Keski-Lapissa sataa ja ukkostaa tällä hetkellä reippaasti – tulvat epätodennäköisiä

Sääkartta.

Säärintama liikkuu siten, että illalla ja yöllä Pohjois-Lapissa satelee ja ukkostaa.

Sääkartta.

Keski-Lapissa sataa ja ukkostaa tällä hetkellä reippaasti, mutta tulvat ovat epätodennäköisiä.

– Kainalossa, Muonion suunnalta, itärajaa pitkin Kainuuseen liikkuu parhaillaan sade- ja ukkoskuuroalue, kertoo Ylen meteorologi Joonas Koskela.

– Säärintama liikkuu siten, että illalla ja yöllä Pohjois-Lapissa satelee ja ukkostaa.

Erityisen voimakkaita tuulenpuuskia alueilla ei Koskelan mukaan kuitenkaan ole.

– Voimakkaimmat havaitut puuskat ovat 15 metriä sekunnissa.

Koskelan mukaan myös Oulun ja Kainuun pohjoisten osien sekä koillismaan välissä on parhaillaan ukkosalue.

Viimeisen 24 tunnin aikana Sodankylässä ja Enontekiöllä on satanut 20 millimetriä, Kittilässä 40 millimetriä. Ylimmillään tunnin sisään vettä on tullut Kuusamon Kiutakönkäällä, määrällä 16 millimetriä.

Miksi ukkosen aikaan tulee yleensä myös paljon sadetta?

– Ukkospilven nousuvirtaus saa aikaan sen, että pilven sisällä olevat vesipisarat kasvavat toisiinsa törmäillessä. Lopuksi painovoiman ansiosta ne satavat alas.

Yle Riossa: Brasilian kuuluisin kadunlakaisija sambaa luuta kainalossa

Uutisvideot: Brasilian kuuluisin kadunlakaisija sambaa luuta kainalossa

Kun olympialaisten isäntäkaupunki saa osakseen kritiikkiä huonosti rakennetuista urheilija-asunnoista, Rio de Janeiron sambaava kadunlakaisija painottaa kotikaupunkinsa positiivista tunnelmaa.

Uutisvideot: Brasilian kuuluisin kadunlakaisija sambaa luuta kainalossa

Valloittava hymy ja nopeat jalat kuvaavat hyvin Renato Luiz Feliciano Lourençoa, Brasilian kuuluisinta kadunlakaisijaa. Xavier de Briton aukiolla haravoin ja rikkalapioin puurtava 52-vuotias tunnetaankin parhaiten lempinimellä Renato Sorriso, eli Renato Hymy.

Miestä voisi kutsua Rio de Janeiron kasvoiksi.

Kun Lontoon olympialaisten päättäjäisissä esiteltiin vuoden 2016 kesäkisojen isäntämaa Brasilia, Renato Sorriso marssi ensimmäisenä lavalle oranssissa työasussaan, harja kainalossa. Hän valloitti yleisön ja televisionkatsojat samba-askelillaan ja esityksen lopuksi sulki syliinsä kotimaansa jalkapallolegendan Pelén.

– Oli suuri kunnia ja vastuu päästä edustamaan maatani ja kansaani. Se oli suuri juttu niin minulle kuin meille kaikille, Renato sanoo hymyillen.

Sambaa jo äidin vatsassa

Renato on työskennellyt kadunlakaisijana Rio de Janeiron Tijuca-kaupunginosassa jo 20 vuotta.

Sambaa hän on rakastanut pienestä pitäen ja osallistunut karnevaaleihin monena vuonna. Renato sai yllättäen näkyvyyttä vuonna 1997, kun hän alkoi tanssia siivotessaan esiintymislavaa karnevaalien aikana. Yhtäkkiä televisiokamerat välittivät kuvaa tanssivasta kadunlakaisijasta brasilialaisiin olohuoneisiin ja mies ponnahti salamana julkisuuteen.

– Minun piti pukeutua univormuuni saavuttaakseni näkyvyyttä samban maailmassa, Renato Sorriso naurahtaa.

Samba on koko Renaton perheen intohimo. Omien sanojensa mukaan hän alkoi sambata jo äitinsä kohdussa.

– Minä en valinnut sambaa, samba valitsin minut, Renato toteaa, mutta lisää olevansa silti perheensä huonoin tanssija.

Positiivista Rio-kuvaa arvosteluista huolimatta

Xavier de Briton aukiolla sympaattinen ja iloisuutta huokuva Renato tunnetaan hyvin. Ohitse polkevat pyöräilijät tervehtivät ja lapset juoksevat kättelemään suosittua kadunlakaisijaa.

Olympialaisten alla Renato haluaa ylläpitää positiivista ilmapiiriä. Samalla kuin sanomalehtien otsikot täyttyvät kehnosti rakennettua olympiakylää arvostelevista otsikoista ja terrorismiuhista, Renato takaa iloisuuden lopulta aina voittavan surun.

– Riossa on positiivista voimaa. Rakastan Rioa, Renato myöntää ja jatkaa filosofisesti:

– Ilman negatiivisuutta ei voisi olla positiivisuuttakaan.

Suosittu olympiahahmo

Vaikka Renato nousi kansainvälisen yleisön eteen ensi kertaa Lontoon olympialaisissa, on hän näkynyt brasilialaisissa viihdeohjelmissa ensi esiintymisensä jälkeen lukuisia kertoja.

Vuonna 2012 hänet valittiin vuoden riolaiseksi. Lisäksi amatöörisambaaja on Pelén lisäksi päässyt esiintymään muiden kuuluisuuksien kuten David Beckhamin, Gisele Bündchenin ja Diego Maradonan kanssa.

Olympialaisiin Renaton persoona on yhdistetty jo aikaisemminkin.  Vuodesta 2004 hän on kantanut olympiasoihtua, joka neljäs vuosi.

– On hienoa saada mahdollisuus kantaa sosiaalista vastuuta työelämässään, Renato toteaa ja kertoo osallistuvansa jälleen soihdun kantoon sen saapuessa Rio de Janeiroon ensi viikolla.

Rion olympialaisten avajaiset pidetään vajaan kahden viikon päästä kuuluisalla Maracanã-stadionilla. Xavier de Briton-aukio sijaitsee kävelymatkan päässä.

Kysymykseen siitä, tullaanko Renato Sorriso näkemään jälleen televisioruuduissa osana olympialaisten avajaisia tai päättäjiä, vastaa Renato diplomaattisesti ettei tiedä. Esiintyjien on pitänyt allekirjoittaa järjestäjien kanssa sopimus, jonka mukaan he eivät saa paljastaa mitään olympiatapahtumista.

Oman ohjelmansa pari viikkoa kestävien olympialaisten aikana Renato kuitenkin paljastaa.

– Tulen työskentelemään kellon ympäri koko olympialaisten ajan. Tuolloin on erityisen tärkeää pitää kaupunkimme siistinä.

Led Zeppelinin piina ei ota loppuakseen – Stairway to Heaven uudestaan oikeuden kuultavaksi?

John Paul Jones, Robert Plant ja Jimmy Page. Taustalla piirroskuva Lontoosta.

Plagioinnista Led Zeppeliniä syyttävä asianajaja ei tyytynyt oikeuden vapauttavaan päätökseen.

John Paul Jones, Robert Plant ja Jimmy Page. Taustalla piirroskuva Lontoosta.

Led Zeppelinin Stairway to Heaven joutuu uudestaan oikeuden käsittelyyn, kertoo BBC.

Valamiehistö päätti aiemmin kesällä, etteivät yhtyeen laulaja Robert Plant ja kitaristi Jimmy Page plagioineet klassikkohitin alun sointukulkua Spirit-yhtyeen kappaleesta Taurus. Spiritin edesmenneen kitaristi-säveltäjän Randy Wolfen edunvalvoja Michael Skidmore on oikeuspöytäkirjan mukaan valittanut tuomiosta.

Skidmore penää Wolfen perikunnalle miljoonien dollarien korvauksia menetetyistä tekijänoikeustuloista. Hänen mukaansa Wolfe olisi pitänyt alun perin merkitä yhdeksi kappaleen säveltäjäksi.

Oikeus katsoi, etteivät kappaleet ole keskenään oleellisesti samankaltaisia, vaikka Plantilla ja Pagella on ollut mahdollisuus kuulla Tauruksen sointukulku vuotta ennen Stairway to Heavenin julkaisemista.

Jimmy Page kertoi viikonloppuna Facebookissa liikuttuneensa fanien tuesta alkuperäisen oikeudenkäynnin aikana.

– Haluan käyttää tilaisuuden hyväkseni ja henkilökohtaisesti kiittää kaikkia, jotka antoivat minulle positiivista energiaa, hän kirjoitti.

Valituksesta kuullaan lisää todennäköisesti vasta ensi vuonna. Kappaleita voi vertailla keskenään täällä.

Outo käänne Intian painikäryssä: "Treenikaverin terästämät" eväät tutkittiin

Narsingh Yadav sinisessä asussa.

Rioon valitun painija Narsingh Yadavin harjoituskumppani olisi lajijohtajan mukaan tunnustanut lisänneensä dopingia aterioihin. Yadav kärähti steroideista viikonloppuna ja syytti heti lavastuksesta.

Narsingh Yadav sinisessä asussa.

Intian viime päivien doping-kuohunta saa mitä omituisempia käänteitä. Viikonvaihteessa kaksi lajiensa parhaimmistoon lukeutuvaa urheilijaa jäi kiinni kielletyistä aineista, mutta molemmat vakuuttivat järkähtämättömästi tulleensa lavastetuiksi.

Vapaapainija Narsingh Yadav on omassa tapauksessaan jo tehnyt poliisille ilmoituksen. Hän on Kansanyhteisön kisojen kultamitalisti vuodelta 2010. Vuonna 2015 intialainen voitti Las Vegasin MM-kisoissa pronssia.

Joukko Intian painivaikuttajia on julkisuudessa julistanut Yadavin syyttömäksi kansallisen painiliiton johtajaa myöten. Teorian mukaan Yadavin ruokaan tai ravintolisään olisi salaa lisätty steroideja, ja asialla olisivat toiset painijat urheilukeskuksessa.

– Yksi on jo tunnustanut Narsinghin ruuan terästämisen, sanoi painijohtaja Brij Bhushan Sharan Singh lehdistölle Times of Indian mukaan.

Kärynneen painijan harmiksi hänen toimittamiensa todistekappaleiden tarkemmassa tutkinnassa ei löytynyt jälkiä vilunkipelistä, kertoo NDTV. Yadaville on jo nimetty korvaaja Rion olympialaisiin.

Intian urheiluministerin lausunnostakaan ei ota selvää, uskooko hän dopingvilppiin vai sabotaasiin:

– Jos ravinnosta ei löydy mitään, katsomme dopingtestin positiiviseksi. Häntä oli varoitettu harjoittelemasta urheilukeskuksessa ja kaikille olympialaisiin nimetyille urheilijoille oli annettu mahdollisuus räätälöityyn harjoittelemiseen, kommentoi ministeri Vijay Goel.

Alkuviikosta Yadavin jälkeen myös kuulantyöntäjä Inderjeet Singhin kerrottiin antaneen positiivisen dopingnäytteen. Hänenkin oli määrä lähteä Rioon. Inderjeet selitti, että käry on tekaistu kostona riitelystä Intian olympiakomitean kanssa.

Venäjä kiistää sekaantuneensa Yhdysvaltain vaalikampanjaan

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kättelevät.

Kremlin tiedottajan mukaan Venäjä ei koskaan sekannu ulkovaltioiden sisäisiin asioihin.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kättelevät.

Kreml kiisti keskiviikkona, että Venäjä olisi sekaantunut Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjaan. Lausunto annettiin sen jälkeen kun Yhdysvaltain presidentti Barack Obama oli sanonut, ettei voi sulkea pois sitä vaihtoehtoa, että Venäjä yrittäisi heiluttaa vaalitulosta tukemaan Donald Trumpia.

Yhdysvaltain demokraattipuolue epäilee, että puolueen sähköpostit paljastaneen Wikileaks-vuodon taustalla olisivat venäläiset hakkerit.

– Presidentti Putin on toistuvasti sanonut, että Venäjä ei ole koskaan sekaantunut eikä sekaannu ulkovaltojen sisäisiin asioihin, ennen kaikkea muiden maiden vaalikampanjoihin, sanoi Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov.

Peskovin mukaan Yhdysvaltain hakkerointisyytteet ovat epätarkkoja eikä konkreettisia todisteita ole esitetty. Hänen mukaansa Yhdysvaltain poliitikot käyttävät "Venäjä-korttia" ja uskovat kauhutarinoita, joita ovat itse luoneet.

Isisin autopommi tappoi kymmeniä Syyrian kurdikaupungissa

Kartta.

Räjähdys oli niin voimakas, että ihmisiä haavoittui rikkoutuneiden ikkunoiden vuoksi myös Turkin puolella.

Kartta.

Voimakas autopommi on tappanut ainakin 44 ihmistä Qamishlissa Pohjois-Syyriassa, kertoo Syyrian valtiollinen media. Lisäksi ainakin 140 ihmistä haavoittui räjähdyksessä, sanoi uutistoimisto Sana.

Pommi-isku tehtiin kurdien hallintoalueella Hasakan maakunnassa. Pommi räjähti Qamishlin länsiosassa, missä sijaitsee kurdien turvallisuusjoukkojen rakennuksia sekä kurdien paikallisia ministeriöitä.

Itsemurhapommittaja oli liikkeellä kuorma-autolla. Ensitietojen mukaan räjähdyksiä olisi ollut kaksi, mutta myöhemmin ilmeni, että toinen räjähdys johtui läheisen polttoainesäiliön räjähdyksestä pommista seuranneessa tulipalossa.

Terroristijärjestö Isis on sanonut tehneensä iskun. Se sanoi iskun kohdistuneen kurdijoukkoja vastaan. Kurdien YPG-joukot ja niiden liittolaiset taistelevat Isisiä vastaan Hasakan ja Aleppon maakunnissa.

Räjähdys oli niin voimakas, että se rikkoi ikkunoita jopa Turkin puolella Nusaybinissa, missä ainakin kaksi ihmistä loukkaantui.

Robottibussit pian liikkeelle – projektipäällikkö: Haluamme, että ihmiset pohtivat tarvitsevatko he enää omaa autoa

Ylen aamu-tv: Robottibussit liikenteeseen

Suomessa testataan robottibusseja. Hanketta vetävän projektipäällikkö Harri Santamalan mukaan kuskittomien bussien avulla voidaan parantaa joukkoliikenteen toimintaa, eivätkä kuljettajien työpaikat ole vaarassa.

Ylen aamu-tv: Robottibussit liikenteeseen

Uskaltaisitko istua bussin kyytiin, jossa ei ole lainkaan kuskia?

Robottien ohjaamia busseja testataan kolmessa eri kaupungissa Suomessa eli Helsingissä, Espoossa ja myöhemmin syksyllä Tampereella. Testin taustalla on ammattikorkeakoulu Metropolian kokeiluhanke.

Jo viime vuonna Vantaan asuntomessujen yhteydessä tehtiin kokeilu, jossa messuvieraita oli kuljettamassa robottibussi.

Robottibussi kuljetti messujen aikana yli 20 000 ihmistä.

– Likenne- ja viestintäministeriö sekä Trafi ovat mahdollistaneet automaattiautojen kokeilun osana tieliikennettä. Seuraava askel on, että tuodaan robottibussit asteittain tieliikenteeseen ja tutkitaan, mitä kaikkea pitää vielä kehittää, sanoo projektipäällikkö Harri Santamala.

Esimerkiksi teknologiayritys Google kehittää itseohjautuvaa autoa. Ilman kuljettajaa liikkuvista autoista onkin ennustettu seuraavaa suurta liikenteen mullistavaa keksintöä.

Bussit opetetaan kulkemaan reitit

Suomessa testattavana on pienbusseja, jotka voivat kuljettaa kahdeksaa matkustajaa. Kyydissä on aina mukana myös "operaattori" eli bussin toimintaa valvova ihminen.

– Bussit on suunniteltu etenkin niin sanotun viimeisen kilometrin kuljetuksiin, esimerkiksi juna-asemalta kotiin. Busseilla ei ole tarkoitus ajaa pitempiä matkoja. Kyse on joustavammasta vaihtoehdosta kuin isot bussit, joissa operointikustannukset ovat kovat ja autot eivät välttämättä mahdu kulkemaan kaikissa paikoissa, Santamala sanoo.

Miten robottiauto sitten toimii? Autossa on gps-paikanninjärjestelmä sekä neljässä tasossa kulkeva laser, joka toimii kaukokartoituslaiteena.

– Näiden avulla auto paikantaa itsensä ja osaa ajaa reitin, joka bussille on opetettu.

Santamalan mukaan robottibussien tarkoituksena ei ole tehdä suomeen työttömiä linja-autonkuljettajia, vaan ennen kaikkea lisätä joukkoliikenteen vetovoimaa.

– Hankkeen tavoitteena on luoda juuri uusia työpaikkoja Suomeen, ei syrjäyttää yhtään kuljettajaa. Haluamme tehdä Suomen julkisesta liikenteestä niin hyvän, että ihmiset alkavat pohtia, tarvitsevatko he todellakin omaa autoa.

VR:n kilpailija aloitti – kuljettaa puutavaraa Kemijärveltä Kotkan sataman kautta maailmalle

Fenniarailin ensimmäinen yksityinen tavarajuna Kemijärvellä

Kotkalainen junayhtiö on tehnyt rautatiehistoriaa aloittamalla yksityiset puutavarakuljetukset. Fenniarailin tavarajuna haki eilen ensimmäisen puukuorman Lappi Timberin sahalta Kemijärveltä. Yhtiö kuljettaa kuorman Oulun ja Kotkan Mussalon satamiin.

Fenniarailin ensimmäinen yksityinen tavarajuna Kemijärvellä

Kotkalainen junayhtiö Fenniarail Oy on aloittanut tavarankuljetukset. Kemijärvellä tehtiin tiistaina rautatiehistoriaa, kun yksityisen yrityksen omistama tavarajuna saapui hakemaan ensimmäistä puutavarakuormaa Lappi Timberin sahalta.

– Tästähän tämä varsinaisesti meillä alkaa. Muutama kaupallinen kuljetus on jo kevään ja kesän aikana ollut, mutta totta kai tämä on meille hirveän tärkeä asia, Fenniarailin toimitusjohtaja Kimmo Rahkamo sanoo.

Fenniarail kuljettaa keskiviikkona lastatun kuorman Oulun ja Kotkan Mussalon satamiin. Kotkaan juna saapuu aikataulun mukaan perjantai-aamuna.

– Näyttää siltä, että Kotkaan tulee suurin osa kuljetuksista, ja jonkin verran Ouluun. Mitä nyt yleisemminkin on keskusteluja käyty, niin Kotkan ja Haminan vetovoima on sen verran suuri, ettei tämä ainoaksi kuljetukseksi jää, mikä sinne Kotkan suuntaan päätyy, Rahkamo sanoo.

Tavoitteena kymmenesosa tavaraliikenteestä rautatiellä

Kuljetussopimus junayhtiön ja Lappi Timberin kanssa solmittiin tammikuussa. Lappi Timber Oy:n omistava Keitele Group valmistaa Kemijärvellä sahatavaraa, höylätavaraa ja mittatarkkaa liimapuuta etupäässä Kaukoidän markkinoille. Tehdas on aloittanut toimintansa vuoden 2015 alussa.

– Lappi Timberilla on suunnitelmia kapasiteetin nostamisesta syksyn kuluessa. Se tarkoittaa lisää kuljetustarpeita ja siihen huutoon mielellämme vastaamme, Rahkamo sanoo.

Fenniaraililla on tällä hetkellä kolme veturia. Huoltotilat yhtiö on vuokrannut kalustolleen Kotkasta. Yhtiö tavoittelee Suomen rautateiden tavaraliikenteestä noin kymmenen prosentin osuutta.

– Tavoitteeseen pyritään mahdollisimman nopealla aikataululla. Se edellyttää, että jossain vaiheessa investoimme lisää kalustoon. Nykyisellä kalustolla siihen ei päästä, Rahkamo sanoo.

Venäjälle hyviä uutisia – peräti 73 urheilijan matka Rioon varmistui

Olympiarenkaat

Venäläiset voimistelijat, miekkailijat, triathlonistit ja lentopalloilijat saivat vihreää valoa osallistumiselle Rion olympiakisoihin.

Olympiarenkaat

Venäjän Rion olympialaisiin valmistautuva joukkue sai hyviä uutisia keskiviikkona, kun useat kansainväliset lajiliitot hyväksyivät venäläisurheilijoiden osallistumisen perjantaina 5. elokuuta alkaviin kisoihin.

Voimistelijat, miekkailijat, triathlonistit ja lentopalloilijat saivat vihreää valoa osallistumiselle. Kaikkiaan peräti 73 venäläisurheilijan osallistuminen olympialaisiin varmistui keskiviikkoaamun päätösten myötä.

Venäjällä on lentopallojoukkueet sekä miesten että naisten sarjassa – lisäksi beach volleyssä maan väreissä kisaa kaksi miesparia ja yksi naiskaksikko.

Kansainvälinen olympiakomitea siirsi sunnuntaina vastuun venäläisten osallistumisesta Rioon kansainvälisille lajiliitoille, kun se ei sulkenut koko maata kisoista. Lajiliitot saavat päättää KOK:n laatimien kriteerien mukaan, ketkä venäläisurheilijat ovat varmasti puhtaita osallistuakseen.

Päivittyvän listan venäläisurheilijoiden tilanteesta löydät täältä.

Ferrarin tekninen johtaja jättää tallin

James Allison

James Allison jättää Ferrarin. Allisonin korvaajaksi on nimetty Mattia Binotto.

James Allison

Ferrarin F1-tallin tekninen johtaja James Allison jättää tallin. Tallin mukaan kyseessä on yhteinen päätös.

Allisonin lähdöstä on huhuttu, sillä hänen vaimonsa kuoli maaliskuussa. Allison haluaa olla enemmän lastensa kanssa.

Jo aiemmin Ferrarilla työskennellyt Allison tuli talliin uudestaan kolme vuotta sitten. Hänen johdollaan suunniteltu auto voitti kolme kilpailua vuonna 2015, mutta tällä kaudella Ferrari ei ole voittanut yhtään kisaa.

Allisonin korvaajaksi on nimetty Mattia Binotto.

Vähäinenkin tupakointi lisää aivoverenvuodon riskiä etenkin naisilla

Toinen nainen sytyttää kreikkalaisen naisen savukkeen.

Enemmän kuin askin päivässä tupakoivilla naisilla riski sairastua on kahdeksankertainen tupakoimattomaan verrattuna. SAV-aivoverenvuotoon kuolee lähes puolet sairastuneista.

Toinen nainen sytyttää kreikkalaisen naisen savukkeen.

Jo vähäinen tupakointi lisää merkittävästi lukinkalvon alaisen aivoverenvuodon riskiä etenkin naisilla, kertoo Stroke-lehden äskettäin julkaisema suomalaistutkimus.

Lukinkalvon alainen aivoverenvuoto (SAV) on vakavin tunnettu aivoverenkierron häiriö. Siihen menehtyy lähes puolet sairastuneista. Lisäksi monille selvinneistä jää pysyviä neurologisia tai psykologisia oireita.

SAV on yleisempi naisilla kuin miehillä. Naisilla pahin sairauden aiheuttaja, tupakointi, lisää riskiä enemmän kuin miehillä.

Jo vähäinenkin päivittäinen tupakointi lisää sairastumisriskiä miehillä kaksin- ja naisilla kolminkertaiseksi tupakoimattomaan verrattuna. Enemmän kuin askin päivässä polttavan miehen riski on kolminkertainen ja naisen jopa yli kahdeksankertainen.

Viime vuosina SAV-potilaiden määrä on ollut Suomessa 300–400 henkilöä. Yli puolet sairastuneista on työikäisiä. 

Tutkimus tehtiin Helsingin yliopiston, Helsingin yliopistollisen keskussairaalan ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) yhteistyönä.

Brexit aikaistaa Suomen EU-puheenjohtajuuskautta

EU-lippu salossa.

Suomen EU:n puheenjohtajuuskausi alkaa heinäkuussa 2019.

EU-lippu salossa.

Britannian päätös erota Euroopan unionista aiheuttaa muutoksia EU:n puheenjohtajamaiden järjestykseen. Brexitin vuoksi EU-neuvosto on päättänyt aikaistaa puheenjohtajamaiden järjestystä puolella vuodella.

Britannian oli tarkoitus toimia EU:n puheenjohtajamaana vuoden 2017 jälkipuoliskon.

Brexit aikaistaa Suomen puheenjohtajakautta puolella vuodelle, vuoden 2019 jälkipuoliskolle. Suomen kauden jälkeen puheenjohtajamaaksi nousee Kroatia, joka ei vielä edellistä järjestystä laadittaessa ollut EU-maa, eikä siitä syystä ollut vielä aikasemmassa listassa vuorossa puheenjohtajamaaksi.

EU-neuvoston laatima lista ulottuu loppuvuoteen 2030 asti.

Naisehdokkaat eivät kelpaa aiempaan tapaan naisäänestäjille

Vaalikampanjointia

Äskettäin julkaistun eduskuntavaalitutkimuksen mukaan naisten on entistä vaikeampaa tulla valituksi eduskuntaan, koska naiset eivät enää valitse oman sukupuolen ehdokasta kuten ennen. Miehiltä ei juuri tukea heru, he äänestävät pääasiassa miehiä.

Vaalikampanjointia

Nykyisessä eduskunnassa on kaksi naista vähemmän kuin edellisessä parlamentissa, kahdestasadasta kansanedustajasta on naisia 83.

Sari Pikkalan tutkimuksen mukaan naiset eivät enää pidä sukupuolta yhtä merkittävänä ehdokkaan valintaperusteena kuin aiemmin. 2000-luvun alussa kolmannes naisäänestäjista piti ehdokkaan sukupuolta tärkeänä valintaperusteena. Viime vuonna näin ajatteli enää 19 prosenttia, viidennes naisäänestäjistä.

Tämä näkyy vaalituloksessa. 1990-luvun alussa omaa sukupuolta äänesti 58 prosenttia naisista, nyt 52 prosenttia.

Miesten mielestä sukupuolella ei ole väliä äänestyskopissa. Silti valtaosa miehistä äänestää miehiä.

Naiset kääntyneet vasemmalle, miehet oikealle

Naisäänestäjät luottavat eniten vasemmistoliiton, vihreiden ja SDP:n naisehdokkaisiin.

Eduskuntavaalitutkimuksen mukaan Suomessa koettiin viimeisimmissä vaaleissa ensi kertaa muualta länsimaista tuttu ilmiö, naisten kallistuminen vasemmalle ja miesten oikealle. SDP:n ja vasemmistoliiton yhteenlaskettu kannatus oli neljä prosenttiyksikköä suurempi naisilla kuin miehillä.

Kun mukaan lasketaan vihreät, punavihreitä äänesti 37 prosenttia naisista ja 29 prosenttia miehistä.

Sen sijaan perussuomalaisia äänestäneet naiset päätyivät muita useammin kannattamaan miesehdokasta.

"Politiikka näyttäytyy miehisenä"

Joukko kansanedustajia, miehiä ja naisia perusti vuosi sitten eduskuntaan feministiryhmän kohentamaan politiikan tasa-arvoa. Ryhmän puheenjohtaja Saara-Sofia Siren (kok.) selittää naisten äänestyskäyttäytymistä politiikan mielikuvilla.

– Politiikka näyttäytyy miehisenä, siinä ehdokasasettelu on ratkaisevaa, Siren sanoo.

Puolueet tavoittelevat tasapainoista ja tasa-arvoista ehdokaslistaa, mutta syystä tai toisesta jo ehdokasasettelu saattaa olla vino. Naisen ja miehen mahdollisuudet osallistua politiikkaan eivät ole yhtäläiset, sanoo kolmikymppinen Siren.

– Kokonaisessa ikäluokassa miehelle on hyväksyttävämpää ja luontevampaa olla mukana politiikassa, mutta jos on toista sukupuolta, se ei olekaan niin luontevaa tai että asiat ympärillä järjestäytyisivät.

Eduskunnan perinteet syvällä

Sirenin mielestä kyse on koko yhteiskunnan tasa-arvo-ongelmasta. Politiikkaan osallistumiseen vaikuttaa se, miten vanhempainvapaat jakaantuvat tai miten vanhemmuuden kustannukset jaetaan työnantajien kesken.

Politiikan miehistyminen on myös sisäänrakennettu itse järjestelmään. Naiset tyytyvät valiokuntapaikoissa sosiaalipuoleen ja muihin pehmeisiin aloihin. Miehet taas omivat mielellään ulko- ja turvallisuuspolitiikan, ulkopolitiikan tai talouden. Sama sukupuolittuminen koskee valiokuntien käyttämiä asiantuntijoita.

– Onko se niin, että asiantuntijoita ei tässä maassa ole, vai onko se sitä, että helposti aina kutsutaan niitä samoja tuttuja. Jos ne sattuvat olemaan tietyllä alalla, vaikka energia-alalla miehiä, niin sitten on hyvin miehistä, Siren pohtii.

Naisten poliittinen osallistuminen erilaista kuin miehillä

Sari Pikkalan tutkimuksesta käy ilmi, että vaikka politiikka ei kiinnosta naisia yhtä paljon kuin miehiä, naiset vaikuttavat muulla tavoin yhteiskuntaan.

Naiset allekirjoittavat vetoomuksia tai vaikuttavat ostopäätöksillään tai kulutusvalinnoillaan yhteiskunnallisiin tai poliittisiin kysymyksiin. Mitä enemmän nainen osallistuu, sitä todennäköisemmin hän äänestää.

Miehiä äänestäneille miehille taas äänestäminen on ainoa poliittisen vaikuttamisen tapa.

Loppuunmyynti ruuhkautti Anttilat – kassoille jopa sadan metrin jono

Uutisvideot: Loppuunmyynti ruuhkautti Anttilat

Tavaratalot eri puolilla maata ovat yhtä jonoa, kun ihmiset tungeksivat loppuunmyyntiostoksille. Esimerkiksi Kokkolassa tulijoiden sisäänpääsyä jouduttiin jopa rajoittamaan.

Uutisvideot: Loppuunmyynti ruuhkautti Anttilat

Eri puolilla maata tavarataloyhtiö Anttilan tänään alkanut konkurssiloppuunmyynti on saanut aikaan muhkeita jonoja. Esimerkiksi Joensuussa ja Lappeenrannassa Anttilan ovien avautumista odotti sadat ihmiset, Tampereella pitkä jono kiemurteli Kodin1 -tavaratalon ulkopuolella.

Kokkolassa alennusmyynnistä innostuneet ihmiset ovat tukkineet koko tavaratalon sisätilat: kassoille on sadan metrin jonot, ja tulijoiden sisäänpääsyä on jouduttu rajoittamaan.

Myös Jyväskylässä keskustan Anttila ruuhkautui heti avaamisen jälkeen.

– Ostoskorit täynnä ja käsivarret notkuen ihmiset hamstraavat muun muassa pyyhkeitä, vaatteita ja pientä elektroniikkaa, Yle Jyväskylän toimittaja Heli Kaski kertoo.

Koko tavaratalo on yhtä jonoa, kun ihmiset pyrkivät kassoille.

– Ei varmasti koskaan ole tällaisia jonoja tässä tavaratalossa nähty. Ilmeisesti konkurssiloppuunmyynnit ja halvalla saaminen kiinnostaa suomalaisia, mutta muuten tavaratalossa asioiminen ei ole iso juttu, Kaski toteaa.

Tavaraa myydään jopa 80 prosentin alennuksella, mutta suurimmaksi osaksi alennus on 20 prosenttia. Levyjä ja elokuvia Tampereen Anttilassa tutkailevalle Marko Rautiaiselle alennus on sellainen, mitä hän odottikin.

– Varmaan niissäkin hinta vielä ajan myötä tippuu, mikäli niitä jäljelle jää. Saatan tulla loppuviikosta vielä uudestaan.

Marjaana Kynäkoski sen sijaan myöntää pettymyksen alennusten suuruuteen – samaa harmistusta hän on kuullut muiltakin asiakkailta.

– Ei ole hintoja laitettu kohdalleen, pitää kysellä myyjiltä. Ollaan vähän ällikällä, miten se nyt näin on: paljon mainoksia, mutta merkinnät ovat epäselvät.

Anttila- ja Kodin Ykkönen -tavarataloja on 31 kappaletta. Anttila Oy:ssä on yhteensä lähes 1300 työntekijää.

Japanin pääministeri Abe pönkittää taas taloutta sadoilla miljardeilla

Shinzo Abe

Japanissa on keskusteltu kiivaasti siitä, aikooko keskuspankki jakaa kansalle ns. helikopterirahaa inflaation kiihdyttämiseksi. Luvassa lienee kuitenkin äärikeinoja sovinnaisempaa korkopolitiikkaa.

Shinzo Abe

Japanin hallitus jatkaa talouden reipasta elvyttämistä. Pääministeri Shinzo Abe ilmoitti tänään, että tulossa on yli 240 miljardin euron elvytyspaketti. Sen yksityiskohdat paljastetaan kuitenkin vasta ensi viikolla. Osakekurssit lähtivät kuitenkin jo nousuun.

Tämäkin paketti on jatkoa kolmisen vuotta sitten alkaneelle talousohjelmalle, johon pääministeri Shinzo Aben talouspolitiikka, "Abenomics", nojaa.

Myös Japanin keskuspankilta on lähiaikoina luvassa toimenpiteitä talouskasvun lietsomiseksi – mahdollista on, että jo ennestäänkin negatiivisiä korkoja lasketaan yhä alemmaksi. Toimista kerrottaneen kokouksen päätteeksi perjantaina. Pankin uskotaan myös lisäävän velkakirjaostojaan.

Japanissa on keskusteltu kiivaasti siitä, aikoisiko pankki jakaa kansalle ns. helikopterirahaa inflaation kiihdyttämiseksi. Tähän setelien syytämiseen asiantuntija eivät kuitenkaan usko, kirjoittaa Financial Times.

Japanin talous kutistui vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, ja brittien EU-äänestyksen jälkeen jeni on vahvistunut, mikä on heikentänyt Japanin vientiteollisuuden kilpailukykyä. Tänään valuutta heikkeni Aben kerrottua tulossa olevasta jättimäisestä lisäelvytyksestä.

Yhdysvaltain keskuspankin Fedin arvioidaan kiristävän rahapolitiikkaa eli nostavan ohjauskorkoa vasta joulukuussa, vaikka viime päivien talousuutiset ovatkin olleet hyviä. Tänään Fedin kokous jättänee ohjauskoron vielä ennalleen.

Muistatko vielä jäävesihaasteen? Kampanjan poikima rahoitus tuotti tärkeän tutkimustuloksen

Tuhannet thaimaalaiset osallistuivat haasteeseen ostoskeskuksen edessä Bangkokissa 22. elokuuta.

Haasteen tuottaman tutkimusrahoituksen avulla on löydetty uusi tautiin vaikuttava geeni. Asiantuntijoiden mukaan geenin löytäminen saattaa mahdollistaa uudenlaiset hoitomuodot.

Tuhannet thaimaalaiset osallistuivat haasteeseen ostoskeskuksen edessä Bangkokissa 22. elokuuta.

Kesän 2014 villitys sosiaalisessa mediassa oli jäävesihaaste, Ice Bucket Challenge, jossa julkkikset ja tavikset kippasivat päälleen sangollisen jäävettä ja kuvasivat tapahtuman. Monet pitivät toimintaa päättömänä, mutta haaste keräsi 30 päivän aikana yli sata miljoonaa dollaria ALS-taudin tutkimusjärjestöille.

Jäävesihaasteen rahoituksen mahdollistamana taudin tutkimus on nyt ottanut uuden harppauksen. Yksi rahoitetuista tutkimushankkeista oli projekti nimeltä MinE.

Brittilehti Guardianin mukaan MinE-projektin tutkijat ovat löytäneet nyt tautiin vaikuttavan uuden geenin. Asiantuntijoiden mukaan geenin löytäminen saattaa mahdollistaa uudenlaiset hoitomuodot.

– Tämä on erittäin innostavaa, koska se osoittaa kaikille jäävesihaasteeseen osallistuneille, että heidän lahjoituksensa todellakin vaikutti tutkimukseen, sanoi ALS-järjestön edustaja Brian Frederick Guardianissa.

– MinE-tutkimusprojektin työ on erittäin tärkeää ja uuden geenin löytäminen auttaa meitä ymmärtämään paremmin ALS-sairautta, Frederick jatkoi.

Ei parannuskeinoa

ALS eli amyotrofinen lateraaliskleroosi on sairaus, jossa lihaksisto surkastuu lihaksia käskyttävien liikehermojen tuhoutuessa. Sairauden syytä ei vielä tunneta, eikä siihen toistaiseksi ole parannuskeinoa.

Uusi geeni Nek1 löydettiin seulomalla 15 000 tautia sairastavan ihmisen genomeja. Tutkimukseen osallistui 80 tutkijaa 11 maasta. Tutkijat korostavat, että uuden geenin tutkimus on vielä alkuvaiheessa, mutta se saattaa johtaa parempien hoitojen kehittämiseen.

Suomessa tautia sairastaa noin 350 ihmistä. Tauti on miehillä jonkin verran yleisempi kuin naisilla.

Yksi tunnetuimmista ALS:ää sairastavista on fyysikko Stephen Hawking, jolla tauti todettiin jo vuosikymmeniä sitten.

Jäävesihaastetta lietsoi se, että monet julkisuuden henkilöt ottivat vettä niskaansa. Jäävesikasteen saivat esimerkiksi Yhdysvaltain entinen presidentti George W. Bush, tv-juontaja Oprah Winfrey, Vogue-muotilehden päätoimittaja Anna Wintour, näyttelijät Tom Cruise, Charlie Sheen, Robert Downey Jr ja Zac Efron, Microsoftin perustaja Bill Gates, laulajat Justin Timberlake ja Lady Gaga sekä formulakuljettaja Lewis Hamilton – ja sadat muut julkkikset.

Heli Rantanen hämmästelee yhä toimintaa Atlantan olympialaisissa: ”Tuntui silloin vähän hassulta, että piti olla hys hys koko muun porukan”

Heli Rantanen onnittelee Tampereen Pyrinnön Sanni Utriaista Kultainen Keihäs -kilpailun voitosta Vantaalla 2016.

- Pitäisi aina muistaa, kun ollaan isolla yhteisöllä mukana, vaikka olisi tähtiäkin joukossa, kaikki ovat samalla viivalla. Kannustusta, tukea ja rauhaa tulee antaa.

Heli Rantanen onnittelee Tampereen Pyrinnön Sanni Utriaista Kultainen Keihäs -kilpailun voitosta Vantaalla 2016.

Atlantan olympialaisissa 1996 kaikki odottivat suurta menestystä Jani Sieviseltä 200 metrin sekauinnissa. Häneltä odotettiin olympiakultaa, minkä vuoksi Suomen yleisurheilijoita kiellettiin pelleilemästä ennen Sievisen uintia, että hän sai suosikkina keskittyä rauhassa.

Keihäänheittäjä Heli Rantanen, 46, ei ollut samoissa kisoissa olympiavoittajasuosikki, mutta hän voitti kultaa. Rantasen mielestä Sievisen kohtelu ei ollut tasapuolista muita kohtaan.

- Olemme yhtenäinen olympiaperhe siellä, ja asutaan tiiviisti samassa asuntolassa. Jokaiselle kilpailusuoritukseen valmistautuvalle pitää antaa rauha, mutta täytyy sanoa, että Jani oli todella kova tähti silloin ja odotukset olivat valtavat.

Sievinen jäi lopulta toiseksi.

- Se oli valtava pettymys hänelle itselleen käsittääkseni. Tuntui silloin vähän hassulta, että piti olla hys hys koko muun porukan. Ei tullut ihan niitä suorituksia, mitä piti tulla.

- Pitäisi aina muistaa, kun ollaan isolla yhteisöllä mukana, vaikka olisi tähtiäkin joukossa, kaikki ovat samalla viivalla. Kannustusta, tukea ja rauhaa tulee antaa.

”Oman kylän tyttöä on aina maailmalla kannustettu”

Olympiavoiton myötä osat vaihtuivat, ja Rantanen oli tähti.

- Lammi on todella upeasti ottanut minut aina vastaan ja kannustanut urheilussa. Lehtileikkeleistä olen katsonut, että nuorempana tyttönä yritin tulla huippuhiihtäjäksi, pesäpalloilijaksi tai keihäänheittäjäksi, ja he ovat tukeneet sitä polkua niin seurana kuin koko Lammin yhteisönä.

- Oman kylän tyttöä on aina maailmalla kannustettu.

Rantasen mukaan vastaanotto Atlantan jälkeen olikin sellainen, millaisia on ollut vain harvassa kunnassa olympiavoiton jälkeen.

- Sen tulen muistamaan ikuisesti.

Pienestä Lammin maalaiskunnasta peräti 5-6 bussia oli Rantasta vastassa lentokentällä, kun hän palasi Suomeen olympiavoittajana.

Miten vanhempasi muistivat sinua kaksikymmentä vuotta sitten tapahtuneesta uroteostasi?

- Muistaakseni äiti tai isä taisi sanoa, en muista, kumpi sanoi, että likka, mitä tuli tehtyä. Ne olivat ensimmäiset kommentit. Vastaus oli aika nauravainen.

Mitä siinä oli naurun lisäksi?

- Paljon itkua, paljon hymyä.

Äidin ja isän rooli oli myös muulloin todella merkittävä Rantasen uralla ja elämässä taloudellisesti, kannustamisessa ja kuskaamisessa. He myös auttoivat häntä kehittymään urheilijana ja pääsemään jaloilleen urallaan.

Rantanen kertoi vanhemmilleen avoimesti myös murheistaan. Niitä olivat muun muassa taloushuolet ja loukkaantumiset. Perhe ja vaikeudet ovat olleet hänelle iso voimavara, mitkä ovat lähentäneet häntä vanhempiinsa

- Sitä ei voi ikinä tarpeeksi kiittää. Täytyy kuitenkin sanoa, että voitto on hieno kiitos niin äidille kuin isälle siitä, mitä he ovat saaneet aikaan minun kanssa.

Rantasen isä vielä elää, mutta äiti kuoli muutama vuosi sitten.

- Isä on vielä Lammilla, ja olemme edelleen todella tiiviisti tekemisissä. Olen aina ollut isän ja äidin tyttö, ja melkein päivittäin puhumme. Huolehdin isästä ja isä huolehtii tyttärestään edelleen.

Tärkeitä Rantaselle ovat olleet myös valmentajat, hierojat, fysioterapeutit ja kaveripiiri.

- Henkistä puolta ei ole helppoa pitää kasassa, jos kotiasiat tai lähipiiri ei ole kunnossa. Tervettä kannustamista ja huolenpitoa sekä toppuuttelua. Se kaikki tekee hyvää.

Jarrut pohjaan ja pyöräilijä takalasista läpi – mitä pyörii raivokuskin päässä?

Kädet tiukasti puristettuna rattiin.

Autoilijan epäillään teloneen viikonloppuna pyöräilijän tahallisesti Haaparannalla. Liikenneturvan viimevuotisen kyselyn mukaan liikenneraivon kohtaaminen on Suomessa yleistä.

Kädet tiukasti puristettuna rattiin.

Poliisit tutkivat viikonloppuna Haaparannalla tapahtunutta onnettomuutta, jossa autoilijan epäilleen teloneen pyöräilijän sairaalakuntoon tahallisella äkkijarrutuksella. Liikennepsykologian professori Heikki Summala Helsingin yliopistosta näkee uutisissa olleiden tietojen perusteella tapauksessa tyypillisiä piirteitä liikenneraivosta.

– Kuljettaja kokee, että omaa liikkumista häiritään tavalla tai toisella. Tiellä edellä kulkevat esimerkiksi ajavat hitaammin kuin itse haluaisi. Siinä ikään kuin muut tulevat omalle reviirille ja aggressiot syntyvät siitä, että oma tila ja turvallinen olo häiriintyy, Summala sanoo.

Aggressiivisuus purkautuu lievimmillään heristelemällä nyrkkiä tai soittamalla torvea. Pahimmillaan lopputulos on kuitenkin traaginen. Viime vuoden elokuussa pyöräilijä kuoli Helsingissä, kun autoilija kiilasi pyörän eteen ja jarrutti tahallisesti.

– Voi vain kysyä, minkä verran näitä tapauksia on. Pyöräilijät pitävät oikeuksistaan nykyään enemmän kiinni ja varaavat tilaa riittävästi itselleen niin, etteivät väistä liian pitkälle reunaan. Silloin joillekin autoilijoille voi syntyä vaikutelma, että he ikään kuin tahallaan haittaisivat liikennettä, Summala arvioi.

Neljä viidestä suomalaisesta liikenneraivon kohteena

Liikenneraivosta johtuvien onnettomuuksien tilastointi on hankalaa, mutta Liikenneturva on selvittänyt kokemusten yleisyyttä kyselytutkimuksilla. Viime vuonna tehdyssä kyselytutkimuksessa neljä viidestä suomalaisesta kertoi joutuneensa liikenneraivon kohteeksi.

Useimmiten liikenneraivo ilmeni tööttäilynä, keskisormen heristämisenä, perässä roikkumisena ja kiilailuna. Kuusi kymmenestä kyselyyn vastanneesta myönsi itse ärsyyntyneensä liikenteessä. 

Liikenneraivosta johtuvien onnettomuuksien ehkäiseminen ei ole helppoa, mutta Summala uskoo teknologian kehittymisen ja autojen muutumisen älykkäämmiksi olevan osa ratkaisua. Teknologiakaan ei kuitenkaan ratkaise kaikkea, sillä pohjimmiltaan kyse on ihmisten välisistä konflikteista, joiden täydellinen karsiminen on vaikeaa millä tahansa elämän alueella.

– Liikenteessä se on vielä hankalampaa, sillä auton suojakuori tuo tiettyä anonymiteettiä, Summala sanoo.

Suojakuoren puuttumisesta huolimatta Summala näkee, että myös pyöräilijät voivat syyllistyä tieraivoon. Pyöräilijöiden tapauksessa aggressio siitä, että muu liikenne hidastaa omaa vauhtia, voi Summalan mukaan korostua.

– Pyöräilijöillä vaikutusta lisää se, että vauhti tuotetaan omin voimin. Jos edessä on tie tukossa ja jos on vaikka yhteinen väylä jalankulkijoiden kanssa, niin silloin syntyy helposti aggressiivinen reaktio. Se voi olla sitä, että mennään jalankulkijoiden välistä turhan kovalla vauhdilla, mistä syntyy taas molemminpuolista aggressiota ja vaaratilanteita.

Nauhuri mukana peiton alla – Näin unikeko molskahti mereen Naantalissa

Yle Uutiset Lounais-Suomi: Valtakunnan virallinen unikeko pudotettiin mereen Naantalissa

Vuoden unikeoksi valittu toimittaja Lassi Lähteenmäki on tunnettu positiivisesta elämänasenteestaan.

Yle Uutiset Lounais-Suomi: Valtakunnan virallinen unikeko pudotettiin mereen Naantalissa

Valtakunnan virallinen unikeko, toimittaja Lassi Lähteenmäki on elämänsä aikana seurannut 20–30 kertaa, kuinka unikeko pudotetaan mereen Naantalissa. Silti miehellä ei ollut aavistustakaan siitä, miltä unikeosta tuntuu, kun häntä kannetaan kohti kylmää kylpyä.

– Peitto oli koko ajan päällä, ja tuntui, että nyt sänky kallistuu, ei kallistukaan ja sitten se kallistuu. Miten päin siinä kiepsahtaa ja koska vesi tulee vastaan, kuvailee tuore unikeko tunnelmiaan.

Toimittaja oli toimittaja unikekonakin. Sängyssä peiton alla mukana oli myös nauhuri.

– Tein pienen matkakertomuksen. Tunnelmapaloja siitä kun kuulee, mutta ei näe mitään, ja jotain on tulossa. En tiedä, onko julkaisukelpoista, saa nähdä, Lähteenmäki kertoo.

Positiivinen unikeko

Lassi Lähteenmäki tunnetaan positiivisesta elämänasenteestaan. Lähteenmäki itse miettii, että asenne on saattanut tarttua mukaan Afrikassa tehdyiltä matkoilta.

– Pienet murheet, joita päivän mittaan tulee, ovat yleensä tosi pieniä. Ei kannata pilata elämäänsä sen takia, että murehtii jotain, mikä meni pieleen, Lähteenmäki sanoo.

Sari Essayah: Olympialaiset paisuivat eivätkä saa enää kasvaa

Sari Essayah.

Huippu-urheilun näköalapaikalle, Kansainvälisen olympiakomitean jäseneksi valittava Sari Essayah näkee kisojen kasvaneen jo äärirajoilleen. Urheilujuhlan massiivisuus herättää isäntäkaupungeissa nyt enemmän kauhua kuin intoa, Essayah arvostelee.

Sari Essayah.

Olympialaisten aikaan Riossa valitaan suomalaisjäsen Kansainväliseen olympiakomiteaan. Paikan saava Sari Essayah nauttii suomalaisittain kovasta luottamuksesta – edellinen suomalaisjäsen Peter Tallberg toimi komiteassa lähes 40 vuotta kuolemaansa saakka keväällä 2015.

Entisenä kilpakävelijänä ja Kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtajana tunnettu Essayah tahtoo karsia vanhoillisuutta olympialiikkeestä. Hän haluaa ainakin rajoittaa alati paisuneiden olympialaisten kokoa.

– Täytyy miettiä, voivatko kisat tätä suuremmiksi tulla: mielestäni ei. Pitää pystyä ajattelemaan, onko tulevaisuudessa järkevää jakaa kisoja joidenkin kaupunkien kesken. Kisat ovat paisuneet suuriksi ja hakevia kaupunkeja on vähän, sanoi Essayah Ylen aamu-tv:ssä.

– Tällä hetkellä monissa kaupungeissa ollaan pikemminkin kauhuissaan niistä viikoista, kun turistit ja liikenne täyttävät kaupungin. Pitäisi olla päinvastoin – että kaikki ovat innostuneita tulevista kisoista. Sen takia tarvitaan uudentyyppistä ajattelua ja järjestelyjä.

Surullisenkuuluisasti viimeksi, kun KOK päätti olympialaisten isäntäkaupungista, vain kaksi maailmankolkkaa tarjoutui vaihtoehdoiksi. KOK antoi vuoden 2022 talvikisat Kiinaan mieluummin kuin Kazakstaniin, kun isojen eurooppalaiskaupunkien mielenkiinto isännyyteen lopahti kesken kilvan.

Essayah muistuttaa, että Suomi haki talviolympialaisia järjestettäviksi kolmen kaupungin yhteisponnistuksena Helsingissä, Lahdessa ja Norjan Lillehammerissa 2006. Kisat annettiin Torinoon, mutta kymmenessä vuodessa KOK on kääntynyt jo kannustamaan kaupunkien yhteisiä olympialaisia ja nyt ääneen toivookin tällaisia hakemuksia.

KOK:n kiistelty dopingratkaisu: Liittojen seula riittää

Sari Essayah puolusti KOK:n parjattua ratkaisua siirtää päätösvastuu Venäjän doping-skandaalista kansainvälisille lajiliitoille. KOK:n odotettiin sulkevan koko Venäjän ulos Riosta, kun valtiojohtoiselta vaikuttava kiellettyjen aineiden peittely paljastui ja tutkittiin perusteellisesti. Essayah järkeili, että sanktiot dopingrikkomuksista annetaan normaalisti juuri lajiliitoista ja antidopingtoimikunnista.

– He ovat vastuullisia tässäkin tilanteessa, kun harkitaan ketkä venäläiset urheilijat mahdollisesti kuitenkin pääsevät kisoihin.

– Urheilijoiden jotka tulevat, täytyy pystyä todistamaan antidopingtausta takanansa – että heidät on testattu muuten kuin pelkästään Venäjän liitossa. Kyllä seula on kohtuullisen tiukka, ja jo useita kymmeniä nimiä on kerrottu etteivät kilpaile Riossa.

Hae lisää

Tervetuloa Ylen mobiiliuutisiin!

Kokeilemme palvelun avulla millainen käyttöliittymä sopisi parhaiten uutisten, urheilun ja sään seuraamiseen mobiilikäytössä.

Otamme mielellämme vastaan palautettasi siitä, mikä palvelussa toimii jo hyvin ja mitä mielestäsi voisi vielä kehittää.

Liitä mukaan päätelaitteesi malli ja sähköpostiosoitteesi, jos tarvitset apua ongelmatilanteessa.

Lähetä palautetta:

Lähetä