“Olen mökeistä hiukan kateellinen suomalaisille” – Bruce Oreck ja kolme muuta Suomeen muuttanutta kertoo, mikä pohjoisessa kesänvietossa ihmetyttää

Bruce Oreck

Joku hämmästyy alastomuutta, toinen kummeksuu järjestelmällisyyttä. Perulaisen juhannuksen erikoisruoka on marsu.

Bruce Oreck

Suomessa lomakausi on pyhä, ja sen ehdottomuus voi hämmästyttää tottumatonta. Suomalainen luonteenlaatu myös elää sään mukana. Neljä Suomeen muuttanutta kertoi Ylelle, miltä suomalainen kesänvietto näyttää.

“Luontosuhteen ylistys”

Juhannus on Yhdysvaltain entisen suurlähettilään Bruce Oreckin näkökulmasta suomalaisen luontosuhteen ylistys. Alkuun Suomen kesämeiningissä oli myös nikottelemista.

– Mökkeilyn ymmärtäminen oli hiukan hankalaa. Ihmiset suuntaavat keskelle ei mitään paikkoihin, joissa on paljon hyttysiä ja ulkohuussi, mutta ei juoksevaa vettä. Nyt vuosien jälkeen se tuntuu täysin järkeenkäyvältä, Oreck muistelee Ylen haastattelussa.

Suomalaisten läheinen luontosuhde on vakuuttanut Oreckin. Hän näkee siinä vastapainon nykymaailman hektisyydelle ja kiireelle.

– Kehittyneessä maailmassa vikana on se, että ihmiset ovat täysin irti luonnosta. He kävelevät betonilla, tähtiä ei näy kaupungin valojen tai saasteiden takia.

– Suomalaiset presidentistä siivoojaan menevät menevät mielellään metsään. Se on Suomen vahvuus.

Yhdysvalloissa mökeiltä edellytetään Oreckin mukaan samoja mukavuuksia kuin muiltakin asunnoilta. Siihen nähden suomalainen mökkikulttuuri voi vaikuttaa turhankin luonnonläheiseltä. Oreck on kuitenkin oppinut arvostamaan sitä.

– Nykyään olen mökeistä jopa hiukan kateellinen suomalaisille. Kun ajelen maaseudulla, huomaan ajattelevani, että tuo olisi hyvä paikka mökille.

Usein naureskellaan, että Suomi menee juhannuksena kiinni: ihmiset katoavat vaalimaan luontosuhdettaan mökeilleen ja synnyinseuduilleen. Oreck näkee juhannuksena alkavissa pitkissä lomissa arvovalinnan.

– Kun muualla maailmassa edelleen tehdään asioita, pitkä kesätauko ei tietysti ole hyväksi kilpailukyvylle. Pitkä loma kertoo siitä, mitä suomalaiset pitävät tärkeänä. Töitä on aina, mutta ei kesäpäiviä, joina nauttia luonnosta.

Yhdysvalloissa vastaava ei olisi mahdollista. Kun Oreck oli nuori juristi, hänellä oli vain kymmenen päivää lomaa vuodessa. Niitä ei ollut mahdollista pitää yhteen putkeen.

– Jos kaikki kymmenen päivää pitäisi kerralla, pomo toteaisi, että ‘kas, olit kymmenen päivää poissa eikä kukaan kaivannut’. Siinä menisi helposti työpaikka.

Koko Suomea ei hänestä kuitenkaan kannattaisi sulkea juhannuksena. Matkailun kannalta Oreck näkee kesärituaaleissa kehittämisen paikan.

– Käytätte paljon voimianne houkutellaksenne turisteja tänne. Kun he tulevat, suljette koko maan.

– Pitäisi ymmärtää, että kun turistit tulevat, he eivät halua törmätä suljettuihin kauppoihin tai ravintoloihin. Palkatkaa vaikka joitakuita muita tai muuttakaa työlakeja.

Oreck kertoo myös suosikkinsa suomalaisen kesäkeittiön antimista.

– Pidän kovasti korvasienistä ja marjoista. Kesä on lyhyt ja aurinko intensiivinen, joten kasvit ovat varmaankin sopeutuneet kasvamaan nopeasti. Marjat maistuvat paljon voimakkaammin kuin missään muualla. On melkein kuin parfyymia söisi.

Tänä vuonna juhannus ei tarjoa Oreckille hengähdystaukoa. Tie vie järvimaisemien sijaan New Yorkiin.

– Rentouttavan ja hiljaisen sijaan minulla on kaoottista ja hullua tänä vuonna, Oreck naurahtaa.

Ranskalainen yllättyi mökkipäivän järjestelmällisyydestä

Etelä-Ranskassa suunnataan mökeille siinä missä Suomessakin. Mökit sijaitsevat usein lomakylämäisissä oloissa ja iso osa niistä on vuokramökkejä, kertoo Ranskan instituutissa työskentelevä kieliasiainattasea Marie-Laure Lions-Olivieri.

Mökkikulttuureissa on kuitenkin selkeitä eroja. Suomalaisessa mökkikulttuurissa yllätti järjestelmällisyys.

– Ranskassa asiat tapahtuvat spontaanimmin, ikään kuin järjestyvät itsestään. Suomessa asiat tapahtuvat hyvässä järjestyksessä. Laitetaan sauna ajallaan ja niin edelleen. Päivä on erittäin organisoitu.

Lions-Olivieri pohtii, onko järjestelmällisyys ehkä vieraskoreutta, kun hänelle on haluttu esitellä tyyppillistä mökkielämää. Samaa järjestelmällisyyttä hän havaitsee kuitenkin muuallakin suomalaisessa yhteiskunnassa.

Suomalaiset eivät hänestä esimerkiksi juuri kyläile toistensa luona spontaanisti.

– Ranskassa on hyvin tavallista pistäytyä kylään, jos asutaan lähekkäin. Jos ei ole tarjota mitään syötävää, tapaamme sanoa, että syödään sitten "ei mitään" yhdessä.

– Suomessa sellainen tuntuu mahdottomalta. Pitäisi aina olla tarjoilut mietittynä etukäteen ja talo tip top siivottuna.

Luonnonläheisyys suomalaisten kesänvietossa on tehnyt vaikutuksen myös kaksi vuotta Suomessa asuneeseen Lions-Olivieriin. Mökillä näkee paljon lintuja, ja marjat ovat maukkaita ja lähellä.

Suomalainen ruoka ei ole Lions-Olivieria vielä täysin vakuuttanut. Suurin ongelma on, että kaikki perinteinen ruoka on lopulta hieman samanlaista. Ranskaan verrattuna paikallisia erikoisuuksia on vähän.

– Tilanne on parempi kesäisin, kun on tuoretta satoa. Talvet sen sijaan ovat hankalia. Ajoittain tulee olo, että syödään muovia. Ranskassa toreilta saa paikallisia erikoisuuksia aina. Suomessa torikulttuuri ei ole niin vahva.

Persialainen kummeksuu vuodenaikojen mukaan vaihtuvia kohteliaisuussääntöjä

Suomessa 1990-luvulta saakka asunut iranilaissyntyinen Alexis Kouros on tehnyt uransa Suomessa elokuvaohjaajana, toimittajana ja kirjailijana. Hän muistaa hyvin ensimmäisen juhannuksensa Suomessa.

– Alastomuus oli vähän ihmeellinen asia. Vaikka miehet ja naiset kävivät erikseen saunassa, sieltä mentiin alasti järveen. Kaikki muut vain juhlivat aivan kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Hän toteaa, että melkein kaikkialla muualla maailmassa alastomuus on tabu.

Kouros kertoo, että esimerkiksi koulut ovat Iranissa koko kesän kiinni. Tauko koulutyössä on jopa pidempi kuin Suomessa. Aurinko paistaa ja päivät ovat hyvin kuumia.

Ihmisten elämänrytmi muuttuu kesäksi niin, että kahdentoista ja viiden välillä hyvin harva käy ylipäänsä ulkona, ellei ole aivan pakko. Ulos tullaan vasta illalla.

– Välillä tulee ikävä lämpimiä öitä. Suomessa silloin kun on lämmin, ei ole pimeä. Sitten kun on pimeä, on kylmä.

Kouroksen mukaan ihmiset muuttuvat Suomessa kesällä toisenlaisiksi.

– Kaikki ovat yhtäkkiä iloisempia, ystävällisempiä ja avoimempia. Muissa maissa tällaista eroa ei samalla tavalla huomaa.

Hän kertoo esimerkki tarinan persialaisesta ystävästään, jota naapuri tervehti Suomessa. Ystävä ei tervehdykseen vastannut. Tämä hämmensi Kourosta, sillä persialaisessa kulttuurissa vastaaminen on itsestäänselvyys. Kouros päätti tiedustella syytä tervehtimättömyydelle.

– Ystäväni vastasi kostavansa, sillä talvella hän aina tervehti eikä naapuri vastannut. Ystäväni ei voinut hyväksyä, että sää vaikuttaa kohteliaisuuteen.

Iranissa juhannusta ehkä parhaiten vastaava juhla ajoittuu Kouroksen mukaan talvipäivän seisaukseen. Siitä eteenpäin päivä pitenee, mikä antaa aiheen juhlalle. Kenties siksi Kouros ymmärsi juhannustaiat hieman erikoisella tavalla.

– Pitkään luulin, että juhannustaika tarkoittaa sitä, että puolet ihmisistä häviää, Kouros nauraa.

“Miten lippu liittyy juhannukseen?”

Suomessa kaksitoista vuotta yhtäjaksoisesti asuneen runoilija Roxana Crisólogon juuret ovat Pohjois-Perussa Amazonin alueella. Hieman yllättäen hän kertoo, että myös siellä vietetään juhannusta.

San Juanin eli Johannes Kastajan juhla osuu tänä vuonna yksiin Suomen juhannuksen kanssa. Alkuperäiskansoille kyse on veden ja hedelmällisyyden juhlasta.

– En yllättynyt juhannuksen juhlinnasta Suomessa, koska Perussa on hyvin samanlainen meininki San Juanin juhlan aikaan.

Perulainen juhannus on kuitenkin huomattavasti suomalaista karnevalistisempi. Suomalaisessa versiossa Crisólogoa kummastuttaa salkoon vedettävä Suomen lippu.

– En ymmärrä, miten lippu liittyy juhannukseen, eikä kukaan oikein osaa sitä selittääkään. Meidän juhannukseemme Perussa ei kuulu nationalismia, vaan yhdistämme vanhoja traditioita katolilaisuuteen.

Peruna on alun perin kotoisin Andeilta, joten sitä on tarjolla myös perulaisessa juhannuspöydässä. Perunalaatuja on useita. Crisólogo kertoo, että perunan kanssa hänen suvussaan syödään juhannuksena marsuja.

– Marsu muistuttaa maultaan jänistä. Kun tyttäreni oli pieni, sanoin, että nyt sinä opit syömään marsua, sillä jos sitä tarjotaan myöhemmin, et kuitenkaan suostu, Crisólogo muistelee nauraen.

Kaiken kaikkiaan Crisólogo kertoo olevansa hyvin ylpeä perulaisesta ruokakulttuurista. Peruna on Perussa hänen mukaansa maailman maukkainta. Myös mökkeily on hyvin lähellä Crisólogon sydäntä. Hän kertoo pitävänsä merestä ja yrittävänsä päästä sen lähelle mahdollisimman usein.

– Se mitä rakastan eniten Suomessa on sauna. Sauna on mahtava, siellä puhdistuu. Pääsee uimaan, vaikka vesi olisi kylmää. Vesi on kylmää myös Perun pääkaupungin Liman edustalla, joten lämpötilalla ei ole minulle merkitystä.

Argentiinan joukkueessa täysi kaaos MM-kisoissa! Espanjalaislehti: Tähtipelaajat virittävät potkuja valmentajalle ennen ratkaisupeliä, tiedottaja kiistää

Jorge Sampaoli.

Espanjalaislehti Mundo Deportivon mukaan Argentiinan jalkapalloliitto harkitsee mahdollisuutta korvata Jorge Sampaoli joukkueen managerilla Jorge Burruchagalla.

Jorge Sampaoli.

Espanjalaislehti Mundo Deportivo kertoo, että Argentiinan jalkapallomaajoukkueen päävalmentajalle Jorge Sampaolille viritellään potkuja kesken MM-kisojen.

Mundo Deportivo vetoaa useampaan lähteeseen. Heidän mukaansa pelaajat ovat vaatineet Sampaolin erottamista ennen alkulohkon päättävää tiistain Nigeria-ottelua.

Liitto myös harkitsee vakavasti mahdollisuutta. Neljän vuoden takainen MM-finalisti Argentiina on aloittanut kisat Venäjällä todella vaisusti.

Ensimmäisessä ottelussa Argentiina jäi tasapeliin Islantia vastaan maalein 1–1. Torstaina Argentiina hävisi Kroatialle rajusti 0–3.

Argentiinan mahdollisuudet jatkoon eivät ole enää täysin enää sen omissa käsissä. Mundo Deportivon mukaan joukkueen ja pelaajien välirikko näkyi jo toimittajien edessä Kroatia-ottelun jälkeen. Tähtihyökkääjä Sergio Agüero oli turhautunut kysymykseeen Sampaolin antamasta kritiikistä joukkuelle.

– Hän saa sanoa, mitä haluaa, Agüero oli todennut Mundo Deportivon mukaan.

Jos Sampaoli laitetaan pois kesken kisojen, niin Mundo Deportivon mukaan Argentiinaa valmentaisi loppukisat maajoukkueen manageri Jorge Burruchaga.

Burruchaga lukeutuu argentiinalaisen jalkapallon legendoihin. Hän pelasi maailmanmestarijoukkueessa vuonna 1986.

Sampaoli oli itse musertunut Kroatia-ottelun jälkeen.

– Murruimme henkisesti, kun Kroatia teki ottelun avausmaalin. Tämä tappio tekee todella kipeää. Tappiomme on minun vastuullani. Minä tein suunnitelman tähän otteluun, Sampaoli summasi.

Argentiinan joukkueen tiedottaja kiisti kuitenkin, että pelaajat haluaisivat Sampaolin pois joukkueesta.

– Se on täysin väärä tieto, luki tiedotteessa uutistoimisto AFP:n mukaan.

– Kaikki, mitä on sanottu esimerkiksi pelaajien kokouksest tai muusta, ovat väärää tietoa.

Lue lisää:

Neljässä vuodessa MM-finalistista lähelle täyttä katastrofia – tässä kolme syytä Argentiinan uskomattomaan mahalaskuun

Kroatian puolustaja tyrmäsi Argentiinan valmentajan väitteen: “Argentiinan pelaajat itkivät kuin tytöt”

Katastrofi, nöyryytys ja Messi lamassa – näin argentiinalaismediat reagoivat shokkitappioon, joka laittoi MM-kisat katkolle

Jari Litmanen: ”Loistava Kroatia häivytti Kirpun”

Argentiina murtui henkisesti – "Tämä tappio tekee todella kipeää"

Tähdet pelaavat omaan pussiin, valmentaja vaahtoaa taukoamatta ja nurmella makaavaa vastustajaa potkitaan – edes Messi ei auta, kun Argentiinan joukkue on täysin sekaisin: "Täytyy ihmetellä ammattipelaajien käyttäytymistä"

Kommentti: Kroatian nero sai Messin näyttämään hölmöltä – Luka Modricin täydellinen näytös oli jalkapalloa kauneimmillaan

Suvereeni Kroatia möyhensi Argentiinan 3-0 – ruma tappio syöksi Messin ja kumppanit lähelle MM-katastrofia

Päivitetty kello 15.22. Lisätty Argentiinan tiedotteen kommentit ja potkujen kiistäminen.

Petteri Orpolta tukea vihapostin kohteeksi joutuneelle Veera Ruoholle

Veera Ruoho.

Orpon mukaan on käsittämätöntä, miten Ruoho joutui ensin työpaikallaan häirinnän kohteeksi, ja sen jälkeen vielä vihapostin uhriksi.

Veera Ruoho.

Kansanedustajakollegansa pahoinpitelyn ja seksuaalisen ahdistelun uhriksi joutunut Veera Ruoho (kok.) on joutunut oikeusjutun takia halventavien vihaviestien kohteeksi, kertoi Lännen Media (LM) torstaina.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo antoi perjantaina Twitterissä tukensa vihapostien kohteeksi joutuneelle kansanedustaja Veera Ruoholle. Orpon mukaan on käsittämätöntä, miten Ruoho joutui ensin työpaikallaan häirinnän kohteeksi, ja sen jälkeen vielä vihapostin uhriksi.

Lännen Median mukaan Ruohon saamat viestit on toimitettu eduskunnan turvallisuusyksikölle, joka tekee yhteistyötä poliisin kanssa.

– Rikosepäilyt siirtyvät viranomaisille, jotka myös hoitavat näiden asioiden tutkinnan, sanoo eduskunnan turvallisuusjohtaja Jukka Savola LM:lle.

Viestien sisältö on henkilöön menevää, ja niitä yhdistää sympatia pahoinpitelystä ja seksuaalisesta ahdistelusta tuomittuun Teuvo Hakkaraiseen (ps.), LM kertoo. Sen mukaan viesteissä muun muassa sanotaan, että humalainen väkisinsuutelu on yleensä kuitattu huumorilla ja haukutaan Ruohoa ahneeksi ja valehtelijaksi.

Ruoho sanoo uutisessa kokevansa pelkoa ja ahdistusta viestien takia.

Kansanedustaja Teuvo Hakkarainen (ps.) tuomittiin maanantaina 3 060 euron sakkoihin Ruohon pahoinpitelystä ja seksuaalisesta ahdistelusta. Hänet tuomittiin maksamaan 1 400 euroa korvauksia Ruoholle.

Syyttäjä Eija Velitski kertoi tiistaina aikovansa valittaa tuomiosta hovioikeuteen.

Amerikkalainen huippuyliopisto lähetti valmentajat yksityiskoneella suomalaisjätin perään – Martin Veinberg tavoittelee pian pelipaikkaa miljardibisneksen keskeltä

Martin Veinberg

Seitsemän eri NCAA-sarjan huippuyliopistoa haluaa 205-senttisen ja 145-kiloisen linjamiehen riveihinsä.

Martin Veinberg

”Porukan paras tulee tänä vuonna Helsingistä. Tämä poika pelaa hyvin vihaisesti! Hän on voittanut jokaisen harjoitustilanteen kuudella eri leirillä.”

Hehkutus on amerikkalaisen yliampuvaa, mutta viesti on selvä. NFL:n portteja aikoinaan kolkutellut Brandon Collier on enemmän kuin vakuuttunut Martin Veinbergin otteista amerikkalaisen jalkapallon saralla.

205-senttinen ja 145-kiloinen Veinberg on kiertänyt kaksi viikkoa ympäri Yhdysvaltoja esittelemässä taitojaan. 20-vuotias suomalainen on päässyt mukaan Collierin järjestön Premier Players Internationalin kiertueelle, jossa eurooppalaisia pelaajia esitellään ympäri Amerikan yliopistoja.

Välillä Veinberg on käynyt omilla teilläänkin, mikä on poikinut melkoisia tarinoita. Floridassa huippukoululla oli oma alligaattorisuonsa keskellä kampusta, eikä johtoporras jättänyt yhtään kiveä kääntämättä nähtyään suomalaisen tositoimissa.

– Meidän oli jatkettava matkaa, niin päävalmentaja soitti yhden puhelun ja päätti lähettää apuvalmentajansa yksityiskoneella katsomaan meitä seuraavalle leirille, Veinberg kertoo Yle Urheilulle.

Florida Gatorsin liikevaihto oli vuonna 2016 reilut 120 miljoonaa euroa, joten yksityiskone ei ole kummoinen kuluerä.

Tarjoukset seitsemästä yliopistosta

College football, yliopistojalkapallo, on Pohjois-Amerikassa miljardiluokan bisnestä. Disneyn omistama urheilukanava ESPN teki vuonna 2012 peräti 12-vuotisen TV-sopimuksen, joka oli noin 4,3 miljardin euron arvoinen.

NFL on toki urheilumaailman kalleimpana sarjana vieläkin rahakkaampi, mutta yliopistojalkapallo on lähempänä amerikkalaisten arkea. Yliopistojoukkueet ovat kunkin kaupungin ylpeys, ja koulun opiskelijat ovat lopun elämäänsä oman joukkueensa kannattajia.

Toki samaan aikaan kattojärjestö NCAA:ta kritisoidaan siitä, että se tahkoaa miljoonia pelaajilla, joita koskevat erittäin tarkat amatöörisäännöt. Veinberg voitti viime kesänä Roostersissa SM-kultaa, muttei voi tänä vuonna pelata kotimaan sarjassa tai osallistua maajoukkueen toimintaan.

– Lukiosta valmistumisen jälkeen saa pelata enää yhden kauden ennen kuin alkaa menettää yliopiston pelivuosia. Jos voit neljän vuoden sijaan pelata vain kolme, ei sinua sinne haluta.

Veinberg kyllä halutaan Yhdysvaltojen huippukouluihin, se on selvä. Kahden viikon kiertueen aikana suomalainen sai tarjoukset seitsemältä eri koululta. Jalkapallon puolella Florida on parhaiten rankattu, mutta toisaalta Virginian yliopisto on koko maan kymmenen parhaan opinahjon joukossa.

– Yhdellä leirillä väänsin vastustajan aika kovaa maahan ja hyppäsin vielä päälle, niin tuli eräs valmentaja tarjoamaan kättä ja sopimusta.

NFL on vielä kaukainen unelma

Tarjouksen antaneet koulut ovat valmiita kustantamaan vierailun Yhdysvaltoihin vanhempien kanssa, jotta haluttu urheilija tutustuisi paremmin tarjolla olevaan opinahjoon.

Veinberg on tällä hetkellä Suomen armeijan Urheilukoulussa Santahaminassa, joten taustatyöt valintaa varten ovat kesken. Matka rapakon taakse alkaisi joulukuussa, joten aikaa päätöksen tekemiseen on.

NCAA-joukkueissa pelaa usean eri vuosikurssin pelaajia ja ensimmäisenä vuonna pelipaikkaa on harvoin tarjolla. Veinberg on hyökkäyksen linjamies, ja hän tutkii tarkkaan myös joukkueiden kokoonpanoja. Mahdollisuudet pelipaikkaan kasvavat, jos tarjouksen antaneen koulun joukkueessa on paljon viimeisien vuosien opiskelijoita hänen paikallaan.

Koulun kampuksella, asuinpaikalla ja opetuksen tasollakin on jonkinlainen merkityksensä, mutta tärkein mittari suomalaiselle on valmennus.

– Valmentajien kanssa täytyy tulla toimeen, sillä muuten tulee raskaat 4–5 vuotta.

Amerikkalainen jalkapallo on Suomessa marginaalilaji, mutta Yhdysvalloissa se on megalomaanisen suuri. NCAA:ssa pelipaikasta taistelee tällä hetkellä muutama suomalainen, NFL:ssä ei yhtään. Lajin suurimmassa liigassa on historian saatossa pelannut Suomen passilla vain Tyler Varga, jonka äiti on suomalainen. Indianapolis Coltsinkaan keskushyökkääjä ei kuitenkaan ponnistanut huipulle härmästä.

Veinberg on saanut NCAA:n rekrytointivaiheessa niin hurjaa hehkutusta, että väkisin mieleen nousee kysymys: voisiko suomalaisjätti nousta NFL:ään asti?

– Se on unelma, mutta niin iso ja kaukana. En vaivaa päätäni sillä, koska niin pieni prosentti koskaan pääsee NFL:ään. Ensimmäinen tavoitteeni on päästä pelaamaan collegessa ja menestyä siellä.

Maltti on varmaankin valttia vielä, vaikka Lauri Markkasen polku NCAA:sta koripallon NBA:han ehkä vertailukohtia tarjoilisikin. Ja onhan toki näissä hehkutuksissakin vielä se oma Amerikan lisänsä.

– Jos nyt totta puhutaan noista harjoituksista, niin yhden otin turpaan. Ihan hyvä suoritus silti, kun oli aika monta leiriä, Veinberg nauraa viitaten jutun alussa lainattuun Collierin ja alla näkyvään twiittiin.

Lue myös:

Tällaista huumaa suomalaiset eivät ole koskaan kokeneet – Lauri Markkanen on jo nyt supertähti USA:ssa

Neljässä vuodessa MM-finalistista lähelle täyttä katastrofia – tässä kolme syytä Argentiinan uskomattomaan mahalaskuun

Argentiinan joukkue oli pettynyt

Argentiina taisteli vielä neljä vuotta sitten maailmanmestaruudesta Saksaa vastaan. Venäjän MM-kisoihin mennessä moni asia on kuitenkin muuttunut. Yle Urheilu esittelee kolme syytä, miksi Argentiinan suunta on mennyt nopeasti alaspäin.

Argentiinan joukkue oli pettynyt
null

Kroatian puolustaja tyrmäsi Argentiinan valmentajan väitteen: “Argentiinan pelaajat itkivät kuin tytöt”

Sime Vrsaljko

Argentiinan Jorge Sampaoli oli ottelun väittänyt murskatappion jälkeen, että hänen joukkueensa oli kuitenkin hallitseva osapuoli. Kroatialaispuolustaja Sime Vrsaljko ei sulattanut väitettä.

Sime Vrsaljko

Kroatian puolustaja Sime Vrsaljko on ladannut kovaa tekstiä Argentiinasta otetun 3–0 -voiton jälkeen.

Argentiinan valmentaja Jorge Sampaoli oli ottelun jälkeen vihjannut, että hänen joukkueensa oli ottelussa hallitseva osapuoli.

Atletico Madridia seuratasolla edustava Vrsaljko tyrmäsi väitteen.

– En tiedä, mitä peliä hän katsoi, Vrsaljko sanoi FourFourTwon mukaan.

– Näin argentiinalaisia kaatumassa nurmella. He myös itkivät kuin tytöt.

Kroatialle voitto varmisti paikan MM-kisojen pudotuspeleihin ensi kerran sitten vuoden 1998, jolloin maa eteni sensaatiomaisesti ensikertalaisena pronssille.

– Tärkein tavoitteemme on nyt toteutunut. Meidän pitää edetä ottelu ottelulta, emme voi mennä asioiden edelle. Tämä voitto vahvistaa itseluottamustamme tulevia otteluja ajatellen. Mutta meidän täytyy välttää euforiaa, ottaa tähän etäisyyttä ja pitää jalkamme tiukasti maassa valmistautuessamme seuraaviin otteluihin, sanoi Kroatian toisen maalin tehnyt, ottelun parhaana pelaajana palkittu Luka Modric.

Myös Kroatian päävalmentaja Zlatko Dalic korosti sitä, että nyt on pidettävä jalat maassa. Hänen mielestään voitto oli seurausta Kroatian hyvyydestä, ei Argentiinan tai Lionel Messin huonoudesta.

- Olemme voittaneet Argentiinan, jolla on riveissään maailman paras pelaaja - Messi - ja pelasimme fantastisen ottelun. Kaikki toimi loistavasti. Meidän täytyy kuitenkin olla rauhallisia ja nöyriä, Dalic sanoi.

Argentiinalle tilanne Kroatia-tappion jälkeen on tukala. Sillä on kahden pelin jälkeen yksi piste. Tällä hetkellä toisena maalieron turvin oleva Islanti voi karata perjantaina kolme pistettä edelle , jos se kaataa Nigerian. Tiistain päätöskierroksella Argentiina kohtaa Nigerian ja Islanti pelaa Kroatiaa vastaan.

Lue lisää:

Jari Litmanen: ”Loistava Kroatia häivytti Kirpun”

Argentiina murtui henkisesti – "Tämä tappio tekee todella kipeää"

Tähdet pelaavat omaan pussiin, valmentaja vaahtoaa taukoamatta ja nurmella makaavaa vastustajaa potkitaan – edes Messi ei auta, kun Argentiinan joukkue on täysin sekaisin: "Täytyy ihmetellä ammattipelaajien käyttäytymistä"

Kommentti: Kroatian nero sai Messin näyttämään hölmöltä – Luka Modricin täydellinen näytös oli jalkapalloa kauneimmillaan

Suvereeni Kroatia möyhensi Argentiinan 3-0 – ruma tappio syöksi Messin ja kumppanit lähelle MM-katastrofia

Sisäministeri Kai Mykkänen haluaa kymmenkertaistaa kiintiöpakolaisten määrän: "Nykyjärjestelmä on kaukana täydellisestä"

Sisäministeri Kai Mykkänen

Mykkäsen mielestä ratkaisu olisi parempi, kuin vastaanottokeskusten perustaminen EU:n rajojen ulkopuolelle. Mikäli Mykkäsen ehdotus toteutuisi, se kasvattaisi Suomen kiintiöpakolaisten määrää tuhansilla.

Sisäministeri Kai Mykkänen

Reilut neljä kuukautta sisäministerinä toiminut Mykkänen (kok.) aloitti pestinsä keskellä eurooppalaista siirtolaiskriisiä. Käsillä on "EU:n yhteisen maahanmuuttopolitiikan kohtalon kesä", Mykkänen kuvailee.

Tulevina viikkoina pitäisi EU:n tasolla löytää ratkaisut, joilla korjataan EU:n toimimattomuutensa osoittanut turvapaikkajärjestelmä. Ratkaisuehdotuksia lyödään tiskiin ensi viikon torstaina alkavassa Eurooppa-neuvoston huippukokouksessa.

Julkisuuteen vuodetun päätösluonnoksen mukaan kokouksessa on esillä suunnitelma, jossa suojelua tarvitsevat pakolaiset eroteltaisiin elintasosiirtolaisista unionin ulkopuolelle perustettavissa keskuksissa.

Mykkänen haluaa tuoda pöytään omaan ratkaisunsa: YK:lla on jo vakiintunut kiintiöpakolaisjärjestelmä, joten miksei kasvatettaisi sen kokoa erillisten EU-vastaanottokeskusten perustamisen sijaan?

– Riittäisi, että Eurooppa sitoutuisi yhdessä siihen, että otetaan moninkertainen määrä haavoittuvassa asemassa olevia näiltä leireiltä. Samalla rajoitettaisiin rajan yli salakuljettajien kautta tapahtuvaa maahantuloa.

Miksi moninkertaistettaisiin kiintiöpakolaisten määrä, sen sijaan että perustettaisiin erillisiä vastaanottokeskuksia EU:n rajojen ulkopuolelle?

– Päällekkäistä järjestelmää ei välttämättä kannata rakentaa. Ja en ole varma miten pystyttäisiin muodostamaan tehokas järjestelmä siten, että näissä (EU:n) järjestelykeskuksissa erotettaisiin perusteettomat hakemukset turvaa tarvitsevista. Kiintiöpakolaisjärjestelmässä meillä on vuosia vakiintunut prosessi. Se mekanismi on jo valmis.

Mykkänen ehdottaa EU:n vastaanottamien kiintiöpakolaisten määrän kymmenkertaistamista. Se tarkoittaisi vuosittaisesta noin 25 000:sta nostoa neljännesmiljoonaan.

Suomi on vastaanottanut viime vuosina 750–1050 kiintiöpakolaista vuositasolla. Mykkänen sanoo, että hänen ehdotuksensa ei kuitenkaan nostaisi Suomen kiintiöpakolaismäärää 7500:ään. Tämä johtuu Mykkäsen mukaan siitä, että kiintiöpakolaiset jakautuvat EU-maiden välillä nyt epätasaisesti.

– Tämä täytyy jakaa oikeudenmukaisemmin. Nyt Ruotsi ottaa kiintiöpakolaisia eniten, ja Suomikin kärkipäässä suhteessa väestöön. Katsomme suuriin Keski-Euroopan maihin.

Joka tapauksessa paine on saatava pois jäsenmaiden rajoilta, sisäministeri sanoo. Turvapaikanhakijoiden hakeutuminen Välimeren yli Kreikan ja Italian rannoille ja sieltä halki Euroopan synnyttää inhimillistä kärsimystä, sekä poliittista kriiseilyä EU:n jäsenmaiden välillä ja maiden sisällä.

– On annettava suojaa niille, jotka ovat sen tarpeessa. Mutta tämä nykyinen menettely on varsin ongelmallinen. Se tuottaa hallitsematonta salakuljetusta ja kielteisen päätöksen saaneiden palauttamisen vaikeuden, joka erityisesti Keski-Euroopassa tuntuu heiluttavan yhteiskuntia.

Avaus ei ole uusi. Kiintiöpakolaisten määrän kasvattamista ovat kannattaneet esimerkiksi Mykkästä edeltänyt sisäministeri Paula Risikko (kok.) ja pääministeri Juha Sipilä (kesk.). Myös Mykkänen itse on aiemminkin väläytellyt kiintiöpakolaisten määrän kasvattamista. Silloin hallituskumppani siniset tosin tyrmäsi ajatuksen.

Onko hallitus yksimielinen asiassa?

– Suomen hallitus on jo pitkään painottanut suoraan leireiltä otettavien merkitystä ja laittoman rajanylityksen ehkäisyyn tähtääviä toimia, Mykkänen muotoilee.

Entäpä EU:n sisäministerien neuvosto? Maahanmuuttokysymysten suhteen EU:n jäsenmaiden sukset ovat olleet täysin ristissä vuodesta 2015, jolloin yli miljoona turvapaikanhakijaa saapui rajojen yli.

Mykkänen on silti optimistinen. Aiemmissa kokouksissa on tuloksettomasti riidelty komission ehdottamasta taakanjakomekanismista, joka tasaisi turvapaikanhakijoita automaattisesti jäsenmaiden kantokyvyn mukaan. Mykkänen uskoo jäsenmaiden suhtautuvan myönteisemmin ehdotuksiin, jotka siirtävät painetta EU:n rajojen ulkopuolelle.

– Se voisi olla liima joka yhdistää erimielisiä maita. Komission on pakko tulla ulos poterostaan siinä mielessä, että nykyinen kattaus ei ensi viikolla tule johtamaan yksimieliseen päätökseen.

Mykkäsen ehdotus ei ole ongelmaton. Olennaisin pulma koskee toisen maailmansodan jälkeen laajasti hyväksyttyä ajatusta, jonka mukaan vainoa ja väkivaltaa pakenevalla on oikeus anoa turvaa toisesta maasta. Tämä oikeus ilmaistaan YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallisessa julistuksessa.

Suomi on sitoutunut kansainvälisiin sopimuksiin. Perustuslain ja ulkomaalaislain mukaan ulkomaalaista ei saa palauttaa tai karkottaa maahan, jos häntä tämän vuoksi uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus tai muu ihmisarvoa loukkaava kohtelu.

Sisäministerin mielestä sotien jälkeisen muuttoliikkeen seurauksena kehitetyn järjestelmän ei tänä päivänä pitäisi tarkoittaa sitä, että jokainen rajalla turvapaikkaa anova imaistaan automaattisesti Suomen turvapaikkaprosessiin.

– Ei kukaan suunnitellut järjestelmää siihen, että miljoonat Euroopan ulkopuolelta tulleet hakisivat täältä turvapaikkaa.

Mykkänen rajoittaisikin rajalla tapahtuvan turvapaikan hakemisen "poikkeustapauksiin". Hän ei kuitenkaan halua tarkentaa, mitä poikkeustapaukset olisivat, tai miten kansainväliset sopimukset ovat yhteen sovitettavissa järjestelmään, jossa turvapaikanhaku keskitetään EU:n rajojen ulkopuolelle.

Kansainvälisten sopimusten henkeä ei kuitenkaan toteuteta nytkään, sisäministeri sanoo.

– Käytännössähän me rajoitetaan Välimeren yli tulemista Turkki-Kreikka-sopimuksella. Ja nykyisin haavoittuvimmassa asemassa olevat eivät koskaan pysty maksamaan matkasta Eurooppaan. Suoraan leireiltä ottaminen olisi rehellinen tapa tarjota suojaa. Se on ehkä tärkeämpää kuin se, ettei uskalleta haastaa kysymystä kansainvälisten sopimusten tulkinnasta.

"Elämme epätäydellisessä maailmassa", Mykkänen sanoo. Sisäministeri tuntuukin tavoittelevan nykyisen järjestelmän hivuttamista parempaan suuntaan, kaikkia tyydyttävän ratkaisun hakemisen sijaan. Jos yhteisymmärrystä ei löydy, EU:n maahanmuuton ympärille nivoutuva poliittinen kriisi jatkuu, sisäministeri näkee.

– Italian ja Saksan kaltaisissa maissa tunnelma on se, että nykymenetelmä on hallitsematon. Siksi velvollisuutemme on uskaltaa ehdottaa tilalle parempaa vaihtoehtoa. Toisena vaihtoehtona on se, että maat sulkevat Välimeren ilman että tilalle tulee muuta reittiä.

Mitä jos pulmaan ei löydetä yhteistä ratkaisua EU:n huippukokouksessa?

– Meillä on tässä panttina Schengen-sopimus. Uhkana on, että syksyllä alkaa nousta sisärajatarkastuksia ympäri Keski-Eurooppaa. Rajattoman Euroopan ideaali jäisi väliaikaiseksi ilmiöksi.

EU haluaa käsitellä turvapaikkahakemukset unionin ulkopuolella

Turvapaikanhakijoiden määrä putosi Euroopassa, mutta riita heidän kohtalostaan kärjistyi ennätyspahaksi

Kuka vastaa Euroopan turvapaikanhakijoista? Tästä kysymyksestä on noussut vuosien riita, joka pitäisi nyt ratkaista kahdessa viikossa

Analyysi: Angela Merkelin kohtalonhetki on käsillä – kaatuuko Saksan hallitus?

Katastrofi, nöyryytys ja Messi lamassa – näin argentiinalaismediat reagoivat shokkitappioon, joka laittoi MM-kisat katkolle

Argentiinan fanit olivat järkyttyneitä Moskovan fanialueella.

Argentiinalaismedian kritiikki jalkapallomaajoukkuettaan kohtaan oli kovaa sen jälkeen, kun Argentiina oli hävinnyt jalkapallon MM-kisoissa Kroatialle lukemin 0–3.

Argentiinan fanit olivat järkyttyneitä Moskovan fanialueella.

Argentiinalaismediat ovat ryöpyttäneet rajusti jalkapallomaajoukkuettaan Kroatialle kärsityn 0–3-tappion jälkeen.

Tappio oli Argentiinalle suurin 60 vuoteen MM-kisojen alkulohkossa. Samalla joukkueen mahdollisuudet pudotuspeleihin murenivat lähes täysin. Islanti-tasapelin jäljiltä Argentiinalla on vielä mahdollisuudet viimeisessä alkulohkopelissään Nigeriaa vastaan, mutta jatko ei ole enää täysin omissa käsissä. Islannilla on mahdollisuus kiriä kolme pistettä edelle voitolla Nigeriasta perjantaina.

Sanomalehti Clarin otsikoikin juttunsa näyttävästi verkkosivuillaan.

– Katastrofi Kroatiaa vastaan. Argentiina petti ja on matkalla ulos MM-kisoista, Clarin näpäytti.

La Nacion oli samoilla linjoilla.

- Kroatia teki Argentiinan naurunalaiseksi. Argentiina vaaransi jatkonsa kisoissa, La Nacion otsikoi.

Infobae-verkkosivusto oli kovemmalla tykityksellä liikkeellä.

– Nöyryytys, Infobae tiivisti ottelun.

Argentiinan supertähden Lionel Messin pelaamiseen otti kantaa puolestaan tv-kommentaattori Diego Latorre. Ennen Venäjän kisoja povattiin, että Messillä on nyt viimeinen mahdollisuus ottaa kirkkain kruunu myös maajoukkuepaidassa. 30-vuotias Messi on saavuttanut kaiken seurajoukkuepaidassa, mutta maajoukkueessa on ollut hiljaista.

– Messi oli lamassa. Hän oli pois tahdista, Latorre kuvaili.

Argentiinan suuri antisankari Kroatia-ottelussa maalivahti Willy Caballero. Hänen epäonnistuneen avauksensa jälkeen Kroatian Ante Rebic pääsi tekemään joukkuelleen avausmaalin. Olé-lehti revittelikin sanaleikkiä Caballeron sukunimestä. Caballero tarkoitta myös ritaria.

– Kärsimyksen ritarit, Olé kuvaili Argentiinan joukkuetta.

El Diá hämmästeli, missä oli Argentiinan joukkuehenki.

– Pettymys: Argentiina ilman peliä ja sielua on kuilun partaalla, El Diá otsikoi.

Neljä vuotta sitten MM-finaalissa Argentiinan riveissä pelannut puolustaja Pablo Zabaleta oli myös järkyttynyt maajoukkueen esityksestä.

– En muista tällaista esitystä. Joukkue näytti niin surkealta. He olivat ennalta arvattavia. Argentiinan joukkue ei luonut mitään, Zabaleta tylytti BBC:llä.

– Argentiinassa ihmiset ovat varmasti nyt vihaisia. Näiltä pelaajilta odotetaan enemmän. Ihmiset olivat niin innoissaan näistä MM-kisoista. He eivät hyväksy tätä.

Lue lisää:

Suvereeni Kroatia möyhensi Argentiinan 3-0 – ruma tappio syöksi Messin ja kumppanit lähelle MM-katastrofia

Tähdet pelaavat omaan pussiin, valmentaja vaahtoaa taukoamatta ja nurmella makaavaa vastustajaa potkitaan – edes Messi ei auta, kun Argentiinan joukkue on täysin sekaisin: "Täytyy ihmetellä ammattipelaajien käyttäytymistä"

Jari Litmanen: ”Loistava Kroatia häivytti Kirpun”

Argentiina murtui henkisesti – "Tämä tappio tekee todella kipeää"

Airbus uhkaa lähtevänsä Britanniasta brexitin takia – brittihallitus: Britannia varma hyvästä kauppasopimuksesta

Airbusin logo.

Eurooppalaisella lentokonevalmistajalla on tuhansia työntekijöitä Britanniassa.

Airbusin logo.

Lentokoneita valmistava Airbus-yhtiö ilmoitti torstaina jättävänsä Britannian, jos maa eroaa EU:sta ilman tulevaa kauppasopimusta unionin kanssa.

Yhtiön mukaan brexit ilman sopimusta on sellainen tulevaisuudennäkymä, joka pakottaa arvioimaan yhtiön sijoittamista uudelleen.

– Yksinkertaistettuna brexit ilman sopimusta uhkaa Airbusin tulevaisuutta Brinannissa, sanoi yhtiö tiedotteessa.

Jos Britannia irtautuu EU:sta ilman sopimusta yhtiö on laskenut, että se häviää miljardi euroa viikossa.

Hallitus reagoi heti

Britannian pääministeri Theresa May kommentoi yhtiön lähtöaikeita vakuuttelemalla, että Britannia saa aikaan hyvän kauppasopimuksen EU:n kanssa. Sopimus käsittää myös ilmailu- ja avaruusalan.

Mayn tiedottajan mukaan Britannian osa on elintärkeä eurooppalaiselle ilmailu- ja avaruusteollisuudelle. May sanoi myös, että kauppa- ja teollisuusministeriön virkamiehet aikovat keskustella Airbusin kanssa perjantaina.

Britannian hallitus vakuutteli myös, että keskusteluyhteys Airbusin ja ilmailuteollisuuden kanssa on hyvä.

Airbusilla on noin 14 000 työntekijää yli parillakymmenellä paikkakunnalla ympäri Britanniaa. Britanniassa valmistetaan esimerkiksi lentokoneen siipiä.

Millä tahansa brexit-sopimuksella tahansa tulee olemaan negatiivisia seurauksia yhtiön toimintaan ja Britannian ilmailuteollisuuteen, sanoo yhtiö. Esimerkiksi siirtymäajan vuoteen 2020 sisällään pitävä sopimus on yhtiön mukaan liian lyhyt.

Brexit tulee voimaan maaliskuussa 2019, kaksi vuotta Britannian eroilmoituksen jälkeen.

Yltyvätkö Brasilia ja Neymar maalijuhliin Costa Ricaa vastaan? Katso suoraa lähetystä tästä

BRA - CRC

Costa Rica lähtee haastamaan Brasiliaa jalkapallon MM-kisoissa. Brasilia lähtee otteluun selkeänä ennakkosuosikkina. Costa Rica hakee kisojen ensimmäistä voittoaan. Katso klo 15.00 alkavaa ottelua kuvaa klikkaamalla. Lauri Kottonen selostaa ottelun.

BRA - CRC

Voit seurata MM-kisoja itse valitsemastasi kuvakulmasta Areenassa. Tarjolla on muun muassa taktinen kuvakulma ja pelaajakameroita. Siirry Areenaan tästä.

Ottelun kulkua ja tilastoja voit myös seurata alla olevasta tulosseurannasta. Jos käytät Uutisvahtia, pitää artikkeli avata selainnäkymään.

Lue myös:

Jari Litmanen: ”Islanti uudessa tilanteessa”

Supertähti Neymarista tulikin taakka Brasilialle? Tässä kolme syytä, miksi jalkapallon supermaa ja lajin suuret nimet ovat huolissaan tähtipelaajan asemasta joukkueessa: "Hän oli täysi katastrofi"

Kukaan ei enää uskonut Brasilian työmyyrään, jonka rasistit ajoivat Euroopan rupusarjasta uran lopettamisen partaalle – sitten Lionel Messi pyysi häntä Barcelonaan

Tervetuloa Ylen mobiiliuutisiin!

Kokeilemme palvelun avulla millainen käyttöliittymä sopisi parhaiten uutisten, urheilun ja sään seuraamiseen mobiilikäytössä.

Otamme mielellämme vastaan palautettasi siitä, mikä palvelussa toimii jo hyvin ja mitä mielestäsi voisi vielä kehittää.

Liitä mukaan päätelaitteesi malli ja sähköpostiosoitteesi, jos tarvitset apua ongelmatilanteessa.

Lähetä palautetta:

Lähetä