Microsoftilta odotettua heikompi tulos – Nokian puhelimet tappiollisia

Microsoftin liike Budapestissa Unkarissa.

Yhtiön liikevoitto putosi vuoden toisella neljänneksellä 4,6 miljardiin dollariin. Nokialta ostettu puhelinliiketoiminta tuotti lähes 700 miljoonan dollarin tappiot.

Microsoftin liike Budapestissa Unkarissa.

Yhdysvaltalainen ohjelmistojätti Microsoft on julkaissut huhti–kesäkuun osavuosikatsauksensa. Yhtiön liikevoitto oli odotettua heikompi 4,6 miljardia dollaria eli noin 3,4 miljardia euroa.

Nokian puhelinliiketoiminta aiheutti 692 miljoonan dollarin eli noin 514 miljoonan euron tappiot sen jälkeen, kun se siirtyi Microsoftin omistukseen 25. huhtikuuta. Puhelinliiketoiminnan liikevaihto oli tuona aikana 1,99 miljardia dollaria.

Microsoftin koko liikevaihto huhti–kesäkuussa oli 23,4 miljardia dollaria.

Tätä edeltävällä neljänneksellä Microsoft teki voittoa 5,7 miljardia dollaria eli noin 4,1 miljardia euroa.

Hollantilaistutkijat: Ukrainan koneturman uhreja ilmeisesti luovutettu luvattua vähemmän

Harkovaan tiistaina matkanneessa junassa on hollantilaistutkijoiden tietojen mukaan 200 ihmisen jäännökset, kun kapinalliset olivat luvanneet luovuttaa 282 ihmisen ruumiit.

Hollantilaisten asiantuntijoiden mukaan Itä-Ukrainan kapinalliset ovat luovuttaneet heille vähemmän malesialaiskoneen uhreja kuin olivat luvanneet, uutistoimisto AFP kertoo.

Kapinallisten hallitsemalta alueelta lähteneessä junassa on heidän laskujensa mukaan vain 200 ihmisen jäännökset, kun kapinalliset sanoivat maanantaina luovuttaneensa 282 uhrin ruumiit.

Hollantilaisryhmää johtava Jan Tuinder sanoo Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan, että he ovat saaneet tiedon luotettavalta lähteeltä, joka oli paikalla, kun ruumiita vietiin junaan. Tuinderin mukaan määrä voi kuitenkin nousta, kun kuolinsyyntutkijaryhmät käyvät läpi junan kylmävaunut.

Tuinder sanoo, että heidän täytyy mennä takaisin turmapaikalle uutta etsintää varten.

- Emme lähde ennen kuin kaikki jäännökset on viety maasta, hän sanoo BBC:n mukaan.

Kaikkiaan turmassa kuoli 298 ihmistä, joista 193 hollantilaisia.

Koneen putoamispaikalla tiistaina käynyt Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tutkijaryhmä, että paikalla on edelleen ruumiinosia eivätkä he havainneet paikalla toimintaa niiden keräämiseksi.

Etyjin edustaja Michael Bociurkiw kertoi myös, että he havaitsivat turmakoneen osia siirretyn. Myös matkatavaroita oli viety.

Länsijohtajat ovat valittaneet siitä, että kapinalliset ovat peukaloineet tärkeitä todisteita. Bociurkiwin mukaan ei ole kuitenkaan syytä tehdä hätäisiä johtopäätöksiä. Muutokset voivat hänen mukaansa liittyä myös pyrkimyksiin uhrien löytämiseksi.

Etyjin tutkijat kävivät turmapaikalla tiistaina viidettä kertaa. Mukana oli ensi kertaa malesialaisryhmä, Malaysian Airlinesin edustaja sekä kaksi malesialaista siviili-ilmailun asiantuntijaa.

Saksa, Ranska ja Italia huolissaan antisemitismistä Gaza-mielenosoituksissa

Maiden ulkoministerit korostavat, ettei juutalaisvastaisuudella ole sijaa heidän yhteiskunnissaan.

Saksan, Ranskan ja Italian ulkoministerit ovat yhteisessä lausunnossaan tuominneet antisemitismin ja rasismin mielenosoituksissa, joissa on vastustettu Israelin hyökkäystä Gazaan.

– Antisemitistisella kiihotuksella ja vihamielisyydellä juutalaisia kohtaan, hyökkäyksillä juutalaisia ja synagogia vastaan ei ole paikkaa yhteiskunnissamme, Frank-Walter Steinmeier, Laurent Fabius ja Federica Mogherini korostavat.

Ministerit vakuuttivat tekevänsä kaikkensa, jotta kaikki heidän maidensa kansalaiset voivat jatkossakin elää rauhassa ja turvallisesti ilman juutalaisvastaista vihamielisyyttä.

Ranskalaiset tiedotusvälineet julkaisivat sunnuntaina kuvia pariisilaisen kosher-ruokakaupan poltetusta julkisivusta sekä palestiinalaisia tukevien mielenosoittajien ja mellakkapoliisin välisistä kahakoista kahden synagogan edustalla.

Berliinissä Saksassa poliisi kertoi pidättäneensä maanantaina 13 mielenosoittajaa, kun mielenosoittajajoukko oli kivittänyt poliiseja. Mediatietojen mukaan poliisi myös kielsi mielenosoittajien käyttämän juutalaisvastaisen iskulauseen.

Ranskan poliisi on väkivaltaisuuksien pelossa kieltänyt useita viikonlopuksi suunniteltuja palestiinalaisia tukevia mielenosoituksia. Pariisissa keskiviikoksi koolle kutsuttu mielenosoitus on kuitenkin saanut luvan.

USA lupaa julkistaa lisää todisteita malesialaiskoneen ampumisesta

Amsterdamista kohti Kuala Lumpuria lentäneen Malaysian Airlines -yhtiön turmakoneen osa pellolla Itä-Ukrainassa 17. heinäkuuta 2014.

Yhdysvallat on aiemmin arvioinut, että kone ammuttiin alas ohjuksella Itä-Ukrainan kapinallisten hallussa olevalta alueelta.

Amsterdamista kohti Kuala Lumpuria lentäneen Malaysian Airlines -yhtiön turmakoneen osa pellolla Itä-Ukrainassa 17. heinäkuuta 2014.

Yhdysvallat aikoo julkistaa myöhemmin tiistaina tiedustelutietoja, jotka tukevat teoriaa siitä, että malesialaiskoneen pudotti Itä-Ukrainassa ohjus, joka ammuttiin kapinallisten hallussa olevalta alueelta.

Asiasta kertovat sekä maan ulkoministeriö että Valkoisen talon tiedottaja.

Uutistoimisto AFP:n lainaama Valkoisen talon tiedottaja Josh Earnest sanoo, että on jo esitetty paljon todisteita, jotka antavat melko vakuuttavan kuvan. Tiedusteluviranomaisilta on hänen mukaansa odotettavissa lisää tietoa ja todisteita.

Hän ei kertonut, mitä tietoja on odotettavissa.

Yhdysvallat on arvioinut, että kone ammuttiin alas SA-11-ohjusjärjestelmällä Itä-Ukrainasta kapinallisten hallussa olevalta alueelta. Earnestin mukaan Ukrainan armeijalla ei ole kyseisellä alueella ilmatorjunta-aseita.

Etelä-Korean onnettomuuslautan omistanut miljardööri löytyi kuolleena

Poliisi ei ole pystynyt vahvistamaan miljardööri Yoo Byung-eunin kuolinsyytä. Hänen pahoin hajonnut ruumiinsa tunnistettiin DNA-tietojen avulla.

Etelä-Korean huhtikuussa uponneen Sewol-lautan omistanut miljardööri Yoo Byung-eun on löytynyt kuolleena, kertoi poliisi tiistaina. Poliisi vahvisti, että viime kuussa löytynyt ruumis on tunnistettu pakosalla olleeksi Yooksi.

Pahoin hajonnut ruumis löytyi 12. kesäkuuta Suncheonin kaupungi liepeiltä, noin 300 kilometrin päässä pääkaupungista Soulista. Ruumis tunnistettiin DNA-tietojen perusteella.

Poliisi ei ole pystynyt vahvistamaan Yoon kuolinsyytä tai sitä, oliko kyseessä mahdollisesti murha tai itsemurha. Hänen ruumiinsa ympäriltä kuitenkin lukuisia tyhjiä alkoholipulloja. Tutkijat tekevät nyt tarkemman kuolinsyyntutkimuksen sekä kuolinsyyn että ajankohdan selvittämiseksi.

Etelä-Korean poliisia on arvosteltu siitä, että se on ollut luvattoman hidas Yoon kiinnisaamisessa – ja myös ruumiin tunnistamisessa. Ruumis löytyi vain muutaman kilometrn päässä Yoon käyttämäksi tiedetystä asunnosta ja ruumiin vieressä oli laukku, jossa oli Yoon 1990-luvulla kirjoittama kirja.

Poliisi oli aiemmin luvannut yli 360 000 euron palkkion lautan omistajan löytämiseen johtavista vihjeistä. Yoota pidettiin Sewol-lautan omistajana. Miljardööriä epäiltiin veronkierrosta, kavalluksesta ja ammatillisista laiminlyönneistä.

Syyttäjien mukaan Sewolin uppoamisen syynä saattoi olla se, ettei lautan turvallisuuteen pantu riittävästi rahaa.

Onnettomuudessa kuoli tai katosi yli 300 ihmistä, joista suurin osa oli lukio-oppilaita.

Etyj: Malesialaiskoneen uhrien jäännöksiä yhä turmapaikalla

Työntekijät kantoivat malesialaiskoneen uhrien ruumiita pois pellolta Ukrainassa lauantaina 19. heinäkuuta.

Turmapaikalla vieraillut Etyjin tutkijaryhmä sanoo myös, että todistusaineistoon eli hylyn osiin ja matkatavaroihin on koskettu, kertoo Ylen kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen.

Työntekijät kantoivat malesialaiskoneen uhrien ruumiita pois pellolta Ukrainassa lauantaina 19. heinäkuuta.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tutkijaryhmä kertoo saaneensa toimia aiempaa vapaammin malesialaiskoneen turmapaikalla Itä-Ukrainassa, kertoo Ylen kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen.

Tutkijaryhmä kävi tiistaina paikalla ensimmäistä kertaa malesialaisten tutkijoiden kanssa.

Etyjin  mukaan turmapaikalla oli koskettu todistusaineistoon eli koneen hylyn osia oli siirretty ja matkustajien tavaroita oli viety.

Tutkijaryhmä kertoo myös, että turmapaikalta löytyy vieläkin joitakin pieniä ruumiinosia, eli kaikkia uhrien osia ei ole korjattu pois.

Turmapaikalle Toreziin on julistettu tulitauko, sillä turvallisuustilanne on oleellinen kansainvälisten tutkijoiden työskentelymahdollisuudeln kannalta. Mikkosen mukaan myös Donetskissa on ollut tiistaina paljon rauhallisempaa kuin maanantaina. Paikallinen separatistikomentaja on kertonut Mikkoselle, etteivät he odota nyt kaupunkiin suurhyökkäystä.

Uhrien ruumiit vietiin tiistaina junalla pois kapinallisten hallitsemalta alueelta. Juna saapui aamupäivällä Harkovaan Koillis-Ukrainaan ja keskiviikkona ensimmäiset uhreista on määrä lennättää Hollantiin.

Koneessa olleista 298 ihmisestä 193 oli hollantilaisia. Uhrit on tarkoitus tunnistaa Hollannissa. Hollanti on julistanut keskiviikon kansalliseksi surupäiväksi.

Suuret kansainväliset yhtiöt peruvat Israelin-lentoja – Finnair arvioi tilannetta

Helsinki-Vantaa lentokenttä.

Israelin poliisin mukaan palestiinalaisten raketti-isku osui asuintaloon noin 1,6 kilometrin päässä Ben Gurioinin lentokentältä. Ainakin yksi ihminen on haavoittunut.

Helsinki-Vantaa lentokenttä.

Euroopan lentoturvallisuusvirasto suosittelee vahvasti, että lentoyhtiöt välttäisivät Tel Avivin lentokenttää Israelissa. Yhdysvaltain ilmailuhallinto on aiemmin tänään tiistaina kieltänyt kaikki lennot Yhdysvalloista Israeliin vuorokauden ajan.

Syynä on, että palestiinalaisten ampuma raketti iskeytyi maahan lähellä Tel Avivin kansainvälistä Ben Gurioinin lentokenttää aiemmin päivällä. Finnairin viestinnästä kerrottiin puoli yhdeksän aikaan, että päätöstä huomisen keskiviikon Tel Avivin -lennon suhteen ei ole tehty.

Tilannetta arvioitiin tuolloin parhaillaan, mutta viestinnästä ei osattu ennustaa, koska arvio on saadaan valmiiksi. Viestinnän päivystys on päättynyt tiistailta. Finnairin seuraavan lennon Tel Aviviin on määrä lähteä Helsinki-Vantaalta huomenna keskiviikkona kello 19:30.

Euroopassa ranskalainen Air France, hollantilainen KLM, saksalainen Lufthansa ja skandinaavinen SAS ilmoittivat peruvansa lentonsa Tel Aviviin toistaiseksi jo ennen kuin lentoturvallisuusvirasto julkaisi kehotuksen välttää kenttää.

SSAB:n ja Rautaruukin yhdistyminen toteutuu

Rautaruukin liput liehuvat pääkonttorin edustalla Helsingissä.

Ruotsalaisen teräsyhtiön SSAB:n miljarditarjous Rautaruukin osakkeista meni läpi.

Rautaruukin liput liehuvat pääkonttorin edustalla Helsingissä.

Rautaruukin mukaan 95 prosenttia sen osakkeenomistajista on hyväksynyt noin miljardin euron osakevaihtotarjouksen. Osakkeenomistajista jopa 45 prosenttia tarttui tarjoukseen vasta tänään tiistaina eli tarjousajan viimeisenä päivänä.

Vaihtotarjousta oli jatkettu pariin otteeseen ja etenkin ammattisijoittajat jäivät odottamaan EU:n komission hyväksyntää kaupalle. Se tuli viime viikolla.

Rautaruukin ja SSAB:n yhdistymisaikeista kerrottiin tammikuussa.

Silloin kerrottiin, että SSAB:n omistajilla tulee olemaan 75 prosenttia uuden yhtiön äänivallasta ja että uuden yhtiön pääkonttorin kotipaikka on Ruotsi.

YK: "Gazassa ei turvallista paikkaa siviileille"

Palestiinalaispojat osallistuivat Israelin ilmaiskussa kuolleen al-Kelanin perheen hautajaisiin tiistaina 22. heinäkuuta Beit Lahiassa.

Punaisen Ristin Kansainvälinen komitea ICRC tuomitsee Israelin suorat iskut sairaaloihin. Al-Aksan sairaalaa pommitettiin maanantaina, jolloin neljä ihmistä kuoli ja 16 haavoittui.

Palestiinalaispojat osallistuivat Israelin ilmaiskussa kuolleen al-Kelanin perheen hautajaisiin tiistaina 22. heinäkuuta Beit Lahiassa.

Palestiinalaissiviileillä ei ole mitään turvallista paikkaa paeta Israelin armeijan iskuja Gazassa, sanoi YK tiistaina. YK:n mukaan lapset kärsivät iskuista eniten.

Israel on tiistaina jatkanut Gazan rajua muokarointia raskain asein. Hyökkäyksessä on kuollut yli 600 palestiinalaista, joista suurin osa siviilejä.

– Siellä ei ole kirjaimellisesti yhtään turvallista paikkaa siviileille, sanoi YK:n humanitaarisen avun koordinointijärjestön OCHA:n johtaja Jens Laerke Genevessä tiistaina.

Laerken mukaan siviiliuhrien määrä jatkaa nousemistaan tiheästi asutulla alueella. Gazassa asuu arviolta noin 4 500 ihmistä neliökilometrillä, mikä on tiheimpiä maailmassa.

YK:n mukaan Israelin iskut ovat tuhonneet lähes 500 kotia ja noin 100 000 ihmistä on joutunut paeta kodeistaan YK:n ylläpitämille kouluille. Pakolaiset tarvitsevat kipeästi muun muassa ruokaa, vettä ja vuoteita, Laerke lisäsi.

YK:n lastenjärjestön Unicefin mukaan iskuissa on kuollut jo 121 alle 18-vuotiasta lasta. Yli 900 on lisäksi haavoittunut. Yli sata tuhatta lasta tarvitsee lisäksi psyko-sosiaalista tukea sotatraumoihinsa, ja määrä kasvaa päivä päivältä.

Yli miljoona tarvitsee vettä

OCHA:n Laerke sanoo, että yli 1,2 miljoonalla palestiinalaisella ei ole käytössään lainkaan tai vain hyvin vähän vettä. Lisäksi sähköverkosto on kärsinyt pahoin, eikä polttoainetta ole generaattoreita varten. Lisäksi jätevesi on paikoin tulvinut kadulle, mikä aiheuttaa lisähaasteita hygieniassa.

Maailman ruokaohjelma WFP sanoo jakaneensa hätäruoka-avustusta jo noin 90 000 ihmiselle. WFP:n edustajan mukaan valmiista ruuasta alkaa nyt olla pulaa Gazassa, kun konfliktia on kestänyt kaksi viikkoa.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan Israelin pommit ovat vahingoittaneet yhteensä 18:aa terveyskeskusta, joiden joukossa on kolme sairaalaa.

Maanantaina Israelin panssarivaunukranaatti osui Al-Aksan sairaalaan Gazan kaistaleen keskiosassa. Neljä ihmistä kuoli ja 16 haavoittui sairaalan osastolle osuneessa pommissa, sanoi terveysministeriö. WHO:n mukaan koko sairaalan yli sata potilasta evakuoitiin.

Punaisen Ristin Kansainvälinen komitea ICRC on tuominnut Al-Aksan sairaalaan kohdistuneen hyökkäyksen. ICRC:n mukaan sairaala on joutunut suoran tulituksen kohteeksi ainakin neljä kertaa.

WHO muistuttaa lisäksi, että alueen sairaalat ovat muutenkin ääriään myöden täynnä haavoittuneista ja kärsivät puutetta tarvikkeista.

Näin kansa selitti jazz-humalaisten määrää: "Uhmaa kieltoja vastaan"

Pet Shop Boys ja yleisöä Pori Jazzeilla

Pori Jazzin yleisö oli selvästi humalaisempaa kuin aiemmin. Tämän vahvistaa myös Pori Jazzin toimitusjohtaja. Ylen nettikeskusteluun osallistuneista todella monet pitivät syypäänä tiukentunutta laintulkintaa, joka esti omien alkoholijuomien tuomisen konserttialueelle.

Pet Shop Boys ja yleisöä Pori Jazzeilla

Yle nettikeskustelijat ovat suurelta osin sitä mieltä, että Pori Jazzin uudet alkoholirajoitukset lähinnä kannustivat humalajuomiseen tämän vuoden festivaalilla.

Kommenteissa kritisoitiin vahvasti omien alkoholijuomien kieltämistä. Tämän katsotaan johtaneen muun muassa siihen, että ihmiset olivat jo valmiiksi humalassa alueelle tullessaan.

"Käytännössä siis alkoholi tuodaan alueelle vatsassa, koska moni haluaa nauttia alkoholia joka tapauksessa. Monelle jo pääsylippu on investointi, joten moni ei enää halua maksaa kalliita ravintolahintoja" toteaa nimimerkki "ilmiö"

"Todellakin mekin näimme enemmän kokonaan sammuneita ihmisiä, joita järkkärit yrittelivät herätellä tai nostella. Huonoon suuntaan siis Valviran, AVI:n Poliisin ja Jazzin johtohenkilöt tätä alkoholipolitiikkaa veivät" kirjoittaa "pertsa".

Alkoholipolitiikalle satikutia

Monissa kommenteissa toivotaankin pikaista paluuta vanhaan piknik-käytäntöön, missä omat juomat olivat sallittuja. Samalla suomalainen holhoava alkoholipolitiikka sai paljon kritiikkiä.

"Suomen alkoholipolitiikka on viimeiset 100 vuotta toiminut juuri näin, eli vaikutus on päinvastainen. Niinhän se oli jo kieltolainkin aikana" toteaa nimimerkki "naurettavaa".

Toki keskustelussa kyseenalaistettiin ylipäätään se, pitääkö musiikkifestivaaleilla olla alkoholin vaikutuksen alaisena.

"Kokeilkaapa olla yksi festari selvinpäin. Näette miten sekaisin porukka on. Miksi tarvitaan aina viinaa?" kysyy nimimerkki "Hmmm".

Tuomioja tyytyväinen EU:n Venäjä-kannanottoihin

Erkki Tuomioja.

Vaikka ulkoministerikokouksessa ei tehty sinänsä uusia päätöksiä, Venäjälle on ulkoministeri Tuomiojan mukaan tehty selväksi, että sen on näytettävä toteen toimivansa YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman mukaisesti.

Erkki Tuomioja.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) on suhteellisen tyytyväinen EU-ulkoministerien Venäjää koskeviin kannanottoihin.

Tuomioja myöntää, että vaikka sinänsä uusia päätöksiä ei tehty, muun muassa ei asetettu talouspakotteita, on Venäjälle tehty selväksi, että sen on näytettävä toteen, että se toimii YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman mukaisesti.

EU:lla on valmius koventaa pakotteita, jos Venäjä ei tee yhteistyötä,  Tuomioja totesi kokouksen jälkeen.

– Onhan tässä nyt pientä edistysaskelta. Turvaneuvosto on viime yönä hyväksynyt ensimmäistä kertaa Ukrainaa koskevan päätöslauselman, joka on velvoittava tämän onnettomuuden tai tämän alasampumisen tutkimisen osalta, Tuomioja sanoi.

Tuomioja huomautti myös, että Etyjissä on pidennetty tarkkailumissiota. Samalla valmistellaan hänen mukaansa sitä, että myös Venäjän puolella rajaa olisi ehkä aluksi vaatimaton, liiankin vaatimaton ja pieni, mutta joka tapauksessa tarkkailumissio. Eli jos halutaan todella varmistautua rajan sulkemisesta tämä on yksi osa sitä, jolla tähän voidaan päästä, hän totesi.

Raketti iskeytyi lähelle Tel Avivin lentokenttää, isot yhtiöt peruvat lentojaan Israeliin

Raketti iskeytyi Yehudiin lähelle Israelin kansainvälistä Ben Gurionin lentokenttää 22. heinäkuuta 2014.

Euroopan lentoturvallisuusvirasto suosittelee vahvasti, että lentoyhtiöt välttäisivät Tel Avivin lentokenttää Israelissa. Jo aiemmin tänään tiistaina Yhdysvaltain ilmailuhallinto kielsi kaikki lennot Yhdysvalloista Israeliin vuorokaudeksi Tel Avivin lentokentän lähelle iskeytyneen raketin vuoksi.

Raketti iskeytyi Yehudiin lähelle Israelin kansainvälistä Ben Gurionin lentokenttää 22. heinäkuuta 2014.

Euroopan lentoturvallisuusvirasto suosittelee vahvasti, että lentoyhtiöt välttäisivät Tel Avivin lentokenttää Israelissa. Jo aiemmin päivällä Yhdysvaltain ilmailuhallinto FAA kielsi kaikki lennot Yhdysvalloista Israeliin 24 tunnin ajaksi. Syynä on, että palestiinalaisten ampuma raketti iskeytyi maahan lähellä Tel Avivin kansainvälistä lentokenttää Ben Gurioinia.

Suuret eurooppalaiset lentoyhtiöt Air France, hollantilainen KLM ja skandinaavinen SAS  ovat jo ilmoittaneet peruvansa lentonsa Israeliin toistaiseksi turvallisuusriskin vuoksi. Saksalainen Lufthansa kertoo peruvansa lennot ainakin 36 tunniksi. Lufthansan päätös koskee myös yhtiön alaisia Germanwingsin, Austrian Airlinesiä sekä Swissin lentoja.

Myös muun muassa Turkis Airlines on keskeyttänyt lennot Tel Aviviin vuorokaudeksi. Istanbulista kohti Tel Avivia lähtenyt kone kääntyi tiistai-iltana takaisin kesken lenno.

Heti raketti-iskun jälkeen lentoyhtiöt Delta, United Airlines ja American Airlines sanoivat peruneensa toistaiseksi kaikki lennot Yhdysvaltain ja Israelin välillä.

Deltan julkistaman alusunnon mukaan yhtiön Boeing 747 -kone New Yorkista oli parhaillaan lentämässä Välimeren yllä kohti Tel Avivia, kun raketti iskeytyi. Kone, jossa oli 273 matkustajaa ja 17 miehistön jäsentä, kääntyi iskun vuoksi Pariisiin.

Lisäksi US Airways -yhtiö oli perunut tiistaina perunut päivittäisen lentonsa Philadelphiasta Tel Aviviin sekä paluulennon Tel Avivista ja sanoivat seuraavansa tilanteen kehittymistä.

Finnairilta kerrotaan Yle Uutisille, että tilannetta harkitaan, mutta päätöstä lentojen jatkamisesta tai perumisesta Tel Aviviin ei ole tehty. Seuraavan lennon on määrä lähteä Helsingistä huomenna keskiviikkona kello 19.30.

Israelin ilmailuhallinto julkaisi tiistai-iltana lausunnon, jonka mukaan lentojen perumiseen ei ole syytä. Lausunnon mukaan liikenneministeri Jisrael Katz on soittanut yhdysvaltalaisyhtiöille ja sanonut, ettei nousu Ben Gurionin lentokentältä tai laskeutuminen sinne ole turvallisuusongelma lentokoneelle tai matkustajille.

Israelin poliisin mukaan raketti-iskun osui asuintaloon noin 1,6 kilometrin päässä lentokentältä. Ainakin yksi ihminen on haavoittunut. Aiemmin kerrottiin kahdesta lievästi haavoittuneesta israelilaisesta.

Ashton: Uusista Venäjä-pakotteista kerrotaan torstaina

EU:n ulkoministeri Catherine Ashton puhuu tiedotusvälineille Brysselissä 22. heinäkuuta 2014.

EU:n ulkoministeri Catherine Ashton sanoi ulkoministerikokouksen jälkeen, että talouspakotelistalle lisätään uusia nimiä. Lisäksi mm. puolustussektoria koskevia pakotteita valmistellaan siltä varalta, että Venäjä ei muuta suuntaansa Ukrainassa.

EU:n ulkoministeri Catherine Ashton puhuu tiedotusvälineille Brysselissä 22. heinäkuuta 2014.

EU laajentaa Venäjää koskevia talouspakotteitaan torstaina. Pakotelistalle lisätään uusia henkilöitä ja liikeyrityksiä, kertoi EU:n ulkoministeri Catherine Ashton ulkoministerikokouksen jälkeen tiistaina.

Ashton ei vielä tiistaina osannut sanoa, montaako henkilöä ja yritystä pakotelistalle lisätään, vaan sanoi, että asia on yhä työn alla.

Lisäksi Ashton sanoi valmisteilla olevan vieläkin tiukempia pakotteita Venäjää kohtaan. Pakotteet koskevat muun muassa pääomaan liittyviä rajoituksia sekä puolustus- ja energiateknologiaa koskevia pakotteita sekä niin sotilas- kuin siviilikäytössäkin käytettävien tarvikkeiden vientikieltoa. Tarkemmista sisällöistä kerrotaan niin ikään torstaina.

Entistä tiukemmat pakotteet astuvat voimaan, mikäli Venäjä ei välittömästi anna merkkejä Ukrainaa koskevasta suunnanmuutoksestaan.

Aiemmin tiistaina Itävallan ulkoministeri Sebastian Kurz sanoi, että valmisteilla oleviin pakotteisiin liittyisi asevientikielto. Itar-Tassin lähteet puolestaan sanoivat, että asevientikielto koskisi vain tulevia sopimuksia, ei meneillään olevia kauppoja – viitaten ilmeisesti Mistral-aluskauppaan Ranskasta Venäjälle.

EU-maiden ulkoministerit keskustelivat Brysselissä unionin toimista Venäjää vastaan Ukrainan kriisin vuoksi.

Britannia tutkii malesialaiskoneen mustat laatikot

MH17-lennon mustat laatikot esillä Donetskissa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa 22. heinäkuuta.

Pääministeri David Cameron kertoi Twitter-tilillään, että Britannia on suostunut Hollannin pyyntöön tutkia mustat laatikot.

MH17-lennon mustat laatikot esillä Donetskissa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa 22. heinäkuuta.

Britannia on suostunut Hollannin pyyntöön tutkia Itä-Ukrainassa pudotetun matkustajakoneen mustat laatikot. Asiasta kertoi Britannian pääministeri David Cameron.

Cameron kertoi Twitter-tilillään, että Farnboroughin ilmaonnettomuustutkijat analysoivat mustien laatikkojen tiedot Hollannin pyynnön mukaisesti.

Britannian ilmaonnettomuustutkintakeskus AAIB sijaitsee Farnboroughissa Etelä-Englannissa. Se on maan liikenneministeriön alainen elin ja vastuussa siviili-ilmaonnettomuuksien tutkinnasta.

Mustien laatikoiden odotetaan valaisevan sitä, mitä Malaysia Airlines -yhtiön lennolla MH17 tapahtui Itä-Ukrainan yllä. Länsimaat syyttävät Venäjä-mielisiä kapinallisia koneen alasampumisesta ohjuksella. Kaikki koneessa olleet 298 ihmistä kuolivat, heistä valtaosa oli hollantilaisia.

Kesän lämpöennätys rikki Rovaniemellä

Poikia isompi hiekkakakku

Myös muualla maassa on ollut helteinen tiistai. Esimerkiksi Ylitorniolla ja Pellossa on mitattu noin 30 astetta lämmintä.

Poikia isompi hiekkakakku

Kesän uusi lämpöennätys on mitattu tänään Rovaniemellä, jossa mitattiin iltapäivällä 31,2 lämpöastetta. Edellinen ennätys meni rikki 0,1 asteella.

Myös muualla maassa on ollut helteinen tiistai. Esimerkiksi Ylitorniolla ja Pellossa on mitattu noin 30 astetta lämmintä. 28 astetta on mennyt rikki muun muassa Turussa, Porissa ja Helsinki-Vantaan mittausasemalla. Ainoastaan aivan Pohjois-Lapissa helleraja ei ole ylittynyt, sanoo Ylen meteorologi Joonas Koskela.

Hänen mukaansa myös loppuviikko on lämmin. Huomenna keskiviikkona 30 lämpöasteen lukemia hätyytellään lähinnä maan länsiosassa. Koskelan mukaan monin paikoin päästään hellelukemiin.

Kerry: Egyptin esitys Lähi-idän tulitauon pohjaksi

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry (kesk.), Egyptin ulkoministeri Sameh Shukri (vas.) sekä presidentti Abdel Fattah al-Sisi (oik.) tapasivat Kairossa 22. heinäkuuta 2014.

Kairossa vieraileva Yhdysvaltain ulkoministeri tuomitsee Hamasin raketti-iskut ja vaatii sitä hyväksymään tulitauon Egyptin viime viikolla tekemän esityksen mukaisesti. Israel hyväksyi esityksen viime viikolla, mutta Hamas ei.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry (kesk.), Egyptin ulkoministeri Sameh Shukri (vas.) sekä presidentti Abdel Fattah al-Sisi (oik.) tapasivat Kairossa 22. heinäkuuta 2014.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry kehottaa palestiinalaisjärjestö Hamasia hyväksymään tulitauon Egyptin viime viikolla tekemän esityksen suuntaviivojen mukaisesti.

Kerry antoi tukensa esitykselle tavatessaan Kairossa Egyptin presidentin Abdel Fattah al-Sisin. Hän sanoi jatkavansa lähipäivät työskentelyä tulitauon hyväksi.

Israel hyväksyi viime viikolla Egyptin tulitaukoesityksen, mutta Hamas ei. Hamas vaatii, että Israel kumoaa kahdeksan vuotta voimassa olleen Gazan saarron ennen tulitaukoa. Hamas on myös syyttänyt Egyptiä siitä, että se jätettiin tulitaukoneuvottelujen ulkopuolelle.

Egyptillä on ollut perinteisesti rooli välittäjänä Lähi-idän konfliktissa. Maan uusi johto suhtautuu kuitenkin epäluuloisesti Hamasiin, koska sillä on kytköksiä armeijan viime vuonna syrjäyttämän presidentti Muhammad Mursin Muslimiveljeskuntaan.

Egyptin ehdotuksessa tulitauko astuisi voimaan ensin ja sen jälkeen aloitettaisiin neuvottelut. Egypti on sanonut, ettei se aio muuttaa ehdotustaan. Yhdysvaltalaisten virkamieslähteiden mukaan he katsovat, voitaisiinko ehdotukseen saada joitain muutoksia, jotka varmistaisivat Hamasin tuen sille, uutistoimisto AFP sanoo.

Palestiinalaishallinto ehdottaa, että Egyptin ehdotukseen sisällytettäisiin kohta, jonka mukaan heti tulitauon jälkeen aloitettaisiin viisi päivää kestävät neuvotelut. Asiasta kertoi presidentti Mahmud Abbasin Fatah-puolueen edustaja.

Tiedotustilaisuudessa Kerry arvosteli Hamasia jatkuvista raketti-iskuista Israeliin ja sanoi, että Israel on vastannut, koska kaikilla mailla on oikeus tehdä niin joutuessaan hyökkäyksen kohteeksi.

Kerry on tavannut Kairossa myös palestiinalaishallinnon tiedustelujohtajan Majid Farajin ja Arabiliiton johtajan Nabil al-Arabin.

Ban: Konfliktiin taustalla oleviin syihin puututtava

Lähi-idässä vierailee myös YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon. Hän kehotti tiistaina sekä Israelia että palestiinalaisia lopettamaan verenvuodatuksen ja aloittamaan keskustelut konfliktin syistä, jottei sama tilanne toistuisi puolen vuoden tai vuoden päästä.

Ban tuomitsi voimakkaasti Israeliin tehdyt raketti-iskut, mutta kehotti Israelia äärimmäiseen pidättyvyyteen vastauksessaan.

Tel Avivissa Israelissa puhunut Ban myös kehotti tarttumaan konfliktin taustalla oleviin kysymyksiin, kuten keskinäiseen tunnustamiseen, miehitykseen ja epätoivoon, jottei ihmisistä tunnu, että he joutuvat turvautumaan väkivaltaan ilmaistakseen valituksenaiheitaan.

Ban on Lähi-idässä kiertomatkalla, jonka aikana hän on käynyt jo Qatarissa, Kuwaitissa, Egyptissä ja Israelissa. Israelista hän matkusti Ramallahiin Länsirannalle ja jatkaa sieltä Jordaniaan ja Saudi-Arabiaan. Hän on tavannur Arabiliiton, Israelin ja palestiinalaisten johtajia sekä Yhdysvaltain ja Norjan ulkoministerit ja keskustellut myös Ranskan presidentin kanssa.

Ban sanoo "toivovansa ja uskovansa", että hänen matkansa johtaa Hamasin ja Israelin taistelujen loppumiseen lähitulevaisuudessa.

Turvallisuusneuvostolle videon välityksellä Ramallahista puhunut Ban totesi samalla, että luonnollisesti edessä on monia esteitä ja vaikeita asioita.

40 000 euron arvoinen Mannerheim-risti varastettiin Mikkelissä

Vapaudenristin 2. luokan Mannerheim-risti

Mikkelin Jalkaväkimuseossa näytteillä ollut Vapaudenristin 2. luokan Mannerheim-risti on viety viimeisen kuukauden kuluessa. Muuta esineistoä ei ole todettu anastetuksi.

Vapaudenristin 2. luokan Mannerheim-risti

Mikkelin Jalkaväkimuseosta on anastettu arvokas Vapaudenristin 2. luokan Mannerheim-risti. Museossa näytteilleasetettuna ollut risti on arvoltaan noin 40 000 euroa. Muuta arvoesineistöä ei ole todettu toistaiseksi anastetuksi. Ristin anastaminen on tapahtunut viimeisen kuukauden kuluessa.

Itä-Suomen poliisi tutkii asiaa törkeänä varkautena. Poliisi pyytää kaikkia havaintoja ja tietoja anastetusta omaisuudesta sekä mahdollisesta epäillystä asian selvittämiseksi.

Havainnot voi ilmoittaa Itä-Suomen poliisilaitoksen vihjepostiin osoitteella vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi tai puhelimitse puhelinnumeroon 0295 415 461.

Enää harva turvapaikan saanut lapsi saa perheensä Suomeen

Perheenyhdistämisen ehtoja on viime vuosina tiukennettu, ja hakemusten määrä on puolittunut. Tampereella asuvaa kongolaista Yannick Tshimangaa onnisti, sillä hänen kaksi sisarustaan muuttivat heinäkuun alussa Suomeen.

– Minä olen maailman iloisin mies, Yannick Tshimanga sanoo ja hymyilee leveästi.

Hänen sisaruksensa Kathi ja Kennedy tulivat Suomeen Tansaniasta pari viikkoa sitten. Kongolaiset sisarukset olivat olleet erossa vuosia.

– Olen iloinen täällä. Tämä on kuin unelma, josta tuli totta, Kathi Yowa sanoo.

Kathi ja Kennedy asuvat Tampereen Perheryhmäkoti Satakielessä ja Yannick jo omillaan. Perheestä on jäljellä enää he kolme. Ongelmat alkoivat, kun heidän vanhempansa siepattiin, ja yksi perheen lapsista surmattiin. Lapset joutuivat erilleen, ja Yannick päätyi Suomeen.

Sisarusten tapaus on poikkeus, sillä harva alaikäinen turvapaikanhakija saa enää perheenjäseniään Suomeen. Vuonna 2013 oleskeluluvan Suomesta sai vain yksi kansainvälistä suojelua saaneen huoltaja ja tammi-kesäkuussa 2014 viisi.

Perheenyhdistämisen ehtoja on kiristetty viime vuosina, ja perheenyhdistämishakemusten määrä on puolittunut. Kun vuonna 2011 oleskelulupahakemuksia perhesiteen perusteella jätettiin 2014 kappaletta, oli luku vuonna 2012 enää 599. Hakemusten vuosittainen määrä on pysynyt suunnilleen samana sen jälkeen. Tämän vuoden tammi-kesäkuussa on jätetty 334 hakemusta.

"Maahanmuuttovirasto kiristysten takana"

Toimittaja Jussi Förbom on kirjoittanut turvapaikkapolitiikasta kirjan Väki, valta ja virasto, jossa hän tarkastelee Maahanmuuttoviraston roolia Suomen turvapaikkapolitiikan muokkaamisessa viime vuosina. Kirja perustuu haastatteluaineistoon ja lainmuutos-keskustelun analysointiin.

Förbomin mielestä Maahanmuuttovirasto on aktiivisesti pyrkinyt vaikuttamaan lainmuutoksiin.

– Kyllähän poliitikot säätävät lain viime kädessä, mutta Maahanmuuttovirasto on tehnyt hyvin paljon omaa poliittista vaikuttamistyötään. Se on hyvin vakava lausunnonantaja, koska se on tässä maassa se taho, joka niitä päätöksiä tekee, ja joka sitä koko hallintoa pyörittää. Poliitikot ja muut virkamiehet muualla hallinnossa hyvin hanakasti kuuntelevat, mitä Maahanmuuttovirasto sanoo, Förbom kertoo.

Maahanmuuttoviraston maahanmuuttoyksikön johtajan Tiina Suomisen näkökulma on toinen:

– Totta kai haluamme olla mahdollisimman aktiivisesti mukana, joko työryhmissä tai sitten ainakin kommentteja antamassa. Totta kai olemme kiinnostuneita siitä, minkälainen lainsäädännön sisältö on ja minkälaiseksi sitä ollaan muuttamassa, koska se suorastaan helpottaa meidän tehtäväämme tai voi vaikeuttaa sitä. Se vaikuttaa myös meidän resurssitarpeisiimme, Suominen sanoo.

Lapsi – maahanmuuton väline?

Yksin Suomeen tulleiden lasten kohdalla Maahanmuuttovirasto pohtii, käytetäänkö lasta mahdollisesti "maahanmuuton välineenä".

– Jos kerran muu perhe on jäänyt sinne kotimaahan tai asuinmaahan, ja lapsi on lähetetty yksinään, annettu ehkä salakuljettajien mukaan vaaralliselle matkalle, joudutaan harkitsemaan, onko tässä ollut kyse siitä, että lapsi on lähetetty ensin ja itse aiotaan tulla perässä, vai että lapsi on oikeasti haluttu lähettää turvaan, Suominen sanoo.

Jussi Förbom on toista mieltä.

– Tämä on kuitenkin hyvin kaukana siitä käytännön todellisuudesta, jossa nämä ihmiset elävät. Usein tilanne on se, että esimerkiksi Somaliassa perheen yksi lapsi on jo kuollut tai joutunut kaapatuksi tai loukkaantunut sotilaana, ja yksi lapsi halutaan yrittää pelastaa.

– Se, että lapsi päätyy Suomeen, on usein hänelle itselleen suuri yllätys. Hän ei tiedä Suomesta tai täkäläisestä systeemistä mitään eikä osaa kuvitellakaan, millaisia mahdollisuuksia hänellä on elämässään sen jälkeen, kun hän on tänne tullut, Förbom sanoo.

Itävalta: EU valmistelee puolustuspakotteita Venäjää kohtaan

Itävallan ulkoministeri Sebastian Kurz.

Itävallan ulkoministeri Sebastian Kurz sanoi, että valmisteilla oleviin pakotteisiin liittyisi asevientikielto.

Itävallan ulkoministeri Sebastian Kurz.

EU on aloittamassa Venäjän puolustussektoria koskevien pakotteiden valmistelun, sanoo Itävallan ulkoministeri Sebastian Kurz uutistoimisto AFP:n mukaan. Kurtz sanoo, että pakotteisiin liittyisi muun muassa asevientikielto.

Kurtz kertoi asiasta Twitter-viestissään. Puolustuspakotteita koskevien pakotteiden valmistelun ovat vahvistaneet myös EU-diplomaattilähteet.

Uutistoimisto Itar-Tass kertoi aiemmin tiistaina niin ikään omiin lähteisiinsä perustuen, että EU olisi valmis kieltämään uudet sotilaalliset sopimukset Venäjän kanssa. Voimassa oleviin ei kuitenkaan kosketa, lähteet sanoi. Tällä viitataan ilmeisesti muun muassa meneillään olevaan Mistral-aluskauppaan Ranskasta.

Uutistoimisto Reutersin diplomaattilähteiden mukaan EU-maiden hallitukset keskustelevat mahdollisuudesta määrätä Venäjälle pääomaan liittyviä rajoituksia sekä puolustus- ja energiateknologiaa koskevia pakotteita, jos maa ei tee yhteistyötä Itä-Ukrainassa pudonneen malesialaiskoneen turman tutkimuksissa.

EU-maiden ulkoministerit ovat keskustelleet Brysselissä unionin toimista Venäjää vastaan Ukrainan kriisin vuoksi. Lisäksi lähteet kertoivat aiemmin, että talouspakotelistalle lisättäisiin uusia nimiä torstaina.

Israelilaisministeri: Ei tulitaukoa ennen kuin kaikki tunnelit on tuhottu

Israelilaissotilaita panssarivaunun päällä Israelin ja Gazan rajalla.

Oikeusministeri Tzipi Livni sanoi myös, että tulitauko ei ole mahdollinen siksikään, että Hamas on asettanut sille ehtoja, joita kukaan ei voi hyväksyä.

Israelilaissotilaita panssarivaunun päällä Israelin ja Gazan rajalla.

Israel ei aio aloittaa tulitaukoa Gazassa ennen kuin taistelijoiden tunnelit on tuhottu, sanoi oikeusministeri Tzipi Livni tiistaina. Israel on sanonut sotilasoperaationsa tähtäävän rajan alittavien tunneleiden tuhoamiseen.

– Tulitauko ei ole lähellä, Livni sanoi.

– Tunnelin päässä ei näy valoa.

Livni sanoi myös, että tulitauko ei ole mahdollinen siksikään, että Hamas on asettanut sille ehtoja, joita kukaan ei voi hyväksyä. Livnin mukaan Hamasin ehtoja eivät hyväksy Israelin lisäksi myöskään palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas tai tulitaukoa välittävät Egypti tai Yhdysvallatkaan.

Samaan aikaan Gazassa raskaat taistelut ovat jatkuneet tiistaina. Israel on muokaroinut Gazaa ja musta savu leijui kaistaleen yllä. Myös palestiinalaisten rakettituli Israeliin on jatkunut kiivaana. Yksi raketti räjähti Tel Avivin Ben Gurionin kansainvälisen lentokentän liepeillä. Kahden ihmisen kerrotaan loukkaantuneen lievästi.

Konfliktissa on kuollut jo yli 600 palestiinalaista, joista valtaosa siviilejä, sanovat palestiinalaisviranomaiset. Israelin armeija sanoo tappaneensa 183 taistelijaa. Israelilaisia on puolestaan kuollut 29, joista 27 sotilaita. Määrä on lähes kolme kertaa enemmän kuin edellisen Gazan maahyökkäyksen aikana 2008–2009.

Hae lisää

Tervetuloa Ylen mobiiliuutisiin!

Kokeilemme palvelun avulla millainen käyttöliittymä sopisi parhaiten uutisten, urheilun ja sään seuraamiseen mobiilikäytössä.

Otamme mielellämme vastaan palautettasi siitä, mikä palvelussa toimii jo hyvin ja mitä mielestäsi voisi vielä kehittää.

Liitä mukaan päätelaitteesi malli ja sähköpostiosoitteesi, jos tarvitset apua ongelmatilanteessa.

Lähetä palautetta:

Lähetä