Etelä-Korean turmalautan kapteeni perustelee hidasta evakuointia sääoloilla

Uppoavan laivan pelastustöitä.

Aluksen kapteeni pidätettiin lauantaina. Häntä syytetään muun muassa viran laiminlyönnistä. Syyttäjän mukaan tutkinnassa selvitetään, olisiko alus pitänyt evakuoida ripeämmin.

Uppoavan laivan pelastustöitä.

Etelä-Korean lauttaturman kapteeni on perustellut evakuoimisen viivyttämistä sääolosuhteiden vuoksi ja siksi, että pelastusaluksia ei ollut. Hänen mukaansa merivirtaukset olivat kovia ja vesi kylmää.

Aluksen kapteeni pidätettiin lauantaina. Häntä syytetään muun muassa viran laiminlyönnistä. Syyttäjän mukaan tutkinnassa selvitetään, olisiko alus pitänyt evakuoida ripeämmin.

– Siinä vaiheessa pelastusalus ei ollut vielä tullut. Lähellä ei myöskään ollut kalastusveneitä, jotka olisivat voineet auttaa, hän sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Kapteenin mielestä matkustajat olisivat voineet mennä merivirran mukana tai olisivat muulla tavalla joutuneet vaikeuksiin, jos heidät olisi evakuoitu alukselta ilman pelastusliivejä.

Hän selvitti tapahtumia tiedotusvälineille lyhyesti oikeusistunnon jälkeen lauantaina.

Tunisian presidentti laski palkkaansa – bruttotulot lähes 14 000 euroa kuussa

Tunisian presidentin Mocef Marzoukin mukaan presidentin viran kustannuksiin on tulossa myös muita vähennyksiä. Maan talous on ollut heikossa kunnossa vuoden 2011 kansannousun jälkeen.

Tunisian presidentti Mocef Marzouki on päättänyt laskea palkkaansa kahdella kolmasosalla. Hän sanoi perjantaina tiedotteessa, että Tunisia kärsii taloudellisesta kriisistä ja siksi valtion on oltava mallina muille.

Presidentin kuukausittaiset bruttotulot ovat 30 000 Tunisian dinaaria eli noin 13 600 euroa. Nettotulot ovat kuukausittain noin 9100 euroa.

Marzouki ilmoitti myös määränneensä muita supistuksia presidentin viran kustannuksiin.

Tunisian talous on ollut heikossa kunnossa vuoden 2011 kansannousun jäljiltä.

Useita hakeutui sairaalaan häkämyrkytysoireiden vuoksi Oulussa

He olivat hakeutuneet hoitoon perjantaina illalla pidettyjen sisäkartingkisojen jälkeen.

Kymmenkunta ihmistä on hakeutunut sairaalahoitoon häkämyrkytysoireiden vuoksi Oulussa.

He olivat hakeutuneet hoitoon perjantaina illalla pidettyjen sisäkartingkisojen jälkeen.

Oulun pelastuslaitoksen mukaan häkämyrkytysoireiden syynä on todennäköisesti se, ettei kilpailutilaa ollut mahdollista tuulettaa pitkän kisan aikana. Asiasta annettiin varhain lauantaina vaaratiedote.

Vaaratiedote Ouluun

Oulu-Koillismaan pelastuslaitos tiedottaa 19.4. 2014.

Oulu, Oulun yliopistollinen sairaalan, Oulun seudun yhteispäivystyksen lääkäri tiedottaa seuraavaa: Oulussa ollut sisäkarting kilpailut (300 kierroksen kilpailu) 18.4.2014 kello 18 alkaen. Paikalla olleita kilpailijoita sekä katsojia pyydetään hakeutumaan tai ottamaan yhteyttä Oulun seudun yhteispäivystykseen tai Terveysneuvontaan puh. (08) 315 2655, mikäli oireena on päänsärkyä, väsymys, pahoinvointi, oksentelu tai tajunnantason laskua. Kyseessä on mahdollinen häkämyrkytys. Päivystävä lääkäri Matti Mosorin OSYP.

Uleåborg. Akutjouren på Uleåborgs universitets sjukhus informerar: det har varit en cartingtävling inomhus (där 300 varv har körts) 18.4.2014, med start kolckan 18. De som varit på plats beds ta sig till, eller ringa till akutmottagningen, alternativt ringa till Hälsorådgivningen på telefon nr (08) 315 2655, om symtom som huvudvärk, trötthett, illamående, kräkningar eller om nedsatthet av medvetandet sker. Det kan vara frågan om en eventuell koloxidförgiftning. Jourhavande läkare Matti Mosorin OSYP.

Lohikäärmeen lähtö Kansainväliselle avaruusasemalle onnistui

Kansainvälinen avaruusasema ISS.

NASA:n alihankkijan SpaceX-yrityksen lento on kuukauden myöhässä. Miehittämätön rahtialus Dragon tuo asemalle 2,5 tonnin painosta korjaustarvikkeita, avaruuspukujen osia ja ruokaa.

Kansainvälinen avaruusasema ISS.

SpaceX-yrityksen huoltolento Kansainväliselle avaruusasemalle lähti onnistuneesti matkaan perjantaina.

Laukaisuyritys oli jo toinen tällä viikolla. Maanantain laukaisu epäonnistui viallisen osan takia, joten se piti siirtää perjantaille. Huono sää uhkasi operaation onnistumista, mutta taivas Floridan Cape Canaveral –avarustukikohdan yllä selkeni juuri ajoissa laukaisua varten.

Laukaisua oli yritetty useita kertoja aiemminkin, mutta lisävarustelut ja laiteviat viivyttivät sitä. Kaiken kaikkiaan kuljetus on viisi viikkoa myöhässä.

Dragon-niminen rahtialus pääsee perille sunnuntaiaamuna, ja se tuo mukanaan tarpeita, joilla korvataan oikutteleva tietokone. NASA on myöntänyt erikoisluvan avaruuskävelyyn, jotta tietokone saadaan kuntoon. Viime vuonna italialaisastronautti oli vaarassa hukkua, kun hänen avaruuspukunsa sisälle pääsi vuotamaan vettä. Vaaratilanteen jälkeen astronautit määrättiin avaruuskävelykieltoon siihen asti, kunnes vuodon syy on saatu selvitettyä.

Turmalautan kapteeni pidätettiin Etelä-Koreassa

Uppoavan laivan pelastustöitä.

Vahvistamattomien tietojen mukaan kapteeni olisi lähtenyt uppoavasta aluksesta ensimmäisessä pelastusveneessä.

Uppoavan laivan pelastustöitä.

Eteläkorealaisen turmalautan kapteeni on pidätetty, kertoo uutistoimisto Yonhap. Uutistoimiston mukaan kapteenia syytetään muun muassa viran laiminlyönnistä.

Pidätys tapahtui varhain lauantaiaamuna paikallista aikaa. Keskiviikkona Etelä-Koreassa uponneen lautan kapteenia esitettiin pidätettäväksi aiemmin perjantaina. Syyttäjän mukaan myös kaksi muuta miehistön jäsentä on pidätetty.

Vahvistamattomien tietojen mukaan kapteeni olisi lähtenyt uppoavasta aluksesta ensimmäisessä pelastusveneessä. Turman tutkinnassa on keskitytty lautan tekemään käännökseen ennen sen kallistumista. Tutkimuksissa selvitetään myös olisiko kapteenin pitänyt antaa nopeammin evakuoimismääräys, kertoo syyttäjä.

Laivaturman jäljiltä on kateissa lähes 270 ihmistä.

Pääsiäisen kärsimysnäytelmää kerrattu Jerusalemissa, Vatikaanissa ja muualla maailmassa – videokooste

Paavi Franciscus polvistuu pitkäperjantain messussa Vatikaanissa.

Jerusalemissa Israelissa tuhannet uskovaiset kokoontuivat muistelemaan Jeesuksen Via Dolorosaa ja ristinkuolemaa, Vatikaanissa paavi piti messua.

Paavi Franciscus polvistuu pitkäperjantain messussa Vatikaanissa.

Pääsiäisen kärsimysnäytelmää on muisteltu kaikkialla kristikunnassa tänään pitkänäperjantaina. Jerusalemissa Israelissa tuhannet uskovaiset kokoontuivat muistelemaan Jeesuksen Via Dolorosaa ja ristinkuolemaa.

Vatikaanissa puolestaan paavi Franciscus piti perinteisen pitkänperjantain jumalanpalveluksen Pietarinkirkossa. Bulgariassa Sofiassa ortodoksit puolestaan kokoontuivat omaan jumalanpalvelukseensa. Pitkääperjantaita vietettiin myös eri puolilla Intiaa kristillisissä kirkoissa.

Puolassa Kalwariassa tuhannet ihmiset kerääntyivät ristintien kulkueeseen, mutta Opolen kylässä kyläläiset kokoontuivat maalaamaan kananmunia. Italiassa Torinossa taas ihasteltiin koristeellisia suklaamunia.

KORJAUS 18.4. KLO 21.15: Pitkänperjantain messu -> pitkänperjantain jumalanpalvelus

Kiinan maaperästä lähes viidennes saastunut

Viereisen kemiantehtaan päästöistä kärsineitä vihanneksia kasvimaalla.

Matalousmaan laatu heikkenee saasteiden takia. Kiinan asukkaat ovat yhä huolestuneempia ympäristön tilasta.

Viereisen kemiantehtaan päästöistä kärsineitä vihanneksia kasvimaalla.

Kiinan maaperästä 16,1 prosenttia on saastunut, kertoo maan ympäristönsuojeluministeriö, joka on tehnyt asiasta laajan tutkimuksen vuosina 2005 - 2013. Kiinan viljelymaasta saastunutta on peräti 19,4 prosenttia.

Ympäristönsuojeluministeriön raportista kertoo uutistoimisto Xinhua.

Ministeriö on ottanut maanäytteitä 6,3 miljoonan neliökilometrin alueelta, mikä vastaa kahta kolmasosaa maan pinta-alasta.

Saastumisen syy on maan nopea teollistuminen, joka on johtanut valtaviin päästöihin. Yleisimmät saasteet ovat kadmium, nikkeli ja arseeni.

Saastepitoisuudet ovat nousseet verrattuna edelliseen tutkimukseen, joka tehtiin vuosina 1986 - 1990.

Pahimmin saastuneet alueet ovat Jangtzejoen suisto Kiinan itäosassa, Helmijoen suisto Etelä-Kiinassa sekä maan koillisosa, jonne on keskittynyt paljon raskasta teollisuutta.

- Tutkimus osoittaa, ettei maaperän laadun suhteen ole syytä optimismiin missään osassa maata, rapotissa todetaan.

Saastuminen kasvattaa pelkoa, että maan ympäristö on pilaantunut peruuttamattomasti. Kansalaiset järjestävät yhä useammin mielenosoituksia erityisesti ilmansaasteita ja kemiantehtaita vastaan.

Pääsiäisen sää jatkuu aurinkoisena – Pohjanmaalla kokkojen poltossa syytä olla varovainen

Sääkartta.

Korkeapaine vahvistuu ja sateet väistyvät aivan pohjoisinta Lappia lukuunottamatta. Lauantainen pääsiäiskokkojen poltto Pohjanmaalla onnistuu näillä näkymin, tuulen vuoksi kannattaa olla tarkkana.

Sääkartta.

Yön aikana maan keski- ja pohjoisosan yli liikkuvat sateet väistyvät itään. Lauantai on suuressa osassa maata poutainen ja monin paikoin aurinkoinen. Pohjois-Lapissa voi Ylen meteorologin Matti Huutosen mukaan tulla vielä vettä tai räntää.

Pääsiäispyhät jatkuvat lämpiminä.

- Lämpötila nousee viidentoista asteen tietämille suuressa osassa maata, ehkä jopa sen paremmalle puolelle, Huutonen sanoo.

Pääsiäiskokkoja poltettaessa oltava tarkkana tuulen vuoksi

Pohjanmaalla on useimmiten pääsiäisenä vielä lunta maassa tai maa on ainakin märkää, tänä vuonna on toisin. 

- Vaikka ruohikkopalovaroitus ei olekaan enää voimassa, kannattaa pääsiäiskokkojen poltossa Pohjanmaalla olla tarkkana, koska tuuli on kovaa, Huutonen sanoo.

Pohjanmaalla kokkoja poltetaan samana päivänä kun trullit eli pikkunoidat kiertelevät talosta toiseen.

- Näillä näkymin perinteitä päästään sään puolesta kunnioittamaan ja kokkoja voi polttaa, mutta kannattaa tarkistaa vielä lauantaina ruohikkopalovaroitukset, sanoo Keski-Pohjanmaan pelastuslaitoksen palopäällikkö Noora Viinamäki Kokkolasta.

Viinamäki korostaa, että kokkoja poltettaessa alkusammutusvälineet, kuten käsisammutin, vesiletku tai ämpäreitä on syytä pitää lähistöllä.

-  Kokkopaikalle pitää jäädä siihen asti, kunnes hiillos on kokonaan sammunut eikä kokkoa pidä lähteä koskaan sytyttämään yksinään ilman kaveria. Kokossa on voi polttaa risuja ja muuta puuta, roskia sinne ei saisi laittaa, Viinamäki muistuttaa.

Meksikossa vaarallinen maanjäristys

Helsingin yliopiston seismologian yksikkö arvioi, että järistyksen tuhot voivat olla mittavat. Toistaiseksi henkilövahinkoja ei ole tullut tietoon.

Meksikon lounaisosaa on ravistellut voimakas maanjäristys. Arviot sen voimakkuudesta vaihtelevat 7,0 ja 7,5 välillä.

Helsingin yliopiston seismologian instituutti ilmoittaa, että järistys on voinut aiheuttaa erittäin suuret vahingot.

Toistaiseksi ei ole tullut tietoja mainittavista tuhoista. Kaupungeilla partioivat pelastusviranomaiset ovat löytäneet rikkoutuneita ikkunoita, mutta eivät loukkaantuneita tai kuolleita.

Järistys sattui Guerreron osavaltiossa Tyynen valtameren rannalla. Se tuntui voimakkaasti aina pääkaupungissa Mexicossa saakka ja ihmiset kaupungin kaduilla hakeutuivat turvaan.

Ukrainan Venäjä-mieliset ottivat haltuunsa kaupungin – Kiovan vastaiskulle pääsiäisrauha

Nainen ja lapsi venäläismielisten aktivistien valtaaman turvallisuuspalvelun rakennuksen edustalla Luganskissa Itä-Ukrainassa.

Severskin pikkukaupungin poliisi ilmoittaa "Donetskin kansantasavallan" hallitsevan kaupunkia. Itäisessä Ukrainassa on ollut pitkänäperjantaina hyvin rauhallista, vaikka separatistit pitävät yhä hallussaan useiden kaupunkien hallintorakennuksia.

Nainen ja lapsi venäläismielisten aktivistien valtaaman turvallisuuspalvelun rakennuksen edustalla Luganskissa Itä-Ukrainassa.

Venäjä-mieliset aktivistit ovat ottaneet haltuunsa Severskin pikkukaupungin Itä-Ukrainassa, kertoo venäläinen uutistoimisto Itar-Tass.

Uutistoimiston mukaan parisenkymmentä Venäjä-mielisten perustaman "Donetskin kansantasavallan" kannattajaa saapui kaupunkiin kuorma-autolla innostuneen väkijoukon saattelemana. Lyhyen neuvottelun jälkeen kaupungin poliisi ilmoitti Severskin olevan kansantasavallan hallussa.

Ukrainan lippu poistettiin hallintorakennusten ja poliisin päämajan katolta.

Minkäänlaista yhteenottoa ei ollut. Poliisi ilmoitti jatkavansa työtään normaalisti ja yhteistyössä Venäjä-mielisen miliisin kanssa.

Severskissä on noin 12 000 asukasta. Kaupunki sijaitsee Luhanskin alueella Ukrainan itäisimmässä kolkassa.

Kiovan operaatio keskeytyksissä

Venäjän-mielisten talonvaltaukset jatkuvat edelleen useissa Itä-Ukrainan kaupungeissa. Esimerkiksi Donetskissa tilanne on uutistoimisto RIA-Novostin mukaan täysin rauhallinen.

Venäjä-mieliset separatistit ottivat Donetskin kaupungintalon haltuunsa keskiviikkona. Rakennuksen edessä on mielenosoittajien leiri, jossa uutistoimiston mukaan ihmiset söivät eväitä ja lauloivat venäläisiä isänmaallisia lauluja. Kaupungintalon virkamiehet menivät normaalisti töihin.

Samoin Slovjanskissa mielenosoittajat pysyttelivät valtaamallaan poliisiasemalla. Talon edessä oli pysäköitynä kuusi Ukrainan armeijan panssariavjoneuvoa, jotka Venäjä-mieliset saivat keskiviikkona haltuunsa.

Terrorismin-vastainen operaatio jatkuu ehkä ensi viikolla

Ukrainan hallituksen aloittama terrorismin-vastainen operaatio on käynnissä, mutta toistaiseksi se on "epäaktiivisessa vaiheessa", sanoo Ukrainan ulkoministeri Andri Deštšitsa.

Hänen mukaansa separatisteille annetaan muutama päivä aikaa poistua valtaamistaan rakennuksista. Toiminta alkaa taas ehkä ensi viikolla, jos separatistit eivät tottele, Deštšitsa uhkasi.

Tiedotustilaisuudessa Deštšitsa sanoi toivovansa, että pääsiäispyhien aikana jännitys rauhoittuisi. ETY-järjestön tarkkailijoiden tulisi pääsiäisen aikana päästä paikan päälle.

Kuolemaan johtaneen Kauhavan yliajon epäilty kiinni

Epäilty 22-vuotias lapualaismies. Hänet otettiin kiinni torstaina.

Poliisi on ottanut kiinni kuolemaan johtaneesta yliajosta epäillyn miehen.

Onnettomuus sattui Kauhavalla sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Paikallinen mies oli ollut liikkeellä polkupyörällä ja todennäköisesti takaa tullut auto oli osunut häneen. Törmäys on poliisin mukaan ollut voimakas, koska miehellä päässään ollut pyöräilykypärä oli haljennut.

Autoilija oli poistunut paikalta auttamatta miestä. Ohikulkijat löysivät uhrin myöhemmin ja hänet toimitettiin sairaalaan, missä hän kuitenkin menehtyi vammoihinsa.

Epäilty 22-vuotias lapualaismies. Hänet otettiin kiinni torstaina.

Häntä epäillään törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Poliisi on jatkanut tapauksen selvittämistä ja kuulusteluja perjantain aikana.

Sulaan ajon seurauksena Kemijärvellä yksi todennäköisesti hukkunut, kaksi pelastettu

Iltapäivällä tapahtuneessa turmassa Kemijärven Antinsaaren lähellä heikkoihin jäihin vajosi mönkijä ja kelkka. Paikalla oli kaksi pelastushelikopteria sekä useita pelastuslaitoksen yksiköitä.

Lapissa Kemijärvellä iltapäivällä hieman ennen klo 17 sattuneessa turmassa on todennäköisesti menehtynyt yksi jäihin vajonnut ihminen.

Kaksi muuta turmassa ollutta on saatu pelastettua, toinen heistä pelastautui itse, kerrotaan Kemijärven pelastuslaitokselta.

Turma, jossa oli mukana yksi mönkijä ja yksi moottorikelkka tapahtui Kemijärvessä Antinsaaren eteläpuolella. Päivystävän palomestarin mukaan jäät ovat erittäin heikkoja ja ajoneuvot ajoivat kahteen eri sulaan.

Tilanteen selvittely jatkuu poliisijohtoisena ja sulkeltajat ovat tulossa paikalle etsimään jäihin vajonnutta.

Paikalla olivat pelastushelikopteri Aslak, pelastushelikopteri Finhems 51 sekä useita muita pelastuslaitoksen yksiköitä. Pelastuslaitos sai ilmoituksen tapahtuneesta kl 16.47.

PÄIVITYS 18.4. klo 18.50: Juttua päivitetty ja siihen lisätty tietoja mm. ajoneuvoista, sijainnista sekä olosuhteista, virheellinen tieto, että hukkunut olisi jo löydetty on poistettu.

Suomentaja: García Márquez löydetään vuosisatojenkin päästä

Gabriel García Márquez 87. syntymäpäivänään Méxicossa.

Gabriel García Márquezin teosten kääntämisestä suomen kielelle ovat vastanneet lähinnä kääntäjä, runoilija Pentti Saaritsa ja suomentaja Matti Brotherus. Toimittajana ja Fidel Castron ystävänäkin tunnetun García Márquezin tekstit ovat tuottaneet kääntäjilleen tuskaa.

Gabriel García Márquez 87. syntymäpäivänään Méxicossa.

Tieto kolumbialaisen, Meksikossa asuneen Gabriel García Márquezin kuolemasta tuli julkisuuteen myöhään kiirastorstaina. Suomentaja Matti Brotherus muistelee Nobel-palkittua kirjailijaa haikeana.

– Hän varmasti on yksi vuosisadan suurimpia kirjailijoita ja rakastettu kirjailija ennen kaikkea. Uskon, että lukevat ihmiset löytävät hänet vielä vuosisatojenkin päästä, Brotherus tiivistää.

Suomen kielelle Márquezin teoksista tunnetuimman, Sadan vuoden yksinäisyys, on kääntänyt Matti Rossi. Suomeksi kuvitteellisen Macondon kylän ihmisistä kertova kirja julkaistiin vuosikymmen aikaisemmin, 1971.

– Muistan silloin, että porukoissa laadittiin sukukarttoja. Niitä vertailtiin loputtomissa illanistujaisissa. Kyllä se (kirja) oli Suomessakin todella sensaatio, Brotherus sanoo.

Suomentaja Matti Brotherus on kääntänyt useita Márquezin teoksia, esimerkiksi Rakkautta koleran aikaan ja viimeiseksi jääneen Muistojeni ilottomat huorat. Kieli on erittäin täsmällistä ja tarkkaa, ja tyylilajeja on kaksi: minimalistinen ja vähän rönsyilevämpi, Brotherus kertoo.

– Kääntäminen on joka kerta aivan hirveä haaste ja hikipisaroita on kyllä valunut runsaasti, sen voin kertoa. Kerran lensi käsikirjoituspinkka muistaakseni takkaan. Vaikeata on, mutta hyvin palkitsevaa, sitten kun pääsee sisään ja saa rytmin.

Muistojeni ilottomat huorat julkaistiin suomen kielellä 2006. 2008 Márquez ilmoitti lopettaneensa kirjoittamisen muistihäiriöiden takia.

Voiko kirjasta aavistaa, että se tulee jäämään kirjailijan viimeiseksi?

– Se on kaunis pienoisromaani, joka aika paljon kertoo yksinäisyydestä. Kyllä se voisi käydä testamentista tavallaan, mutta kuulemma hänellä oli rakkausromaani kehitteillä. Ja muistelmien toinen osa kuului myös suunnitelmiin, mutta ilmeisesti kunto ei riittänyt, suomentaja Matti Brotherus miettii.

Miinoja raivaavat jättiläisrotat pelastavat henkiä Mosambikissa – video

Miinoja etsivä rotta.

Miinanraivaukseen on saatu karvaista apua: erikoiskoulutetut savannihamstraajarotat kykenevät haistamaan miinojen räjähteet maaperästä. Herkkänenäiset rotat ovat metallinpaljastimen kanssa kulkevaa ihmistä paljon nopeampia ja kevyinä otuksina ne eivät myöskään räjäytä miinoja vahingossa.

Miinoja etsivä rotta.

Mosambikin sisällissota päättyi jo yli 20 vuotta sitten, mutta maastoon jääneet miinat uhkaavat yhä ihmishenkiä. Miinanraivaukseen on kuitenkin saatu karvaista apua: erikoiskoulutetut savannihamstraajarotat kykenevät haistamaan miinojen räjähteet maaperästä.

Suurikokoisen Nidimara-rottanaaraan päivä alkaa aamukuudelta. Nidimaran kouluttaja Afredo Adamo selittää, että rotat ovat luontaisesti yöeläimiä, joten ne eivät pifä auringonvalosta. Siksi niitä altistetaan valolle mahdollisimman vähän.

Rotat ovat täydellisiä miinanraivaajia, sillä niillä on poikkeuksellisen herkkä hajuaisti. Ne ovat myös esimerkiksi koiria kevyempiä, joten ne eivät räjäytä miinaa sen päälle astuessaan. Herkkänenäiset rotat ovat myös metallinpaljastimen kanssa kulkevia ihmisiä paljon nopeampia miinojen etsijöitä. Metallinpaljastimet lisäksi reagoivat kaikkeen metalliin, joten rotat ovat myös tarkempia.

Rottiin on kiinnitetty valjaat, joiden avulla niitä talutetaan järjestelmällisesti miinakentällä sentti sentiltä. Kun rotta havaitsee miinan, se alkaa rapsuttaa maata tassuillaan. Tämän jälkeen asiantuntijat poistavat miinan ja räjäyttävät sen hallitusti kauempana.

Nidimara puolestaan saa herkkuja päivänsä palkaksi.

Nasan luotain tömähti Kuun pimeälle puolelle

Taiteilijan näkemys LADEE-luotaimesta.

Lähipäivinä selviää, mihin kohtaan Kuuta syntyi uusi pieni kraatteri. Itse luotaimesta ei Nasan mukaan jäänyt törmäyksessä jäljelle mitään.

Taiteilijan näkemys LADEE-luotaimesta.

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan pieni luotain on päättänyt viime syksynä alkaneen matkansa putoamalla Kuun pinnalle.

LADEE-luotaimen työ tuli tehdyksi viime kuussa, ja kiertorataa alettiin alentaa, jotta matka päättyisi viimeistään maanantaina. Perjantaina luotain luiskahti alas Kuun pimeälle puolelle.

Tutkijat arvelevat, että LADEE haihtui jäljettömiin iskeytyessään Kuun pintaan 5 800 kilometrin tuntivauhtia. Pienen kraatterin LADEE kuitenkin todennäköisesti jätti, Nasassa arvellaan.

Vie joitakin päiviä, ennen kuin selviää, minne kuoppa tarkalleen syntyi. Se lienee Maasta katsottuna juuri ja juuri takapuolella.

Maan kiertolaisen erityislaatuista kaasukehää ja pölyvaippaa kartoittanut 400-kiloinen luotain ammuttiin Kuun kiertoradalle syyskuussa. Laitteet havaitsivat kehässä muun muassa neonia, magnesiumia ja titaania.

Tutkija Rick Elphicin mukaan LADEE-projekti oli suurmenestys. Tieto, jota luotain lähetti Kuusta, päästi astronomit silmäilemään samalla myös muita vastaavanlaisia taivaankappaleita, Elphic sanoi.

Elisabeth Rehn: Kauhea mielikuva ja kylmät väreet Putinin puheesta

Elisabeth Rehn.

Elisabeth Rehnin mielestä Venäjän toimet Ukrainassa olisi voinut ennustaa jo vuosia sitten. Rehn kuulee Putinin puheissa kaikuja Serbian presidentti Miloševićin puheista. Nato-myönteinen Rehn kannattaa edelleen Suomen Nato-jäsenyyttä.

Elisabeth Rehn.

Entinen puolustusministeri ja muun muassa YK:n erityislähettiläänä Bosnia-Hertsegovinassa toiminut Elisabeth Rehn on seurannut Ukrainan tilannetta huolestuneena. Rehnin mielestä Venäjän presidentin Vladimir Putinin puheista olisi pitänyt lukea merkit Venäjän aikeista Ukrainan suhteen jo aiemmin, koska jo astuessaan valtaan Putin lupasi suojella venäläisiä missä tahansa he asuvat.

– Tuli kauhea mielikuva siitä, kun [Serbian] presidentti [Slobodan] Milošević piti puheensa Kosovo-Poljessa, hän sanoi, että teitä serbejä ei koskaan enää loukata ja potkita. Tässä oli ihan samanlainen tunne. Mulla tuli kylmät väreet, kun kuuntelin tätä.

– Ja mehän tiedämme mitä tapahtui Balkanilla tämän puheen jälkeen: sisällissota, joka repi pahasti entistä Jugoslaviaa, Rehn sanoo.

Rehnin mielestä maailmanpolitiikka näyttää kiristyvän.

– Kyllähän tässä on sellaista kylmän sodan pientä sivumakua, Rehn sanoo.

Nato ei ota avosylin vastaan

Nato on lisännyt Ukrainan tilanteen takia läsnäoloaan muun muassa Baltian maissa. Rehn kannattaa myös Suomen Nato-jäsenyyttä.

– Kyllä minä sen teen, ilman mutta. Ja toivoisin, että tässä nyt oikein mietittäisiin. Mutta kun on tällainen tilanne, on lapsellista uskoa, että meidät syli avoinna vedetään mukaan. Me olemme vähän hankala tapaus nyt, Rehn selittää Nato-jäsenyyden vaikeutta Suomelle.

Rehn ei kuitenkaan usko sodan uhkan laajentumista Ukrainasta muualle Eurooppaan, mutta ymmärtää niitä, joita sodan uhka pelottaa.

– Kyllä tämä on asia, joka voi pelästyttää, antaa epävarmuutta. Meillä on ollut tällainen, että olemme tunteneet itsemme suojatuksi ja asiat menevät mukavasti. Nyt tulee tällainen uusi nimittäjä, jota emme pysty hallitsemaan.

Suomen sisältä päin syntyvää uhkaa Rehn pitää silti paljon todellisempana.

– Pelkään sitä, että tulee jonkinmoista vastakkainasettelua Suomen kansalaisten ja täällä asuvien venäläisten välillä. Hyvässä yhteistyössä olemme olleet ja ilman minkäänlaista kränää. Jos tässä jollakin lailla vaikeutuu suhteet, niin se on täällä sisältä päin sen kaltainen uhka, jota en todellakaan halua nähdä.

Tuhkarokko tappaa Vietnamissa

Laajat rokotukset ovat vähentäneet tuhkarokkoa, joka vielä 2000-luvun alussa tappoi yli puoli miljoonaa ihmistä vuodessa. Vietnamissakin lapset rokotetaan, mutta suojaan jääneet aukot ovat päästäneet viruksen leviämään poikkeuksellisen rajusti.

Vietnamissa on ainakin 112 ihmistä kuollut ja tuhannet muutkin sairastuneet tuhkarokkoon tänä vuonna. Suurin osa kuolonuhreista on alle kymmenvuotiaita.

Vietnamin terveysministeriön varoittaa, että kuolleiden määrä saattaa nousta, ellei tartuntojen leviämistä saada pysähtymään. Myös Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan tilanne on hyvin huolestuttava. Monet lääkärit ovet kehottaneet Vietnamia julistamaan tartunnat virallisesti epidemiaksi kansalaisten huomion herättämiseksi.

Ongelmaa pahentaa muun muassa se, että hätääntyneet vanhemmat tuovat lapsiaan kaupunkien lastensairaaloihin, joissa muiden sairauksien heikentämät potilaat ovat alttiita tuhkarokkotartunnalle.

Viranomaiset ovat lisänneet lasten rokottamista ja kehottaneet sairastuneiden vanhempia hankkimaan hoitoa paikallisista sairaaloista.

Ennen laajoja rokotuksia miljoonia kuolonuhreja

Vietnamissa rokotetaan laajalti monia lapsuusiän sairauksia vastaan. Myös tuhkarokko on mukana rokotusohjelmassa. Maassa on kuitenkin myös vanhempia, jotka jättävät lapsensa rokottamatta sivuvaikutusten pelossa.

Virus on erityisen vaarallinen alle viisivuotiailla ja varsinkin vauvoille, joita ei ole vielä voitu rokottaa. Siksi WHO kehottaa rokottamaan isommat lapset, ettei tauti pääse etenemään heistä vauvoihin. Yhdeksän kymmenestä rokottamattomasta lapsesta saa tartunnan, jos on tekemisissä sairastuneen kanssa. 

Tuhkarokko on edelleen yleinen monissa kehitysmaissa, etenkin osissa Afrikkaa ja Aasiaa. Tartunnan saa yli 20 miljoonaa ihmistä vuodessa. Pahiten kärsivät aliravitut lapset: heistä kymmenesosa kuolee. 

Maailmanlaajuiset rokotukset ovat pudottaneet kuolleiden määrää 2000-luvulla 78 prosenttia. Toissa vuonna tuhkarokkoon kuoli 122 000 ihmistä. Vuoden 2000 luku oli 562 000, ja ennen kuin laajat rokotukset alkoivat 1980-luvulla, kuolleita oli vuosittain 2,6 miljoonaa.

Suomessa tuhkarokko kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan. Tautia ei esiintynyt Suomessa kotoperäisenä pitkään aikaan, mutta tällä vuosikymmenellä sitä on jälleen todettu.

Totti Karpela taltutti suomalaisen Toblerone-kaapparin

Kuvakaappaus South China Morning Post -lehden nettisivusta.

Lentoyhtiöiden turvakouluttajana toiminut Karpela matkusti sattumalta samalla Cathay Pacific -lentoyhtiön koneella 14. helmikuuta kuin konekaappauksen yrityksestä epäilty 23-vuotias suomalaismies.

Kuvakaappaus South China Morning Post -lehden nettisivusta.

Turva-alan asiantuntija Totti Karpela oli mukana taltuttamassa suomalaismiestä, jonka epäillään yrittäneen kaapata Amsterdamista Kiinan Hongkongiin matkalla olleen lentokoneen Toblerone-suklaapatukalla uhkaillen.

Lentoyhtiöiden turvakouluttajana toiminut Karpela matkusti sattumalta samalla Cathay Pacific -lentoyhtiön koneella 14. helmikuuta kuin konekaappauksen yrityksestä epäilty 23-vuotias suomalaismies. He olivat olleet myös samalla edeltävällä lennolla Helsingistä Amsterdamiin.

Karpela kertoo, että koneen tuttu purseri herätti hänet kesken yölennon, kun kapteeni oli ohjeistanut laittamaan sekavasti käyttäytyneen suomalaismiehen käsirautoihin.

Lentohenkilökunnan mukaan mies oli hieman aiemmin heilutellut kädessään suurta Toblerone-patukkaa kuin miekkaa ja vaatinut pääsyä koneen ohjaamoon sekä ilmoittanut lentohenkilökunnalle, että hän kaappaa koneen. Mies oli kertonut haluavansa koneen lentävän Venäjän Sotšiin, jotta hän pääsisi seuraamaan talviolympialaisia. Päähänsä mies oli kietonut kaksi turistiluokan peittoa ja yhden peiton hän oli pukenut selkäänsä viitaksi. Mies oli myös puhunut pommista. Tapauksesta kertoi perjantaina hongkongilainen South China Morning Post.

Suomalaismies oli istumassa koneen takarivissä, kun Karpela saapui paikalle ja laittoi miehen käsirautoihin. Karpela kertoo, että mies ei tehnyt vastarintaa eikä käyttäytynyt aggressiivisesti.

Koska Karpela kuuli, että mies puhuu suomea, hän jäi loppulennon ajaksi rauhoittelemaan miestä. Karpelan mukaan mies käyttäytyi sekavasti.

– Hän puhui räjähteistä, joista matkustajien pitäisi olla huolissaan ja terroristeista. Keskustelunaiheet vaihtelivat a:sta ö:hön. Välillä oli ihan selkeitä keskustelun hetkiä ja välillä oli kovin sekavaa, Karpela kertoo.

Tapauksen oikeuskäsittely jatkuu Hongkongissa ensi viikon keskiviikkona. Karpela on menossa oikeuteen välikohtauksen todistajaksi.

Karpela on toiminut useiden lentoyhtiöiden, myös Cathay Pacificin turvakouluttajana. Hän kertoo joutuneensa viimeisen kymmenen vuoden aikana yhdeksän kertaa tilanteeseen, jossa matkustaja on lennon aikana käyttäytynyt aggressiivisesti.

Etelä-Korean turmalautan kapteenia esitetään pidätettäväksi

Kapteenin kerrotaan lähteneen lautalta ensimmäisten joukossa. Viimeisenä toivona alukseen pumpataan hengitysilmaa, vaikka toiveet henkiinjääneiden löytymisestä ovatkin olemattomat.

Etelä-Koreassa keskiviikkona uponneen matkustajalautan kapteenia on esitetty pidätettäväksi. Poliisi ja syyttäjä ovat pyytäneet yhdessä oikeudelta pidätysmääräystä kapteenista ja kahdesta muuta miehistön jäsenestä. Perusteita ei täsmennetty.

Vahvistamattomien tietojen mukaan kapteeni lähti uppoavasta aluksesta ensimmäisessä pelastusveneessä. Hän oli myös poissa ohjaamosta, kun lautta alkoi kallistua. Ruorissa oli onnettomuushetkellä 26-vuotias kolmas perämies, jolla ei ollut paljon työkokemusta.

Turman syyn tutkimukset ovat kohdistuneet käännökseen, jonka lautta teki reittinsä mukaisesti, mutta joka saattoi olla liian jyrkkä. Lisäksi tutkitaan, viivytettiinkö matkustajien evakuointia liian pitkään.

Sukeltajat pääsivät perjantaina aluksen lastikannelle, mutta matkustajakansille he eivät ole edelleenkään päässeet useista yrityksistä huolimatta. Alukseen on pumpattu ilmaa sen äärimmäisen heikon toivon varalta, että joku vielä olisi aluksessa elossa.

Sukeltajien mukaan vesi on niin mutaista, että eteneminen lautalla on mahdollista vain käsin koskettelemalla. Myös merivirrat ja rankkasade aiheuttavat pelastustöille suuria vaikeuksia. Suurimman osan kateissa olevista 268 ihmisestä uskotaan olevan sisällä aluksessa.

Hae lisää

Tervetuloa Ylen mobiiliuutisiin!

Kokeilemme palvelun avulla millainen käyttöliittymä sopisi parhaiten uutisten, urheilun ja sään seuraamiseen mobiilikäytössä.

Otamme mielellämme vastaan palautettasi siitä, mikä palvelussa toimii jo hyvin ja mitä mielestäsi voisi vielä kehittää.

Liitä mukaan päätelaitteesi malli ja sähköpostiosoitteesi, jos tarvitset apua ongelmatilanteessa.

Lähetä palautetta:

Lähetä