Avaruusaseman robottiastronautti saa jalat ja alkaa palvella ihmisiä

Robonautti on joutunut istuskelemaan avaruusasemalla, mutta pian se pääsee liikkeelle pihtipäisillä alaraajoillaan.

Kansainvälisen avaruusaseman ensimmäinen robotti on saamassa vihdoin jalat. Jalkapari on matkalla ISS:ään SpaceX-aluksessa, joka laukaistiin perjantaina.

Robonautti on Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan yritys kehittää astronauteille robottiapuri. Jalat saatuaan sen on määrä ryhtyä toimittamaan pieniä tehtäviä, kuten siivoilemaan ja noutamaan ihmisasukkien pyytämiä esineitä.

Ensimmäinen versio on ollut ISS:ssä ilman jalkoja jo kolmen vuoden ajan. Seitsenniveliset jalkansa sen piti saada maalikuussa, mutta yksityisen SpaceX-yhtiön lento viivästyi yli kuukauden. Aluksen on määrä olla perillä sunnuntaiaamuna.

Robonautti 2:n – eli kavereiden kesken R2:n – jalat päättyvät pihteihin, joiden esikuvana on käytetty astronauttien avaruuskävelyjä varten kehitettyjä tarttumalaitteita. Pitkien ja taipuilevien jalkojen päässä on valo ja kamera, minkä takia R2 näyttää "hieman karmivalta", sanoo robotin kehittelyyn osallistunut Robert Ambrose Nasasta. Ihan kuin apinalla olisi jalkapohjissa kiiluva silmät, hän kuvailee.

Ikävät työt aiotaan antaa roboteille

Jalkapihdeillään R2:n tarttuu ISS:n kaiteisiin, jotta kädet pysyvät vapaina työhön ja tavaroiden kantamiseen. Nopeaa palvelua avaruuslentäjien ei kannata odottaa, sillä R2 etenee harkiten ja pitää pienestäkin törmäyksestä tauon. Astronauttien tavoin painottomassa tilassa hyppelemään, lentelemään tai kuperkeikkaa heittämään robotista ei ole.

Sen sijaan R2 on jo osoittanut, että se kykenee mittaamaan ilmansuodattimien toimintaa, mitä ihmiset pitävät ikävänä työnä, Ambrose kertoo. Kun R2 pystyy liikkumaan, se voi ottaa homman hoitaakseen eri puolilla asemaa. Ambrose ennustaa, että tulevaisuudessa robonauteista tulee myös käymälöiden siivoajia.

Seuraavan mallin on määrä päästä myös avaruuskävelylle, kunhan R2 on harjoitellut sen puolesta kiipeilyä sisätiloissa. ISS:n ulkopuolella robotilla on monia etuja ihmiseen nähden. Se ei tarvitse avaruuspukua eikä happisäiliötä, ja se voi roikkua aseman kyljessä vaikka kuukausia. Ihmisen avaruuskävelyn enimmäismitta on 8–9 tuntia.

Suunnitelmien mukaan R3 laukaistaan avaruuteen vuonna 2017.

Tutkimus: Keripukki nujersi Amerikan ensimmäisen eurooppalaiskaupungin

Guava hedelmiä.

Kolumbuksen mukana matkustaneet siirtokuntalaiset halusivat kotimaan ruokaa. Bataatit ja guavat olivat tulokkaille liian outoja, mutta ne olisivat voineet pelastaa heidät.

Guava hedelmiä.

Keripukki koitui Amerikkoihin perustetun ensimmäisen eurooppalaisen kaupungin kohtaloksi, arvioivat La Isabela -siirtokunnan asukkaiden sairauksia selvittäneet arkeologit.

Kristoffer Kolumbus perusti siirtokunnan Karibialle Hispaniolan saarelle nykyiseen Dominikaaniseen tasavaltaan toisella Amerikan-matkallaan vuonna 1494. Mukanaan hänellä oli puolitoista tuhatta ihmistä. Asutusy ritys jäi lyhyeksi – La Isabela autioitui jo neljän vuoden päästä perustamisestaan.

Mutta miksi? Sitä historioitsijat ovat pohtineet kauan. Syyksi on esitetty muun muassa isorokkoa, influenssaa ja malariaa.

La Isabelan hautausmaan vainajille tehdyt tutkimukset antavat nyt kuitenkin ymmärtää, että perimmäinen syy oli entisaikojen merenkävijöiden vitsaus, vakava C-vitamiinin puute eli keripukki.

Siirtokuntalaisilla oli paljon kuume-epidemioita ja muita tauteja; se tiedetään vanhastaan aikalaiskirjoituksista. Yksikään asukas ei näytä säästyneen joltakin vaivalta, kertoo tutkimusta johtanut arkeologi Vera Tiesler meksikolaisesta Yucatánin yliopistosta. Hänen mukaansa sairastelun ytimessä oli kuitenkin juuri pitkällä merimatkalla saatu keripukki.

Tauteja selvitettiin hylätyn kaupungin hautausmaalta löydettyjen vainajien luista. Siirtokuntalaiset ja merimiehet laskettiin sinne haudan lepoon katolisen tavan mukaisesti käsivarret ristissä rinnan päällä.

Tiesler työtovereineen tutki 27 luurankoa. Heidän mukaansa ainakin 20:ssa oli ankaralle keripukille tyypillisiä jälkiä eli uurteita luiden pinnassa, joskin myös parantumisen merkkejä.

Tulokkaat pyysivät kotimaasta suolalihaa

Karibialla oli tarjolla runsaasti tuoreita kasviksia ja hedelmiä, joilla keripukin olisi voinut nujertaa. Tutkijoiden mukaan espanjalaiset kuitenkin näyttävät eläneen eristyksissä, yrittäneen luoda omaa pienois-Espanjaa ja halunneen syödä vain vanhasta maailmasta tuttuja ruoka. Heidän viljelmiensä tulos jäi laihaksi.

Aidan toisella puolella olisi ollut mielin määrin C-vitamiinia: guavoja, maniokkia, bataatteja. Asukkaat eivät näytä koskeneen niistä mihinkään. Sen sijaan he lähettivät kotimaahan pyyntöjä saada muun muassa suolakalaa ja suolattua sianlihaa, joilla ei C-vitamiinin puutetta korjata. Lopulta ruokaa jouduttiin myös säännöstelemään tiukasti.

Tiesler kertoo asukkaiden ahdistuksen näkyvän heidän kirjeissään. Kaikki halusivat palata kotiin, Tiesler kertoo. Lopulta he myös lähtivät. Epäselvää on, kuinka moni jäi La Isabelan hautausmaan multaan.

Tutkimus on julkaistu International Journal of Osteoarchaeology -lehdessä. Tuloksista  kirjoittavat myös muun muassa National Geographic ja USA Today -lehdet.

Keski-Euroopassa panssarivaunu alkaa olla kylmän sodan jäänne

Panssarivaunu

Hollanti ja Belgia ovat päättäneet luopua panssarivaunuistaan, Saksa on vähentänyt arsenaaliaan kymmenesosaan takavuosien määristä. Hollantilaistutkijan mukaan Suomi ja Kreikka alkavat olla läntisen Euroopan viimeiset panssarivallat.

Panssarivaunu

Läntisen Euroopan maissa ei ole enää vuosiin varauduttu idästä vyöryvään massiiviseen maahyökkäykseen.

- Tämä on juuri nyt varsin epätodennäköinen skenaario, sanoo amiraali Rob Bauer Hollannin armeijan suunnitteluosastolta.

Hollanti päätyikin vuonna 2011 luopumaan panssarivaunuistaan kokonaan. Päätös oli seurausta hallituksen tekemistä puolustusmäärärahojen leikkauksista. Kahdeksan miljardin euron puolustusbudjetista leikattiin kerralla miljardi.

- Meistä on ikävä luopua näistä [panssarivaunuista], Bauer sanoo.

- Menetämme voimavaran, joka on hyödyllinen, mutta jonka käyttö seuraavan 20 vuoden aikana ei ole kovin todennäköistä.

Hollanti kaupitteli ensin sataa raskasta Leopard 2A6-panssarivaunuaan Indonesiaan, mutta kaupat kaatuivat koska parlamentti katsoi, että Indonesiaan ei maan ihmisoikeustilanteen takia voida myydä aseita.

Lopulta vaunut päädyttiin myymään Suomeen. Kauppahinta oli noin 200 miljoonaa euroa.

Panssareiden ostajat harvassa

Hollannin ratkaisun jälkeen myös Belgia on ilmoittanut luopuvansa panssarivaunuista. Suomi on ostanut käytettyjä panssarivaunuja myös Saksalta, jolla on jäljellä enää kymmenesosa kylmän sodan lopun panssariarsenaalista.

- Tämä prosessi on meneillään koko läntisessä Euroopassa, sanoo hollantilaisen Clingendael-tutkimuslaitoksen vanhempi tutkija Dick Zandee.

- Saksalla on enää neljä panssaripataljoonaa jäljellä. Voi hyvin olla, että 10-15 vuoden kuluttua Saksallakaan ei enää ole panssarivaunuja, Zandee sanoo.

Zandeen mukaan läntisessä Euroopassa on enää kaksi maata, jotka pitävät yllä merkittävää panssarivaunuarsenaalia: Suomi ja Kreikka. Vaunuja on paljon myös EU:n itälaidan mailla, mutta kalusto on vanhaa eikä sen uusimiseen ole rahaa.

- Panssareiden myyminen Euroopan markkinoilla on käynyt hankalaksi, Zandee sanoo.

- Armeija on varmaankin hyvin tyytyväinen, että Suomi ostaa vaunut.

Perinteisen rintamasodan sijaan Hollannin armeija varautuukin nykyään ensisijaisesti operaatioihin kaukana kotoa. Hollanti on ollut mukana Irakin ja Afganistanin sodissa. Nyt maa on lähettämässä joukkoja ja Apache-taisteluhelikoptereita YK:n johtamaan rauhanturvaoperaatioon Malissa.

Etelä-Korean turmalautasta nostettiin ensimmäiset ruumiit

Pelastushenkilökunta nostaa veneestä peiteltyä ruumista.

Kuolleiden virallinen luku on nyt 36. Kateissa on 266.

Pelastushenkilökunta nostaa veneestä peiteltyä ruumista.

Etelä-Koreassa keskiviikkona kaatuneesta matkustajalautasta on tuotu pintaan ensimmäiset ruumiit. Kolme vainajaa nostavat kuolleiden varmistetun luvun 36:een.

Sukeltajat noutivat vainajat rikkomastaan ikkunasta, Etelä-Korean rannikkovartiostosta kerrotaan. Uhrit havaittiin aiemmalla sukelluksella, mutta heitä ei saatu tuolloin vielä ulos.

Kaikilla oli yllään pelastusliivi.

Kateissa on edelleen 266 ihmistä. Valtaosan uskotaan olevan sisällä lautassa. Sadat sukeltajat ovat yrittäneet päivien ajan päästä hakemaan heitä, mutta erittäin huono näkyvyys ja voimakkaat merivirrat haittaavat sukelluksia.

Paavi pitää illalla pääsiäisvigilian – seuraa Pietarinkirkon tapahtumia suorana Ylen netissä

Paavi.

Jumalanpalvelusta voi seurata suorana Yle Uutisten verkkosivuilla ja Yle Areenassa. Lähetys alkaa noin kello 21.20.

Paavi.

Paavi Franciscus johtaa illalla pääsiäisyön vigiliaa Pietarinkirkossa. Jumalanpalvelusta voi seurata suorana Yle Uutisten verkkosivuilla ja Yle Areenassa. Lähetys alkaa noin kello 21.20.

Pääsiäisyön vigilia eli illalla pidettävä jumalanpalvelus toimitetaan pääsiäislauantaina ennen sunnuntain juhlamessua. Katolisuudessa pääsiäisvigilia eli Kristuksen kuolleistanousemisen yö on  "kaikkien vigilioiden äiti".

Viime vuonna paavi Franciscus uudisti pääsiäisvigiliaa ja piti lyhyemmän toimituksen kuin edeltäjänsä.

Pääsiäiskokot sytyttäneet rakennuspaloja Pohjanmaalla

Kuivan maan pinnan ja voimakkaan tuulen vuoksi kokkojen poltto vaatii nyt erityistä varovaisuutta. Pelastuslaitokset eri puolilla Suomea ovat saaneet iltapäivän ja illan aikana yli 40 hälytystä maastopaloista.

Pääsiäiskokosta lentänyt kipinä sytytti Kuortaneella tuleen vanhan navettarakennuksen lauantaina n. klo 18.30. Tuli eteni kattorakenteissa, mutta saatiin pelastuslaitoksen toimesta nopeasti sammumaan. Eläimiä ei navetassa ollut. Jalasjärvellä syttyi tuleen noin tuntia myöhemmin ulkorakennus samasta syystä. Tässäkin tapauksessa palo saatiin nopeasti sammumaan.

– Kokkojen polttaminen vaatii nyt erityistä varovaisuutta, koska maan pinta on kuivaa, totesi päivystävä palomestari Marko Latvala Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitokselta.

Ylen meteorologi Matti Huutonen varoittaa kokkojen ja roskien polttajia Pohjanmaalla myös voimakkaasta länsi-lounaistuulesta, vaikkei ruohikkopalovaroitusta olekaan tällä hetkellä voimassa muualla kuin eteläisessä Suomessa.

Pelastuslaitokset eri puolilla Suomea ovat saaneet iltapäivän ja illan aikana yli 40 hälytystä maastopaloista.

Karjavarkaus vaati yli sata ihmishenkeä Etelä-Sudanissa

Ei ole selvää, liittyykö Warrapin osavaltiossa tehty karjavarkaus sisällissodan jännitteisiin.

Yli sata ihmistä on kuollut karjavarkaiden iskettyä eteläsudanilaiseen paimentolaisleiriin. 28 kuolonuhreista on varkaiden ampumia paimentolaisia ja 85 varkaita, jotka poliisi ja sotilaat jäljittivät ja tappoivat, kertovat paikalliset viranomaiset.

Vuosikymmeniä kestäneen itsenäisyyssodan jäljiltä Etelä-Sudanissa on väärissä käsissä jopa miljoonia aseita, vaikka viranomaiset ehtivät kerätä niitä pois ennen viime joulukuussa puhjennutta sisällissotaa.

Yhteenotot etnisten ryhmien välillä ovat Etelä-Sudanissa yltyneet sisällissodan vuoksi. Toistaiseksi ei ole selvää, liittyykö Warrapin osavaltiossa tehty karjavarkaus sisällissodan jännitteisiin.

Naudat ovat Etelä-Sudanissa elintärkeää omaisuutta, jota varkaatkin tavoittelevat. Iskuissa on usein menetetty ihmishenkiä.

YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö FAO arvioi, että Etelä-Sudanissa 80 prosenttia väestöstä elää karjataloudesta. Karja antaa maitoa, lihaa, polttoaineena käytettyä lantaa ja myytynä myös rahaa. Keskeinen rooli karjalla on myös mm. avioliittojen solmimisessa tarvittuina myötäjäisinä.

Tulipallohavaintoja myös Suomen taivaalla

Ruutukaappaus Ursan Taivaankansi-sivustosta.

Ursan Taivaanvahti-havaintojärjestelmään on tullut useita havaintoja Murmanskin taivasta lauantain vastaisena yönä valaiseesta valoilmiöstä. Ursan tulipallotyöryhmän edustajan mukaan kyseessä on ollut erikoisen kirkas meteori, mutta se ei kuitenkaan vastaa vuoden takaista Tšeljabinskin meteoriittia.

Ruutukaappaus Ursan Taivaankansi-sivustosta.

Kuolan niemimaalla Murmanskin taivaalla lauantain vastaisena yönä nähty valoilmiö on havaittu myös Suomessa.

Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan ylläpitämäan Taivaanvahti-havaintojärjestelmään on kertynyt reilu tusina yöllä tehtyä havaintoa, joista suurin osa on saatu Pohjois-Suomesta.

Ursan tulipallotyöryhmässä mukana olevan Esko Lyytisen mukaan tulipallo vilahtaa n. klo 1.15 sekä Mikkelissä että Posiolla taivaankantta vahtivissa Ursan kameroissa. Sää ei ollut tulipallon havaitsemiselle suotuisin mahdollinen, koska pilvirintama peitti osaa Keski- ja Pohjois-Suomesta.  

Lyytisen mukaan kamerahavainnoista voidaan päätellä, että tulipallo on tullut ilmakehään noin 50 km päässä Suomen rajasta, Venäjän puolella, Ivalon korkeudella. Tulokulmaa on Lyytisen mukaan Suomen havainnoista vaikea päätellä.

– Taivaankansi-sivustolla ihmiset kertovat havainnoista, joissa tulipallo on näkynyt jopa 20 sekuntia, todellisuudessa tulipallo voi näkyä vain joitakin sekunteja ja etäisyyttä sekä suuntia on vaikeaa maasta käsin silmähavainnoin arvioida, Lyytinen sanoo.

– Kirkkautensa puolesta tämä on kuitenkin erikoisen kirkas tulipallo, muttei kuitenkaan likikään vastaa runsaan vuoden takaista Tšeljabinskin meteoriittia, Lyytinen sanoo.

Lyytisen mukaan on tavanomaista, että ainakin osa meteorista hajoaa kappaleiksi ilmakehään saapuessaan ja voimakkaat välähdykset liittyvät tähän. Kun meteori iskeytyy ilmakehään riittävän matalla, siihen liittyy usein voimakas yliäänipamaus, joka saattaa kuulua vasta useita minuutteja tulipallohavainnon jälkeen.

Aikainen kevät ja korjausrakentaminen nostivat rautakaupan yllätyskasvuun alkuvuodesta

Rakennustyökaluja.

Tuoreiden tilastojen mukaan rauta-, sisustus- ja rakennustarvikekauppa on ollut vuoden alusta pitkästä aikaa kasvussa. Vuodet  2012 ja 2013 olivat selkeitä miinusvuosia. Myös tälle vuodelle odotetaan edelleen nollakasvua.

Rakennustyökaluja.

Rautakauppa kasvoi maaliskuussa  edellisen vuoden vastaavaan aikaan verrattuna selvästi. Myynti on kasvanut rakennustarvikkeissa, puutavarassa, sisustuksessa sekä piha- ja puutarhatuotteissa.

Keskimäärin alan myynnin kasvu maaliskuussa oli 9,4 prosenttia. Rauta-, rakennus- ja sisustustarvikekeupan yhdistyksen RaSin toimitusjohtajan Harri Fagerlundin mukaan osan ilmiöstä voi selittää säällä.

– Ilmeisesti aikainen kevät omalta osaltaan auttaa. Ei ole routaa, on päästy piha- ja jopa puutarhahommiin, laskeskelee Fagerlund.

Koko alkuvuosi kasvua

Rautakauppa kulkenut vastavirtaan muuhun kauppaan verrattuna jo vuoden alusta saakka. Tammi–maaliskuussa rautakauppaa käytiin 1,7 prosentin kasvussa. Luku on hyvä kun ottaa huomioon, että kaupan ala muuten laskettelee alamäkeä.

Alkuvuodesta rautakaupan kasvun vetureina on ollut käytännössä kevyt, sisustustavara.  Miinusta on tullut raskaasta rakennustavarassa.

Tammi–maaliskuun luvuissa pistää silmään myös piha- ja puutarhaosaston 4,9 prosentin myynnin lasku. Se selittyy kuitenkin huonolla lumitalvella, jonka ansioista lumikolakauppa kävi nihkeästi.

Kevään myynnin suhteen Merituulen ja Oulunkylän K-Rautojen kauppias Petri Lappalainen on tyytyväinen.

– Nyt näyttää hyvältä, sanoo Lappalainen.

Kasvusta huolimatta koko vuodesta tulossa vaisu

Hienosta kevätloikasta huolimatta ala itse odottaa koko vuoden tasolla käytännössä nollakasvua. Kevään kasvun takana on pitkälti puutarhaharrastuksen suosion nousu ja remontoinnin sekä korjausrakentamisen kohtuullinen vire.

Edellä mainitut eivät kuitenkaan riitä kaupan vetureiksi. Tarvitaan myös uudisrakentamista joka on edelleen pysähdyksissä.

Kallolöytö kumoamassa vanhan käsityksen: Hai ei ole elävä fossiili

Valkohai pinnan alla.

Yhdysvalloista löytynyt satojen miljoonien vuosien ikäinen pääkallo rikkoo käsityksen, jonka mukaan hai kehittyi nykymuotoonsa varhain eikä ole sen jälkeen muuttunut.

Valkohai pinnan alla.

Tämän päivän hait eivät olekaan "eläviä fossiileja", jotka eivät ole muuttuneet satoihin miljooniin vuosiin, kuten oppikirjoissa yleisesti sanotaan. Poikkeuksellinen kallolöytö rikkoo vakiintunutta käsitystä, jonka mukaan hain rakenne kehittyi jo varhain niin täydelliseksi, että evoluutio lakkasi kajoamasta siihen.

Vanhan käsityksen mukaan nykyhain rustoranka on vanhempaa perua kuin luukalojen tukiranka. Myös hain kidusten muoto on uskottu ikiaikaiseksi. Arkansas'n osavaltiosta Yhdysvalloista löytynyt kivettynyt kallo kertoo kuitenkin toista.

Ozarcus mapesae eli 325 miljoonaa vuotta sitten, jolloin Arkansas'n alueella lainehti valtameri. Eläimen arvellaan olleen 60–90 senttimetrin mittainen ja pienihampainen, mutta jo haiden sukua.

Haista on säästynyt enimmäkseen hampaita

Kaikkien kalojen – myös haiden – pää muodostuu leuasta sekä niitä ja kiduksia tukevista kaarista. Hailla ne ovat rustoa, joka kestää aikaa paljon luita huonommin, joten tutkijoilla on hain kehitysvaiheista heikosti konkreettista näyttöä. Tähän päivään on säästynyt enimmäkseen vain hampaita.

Hauraat rustolöydöt ovat yleensä litistyneitä kappaleita, joista alkuperäistä muotoa on mahdoton selvittää. Arkansas'n löytö on säilynyt lähes kolmiulotteisena. Se on kaikkien aikojen vanhin fossiili, jossa varhaisen hain kiduskaaret näkyvät täydellisinä.

Tutkijoiden mukaan kallolöytö on ratkaiseva todste siitä, että muinaishaiden luuranko olikin luuta, ei rustoa. Uusia teoria on, että luinen tukiranka korvautui joustavalla rustolla, kun hai erikoistui syvänmeren saalistajaksi.

Myös kidukset olivat alkujaan paljon enemmän luukalojen nykyistä mallia kuin tämän päivän haiden kidusten kaltaiset, yhdysvaltalaistutkijat kertovat.

Tutkimus on julkaistu tiedelehti Naturessa.

Papua-Uuden-Guinean edustalla voimakas maanjäristys

Kartta Papua-Uusi-Guineasta.

Järistys oli voimakkuudeltaan 7,5 magnitudia. Aineellisista tuhoista tai loukkaantumisista ei ole raportoitu. Tsunamivaroitus on peruttu.

Kartta Papua-Uusi-Guineasta.

Papua-Uuden-Guinean edustalla on tapahtunut voimakas maanjäristys. Järistyksen voimakkuudeksi on mitattu 7,5 magnitudia. Tsunamivaroitus annettiin Papua-Uuteen Guineaan ja Salomonsaarille, mutta peruttiin myöhemmin. 

Loukkaantumista tai vahingoista ei ole raportoitu.

Järistyksen keskus sijaitsee noin 70 kilometriä Pangunasta lounaaseen. Panguna sijaitsee syrjäisellä Bougainvillen saarella. Järistyksen arvioidaan tapahtuneen noin 30 kilometrin syvyydessä.

Voimakkaat maanjäristykset ovat tavallisia Papua-Uuden-Guinean alueella. Samalla alueella tapahtui voimakkuudeltaan 6,6 magnitudin järistys aiemmin lauantaina.

Viking Lineen törmänneet sairaalaan – "Erittäin harvinainen onnettomuus"

Viking Grace merellä.

Todennäköisimpänä turman syynä pidetään tällä hetkellä erittäin huonoa näkyvyyttä.

Viking Grace merellä.

Risteilyalus Viking Gracen kylkeen törmänneen pienveneen matkustajat on viety Ruotsiin sairaalaan.

Vene oli vesitaksi, joka  upposi pian turman jälkeen. Kuljettaja ja kaksi asiakasta joutuivat veden varaan, mutta apu saatiin paikalle nopeasti. Heidän kerrotaan saaneen naarmuja ja kylmettyneen.

Ruotsin meripelastuskeskuksen tiedottajan Daniel Lindbladin mukaan onnettomuus on erittäin poikkeuksellinen.

Myöskään Viking Linen tiedotuspäällikkö Johanna Boijer-Svahnström ei muista uraltaan toista vastaavaa turmaa.

– Olen ollut yhtiössä 20 vuotta ja tämä on ensimmäinen tapaus laatuaan.

– Yleisesti ottaen veneilijät osaavat varoa suuria risteilylauttoja. Tiedetään, ettei noin suuri laiva pysty kovin nopeasti jarruttamaan. Viking Gracellakin on mittaa 218 metriä.

Sankka sumu

Turma sattui Tukholman saaristossa Kapellskärin ulkopuolella hieman ennen puoltapäivää. Onnettomuuden tutkinta on yhä käynnissä, eikä vielä ole tiedossa, oliko turman taustalla tekninen vai inhimillinen syy.

Todennäköisin selitys kuitenkin lienee heikko näkyvyys. Onnettomuuspaikalla oli turman aikaa hyvin paksu sumu. Tiedossa ei ole, että keli olisi muuten ollut haastava. Viking Grace oli onnettomuuden sattuessa normaalilla reitillään ja aikataulussa.

Veneessä ollut kolmikko saatiin pian pelastettua. Paikalle saapui toinen pienvene, joka pelasti heidät vedestä. Pelastustöihin osallistui myös Viking Gracen oma Fast Rescue -vene, jollainen lautoilla on mukanaan matkailijoille tarkoitettuen pelastusveneiden lisäksi.

Lautalla ei syntynyt hätää

Lautalla olleet matkustajat vahvistavat Yle Uutisille, että törmäyshetkellä oli hyvin sumuista.

Hytissään törmäyshetkellä ollut matkustaja kertoo, että kolari kuului selvästi myös Viking Gracella. Pian ristelijällä kuitenkin kuulutettiin, ettei turmassa tullut henkilövahinkoja.

Lautalla ei paikalla olleen mukaan syntynyt minkäänlaista hätää turmasta, eikä tapahtunut edes synnyttänyt suurta mielenkiintoa matkustajissa.

Viking Grace oli onnettomuuden sattuessa matkalla Tukholmasta Maarianhaminaan ja siitä eteenpäin Turkuun. Turma ja pelastustyö viivästyttivät matkaa sen verran, että laiva saapuu päämääräänsä noin vartin myöhässä.

Etsintä Mount Everestillä päätetty tältä päivältä – kolme yhä kateissa

Mount Evrestin huippu (kuvassa keskellä) lentokoneesta kuvattuna 3. huhtikuuta 2013.

Perjantain lumivyöry oli tuhoisin onnettomuus koskaan Mount Everestillä. Kolme ihmistä on yhä kateissa.

Mount Evrestin huippu (kuvassa keskellä) lentokoneesta kuvattuna 3. huhtikuuta 2013.

Mount Everestin perjantaisen lumivyöryn uhrien etsintä on keskeytetty tältä päivältä. Nepalin viranomaisten mukaan etsintä illalla on liian vaarallista. Operaatio jatkuu sunnuntaina.

– Olemme päättäneet pelastusoperaation tältä päivältä. On liian riskialtista jatkaa etsintää, kun ilta tulee, kertoo turismiministeriön edustaja Madhusudan Burlakoti.

Vyöryn jäljiltä on löydetty kuolleena 13 ihmistä. He olivat kaikki nepalilaisia kiipeilyoppaita. Kateissa on vielä kolme ihmistä. Viranomaisten mukaan he eivät voi enää olla hengissä.

Kyseessä on tuhoisin onnettomuus Mount Everestillä.

Meteoriitilta vaikuttava valoilmiö tallentui taas videolle Venäjällä

Kirkas esine tummalla taivaalla.

Murmanskin taivasta valaisi viime yönä valoilmiö, joka saattoi olla meteoriitti. Räjähdystä ei kuitenkaan kuulunut.

Kirkas esine tummalla taivaalla.

Kuolan niemimaalla Murmanskissa viime yönä hereillä olleet asukkaat pääsivät todistamaan kiinnostavaa valoilmiötä. RT-uutiskanavan YouTubessa jakamalla videolla näkyy, kuinka taivaan poikki lennähtää valoilmiö.

Saatetekstin mukaan ilmiö muistuttaa Tšeljabinskin kuulua meteoriittia. Tällä kertaa silminnäkijät eivät kuitenkaan kuulleet räjähdysääntä.

Epäilty meteoriitti kiiti taivaan poikki noin kello 02.10 lauantain vastaisena yönä. Viranomaiset sanovat, että valoilmiön aiheuttajaa ei toistaiseksi tiedetä.

Vuosi sitten helmikuussa Tšeljabinskissä meteoriitti syöksyi ilmakehään 42 000 kilometrin tuntinopeudella. Räjähdyksen paineaalto rikkoi tuhansia ikkunoita, ja välähdys sokaisi tilapäisesti 70 ihmistä sekä aiheutti kymmenille palovammoja. Yhteensä 1 600 ihmistä loukkaantui.

Joukko koulutyttöjä onnistui pakenemaan sieppaajiltaan Nigeriassa

Aseistautuneet taistelijat sieppasivat yli sata tyttöä koulusta alkuviikolla. Pakenemaan on päässyt tähän mennessä 45 tyttöä, mutta suurin osa on yhä kateissa.

Lisää Nigeriassa siepatuksi joutuneita koululaistyttöjä on onnistunut pakenemaan. Aseistautuneet taistelijat sieppasivat 129 koululaistyttöä neljällä kuorma-autolla Chibokin alueella Bornon osavaltiossa sijaitsevasta koulusta alkuviikolla.

Lauantaina kerrottiin, että 14 tyttöä pääsi karkuun sieppaajiltaan. Tiedossa ei ole, miten he onnistuivat pakenemaan. Tähän mennessä pakenemaan on päässyt 45 tyttöä, ja kateissa on yhä 85.

Iskusta on syytetty islamistista Boko Haram -ryhmää. Se on tehnyt toistuvasti iskuja kouluihin. Boko Haram taistelee islamistisen valtion luomiseksi pohjoiseen Nigeriaan.

Puolustusministeriö kertoi keskiviikkona, että suurin osa tytöistä on turvassa, mutta joutui vetämään lausuntonsa takaisin tiedon osoittauduttua virheelliseksi.

Armeijan mukaan meneillään on suuri etsintä- ja pelastusoperaatio.

Espoossa kevään tähän asti korkein lämpötila +17,1°C

Sääkartta.

Kevään toistaiseksi korkein lämpötila, +17,1 astetta, mitattiin iltapäivällä Espoossa. Mittari kohosi usealla paikkakunnalla eteläisessä Suomessa +16 asteeseen. Sunnuntai näyttää ennusteen mukaan vielä aavistuksen lauantaita lämpimämmältä.

Sääkartta.

Ylen meteorologi Matti Huutonen kertoo, että kevään toistaiseksi korkein lämpötila, +17,1 astetta, mitattiin lauantaina iltapäivällä Espoossa. Mittari kohosi usealla paikkakunnalla eteläisessä Suomessa +16 asteeseen. Vantaalla mitattiin lähes Espoon kaltaiset lukemat, +16,9 astetta.

– Sunnuntai näyttää ennusteen mukaan aavistuksen lauantaitakin lämpimämmältä. Perjantaina korkein mitattu lämpötila oli +15,4 astetta, Huutonen sanoo.

– Toki pääsiäinen on tänä vuonna myöhään, mutta tavanomaista lämpimämpää on tämän ajankohdan keskiarvoihin verrattuna. Terminen kevätkin alkoi jo helmikuussa. Normaalisti tähän aikaan mitataan jonkin verran +10 asteen molemmin puolin olevia korkeimpia päivälämpötiloja ja nyt on noin seitsemän astetta keskiarvoa lämpimämpää.

Huutosen mukaan pääsiäisen jälkeen tiistain ja keskiviikon paikkeilla pohjoisesta Jäämereltä purkautuu kylmää ilmaa ja sää viilenee hetkeksi, mutta seuraavaksi viikonlopuksi taas lämpenee.

Lehti: Yhdysvalloista joukkoja sotaharjoituksiin Viroon

Hävittäjiä kiitoradalla.

Yhdysvallat aikoo pitää pienimuotoiset sotaharjoitukset maajoukoilla Puolassa ja Virossa, kirjoittaa The New York Times. Kyse on Naton pyrkimyksistä rauhoittaa Venäjän uhasta hermostuneita Itä-Euroopan ja Baltian maita. Viroon tulee myös Naton hävittäjäkoneita.

Hävittäjiä kiitoradalla.

Yhdysvallat suunnittelee maajoukkojensa lähettämistä pariviikkoisiin harjoituksiin Puolaan ja Viroon. Asiasta kertoo sanomalehti The New York Times nettisivuillaan. Kumpaankin harjoitukseen osallistuisi vain noin komppanian vahvuinen osasto, eli puolentoista sataa sotilasta. Harjoituksista on tarkoitus ilmoittaa ensi viikolla.

Ukrainan kriisin ja Venäjän Krimin miehityksen huolestuttamat Naton itäeurooppalaiset ja balttijäsenet ovat pyytäneet Yhdysvalloilta joukkoja alueelleen. Puola halusi jopa 5 000 amerikkalaissotilasta. Siihen nähden Yhdysvaltain suunnittelemat harjoitukset ovat pieniä.

Lehden mukaan Yhdysvallat harkitsee pysyvämpääkin maajoukkojen sijoittamista itäiseen Keski-Eurooppaan, mutta niistä ei ole vielä tarkempaa tietoa. Yhdysvallat on vetänyt suurimman osan joukoistaan Euroopasta kylmän sodan jälkeen.

Baltian maiden toivelistalla voisi olla esimerkiksi ilmatorjuntajoukkoja, koska niillä itsellään ei ole kauaksi kantavaa ilmatorjuntaa.

Hävittäjiä Baltiaan, laivoja Itämerelle

Puolustusliitto Nato on lisännyt Baltian ilmatilaa valvovien hävittäjiensä määrää ja lisää sitä edelleen. Baltian mailla ei ole omia hävittäjäkoneita, ja muut Nato-maat ovat päivystäneet Baltiassa neljän koneen vahvuudella neljän kuukauden rotaatioissa. Hävittäjät ovat toimineet Siauliain kentältä Liettuasta.

Ukrainan kriisi sattui Yhdysvaltain päivystysvuorolle, ja Yhdysvallat nosti koneiden määrän Baltiassa kymmeneen F-15 hävittäjään. Toukokuun alusta Baltiaan tulee 12 hävittäjäkonetta kolmesta eri Nato-maasta: Puolasta, Britanniasta ja Tanskasta.

Tanskalaiset F-16 hävittäjät alkavat pitää tukikohtanaan Viron Ämarin lentokenttää, josta siis tulee Naton toinen lentotukikohta Baltiassa. Järjestelyn uskotaan kestävän ainakin vuoden loppuun asti. Tanskalaiset koneet vaihtunevat syksyllä saksalaisiin. Virosta käsin toimii 2-4 hävittäjää.

Yhdysvallat on sijoittanut 16 hävittäjäkonettaan Puolaan, jolla on itselläänkin melko vahvat ilmavoimat. Myös Ranska ja Kanada ovat ilmoittaneet lähettävänsä hävittäjiä Puolaan.

Nato on päättänyt myös lähettää Itämerelle laivasto-osaston, johon kuuluu neljä miinanraivaajaa ja niiden tukialus. Alukset ovat norjalaisia, hollantilaisia, belgialaisia ja virolaisia.

Olitko Viking Gracella? Kerro kokemuksistasi tai lähetä kuva tai video

Pieni huvivene törmäsi risteilyalus Viking Gracen kylkeen Tukholman saaristossa. Pienveneessä oli kolme ihmistä, jotka joutuivat veden varaan veneen upottua. Paikalle saapui toinen pienvene, joka pelasti heidät vedestä. Pelastustöihin osallistui myös Viking Gracen oma pelastusvene.

Miten turma näkyi matkustajille? Mitä siitä kerrottiin? Otitko kuvan tapahtuneesta? Voit lähettää meille valokuvan tai videon numeroon 16149 tai sähköpostiin osoitteeseen yle.uutiset@yle.fi.

Voit myös kertoa kokemuksistasi Yle Uutisten nettisivujen lomakkeella.

Pienvene törmäsi Viking Graceen Tukholman saaristossa – kolme veden varaan

Viking Grace -risteilyalus.

Kolme ihmistä oli veneessä, joka törmäsi Viking Linen risteilijään Tukholman saaristossa. Paikalle saapunut pienvene pelasti heidät veden varasta.

Viking Grace -risteilyalus.

Pieni huvivene on törmännyt risteilyalus Viking Gracen kylkeen Tukholman saaristossa. Onnettomuus tapahtui ennen puolta päivää paikallista aikaa Kapellskärin ulkopuolella.

Pienveneessä oli kolme ihmistä, jotka joutuivat veden varaan veneen upottua. Paikalle saapui toinen pienvene, joka pelasti heidät vedestä. Pelastustöihin osallistui myös Viking Gracen oma pelastusvene. Onnettomuus ei aiheuttanut vaurioita risteilijään.

Sää oli hyvin sumuinen onnettomuushetkellä. Tapauksen tutkinta on aloitettu.

Viking Grace on jo jatkanut matkaansa kohti Maarianhaminaa, jonne se saapuu noin 15 minuuttia myöhässä. Onnettomuus ei ole muuten vaikuttanut Viking Linen alusten aikatauluihin.

Venäjä antaa Pohjois-Korealle miljardivelat anteeksi

Miehet kättelevät.

Vastineeksi Venäjä odottaa Pohjois-Korealta lupaa kaasuputken rakentamiseen maan halki Etelä-Koreaan.

Miehet kättelevät.

Venäjän parlamentin alahuone on päättänyt antaa Pohjois-Korealle lähes kymmenen miljardin dollarin velat anteeksi. Vastineeksi Venäjä odottaa Pohjois-Korealta lupaa kaasuputken rakentamiseen maan halki Etelä-Koreaan.

Venäjä on antanut velkoja anteeksi lukuisille köyhille Neuvostoajan liittolaisilleen. Pohjois-Korean lisäksi muun muassa Kuuban neuvostovelkoja on pyyhitty pois. Venäjän duuma päätti perjantaina ratifioida vuonna 2012 laaditun sopimuksen Pohjois-Korean velkasumman pois kuittaamiseksi.

Tuolloin velkamäärä oli lähes 11 miljardia dollaria.

Pohjois-Korea jää kuitenkin velkaa Venäjälle 1,9 miljardia dollaria. Se on tarkoitus maksaa takaisin seuraavien 20 vuoden aikana puolen vuoden välein maksettavin tasasummin.

Venäjän valtion omistama kaasujätti Gazprom on jo kauan haikaillut kaasuputken vetämistä Pohjois-Korean läpi Etelä-Koreaan. Putken läpi olisi tarkoitus viedä 10 miljardia kuutiometriä kaasua vuosittain.

Hae lisää

Tervetuloa Ylen mobiiliuutisiin!

Kokeilemme palvelun avulla millainen käyttöliittymä sopisi parhaiten uutisten, urheilun ja sään seuraamiseen mobiilikäytössä.

Otamme mielellämme vastaan palautettasi siitä, mikä palvelussa toimii jo hyvin ja mitä mielestäsi voisi vielä kehittää.

Liitä mukaan päätelaitteesi malli ja sähköpostiosoitteesi, jos tarvitset apua ongelmatilanteessa.

Lähetä palautetta:

Lähetä