Mikko Rantaselle jälleen hirmutehot – rikkoi jo 50 tehopisteen rajan

Mikko Rantanen kuvassa

Coloradon Mikko Rantanen kahmi tehot 1+3 ja rikkoi jo 50 tehopisteen rajan NHL:ssä.

Mikko Rantanen kuvassa

Coloradon Mikko Rantasen pisteputki venyi jälleen NHL:ssä. Rantasella oli maukas 1+3 tehopisteen ilta Edmontonia vastaan pelatussa kamppailussa. Colorado joutui kuitenkin taipumaan 4–6. Rantasen pisteputki venyi jo 12 ottelun mittaiseksi.

NHL-pistepörssin kärjessä jyräävä Rantanen rikkoi jo 50 tehopisteen rajan. Rantasen teholukemat ovat 31 ottelun jälkeen 13+39=52. Rantasen ketjukavereista Gabriel Landeskog hankki tehot 2+2 ja Nathan MacKinnon kaksi syöttöpistettä.

Rantasen etumatka pistepörssin kakkoseen MacKinnoniin kasvoi jo viiteen pisteeseen. MacKinnon on saalistanut 20+27=47 tehopistettä.

Minnesotan Mikael Granlundilla oli oiva kolmen syöttöpisteen ilta Minnesotan tehdessä selvää jälkeä Montrealista. Wild voitti kotonaan peräti 7–1. Granlundilla on tältä kaudelta koossa tehot 11+20=31.

Päivitys kello 7.25: Mikko Rantasen tehopisteet yön ottelusta 1+3.

Lue lisää:

Ovetshkin takoi hattutempun ja repi eroa Laineeseen

Ristolainen ja Skinner juonivat ratkaisuosuman – Buffalo katkaisi tappioputkensa

Yle seuraa: Strasbourgin ammuskelussa kolme kuollut – Poliisi oli tekemässä epäillyn kotona kotietsintää, kun tämä teki iskunsa

Ammuskelu Ranskan Strasbourgissa

Ravintolassa Strasbourgin keskustassa ollut Ylen toimittaja todisti, kuinka yksi ammuskelun uhreista kannettiin ravintolan sisätiloihin elvytettäväksi.

Ammuskelu Ranskan Strasbourgissa

Ainakin kolme ihmistä on kuollut ja useita loukkaantunut vakavasti ammuskelussa Strasbourgin ydinkeskustan joulumarkkinoiden lähellä Ranskassa. Asiasta kertovat Ranskan poliisilähteet.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Ranskan poliisi ja ammuskelusta epäilty ovat vaihtaneet laukauksia. Ihmisiä on kehotettu pysymään sisätiloissa.

Poliisin tietojen mukaan ampuja on loukkaantunut sotilaan luodista, mutta hän on edelleen karkuteillä.

Strasbourgin alueella on käynnissä suuri etsintäoperaatio. 350 poliisi jahtaa epäiltyä. Tukena on kaksi helikopteria. Tapausta tutkitaan nyt terrorismina.

Poliisi aikoi juuri pidättää epäillyn

Poliisin mukaan turvallisuuspalvelut tiesivät epäillyn tekijän entuudestaan ja hänen katsottiin olevan mahdollinen terroriuhka, kertoo BBC. Hän on 29-vuotias mies, joka on ollut radikalisoitumisen vuoksi viranomaisten seurannassa.

Mies oli kahteen otteeseen ollut aseellisessa välikohtauksessa poliisin kanssa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan poliisi oli tehnyt aiemmin päivällä etsinnän miehen asuntoon, koska häntä epäiltiin yhteyksistä ryöstöön. AFP:n tutkintaa lähellä olevan lähteen mukaan epäilty oli tarkoitus ottaa kiinni tiistaina aamulla.

Asunnosta löydettiin räjähteitä.

Ranskan viranomaiset ovat avanneet puhelinnumeron tiedusteluja varten ja kehottavat ihmisiä pysymään sisätiloissa. Suomen suurlähetystö kehottaa Strasbourgin alueella olevia suomalaisia olemaan yhteydessä omiin läheisiinsä.

Ylen toimittaja Marjukka Talvitie kertoo puhelimitse olleensa Strasbourgin vanhassa kaupungissa sijaitsevassa ravintolassa seurueen kanssa, kun he kuulivat kaksi laukausta.

– Pian tämän jälkeen ravintolan sisään pakeni joukko pelästyneitä ihmisiä, Talvitie kertoo.

Talvitien mukaan tuntematon mieshenkilö kantoi pian ammuskelun jälkeen ravintolan sisätiloihin uhrin, jota ryhdyttiin elvyttämään.

Poliisi kuulustelee parhaillaan kadulta ravintolaan paenneita ihmisiä, jotka mahdollisesti todistivat ammuskelua.

Ravintolan henkilökunta on kieltänyt ihmisiä poistumasta ravintolan tiloista.

Ampuminen tapahtui joulumarkkinoilla Grandes-Arcades-kadulla. Kyseessä on Ranskan suurimmat joulumarkkinat, joita vietetään Strasbourgin katedraalin edustalla.

Paikallinen liikkeenpitäjä kertoi BFM TV:n haastattelussa, että ammuskelu kesti ainakin kymmenen minuuttia.

– Ihmisiä juoksi ympäriinsä, hän kertoo.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron seuraa tilannetta. Hän on lähettänyt sisäministerin Strasbourgiin.

Strasbourgissa on meneillään EU-parlamentin istunto. Europarlamentaarikot ovat istunnossa ja parlamentin ovet on suljettu ulkopuolisilta. Myöskään mepit eivät voi poistua.

Miapetra Kumpula-Natri (sd.) kertoi illalla, että hänen avustajansa on parlamentissa sisällä ja hän itse on parlamentin lähellä syömässä ja yrittää päästä takaisin salikeskusteluun.

Myös EU:n komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen tviittasi tapahtuneesta:

Ulkoministeriöstä kerrotaan, että Strasbourgiin on tehty 30 ja koko Ranskaan 1 099 matkustusilmoitusta. Ulkoministeriön päivistyksestä arvioidaan, että suomalaisia olisi paikalla Strasbourgissa kuitenkin enemmän kuin 30.

Suomen Pariisin-suurlähetystö seuraa tilannetta jatkuvasti. Lähetystö kehottaa suomalaisia ilmoittamaan, että ovat turvassa.

Tämän tiedämme nyt Strasbourgin ampumisesta: kolme kuollut, epäillyn radikalisoitumisesta oli viitteitä

Ranskalainen poliisi seisoo vartiossa porttikongissa lähellä joulutoria 11. joulukuuta.

Epäilty ampuja on poliisille entuudestaan tuttu.

Ranskalainen poliisi seisoo vartiossa porttikongissa lähellä joulutoria 11. joulukuuta.

Ranskan Strasbourgissa ainakin kolme ihmistä on kuollut ja 12 haavoittunut ampumavälikohtauksessa. Ranskan poliisi ei ole saanut epäiltyä tekijää kiinni, mutta on jäljittänyt häntä läpi yön.

Ranskassa on käynnissä laaja poliisioperaatio.

Ranskan sisäministeri Christophe Castaner vahvisti varhain aamulla Suomen aikaa kolmen ihmisen kuolleen. Sisäministerin mukaan ampumisessa on haavoittunut 12 ihmistä, joista kuuden tila on vakava.

Poliisi on tunnistanut epäillyn ampujan ja on julkistanut hänestä valokuvan. Epäilty on listattu "fishé S"-listalle eli radikalisoitumisesta epäiltyjen listalle. Tapausta tutkitaan mahdollisena terrorismina, mutta teon motiivi on vielä epäselvä.

Epäilty ampuja on 29-vuotias mies ja Ranskan turvallisuuspalvelulle entuudestaan tuttu. Häntä on tiettävästi tutkittu aiemmin toisen murhayrityksen yhteydessä. Britannian yleisradioyhtiö BBC kirjoittaa, että hänen katsottiin olevan mahdollinen terroriuhka.

Epäilty tekijä on tiettävästi haavoittunut kadulla partioineen sotilaan luodista, mutta on päässyt pakenemaan poliisia.

Ranskan tiedotusvälineet kertovat epäillyn paenneen taksilla.

Ampuminen tapahtui illalla noin kello kahdeksan lähellä suosittua joulutoria Strasbourgin vanhassa kaupungissa, joka on saarella. Saari eristettiin ja poliisi- ja sotilaspartiot ovat suorittaneet etsintöjä läpi yön.

Viranomaiset kehottivat ihmisiä pysymään sisätiloissa ja paikallisviranomaiset kehottivat asukkaita noudattamaan poliisin ohjeita.

Ranska on nostanut turvallisuusvalmiustasoaan tapahtuneen johdosta. Lisäksi Ranskassa vahvistetaan turvallisuuden valvontaa kaikilla joulumarkkinoilla, rajatarkastuksia tiukennetaan ja sotilaita lisätään kaduille. Asiasta ilmoitti Ranskan sisäministeri.

Presidentti Emmanuel Macron on lähettänyt sisäministerin paikan päälle Strasbourgiin.

Strasbourgissa oli meneillään EU-parlamentin istunto. Parlamentin ovet suljettiin illalla ulkopuolisilta.

Päivitetty kello 6.10: Keskustelu on päättynyt ja kommentit poistettu, koska osa keskustelijoista ei noudattanut Ylen kommentointiohjeita.

Lue myös:

Yle seuraa: Strasbourgin ammuskelussa neljä kuollut – Epäilty tekijä haavoittunut, mutta edelleen karkuteillä

Strasbourgissa lukittuja ovia ja tiukkaa valvontaa – mepit ovat lukkojen takana EU-parlamentissa

Tampereella on käynnissä Suomessa ainutlaatuinen rakennustyömaa – ratapihan päällä tehdään töitä minuuttiaikataululla öisinkin

Vierailu Tampereen Kannen ja uuden areenan työmaalle

Katso kello 11.30 alkava suora lähetys työmaalta, jossa rakentuu junaradan päälle kokonaan uusi Tampereen Kannen kaupunginosa.

Vierailu Tampereen Kannen ja uuden areenan työmaalle

Tampereen Kannen kaupunginosasta tulee täysin poikkeuksellinen Suomessa. Esimerkiksi Helsingin Pasilassa juna-asema on radan päällä, mutta Tampereen Kannelle rakennusmassaa tulee huomattavasti enemmän.

Koko hankkeen kustannusarvio on noin 550 miljoonaa euroa.

Kannelle rakennetaan muun muassa monitoimiareena, hotelli, kasino ja tornitaloja (Rakennusyhtiö SRV:n verkkosivut). Areenasta tulee Tapparan ja Ilveksen uusi kotihalli.

Rakennesuunnittelun merkitys korostuu. Nykyaikaiset laskentaohjelmat ovat kovassa käytössä.

– Siellä on tosi isoja paikallisia kuormia, sanoo SRV:n projektijohtaja Rauno Kulmala.

Rakentajat tekevät jatkuvasti yövuoroa

Työmaan keskeltä kulkevan junaliikenteen vuoksi aikataulut on jouduttu suunnittelemaan erityisen tarkasti. Esimerkiksi elementtiasennuksia päästään tekemään vain yöllä.

– Öisin on noin kuusi tuntia aikaa, jolloin junat eivät kulje, Kulmala sanoo.

Muun muassa nosturinkuljettajat, asentajat ja työnjohtajat tekevät säännöllisesti yövuoroa. Päivisin pystytään tekemään radansuuntaisia töitä, kuten pilarien tekoa.

Myös junaliikenteen näkökulmasta kyse on ainutlaatuisesta työmaasta.

– Kannen rakentamisen kaikissa työvaiheissa täytyy tällainen yksi liikennemuoto ottaa huomioon, sanoo Liikenneviraston projektipäällikkö Mikko Heiskanen.

– Tällä hetkellä missään muualla Suomessa ei ole rautateitä koskevaa rakennustyömaata yhtä vaativassa ympäristössä, Heiskanen jatkaa.

Junat eivät ole myöhästyneet työmaan takia

Junaliikenteen näkökulmasta vaikeimmat työvaiheet on jo ohitettu. Suurimmat muutokset raiteiston laitteistoon, kuten vaihteisiin ja sähköratarakenteisiin, on tehty vuoden 2018 aikana.

Junat eivät ole myöhästelleet työmaan takia ollenkaan. Työmaan läpi kulkee sekä matkustaja- että tavarajunia.

Heiskasen mukaan esimerkiksi työn vaatimat jännitekatkot on onnistuttu suunnittelemaan etukäteen niin hyvin, että junaliikenne ei ole niiden takia joutunut seisomaan.

– Jännite- ja ratatyökatkoja mietitään jopa kaksi vuotta aiemmin, Heiskanen sanoo.

Välillä junien lähtö- tai tuloraiteet ovat voineet poiketa tavallisesta.

– Jos sieltä on yksi laituri ollut poissa pelistä pari tuntia työvaiheen takia, välttämättä matkustajat eivät ole sitä edes huomanneet, Heiskanen sanoo.

Työmaa on edennyt aikataulussa

Monitoimiareenan ja sen yhteyteen tulevan hotellin rakentamisen on määrä alkaa keväällä 2019. Valmiita niiden pitäisi olla kesällä 2021.

Tampere haluaisi järjestää areenassa jääkiekon MM-kisat vuonna 2022.

Tällä hetkellä työmaalla rakennetaan junaratojen suuntaisia tukipalkkeja. Kun tukipalkit ovat riittävän kantavia, voidaan asentaa myös poikittaiselementtipalkit.

– Sitten siihen tulee kuorilaatta palkkien väleihin ja siihen raudoitetaan kansirakenne, joka valetaan lohkoina. Ensimmäinen lohko valetaan todennäköisesti tammikuun alkupuolella, Kulmala kertoo.

80 tonnin elementit suoraan rekasta paikalleen

Aikataulutus helpottuu sen jälkeen, kun kansi saadaan valmiiksi junaradan päälle. Siitä eteenpäin rakentaminen muistuttaa hieman enemmän tavallista työmaata.

– Toki työmaa on sittenkin logistisesti haastava, koska tontti on pieni ja ympärillä on ahtaat kadut, Kulmala sanoo.

Vähäisen tilan takia esimerkiksi elementit on pitänyt tuoda työmaalle samana iltana ja nostaa suoraan rekasta paikoilleen.

Suurimmat palkit ovat olleet 80 tonnia, joten ei niitä kannata välivarastoida, Kulmala sanoo.

Lue myös:

Video kertoo Tampereelle vihdoin rakennettavan areenan yllättävät vaiheet – Kalervo Kummolalla ja Epuilla ollut sormensa pelissä

Stormy Daniels joutuu maksamaan lähes 300 000 dollaria Trumpin oikeudenkäyntikuluja

Stormy Daniels jakamassa nimikirjoituksiaan Berliinissä lokakuussa 2018.

Trumpin entinen asianajaja saa tänään tuomionsa.

Stormy Daniels jakamassa nimikirjoituksiaan Berliinissä lokakuussa 2018.

Aikuisviihdetähti Stormy Daniels (oikealta nimeltään Stephanie Clifford) joutuu maksamaan 290 000 dollaria eli noin 254 000 euroa presidentti Donald Trumpin oikeudenkäyntikuluja.

Daniels hävisi kanteensa Trumpia vastaan lokakuussa. Daniels oli syyttänyt Trumpia kunnianloukkauksesta.

Daniels oli kertonut julkisuuteen joutuneensa uhkailujen kohteeksi sen jälkeen, kun oli nostanut kanteen Trumpia vastaan. Trump tviittasi tähän, että Danielsin puheet olivat valhetta.

Trumpin asianajajat olivat vaatineet, että Danielsin pitäisi maksaa kaikkiaan 800 000 dollaria Trumpin oikeudenkäyntikuluja ja sakkomaksuja, Oikeus tuli lopulta siihen tulokseen, että Danielsin pitää maksaa oikeudenkäyntikulut, mutta sakkoa vain 1 000 dollaria.

Trump iloitsi lokakuun oikeusvoitosta lähettämällä tviitin, jossa nimitti Danielsia "hevosnaamaksi".

Asianajaja kuulee tuomionsa tänään

Kunnianloukkausasiaa merkittävämpi oikeudenkäynti on tulossa päätökseen tänään, kun Trumpin entinen asianajaja Michael Cohen saa tuomionsa koskien Danielsille ja toiselle aikuisviihdetähdelle Karen McDougalille maksetuista rahoista.

Cohen maksoi naisille, jotta he eivät kertoisi julkisuuteen seksisuhteistaan Trumpin kanssa.

Oikeus punnitsee, rikkoivatko maksut Yhdysvaltain vaalilakia, sillä maksuilla oli mahdollisesti vaikutusta tuolloin käynnissä olevaan vaalikampanjaan.

12.12. klo 8.07 Uutista täsmennetty: Cohen on Trumpin entinen asianajaja.

Google paljasti jälleen: Näiden aiheiden perään netinkäyttäjät ryntäsivät tänä vuonna

Kissa katselee Googlen hakusivua.

Google listasi eniten suosiota lisännneet puheenaiheet suomalaisten keskuudessa.

Kissa katselee Googlen hakusivua.

Maailman suurin hakukoneyhtiö Google on jälleen paljastanut suosituimpia ja ihmisiä eniten kiinnostaneita hakujaan. Lista sisältää eniten suosiota lisänneet haut, eli ne hakusanat, jotka ovat kasvattaneet suhteellisesti eniten hakuja viime vuoteen verrattuna.

Listat nopeimmin nousseista sanoista kuvaavat kuluvan vuoden puheenaiheiksi nousseita ilmiötä, kun taas haetuimpin sanojen listat muuttuvat hitaammin.

Tänä vuonna suomalaisten paljon googlaamia asioita olivat muun muassa presidentinvaalit, Airiston Helmi, tuhkarokko, aktiivimalli, GDPR, kaupunkirjasto Oodi ja Trumpin ja Putinin huippukokouksen paikkana toiminut Kalastajatorppa.

– Yksi erityisen selkeästi esiin noussut ilmiö oli poikkeuksellisen kuuma kesä, sanoo Googlen analyytikko Jaakko Pihlaja tiedotteessa.

Suomessa mitattiin viime kesänä peräti 64 hellepäivää, mikä on vain päivän päässä vuoden 2002 helle-ennätyksestä. Silloin mitattiin 65 hellepäivää.

Googlen analyytikko Jaakko Pihlajan mukaan kesän hellehelvettiin etsittiin helpotusta internetistä monin tavoin. Googlesta haettiin apua huoneiden viilentämiseen, aurinkoihottuman ja lämpöhalvauksen hoitoon sekä sinilevätilanteen seurantaan.

– Tietoa haetaan ensisijaisesti mobiililaitteilla, joilla tehtyjen hakujen osuus on jo yli puolet. Near me ja lähellä -tyyppiset haut kasvoivat tänä vuonna jopa 50 prosenttia viime vuoteen verrattuna Suomessa, Pihlaja sanoo.

Lue lisää:

Vissyä leikkaussaleissa, vartijoita päivystyksessä ja turhautumista hoitojonoissa – Helle pisti Suomen suurimman sairaanhoitopiirin koville

Helleraja ylittyi vielä tänään – Kesän helteet ovat todennäköisesti nyt tässä

Ennätys lähestyy: Suomessa mitattiin tämän vuoden 63. hellepäivä – "En uskalla sanoa, että nyt oli viimeinen hellepäivä"

Kulunut kesä oli Suomenlahdella sinilevän supersuvi, pahempi kuin koskaan tällä vuosikymmenellä – "Tuulet ja merivirtaukset pakkasivat levämassat Suomen rannikolle"

Suomessa on keksitty innovatiivisia keinoja helteillä viilentymiseen – Säkylässä ja Somerolla avattiin jäähalli, Helsingissä ruokakauppa

Helle tyhjentää myymälät tuulettimista – nyt myös soutuveneet viedään käsistä

Ovetshkin takoi hattutempun ja repi eroa Laineeseen

Aleksander Ovetshkin ja kumppanit kuvassa

Hattutempun takonut Aleksander Ovetshkin on tehtaillut nyt 25 maalia NHL:ssä.

Aleksander Ovetshkin ja kumppanit kuvassa

Washingtonin Aleksander Ovetshkin juhli hattutemppua Capitalsin 6–2-voitossa Detroit Red Wingsiä vastaan pelatussa NHL-kamppailussa. 25 maalia takonut Ovetshkin karkasi ylivoimaiseen johtoon NHL:n maalipörssissä.

Brayden Point (Tampa Bay), David Pastrnak (Boston), Jeff Skinner (Buffalo) ja Patrik Laine (Winnipeg) ovat tehneet 21 maalia. Laine jäi jälleen ilman osumia Winnipegin 6–3-voitossa Chicagosta. Laineelle tilastoitiin ottelussa syöttöpiste, kun hän oli mukana Kyle Connorin avauserässä tekemässä 3–0-maalissa.

Skinner loisti jatkoaikaratkaisijana Buffalon 4–3-voitossa Los Angelesia vastaan pelatussa mittelössä. Ottelussa kaksi osumaa syöttänyt Rasmus Ristolainen syötti Skinnerin jatkoaikamaalin. Skinner ratkaisi ottelun ylivoimalla ajassa 61.49. Buffalo katkaisi näin viiden ottelun tappioputkensa.

Lue lisää:

Mikko Rantaselle jälleen hirmutehot – rikkoi jo 50 tehopisteen rajan

Ristolainen ja Skinner juonivat ratkaisuosuman – Buffalo katkaisi tappioputkensa

Roope Lipastin kolumni: Uskokaa meitä kirjailijoita, jotka käskevät lukemaan

Kirjailija Roope Lipasti poseeraa kameralle.

Lukutaidosta täytyy pitää kiinni kynsin hampain. Suuressa osassa ajattelua tarvitaan sanoja tai sanoihin perustuvia rakenteita, joita ei saa kuin lukemalla. Ajattelusta ei ole kenellekään haittaa, kirjoittaa Roope Lipasti.

Kirjailija Roope Lipasti poseeraa kameralle.

Olen mukana lukuhankkeessa, jossa kannustetaan lapsia – yllätys, yllätys – lukemaan. Ideana on, että mennään kouluun ja ensin lavalle nousee joku lasten suosima tubettaja villitsemään nuorisoa ja kertomaan omasta lukemisestaan, minkä jälkeen kirjailijat kertovat kirjoista. Konsepti on muuten varsin toimiva, paitsi että itse harkitsen nyt vakavasti ammatinvaihtoa.

Show’n jälkeen nimittäin oli Lahdesta Hollolaan saakka ulottuva nimmarijono, mutta voi! Kävi ilmi, etteivät ne halunneetkaan keski-ikäisen kaljuuntuvan kirjailijamiehen käsialanäytettä vaan jonkun nevöhöödin Miklun. Ryhdyn toden totta tubettajaksi!

Esimerkiksi tällä nevöhöödillä Miklulla on yli 250 000 tilaajaa. Vertailun vuoksi: oman alueeni pää-äänenkannattaja Turun Sanomilla on päivittäin lukijoita noin 160 000. Suomalainen kirjailija saa olla oikein tyytyväinen jos hänen kirjaansa myydään 5000 kappaletta. Useimmilla menee vielä paljon huonommin: myynnin näkökulmasta esimerkiksi runokirjoja kannattaa julkaista vain niiden, joiden äiti on vielä elossa.

Kaikkiaan tämä tubettajan ja hänen faniensa seuraaminen oli avartava kokemus. Muistan nimittäin kuinka nuorena aikuisena mietin, millä tavalla tulevat sukupolvet voivat enää kapinoida, kun heidän vanhempansa (eli minun sukupolveni) ja jopa isovanhempansa ovat rock-veteraaneja. Siis sellaisia jotka edelleen käyvät festareilla ja joilla on tatuointeja ja nenässä herneen sijaan rengas. Miten on mahdollista erottautua yhteiskunnassa, jossa nuorisokulttuuri on valtakulttuuria?

No, se erottautuminen ei ollut nuorisolle temppu eikä mikään!

He vain hylkäsivät kaiken edellä mainitun. Nyt heillä on oma juttunsa, joka on meidän vanhempien mielestä paitsi täysin käsittämätöntä, myös ylivoimaisen älytöntä ja harvinaisen typerää, eli juuri sellaista, mistä nuorisojutuissa parhaimmillaan on kyse.

Siis miettikää nyt! Miksi ihmeessä katsoa videoita joissa joku tyyppi kertoo mitä on puuhannut sinä päivänä, ketä kiinnostaa? (Paitsi niitä 250 000 seuraajaa). Tai mitä järkeä on katsoa verkossa, kun joku toinen pelaa hölmöä peliä? Menisitte nuoriso töihin! Leikkaisitte tukkanne, jos mahdollista, vielä siistimmäksi ja alkaisitte elää ihmisiksi!

Ja juuri tuon takia nuorisossa on tulevaisuus. He tekevät asiat aina vähän eri lailla kuin ennen. Vanhempien paheksunta kertoo, että on onnistuttu. Mutta koska vanhempien ikiaikainen velvollisuus tosiaan on paheksua, haluan olla hieman huolissani. Empiirisen lähipiirihavainnointini perusteella nuoriso katselee videoitaan ihan koko ajan. Jopa suihkusta kuuluu netin älämölö. Nuorten ja lasten maailma pirstoutuu ikuisesti jatkuviin muutaman minuutin klippeihin, joissa hohotetaan idioottimaisesti milloin millekin.

Ja kun sitten koulussa on kokeet, lukeminen on vaikeaa, kun ei ymmärrä mitä läksykirjassa sanotaan. Maailma onkin yhtäkkiä monimutkaisempi kuin netin hessuhopotodellisuus. Meillä tämä kulminoitui aikoinaan siihen, kun yksi lapsista totesi läksyistään, että ”Meijän piti vaan lukee tää, ei osata”.

Opettajaparat.

Lukutaidosta täytyykin pitää kiinni kynsin hampain. Se on viime kädessä ajattelu- ja mielikuvitusaisti. Suuressa osassa ajattelua tarvitaan sanoja tai sanoihin perustuvia rakenteita, joita ei saa kuin lukemalla. Mitä enemmän ihminen tuntee sanoja, sitä paremmat valmiudet hänellä on ajatella. Eikä ajattelusta ole koskaan ollut kenellekään haittaa, Arkhimedes toki pois lukien.

Vastaavasti jos ei osaa lukea, siitä seuraa yleensä että sanavarasto on pieni, mistä seuraa ongelmia ymmärtää maailmaa. Asioiden laittaminen konteksteihin ja ylipäänsä erilaisten loogisten suhteiden näkeminen vaikeutuu. Silloin alkaa äkkiä uskoa tämän maailman trumppeja tai mv-lehtiä. Kannattaisi sen sijaan uskoa meitä kirjailijoita, kun me sanomme, että lukekaa.

Kirjailijat eivät nimittäin valehtele melkein koskaan paitsi työkseen. Tai ellette usko meitä, niin uskokaa tubettaja-Miklua. Tämä ansiokas nuori mies kertoi lukevansa vuodessa sata kirjaa ja kehotti lapsia kokeilemaan, että jos joka päivä lukisi ensi alkuun vaikka ihan vähän. Että jos olisikin netissä yhdeksän tunnin sijaan vain kahdeksan. Idea on erinomainen eikä koske vain lapsia.

Milloin sinä kävit viimeksi kirjastossa?

Arkhimedeelle kävi muuten tarinan mukaan niin, että hän oli ajattelemassa rannalla, kun roomalainen sotilas käveli hänen hiekkaan piirtämiensä kuvioiden yli. Arkhimedeen viimeiset, äkäiset, sanat olivat: ”Älä sotke mun ympyröitä”.

Roope Lipasti

Kirjoittaja on lietolainen kirjailija, joka eksyy vapaa-aikanaan kernaasti konkreettisiin ja selkeisiin remonttihommiin.

Herätys: Strasbourgin joulutorin ammuskelussa kuollut ainakin kolme, pakettiautomaattien määrä kasvaa kovaa vauhtia, sää kylmenee vähitellen

Hälytysajoneuvoja lähellä joulutoria Strasburgissa.

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Hälytysajoneuvoja lähellä joulutoria Strasburgissa.

Strasbourgin ammuskelussa kuollut ainakin kolme

Ranskan Strasbourgissa ainakin kolme ihmistä on kuollut ja yli kymmenen loukkaantunut joulumarkkinoilla tapahtuneessa ampumavälikohtauksessa. Poliisi ei ole saanut aamuun mennessä vielä tekijää kiinni, mutta hän on tiettävästi haavoittunut kadulla partioineen sotilaan luodista. Yle Uutiset on seurannut Strasbourgin tapahtumia läpi yön. Kaupungissa kokoontuvan EU-parlamentin edustajat on pidetty turvallisuussyistä lukittujen ovien takana.

Verkkokauppa kasvaa yhä, ja joulu täyttää pakettiautomaatit

Postilla on jo tuhat pakettiautomaattia, joista lähetyksensä voi noutaa itsepalveluna. Pienemmällä kilpailijalla Pakettipisteelläkin on pian sata automaattia, ja molemmat aikovat kasvattaa verkostoaan reippaasti ensi vuoden aikana. Posti uskoo pakettimarkkinan moninkertaistuvan lähivuosina. Lue lisää pakettibisneksestä täältä.

Tampereella katetaan junarataa areenalla, hotellilla ja kasinolla

Tampereen rautatieaseman tuntumassa on Suomessa ainutlaatuinen työmaa. Radan päälle tulee muun muassa monitoimiareena, hotelli, kasino ja tornitaloja. Junaliikenteen vuoksi rakennustöitä tehdään minuuttiaikataululla. Areenan ja hotellin on määrä olla valmis kesällä 2021. Koko alue valmistuu vuosia myöhemmin. Yle Areenassa on suora nettilähetys Tampereen Kannen työmaalta tänään keskiviikkona klo 11.30 alkaen.

Etelä-Karjala on maakuntien neuvolapriimus

Odottavien äitien ja lasten terveyttä seurataan Suomessa hyvin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos selvitti, miten äitiys- ja lastenneuvolapalvelut sekä kouluterveydenhuollon terveystarkastukset toimivat Suomessa. Ainoastaan Etelä-Karjalassa hoidetaan terveystarkastukset pilkulleen säädösten ja suositusten mukaan. Muissa maakunnissa on puutteita esimerkiksi ensisynnyttäjien kotikäynneissä.

Sää kylmenee vähitellen

Koillisesta virtaa kylmempää ja kuivempaa ilmaa. Sää on lähipäivinä poutaista, kertoo Ylen meteorologi Joonas Koskela. Pohjoisessa on melko selkeää ja pakkanen aluksi melko kireää. Maan etelä- ja keskiosissa pilvipeite rakoilee päivä päivältä hieman enemmän. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Raportti: Jäämeri on menettänyt 95 prosenttia sen vanhimmasta ja paksuimmasta jäästä

Taloja Tromssassa.

Tutkijat ovat huolestuneita tilanteesta, sillä tumma merivesi imee enemmän lämpöä auringosta kuin valkea jääpeite.

Taloja Tromssassa.

Jäämeri on menettänyt 95 prosenttia sen vanhimmasta ja paksuimmasta jääkerroksestaan, ilmenee tuoreesta raportista. Tutkijoiden mukaan tämä on hätkähdyttävä merkki siitä, mitä tapahtuu kun maapallon ilmakehän lämpeneminen jatkuu, kirjoittaa The Washington Post -lehti.

Arktisen alueen jääpeite on pienentynyt sekä kooltaan että tilavuudeltaan. Sulaminen on tapahtunut kolmen viimeisimmän vuosikymmenen aikana. Suunta on tutkijoista huolestuttava.

– Mitä nuorempi jää on, sitä ohuempaa se on ja sitä helpommin se sulaa pois, sanoo tiedemies Don Perovich Dartmouthista.

Mikäli arktisen alueen jääpeite sulaa kokonaan kesiksi, maapallo lämpenee entisestään, sillä tumma vesi imee suuren määrän lämpöä auringosta. Jos taas Jäämerta peittää valkoinen jää, se heijastaa enemmän auringonvaloa takaisin avaruuteen.

Tulokset julkistettiin Puolan ilmastokokouksen yhteydessä tiistaina.

Lue myös:

YK:n ilmastokokouksessa toivottiin lämpenemisen pysäyttämistä – esitys ajautui umpikujaan

Kauppakamarit vaativat seuraavalta hallitukselta tekoja ilmastonmuutoksen torjumiseksi: "Tunnin juna on yksi nopeimmista ilmastoteoista, jonka hallitus voi tehdä"

Kansalaisille ilmastonmuutoksen torjuntaan oma palvelu – mahdollista tehdä suunnitelma hiilijalanjäljen vähentämiseksi