Aftonbladet: Taksiveneen kuljettaja ei nähnyt jättikokoista Viking Gracea tutkassaan

Viking Grace merellä.

Anders Wadvik sanoo, että suomalaislautta ilmestyi kuin tyhjästä hänen veneensä eteen. Waldvik myöntää, että hänellä oli tilanteessa väistämisvelvollisuus.

Viking Grace merellä.

Viking Gracen alle jäänyt taksiveneen kuljettaja kertoo ruotsalaislehti Aftonbladetille, ettei hän nähnyt suomalaisristeilijää aluksensa tutkassa. Anders Waldvikin mukaan lautta ilmestyi kuin tyhjästä taksiveneen eteen.

– Tämä on aivan käsittämätöntä. Olen ajanut reitillä viisikymmentä vuotta ja tuhansia kertoja sumussa ja myrskyssä, mutta en nähnyt lauttaa tutkassa, toteaa 71-vuotias Waldvik.

Turma tapahtui Tukholman saaristossa lauantaina puolilta päivin paikallista aikaa Kapellskärin ulkopuolella Marössa. Viking Grace oli matkalla Maarianhaminan kautta Turkuun.

Waldvik myöntää, että hänellä oli väistämisvelvollisuus tilanteessa. Hän kuitenkin sanoo, että ei, kuten mediatiedot väittävät ajanut päin lauttaa vaan se ajoi hänen päällensä. Taksiveneen kuljettaja toivoo, että tutkimuksissa selviää, mitä tapahtui.

Nackan meripoliisi on aloittanut onnettomuudesta alustavan tutkinnan nimikkellä varomattomuus meriliikenteessä. Viking Gracen kapteenia on Aftonbladetin mukaan kuulusteltu jo lauantaina ja sunnuntaina oli Waldvikin vuoro.

Merellä oli tiheä sumu

Waldvik kertaa Aftonbladetissa turmapäivän tapahtumia. Hän kertoi ottaneensa Kapellskäristä kyytiinsä kaksi asiakasta, ja heidät oli tarkoitus kyyditä Gräsköön, jossa myös Waldvik asuu.

Merellä oli onnettomuusaikaan tiheä sumu. Waldvik näytti tutkakuvaa siitä kiinnostuneelle asiakkaalle.

– Kerroin hänelle, että olimme juuri ohittaneet lautan.

Samalla hetkellä suomalaislautta osui taksiveneeseen, heitti aluksen ympäri, ja murskasi sen.

– Sain törmäyksessä iskun. Yritin päästä veneestä ulos pinnnalle lopulta päästen. Kiitos irti repeytyneen katon, kertaa Waldvik dramaattisen onnettomuuden tapahtumia.

Pinnalle päästyään hän näki vain toisen matkustajista.

– Mietin sukellanko etsimään naista, mutta hän ilmestyikin ylös. Tuntui todella hyvältä, koska minä olin kuitenkin vastuussa hänestä.

Marön asukkaat olivat kuulleet kovan pamauksen, ja ryntäsivät auttamaan veneellä. Vain muutamassa minuutissa kuljettaja ja matkustajat pelastettiin jäisestä vedestä. Waldvik kehuu vuolaasti hänet pelastaneita.

– He olivat ihmeellisiä. Veivät meidät kotiinsa, laittoivat kuumaan suihkuun ja antoivat uudet vaatteet. Olimme ehtineet kylmettyä, vaikka emme olleet vedessä kuin viitisen minuuttia.

Kaikki kolme vietiin tarkastettavaksi sairaalaan Nörrtäljeen.

Waldvik kertoo, että hän sai turmassa vamman jalkaansa ja ruori osui rintakehään, joten hänellä on hengitysvaikeuksia, mutta muuten hän voi hyvin.

Suomalaismaratoonarin paluu rikospaikalle Bostonissa

Juoksijoita ja virkailijoita räjähdyspaikalla välittömästi räjähdyksen jälkeen

Viime vuonna terrori-iskun kohteeksi joutunut Bostonin maraton juostaan pääsiäismaanantaina. Mukana on ennätykselliset 36 000 juoksijaa. Heidän joukossaan starttaa suomalainen Petri Heino, joka todisti pommi-iskuja maalialueella vuosi sitten juoksunsa päätteeksi.

Juoksijoita ja virkailijoita räjähdyspaikalla välittömästi räjähdyksen jälkeen

Turkulainen Petri Heino päätti jo viime vuonna, että yrittäisi päästä juoksemaan Bostonin maratonkisan uudelleen tänä vuonna.

– Menneet tapahtumat eivät vaikuttaneet ainakaan minuun millään tavalla. On vain innostusta entistä enemmän tulla juoksemaan uudestaan, Petri Heino kertoo Bostonista puhelimitse YLE Uutisille.

Viime vuonna Heino oli tullut maaliin tunti ennen pommi-iskuja. Hän oli maalialueella lääkintäteltassa nesteytettävänä, kun pommit loppusuoralla räjähtivät. Ne surmasivat kolme ihmistä ja haavoittivat yli 260. Nesteytysteltta muuttui pian joukkosidontapaikaksi.

– Ei voi kieltää, etteikö tämä olisi ollut vuoden aikana mielessä. On tähän vuoteen mahtunut kaikennäköistä ja välillä muistoja on tullut mieleen, mutta ei se ole vaikuttanut harjoitteluun tai elämään. Ohi ja yli on päästy, sanoo Heino.

Turvallisuustoimet huipussaan

Pommi-iskut ovat lisänneet kiinnostusta Bostonin maratonia kohtaan, kun yhä useampi juoksija haluaa tuen osoituksena osallistua kisaan tänä vuonna. Kisaan osallistuu 36 000 juoksijaa eli 9 000 enemmän kuin vuosi sitten.

Vastaavasti turvallisuustoimet ovat massiiviset. 3 500 järjestyksenpitäjää eli kaksi kertaa enemmän kuin viime vuonna valvoo kisaa itse paikalla sekä kameroiden välityksellä, kierrättää pommi-koiria ja turvatarkastaa ihmisiä.

– Tietysti virkavaltaa ja poliiseja on tosi paljon paikalla. Laukkuja, myös juoksijoiden laukkuja tarkastellaan. Esimerkiksi kisa-aamuna omia reppuja ei saa enää ottaa mukaan vaan on käytettävä järjestäjien antamia, läpinäkyviä muovikasseja. Eli tarkkaan tutkitaan, mikä tietysti on hyvä, kertoo Petri Heino Bostonista.

Järjestäjien listan mukaan Bostonin maratonille osallistuu tänä vuonna 32 juoksijaa, jotka ovat ilmoittaneet olevansa Suomen kansalaisia. Osa heistä asuu Suomen ulkopuolella.

Miljoonaa katsojaa odotetaan

Tiukat turvatoimet koskevat myös katsojia, joita niin ikään odotetaan reitin varrelle ennätysmäärä. Järjestäjät varautuvat miljoonaan katsojaan. Heidänkin on käsketty jättämään esimerkiksi reput ja lastenvaunut kotiin.

– Täällä on väkeä lapsista isovaariin saakka reitin varrella katsomassa, kuvailee Petri Heino.

Bostonin maratonia on aina pidetty tunnelmaltaan yhtenä kaikkein ainutlaatuisimmista.

– Jo eilen Bostonin keskustan puistossa oli tuhansia juoksijoita yhtä aikaa harjoittelemassa. Kaikki juttelivat keskenään ja oli aivan mahtava tunnelma, Heino kertoo.

36 000 maratonkisan osallistujaa lähetetään matkaan Bostonin kaduille kello 17 alkaen Suomen aikaa neljässä aallossa puolen tunnin välein pääsiäismaanantaina.

Olli-Pekka Sulasma, YLE Uutiset Washington

Väärästä tuomiosta 19 vuotta istunut "Hurrikaani" Carter on kuollut

Muun muassa Bob Dylanin kappaleesta tunnettu nyrkkeilijä sairasti eturauhassyöpää.

Väärästä tuomiosta 19 vuotta vankilassa istunut nyrkkeilijä Rubin "Hurrikaani" Carter on kuollut sunnuntaina Torontossa, Kanadassa. Yhdysvaltain New Jerseystä kotoisin ollut Carter oli kuollessaan 76-vuotias.

Carter tuomittiin yhdessä ystävänsä John Artisin kanssa kolmesta New Jerseyssä tapahtuneesta murhasta vankilaan vuonna 1967 ja uudelleen uusintaoikeudenkäynnissä  vuonna 1976. Carter vapautettiin lopulta marraskuussa 1985 vuosia kestäneiden valituksien jälkeen.

"Hurrikaani" Carterin tapaus ja tuomion taustalla olevat väitetyt rasismisyytökset nousivat suureen julkisuuteen Bob Dylanin vuoden 1975 julkaistun "Hurricane"-kappaleen kautta.

Carterin tarinaa on kerrottu myös useissa kirjoissa sekä vuoden 1999 "The Hurricane" -elokuvassa, jonka pääosaa esittänyt Denzel Washington sai roolistaan myös Oscar-ehdokkuuden.

Vapautumisensa jälkeen Carter muutti Torontoon, jossa hän toimi muun muassa väärintuomittujen asiaa ajavassa järjestössä. Artisin mukaan Carter kuoli sairastamaansa eturauhassyöpään.

Räjähdys gibraltarilaisella energialaitoksella pysäytti nettivedonlyönnin

Gibraltarin alhainen verotus on houkutellut alueelle suuria kansainvälisiä vedonlyöntiyrityksiä ja muita peliyhtiöitä.

Energialaitoksella sunnuntaina sattunut räjähdys ja tulipalo pimensivät Gibraltarin melkein kokonaan, ja pysäyttivät suurten vedonlyöntifirmojen nettitoiminnot.

Sähkökatkos pysäytti myös Gibtelecomin palvelut. Teleyrityksen asiakkaisiin kuuluvat muun muassa Ladbrokes, William Hill ja Betfred.

Britannialle kuuluvan Gibraltarin alhainen verotus on houkutellut alueelle 26 nettikasinoiden pyörittäjää ja muuta peliyhtiötä. Gibraltarin viranomaisten mukaan peräti 60 prosenttia alan tuottoisista nettipalveluista toimii alueelta käsin.

Espanjan eteläkärjessä sijaitsevan Gibraltarin viranomaiset kertoivat laitoksen generaattoriin räjähtäneen teknisen vian takia. Tulipalosta tullut paksu savu peitti niemenkärjen, ja poliisi pyysi asukkaita pysymään sisätiloissa hengitysoireiden takia.

Viranomaiset kertoivat myöhään sunnuntaina, että sähköt oli saatu palautettua koko Gibraltarille.

40 al-Qaida-taistelijaa kuollut lennokki-iskuissa Jemenissä

Jemenin puolustusministeriön nettisivujen mukaan sunnuntain iskut tehtiin al-Qaidan koulutusleireihin ja niissä kuoli useita eri kansallisuuksia edustavia taistelijoita.

Viikonloppuna tehdyt lennokki-iskut ovat surmanneet nelisenkymmentä al-Qaida-taistelijaksi epäiltyä Jemenissä.

Paikallisten heimolähteiden mukaan noin 25 terroristijärjestön jäseneksi epäiltyä sai surmansa Etelä-Jemenin syrjäisellä Mahfadin vuoristoalueella sunnuntaina.

Jemenin puolustusministeriön nettisivujen mukaan iskut tehtiin useisiin al-Qaidan koulutusleireihin ja niissä kuoli eri kansallisuuksia edustavia taistelijoita.

Lauantaina vastaavanlainen lennokki-isku tappoi 13 al-Qaida-taistelijaa ja kolme siviiliä maan keskiosassa al-Baydan provinssissa, kertovat Jemenin turvallisuusviranomaiset.

Lennokki osui terroristijärjestön jäseniksi epäiltyjä kuljettaneeseen kahteen autoon. Samalla läheisessä autossa olleet siviilit saivat surmansa.

Viranomaiset kertoivat iskujen syyksi "terroristien suunnittelmat iskeä tärkeisiin siviili- ja sotilaskohteisiin", mutta tarkemmin aikeita ei paljastettu.

Yhdysvallat tekee säännöllisesti lennokki-iskuja Jemenin al-Qaidan vastaan. Yhdysvaltojen mukaan Jemenin al-Qaida on yksi terroristijärjestön aktiivisimmista ja vaarallisimmista haaroista.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet lennokki-iskuja, koska niissä on kuollut myös runsaasti siviileitä. Esimerkiksi viime joulukuussa kahdessa eri iskussa menehtyi 16 hääjuhlaa viettänyttä ihmistä.

Poliisi: Vainajien tunnistamisessa tarvitaan DNA-tutkimuksia

Tutkinnanjohtajan mukaan Jämijärven lentoturmasta hengissä selvitynyttä kolmea ihmistä oli jututettu alustavasti heti, kun heidät löydettiin. Komisario Lehtimäki ei tiedä, voidaanko selvinneiden kertomasta päätellä onnettomuuden syitä.

Tutkinnanjohtaja, komisario Pentti Lehtimäki Lounais-Suomen poliisilaitoksesta kertoo, että Jämijärven lento-onnettomuudessa kuolleet siirretään yön aikana Turkuun ruumiinavausta varten.

Lehtimäen mukaan vainajien tunnistamiseen tarvitaan aikaa, koska heitä ei pystytä tuninistamaan ulkoisista merkeistä.

– Viime kädessä DNA-tutkimuksen avulla pystytään suorittamaan tunnistus. Me kuitenkin tiedämme tarkkaan, ketä he ovat.

Aamun valjetessa turmapaikalla alkavat tekniset tutkimukset.

Lehtimäki kertoo, että turmakoneesta hypännyttä kolmea ihmistä jututettiin jo, kun heidät löydettiin.

– Ensimmäiset partiot, jotka tapasivat heidät maastosta puhuttelivat heitä alustavasti. Nyt kun tämä tilanne on ollut päällä, niin siihen ei ole ollut tilaisuutta. Tarkempiin puhutteluihin mennään lähipäivinä.

Lehtimäki ei tiedä, kertoivatko onnettomuudesta selvinneet jotain, mistä voisi päätellä lentoturman syitä.

Satakunnassa Jämijärvellä sunnuntai-iltapäivänä tapahtuneessa pienkoneturmassa kuoli kahdeksan ihmistä.

Kolme koneessa ollutta ihmistä hyppäsi ulos ja selvisi hengissä onnettomuudesta. Heidät on kuljetettu sairaalahoitoon Tampereelle. Poliisin mukaan selviytyjien vammat ovat lieviä.

Palomestari: Turmakoneesta jäi jäljelle romukasa, ei mitään tunnistettavaa

Sunnuntain tiedotustilaisuus onnettomuudesta.

Satakunnassa Jämijärvellä sunnuntai-iltapäivällä tapahtuneessa lento-onnettomuudessa kuoli kahdeksan ihmistä. Kolme ihmistä selvisi hengissä, ja poliisin mukaan heidän vammansa ovat lieviä.

Sunnuntain tiedotustilaisuus onnettomuudesta.

Jämijärven lentoturmapaikalla ollut päivystävä palomestari Toni-Pekka Kuusniemi Satakunnan pelastuslaitoksen Kankaanpään yksiköstä kuvailee näkymää onnettomuuspaikalla lohduttomaksi.

Kuusniemi kertoo koneen tuhoutuneen tunnistamattomaan kuntoon.

– Pudonnut kone oli selkeästi tuhoutunut. Oikeastaan mitään tunnistettavaa siellä ei nopeasti arvioituna ollut. Näki selkeästi, että se oli siihen rysähtänyt suurella voimalla. Kun kone putoaa niin korkealta, niin romukasa siihen vain jää.

Kuusniemen mukaan turmakoneen ympäriltä tuhoutui maastoa noin 100 metriä x 100 metrin alueelta.

– Sellaista pintakasvillisuutta. Isomman palon leviämisvaaraa ei ollut.

Jämijärven paloaseman sammutusyksiköt ehtivät onnettomuuspaikalle ensimmäisenä, ja kone oli tuolloin tulessa. Pienkone ja sen ympärillä palava maasto sammutettiin, ja onnettomuuspaikka eristettiin välittömästi.

Tämä jälkeen poliisi otti johtaakseen koneesta hypänneiden etsintäoperaation, ja pelastuslaitos avusti etsinnöissä.

Satakunnassa Jämijärvellä sunnuntai-iltapäivällä sattuneessa pienkoneonnettomuudessa kuoli kahdeksan ihmistä. Kolme koneessa ollutta ihmistä onnistui hyppäämään ulos ja selvisi hengissä turmasta.

Malesialaisella matkustajakoneella vaikeuksia, hätälasku Kuala Lumpuriin

Lentokenttä.

Kone kaarteli kotikentän yllä, kunnes pääsi laskeutumaan turvallisesti.

Lentokenttä.

Malesialainen matkustajakone on joutunut palaamaan lähtökentälleen Kuala Lumpuriin laskutelineessä ilmenneen vian vuoksi. Kone oli matkalla Bangaloreen Intiaan.

Malaysia Airlines -yhtiön kone, jossa oli 166 ihmistä, laskeutui turvallisesti kierreltyään jonkin aikaa kentän yllä. 

Yhtiön toisen matkustajakoneen etsinnät ovat jatkuneet Intian valtamerellä. Kone, jossa oli 239 ihmistä  katosi selittämättömästi 44 päivää sitten lennollaan Kuala Lumpurista Kiinan pääkaupunkiin Pekingiin.

Etsinnöissä kartoitetaan parhaillaan merenpohjaa Yhdysvaltain laivaston pienoissukellusveneellä.

Salosta kevään lämpimin lukema: +18,8 astetta

Aurinko paistaa.

Myös Vihdissä on päästy paistattelemaan päivää, siellä mitattiin lämpötilaksi +18,7 astetta. Kemiönsaaressa puolestaan mitattiin +18,5 astetta.

Aurinko paistaa.

Salossa mitattiin sunnuntaina kevään toistaiseksi korkein lämpötila. Mittarinlukema oli +18,8 astetta.

Vihti oli lukemissa aivan kannoilla, siellä iltapäivän mittaustulos oli vain kymmenyksen alhaisempi: +18,7 astetta. Kemiön kirkonkylän mittauspisteessä lämpö nousi +18,5 asteeseen.

Aiemmin sunnuntaina kevään korkein lämpötila, +17,8, ehdittiin jo mitata Kouvolassa Anjalan mittausasemalla.

Kuuma pääsiäisviikonloppu on poikinut uusia lukuja tiuhaan. Pelkästään lauantain aikana saatiin kolme toistaiseksi korkeinta mittaustulosta. Korkeimmillaan lauantaina elohopea kävi Espoossa, missä mitattiin iltapäivällä +17,1 astetta.

Lentoturman uhrit eivät päässeet ulos koneesta

OH-XDZ -tunnuksinen keltainen lentokone laskeutumassa.

Kolme eloonjäänyttä pääsivät ilmeisesti ulos koneesta pian ilmassa sattuneen turman jälkeen. Viranomaisten mukaan yksi heistä on koneen pilotti. Hyppääjät olivat tämänhetkisten tietojen mukaan lupakirjan omaavia, kokeneempia hyppääjiä.

OH-XDZ -tunnuksinen keltainen lentokone laskeutumassa.

Jämijärven lentokoneturmassa surmansa saaneet eivät poliisin alustavien tietojen mukaan päässet pelastautumaan koneesta. Uhrien ruumiit ovat lentokoneen hylyssä tai sen välittömässä läheisyydessä. Poliisi ja onnettomuustutkintakeskus kertoivat asiasta illalla järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Koneessa oli yksi pilotti ja kone kuljetti kymmentä laskuvarjohyppääjää. Hyppääjät olivat tämänhetkisten tietojen mukaan lupakirjan omaavia, kokeneempia hyppääjiä, poliisi kertoo.

Turmassa eloonjääneet ovat tämänhetkisten tietojen mukaan päässeet hyppäämään koneesta pian ilmassa sattuneen turman jälkeen. Viranomaisten mukaan yksi heistä on koneen pilotti.

Viranomaiset epäilevät, että koneesta on irronnut jokin osa lennon aikana. Silminnäkijöiden mukaan turma tapahtui tapahtui melko korkealla, joidenkin tietojen mukaan jopa neljässä kilometrissä.

Poliisin mukaan on mahdollista, että kone on pudotessaan joutunut kierteeseen, minkä aiheuttama keskipaikoisvoima vaikeuttaisi selvästi koneessa olleiden mahdollisuuksia päästä ulos.

Silminnäkijä: Onnettomuuskone putosi kierrellen ja kaarrellen

Savupilvi nousee lentokentän takaa metsästä.

Näytti siltä, että Jämijärven onnettomuuskoneesta irtosi palanen ennen sen maahansyöksyä, paikan päällä ollut silminnäkijä Markus Kuosmanen kuvailee.

Savupilvi nousee lentokentän takaa metsästä.

Jämijärven onnettomuuskone oli nousemassa normaalin näköisesti ylöspäin, kun se kääntyi yhtäkkiä nopeaan syöksyyn, onnettomuuden sattuessa paikalla ollut silminnäkijä Markus Kuosmanen kertoo.

– Yhtäkkiä tuli ihan hiljaista ja kone ryhtyi syöksymään alaspäin. Kovasti kierrellen ja kaarrellen ja suhteellisen nopeasti se tuli sieltä alas, Kuosmanen kuvailee.

Ennen koneen syöksyä ei kuulunut mitään erityisiä ääniä, Kuosmanen sanoo. Sen sijaan näytti siltä, että koneesta olisi irronnut pala.

– Ihan kuin siivestä olisi puuttunut palanen tai jotakin, siipi näytti vähän tyngältä.

Trafin ilmailujohtaja: Harrasteilmailun kokonaiskonsepti on harkittava uudelleen

Myös liikenneministeri Henna Virkkunen arvioi, että tapaus saattaa johtaa ilmailusäädösten uudelleentarkasteluun.

Vastuunjakoa viranomaisten ja lentoharrastajien välillä on Jämijärven sunnuntaisen ilmailutragedian ja aikasempien onnettomuuksien vuoksi harkittava uudelleen, ilmailujohtaja Pekka Henttu liikenteen turvallisuusvirasto Trafista arvioi.

– Tilanne (harrasteilmailussa) on äärimmäisen vakava. Kaksi edeltänyttä vuotta olivat hyvin surullisia. Tästä vuodesta näyttää tulevan varsin järkyttävä, Henttu sanoo.

Jämijärvellä sunnuntai-iltapäivänä tapahtuneessa onnettomuudessa menehtyi 8 ihmistä. Kolme ihmistä selvisi onnettomuudesta laskuvarjojen avulla.

Tämä sunnuntai on tavattoman suuri surun päivä paitsi omaisille, myös koko ilmailuyhteisölle, Henttu sanoo. Onnettomuus osui harrasteilmailun ytimeen.

– On rakennettu harrasteluokan kone, sitä on käytetty kerhon puitteissa ja laskuvarjohyppääjien harrasteen toteuttamisessa.

Myös liikenneministeri Henna Virkkunen arvioi, että tapaus saattaa johtaa ilmailusäädösten uudelleentarkasteluun. Viime vuosina on tapahtunut useita harrasteilmailun onnettomuuksia, jotka ovat vaatineet kuolonuhreja, Virkkunen muistuttaa tiedotteessaan.

Liikenne- ja viestintäministeriö ja Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi odottavat kuitenkin ensin Onnettomuustutkintakeskuksen selvitystä tapahtumista.

Suuri maastopalo hollantilaisessa kansallispuistossa

Ilmakuva tulipalosta.

Palon alkaessa puistossa oli paljon pääsiäispäivän ulkoilijoita. Tuulen yllyttämää tulta yritetään saada kuriin muun muassa armeijan helikoptereista.

Ilmakuva tulipalosta.

Hollantilaisessa kansallispuistossa riehuu maastopalo, joka on alueen suurin useisiin vuosikymmeniin.

Hoge Veluwen puistossa sunnuntaina iltapäivällä syttynyt palo on tuhoutunut maastoa yli 520 hehtaaria, kertovat Hollannin tiedotusvälineet. Edellinen lähes yhtä suuri palo oli 1970-luvulla.

65 kilometrin päässä Amsterdamista sijaitsevan puiston paloa on sammuttamassa palokuntien lisäksi myös sotilashelikoptereita. Sammuttajia on kaikkiaan lähes 300 eri puolilta Hollantia. Kova tuuli vaikeuttaa heidän työtään.

Puistosta on evakuoitu ihmiset, eikä kenelläkään tiedetä joutuneen vaaraan. Myös useita alueen sivuitse kulkevia teitä on suljettu. 5 400 hehtaarin laajuisessa puistossa oli palon syttyessä pari tuhatta pääsiäispäivän patikoijaa ja pyöräilijää.

Puistossa sijaitsevassa museossa on merkittävä kokoelma impressionistisia maalauksia ja 1900-luvun kuvanveistoksia. Maalaukset, joiden joukossa on muun muassa Vincent van Goghin töitä, on viety tulelta suojattuihin tiloihin, vaikka museo ei ainakaan toistaiseksi ole palon reitillä. 

Yle Uutiset seuraa Jämijärven lento-onnettomuutta hetki hetkeltä

Lääkärihelikopteri

Jämijärvellä sunnuntai-iltapäivänä sattuneessa pienkoneonnettomuudessa on kuollut kahdeksan ihmistä. Kolme ihmistä on selvinnyt turmasta.

Lääkärihelikopteri
 • 20.31

  Tämä tiedetään: Kolmen ihmisen on vahvistettu kuolleen ja kolme on selvinnyt. Koneessa oli lentäjän lisäksi kymmenen laskuvarjohyppääjää.

 • 20.32

  Kone oli laskuvarjohyppääjien kuljettamiseen tarkoitettu Comp Air 8 -potkuriturbiinikone.

 • 20.33

  Onnettomuuden silminnäkijät ovat kertoneet poliisille kuulleensa kovan äänen ja nähneensä koneesta putoavan jonkun osan, minkä jälkeen kone putosi suoraan alas.

 • 20.33

  Poliisi sanoi etsintöjen päättyneen hetki sitten. Uhrien määrä vahvistui etsintöjen päätyttyä.

 • 20.33

  Kaikki vainajat olivat lentokoneen sisällä ja ympäristössä, kertoi ylikomisario Petri Kangas Lounais-Suomen poliisilaitokselta Yle Uutisille.

 • 20.33

  Laskuvarjoporukka oli Pirkanmaan suunnalta, Kangas sanoo.

 • 20.34

  Kyseessä on vakavin onnettomuus vuosikymmeniin, sanoo Onnettomuustutkintakeskuksen johtava tutkija Ismo Aaltonen.

 • 20.35

  Koneeseen mahtui kymmenen hyppääjää eli se oli varsin kookas. Pienkoneesta ei niinkään siis voi puhua, Aaltonen sanoo Yle Uutisissa.

 • 20.35

  Konen luvat olivat kunnossa, sanoo Trafin ilmailujohtaja Pekka Henttu. Kone oli itse rakennettu Comp Air 8 -potkuriturbiinikone.

 • 20.37

  Koneet ovat ammattimaisesti suunniteltuja. Hyvin suunniteltuina koneet ovat erittäin turvallisia, Henttu arvioi.

 • 20.41

  Ministeri Virkkunen on esittänyt surunvalittelunsa onnettomuuden johdosta. Hän sanoo, että ilmailusäädöksiä saatetaan tarkastella uudelleen, kun onnettomuuden syyt on selvitetty.

 • 20.57

  Poliisin järjestämä tiedotustilaisuus on alkamassa Jämijärvellä. Tilaisuutta voi seurata suorana muun muassa Yle Uutisten netissä.

 • 21.00

  Ylikomissaario Petri Kangas aloitti tiedotustilaisuuden.

 • 21.01

  Poliisi sai ilmoituksen kello 15.40. Jämillä oli potkuriturbiinikone on tippunut alas, sanoi Tutkinnanjohtaja Pentti Lehtimäki

 • 21.02

  Kolme koneesta hypännyttä ovat Tampereen keskussairaalassa.

 • 21.03

  Vainajia ei ole pystytty tunnistamaan. Myöskään kaikkia omaisia ei ole saatu vielä kiinni.

 • 21.03

  Tutkintaryhmä aloittaa etsimällä koneesta mahdollisesti irronneen osan. Tutkintaryhmä aloittaa huomenna, sanoo Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Ismo Aaltonen.

 • 21.04

  Toistaiseksi on vain silminnäkijähavaintoja siitä, että koneesta on irronnut osa, Aaltonen sanoo. On olemassa myös videoita ja GPS-tallenteita, mutta niitä ei ole vielä etsitty katsoa.

 • 21.05

  - Käsittääkseni kaikki hyppääjät olivat lupakirjahyppääjiä, kokeneita hyppääjiä, sanoo Aaltonen.

 • 21.06

  Kone oli lähes neljän kilometrin korkeudessa kun jotain meni pieleen.

 • 21.06

  - Näillä näkymin kahdeksan kuollutta eivät ole ehtineet hypätä koneesta, Aaltonen sanoi.

 • 21.07

  Pilotti ehti ilmeisesti hypätä.

 • 21.07

  Kaikki uhrit ja pelastuneet ovat löytyneet, sanoo Lehtimäki.

 • 21.09

  - On mahdollista, että kone olisi joutunut syöksykierteeseen, jolloin hyppääminen koneesta ei olisi ollut mahdollista, Aaltonen sanoo.

 • 21.10

  - Kone on tullut jyrkässä kulmassa alas, Lehtimäki sanoo.

 • 21.10

  Koneen kunnosta ei vielä osaa sanoa, se selvitetään. Tekninen ryhmä selvittää asiaa. Kone on muutaman vuoden vanha ja varsin suorituskykyinen, sanoo Aaltonen.

 • 21.11

  Kone on Tampereen seudulta mutta sen omistussuhteesta ei osata vielä sanoa, Lehtimäki sanoo.

 • 21.13

  - Suomen mittapuulla tämä on ilman muuta vakavin laskuvarjohyppyonnettomuus ja vakavin ilmailuonnettomuus vuosikymmeniin, Aaltonen sanoo.

 • 21.14

  Henkiinjääneet hyppääjät ovat loukkaantuneet vain lievästi.

 • 21.14

  Kriisiapua on ollut koko ajan paikalla sekä omaisia että etsijöitä varten.

 • 21.15

  Koneessa olleiden nimilistat ovat olemassa. Myös sairaalassa olevien nimet tiedetään, Lehtimäki sanoo.

 • 21.15

  Alkuvaiheessa kone sammutettiin mutta hyvin nopeasti pelastuslaitos alkoi auttaa etsinnöissä.

 • 21.16

  Kadonneita koneenosia etsitään muun muassa Rajavartiolaitokselta apuun saatujen kahden helikopterin avulla.

 • 21.18

  Omaispuhelin on käytössä omaisia varten. Lisätietoja annetaan poliisin sivustolla: numerot joudutaan vaihtamaan käytännön syistä, sanoo Lehtimäki.

 • 21.19

  Huomenna tiedotetaan lisää jos jotain tiedotettavaa on.

 • 21.19

  Lisätietoa ilmestyy myös Onnettomuustutkintalautakunnan sivuille turvallisuustutkinta.fi viimeistään tiistaina.

 • 21.20

  Koneessa ei ole varsinaista mustaa laatikkoa. Muut tallentimet ovat tuhoutuneet, sillä kone paloi varsin pahasti, Aaltonen sanoo.

 • 21.21

  Varsinainen tiedotustilaisuus päättyy.

 • 21.17

  Vastuunjakoa viranomaisten ja lentoharrastajien välillä on Jämijärven sunnuntaisen ilmailutragedian ja aikasempien onnettomuuksien vuoksi harkittava uudelleen, ilmailujohtaja Pekka Henttu liikenteen turvallisuusvirasto Trafista arvioi.

 • 21.27

  – Yhtäkkiä tuli ihan hiljaista ja kone ryhtyi syöksymään alaspäin. Kovasti kierrellen ja kaarrellen ja suhteellisen nopeasti se tuli sieltä alas, silminnäkijä Markus Kuosmanen kuvailee.

 • 21.29

  Näytti siltä, että Jämijärven onnettomuuskoneesta irtosi palanen ennen sen maahansyöksyä, paikan päällä ollut Kuosmanen kuvailee.

 • 21.51

  - Entisenä hyppykoneen lentäjänä huonolta tuntuu ja vähän ihmetyttääkin, jos tilanne on käynnistynyt 4 km korkeudessa, kommentoi puolustusvoimien tuleva komentaja Jarmo Lindberg onnettomuutta Twitterissä.

 • 21.52

  Lindberg ei kuitenkaan halua näillä tiedoilla arvella enempää onnettomuuden syistä.

 • 21.54

  Jämijärven onnettomuus muistuttaa ainakin päällisin puolin paljon Belgiassa lokakuussa sattunutta onnettomuutta.

 • 21.59

  Belgian onnettomuuskone oli kuitenkin tehdasvalmisteinen Pilatus PC-6 Turbo Porter.

 • 22.15

  MTV on saanut haltuunsa kuvamateriaalia koneen rajusta putoamisesta. Kone putoaa suoraan alas todella lujaa vauhtia.

 • 22.21

  - Olin sammuttamassa lentokonetta. Niitä tuntemuksia ei voi julkisuudessa mitenkään kertoa, kertoi eräs Jämijärven VPK:n jäsenistä itku kurkussa Yle Uutisille onnettomuuspaikalla.

 • 22.45

  Punaisen Ristin henkisen tuen ryhmä aloittaa ryhmäistunnot viranomaisille, etsijöille, omaisille ja lentokerhon jäsenille, Suomen Punainen Risti kertoo Twitterissä.

 • 23.24

  Pienkoneen putoamispaikalla ollut päivystävä palomestari kuvailee näkymää lohduttomaksi. Hänen mukaansa kone oli tuhoutunut tunnistamattomaan kuntoon.

 • 00.15

  Tutkinnanjohtaja, komisario Pentti Lehtimäki kertoo, että lentoturmassa kuolleet siirretään yön aikana pois onnettomuuspaikalta. Heidän tunnistamisessaan tarvitaan DNA-tutkimuksia.

 • 01.45

  Luterilaisen kirkon arkkipiispa Kari Mäkinen on muistanut lentoturmassa menehtyneitä, heidän omaisiaan ja turmasta järkyttyneitä Facebook-sivullaan rukouksella.

Poliisi vahvistaa: Kahdeksan kuollutta Jämijärvellä

Lippu puolitangossa Jämijärven kentällä.

Poliisi vahvistaa Yle Uutisille, että Jämijärven lento-onnettomuudessa on kuollut kahdeksan ihmistä. Kolme on selvinnyt hengissä hyppäämällä koneesta ennen sen maahansyöksyä.

Lippu puolitangossa Jämijärven kentällä.

Kahdeksan ihmistä on kuollut Jämijärven lento-onnettomuudessa, vahvistaa poliisi. Kolme on selvinnyt hengissä.

Kymmentä laskuvarjohyppääjää kuljettanut Comp Air 8 -potkuriturbiinilentokone syöksyi maahan iltapäivällä lähellä Jämijärven lentokenttää Satakunnassa. Kolme ihmistä onnistui hyppäämään koneesta ennen putoamista. Kone putosi maahan ja syttyi tuleen. Hylky paloi pahoin. Vainajat löydettiin koneesta ja sen lähiympäristöstä, poliisi kertoi.

Turman syytä ei tiedetä vielä, mutta ilmeisesti koneesta irtosi osa ennen putoamista. Onnettomuustutkintakeskus selvittää onnettomuuden syytä. Aluksi selvitetään, mitä osia koneesta mahdollisesti irtosi.

– Tämä on vakavin lento-onnettomuus moneen vuosikymmeneen Suomessa, sanoi Onnettomuustutkintalautakunnan johtava tutkija Ismo Aaltonen Yle Uutisten haastattelussa.

Hyppääjäryhmä oli Pirkanmaalta.

Alueella järjestetyt etsinnät on lopetettu.

Onnettomuustutkintakeskuksen tutkija: Kuolleita enemmän kuin kolme

Onnettomuustutkintakeskuksen johtava tutkija Ismo Aaltonen

Koneen hylyn suunnalta on löytynyt useita menehtyneitä, mutta lukumäärä on vielä avoin, kertoo Onnettomuustutkimuskeskuksen johtava tutkija Ismo Aaltonen Jämijärven turmapaikalta.

Onnettomuustutkintakeskuksen johtava tutkija Ismo Aaltonen

- Meillä on vielä kateissa muutama henkilö. Koneen hylyn suunnalta löytyi useita menehtyneitä, mutta lukumäärä on vielä avoin, kertoo johtava tutkija Ismo Aaltonen Jämijärven lentokentän viereiseltä turmapaikalta.

Aaltonen vahvistaa, että kuolleita on enemmän kuin kolme.

Pienkone on palanut pahoin, mikä vaikeuttaa uhrien lukumäärän selvittämistä.

- Se on erittäin pahoin palanut. On erittäin hidasta selvittää, että kuinka monta henkilöä koneessa vielä on, Ismo Aaltonen kuvailee.

Hänen mukaansa muutama henkilö on ehtinyt hypätä koneesta ennen sen putoamista maahan.

"Vakavimpia onnettomuuksia vuosikymmeniin"

- Kyllä tämä on ainutlaatuinen tapaus ja saattaa olla vakavimpia onnettomuuksia meillä Suomessa vuosikymmeniin, Ismo Aaltonen sanoo.

Yle Uutiset seuraa Jämijärven onnettomuuden tiedotustilaisuutta suorana klo 21.

Ambulanssi ja pelastushelikopteri.

Poliisin pitämää tiedotustilaisuutta voi seurata kokonaisuudessaan Radio Suomessa sekä Yle Uutisten verkkosivuilla ja Yle Areenassa kello 21 alkaen. Lisäksi TV1:ssä on ylimääräinen uutislähetys kello 21.00–21.15.

Ambulanssi ja pelastushelikopteri.

Yle Uutiset seuraa Jämijärven lento-onnettomuuden tiedotustilaisuutta kaikissa välineissämme. Tiedotustilaisuutta voi seurata suorana Radio Suomen kanavalla kello 21 alkaen.

Lisäksi TV1:ssä on ylimääräinen uutislähetys 21.00–21.15. Kokonaisuudessaan tiedotustilaisuutta voi seurata Yle Areenassa ja Yle Uutisten verkkosivuilla niin pitkään kuin tilaisuus kestää.

Silminnäkijät: Jämijärven turmakoneesta irtosi osa ennen maahansyöksyä

Keltainen Comp Air 8 -lentokone

Laskuvarjohyppääjiä kuljettanut pienkone putosi Satakunnassa iltapäivällä. Kone putosi lähelle Jämijärven lentokenttää. Ainakin kolme on kuollut ja viisi ihmistä on kateissa onnettomuuden jäljiltä. Ainakin kolme ihmistä selvisi turmasta.

Keltainen Comp Air 8 -lentokone

Jämijärvellä sunnuntaina iltapäivällä sattuneessa onnettomuudessa on luultavasti kuollut useita ihmisiä. Poliisi ei voi vielä vahvistaa tarkkaa lukumäärä, mutta ainakin kolme ihmistä kuoli, kun laskuvarjohyppääjiä kulkettanut pienkone syöksyi maahan Satakunnassa.

Koneessa oli lentäjän lisäksi kymmenen laskuvarjohyppääjää. Kyseessä on laskuvarjohyppääjien kuljettamiseen tarkoitettu Comp Air 8 -potkuriturbiinikone. Kone putosi lentokentän läheisyyteen.

Onnettomuuden silminnäkijät ovat kertoneet poliisille kuulleensa kovan äänen ja nähneensä koneesta putoavan jonkun osan, minkä jälkeen kone putosi suoraan alas. Koneesta nähtiin hyppääävän ainakin kolme laskuvarjohyppääjää. Maahan pudonnut kone syttyi tuleen.

Onnettomuuspaikalla on käynnissä etsintäoperaatio, johon osallistuu poliisin lisäksi pelastuslaitos, puolustusvoimat ja rajavartiosto. Tähän mennessä on löytynyt kolme elossa olevaa laskuvarjohyppääjää.

Onnettomuuskeskus on saapunut paikalla jatkamaan tutkimuksia. Poliisi järjestää tiedotustilaisuuden lento-onnettomuudesta kello 21.

Jämijärven lentokenttä on yksi suurimpia purjelentokeskuksia Suomessa. Jämijärvi on muun muassa Tampereen kevytilmailukerhon, Tampereen laskuvarjokerhon ja Jämin liitäjien kotikenttä.

Ylen toimittaja Jämijärvellä: Tietoa onnettomuudesta niukasti

Helikopteri ilmassa.

Tapio Termosen mukaan esimerkiksi pelastushelikopteria ei ole enää näkynyt ilmassa ja tilanne metsässä on ilmeisesti ainakin jollakin tavalla ohi.

Helikopteri ilmassa.

Jämijärvellä oleva Ylen toimittaja Tapio Termonen kertoo, että tietoa onnettomuudesta on tässä vaiheessa niukasti ja tiedotusvastuu on ainoastaan poliisilla.

– Ambulansseja on tullut metsätieltä. Konehan putosi noin puolitoista kilometriä lentokentältä länteen. Sieltä on tullut useita ambulansseja, mutta viimeisestä ambulanssista on jo aika paljon aikaa, hän kertoi seitsemän aikaan illalla.

Termosen mukaan vaikuttaa siis siltä, että tilanne metsässä olisi ainakin jollakin tavalla ohi.

– Helikopteria, joka tuolla puiden yläpuolella aiemmin lensi, ei ole enää ilmassa näkynyt.

Onnettomuudesta pidetään tiedotustilaisuus kello 21.

Silminnäkijät kertovat havainnoistaan: "Yhtäkkiä kuului ei-tavanomaista moottorin ääntä"

Ainakin kolme on kuollut pienkoneonnettomuudessa Jämijärvellä, ja useita on kateissa. Yle Uutisille havainnoistaan kertoneet kiinnittivät huomiota moottorin ääniin.

Yle Uutisille havainnoistaan kirjoittanut silminnäkijä kertoo istuneensa seurueineen ottamassa aurinkoa Jämijärvellä mökin pihalla.

– Yhtäkkiä kuului ei-tavanomaista lentokoneen moottorin ääntä, ja näimme koneen syöksykierteessä savuten alas läheisen metsänrajan taakse.

Hänen mukaansa seuraavaksi kuului hälytysajoneuvojen ääniä.

Toinen havainnoistaan kirjoittanut henkilö kuuli lenkkeillessään pienkoneen moottorin pärinää lentokentän suunnasta.

– Moottorin pärinä katkesi ihan yhtäkkiä ja pistin sen merkille, koska kuulosti niin kummalliselta.

Hänen mukaansa on mahdollista, että kyseessä oli juuri pudonneen koneen moottorin ääni.

Hae lisää

Tervetuloa Ylen mobiiliuutisiin!

Kokeilemme palvelun avulla millainen käyttöliittymä sopisi parhaiten uutisten, urheilun ja sään seuraamiseen mobiilikäytössä.

Otamme mielellämme vastaan palautettasi siitä, mikä palvelussa toimii jo hyvin ja mitä mielestäsi voisi vielä kehittää.

Liitä mukaan päätelaitteesi malli ja sähköpostiosoitteesi, jos tarvitset apua ongelmatilanteessa.

Lähetä palautetta:

Lähetä