Poliisi ei kommentoi 15-vuotiaan tytön surman yksityiskohtia – tutkinta kestää vielä pari viikkoa

Fallesmanni

Esitutkinta Seinäjoen Joupissa viime viikolla sattuneen 15-vuotiaan tytön surmassa kestää vielä pari viikkoa. Poliisi on vaitonainen tutkintaan liittyvistä yksityiskohdista, eikä kommentoi surman tekotapaa. Tutkinnanjohtaja sanoo, että esitutkinnan turvaaminen vaatii sitä, että poliisi ei kerro kaikkea julkisuuteen.

Fallesmanni

Esitutkinta Seinäjoella sattuneen 15-vuotiaan tytön surmasta kestänee vielä pari viikkoa. Ensimmäiset esikäsitellyt näytteet lähtivät laboratoriotutkintaan maanantaina.

– Tutkinta jatkuu kaikilla sektoreilla. Tehdään valmistavaa työtä, näyteaineiston läpikäyntiä ja -analysointia ja valmistellaan vielä tällä viikolla tehtäviä kuulusteluja, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Esa Uusi-Kakkuri.

– Pääosin tämä pitäisi saada pakettiin lähimmän kahden viikon sisällä.

Laboratoriovastausten perusteella joudutaan kuitenkin tekemään täsmennyksiä, jotka vievät jopa kuukausia. Myös surmasta epäillyn kuulemiset jatkuvat aina, kun jutussa selviää uusia asioita.

Poliisi ei ota tässä vaiheessa kantaa surman tekotapaan, vaikka se onkin poliisin tiedossa. Myöskään surman motiivia poliisi ei kommentoi, sillä motiivin selvittely on poliisillakin vasta alkuvaiheessa.

– Esitutkinnan turvaaminen vaatii sitä, että emme kerro kaikkea julkisuuteen, esimerkiksi siitä miten tutkinta edistyy, Uusi-Kakkuri sanoo.

Nuoren epäillyn paikkaa mietitään

Rikoksesta epäiltyä tyttöä säilytetään tällä hetkellä Etelä-Pohjanmaan poliisivankilassa Seinäjoella. Rikosseuraamusvirasto päättänee nuorelle sopivimmasta sijoituspaikasta myöhemmin, kun tutkinta sen sallii.

– Olemme tehneet alustavia valmisteluja sitä silmälläpitäen, että hänet voidaan siirtää rikosseuraamusviraston vastuulle johonkin sopivampaan vankilaan, Esa Uusi-Kakkuri sanoo.

Yleensä siirto tehdään oman alueen sopivaan vankilaan. Tässä tapauksessa sopiva laitos löytynee jostain Länsi-Suomen alueen laitoksista, Uusi-Kakkuri arvelee.

– Hämeenlinna on ainoa naisvankila, mutta on myös vankiloita, joissa on naispaikkoja. Vaasassakin on muutamia, mutta ne eivät ole varmaan kovin soveliaita näin nuoren naispuolisen vangin säilyttämiseen.

– On myös vankiloita, joissa on niin sanotut nuoriso-osastot. Ne varmasti soveltuvat naispuolistenkin vankien säilyttämiseen, tutkinnanjohtaja kertoo.

Neuvottelulähde: Sipilä ajaa kahden ja puolen viikon lisäystä vuosityöaikaan

Mies työskentelee metallipajalla.

Mikäli SDP jää hallituksen ulkopuolelle, myös yhteiskuntasopimus saattaa joutua hankaluuksiin ainakin palkansaajajärjestöissä.

Mies työskentelee metallipajalla.

Yhteiskuntasopimusneuvottelujen ilmapiiriä on lämmittänyt hallitustunnustelija Juha Sipilän esitys, että tuottavuuslisäystä haettaisiin muun muassa lisäämällä vuosittaista työaikaa 100 tunnilla. Tämä merkitsisi noin kahden ja puolen viikon lisäystä vuositasolla.

Ehdotus on otettu vastaan suurella varauksella varsinkin palkansaajapuolella. SAKn hallituksessa tämä yksityiskohta sai tänään paljon kritiikkiä. Palkansaajajohtajien mielestä työajan lisäys merkitsisi käytännössä palkanalennusta.

– Tähän tuskin voidaan suostua, ay-taustainen lähde arvioi tilannetta Yle Uutisille.

Sipilä käy neuvotteluja yhteiskuntasopimuksesta työmarkkinajärjestöjen kanssa samalla, kun hän käy hallitustunnusteluneuvotteluja puoluejohtajien kanssa. Keskeisten etujärjestöjen puheenjohtajat ja Sipilä tapaavat tänään illansuussa. Päivän mittaan useiden etujärjestöjen johtoryhmät ja -elimet ovat käsitelleet tilannetta. Yhteiskuntasopimuksen yksityiskohtia viilataan myös erillisissa työryhmissä.

– Toistaiseksi toiminta on ollut aika lailla kepuvetoista, palkansaajalähteistä kerrotaan.

Yleisesti on arveltu, että yhteiskuntasopimusta ei saada hahmoteltua ennen kuin hallituspohja ja hallitusohjelmaneuvottelut ovat selvillä. Hallituspohjasta Sipilä on luvannut tiedottaa torstaina.

Mikäli SDP jää hallituksen ulkopuolelle, myös yhteiskuntasopimus saattaa joutua hankaluuksiin ainakin palkansaajajärjestöissä.

– Ainakin meillä on enemmän luottamusta siihen, että meitä kuunneltaisiin paremmin, jos demarit olisivat hallituksessa, ay-piireistä kerrotaan Yle Uutislle.

Neuvottelulähteistä arvellaan yleisesti, että yhteiskuntasopimus tuskin on kattava ja yksityiskohtainen. Sen valmistelu saatetaan hajauttaa jatkotyöryhmiin, jotka jatkavat työskentelyään yli kesän. Yhteiskuntasopimus voi tässä vaiheessa jäädä jonkinlaisen kannanoton, julkistuksen tai tahdonilmauksen asteelle.

– On vaikea uskoa, että esimerkiksi SAK perääntyisi pitkäaikaisista tavoitteistaan näin nopeasti, työnantajapuolen leiristä arvioidaan neuvotteluasetelmia.

38-vuotias kuoli putkaan Tampereella – Länsi-Suomen syyttäjävirasto selvittää

Mies kuoli Tampereen poliisilaitoksen putkaan vappupäivänä. Putkakuolemaa selvitellään Turussa.

38-vuotias mies kuoli vappuna Sisä-Suomen poliisilaitoksen säilöön Tampereella. Tarkkaa kuolinaikaa ei ole viranomaisten tiedossa, mutta juttua selvittävän syyttäjän mukaan kuolema havaittiin puolen päivän jälkeen perjantaina 1. toukokuuta.

Putkakuolemien selvittäminen siirretään automaattisesti toiselle poliisilaitokselle ja tutkintaa johtaa syyttäjä. Nyt sattuneen tapauksen selvittäminen on siirretty Turkuun. Kuolemansyyn selvittämisestä vastaa Lounais-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario ja tutkintaa johtaa Länsi-Suomen syyttäjäviraston syyttäjä.

Yle Tampereen saamien tietojen mukaan kuollut oli kotoisin Tampereelta, mutta asui viime ajat Nokialla.

Tällaista tietoa löytyy postiin lähtevistä reserviläiskirjeistä

Reserviläiskirjeen mallikappale.

Reserviläiskirjeen liitettä jaetaan reserviläisille kolmena erilaisena versiona. Kirjeen liitteestä selviää joko oma sodanajan sijoitus tietyssä tehtävässä, poikkeusoloissa omassa työtehtävässä jatkaminen tai reserviläisyys vailla yksilöityä tehtävää.

Reserviläiskirjeen mallikappale.

Puolustusvoimat jakoi tänään tiedotusvälineille mallikappaleita toukokuussa postitettavista reserviläiskirjeistä. Niistä selviävät kirjeissä esille tulevat tarkat tiedot.

Kirjeen ensimmäinen sivu näyttää kaikille lähes samalta. Kansilehdellä kerrotaan reserviläisille, että Puolustusvoimat tarkastaa ja päivittää asevelvollisuusrekisterin tietoja osana puolustusvoimauudistusta. Lisäksi selitetään, mitkä tekijät vaikuttavat reserviläisten erilaisiin tehtäviin.

Kansilehdellä myös pyydetään reserviläisiä tarkastamaan omat tietonsa nimeen, ammattiin ja osoitteeseen liittyen.

Liitteestä kolmea eri versiota

Reserviläiskirjeen mukana tulevasta liitteestä on kolmea erilaista versiota. Niissä reserviläiset jaetaan kolmeen ryhmään.

Ensimmäiseen ryhmään kuuluville kerrotaan tarkka sodanajan sijoitus ja tehtävä. Näiden reserviläisten osalta Puolustusvoimat tarkastaa tehtävään määräyksiä jatkuvasti ja ne voivat muuttua.

Toiseen ryhmään kuuluvat ovat varattu jatkamaan omissa työtehtävissään yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaamiseksi myös kriisioloissa. Tähän sijoitukseen voi vaikuttaa esimerkiksi kriisinhallintatehtävissä saatu kokemus tai siviilielämässä hankittu koulutus ja osaaminen, mikäli se on ollut aluetoimiston tiedossa.

Kolmanteen ryhmään kuuluvat ovat reserviläisiä, joille ei ole yksilöityä tehtävää. Heitä tarvitaan Puolustusvoimien mukaan henkilötäydennyksiin ja uusien joukkojen perustamiseen

Puolustusvoimat aloittaa reserviläiskirjeiden postittamisen tänään maanantaina. Kirjeitä lähetetään 900 000 reserviläiselle porrastetusti toukokuun aikana. Viimeisetkin kirjeet ovat perillä kuun lopulla. Puolustusvoimat avasi kirjeitä varten myös oman nettisivuston.

Pohjolan Liikenne: Nyrkkiä heiluttanut bussinkuljettaja ei enää yhtiön palveluksessa

Bussi vesisateessa.

Kuljettajan ja pysäkillä seisseen miehen välille tuli lauantaina riitaa, kun mies raivostui bussin päälleen roiskuttaneesta vedestä. Kuljettaja kävi kiistan aikana miestä kiinni rinnuksista ja löi tätä nyrkillä. Pohjolan Liikenteen mukaan tapahtumien kulku on vahvistettu, eikä kuljettaja enää ole yhtiön palkkalistoilla.

Bussi vesisateessa.

Kuljettajan väkivaltaa todisti useampi matkustaja lauantaina alkuillasta Sörnäisissä. Bussi ajoi kaupungista päin pysäkille lätäkön läpi roiskuttaen vettä kyytiä odottaneiden päälle. Tästä suivaantunut nuorehko mies huusi keskiovesta ajo-ohjeita kuljettajalle. Kuljettaja oli komentanut miehen auton etuosaan, jossa otti tätä rinnuksista kiinni ja löi nyrkillä päähän, kertovat silminnäkijät.

Käsirysy siirtyi kadulle, jossa kuljettajan kerrotaan lyöneen miestä uudelleen. Sitten kuljettaja kapusi takaisin paikalleen ja bussin numero 67 matka jatkui.

Pohjolan Liikenne kertoo nyt kuulleensa sekä tapahtuman todistajia että miespuolista kuljettajaa. Toimitusjohtaja Heikki Alanko kertoo, että kuljettaja myönsi tapahtuneen, joskin omasta mielestään toimi itsepuolustukseksi.

– Hän oli hyvin katuvainen; tämä oli täydellinen ylilyönti ja täydellisen harkitsematon tapaus. Me olemme todella pahoillamme uhrin puolesta ja matkustajien, jotka joutuivat tällaista kokemaan.

Kuljettaja ei enää ole yhtiön palveluksessa ja Pohjolan Liikenne on pyytänyt anteeksi nyrkistä saaneelta mieheltä. Alanko painottaa, ettei kuljettajan käytöstä voi missään nimessä hyväksyä, ja että yhtiöllä on väkivaltaan nollatoleranssi. Vastaavaa tapausta ei ole hänen omalla urallaan ennen eteen tullut.

– Olen ollut linja-autoalalla kolmisenkymmentä vuotta, ja tämä on ensimmäinen kerta, kun jotain tällaista tapahtuu. Kyllä se on äärimmäisen harvinaista.

Tapausta on käsitelty myös yhtiön sisäisesti. Uhri ei ole ainakaan toistaiseksi esittänyt vaatimuksia Pohjolan Liikenteelle.

Lentoliikenteen lakonuhka siirtyy parilla viikolla

Mies lentokentällä.

Valtakunnansovittelija Minna Helle kertoo vedonneensa osapuoliin, jotta neuvotteluille saadaan lisäaikaa. Finnair tiedottaa myöhemmin mahdollisen lakon vaikutuksista liikenteeseensä.

Mies lentokentällä.

Ilmailualan unioni IAU ja Palvelualan työnantajat Palta ovat sopineet, että lentoliikenteen maapalvelutyöntekijöitä koskeva tukilakko siirtyy. IAU:n tukilakon oli tarkoitus alkaa torstaina 7.5. ja jatkua perjantaina. Nyt osapuolet ovat sopineet tukilakon ajankohdaksi 19.–20. toukokuuta. Valtakunnansovittelija Minna Helle kertoo asiasta Twitterissä.

Helle kertoo vedonneensa, että osapuolet siirtäisivät työtaistelua, jotta sovittelulle saadaan lisää aikaa. Alun perin IAU:n lakko uhkasi Finavian tytäryhtiö Airpron matkatavaroiden ja rahdin käsittelyä jo huhtikuussa.

Palta on kannellut asiasta työtuomioistuimeen. Se toivoo, että tukilakko julistetaan laittomaksi. Palta kertoo tiedotteessaan odottavansa ratkaisua asiaan tällä viikolla. Neuvotteluja jatketaan jälleen keskiviikkona.

Finnair toivoo sopua

Lentoyhtiö Finnair kertoo tiedottavansa matkustajilleen tiistaina 12. toukokuuta mahdollisista lentojen siirtomahdollisuuksista ja muutenkin lakkoon valmistautumisesta, ellei sopua synny. Se painottaa tiedotteessaan olevansa kiistassa ulkopuolinen ja toivovansa, että lakolta vältytään.    

Kiistassa on kyse henkilöstövuokrausyhtiö Airpron työehtosopimuksen yleissitovuudesta. Suomen lentoemäntä- ja stuerttiyhdistys SLSY ja IAU haluavat, että Airprossa noudatetaan heidän sopimustaan. Nykyinen sopimus on neuvoteltu Paltan, Julkisten ja hyvinvointialojenliitto JHL:n ja palkansaajajärjestö Pardian kesken.

Palta kuvailee IAU:n työehtosopimusta jäykäksi. IAU sen sijaan sanoo Finavian tavoittelevan määräävää asemaa maahuolinta- ja matkustamopalveluissa. Kyse on 80 ihmisen työehdoista.

Katso: tältä koululaisen ruoka-annoksen pitäisi näyttää – ja tältä se toisinaan näyttää

Grafiikka kouluruoka-annoksesta.

Kuvasimme neljänä päivänä Kuopion koululaisten ruokailua ja kysyimme heidän mielipiteitään kouluruoan laadusta. Toisinaan valokuva lautasesta kertoo enemmän kuin monisanainen kommentti.

Grafiikka kouluruoka-annoksesta.

Maksuton kouluruoka on harvinaisuus maailmalla, mutta Suomessa kouluruoka saa aika ajoin moitteita osakseen. Suomessa koululaiset saadaan ruokittua pikkurahalla: raaka-aineisiin uppoaa monin paikoin alle euro annosta kohden.

Keräsimme neljän päivän ajan kommentteja ja kuvia kuopiolaisissa kouluissa tarjottavasta kouluruoasta. Klikkaa alla olevia kuvia ja katso, mitä oppilailla oli kerrottavanaan.

Auto-onnettomuuden jälkeinen kouluviikko alkoi hiljaisella hetkellä – Nuorille tarjolla kriisiapua

Lippalakki ja kynttilöitä onnettomuuspaikalla.

Sunnuntaiyönä Kajaanissa tapahtui auto-onnettomuus, jossa menehtyi paikallinen 17-vuotias poika. Menehtynyt nuori opiskeli Kainuun ammattiopistolla, jossa opiskeleville tarjotaan kriisiapua.

Lippalakki ja kynttilöitä onnettomuuspaikalla.

Kajaanissa viitostiellä sattui raju auton ulosajo sunnuntaiyönä. Onnettomuudessa menehtyi kajaanilainen 17-vuotias poika, joka opiskeli Kainuun ammattiopistolla. Maanantaina aamulla ammattiopistolla vietettiin hiljainen hetki opiskelijaryhmän kanssa, johon menehtynyt nuori kuului.

– Meillä on toimintamalli tällaisia tilanteita varten. Aamuisen hiljaisen hetken jälkeen kuraattori ja muut henkilökuntaan kuuluvat keskustelivat opiskelijoiden kanssa tapahtuneesta. Terveydenhoitajilta on mahdollisuus saada keskusteluapua sekä muuta apua, KAO:n rehtori Raimo Sivonen kertoo.

– Keskitymme täällä omiin opiskelijoihimme eli esimerkiksi sosiaalisessa mediassa aiheesta keskustelevista nuorista osa on meidän ulottumattomissamme. Heidän on hoidettava apu ja tuki jotakin muuta kautta, Sivonen jatkaa.

Muiden KAO:n toimipisteiden opiskelijoiden kanssa onnettomuudesta keskustellaan mikäli tarvetta on.

Rehtori toteaa, että valitettavasti ammattiopistolla on jouduttu kehittämään toimintamalli tällaisia tilanteita varten.

– Mutta on myös sinällään hyvä asia, että toimintamalli on olemassa.

Wespalla vahvennettu läsnäolo

Nuorilla on mahdollisuus saada Kajaanissa kriisiapua kaupungin nuorisotyön ja seurakunnan kautta, jotka tekevät tiivistä yhteistyötä myös tällaisissa tilanteissa. Nuorisotalo Wespalla on tänään vahvennettu läsnäolo kello 14–20. Mukana on Saapas-ryhmän vapaaehtoisia.

– On tärkeää, että on turvallinen paikka, jossa voi olla monenlaisten tunteiden kanssa, kertoo erityisnuorisotyönohjaaja Tarja Vehkaoja Kajaanin seurakunnasta.

Kajaanin seurakunta tarjoaa tukea tukitekstiviesti-palvelun, NettiSaappaan ja Saapas-kahvilan kautta. Tekstiviestipalvelu päivystää koulupäivinä numerossa 044 7444 484, viesteihin vastaavat seurakunnan nuorisotyönohjaajat ja papit.

NettiSaapas toimii Suomi24-nettisivulla, keskiviikkona kello 18–20 valtakunnallinen päivystysvuoro on Kajaanin ja Sotkamon saapaslaisilla.

Saapas-kahvila on avoinna perjantaina 8. toukokuuta ja lauantaina 9. toukokuuta kello 19.30–22.30. Kahvilassa paikalla on saapaslaisia ja seurakunnan nuorisotyöntekijöitä. Perjantaina on mahdollisuus käydä Saapas-autolla onnettomuuspaikalla.

Nuorten selät huonossa kunnossa: yli puolella 21-vuotiaista välilevyrappeumaa

Tupakka

Selkävaivoille altistavia riskitekijöitä ovat muun muassa tupakointi ja ylipaino, todetaan Oulun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassa.

Tupakka

Lääketieteen lisensiaatti, terveystieteiden maisteri, fysioterapeutti Jani Takatalon väitöstyössä seurattiin vuonna 1986 syntyneitä Oulun lähiympäristössä asuvia viiden vuoden ajan. Tutkittavat osallistuivat kolmeen kyselyyn, joilla selvitettiin alaselän kipuja ja sen aiheuttamaa haittaa sekä elämäntapoja.

Lisäksi he osallistuivat kahteen kliiniseen tutkimukseen 16–19 vuoden iässä sekä lannerangan magneettitutkimukseen 21-vuotiaina. Magneettikuvauksella tutkittiin alaselän rappeumamuutoksia, erityisesti välilevyrappeuman esiintyvyyttä ja vaikeusastetta, mutta myös muita alaselän rappeumamuutoksia.

Aiempien tutkimusten perusteella tiedetään, että magneettikuvauksella todettava välilevyrappeuma on erittäin yleinen aikuisilla ja että tällaisen rappeumalöydöksen yhteys alaselkäoireisiin on heikko.

Yli puolella rappeumaa

Väitöstutkimuksen mukaan lannerangan välilevyrappeumaa oli 54 prosentilla 21-vuotiaista. Myös välilevyn pullotus, pienet pullistumat sekä nikamarungon sisään suuntautuvat välilevyn pullistumat olivat yleisiä tutkimuksessa mukana olleilla henkilöillä.

Vaikeammat alaselkäoireet olivat yhteydessä laaja-alaisempaan välilevyrappeumaan ja välilevyn pullistumalöydöksiin, mutta kaikilla alaselkäoireisilla ei ollut lannerangan magneettikuvauksella todettavissa mitään poikkeavaa löydöstä.

Miehillä pullistumia naisia useammin

Välilevyrappeumaa ja välilevyn pullistumia esiintyi miehillä useammin kuin naisilla. Tupakointi ja ylipaino olivat yhteydessä lannerangan välilevyrappeumaan miehillä, muttei naisilla. Erityisesti keskivartalolihavuus oli yhteydessä välilevyrappeumaan miehillä. Liikunta-aktiivisuudella ei ollut yhteyttä välilevyrappeumaan kummallakaan sukupuolella, väitöstyössä havaittiin.

Alaselän rappeumamuutokset alkavat jo nuorella iällä. Välilevyn rappeumamuutoksilla näyttää olevan vahvempi yhteys alaselkäoireisiin nuorilla aikuisilla kuin iäkkäämmillä. Myös kivuttomilla henkilöillä esiintyi välilevyrappeumaa. Kaikilla nuorilla aikuisilla, joilla oli rappeumamuutoksia, ei kuitenkaan ollut oireita.

Lääketieteen lisensiaatti, terveystieteiden maisteri, fysioterapeutti Jani Takatalo väittelee Oulun yliopistossa lauantaina 9.5.

Venäjällä siivotaan piiloon natsi-Saksan muistoa kirja, valokuva ja tohveli kerrallaan

Mies kävelee muraalin ohi.

Tuoreen propagandalain mukainen siivouskampanja lakaisee holokaustista kertovia teoksia kirjakaupoista, ja hakaristit on sudittu piiloon jopa museon sota-aikaisista julisteista.

Mies kävelee muraalin ohi.

Natsi-Saksan nujertamisen vuosipäivään valmistautuva Venäjä siivoaa maata kaikesta, mikä muistuttaa natsismista. Muun muassa antiikki- ja kirjakauppoihin ulottuva puhdistuskampanja perustuu viime vuoden lopulla säädettyyn lakiin, joka kieltää natsisymbolien esillepanon.

Sensorien kynsiin on joutunut muun muassa suuri moskovalainen leikkikalukauppa. Sitä vastaan on nostettu syyte vihanlietsonnasta ja sotaveteraanien halveksunnasta. Syynä ovat maailmansodan nimekkäimpiä upseereja esittävät pikkupatsaat. Upseerien joukossa on myös saksalaisia. 

Syytteen on saanut myös smolenskilainen toimittaja, joka julkaisi sosiaalisessa mediassa valokuvan natsien miehittämästä oikeustalosta. Kuvassa sotilaat seisovat asennossa hakaristilipun alla. Työpaikaltaan pidätetty toimittaja Polina Petruseva selvisi sakoilla, mutta myös vankeusrangaistus olisi ollut lain mukaan mahdollinen.

Sensuuri on iskenyt myös valokuvanäyttelyyn, jossa ei natseja edes näy. Lain tulkitsijoiden mukaan se, että kuvaaja oli Saksan asevoimien jäsen, tekee miehitetyn Brjanskin asukkaita esitelleistä kuvista Hitlerin propagandaa. Paikalliseen museoon kaavailtu näyttely on peruttu. 

Tohvelitkin muistuttivat natseista

Lain kireän tukinnan vuoksi Moskovan kolme suurinta kirjakauppaa ovat varmuuden vuoksi vetäneet itse hyllyiltään ja verkkokaupastaan yhdysvaltalaisen Pulitzer-palkitun romaanin. Art Spiegelmanin Maus kertoo eläinhahmoina kuvatun juutalaisperheen tarinan toisessa maailmansodassa. Kansikuvassa on hakaristi. Kirja ilmestyi venäjäksi toissa vuonna.

Äärimmäisiä tulkintoja laista ovat muun muassa naisten aamutohvelien vetäminen myynnistä Voronežissa ja sota-aikaisista julisteista poistetut hakaristit museossa Petropavlovsk-Kamtšatskissa.

Sensorien mielestä tohvelien koristekuva oli liikaa natsien ilmavoimien tunnuksen kaltainen, ja sota-ajan propagandajulisteissa todella onkin hakaristejä. Tiukkoja laintulkitsijoita ei hellyttänyt se, että Neuvostoliittoa symboloivat sudet ja käärmeet tekevät kuvissa hakaristeistä selvää.

Venäjän siivouskampanjasta kertovat verkkosivullaan muun muassa Open Democracy ja  Radio Free Europe.

Joensuun kaupunginteatterin päättäjä haukkui Vihtori Rämää mielenterveysongelmaiseksi – pyysi anteeksi puheitaan

Valitus, joka ei koskaan ollut teatteriyhdistyksen hallituksen virallisessa käsittelyssä.

Joensuun kaupunginteatterin hankaloituneet henkilösuhteet ovat pulpahtaneet jo julkiseen keskusteluun. Korkeassa luottamusasemassa työskennellyt Marja-Liisa Julkunen myöntää, että on käyttäytynyt asiattomasti.

Valitus, joka ei koskaan ollut teatteriyhdistyksen hallituksen virallisessa käsittelyssä.

Sosiaalisessa mediassa on puitu runsaasti Joensuun kaupunginteatterin tulehtuneita henkilösuhteita, ja keskusteluun on osallistunut useita eturivin taiteilijoita.

Yhtenä käsiteltävänä asiana somessa ovat olleet Marja-Liisa Julkusen (sd.) ulostulot nyt jo potkut saaneesta johtajasta Vihtori Rämästä ja hänen ohjelmistopolitiikastaan. Julkunen toimi ulostulojensa aikaan vuonna 2014 teatteria hallinnoivan Pohjois-Karjalan teatteriyhdistyksen varapuheenjohtajana.

Yle Pohjois-Karjala on saanut haltuunsa valitusluonnoksen, jonka takana ovat teatterinjohtaja Vihtori Rämä ja kaksi todistajaa. Vakavimpana ylilyöntinä paperissa pidetään Julkusen Rämästä tekemää diagnosointia hallituksen ja henkilöstön edessä 9.9.2014. Luonnoksen mukaan Julkunen teki analyysinsä teatterinjohtajan blogien pohjalta ja diagnosoi Rämän "hulluksi" ja "mielenvikaiseksi".

Rämä on nyt todennut Facebook-kirjoituksessaan, että valitusta ei ikinä viety virallisesti teatteriyhdistyksen hallitukseen puheenjohtaja Pasi Hartikaisen (kok.) toiveesta. Hartikainen on asiasta vaitonainen.

– Asia ei ilmeisesti ollut hallituksessa. En ole nähnyt paperia enkä voi sanoa asiasta enempää. En myöskään ota kantaa, ovatko nämä juuri kuulemani asiat minulle tuttuja, pyörittelee Hartikainen.

Marja-Liisa Julkunen puolestaan myöntää, että käyttäytyi kokouksessa 9.9.2014 huonosti.

– Tilanne oli herkkä ja hermostuin. Sanoin jotenkin niin, että Rämän blogikirjoitusten rivien välistä käy ilmi, ettei Rämä ole aivan terve. Pyysin seuraavassa kokouksessa omasta aloitteestani anteeksi erittäin asiatonta käytöstäni, kertoo Julkunen.

Teatteriyhdistyksen puheenjohtaja torjuu kritiikin talousvastuusta

Muun muassa sanomalehti Karjalaisen pääkirjoituksessa on vieritetty osavastuuta teatteriyhdistyksen hallitukselle yli 300 000 euron tappiosta vuodelta 2014. Nyt kun syy tuntuu olevan vain potkut saaneella Vihtori Rämällä. Teatterilla ei ollut käytössään syksyllä 2013 talouspäällikköä talousarvion laadinnassa, ja muun muassa henkilöstön lomarahat jäivät laskelmista pois.

Teatteriyhdistyksen hallituksen säännöissä korostetaan hallituksen omaa valvontavastuuta taloudesta:

Hallituksen tulee valvoa, että teatteria ja sen taloudellisia asioita hoidetaan asianmukaisesti ja että yhdistyksen toiminnasta pidetään lainmukaista kirjanpitoa ja että varainhoidon valvonta on asianmukaisesti järjestetty.

Hallituksen tulee myös sääntöjen mukaan laatia toimintasuunnitelma sekä talousarvio. Hallituksen puheenjohtaja Pasi Hartikainen ei kritiikkiä niele.

– Minulla ja tällä hallituksella ei ole osaa eikä arpaa tähän. Sain oman hommani valmiina ja aloitin vuoden 2014 alussa. En voinut tietää, ettei syksyllä 2013 silloisen hallituksen hyväksymä talousarvio ollut asianmukainen, puolustautuu Hartikainen.

Uuden johtajan haku Joensuun kaupunginteatteriin alkaa jo toukokuussa. Rämän suunnittelemasta ohjelmistosta perutaan Pilluralli ja Kolmas maailmansota. Rämä on itse harmitellut Facebookissa, kuinka hän oli ehdottanut hallitukselle muun muassa Jorma Uotisen kanssa toteutettavaa musiikkitanssiteatteriesitystä ja Rauta-aika-musikaalia, mutta hän ei saanut ajatuksilleen vastakaikua.

Nepal kehotti ulkomaista apuväkeä pois Kathmandusta – "Pärjäämme jo itse"

Poliisit raivaavat aukiota.

Yhdysvaltain helikopterit aloittavat maanantaina avustuslennot syrjäseuduille, joissa kokonaisia kyliä on tutkimatta maanjäristyksen jäljiltä.

Poliisit raivaavat aukiota.

Nepalin hallitus on kehottanut pääkaupungissa Kathmandussa olevia ulkomaisia avustustyöntekijöitä lähtemään kotiin. Viestintäministeri Minendra Rijalin mukaan suurin osa Kathmandun ja sen ympäristön pelastustöistä on tehty. Lopun pystyvät paikalliset hoitamaan itse, Rijal sanoo.

Sen sijaan kaukaisissa kylissä ja vuoristoalueilla on edelleen työtä myös ulkomaisille vapaaehtoisille Nepalin poliisin ja armeijan apuna, hän sanoo.

Runsas viikko sitten sattuneen maanjäristyksen uhreja on tullut auttamaan kaikkiaan yli neljä tuhatta ihmistä 34 maasta. He ovat osallistuneet uhrien etsintöihin raunioista, auttaneet loukkaantuneiden hoidossa ja jakaneet ruokaa.

Yhdysvaltain asevoimien kaksi helikopteria ja neljä niiden tavoin laskeutumaan kykenevää kääntyväsiipistä kuljetuskonetta aloittaa maanantaina avustuslennot Kathmandusta Gorkhan alueelle. Siellä monet tiet ovat yhä tukossa maanvyöryjen takia, eikä apua ole vielä saatu perille lainkaan.

Pieni ja kuoppainen lentokenttä hidastaa avustamista

Avustustöiden isoksi ongelmakohdaksi on osoittautunut Kathmandun lentokenttä. Se on alkujaan rakennettu vain enintään keskikokoisille koneille, ei suurille sotilaskoneille, jollaisilla on tuotu järistysuhreille ruokaa, lääkkeitä ja muuta tarpeellista.

Kentällä on vain yksi kiitorata, ja sekin on kunnoltaan kuoppainen. Siviili- ja avustusliikenteen sovittelu vaatii paljon pohdintaa ja hidastaa avustusten saamista hädänalaisille.

Sen sijaan tullimuodollisuuksia ja muuta apua hidastanutta byrokratiaa Nepalin viranomaiset ovat lieventämässä YK:n valitusten vuoksi, YK:n edustaja Jamie McGoldrick kertoo.

Nepalin maanjäristyksen kuolonuhrien määrä on nyt lähes 7 300. Viranomaiset pelkäävät, että luku nousee, kunhan järistyskeskusta ympäröiville alueille vihdoin päästään. Alueella on yhä kokonaisia kyliä, joiden tiedetään tuhoutuneen täysin mutta joihin ei ole vielä päästy, kertoo valtiovarainministeri Ram Dharam Mahat.

Amer Sports ostaa Sports Trackerin

Sports tracker

Sports Tracker on Suomessa kehitetty urheilusovellus, jolla on käyttäjiä ympäri maailmaa. Yrityskaupalla Amer Sports haluaa edistää kytkettävien laitteiden myyntiään ja verkkokauppaa.

Sports tracker

Amer Sports ostaa älypuhelinsovellusyritys Sports Trackerin ja siihen liittyvät palvelut. Amer Sports kertoo tiedotteessaan haluavansa edistää yrityskaupalla kytkettävien laitteiden myyntiään ja verkkokauppaa.

Sports Tracker on Suomessa kehitetty urheilusovellus, jolla on käyttäjiä ympäri maailmaa.

Yrityskaupan odotetaan toteutuvan kesäkuun 2015 loppuun mennessä. Sillä ei ole merkittävää vaikutusta Amer Sportsin vuoden 2015 tulokseen.

Maailman kookkaimpia villejä kasvinsyöjiä uhkaa sukupuutto

Norsuja eläinpuistossa.

Kasvinsyöjien tuhoutuminen hävittäisi myös lihansyöjät. Kasvinsyöjiä uhkaavat mm. ylimetsästys ja elinalueiden tuhoutuminen.

Norsuja eläinpuistossa.

Suurinta osaa maailman suurimmista maaeläimistä uhkaa sukupuutto, kertoo tuore tutkimus.

Kansainvälinen tutkijaryhmä selvitti yli 100-kiloisten kasvinsyöjien tilanteen. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun tutkimuskohteeksi otettiin vain suurimmat eläimet. Mukana oli 74 eläinlajia poroista afrikannorsuun.

Tulosten mukaan 60 prosenttia eläinkannoista uhkasi tuhoutuminen. Tärkeimmät syyt tähän olivat elinympäristöjen katoaminen ihmisen toiminnan seurauksena, metsästys lihan ja eläinten osien takia sekä kilpailu ravinnosta karjaeläinten kanssa.

Tutkijoiden mukaan suurten kasvinsyöjien katoaminen muuttaisi täydellisesti luontoa savanneilla, metsissä, ruohomailla ja aavikoilla. Kasvinsyöjien kadotessa ei lihansyöjilläkään olisi enää elinmahdollisuuksia.

– Suurilla lihansyöjillä on edessään valtavia ongelmia suoranaisen vainon, ylimetsästyksen ja elinympäristöjen tuhoutumisen takia. Tutkimuksemme lyö vielä yhden naulan niiden arkkuun: tyhjenevän ruokakomeron, toteaa Oxfordin yliopiston villieläinten tutkimuksen laitoksen professori David Macdonald.

– Jos elinympäristössä ei ole mitään syömistä, ei se ole minkään arvoinen, hän huokaa BBC:n haastattelussa.

Esimerkiksi sarvikuonojen tilanne on erittäin huono, sillä pimeillä markkinoilla sarvesta maksetaan enemmän kuin vastaavasta määrästä kultaa.

Tutkimus on julkaistu Science Advances -tiedelehdessä.

Nordean verkkopankki toimii taas

Nordean nettipankin etusivu.

Nordean mukaan häiriö ei liittynyt viime kuussa verkkopankissa olleeseen vikaan.

Nordean nettipankin etusivu.

Nordean verkkopankissa oli aamupäivällä häiriö, joka esti osaa asiakkaista kirjautumasta verkkopankkiin. Nordea ilmoitti iltapäivällä hieman puoli kahden jälkeen häiriön olevan ohi, ja sisäänkirjautumisen toimivan normaalisti.

Verkkopankin sisäänkirjautumissivu latautui aamupäivällä hyvin hitaasti tai ei avautunut lainkaan. Nordean.fi:n etusivulta aukeava verkkopankin varayhteys ja mobiiliverkkopankki toimivat kuitenkin koko ajan.

Nordean verkkopankissa oli huhtikuun alkupuolella vika, jonka takia tilitapahtumat eivät näkyneet asiakkaille oikein. Nordeasta kerrotaan, että häiriöt eivät tiettävästi liity toisiinsa.

Päivitetty 4.5 kello 13.50: Verkkopankin häiriö on ohi.

Pihit lentomatkustajat aiheuttavat yllätyksiä kentällä: Eläimiä piilotetaan kasseihin

Turvatarkastukseen ohjaava kyltti lentokentällä.

Lentoyhtiöt perivät matkustamossa mukana kulkevista lemmikeistä oman hinnastonsa mukaisen maksun. Pihit lemmikinomistajat yrittävät ajoittain säästää näistä kuluista pakkaamalla esimerkiksi kissat suljettuun kassiin turvatarkastuksen ajaksi. Läpivalaisulaitteista löytyykin silloin tällöin erikoisia yllätyksiä.

Turvatarkastukseen ohjaava kyltti lentokentällä.

Pienet lemmikit voivat matkustaa omistajiensa kanssa joidenkin lentoyhtiöiden koneissa matkustamon sisätiloissa. Tällöin lemmikit kulkevat koneeseen yhdessä omistajiensa kanssa turvatarkastuksen kautta. Niitä käsitellään tarkastuksessa kuten ihmisiä, eli ne kulkevat metallinilmaisinportin läpi.

– Omistaja ottaa lemmikin pois kuljetuslaatikosta tarkastuksen ajaksi ja kulkee tämän kanssa portin läpi. Lemmikin laatikko läpivalaistaan tai tutkitaan käsin, riippuen sen koosta, kertoo palvelupäällikkö Jari Amnell Finaviasta.

"Läpivalaisu ei vaaranna lemmikkiä"

Silloin tällöin lemmikkikin päätyy läpivalaisuun. Tämä johtuu Jari Amnellin mukaan yleensä omistajan pihiydestä.

– Osa matkustajista pyrkii välttämään lentoyhtiöiden lemmikeistä perimiä maksuja kuljettamalla esimerkiksi kissaa piilossa suljetussa kassissa. Välillä eläimiä on päätynyt läpivalaisuun, mutta ei se niille vaarallista ole, sillä laitteiden säteilymäärät ovat pieniä, Amnell toteaa.

Amnellin mukaan lemmikeiden läpivalaiseminen turvallisuussyistä ei ole osoittautunut tarpeelliseksi. Hänen tiedossaan ei ole yhtään tapausta, jossa lemmikeitä olisi käytetty laittomuuksiin tai niiden avulla olisi yritetty viedä jotain laitonta ilma-aluksiin.

Oikeus päätti salata Tapanilan raiskauksen asiakirjat 60 vuodeksi

Käräjäoikeuden käytävä.

Helsingin käräjäoikeus päätti ensi töikseen uhrin toivomuksesta julistaa oikeudenkäyntiasiakirjat salaisiksi. Nuori nainen joutui poikajoukon raiskaamaksi maaliskuussa lähellä Tapanilan juna-asemaa Helsingissä. Asian oikeuskäsittely alkoi tänään maanantaina suljetuin ovin.

Käräjäoikeuden käytävä.

Nainen joutui viime maaliskuussa poikajoukon ahdistelemaksi lähijunassa. Pojat seurasivat naista tämän jäätyä pois junasta, ja lopulta nainen raiskattiin lähellä Tapanilan juna-asemaa.

Poliisi vangitsi tapauksen perusteella viisi ulkomaalaistaustaista poikaa, joita epäillään törkeästä raiskauksesta ja törkeästä raiskauksesta nuorena henkilönä.

Käräjäoikeus päätti viime viikolla, että tapaus käsitellään suljetuin ovin, sillä asia koskee arkaluontoisia asianomistajan yksityiselämään liittyviä seikkoja ja syytteessä on alle 18-vuotiaita henkilöitä.

Käräjäoikeus kirjoittaa aikanaan tuomiosta julkisen selosteen.

Kevät toi mopot katukuvaan – poliisi katsoo nuoria kuskeja tarkalla silmällä

Mopoilija ja autoja liikenteessä

Poliisi suuntaa tällä viikolla valvovan silmänsä erityisesti nuoriin kuljettajiin. Tehotarkkailussa ovat mopot, mutta myös muiden ajopelien kulkua seurataan. Mopojen lukumäärä on laskenut, mutta mopoautoja on liikenteessä aiempaa enemmän.

Mopoilija ja autoja liikenteessä

Poliisi valvoo tällä viikolla tehostetusti mopoja. Viikon aikana liikenteen valvonnan resursseja suunnataan ajoneuvojen ja kuljettajien yleisvalvontaan, painopisteenä nuoret kuljettajat ja mopot.

– Kevään aikana ajonopeudet kasvavat ja onnettomuusriski nousee. Erityisesti nuorten aiheuttamissa onnettomuuksissa on muihin kuljettajaryhmiin verrattuna kaksinkertainen määrä suuria ylinopeuksia. Näistä kuljettajista noin joka viidennellä on aiempia ylinopeusrikkomuksia, poliisiylitarkastaja Risto Lammi Poliisihallituksesta kertoo.

Mopoilijoiden turvallisuus on kuitenkin Lammin mukaan parantunut. Kolmen vuoden ajan sekä kuolleiden että loukkaantuneiden mopoilijoiden määrä on vähentynyt. Viime vuonna mopo-onnettomuuksissa kuoli kaksi henkilöä ja loukkaantui 652.

Mopokuskien vastuullisuus kasvanut

– Myönteisestä kehityssuunnasta huolimatta tehostettua, suunnitelmallista valvontaa tarvitaan edelleenkin, poliisiylitarkastaja Risto Lammi toteaa.

Lammi arvioi, että mopoilun turvallisuuteen ovat vaikuttaneet ajokorttimuutokset, joiden myötä kuljettajien tietoisuus liikennesäännöistä on parantunut ja vastuullisuus on kasvanut. Lisäksi monissa kaupungeissa mopoilu kevyenliikenteenväylillä kiellettiin.

Myös mopojen määrä on myös laskenut useana vuonna peräkkäin. Mopoja on maassamme tällä hetkellä hieman alle 200 000. Sen sijaan mopoautojen määrä kasvaa tasaisesti ja niitä on tällä hetkellä noin 10 000.

Poliisi hyödyntää viestinnässä tiedotteiden lisäksi sosiaalista mediaa. Valvontajakson näkyvyyden varmistamiseksi käytetään esim. Twitterissä ja Instagramissa tunnisteena merkintää #mopovalvonta.

Sipilä toivoo keskustan ja perussuomalaisten yhteistyömahdollisuuksien selviävän iltaan mennessä

Sipilä ja Soini.

Suurimmat erimielisyydet puolueiden välillä liittyvät talouteen ja maahanmuuttoon. Hallituspuolueiden on tarkoitus olla selvillä torstaina.

Sipilä ja Soini.

Hallitustunnustelija Juha Sipilä (kesk.) omistaa tämän päivän keskusteluille perussuomalaisten kanssa yhteisen hallitusohjelman ja hallituspohjan muodostamisesta.

– Keskustan ja perussuomalaisten suurimmat erimielisyydet löytyvät talouden alalta, maahanmuuttokysymykset sovitaan omassa työryhmässään, Sipilä sanoo.

Hän toivoo, että perussuomalaisten ja keskustan yhteistyömahdollisuudet ovat selvillä tänään klo 23 mennessä. Sipilä on edelleen luottavainen aikataulujen suhteen: hallituspohjan on tarkoitus olla selvillä torstaina, ja hallitusneuvottelut alkaisivat näillä näkymin perjantaina.

Aiemmin Sipilä arvioi, että hallituspohja eli hallitukseen osallistuvat puolueet olisivat selvillä keskiviikkona tai torstaina.

Huomenna tiistaina vuorossa ovat muut puolueet. Sipilä halusi aloittaa perussuomalaisista, sillä hän on kokenut neuvottelut puolueen kanssa erityisen vaikeiksi.

Sipilä tapaa työmarkkinaosapuolet tänään maanantaina klo 18. Työmarkkinajärjestöt voivat vaikuttaa hallituksen talous- ja työllisyysohjelmaan. Juha Sipilä ajaa yhteiskuntasopimusta. Työmarkkinajärjestöiltä odotetaan ratkaisuja, jotka parantaisivat Suomen kilpailukykyä ja työllisyyttä. 

Kohu reserviläiskirjeen ympärillä ei yllättänyt Puolustusvoimia

Puolustusvoimien mainos reserviläiskirjeen tietoiskusta Twitterissä.

Puolustusvoimat aloittaa reserviläiskirjeiden postittamisen tänään.

Puolustusvoimien mainos reserviläiskirjeen tietoiskusta Twitterissä.

Puolustusvoimat vakuuttaa, ettei reserviläiskirjeen herättämä huomio tullut yllätyksenä.

– Ei tässä mitään erityistä, ihmeellistä tai odottamatonta meille ole, sanoi operaatiopäällikkö, kenraaliluutnantti Mika Peltonen maanantaina pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Hän huomautti, että asiaa on valmisteltu jo pitkään. Kirjeen lähettämistä alettiin selvittää vuonna 2013, ja tasan vuosi sitten siinä päätettiin edetä. Matkan varrella varauduttiin myös siihen, että operaatio voi herättää kansainvälistäkin kiinnostusta.

- Silloin kun tämä homma pantiin alkuun, niin silloin tilanne ei ollut herkkä. Matkan aikana toimintaympäristössä on tapahtunut muutoksia ja kenties herkkyyttä. Ei se ole kiihdyttänyt eikä jarruttanut tämän hankkeen eteenpäin vientiä. Teemme ihan normaalia puolustusvoimauudistuksen loppuun vientiä, Peltonen sanoi. 

Hän muistutti kirjeen lähettämisen taustalla olevan sen, että sodan aikaista kokoonpanoa on jouduttu supistamaan puolustusvoimien määrärahaleikkausten vuoksi. Siksi kaikkien osaaminen halutaan aiempaa paremmin käyttöön. Kirjeen lähettämisen ajankohdan ratkaisi lopulta se, että uudet sodanajan kokoonpanot vahvistettiin vuodenvaihteessa.

- Me haluamme varmistaa, että meillä on tieto jokaisen reserviläisen osaamisesta. Siitä uudestakin osaamisesta, joka on syntynyt kenties kotiutumisen jälkeen. Niin hyvä tieto, että osaamme sijoittaa heidät oikein ja meillä on parhaat mahdolliset sijoitukset kaikille. Tästä tässä on kysymys: osaamisen tason nostosta.

Puolustusvoimat aloittaa reserviläiskirjeiden postittamisen tänään maanantaina.

Hae lisää

Tervetuloa Ylen mobiiliuutisiin!

Kokeilemme palvelun avulla millainen käyttöliittymä sopisi parhaiten uutisten, urheilun ja sään seuraamiseen mobiilikäytössä.

Otamme mielellämme vastaan palautettasi siitä, mikä palvelussa toimii jo hyvin ja mitä mielestäsi voisi vielä kehittää.

Liitä mukaan päätelaitteesi malli ja sähköpostiosoitteesi, jos tarvitset apua ongelmatilanteessa.

Lähetä palautetta:

Lähetä