Väkivaltaisuudet jatkuvat Gazassa lähestyvästä tulitauosta huolimatta

YK:n välittämän 12 tunnin tulitauon on määrä alkaa kello 8 Israelin aikaa.

Israel on jatkanut lauantaiaamuna ilmaiskujaan ja tykistötulitustaan Gazaan. Palestiinalaisten sairaalalähteiden mukaan ainakin 19 ihmistä on kuollut pommituksissa. Kuolleiden joukossa on neljä lasta ja ensihoitaja.

Israelin armeija ilmoitti lauantaina, että kaksi sen sotilasta kuoli perjantai-iltana taisteluissa Gazassa.

Palestiinalaisjärjestö Hamas on ampunut ainakin neljä rakettia Israeliin lauantaiaamuna. Israelin ohjuspuolustusjärjestelmä ampui kolme rakettia alas. Yksi raketti osui Israelin maaperälle, mutta ei aiheuttanut suurempia tuhoja.

Israelin mukaan palestiinalaistaistelijat ampuivat perjantaina Gazasta yhteensä 75 rakettia Israelin eteläosaan. Ohjuspuolustusjärjestelmä torjui raketeista 15.

Länsirannan levottomuudet jatkuvat

Väkivaltaisuudet ovat jatkuneet lauantaina myös Länsirannalla. Israelin armeijan joukot ampuivat kuoliaaksi yhteensä kaksi teini-ikäistä erillisissä yhteenotoissa Länsirannan pohjois- ja eteläosissa.

Länsirannalla kuoli perjantaina kuusi palestiinalaista ja loukkaantui 150, kun palestiinalaiset mielenosoittajat ottivat yhteen Israelin armeijan kanssa. Lisäksi silminnäkijöiden mukaan yksi israelilaissiirtokuntalainen avasi tulen autosta mielenosoittajajoukkoon.

Uutistoimisto AFP:n mukaan konfliktissa on tähän mennessä kuollut yhteensä ainakin 888 palestiinalaista. Heistä suurin osa on siviilejä. Israelin puolelta on kuollut ainakin 37 sotilasta sekä kolme siviiliä, joista yksi oli thaimaalainen siirtotyöläinen.

Israelin armeija ja Hamas ovat suostuneet  YK:n välittämään 12 tunnin tulitaukoon, jonka on määrä alkaa lauantaina kello 8 Israelin aikaa.

EU:n pakotelistalle Venäjän turvallisuuspalvelun johtaja

Venäjän turvallisuuspalvelun johtaja Alexander Bortnikov (vas.), presidentti Vladimir Putinin ja puolustusministeri Sergei Shoigu Sevastopolissa toukokuussa 2014.

EU on lisännyt pakotelistalle 15 yksityishenkilöä ja 18 yhtiötä tai järjestöä.

Venäjän turvallisuuspalvelun johtaja Alexander Bortnikov (vas.), presidentti Vladimir Putinin ja puolustusministeri Sergei Shoigu Sevastopolissa toukokuussa 2014.

Euroopan unioni on lisännyt pakotelistalleen Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n ja turvallisuusneuvoston päälliköitä. EU jäädyttää muun muassa FSB:n johtajan Alexander Bortnikovin ja ulkomaantiedustelupalvelun SVR:n johtajan Mihail Fradkovin varat. Heitä syytetään Ukrainan suvereniteetin heikentämisestä.

EU:n pakotelistalle on lisätty kaikkiaan 15 venäläistä tai ukrainalaista johtajaa ja 18 yhtiötä tai järjestöä. Joukossa on Venäjän turvallisuusneuvoston puhemies ja varapuhemies sekä yksipuolisesti itsenäiseksi julistautuneen Donetskin ja Luhanskin kansantasavallan edustajia.

EU:n pakotelistalla on nyt yhteensä 87 ihmistä ja 20 yritystä tai järjestöä. EU julkaisi uusimmat nimet varhain lauantaiaamuna.

Hollanti ja Australia haluavat poliiseja malesialaiskoneen turmapaikalle

Työntekijät kantoivat malesialaiskoneen uhrien ruumiita pois pellolta Ukrainassa lauantaina 19. heinäkuuta.

Australian pääministerin Tony Abbottin mukaan Lontooseen on saapumassa 100 australialaispoliisia lisää odottamaan pääsyä Itä-Ukrainaan. Lontoossa odottaa jo ennestään 90 poliisia Australiasta. Myös Hollanti haluaa lähettää Itä-Ukrainaan poliiseja ja tutkijoita.

Työntekijät kantoivat malesialaiskoneen uhrien ruumiita pois pellolta Ukrainassa lauantaina 19. heinäkuuta.

Hollanti ja Australia vaativat edelleen pääsyä malesialaiskoneen turmapaikalle Ukrainassa. Ulkoministerit Frans Timmermans ja Julie Bishop ovat käyneet Kiovassa neuvotteluja Ukrainan viranomaisten kanssa.

Maat haluavat lähettää separatistien hallussa olevalle koneen putoamispaikalle poliiseja alueen turvaamiseksi ja tutkinnan edistämiseksi. Alueella käytävät taistelut ovat kuitenkin haitanneet pääsyä turmapaikalle.

Australian pääministerin Tony Abbottin mukaan Lontooseen on saapumassa 100 australialaispoliisia lisää odottamaan pääsyä Itä-Ukrainaan. Lontoossa odottaa jo ennestään 90 poliisia Australiasta. Myös Hollanti haluaa lähettää Itä-Ukrainaan poliiseja ja tutkijoita.

Hollantiin on jo kuljetettu 189 turman uhria tunnistettaviksi. Perjantaina Eindhoveniin saapui 75 ruumista kahdella kuljetuslennolla. Malesialaiskoneen alasampumisessa kuoli kaikkiaan 298 ihmistä.

Slovakian presidentti lahjoittaa palkkansa köyhille perheille

Presidenttiehdokas Andrej Kiskan vaalimainos näkyi bussin ikkunoiden läpi Bratislavassa 28. maaliskuuta.

Slovakian presidentti Andrej Kiska lupasi presidentinvaalikampanjassaan, että hän lahjoittaisi pois 5 376 euron kuukausipalkkansa koko viiden vuoden virkakautensa aikana.

Presidenttiehdokas Andrej Kiskan vaalimainos näkyi bussin ikkunoiden läpi Bratislavassa 28. maaliskuuta.

Slovakian presidentti Andrej Kiska on lahjoittanut ensimmäisen kuukausipalkkansa köyhille perheille, presidentin tiedottaja kertoo. Presidentti lahjoittaa kymmenelle perheelle 537,60 euroa perhettä kohti.

Andrej Kiska tunnetaan menestyneenä liikemiehenä ja hyväntekijänä. 51-vuotias presidentti teki omaisuuden kuluttajaluottobisneksessä.

Hän on käyttänyt miljooniaan muun muassa hyväntekeväisyysjärjestö Good Angelin luomiseen. Se on Slovakian suurin hyväntekeväisyysjärjestö, joka auttaa kuolemansairaita lapsia ja heidän perheitään.

Kiska lupasi presidentinvaalikampanjassaan, että hän lahjoittaisi pois 5 376 euron kuukausipalkkansa koko viiden vuoden virkakautensa aikana. Hyväntekeväisyysjärjestöt auttavat häntä valitsemaan, kenelle hän palkkansa lahjoittaa.

Jokaiselle vangille halutaan antaa oma tietokone Ruotsissa

Vankeinhoidon tavoite on, että vangit käyttävät tietokonetta loma-anomusten tekemiseen, sähköpostin lukemiseen, soittamiseen ja sähköisten kirjojen lainaamiseen. Omien tietokoneiden ostaminen jokaiselle Ruotsin vangille maksaisi korkeintaan 65 miljoonaa kruunua eli seitsemän miljoonaa euroa.

Ruotsin vangit saattavat saada lähivuosina omat tietokoneet. Vankeinhoidon tavoitteena on hankkia kaikkiin maan 7 000 selliin tietokone, sanomalehti Dagens Nyheter kertoo.

Ensivaiheessa vankeinhoito aikoo kuitenkin varustaa tutkintavankilat tableteilla. Syynä on, että rikoksista epäillyillä on oikeus käydä läpi syyttäjän todistusaineisto ennen oikeudenkäyntiä.

– Laajat selvitykset ovat logistinen ongelma. Esitutkinta voi sisältää ääni-, kuva- ja videomateriaalia sekä tuhansia sivuja. Emme voi kantaa selliin sellaista pinoa materiaalia, hallintopäällikkö Fredrik Wilhelmsson DN:lle.

Siksi vankeinhoito haluaa käyttöönsä tabletteja, joista epäillyt voivat lukea esitutkintamateriaalin, mutta joissa ei ole verkkoyhteyttä.

Tablettien hinta noin 340 000 euroa

– Niin pian kuin otamme tabletin sellistä, tuhoamme kaiken sisällön siitä. Sitten lataamme siihen uuden käyttöjärjestelmän ja uudet tiedostot. Järjestelmä ei voi olla melkein varma, sen on oltava 100-prosenttisen varma, Fredrik Wilhelmsson huomauttaa.

Yhden tabletin kustannukseksi arvioidaan 7 500 kruunua eli noin 820 euroa. Sollentunan, Göteborgin ja Växjön tutkintavankiloissa käynnistyy kahden viikon kuluttua pilottiprojekti, jossa kokeillaan 25 tabletin käyttöä.

Mikäli kokemukset ovat hyviä, kokeilu laajennetaan kaikkiin tutkintavankiloihin. Niihin ostetaan yhteensä 300 tablettia. Projektin kokonaiskustannukseksi arvioidaan 3,1 miljoonaa kruunua eli 340 000 euroa.

Tietokoneiden hinta voi nousta miljooniin

Seuraava askel on tietokoneiden ostaminen maan jokaiseen vankilaselliin. Vankeinhoito haluaa tarjota vangeille mahdollisuuden käyttää tietokonetta päivittäin.

– Nyky-yhteiskunnassa ei selviä, jos ei osaa käyttää tietokonetta. Meillä on vankeja, jotka ovat lusineet 20–25 vuotta, paljon kauemmin kuin mitä internet on ollut olemassa. Emme voi päästää heitä ulos, jos heillä ei ole tukevaa pohjaa, jolla seisoa, Wilhelmsson perustelee.

Vankeinhoidon tavoite on, että vangit käyttävät tietokonetta loma-anomusten tekemiseen, sähköpostin lukemiseen, soittamiseen ja sähköisten kirjojen lainaamiseen.

– Vankien kaliiperissa on kauhea ero. Yksi istuu neljä kuukautta avovankilassa, toinen istuu elinikäistä korkean turvallisuusluokituksen osastolla. Emme voi käyttää yhtä yhtenäistä järjestelmää läpi vankeinhoidon.

Vaihtoehtoina on selleihin sijoitettava tabletti tai tietokone, tai käytävälle yhteiskäyttöön sijoitettava tietokone. Vankeinhoidon laskelmien mukaan omien tietokoneiden ostaminen jokaiselle Ruotsin vangille maksaisi korkeintaan 65 miljoonaa kruunua eli seitsemän miljoonaa euroa.

Gazaan lyhyt tulitauko aamulla

Israelin kranaatti osui moskeijan minareettiin Gazassa 19. heinäkuuta 2014.

Ranska isännöi lauantaina neuvotteluja Lähi-idän tilanteesta. Niihin osallistuvat Yhdysvallat, Britannia, Saksa, Italia, Euroopan unioni, Turkki ja Qatar.

Israelin kranaatti osui moskeijan minareettiin Gazassa 19. heinäkuuta 2014.

Israelin armeija ja palestiinalaisten Hamas-järjestö ovat suostunut 12 tunnin tulitaukoon lauantaiaamuna. Yhdistyneiden kansakuntien välittämä tulitauko alkaa kello kahdeksan Israelin aikaa.

YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon ja Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry ovat viime päivinä neuvotelleet tulitaukoa Israelin ja palestiinalaisten välille. He ovat vedonneet pidemmän tulitauon puolesta, toistaiseksi tuloksetta.

 Lauantaina Kerry matkustaa Pariisiin. Ranska isännöi tulitaukoneuvotteluja, joihin osallistuu Yhdysvaltain lisäksi Britannia, Saksa, Italia, Euroopan unioni, Turkki ja Qatar.

Hermot pinnalla Norjassa: Jalkapallovalmentaja vitsaili pommista – poistettiin lentokentältä

Poliisi partioi Oslon päärautatieasemalla 25. heinäkuuta.

Norjan turvallisuuspoliisi ja poliisi ovat korottaneet valmiustilaansa mahdollisen terrori-iskun pelossa. Ruotsalainen jalkapallovalmentaja vitsaili Oslon lentoasemalla pommista ja sai poistua asemalta lähes saman tien. Toinen lentomatkustaja poistettiin koneesta hermostuneen kanssamatkustajan, ulkomaalaisen taustan ja tatuointien vuoksi.

Poliisi partioi Oslon päärautatieasemalla 25. heinäkuuta.

Terrori-iskun uhka on saanut niin tavalliset norjalaiset kuin poliisitkin äärimmäisen varuilleen. Norjalainen sanomalehti Verdens Gang kertoo kahdesta tapauksesta, joissa matkustaja on poistettu lentokentältä ja lentokoneesta eilen perjantaina.

Ruotsalainen jalkapallovalmentaja Magnus Haglund heittäytyi hauskaksi Gardemoenin lentokentällä Oslossa. Hän oli kulkemassa turvatarkastuksen läpi ja käveli yksi käsi käsimatkatavarassaan. Turvatarkastaja pyysi häntä näyttämään kätensä, ja Haglund veti sen laukusta esille huulirasvapuikko kädessään.

– Sanoin leikilläni: "Ajattele, jos se on pommi", Magnus Haglund kertoo sanoneensa turvatarkastajalle sanomalehti Verdens Gangissa.

– Näin jälkikäteen ymmärrän, että se oli väärä vitsi.

Turvatarkastaja nimittäin kutsui paikalle poliisit, ja Haglund vietiin ensin kuulusteluihin ja poistettiin sen jälkeen lentoasemalta. Hänen valmentamansa norjalainen Lilleströmin jalkapallojoukkue sai matkustaa Aalesundiin ilman valmentajaansa.

Ulkomaalainen tausta ja tatuoinnit herättivät epäilyn

24-vuotias Daniel Pettersson puolestaan haettiin ulos lentokoneesta, joka oli jo ollut rullaamassa kiitoradalle. Pettersson oli matkustamassa Torpista Amsterdamiin, kun kone yllättäen kääntyi takaisin portille. Koneeseen tuli poliiseja, jotka veivät nuoren miehen mukanaan.

– Järkyttävä kokemus. Heitä oli viisi tai kuusi, joista kaksi oli aseistautuneita. He veivät minut lentoasemalle, jossa minua kuulusteltiin, Daniel Pettersson sanoo VG:ssä.

– He kysyivät taustastani, olinko ollut tekemisissä poliisin kanssa aiemmin, tatuointieni merkityksistä, kuuluinko jengiin. Sen lisäksi he tarkastivat tekstiviestini ja kuvani kännykästäni. Se oli todella epämiellyttävää.

Myös hänen matkatavaransa poistettiin ruumasta ja tutkittiin uudestaan. Kolme varttia myöhemmin hänet päästettiin takaisin koneeseen. Yksi koneen matkustajista, 20-vuotias nainen, oli epäillyt Petterssonia terroristiksi.

Petterssonin mukaan nainen oli käyttäytynyt hermostuneesti ja kärsi ilmeisesti lentopelosta. Poliisi vahvistaa, että epäilyn esittäjä oli nuori nainen.

– KLM:n miehistö oli osittain samaa mieltä naisen kanssa. Se oli ainoa konkreettinen tieto, joka meillä oli, kun tulimme paikalle. Nainen oli yhdistänyt epäilyksensä terroriuhkaan. Hän oli niin peloissaan, että häntä ei pystytty lohduttamaan. Lentokapteenin mielestä oli viisainta kääntyä takaisin portille, miehistöpäällikkö Petter Aronsen selittää VG:lle.

Isomuurahaiskarhut tappaneet kaksi metsästäjää Brasiliassa

Tapot ovat herättäneet brasilialaisten tutkijoiden keskuudessa huolen isomuurahaiskarhun elinympäristön kapenemisesta. Vaarallisten kohtaamisten ihmisten kanssa pelätään lisääntyvän.

Isomuurahaiskarhut ovat tappaneet kaksi metsästäjää erillisissä tapauksissa Brasiliassa. Pitkänenäinen, karvainen nisäkäs ei yleensä käyttäydy vihamielisesti ihmistä kohtaan. Peloissaan eläin puolustaa kuitenkin itseään pitkillä kynsillään, jotka ovat veitsenterävät.

– Kumpikin uhri oli maanviljelijä. Kumpikin oli metsästämässä, kun heidän kimppuunsa kävi haavoittunut tai nurkkaan ahdettu eläin, tutkija Vidal Haddad Sao Paolon yliopistosta kertoo.

Uhrit kuolivat verenhukkaan

Ensimmäinen uhri oli 47-vuotias mies. Hän oli metsällä kahden poikansa ja koiransa kanssa, kun hän kohtasi isomuurahaiskarhun. Se nousi takajaloilleen ja tarttui mieheen eturaajoillaan. Se aiheutti miehelle syviä pistohaavoja reisiin ja käsivarsiin. Mies kuoli verenvuotoon paikan päällä.

Toinen uhri oli 75-vuotias mies. Isomuurahaiskarhu puhkaisi miehen reisivaltimon terävillä kynsillään. Kohtaaminen tapahtuivat vuosina 2012 ja 2012, mutta niitä ei ole raportoitu tieteellisesti aiemmin. Tutkijat julkaisivat raporttinsa tiedelehti Wilderness and Environmental Medicinessä.

Tapot ovat herättäneet brasilialaisten tutkijoiden keskuudessa huolen isomuurahaiskarhun elinympäristön kapenemisesta. Vaarallisten kohtaamisten ihmisten kanssa pelätään lisääntyvän. Isomuurahaiskarhu säikkyy helposti lentokoneiden, moottorisahojen ja lehtikuivaajien ääniä.

IUCN: Vain 5 000 jäljellä

Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN on määritellyt isomuurahaiskarhun uhanalaiseksi lajiksi. Nisäkästä uhkaa ennen kaikkea metsien katoaminen ja sen alueelle tunkeutuvat ihmisasutukset. Lisäksi yksilöitä jää auton alle ja kuolee metsäpaloissa sekä sokeriviljelmien polttamisessa.

IUCN:n mukaan isomuurahaiskarhujen määrä on laskenut 30 prosentilla viimeisen kymmenen vuoden ajan. Niiden määräksi luonnossa arvioidaan 5 000. Eläin elää Keski- ja Etelä-Amerikassa. Sen uskotaan kuitenkin hävinneen kokonaan Belizestä, El Salvadorista, Guatemalasta ja Uruguaysta.

Kerry luottaa tulitaukoon – ei ole jättänyt muodollista ehdotusta

Yhdysvaltain ulkoministeri Ramallahissa John Kerry 23. heinäkuuta.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry, Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteeri Ban ki-Moon ja Egyptin ulkoministeri Sameh Shukri ovat vedonneet Israeliin ja palestiinalaisten Hamasiin seitsemän päivän tulitauon puolesta.

Yhdysvaltain ulkoministeri Ramallahissa John Kerry 23. heinäkuuta.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry sanoo olevansa luottavainen sen suhteen, että Israelin ja palestiinalaisten Hamas-järjestön välille saadaan solmittua tulitauko. Israelin televisio kertoi aiemmin, että Israel oli hylännyt Kerryn ehdotuksen. Kerry kuitenkin huomauttaa, että hän ei ole vielä jättänyt muodollista ehdotusta.

– Meillä ei vielä ole lopullista sopimusrunkoa, mutta kukaan meistä ei aio lopettaa, Kerry sanoi Kairossa pitämässään lehdistötilaisuudessa.

Kerryn mukaan neuvotteluissa on tapahtunut "vakavasti otettavaa edistystä", ja Israel ja Hamas ovat yleisellä tasolla hyväksyneet tulitauon konseptin. Kumpikin osapuoli kuitenkin vastustaa joitakin sanakäänteitä tulitaukoluonnoksessa.

– Kuilu on kaventunut merkittävästi. Se [tulitauko] voidaan saavuttaa, jos saamme ratkaistua joitakin niistä asioista, jotka ovat osapuolille tärkeitä.

Kerry on sukkuloinut Kairon, Jerusalemin ja Länsirannan välillä viime päivät johtamassa tulitaukoneuvotteluja. Huomenna lauantaina hän aikoo matkustaa Pariisiin ponnistelemaan tulitauon hyväksi.

Tavoitteena on seitsemän päivän tulitauon solmiminen, jonka aikana on tarkoitus neuvotella kummankin osapuolen vaatimuksista. Kerryn lisäksi myös Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteeri Ban ki-Moon ja Egyptin ulkoministeri Sameh Shukri ovat vedonneet tulitauon puolesta.

Ranskassa laajat neuvottelut

Ranska isännöi tulitaukoneuvotteluja, joihin osallistuu Yhdysvaltain lisäksi Britannia, Saksa, Italia, Euroopan unioni, Turkki ja Qatar. Ranskalaisen diplomaatin mukaan tarkoituksena on tehdä kaikki mahdollinen tulitauon saavuttamiseksi.

Kokous alkaa aikaisin aamulla. Ensivaiheessa Israelin, Hamasin tai palestiinalaisten viranomaisten edustajia ei kutsuta neuvottelupöytään.

Sodassa on kuollut ainakin 820 palestiinalaista ja 38 israelilaista.

Terveysministeri: Nigeriassa kuolleella miehellä oli Ebola-tartunta

Kartta Nigerian sijainnista.

Maailman terveysjärjestö WHO odottaa yhä laboratoriotuloksia asian varmistamiseksi.

Kartta Nigerian sijainnista.

Nigerian terveysministerin mukaan torstain ja perjantain välisenä yönä maassa kuolleella liberialaismiehellä oli Ebola-tartunta.

40-vuotias liberialainen mies pyörtyi saavuttuaan Lagosin kansainväliselle lentokentälle Nigeriaan sunnuntaina. Hänet vietiin sairaalaan ja eristettiin, koska hänen epäiltiin sairastavan Ebolan aiheuttamaa verenvuototautia.

Terveysministeri Onyebuchi Chukwun mukaan viranomaiset ovat olleet yhteydessä kaikkiin lennolla olleisiin ja heidän tilaansa tarkkaillaan.

Chukwun mukaan tartunta varmistui laboratoriotesteissä.

Uutistoimisto AFP:n mukaan erillisessä lehdistötilaisuudessa samaan aikaan Lagosin terveysjohtaja kuitenkin sanoi, että Dakarista odotetaan yhä testitulosta, jotta asiasta voidaan olla varmoja.

Myös Maailman terveysjärjestö WHO odottaa yhä testitulosta siitä, kuoliko mies Ebolaan ja onko kyseessä näin ollen ensimmäinen Ebola-tapaus Nigeriassa, Afrikan väkirimmaissa maassa.

– Odotamme yhä laboratoriossa vahvistettuja tuloksia siitä, kuoliko hän Ebolaan vai ei, sanoo tiedottaja Paul Garwood WHO:sta.

WHO:n mukaan Ebola on tappanut helmikuusta lähtien 660 ihmistä Liberiassa, Guineassa ja Sierra Leonessa.

Ebola-viruksen aiheuttamaan verenvuotokuumeeseen kuolee jopa 90 prosenttia sairastuneista. Tautia vastaan ei ole rokotetta tai lääkettä.

Islamistit tappoivat kymmeniä Syyriassa, ilmavoimat tulitti Libanonin rajan yli

Syyrian koillisosassa käydään verisiä taisteluita islamistikapinallisten ja Syyrian armeijan välillä.

Syyriassa jihadistitaistelijat ovat surmanneet ainakin 50 Syyrian armeijan sotilasta väijytyksessä perjantaina. Asiasta kertoi Syrian Observatory for Human Rights.

Väijytys tapahtui Raqqan maakunnassa Eufratesjoen laaksossa, joka on islamistikapinallisten hallussa. Järjestön mukaan osa sotilaista oli teloitettu sen jälkeen kun he jäivät vangiksi. Islamilainen valtio -ryhmittymä puolestaan kertoo tappaneensa 75 sotilasta.

Maan koillisosan taisteluissa ainakin muuta 74 ihmistä on kuollut taisteluissa perjantain aikana. Islamistikapinalliset ja armeija ovat taistelleet rajusti alueella.

Lisäksi Syyrian ilmavoimat on tehnyt ilmaiskun rajan yli Libanoniin. Ainakin 20 kapinallisen kerrotaan kuolleen iskussa, joka tehtiin asumattomalla alueella aivan Libanonin raja-alueen sisäpuolella lähellä Arsalin kaupunkia.

Yhdysvallat: Venäjältä siirtymässä raskaampia raketinheittimiä separatisteille

Miehiä lentokoneen jäännösten vieressä.

Pentagonin tiedottajan mukaan Yhdysvalloilla on viitteitä siitä, että venäläiset kykenevät toimittamaan raketinheittimiä minä hetkenä hyvänsä.

Miehiä lentokoneen jäännösten vieressä.

Yhdysvaltojen puolustusministeriö arvioi, että Venäjältä on pian siirtymässä Itä-Ukrainan separatisteille raskaampia raketinheittimiä. 

– Meillä on viitteitä, että venäläiset aikovat toimittaa raskaampia ja kehittyneempiä raketinheittimiä aivan lähitulevaisuudessa, Pentagonin tiedottaja Steve Warren sanoo.

Warrenin mukaan aseet ovat siirtyneet lähemmäksi rajaa ja siirto kyetään tekemään milloin vain, mahdollisesti jo tänään.

Yhdysvaltojen ulkoministeriön tiedottaja Marie Harf sanoi jo aiemmin tällä viikolla, että Yhdysvalloilla on uusia todisteita siitä, että Venäjä aikoo toimittaa raskaampia ja voimakkaampia raketinheittimiä separatisteille.

Israelin televisio: Israel hylännyt tulitaukoehdotuksen

Palestiinalaispojat osallistuivat Israelin ilmaiskussa kuolleen al-Kelanin perheen hautajaisiin tiistaina 22. heinäkuuta Beit Lahiassa.

Lähteiden mukaan Israel vaatii muutoksia ehdotukseen. Tulitaukoehdotus on Yhdysvaltain ulkoministerin John Kerryn välittämä.

Palestiinalaispojat osallistuivat Israelin ilmaiskussa kuolleen al-Kelanin perheen hautajaisiin tiistaina 22. heinäkuuta Beit Lahiassa.

Israelin hallituksen turvallisuusneuvosto on hylännyt tulitaukoehdotuksen, kertoo Israelin televisio lähteisiinsä perustuen. Lähteiden mukaan Israel vaatii muutoksia ehdotukseen.

Televisiokanavan mukaan päätös on ollut yksimielinen, mutta keskustelut aiheesta jatkuvat yhä ministereiden kokouksessa.

Tulitaukoehdotus on muiden muassa Yhdysvaltain ulkoministerin John Kerryn välittämä. Kerry, YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon sekä arabimaiden edustajia on kokoontunut Kairoon Egyptiin välittämään tulitaukoa.

Ban sanoi aiemmin päivällä, että Gazaan pitäisi saada humanitaarinen tulitauko muslimien juhlapyhän ajaksi perjantaista alkaen. Id al-fitr -juhlaa vietetään alkuviikosta.

Palestiinalaisten Hamasin johtaja Khaled Meshaal puolestaan sanoi aiemmin perjantaina BBC:n haastattelussa, että Hamas suostuu tulitaukoon vain, jos Gazan seitsemän vuotta kestänyt saarto lopetetaan ja sekä Israel että Egypti avaavat rajat.

Useita kuoli Länsirannan levottomuuksissa, tulituksessa ei taukoa Gazassa

Palestiinalaiset kantoivat mielenosoituksessa israelilaissotilaan ampuman 17-vuotiaan Mohamed Al -Arajin ruumista Ramallahissa 25. heinäkuuta 2014.

Länsirannalla on osoitettu mieltä toista päivää. Gazassa puolestaan on ammuttu kymmeniä kohteita sekä käyty maataisteluita.

Palestiinalaiset kantoivat mielenosoituksessa israelilaissotilaan ampuman 17-vuotiaan Mohamed Al -Arajin ruumista Ramallahissa 25. heinäkuuta 2014.

Levottomuudet Länsirannan palestiinalaisalueella ovat jatkuneet toista päivää perjantaina. Ainakin viisi palestiinalaista on kuollut eri välikohtauksissa Israelin armeijan sekä yhden israelilaissiirtokuntalaisen tulituksessa.

Sadat palestiinalaiset osoittivat mieltään Hawarassa perjantaina. Kaupunki sijaitsee myös israelilaisten käyttämän maantien varrella. Hawaran pormestarin mukaan yksi autoilija, joka silminnäkijöiden mukaan oli israelilaissiirtokuntalainen, hidasti vauhtiaan ja avasi tulen mielenosoittajajoukkoon. Yksi ihminen kuoli ja neljä haavoittui.

Tapahtumaa seurasi yhteenotto palestiinalaisten ja Israelin armeijan välillä. Ainakin yksi ihminen kuoli. Lisäksi Beit Omarissa Israel tulitti kiviä heitelleitä palestiinalaisia. Hebronin sairaalan mukaan kolme ihmistä kuoli.

Levottomuuksia oli myös Jerusalemin itäosassa perjantaina. Mielenosoittajat heittelivät kivillä Israelin poliisia, joka vastasi tainnutuskranaatein ja vesitykein.

Torstaina ainakin kymmenen tuhatta palestiinalaista osallistui mielenosoitukseen Ramallahissa Länsirannalla. Kyseessä oli suurin mielenosoitus alueella vuosiin. Yksi ihminen kuoli ja noin 150 loukkaantui.

Israelilaissotilas kuoli Gazassa

Gazassa puolestaan tulitus on jatkunut ilman merkkejä taukoamisesta. Israelin armeija sanoi pommittaneensa yli 80 kohdetta Gazassa ja palestiinalaiset ovat ampuneet 50 rakettia Israeliin, muun muassa kaksi Tel Avivin lentokentän lähelle.

Israelin tulituksen kohteena oli muun muassa 30 asuinrakennusta. Niistä yksi oli Islamilainen Jihad -järjestön johtajan kotitalo. Iskussa kuoli lisäksi kaksi hänen poikaansa. Lisäksi muissa iskuissa kuolleiden palestiinalaisten joukossa oli mm. viisivuotias poika ja raskaana ollut nainen.

Israelin armeija kertoi yhden sotilaansa kuolleen perjantaina. Lisäksi armeija kertoi, että Hamasin aiemmin sieppaamaksi väittämän sotilaan on vahvistettu kuolleen taisteluissa heti sunnuntaina.

Taisteluissa on kuollut yhteensä 35 israelilaissotilasta. Lisäksi kolme siviiliä on kuollut rakettitulessa Israelin puolella. Palestiinalaisia taisteluissa on kuollut yli 830. Heistä kolme neljäsosaa on siviilejä, sanoo YK.

Seksigekot vaarassa avaruudessa: Venäjä menetti yhteyden satelliittiin

Tokeegekko.

Tutkimuksessa seurataan, kuinka hyvin gekot pystyvät parittelemaan ja lisääntymään painottomassa tilassa.

Tokeegekko.

Useita gekkoliskoja on vaarassa avaruudessa, kun Venäjä on menettänyt yhteyden tutkimussatelliittiin. Tutkijat ovat pyrkineet selvittämään, millainen vaikutus painottomuudella on liskojen lisääntymiselämään.

Venäläinen avaruusyritys Progress on varmistanut, että sen Foton-M4-satelliitti ei vastaa ohjauskomentoihin, jolla yritettiin säätää satelliitin korkeutta Maata kiertävällä radalla. Satelliitin kaikki muut toiminnot kuitenkin toimivat ja se lähettää yhä myös tutkimustietoja.

– Automaattisäädöllä toimivat laitteet, erityisesti gekko-kokeeseen liityvät, toimivat ohjelman mukaisesti, sanoi venäläisen tutkimuslaitoksen tiedottaja Oleg Voloshin.

Satelliitti laukaistiin matkaan 19. heinäkuuta ja sen oli määrä olla matkassa kaksi kuukautta. Tutkimuksessa seurataan muun muassa videon välityksellä sitä, kuinka hyvin gekot pystyvät parittelemaan ja lisääntymään painottomassa tilassa.

Avaruusasiantuntija sanoi uutistoimisto Interfaxille, että satelliitti voi pysyä avaruudessa nykyisellä radallaan jopa kolme tai neljä kuukautta. Ohjaus pitäisi saada kuitenkin palautumaan, jotta satelliitti saataisiin palautettua konrolloidusti maan kamaralle.

Gekkojen lisäksi tutkimussatelliitissa on banaanikärpäsiä ja sieniä.

Sadat avustustyöntekijät ovat varautuneet väkivaltaan, sairauksiin ja turvattomuuteen

Palestiinalaismies kulki Israelin armeijan tuhoaman Punaisen ristin ambulanssin ohi tammikuussa 2009 Gaza City:ssä.

Maailmalla on vuosittain satoja suomalaisia avustustyöntekijöitä. Esimerkiksi Kirkon Ulkomaanapu, Suomen Punainen Risti (SPR) ja Suomen helluntaiseurakuntien kehitysyhteistyöjärjestö Fida opettavat työntekijöilleen turvallisuutta sekä koti- että kohdemaassa. Kaksi suomalaista avustustyöntekijää surmattiin torstaina Afganistanissa Heratin kaupungissa.

Palestiinalaismies kulki Israelin armeijan tuhoaman Punaisen ristin ambulanssin ohi tammikuussa 2009 Gaza City:ssä.

Luotiliivejä, tunteja bunkkerissa ja panssaroituja autoja.

Näin kuvasi arkeaan Afganistanissa työskentelevä Johanna Valenius Yle Uutisten toimittajalle tänään perjantaina. Valenius työskentelee maassa oikeusjärjestelmää ja virkamiesten koulutusta kehittävässä IDLO-järjestössä.

Suomalaisia avustustyöntekijöitä on tällä hetkellä maailmalla satoja. Pelkästään SPR on lähettänyt avustuskohteisiinsa yli 200 työntekijää. Heistä kolme työskentelee Afganistanissa, Kandaharin ja Kabulin kaupungeissa.

SPR on toiminut Afganistanissa noin 40 vuotta. Kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi kertoo, että turvallisuustilanne on muuttunut viimeisten kymmenen vuoden aikana radikaalisti.

– Meillä ei ole tarkoitus lisätä avustustyöntekijöitä Afganistanissa. Siellä on suomalaisia sotilaita, mikä heikentää meidän avustustyöntekijöiden turvallisuutta. Siellä tiedetään, että suomalaisia on. Se taas heikentää mahdollisuuksiamme neuvotella.

Kirkon Ulkomaanavulla on puolestaan kymmeniä avustustyöntekijöitä Haitissa, Länsi-, Itä- ja Keski-Afrikassa, Lähi-idässä ja Myanmarissa. Turvattomin kohteista on maailman vaarallisimmaksi avustustyöntekijöiden kohdemaaksi arvioitu Somalia.

Fidalla on niin ikään kymmeniä avustustyöntekijöitä humanitaarisessa työssä Itä-Afrikassa ja eteläisessä Aasiassa. Järjestöllä on lisäksi lähetystyöntekijöitä.

Turvallisuus lähtee perusasioista

Avustustyöntekijät opettelevat kotimaassa yleisiä turvallisuusohjeita ja -käytäntöjä. Mahdollisista turvallisuusuhista selviämistä opetellaan ennen kohdemaahan lähtemistä ja päivitetään perillä.

Afganistanissa toimivan Kirkon Ulkomaanavun avustustyöntekijät käyvät läpi kaksiosaisen koulutuksen. Ennen lähtöä komennusmatkalaisille opetetaan henkilökohtaiseen turvallisuuteen liittyviä asioita matkustusturvallisuuskoulutuksessa. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi asumista, informaatiota ja liikkumista koskevia turvallisuuskäytäntöjä.

– Paikan päällä käydään läpi esimerkiksi riskialueita ja toimintaa paikallisilla tarkastuspisteillä. Maan ajankohtainen tilanne on tietysti myös kerrattava. Sen mukaan sitten mietitään uhkien – ja vaikkapa luonnonkatastrofien mahdollisuutta, toteaa Kirkon Ulkomaanavun turvallisuuspäällikkö Mika Kataja.

Toisessa vaiheessa keskitytään maakohtaiseen turvallisuustilanteeseen. Kohdepaikan maatoimistosta nimitetty kokenut henkilö kouluttaa komennusmatkalaisille etenkin kriisialueen ajankohtaista turvallisuustilannetta. Lisäksi komennuksella olevat testaavat kotimaassa opittujen turvallisuusasioiden osaamistaan käytännön harjoituksissa.

Moniosainen koulutus

SPR:llä on pitkä kokemus moniosaisesta turvallisuuskoulutuksesta. Järjestö ei aio muuttaa avustustyöntekijöidensä koulutusta Afganistanin tapahtumien seurauksena.

Avustustöihin valitut käyvät läpi viikon kestävän koulutuksen Suomessa ja jatkavat tarvittaessa vielä toiseen vaiheeseen Sveitsin Geneveen. Koulutuksen viimeinen osa annetaan Kirkon Ulkomaanavun tapaan kohdemaassa.

– Kun valitsemme ihmisiä koulutukseen, niin otamme monipuolista kieliosaamista ja ammattiosaamista. Kun olemme kouluttaneet, niin valitsemme ihmiset kohdeympäristöön. Niin he sopivat sinne mahdollisimman hyvin, kertoo kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi SPR:stä.

SPR järjestää vuosittain noin 25 erilaista kurssia turvallisuuteen liittyen. Myös kotiin palaaville avustustyöntekijöille järjestetään kursseja.

Kuinka koulutusta olisi sitten mahdollista kehittää?

Euroopassa on työstetty vuodesta 2011 lähtien yhtenäistä siviileille tarkoitettua kriisinhallinnan koulutusta. Koulutusohjelma (ENTRi) on jo poikinut Suomessakin tarjottavan koulutuspaketin.

Turvallisuuskoulutuksen intensiivikurssi yleistyy

Viime vuosina Euroopassa on yleistynyt HEAT-turvallisuuskurssi, eli Hostile Environment Awareness Training. Muutaman päivän mittainen kurssi on vastaus Euroopan yhtenäisen siviilikriisinhallintaohjelman ENTRin tavoitteisiin.

HEAT:ssä teoriaa tuetaan jo kurssin aikana käytännön harjoituksilla. Kirkon Ulkomaanapu harkitsee parhaillaan intensiivikoulutuksen sisällyttämistä komennusmatkalaisten opetukseen.

– Parhaimmassa tapauksessa HEAT:n voisi viedä kentälle teoriaopetuksen tueksi. Nykyisessä koulutuksessa käydään läpi paljon samoja asioita, mutta HEAT:n vahvuus on käytännön harjoituksissa ja siinä, että turvallisuusasioihin keskitytään usean päivän ajan, kertoo turvallisuuspäällikkö Mika Kataja Kirkon ulkomaanavusta.

HEAT-koulutuksen rakenne antaa hyvän kuvan siitä, mitä siviilikriisinhallinnan ja avustustyön vaaratilanteet voivat pitää sisällään. Tavallisesti neljästä viiteen päivään kestävään pakettiin sisältyy useita uhkista selviytymisen kannalta merkittäviä osa-alueita:

  • Henkilökohtaiset turvallisuuskäytännöt ja riskinhallinta
  • Informaatiokoulutus
  • Kidnappaustilanteet
  • Stressinhallinta
  • Liikkuminen ja saattueajo
  • Ensiapu
  • Palo- ja sammutustaidot
  • Kommunikaatiokäytännöt
  • Karttaopetus

Luentoja ja teoriaa on laajennettu esimerkiksi ajoharjoituksilla, suunnistuksella, asekoulutuksella ja miinoihin sekä tienvarsipommeihin liittyvillä käytännön harjoituksilla.

Suomessa koulutusta tarjoaa Kriisinhallintakeskus.

– Tilanteet muuttuvat vuosittain. Pääpiirteittäin kriisialueelle lähtevien valmistautumisessa on ollut samat osa-alueet jo vuosia. Esimerkiksi kidnappauksiin varautuminen ja tienvarsipommien kanssa toimiminen ovat kuitenkin vaatineet jatkuvaa päivittämistä, toteaa koulutusassistentti Kuisma Kinnunen Kriisinhallintakeskuksesta.

Kriisialueiden muuttuvat tilanteet haastavat niin ikään päivittämään koulutusta jatkuvasti.

Terrorismi tai väkivalta ovat yksi osa turvallisuutta. Avustusjärjestöjen mukaan on kuitenkin tärkeää ymmärtää, että moni onnettomuus tapahtuu arkisessa ympäristössä, esimerkiksi liikenteessä. Lisäksi taudit, kuten Länsi-Afrikassa riehuva ebola, voivat osoittautua alueen merkittävimmäksi turvallisuusuhaksi.

Avustusjärjestöjen mukaan työntekijöiden kimppuun hyökkäävät voivat tehdä ratkaisunsa hetken mielijohteesta vailla tarkkoja suunnitelmia. Tällaisten uhkien ennustaminen on hyvin vaikeaa.

Afganistanissa eniten väkivallantekoja

Afganistan on maailman vaarallisin paikka avustustyöntekijöille iskujen määrässä mitattuna. Suhteellisesti vaarallisin paikka on kuitenkin Somalia.

Somaliassa avustustyöntekijöitä on vain vähän, mutta iskujen mahdollisuus on hyvin suuri. Afganistanissa iskut ovat yleisiä, mutta avustustyöntekijöitä on niin ikään paljon.

Näin toteavat kansainvälinen avustustyöntekijöiden turvallisuuteen keskittyvä International NGO Safety Organisation (INSO) ja avustustyöntekijöihin kohdistuneita iskuja tilastoiva The Aid Worker Security Database (AWSD).

Avustustyöntekijöihin on kohdistunut Afganistanissa 2000-luvulla vuosi vuodelta enemmän väkivallantekoja. Vuonna 2010 AWSD tilastoi 26 avustustyöntekijöihin kohdistunutta iskua. Viime vuonna 2013 vastaava iskujen määrä oli 81.

Keskusrikospoliisi vastaa Afganistanissa suomalaisnaisten surman tutkinnasta Suomen päässä. Päävastuu on kuitenkin Afganistanissa.

Mari Kiviniemi OECD:n apulaispääsihteeriksi - eduskuntaan tilalle Terhi Peltokorpi

Mari Kiviniemi

Suomen entisen pääministerin tilalle eduskuntaan nousee helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu ja varakansanedustaja Terhi Peltokorpi.

Mari Kiviniemi

Suomen entinen pääministeri ja nykyinen kansanedustaja Mari Kiviniemi (kesk.) on valittu kansainvälisen Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD:n apulaispääsihteeriksi.

Kiviniemen tilalle eduskuntaan nousee varakansanedustaja, kaupunginvaltuutettu Terhi Peltokorpi, joka on työskennellyt Helsingin seudulta valittuna kansanedustajana aiemmin vuosina 2004–2007.

Kiviniemen rinnalle toiseksi apulaispääsihteeriksi valittiin Stefan Kapferer Saksan talous- ja energiaministeriöstä. Apulaispääsihteerin kausi kestää kaksi vuotta.

"Kansainvälinen tunnustus"

Kiviniemi on Pariisissa toimivan järjestön ensimmäinen suomalainen apulaispääsihteeri Suomen 45 vuotta kestäneen jäsenyyden aikana.

– Tämä nimitys osoittaa, että Suomella on tarjota hyviä ehdokkaita monenlaisiin kansainvälisiin tehtäviin, joissa kilpailu on kovaa ja joihin pienemmistä maista on usein vaikeaa tulla valituksi, toteaa ulkoministeri Erkki Tuomioja ministeriön tiedotteessa.

Myös keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen on kehunut nimitystä.

– Entisenä pää-, hallinto-, kunta- sekä ulkomaankauppa- ja kehitysministerinä Mari Kiviniemi tuo OECD:hen juuri tässä tilanteessa tarvittavaa laajaa kokemusta. Kiviniemen nimitys on kansainvälinen tunnustus varsinkin hänen talouspolitiikan osaamisestaan.

Tukholman pommiuhkaaja kahdeksi vuodeksi vankeuteen

Polisiin eristämä katualue.

Ruotsalainen oikeusistuin totesi hänen syyllistyneen uhkauksiin ja väärään hälytykseen.

Polisiin eristämä katualue.

Tukholmassa pommiuhkauksia esittänyt mies on tuomittu kahdeksi vuodeksi vankeuteen.

43-vuotias mies ilmestyi juhannusta edeltävänä torstaina Civil Rights Defenders -järjestön tiloihin Tukholman vanhassa kaupungissa ja ilmoitti varustautuneensa pommivyöllä. Hän väitti kuuluvansa terroristijärjestöön ja sanoi, että pommeja on sijoitettu myös muualle Tukholmaan. Tilanne johti tunteja kestäneeseen piiritystilanteeseen.

Miehen antauduttua kävi ilmi, että tällä ei ollut mukanaan räjähteitä.

Tukholmalainen oikeusistuin totesi hänen syyllistyneen laittomiin uhkauksiin ja väärään hälytykseen. Oikeus määräsi myös, että hänet karkotetaan vankeustuomion jälkeen ja että hän saa palata Ruotsiin vasta vuoden 2024 jälkeen.

Miehen turvapaikkahakemuksen kerrotaan tulleen aiemmin hylätyksi.

VR Trackin sähkömiesten lakko peruuntuu

Palvelualojen työnantajaliitto pitää lakon perumista posiitiivisena merkkinä. Se ei kuitenkaan toistaiseksi peru suunniteltua työsulkua.

VR Trackin Sähköliittoon kuuluvien sähköasentajien suunniteltu lakko peruuntuu. Lakon oli määrä alkaa ensi yönä kello 01.

Sähköliiton ammattiosasto 177 on ilmoittanut tänään perjantaina, että VR Trackissä voimassa oleva ylityökielto päättyy toistaiseksi. Samalla ilmoitettiin lakon perumisesta. Myös suunnitellut tukilakot Destia Railissa ja Eltel Networksissa peruuntuvat.

Suunniteltu lakko olisi ollut jo kolmas ammattiosaston käynnistämä työtaistelu. Ensimmäinen lakko oli kesä-heinäkuun vaihteessa ja toinen heinäkuun puolivälissä.

Palvelualojen työnantajaliiton Paltan apulaisjohtajan Kaj Schmidtin mukaan työnantaja ei toistaiseksi peru 31.7. alkavaksi kaavailtua työsulkua. Työsulku koskisi VR Trackin sähköliittolaisia työntekijöitä.

– Sovittelija on kutsunut osapuolet koolle ensi keskiviikoksi. Siinä yhteydessä tarkastellaan työsulun tilannetta, Schmidt sanoo.

Sovittelijan toimistossa tapaavat Palta, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Sähköliitto.

Schmidt pitää lakon perumista positiivisena merkkinä.

– Mutta me toivomme tämän asian lopullista ratkaisua.

Lakkojen taustalla on työehtosopimuskiista. VR Trackillä olevat Sähköliittoon kuuluvat asentajat haluaisivat Sähköliiton kautta solmitun työehtosopimuksen piiriin. Nyt heihin sovelletaan rautatiealan työehtosopimusta.

Kaksi suomalaista menehtynyt kiipeilyturmassa Ranskassa

Aiguilles de Chamonixin vuorijono Ranskassa.

Ulkoministeriö vahvistaa kahden suomalaisen kuolleen. Ranskalaisviranomaiset ovat vahvistaneet Yle Uutisille, että kyseessä on Alpeilla tapahtunut kiipeilyturma.

Aiguilles de Chamonixin vuorijono Ranskassa.

Kaksi suomalaismiestä on kuollut Ranskan Alpeilla tapahtuneessa vuorikiipeilyonnettomuudessa, ranskalaisviranomaiset ovat vahvistaneet Yle Uutisille. Onnettomuus tapahtui Chamonixin alueella. Le Dauphine -sanomalehden mukaan onnettomuus sattui Aiguille de Blaitière -vuorenhuipun länsirinteellä jäätiköllä.

Ranskalaislähteiden mukaan onnettomuus tapahtui, kun neljän suomalaisen kiipeilijäryhmä nousi haastavaa kiipeilyreittiä, jonka varrella ryhmästä kaksi kiipeilijää putosi rotkoon. Kaksi muuta hälytti apua paikalle. Pudonneet suomalaiset ilmeisesti kuolivat välittömästi.

Tiedot Yle Uutisille on vahvistanut ranskalainen santarmikapteeni Patrice Ribes.

Asiasta kertoi ensimmäisenä STT.

Alppiurheilun keskus

Chamonix on kansainvälisesti suosittu talviurheilukohde Ranskassa EU-maiden korkeimman vuoren Mont Blancin lähellä Italian vastaisen rajan tuntumassa.

– Suomalaisia kiipeilijöitä käy kohteessa jonkin verran, mutta se ei ole läheskään suosituimpia suomalaisten kohteita. Chamonix on alppikiipeilyn kohde, kuvailee Suomen kiipeilyliiton toiminnanjohtaja Jari Koski.

Kosken mukaan Chamonixiin hakeutuvat yleensä kokeneet kiipeilijät, jotka tuntevat vuorikiipeilyn vaarat.

– Vuorikiipeily on huomattavasti riskialttiimpaa kuin Suomesta löytyvä kiipeily. Yleensä ovat kokeneempia kavereita, jotka siellä liikkuvat, Koski kertoo.

Kuolemantapauksiin johtavat kiipeilyonnettomuudet ovat verrattain harvinaisia suomalaisten kiipeilijöiden keskuudessa, kertoo toiminnanjohtaja. Tapauksien välillä ehtii kulua useita vuosia.

Hae lisää

Tervetuloa Ylen mobiiliuutisiin!

Kokeilemme palvelun avulla millainen käyttöliittymä sopisi parhaiten uutisten, urheilun ja sään seuraamiseen mobiilikäytössä.

Otamme mielellämme vastaan palautettasi siitä, mikä palvelussa toimii jo hyvin ja mitä mielestäsi voisi vielä kehittää.

Liitä mukaan päätelaitteesi malli ja sähköpostiosoitteesi, jos tarvitset apua ongelmatilanteessa.

Lähetä palautetta:

Lähetä