Puola, Tanska vai suomalainen yllättäjä?

Jyrki Katainen

EU-maiden pääministerit kokoontuvat lauantaina valitsemaan unionimaille uuden puheenjohtajan. Puolan ja Tanskan pääministerit ovat ennakkosuosikkeja. Jos he eivät kelpaa EU-maille, johtoon voidaan nostaa Suomen Jyrki Katainen.

Jyrki Katainen

EU-maiden pääministerit tapaavat Brysselissä kokouksessa ja illallispöydässä. Päivän päätteeksi pääministerit valitsevat uuden puheenjohtajan Eurooppa-neuvostolle eli pääministerikokoukselle. Nykyinen puheenjohtaja, belgialainen Herman van Rompuy on soitellut kaikkiin EU-maihin ja etsinyt ehdokkaita ja kannattajia.

Pääministerikokouksella on EU:ssa paljon valtaa - Eurooppa-neuvosto hakee EU-maille yhteistä suuntaa, ja siellä pääministerit tai valtionjohtajat päättävät yhdessä esimerkiksi tärkeimmistä talous- ja ulkopolitiikan linjoista.

Kaksi ehdokasta näyttää saaneen etumatkan. Ennakkosuosikin asemassa on Puolan pääministeri
Donald Tusk. Toinen suosikki on Tanskan pääministeri Helle Thorning-Schmidt.

Tusk ennakkosuosikki, Helle kannoilla

Tusk on puolalainen oikeistopoliitikko, Helle tanskalainen sosialisti. Tusk on saanut taakseen useita suuria jäsenmaita, mutta myös Hellellä on kannatusta.

Tanskan Helle on tehnyt koko uransa politiikassa: EU-hun liittyvissä töissä ja europarlamentaarikkona. Tusk taas oli ennen pääministeriyttään töissä ammattiyhdistysliikkeessä. Molemmat ovat kokeneita poliitikkoja. Puolalaisen heikkoudeksi mainitaan kielitaito, englanti ja ranska eivät oikein luista. Kielitaitoa taas pidetään tanskalaisen vahvuutena.

Koska Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan tehtävä on yhdistää unionia, mahdollisimman monen jäsenmaan pitää olla uuden puheenjohtajan takana. Jos EU-maat eivät asetu Tuskin tai Hellen taakse, tarvitaan kolmas vaihtoehto.

Eurooppalaisten lehtien ja suomalaislähteiden mukaan musta hevonen on Suomen Jyrki Katainen, joka voisi kelvata kaikille – tai lähestulkoon kaikille. Etelä-Euroopassa Katainen nähdään talouskurin edustajana, eivätkä kaikki maat kannata tiukkaa säästölinjaa. 

Italian ulkoministeri vahvoilla ulkopolitiikan kärkeen

Lauantai-iltana odotetaan myös toista tärkeää nimeä – EU:n korkean edustajan eli ulkopoliittisen komissaarin nimeä. Ehdotuksen tekee seuraavan EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker. Tehtävään on nousemassa Italian ulkoministeri, sosialisti Federica Mogherini.

Ukrainan tilanteen takia ulkopolitiikkaa hoitavan komissaarin nimi ihastuttaa ja ärsyttää. Mogherini ei kuulu niihin, jotka vaativat kovinta linjaa Venäjää vastaan. Baltian maissa ei ole pidetty kaikista Mogherinin Venäjä-lausunnoista eikä siitä, että tämä on viime viikkoina matkustellut Venäjällä ja poseerannut Putiniin kanssa.

Itä vastaan länsi vastaan etelä

Nimitykset ovat palapeli, jossa kaikille pitäisi antaa jotain. Itä-Euroopan maat haluaisivat jonkun merkittävän tehtävän. Pohjoismaillakaan ei ole koskaan ollut puheenjohtajan paikkaa. Italian pääministeri on pannut arvovaltansa peliin oman ehdokkaansa puolesta. Tasapaino pitäisi löytää myös oikeiston ja vasemmiston välillä.

Yksi hankalimmista kysymyksistä on, saadaanko johtopaikoille riittävästi naisia. Toistaiseksi komissioon on tarjolla vain neljä naista, kaikkiaan salkkuja on 28.

Lehdet: Kaksi viidestä kokee pääministerin arvovallan laskeneen Stubbin aikana

Eniten Stubbia arvostavat kokoomuslaiset ja vihreät. Kriittisimmin suhtautuvat sosiaalidemokraatit ja perussuomalaiset.

Kaksi viidestä kokee pääministerin arvovallan laskeneen sen jälkeen, kun Alexander Stubbista (kok.) tuli pääministeri. Lähes puolet suomalaisista kuitenkin kokee, ettei pääministerin arvovalta ole laskenut.

Tulokset käyvät ilmi Karjalaisen, Etelä-Suomen Sanomien ja Keskisuomalaisen konsernin sanomalehtien teettämästä kyselystä.

Joka kuudes kyselyn vastaaja ei osannut sanoa kantaansa.

Kriittisimmin pääministeriin suhtautuvat sosiaalidemokraatit ja perussuomalaiset. Suopeimpia ovat kokoomuksen ja vihreiden kannattajat.

Kyselyn toteutti Tietoykkönen, ja siihen vastasi tuhat ihmistä.

Ympäristöaktivisti rynnii Brasilian presidenttigallupeissa

Marina Silva.

Marina Silva nousi ehdokkaaksi vasta pari viikkoa sitten, kun sosialistipuolueen edellinen ehdokas Eduardo Campos kuoli lento-onnettomuudessa.

Marina Silva.

Brasiliassa ympäristöaktivistina tunnettu presidenttiehdokas on kasvattanut kyselyissä etumatkaansa istuvaan presidenttiin.

Uuden mielipidemittauksen mukaan sosialistipuolueen Marina Silva voittaisi presidentti Dilma Rousseffin 10 prosenttiyksikön erolla, jos vaalit menevät todennäköiselle toiselle kierrokselle. Ensimmäisellä kierroksella naiset olisivat tasoissa.

Brasilian presidentinvaalit pidetään lokakuussa. Silva nousi ehdokkaaksi vasta pari viikkoa sitten, kun sosialistipuolueen edellinen ehdokas Eduardo Campos kuoli lento-onnettomuudessa.

Istuvan presidentin, työväenpuoluetta edustavan Dilma Rousseffin tilannetta eivät ainakaan helpota uudet talousluvut. Pitkään kulutusvetoisesta kasvusta nauttineen Brasilian talous painui alkuvuonna taantumaan.

EU-maiden johtajat koolle pohtimaan Venäjä-pakotteita – ja huippuvirkoja

Brysselissä käsitellään uusien Venäjän vastaisten pakotteiden lisäksi nimityksiä EU:n huipputehtäviin.

EU-maiden johtajat kokoontuvat tänään lauantaina Brysseliin pohtimaan mahdollisten uusien pakotteiden asettamista Venäjää vastaan. Brysseliin saapuu myös Ukrainan presidentti Petro Porošenko.

EU:n ulkoministerit puivat Ukrainan tilannetta eilen perjantaina Milanossa, Italiassa. Ulkoministeri Erkki Tuomioja ei halunnut ennakoida tämän päivän kokouksen lopputulosta. Tuomiojan mukaan jäsenmaiden välillä oli erilaisia painotuksia diplomatian ja pakotteiden tiukentamisen välillä.

Brysselissä käsitellään tänään myös nimityksiä EU:n huipputehtäviin. Pöydällä ovat päätökset uudesta Eurooppa-neuvoston puheenjohtajasta ja unionin ulkopoliittisesta edustajasta. Vahvoina ehdokkaina on pidetty Puolan pääministeriä Donald Tuskia ja Italian ulkoministeriä Federica Mogherinia.

Itä-Euroopassa on vastustettu suhteellisen kokematonta Mogherinia, jolla ei ole katsottu olevan tarpeeksi lihaksia tiukkaan vääntöön Venäjän kanssa. Kokonaisuutta saattaisi kuitenkin tasapainottaa Puolan konservatiiveja edustavan Tuskin nimitys Eurooppa-neuvoston johtoon, diplomaattilähteistä arvioidaan.

Ebola-lääke tehosi eläinkokeissa

Lääkettä annettiin reesusmakakeille 3–5 päivää sen jälkeen, kun Ebola-virus oli tartutettu niihin ja kun suurin osa niistä oli alkanut oireilla.

Koeasteella olevasta Ebola-lääkkeestä on saatu rohkaisevia tuloksia eläinkokeissa. Yhdysvaltalaisen lääkeyhtiön kehittämä ZMapp-lääke tehosi kaikkiin 18 apinaan, joihin sitä kokeiltiin.

Tutkimuksesta kerrottiin perjantaina julkaistussa Nature-lehdessä. Tutkimuksessa mukana olleet Yhdysvaltain ja Kanadan terveysviranomaiset kuvaavat kokeen tuloksia erittäin vaikuttaviksi.

Toistaiseksi ei ole varmaa, miten lääke toimii ihmisillä. ZMappia ei ole annettu ihmisille ennen kuin kaksi yhdysvaltalaista avustustyöntekijää saivat sitä sairastuttuaan Liberiassa. Molemmat toipuivat, mutta kahden lääkettä saaneen tiedetään menehtyneen.

Asiantuntijoiden mukaan on kuitenkin rohkaisevaa, että eläinkokeiden apinat toipuivat, vaikka saivat lääkettä vasta sairauden edettyä jo pitkälle.

ZMappia ei ole tällä hetkellä saatavilla, uusi erä on vasta valmisteilla. Tutkijat toivovat voivansa aloittaa pian tutkimukset ihmisillä, jotta lääkkeen tehoa voidaan arvioida luotettavasti.

Senegalista tuli perjantaina viides Länsi-Afrikan maa, jossa havaittiin Ebola-tartunta. Sairastuneen kerrotaan olevan Senegaliin saapunut Guinean kansalainen.

Epidemia alkoi Guineasta maaliskuussa. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan Ebola-viruksen tiedetään tähän mennessä surmanneen 1 552 ihmistä. Tartuntatapauksia on tullut tietoon yhteensä 3 062.

Mopoauto törmäsi pakettiautoon Seinäjoen keskustassa – kaksi tyttöä sairaalaan

Kolmion takaa tullut mopoauto törmäsi pakettiautoon. Risteyksen liikennevalot olivat yöaikaan pois käytöstä.

Kaksi tyttöä on loukkaantunut vakavasti mopoauton ja pakettiauton törmäyksessä Seinäjoella. Mopoautossa olleet tytöt on viety sairaalaan.

Onnettomuus tapahtui Koskenalantien ja Vapaudentien risteyksessä Seinäjoen keskustassa. Mopoauto oli ylittämässä Vapaudentietä, kun se törmäsi Vapaudentietä pitkin ajaneeseen pakettiautoon.

Pakettiauton kuljettaja ei loukkaantunut.

Seinäjoen paloaseman asemamestarin mukaan mopoautolla oli väistämisvelvollisuus, koska se tuli kolmion takaa. Risteyksessä on liikennevalot, mutta ne ovat yöaikaan pois päältä.

Mopoauto tuhoutui onnettomuudessa korjauskelvottomaksi.

Saksa: Ukrainan tilanne ei pian enää hallinnassa

Frank-Walter Steinmeier saapumassa EU:n ulkoministerikokoukseen Milanossa.

EU:n ulkoministerit keskustelivat eilen perjantaina Ukrainan tilanteesta Milanossa.

Frank-Walter Steinmeier saapumassa EU:n ulkoministerikokoukseen Milanossa.

Saksan ulkoministeri varoittaa Ukrainan tilanteen olevan luisumassa hallinnasta. EU:n ulkoministerikokoukseen Milanossa osallistunut Frank-Walter Steinmeier viittasi Venäjän rajaloukkauksiin ja sanoi, että vaarallinen tilanne on saanut uuden ulottuvuuden.

Kaikista liennytystoiveista on jouduttu luopumaan, Steinmeier totesi.

Ulkoministerit puhuivat Ukrainasta neljä tuntia. Muun muassa Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt sanoi Venäjän hyökänneen Ukrainaan ja vaati, että Venäjälle lähetetään tiukka viesti.

EU-maiden johtajat kokoontuvat tänään lauantaina Brysseliin pohtimaan mahdollisten uusien pakotteiden asettamista Venäjää vastaan. Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) mukaan ulkoministerikokouksessa jäsenmaiden välillä oli erilaisia painotuksia diplomatian ja pakotteiden tiukentamisen välillä.

Taistelut jatkuneet Ukrainassa

Ukrainassa kiivaat taistelut ovat jatkuneet lähellä Mariupolin strategisesti tärkeää satamakaupunkia, jota separatistit yrittävät vallata Ukrainan hallituksen joukoilta.

Ukrainan hallituksen ja lännen mukaan separatistien etenemistä tukevat venäläissotilaat, joita Venäjä on lähettänyt alakynteen joutuneiden separatistien tueksi.

Mielipidetutkimus: Suurin osa venäläisistä ei katso Venäjän olevan sodassa Ukrainaa vastaan

Kansalaisten mielipide on jakaantunut tasaisesti sen suhteen, tukisivatko he maan nykyjohtoa, jos Ukrainan kanssa alkaisi avoin sotilaallinen konflikti. Johtoa sodan syttyessä tukevien osuus on pudonnut roimasti viime keväästä.

Venäjällä tehdyn mielipidetutkimuksen mukaan suurin osa venäläisistä ei usko maansa olevan sodassa Ukrainaa vastaan.

Venäläisen luotettavana pidetyn Levada-tutkimuskeskuksen tekemän kyselyn mukaan 59 prosenttia vastaajista ei miellä Venäjän ja Ukrainan olevan sodassa keskenään. Vain 26 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että maat ovat sodassa. 15 prosenttia vastaajista ei osaa sanoa.

Kansalaisten näkemys sodasta on merkittävä, sillä venäläiset ovat jakaantuneet tasaisesti sen suhteen, tukisivatko he maan nykyjohtoa, jos Ukrainaa vastaan aloitettaisiin avoin sota.

43 prosenttia vastaajista sanoo, ettei tukisi Venäjän johtoa, jos Ukrainan kanssa syttyisi avoin sotilaallinen konflikti, kun taas 41 prosenttia vastaajista tukisi johtoa vaikka sota syttyisi.

Johtoa tukevien osuus on romahtanut sitten viime kevään, jolloin jopa 74 prosenttia vastaajista ilmoitti, että tukisi johtoa sodan syttyessä. Tuolloin vain 13 prosenttia vastaajista ei olisi ollut valmiita tukemaan maan johtoa sodassa.

Yhdysvaltalaisen riippumattoman tutkimuslaitoksen Pew Research Centerin uutisoima kysely tehtiin 22.-25. elokuuta ja siihen vastasi 1 600 ihmistä. Virhemarginaali on 3,4 prosenttiyksikköä.

Nuori japanitar voitti ilmakitaransoiton maailmanmestaruuden Oulussa

Ilmakitaransoiton maailmanmestaruuskilpailut järjestettiin Oulun Rotuaari-aukiolla.

Kakkoseksi suoriutui amerikkalainen Matt "Airistotle" Burns ja kolmoseksi viime vuoden maailmanmestari Eric "Mean Melin" Melin.

Ilmakitaransoiton maailmanmestaruuskilpailut järjestettiin Oulun Rotuaari-aukiolla.

Japanilainen Nanami "Seven Seas" Nagura on voittanut ilmakitaransoiton maailmanmestaruuskisat Oulussa. Nagura osallistui tänä vuonna kisoihin ensimmäistä kertaa.

19-vuotias Nagura on kuitenkin jo ehtinyt niittää mainetta kotimaassan. Hän on Japanin kansallinen maailmanmestari.

Kakkoseksi suoriutui amerikkalainen Matt "Airistotle" Burns. Kolmanneksi sijoittui niinikään Yhdysvalloista kotoisin oleva viime vuoden maailmanmestari Eric "Mean Melin" Melin.

Järjestäjien mukaan Rotuaari-aukiolla järjestetyssä tapahtumassa nähtiin monia hienoja esityksiä. Finaalissa kamppaili 16 kilpailijaa eri puolilta maailmaa. Voittajat valitsi viisihenkinen tuomaristo.

Ilmakitaransoiton maailmanmestaruuskilpailut järjestettiin 19. kerran.

Yhdysvallat: Operaatiot Irakissa maksaneet miljoonia päivässä

Savupilviä Mosulin kaupungin yllä.

Yhdysvaltojen puolustusministeriön mukaan ISIS-järjestön vastaisten operaatioiden kulut ovat vaihdelleet, mutta keskimäärin summa on 5,7 miljoonaa euroa päivässä kesäkuun puolivälistä lähtien.

Savupilviä Mosulin kaupungin yllä.

Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan maan sotilaalliset operaatiot ääri-islamilaista ISIS-järjestöä vastaan Irakissa ovat maksaneet keskimäärin noin 7,5 miljoonaa dollaria eli noin 5,7 miljoonaa euroa päivässä kesäkuun puolivälistä lähtien.

Luvussa ovat mukana muun muassa ISIS-järjestöä vastaan tehdyt ilmaiskut ja tarkkailulennot, samoin jotkin maksut henkilöstölle.

Pentagonin tiedottajan John Kirbyn mukaan kustannukset ovat vaihdelleet ja nousseet sitä mukaa, kun toimet ovat lisääntyneet.

Yhdysvallat kertoi torstaina, että se on tehnyt elokuussa kaikkiaan 110 ilmaiskua ääri-islamilaisen ISIS-järjestön taistelijoita vastaan. Lisäksi se on tehnyt noin 60 tunnistuslentoa päivässä, ja Yhdysvalloilla on myös noin 800 henkilön vahvuinen joukko Irakissa suojaamassa maan henkilöstöä, arvioimassa tilannetta ja neuvomassa Irakin hallituksen joukkoja.

Irakin-toimien kulut maksetaan erillisestä operaatiorahastosta, joka ei kuulu puolustusministeriön vuosibudjettiin.

Yhdysvallat kertoi perjantaina, että se on tehnyt vuorokauden aikana neljä uutta ilmaiskua lähelle Mosulin patoa.

Särkänniemen Näsi-delfiini kuoli

Särkänniemen Näsi-delfiini.

35-vuotiasta naarasdelfiiniä kuvattiin laumansa oppivaisimmaksi.

Särkänniemen Näsi-delfiini.

Särkänniemen delfinaariossa elänyt delfiininaaras Näsi on kuollut. Pullokuonodelfiini oli 35-vuotias.

Delfinaarion hoitajat olivata havainneet jo vuonna 2008 Näsin kärsivän kroonisesta maksasairaudesta. Delfiini sai sairauteensa hoitoa ja se voi hyvin useita vuosia, mutta elokuun aikana sen vointi nopeasti huononi.

Hoitajat kuvailivat Näsiä ahkeraksi ja rauhalliseksi. Se oli ehkä Särkänniemen delfiinilauman oppivaisin jäsen.

Särkänniemeen jäävät vielä pullokuonodelfiinit Veera, Delfi, Leevi ja Eevertti. Näistä Leevi oli Näsin jälkeläinen.

Näsi oli tuotu Särkänniemeen Meksikonlahdelta Floridasta.

Julkisuudessa on viime aikoina keskusteltu, pitäisikö Särkänniemen kaltaiset delfinaariot sulkea, sillä vapaaseen mereen tottuneet delfiinit kärsivät elämisestä suljetussa vesialtaassa.

Pakotekeskustelu jatkuu huippukokouksessa

EU ulkoministerien ryhmäkuva.

EU-maiden ulkoministerit puhuivat perjantai-iltana neljä tuntia Ukrainan tilanteesta. Ulkoministeri Tuomiojan mukaan EU-johtajat saattavat tehdä päätöksiä uusista pakotteista Brysselissä lauantaina.

EU ulkoministerien ryhmäkuva.

Ulkomininisteri Erkki Tuomioja (sd.) sanoi Milanossa pidettävän epävirallisen ulkoministerikokouksen ensimmäisen päivän jälkeen, että keskustelua uusista Venäjän vastaisista toimista jatketaan valtionpäämiestasolla lauantaina Brysselissä.

Keskustelun lopputulosta Tuomioja ei halunnut ennustaa.

- En lähde ennakoimaan, koska mitään konkreettista valmistelua ei ole. Jos jotain päädytään päättämään, ne pitäisi aika huolellisesti miettiä ja valmistella, Tuomioja sanoi.

Ulkoministerit puhuivat Ukrainan tilanteesta neljä tuntia. Tuomiojan mukaan jäsenmaiden välillä oli erilaisia painotuksia diplomatian ja pakotteiden tiukentamisen välillä.

- Pakotteet yksin eivät varmasti ole mikään strategia vaan tarvitaan myös miettimistä sen suhteen, miten tästä päästään ulos, Tuomioja sanoi.

- Mutta se edellyttää myös sitä, että toisella puolella on tahtoa.

Tom of Finlandin tuhmia ruutuja värittää huumori

Tom of Finlandin sarjakuvaa.

Helsingin sarjakuvafestivaalien yhteydessä Muu-galleriassa avautuu Tuhmat ruudut -niminen näyttely, joka tuo esille Tom of Finlandin sarjakuvataidetta. Homotaiteilijan sarjakuvissa on runsaasti paljasta pintaa mutta myös hersyvää huumoria.

Tom of Finlandin sarjakuvaa.

Kuumia kolleja, eläimellistä kiimaa, kiiltävää nahkaa, muhkeita lihaksia ja rajua seksiä. Tom of Finlandin eli Touko Laaksosen (1920-1991)  sarjakuvissa päällimmäisenä on groteski lihallisuus, mutta pinnan alta löytyy syvällisempikin sanoma.

- Eläminen yhteiskunnassa on helpompaa ja terveempää, jos seksuaalisuus on esillä eikä sitä piilotella. Olemme kaikki seksuaalisia olentoja, eli nautitaan siitä, Tom of Finland-säätiön puheenjohtaja ja perustaja Durk Dehner toteaa.

- Lisäksi Tomin sarjakuvissa on paljon huumoria ja hyväsydämistä hassuttelua, ne saavat ihmiset hymyilemään ja nauramaan. Tällaiset yksinkertaiset perusasiat yhdistävät erilaisia ihmisiä, eikä sillä loppujen lopuksi enää ole väliä, millaista seksuaalisuutta itse lukija edustaa.

Tukkijätkiä ja nahkamiehiä

Miehen malleja Tom of Finland löysi sarjakuviinsa lähiympäristöstään: esimerkiksi 40- ja 50-luvulla tehdyissä töissä yksi keskeisistä hahmoista on perisuomalainen tukkijätkä tai metsämies, ja erotiikkaa suoritetaan suomifilmimäisessä idyllissä pellon tai metsikön laidalla luonnon keskellä.  Myöhemmin menoon jalkautuivat Kake- ja Mike-sarjojen übermiehekkäät ja lihaksikkaat nahkamiehet, tiukkoihiin univormuihin pukeutuneet poliisit ja viiksillä komistetut korstot.

Hahmot löysivät tiensä myös pop-kulttuuriin, ja niitä jäljittelivät muun muassa Freddie Mercury, Judas Priest ja Village People-yhtye.

- 1970-luvulla Tom oli "daddy" joka johti omaa muskeliakatemiaansa: hän loi kokonaisen kavalkadin isoja, valtavia  lihaksikkaita miehiä. Syynä tähän oli se, että hän halusi antaa homoille oman identiteetin, josta he voisivat olla ylpeitä. Hän halusi hävittää kaiken homouteen liittyvän syyllisyyden ja syyllistämisen, itsekin Tom of Finlandin mallina ollut Dehner sanoo.

Varhaistöiden suomalaismaisuuskaan ei ole outo asia.

- Teillä Suomessahan alastomuudesta on tullut  luonteva asia saunan kautta, ja lisäksi suomalaisilla on hyvä ja mutkaton  luontosuhde.

Naisvartalon dilemma

Vaikka nyt ollaankin miesten välistä himoa tihkuvassa maailmassa, Tom of Finlandin sarjakuvissa vilahtaa toisinaan muutamia naishahmojakin. Naistyyppi numero yksi on tyrmäävä blondi, jonka kanssa mies ensin harrastaa petileikkejä, mutta löytääkin sitten homoseksin ilot. Toinen erottuva hahmo on kiukkuinen, sateenvarjolla huitova tanttara, joka ei ymmärrä miesten välisistä jutuista yhtään mitään. Hahmon koomisuus ja karikatyyrimäisyys on tietoisesti rakennettua.

- Naisvartalon piirtäminen oli Tomille melkoisen kiusallista. Hän totesi, ettei ole siinä hyvä eikä se ole hänen juttunsa: hän halusi keskittyä miesvartaloiden kuvaamiseen ja panostaa siihen. Kannattaa kuitenkin huomioida, että  kyse ei missään nimessä ollut mistään  naisten väheksymisestä,  Dehner painottaa.

Sota muutti kaiken

Tom of Finland eli Touko Laaksonen osallistui sekä talvi-että jatkosotaan. Tämä jätti häneen pysyvät jäljet ja ironista kyllä,  antoi myös alkusysäyksen hänen taiteelliselle uralleen.

- Tom kertoi tämän tarinan minulle kaksi kertaa  ja kummallakin kerralla kyyneleet nousivat hänen silmiinsä. Itärintamalla ollessaan Tom huomasi desantin (=laskuvarjomiehen)  laskeutuvan taivaalta. Hän tappoi miehen lyömällä tätä useita kertoja puukolla selkään. Muuta vaihtoehtoa ei ollut,  se oli sotaa. Kun Tom sitten käänsi desantin selälleen, hän tajusi tappaneensa mitä kauneimman nuoren miehen. Hän katseli miehen elotonta ruumista ja puhkesi itkuun. Tämä tapahtuma oli mielestäni selkeä käännekohta Tomin elämässä: hänen missiokseen muodostui rakkaus, ei viha, ja tälle make love not war-missiolle hän omisti loppuelämänsa, Dehner kertoo, itsekin hieman liikuttuneena. 

Tom of Finland-buumi

Tällä hetkellä Suomessa eletään varsinaista Tom of Finland-buumia. Piakkoin julkistettavien postimerkkien lisäksi taiteilijasta tehdään kahta elokuvaa ja hänen kirjeenvaihtoonsa perustuva näyttely avautuu Tampereella. Tom of Finlandin esteettinen perintö taas jatkuu vaikkapa Jouni Lepistön maskuliinisissa mieskuvissa.

- Minulle Tom merkitsee hyvin paljon. Hän on paitsi nahkamiehen esikuva, myös taiteellinen esikuva. Ja mitä olen saanut kuulla niin helvetin mukava jätkä, Lepistö summaa.

Venäjän puolustusministerin lentokone sai luvan käyttää Puolan ilmatilaa

Sergei Shoigu

Venäjän mukaan Puolan ilmatilan aiempi sulkeminen ministerin koneelta oli karkea kansainvälisten käytöstapojen rikkomus.

Sergei Shoigu

Puola myönsi Venäjän puolustusministeriä Sergei Šoigua kuljettavalle Tupolev Tu-154-lentokoneelle luvan lentää Puolan ilmatilassa sen jälkeen, kone vaihtoi statuksensa takaisin siviilikoneeksi.

Aiemmin päivällä Puola ja Ukraina kielsivät konetta käyttämästä ilmatilaansa, koska Puolan viranomaisten mukaan koneen status oli muuttunut tuntemattomasta syystä siviilikoneesta sotilaskoneeksi. Kone joutui kääntymään takaisin Bratislavaan.

Venäjän mukaan Puolan ilmatilan sulkeminen ministerin koneelta oli karkea kansainvälisten käytöstapojen rikkomus.

– Tuollaisia toimia ei voi kutsua miksikään muuksi kuin karkeaksi valtioiden välisten menettelytapojen, normien ja etiikan loukkaukseksi, Venäjän apulaisulkoministeri Vladimir Titov sanoi uutistoimisto Interfaxille.

Slovakian sisäministeriön mukaan Šoigu pysyi koneensa sisällä Bratislavassa. Slovakian sisäministeri Robert Kalinak meni lentokentälle selvittämään tilannetta.

Šoigu osallistui aiemmin perjantaina natsien vastaisen kapinan vuosipäivän muistotilaisuuteen slovakialaisessa Banská Bystrican kaupungissa.

Pienkoneet protestoivat Malmin lentokentän puolesta – video

Pienlentokone Malmin kentällä.

Tempauksellaan ilmailuharrastajat halusivat osoittaa, miten Malmin lentoliikenteen siirtyminen Helsinki-Vantaalle ruuhkauttaisi Suomen suurimman lentokentän toimintaa.

Pienlentokone Malmin kentällä.

Tusina pienkonetta hurautti Malmin lentokentältä Helsinki-Vantaalle perjantai-iltapäivänä. Tempauksellaan lentäjät halusivat osoittaa, miten Malmin lentoliikenteen siirtyminen Helsinki-Vantaalle ruuhkauttaisi Suomen suurimman lentokentän toimintaa.

Mitään luvatonta ilmailuharrastajat eivät tehneet, vaan he olivat ilmoittaneet laskeutumisestaan normaalin protokollan mukaan. Lentokoneet laskeutuivat Helsinki-Vantaan lentokentälle yksi kerrallaan.

Myanmarissa miljoonia asukkaita luultua vähemmän

Työntekijät kuljettavat Yangon joen soraa .

Tuoreen väestönlaskennan alustavien tulosten mukaan Myanmarissa on noin 51,42 miljoonaa ihmistä.

Työntekijät kuljettavat Yangon joen soraa .

Myanmar on saanut selville väkilukunsa. Maassa asuu noin 51 miljoonaa ihmistä, mikä on noin 9 miljoonaa aiempaa luultua vähemmän.

Maan valtion televisio ilmoitti perjantaina tuoreen väestönlaskennan alustavat tulokset. Kyseessä oli ensimmäinen väestönlaskenta Myanmarissa kolmeen vuosikymmeneen. Laskennan viralliset tulokset julkaistaan ensi vuonna.

YK:n väestörahaston tukema laskenta järjestettiin maaliskuun 30. ja huhtikuun 10. päivän välillä. Alustavien tulosten mukaan Myanmarissa on 51,42 miljoonaa ihmistä. Aiempi 60 miljoonan kansalaisen arvio perustui edelliseen vuonna 1983 järjestettyyn väestönlaskentaan.

Jotkin eristyksissä olevat osat pohjoisesta Kachinin osavaltiosta jäivät laskennan ulkopuolelle, koska ne ovat etnisten kapinallisryhmien hallussa.

Ruotsi-ottelu alkoi komeasti - katso video Nikkasen SE-hypystä!

Minna Nikkanen

Suomen ja Ruotsin yleisurheilumaaottelu sai räväkän lähdön Helsingin Narinkkatorilla. Minna Nikkanen taivutti naisten seiväshypyn SE:n 452.

Minna Nikkanen

Minna Nikkanen paransi sentillä naisten seiväshypyn SE:tä Suomen ja Ruotsin yleisurheilumaaottelussa Helsingissä. Nikkanen taivutti maaottelun voittoon 452-tuloksella.

Orpo rauhoittelee kohua valtion metsien myynnistä – ei markkinoida ulkomaalaisille

Petteri Orpo

Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo vakuuttaa, ettei Metsähallitus ole myymässä metsäomaisuuttaan laajassa mitassa. Myydyt metsäalat ovat olleet pääosin pienialaisia ja yksittäisiä, ministeri sanoo.

Petteri Orpo

Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo (kok.) rauhoittelee Metsähallituksen metsien myynnistä noussutta keskustelua.

Metsähallitus kertoi eilen, että se aikoo myydä tuhansien hehtaarien suuruisia metsätiloja saadakseen sille määrätyt tulos- ja myyntitavoitteensa täytettyä. Metsähallitus arvioi myös, että varsinkin suurimpia metsätiloja jouduttaisiin myymään ulkomaalaisille ostajille.

Orvon mukaan Metsähallitus on myymässä tänä vuonna maitaan noin 15 000 hehtaaria. Tämä on hänen mielestään hyvin pieni osa Metsähallituksen hallinnassa olevasta koko maa-alasta, jonka suuruus on noin 12 miljoonaa hehtaaria. Viime vuonna maata myytiin 9 000 hehtaaria.

Toisin kuin Metsähallitus eilen kertoi, maita on myyty pääosin Etelä-Suomesta, Orpo sanoo.

Myydyt alat ovat olleet pääosin pienialaisia metsämaita, mökkitontteja, turvemaita jne. Orpo kertoo Yle Uutisille.

Orvon mukaan maata ei myöskään ole tarkoitus myydä erityisesti ulkomaalaisille ostajille. Markkinointia ei suunnata ulkomaille, mutta Suomen lainsäädännön mukaan ulkomaalaisille ostajalle on myytävä, jos tämä haluaa ostaa, Orpo kertoo.

Ministerin tietojen mukaan toistaiseksi vain pieni osa myydyistä maista on mennyt ulkomaalaisille ostajille.

Maiden kysyntä ja hinta ovat olleet tyydyttäviä, Orpo kertoo.

Nousseen keskustelun johdosta Orpo aikoo perehtyä asiaan tarkemmin ja keskustella valtionomaisuuden myyntitarpeesta Metsähallituksen johdon kanssa.

Yle Uutisten nettikeskustelussa monet kirjoittajat pitivät valtion metsämaan myyntiä lyhytnäköisenä rahanhankintakeinona.

Ruotsi nostaa valmiutta puolustusvoimissa

JAS 39C Gripen.

Ruotsin puolustusvoimat kertoo, että se nostaa valmiutta pääesikunnassa ja vahvistaa tiedustelutoimintaa. Syynä ovat vakavat kehityskulut Ukrainassa.

JAS 39C Gripen.

Ruotsi nostaa valmiutta puolustusvoimissa.

Ruotsin puolustusvoimat kertoo lyhyessä viestissä verkkosivuillaan, että se nostaa esikuntavalmiutta pääesikunnassa ja vahvistaa tiedustelutoimintaa.

Syyksi puolustusvoimat sanoo vakavan kehityksen Ukrainassa.

– Seuraamme kehitystä hyvin tarkasti, sanoo kenraaliluutnantti Jan Salestrand puolustusvoimien verkkosivuilla.

Aiemmin perjantaina Ruotsin televisio SVT kertoi, että Ruotsin ilmavoimat saa luvan ostaa 60 uuden sukupolven Jas-hävittäjää. Ruotsin puolustusministeri Karin Enströmin mukaan uusia koneita tarvitaan ilmavoimien toimintakyvyn varmistamiseksi, mutta päätöksen taustalla on myös Ukrainan kehitys.

Nikkanen taivutti SE:n Narinkkatorilla

Minna Nikkanen

Suomen ja Ruotsin yleisurheilumaaottelu alkoi komeasti SE-tuloksella. Minna Nikkanen taivutti naisten seiväshypyssä tuloksen 452.

Minna Nikkanen

Minna Nikkanen taivutti naisten seiväshypyn SE-tuloksen 452 Suomen ja Ruotsin yleisurheilumaaottelussa Helsingissä. Nikkanen paransi sentillä entistä ennätystään, jonka hän oli tehnyt Kalevan kisoissa.

Nikkanen yritti illan päätteeksi vielä kolme kertaa 457-korkeudesta, mutta yritykset epäonnistuivat. Nikkanen juhli ylivoimaista lajivoittoa. Michaela Meijer (Ruotsi) ylitti 420 ja sijoittui toiseksi. Elienor Werner (Ruotsi) sijoittui 400-tuloksellaan kolmanneksi. Erica Hjerpe oli neljäs (tulos 400) ja Aino Siitonen viides (380).

Suomi otti naisten maaottelussa 12-10-johdon.

Naisten seiväskilpailu järjestettiin poikkeuksellisesti Helsingin Narinkkatorilla. Seiväskilpailu oli perjantain ainoa kisatapahtuma maaottelussa. Maaottelu pääsee täyteen vauhtiin lauantaina.

Hae lisää

Tervetuloa Ylen mobiiliuutisiin!

Kokeilemme palvelun avulla millainen käyttöliittymä sopisi parhaiten uutisten, urheilun ja sään seuraamiseen mobiilikäytössä.

Otamme mielellämme vastaan palautettasi siitä, mikä palvelussa toimii jo hyvin ja mitä mielestäsi voisi vielä kehittää.

Liitä mukaan päätelaitteesi malli ja sähköpostiosoitteesi, jos tarvitset apua ongelmatilanteessa.

Lähetä palautetta:

Lähetä