääräistä

Muun muassa lentoasemien maapalveluja järjestävä Airpro korostaa, ettei irtisanomisen syynä ollut sinänsä Roosa nauha -merkki.

– Työntekijä on irtisanottu toistuvien tapausten vuoksi, joissa työntekijä on kieltäytynyt noudattamasta työasuohjeita vuorojen aikana, kertoo Airpron toimitusjohtaja Janne Hattula.

Hattulan mukaan samasta asiasta on käyty useita keskusteluja, ja työntekijää on pyydetty muuttamaan toimintaansa. Työntekijä oli myös saanut kirjallisen varoituksen työnantajan ohjeiden noudattamatta jättämisestä.

Henkilökohtaisen tuen ilmaukset eivät ole Hattulan mukaan sallittuja osana työasua:

– Meillä on yli 1 500 työntekijää ja yhteiset pelisäännöt siitä, että ylimääräisiä merkkejä, pinssejä tai koruja ei meillä sallita osana työasuja.

Lue lisää:

Turvatarkastajat osoittivat mieltään Helsinki-Vantaan lentoasemalla – taustalla syöpäkampanjaa näkyvästi tukeneen työntekijän potkut

Professori Roosa nauha -episodista: "Työntekijä osoitti aikamoista itsepintaisuutta"

Professori Roosa nauha -episodista: "Työntekijä osoitti aikamoista itsepintaisuutta"

Roosa nauha

Monella alalla edellytetään tietynlaista pukeutumista, eikä virka-asuja saa tuunata oman mielen mukaan.

Roosa nauha

Ei ole aivan yhdentekevää, millaisissa vaatteissa työskennellään. Monessa työssä työskennellään virka-asussa, joka saattaa olla hyvinkin yksityiskohtaisesti määritelty. Muun muassa poliisin virkapuvusta on pitkä säädös, jossa käytettävät merkit määritellään millintarkasti.

Sinnikäs Roosa nauha -merkin pitäminen virka-asussa johti maanantaina Helsinki-Vantaan lentokentällä turvatarkastajan potkuihin ja kollegoiden ulosmarssiin.

Turvatarkastajan työnantajan, Airpron toimitusjohtajan Janne Hattulan mukaan Roosa nauha ei ollut irtisanomisen suoranainen syy, vaan se, että työntekijä oli toistuvasti kieltäytynyt noudattamasta työasuohjeita.

Turun yliopiston työoikeuden professori Seppo Koskinen näkee, että jatkuva sinnittely muuttuu työnantajan kannalta ongelmalliseksi.

– Jos työntekijä itsepintaisesti ilmoittaa, että tulee jatkamaan merkin käyttämistä, niin ei sovi työnantajan asemaan, että työntekijä määrittelee, mitä nauhoja tai merkkejä työpaikalla käytetään.

– Roosa nauha on sinänsä hyvin neutraali, mutta tässä tapauksessa työntekijä osoitti aikamoista itsepintaisuutta merkin pitämisessä. Työnantaja lähti siitä, ettei millään merkillä osoiteta esimerkiksi kannatusta jollekin asialle. Nollatoleranssihan on työnantajan kannalta ongelmaton ratkaisu, koska silloin ei tule rajanvetotapauksia siitä, mikä on hyväksyttävä ja mikä ei.

Hankaluuksia huiveista ja turbaaneista

Roosa nauha -jupakka ei ole mitenkään ainutlaatuinen. Koskinen luettelee, että erilaisten merkkien lisäksi ongelmia voivat aiheuttaa meikit, tatuoinnit, kynnet ja vaikkapa huulilävistykset.

– Jos merkki osoittaa sopimatonta poliittista tai yhteiskunnallista käsistystä, niin onhan se ihan selvä tapaus, johon työnantaja voi puuttua – vaikka rasistinen merkki.

Ongelmia Suomessa ovat aiheuttaneet uskonnolliset vaateparret, turbaanit ja huivit.

– Huiveista on ollut kautta Euroopan oikeusriitoja, Suomessakin. Eräässä naisten vaateliikkeessä työnantaja ei hyväksynyt, että työntekijä tuli töihin islamilaisuuteen kuuluva huivi päässä ja siihen oli vaikea löytää korvaavaa vaatetta, Koskinen muistelee.

Sitten oli bussikuskin turbaani.

– Se ratkaistiin niin, että tehtiin väreihin sopiva turbaani. Se ei ollut työnantajalle niin keskeinen asia, etteikö voisi käyttää turbaania, mutta se ei saanut olla tämän asianosaisen henkilön oma.

Jos edellytetään työvaatteiden käyttämistä, niin silloin myös työnantaja on velvollinen ne järjestämään. Sairaala on Koskisen mukaan hyvä esimerkki tällaisesta työpaikasta.

Myös esimerkiksi joissakin pikaruokaloissa on tietyt asut. Paikkoja, joissa on yhtenäiset työnantajan työasut, on Koskisen mukaan oikeastaan aika paljon.

Vaatetus voi kuulua brändiin

– Työvaatteita ei saa omin päin muokkailla, koska kyseessä on brändi. Työnantaja määrittelee sen silloin, jos on katsonut tällaisen pukeutumisen asialliseksi ja esimerkiksi tietyt värit. Niiden mukaan sitten mennään. Kun työntekijä on tullut työpaikkaan, hän on myös ymmärtänyt, että tällaista vaatetusta pitää käyttää.

Koskinen muistuttaa, että irtisanomisiin pitää aina olla painava syy. Vähäiset rikkomukset eivät riitä. Lisäksi pitää olla annettuna irtisanomisuhkainen varoitus.

– Jos työntekijänä sanot, ettet tule tottelemaan työnantajaa, niin en suosittele, että kukaan työntekijä näin sanoo. Ratkaistaan se riita sitten järjestöjen kanssa, mutta tottele kuitenkin viime kädessä työnantajaa, Koskinen muistuttaa.

Lue myös:

Turvatarkastajat osoittavat mieltään Helsinki-Vantaan lentoasemalla – taustalla syöpäkampanjaa näkyvästi tukeneen työntekijän potkut

Uskonnonvapaus vai työnantajan määräys?

"Miksi puolueet päättävät siitä miten pukeudumme?" Tanskalainen Lene lähtee pian ulos sakon uhalla

EU-oikeus: Työnantaja saa kieltää islamilaiset päähuivit

Turvatarkastajat osoittivat mieltään Helsinki-Vantaan lentoasemalla – taustalla syöpäkampanjaa näkyvästi tukeneen työntekijän potkut

Helsinki-vantaa lentoasema turvatarkastus.

Ulosmarssi päättyi iltapäivällä ennen viittä.

Helsinki-vantaa lentoasema turvatarkastus.

Ilmailualan unioniin IAU:hun kuuluvat turvatarkastajat järjestivät maanantaina ulosmarssin Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Mielenilmauksellaan turvatarkastajat vastustivat lentoasemalla Airprolle työskennelleen miehen irtisanomista. Airpro irtisanoi hyväntekeväisyyskampanja Roosa nauhan merkkiä työasussaan käyttäneen miehen. Ensimmäisenä asiasta kertoi Ilta-Sanomat.

Syöpäsäätiön järjestämä Roosa nauha -keräys tukee naisten syöpien tutkimusta ja syöpään sairastuneita.

IAU:n varapuheenjohtaja Pekka Kähkönen kertoi päivällä puhelimitse, että ulosmarssi on alkanut kello 12 ja sen on määrä päättyä kello 16.30. Hän arvioi, että ulosmarssiin osallistuu 20–30 henkilöä, mikä vastaa ehkä noin kolmasosaa vuorossa olevista.

– He protestoivat työnantajan henkilöstöpolitiikkaa ja tietysti haluavat myös osoittaa solidaarisuutta tälle työkaverille, joka sai lopputilin, Kähkönen sanoo.

AirPron mukaan viisi ihmistä oli mukana ulosmarssissa.

Lentokentällä olevan Ylen toimittajan Esa Koivurannan mukaan terminaalissa oli rauhallista ulosmarssista huolimatta.

– Täällä ei ole ruuhkia turvatarkastuksissa, tosin nyt on hiljainen aika lähtevissä ja tulevissa lennoissa.

Airpro: Työntekijää varoitettu toistuvasti

Muun muassa lentoasemien maapalveluja järjestävä Airpro korostaa, ettei irtisanomisen syynä ollut sinänsä Roosa nauha -merkki.

– Työntekijä on irtisanottu toistuvien tapausten vuoksi, joissa työntekijä on kieltäytynyt noudattamasta työasuohjeita vuorojen aikana, kertoo Airpron toimitusjohtaja Janne Hattula.

Hattulan mukaan samasta asiasta on käyty useita keskusteluja, ja työntekijää on pyydetty muuttamaan toimintaansa. Työntekijä oli myös saanut kirjallisen varoituksen työnantajan ohjeiden noudattamatta jättämisestä.

Monet käyttävät Roosa nauha -merkkiä lentoasemalla

IAU:n Kähkösen mukaan asiaan liittyy monenlaisia ulottuvuuksia. Hän kertoo, että Helsinki-Vantaan lentokentällä muun muassa osa Finnairin ja Airpron omistavan Finavian työntekijöistä pitää Roosa nauha -merkkiä lokakuun ajan.

Kähkösen mukaan myös vartiointifirma Avarnin työntekijät käyttävät Roosa nauha -merkkiä. Avarnin työntekijät tekevät samaa työtä kuin Airpron henkilöstö.

Kähkönen kertoo, että Avarnin väki on airprolaisten ulosmarssin aikana paikannut tänään turvatarkastajavajetta.

Airpron työntekijöiden työsopimuksessa sopijaosapuolena on IAU. Avarnin väki noudattaa Palvelualojen ammattiliitto Pamin työsopimusta.

Kähkösen tiedossa ei ole, että mielenilmauksia olisi tulossa lisää. Hän kertoo, että Airpron irtisanoma työntekijä suunnittelee potkujensa riitauttamista. Työntekijä haluaa selvittää, oliko irtisanominen laillinen vai laiton.

– Työnantajan reagointi tuntuu vähintääkin kohtuuttomalta, vaikka heillä olisikin nimellinen oikeus kieltää Roosa nauha -merkin käyttö. Kysymys on vain kuukauden kampanjasta, jossa myös työnantaja itse on mukana, niin tämä kuulostaa vähintääkin erikoiselta, Kähkönen sanoo.

Työnantaja vetoaa yhteisiin pelisääntöihin

Airpron toimitusjohtajan Janne Hattulan mukaan nyt irtisanottu työntekijä oli tekemässä aloitetta, jonka seurauksena Airpro lähti yhtiönä tukemaan neljää hyväntekeväisyyskohdetta. Niistä yksi on Syöpäsäätiön Roosa nauha -kampanja.

Henkilökohtaisen tuen ilmaukset eivät ole Hattulan mukaan silti sallittuja osana työasua:

– Meillä on yli 1 500 työntekijää ja yhteiset pelisäännöt siitä, että ylimääräisiä merkkejä, pinssejä tai koruja ei meillä sallita osana työasuja. Linjattiin, ettei lähdetä yhteen kampanjaan tarjoamaan merkkejä, vaan osallistutaan lahjoituksella. Linjaus on tasapuolinen näitä hyväntekeväisyyskohteita ja henkilöstöä kohtaan, Hattula perustelee.

Hattulan mukaan Airprossa saatetaan arvioidaan uudestaan, mitkä yhtiön tavat hyväntekeväisyyden suhteen ovat, mutta "toistaiseksi tämän syksyn kampanjat viedään läpi alkuperäisen suunnitelman mukaan".

Uutista on päivitetty klo 15.02: Lisätty Airpron toimitusjohtajan kommentit.

Hae lisää