Pakkasennätys paukkui tällä kertaa Inarissa

Jääpuikkoja.

Ylen meteorologin mukaan pakkanen voi kiristyä vielä entisestään.

Jääpuikkoja.

Lapissa on tehty jälleen tämän talven pakkaennätys, nyt Inarissa.

Ilmatieteen laitoksen havaintoasema Inarin Nellimissä mittasi keskiviikkoaamuna kello 4.40 aikoihin pakkaslukemaksi -36,2 astetta.

Ylen meteorologi Toni Hellinen sanoo, että lämpötila saattaa laskea vielä tästäkin.

Viimeksi tiistain vastaisena yönä mitattiin kuluvan talven pakkasennätys -34,6 astetta Muonion kirkonkylän havaintoasemalla.

Kova ennakkoäänestysinto ei kerro mitään vaalipäivästä: Moni päättää ehdokkaansa vasta kopissa

Ennakkoäänestystä Postitalolla Helsingissä.

Presidentinvaalien ennakkoäänestys päättyi tiistaina. Ennakkoon äänestävät yleensä ne, jotka ovat varmoja valinnastaan. Ennakkoääniä annettiin 1,5 miljoonaa. Mutta millainen ihminen äänestää ennakkoon?

Ennakkoäänestystä Postitalolla Helsingissä.

Ennakkoäänestäjä ei halua joutua tilanteeseen, jossa vaalisunnuntaille ilmaantuu yllättävä meno, rankkasade tai flunssa.

Presidentinvaaleissa äänesti ennakkoon 1,5 miljoonaa ihmistä. Se on 36 prosenttia äänioikeutetuista.

Kirkkonummelainen Mari Hannula riensi tiistaina Helsingin Postitalolle varmistamaan, että ehtii äänestämään. Hannula on katsonut kaikki vaalikeskustelut. Niillä ei ollut vaikutusta ehdokkaan valintaan.

– Oma ehdokas on ollut selvillä jo pitkään etukäteen.

Vaalikeskusteluissa on Hannulan mielestä keskitytty aivan liikaa Natoon.

– Ulkopoliitikasta olisi voinut keskustella enemmän ja EU:sta. Nyt on puhuttu paljon sellaisista asioista, jotka eivät liity mitenkään presidentin toimivaltaan, Hannula sanoo.

Vaalipäivä voi tuntua jäykältä

Ennakkoäänestäminen kiinnostaa akatemiatutkija Hanna Wassin mukaan varmoja äänestäjiä. Ennakkoäänestys sopii myös niille, jotka kokevat vaalipäivänä äänestämisen jäykäksi ja juhlalliseksi.

Yhä useampi äänestäjä päättää ehdokkaastaan vasta kopissa. Wassin mukaan vaaleissa liikkuminen voi tarkoittaa myös sitä, että jättää äänestämisen väliin.

Wass ei allekirjoita käsitystä, että nuoret olisivat "laiskoja" äänestäjiä. Koulutuksen vaikutus äänestysaktiivisuuteen on draamattista etenkin nuorten kohdalla.

– Viime eduskuntavaaleissa 18–24 -vuotiaista vain 41 prosenttia niistä, joilla oli perusasteen koulutus, kävi äänestämässä. Korkeakoulututkinnon suorittaneista äänesti 73 prosenttia, sanoo Hanna Wass Helsingin yliopistosta.

Arvokysymykset ratkaisevat

Helsinkiläinen Anu Kiiskinen kuuluu mattimyöhäsiin. Hän ei ole valinnut ehdokastaan. Kiiskinen uskoo, että jos Suomessa olisi nettiäänestys, kynnys ennakkoäänestää olisi matalampi.

Kiiskinen kertoo äänestäneensä joka kerta. Vaalikeskusteluissa hän on seurannut ehdokkaiden vastauksia arvokysymyksiin.

– Oikeista asioista on keskusteltu, arvokysymyksistä. Ne ratkaisevat, koska presidentti käyttää merkittävästi valtaa muuhun maailmaan, Kiiskinen sanoo.

Kristillinen nainen löytyi jo

Arvot ovat tärkeintä myös helsinkiläiselle Kristian Mattssonille. Hän kertoo äänestäneensä ennakkoon naista, jolla on kristilliset arvot.

– En ole seurannut kovin paljon vaalikeskusteluja, koska olen löytänyt ehdokkaan jonka kanssa näkemykset kohtaa aika hyvin.

Etukäteen on arvioitu, että istuvan presidentin Sauli Niinistön ylivoimaiselta näyttänyt suosio latistaa vaalitunnelmaa. Ennakkoäänestyksen perusteella presidentinvaaleista on tulossa oikeat vaalit.

Silti on vielä aivan liian aikaista sanoa, lähtevätkö kansalaiset liikkeelle vaalipäivänä.

Presidentinvaalien ensimmäinen kierros järjestetään ensi sunnuntaina.

Ylipitkät työpäivät vaihtuivat 8-tuntisiksi, kun korealainen koodari muutti Kainuuseen – "Juuri sitä, mitä odotinkin"

Isä Hakhyun Kim, äiti Dami Park ja Seo Woo -vauva tutkivat lastenkirjaa.

Pelialalla käydään kiivasta taistelua etenkin kokeneista työntekijöistä. Suomalaisissa pelifirmoissa työntekijöitä voi olla jopa 30 eri maasta. Kajaanilainen Critical Force on rekrytoinut muun muassa Etelä-Koreasta.

Isä Hakhyun Kim, äiti Dami Park ja Seo Woo -vauva tutkivat lastenkirjaa.

Seitsemän ja puolen tunnin työpäivä sekä lyhyt kotimatka kirpeässä pakkassäässä kotiin vaimon ja pienen Seo Woo -vauvan luokse on eteläkorealaiselle Hakhyun Kimille luksusta.

Kim muutti perheensä kanssa joulukuussa Kajaaniin Etelä-Korean Kyonggin metropolialueelta läheltä Soulia. Kim työskentelee koodaajana kajaanilaisessa kasvavassa Critical Force -yrityksessä. Mobiiliräiskintä Critical OPS -pelistään tunnetun suomalaisyrityksen leivissä työtunnit pysyvät kurissa, ja niin pomolle kuin muillekin kollegoille voi jutella vapaasti.

Se on eteläkorealaiselle ja monille muille yrityksen kansainvälisistä pelintekijöistä uutta ja ihmeellistä, sillä esimerkiksi Etelä-Koreassa peliala on raskas ja hierarkinen.

Koreassa pelialalla työpäivät voivat venyä jopa 12–14 tunnin mittaisiksi. Erityisen rankkoja ovat "crunchit" eli viikkojen tai kuukausien mittaiset ylityörupeamat ennen pelin julkaisua. Silloin töitä painetaan hurjia päiviä ja yöt saatetaan nukkua pelifirman asuntolassa.

Korealaiselle suomalainen työkulttuuri tuntuu muutenkin rennommalta.

– Koreassa pomo sanoo mitä pitää tehdä. Se on toisaalta hyvä, koska se on suoraa, mutta myös huono asia. Esimerkiksi eräänä päivänä varatoimitusjohtaja käski muuttaa osan pelistä. Meidän kuului vain totella, ilman kysymyksiä, kertoo kymmenisen vuotta pelialalla ollut Hakhyun Kim.

– Täällä on enemmän vapautta, ja saan tehdä enemmän sellaista työtä mitä haluan tehdä. Pidän suomalaisesta tyylistä, Kim jatkaa.

Samanlaisia huomioita on tehnyt myös Critical Forcen apulaistuottaja Sallamaari Janhunen, joka työskentelee sekä Suomessa että Etelä-Koreassa. Janhusen mukaan Suomessa vapaa-ajan ja työn suhteen tärkeys tiedostetaan paremmin.

Janhunen arvelee, että Suomessa pelialalla on työskentelypaikkana parempi maine.

– Kun olen kertonut Koreassa olevani pelialalla, ihmiset sanovat että okei, sä teet varmaan aika paljon töitä. Koreassa vanhemmat eivät suosittele lapsilleen pelialaa. Sanoisin, että siellä pelialalla työskenteleminen ei ole niin trendikästä, vaan se nähdään ammattina muiden joukossa, Janhunen kertoo.

Mukavat työolot eivät ole kuitenkaan tärkein syy, miksi korealaiset Hakhyun Kim ja hänen vaimonsa Dami Park muuttivat maapallon toiselle puolen. Kun myös lähes kolmen vartin pituiset työmatkat ovat poissa, vapaa-aikaa on paljon.

– Täällä on kylmää, mutta voin viettää paljon enemmän aikaa perheeni kanssa. Tämä on siis juuri sitä, mitä odotinkin, tuore kainuulainen Kim kertoo tunnelmistaan.

Suomalaisen pelialan kattojärjestö Neogamesin johtaja KooPee Hiltusen mukaan suomalainen työtahti tuntuu monista korealaisista inhimillisemmältä kuin kotimaassa. Se merkitsee paljon etenkin perheellisille. Suomi tunnetaan maana, jossa raskaat crunchit eivät ole arkea.

– Suomella on se etu kilpailussa, että ihmisille jää enemmän aikaa elämiseen, Hiltunen sanoo.

Pelialaa kiusaa globaali työntekijäpula

Hakhyun Kimin kaltaiset pelintekijät ovat kasvaville peliyrityksille äärimmäisen tärkeitä, sillä pelialan suurin haaste on työntekijöiden löytäminen. Suomalaisen pelialan kattojärjestö Neogamesin johtaja KooPee Hiltusen mukaan etenkin kokeneista työntekijöistä on maailmanlaajuinen pula.

Syynä on nuoren alan nopea kasvu. Neogamesin julkaiseman uusimman Peliala 2016 -selvityksen mukaan noin 18 prosenttia Suomen peliteollisuuden työntekijöistä tulee ulkomailta. Jo 5–10 vuoden työkokemuksen kartuttaneet tekijät ovat pelialalla kuumaa kamaa.

– Peliala on suhteellisen nuori ala ja nousuvaihetta on eletty nyt kymmenen vuotta. Pula johtuu siitä, että työntekijöiden määrä ja kokemuksen karttuminen eivät ole pysyneet toimialan kehityksen tahdissa. Tilanne on sama kaikkialla maailmassa, ja senioritason työntekijöistä kilpaillaan kovasti, kertoo Hiltunen.

Critical Forcella työskentelee ihmisiä 13 eri maasta: muun muassa Yhdysvalloista, Portugalista, Espanjasta ja Virosta. Korealaisia perheitä on muuttanut Kajaaniin jo kolme ja neljäs on tulossa. Kasvun on mahdollistanut yhtiön syksyllä 2016 saama miljoonarahoitus eteläkorealaiselta NHN Entertainmentilta.

Rahoituksen jälkeen alkoi tapahtua: yritys perusti toimiston Souliin ja yhtiön työntekijämäärä nousi 20:stä 70:een. Työvoiman löytäminen on myös Critical Forcen suurin haaste.

– Eksperttitason osaajia on vaikea löytää, koska peliala kasvaa niin voimakkaasti ja kysyntä on kova, tiedottaja Raisa Krogerus kertoo.

Yritys on laajentanut myös Kajaanin Kauppakadulla sijaitsevia tilojaan. Krogeruksen mukaan ensimmäisten korealaisten muutettua Suomeen sana mukavasta työpaikasta levisi, ja sen jälkeen rekrytointi on ollut helpompaa. Sen helppous on yllättänyt apulaistuottaja Sallamaari Janhusen.

– On melkein helpompaa saada tänne porukkaa Koreasta kuin Helsingistä. Korealaisia kiinnostaa todella paljon Suomen luonto, koulutusmahdollisuudet ja sosiaaliturva. Kuva Suomesta on tosi hyvä, Janhunen kertoo.

Kajaanissa koodattua Critical Forcen lippulaivapeliä Critical OPSsia on ladattu noin 30 miljoona kertaa. Peli on ollut jo pidemmän aikaa soft lauchissa, ja se aiotaan julkaista virallisesti tänä vuonna. Jatkossa kajaanilaisyritys aikoo panostaa entistä enemmän e-urheiluun.

Suomalainen musta huumori ei aina toimi

Loppuunpalaminen on pelialan työntekijöiden yleinen ongelma. Critical Forcella pyritään välttämään sitä viimeiseen asti.

– Yrityskulttuurilla on vahva merkitys, eli meillä työntekijöistä pidetään huolta ja crunchia ei tehdä laisinkaan. Se on tapa lähes kaikissa pelifirmoissa ja raskas työntekijöille, kertoo Critical Forcen tiedottaja Raisa Krogerus.

Monikansallista työyhteisöä yhdistää intohimo peleihin, mutta kansainvälisyys tuo arkeen myös pulmia.

Critical Forcen työkielenä on englanti. Krogerus kertoo, että värikkäässä työyhteisössä on kiinnitettävä huomiota muun muassa huumoriin.

– Suomalainen huumori on välillä aika mustaakin, joten sellaisiin asioihin on kiinnitettävä huomiota, kun tullaan erilaisista taustoista. Onneksi peliala on sinänsä vapaamielistä, että muualtakin tulleet ihmiset pääsevät kuitenkin äkkiä mukaan leikinlaskuun.

Suomessa kahviakin kuluu vähemmän

Kylmää ja pimeää. Se oli ensimmäinen vaikutelma, kun korealaisperhe laskeutui joulukuussa Kajaanin piskuiselle lentoasemalle. Silti perhe on viihtynyt Suomessa hyvin. Maahanmuuttajia on kummastuttanut moni suomalaisille hyvin arkiselta tuntuva asia, kuten ruokakaupat ja tasainen maisema.

Hakhyun Kimin vaimo Dami Park on kiinan opettaja, ja haluaisi tulevaisuudessa tehdä työtä Suomessa. Nyt hoidettavana on kuitenkin pieni Seo Woo. Park mainitsee Kajaanin hyviksi puoliksi Kaukaveden ja ison ruokakaupan, Prisman.

Miljoonakaupunki Soulissa hengityssuojaimet ovat arkinen näky. Niillä suojaudutaan ilmansaasteilta ja flunssaepidemioilta. Suomessa maskeja ei tarvitse.

– Kun herään aamulla, olo tuntuu pirteältä ilman kahviakin. Koreassa tuntui, että ilmansaastealueilla tarvitsin enemmän kahvia. Pidän puhtaasta ilmasta todella paljon, kertoo Kim.

Myös Etelä-Koreassa paljon matkustanut Critical Forcen apulaistuottaja Sallamaari Janhunen on Korean niemimaalla huomannut, kuinka suuri etuoikeus puhdas hengitysilma on.

– Siellä ovat suurkaupungin saasteet. Ihmiset kulkevat maskit päällä ja siitä tulee ihan oikeita terveysongelmia. Se on minulle suomalaisena todella iso asia, miten puhdas meidän luontomme on. Siitä kannattaa pitää kiinni.

Janhunen kertoo, että Suomessa korealaiset ovat ihmetelleet, kun kadut eivät kuhisekaan ihmisiä. Tulijat ovat kuitenkin olleet melko hyvin perillä pohjoisen olosuhteista.

– Kaikilla ollut kuitenkin aika realistinen kuva. Ehkä he ovat olleet hieman yllättyneitä siitä, miten vähän Suomessa tapahtuu ulkona.

Kimin perhe muuttaa pian Critical Forcen tarjoamasta väliaikaisesta asunnosta omaan kotiin. Kim ja Park haluaisivat jäädä pohjoiseen ja kasvattaa pienen Seo Woon Suomessa.

– Luulen, että suomalainen koulutusjärjestelmä on tarpeeksi hyvä. En huolehdi vielä korealaisesta kulttuurista, mutta jossain vaiheessa haluaisin, että hän viettää jonkin aikaa Koreassa, vaikkapa vaihto-oppilaana, Kim sanoo.

Aamun ajokeli voi olla jopa erittäin vaarallinen – vetistä lunta humahtaa jopa 10 senttiä

auton sivupeili ja luminen maantie

Lämpötilan nollaraja yltää Etelä-Lappiin.

auton sivupeili ja luminen maantie

Aamulla lunta sataa lähes koko maassa ja sää on lauhtunut, kertoo Ylen meteorologi Toni Hellinen. Keski- ja Pohjois-Lapissa on vielä poutaa ja pakkanen on aluksi kireää.

Aamun työmatkaliikenteessä kannattaa varautua jopa erittäin huonoon ajokeliin. Osassa maata sataa tänään lunta yli 10 senttimetriä.

Keskiviikkoillan aikana lännestä saapuu uusi sadealue, jonka sateet tulevat etelässä vetenä, pohjoisempana räntänä ja lumena.

Vesisateet väistyvät Etelä-Suomen yltä itään torstaipäivään mennessä. Lapissa lumisade jatkuu. Lämpötilan nollaraja yltää Etelä-Lappiin ja pohjoisestakin kireimmät pakkaset hellittävät.

Fantasiakirjailija Ursula K. Le Guin on kuollut

Ursula K. Le Guin vuonna 2014.

Palkittu kirjailija Ursula K. Le Guin muistetaan scifi- ja fantasiakirjallisuudestaan, jossa hän käsitteli vaikeitakin yhteiskunnallisia teemoja.

Ursula K. Le Guin vuonna 2014.

Yhdysvaltalainen fantasiakirjailija Ursula K. Le Guin on kuollut 88-vuotiaana.

Kirjailija kuoli maanantaina kotonaan Portlandissa, Oregonissa. Asiasta kertoi Le Guinin poika Theo Downes-Le Guin.

Le Guin nousi tunnetuksi Maameren tarinat –kirjasarjallaan, mutta hän kirjoitti urallaan myös lukuisia romaaneja, novelleja ja runokokoelmia. Lisäksi hän toimi kirjallisuuskriitikkona.

Le Guin teki läpimurtonsa vuonna 1969 julkaistulla romaanillaan Pimeyden vasen käsi, joka voitti arvostetut tieteiskirjallisuuden Hugo- ja Nebula -palkinnot. Hänen kirjoissaan lohikäärmeet, velhot ja avaruusalukset selvittivät Maata piinaavia ongelmia, joissa esimerkiksi rotu-, sukupuoli- ja luokkakysymykset nousivat esiin.

Yli puoli vuosisataa kestäneellä urallaan Ursula K. Le Guin palkittiin useaan otteeseen amerikkalaisen lastenkirjallisuuden eteen tekemästään työstä.

Tuukka Raskin huippuvire jatkuu – valittiin ottelun parhaaksi

Tuukka Rask

Boston Bruins ei ole hävinnyt viimeisessä 17 pelissään kertaakaan varsinaisella peliajalla.

Tuukka Rask

Boston Bruinsin maalivahti Tuukka Rask torjui neljännen perättäisen voittonsa jääkiekon NHL:ssä tiistaina. Rask valittiin ottelun parhaaksi pelaajaksi, kun Bruins nappasi 3-2-kotivoiton Sami Vatasen edustamalta New Jersey Devilsistä.

Rask hikoili ottelussa 37/39 torjunnan verran. Huippuvireeseen äitynyt suomalaisvahti ei ole hävinnyt viimeisessä 17 ottelustaan kertaakaan varsinaisella peliajalla. Rask on torjunut tällä kaudella 31 ottelussa torjuntaprosentilla 92,3.

Bruinsin tehopelaaja oli tehot 1+1 kirjannut tähtihyökkääjä Brad Marchand.

18 minuuttia vastuuta saanut Devils-puolustaja Vatanen jäi ottelussa ilman tehopisteitä.

Suomalaismiehet suunnittelivat matkaa Syyriaan, mutta oliko tarkoituksena tehdä perillä terroritekoja? Käräjäoikeus antaa tänään ratkaisunsa

Helsingin käräjäoikeus.

Helsingin käräjäoikeuden ratkaisu on merkittävä, sillä tuomioistuinten tulkintoja terrorismirikoksista on niukasti.

Helsingin käräjäoikeus.

Helsingin käräjäoikeus antaa tänään keskiviikkona ratkaisunsa tapauksessa, jossa kolmen suomalaismiehen epäillään valmistelleen liittymistä Syyrian armeijan vastaiseen terroristiryhmään. Syyttäjä vaatii miehille puolestatoista kahteen vuoteen vankeutta.

Kaikkia kolmea miestä syytetään terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta. Lisäksi yhtä miestä syytetään koulutuksen antamisesta terrorismirikoksen tekemistä varten ja toista syytetään värväyksestä terrorismirikoksen tekemiseen.

Kaikki syytetyt kiistävät terrorismirikokset.

Tapaukseen liittyy myös neljäs mies. Hänet on vangittu poissaolevana.

Suunnitelma jäi toteutumatta kontaktihenkilön kuoltua

Poliisi hyödynsi tapauksen esitutkinnassa laajalti syytettyjen sosiaalisessa mediassa käymiä keskusteluja. Epäillyt tapahtumat sijoittuvat vuoteen 2013.

Syyttäjän mukaan miehet olisivat laatineet suunnitelman matkustaa Suomesta Syyriaan ja valmistautuneet tappamaan tai ainakin törkeästi pahoinpitelemään Syyrian hallituksen joukkoja. Syytteen mukaan heidän olisi ollut tarkoitus liittyä Katiibat al-Muhajireen -terroristiryhmään.

Syyttäjän mielestä suunnitelma jäi toteutumatta, sillä miesten kontaktihenkilö kuoli vain vähän ennen heidän saapumistaan Syyriaan.

Kaksi miehistä on kertonut, etteivät he edes ehtineet Syyriaan asti. Yksi miehistä matkusti omien sanojensa mukaan alueelle tehdäkseen avustustyötä.

Syyttäjän mukaan yksi miehistä myös valmistautui antamaan koulutusta aseidenkäytöstä ja toinen kuvasi sekä latasi verkkoon terroristiryhmiin houkuttelevan värväysvideon.

Lisäksi syyttäjä katsoo, että miehet yhdessä kahden muun syytetyn kanssa tehtailivat kirjanpitorikoksia ja veropetoksia matkan rahoittamiseksi.

Ratkaisu linjaa tulevaisuuden tapauksia

Turun yliopiston rikosoikeuden professori Jussi Tapani arvioi, että käräjäoikeuden ratkaisulla on myös laajempaa yhteiskunnallista merkitystä, sillä terrorismirikoksista ei ole muodostunut selkeätä rikosoikeudellista käytäntöä.

– Tunnusmerkistö on monimutkainen, näyttökysymykset hankalia ja niitä tulee harvoin oikeuslaitoksen sovellettavaksi. Jo yksittäinen käräjäoikeuden ratkaisu on merkityksellinen ja linjaava, sanoo Tapani.

Poliisilla on jatkuvasti tutkinnassa kymmeniä terrorismirikoksia, mutta vain ani harva niistä etenee oikeuteen näytöllisten ongelmien takia.

Keskiviikkona saatavan ratkaisun linjaukset leviävät Tapanin mukaan avustajien, syyttäjien ja myös tuomioistuinten tietoon ja vaikuttavat tulevaisuuden tapauksiin.

Kokonaan uusia terroristisessa tarkoituksessa tehtyjä rikoksia saattaa olla odotettavissa tuomioistuinten käsiteltäväksi, mikäli oikeusministeriössä valmistelussa olevat terrorismirikoslait menevät läpi.

Matkustaminen terroristisessa tarkoituksessa kriminalisoitiin vuonna 2016

Helsingin käräjäoikeuden ratkaisua odottavan mieskolmikon epäillyt teot sijoittuvat aikaan ennen kuin matkustaminen terroristisessa tarkoituksessa kriminalisoitiin. Rikosnimike kirjattiin lakiin vuoden 2016 joulukuussa.

Keskusrikospoliisin mukaan sillä on ollut esiselvittelyjä tällaisista tapauksista, mutta varsinaisia esitutkintoja ei ole aloitettu.

Suomen viranomaiset ovat tunnistaneet noin 80 Syyriaan ja Irakiin vierastaistelijaksi lähtenyttä ihmistä. Tyypillisesti lähtijät ovat 20–24-vuotiaita nuoria miehiä, mutta heidän joukossaan on myös naisia ja lapsia.

Osa lähteneistä on liittynyt ääri-islamilaiseen Isisiin ja noussut järjestön sisällä jopa korkeaan asemaan. Yksittäisiä lähteneitä on liittynyt myös Isisiä vastustaviin ryhmiin, kuten kurdijoukkoihin.

Supon tietojen mukaan yli 20 vierastaistelijaa on palannut Suomeen ja 15–20 arvioidaan saaneen surmansa konfliktialueella.

Lue myös:

Ensimmäinen terrorismirikosjutun syytetyistä käräjillä tiistaina

Raportti: 5 600 Isisin vierastaistelijaa palannut kotimaihinsa – Lapsitaistelijoiden hoitoon tarvitaan uudenlaisia keinoja

Supo: Suomalaisten vierastaistelijoiden lähtö ja paluu on hiipunut – "Isis yrittää pitää kiinni konfliktialueelle tulleista"

Yli 56 000 ihmistä on paennut Mayon-tulivuoren raivoa Filippiineillä

Uutisvideot: Mayon-tulivuori purkautuu Filippiineillä

Filippiinien itäosassa evakuoitujen määrä kasvaa maan aktiivisimman tulivuoren Mayonin aloitettua purkautumisensa.

Uutisvideot: Mayon-tulivuori purkautuu Filippiineillä

Yli 56 000 ihmistä on evakuoitu kodeistaan kolmessa kaupungissa ja viidessä kylässä, jotka sijaitsevat tulivuoren juurella, kertoo Albayn provinssin hätätilavirasto.

Viranomaiset ovat evakuoineet asukkaita pois tulivuoren juurelle asetetun kahdeksan kilometrin vaaravyöhykkeen sisältä, kertoo uutistoimisto DPA. Lisäksi alueen viranomaiset ovat perustaneet vyöhykkeen ympärille kilometrin pituisen turva-alueen tulivuoren täydellisen purkautumisen varalta.

Albayn kuvernööri Al Francis kertoo manilalaisen DZMM-radiokanavan haastattelussa, että alueen asukkaat ovat kauhuissaan tulivuoren jyrisevästä äänestä. Pelottava ääni on saanut kauempanakin asuvat ihmiset paniikin valtaan.

– Kaukana vaaravyöhykkeestä asuvat ihmiset ovat paenneet kodeistaan, koska he ovat peloissaan. Meidän täytyy siten majoittaa heidät.

Filippiinien vulkanologian ja seismologian laitos kertoo, että tulivuori on sylkenyt alkuviikon aikana satunnaisesti laavasuihkuja noin 700 metrin korkeuteen. Yksittäinen laavasuihku on kestänyt 3-30 minuuttia kerrallaan. Lisäksi vuoren uumenista nousee tuhkapilviä lähes neljän kilometrin korkeuteen kraatterin yläpuolelle.

Vulkanologian ja seismologian laitos nosti maanantaina tulivuoren hälytystason viisiportaisella asteikolla tasolle neljä, mikä tarkoittaa, että raju purkaus on odotettavissa tuntien tai lähipäivien aikana.

Tuhkapilvien takia Filippiinien sisäiset lennot on peruttu Albayn provinssin alueelle. Myös alueen kouluja on suljettu.

2 463 metriä korkea kerrostulivuori Mayon sijaitsee noin 300 kilometriä Filippiinien pääkaupungista Manilasta kaakkoon. Se on maan aktiivisin tulivuori.

Angelique Kerber jyräsi välieriin

Angelique Kerber.

Angelique Kerber on äitynyt mainioon pelivireeseen Australiassa.

Angelique Kerber.

Angelique Kerber on edennyt Australian avoimen tennisturnauksen välieriin. Saksalainen Kerber otti puolivälierässä selvän voiton yhdysvaltalaisesta Madison Keysistä erin 6-1, 6-2.

Vuoden 2016 mestari tarvitsi 17. sijalle rankatun Keysin kukistamiseen vain 51 minuuttia.

- Minä vain pelasin, en miettinyt liikaa. Pysyin vain hetkessä. Menin vain kentälle ja pelasin samalla tavalla kuin olen pelannut koko viikon, Kerber kommentoi.

Välierässä 21. sijoitettu Kerber kohtaa joko ykkössijoitetun Romanian Simona Halepin tai kuudenneksi rankatun Tshekin Karolina Pliskovan.

Presidentille halutaan nykyistä enemmän valtaa

Helsingin Kauppatirilta näkymää jossa näkyy Presidentinlinna ja Tuomiokirkko.

Kansalaiset kokevat, että presidentti voisi toimia kansakunnan erotuomarina, sanoo Evan tutkimuspäällikkö

Helsingin Kauppatirilta näkymää jossa näkyy Presidentinlinna ja Tuomiokirkko.

Suomalaiset haluavat presidentille lisää valtaa, selviää Elinkeinoelämän Valtuuskunnan Evan tutkimuksesta. Jopa 61 prosenttia antaisi presidentille ainakin melko paljon valtaa eduskunnan lainsäädäntötyöhön.

– Tuloksen vahvuutta voi pitää yllättävänä, koska ylimpien valtioelimien välistä vallanjakoa Suomessa on parlamentarisoitu ja presidentin valtaoikeuksia karsittu määrätietoisesti jo noin 30 vuoden ajan, sanoo Evan tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto.

Keskeisiin valtion virkanimityksiin ainakin melko paljon valtaa presidentille antaisi 55 prosenttia vastaajista. Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa ainakin melko paljon valtaa haluaisi antaa 82 prosenttia vastaajista. 60 prosenttia vastaajista puolestaan katsoi, että presidentille voisi antaa ainakin melko paljon valtaa eduskunnan hajottamisessa ja ennenaikaisen vaalien määräämisessä.

Haaviston mukaan vastauksia voidaan tulkita siten, että presidentin valtaoikeuksien karsimisessa on kansalaisten mielestä menty liian pitkälle.

– Kyse on myös siitä, että kansalaiset kokevat, että presidentti voisi toimia jonkinlaisena kansakunnan erotuomarina. Hän voisi viheltää pilliin, kun hallituksen muodostaminen ei ota onnistuakseen, kun hallituksen toiminta halvaantuu erimielisyyksien vuoksi tai kun hallitus tuo eduskuntaan lakiesityksen, joka on perusteltu huonosti tai valmisteltu puutteellisesti, Haavisto sanoo.

Presidentinvaltaa koskevassa kyselyssä vastaajia pyydettiin arvioimaan sopivaa presidentinvallan määrää riippumatta siitä, mikä vallanjako nykyään on. Tutkimuksessa kysyttiin, kuinka paljon valtaa presidentillä pitäisi olla yhteensä 17 eri asian tai asiakokonaisuuden osalta.

Tulokset perustuvat reilun 2 000 henkilön antamiin vastauksiin. Virhemarginaali on 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 2.–15. tammikuuta.

Tervetuloa Ylen mobiiliuutisiin!

Kokeilemme palvelun avulla millainen käyttöliittymä sopisi parhaiten uutisten, urheilun ja sään seuraamiseen mobiilikäytössä.

Otamme mielellämme vastaan palautettasi siitä, mikä palvelussa toimii jo hyvin ja mitä mielestäsi voisi vielä kehittää.

Liitä mukaan päätelaitteesi malli ja sähköpostiosoitteesi, jos tarvitset apua ongelmatilanteessa.

Lähetä palautetta:

Lähetä