Raportti: Sadat katolilaispapit saattaneet hyväksikäyttää yli tuhatta lasta Pennsylvaniassa

Rukousnauha kädessä.

Uhrit olivat nuoria poikia ja tyttöjä, mutta seksuaalisen hyväksikäytön uhreina oli myös teini-ikäisiä.

Rukousnauha kädessä.

Yhdysvalloissa Pennsylvaniassa on löydetty uuden raportin mukaan vakuuttavia todisteita siitä, että yli 300 katolisen kirkon pappia olisi hyväksikäyttänyt yli tuhatta lasta vuosikymmenien aikana. Raportin on laatinut suuri valamiehistö Pennsylvaniassa.

Valamiehistö uskoo uhrimäärän olevan todellisuudessa tuhansia, mutta monien lasten tiedot ovat kadonneet ja useat eivät ole vuosien aikana uskaltaneet kertoa hyväksikäytöstä.

Raportissa on tarkasteltu papiston lapsiin kohdistuvaa seksuaalista hyväksikäyttöä kuudessa hiippakunnassa 1940-luvun lopulta lähtien Pennsylvaniassa.

Syyttäjät ovat nostaneet syytteet ainoastaan kahta pappia vastaan, sillä suurin osa raportoiduista hyväksikäytöistä on tapahtunut niin kauan aikaa sitten, ettei syytteitä voida enää nostaa. Raportissa kerrotuista papeista monet ovat kuolleet. Suuri valamiehistö on vaatinut lakiin tiukennuksia ja uhreille enemmän aikaa nostaa syytteet.

Vuonna 2016 aloittanut suuri valamiehistö on haastatellut kymmeniä todistajia ja tutkinut yli 500 000 sivua asiakirjoja jokaisesta osavaltion hiippakunnasta, lukuunottamatta Philadelphian ja Altoona-Johnstownia, jotka on tutkittu jo aiemmin. Monet uhrit kertoivat, että ennen hyväksikäytön tapahtumista heitä oli huumattu tai manipuloitu muulla tavoin. Jotkut uhrit kertoivat myös, kuinka he olivat yrittäneet kertoa tapahtumista kotona, mutta perheenjäsenet eivät uskoneet heitä.

– Papit raiskasivat pieniä poikia ja tyttöjä. Ja lapsista vastuussa olleet Jumalan miehet salasivat sen kaiken. Vuosikymmeniä, raportissa sanotaan.

Lue myös:

New York Times: Seksuaalisesta hyväksikäytöstä syytetty kardinaali jättää tehtävänsä

Tupakkaveron korotus ei vielä osunut sähkötupakkaan, mutta eroon siitäkin halutaan

Anonyymi mies polttaa sähkötupakkaa

Sähkösavukkeiden vaikutuksesta ihmisen terveyteen on ristiriitaista tietoa. Sähkötupakkamarkkinat ovat tällä hetkellä Suomessa noin 10-15 miljoonaa euroa.

Anonyymi mies polttaa sähkötupakkaa

Vaasalainen Mikko Nyrhinen perusti sähkösavukkeiden jakeluun perustuvan yrityksen vuonna 2013, kun hän huomasi sähkösavukkeiden suuren kysynnän.

– Meillä oli verkkokauppa, joka myi kaikenlaisia kuluttajatuotteita. Sähkösavukkeet olivat yksi tuote muiden joukossa. Kun ne tuotiin myyntiin, myynti oli yhtenä päivänä toista tuhatta kappaletta. Silloin aloimme miettiä, että ehkä tässä olisi tuote, johon kannattaisi keskittyä, Suomen Tuontiliike Oy:n toimitusjohtaja Mikko Nyrhinen muistelee.

Nyt Suomen Tuontiliike Oy on Suomen suurin sähkösavukkeiden jakelija.

Sähkösavukkeiden valmistus alkoi 2000-luvun alussa. Suomessa sähkötupakan käyttö on yleistynyt tällä vuosikymmenellä.

Pitkäaikaiset vaikutukset tuntemattomia

Sähkötupakoiden turvallisuudesta saatava tieto on ristiriitaista. Jakelijat ja myyjät pyrkivät julkisuudessa tuomaan esiin positiivisia tutkimustuloksia, kun taas viranomaiset varoittavat tuotteiden vaaroista. Kuluttaja on ymmällään, uskaltaako tuotteita käyttää.

THL:n verkkosivujen mukaan sähkösavukkeen käytössä muodostuvasta höyrystä on löydetty syöpävaarallisia yhdisteitä, muun muassa formaldehydia ja asetaldehydia. Niiden on todettu myös aiheuttavan kurkun ja suun ärsytystä.

THL:n asiantuntija Hanna Ollilan mukaan tutkimustulokset pitkäaikaisesta käytöstä ovat kuitenkin vajavaiset.

– Viime vuosina sähkösavukkeita on kyllä tutkittu todella aktiivisesti kansainvälisesti ja näyttöä alkaa kertyä esimerkiksi terveyshaitoista ja siitä, että auttavatko ne mahdollisesti tupakoinnin lopettamisessa tai liittyvätkö jollakin lailla tupakoinnin aloittamiseen, Ollila kertoo.

Myöskään Valviralla ei ole tutkimustuloksia käytön pitkäaikaisista vaikutuksista tuotteen tuoreuden vuoksi.

– Kun hengitetään höyryä sisään keuhkojen kautta, niin terveyshaitat esiintyvät pidemmällä aikajänteellä, Valviran ylitarkastaja Reetta Honkanen kertoo.

Jakelija toivoisi, että myös Suomessa innostuttaisiin tutkimaan tuotteiden turvallisuutta.

– Valtiovalta nojaa niihin [suomalaisiin tutkimuksiin] paljon enemmän kuin ulkomaalaisiin. Myös ulkomaalaisia tutkimuksia pitää saada näkyvämmäksi. Tärkeää olisi, että tuotteesta ja alasta puhuttaisiin enemmän mediassa ja sitä kautta tietoisuus kasvaisi, Mikko Nyrhinen toteaa.

Tupakan ja sähkötupakan vertailu

Sähkötupakan haitallisuutta verrataan usein normaaliin tupakkaan. Iso-Britannian Public Health Englandin uusimman raportin mukaan sähkösavukkeet ovat jopa 95 prosenttia vaarattomampia kuin normaalit savukkeet.

– Tässä mikään ei pala, että kaikki palamisen haitat jää pois, Nyrhinen kertoo tuotteesta verrattaessa tupakkaan.

Myöskään Valvira ei vertailisi sähkö- ja normaalien savukkeiden vaarallisuusasteita keskenään.

– Nämä perinteiset tupakkatuotteet on niin vaarallisia tuotteita, että harva tuote pystyy olemaan vaarallisempi. Useasti käytetään vertausta, että jos tupakkatuotteiden osalta hyppää kymmenennestä kerroksesta, niin sähkösavukkeiden osalta voidaan sanoa, että hyppää alemmista kerroksista. Kumpikin on kuitenkin terveydelle vaarallisia, Valviran ylitarkastaja Reetta Honkanen kertoo.

Savuton ja nikotiiniton Suomi 2030

Vuonna 2016 voimaan tulleen tupakkalain kokonaisuudistuksen tavoittena on tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön loppuminen vuoteen 2030 mennessä. Sähkötupakka-alalla työskentelevien mukaan tavoite on kova.

– Kansanterveyden kannalta tämä on posiviinen juttu. Tiukka haasteena, että saa nähdä, miten sen käy, Mikko Nyrhinen kertoo.

Onko mahdollista, että vuonna 2030 Suomen Tuontiliike Oy:tä ei ole olemassa?

– En ole huolissani. Tavoite on tiukka ja saa nähdä, kuinka sen kanssa käy. Tottakai, jos valtiovalta aikoo rajata sen, että kuinka moni suomalainen loppuviimein tuotteita käyttää, niin meinaa sitä että asiakaskunta pienenee. Liiketoimintaa voi kyllä olla myös Suomen rajojen ulkopuolella, Nyrhinen toteaa.

Kivijalkamyymälöitä nopealla tahdilla

Seitsemällä paikkakunnalla Suomessa toimiva FinnVape perusti Seinäjoelle myymälän heti kivijalkamyynnin vapauduttua. Vaikka Seinäjoki on erikoisliikkeitä ajatellen pieni kaupunki, on myymäläpäällikkö Juha Metsä-Ketelän ja mediavastaava Rami Rinteen mukaan asiakkaita riittänyt.

– Moni asiakkaista tulee pidemmänkin matkan takaa. Meillä käy asiakkaita lähialueilta ja kauempaankin, kuten Kokkolasta, Rinne kertoo.

Vaikka tyypillinen asiakas Suomen Tuontiliike Oy:n mukaan on nuori mies, on Seinäjoen Finnvapen asiakaskunta vanhempaa.

– Aloittava asiakas on tyypillisesti keski-ikäinen mies, noin 40-50 -vuotias. Moni on testannut ensin kaverilta tuotetta ja pohtii, että josko tällä pääsisi eroon tupakasta, Metsä-Ketelä kertoo.

Makuaineilla varustetut tuotteet kielletty

Suomen tupakkalain mukaan savukkeita ei saa myydä kuluttajille, jos tupakkatuotteessa on tunnusomainen maku tai tuoksu. Tunnusomaisia makuja ja tuoksuja ovat sellaiset, jotka ovat selvästi havaittavissa nikotiininesteessä. Näiden on oltava tehty myös lisäaineesta tai lisäaineiden yhdistelmästä.

Makuainekielto ei kuitenkaan ole estänyt sähkösavukkeiden käyttäjiä yhdistelemästä elintarvikemakuaineita maustamattomiin sähkösavunesteisiin.

Esimerkiksi Finnvapen myymälässä on valittavana 350 eri makuainetta. Valittavana on perinteiset mansikka, vanilja, omena, mutta myös eksoottisempia ja erikoisempia yhdistelmiä: mustaherukka juustokakku, papaija, salmiakki-ananas, energiajuoma.

Erityisen huolissaan Valvira on juuri makuaineista, joiden uskotaan houkuttelevan erityisesti nuoria sähkösavukkeiden pariin.

Sähkötupakkaa päivittäin THL:n mukaan käyttää työikäisistä suomalaismiehistä noin 1,4 prosenttia ja naisista 0,3 prosenttia. Satunnaiskäytöä THL ei tarkkaile kuin nuorissa.

– Esimerkiksi 18-vuotiaista pojista joka toinen on kokeillut sähkötupakkaa. Hyvä uutinen on kuitenkin, että sähkösavukokeilut eivät kuitenkaan ole nuorten keskuudessa mitenkään merkittävästi lisääntyneet. Vaikka kokeiluja esiintyy, niin säännöllinen käyttö on pysynyt vähäisenä, nuorten tupakoinnin asiantuntija Hanna Ollila THL:ltä kertoo.

Sähkötupakka on ollut nuorten miesten juttu

Sähkötupakkamarkkinat ovat tällä hetkellä Suomessa noin 10-15 miljoonaa euroa. Vaikka tuote kärsii tutkimustulosten puutteista, on se löytänyt käyttäjäryhmänsä.

Mikko Nyrhinen kokee, että sähkötupakasta on muodostunut sosiaalisesti hyväksyttävä tuote. Se on aikaisemmin vahvasti ollut nuorten miesten juttu, mutta muutos on käynnissä.

Sähkötupakkatuotteita koskevat tupakkalain myötä esilläpito- ja mainontakiellot. Miten sitten myydä tuotteita, joita ei saisi oikein markkinoida ja mainostaa? Nyrhinen myöntää, että se ei ole helpoimmaista päästä.

– Haasteet luovat siihen oman mielenkiintonsa. Puskaradio toimii aika hyvin, eli kun jotkut ihmiset löytävät tuotteet kaupoista, he kertovat niistä sitten kavereille. Myös aktiivinen puhuminen ja näkyminen auttaa, Nyrhinen kertoo.

Tupakkavero nousee, sähkötupakan verotus jää ennalleen

Valtiovarainministeriön ensi vuoden budjetissa tupakkaveroa ehdotetaan korotettavan edelleen. Tänä vuonna veron korotus nosti tupakka-askin hintaa liki kymmeneksellä. Sähkötupakan verotus jäi ennalleen.

Suomen Tuontiliike Oy:n toimitusjohtaja Mikko Nyrhisen mukaan korotus olisi todennäköisesti nostanut hintoja.

– Silloin ero tupakan hintaan ei olisi niin suuri. Siirtyminen tupakasta sähkösavukkeisiin ei välttämättä olisi niin houkuttelevaa, Nyrhinen kertoo.

Onko verotus nyt asiallinen?

– Voisi se olla pienempikin. Näitä tuotteita verotetaan Euroopan mittakaavassa sieltä kaikista rajuimmasta päästä, Nyrhinen kertoo.

Lue, millaisia vaiheita sähkötupakan taipaleelle on mahtunut:

Sähkötupakan höyryjä on päästelty Suomessa kymmenisen vuotta, mutta tietoa tuotteesta on yhä vähän

BBC: Venezuelan drooni-iskusta pidätetty kansalliskaartilaisia

Venezuelan presidentti Nicolas Maduro pitää puhetta armeijatapahtumassa Caracasissa 5.8.2018.

Sotilasparaatissa tehdyn iskun on epäilty kohdistuneen tapahtumassa puhuneeseen presidentti Nicolas Maduroon.

Venezuelan presidentti Nicolas Maduro pitää puhetta armeijatapahtumassa Caracasissa 5.8.2018.

Venezuelan viranomaiset kertovat pidättäneensä toistakymmentä ihmistä epäiltyinä yhteyksistä alkukuusta tapahtuneeseen sotilasparaati-iskuun.

Pidätettyinä on 14 ihmistä, joiden joukossa on maan kansalliskaartin kenraali ja eversti, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Venezuela on antanut kaikkiaan 27 pidätysmääräystä, jonka nojalla on otettu jo aiemmin kiinni 12 ihmistä. Maan syyttäjäviranomaiset arvioivat, että osa etsityistä henkilöistä on paennut naapurimaahan Kolumbiaan sekä Yhdysvaltoihin.

Venezuelan pääkaupungissa Caracasissa tapahtui 4. elokuuta pommi-isku, joka kohdistui ilmeisesti maan presidenttiin Nicolas Maduroon. Maduro oli pitämässä puhetta sotilasparaatissa, kun räjähteillä lastatuista minikoptereista eli drooneista lensi panoksia lähelle presidentin puhujakoroketta.

Presidentti selvisi tilanteesta vahingoittumattomana, mutta useita sotilaita loukkaantui.

Maduro syytti heti iskun jälkeen Yhdysvaltoja, Kolumbiaa ja "äärioikeistolaisia ryhmiä", millä Venezuelan hallitus tarkoittaa maan poliittista oppositiota.

Lue lisää:

Venezuelan presidentin tapahtumaan iskettiin räjähteillä lastatuilla drooneilla – sotilaat pakenivat paraatista

Katso video:

Venezuelan presidentti piti puhetta sotilasparaatissa, johon iskettiin räjähteillä lastatuilla drooneilla

Sähkötupakan höyryjä on päästelty Suomessa kymmenisen vuotta, mutta tietoa tuotteesta on yhä vähän

Mies polttaa sähkötupakkaa.

Lue, millaisia vaiheita sähkötupakan taipaleelle on mahtunut.

Mies polttaa sähkötupakkaa.

Tupakkavero nousee, mutta sähkösavukkeissa käytettävien nesteiden verotusta ei tiukenneta. Syynä on se, että ne ovat kuuluneet veron piiriin vasta vuoden 2017 alusta, eikä veron vaikutuksia ole vielä nähty.

THL:n mukaan sähkösavukkeista ei muutenkaan tiedetä vielä tarpeeksi. Nikotiininesteiden sisältämiä haitallisia aineita on tutkittu ja lyhytaikaisia terveysvaikutuksia selvitetty, mutta sähkötupakan pitkäaikaisen käytön seurauksia ei tunneta.

Nykyisenlaisten sähkösavukkeiden valmistus alkoi 2000-luvun alussa, Suomessa niiden käyttö on yleistynyt 2010-luvulla.

Sähkösavukkeiden lyhyt historia Suomessa

2008 Lääkelaitos (nyk. Fimea) luokittelee nikotiinia sisältävät sähkösavukkeet ja nesteet lääkevalmisteiksi. Niiden myyminen ilman lääkemyyntilupaa on kielletty. Myös ulkomailta tilatuille tuotteille tulee lääkkeen status.

2010 Suomen tupakkalakiin kirjataan maailman ensimmäisenä tavoite tupakkatuotteiden käytön loppumisesta, eli että päivittäin tupakoivia olisi alle viisi prosenttia väestöstä. Vuonna 2016 lakia täydennetään niin, että tavoitteeseen sisältyy myös nikotiinittomuus.

2012 Sähkösavukkeet siirtyvät tupakkalain piiriin. Niiden markkinointi kielletään siinä missä muidenkin tupakkatuotteiden. Samalla myynti vapautuu niin, että sähkösavukenesteitä saa tilata ETA-alueelta kolmen kuukauden käyttömäärän verran.

2016 Tupakkalaki uudistuu ja sähkötupakan myynti sallitaan Suomessa. Sähkösavuketuotteita koskevat samat rajoitukset ja kiellot kuin perinteisiä savukkeita, ja myös nikotiinittomien nesteiden ostoikäraja on 18.

1.1.2017 Tupakkavero laajenee koskemaan myös sähkösavukenesteitä.

29.7.2017 Sosiaali- ja terveysministeriön asettaman tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmän toimikausi alkaa.

30.6.2017 Siirtymäaika tupakkalaissa asetetulle etäostokiellolle päättyy. Sähkösavukkeita ja nikotiininesteitä ei voi enää ostaa verkkokaupoista eikä vastaanottaa postitse. Maahan voi tuoda kerralla enimmillään 10 millilitraa nestettä, jossa on alle 20 milligrammaa nikotiinia millilitraa kohden.

31.5.2018 STM:n työryhmän toimikausi päättyy. Ryhmä julkaisee esityksen lakimuutoksista ja muista toimista, jotka tähtäävät tupakkalaissa asetettuun tavoitteeseen saada Suomi savuttomaksi ja nikotiinittomaksi vuoteen 2030 mennessä.

Lähteet: Valvira, Tulli, Sosiaali- ja terveysministeriö, Suomen Tuontiliike

Lue myös:

Tupakkaveron korotus ei vielä osunut sähkötupakkaan, mutta eroon siitäkin halutaan

Tupakoijat kokevat olevansa epäsuosiossa – uudet tupakkatuotteet uhkaavat silti tupakattomuutta

Mitä ihmettä? Tupakkajätti myöntää tupakan vaarallisuuden ja ajaa savuttomuutta

Palovaroitin pelasti kaksi ihmistä liekeiltä Mikkelissä

tulenliekkejä

Sauna ja kesämökki tuhoutuivat yöllä syttyneessä tulipalossa.

tulenliekkejä

Mikkelin Ristiinassa Suurlahdentiellä kaksi ihmistä ehti yöllä pelastautua täpärästi tulipalosta.

Pelastuslaitoksen saapuessa paikalle kello kolmen jälkeen saunarakennus ja kesämökki olivat palaneet lähes maan tasalle. Pelastuslaitoksen mukaan vierekkäin sijainneet rakennukset olivat melko uusia.

Palovaroitin oli herättänyt paikalla olleet, jotka pelastautuivat viime hetkillä rajusti etenevän palon alta. Toinen sai tilanteessa lieviä vammoja.

Tulipalo ehti levitä myös ympäröivään maastoon ja metsään. Palon syttymissyystä ei ole tietoa.

Vaimon raju syöpä teki Ilkka Korhosesta yksinhuoltajaisän kolmessa kuukaudessa: "Vaikeinta oli henkinen yksinäisyys, kun ei ollut kumppania lastenkasvatuksessa"

Sinihattuinen mies katsoo suoraan kameraan järvi taustallaan.

Jääräpäinen opillinen ajattelu hidastaa huoltajuuden myöntämistä isille, vaikka tutkimusten mukaan isät pärjäävät huoltajana siinä kuin äiditkin.

Sinihattuinen mies katsoo suoraan kameraan järvi taustallaan.

– Sairauden toteamisen jälkeen meni noin kolme kuukautta, kun hän sitten lopulta menehtyi. Vaikka lääkärit sanoivat, että tästä ei parane, niin kyllä meillä sellaista toivoa oli olemassa ja ilmassa. Sitten kun vähän ennen hänen kuolemaansa annettiin viimeiset lääkkeet, ajattelin, että nyt on lähtö lähellä.

Sotkamolaisen Ilkka Korhosen ääni hiljenee ja katse kääntyy menneisyyteen, marraskuun seitsemänteen päivään yli kahden vuosikymmenen päähän. Silloin hänestä tuli leski ja yksinhuoltaja.

Miesten osallisuutta perheen arkitöihin on pyritty lisäämään jo 1960-luvulta lähtien. Silti isien osuus yksinhuoltajina on säilynyt läpi vuosikymmenten vain muutamassa prosentissa. (Tilastokeskus)

– Stereotyyppinen ajattelu, naisen hoivan ylivertaisuusajattelu ja ikiaikainen äiti-lapsi-suhteen tärkeyden korostaminen lapsen kannalta, listaa isyystutkija, professori emeritus Jouko Huttunen perimmäisiä syitä, miksi isien osuus yksinhuoltajina on edelleen pieni.

Huttusen mukaan taustalla on jääräpäistä opillista ajattelua. Lapsi ei katso sukupuolta silloin, kun hän on kiinnittynyt ja kiintynyt vanhempaansa.

– Onko äidin hoiva yhtään sen välttämättömämpi lapselle kuin isän hoiva, silloin kun isä on hoivannut jo. Esimerkiksi jos lapsella on hyvin tasa-arvoinen hoivalapsuus, niin yhtä katkeraa tai yhtä tuhoisaa on jäädä eroon kummasta tahansa vanhemmasta.

Syöpä vei puolison

Ilkka Korhosesta tuli kahden lapsen yksinhuoltaja vastoin tahtoaan vuonna 1995. Kun Korhosen vaimon, Elinan, agressiivinen syöpä havaittiin, heidän poikansa oli silloin vajaa puoli vuotta vanha ja tytär hiukan yli kolmevuotias.

– Ensin tuli epäusko, tunne elämän epäreiluudesta ja viha. Sitä seurasi melkein kahden vuoden raahautumisvaihe päivästä toiseen – mistään ei nauttinut, ei edes lapsista.

Arjen pelasti Korhosen äiti ja Elinan vanhemmat, jotka kaikki asuivat samalla paikkakunnalla. Se mahdollisti myös urheiluharrastuksen jatkamisen.

– He auttoivat paljon päivittäisessä tekemisessä. Jos Afrikassa sanotaan, että kylä kasvattaa lapsia, niin ehkä se minun kohdalla oli, että suku kasvatti myöskin lapsia.

Yksinhuoltajaisä on luupin alla

Isän tie yksinhuoltajaksi käy joko leskeytymisen tai eron kautta. Elämänmuutoksesta selviytymisessä on merkitystä sillä, tuleeko isä yksinhuoltajaksi omien valintojen vai olosuhteiden pakon seurauksena.

Aihetta väitöskirjassaan (Jyväskylän yliopisto) tutkinut Paula Tuovinen erottaa yksinhuoltajaisien kertomuksissa toipumistarinat, positiivisen käänteen tarinat sekä yksinhuoltajaksi omasta tahdosta -tarinat. Tutkituissa perheissä eletään normaalia lapsiperheen arkea.

Yksinhuoltajaisien kohtaamissa arjen vaikeuksissa ei ole isyystutkijan Jouko Huttusen mukaan oleellisia eroja yksinhuoltajaäiteihin verrattuna. Joissain asioissa yksinhuoltajaisillä on jopa helpompaa.

– Esimerkiksi etä-äidit huolehtivat elatusmaksuista keskimääräistä paremmin, Huttunen kertoo.

Yksinhuoltajaisä on kuitenkin enemmän luupin alla pärjäämisensä kanssa. Esimerkiksi Terhi Koivusalon ja Sanna-Mari Ylösen AMK-opinnäytetyössä (theseus.fi) yksinhuoltajaisiltä kysyttiin, kenelle he olivat joutuneet todistamaan kasvatustaitojensa pätevyyttä. Suurimmassa osassa lähes kahdestakymmenestä vastauksesta kerrottiin viranomaisten kyseenalaistaneen vastaajien kasvatustaitoja sukupuolen takia.

Toisaalta yksinhuoltajaisille pyritään sosiaalitoimistosta järjestämään hoitoapua säännöllisen työssäkäynnin mahdollistamiseksi.

– Mutta he eivät tee ylitöitä ja pitävät talouden kunnossa, sanoo isyystutkija Jouko Huttunen.


Jonna Laine tutki AMK-opinnäytetyössään ( theseus.fi) lastentarhanopettajien suhtautumista yksinhuoltajaisiin. Osa haastatelluista lastentarhanopettajista kokee isän kanssa tehtävän yhteistyön helpommaksi kuin äidin kanssa.

"Isälle jotenkin uskaltaa helpommin sanoa asiat suoraan. Äidin kanssa työskennellessä miettii tarkemmin, miten asian muotoilee, ettei äiti vain loukkaannu... ...Kaikki lastentarhanopettajat sanoivat, ettei heillä ole ennakkoasenteita yksinhuoltajaisää kohtaan, mutta kaikki heistä kuitenkin sanoivat, niin sanotusti herkistävänsä korviansa enemmän silloin, kun huoltajana on isä. Jos isä vaikka tarvitsisikin apua jossain vanhemmuuteen liittyvässä asiassa ja he seuraavat lasta alkuun hieman tarkemmin."

Mustasta valoon

– Kyllä synkimmillään jopa toivoi, että elämä päättyisi. Tukiverkot siinä alussa olivat todella tärkeitä, että pää pysyi pinnalla. Ystävät, sukulaiset, viranomaiset ja kaikki ketkä siinä lähellä olivat, sanoo Ilkka Korhonen lähes 25 vuotta leskeytymisensä jälkeen.

Pienten lasten hoito oli myös appivanhemmille terapiaa oman lapsensa kuoleman jälkeen. Sitä se oli myös Korhosen äidille.

– Isäni kuoli yllättäen samaan aikaan, kun Elinan ensimmäiset syöpäoireet havaittiin. Lapsia hoitamalla äitini teki surutyötä ja sai tarkoitusta elämälleen.

Korhonen muistaa ajatelleensa, ettei jää suremaan ja sairastamaan kotiin. Hän ajatteli, että olisi tärkeää olla elämässä kiinni, touhuta, urheilla ja harrastaa. Hän meni töihin kahden viikon päästä Elinan kuoleman jälkeen.

– Menin yhden päivän kerrallaan eteenpäin. Ja huomenna taas vaatteet päälle ja töihin. Ja sitten uudestaan, uudestaan ja uudestaan.

Parin vuoden aikana elämän hyvistä hetkistä tuli pidempiä ja pidempiä.

– Muistan sen päivän, kun ajattelin surun olevan nyt ohi. Että mitä kaikkea mukavaa voi elämässä tapahtua.

Kun isä ei halua riidella, lapsi lähtee

Usein erossa isä luovuttaa lasten huoltajuuden lapsen edun tähden. Isä ei halua rakentaa repivää riitaa vanhempien välille, mutta usein on myös käytännöllisiä syitä.

– Joissakin perheissä vauhti on sellainen, että isä ei ehdi oppimaan kaikkia asioita. Uutta tekemistä on niin paljon. Ja äiti on taas joutunut oppimaan lapsenhoitoasiat. Monessa tapauksessa isä ihan auliisti suostuu äidin yksinhuoltajuuteen ja katsoo sen olevan omansa ja lapsensakin etu, isyystutkija, professori emeritus Jouko Huttunen kertoo.


Huttusen mukaan lähtökohtien pitää yleisesti olla kunnossa, että mies saa erossa yksinhuoltajuuden. Kirjoa on kuitenkin paljon.

– Jos äiti on syystä tai toisesta niin huonossa kunnossa, ettei kykene ottamaan yksinhuoltajuutta, edes yhteishuoltajuutta, yleensä perheen tilanne on ollut jo pitemmän aikaa huono. Voi olla, ettei isäkään ole parhaimmassa mahdollisessa kunnossa, mutta silloin isä yksinhuoltajana on kahdesta pahasta pienempi.

Vähäinen yksinhuoltajaisien määrä on myös kansainvälinen ilmiö.

– Yksi selittävä tekijä saattaa olla vuoroasuminen. Se on minusta tervetullut ilmiö eron jälkeisiin tilanteisiin. Siinä isä hoitaa täysin vastuullisesti lasta tai lapsiaan puolet ajasta.

Huttusen mukaan mitä enemmän naiset alkavat käyttäytyä, kuten miehet ennen käyttäytyivät, sitä epätodennäköisempää on se, että naiset jäävät itsestäänselvästi hoitamaan lapsia eron jälkeenkään.

– Oman elämän muut tavoitteet vaikuttavat. Mutta tähän mennessä äiti yksinhuoltajana on ollut varsinainen normaali.

Uusi elämä

Isyystutkija, professori emeritus Jouko Huttunen kertoo, että yksinhuoltajaisien perhe-elo on normaalia lapsiperheen elämää. Alun hankaluuksien määrä riippuu pitkälti siitä, miten isä on ennen yksinhuoltajuuttaan osallistunut lasten hoitoon.

– Henkinen vastuu lisääntyy tietenkin. Mutta jos on jo valmiiksi tottunut yksin pärjäämään lapsen kanssa päivittäin, useamman päivän tai viikottain, niin ei siinä ole sen kummempaa.

Sen sijaan isillä, joiden hoitovastuu on jäänyt vähemmälle, on terävöitymisen paikka.

– Joitain asioita joutuu opettelemaan ihan alusta alkaen. Hyvää tässä on se, että isät pystyvät kaikkeen siihen mihin äiditkin. Ei siinä tule mitään sellaista ongelmaa, mihin tolkullinen mies joutuisi sen takia, että on mies lasten kanssa.

Ilkka Korhonen allekirjoittaa Huttusen ajatuksen vastuun kasvamisesta.

– Vaikein asia oli tietynlainen henkinen yksinäisyys, kun ei ollut kumppania lastenkasvatuksessa ja päätösten teossa.

Korhonen koki, että hänen tehtävänsä oli edelleen tarjota miehen roolia ja ajatusta siitä, millainen miehen pitäisi olla.

– Appivanhemmat, äiti, sisaret ja muut suvun naiset toivat sitten sen naisen mallin.

Elinan kuoleman jälkeen Korhonen ei ole halunnut uusia suhteita saman katon alle.

– Heillä on ollut omat lapset ja minulla on ollut omani. Siinä on ollut ajatuksena, että uusioperhettä ei lähdetä muodostamaan. Molemmat ovat omassa perheessään ja sitten tavataan vapaa-aikana, kun se molemmille passaa. Minulla on tosi mukava naisystävä tälläkin hetkellä.

Hän sanookin, että vaikka ihmisillä on erilaiset voimat käsitellä asioita, kannattaa etsiä merkitystä elämään. Eikä jämähtää siihen, että suru väsyttää.

– Jälkikäteen ajatellen, että olen hyvin kiitollinen Elinalle siitä seitsemästä vuodesta, minkä saimme viettää yhdessä. Vaikeita aikoja oli Elinan kuoleman jälkeen, enkä voi sanoa, etten mitään vaihtaisi pois, mutta saimme kaksi ihanaa lasta. Haasteista voi selvitä.

Lue myös:

Kuinka pyörii perhearki ilman äitiä – Isyystutkijan neljä tärppiä uusille yksinhuoltajille

Venäjän tunnetuin lastenkirjailija Eduard Uspenski on kuollut

Eduard Uspenski

Neuvostoaikana Eduard Uspenski ei saanut julkaista uusia kirjoja yli kymmeneen vuoteen, koska teokset eivät edustaneet virallista ideologiaa.

Eduard Uspenski

Lastenkirjallisuuden klassikkojen Fedja-sedän ja krokotiili Genan luoja Eduard Uspenski on kuollut 80-vuotiaana Moskovassa.

Kirjailijan kuoleman vahvisti tiistaina hänen tyttärensä Irina uutistoimisto Tassille. Rakastetun lastenkirjailijan kuolemasta ovat kertoneet myös monet muut venäläisviestimet.

Eduard Uspenski syntyi 22. joulukuuta 1937. Hän valmistui lentokoneinsinööriksi Moskovassa 1961, mutta alkoi jo opiskeluaikoinaan kirjoittaa kertomuksia sekä aikuisille että lapsille. Vuonna 1964 hän jäi vapaaksi kirjailijaksi.

Uspenski on tullut tunnetuksi satiirisesta tyylistään, joka on naurattanut niin lapsia kuin aikuisiakin. Hänen tunnetuimpia hahmojaan ovat Fedja-setä ja krokotiili Gena.

Uspenskin kirjoja on käännetty lukuisille kielille, mutta Suomessa hänen kirjansa ovat saaneet erityisen suuren suosion. Vuonna 1975 suomeksi julkaistu teos Fedja-setä, kissa ja koira löytyy yhä monen tuon aikakauden lapsen kirjahyllystä ja kirjaa luetaan uusille sukupolville. Fedja-sedän seikkailuja on nähty myös teattereiden ohjelmistoissa ja kuultu kuunnelmina.

Neuvostoliiton kulttuuri-ilmapiirissä Uspenskin satiiriset lastenkirjat eivät olleet toivottuja. Teokset koettiin järjestelmälle vaarallisiksi, eikä kirjailija saanut julkaista uutta tuotantoaan 1970-luvun puolivälin ja 1980-luvun lopun välisenä aikana.

Eduard Uspenski vieraili useaan otteeseen Suomessa. Hänestä julkaistiin vuonna 2008 elämäkerta Eetu. Matkoja Eduard Uspenskin maailmaan (Tammi), jonka kirjoitti hänen pitkäaikainen ystävänsä kirjailija Hannu Mäkelä.

Teemu Pukki ja Marcus Forss maalinteossa liigacupissa

Norwichin Teemu Pukki.

Marcus Forss pelasi ensimmäisen virallisen ottelunsa Brentfordissa.

Norwichin Teemu Pukki.

Kaksi suomalaispelaajaa iski maalin, kun Englannin liigacupia pelattiin ympäri saarivaltakuntaa tiistai-iltana.

19-vuotias Marcus Forss pelasi ensimmäisen virallisen ottelunsa Brentfordin paidassa. Forss teki ottelun avausmaalin 42. minuutilla, kun Brentford voitti Southendin vieraskentällä 4-2.

Vaihdosta kentälle tullut Pukki viimeisteli loppunumerot 89. minuutilla, kun Norwich löi Stevenagen 3-1. Pukki osui viime viikonloppuna myös Mestaruussarjassa.

Pelastustyöt Italian siltaonnettomuuspaikalla jatkuvat yöhön: Uhreja etsitään tuhansien tonnien betonimurskan alta

Pelastusmiehiä romahtaneen sillan jäännöksissä.

Pelastajat ovat vielä illalla kuulleet ääniä raunioiden alta.

Pelastusmiehiä romahtaneen sillan jäännöksissä.

Italiassa Genovassa pelastustyöt jatkuvat moottoritiesillan romahduspaikalla. Silta romahti tiistaina päivällä lähes 50 metrin korkeudesta vieden mukanaan sen päällä olleet ajoneuvot.

Italian viranomaiset vahvistivat myöhään illalla uhrimääräksi 26. Raunioista löytyi illalla lisää ruumiita ja yksi ihminen kuoli leikkauksessa sairaalassa, kertoivat Ligurian alueviranomaiset.

Aiemmin illalla pääministeri Giuseppe Conte sanoi kuolonuhrien määräksi 22, mutta varoitti, että määrä nousee. Italian mediat sanovat pelastuslähteisiin viitaten ainakin 35 ihmisen kuolleen.

Useita ihmisiä on tiettävästi yhä kateissa ja ainakin 16 on loukkaantunut vakavasti, heistä kymmenen on kriittisessä tilassa.

Ääniä kuuluu raunioista

Pelastusviranomainen Bruno Frattasi sanoi Italian Rai-kanavalla, että pelastajat kuulivat illalla yhä ääniä raunioiden alta. Useita ihmisiä on saatu elossa raunioista. Pelastajat sanovat toivovansa, että lisää elossa olevia löytyisi.

– Emme ole luopuneet toivosta. Olemme pelastaneet jo kymmenkunta raunioiden alta, sanoi pelastaja Emanuele Giffi uutistoimisto AFP:lle.

– Työskentelemme kellon ympäri, kunnes viimeinenkin uhri on pelastettu, Giffi jatkoi.

Paikalla on noin 300 pelastajaa sekä rauniokoiria. Pelastus on kuitenkin vaativaa, sillä raunioina on tuhansia tonneja betonia.

Sillalla oli onnettomuushetkellä jopa 35 ajoneuvoa. Se romahti useiden varastorakennusten ja junaraiteiden päälle sekä alhaalla olleeseen jokeen.

Yli 400 ihmistä evakuoitiin onnettomuuden jälkeen läheisistä rakennuksista, sillä sillan rakenteiden pelättiin sortuvan lisää.

Romahdus ei kuitenkaan näytä surmanneen ketään sillan alla, vaan kaikki uhrit ovat toistaiseksi olleet sillan päällä olleissa ajoneuvoissa. Teollisuusalue oli pääsääntöisesti tyhjillään, sillä Italiassa oli tiistaina pyhäpäivä.

Lue myös:

Genovan romahtanutta siltaa oltiin vahvistamassa – "Silta oli aikoinaan italialaisen insinöörityön helmi"

Liikenneviraston asiantuntija Genovan siltaturmasta: Erittäin poikkeuksellista

Eeva Toivanen on ajanut tällä viikolla useasti Genovassa romahtaneella sillalla: "Kaupunki tuntuu puoliksi autioituneelta, aika moni odottaa vastauksia kysymyksiin"

Suurlähetystö Genovan siltaturmasta: Ei tietoa suomalaisuhreista, seuraamme tilannetta

Genovan moottoritiesillan romahduksessa kuolonuhreja jo 35, sanovat italialaismediat

Ruotsi hermostui autopaloista: "Mihin olemme menossa?" - Kymmenien autojen polttaminen on toista kuin satunnaiset roihut

Ruotsissa paloi kymmeniä autoja

Poliisi on ottanut autopaloihin liittyen kiinni kaksi nuorta miestä ja etsii kolmatta henkilöä.

Ruotsissa paloi kymmeniä autoja

Ruotsin poliisi on ottanut kiinni kaksi nuorta miestä epäiltynä osallisuudesta Göteborgin alueen autopaloihin, Ruotsin televisio kertoo. Lisäksi yhtä nuorta miestä etsitään.

Poliisin mukaan asiaan on sekaantunut kuitenkin paljon useampia henkilöitä.

– Etsimme heitä, sanoo Dan Windt, Suur-Göteborgin eteläisen alueen poliisipäällikkö.

Useimmat tekijöistä ovat poliisin mukaan myöhäisessä teini-iässä tai parikymppisiä. Trollhättanissa kolme palopaikalla ollutta henkilöä on tunnistettu.

Silminnäkijän illalla Göteborgin Frölundassa kuvaamalla videolla mustiin pukeutuneet hupparipäät ampuvat kaikessa rauhassa paukkupatruunoita ja sytyttävät autoja palamaan.

Göteborgin poliisi kertoi varsin pian, että heillä on hyvä käsitys paikalla olleista. Monet olivat ennestään poliisin tuttuja. Poliisi kääntyi vanhempien puoleen ja pyysi tarkkailemaan myöhään kotiin tulleita nuoria ja sitä, haisevatko vaatteet bensalta.

Göteborgin poliisin tiedottaja Ulla Brehm sanoo, ettei poliisi tällä hetkellä epäile palojen takana olevan muita organisoijia kuin nuoret itse. Poliisi arveli kuitenkin, että joukkoja on saatettu kutsua koolle sosiaalisen median kautta. Motiivista sosiaalisen median käyttö ei kerro yhtään mitään, verkossa voidaan masinoida yhtä lailla yhteinen tavoite että päätön hörhöilykin.

Autoja palaa ennen koulujen alkua

Autojen tuhopoltot ovat Ruotsissa olleet varsin yleisiä. Varsinkin Malmö on noussut autopaloista otsikoihin. Kesällä 2016 Malmössä poltettiin kymmeniä autoja, mutta tapauksia oli tasaisesti useiden viikkojen aikana. Viime yö oli täysin poikkeuksellinen, kun kymmeniä autoja paloi samaan aikaan eri alueilla.

- Mihin me olemme menossa? Ikävää, Bernt Bäckström Göteborgin Frölundasta sanoi Ruotsin tv:n haastattelussa.

Autoja on sytytelty palamaan usein viikkoa ennen koulun alkua.

– Nuoret kokoontuvat lomien päätteeksi ja jotkut tekevät tyhmyyksiä, sanoo kriminologi Manne Gerell Malmön yliopistosta.

Hänen mukaansa useiden autojen polttamiseen liittyy yleensä kivien heittely poliisia kohti. Viime yönä nuoret heittivät poliisia kivillä vain Tollhättanissa.

Autoja palaa varsinkin ongelmalähiöissä, joissa köyhyys ja syrjäytyminen saa nuorten miesten näkymät synkiksi. Sama ilmiö on tuttu muun muassa Ranskan joistakin lähiöistä.

Tuhopolttoja on tehty usein mellakoinnin yhteydessä kuten Tukholman Rinkebyssä talvella 2017. Poliisi oli tekemässä pidätystä kun ihmisjoukko alkoi heitellä poliisia kivillä. Poliisia vastustamaan kerääntyi kymmeniä ihmisiä.

Autoja on poltettu myös osana jengien väkivaltaa, joka on viime vuosina lisääntynyt. Silloin roihahtaa yleensä satunnainen auto tai pari.

Lue myös:

Ruotsin pääministeri raivostui autojen polttamisesta – Katso video Göteborgin yöstä

Autot roihusivat Göteborgin lähiöissä: "Se oli organisoitua"