Tarjolla tänään: Lisää hellettä ja aurinkoa

Keskiviikon sää.

Lämpötila kohoaa monin paikoin hellelukemiin, lännessä jopa 30 asteen tietämille.

Keskiviikon sää.

Korkeapaine vaikuttaa Suomen säähän ja suurimmassa osassa maata sää on poutaista ja aurinkoista sekä helteistä.

Keskiviikkona sade- ja ukkoskuuroja tulee paikoin maan keskiosassa itäpainotteisesti. Muualla on enimmäkseen aurinkoista ja lämpötila kohoaa monin paikoin hellelukemiin, lännessä paikoin 30 asteen tietämille.

Torstaiksi poutaantuu entisestään ja lähinnä maan etelä- ja keskiosassa tulee paikoin iltapäivällä sadekuuroja. Hellelukemia esiintyy samoilla alueilla kuin keskiviikkona ja lämpimimmät seudut löytyvät maan länsi- ja lounaisosista.

Kiinalaismies kuoli paiseruttoon

Kartta Yuymenin sijainnista.

Kiinan valtion uutistoimisto Xinhuan mukaan osia miehen kotikaupungista on määrätty karanteeniin.

Kartta Yuymenin sijainnista.

Osia Pohjois-Kiinassa sijaitsevasta Yumenin kaupungista on määrätty karanteeniin paiseruttokuoleman takia. Asiasta kertoi Kiinan virallinen uutistoimisto Xinhua.

Mies kuoli ruttoon heinäkuun 16. päivä.

Kiinalaisviranomaisten mukaan miehen kanssa tekemissä olleet 151 ihmistä on otettu tarkkailuun tartuntaepäilyn takia. Kaikkien karanteeniin määrättyjen terveydentilan kerrotaan olevan hyvä.

Osia Yumenin kaupungista on kuitenkin eristetty kymmenellä tiesululla.

Tapausta tutkineet viranomaiset uskovat paiseruttoon kuolleen miehen saaneen tartunnan murmelista. Tauti on jyrsijöillä yleinen ja voi levitä ihmiseen kirppujen välityksellä.

Mustaksi surmaksi kutsuttu paiseruttoepidemia tappoi 1300-luvulla 50 miljoonaa ihmistä eli melkein kolmasosan Euroopan väestöstä.

Kaupunkien bussiliikenne myllättiin – työmatkalaisilla riittää opeteltavaa

Matkustajia pysäkillä Lahdessa, tyttö tutkii aikataulua.

Monessa kaupungissa linja-autoliikenteen aikataulut, hinnat ja reitit, muiden muassa, ovat vaihtuneet kesällä. Pääasiassa ruuhka-Suomen ulkopuolella näkyvä muutos on sujunut vaihtelevasti.

Matkustajia pysäkillä Lahdessa, tyttö tutkii aikataulua.

Heinäkuun alussa raukesi monen liikennöitsijän yksinoikeus linjaansa. Kilpailun avautumisen myötä sekä kaupunki- että kaukoliikenteeseen tuli uusia yrittäjiä. Samalla pantiin uusiksi reittejä ja aikatauluja - muiden muassa. 

– Ainakin Jyväskylässä bussin väri muuttui vihreäksi. En muuten kauheasti muutosta huomaa, pitkään alalla ollut liikennöitsijä Risto Töysä sanoo.

Töysän mielestä lakimuutos sekä näivettää entisestään maaseutuliikennettä että lisää kuntien kustannuksia.

Kyse on vuonna 2009 voimaan tulleesta, uudesta joukkoliikennelaista, jonka siirtymäajan sopimuksista valtaosa nyt umpeutui. Kaupunkiliikenteessä myllerrys tuntuu lähinnä ruuhka-Suomen ulkopuolella, sillä pääkaupunkiseudulla joukkoliikennettä on kilpailutettu jo vuosia.

Kuntarajat nurin

Kokonaiskuvaa lakimuutoksen vaikutuksista kaupunkiliikenteeseen on vaikea muodostaa. Näyttäisi siltä, että paikoin matkustajat ovat hyötyneet muutoksista.

– Pirkkalassa tuli käyttöön sama taksa kuin Tampereella ja nuorisohinnatkin tuli käyttöön. Turun kehyskunnat pääsivät samaan taksakategoriaan kuin Turku. Siinä mielessä matkustajille tuli aika iso muutos, liikenteeseen erikoistunut tutkimuspäällikkö Hanna Kalenoja Tampereen teknillisestä yliopistosta kertoo.

Lahden seudulla puolestaan vuoroja lisättiin, ajoneuvot vaihtoivat väriään sinisiksi ja lähes kaikki linjat kulkevat sekä tulevan matkakeskuksen että torin kautta. Sekaannuksestakin kerrotaan. Esimerkiksi Oulussa rahaa ja valmisteluaikaa oli liian vähän, minkä takia esimerkiksi aikataulut puuttuivat pysäkeiltä.

Älyliikenteellä poistuu bussipula?

Liikennöitsijät pinnistelevät pitääkseen harvaan asuttujen seutujen linjat kannattavina. Tarvittaessa alueviranomaiset voivat käyttää valtiolta saamaansa, korvamerkkityä rahaa kuntalaisten kyytipalvelujen hankintaan. Tuo tukipotti ei ole Kalenojan mukaan ainakaan kasvamassa. Liikenne- ja viestintäministeriössä etsitään suurennuslasilla vaihtoehtoja.

– Me yritämme katsoa koko joukkoliikennemarkkinaa, ei pelkästään linja-autoliikennettä. Kuinka mahdollisesti pystytään hyödyntämään takseja, pienempiä linja-autoja ja jopa yhdistämään joillakin alueilla muitakin kuljetuksia, liikennemarkkinat-yksikön päällikkö Tero Jokilehto.

Maaseudulla pitäisi ottaa mallia pääkaupunkiseudulla esimerkiksi älypuhelimella toimivasta kutsubussipalvelusta, tutkimuspäällikkö Hanna Kalenoja sanoo.

– Älyliikenteen sovellukset, erilaiset fiksut tilaustoimitusjärjestelmät, joissa kootaan yhteen kyytejä ovat keinoja, joilla pystyttäisiin peruspalvelutasoa tuomaan haja-asutusseudullekin.

Kirkon erimielisyydet vaikeuttavat rippikoulujen seksuaalikasvatusta – "Ei ole yhtä selkeää vastausta, jonka voisi nuorille antaa"

Kansainvälinen rippileiri Keuruulla

Rippikoulujen työntekijät kaipaavat kirkolta selkeämpiä linjauksia seksuaalikasvatuksen tueksi. Erityisen vaikeiksi koetaan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin liittyvät kysymykset sekä kysymykset siitä, milloin olisi hyvä aika harrastaa seksiä ensimmäisen kerran. Kirkkohallituksen asiantuntija Jarmo Kokkonen toivoo, että rippikouluissa huomioitaisiin paremmin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt.

Kansainvälinen rippileiri Keuruulla

Rakkaus, ystävät ja ihmissuhteet. Nämä ovat espoolaisnuorten mielestä rippikoulun seksuaalikasvatuksen tärkeimpiä teemoja.

– Rakkaus on tärkeä, sillä se on niin laaja ja monipuolinen, sanoo Espoon ruotsinkielisen seurakunnan rippikoulussa Espoon Suvisaaristossa ollut Niklas Wilen.

Rakkaus on mieluisa ja tärkeä teema myös työntekijöille.

– Seksuaalikasvatus koetaan mukavaksi, koska se on luonteva osa elämää ja näin myös luonteva osa rippikoulua, sanoo Suvisaariston rippikoulua vetämässä ollut Espoon ruotsinkielisen seurakunnan kappalainen Kira Ertman.

Rippikoulun seksuaalikasvatus perustuu kirkon näkemyksiin perhe- ja seksuaalieettisistä kysymyksistä. Ongelmana on, että kirkon kanta muodostuu pienistä puroista ja erilaisista kannanotoista.

Kira Ertman on tutkinut rippikoulun työntekijöiden ajatuksia seksuaalikasvatuksesta. Vaikeimmiksi koettiin nimenomaan aiheet, joista kirkolla ei ole selkeää kantaa, kuten esimerkiksi sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt.

– Vaikeana osa kokee sen, ettei ole yhtä selkeää vastausta, jonka voisi nuorille antaa. Viime aikoina arkkipiispa Kari Mäkisen ja Helsingin piispan Irja Askolan lausunnot ovat olleet hyvin selkeitä viestejä meille työntekijöille. Siinä suhteessa tilanne on helpottunut, Ertman sanoo.

Arkkipiispa Kari Mäkinen pyysi heinäkuun alussa homoseksuaaleilta anteeksi heidän kirkolta saamaansa kohtelua. Helsingin piispa Irja Askola on puolestaan kertonut kannattavansa sukupuolineutraalia avioliittolakia.

Kristillinen avioliitto painottuu opetuksessa

Piispainkokouksen hyväksymässä rippikoulusuunnitelmassa todetaan, että seksuaalikasvatuksen keskeisiä sisältöjä ovat muun muassa oman seksuaalisen identiteetin löytäminen, suhde omaan ja toisen seksuaalisuuteen, suhde toiseen sukupuoleen, avioliitto ja perheen perustaminen.

Kristillisen avioliiton merkitystä painotetaan myös rippikoulujen opetusmateriaaleissa. Kira Ertmanin mukaan monia työntekijöitä askarruttaakin se, miten seksiä ja avioliittoa tulisi nuorten kanssa käsitellä.

– Monilla on sellainen käsitys, että kirkko käskee odottamaan avioliittoon asti, mutta se ei ole realistista nuorille. Siinä on ristiriita kirkon työntekijänä, että mitä pitäisi sanoa.

Kirkkohallituksen asiantuntija, tutkija Jarmo Kokkonen muistuttaa, että kun rippikoulussa puhutaan avioliitosta, on syytä muistaa, että rippikoululaiset tulevat hyvin erilaisista taustoista. Perinteisen ydinperheen malli pätee yhä harvemman leiriläisen kohdalla.

– Ihanteellinen ajatus koko elämän kestävästä parisuhteesta voi olla esillä, mutta samalla pitää muistaa, että se ei ole ainoa malli, jonka ihminen voi elämässään käydä läpi.

"Kirkko tarvitsee opastusta"

Avioliiton merkityksen korostaminen opetuksesta johtaa helposti tilanteeseen, jossa perinteiset sukupuoliroolit korostuvat ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ajetaan marginaaliin.

– Kirkko ja muut kasvatusinstituutiot tarvitsevat opastusta. Heteronormatiivisuudesta pitäisi siirtyä sukupuolisensitiivisyyteen. Se mikä erityisesti näyttäisi puuttuvan, on interseksuaalisuuden ja -sukupuolisuuden käsittely ja siihen me tarvitsemme lisäkoulutusta, Kokkonen sanoo.

Kokkonen ja Ertman sanovat, että rippikoulun seksuaalikasvatuksen kipupisteet on tiedostettu. Molempien mielestä paras keino henkilökunnan osaamisen parantamiseksi on koulutus.

Joidenkin seurakuntien rippileireillä on esimerkiksi käynyt puhumassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia edistävän järjestön Setan vapaaehtoisia.

– Tilanne on kokonaisuutena hyvä. Keskeinen viesti on se, että nuori saa olla sitä, mitä hän on. Toki vielä löytyy kehittämisen ja ymmärtämisen kohteita, Ertman sanoo.

Avoin ilmapiiri mahdollistaa arkojenkin aiheiden käsittelyn

Kokkonen muistuttaa, että tutkimusten mukaan nuoret ovat tyytyväisiä rippikoulun ilmapiiriin. Tämä antaa rippikoululle etulyöntiaseman seksuaalikasvatuksessa esimerkiksi koulun terveystiedon tunteihin verrattuna.

– Rippikoulun vahvuus kiteytyy usein siihen, että siellä muodostuu ilmapiiri, jossa voi puhua aroistakin teemoista. Tilanne on eri koulussa, jossa ei muodostu niin tiivistä ryhmää.

Saman on huomannut myös Suvisaariston rippikoululainen Celinn Westerholm.

– Joistain asioista on pystynyt puhumaan paremmin, kun on ollut esimerkiksi vain tytöt samassa ryhmässä.

Myös Rainer Caloanderin mielestä on hyvä, että asioita on käsitelty sekä tyttöjen ja poikien omissa ryhmissä että sekaryhmissä.

– Poikien kanssa voi puhua avoimemmin, mutta tyttöjen kanssa on hyvä, kun saa molempien osapuolten näkemyksen mukaan.

Jutussa on käyetty lähteenä myös Emmi Kemppaisen pro gradu -työtä Rippikoulun oppikirjojen seksuaali- ja perhe-etiikka.

Ruotsalaismiehen nimenmuutos meni läpi – vaikkei hän ollut hakenut sellaista

Ensin asia nauratti, mutta sitten miehen hymy hyytyi, kirjoittaa ruotsalaislehti.

Robin Lidvall sai heinäkuisena maanantaina Ruotsin verovirastosta kirjeen, jossa todettiin, että 23-vuotiaan Robinin nimenmuutoshakemus oli hyväksytty, kertoo ruotsalaislehti Expressen.

Robin Lidvallin uusi nimi on nykyään Slobodan Vladislavus Larva Dick Robin Lidvall.

Hulluinta nimimuutoksessa on se, ettei Lidvall ollut hakenut sellaista.

– Ensin nauroin asialle, koska vaikuttaa siltä, että joku on tehnyt nimulle käytännön pilan, Lidvall kertoi.

Mutta sitten hymy hyytyi, sillä kyseessä saattoi olla myös kavallusyritys. Lidvall otti yhteyttä verovirastoon ja kertoi, ettei ollut hakenut nimenmuutosta.

Hänet ohjattiin poliisin puheille.

– Tein rikosilmoituksen asiakirjaväärennöksestä. Virallisen ilmoituksen jälkeen veroviranomaiset pystyivät ottamaan asiani käsittelyyn ja ryhtyä toimiin oikean nimeni palauttamiseksi.

Lidvallia ärsyttää asioiden oikaisemiseksi puhelinjonoissa ja poliisilaitoksella käytetty aikamäärä.

– On naurettavaa, että nimenmuutoksen voi tehdä näin helposti. Onneksi minulla ei ollut mitään matkasuunnitelmia näille päiville.

Peter Johansson Ruotsin veroviraston Norrköpingin väestörekisteritoimistosta pahoittelee tapahtunutta. Hänen mukaansa veroviranomaisilla ei ole mahdollisuutta tarkistaa jokaista nimenmuutoshakemusta.

– Meillä ei ole resursseja henkilöllisyyden tarkastamiseksi. Järjestelmä perustuu siihen, että ihmiset ovat rehellisiä nimenmuutostensa suhteen, Johansson toteaa.

Robin Lidvall saanee oikean nimensä takaisin parin viikon kuluttua.

Finnairilta päätös Israelin-lennosta aamupäivän aikana

Matkustajat seuraavat lentotietojen muutoksia Ben Guriorin lentokentällä Tel Avivissa 22. heinäkuuta. Useat lentoyhtiöt ovat peruneet lentoja kaupunkiin.

Finnair päättää tänään keskiviikkona aamupäivän aikana, peruuko se lentonsa Israeliin. Euroopan lentoturvallisuusvirasto suosittelee Tel Avivin lentokentän välttämistä.

Matkustajat seuraavat lentotietojen muutoksia Ben Guriorin lentokentällä Tel Avivissa 22. heinäkuuta. Useat lentoyhtiöt ovat peruneet lentoja kaupunkiin.

Finnair pohtii vielä omaa kantaansa samalla, kun useat muut lentoyhtiöt ovat peruneet lentonsa Israeliin rakettivaaran vuoksi.

Euroopan lentoturvallisuusvirasto suosittelee Tel Avivin lentokentän välttämistä. Suurimmat eurooppalaiset lentoyhtiöt ovat peruneet lentonsa Israeliin toistaiseksi. Yhdysvaltain ilmailuhallinto on kieltänyt kaikki lennot Yhdysvalloista Israeliin.

Finnair tekee päätöksen asiassa aamupäivän aikana, kertoo yhtiön viestintä- ja yhteiskuntavastuujohtaja Arja Suominen. Finnairin seuraavan lennon Tel Aviviin on määrä lähteä tänään illalla kello 19.30 Helsinki-Vantaan lentoasemalta.

Nainen ja mies kuolivat ampumisessa Kiteellä

Kartta Kiteen sijainnista.

Poliisipartio löysi kuolleet tiistai-iltana. Ensitietojen mukaan tekoihin ei liity ulkopuolisia henkilöitä.

Kartta Kiteen sijainnista.

Kiteellä Pohjois-Karjalassa nainen ja mies kuolivat ampumavälikohtauksessa tiistaina, kertoo poliisi.

Hälytyskeskus sai tiistai-iltana puoli kahdeksalta ilmoituksen kahdesta laukauksesta ja naisen kirkumisesta Kiteen Ruppovaarassa. Useita poliisipartioita hälytettiin paikalle.

Poliisit löysivät omakotitalon pihalta kuolleen naisen ja myöhemmin omakotitalon tarkastuksen yhteydessä kuolleen miehen.

Poliisin ensitietojen mukaan tekoihin ei liity ulkopuolisia henkilöitä. Tapahtumapaikan tekninen tutkinta on aloitettu, ja sen arvioidaan kestävän aamuun saakka.

Itä-Suomen poliisi tiedottaa asiasta tarkemmin keskiviikkona iltapäivällä.

Bagdadissa tuhoisa autopommi-isku – ainakin 23 kuollut

Itsemurhapommi räjähti poliisin tarkastuspisteellä. Islamilainen valtio -ryhmittymä on viime kuukauden aikana ilmoittautunut useiden samankaltaisten iskujen tekijäksi.

Irakin pääkaupungissa Bagdadissa tapahtui tiistaina tuhoisa autopommi-isku. Poliisi- ja sairaalalähteiden mukaan isku vaati 23 ihmisen hengen, ja ainakin 40 ihmistä loukkaantui.

Pommi räjähti poliisin tarkastuspisteella kaupungin pohjoisosassa shiiamuslimien asuttamalla alueella. Toistaiseksi ei tiedetä, kuka on vastuussa iskusta.

Laajoja alueita Irakista vallannut islamistiryhmittymä Islamilainen valtio on viime kuukauden aikana ottanut vastuun useista pääkaupungin alueella tehdyistä pommi-iskuista. Ryhmä ilmoitti kesäkuussa perustaneensa islamilaisen kalifaatin alueelle, joka kattaa osia Syyriasta ja Irakista. Siihen asti se käytti nimeä ISIS.

Yhdysvaltalaislähteet: Todennäköisesti separatistit ampuivat turmakoneen alas vahingossa

Heinäkuun 22. päivä julkaistu satelliittikuva näyttä HM17-lennon putoamispaikan Itä-Ukrainassa.

Yhdysvallat ei julkistanut uusia todisteita ohjuksen laukaisusta tai separatistien syyllisyydestä.

Heinäkuun 22. päivä julkaistu satelliittikuva näyttä HM17-lennon putoamispaikan Itä-Ukrainassa.

Yhdysvaltalaisen tiedustelulähteen mukaan on todennäköistä, että Itä-Ukrainan separatistit ampuivat Malaysia Airlinesin koneen alas vahingossa.

Nimettömänä puhunut tiedusteluviranomainen kertoi tiedotustilaisuudessa, että tähän mennessä kerätyt todisteet viittaavat siihen, että separatistit pudottivat malesialaiskoneen SA-11-ilmatorjuntaohjuksella. Ohjusjärjestelmä tunnetaan Venäjällä nimellä Buk.

– Todennäköisin selitys on... se, että kyseessä oli vahinko, tiedusteluviranomainen sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Hänen mukaansa on edelleen epäselvää, "kuka veti liipaisimesta". Yhdysvalloilla on tiedustelulähteen mukaan todisteita siitä, että Venäjä on kouluttanut kapinallisia ja luovuttanut heille raskaita aseita, myös ilmatorjunta-aseita. Yhdysvallat ei kuitenkaan voi todistaa, että juuri SA-11-ohjuksia olisi kuljetettu Ukrainaan ja että Venäjä olisi kouluttanut kapinallisia niiden käyttöön.

Yhdysvaltalaislähteen mukaan ei silti ole uskottavaa, että Ukrainan hallitus olisi pudottanut koneen, koska sillä ei ole ohjusjärjestelmiä separatistien hallitsemalla alueella. Lähde sanoi, että ensin hallituksen joukkojen olisi pitänyt taistella tiensä alueelle, sitten ampua matkustajakone alas ja sen jälkeen taistella jälleen tiensä pois separatistien hallitsemalta alueelta.

– Se ei ole minun mielestäni todennäköinen skenaario, tiedusteluviranomainen sanoi.

Yhdysvallat lupasi tiistaina julkistaa lisää tiedustelutietoja, jotka tukevat teoriaa siitä, että malesialaiskone pudotettiin ohjuksella, joka ammuttiin kapinallisten hallussa olevalta alueelta. Lisää teknisiä todisteita ei kuitenkaan toistaiseksi julkistettu. Viime torstaina tapahtuneessa lentokoneen maahansyöksyssä kuoli 298 ihmistä.

Applen tulos parani yhtä matkaa iPhone-myynnin kanssa

Applen työntekijät palvelivat asiakasta juuri avatussa Applen Espanjan-lippulaivamyymälässä Madridissa 21. kesäkuuta.

Kesäkuussa päättyneen vuosineljänneksen liikevoitto oli 7,7 miljardia dollaria. Yhtiön tuotteiden myynti Kiinassa kasvoi huomattavasti.

Applen työntekijät palvelivat asiakasta juuri avatussa Applen Espanjan-lippulaivamyymälässä Madridissa 21. kesäkuuta.

Tietotekniikkayhtiö Applen tulos nousi kesäkuussa päättyneellä vuosineljänneksellä noin 7,7 miljardiin dollariin eli 5,7 miljardiin euroon. Parannusta vuodentakaiseen tuli 11,6 prosenttia.

Apple ilmoitti myyneensä vuosineljänneksen aikana 35,2 miljoonaa iPhonea, mikä on 13 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Myöhään tiistaina julkaistussa osavuosikatsauksessa ei kerrottu mitään seuraavan iPhone-mallin julkaisusta, vaikka useiden raporttien mukaan Apple on kehittämässä suuremmalla näytöllä varustettua versiota puhelimesta.

Myös liikevaihto kasvoi kuusi prosenttia 37,4 miljardiin dollariin eli 27,6 miljardiin euroon. Kasvu jäi kuitenkin odotuksia alhaisemmaksi, sillä iPad-tablettien myynti laski vuodentakaisesta yli yhdeksän prosenttia. Neljänneksen aikana iPadeja myytiin 12,3 miljoonaa.

Applen tuotteet tekivät kauppansa erityisesti Kiinassa, missä iPhone-puhelinten myynti lisääntyi 48 prosenttia ja Mac-tietokoneiden 39 prosenttia.

Osavuosikatsauksen lisäksi tiistaina tuli julkiseksi Applen Yhdysvalloissa hakema patentti, joka tuki huhuja siitä, että Apple on suunnittelemassa älykelloa. Patenttia haettiin rannehihnalle, jossa on mahdollisesti kosketusnäyttö, ja joka on langattomasti yhteydessä älypuhelimen kaltaiseen mobiililaitteeseen.

Microsoftilta odotettua heikompi tulos – Nokian puhelimet tappiollisia

Microsoftin päämaja Redmondissa, Washingtonissa, heinäkuussa 2014.

Yhtiön liikevoitto putosi huhti–kesäkuussa 4,6 miljardiin dollariin. Nokialta ostettu puhelinliiketoiminta tuotti lähes 700 miljoonan dollarin tappiot sen jälkeen, kun se siirtyi lopullisesti Microsoftille 25. huhtikuuta.

Microsoftin päämaja Redmondissa, Washingtonissa, heinäkuussa 2014.

Yhdysvaltalaisen ohjelmistojätti Microsoftin huhti–kesäkuun tulos kärsi Nokian puhelinliiketoiminnan ostamisesta. Myöhään tiistaina julkaistun osavuosikatsauksen mukaan yhtiön liikevoitto oli odotettua heikompi, 4,6 miljardia dollaria eli noin 3,4 miljardia euroa. Tulos laski seitsemän prosenttia viimevuotisesta.

Nokian puhelinliiketoiminta aiheutti Microsoftille 692 miljoonan dollarin eli noin 514 miljoonan euron tappiot sen jälkeen, kun se siirtyi yhtiön omistukseen 25. huhtikuuta. Puhelinliiketoiminnan liikevaihto oli tuona aikana 1,99 miljardia dollaria.

Lumia-älypuhelimia myytiin 5,8 miljoonaa kappaletta.

Microsoftin koko liikevaihto huhti–kesäkuussa oli hiukan odotettua suurempi, 23,4 miljardia dollaria. Liikevaihto kasvoi viime vuodesta 18 prosenttia pilvipalvelujen menestyksen vauhdittamana.

Microsoft ilmoitti viime viikolla vähentävänsä maailmanlaajuisesti 18 000 työpaikkaa. Vähennyksistä 12 500 henkilöä kohdistuu entisiin nokialaisiin. Yhtiön toimitusjohtajan Satya Nadellan mukaan vähennykset toteutetaan seuraavan vuoden kuluessa.

Nokia kertoi viime syksynä myyvänsä matkapuhelinliiketoimintansa Microsoftille 5,44 miljardilla eurolla. Kauppa saatiin päätökseen huhtikuun lopulla.

Hollantilaistutkijat: Ukrainan koneturman uhreja ilmeisesti luovutettu luvattua vähemmän

Harkovaan tiistaina matkanneessa junassa on hollantilaistutkijoiden tietojen mukaan 200 ihmisen jäännökset, kun kapinalliset olivat luvanneet luovuttaa 282 ihmisen ruumiit.

Hollantilaisten asiantuntijoiden mukaan Itä-Ukrainan kapinalliset ovat luovuttaneet heille vähemmän malesialaiskoneen uhreja kuin olivat luvanneet, uutistoimisto AFP kertoo.

Kapinallisten hallitsemalta alueelta lähteneessä junassa on heidän laskujensa mukaan vain 200 ihmisen jäännökset, kun kapinalliset sanoivat maanantaina luovuttaneensa 282 uhrin ruumiit.

Hollantilaisryhmää johtava Jan Tuinder sanoo Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan, että he ovat saaneet tiedon luotettavalta lähteeltä, joka oli paikalla, kun ruumiita vietiin junaan. Tuinderin mukaan määrä voi kuitenkin nousta, kun kuolinsyyntutkijaryhmät käyvät läpi junan kylmävaunut.

Tuinder sanoo, että heidän täytyy mennä takaisin turmapaikalle uutta etsintää varten.

– Emme lähde ennen kuin kaikki jäännökset on viety maasta, hän sanoo BBC:n mukaan.

Kaikkiaan turmassa kuoli 298 ihmistä, joista 193 hollantilaisia.

Koneen putoamispaikalla tiistaina käynyt Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tutkijaryhmä, että paikalla on edelleen ruumiinosia eivätkä he havainneet paikalla toimintaa niiden keräämiseksi.

Etyjin edustaja Michael Bociurkiw kertoi myös, että he havaitsivat turmakoneen osia siirretyn. Myös matkatavaroita oli viety.

Länsijohtajat ovat valittaneet siitä, että kapinalliset ovat peukaloineet tärkeitä todisteita. Bociurkiwin mukaan ei ole kuitenkaan syytä tehdä hätäisiä johtopäätöksiä. Muutokset voivat hänen mukaansa liittyä myös pyrkimyksiin uhrien löytämiseksi.

Etyjin tutkijat kävivät turmapaikalla tiistaina viidettä kertaa. Mukana oli ensi kertaa malesialaisryhmä, Malaysia Airlinesin edustaja sekä kaksi malesialaista siviili-ilmailun asiantuntijaa.

Saksa, Ranska ja Italia huolissaan antisemitismistä Gaza-mielenosoituksissa

Maiden ulkoministerit korostavat, ettei juutalaisvastaisuudella ole sijaa heidän yhteiskunnissaan.

Saksan, Ranskan ja Italian ulkoministerit ovat yhteisessä lausunnossaan tuominneet antisemitismin ja rasismin mielenosoituksissa, joissa on vastustettu Israelin hyökkäystä Gazaan.

– Antisemitistisella kiihotuksella ja vihamielisyydellä juutalaisia kohtaan, hyökkäyksillä juutalaisia ja synagogia vastaan ei ole paikkaa yhteiskunnissamme, Frank-Walter Steinmeier, Laurent Fabius ja Federica Mogherini korostavat.

Ministerit vakuuttivat tekevänsä kaikkensa, jotta kaikki heidän maidensa kansalaiset voivat jatkossakin elää rauhassa ja turvallisesti ilman juutalaisvastaista vihamielisyyttä.

Ranskalaiset tiedotusvälineet julkaisivat sunnuntaina kuvia pariisilaisen kosher-ruokakaupan poltetusta julkisivusta sekä palestiinalaisia tukevien mielenosoittajien ja mellakkapoliisin välisistä kahakoista kahden synagogan edustalla.

Berliinissä Saksassa poliisi kertoi pidättäneensä maanantaina 13 mielenosoittajaa, kun mielenosoittajajoukko oli kivittänyt poliiseja. Mediatietojen mukaan poliisi myös kielsi mielenosoittajien käyttämän juutalaisvastaisen iskulauseen.

Ranskan poliisi on väkivaltaisuuksien pelossa kieltänyt useita viikonlopuksi suunniteltuja palestiinalaisia tukevia mielenosoituksia. Pariisissa keskiviikoksi koolle kutsuttu mielenosoitus on kuitenkin saanut luvan.

USA lupaa julkistaa lisää todisteita malesialaiskoneen ampumisesta

Yhdysvallat on aiemmin arvioinut, että kone ammuttiin alas ohjuksella Itä-Ukrainan kapinallisten hallussa olevalta alueelta.

Yhdysvallat aikoo julkistaa myöhemmin tiistaina tiedustelutietoja, jotka tukevat teoriaa siitä, että malesialaiskoneen pudotti Itä-Ukrainassa ohjus, joka ammuttiin kapinallisten hallussa olevalta alueelta.

Asiasta kertovat sekä maan ulkoministeriö että Valkoisen talon tiedottaja.

Uutistoimisto AFP:n lainaama Valkoisen talon tiedottaja Josh Earnest sanoo, että on jo esitetty paljon todisteita, jotka antavat melko vakuuttavan kuvan. Tiedusteluviranomaisilta on hänen mukaansa odotettavissa lisää tietoa ja todisteita.

Hän ei kertonut, mitä tietoja on odotettavissa.

Yhdysvallat on arvioinut, että kone ammuttiin alas SA-11-ohjusjärjestelmällä Itä-Ukrainasta kapinallisten hallussa olevalta alueelta. Earnestin mukaan Ukrainan armeijalla ei ole kyseisellä alueella ilmatorjunta-aseita.

Etelä-Korean onnettomuuslautan omistanut miljardööri löytyi kuolleena

Poliisi ei ole pystynyt vahvistamaan miljardööri Yoo Byung-eunin kuolinsyytä. Hänen pahoin hajonnut ruumiinsa tunnistettiin DNA-tietojen avulla.

Etelä-Korean huhtikuussa uponneen Sewol-lautan omistanut miljardööri Yoo Byung-eun on löytynyt kuolleena, kertoi poliisi tiistaina. Poliisi vahvisti, että viime kuussa löytynyt ruumis on tunnistettu pakosalla olleeksi Yooksi.

Pahoin hajonnut ruumis löytyi 12. kesäkuuta Suncheonin kaupungi liepeiltä, noin 300 kilometrin päässä pääkaupungista Soulista. Ruumis tunnistettiin DNA-tietojen perusteella.

Poliisi ei ole pystynyt vahvistamaan Yoon kuolinsyytä tai sitä, oliko kyseessä mahdollisesti murha tai itsemurha. Hänen ruumiinsa ympäriltä löytyi kuitenkin lukuisia tyhjiä alkoholipulloja. Tutkijat tekevät nyt tarkemman kuolinsyyntutkimuksen sekä kuolinsyyn että ajankohdan selvittämiseksi.

Etelä-Korean poliisia on arvosteltu siitä, että se on ollut luvattoman hidas Yoon kiinnisaamisessa – ja myös ruumiin tunnistamisessa. Ruumis löytyi vain muutaman kilometrn päässä Yoon käyttämäksi tiedetystä asunnosta ja ruumiin vieressä oli laukku, jossa oli Yoon 1990-luvulla kirjoittama kirja.

Poliisi oli aiemmin luvannut yli 360 000 euron palkkion lautan omistajan löytämiseen johtavista vihjeistä. Yoota pidettiin Sewol-lautan omistajana. Miljardööriä epäiltiin veronkierrosta, kavalluksesta ja ammatillisista laiminlyönneistä.

Syyttäjien mukaan Sewolin uppoamisen syynä saattoi olla se, ettei lautan turvallisuuteen pantu riittävästi rahaa.

Onnettomuudessa kuoli tai katosi yli 300 ihmistä, joista suurin osa oli lukio-oppilaita.

Etyj: Malesialaiskoneen uhrien jäännöksiä yhä turmapaikalla

Työntekijät kantoivat malesialaiskoneen uhrien ruumiita pois pellolta Ukrainassa lauantaina 19. heinäkuuta.

Turmapaikalla vieraillut Etyjin tutkijaryhmä sanoo myös, että todistusaineistoon eli hylyn osiin ja matkatavaroihin on koskettu, kertoo Ylen kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen.

Työntekijät kantoivat malesialaiskoneen uhrien ruumiita pois pellolta Ukrainassa lauantaina 19. heinäkuuta.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tutkijaryhmä kertoo saaneensa toimia aiempaa vapaammin malesialaiskoneen turmapaikalla Itä-Ukrainassa, kertoo Ylen kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen.

Tutkijaryhmä kävi tiistaina paikalla ensimmäistä kertaa malesialaisten tutkijoiden kanssa.

Etyjin  mukaan turmapaikalla oli koskettu todistusaineistoon eli koneen hylyn osia oli siirretty ja matkustajien tavaroita oli viety.

Tutkijaryhmä kertoo myös, että turmapaikalta löytyy vieläkin joitakin pieniä ruumiinosia, eli kaikkia uhrien osia ei ole korjattu pois.

Turmapaikalle Toreziin on julistettu tulitauko, sillä turvallisuustilanne on oleellinen kansainvälisten tutkijoiden työskentelymahdollisuudeln kannalta. Mikkosen mukaan myös Donetskissa on ollut tiistaina paljon rauhallisempaa kuin maanantaina. Paikallinen separatistikomentaja on kertonut Mikkoselle, etteivät he odota nyt kaupunkiin suurhyökkäystä.

Uhrien ruumiit vietiin tiistaina junalla pois kapinallisten hallitsemalta alueelta. Juna saapui aamupäivällä Harkovaan Koillis-Ukrainaan ja keskiviikkona ensimmäiset uhreista on määrä lennättää Hollantiin.

Koneessa olleista 298 ihmisestä 193 oli hollantilaisia. Uhrit on tarkoitus tunnistaa Hollannissa. Hollanti on julistanut keskiviikon kansalliseksi surupäiväksi.

Suuret kansainväliset yhtiöt peruvat Israelin-lentoja – Finnair arvioi tilannetta

Helsinki-Vantaa lentokenttä.

Israelin poliisin mukaan palestiinalaisten raketti-isku osui asuintaloon noin 1,6 kilometrin päässä Ben Gurioinin lentokentältä. Ainakin yksi ihminen on haavoittunut.

Helsinki-Vantaa lentokenttä.

Euroopan lentoturvallisuusvirasto suosittelee vahvasti, että lentoyhtiöt välttäisivät Tel Avivin lentokenttää Israelissa. Yhdysvaltain ilmailuhallinto on aiemmin tänään tiistaina kieltänyt kaikki lennot Yhdysvalloista Israeliin vuorokauden ajan.

Syynä on, että palestiinalaisten ampuma raketti iskeytyi maahan lähellä Tel Avivin kansainvälistä Ben Gurioinin lentokenttää aiemmin päivällä. Finnairin viestinnästä kerrottiin puoli yhdeksän aikaan, että päätöstä huomisen keskiviikon Tel Avivin -lennon suhteen ei ole tehty.

Tilannetta arvioitiin tuolloin parhaillaan, mutta viestinnästä ei osattu ennustaa, koska arvio on saadaan valmiiksi. Viestinnän päivystys on päättynyt tiistailta. Finnairin seuraavan lennon Tel Aviviin on määrä lähteä Helsinki-Vantaalta huomenna keskiviikkona kello 19:30.

Euroopassa ranskalainen Air France, hollantilainen KLM, saksalainen Lufthansa ja skandinaavinen SAS ilmoittivat peruvansa lentonsa Tel Aviviin toistaiseksi jo ennen kuin lentoturvallisuusvirasto julkaisi kehotuksen välttää kenttää. Lisäksi useat lentoyhtiöt ovat peruneet lentojaan kehotuksen jälkeen.

SSAB:n ja Rautaruukin yhdistyminen toteutuu

Rautaruukin liput liehuvat pääkonttorin edustalla Helsingissä.

Ruotsalaisen teräsyhtiön SSAB:n miljarditarjous Rautaruukin osakkeista meni läpi.

Rautaruukin liput liehuvat pääkonttorin edustalla Helsingissä.

Rautaruukin mukaan 95 prosenttia sen osakkeenomistajista on hyväksynyt noin miljardin euron osakevaihtotarjouksen. Osakkeenomistajista jopa 45 prosenttia tarttui tarjoukseen vasta tiistaina eli tarjousajan viimeisenä päivänä.

Vaihtotarjousta oli jatkettu pariin otteeseen ja etenkin ammattisijoittajat jäivät odottamaan EU:n komission hyväksyntää kaupalle. Se tuli viime viikolla.

Rautaruukin ja SSAB:n yhdistymisaikeista kerrottiin tammikuussa.

Silloin kerrottiin, että SSAB:n omistajilla tulee olemaan 75 prosenttia uuden yhtiön äänivallasta ja että uuden yhtiön pääkonttorin kotipaikka on Ruotsi.

YK: "Gazassa ei turvallista paikkaa siviileille"

Palestiinalaispojat osallistuivat Israelin ilmaiskussa kuolleen al-Kelanin perheen hautajaisiin tiistaina 22. heinäkuuta Beit Lahiassa.

Punaisen Ristin Kansainvälinen komitea ICRC tuomitsee Israelin suorat iskut sairaaloihin. Al-Aksan sairaalaa pommitettiin maanantaina, jolloin neljä ihmistä kuoli ja 16 haavoittui.

Palestiinalaispojat osallistuivat Israelin ilmaiskussa kuolleen al-Kelanin perheen hautajaisiin tiistaina 22. heinäkuuta Beit Lahiassa.

Palestiinalaissiviileillä ei ole mitään turvallista paikkaa paeta Israelin armeijan iskuja Gazassa, sanoi YK tiistaina. YK:n mukaan lapset kärsivät iskuista eniten.

Israel on tiistaina jatkanut Gazan rajua muokarointia raskain asein. Hyökkäyksessä on kuollut yli 600 palestiinalaista, joista suurin osa siviilejä.

– Siellä ei ole kirjaimellisesti yhtään turvallista paikkaa siviileille, sanoi YK:n humanitaarisen avun koordinointijärjestön OCHA:n johtaja Jens Laerke Genevessä tiistaina.

Laerken mukaan siviiliuhrien määrä jatkaa nousemistaan tiheästi asutulla alueella. Gazassa asuu arviolta noin 4 500 ihmistä neliökilometrillä, mikä on tiheimpiä maailmassa.

YK:n mukaan Israelin iskut ovat tuhonneet lähes 500 kotia ja noin 100 000 ihmistä on joutunut paeta kodeistaan YK:n ylläpitämille kouluille. Pakolaiset tarvitsevat kipeästi muun muassa ruokaa, vettä ja vuoteita, Laerke lisäsi.

YK:n lastenjärjestön Unicefin mukaan iskuissa on kuollut jo 121 alle 18-vuotiasta lasta. Yli 900 on lisäksi haavoittunut. Yli sata tuhatta lasta tarvitsee lisäksi psyko-sosiaalista tukea sotatraumoihinsa, ja määrä kasvaa päivä päivältä.

Yli miljoona tarvitsee vettä

OCHA:n Laerke sanoo, että yli 1,2 miljoonalla palestiinalaisella ei ole käytössään lainkaan tai vain hyvin vähän vettä. Lisäksi sähköverkosto on kärsinyt pahoin, eikä polttoainetta ole generaattoreita varten. Lisäksi jätevesi on paikoin tulvinut kadulle, mikä aiheuttaa lisähaasteita hygieniassa.

Maailman ruokaohjelma WFP sanoo jakaneensa hätäruoka-avustusta jo noin 90 000 ihmiselle. WFP:n edustajan mukaan valmiista ruuasta alkaa nyt olla pulaa Gazassa, kun konfliktia on kestänyt kaksi viikkoa.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan Israelin pommit ovat vahingoittaneet yhteensä 18:aa terveyskeskusta, joiden joukossa on kolme sairaalaa.

Maanantaina Israelin panssarivaunukranaatti osui Al-Aksan sairaalaan Gazan kaistaleen keskiosassa. Neljä ihmistä kuoli ja 16 haavoittui sairaalan osastolle osuneessa pommissa, sanoi terveysministeriö. WHO:n mukaan koko sairaalan yli sata potilasta evakuoitiin.

Punaisen Ristin Kansainvälinen komitea ICRC on tuominnut Al-Aksan sairaalaan kohdistuneen hyökkäyksen. ICRC:n mukaan sairaala on joutunut suoran tulituksen kohteeksi ainakin neljä kertaa.

WHO muistuttaa lisäksi, että alueen sairaalat ovat muutenkin ääriään myöden täynnä haavoittuneista ja kärsivät puutetta tarvikkeista.

Näin kansa selitti jazz-humalaisten määrää: "Uhmaa kieltoja vastaan"

Pet Shop Boys ja yleisöä Pori Jazzeilla

Pori Jazzin yleisö oli selvästi humalaisempaa kuin aiemmin. Tämän vahvistaa myös Pori Jazzin toimitusjohtaja. Ylen nettikeskusteluun osallistuneista todella monet pitivät syypäänä tiukentunutta laintulkintaa, joka esti omien alkoholijuomien tuomisen konserttialueelle.

Pet Shop Boys ja yleisöä Pori Jazzeilla

Yle nettikeskustelijat ovat suurelta osin sitä mieltä, että Pori Jazzin uudet alkoholirajoitukset lähinnä kannustivat humalajuomiseen tämän vuoden festivaalilla.

Kommenteissa kritisoitiin vahvasti omien alkoholijuomien kieltämistä. Tämän katsotaan johtaneen muun muassa siihen, että ihmiset olivat jo valmiiksi humalassa alueelle tullessaan.

"Käytännössä siis alkoholi tuodaan alueelle vatsassa, koska moni haluaa nauttia alkoholia joka tapauksessa. Monelle jo pääsylippu on investointi, joten moni ei enää halua maksaa kalliita ravintolahintoja" toteaa nimimerkki "ilmiö"

"Todellakin mekin näimme enemmän kokonaan sammuneita ihmisiä, joita järkkärit yrittelivät herätellä tai nostella. Huonoon suuntaan siis Valviran, AVI:n Poliisin ja Jazzin johtohenkilöt tätä alkoholipolitiikkaa veivät" kirjoittaa "pertsa".

Alkoholipolitiikalle satikutia

Monissa kommenteissa toivotaankin pikaista paluuta vanhaan piknik-käytäntöön, missä omat juomat olivat sallittuja. Samalla suomalainen holhoava alkoholipolitiikka sai paljon kritiikkiä.

"Suomen alkoholipolitiikka on viimeiset 100 vuotta toiminut juuri näin, eli vaikutus on päinvastainen. Niinhän se oli jo kieltolainkin aikana" toteaa nimimerkki "naurettavaa".

Toki keskustelussa kyseenalaistettiin ylipäätään se, pitääkö musiikkifestivaaleilla olla alkoholin vaikutuksen alaisena.

"Kokeilkaapa olla yksi festari selvinpäin. Näette miten sekaisin porukka on. Miksi tarvitaan aina viinaa?" kysyy nimimerkki "Hmmm".

Hae lisää

Tervetuloa Ylen mobiiliuutisiin!

Kokeilemme palvelun avulla millainen käyttöliittymä sopisi parhaiten uutisten, urheilun ja sään seuraamiseen mobiilikäytössä.

Otamme mielellämme vastaan palautettasi siitä, mikä palvelussa toimii jo hyvin ja mitä mielestäsi voisi vielä kehittää.

Liitä mukaan päätelaitteesi malli ja sähköpostiosoitteesi, jos tarvitset apua ongelmatilanteessa.

Lähetä palautetta:

Lähetä