Jo 2-vuotiaat sokerihumalassa – Vero voisi purra sokerikoukkuun

Suomessa on virinnyt halu korvata poistuva makeisvero sokeriverolla. Aikuisten sokerinsaanti on suositusten mukaista, mutta jo kaksivuotiaana lasten sokerinsaanti ylittää suositukset. Suurin osa sokerista saadaan nykyään valmiissa elintarvikkeissa olevana piilosokerina.

A-studion sokerikeskustelun osallistujia

Useat kansanedustajat ja terveysalan järjestöt ajavat Suomeen terveysperusteista sokeriveroa ensi vuoden alusta poistuvan makeisveron tilalle.  Muun muassa eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on yksimielisesti asettunut tukemaan kaikkiin elintarvikkeisiin lisätyn sokerin verottamista.

A-studiossa vieraillut keskustan kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen on valiokunnan varapuheenjohtaja.

– Sokeriveron pitäisi olla tuntuva, sitä voisi porrastaa niin, että se ohjaisi käyttäytymistä. Sokerin kansanterveydelliset haitat ovat mittavia, Heikkinen toteaa ja pitää sokeria jopa koukuttavampana kuin monet huumausaineet.

Elintarviketeollisuus käyttää sokeria mm. lisäämään makua ja tuomaan elintarvikkeisiin rakennetta. Haitatkin ovat tiedossa. Liika sokeri altistaa ylipainolle. Lisäksi riski mm. kakkostyypin diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin, tuki- ja liikuntaelinsairauksiin sekä useisiin syöpätyyppeihin kasvaa.

Jo 2-vuotias käyttää liikaa sokeria

Ravintosuositusten mukaan lisätystä sokerista saisi saada enintään 10 prosenttia päivän energiasta. Esimerkiksi kevyttä toimistotyötä tekevälle naiselle se tarkoittaa noin pariakymmentä palaa sokeria.

Suomalaisen työikäisen väestön keskimääräinen sokerinsaanti on suosituksen mukaisella tasolla, mutta lasten ja nuorten tilanne huolestuttaa.

– Jo 2-vuotiaana lasten sokerin saanti ylittyy ravitsemussuosituksen mukaisen 10 energiaprosenttia, kertoo Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Arja Lyytikäinen.

– Meidän ruokatottumukset rakentuvat perheessä. Ennen ripoteltiin sokeria kahvin tai teen sekaan. Nyt sellainen sokerin käyttö on vähentynyt. Nykyään sokeri tulee piiloista, joita vanhempienkin on vaikeampi huomioida. Lasten ruokavaliossa tulee makeat maitovalmisteet, keksit, pikkuleivät, makeiset, virvoitusjuomat, mehujuomat, Lyytikäinen luettelee.

Jo pari desin hedelmäjogurttipurkissa on neljä palaa lisättyä sokeria.

Sokerin käyttö on kansalaistaito?

Elintarviketeollisuusliiton johtaja Heli Tammivuoren mielestä sokerin käytössä on kyse kansalaistaidoista eli siitä kuinka hyvin henkilö osaa lukea pakkausmerkintöjä ja ymmärtää oman ruokavalionsa kokonaisuus. Vuoden vaihteessa astuu voimaan uusi asetus, joka määrää, että pakkauksissa pitää olla merkinnät myös tuotteen ravintosisällöistä.

Elintarviketeollisuus pitääkin sokeriveroa epäoikeudenmukaisena. Elintarviketeolllisuusliiton makeisverosta Euroopan komissiolle tekemä kantelu johti siihen, että Suomen hallitus haluaa nyt lakkauttaa vuosittain 100 miljoonan euron verotulot tuovan makeisveron ensi vuoden alusta. Syynä oli komission tulkinta siitä, että makeisten ja jäätelön verottaminen vääristää kilpailua ja on valtiontukisäännösten vastainen.

Elintarviketeollisuusliiton johtajan Heli Tammivuoren mielestä on kyseenalaista ohjaisiko kaikkia elintarvikkeita koskeva sokerivero kulutusta haluttuun suuntaan.

– Suurimmalle osalle väestöstä se olisi rangaistusvero, koska sokerinkäyttö on heillä tasapainossa ja herkkuja saa syödä. Kyse on henkilön ravitsemuksen kokonaisuudesta, Tammivuori perustelee.

– On näyttöä muissa maissa, että heavyuserit ostavat makeisia tai muita herkkuja halvemmasta kategoriasta, mutta vero ei vaikuta saatuun sokerimäärään, hän lisää.

Vähäsokerisia tuotteita kehitteillä

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Arja Lyytikäinen sen sijaan pitää sokeriveroa hyvänä keinona ohjata suomalaisten sokerinkäyttöä. Hänen mukaansa on niin kotimaista kuin kansainälistäkin näyttöä siitä, että verotus vaikuttaa kuluttajakäyttäytymiseen: esimerkiksi virvoitusjuomien kulutus on Suomessa laskenut vuoden 2011 56 litrasta 43 litraan verotuksen ansiosta.

– Suurin osa väestöstä katsoo myös mitä ruoka maksaaa. Lasten ja nuorten osalta he ostavat pienillä taskurahoilla välipalatuotteita ja juomia: jos hinta nousee, raha ei riitä niin suureen määrään tai niin useisiin ostoksiin, Lyytikäinen uskoo.

Elintarviketeollisuusliiton johtaja Heli Tammivuori myöntää, että sokerivero kannustaisi elintarviketeollisuutta kehittelemään vähemmän sokerisia tuotteita.

– Ilman muuta sitä tehdään koko ajan. Esimerkiksi jogurtista vähennetään sokeria. Elintarviketeollisuus ei pärjää, jollei se kuuntele kuluttajaa, Tammivuori toteaa.

Yhä harvempi nainen saa orgasmin – uusi tutkimus haastaa seksuaaliterapian

Uuden suomalaisen tutkimuksen mukaan alle puolet naisista saa orgasmin yhdynnässä. Joka kymmenes ei ole kokenut hekuman huippua koskaan.

Nais- ja miesfiguuri kietoutuneina toisiinsa.

Tuoreet FINSEX-tutkimuksen luvut ovat karua luettavaa. Naisilla orgasmin saanti on vaikeutunut merkittävästi. Vuoden 2015 tutkimuksessa 46 prosenttia naisista ilmoitti aina tai melkein aina saavansa orgasmin yhdynnässä. Vuonna 1999 luku 56 prosenttia.

Orgasmin saanti on vaikeutunut kaiken ikäisillä naisilla. Nuorista, alle 25-vuotiaista naisista vain 38 prosenttia sai yleensä orgasmin, kun sama luku vuonna 1999 oli 53 prosenttia.

Kaikesta seksuaalisesta vapautumisesta ja valistuksesta huolimatta peräti joka kymmenes nainen ilmoitti, ettei ole koskaan kokenut orgasmia yhdynnässä.

Luvut käyvät ilmi Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontulan ja tutkija Anneli Miettisen kirjoituksesta Socioaffective Neuroscience & Psychology -julkaisussa.

Itsetyydytystä korostava terapia riittämätöntä

Kontulan ja Miettisen mukaan uudet huolestuttavat tutkimustulokset haastavat seksuaaliterapian uudistumaan. Nykyisin seksuaaliterapia keskittyy usein orgasmin opetteluun muun muassa itsetyydytyksen kautta. Taustalla oleva ajatus on, että itsetyydytyksellä orgasmi saavutetaan helpommin kuin yhdynnässä.

Tutkimus kuitenkin osoitti, että itsetyydytyksellä saavutettu orgasmi ei suoraan lisännyt orgasmeja yhdynnässä. Eli orgasmin mekaaninen opettelu ei lisännyt nautintoa kumppanin kanssa harrastetussa seksissä. Orgasmin saamiseen ei myöskään vaikuttanut se, kuinka monta seksikumppania naisella oli aiemmin ollut.

Avain naisen orgasmiin on tutkimuksen mukaan enemmänkin pään sisäinen. Hyvä seksuaalinen itsetunto ja toimiva keskusteluyhteys kumppaniin auttavat orgasmin saamisessa.

Naisilla on tekemistä myös oman nautintonsa arvostamisessa. Monet naiset pitivät kumppaninsa orgasmia tärkeämpänä kuin omaansa. Omalla asenteella on väliä: ne naiset, jotka ilmoittivat pitävänsä omaa orgasmiaan erittäin tärkeänä, myös useimmiten saavuttivat sen.

Orgasmin puute voi vahingoittaa parisuhdetta

Nautinnon saavuttamisessa auttaa tutkijoiden mukaan myös kyky keskittyä rakasteluhetkeen sekä kumppanin seksuaaliset taidot. Moni orgasmivaikeuksista kärsivä nainen voi hyötyä monipuolisemmista seksitekniikoista, kuten suulla tai kädellä tehtävästä kiihottamisesta.

Molemminpuolinen seksuaalinen aloitteellisuus ja aktiivisuus on myös hyväksi. Naisen orgasmi on tärkeä asia myös hänen kumppanilleen ja parisuhteen hyvinvoinnille. Moni mies kokee epäonnistuneensa rakastajana, jos nainen ei saa orgasmia.

Tärkeää olisi myös uskaltaa päästää irti kontrollista ja antautua nauttimaan. Kontulan ja Miettisen mukaan turvallinen, tunnetasolla toimiva parisuhde, jossa seksistä osataan puhua, luo hyvät puitteet orgasmin etsimiseen ja löytymiseen. 

Pikku nappulat seuraavat ikäihmisten arkea tulevaisuuden kodissa

Asuntoihin sijoitettavat tunnistimet seuraavat tulevaisuudessa huomaamatta arjen sujumista. Tiedot auttavat ennakoimaan ikääntyvien elämänmuutoksia.

Esko Siivola kädessään uusi vanhusteknologiasiru.

Pieni kolikonkokoinen anturi osaa paljon. Napilla voidaan mitata valoa, liikettä, lämpötilaa, ilmankosteutta ja hiilidioksidin määrää.

Tietojenkeruun avulla voidaan seurata mitä asunnossa tapahtuu. Esimerkiksi onko jääkaapilla muistettu käydä tai jopa sitä, onko pappa yksin vai käykö hänellä vieraita. Jos kavereita käy kylässä, hiilidioksidin määrä on lisääntynyt.

– Näissä on akku ja pieni lähetin. Tamperelaisen Wirepasin kehittämien ohjelmiston ansiosta anturit muodostavat itsestään verkon, eli näitä voidaan kylvää niin paljon kuin halutaan ilman erillisiä tukiasemia tai sähköä, sanoo asiantuntija Esa Siivola VCU- Consultingista.

– Näitä voidaan laittaa tarralla kiinni jääkaappiin, pesukoneen kylkeen, mihin vain, vaikka taskuun, kun kysymys on muutaman kymmenen euron antureista.

Siivolan mukaan teknologiaa on testattu, ja parasta aikaa kehitellään ohjelmistoja tiedon tulkintaan ja siihen miten tulokset näytetään omaisille tai hoitajille.

– Tietoja ei kerätä tiedon vuoksi, vaan siksi, että voidaan ennakoida terveydentilan muutoksia mahdollisimman varhain.

Helppo tiedonkeruu ei riitä

Tekesin rahoittamassa BeWell–aktiivinen arki hankkeessa testattiin huomaamatonta teknologiaa sijoittamalla golfpallonkokoisia liiketunnistimia vanhusten koteihin tarkkailemaan arjen rutiineja. Tietoa on helppo kerätä, mutta se ei yksistään riitä, sanoo VTT:n johtava tutkija, dosentti Jaana Leikas.

– Oleellisempaa ja monimutkaisempaa on se, millainen toimintamalli teknologian ympärille rakennetaan.

Merkittävämpää on, kuka sitä tietoa käyttää ja mihin, ja kuka tietoa analysoi ja miten, korostaa dosentti Leikas.

– Tiedon tulkintamenetelmiä kehitellään, alan yrityksiä kiinnostaa tällainen big datan analyysi.

Liikennevaloilla tieto omaiselle

Arjen sujumisesta kertovat muutokset on välitettävä yksinkertaistettuna ikäihmisen läheisille tai hoitajille. BeWell -hankkeessa kokeiltiin liikennevalomallia.

– Omaisella voi olla omalla tietokoneella tai älypuhelimella liikennevalot. Kun liikennevalot ovat vihreänä, niin äidillä on kaikki hyvin. Jos sieltä alkaa tulla anturidatatietoa, että esimerkiksi jääkaapin ovea ei ole avattu vähään aikaan, niin liikennevalo vaihtuu keltaiseksi. Se kertoo, että nyt on aika kysäistä, että mitä kuuluu, johtava tutkija Jaana Leikas kertoo.

Oleellista kehitteillä olevissa arjenseurantaratkaisuissa on huomaamattomuuden lisäksi myös automaattisuus.

– Taustalla toimiva teknologia ei vaadi mitään osaamista. Se toimii siellä ihmisen elinympäristössä taustalla vähän niin kun vahtikoirana, joka reagoi sitten kun on tarvetta.

Monilla äideillä imetysongelmia – isä nousi barrikadeille imetyksen puolesta

Porilainen Heikki Leppimäki vannoo imetyksen nimeen. Hänen 2,5-vuotias poikansa imee edelleen. Miehen imetysmyönteiselle asenteelle on tilausta: usea suomalainen äiti kokee pulmia imetyksen kanssa. THL:n tutkija Kirsi Otronen vaatii äitien syyllistämisen lopettamista.

Isä ja poika leikkivät.

Usealla suomalaisella äidillä on ongelmia imetyksessä. Asia käy ilmi esimerkiksi Hoitotiede-lehden artikkelista, johon haastateltiin yli 400 äitiä. Näistä puolella oli imetysongelmia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tutkija Kirsi Otronen sanoo, että äidit kokevat usein epäonnistuneensa, jos imettäminen ei suju esimerkiksi maidon vähäisen erityksen vuoksi. Hänen mukaansa äidin tulisi saada apua imetykseen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja äitien syyllistäminen pitäisi lopettaa.

– Olen ymmärtänyt, että nettikeskusteluissa äidit kokevat diskrimisointia, jos äiti ei halua imettää. Äidit tuntuvat olevan aika herkkiä tuomitsemaan toisia äitejä.

Otrosen mielestä syy on äidin sijasta ennemminkin terveydenhoitojärjestelmässä, joka ei ole pystynyt tukemaan äitiä.

– Vaikka imetyksestä pääsääntöisesti ajatellaan hyvin myönteisesti, eivät meidän käytäntömme vielä tue imettäviä perheitä tarpeeksi.

Isä: "Neuvolassa ei aina nojata faktoihin"

Terveydenhoitojärjestelmän saamaan kritiikkiin yhtyy porilainen Heikki Leppimäki, joka on 2,5-vuotiaan Leon isä. Neuvolassa ei Leppimäen mukaan aina olla ajan tasalla.

– Neuvolahenkilökuntaan kuuluu vielä tänäkin päivänä surullisen paljon asenteellisuutta ja omia näkemyksiä, jotka eivät aina perustu faktatietoon.

Leppimäki korostaa, että heidän perheensä kokemukset neuvolasta ovat olleet positiivisia. Mies on kuitenkin syvällisesti imettämiseen perehtyneenä törmännyt harmillisiin tapauksiin.

– On esimerkkejä, joissa äidillä on ollut tietyt tavoitteet imetyksen suhteen. Sitten kun nämä tavoitteet eivät olekaan toteutuneet, ovat äidit lähteneet neuvolasta itkien. Silloin jotakin on mennyt pieleen.

Leppimäelle oli alusta asti selvää, että heidän lastaan imetetään. Hän päätti onkia imettämisestä kaiken saatavilla olevan tiedon.

– Huomasin nopeasti, että imetykseen liittyy paljon asioita, joita moni ei ymmärrä. Se on loppujen lopuksi aika tekninen suoritus.

Imetystä kannattaa jatkaa mahdollisimman pitkään

Heikki Leppimäki on vakuuttunut siitä, että imetystä kannattaa jatkaa lapsen ehdoilla niin kauan, kuin se onnistuu. Hänen poikansa Leo imee edelleen.

– Imetyksen keston määrittävät aina äiti ja imetettävä lapsi. Kestoa ei ole kellään terveydenhuollon ammattilaisella oikeutta lähteä määrittelemään.

Imetyksestä on Leppimäen mukaan muutakin hyötyä kuin ravintoarvo. Lapsen ja äidin imetyksen mukanaan tuoma läheisyys vahvistaa heitä henkisesti.

– Jokaiseen ihmiselle imetys vaikuttaa eri tavalla, ja hyödyt ovat erilaisia. Tärkeää on mennä lapsen ehdoilla.

Hän haluaa kumota väitteen, että äidinmaito muuttuisi ravintoarvoiltaan hyödyttömäksi lapseksi tietyn ajan jälkeen.

– Äidinmaito muuttaa muotoaan, mutta hyödyttömäksi se ei lapselle käy.

Imetyksen äänitorvi ja äitien sankari

Poikansa kanssa kotona viihtyvä Heikki Leppimäki on noussut sosiaalisessa mediassa suosituksi imetyksen puolestapuhujaksi. Varsinkin hänen Facebook-sivuillaan julkaisemansa kirje Porin perusturvan terveydenhuollon ammattilaisille keräsi huomiota alkuvuodesta. Kirjoitus on saanut Facebookissa yli sata jakoa.

– Huomasin yhdessä Facebook-ryhmässä hämmentävän tarinan ja päätin lähettää kirjeen kahdeksalle perusturvan työntekijälle. Ainoastaan yksi heistä vastasi. Se oli vähän pettymys.

Kirjeessä Leppimäki ruotii nimenomaan sitä, ettei neuvolahenkilökunta saisi enää tänä päivänä esittää uskomuksiin ja omiin mielipiteisiin perustuvaa tietoa. Onko karskista porilaisesta isästä tullut kaikkien äitien sankari?

Miestä itseään asetelma naurattaa.

– No eipä sellainen titteli minua haittaakaan. Pääasia, että imetyksen hyödyt saavat julkisuutta.

Lihavuusleikkaus voi vähentää työpoissaoloja

Lihavuusleikkauksessa olleiden toimintakyky ja mieliala paranevat selvästi leikkauksen jälkeen.

Ylipainoinen nainen bikineissä.

Lihavuusleikkaukset parantavat terveyttä ja elämää monella tapaa. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen perusteella tämä näkyy myös työpaikalla. Tutkimukseen osallistui 2 000 keskimäärin 45-vuotiasta lihavuusleikkaukseen ohjattua miestä ja naista.

Tulosten mukaan lihavuusleikkauksessa olleiden poissaolot vähenivät leikkauksen jälkeen, minkä lisäksi heidän työskentelynsä helpottui. Tämä havaittiin etenkin potilailla, joiden fyysinen toimintakyky ja mieliala paranivat huomattavasti leikkauksen jälkeen. Vaikutus työssä pärjäämiseen ja siihen, miten paljon terveys haittasi työskentelyä, oli sitä suurempi mitä enemmän potilas laihtui leikkauksella.

Osallistujista runsaat 1 200 oli työelämässä. Leikkausta seuraavien kolmen vuoden aikana potilaat laihtuivat keskimäärin kolmanneksen painostaan. Lihavuusleikkaus ei vaikuttanut potilaiden työllisyyteen.

Tulokset julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Suomessa lihavuusleikkauksia tehdään pääasiassa sairaalloisen lihaville potilaille, joiden lihavuus on jatkunut vähintään viisi vuotta ja joiden painoindeksi on yli 40. Tämä tarkoittaa 170-senttimetriselle henkilölle vähintään 116 kilon painoa ja 180-senttiselle yli 130 kiloa. Vaikeahoitoista diabetesta tai useita lihavuuteen liittyviä sairauksia potevia leikataan kuitenkin jo, kun painoindeksi ylittää 35.

Kolumni: Tapa käsittää yhteinen hyvä on murroksessa

Suomi on perinteisesti säädellyt viinan myyntiä, rahapelaamista ja rahankeräystä pitääkseen sosiaalliset riskit hallinnassa. Nyt pelisäännöt ovat muuttuneet, kirjoittaa Juho Saari.

Juho Saari

Suomalaisessa sosiaalipolitiikassa on kaksi eri kehää.

Ensimmäinen kehä muodostuu sosiaalisten riskien hillinnästä ja hallinnasta. Suomalaiset sosiaali- ja terveyspoliitikot ovat viimeisen sadan vuoden aikana määrittäneet tusinan verran erilaisia sosiaalisia riskejä, ja ottaneet ne haltuunsa tulonsiirtojen ja sääntelyn avulla.

Toinen kehä on muodostunut yhteisen hyvän valvonnasta. Tämä on markkinoiden ja hyvinvointivaltion rajapintaan rakennettu sääntelyjärjestelmä, jossa on pyritty edistämään hyvinvointia ja terveyttä sääntelemällä tai rajoittamalla sijoittajille voittoa tavoittelevien yhteisöjen ja yritysten toimintaa sekä kanavoimalla varoja hyväksi katsottuihin tarkoituksiin.

Tavanomaisimpia tässä käsiteltäviä esimerkkejä ovat alkoholikaupan, rahapelaamisen ja rahankeräyksen sääntely.

Yhteisen hyvän alueilla on markkinoiden ja kuluttajien vapaan harkinnan sijasta luotettu julkiseen valtaan politiikan sääntelijänä ja kansalaisjärjestöihin tai monopoleihin keskeisinä toimijoina. Perusajatuksena on ollut vähentää sosiaali- ja terveyspolitiikan ensimmäisen kehän kuormitusta toiselle kehälle sijoittuvien toimintamallien avulla.

Yhteisen hyvän vartioinnin takia sosiaali- ja terveyspolitiikan alue yhteiskuntapolitiikassa on ollut laajempi kuin monissa muissa maissa. Esimerkiksi kun muualla Euroopassa alkoholipolitiikka on ollut enimmäkseen maatalous- ja kauppapolitiikkaa, Suomessa siinä on ollut vahva kansanterveysnäkökulma.

Samalla tavalla Suomessa on käsitelty raha- ja uhkapelaamista, joka muualla Euroopassa on useimmiten myytävä palvelu muiden joukossa. Rahankeräys on puolestaan Suomessa rajattu yleishyödyllisille järjestöille.

Kaikki nämä kolme yhteisen hyvän vartioinnin järjestelmää ovat rakentuneet osana suomalaisen yhteiskunnan ja hyvinvointivaltion rakentamista. Useimmilla niistä on juurensa sotien välisessä ajassa, jossa järjestöt ja julkinen valta tekivät kauaskantoisia ratkaisuja.

Ne selviytyivät varsin hyvin aina 1990-luvun alkupuolelle. Niitä sopeutettiin unionilainsäädännön vaatimuksiin 1990-luvulla, mutta tuottojen puolesta ne myös pärjäsivät varsin hyvin aina 2010-luvun alkupuolelle saakka.

Kaikkineen ne ovat olleet olennainen osa suomalaista yhteiskuntaa. Ne ovat myös hillinneet riippuvuuksia ja ylläpitäneet luottamusta.

Tämä on ollut suomalaisten kannalta menestyksekästä politiikkaa.

Viimeisten muutaman vuoden aikana kaikki nämä kolme yhteisen hyvän aluetta ovat olleet murroksessa ja niihin liittyvää lainsäädäntöä on aktiivisesti uudistettu. Kukin tapaus on toki erilainen, mutta on myös yhteisiä nimittäjiä. Ne osaltaan kertovat yhteiskunnan pelisääntöjen muutoksesta.

Näistä ensimmäinen on suomalaisen hyvinvointivaltion ja eurooppalaisten sisämarkkinoiden yhteensovittaminen. Näin varsinkin alkoholissa ja rahapelaamisessa. Suomi on harannut vastaan sen minkä on osannut ja pystynyt, mutta Euroopan reunalta on hankalaa asettaa yhteisiä eurooppalaisia sääntöjä.

Toiseksi teknologian kehitys pakottaa toimintatapojen uudistamiseen. Alkoholin tilaaminen on helpottunut ja uusia hankintakanavia on vakiintunut. Samalla myös maksamisen tavat ovat yksinkertaistuneet. Rahapelaaminen on siirtynyt nettiin ja ylittää valtakunnan rajat. Rahankeräyksessä mediavetoiset keräykset, nopeasti sosiaalisessa mediassa luotavat kampanjat ja automaattisesti tehtävät kuukausilahjoitukset ovat puolestaan syrjäyttämässä perinteisen jalkatyön ja kampanjoinnin.

Kuitenkin suurin yksittäinen muutos on tapahtunut yhteiskunnallisessa ajattelutavassa.

Merkittävältä osin taustalla on yksioikoinen taloudellinen intressi. Yhteisen hyvän valvonta on yhdelle tulonlähde ja toiselle tulonmenetys. Yritykset ovat nähneet yhteisessä hyvässä mahdollisuuden uusiin markkinoihin, jossa voitot on yksityistetty ja yhteiskunnalliset kustannukset mahdollisuuksien mukaan ulkoistettu.

Toiseksi yhteisen hyvän markkinoilta ulossuljetut tai niillä marginaalisen aseman omaavat tahot ovat perustellusti kyselleet toiminnan järkevyyden ja legitimiteetin perään. Vakiintuneisiin järjestelmiin on pesiytynyt myös tehottomuutta ja itseisarvoisia valtarakenteita. Ne eivät palvele yhteistä hyvää pitkällä aikavälillä.

Yhteisen hyvän vartioinnissa tapahtuvat muutokset eivät välttämättä tarkoita sosiaali- ja terveyspolitiikan toisen kehän heikentymistä tai haurastumista. Jo päätetyt ja osin valmistelussa olevat muutokset ovat monin osin perusteltuja yhteisen hyvän sekä säilyttämisen että uudistamisen. Kaikkineen julkinen valta on tehnyt hyvää työtä.

Samalla on kuitenkin merkittävä riski siinä, että keskittymällä kuhunkin alueeseen ja uudistukseen erikseen muutoksen kokonaiskuva jää poliitikoilta ja kansalaisilta huomaamatta. Tämä on haasteellista myös sikäli, että hyvinvoinnin ja terveyden kannalta nämä yhteisen hyvän alueet ovat toisiinsa kytköksissä.

Siten ei olisi suomalaisten hyvinvoinnin ja terveyden kannalta haitaksi, jos hallitus pysähtyisi miettimään hetkeksi, miten yhteisen hyvän valvontaa olisi kokonaisuutena mielekästä uudistaa niin, että eri intressit ja kansalaisten hyvinvointi yhdistyisivät kestävällä tavalla.

Nyt ei metsää nähdä puilta, ja isot linjat jäävät yksityiskohtien varjoon.

Juho Saari

Kirjoittaja on sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Tampereen yliopistossa . Juho Saari yrittää löytää yhteiskunnasta järjestystä ja mekanismeja siellä missä on ensisilmäyksellä kaaosta ja epäselvyyttä. Saari vuorottelee tällä kolumnipaikalla Janne Riiheläisen, Marko Kilven ja Sinikukka Saaren kanssa.

Lasten diabeteksen hoidossa siintää läpimurto – jopa taudin ehkäiseminen mahdollista

Tyypin 2 diabeteslääkettä testataan nyt lasten diabeteksen esivaiheessa. Sairastuneiden lasten määrä on viisinkertaistunut kuudessa vuosikymmenessä.

Insuliinikynällä pistetään potilasta.

Professori Riitta Veijolan huhtikuussa käynnistämässä tutkimuksessa aikuisdiabeteksen hoitoon käytettävää lääkettä testataan lasten diabeteksen esivaiheessa.

Mikäli Veijolan keväällä 2016 käynnistämä diabetes-tutkimus johtaa myönteisiin tuloksiin, puhutaan diabeteksen hoidossa läpimurrosta.

Veijolan huhtikuussa käynnistämässä tutkimuksessa aikuisdiabeteksen hoitoon käytettävää lääkettä testataan lasten diabeteksen esivaiheessa. Tutkimuksessa mukana oleva lääke on liraglutidi, kauppanimeltään Victoza.

– Jos lääke todetaan toimivaksi, voidaan lasten diabeteksen diagnoosia siirtää tai jopa estää diabeteksen puhkeaminen. Jos tulokset osoittavat, että omaa insuliinituotantoa voidaan tällä hoidolla parantaa myös tässä kohderyhmässä, kyllä voidaan puhua läpimurrosta Riitta Veijola sanoo.

Tutkimustapaa on pohdittu pitkään

Veijolan mukaan nyt tutkimuksessa käytettävää hoitomuotoa on pohdittu maailmalla pitkään.

– Tähän saakka ennaltaehkäisevä hoito on kohdistuneet autoimmuunireaktioon, jota on yritetty vaimentaa. Näin on tehty, koska ajatellaan, että diabetes on autoimmuunisairaus.

– Meillä on ajatuksena, että yritämme vahvistaa insuliinia erittävän solun toimintaa, Veijola painottaa.

Ensimmäinen tutkimukseen osallistuva ryhmä aloitti tutkimushoidon viime huhtikuussa Oulussa. Hoitojakso päättyy marraskuussa.

Veijola muistuttaa, että tutkimukseen otetaan mukaan edelleen diabetekseen sairastuneita 10-30 -vuotiaita.

Diabetes yleistyy kovaa vauhtia

– Lasten diabeteksen määrä on kasvanut hurjaa vauhtia viime vuosikymmenet. 1950-luvulta 2010-luvulle tultaessa sairastuneiden määrä on yli viisinkertaistunut. Erityisen huolestuttavaa on alle 5-vuotiaiden sairastuneiden määrä kova kasvu, Veijola sanoo.

Riitta Veijola tutkimus on laajentumassa Oulusta Turkuun ja Tampereelle.

Oulun yliopistossa työskentelevän professori Riitta Veijolan mukaan alustavia tuloksia tutkimuksesta on luvassa noin kolmen vuoden kuluttua.

Verensokerin mittausta ilman verta – diabeetikoilla hyviä kokemuksia uudesta laitteesta

Sormenpäistä otettavat verinäytteet vähenevät, kun verensokerin tason voi mitata nopeasti vaikka kesken pyörälenkin.

Verensokerin mittausjärjestelmä

Uusi verensokerin seurantajärjestelmä mittaa glukoositason ilman verinäytettä. Freestyle Librellä glukoositasoa seurataan olkavarteen kiinnitetyn sensorin ja lukulaitteen avulla, eikä sen käyttäminen vaadi kalibrointimittauksia kuten muut vastaavanlaiset laitteet. 

Oululainen ykköstyypin diabetesta sairastava Taina Turska on käyttänyt laitetta verensokerintason mittaukseen kesästä lähtien.

– Laitteisto mahtuu taskuun, sitä pystyy käyttämään lenkillä kesken matkaa, juomapausseilla pallopeleissä, sensori ei haittaa uimassa ja saunassakin sitä pystyy käyttämään, Taina kertoo kokemuksistaan.

Oulun kaupungin diabeteslääkäri Outi Liisanantti kuvaa mittausjärjestelmää mullistavaksi, joka huomattavasti helpottaa diabeetikon elämää.

– Se vähentää sormenpäänäytteitä, parantaa hoitomotivaatiota, elämänlaatua, hoitotasapainoa ja toivottavasti vähentää hypoglykemiaa. Tämä on todella merkittävä parannus ykköstyypin diabeteksen hoitoon, Liisanantti kertoo.

Muihin markkinoilla oleviin vastaavanlaisiin laitteisiin verrattuna uutta on sen edullisempi hinta.

Mittaukset saattavat lisääntyä

Taina Turskan käsivarren sisäpinnalle on tarralla kiinnitetty kahden euron kolikon kokoinen lätkä, sensori, jonka säie mittaa glukoosiarvoa soluvälitilanesteestä ihon alta. Erillistä lukijaa käytetään sensorin lähellä, ja paksunkin vaatteen läpi se näyttää glukoosiarvon välittömästi.

Koska verensokerin tason mittaaminen on laitteella nopeampaa ja helpompaa kuin sormenpääverinäytteestä, monet laitteen käyttäjät ovat lisänneet mittauksia.

– Sormenpäästä mittasin kolme neljä kertaa päivässä, ja nyt teen sen keskimäärin seitsemän kertaa päivässä, Taina kertoo. Hän ei tee sormenpäämittauksia enää juuri ollenkaan.

Freestyle Libren käyttäjiä ohjeistetaan varmistamaan mittaustulos sormenpäänäytteestä, jos oma olo antaa aihetta epäillä järjestelmän antamaa tulosta.

Järjestelmä tallentaa myös verensokerintason kehityksen ja historian. Tetoja hyödynnetään, kun säädetään diabeetikon insuliiniannostusta, ruokavaliota ja liikuntaa.

Matkalle maailmanympäri

Seurantajärjestelmä on saatu Suomeen tänä vuonna. Toistaiseksi sitä on tarjolla kuntakäyttöön, eikä sitä voi ostaa henkilökohtaisesti. Kunnat ovat Liisanantin mukaan tilanneet laitetta innokkaasti. Hän itse työskentelee Ivalossa ja Oulussa, ja molemmissa kunnissa sitä on saatavilla.

Tässä vaiheessa se on kuitenkin vain harvojen käytössä.

– Sitä jaetaan valikoiduksi, koska vielä kerätään kokemuksia siitä, kenelle se soveltuu parhaiten. Kaikille diabeetikoille se ei sovi.

Oulussa Freestyle Libreä käyttävät erityisesti lapset ja kehitysvammaiset, sekä sellaiset ykköstyypin diabeetikot, jotka lääkärin arvion mukaan siitä eniten hyötyvät.

– Esimerkiksi henkilöt, joiden hoitomotivaatio ja hoitotasapaino on ollut täysin hukassa ja joille on kehittynyt diabetekseen liittyviä lisäsairauksia.

Oulussa järjestelmää on koekäyttänyt kolmen kuukauden ajan 22 hengen ryhmä. Monet heistä olivat kokeneet elämänlaatunsa parantuneen laitteen myötä.

– Yksi käyttäjä kertoi tehneensä maailmanympärysmatkan mittarin avulla, ja aikavyöhykkeiden ylittäminen mittaamisen vaivattomuuden takia oli helppoa. Eräs oli pystynyt aloittamaan uudestaan hänelle rakkaan maastopyöräharrastuksen, koska mittaaminen onnistuu jopa pyörän selässä, Liisanantti kertoo annetusta palautteesta.

Huonoa palautetta sai sensorin tarrakiinnitys, joka ei urheilusuorituksissa ollut kovin pitävä. Käyttäjät myös toivoivat, että laitteeseen voisi vielä tuntien päästä syöttää nautittuja aterioita ja pistettyjä ateriainsuliineja, kun nyt siihen on aikaa vain viisitoista minuuttia.

Korkea hinta hidastaa yleistymistä

Vaikka laitteisto maksaa vähemmän kuin muut markkinoilla olevat vastaavanlaiset laitteet, se on kallis verrattuna perinteiseen verinäytemittaukseen.

Sensori kestää kaksi viikkoa, ja sen kappalehinta on 53 euroa. Lukijan hinta on 64 euroa. Verensokeriliuskat maksavat noin 50 euroa kuukaudessa.

– Toivottavasti muutkin firmat alkavat näitä kehittää, jolloin hinnat tulevat alaspäin, eikä se olisi enää kustannuskysymys, Liisanantti toivoo.

Hän toivoo myös, että 5-10 vuoden päästä kaikilla ykköstyypin diabeetikoilla olisi vastaavanlainen järjestelmä käytössä, ja jo kahden vuoden päästä kaikkien kokeiltavissa.

Saariston ensihoitajien uudet toimenkuvat säästävät reissaamiselta

Ensihoitajien kokeilu Turunmaan saaristossa vakinaistetaan marraskuun alusta. Haavojen ompelut ja lääkereseptit ovat tuoneet tervetullutta helpotusta saaristolaisille.

Ensihoitajat Kati Lehtimäki ja Silja Hongisto istuvat ambulanssissa Nauvossa.

Turunmaan saaristossa on saatu hyviä kokemuksia kokeilusta, jossa ambulanssien ensihoitajille on annettu tavallista laajemmat hoito-oikeudet.

Terveyskeskusten aukioloaikojen ulkopuolella ensihoitajat ovat saaneet esimerkiksi ommella haavoja.

Nauvon, Korppoon ja Houtskarin asukkaat ovat välttäneet monta pitkää reissua Turun yliopistolliseen keskussairaalaan (Tyks). Ensihoitaja Kati Lehtimäki kertoo, että ensihoitajan vastaanotolle on ollut saaristossa tarvetta.

– Terveyskeskusten aukioloa on vähennetty, eikä saaristoalueella ole enää terveydenhoitajan päivystystä iltaisin ja viikonloppuisin.

Ambulanssi ei aja kotipihaan

Ensihoitajan vastaanotolle tullaan usein liimaamista tai ompelua vaativan haavan takia.

– On ollut myös pieniä palovammoja ja virtsatieinfektioita. Lisäksi on ollut uistimia tai ongenkoukkuja, joita on pitänyt poistaa. Ne ovat sellaisia tyypillisiä asioista, joita voimme hoitaa, Kati Lehtimäki sanoo.

Vastaanotto järjestetään tarpeen mukaan joko Nauvon tai Korppoon terveysasemalle. Apua tarvitsen pitää ensin soittaa Tyksin yhteispäivystykseen, jossa arvioidaan, onko asiakkaan vaiva sopiva ensihoitajan hoidettavaksi.

Ensihoitajat eivät saavu kenenkään kotiin. Lehtimäen mukaan ratkaisun takana ovat käytännön syyt.

– Tähän on päädytty, koska hätäkeskuksen kautta tulevat ensihoitotehtävät ovat ensisijaisia tehtäviämme. Jos lähtisimme esimerkiksi Houtskariin lautan taakse, niin meillä olisi pitkä matka mennä Nauvoon, jos sinne tulisi joku kiireellinen ensihoitotehtävä.

Kokeilusta hyötyä myös ensihoitajille

Kesäkuussa aloitettu ensihoitajien kokeilu Turunmaan saaristossa vakinaistetaan marraskuun alusta. Ensihoitajan vastaanottoa ei ole erikseen mainostettu, mutta tieto on levinnyt saaristolaisten keskuudessa nopeasti.

Ensihoitaja Silja Hongisto on tyytyväinen siihen, että vastaanottotoiminta saa jatkua. Ratkaisusta on naisen mukaan hyötyä niin asiakkaille kuin ensihoitajille.

– Pääsen käyttämään taitojani hyödyksi ja toimenkuvani laajenee. Lisäksi asukkaat, mökkeilijät ja turistit välttyvät pitkiltä vastaanottomatkoilta Turkuun.

Nelisen haavaa tähän mennessä hoitanut Hongisto uskoo, että ihmiset luottavat ensihoitajien taitoihin.

– Olemme saaneet Turun yliopistossa samaa koulutusta kuin lääketieteen kandit. Lisäksi olemme käyneet Turun yhteispäivystyksessä ompelemassa haavoja. Opettajamme ovat alansa asiantuntijoita, ihan plastiikkakirurgista lähtien.

– Asiakkaamme ovat suhtautuneet todella positiivisesti siihen, että pystymme ompelemaan haavoja täällä saaristossa. Kerromme joka kerta, että ompelija on hoitaja eikä lääkäri, Silja Hongisto kertoo.

Lepositeiden käyttöä ei voida lopettaa kokonaan psykiatristen potilaiden hoidossa

Mielekäs tekeminen helpottaa psykiatristen potilaiden vointia. Itsetuhoisten potilaiden oma turvallisuus voi vaatia lepositeiden käyttöä.

Epäterävä kuva miehestä.

Psykiatrisessa hoidossa olevien potilaiden sitominen on sallittua vain tarkoin määrätyissä olosuhteissa. Lepositeitä käytettäessä tavoitteena on suojella potilasta itseltään. Myös sairaalahenkilökunnan oma turvallisuus voi vaatia potilaalle lepositeitä.

Mielenterveyspäivillä Kuopiossa tiistaina puhunut Niuvanniemen sairaalan johtava lääkäri Eila Tiihonen sanoo, että potilaan sitomisella on monia ulottuvuuksia.

Tiihosen mukaan lepositeitä voidaan perustellusti käyttää itsetuhoisen potilaan hillintään. Sitominen on tehokas keino, jos potilas haluaa vahingoittaa itseään vaikka pureskelemalla tai lyömällä päätään seinään.

Sitominen voi herättää traumaattisia muistoja esimerkiksi seksuaalisesti hyväksikäytetyissä naisissa. Eila Tiihonen painottaa, että sitominen ei ole hoitomuoto. Tiihonen pitää aikuisten ja nuorten käsin kiinnipitoa rääkkäyksenä eikä siihen pidä turvautua.

Kuopiossa toimivassa Niuvanniemen sairaalassa on nykyisin noin 300 potilaspaikkaa. Sairaalan täyttöaste on noin 96 prosenttia ja se on Tiihosen mukaan ihan huipussaan. Vuodessa kertyy 104 000 hoitopäivää.

Aina ei ole vaihtoehtoa lepositeille

Johtava lääkäri Eila Tiihonen sanoo, että Niuvanniemessä sitomisia on noin 0,25-0,50 prosenttia hoitopäivien reaaliajasta. Kun huomioidaan myös potilaan eristäminen lukittuun tilaan, luku on vajaat kolme prosenttia.

Lepositeiden käyttö on viimeinen vaihtoehto, mutta joissakin tilanteissa ei ole vaihtoehtoa.

– Potilas pidetään lepositeissä jos ei ole muuta keinoa pitää hänet hengissä.

Psykiatrisen potilaan sitominen voi aiheuttaa potilaalle hengenvaaraa ja jopa sydänpysähdyksen. Sitomiseen liittyy myös muita riskitekijöitä kuten pelkoa ja ahdistusta.

Tiihonen sanoo, että sitomista ei saa käyttää eristämisen sijaan taloudellisista syistä. Tutkimusten mukaan mielekäs tekeminen psykiatrisille potilaille vähentää väkivaltatilanteita. Tällöin myös potilaan sitomisen ja eristämisen tarve vähenee. Samalla myös sairaalan henkilökunnan tapaturmat vähenevät.

Niuvanniemen sairaalassa lepositeisiin laitettava potilas voidaan irrottaa tyypillisesti jo vajaan tunnin kuluttua kun henkilö rauhoittuu. Myös erittäin vaikeat potilaat pyritään vapauttamaan lepositeistä ulkoilun ja ruokailun ajaksi.

Arkiaskareet auttavat potilasta

Johtava lääkäri Eila Tiihonen painottaa toimintaterapeuttien roolia siinä, että vaikeille potilaille löytyy tekemistä. Potilas voi tehdä arkiaskareita, muun muassa käsitöitä, ruuanlaittoa tai vaatehuoltoa.

Erilaisia potilaisiin kohdistuvat pakkotoimet ovat vähentyneet myös henkilökunnan koulutuksella. Eila Tiihosen mielestä lainsäädännössä on kuitenkin huomioitava, että lepositeitä on voitava käyttää jatkossakin.

Mielenterveyspäivillä potilaan itsemääräämisoikeudesta puhunut Kuopion yliopistollisen sairaalan potilasturvallisuuspäällikkö Kaisa Haatainen pitää potilaan rajoittamista ja sitomista viimeisenä vaihtoehtona. Haataisen mielestä on tärkeää, että potilaan tilannetta ennakoidaan.

– Omainen voi kysyä mikä on potilaan kannalta turvallisinta?

Kaisa Haatainen muistuttaa, että sitominen on käytävä jälkikäteen läpi yhdessä potilaan ja omaisten kanssa. Kaikkien osapuolten kannalta on hyvä saada tieto, miksi potilas sidottiin kyseisessä tapauksessa.

Ei enää vanhaa maitoa – "Viimeinen käyttöpäivä" -merkinnän keksi Al Capone   

Gangsteripomo halusi siirtyä maitobisnekseen, koska maitoa myytiin enemmän kuin viinaa. Capone tuomittiin pitkään vankeuteen 85 vuotta sitten.

Al capone kuvattuna 17. kesäkuuta 1931.

Chicagon alamaailman Al Capone oli yksi pelätyimmistä 1920- ja -30-lukujen rikollisista.  Alfonso Capone alkoi kuitenkin pelätä itsekin ja halusi laittoman viinanmyynnin, prostituution, uhkapelien ja koronkiskonnan jälkeen irrottautua mafiakytköksistään.

”Tarvitaan tuote, jota kaikki tarvitsevat joka päivä. Ei viinasta ole siihen”, Caponen kerrotaan sanoneen. Kieltolaki veteli Yhdysvalloissa viimeisiään. Maitoa taas myytiin vailla minkäänlaista valvontaa.

Al Capone oli suuri tekijä amerikanitalialaisten Chicago Outfitissä. Mafiajärjestöllä oli vahva hallinta alkoholin pullottamisessa kieltolain aikana. Samaa systeemiä oli tarkoitus soveltaa myös maidonjakeluun.    

Tarina pahan maidon sairastuttamasta sukulaisesta

Al Caponen väitetään keksineen maidon viimeinen käyttöpäivä -merkinnän sen jälkeen, kun hänen maitoa juonut lähisukulaisensa oli sairastunut. Kyseinen maito ei olisi ollut varsinaisesti vielä hapantunut, mutta kuitenkin pilaantunut. 

Moniin historiankirjoituksiin on päätynyt merkintä, että Capone halusi, ettei yhdenkään lapsen tarvitsisi enää kärsiä huonolaatuisen maidon vuoksi. 

Capone aloitti paikallisten poliitikkojen voimakkaan lobbauksen. Sen seurauksena Chicago sääti lain, että kaikissa maitopulloissa olisi oltava selvästi näkyvä viimeinen käyttöpäivä. Tuoretta maitoa ei sopinut käyttää kuin 72 tuntia lypsämisestä.

Caponen perheellä oli tietenkin bisnesidea valmiina. He ostivat Meadowmoor Dairies -meijeriyrityksen. Al Capone itse ehti tosin olla maitokaupassa mukana vain kolme kuukautta. Sitten hän joutui vankilaan.

Maitosotahan siitä syntyi

Jo aiemminkin lyhyesti vankilassa istunut Al Capone tuomittiin lopulta lokakuun 24. päivänä 1931 veronkierrosta ja rahanpesusta 11 vuodeksi vankilaan. Maitopuolen johtajuuden otti hoidettavakseen Caponen veli Ralph, jonka liikanimi ”Bottles” oli perua Chicagon pullotusbisneksistä.

Ralph Capone jatkoi myös Chicago Outfitissä. Hän halusi murtaa paikallisen meijeriyhdistyksen maidontoimituksen sopimushinnat käyttämällä maitokuskeja, jotka eivät kuuluneet liittoon. Caponet pullottivat Meadowmoorin maitonsa Wisconsinin meijereistä saadulla halvemmalla maidolla, jota Chicagon jälleenmyyjät eivät halunneet myydä.

Gangsterit vastasivat hangoitteluun räjäyttelemällä paikallisyhdistykseen kuuluvia meijereitä. Siitä syntyi 1932 vuoden kestänyt maitosota.

Hallitsemalla pullotusta ja pullojen leimausta, Caponet pystyivät ottamaan kaupungin maitomarkkinat haltuunsa viimeisen käyttöpäivän määräävän lain avulla. Siinä samalla lisääntyi maidon myyntikin, kun vanhaa alettiin kaataa aiemmin pois.

Päivämäärämerkinnät lisäsivät toisaalta myös terveyttä. Suomessa maitoa sääteli vuodesta 1952 alkaen elintarvikeasetus. Siinä määriteltiin säilyvyysaika. Aluksi pakatussa maidossa oli oltava viimeinen myyntipäivä, joka myöhemmin muuttui parasta ennen -pakkausmerkinnäksi.   

Tasapaino ja lihasvoima ehkäisevät ikäihmisten kaatumisia – Liukuesteet konsti muiden joukossa

Ikääntyvien kaatumisia halutaan ehkäistä entistä enemmän ennalta. Kaatumiset aiheuttavat niin inhimillistä kärsimystä kuin suuria hoitokuluja.

Tasapainotestissä kahdet jalat lattialla

Kaatumisten ehkäisyssä tärkeää on tasapaino- ja lihaskunnon ylläpito sekä liukuesteiden hankkiminen kenkiin tai sukkiin. Myös esimerkiksi hyvällä lääkehoidon tasapainolla ja kodin sisustuksen suunnittelulla on osansa, kun halutaan vähentää vanhusten loukkaantumisiin ja jopa kuolemiin johtavia kaatumisia.

– Kannattaa miettiä hyvissä ajoin, miten kaatumisia voisi ehkäistä sen oman mummon tai papan kodissa. Yli 65-vuotiaiden tapaturmista suurin osa sattuu kotona tai kodin välittömässä läheisyydessä, kertoo kuntoutuksen hankekoordinaattori, fysioterapeutti Anne Loponen. Hän on työstänyt kaatumisen ehkäisemiseen liittyviä toimintamalleja perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhdistämistä valmistelleessa ESSO-hankkeessa.

Loponen neuvoo miettimään, aiheuttavatko vanhuksen kotona esimerkiksi joidenkin mattojen kulmat kompastumisvaaran. Toisaalta tuttujen huonekalujen siirtely ja raivaaminen eri paikkoihin voi sekin aiheuttaa vaaratilanteita. Tavaramäärän karsiminen on usein paikallaan, mutta asiasta kannattaa neuvotella ikäihmisen itsensä kanssa.

– Jos on vaikka tottunut ottamaan tukea tietystä piirongista, kun on kävellyt yöllä vessaan, ja sitten se piironki ei enää olekaan siinä, sekin voi aiheuttaa kaatumisvaaran, sanoo Loponen.

Kyselylomake ammattilaisten käyttöön

Niin läheisten kuin työssään vanhuksia kohtaavien kannattaa tarkkailla ikäihmisen lihasvoiman ja tasapainon tilaa. Jos vanhus alkaa rajoittamaan liikkumistaan kodin ulkopuolella, omaisten hälytyskellojen pitäisi soida. Epävarmuus omista voimista ja pystyssä pysymisestä voi tehdä kodista vankilan.

Yksinkertainen tasapainotesti on se, että yritetään seistä lattiaan teipatulla suoralla viivalla, ensin toinen jalka edessä, sitten toinen. Tietyn ikäisenä pitäisi pysyä tasapainossa tietty sekuntimäärä.

– Tasapainon lisäksi tärkeää on myös esimerkiksi reisilihasten kunto. Yksinkertaista jumppaa voi tehdä vaikka sillä välin, kun potut kiehuvat, toteaa Loponen.

Myös terveydenhuollossa on ollut meneillään kaatumisten ehkäisyyn tähtääviä hankkeita. Kuopion yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön tulee kaatumisvaaraa arvioiva sähköinen lomake, jonka tarkoitus on kartoittaa potilaan tilanne.

Jos iäkäs ihminen tulee esimerkiksi päivystykseen, häneltä kysytään samalla, onko hän kaatunut kuluneen viimeisen vuoden aikana.

– Kaatuminen aiheuttaa suurta inhimillistä kärsimystä ihmiselle. Vammojen hoitaminen ja kuntoutus on hurjan kallista. Lonkkamurtuman hoito ensimmäisenä vuonna maksaa parikymmentä tuhatta euroa. Ja jos iäkäs ihminen ei kuntoudu enää kotiin asuvaksi, tämä maksaa kaksi ja puoli kertaa niin paljon, sanoo Loponen.

Etelä-Savossa alkaa myös juuri kehitetyn alueellisen kotikuntoutuksen mallin juurruttaminen.

Ritva Raappana vannoo sauvakävelyn nimiin

81-vuotias Ritva Raappana toivoisi ehtivänsä useammin sauvakävelemään. Hän oli aikanaan lajin uranuurtajia kuntoilun saralla.

– Rovaniemellä Ounasvaaralla asuessani kuljin aina sauvojen kanssa, niin kuin näin hiihtäjien harjoittelevan. Kyllä sain kuulla siitä ivallisia huomautuksia, että missäs ne sukset on, ja onko hyvä keli. Enkä tosiaan ollut silloin vielä kuuttakymmentäkään, mutta se oli uutta, että joku harmaahapsinen vaimoihminen meni sauvojen kanssa, kertoo Raappana.

Nyt sauvat tuovat lisäturvaa, mutta Raappana korostaa, että sauvojen kanssa on osattava kävellä oikein. Ei riitä, että sauvoilla haroo sivulleen, vaan parhaan hyödyn saa, kun ne tukevat rytmikkäästi askelia.

Varovaisuus ja omasta kunnosta huolehtiminen on alkanut tuntua sitä tärkeämmältä, mitä enemmän vahinkoja on sattunut.

– Käsi on mennyt kyynärpäästä asti rikki ihan kokonaan, olen kaatunut vasemman jalan päälle, niin että se murtui. Talvikenkien pohjassa minulla onkin koko ajan liukuesteet, sanoo Raappana.

Oletko sinäkin tietämättäsi biohakkeri? – Suomalaiset mittaavat omaa kehoaan entistä ahkerammin

Unenlaatu, D-vitamiinitaso, matala-asteinen tulehdus ja geeniperimä. Yksityisissä laboratorioissa ja netissä myytävillä testeillä voi mitata yhtä sun toista, mutta ovatko testit luotettavia?

Jaakko Halmetoja puhui biohakkeroinnista I love me -messuilla, jotka ovat vetäneet kymmeniä tuhansia terveydestä ja hyvinvoinnista kiinnostuneita ihmisiä Helsingin messukeskukseen 21.-23.10.2016.

Jaakko Halmetoja on biohakkeri. Hän on mitannut veriarvojaan, suolistonsa mikrobeja ja geenejään erilaisilla testeillä.

Öisin sensori tarkkailee Halmetojan kehoa. Aamulla hän tarkistaa unenlaatunsa sovelluksesta, joka kertoo, miten hyvin hermosto on palautunut levon jälkeen.

– Siitä näen, vaikuttaako esimerkiksi pari viinilasillista syvän uneni määrään, Halmetoja sanoo.

Halmetoja kuuluu tiimiin, joka on kirjoittanut lokakuussa julkaistavan Biohakkerin käsikirjan.

– Tiivistettynä biohakkerointi on itsensä mittaamisen yhdistämistä kaikkeen, millä voidaan parantaa itsetietoisuutta ja terveyttä.

Tämän määritelmän mukaan monet suomalaiset ovat ehkä tietämättään biohakkereita, sillä yhä useammat mittaavat muun muassa askeleitaan, energian kulutustaan sekä vitamiinitasojaan.

Veriarvot selvitetään ilman lääkärin lähetettä

Tämä on huomattu myös yksityisissä laboratorioissa, joihin monet hakeutuvat selvittämään veriarvonsa omalla kustannuksellaan ilman Kela-korvaukseen oikeuttavaa lääkärin lähetettä. Tulokset voivat kertoa mahdollisista puutostiloista tai elimistön matala-asteisesta tulehdustilasta.

– Valtaosa meidän asiakkaistamme käy meillä ilman lähetettä. Tällä hetkellä ihmisiä kiinnostavat D- ja B12-vitamiinien tasot. Myös gastropaneli on aina suosikki. Se on vatsalaukun terveystesti, joka mittaa limakalvon kuntoa eli onko siellä tulehdustilaa, helikobakteeria tai refluksia, kertoo Biohit Laboratorioiden testejä tekevä sairaanhoitaja Katariina Miettinen.

Alalle on tullut myös aivan uusia toimijoita. Pari kuukautta sitten perustettu Innoxlab Diagnostic luo parhaillaan omaa mittauspisteverkostoaan. Yrityksen tavoitteena on pystyttää verenmittauspisteitä hyville apajille esimerkiksi terveystuotteita myyvien kauppojen ja apteekkien lähelle.

– Monet ihmiset ovat sanoneet, että terveyskeskuksissa ei mitata D-vitamiiniarvoja. Nyt kun markkinoille on tullut näitä paikkoja, joissa voi mitata arvonsa itsenäisesti ilman lähetettä, ei tarvitse rasittaa julkista terveydenhuoltoa, sanoo yrityksen toimitusjohtaja Merja Lindström.

Vastuu omasta terveydestä otetaan itselle

HUSin laboratorion ylilääkärin ja Helsingin biopankin tieteellisen johtajan Olli Carpénin mukaan asiakasvirrat yksityislaboratorioihin ovat viesti julkiselle terveydenhuollolle.

– Julkisessa terveydenhuollossa on kovat säästöpaineet ja sen vuoksi ehkä joskus päätetään liian tiukalla seulalla, mitä tutkitaan ja millaisia laboratoriokokeita otetaan. Ihmisten oma aktiivisuus voi olla signaali julkiselle terveydenhuollolle, että sen toimintatapaan ei olla tyytyväisiä, Carpén sanoo.

Carpénin mielestä biohakkeroinnista voi tulla uusi tapa tuottaa tietoa yksityiselle ja julkiselle terveydenhuoltojärjestelmälle, sillä sensoritekniikka kehittyy kovaa vauhtia.

– Biohakkeroinnissa voi olla monia tapoja kerätä tietoa, joista on hyötyä itse kunkin terveyden seuraamiselle, mutta myös koko terveydenhuoltojärjestelmälle. Jos sairaasta henkilöstä pystytään keräämään reaaliaikaista tietoa, se auttaa meitä ymmärtämään hoitojen tehoa ja sairauksien käyttäytymistä.

Kuka pystyy maksamaan omasta terveydestään?

Mutta sovellukset, laitteet ja testit maksavat rahaa. Esimerkiksi Innoxlabin verimittausten hinnat vaihtelevat 30 ja 130 euron välillä. Joillekin se on pikkuraha, toisille taas suuri summa. Kiihtyykö kehityssuunta, jossa varakkaat pystyvät hoitamaan terveyttään ja köyhät eivät?

– Koko terveydenhuoltomme olennainen kysymys on, miten turvaamme sen, että julkiseen terveydenhuoltoon saadaan uudet hoidot ja diagnostiikkamenetelmät. Jos sitä kysymystä ei pystytä ratkaisemaan, niin silloin julkinen terveydenhuolto on pitkässä juoksussa aidosti vaarassa, Carpén sanoo.

Tällä hetkellä Suomen julkinen terveydenhuolto on kuitenkin Carpénin mielestä korkeatasoista ja luotettavaa. Terveydenhuollon ammattilaiset on koulutettu sitä varten, että he tietävät, millaisia testejä ja tutkimuksia potilaat tarvitsevat.

– Jos luovumme nykyisestä terveydenhuoltomallista, niin silloin jokainen on oma lääkärinsä ja hoitaa itse itseään.

Netin terveystiedon ja -testien luotettavuutta on vaikea arvioida

Monet hakevatkin itse netistä tietoa sairauksistaan ja oireistaan. Ylilääkäri Carpénin mielestä ihmisten kiinnostuminen terveydestä on hyvä asia, mutta tiedon ymmärtäminen voi olla vaikeaa, jos ei ole perehtynyt lääketieteeseen.

– Netti on täynnä tietoa, mutta vain pieni osa lääketieteellisestä tiedosta on hyvin dokumentoitua.

Carpén kehottaa ihmisiä suhtautumaan varauksella myös netissä myytäviin ulkomaalaisiin vitamiineja ja hivenaineita mittaaviin testeihin, joista monet eivät kestä tiukkaa lääketieteellistä tarkastelua suomalaisten standardien mukaan. Jotkut testejä myyvät yritykset kauppaavat myös lisäravinteita.

– Tämä on se kohta, missä mennään harmaalle alueelle tai jopa sen yli. Jos testin ainoa tarkoitus on käytännössä markkinoida omaa tuotetta, se ei enää kestä eettistä tarkastelua, mikä lääketieteeseen kuuluu.

Tavallisen kuluttajan on vaikea arvioida, mitkä testit ovat luotettavia. Ja vaikka testi antaisi oikein mitatut tulokset, ne pitäisi vielä osata tulkita. Jos veriarvojen merkitystä ei ymmärrä, testi voi aiheuttaa turhaa huolta. Carpénin mukaan jokin poikkeava arvo veressä ei aina välttämättä liity mihinkään sairauteen.

– Väärin tulkitut testit voivat johtaa itselääkitykseen, joka ei ole lääketieteellisesti asianmukaista.

Genomikeskus voisi arvioida testien kliinistä luotettavuutta

Sitran johtavan asiantuntijan Tuula Tiihosen mukaan Suomeen pitäisi luoda viranomaisten ylläpitämä portaali, joka tarjoaisi luotettavaa tietoa testien standardeista. Tämä tehtävä voitaisiin antaa Genomikeskukselle, jonka perustamiseen hallitus myönsi 17 miljoonan euron rahoituksen kevään kehysriihessä.

Tiihonen tutkii terveyden ja hyvinvoinnin vaikuttavuutta. Hän on myös itse kokeillut geenitestejä.

– Netin testeissä on hyvin laaja kirjo. Osa testeistä on vain suuntaa-antavia, mutta ei kliinisesti luotettavia.

Genomikeskuksesta tulee paikka, jonne kootaan tietoa ihmisten geeniperimästä. Tämä edistää sairauksien ennaltaehkäisyä, sillä geenitesteillä voidaan selvittää esimerkiksi ihmisten riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin sekä rintasyöpään.

Perimästä saatava tieto auttaa myös määrittämään potilaalle parhaiten sopivat lääkkeet.

Olavin luusto oli kuin reikäjuustoa – nyt osteoporoosista on jäljellä enää esiaste

Olavi Strömin osteoporoosi löytyi tapaturman kautta. Luustoliiton mukaan murtuman takaa etsitään syvempiä selityksiä liian harvoin.

Osteoporoosia sairastava Olavi Ström haravoi syksyn lehtiä.

Olavi Strömin jalkaterän päälle tippui viitisentoista vuotta sitten työpaikalla rautapalkki. Lääkäri totesi kuvat nähdessään, että miehen luustohan on kuin reikäjuustoa. Jatkotutkimuksissa löytyi luukato eli osteoporoosi.

Olavi ei juuri tiennyt, mistä oli kyse, mutta otti selvää. Aiemmin miehen mieleen ei ollut pälkähtänytkään, että luusto voisi olla heikko.

– Kun vaimokin sanoo, että olen umpiluupää, nauraa Ström.

Murtuma voi olla merkki sairaudesta

Luustoliiton mukaan osteoporoosia ei aina tunnisteta, vaikka hoitoon tulisi useita luunmurtumia kärsinyt potilas. Usein murtumia pidetään vain tapaturman aiheuttamina, ja sen vuoksi useimmat osteoporoositapaukset jäävät pimentoon. Luuntiheyden mittaaminen on kallista, ja tiedossa on jopa tapaus, jossa osteoporoosi on paljastunut vasta 14 murtuman jälkeen.

Naisilla sairaus on yleisempi, mutta myös joka viides mies saa osteoporoosista johtuvan luunmurtuman yli viisikymppisenä. Miehet ovat asian kanssa esillä kuitenkin varsin vähän

– Piilottelevatko he vai eivätkö he tiedä sairaudestaan? pohtii Olavi Ström.

Luustoliitto arvioikin, että sairastuneita on paljon enemmän kuin tällä hetkellä tiedetään. Olavi Ström uskoo, että taustalla on tietämättömyyttä. Hän pitää Luustoliittoa ja osteoporoosiyhdistystä tärkeinä tiedon levittäjinä.

Diagnoosin jälkeen kuvaan astuvat lääkkeet, joita Ström pitää yleisesti ottaen hyvinä. Osteoporoosi ei olekaan lopullinen tuomio, vaan usein hoidettavissa, sillä luusto uusiutuu koko ajan.

Ruokavalio kuntoon ja liikettä luille

"Reikäjuustoinen" luusto on nyt enää osa Olavin menneisyyttä. Seitsemän vuoden takaiset mittaukset kertovat, että osteoporoosi on muuntunut sairauden esiasteeksi eli osteopeniaksi. Luuston kunto tuntuu hyvältä; kuvauksissa Ström ei ole käynyt vuosiin.

– On sanottu, että luusto uusiutuu täysin 10 vuoden välein.

Aiemmin Ström  ei käyttänyt maitotuotteita laktoosi-intoleranssin vuoksi. Nyt hän sanoo viisastuneensa: syö kunnon ruokaa ja huolehtii kalsiumin, proteiinin ja vitamiinien saannista. Myös liikunta on tärkeää, sen Olavi hoitaa hyötyliikunnan kautta. Uusia murtumia hän ei pelkää:

– En minä sitä pelkää ollenkaan. En minä usko, että luuni ihan paperia ovat. Toivotaan!

Hyaluronaania pidetään ihmeitä tekevänä rypynpoistajana – tutkija lyttää väitteet tyystin

Hyaluronaania tutkinut Kari Törrönen kertoo, että vaikka aine on ihmiskehossa tärkeä, se ei imeydy ihon läpi eikä tee ihosta nuoremman näköistä.

Nainen levittää voidetta kasvoihinsa.

Ihmeaine hyaluronaania käytetään muun muassa kosmetiikassa ja ainetta sisältävien tuotteiden luvataan poistavan ryppyjä. Hyaluronaania tutkinut Kari Törrönen kuitenkin kumoaa väitteet ihoa nuorentavasta vaikutuksesta.

Hyaluronaani eli hyaluronihappo on ihmiskehossa välttämätön aine, mutta se ei yksinkertaisesti toimi, kuten sen usein mainoksissa väitetään toimivan.

Hyaluronaani löydettiin silmän lasiaisesta 1930-luvulla ja siihen on sen jälkeen ladattu paljon odotuksia. Kyseessä on sokerimolekyyli, jonka rakenne pystyy sitomaan paljon vettä. Nuorentavia vaikutuksia sillä ei kuitenkaan ole.

– Se vain pitää ihon kosteana, kuten monet muutkin ihorasvojen ainesosat. Se ei pysty läpäisemään ihon pintaa, hyaluronaania sikiönkehityksen ja syövän yhteydessä tutkinut Kari Törrönen kertoo.

Törrösen väitöskirja "Hyaluronaania tuottavat entsyymit sikiönkehityksessä ja syövässä" tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa viime viikolla.

Ruoansulatus hajottaa ihmeaineen

Joissakin lisäravinteissa hyaluronaanin luvataan toimivan myös suun kautta nautittuna esimerkiksi nivelissä. Todellisuudessa ruoansulatus hajottaa suurimman osan sokerimolekyyleistä ja ne imeytyvät kehoon sellaisenaan, eivät kokonaisena hyaluronaanina.

Hyaluronaani on kuitenkin hyvin tärkeä aine ihmisen kehossa ja jopa sikiönkehityksessä. Sitä löytyy muun muassa ihosta, nivelsiteistä, rustojen väleistä sekä rustokudoksesta itsessään. Sikiön kehittyessä hyaluronaania tarvitaan useissa eri vaiheissa eri kohdissa sikiötä.

Jos hyaluronaani ei ole oikeassa paikassa oikeaan aikaan, sikiön sydän ei esimerkiksi kehity oikein.

Kyseessä on siis kehon yleisrakennusaine. Kosmetiikan ja lisäravinteiden ihmeaineeksi siitä ei kuitenkaan ole.

Mummo, joka aikoo ratsastaa vielä 100-vuotiaana: "Aluksi Iiro-hevonen määräsi vauhdin ja minä suunnan"

76-vuotiaan Hilkka Hämäläisen mielestä elämässä jos jotain tahtoo, pitää päättää. Yhä useampi harrastaja on tehnyt saman päätöksen kuin Hämäläinen ja aloittanut ratsastuksen aikuisena.

Hilkka Hämäläinen antaa porkkanan suomenhevoselle.

Kun Hilkka Hämäläinen näki pirteän suomenhevosen ensi kertaa, hän ei arvannut, että hänestä tulisi vielä tiivis pari sen kanssa. 4-vuotias ravisukuinen hevonen tuli perheeseen Iiro Viinasen ministeripestin aikaan, joten se sai kutsumanimen kansakunnan tietoisuuteen ponnistaneen miehen mukaan.

– Ja onhan sillä selvästi samoja ilmeitä, pohtii Hilkka Hämäläinen.

Hämäläinen epäileekin ensin, että hänessä ja 27-vuotiaassa Iirossa ei ole paljonkaan yhtäläisyyksiä. Iiro tahtoo olla maastolenkillä jonon kärjessä, sillä se ei tahdo tulla vauhdilla päihitetyksi. Se kuuntelee kyllä ratsastajaansa, mutta haluaisi joskus itsekin päätösvaltaa.

– Kyllähän aluksi se oli niin, että Iiro-hevonen määräsi vauhdin, ja minä suunnan.

Hämäläinen sanoo kuitenkin itsekin olevansa sitä laatua, joka tekee, mitä on päättänyt. Paljastuu, että Hämäläinen nousi yli 20 vuotta sitten ratsaille, koska hevosen varsinainen omistaja, Päivi-tytär, ei enää ehtinyt riittävän usein hevosta liikuttamaan.

Hämäläisellä ei ollut aiempaa kokemusta ratsastuksesta, mutta tahtoa sitäkin enemmän. Liikunnallinen nainen hyppäsi Iiron selkään.

– Se oli sellaista ratsastelua. Tällä tietämyksellä, mitä minulla nyt on hevosista, en tekisi niin, ottaisi hevosta kotiin tallille ja ryhtyisi vain toimeen. Mutta aion ratsastaa vielä 100-vuotiaanakin, ja jos lähtö tulee, se saa tulla saappaat jalassa, ei ehkä välttämättä ratsastussaapaat jalassa, pohtii Hämäläinen.

Hämäläisen mielestä ratsastamisessa parhaita elämyksiä on se, kun huomaa ison eläimen tekevän, mitä ratsastaja pyytää. Saumaton yhteistyö antaa kokemuksen, jota on vaikea verrata mihinkään muuhun liikuntaan.

Joillekin ratsastava mummo on kauhistus

Myöhemmin Hämäläinen lähti ratsastustunneille, ja taitoja karttuu edelleen. Estetunnilla 60 senttimetrin korkuiset esteet tuli ylitettyä opettajan ohjeiden mukaan.

– Tein vain juuri, kuten opettaja käski. Hän näytti, missä kohtaa peppua on nostettava satulasta ja sanoi, että alas tullessa saa ottaa hevosen harjasta kiinni. Hyvin meni.

Hämäläinen kertoo, että joillekin ikätovereille ratsastava mummo on kauhistus, mutta Hämäläinen ei välitä hämmästelyistä. Hän kokee terveytensä pysyvän hyvänä nimenomaan hevosten parissa touhuamisen ja ratsastuksen ansiosta.

– En tunne itseäni vanhaksi. Jumppaan aamuisin ja käyn kävelylenkeillä. Ratsastamassa en käy ihan niin usein, mutta säännöllisesti kuitenkin. Juoksu piti lopettaa, kun toinen polvi kipeytyi. Kävin lääkärissä, joka sanoi, että elkää antako periksi. Se oli hyvin sanottu nuorelta lääkäriltä.

Tallit muovaavat toimintaa myös aikuisille

Koska yhä useampi ratsastuksen harrastaja on aikuinen, ratsastustallien vetäjät ovat muovanneet tarjontaa aikuisia kiinnostavammaksi. Aikuisille on omia ryhmiä ja teoriatunteja.

Moni aikuisratsastaja haluaa yhdistää harrastukseen luonnossa liikkumisen ja vaikkapa hevosen käyttäytymisen ymmärtämiseen tähtäävät käsittelytunnit. 

– Aikuiset ovat vaativampi ryhmä. Kaikille pitää tietysti tarjota tasokasta opetusta, mutta aikuiset ilmaisevat yleensä selkeästi, mitä he haluavat ja vaatimuksia saattaa olla monenlaisia. Tallinpitäjän kannattaa kuulostella, mitä halutaan, ja voi ohjata asiakkaita sellaisen palvelun pariin, joka juuri tälle asiakkaalle sopii, sanoo tallinpitäjä Tarja Lahdenperä Haukkamäen tilalta Mikkelin Anttolasta.

Haukkamäen tilalla on tällä hetkellä 14 hevosta.

– Usein aikuinen kiinnostuu ratsastuksesta, kun tuo lastaan ratsastamaan. Aletaan miettimään, että ratsastamalla itsekin saa uusia eväitä lapsen kanssa keskusteluun, kertoo Lahdenperä.

Haukkamäen tilalla annetaan myös esimerkiksi hevosavusteista toimintaterapiaa, jossa 27-vuotias Iiro on päässyt osoittamaan, että osaa lempeän läsnäolon taidon.

Juoksetko kantapäillä vai päkiöillä? Juoksuvalmentaja kertoo oikean tekniikan

Ei ole merkitystä oletko huippu-urheilija vai sunnuntaijuoksija. Juoksutekniikalla on silti väliä. Juoksijalupaus Alisa Vainiota ja Suomen ennätystason estejuoksijaa Ella Jyrkistä valmentava Jarmo Viskari kertoo oikean tekniikan.

Yle Uutiset Kaakkois-Suomi: Juoksetko kantapäillä vai päkiöillä? Juoksuvalmentaja kertoo oikean tekniikan

Moni varmasti miettii, millä tavalla voisi parantaa talven yli jaksamista nyt kun valon määrä vähenee ja ilmat kylmenevät. Ulkona lenkkeilyä voi harrastaa lumien tuloon saakka, ja jotkut juoksevat keskitalvellakin. Lenkkipoluilla vastaan tulee kaikenlaista juoksijaa erilaisissa juoksuasennoissa.

Lappeenrannan Urheilu-Miehissä valmentavan Jarmo Viskarin mukaan juoksutyyli on aina henkilökohtainen. Ei ole olemassa kahta ihmistä, jotka juoksevat täysin samalla tavalla. On kuitenkin tiettyjä asioita, jotka tulee ottaa huomioon omassa juoksussa.

– Päkiävoittoinen juoksu sopii pikajuoksuihin, joissa vauhtivaatimus on kova. Silloin tarvitaan kaikki mahdolliset lihakset käyttöön. Vastaavasti kantapäävoittoinen tai koko jalkapohjavoittoinen tekniikka sopii kestävyysjuoksijoille ja on taloudellisempi pitkillä matkoilla, Viskari kertoo.

Juoksutekniikkaa

– Kantapäävoittoisessa juoksussa tullaan nilkka voimakkaasti koukistettuna painopisteen etupuolelle. Tavoite on, että askel on kohtuullisen lyhyt, jolloin törmäys ei ole liian kova.

Kun juostaan kovaa, jalkaterä pyrkii jo luonnostaan osumaan maahan päkiä edellä.

– Päkiävoittoisessa juoksussa juuri painopisteen etupuolella tullaan päkiälle, josta ponnistetaan eteenpäin. Nilkkaa ei saa esijännittää liikaa ennen päkiälle astumista.

Kantapään raju törmäys maahan voi olla rankkaa jaloille, jos nilkoissa, lonkissa tai polvissa on ollut vammoja.

– Törmäystä voi vähentää ottamalla joustoa esimerkiksi nilkasta ja tulla maahan päkiävoittoisesti tai koko jalkapohjalla, juoksuvalmentaja Jarmo Viskari neuvoo.

Aloittelijan lihakset saattavat kipeytyä, jolloin tiettyjä lihaksia tulisi valmentajan mukaan vahvistaa. Kantapäävoittoinen juoksu kuormittaa takareisiä, pakaraa ja selkälihaksia. Päkiävoittoinen taas akillesjännettä ja pohjelihasta, mistä syystä aloittelijan tulisi edetä varovasti.

Väärä tekniikka hidastaa ja voi vahingoittaa

– Jos kantapäävoittoisessa juoksussa ylävartalo on etukenossa ja kontakti tulee liikaa vartalon etupuolelle, syntyy vauhtia jarruttavia voimia. Kova törmäys rasittaa nilkkaa, polvia ja lonkkaa. Päkiävoittoisessa juoksussa jos ponnistaa liikaa ylöspäin eli pomppii, kuormittaa se akillesjännettä ja pohjetta, Viskari kertoo.

Viime vuosina erilaiset trendikkäät kuntoilumuodot ovat liikuttaneet suomalaisia. Oikeaa juoksutekniikkaa voikin valmentajan mukaan käyttää hyödyksi eri voimailu- ja kestävyyslajeissa.

– Kaikki perustuu lajianalyysiin. Minkälaista juoksua tai liikehdintää siinä lajissa on, josta tulee ne nopeus- ja voimavaatimukset? Analyysin pohjalta voi päättää millä tavalla pitää liikkua ja hyödyntää näitä tekniikoita, sanoo Viskari.

Juoksuvalmentajan neuvot hyvään juoksutekniikkaan:

  1. Hyvä ryhti (molemmat tekniikat mahdollisia): jos ylävartalo on eteenpäin suuntautunut, niin vääjäämättä astutaan kantapää edellä maahan.
  2. Hyvä keskivartalon pito (vatsa, selkälihakset, pakarat): voima lähtee lantiosta, ei jalkaterästä.
  3. Pää rentona. Katse horisonttiin, ei maahan.
  4. Hartiat rentoina.
  5. Kädet auttavat juoksussa, käsien liike juoksun suuntaisesti.
  6. Ponnistus eteenpäin, ei ylös.
  7. Nopea kontakti maahan, jolloin juoksu "rullaa" eteenpäin.
  8. Vähintään 85 askelta minuutissa. Moni juoksee liian pitkällä askeleella.

– Loivia alamäkiä juoksemalla saa luontaisesti hyvän juoksutekniikan, vinkkaa Viskari.

"Silmälaseista on tullut asuste" – joka kymmenes huononäköisistä hankkii vähintään neljät lasit

Suomalainen maksaa silmälaseista keskimäärin 377 euroa.

Silmälaseja esillä liikkeessä.

Alle puolet silmälasien käyttäjistä tyytyy enää yksiin rilleihin. Viime vuosina suomalaisten päivittäisessä käytössä olevien silmälasien määrä on lisääntynyt. Keskimäärin käytetään rinnakkain kaksia laseja. Joka kymmenennellä niitä on jatkuvassa käytössä jopa neljät tai useammat. Naiset omistavat silmälaseja hiukan miehiä enemmän.

– Kasvavassa määrin on kyse siitä, että silmälaseista on tullut asuste, toimitusjohtaja Panu Tast Näkemisen ja silmäterveyden toimiala NÄE ry:stä sanoo.

Osittain useiden silmälasien hankkiminen johtuu siitä, että niitä hankitaan eri tarkoituksiin. Niitä tarvitsee esimerkiksi moniteholinssejä käyttävä ikääntyvä väestö.

– Kun haluaa lukea romaania tai katsoa telkkaria, se on mukavampaa siihen erikseen suunnitelluilla laseilla, Panu Tast toteaa.

Tiedot käyvät ilmi Taloustutkimuksen toteuttamasta tutkimuksesta, johon haastateltiin syyskuussa yli tuhatta 15–79-vuotiasta suomalaista.

Harva ostaa silmälasinsa verkkokaupasta

Silmälaseihin kulutettu rahamäärä on parissa vuodessa hieman noussut. Keskimäärin suomalainen maksaa silmälaseista 377 euroa. Tämän verran rahaa käytettiin yhdellä ostokerralla, ja pakettiin saattoi kuulua yhdet tai useammat lasit.

Yleisimmin lasit hankitaan optikkoliikkeestä Suomesta. Nettikauppa kasvaa nopeasti, mutta vain alle prosentti vastaajista oli viimeksi lasit hankkiessaan ostanut ne verkkokaupasta. Piilolaseja sen sijaan ostetaan usein myös verkon kautta.

– Silmälasien verkkokaupan esteenä ovat toistaiseksi aika usein tekniset syyt. Yksiteholasien ostaminen verkosta on kohtuullisen helppoa, mutta kun mennään vaativampiin ratkaisuihin, tulee usein ongelmia, Panu Tast toteaa.

Näöntarkastuksessa suomalaiset käyvät selvästi useammin optikolla kuin silmälääkärillä. Silmälääkärin vastaanotolle mennään usein optikon kehotuksesta.

Lasien jatkuva käyttö vähentynyt

Silmälaseja käytetään yhä enemmän silloin tällöin. Jatkuva käyttö on samalla vähentynyt. Taustalla ovat väestön ikääntyminen ja silmäkirurgia.

– Kun väestö ikääntyy, tulee lisää lukulasikäyttöä, jolla silmälasien käyttö usein alkaa. Meillä alkaa olla ikääntyvää väestöä, joka käy tyypillisesti kaihikirurgiassa jossain vaiheessa. Jos silmälaseja on käytetty jatkuvasti, operaation jälkeen silmälaseja käytetään tyypillisesti joissakin tilanteissa ja jollakin etäisyydellä.

Nuoremmilla jatkuvaa lasien käyttöä on puolestaan vähentänyt silmän taittovirheiden kirurginen korjaaminen.

Laseja käyttää 70 prosenttia suomalaisista

Lähes seitsemän kymmenestä suomalaisesta käyttää silmälaseja joko jatkuvasti tai silloin tällöin. Yli 70-vuotiaista laseja käyttävät lähes kaikki.

Piilolaseja suomalaisilla on muihin Euroopan maihin verrattuna todella vähän. Niiden käyttäjien määrä on lisääntynyt, mutta silti piilolaseja käytti säännöllisesti tai esimerkiksi juhlissa tai urheillessa vain viisi sadasta vastaajasta. Varsinkin monitehopiilolinssien käyttö on Suomessa erittäin vähäistä.

Tuoreet luvut julki: Miehiä steriloidaan enemmän kuin koskaan

Vielä tähän saakka sterilointeja on tehty enemmän naisille kuin miehille. Tuore THL:n tilasto paljastaa, että tilanne voi muuttua.

Grafiikka

Vuonna 2015 tehtiin 5 000 sterilointia, mikä on 600 edellisvuotta enemmän. Erityisesti miehille tehtyjen sterilointien määrä on noussut. Kaikista steriloinneista jo 49,7 prosenttia tehtiin miehille. Osuus on suurempi kuin kertaakaan sitten 1950-luvun, kun asiaa alettiin tilastoida.

Se, että miehet ovat tilastollisesti ottaneet kiinni naisia, ei kuitenkaan selity pelkästään sillä, että myös miehet ovat alkaneet suosia sterilointia. Naisille tehtyjen sterilointien määrä on nimittäin laskenut – 1980-luvun huippuvuosista voimakkaastikin.

Mutta on siis lähellä, että miehet ohittavat naiset. Tämä voi tapahtua jo tänä vuonna mikäli trendi säilyy.

THL:n mukaan miehistä sterilointi on tehty viime vuosina enemmän yli 35-vuotiaille. Nuorempien miesten osuus on ollut selvässä laskussa.

Tehokas ehkäisymenetelmä, mutta ei pettämätön

Miesten sterilointi eli vasektomia tehdään tukkimalla tai katkaisemalla siemenjohtimet. Naiselle sterilointi tehdään tukkimalla munajohtimet yleensä metallisilla klipseillä.

Sterilisaatio edellyttää lain mukaan tiettyjen ehtojen täyttämistä. Sitä ei esimerkiksi tehdä alle 30-vuotiaille. Joissakin tapauksissa tarvitaan jopa Valviran lupa.

Sterilisaatiokaan ei ole sataprosenttisen varma ehkäisymenetelmä, kertoo Duodecimin terveyskirjasto-sivusto. Toimenpidettä kannattaa muutenkin harkita tarkkaan – vaarana on, että ratkaisu alkaa myöhemmin kaduttaa.

Akuutin juttu miesten steriloinnista

34-vuotias Toni haluaa vasektomian

Retkeilijät juovat Saimaan vettä raakana – Yle testasi vedenlaadun

Osa Saimaalla liikkujista kertoo juovansa järven pintavettä sellaisenaan, puhdistamatta. Tutkijat varoittavat vesissä esiintyvistä taudinaiheuttajista.

Mies juo järvivettä kanootissa.

Juomavesinäyte 1: Saimaa, Taipalsaaren Sarviniemi

Innokas retkeilijä Petter Sairanen on melonut viisi tuntia Lappeenrannan satamasta taukopaikalleen Suur-Saimaan Sarviniemeen. Sää on tuulinen, kova aallokko keinuttaa kajakkia. Melojalla alkaa olla jano.

Lähtiessään kotoa kaupungista Petter Sairanen täytti vajaan litran vesipullonsa hanavedellä. Nyt pullo on juotu tyhjäksi, muutenkin on tauon paikka. Tottuneesti Sairanen upottaa juomapullonsa syyskylmään Saimaaseen, täyttää pullon ja ottaa monta huikkaa.

– Pienestä saakka olen juonut näitä Saimaan vesiä, Sairanen kertoo.

– En tietenkään juo Kaukaan tehtaan edustalla, mutta kun pääsee tänne Suur-Saimaan puolelle, niin täytän pulloni järvestä. Ei minulla ole koskaan järvillä meloessa vesikanisteria mukana.

Sairasen mukaan vesi on eri makuista eri puolilla Saimaan laajaa vesistöä. Erityisen herkullisena Petter Sairanen pitää Punkaharjun ympäristön vettä.

– Aina maistelen Saimaan eri osien veden makua. Punkaharjun suuntaan meloessa oikein odotan, että saan maistaa Pihlajaveden vettä. Se on paremman makuista kuin moni lähdevesi, sitä voisi myydä Pariisin kahviloissa kalliiseen hintaan, Sairanen nauraa.

– Kyllä näitä vesiä aivan hyvin voi juoda raakana, Petter Sairanen lausuu mielipiteensä.

Samaa sanoo moni muukin vesillä liikkuja. He kertovat, että kun tuntee vedet ja niiden virtaukset, oppii tietämään, mistä juomavettä voi ottaa.

"Riittää, että vedessä on eläimen raato"

Toimitusjohtaja Saara Järvenpää Saimaan Vesi- ja Ympäristötutkimus oy:stä on eri mieltä vedenjuonnin turvallisuudesta.

– Kolibakteereita voi olla kaikkialla. Riittää, että on linnunkakkaa tai vaikka joku eläimen raato lähivedessä mätänemässä, Järvenpää pohtii.

Sarviniemessä retkimeloja Petter Sairanen on lähdössä jatkamaan matkaa myrskyävän selän yli kohti yöpymissaartaan. Ennen lähtöä hän hoksaa rantahiekalla lojuvan verenpunaisen lihamöykyn. Lähemmällä tarkastelulla se paljastuu osittain syödyksi valkohäntäkauriiksi.

Petter Sairasen vesipullo on täytetty hetkeä aikaisemmin noin sadan metrin päästä raadosta. Ylen vesinäyte tutkimuslaitoksen analyysia varten otettiin samalta paikalta.

– Mitään mahanpuruja en ole koskaan järvivedestä saanut, Sairanen sanoo ja koputtaa puuta.

– Minusta on huikea ajatus, että voimme meloa tai luistella juomavedessä. Se on harvinaista.

Juomavesinäyte 2: Saimaa, Joutsenon Hinkanranta

Virpi Häkkinen seisoo vauva sylissään tuulisella hiekkarannalla.  Ylen juomavesinäyte numero 2 otetaan läheltä Häkkisen kotia, Joutsenon Hinkanrannasta.

– Ihan tästä rannasta läheltä Joutsenon keskustaa tulee harvemmin juotua järvivettä mutta tuolla avovedellä aina, Häkkinen sanoo.

Hän arvelee, että on juonut Saimaan vettä parivuotiaasta pikkutytöstä lähtien. Perhe liikkui paljon veneellä, eikä Häkkinen muista, että matkassa olisi koskaan ollut vesikanisteria.

– Joskus oli kotoa otettu mukaan joku litran vesipullo ja kun se loppui, alettiin käyttää järvivettä.

Nyt Häkkisellä on kolme lasta. Heistäkin on äitinsä tavoin kasvamassa luonnonveden juojia. Hinkanrannassa lapset käyvät kesällä uimassa mutta varsinaisesti perhe viettää järvenrantaelämää kauempana asutuksesta, suurten selkävesien äärellä Kyläniemessä.

Miltä Saimaan vesi maistuu? Virpi Häkkinen kuvailee makua "puhtaaksi järviveden" mauksi.

Virpi Häkkisen puolisolla on yritys, joka järjestää asiakkailleen veneretkiä Saimaalle. Asiakkaita varten veneeseen pakataan aina hanavettä juomavedeksi mutta kun perhe retkeilee omalla porukalla, he käyttävät Saimaan vettä.

– Varsinkin viileän veden aikaan juon järvivettä huoletta. En tietenkään juo sellaisesta paikasta, jos vedessä näkyy sinilevää.

Ulkomaalaisilta vierailta Häkkinen kuulee hämmästelyä järviveden juomakelpoisuudesta. Eikä ihme, monelle turistillehan jo se on ennenkokematonta, että kotien hanavettä voi käyttää juomavetenä.

Juomavesinäyte 3: Saimaa, Lappeenrannan keskusta

Retkeilijät ottavat juomavetensä paikoista, joissa he arvelevat veden olevan riittävän puhdasta. Vertailun vuoksi Ylen kolmas juomavesinäyte otetaan aivan Lappeenrannan kaupungin edustalta.

– Aikamoisen riskin siinä joka kerran ottaa, kun järvivettä juo, sanoo mikrobiologi Virpi Laamanen Saimaan Vesi- ja Ympäristötutkimus oy:stä.

– Joku onneton veneilijä on esimerkiksi saattanut tyhjentää koko septitankkinsa keskelle järvenselkää. Koskaan ei tiedä, mitä vedessä sattuu olemaan.

"Jos juo luonnonvettä, niin omalla riskillä"

Vuosittain Suomessa esiintyy useita bakteerien, virusten tai alkueläinten aiheuttamia suolistoinfektioita. Niillä voi olla sairastuneelle vakavia seurauksia.

Suolistoperäiset taudinaiheuttajamikrobit päätyvät luonnonvesiin usein ihmisen toiminnan seurauksena, esimerkiksi jätevesistä. Osa taudinaiheuttajista jatkaa elämäänsä luonnonvesissä vaikka jätevesi onkin kulkenut vedenpuhdistusprosessin läpi.

– Luonnonvesien laatu vaihtelee. Samasta paikasta otettu vesi voi olla yhtenä päivänä aivan puhdasta mutta seuraavana päivänä siinä voikin olla taudinaiheuttajia, mikrobiologi Virpi Laamanen sanoo.

– Jos juo, niin omalla riskillä.

Hän ei pidä kylmään vuodenaikaan juotua järvivettä sen turvallisempana kuin kesäkauden vettä. Hän muistuttaa, että vastoin yleistä luuloa osa taudinaiheuttajista säilyy nimenomaan viileässä vedessä toimintakykyisenä pidempään kuin lämmössä.

Vesinäytteiden tulokset

Ylen vesinäytteet tutki kemisti Pirjo Niinimäki Saimaan Vesi- ja Ympäristötutkimus oy:stä. Hän muistuttaa lausunnossaan, että luonnonvesien laatu vaihtelee suuresti eri ajankohtina. Tulokset kertovat veden laadusta vain näytteen ottamisen hetkellä.

Näyte 1: Saimaa, Taipalsaaren Sarviniemessä vesi on juomakelpoista

Mikrobiologiselta laadultaan näytteen vesi täyttää yksityiseen käyttöön tarkoitetun talousveden laatuvaatimukset.

Näytteessä havaittiin vähäinen määrä leviä: sinileviä (Woronichia sp, Anabaena sp ja Microcystis sp) sekä piileviä (valtalajina Tabellaria sp) ja nieluleviä.

Näyte 2: Saimaa, Joutsenon Hinkanrannassa vedessä on enterokki-bakteereja

Mikrobiologiselta laadultaan näytteen vesi ei täytä talousveden laatuvaatimuksia enterokokkien esiintymisen perusteella.

Muiden suoritettujen mikrobiologisten tutkimusten osalta ei todettu huomautettavaa.

Enterokokkien esiintyminen voi olla merkki suolistoperäisestä likaantumisesta, mutta enterokokkeja voi päätyä veteen myös muusta kuin ulosteperäisestä saastutuksesta.

Näytteessä havaittiin vähäinen määrä leviä: sinileviä (Woronichia sp, Anabaena sp ja Planktothrix sp) sekä viherleviä, piileviä (valtalajina Tabellaria sp) ja nieluleviä.

Näyte 3. Saimaa, Lappeenrannan keskustassa vesi on juomakelvotonta

Mikrobiologiselta laadultaan näytteen vesi ei täytä talousveden laatuvaatimuksia enterokokkien ja E.coli-bakteereiden esiintymisen perusteella.

E.coli-bakteereiden esiintyminen on merkki suolistoperäisestä likaantumisesta. Enterokokkien esiintyminen voi olla merkki suolistoperäisestä likaantumisesta, mutta enterokokkeja voi päätyä veteen myös muusta kuin ulosteperäisestä saastutuksesta.

Näytteessä havaittiin edellisiin näytteisiin verrattuna enemmän leviä: sinileviä (Woronichia sp, Anabaena sp, Microcystis sp ja Planktothrix sp) sekä viherleviä, piileviä (valtalajina Tabellaria sp) ja nieluleviä.

Hae lisää

Tervetuloa Ylen mobiiliuutisiin!

Kokeilemme palvelun avulla millainen käyttöliittymä sopisi parhaiten uutisten, urheilun ja sään seuraamiseen mobiilikäytössä.

Otamme mielellämme vastaan palautettasi siitä, mikä palvelussa toimii jo hyvin ja mitä mielestäsi voisi vielä kehittää.

Liitä mukaan päätelaitteesi malli ja sähköpostiosoitteesi, jos tarvitset apua ongelmatilanteessa.

Lähetä palautetta:

Lähetä