YK:n Ban pyysi Israelia luopumaan palestiinalaismaan pakkolunastusaikeistaan

YK muistutti, että israelilaisten siirtokuntien perustaminen palestiinalaisalueille on laitonta.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on huolestunut Israelin suunnitelmista pakkolunastaa 400 hehtaaria palestiinalaismaata Betlehemistä Länsirannalta. Israel ilmoitti sunnuntaina, että se aikoo pakkolunastaa maan rakentaakseen sille siirtokuntia.

YK muistutti, että israelilaisten siirtokuntien perustaminen palestiinalaisalueille on kansainvälisen oikeuden mukaan laitonta ja vaikeuttaa kahden valtion ratkaisun syntymistä.

Lisäksi Ban kehotti Israelia luopumaan siirtokuntasuunnitelmastaan. Aiemmin maanantaina myös Yhdysvallat pyysi Israelia pyörtämään päätöksensä.

Nato aikoo perustaa uudet "keihäänkärkijoukot" vastaamaan Venäjän uhkaan

Anders Fogh Rasmussen.

Sotilasliitto suunnittelee Itä-Eurooppaan uusia joukkoja, jotka pystyvät siirtymään konfliktialueelle aiempaa nopeammin.

Anders Fogh Rasmussen.

Sotilasliitto Nato aikoo perustaa Itä-Eurooppaan usean tuhannen sotilaan vahvuiset nopean toiminnan joukot. Naton nimettömänä pysyttelevien viranomaisten mukaaan joukkojen on määrä puolustaa sotilasliiton jäsenmaita mahdolliselta Venäjän aggressiolta.

Uudet Nato-joukot luodaan Ukrainan kriisiin takia. Sotilaiden on tarkoitus päästä konfliktialueelle mihin tahansa jäsenmaahan kahdessa vuorokaudessa, kun nykyisin nopeimmilla Naton yksiköillä kestää kohteeseen siirtymisessä viisi päivää.

28 jäsenmaan sotilasliitolla on entuudestaan nopean toiminnan joukot, mutta Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja muut Nato-johtajat tiettävästi haluavat Itä-Eurooppaan entistä paremmat joukot.

– Aiomme kehittää joukot, joita kutsuisin keihäänkärjeksi – erittäin korkean valmiuden joukot, jotka ovat valmiita lähtöön todella lyhyellä varoitusajalla, sanoi Naton pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen tiedotustilaisuudessa.

Brittilehti The Guardianin mukaan Rasmussen sanoi myös, että uusien joukkojen halutaan pystyvän iskevän kovaa.

Saksalainen sanomalehti Frankfurter Allgemeine uutisoi sunnuntaina, että Naton Venäjän uhkaan vastaavat tukikohdat on määrä sijoittaa Puolaan, Romaniaan, Liettuaan, Latviaan ja Viroon.

Naton huippukokous järjestetään torstaina ja perjantaina Britanniassa.

Toivotut pandanpennut voivat jäädä syntymättä

Edinburghin eläintarha varoittaa, että juhlittu Tian Tian -pandan raskaus on saattanut päättyä keskenmenoon. Kiinassa puolestaan pimennettiin eläintarhan pentukamera, kun Ai Hinin tila paljastui valeraskaudeksi.

Edinburghin eläintarha epäilee pitkään odotetun pandaraskauden päättyneen kohtalokkaasti. Britanniaan on toivottu pandavauvaa pitkään yrittämällä hedelmöittää Tian Tian -naaraspandaa sekä luonnonmukaisesti että keinotekoisesti. Kun sen viimein uskottiin olevan tiineenä, lasketuksi ajaksi merkittiin elokuun loppu.

Tian Tian ei kuitenkaan ole synnyttänyt. Eläintarha varoittaa, että isopanda on ehkä menettänyt pentunsa. Hormonikokeiden mukaan jotain on mahdollisesti mennyt vikaan.

– Todisteiden pohjalta meillä voi olla huonoja uutisia, sanoo Skotlannin kuninkaallista eläintieteen seuraa edustava Iain Valentine.

Pandakarhujen sikiöt ovat niin pieniä, että niitä on vaikea edes havaita. Myös valeraskaudet ovat yleisiä, minkä takia eläintarhojen hormonitestit ja havaitut käytösmuutokset eivät anna takeita raskaudesta. Tutkijat olivat Tian Tianin tapauksessa kuitenkin tiineydestä vakuuttuneita.

11-vuotias Tian Tian ja samanikäinen urospanda Yang Guang ovat Britannian ainoat isopandat.

Skotlannin pennun syntymistä voi sentään vielä jännittää, mutta kiinalaisessa Chengdun pandatutkimuskeskuksessa on jo luovuttu sikäläisen pennun toivomisesta. Viime viikolla keskuksessa peruttiin kuusivuotiaan pandakarhu Ai Hinin synnytyksen suora lähetys.

Kävi ilmi, että Ai Hin ei ollut raskaana laisinkaan, kertoo Kiinan valtiollinen uutistoimisto Xinhua.

Omalla tavallaan valeraskaudet voivat kertoa pandojen viekkaudesta. Ai Hinin tavoin Chengdun isopandojen tutkimuskeskuksessa elävät karhut saavat tiineeksi tultuaan enemmän ruokaa kuten hedelmiä ja bambua, sekä pääsevät ilmastoituihin tiloihin ympärivuorokautiseen holhoukseen.

– Jotkut älykkäät pandat ovat käyttäneet tätä hyödykseen parantaakseen elämänlaatuaan, sanoo Chengdussa työskentelevä asiantuntija Wu Kongju.

Kokoomusedustaja: Maahanmuuttajien pitää suosia käytettyä kuten tavallisten keskiluokkaisten suomalaisten

Espoon kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja ja kansanedustaja Pia Kauma.

Maahanmuuttajien lastenvaunuhankintojen tukemiseen puuttunut kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma kertoo saaneensa pitkin vuosia kantasuomalaisilta palautetta, että suomalaisia ei välttämättä kohdella tasapuolisesti vastaavissa tilanteissa.

Espoon kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja ja kansanedustaja Pia Kauma.

Espoon kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja ja kansanedustaja Pia Kauma nostatti keskustelua viikonloppuna, kun hän kyseenalaisti sen, millä perusteilla harkinnanvaraisia sosiaalitukia myönnetään.

– Miksi maahanmuuttajaperheen pitää esimerkiksi hankkia uudet lastenvaunut sosiaalituella, jos suomalaisperhe kierrättää vanhoja vaunuja? Kauma kysyi Länsiväylä-lehdessä.

Kauma täsmensi lausuntoaan maanantain A-studiossa.

– Tietenkin faktatietoa on hyvin vaikea saada, mutta olen ollut kymmenen vuotta politiikassa ja kiertänyt Suomea ja saanut aika ajoin tähän viittaavia kommentteja hyvin monenlaisilta ihmisiltä. Myös ihan äskettäin minuun on oltu yhteydessä. Suomalaisia, nimenomaan kantasuomalaisia ärsyttää se, että suomalaisia ei välttämättä kohdella tasapuolisesti tässä maassa, Kauma selittää.

Lukeeko niissä lastenvaunuissa, että ne on ostettu sosiaalituilla vai mistä tiedät? juontaja kysyi.

– Tämä on tietenkin se ongelma, että emme voi tietää, millä rahoilla vaunuja ja muita tarvikkeita on ostettu. Mutta kun riittävän monelta vuosien aikana tulee tällaista viestiä, niin kyllä se kertoo siitä, että rakennamme aivan turhaan vastakkainasettelua kantasuomalaisten ja maahanmuuttajien välille, jollei selvitetä, onko todella näin. Sen takia nostin tämän kysymyksen esiin.

Kauma jatkoi kuulleensa, että tietyillä maahanmuuttajaryhmillä on periaate, ettei vastasyntynyttä voi laittaa käytettyihin vaunuihin – tai eri sukupuolta olevia samoihin.

– En halua osoitella sormella mihinkään yksittäiseen ryhmään, mutta luulisin, että on aika moniakin maita, missä ollaan tarkkoja tällaisista asioista. Ja siitä syystä sosiaalitoimessa oltaisiin pakotettuja ikään kuin toimimaan vastoin näitä toimintaohjeita, Kauma sanoi.

"Kaikki ymmärtävät, ettei sillä summalla vaunuja uutena voi ostaa"

Toisena haastateltavana A-studiossa ollut Espoon kaupungin perhe- ja sosiaalipalveluiden johtaja Marja-Leena Remes ei tunnista tällaista.

– Ohjeet ja laki ovat samat kaikille. Meillä on Espoossa tietty summa, joka on laskennallisesti lastenvaunuihin 200 euroa ja rattaisiin 120 euroa. Kaikki ymmärtävät, että sillä rahasummalla ei mitään lastenvaunuja kaupasta voi uutena ostaa, vaan ihmiset joko ostavat kierrätetyt tai panevat muuta rahaa lisäksi, Remes kertoo.

– Sellaista tietoa minulla ei ole, että maahanmuuttajilla olisi parempia lastenvaunuja kuin muilla, hän vastasi.

Pia Kauma sanoo nostaneensa kysymyksen tarkoituksella esiin, koska haluaa korostaa kierrätyksen merkitystä, kun maahanmuuton ja toimeentulotuen kustannukset kasvavat.

– Että ruvettaisiin suosimaan kelpoa käytettyä tavaraa, mitä tavalliset keskiluokkaiset perheet Suomessa muutenkin, mutta vastauksena on tullut juuri tämä "mutta kun se ei käy kaikille kulttuureille".

– Tänään sain muun muassa sähköpostin kantasuomalaiselta, joka oli hakenut toimeentulotukea eikä saanut. Eräs toinen maahanmuuttotaustainen henkilö oli hakenut ja hänellä apunaan oli vähemmistövaltuutettu ja pakolaisapulaismies. Tällaisilla vähemmistöryhmillä on omia ikään kuin asianajajia, joita tavallisella suomalaisella köyhällä ei ole. Se on minusta väärin, Pia Kauma toteaa.

Kaikki kadonneet paikannettu – 8 kuoli Ranskan kerrostaloräjähdyksessä

Maanantaina raunioista löytyi vielä miehen ja naisen ruumiit. Myös lapsia kuoli räjähdyksessä, joka repi nelikerroksisen asuintalon kahtia.

Viimeisetkin kadoksissa olleet kerrostaloräjähdyksen uhrit on maanantaina nostettu elottomina raunioista Ranskan Rosny-sous-Bois'ssa lähellä Pariisia.

Ilmeisesti kaasun aiheuttamassa räjähdyksessä kuoli kaikkiaan kahdeksan ihmistä, joukossa lapsia. Lisäksi 11 loukkaantui, neljä heistä vakavasti.

Sunnuntain räjähdys oli niin voimakas, että se repi alas kerrostalon koko päätyseinän kaikkien neljän kerroksen mitalta.

Viranomaisten mukaan naapurusto ei enää ole vaarassa. Räjähdys oli vavisuttanut rakennuksia sadan metrin säteellä.

Maanantaina raunioista etsittiin vielä kadoksissa olevia miestä ja naista. Molemmat löydettiin kuolleina.

Sanomalehti Le Monden mukaan jopa sata pelastustyöntekijää jatkoi etsintöjä läpi viime yön.

Etikettitehtailu suoltaa länsituotteita Venäjälle

Keski-ikäinen nainen on kaupassa tekemässä ostoksia. Mustahiuksinen nainen tiskin takana.

Venäjän asettamat tuontikiellot eivät näytä estävän länsimaisten elintarvikkeiden pääsyä Venäjän markkinoille. Tuotteiden välittäjäksi on noussut Valko-Venäjä, jossa länsituotteiden etikettejä korvataan valkovenäläisillä.

Keski-ikäinen nainen on kaupassa tekemässä ostoksia. Mustahiuksinen nainen tiskin takana.

Salakuljetus alkoi heti, kun Venäjä asetti tuontikieltoja EU:n, Yhdysvaltojen, Australian, Kanadan ja Norjan elintarvikkeille, kertoo minskiläisen Mises-tutkimuslaitoksen johtaja Jaroslav Romantshuk.

Etikettitehtailuun ja länsituotteiden näennäiseen jatkojalostukseen eivät syyllisty vain valkovenäläiset yritykset vaan myös venäläisyritykset valkovenäläisten yritysten kautta, sanoo Romantshuk.

Hänen mukaansa salakuljetuksesta on tullut yrityksille helppo tapa ansaita rahaa ja samalla auttaa länsimaisia elintarvikeviejiä. Pelkästään EU-maiden on arvioitu menettävän Venäjän vastapakotteiden takia 7–10 miljardia euroa. Salakuljetus pienentää vahinkoja huomattavasti.

Putin suivaantui Valko-Venäjälle

Valko-Venäjän rooli lännen auttajana on myrkkyä Venäjälle. Presidentti Vladimir Putin sätti Valko-Venäjää etikettitehtailusta Minskin huippukokouksessa, sillä maan pitäisi tulliliiton jäsenenä osoittaa Venäjälle solidaarisuutta.

Jaroslav Romantshuk ei usko Putinin puheilla olevan mitään vaikutusta. Venäjä ei kykene valvomaan tuontia eikä sulkemaan rajoja tulliliiton sisällä, joten toimitukset jatkuvat, sanoo Romantshuk.

– Venäjä on salakuljetuksen ja harmaan talouden luvattu maa, eivätkä tuontituotteet Venäjältä pakotteiden takia lopu.

Tuontia on vaikea korvata

Ukrainan kriisistä johtuvien tuontirajoitusten uskotaan hyödyttävän Venäjän omaa maataloutta, mutta sen nopeaan kehitykseen ei usko kukaan. Maan maatalous tarvitsee lähivuosina valtion tukea ainakin 10 miljardia euroa ennen kuin se pystyy riittävästi korvaamaan elintarvikkeiden tuontia.

Tutkija Jaroslav Romantshuk uskoo, että länsituotteiden laiton vienti Valko-Venäjän kautta voi puolestaan hyödyttää Valko-Venäjän maataloutta. Maatalousyritykset ansaitsevat välitystehtävästään niin, että ne voivat parhaassa tapauksessa käyttää rahat uusiin investointeihin.

Ne voivat sitten pakotteiden jälkeen viedä Venäjälle entistä enemmän ja parempia tuotteita, arvelee Romantshuk.

Myös laillinen vienti kasvaa

Minskin suurin meijeri vie tuotannostaan viidenneksen Venäjälle. Paikallisista asiakkaista on tarkoitus huolehtia ensisijaisesti myös jatkossa, mutta Venäjän kasvavaan kysyntään aiotaan vastata.

– Pystymme lisäämään vientiä 5–10 prosenttia, arvioi meijerin johtaja Vladimir Rosel.

Minskin meijeri numero 1 ei Roselin mukaan aio osallistua länsituotteiden salakuljetukseen.

– Meillä ei ole siihen teknisiä valmiuksia, hän sanoo.

Rosel ei halua kommentoida muiden yritysten toimintaa, mutta tiettyä ymmärrystä kollegojen touhuille kyllä löytyy.

– Kyllähän se tiedetään, millaista tämä on, sanoo Rosel, – bisnes on bisnestä.

Marja Manninen, Yle Uutiset, Minsk

Postitusmoka paljasti miljoonaluokan Viagra-huijauksen

Viagra-pakkauksia.

Viiden maan poliisivoimat saivat yhdessä kiinni kansainvälisen rikollisporukan. Operaatiota kuvaillaan Euroopan lääkeväärentäjien pahimmaksi takaiskuksi.

Viagra-pakkauksia.

Viiden Euroopan maan poliisivoimat ovat käräyttäneet yhteisoperaatiossa miljoonaluokan lääkeväärentäjät. Rikollisten suurin virhe oli riittämätön postimaksu lääkelähetyksessä – paketti johti poliisin väärentäjien jäljille.

Tapauksessa on pidätetty maanantaina 12 epäiltyä. Takavarikossa on jopa miljoonia väärennettyjä lääketabletteja, lähinnä erektiolääke Viagran piraattiversiota. Niiden myyntiarvo on yli 10 miljoonaa euroa, kertoo EU:n oikeusvirasto Eurojust.

Lääkeväärennösbisneksen kannattavuudesta kertovat takavarikoidut "suuret määrät käteistä rahaa sekä useat muun muassa luksusmalliset ajoneuvot", kuten myös yli 7,5 miljoonan euron varojen jäädytykset.

Väärennökset on tuotu EU:n alueelle Intiasta ja Kiinasta. Eurojustin mukaan ainesosat ja annosmäärät ovat usein olleet pielessä.

Arviolta yli 60 prosenttia verkkokaupassa liikkuvista lääkkeistä on väärennöksiä. Viagraa valmistava lääkeyhtiö Pfizer arvelee Euroopan lääkeväärennösmarkkinoiden arvoksi noin 10,5 miljardia euroa.

Maanantain pidätyksissä edesauttoivat Belgia, Kypros, Unkari ja Britannia, mutta läpimurto oli tapahtunut Itävallassa. Vuonna 2012 Espanjaan lähetettiin postipaketti, josta ei ollut maksettu riittävästi postitusmaksua. Lähettäjäksi oli valheellisesti merkitty Wienissä toimiva apteekki, kertoo itävaltalainen uutissivusto derstandard.at.

Lähetystä apteekkiin palautettaessa luonnollisesti ilmeni, ettei paketti koskaan ollutkaan sieltä peräisin. Asia eteni poliisille.

Itävallan sisäministeri Johanna Mikl-Leitner kuvaa pidätyksiin johtanutta poliisioperaatiota Euroopan lääkeväärentäjien pahimmaksi takaiskuksi.

YK-ryhmä tutkii Isisin epäillyt ihmisoikeusrikokset

Irakin oikeusministeri Mohammed Shia' Al Sudani etualalla näytöllä YK:n ihmisoikeusneuvoston istunnossa Genevessä 1. syyskuuta 2014.

Jäsenmaat sopivat yksimielisesti miljoonaluokan tutkinnasta. Todisteita voitaisiin käyttää kansainvälisessä sotarikostuomioistuimessa.

Irakin oikeusministeri Mohammed Shia' Al Sudani etualalla näytöllä YK:n ihmisoikeusneuvoston istunnossa Genevessä 1. syyskuuta 2014.

YK:n ihmisoikeusneuvosto lähettää tutkijaryhmän selvittämään epäiltyjä ihmisoikeusloukkauksia ääri-islamilaisen Isis-järjestön vaikutusalueelle Irakiin. Neuvoston 47 jäsenmaata sopi yksimielisesti miljoonaluokan hankkeesta.

Diplomaatit tekivät päätöksensä kuunneltuaan neuvostossa yksityiskohtaisia kertomuksia ääri-islamistien harjoittamista pakkokäännytyksistä, sieppauksista, orjuutuksesta, seksuaalisesta väkivallasta sekä lapsisotilaiden ja itsemurhapommittajien käytöstä.

Irak on vedonnut YK:hon, jotta siviileihin kohdistuneet epäillyt rikokset tutkittaisiin riippumattomasti. Tutkijaryhmän lähettäminen maksaa vajaat miljoona euroa.

Ihmisoikeusneuvoston päätöslauselma tuomitsee Isisin armottoman toiminnan, mutta vaatii myös Irakia suojelemaan ihmisoikeuksia. YK:n ihmisoikeuskomissaari Flavia Pansieri sanoi maanantaina, että Irakissa tehtyihin hirmutekoihin eivät ole syyllistyneet vain Isis-taistelijat, vaan Irakin armeijakin on saattanut tehdä sotarikoksia.

Tutkijaryhmän tavoitteena on tuoda esiin todisteita, joita voidaan käyttää mahdollisesti kansainvälisessä sotarikostuomioistuimessa.

Jihadistit ovat vallanneet kaupunkeja ja teloittaneet ihmisiä joukoittain Irakin ja myös Syyrian alueella.

– Olemme kasvokkain terroristihirviön kanssa, Irakin ihmisoikeusministeri sanoi hetkeä ennen äänestystä.

Maanantaina kerrottiin myös Yhdysvaltain tekemistä uusista ilmaiskuista Isis-taistelijoita vastaan Mosulin padolla. Yhdysvallat on tehnyt reilusti yli sadasta ilmaiskustaan puolet padon luona, sillä se on strategisesti tuikitärkeä tuottaessaan sähköä laajalle alueelle Pohjois-Irakissa.

Rasmussen: Ukrainan Nato-jäsenyyden aikataulua vaikea ennakoida

Ukrainan nykyhallitus on ilmaissut halunsa liittyä läntiseen sotilasliittoon. Ensi kuussa valittavan parlamentin on sitä ennen poistettava maan laista liittoutumattomuus-pykälä.

Ukrainan mahdollisen Nato-jäsenyyden aikataulua on vaikea ennakkoida, sanoo sotilasliiton pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen. Ukrainan nykyhallinto on ilmaissut halukkuutensa liittyä Natoon. Ensi kuussa valittavan parlamentin on sitä ennen poistettava Ukrainan lakiin kirjattu liittoutumattomuus-pykälä.

Naton huippukokouksessa Walesissa puhunut Rasmussen sanoo, että Nato keskustelee Ukrainan kanssa jäsenyydestä, jos uusi parlamentti päättää hakea sitä. Vielä on kuitenkin liian aikaista arvioida, kuinka kauan neuvottelut kestäisivät, Rasmussen kertoo.

Nato-jäsenyyden saaminen saattaa kestää vuosia. Hakijamaan on täytettävä useita poliittisia ja sotilaallisia kriteerejä ennen liittymistä sotilasliittoon. Ukraina haki jäsenyyttä vuonna 2008, kun maata johti länsimielinen hallitus.

Läsnäolo Itä-Euroopassa vahvistuu

Rasmussen toisti Naton lupauksen lisätä läsnäoloaan Itä-Euroopassa. Tarkoituksena on luoda alueelle nopeasti siirrettävä usean tuhannen sotilaan vahvuinen joukko-osasto.

Nato on jo nyt lisännyt joukkoja ja kalustoa Itä-Eurooppaan.

– Me teemme kaikkemme puolustaaksemme liittolaisiamme, Rasmussen sanoo.

Varakkaat suomalaiset katumapäällä – paljastivat verottajalle Sveitsiin piilotetut omaisuudet

Credit Suisse Group:in logo ja leijonaveistokset korostavat kivitalon julkisivua.

Verottaja sai viime keväänä yllätyksen, kun kymmenet sveitsiläisiin pankkeihin varojaan tallettaneet suomalaiset pyysivät oikaisemaan verotustaan ilmoittamatta jääneiden tulojen takia. Osa asiakkaista ilmoitti jopa kymmenien tuhansien eurojen pääomatuloista.

Credit Suisse Group:in logo ja leijonaveistokset korostavat kivitalon julkisivua.

Verohallinnon johtava lakimies Matti Merisalo vahvistaa Ylen A-studiolle, että verottaja sai viime kevään lopulla käsiteltäväkseen kymmenien ihmisten oikaisuvaatimukset. Verottaja harkitsee, millaisia seuraamuksia tulonsa ilmoittamatta jättäneille ihmisille langetetaan. Ilmoitetut tulot ovat suurimmalta osalta korkotuottoja, ja niiden määrä on muutamista tuhansista euroista muutamiin kymmeniin tuhansiin euroihin henkeä kohden. Kymmenien tuhansien eurojen korkotuotto talletukselle tarkoittaa, että henkilöllä on talletettuna jopa miljoonaluokan omaisuus.

– Verot tullaan varmasti verottamaan. Sen lisäksi arvioidaan muita seuraamuksia. Määrätäänkö kenties veronkorotus, vai onko asia niin vakava, että siitä tehdään rikosilmoitus, Merisalo sanoo.

Toistaiseksi verottaja ei ole ilmoittanut sveitsiläispankkien suomalaisasiakkaiden tietoja poliisille. Veroviranomaiset joutuvat nyt pohtimaan myös veroilmoituksen laiminlyöneiden ihmisten antamia selityksiä.

– Eräissä oikaisuvaatimuksissa on vedottu unohdukseen. Joudumme arvioimaan näitä perusteita kriittisesti, sillä asia vaikuttaa mahdollisen veronkorotuksen määrään. Varojen pitäminen ulkomailla viittaa tavoitteelliseen toimintaan eikä unohduksesta ole välttämättä kysymys, arvioi Merisalo.

Sveitsi purkaa pankkisalaisuuttaan

Taustalla vaikuttaa todennäköisesti se, että Sveitsi on raottamassa tiukkaa pankkisalaisuuttaan. Tilintarkastusyhtiö KPMG:n veropalveluiden johtaja Timo Torkkel kertoo, että sveitsiläispankit UBS ja Credit Suisse ovat lähettäneet asiakkailleen hyväksymiskirjeen, joissa pyydetään suostumusta ilmoittaa asiakkaan omaisuudesta Sveitsin veroviranomaisille.

UBS:n aikaraja ilmoituksen tekemiseen oli kesäkuun loppu, mikä voi selittää, miksi Suomenkin veroviranomainen on saanut kymmeniä verotuksen oikaisuvaatimuksia. Jos asiakas ei suostu tietojensa luovutukseen, pankki realisoi asiakkaan omaisuuden ja siirtää varat asiakkaan valitsemalle tilille, kertoo Torkkel.

Hänen mukaansa suomalaisten Sveitsiin tallettama omaisuus on lähinnä pankkitalletuksia, velkakirjoja, rahasto-osuuksia ja kultaa. Asiakkailla alkaa olla kiire päättää, mitä he varoilleen tekevät, sillä ensimmäisen kerran sveitsiläispankit aikovat luovuttaa tietoja viranomaisille ensi vuoden tammikuussa.

Tehokas katuja välttäisi rikossyytteen

Samaan aikaan kun verottaja pohtii veroilmoituksensa laiminlyöneiden suomalaisten rankaisua, valmistellaan valtiovarainministeriössä asiaa koskevaa lainsäädäntöä.

Niin kutsutun tehokkaan katumisen ideana on, että tulonsa ilmoittava ja rahansa Suomeen palauttava ihminen välttyy rikossyytteeltä. Sanktiona voi olla veronkorotus. Kansantalous hyötyy, kun varojaan piilotelleet ihmiset joutuvat maksamaan veronsa ja lisäksi osa Suomeen palaavista rahoista päätyy investointeihin ja kulutukseen.

Esimerkiksi Espanjassa, Ranskassa, Saksassa ja Ruotsissa on jo käytössä tehokkaan katumisen ohjelmia. Järjestelmien ankaruus tai edullisuus rahojen omistajalle vaihtelee. Norjassa ja Ruotsissa riittää, että asiakas maksaa verot korkoineen, mutta hänelle ei määrätä veronkorotusta.

Tehokkaan katumisen järjestelmää on pohdittu selvityksessä, joka on parhaillaan valtiovarainministeri Antti Rinteen (sd.) kabinetin pohdittavana.

Valtiovarainministeriön hallitusneuvos Antero Toivainen sanoo, että Suomeen on vaikea suosittaa järjestelmää, josta puuttuisivat seuraamukset.

– Vaikka Ruotsissa ja Norjassa ei tule veronkorotusta, niin selvityksessä on lähdetty siltä pohjalta, että yleinen veromoraali voisi puoltaa vähintäänkin hallinnollista sanktiota. Veronkorotus voisi olla se rangaistus, hän sanoo.

Vaarana rahojen siirto Neitytsaarille

Eduskunnan verojaoston puheenjohtaja Sampsa Kataja (kok.) arvioi, että tehokkaan katumisen ohjelmalla on kiire, sillä muutoin vaarana on varojen karkaaminen Euroopan ulkopuolisiin maihin.

– Pankkisalaisuuksien murtaminen Keski-Euroopassa tarkoittaa, että raha siirtyy sieltä johonkin. Nyt pitäisi avata mahdollisuus tuoda rahat Suomeen tämän säännöstelyn alla.

Ruotsi on onnistunut keräämään tehokkaan katumisen järjestelyllä neljän vuoden ajalta noin 170 miljoonaa euroa. Kataja arvioi tämän perusteella, että Suomi voisi hyvinkin kerätä sadan miljoonan euron potin.

Eduskunnan verojaoston jäsen, kansanedustaja Sirpa Paatero (sd.) sanoo suhtautuvansa järjestelmään varovaisen myönteisesti. Hän muistuttaa, että OECD-maat ovat sopimassa verotietojen automaattisesta vaihdosta jo lähivuosina, mikä tulee tekemään tulojen piilottelusta entistä vaikeampaa.

– Tiukoilla reunaehdoilla voisin näyttää asialle lievää positiivisuutta. Tehokas katuminen voisi sopia tähän vaiheeseen, kun tietojen vaihto maiden välillä ei ole vielä voimassa. Näin rahat eivät ehtisi karata vaikkapa Neitsytsaarille, hän sanoo.

Separatistit liennyttivät itsenäisyysvaatimuksensa autonomiaksi

Minskin neuvotteluihin osallistuivat muun muassa Ukrainan entinen presidentti Leonid Kuchma (vas.), EU:n virkamies Heidi Tagliavini (kesk.), Venäjän Ukrainan suurlähettiläs Mikhail Zurabo (oik.), sekä Itä-Ukrainan separatistijohtaja Andrei Purgin (kesk. oik.) 1. syyskuuta 2014.

Minskin neuvotteluissa sovittiin maanantaina separatistien mukaan tulitauon ensiaskeleista ja vankien vaihtamisesta. Tapaaminen kesti nelisen tuntia.

Minskin neuvotteluihin osallistuivat muun muassa Ukrainan entinen presidentti Leonid Kuchma (vas.), EU:n virkamies Heidi Tagliavini (kesk.), Venäjän Ukrainan suurlähettiläs Mikhail Zurabo (oik.), sekä Itä-Ukrainan separatistijohtaja Andrei Purgin (kesk. oik.) 1. syyskuuta 2014.

Valko-Venäjän Minskissä maanantaina pidetyissä Ukraina-neuvotteluissa kuultiin muutos separatistien itsenäisyysvaatimuksissa. Aiemmilla neuvottelukierroksilla separatistit ovat vaatineet täyttä itsenäisyyttä, mutta maanantaina kirjallinen vaatimus oli lientynyt Itä-Ukrainan autonomiaksi.

Ukrainan, Venäjän, Etyjin ja separatistien kesken pidetyt, niin sanotun kontaktiryhmän neuvottelut kestivät tänään vajaat neljä tuntia. Paperilla separatistit vaativat muun muassa, että Ukraina lopettaa sotilastoimet. Ukrainalla ei ole Misnkin neuvotteluissa virallista hallituksen edustajaa, vaan entinen presidentti Leonid Kutšma.

Seuraava kokoontuminen on ensi perjantaina, kertoo separatistien edustaja uutistoimisto Itar-Tassille. Maanantaina sovittiin separatistien mukaan tulitauon ensiaskeleista ja vankien vaihtamisesta.

– Vaihdoimme asiakirjoja, Ukraina kertoi oman näkemyksensä ja me omamme, sanoo Itä-Ukrainan separatistien johtoon kuuluva Andrei Purgin.

Viime viikolla Minskissä neuvottelivat Venäjän ja Ukrainan presidentit Vladimir Putin ja Petro Porošenko. Maanantaina neuvoteltiin matalammalla edustuksella.

Samaan aikaan Ukrainan puolustusministeri Valeriy Geletey on varoittanut Itä-Ukrainan tilanteen eskaloitumisesta "suureksi sodaksi" Venäjän kanssa. Ministeri sanoi maanantaina, että sota saattaa vaatia kymmeniätuhansia henkiä, ja ettei samanmoista ole koettu Euroopassa sitten toisen maailmansodan.

Microsoftin datakeskus perustettiin Uudellemaalle

Microsoftin päärakennus Oulun Peltolassa.

Microsoftin uusi datakeskus on perustettu salaiseen paikkaan Uudellemaalle. Oulun yksikön sulkemisen yhteydessä keskusta ehdittiin toivoa pohjoiseen.

Microsoftin päärakennus Oulun Peltolassa.

Microsoftin lupaama datakeskus on perustettu eteläiseen Suomeen. Keskus sijaitsee Uudellamaalla, mutta yhtiö ei kerro sen tarkkaa sijaintia. Microsoft vetoaa ratkaisussaan turvallisuussyihin.

Yhtiön mukaan investointi datakeskukseen, servereihin ja verkkoihin on arvoltaan useita satoja miljoonia dollareita. Keskus palvelee eurooppalaisia asiakkaita.

Datakeskuksen perustamisesta Uudellemaalle kertoi ensimmäisenä Kauppalehti.

– Suomen datakeskus on edistynyt suunnitelman mukaisesti, ja voimme kertoa, että se sijaitsee Uudellamaalla. Datakeskus on nyt täysin varusteltu sekä kytketty verkkoon, kertoo Microsoftin viestintäjohtaja Camilla Lindfors.

Microsoft kertoi datakeskuksen perustamisesta Nokia-kauppojen yhteydessä vuosi sitten. Yhtiö on aiemmin arvioinut sijoittavansa yli 250 miljoonaa dollaria eli noin 190 miljoonaa euroa keskuksen pääomaan ja lähivuosien toimintaan. Hankkeeseen ei ole käytetty julkista rahaa, Microsoftilta kerrotaan.

Julkisuudessa liikkuneiden tietojen mukaan datakeskusta suunniteltiin Pohjois-Suomeen. Mahdollisina sijaintipaikkoina vahvimmin esillä olivat Oulu ja Kajaani.

Microsoftin yt-neuvottelut päättyivät viime viikolla. Niiden seurauksena Oulun yksikkö suljetaan ja kaupungista irtisanotaan yli 500 ihmistä. Kaikkiaan Suomen yksiköistä vähennetään jopa 1050 työntekijää.

Koulu joutui keskelle nettikohua – kasvisruokatiedote unohtui seinälle 15 vuodeksi

Kuva kasvisruokatiedotteesta tietokoneen ruudulla

Kuva pirkkalalaisen koulun ruokalassa olleesta vanhentuneesta tiedotteesta lähti leviämään netissä. Tiedotteen perusteella kasvisruoasta kävisi myös kananliha tai kala.

Kuva kasvisruokatiedotteesta tietokoneen ruudulla

”Kasvisruokailijat! Kasvisdieettiin koululounaalla kuuluvat kala- ja kanaruoat. Vain silloin, kun listalla on lihaa, valmistamme kasvisvaihtoehdon!” Tällainen tiedote oli unohtunut Naistenmatkan koulun ruokalan seinälle Pirkkalassa.

Kun kuva vanhentuneesta tiedotteesta lähti kiertämään netissä, Pirkkalan kunnan sähköpostiin alkoi tipahdella arvostelevia viestejä.

– Niissä otettiin kantaa tähän asiaan hyvinkin voimakkaasti. Viestin lähettäjien käsityksenä oli, että meillä pakotetaan syömään kalaa tai kanaa, mikä ei pidä paikkaansa, sanoo ruoka- ja puhtauspalvelun päällikkö Arja Vaarma.

Vaarman mukaan ruokalan seinälle oli jäänyt noin 15 vuotta sitten laadittu lappunen, joka olisi täytynyt hävittää jo aikoja sitten.

– Ilmeisesti ennen minun tuloani on joskus ollut tällainen ajatus, joka on keskusteltu aikanaan terveydenhuollon kanssa, Vaarma sanoo.

Vaarman mukaan nykyään jokainen oppilas saa toiveensa mukaisen aterian. Vaarma pitää hyvänä sitä, että ihmiset ovat tarkkaavaisia.

– Hyvä, että he herättelevät myös meitä tähän asiaan, että siivotaan näitä vanhoja tiedotteita ja lappusia sieltä aika ajoin pois.

Kasvisruokaa ei saa ilman lupaa

Pirkkalan kouluissa ei ole vielä automaattisesti tarjolla kasvisruokavaihtoehtoa. Koululaiselta vaaditaan vanhempien lupa sekä todistus terveydenhoitajalta tai lääkäriltä kasvisruokavaliosta.

– Nuorilla on joskus halu kokeilla kasvisruokaa, ja ravitsemus voi jäädä sitten vajaaksi. Toisaalta vanhemmat voivat ihmetellä, että miksi lapsille ei tarjota meillä kanaa, kalaa tai lihaa, Vaarma perustelee lupakäytäntöä.

Vaarman mukaan näyttää siltä, että kasvisruokavaihtoehdon kysyntä lisääntyy jatkuvasti.

Britannia alkaa takavarikoida islamistitaistelijoiksi epäiltyjen passeja

Britannian pääministeri David Cameron matkalla parlamentin alahuoneelle istuntoon, joka käsittelee islamistitaistelijoita koskevia rajoitteita 1. syyskuuta 2014.

Pääministeri David Cameron valtuuttaa poliisin takavarikointeihin väliaikaisesti.

Britannian pääministeri David Cameron matkalla parlamentin alahuoneelle istuntoon, joka käsittelee islamistitaistelijoita koskevia rajoitteita 1. syyskuuta 2014.

Britannia aikoo kitkeä islamistitaistelijoiden virtaa kotimaasta Irakiin ja Syyriaan takavarikoimalla passeja. Pääministeri David Cameron kertoi asiasta parlamentille maanantaina.

Arviolta satoja radikalisoituneita Britannian asukkaita on jo lähtenyt "pyhään sotaan" Isis-äärijärjestön riveihin. Pääministerin väliaikaisella valtuutuksella Irakiin ja Syyriaan suuntaavilta islamistitaistelijoiksi epäillyiltä otetaan passit pois rajatarkastuksessa.

Lisäksi lentoyhtiöiden on vastaisuudessa annettava matkustajatiedot, jotta Britannia voisi helpommin tunnistaa islamistitaistelijat.

Yleisradioyhtiö BBC paljasti sunnuntaina hallituksen aikeet kieltää islamistiepäiltyjen matkustaminen. BBC:n tietojen mukaan tilapäinen matkustuskielto koskisi terrorismista epäiltyjä brittisyntyisiä henkilöitä. He saisivat kuitenkin pitää Britannian kansalaisuuden.

Perjantaina Britannia nosti terroriuhan varoitustasoa vakavalle, eli toiseksi korkeimmalle tasolle. Sisäministeri Theresa May sanoi, että uhkatason nosto liittyy Syyriassa ja Irakissa toimivien terroristiryhmien suunnittelemiin hyökkäyksiin länsimaita vastaan.

Näin kokoomuksen kannatus muuttui tuloluokissa, joihin Laura Räty viittasi

Laura Räty.

Yle Uutisten puoluekannatuskyselyn tausta-aineistosta käy ilmi, että kuukaudessa noin 2 100-2 900 euroa ansaitsevien joukossa kokoomuksen kannatus laski heinä-elokuussa.

Laura Räty.

Sosiaali- ja terveysministeri Laura Rädyn (kok.) keskustelua herättänyt palkkalausunto saattaa jonkin verran heijastua kokoomuksen kannatuslukemiin siinä tuloluokassa, johon hän puheissaan viittasi.

Räty pahoitteli jälkikäteen sanavalintojaan haastattelussa, joka julkaistiin kokoomuksen verkkolehdessä Verkkouutisissa 22. elokuuta. Haastattelussa Rädyn tulkittiin vähätelleen alle 2 600 tai alle 2 100 euroa kuukaudessa tienaavien määrää.

Yle Uutisten tänään julkistamassa elokuun puoluekannatuksessa kokoomuksen kannatus on 21,2 prosenttia, mikä on 0,6 prosenttiyksikköä vähemmän kuin heinäkuussa.

Puoluekannatuskyselyn tausta-aineistosta käy ilmi, että kuukaudessa noin 2 100-2 900 euroa ansaitsevien joukossa kokoomuksen kannatus laski heinä-elokuussa huomattavasti, 20 prosentista 14,1 prosenttiin. Virhemarginaali on hieman suurempi kuin koko aineistossa, jossa se on 1,4 %.

Sen sijaan 1 250-2 100 euroa kuussa ansaitsevien joukossa kokoomuksen kannatus on pysynyt lähes ennallaan, noin 13 prosentissa. Alle 1250 euroa kuussa ansaitsevien joukossa kokoomuksen kannatus on kuukaudessa jopa noussut. Sitä kannatuskyselyn tausta-aineisto ei paljasta, mistä erot johtuvat.

Tutkimuksen haastattelut tehtiin 5. – 28. elokuuta. Verkkouutisten haastattelun jälkeen tutkimusaineistoa kerättiin vielä viikon ajan. Viimeisellä tutkimusviikolla tehtiin viitisensataa haastattelua tutkimuksen noin 2 900 haastattelusta.

Persu-puheellaan kohauttanut Soini: Eduskunnassa omat säännöt

Timo Soini perussuomalaisten eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Helsingissä, 27. elokuuta 2014.

Eduskunnan puhemies haluaa Timo Soinilta selvyyden, pitääkö puhemiesneuvoston perua persu-sanan kielto, koska Soini käyttää sitä itse.

Timo Soini perussuomalaisten eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Helsingissä, 27. elokuuta 2014.

Tilanne muuttui viime viikolla, jolloin perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini lanseerasi persu-sanaa värikkäästi. Hän kuvasi eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Vantaalla puolueensa peräänantamattomuuttta sanomalla: "Persut eivät myy persettään."

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd.) muistuttaa, että kielto annettiin siksi, ettei eduskunnassa jouduttaisi kinaamaan kielenkäytöstä ja aika menisi siihen.

Kolmen vuoden takaisen kielenkäyttöohjeen mukaan puolueita ja puolueryhmiä tulee puhutella "kirjakielen termein tai sellaisin lyhentein, joita ryhmät itse käyttävät". Persu-ilmaus kiellettiin, koska se oli perussuomalaisten mielestä loukkaava.

– Aion puhua Soinin kanssa, miten hän jatkossa näkee tämän. Käytetään sellaisia nimityksiä, jotka eivät kuulosta kenestäkään loukkaavilta, Heinäluoma sanoo.

Soini jättää ratkaisun eduskunnalle

Rehvakkaasti persu-ilmaisua käyttänyt Timo Soini vetoaa eduskunnan arvovaltaan ja jättää asian puhemiehistön päätettäväksi.

Heinäluoma sen sijaan odottaa Soinin omaa tulkintaa.

– Kaikkia pitää kohdella samalla tavalla, niin kokkaria, kommaria, demaria kuin kepua, Soini sanailee.

Soini selittää persu-lanseeraustaan sillä, että sana kuuluu arkikieleen, poliittiseen retoriikkaan ja kansa käyttää sitä.

– Eduskunta on instituutio, joka säätää omat käytöskoodinsa ja eduskunnan pitää määrittää koodisto, mihin kansanedustajat sovittavat sanomisensa , Soini sanoo.

Tarhattujen eläinten metsästäminen yleistyy maailmalla, myös suomalaiset mukana toiminnassa

Leijonia häkissä.

Etelä-Afrikassa tarhataan tuhansia leijonia ulkomailta tulevien metsästäjien ammuttavaksi. Suomalaiset osallistuvat paitsi metsästysretkille, myös leijonien hoitamiseen.

Leijonia häkissä.

Eteläafrikkalainen toimittaja Ian Michler on Suomessa kertomassa maansa vääristyneestä metsästyskulttuurista. Hänen tavoitteenaan on kiertää ympäri Eurooppaa, sillä ongelman rahoittajat löytyvät täältä.

– Yli 99 prosenttia maamme metsästysturisteista tulee ulkomailta, Michler kertoo.

Jotta metsästysmatkasta tulee varmasti onnistunut, järjestetään ne aidatuilla alueilla. Eläinten riittävyys varmistetaan puolestaan kasvattamalla niitä maatiloilla. Erikokoisia tiloja on noin 150 ja niissä pidetään arviolta 6000–8000 petoeläintä.

Tarhaleijonia suositaan, sillä sellaisen saa ampua reilulla 6000 eurolla. Vapaan ja villin leijonan metsästykseen tarvittavat luvat saattavat maksaa ulkomaalaiselle turistille kymmenkertaisesti.

Michlerin mukaan toimintaa yritetään salata, eikä kuvaajia päästetä tiloille. Tarhaajat pelkäävät, että kuvat häkeissä kasvatetuista leijonista saattaisivat vähentää turistien määrää. Maan lakien mukaan tarhakasvatus ei ole laitonta, jos eläimiä ympäröivä aita on riittävän vahva ja korkea.

Leijonanpennut turistien ilona

Leijonien kasvatustoiminta tarhoilla on järjestelmällistä. Pennut erotetaan emoistaan 2-3 viikon iässä, minkä jälkeen ne totutetaan ihmisen käsittelyyn. Pennut viedään omiin aitauksiinsa ja niitä esitellään turistien viihdyttämiseksi. Michlerin mukaan turisteille uskotellaan, että pentuja kasvatetaan tutkimustarkoituksessa tai lajin säilyttämiseksi.

– Turistit maksavat, jotta pääsevät paijaamaan leijonanpentuja. Pentujen hoitajat tulevat Euroopasta ja myös suomalaisia nuoria on ollut huolehtimassa pennuista. He ovat vapaaehtoisia nuoria, jotka eivät tiedä mitä tekevät, Michler kertoo.

Kun pennut kasvavat liian suuriksi ja alkavat olla liian arvaamattomia paijattaviksi, siirretään ne metsästykseen tarkoitetuille isommille tiloille.

Michler pelkää, että toiminta laajenee myös naapurimaihin, sillä leijonat tuottavat hyvin rahaa. Kun turisti on paijannut pennun, ja toinen vienyt pään ja nahan, myydään luut Aasian markkinoille.

Suomesta satakunta metsästäjää Afrikkaan vuosittain

Kilpailu- ja kuluttajavirastosta arvioidaan, että heidän ylläpitämässä matkatoimistojen rekisterissä on noin kuusi matkanjärjestäjää, jotka tarjoavat ulkomaille suuntautuvia metsästysmatkoja.

Yksi näistä yrityksistä on Jahtimatkat, joka on järjestänyt metsästysmatkoja ulkomaille viidentoista vuoden ajan. Yrityksen oppaan Panu Kähärän mukaan metsästysmatkailu on yleistynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana.

– On uskallusta lähteä ja haetaan uusia asioita, Kähärä kertoo.

Kähärä painottaa, että Jahtimatkat on ottanut eettisen puolen huomioon. Esimerkiksi autoista ei ammuta yhtään mitään.

– Totta kai siellä on kasvatustiloja, ja on erinäköisiä aitauksia, Kähärä sanoo.

Hänen mukaansa metsästykseen käytetyt alueet ovat kuitenkin isoja ja verrattavissa suomalaiseen hirvimetsästykseen, jota sitäkin rajoittavat hirviaidat. Aidoilla myös suojellaan alueen asukkaita ja liikennettä muutoin laajalti liikkuvilta eläimiltä.

– Pääsääntöisesti metsästys tapahtuu sellaisilla alueilla, että ne ovat useita tuhansia, jopa useita kymmeniä tuhansia hehtaareita. Voin sanoa omakohtaisesta kokemuksesta viime keväältä, että kyllä siellä mentiin ihan aamusta iltaan ja jäljittämällä jäljitettiin niitä leijonia.

Kähärän mukaan suomalaiset metsästäjät kysyvät etukäteen, millaista metsästys on paikan päällä. Monenlaisista kokemuksista on kuultu muualta.

– Joku on käynyt sellaisella matkalla, missä hörpitään olutta auton lavalla, ajetaan ympyrää ja sieltä räiskitään niitä menemään, niin eihän siinä ole mitään järkeä! Kähärä painottaa.

Kähärä arvioi, että kaikkiaan Suomesta Afrikkaan suuntaa vuosittain noin 100–200 metsästäjää. Heistä osa käy matkoilla omatoimisesti ja osa matkanjärjestäjien kautta.

Katso Suomen lentismiesten uskomaton nousu - Kuuba kaatui MM-avauksessa!

Antti Siltala lentopallon MM-kisoissa 2014

Ottelu Kuubaa vastaan oli Suomelle ensimmäinen MM-tasolla 32 vuoteen. Suomi käänsi ottelun itselleen jännittävien vaiheiden jälkeen erin 3-2. Kuuba on neljän vuoden takainen MM-kakkonen. Katso ottelun parhaat palat kuvaa klikkaamalla!

Antti Siltala lentopallon MM-kisoissa 2014

Suomi nousi kahden erätappion takaa 3-2-voittoon Kuubasta lentopallon MM-kisojen avausottelussa. Varsinkin ottelun alussa Suomen pelissä oli hermoilun merkkejä. Vastaanoton huolimattomuus kostautui, kun Suomi antoi jatkuvasti Kuuballe helppoja vastapalloja. Viime kisojen hopeajoukkue pääsi rokottamaan niistä helposti ja takoi nopeasti kolmen pisteen johdon.

Erän puoliväliin saakka Suomi roikkui vielä Kuuban kintereillä ja ylsi parhaimmillaan tasapisteisiin 10–10. Kuuba oli kuitenkin odotettua tiiviimpi joukkue ja puolusti helposti Suomen hyökkäykset. Toisen teknisen aikalisän jälkeen Kuuba karkasi selvään johtoon ja vei erän lukemin 25–18.

Päävalmentaja Tuomas Sammelvuo teki Suomen seitsikkoon useita muutoksia, mutta joukkue ei saanut toisessakaan erässä peliään kulkemaan kuin ajoittain. Mikko Oivasen komea kavennus ässäsyötöllä 11–16:ta sytytti joukkueen hetkeksi ja parhaimmillaan Suomi pääsi kolmen pisteen päähän. Kiri jäi kuitenkin vajaaksi ja Kuuba voitti erän 25–21.

Kolmannessa erässä nähtiin viimein sisuuntunut Suomi. Eemi Tervaportin kaksi perättäistä pistettä veivät Suomen 14–12 johtoon erän puolivälissä. Kolmas eräpallo toi viimein ratkaisun, kun Antti Siltala löi erän Suomelle 27–25.

Neljännen erän alku näytti Suomen kannalta pahalta, kun Kuuba meni menojaan hurjassa vireessä olleen yleispelaaja Javier Jimenezin johdolla. Piste pisteeltä Suomi nousi ensin tasoihin ja pian jo 19–17 johtoon. Hurjan taistelun jälkeen Suomi käänsi erän itselleen 25-23.

Ratkaiseva viidettä erää Suomi hallitsi alusta loppuun. Suomi sai peräti kolme ottelupalloa, joista toinen toi ratkaisun. Koko ottelun Suomen parhaimmistoon kuulunut Olli-Pekka Ojansivu löi Suomelle 15–12 erävoiton.

Suomi kohtaa toisessa alkulohkon ottelussaan keskiviikkona Etelä-Korean. Lohkon neljä parasta etenee jatkolohkon peleihin.

Suomi – Etelä-Korea TV2 ja Areena keskiviikkona 3.9. klo 17.00, Yle Puhe klo 17.25.

Petra Manner
Yle Urheilu

Kimppakämppiä aikuisille, talonvaltaukset laillisiksi ja yksinasuville oma puolue?

Tyhjä asunto.

Yle Uutisten lukijat ovat ehdottaneet yksinasuvien asuntoahdingon ratkaisuiksi verohelpotuksia, kimppa-asumista ja maalle muuttoa. Pienituloisten lisäksi monet keskituloiset yksinasuvat ovat pattitilanteessa: miten selvitä kalliista asumisesta, kun asuntojen hinnat ovat nousset pilviin ja vuokra-asuminenkin tulee niin kalliiksi, ettei omaan kämppään voi säästää.

Tyhjä asunto.

Yle Uutisten lukijat kertoivat tukalasta asumistilalnteestaan ja siitä kuinka ovat itse selvinneet korkeista asumiskustannuksista. Moni on selvinnyt tinkimällä kaikesta muusta tai vaikkapa muuttamalla maalle. Moni toivoi yhteiskunnan tukea yksinasuville, esimerkiksi verovähennyksiä ja kimppa-asumisen helpottamista. 

"Yhteiskunnan normi on se, että jokainen on parisuhteessa"

Moni Yle Uutisten lukija kertoi, että asuminen sinkkuna, yksinhuoltajana tai eronneena on hankalaa - ja kuinka yksinasujat ovat jääneet yhteiskunnan väliinputoajiksi.

" Koskaan ei tosiaan puhuta yksineläjien ahdingosta, aina vaan lapsiperheistä, joissa suuressa osassa on kaksi tienaajaa."

"Yksineläminen on aivan liian kallista. Tuntuu, että yksineläjiä kohdellaan yhteiskunnan kummallisuuksina ja ongelmakohtiin ei tarvitse puuttua, sillä ajatellaan sen olevan vain tilapäistä. Näin se ei ole. Yhteiskunnan normi on kuitenkin se, että jokainen on parisuhteessa. Ärsyttävää."

"Vuokraan menee  40 prosenttia nettotuloista. Mielelläni säästäisin pesämunaa omaa asuntoa varten, mutta ison vuokran takia samanaikainen säästäminen ei onnistu. Pattitilanteessa ollaan, kun ei ole niitä rikkaita vanhempiakaan, joilta odottaa perintöä."

"Yksin vuokralla-asumisen kalleus ei ole ongelma vain pienituloiselle vaan myös keski- ja hyvätuloisille. Itse olen hyvätuloinen yksinhuoltaja, ja asumismenot pääkaupunkiseudulla ovat kohtuuttoman suuret - lähes puolet menoista. Asuntolainaan ei ole mahdollisuutta kun on ikää sen verran, ettei ole aikaa maksaa 20 vuoden asuntolainaa."

"Tilastot näyttävät, että yksinasuvat ovat Suomessa se köyhin ryhmä, joilla on keskivertona huonompi tilanne kuin lapsiperheillä. Mutta apua, mikä itku syntyi, kun hallitus yritti leikata 8 euora lapsilisästä, jotta voisi kattaa verokevennyyksen kaikken vähätuloisimmille."

1."Perheverotus nuppiluvun mukaan"

Osa keskustelijoista kaipaa yhteiskunnan tukea yksinasuville esimerkiksi verotusta keventämällä tai jakamalla rahaa vaikkpa veikkausvoittorahoista.

Osaa yksinasuvista kismittäää se, että lapsiperheet saavat verovähennyksiä ja muutakin yhteiskunnan tukea, mutta yksinelävä, jonka asumismenot ovat suhteessa korkeammat, ei saa mitään. Keskituloisilla kun ei  useimmiten ole mahdollisuutta asumistukeen.

"Budjetissa on lapsivähennys. Miksi ihmeessä? Tasa-arvon nimissä sinne tarvittaisiin mieluummin yksinasuvan vähennys."

"Parantaisin yksinhuoltajien, yksinasuvien ja suurten perheiden asemaa perheverotuksella. Perheen yhteenlasketut tulot jaetaan perheen nuppiluvulla ja verot sen mukaan. Ensimmäisestä perheenjäsenestä verovähennys. Lapsettomat pariskunnat maksaisivat sen jälkeen enemmän veroa kuin nyt. Lapsiperheet ja yksinelävät hyötyisivät."

"On todella väärin, että Veikkausvaroja käytetään rikkaitten harrastuksien ja elämäntapojen rahoittamiseen samaan aikaan  kun ihmisiä seisoo leipäjonoissa, on asunnottomina, kun ei ole voimia selvitä byrokratiaviidakosta, jota toimeentulotuen hakeminen edellyttäisi."

2. "Suomeen yksinelävien puolue"

Monessa kommentissa yksinasuvien tukalasta tilanteesta syytetään päättäjiä ja patistetaan poliitikkoja kiinnittämään huomiota yksinasuvien kasvavaan joukkoon. Moni syyttää porvaripoliitikkoja vuokraisäntien paapomisesta, mutta osansa saavat muutkin poliittiset ryhmät. Yksi ehdottaa talounvaltausten laillistamista, toinen yksinasuville omaa puoluetta.

"Pieni- ja keskituloiset yksinasuvat tarvitsisivat tukea esimerkiksi verohelpotuksen muodossa. Kiitä vuokran noususta kuntaa, joka nostaa kiinteistöveroa ja vesimaksua. Kiitä Ville Niinistöä ja vihreitä, joiden tavoite on verotusta kiristämällä nostaa lämmön ja sähkön ja liikkumisen hintaa. Kiitä demareita, jotka kiristää verotusta muilta osin. Kiitä kokoomusta ahneista vuokraisännistä."

"Muualla Euroopassa asutaan vuokralla hyvin yleisesti. En tiedä, miten Suomessa tämä asuminen on lähtenyt näin raskaasti vinoon. Mitä ilmeisimmin päättäjien ovien takana on vuosikausia norkoillut ahneita rakentajia ja pankkiväkeä. Kataisen hallituksen veronkorotusten takia asumiseni tulee mahdottomaksi."

"Suomalaiset eivät halua tukea maan omaa ruokatuotantoa. Kaikki pakotetaan muuttamaan kaupunkeihin ja nyt saadaan sitä,mitä on haluttu. Ruoka tuodaan ulkomailta ja maksaa maltaita.

Asunnot maksavat jumalattomasti ja toiset käärivät nämä rahat taskuihinsa. Ennen oli työpaikkoja kaikkialla ja asuminen kohtuuhintaista. Miettikää oikeasti ketä äänestätte. Kannattaa miettiä koko ketju. Mikä vaikuttaa ja mihin.

"Mieluummin asuisin omistusasunnossa, toisen asumisesta vuokraamalla tienaaminen on varastamista, mutta ei toivoakaan että saisin lainaa. Tyhjillään olevien kiinteistöjen valtaamisesta pitäisi tehdä laillista ja asuntojen tyhjillään pitämisestä ja korjaamatta jättämisestä antaa ankaria sanktioita, tämä varmasti kohentaisi mahdollisuuksia edulliseen asumiseen asukkaiden ehdoilla."

"Olen ihmetellyt, miksei Suomessa ole yksinelävien puoluetta. Ääneni ohjautuisivat väistämättä sinne, missä ryhdyttäisiin ajamaan lainsäädäntöä, joka toisi yksinasuvat samaan asemaan aviopuolisoiden kanssa."

3. "Lisää pieniä yksiöitä ja vuokra-asuntoja"

Moni yksinasuja vaatii yksinkertaisesti lisää pieniä asuntoja. Yksinasuvia tuskastuttaa se, että suunnitelmista ja puheista huolimatta yksiöitä ei rakenneta tarpeeksi. 

"Asuntoja pitäisi rakentaa lisää erityisesti pääkaupunkiseudulle: sitä on toitotettu kyllä jo monta kymmentä vuotta mutta vieläkään mitään ei ole tapahtunut."

"Lisäämällä vuokra-asuntojen valmistusta ainakin niiden hintoja saadaan rauhoitettua. Mutta meidän valtionhallintommehan on kyvytön tekemään rakentavia päätöksiä.

"Pienet yksiöt ovat ratkaisu tähän ongelmaan. Joka kunnassa eniten haettuja ovat pienet yksiöt, mutta niitä on kaikkialla vähiten vapaina. Tarjonta ei vastaa lainkaan kovaa kysyntää. Kansa ei saa demokraattisesti sitä mitä tahtoo. Pienet yksiöt vähentäisivät suuresti asumismenoja, jolloin jäisi rahaa elämiseenkin ja jopa säästöön pantavaksi."

4. "Työpaikat ja yliopistot pois Helsingistä"

Keskustelijat pohtivat myös sitä, että jos Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla asuisi vähemmän ihmisä, asuntojakin riittäisi paremmin ja kun kysyntä vähenisi asuntojen hinnat laskisivat ja vuokrat halpenisivat.

Jos siis töitä ja kouluja olisi enemmän pääkaupunkiseudun ulkopuolella, asuntoja vapautuisi etelässä ja näin hinnatkin laskisivat.

"Työpaikat pitäisi siirtää pääkaupunkiseudun ulkopuolelle eli kehä kolmosen ulkopuolelle. Näin ollen moni muuttaisi työn perässä pois pääkaupunkiseudulta ja asumiskulut laskisivat."

"Yliopisto ja muutkin opiskelupaikat voitaisiin siirtää pääkaupunkiseudulta pois sinne, missä asuminen on edullisempaa. Opiskelemassa voi käydä muualla ja palata sitten töihin Helsinkiin. Opiskelijoilta ja opettajilta vapautuisi paljon asuntoja ja hinnat tippuisivat."

"Harva kolmannen asteen opiskelija asuu enää kotonaan. Siksi on todellakin aivan älyvapaata ylläpitää yliopistoja ja korkeakouluja ruuhkaisilla alueilla. Aalto-yliopisto siirrettäisiin vaikka Joensuuhun tai Rovaniemelle, jos päättäjillä olisi vähäisintäkään järkeä päässään."

5. "Lisää lainaa pankista"

Moni yksinasuva haluaisi asua omassa asunnossaan, koska vuokralla-asuminen tulee kalliimmaksi. Osa haluaisi pankista enemmän lainaa, jotta oman kämpän hankkiminen olisi mahdollista. Pankin vaatimaa pesämunaa voi olla mahdotonta säästää, kun vuokraan menee suuri osa palkasta. Perintöäkään ei kaikilla ole näköpiirissä.

"En asu nyt yksin, mutta vielä jokin aika sitten asuin. Yksin asuminen oli tietenkin kaksi kertaa kalliimpaa, koska yksin täytyi maksaa kaikki, lämpö, sähkö ja vuokra. Lehtiä ei ollut varaa tilata. Vuokrakin on kuitenkin pienessä asunnossa suhteellisesti kalliimpi. Olisin halunnut ostaa oman asunnon, mutta ei toiveitakaan lainasta. Kun aloin asua kumppanin kanssa, saimme heti lainan, vaikka tuloni eivät ole sen suuremmat ja nyt maksamme omaa asuntoa. Kaikkeen jää nyt paljon enemmän rahaa ja eläminen on kaikin tavoin helpompaa."

"Olen nyt asunut 10 vuotta omistusoikeusasunnossa ja maksan sikakallista vastiketta tuosta. Pankki ei antanut aikanaan asuntolainaa koska olin yksinhuoltaja. Maksan asunnosta yli 1000 euroa kuukaudessa, joten voisin hyvin maksaa lainani koska tuloni ovat kuitenkin hyvät. Valitettavasti nyt verottaja vie palkasta lähes 30%,  koska ei ole niitä vähennyksiä. Jos saisin lainan niin verot pienenisi ja taas voisin maksaa lainaa vähän enemmän."

6. "Kimppakämppiä myös muille kuin opiskelijoille"

Moni keskustelija on ehdottanut kimppa-asumista aikuisella iällä ilman parisuhdetta. Soluasuntoja pitäisikin rakentaa lisää: kun kylpyhuoneet ja saunat eivät olisi viemässä yksisnasuvan asuinneliöitä, tilaa säästyisi ja asumisesta tulisi väljempääkin. Lainaakin olisi hyvä saada pankista kimppakämppään - ilman parisuhdetta.

"Yksiöihin täytyy rakentaa keittiö ja kylpyhuone jokaista asuinhuonetta kohti. Se on kallista ja siksi yksiöt maksavat niin paljon. Ehdotukseni on rakentaa soluasuntoja, jotka tarpeen mukaan muuntuvat pienen perheen tai lapsettoman parin asunnoiksi ilman muutoksia."

"Yksineläville ihmisille pitäisikin mielestäni kehittää toimivia yhteisöasumismalleja, joissa osan tiloista voisi jakaa muiden vastaavassa elämäntilanteessa olevien kanssa."

"Suomeen tulee yleistymään se jossain lehdessä näkynyt asumistapa, asuntovaunualueet. Ei rasita asuinneliöitä portaikot, parvekkeet, väestösuojat, kerhotilat, parkkipaikat, kaavoitusmääräykset ja ties mitkä muut tekosyyt. Saunan, pesutilat ja pyykkituvan saa keskitetysti."

"Omistusasunto on haaveena, mutta lainan saaminen ei ole helppoa ja hinnat ovat pilvissä. Olemmekin harkinneet ystävieni kanssa, että ostaisimme yhteisen asunnon. Meitä eivät parisuhteet ja lasten hankkiminen kiinnosta, joten ne eivät ole esteenä."

"Myös yksinhuoltajaperheet voivat muuttaa samalla tavalla soluasuntoihin. Jokaiselle perheelle oma makuuhuone ja lapsille kimppakämpät, yhteinen keittiö, olohuone, sauna ja pesutupa. On turha tarjota kommuuniasunimista vain yhden tyyliseen perhekuntaan, lapsettomiin sinkkuihin."

7. "Yksinasuvana ei paljon törsäillä ylimääräiseen"

Koska asuminen haukkaa leijonanosan yksinasuvan tuloista, monen on pakko tinkiä muista menoista: autosta, huvituksista, ruuasta tai jopa lääkkiestä. Joku tekee jopa pimeitä töitä saadakseen lisäansiota, kun asumis- ja toimeentulotulotukea ei voi saada.

"Omaa autoa ei ole ollut kymmeneen vuoteen. Työpaikka on onneksi vielä polkupyöräilymatkan päässä. Työpaikkaruokailen arkipäivisin. Nyt oma velaton osake, viimeinkin."

"Lukeudun keskituloisiin, mutta elinkustannukset ovat niin kalliit, että yksineläjänä ei paljon törsäillä muuhun ylimääräiseen, vaan kaikkea harkitaan kahdesti."

"Olen "sopeutunut" siihen, että koti ja ruoka riittää."

"Olen jättänyt välttämättömiä lääkärikontrolleissa käyntejä ja lääkkeitä pois, että voin ostaa vähän ruokani ja maksaa vuokran. "

"Vuokra on noussut viidessä vuodessa yli 30 priosenttia ja varmaankin sama kehitys jatkuu. Pelkkään vuokraan menee reilusti yli puolet nettopalkasta, eikä halvempia kämppiä täältä käytännössä löydy. Viime kuussa alkoi ulosotto konkurssiin menneen yhden miehen yritykseni jäljiltä. Suomessa on ulosotossa sellaiset pykälät, että ne eivät huomioi lainkaan velallisen menoja. Eli syrjäkylillä 120 euron yksiössä elävä maksaa täsmälleen saman summan nettopalkastaan kuin Stadin asuntokuplaan raskautetut. Kela taas tuijottaa vain bruttopalkkaa, eikä huomioi ulosottoa, joten asumistukea ei saa. Ratkaisuni toistaiseksi: pimeät ja rikolliset lisäansiot, sossun kanssa ei tule mitään."

8. "Muuta maalle, ulkomaille tai voita lotossa"

Moni on todennut yksinasumisen Helsingissä tai pääkaupunkiseudulla niin mahdottomaksi, että on muuttanut pois, osa maalle, osa ulkomaille.

"Asun nyt Lontoossa vietettyäni vähän aikaa Helsingissä. Elinkustannukseni laskivat muutettuani Helsingistä yhteen maailman kalleimmista kaupungeista. Suomen talous on aivan kuralla ja pääkaupungin hintataso ei mitenkään vastaa todellisuutta. Talouspakolaisena on hyvä olla, varsinkin kun mikä tahansa muu kaupunki tarjoaa halvempaa asumista ja suunnilleen saman hintaisetkin paljon enemmän mahdollisuuksia. Äänestäkää jaloillanne ja jättäkää asuntokeinottelijat myymään sijoitusasuntoja toisilleen!"

"Minä en sopeutunut, vaan muutin Espanjaan. Nykytuloillani minulla on varaa 2h+k+parveke asuntoon, lähellä meren rannalla sijaitsevaa keskustaa, vuokra 400€/KK. Ilmasto sopii terveydelleni, joten lääkekulut nollautuivat. Ruoka yms. ovat puolet Suomen hinnoista, joten pärjään loistavasti ja säästöönkin jää satasia per kuukausi. Suomeen en kaipaa, sattuneesta syystä."

"Olen asunut Helsingissä yhden lapsen yksinhuoltajana ja melko keskituloisena (brutto 3200/kk). Nettonahan tuollaisesta palkasta saa käteen vähän yli pari tuhatta. Asumiskulut olivat 900 euroa asumisoikeusasunnossa. Itse ratkaisin tilanteen muuttamalla pois Helsingistä Turkuun. Asumiskulut nykyään 500 euroa kuukaudessa. "

"Kun voisi vuokrata maaseudulta edullisen asunnon niin olisin onnellinen. Haaveeksihan se jää kun siellä on vain myytäviä asuntoja ja näillä tuloilla ei asuntolainaa saa. Pikku yksiössä täällä betonihelvetissä saa asua loppuelämän, jos ei lottovoitto kerrankin kohdalle osu."

Kestävyysvajetavoite jarruttaa eläkeneuvotteluja

Lauri Lyly.

Valtio vaatii, että kestävyysvajeen tulisi laskea hieman yli yhdellä prosentilla bruttokansantuotteesta.

Lauri Lyly.

Työmarkkinajärjestöt käyvät eläkeneuvotteluja nyt päivittäin. Neuvottelutulokseen pyritään mahdollisimman pian. STTK:n puheenjohtajan Antti Palolan mukaan järjestöt ovat jo loppusuoralla.

– Tämä viikko on neuvottelujen onnistumisen kannalta tärkein.

Työmarkkinajärjestöt hakevat ratkaisua uudesta eläkejärjestelmästä. Neuvottelujen vaikein kohta on kestävyysvajetavoite. Valtio vaatii, että kestävyysvajeen tulisi laskea hieman yli yhdellä prosentilla bruttokansantuotteesta.

Kestävyysvajetavoite nousi esiin myös ammattiliittojen keskusjärjestöjen SAK:n ja STTK:n hallitusten kokouksissa. SAK:n hallituksen mukaan on kummallista, että nyt tehdään kestävyysvajeeseen liittyviä ratkaisuja, jotka perustuvat vuotta 2025 koskevaan ennusteeseen. SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly kuvasi keskustelua kriittiseksi ja tiukkasanaiseksi.

– Valtion kestävyysvajetavoite jarruttaa nyt erittäin paljon neuvotteluja. Se pitäisi saada pöydältä ensin, ennen kuin neuvottelussa tapahtuu kunnolla mitään, totesi Lyly kokouksen jälkeen.

Myös STTK:n hallituksessa nähtiin, että juuri kestävyysvaje on neuvottelujen hankalin kohta. STTK:ssa haarukoidaan ja jumpataan parhaillaan kestävyysvajeeseen liittyviä lukuja. STTK:n puheenjohtajan Antti Palolan mukaan järjestön hallitus totesi myös, että kaikki eläkeneuvottelun isot asiat ovat vielä auki.

SAK hakee vaihtoehtoa eläkeiän mekaaniselle sitomiselle elinajan odotteeseen

Lylyn mukaan SAK:n hallitus suhtautuu kriittisesti ja kielteisesti myös eläkeiän mekaaniseen sitomiseen elinajan odotteeseen. 

– Me haluamme siihen toisenlaisen menettelyn. Sitä neuvottelua me käymme tässä nyt.

SAK:n hallitus toisti myös erittäin tiukan kannan, ettei työttömyysputkea saa sorkkia. Myös eläkelupaus tulisi SAK:n hallituksen mielestä lunastaa pitämällä huolta nuoren tulevista eläkkeistä.

Hae lisää

Tervetuloa Ylen mobiiliuutisiin!

Kokeilemme palvelun avulla millainen käyttöliittymä sopisi parhaiten uutisten, urheilun ja sään seuraamiseen mobiilikäytössä.

Otamme mielellämme vastaan palautettasi siitä, mikä palvelussa toimii jo hyvin ja mitä mielestäsi voisi vielä kehittää.

Liitä mukaan päätelaitteesi malli ja sähköpostiosoitteesi, jos tarvitset apua ongelmatilanteessa.

Lähetä palautetta:

Lähetä