Vuoden paras suomalainen luontokuva on valittu – "Haluan ottaa kuvia tunne edellä"

Taru Rantalan Iltakello.

Voitokas valokuvaaja kertoo viettäneensä valtaosan vapaistaan kameran kanssa luonnossa jo vuosikymmenen ajan.

Taru Rantalan Iltakello.

Sydänkesän ilta kutsuu emännän niitylle.

Kissankellot kukkivat siellä sinisinä, heinäkuun valossa, melkein kuin pakottaen katsomaan itseään.

Taru Rantala kohottaa kameransa objektiivin – ja painaa laukaisinta.

Vuoden luontokuvaksi valittu Iltakello ei ole seinäjokelaisen ensimmäinen tunnustusta saanut otos, mutta se on ensimmäinen suuri voitto hänelle ja ensimmäinen kerta, kun nainen on vuoden luontokuvan takana.

– Omaa tyyliäni olen etsinyt ja löytänyt. Se on ollut tekemisen iloa. Mutta en koskaan uskonut, että palkinto osuisi omalle kohdalleni, itseoppinut Taru Rantala kertoo.


Voit katsella lisää luontokuvia Rantalan nettigalleriassa.

Taru Rantala työskentelee maitotilalla Ojajärven kylässä.

Kun omat lapset olivat varttuneet kyllin isoiksi, oli aika kääntää kamera kohti lähiluontoa. Ympäristönsä värejä ja muotoja hän oli halunnut taltioida jo pienenä tyttönä.

– Haluan ottaa kuvia tunne edellä. Tunnelmien kautta, Rantala sanoo ja erottaa näin visuaalisen ilmaisutapansa dokumentoivimmista luontokuvista.

Valokuvaajat ovat tottuneet könyämään maassa.

Rantalalle matala perspektiivi pienine kasveineen on kuitenkin miltei lajityyppi: tavoite tuoda luontoa esille tavalla, jolla ihminen ei sitä näe pystyssä kulkiessaan.

Vuoden Luontokuva -kilpailu on suurin luontokuvatapahtuma Pohjoismaissa. Sen kaikki kuvat on otettu Suomessa. Kilpailua tuomaroi Suomen Luonnonvalokuvaajat -yhdistys. Pääpalkinto on suuruudeltaan 8000 euroa.

Lue lisää:

Valokuvaajan kotisivu

Uuden luontokuvan lähi- ja makrokuvaajat innostuvat yksityiskohdista (Yle)

"On hienoa jakaa maisemia, joita moni ei koskaan näe" (Yle)

Trumpin mukaan USA aikoo vetäytyä keskimatkan ydinohjukset kieltävästä sopimuksesta Venäjän kanssa: "Pakko on jos kaikki muutkin"

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin kättelivät lehdistötilaisuudessa Helsingissä 16. heinäkuuta.

Yhdysvallat on syyttänyt Venäjää sopimuksen rikkomisesta.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin kättelivät lehdistötilaisuudessa Helsingissä 16. heinäkuuta.

Presidentti Donald Trump sanoi lauantaina aikovansa vetää Yhdysvallat keskimatkan ydinohjukset kieltävästä sopimuksesta. Syyksi hän kertoo sen, että Venäjä on rikkonut sopimusta.

Sopimuksen tarkoitus on ollut edistää Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten turvallisuutta Euroopassa ja kaukoidässä. Se kieltää Yhdysvalloilta ja Venäjältä 500 – 5 500 kilometrin etäisyydelle ulottuvien risteilyohjusten hallussapidon, valmistuksen ja koelennättämisen.

Yhdysvallat on arvostellut Venäjää sopimuksen rikkomisesta vuodesta 2014 lähtien. Yhdysvaltain mukaan Venäjä rikkoo sopimusta, sillä se on kehittänyt uuden maalta laukaistavan risteilyohjuksen.

– Venäjä on rikkonut sopimusta. Se on tehnyt niin useita vuosia, Trump sanoi Elkossa Nevadassa pidetyn yleisötilaisuuden jälkeen.

USA solmi INF-sopimuksen Neuvostoliiton Mihail Gorbatšovin kanssa presidentti Ronald Reaganin kaudella vuonna 1987. Sopimus ratifioitiin senaatissa vuonna 1988.

– Emme aio sallia sitä, että he rikkovat sopimusta ja valmistavat aseita joita meidän ei ole sallittua valmistaa.

Sopimus on rajoittanut Yhdysvaltoja kehittämästä uusia, kieltolistalla olevia aseita. Maa aikoo kuitenkin ryhtyä toimeen, elleivät muut maat suostu rajoittamaan toimiaan.

– Meidän on pakko kehittää niitä, elleivät Venäjä tai Kiina tai kaikki muut tule luoksemme ja sano, että ryhdytään yhdessä järkeviksi, eikä kehitetä näitä aseita, Trump sanoi.

Syynä tilanne kaukoidässä?

Koska Kiina ei ole allekirjoittanut INF-sopimusta, se on voinut kehittää vapaasti keskimatkan ohjuksia läntisellä Tyynellämerellä. Jännitteet ovat viime aikoina kasvaneet Etelä-Kiinan merellä, jossa useat maat syyttävät Kiinaa aggressiivisesta asevarustelusta ja aluevaatimuksista.

Kiina on miehittänyt merellä kansainvälisiä alueita rakentamalla keinotekoisia saaria sotilastukikohdikseen. Aiemmin syksyllä Yhdysvaltain ja Kiinan alukset olivat vähällä törmätä toisiinsa alueella.

Brittilehti Guardianin mukaan Trumpin hallinto on kertonut suunnitelmistaan eurooppalaisille liittolaisilleen tällä viikolla. Britanniassa aikeet on otettu huolestuneina vastaan, sillä sopimusta pidetään maassa tärkeänä osana ydinaseiden rajoittamista.

Todella lähelle paalua päässeelle Räikköselle hurrattiin hurjasti – Kimi nosti ison kysymysmerkin voittotaistoon

Kimi Räikkönen

Ferrarin Kimi Räikkönen lähtee sunnuntain kisaan toisesta lähtöruudusta ja erilaisella rengastaktiikalla kuin muut kärkikuljettajat.

Kimi Räikkönen

Ferrarin Kimi Räikkönen kävi todella lähellä paalupaikkaa Yhdysvaltojen GP:n aika-ajossa Austinin radalla. Hän jäi paalulle ajaneesta Lewis Hamiltonista vain 0,070 sekuntia. Tallitoveri Sebastian Vettel oli Räikköstä yhdeksän tuhannesosaa nopeampi, mutta saksalainen sai perjantain harjoitusten tapahtumista kolmen lähtöruudun rangaistuksen.

Räikkönen nousee siis kisaan eturiviin Hamiltonin rinnalle. 39 vuotta tällä viikolla täyttäneelle suomalaiskonkarille hurrattiin hurjasti Texasissa sijaitsevalla radalla.

– Olin vähän liian hidas, Räikkönen heitti.

– Tämä oli aika positiivinen päivä. Pääsimme lähelle, niin se on toki kaukana ihanteellisesta.

Suomalaiskuljettajalla on mielenkiintoinen tilanne sunnuntain kisaan. Hän starttaa muita kärkikuskeja pehmeällä seoksella. Räikkösellä on allaan ultrapehmeät renkaat, kun muilla on superpehmeät. Kimi nostikin esiin suuren kysymysmerkin sunnuntain kisaan.

– Kukaan ei tiedä, miten renkaat selviävät perjantain harjoitusten sateen takia, Räikkönen muistutti kärkitaistosta.

– Ei ole paljoa hävittävää.

Tallitoveri Sebastian Vettel putosi siis viidenteen lähtöruutuun, joten hänen asemansa mestaruuskamppailussa on erittäin tukala. Jos Hamilton voittaa, niin Vettelin pitää olla toinen, jotta mestaruustaisto jatkuisi.

– Yritämme ottaa hyvän lähdön. Sen pitäisi olla ok, Räikkönen kuvaili haastetta Hamiltonia vastaan.

Hamilton nappaa uransa viidennen F1-mestaruuden, mikäli hän kerää sunnuntaina kahdeksan pistettä enemmän kuin Vettel.

Lue lisää:

Uskomaton sadaosatrilleri! Paalusta loppuun asti taistellut Räikkönen taipui loppuhetkillä Hamiltonille

LIVE: Hamilton paalulle todella niukalla erolla – näin eteni Yhdysvaltojen GP:n aika-ajo

Uskomaton sadasosatrilleri! Räikkönen taipui aivan loppuhetkillä Hamiltonille

Lewis Hamilton

Mercedeksen Lewis Hamilton nappasi paalupaikan tiukassa taistossa Ferrarin Kimi Räikköstä ja Sebastian Vetteliä vastaan.

Lewis Hamilton

Mercedeksen Lewis Hamilton nappasi todella tiukassa kamppailussa paalupaikan Yhdysvaltojen GP:hen Austinin radalla Texasissa. Aika-ajojen lopusta muodostui todella tiukka jännitysnäytelmä. Kolme parasta mahtuivat vain seitsemän sadasosan sisään.

Hamilton kellotti paalun uudella rataennätyksellä 1.32,237. Ferrarin Sebastian Vettel jäi vain 0,061 sekuntia. Kimi Räikkönen oli puolestaan kolmas. Hänen eronsa Hamiltoniin oli vain 0,070 sekuntia.

Räikkönen nousee kisaan toiseen ruutuun, sillä Vettel sai perjantain harjoituksista kolmen lähtöruudun rangaistuksen. Mercedeksen Valtteri Bottas jäi tallitoveristaan 0,379 sekuntia ja oli aika-ajon neljäs. Bottas tosin nousee myös siis kolmanteen ruutuun.

Hamiltonilla on sunnuntaina erinomaiset mahdollisuudet varmistaa uransa viides F1-mestaruus. Hamilton tarvitsee kauden neljänneksi viimeisessä kisassa kahdeksan pistettä enemmän kuin Vettel.

Yle Urheilu seuraa sunnuntain kisaa hetki hetkeltä. Kisa käynnistyy kello 21.10.

Aika-ajojen lopputulokset:

1. Lewis Hamilton Mercedes 1.32,237

2. Sebastian Vettel Ferrari + 0,061

3. Kimi Räikkönen Ferrari + 0,070

4. Valtteri Bottas Mercedes + 0,379

5. Daniel Ricciardo Red Bull + 1,257

6. Esteban Ocon Force I. + 1,908

7. Nico Hülkenberg Renault + 1,978

8. Romain Grosjean Haas + 2,013

9. Charles Leclerc Sauber + 2,183

10. Sergio Perez Force I. + 2,357

11. Carlos Sainz Renault

12. Kevin Magnussen Haas

13. Pierre Gasly Toro R.

14. Brendon Hartley Toro R.

15. Max Verstappen Red Bull

16. Fernando Alonso McLaren

17. Sergei Sirotkin Williams

18. Lance Stroll Williams

19. Marcus Ericsson Sauber

20. Stoffel Vandoorne McLaren

Lue lisää:

LIVE: Täräyttääkö Räikkönen sittenkin paalulle? Tuleva korvaaja hurjassa vedossa, seuraa Yhdysvaltojen GP:n jännittäviä aika-ajoja tästä

Todella lähelle paalua yltäneelle Räikköselle hurrattiin hurjasti Yhdysvalloissa – Kimi nosti sunnuntain esiin ison kysymysmerkin

Bottas hämmästeli C Morella, miksi hän jäi niin paljon muista kärkikuskeista: ”Tiukkaa se oli”

Ferrari käärmeissään Räikköstä sivuavista väitteistä: "Epäkunnioittavaa"

Vettel hämmästeli lähtöruuturangaistustaan – "Väärä tuomio"

Hamilton paalulle todella niukalla erolla – näin eteni Yhdysvaltojen GP:n aika-ajo

Kimi Räikkönen

Mercedes on ollut ennakkosuosikkina Yhdysvalloissa, mutta Ferrari näytti vauhtia viimeisissä harjoituksissa. Yle Urheilu seurasi aika-ajoja hetki hetkeltä.

Kimi Räikkönen
null

Sebastian Aho osoitti maagista pelisilmää – näin pisteputki venyi ennätyksellisesti Colorado-tappiossa

Sebastian Aho osoitti maagista pelisilmää

Sebastian Aho alusti upeasti Carolinan ainoan osuman, mutta Colorado keräsi huippusuomalaisten kamppailusta pisteet maalein 3–1.

Sebastian Aho osoitti maagista pelisilmää

Jääkiekkoliiga NHL:ssä Carolinan Sebastian Ahon pisteputki venyy jo ennätyksellisiin mittoihin. Carolina Hurricanesia edustava Aho osoitti pelisilmäänsä syöttämällä taidokkaasti Micheal Ferlandin kavennusosuman Coloradoa vastaan. Myös Teuvo Teräväiselle merkittiin maalista syöttöpiste.

Osuma ei kuitenkaan riittänyt kiriin, vaan Colorado vei vierasvoiton 3–1. Aho on tehnyt pisteitä kahdeksassa ottelussa peräkkäin. Sillä hän sivuaa Carolinan seurahistorian ennätystä. Vain Ron Francis (kaudella 1984–1985) ja Victor Rask (2016–2018) ovat aloittaneet organisaatiossa kauden alusta kahdeksassa ottelun pisteputkella.

Aho on tehnyt nyt kahdeksaan peliin tehot 4+9=13. Toinen NHL:n kuuma suomalaisnimi, Coloradon Mikko Rantanen, sai myös ottelussa syöttöpisteen Nathan MacKinnonin 3–0-maaliin. Rantasen tehot kahdeksaan ensimmäiseen peliin ovat 2+12=14. Rantanenkaan ei ole jäänyt ilman tehopisteitä yhdessäkään pelissä vielä tällä kaudella.

Katso Ahon upea taidonnäyte jutun kuvaa klikkaamalla! Kuvalähde: Viasat

Lue lisää:

NHL huomioi tulikuuman Sebastian Ahon

Mikko Rantasella huima tehoilta – suomalaispörssin kärkeen

Kommentti: Patrik Laineella on potentiaalia tykittää 50 maalia NHL:ssä, mutta Winnipegin seurajohto hikoilee taas saman ongelman kanssa

Bottas hämmästeli C Morella, miksi hän jäi niin paljon muista kärkikuskeista: ”Tiukkaa se oli”

Valtteri Bottas kuvassa

Valtteri Bottaksella ei ollut palaa Yhdysvaltojen paalutaistossa Lewis Hamiltonia, Kimi Räikköstä ja Sebastian Vetteliä vastaan.

Valtteri Bottas kuvassa

Mercedeksen Valtteri Bottas jäi Yhdysvaltojen GP:n aika-ajoissa vasta neljänneksi, mutta nousee kolmanneksi lähtöruudukossa Sebastian Vettelin lähtöruuturangaistuksen takia. Bottaksella oli kuitenkin tuskaisaa verrattuna muihin kärkikuskeihin aika-ajon lopussa. Paalumies Lewis Hamilton, toiseksi nopeimmin ajanut Vettel ja Kimi Räikkönen mahtuivat 0,070 sekunnin sisään. Bottas jäi Hamiltonista peräti 0,379 sekuntia.

– Tiukkaa se oli. En tiedä, miksi toisella kerralla ei aikaa löytynyt. Eka veto oli ok, Bottas hämmästeli C Morelle.

– Ei ollut enempää pitoa sitten.

Kuljettajat olivat tiukassa tilanteessa, sillä perjantain sateisista harjoituksista ei ollut paljoa apua lauantain kuivan kelin aika-ajoon. Bottas kuitenkin kuvaili, että hänen Mercedeksensä saatiin lauantain harjoituksissa ihan hyvään tuntumaan.

Sunnuntain kisasta tulee kuitenkin mielenkiintoinen, koska renkaista ei saatu informaatiota lainkaan perjantaina. Bottas uskoo kuitenkin, että kolmannesta ruudusta on kaikki mahdollisuudet hyvään kisaan.

– Tosi vaikea veikkailla, miten renkaat kestävät. Siinä on paljon kysymysmerkkejä, Bottas mietti.

Yksi mielenkiintoinen asia on myös Räikkösen erilainen rengastaktiikka. Hänellä on ultrapehmeät renkaat, kun muilla kärkikuljettajilla on astetta kovemmat superpehmeät renkaat.

– Uskon, että ultrapehmeät renkaat ovat viiden kierroksen jälkeen huonommat kuin meidän superpehmeät. Lähdössä Kimillä on pieni etulyöntiasema, mutta sen jälkeen se on meillä, Bottas pohti.

Mercedekselle olisi tärkeää, että Bottas pääsisi Räikkösen ohi lähdön jälkeen. Kaksoisvoitolla Lewis Hamilton varmistaisi uransa viidennen F1-mestaruuden. Joka tapauksessa Hamilton tarvitsee kauden neljänneksi viimeisestä kisasta kahdeksan pistettä enemmän kuin Vettel, jotta mestaruusjuhlat voivat Yhdysvalloissa alkaa.

Lue lisää:

Todella lähelle paalua päässeelle Räikköselle hurrattiin hurjasti – Kimi nosti ison kysymysmerkin voittotaistoon

Uskomaton sadaosatrilleri! Paalusta loppuun asti taistellut Räikkönen taipui loppuhetkillä Hamiltonille

Hamilton paalulle todella niukalla erolla – näin eteni Yhdysvaltojen GP:n aika-ajo

Lapsikuoro CandoMini voitti Venetsian kuorokilpailun Grand Prix'n – "Kaikki olivat sataprosenttisesti mukana"

CandoMini-kuoro

Viisivuotiaalle espoolaiskuorolle kokonaiskilpailun voitto tuli yllätyksenä.

CandoMini-kuoro

Espoolainen lapsikuoro CandoMini on voittanut kansainvälisen Claudio Monteverdi -kuorokilpailun.

CandoMini osallistui Venetsiassa pidetyn kilpailun lapsikuorosarjaan, mutta voitti myös lauantain kokonaiskilpailun. Kilpailuun osallistui 12 kuoroa muun muassa Kreikasta, Ruotsista ja Venäjältä.

Kuoroa johtava Viena Kangas sanoo, että kilpailu oli kovatasoinen ja uskoo CandoMinin vakuuttaneen tuomariston energiallaan.

– Tavoitteemme oli voittaa oma lapsikuorosarja. Grand Pri'n voitto tuli ihan täysin yllätyksenä, Kangas sanoo.

– Täällä on paljon kuoroja, jotka lauloivat puhtaasti, tarkasti ja hyvin. Luulen että meissä tuomaristo arvosti sitä, että lauloimme ulkoa ilman nuotteja ja kaikki olivat sataprosenttisesti mukana.

Laulua täydestä sydämestä

Kuoron ohjelmistoon Venetsiassa kuului muun muassa Einojuhani Rautavaaran, Reijo Kekkosen ja Pekka Kostiaisen säveltämää modernia kuoromusiikkia. Gran Prix'ssa kuoro esitti eteläafrikkalaisen Andre Van der Merwen sovituksen tunnetusta virsihymnistä Sua kohti, Herrani.

– Virallisesti emme ole saaneet vielä palautetta, mutta yksi tuomareista tuli kehumaan ja totesi, että olimme paras kuoro. Hän kutsui meidät myös esiintymän kotimaahansa Venäjälle.

Vuonna 2013 menestyneen espoolaiskuoro Candominon yhteyteen perustetussa CandoMinissä on 32 laulajaa, jotka ovat 10-16-vuotiaita. Kangas toivoo, että kuoro jatkaa samalla linjalla kuin tähänkin mennessä.

– Sillä ajatuksella, että laulun ilo ja riemu on keskiössä ja kaikki lapset saavat kokea kuinka mahtavaa on laulaa täydestä sydämestään kroppaa ja kehoa käyttäen.

Edit klo 0.19: Täydennetty ohjelmistoa.

Tätä näkyä Barcelonassa on pelätty – tuskainen Lionel Messi joutui jättämään kentän

Lionel Messi

Barcelonan tähtipelaaja ehti lisätä joukkueensa johtoa ennen loukkaantumistaan.

Lionel Messi

Barcelona koki pahimman mahdollisen takaiskun, kun joukkueen supertähti Lionel Messi loukkaantui Sevillaa vastaan käydyssä La Ligan ottelussa. Kaksinkamppailutilanne oikealla laidalla päättyi dramaattisesti Messin kaaduttua oikean kätensä päälle.

Messiä hoidettiin pitkään kentällä, mutta lopulta hän joutui poistumaan pukukoppiin käsivarsi paketoituna.

Ennen loukkaantumistaan Messi oli ennättänyt lisätä Barcelonan johdon lukemiin 2–0. Maali syntyi tarkalla sijoituksella vasempaan takakulmaan.

Katalonialaisjoukkueella on tulevalla viikolla edessään isoja otteluita. Joukkue kohtaa Mestarien liigassa ensi keskiviikkona Interin ja sunnuntaina La Liigassa Real Madridin.

Lisätty tieto Barcelonan tulevista otteluista kello 23.23.

Lue lisää:

Juventukselle ensimmäinen pistemenetys – Ronaldo teki eurooppalaista jalkapallohistoriaa

Historiallisen tehoton Real Madrid rikkoi 33 vuotta vanhan ennätyksen – Levante venytti mahtiseuran kuivuuden yli 8 tuntiin

Chelsea ja Manchester United tarjosivat draamaa – Jose Mourinho poltti kääminsä kuittailusta

Hradecky ja Leverkusen pelastuivat viime hetkellä – vaikea alkukausi jatkuu

Helsingissä tuhannet marssivat ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi – valtavan väkijoukon takia pätkä Mannerheimintietä suljettiin autoilta

Kepa ry:n järjestämä Ilmastomarssi Helsingissä 20. lokakuuta

Ilmastomarssille osallistuneet vaativat poliitikoilta tiukkoja ja nopeita toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Kepa ry:n järjestämä Ilmastomarssi Helsingissä 20. lokakuuta

Helsingissä järjestetty ilmastomarssi sai tänään kauniissa säässä liikkeelle valtavan ihmisjoukon. Poliisin arvion mukaan marsille ja sen jälkeen eduskuntatalolla pidettyyn tilaisuuteen otti osaa noin 8 000 ihmistä.

Marssijat lähtivät liikkeelle Senaatintorilta. Reitti kulki sieltä Hallituskadun, Unioninkadun, Yliopistonkadun, Fabianinkadun ja Aleksanterinkadun kautta eduskuntatalolle.

Mielenilmaisun takia ajoneuvoliikenne suljettiin Mannerheimintiellä eduskuntatalon edessä Arkadiankadun ja Runeberginkadun välillä reiluksi tunniksi.

Poliisin mukaan marssijoiden määrä oli ehkä hiukan ennakoitua suurempi, joten liikenne päätettiin panna tilaisuuden ajaksi poikki.

– Ehkä tämä oli hiukan suurempi kuin ennakkoon odotettiin, mutta ei mitenkään tavanomaisesta poikkeava, kertoo apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen Helsingin poliisista.

Samalla Kopperoinen kertoo kaiken sujuneen sekä marssilla että eduskuntatalolla erittäin hyvin.

– Todella hienosti, ei ole ollut minkäänlaista ongelmaa poliisin kannalta. Väki on mennyt juuri niin kuin on etukäteen ilmoitettu.

Eduskuntatalolla eri puolueiden edustajien on määrä kertoa, mitä heidän puolueensa aikoo tehdä maapallon lämpötilan nousun pysäyttämiseksi 1,5 asteeseen.

Etukäteen haastateltua Helsingin yliopiston tutkijaa Tero Toivosta suuri osallistujamäärä ei yllättänyt.

– Nyt aletaan selkeämmin ymmärtää, miten merkittävistä muutoksista yhteiskuntaan ja talouteen puhutaan silloin, kun pyritään siihen, että maapallo lämpenee vain 1,5 astetta, Toivonen sanoo.

Toivosen arvion mukaan nyt on menty Suomessa jopa niin pitkälle, että kevään 2019 eduskuntavaaleista tulee ilmastovaalit.

– Kaikki ovat yhtyneet siihen vaatimukseen, että nyt jotain on tehtävä. Tällaista puhetta nähdään nyt ehdottomasti enemmän poliitikoilta, Toivonen sanoo.

Täydennetty kello 17.11 poliisin kommenteilla osallistujamäärästä ja tilaisuuden sujumisesta.

Lue lisää:

Katso suorana klo 14.45: Tuhannet marssivat, jotta poliitikot pysäyttäisivät ilmastonmuutoksen – Keväällä saamme ilmastovaalit, arvioi tutkija